Nuffnang

Pengikut

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


PAS Perlu Banyak 'Panglima Perang' Jika Mahu Ganti Umno

Posted: 25 May 2011 10:34 PM PDT

KUALA LUMPUR, 25 Mei (Bernama) -- PAS memerlukan lebih banyak 'panglima perang' dan bukannya pemimpin agama sekiranya mahu menggantikan UMNO dalam pilihan raya umum ke-13. Penganalisis politik Prof Dr A Aziz Bari berkata PAS yang diterajui presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang perlu melakukan lebih banyak transformasi dalam parti dengan menampilkan lebih banyak 'panglima perang'.

"Yang nak dicari bukan tok imam tapi panglima ataupun pejuang. Dia tak boleh syok sendiri, perlu kemukakan alternatif kepada rakyat. Kalau PAS masih nak bincang berapa ramai pemimpin ulama yang perlu diletakkan di atas (kepimpinan tertinggi PAS) buat apa?.

"Kalau masih terus macam ini, PAS masih belum layak untuk menggantikan Umno," katanya pada forum 'Melakar Masa Depan PAS' anjuran Institut Hal Ehwal Demokrasi dan Ekonomi (IDEAS) yang diadakan di Dewan Perhimpunan Cina Selangor dan Kuala Lumpur di sini Selasa malam. Turut serta ialah tiga pemimpin PAS yang juga merupakan penceramah di forum itu -- Anggota Parlimen Shah Alam Khalid Samad serta dua anggota Jawatankuasa PAS Pusat Dr Dzulkefly Ahmad dan Datuk Kamarudin Jaafar.

Aziz berkata walaupun PAS mendakwa mempunyai keanggotaan lebih sejuta orang, parti itu perlu mengikis pandangan bahawa pimpinan tertingginya perlu daripada golongan ulama, perlu bersikap lebih terbuka untuk menerima perubahan walaupun terdapat pihak yang tidak selesa dengan perubahan itu.

"Ada antara mereka nak kekal dengan apa yang ada, ada pula kumpulan yang gabrah dengan perkembangan baru ini. Ada juga yang rasa gelisah bila parti ini buka pintu kepada orang bukan Melayu," katanya.

Bagaimanapun, Khalid berkata itu bukan isu utama memandangkan konsep kepimpinan ulama daripada sudut perlembagaan parti merujuk kepada Majlis Syura dan menegaskan tidak ada dalam perlembagaan parti bahawa barisan kepimpinan harus terdiri daripada golongan ulama.

"Cuma kadang-kadang terpengaruh dengan peranan media dan golongan yang berkepentingan dalam parti yang menyatakan presiden dan timbalan presiden harus daripada kalangan ulama," katanya. Pandangan beliau disokong Kamaruddin yang menjelaskan tiada pemimpin dalam parti itu yang mentakrifkan kepimpinan parti kepada dua kumpulan iaitu satu pro-ulama dan satu lagi pro-professional atau lebih dikenali sebagai kumpulan Erdogan.

PAS yang ditubuhkan pada 1951 akan mengadakan pemilihannya bulan depan bagi barisan kepimpinan parti itu untuk tempoh 2011-2013. Setakat ini, hanya Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mempertahankan jawatannya tanpa bertanding.

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


PETRONAS rela menanggung kerugian RM19 bilion setahun untuk IPP, tapi untuk rakyat ....???

Posted: 25 May 2011 09:27 PM PDT

DAP melahirkan rasa kurang senang dengan kenyataan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Peter Chin Fah Kui bahawa RM19 bilion yang dinikmati oleh pengeluar tenaga bebas (IPP) dan Tenaga Nasional Berhad setiap tahun bukan satu bentuk subsidi.

Setiausaha agung DAP Lim Guan Eng menganggap kenyataan itu satu lagi bentuk 'pembohongan dan penipuan besar-besaran' oleh BN.

"Jika untung RM19 bilion terpaksa dilupuskan oleh Petronas setiap tahun bagi membantu IPP dan TNB bukan satu bentuk subsidi, apakah istillah yang betul bagi menggambarkan kerugian ini?" soal Lim dalam satu kenyataan.

"Kuasa yang dijanakan oleh IPP memenuhi 60 peratus daripada keperluan tenaga negara manakala TNB membekalkan 40 peratus. Ini tanda jelas bahawa IPP mendapat manfaat paling besar daripada RM19 bilion yang diperuntukan itu," katanya.

Lim yang juga adalah ketua menteri Pulau Pinang berkata jika Petronas boleh menjual gas pada harga pasaran, tentunya RM19 bilion yang diuntung setiap tahun boleh digunakan untuk memanfaatkan 27 juta rakyat Malaysia.

Sikap tak bertanggungjawab BN

"Persoalan yang sebenar yang harus dijawab oleh Peter Chin dan BN ialah mengapa tarif gas yang dijual kepada IPP tidak boleh naik lebih tinggi sedangkan harga gula, diesel dan petrol yang dijual kepada orang awam dan rakyat Malaysia biasa boleh naik dengan pengurangan subsidi? soalnya.

Dua hari lalu, Chin menafikan IPP menikmati subsidi gas bernilai RM19 bilion setiap tahun daripada kerajaan.

Katanya RM19 bilion adalah "keuntungan" yang terpaksa "dilepaskan" oleh Petronas kerana terpaksa menjual gas di bawah harga pasaran, iaitu pada RM10.70 bagi setiap Juta Unit Termal British (MMBtu), yang ditetapkan kerajaan kepada Petronas kepada IPP dan TNB untuk menjana kuasa serta sekaligus memastikan tarif elektrik yang rendah.

Menurut Lim, perkara itu hampir sama dengan kejadian sebelum ini - di mana kerajaan berkeras mempertahankan bahawa RM540 juta yang diberikan kepada Perimekar Sdn Bhd bukan komisyen kerana mengaturkan pembelian dua kapal selam bernilai US$972 juta (RM3.68 bilion) untuk Tentera Laut Diraja Malaysia.

"Ini adalah sikap tidak bertanggungjawab walaupun Pakatan pasti dapat melakukannya sekiranya Pakatan mempunyai sumber yang sama seperti mana BN yang mengawal Petronas dan TNB.

Tipu diri sendiri

"Lagipun kerajaan negeri di bawah pemerintahan Pakatan ternyata lebih banyak manfaat sosial dan bantuan telah diberikan kepada masyarakat berbanding dengan yang diberikan oleh kerajaan BN sebelum ini," katanya.

Sebagai contoh, menurut Lim kerajaan negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang berbelanja berjuta- juta dalam usaha untuk membasmi kemiskinan, RM20 juta untuk pemberian RM100 untuk program penghargaan warga emas, ibu tunggal dan orang kelainan upaya (OKU), RM12 juta untuk bantuan tahunan kepada Sekolah Agama Rakyat, Cina dan Tamil. Semua ini, katanya tidak diberikan oleh kerajaan negeri BN sebelum ini.

"Peter Chin boleh menipu dirinya sendiri bahawa kerugian RM19 bilion oleh Petronas itu adalah bukan subsidi kepada IPP dan TNB. Tetapi beliau tidak akan berjaya menipu masyarakat bahawa kekayaan IPP adalah hasil daripada penderitaan yang terpaksa dibayar dari kenaikan harga barangan.

"Kegagalan BN untuk memastikan IPP membayar tarif gas mengikut harga pasaran dan menghentikan kenaikan harga pasaran yang dijangka bermula Jun 2011 menunjukkan bahawa rakyat adalah sasaran BN untuk menanggung beban atas kenaikan harga," katanya lagi - malaysiakini

Nazri Aziz pemimpin 'half past six' - PERKASA

Posted: 25 May 2011 08:43 PM PDT

KUALA LUMPUR, 26 Mei — Setiausaha Agung Perkasa Syed Hassan Syed Ali menegaskan pihaknya tidak akan melayan kritikan Datuk Seri Nazri Aziz dalam isu "perang jihad", sebaliknya menyifatkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu sebagai pemimpin "half past six."

Syed Hassan dalam satu kenyataan menjelaskan, pihaknya tiada masalah jika Nazri mahu menggelar Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali sebagai "badut."

"Perkasa tiada masalah dengan Nazri jika beliau mahu gelar apa pun ke atas Ibrahim atau pimpinan Perkasa yang lain, biarkanlah.

"Kami Perkasa tak hairan kerana beliau pun sanggup gelar orang yang banyak berjasa kepada negara seperti (bekas perdana menteri) Tun Dr Mahathir (Mohamad) dengan macam-macam gelaran," katanya.

Oleh itu, katanya, "gelaran badut kepada Ibrahim tak jadi masalah."

"Tak guna kita nak marah beliau pasal apa guna kita layan menteri 'half past six' macam Nazri ini, beliau keluarkan kenyataan macam itu, beliau fikir semua orang Melayu suka dan sokong kenyataan beliau dan beri banyak keuntungan kepada Umno," katanya lagi.

Nazri dilaporkan melabel Ibrahim sebagai "badut" sambil berkata Putrajaya tidak akan memandang serius dalam kenyataan yang dikeluarkan.

Beliau juga berkata Ibrahim perlu ditangkap dan didakwa jika kenyataannya boleh mendatangkan rusuhan dalam negara.

"Pada saya, beliau (Ibrahim) adalah badut, saya tidak rasa rakyat akan memandang serius dengan apa yang beliau katakan.

"Sudah lebih 10 hari sejak beliau keluarkan kenyataan itu dan tiada rusuhan yang berlaku. Ini menunjukkan rakyat sudah matang," kata Nazri lagi.

Dalam ceramahnya di sini dua minggu lalu, Ibrahim memberi amaran kepada komuniti Kristian bahawa beliau akan melancarkan "perang jihad" jika mereka meneruskan agenda mahu merampas kedudukan Islam negara ini.

Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas itu berkata, beliau bersedia untuk jatuh atas kenyataannya itu demi mempertahankan maruah Islam.

Bagaimanapun beberapa pemimpin Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat mengecam tegas terhadap kenyataan tersebut dan meminta agar tindakan dikenakan terhadap Ibrahim.

Selain itu Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein pula berkata, apa yang dikatakan Ibrahim itu tidak mewakili keseluruhan masyarakat Melayu.

Pertikaian antara agama Islam dan Kristian timbul apabila Utusan Malaysia menyiarkan laporan bertajuk "Kristian agama rasmi?" pada 7 Mei lalu, mendakwa wujudnya perbincangan untuk menjadikan Kristian sebagai agama rasmi negara, sekali gus melantik perdana menteri dari kalangan penganut itu.

Akhbar milik Umno itu juga mendakwa ada konspirasi mahu menjadikan Kristian sebagai agama rasmi, usaha didakwa disokong oleh pemimpin-pemimpin DAP.

Sebaliknya dalam kenyataannya, dakwa Syed Hassan, Ibrahim tidak pernah mengajak sesiapa pun berjihad tetapi sekiranya usaha-usaha mencabar kedudukan Islam berlaku sudah pasti orang Islam akan marah dan bangkit menentang.

"Pastinya tiada siapa orang Melayu nak lakukan jihad hanya kerana kenyataan Ibrahim sebegitu rupa, Ibrahim hanya mengatakan beliau akan sambut sesiapa yang nak melakukan perang salib dan Ibrahim katakan jika sesiapa mahu menggugat kesucian Islam beliau sanggup berjihad.

"Ibrahim tidak pernah mengajak sesiapa untuk berjihad sekarang. Tapi jika sesuatu berlaku yang Ibrahim fikirkan sudah samapai masanya beliau berjihad, beliau akan berjihad kerana Islam tuntut umatnya berjihad jika Islam diserang," katanya.

Mengenai isu pembahagian biasiswa, jelas Syed Hassan, sekiranya Bumiputera tidak dapat kuota yang sepatutnya ia amat menyedihkan.

Selain itu, tambah beliau, BN akan kehilangan sokongan Bumiputera jika pembahagian biasiswa tidak dilakukan dengan adil dan telus.- TMI 

Tangguh naik harga RON 95, drama BN

Posted: 25 May 2011 07:52 PM PDT

Rakyat Malaysia hari ini dihidangkan dengan berita gembira pengekalan harga minyak petrol RON 95, ekoran keputusan kerajaan meneruskan subsidi besar untuk bahan bakar itu.

Dengan tajuk muka depan akhbar utama Umno, Utusan Malaysia yang turut menyebut "kepentingan rakyat," pentadbiran Najib mendapat isu yang boleh membina sentimen positif terhadap pemerintah menjelang pilihan raya umum nanti.

Pemerhatian terhadap bagaimana isu ini dimainkan di blog-blog dan akhbar harian menunjukkan tanda adanya satu drama politik untuk tujuan membina sokongan.

Blog-blog pro-Umno membina isu ini sejak beberapa minggu lalu, dengan pelbagai komentar dan tuntutan serta desakan terhadap kerajaan, yang banyak ditujukan kepada Ismail Sabri Yaakob, menteri menjaga hal ehwal pengguna.

Isu ini turut mendapat perhatian khusus parti-parti pembangkang, yang menunggu peluang untuk digunakan terhadap kerajaan Barisan Nasional menjelang pilihan raya.

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar turut terlibat dalam perdebatan hangat isu ini, meningkatkan lagi perhatian terhadap isu ini.

Isu kenaikan harga minyak yang sentiasa mudah digunakan untuk membina sentimen menolak pemerintah menjadikan isu kemungkinan kenaikan harga minyak RON 95 menarik kepada pembangkang.

RON 95 digunakan oleh sebahagian besar pengguna kenderaan petrol, berbanding RON 97 yang kini berada dalam kategori premium.

Walau bagaimanapun, hari ini muncul di muka-muka utama akhbar harian subsidi yang besar untuk bahan bakar penting itu dikekalkan, mengelak daripada harga minyak pilihan utama itu meningkat.

Blog-blog Umno menerbitkan komentar memuji-muji tindakan kerajaan yang disifatkan prihatin terhadap rakyat itu, dan kelegaan besar ini menjadi berita utama negara pada masa ini.

Sekiranya diperhatikan dengan lebih mendalam, sukar untuk dijangka pemerintah yang sedang tertekan menjelang pilihan raya umum yang akan menjadi satu penilaian besar prestasi akan melaksanakan tindakan yang sangat tidak popular dan mampu menjejaskan undi dengan dramatik sekali.

Posted by SiasahDaily

Ibrahim Ali terima serbuk 'orange' (serbok kari kot?), PERKASA lapor polis

Posted: 25 May 2011 07:40 AM PDT

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) has lodged a police report over a letter containing orange powder it received this morning.

Perkasa secretary-general Syed Hassan Syed Ali said the letter was sent from Shah Alam to its president Datuk Ibrahim Ali at its office in Jalan Pahang here.

"When we opened the letter at 10.30am, there was unknown orange powder that caused irritation to the skin," he told reporters after lodging the report at the Dang Wang police station at 3.30pm.

Syed Hassan believed the letter was sent by those who were unhappy with Perkasa's struggle for its cause, but said that this was not the way to deal with it. - BERNAMA

VCD lucah diedar dalam pengetahuan polis- Shuhaimi

Posted: 25 May 2011 05:53 AM PDT

SHAH ALAM: Ketua Penerangan KEADILAN Selangor, Shuhaimi Shafiei berkata VCD fitnah yang mengaitkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim diedar kepada orang ramai meskipun dalam pengetahuan pihak polis.

Shuhaimi berkata, video tersebut yang disebar secara meluas terutama di Selangor, membuktikan polis sengaja membenarkan pihak tersebut meneruskan aktiviti yang memalukan.

"Perkara ini bahkan berlaku pada program yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat, di kawasan yang terdapat pondok atau bas polis bergerak. Namun tidak ada tindakan drastik diambil. Tidak seperti kes lain yang mereka cekap menanganinya," ujarnya ketika dihubungi.

Shuhaimi yang juga Ahli Dewan undangan Negeri Seri Muda berkata polis perlu bertindak tegas terhadap pengedar VCD lucah jika tidak mahu dianggap sebagai jentera Umno dan Barisan Nasional.

"Janganlah sampai rakyat yakin bahawa polis memang benar-benar bersekongkol," kata Shuhaimie.

Beliau memberi reaksi berikutan laporan media bahawa terdapat ketua-ketua kampung di Selangor, bahkan di Melaka telah menerima salinan VCD lucah tersebut, yang dipos ke rumah-rumah mereka.

Shuhaimie yakin tindakan itu didalangi oleh pemimpin Umno dan Barisan Nasional dalam usaha untuk merampas Selangor dari Pakatan Rakyat.

"Apa yang dikatakan Najib membuktikan bahawa Umno akan melakukan apa cara sekalipun dan ini adalah salah satu buktinya, walaupun dengan cara tidak bermoral. Jangan hairan apabila satu ketika nanti, VCD lucah akan turut diedarkan dari rumah ke rumah," ujarnya.

Beliau menambah, Umno semakin gelisah dengan program 'Jelajah Selangor Tawan Malaysia' yang bertujuan memberi penerangan ke kesemua daerah di Selangor.

"Umno-BN resah, ketakutan dan tiada idea, lalu perkara yang paling hebat dan mampu dilakukan hanyalah mengalihkan tumpuan dari isu sebenar.

"Ketika kita membangkitkan isu kenaikan kos sara hidup, dan penyelewengan pemimpin BN, mereka sibuk mengedarkan bahan lucah. Polis seharusnya bertegas dan mengambil tindakan," katanya.

Shuhaimie memaklumkan, KEADILAN Selangor akan membuat laporan polis berkenaan pengedaran VCD lucah itu pada hari Jumaat jam 11 pagi di IPD Shah Alam.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=14163

PRU 13 dah dekat la tu ... Kabinet tangguh kenaikan RON95, letrik dan gas

Posted: 25 May 2011 02:14 AM PDT

KUALA LUMPUR, 25 Mei — Pentadbiran Najib menangguhkan keputusan berkaitan pelarasan subsidi dan soal kajian semula tarif elektrik yang menjadi fokus banyak pihak hari ini.

The Malaysian Insider difahamkan perkara itu muncul agenda utama pada mesyuarat Kabinet mingguan hari ini, yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, tetapi tiada keputusan dicapai.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri di Datuk Seri Nazri Aziz (gambar) mengesahkan perkara ini tetapi Kabinet tidak dapat mencapai keputusan akhir hari ini.

Kebanyakan anggota Kabinet risau berkenaan dengan beban dan impak kenaikan harga ke atas kumpulan berpendapatan rendah.

"Kami risau mengenai implikasi, tidak banyak berkenaan soal bagaimana ia akan memberi kesan ke atas populariti Barisan Nasional (BN) tetapi bagaimana ia akan memberi kesan ke atas rakyat miskin," katanya ketika dihubungi. - TMI

Semakin ramai terima video seks - Polis buat apa?

Posted: 25 May 2011 01:10 AM PDT

Semakin ramai pemimpin masyarakat mendakwa menerima video seks yang dikaitkan dengan seorang pemimpin pembangkang.

NONETerbaru, menurut Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) DUN Hulu Bernam Mohamad Salleh Ri, seramai sepuluh ketua kampung baru dalam DUN Kuala Kubu Bharu membuat laporan polis berasingan berhubung penyebaran video seks itu.

Katanya, sepuluh ketua kampung berkenaan membuat aduan itu selepas menerima video seks yang dikaitkan dengan ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang diposkan ke rumah mereka.

Laporan polis itu dibuat di ibu pejabat polis daerah Kuala Kubu Bharu kira-kira jam 4 petang semalam.

NONEMenurutnya, ketua kampung berkenaan terdiri daripada lapan ketua dari perkampungan Cina dan masing-masing satu dari perkampungan Melayu dan India.

Mereka menerima VCD itu di mana kandungannya adalah versi penuh yang telah dimuatnaik ke internet sebelum ini, kata Mohamad Salleh.

"Mereka menerima VCD fitnah seks Datuk Seri Anwar Ibrahim yang diposkan ke rumah mereka. Cop (atas sampul surat) ada dari Shah Alam dan ada dari Melaka.

"Kita minta pihak polis menyiasat siapa (yang bertanggungjawab) menghantar VCD ini," katanya ketika dihubungi Malaysiakini petang ini.

Tidak sepatut berlaku

Menurutnya lagi, semua ketua kampung itu terkejut dengan apa perkembangan berkenaan kerana penyebarannya tidak sepatutnya berlaku dan merupakan kesalahan di sisi undang-undang.

NONE"Adalah lebih malang sekiranya ia diterima oleh anak-anak ketua kampung," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan Mohamad berkata beliau dimaklumkan sebanyak dua lagi ketua kampung Melayu dalam DUN Hulu Bernam menerima VCD yang sama melalui kiriman pos.

Beliau bagaimanapun setakat ini belum menerima VCD tersebut dan pihaknya akan mengumpul jumlah ketua kampung yang menerimanya sebelum membuat laporan polis.

DUN Hulu Bernam mempunyai 18 kampung yang meliputi 14 kampung Melayu, tiga (Cina) dan satu perkampungan India.

NONEMohamad Salleh yang juga ketua Kampung Gesir Tengah - yang terletak dalam DUN itu - turut dimaklumkan rakannya, bahawa seorang ketua kampung di Kuala Selangor turut menerima VCD tersebut pagi ini.

Dalam satu kenyataaan, exco kerajaan Selangor Ean Yong Hian Wah berkata VCD seks turut diedarkan antaranya di Hulu Langat, Rawang, dan Sekinchan.

Beliau yang memegang portfolio jawatankuasa tetap pembangunan kampung baru dan penyelesaian kilang haram menggesa ketua kampung membuat laporan polis sekiranya menerima VCD tersebut.

Dilaporkan VCD itu turut diedarkan disebuah masjid di Kuala Langat dan di Selayang sewaktu ceramah tokoh ulama Syria, Dr Wahbah Az-Zuhaili. - malaysiakini

Skandal cetak mata wang berganda untuk biaya dana Umno?

Posted: 25 May 2011 01:01 AM PDT

KUALA LUMPUR: Kerajaan diminta mengumumkan siasatan mengenai skandal mencetak mata wang berganda yang pernah ditimbulkan sejak beberapa tahun lalu.

Ia berikutan pengumuman Bank Negara Malaysia untuk mengeluarkan siri baru wang kertas dan syiling Malaysia yang dikatakan akan diedarkan di pasaran pada awal 2012.

Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail berkata, isu percetakan mata wang berganda itu telah beberapa kali dibangkitkan di parlimen, namun sehingga kini kerajaan dan agensi undang-undang yang terlibat gagal mengumumkan sebarang hasil siasatan mengenainya.

"Sehingga kini siasatan ini didiamkan. Dulu dikatakan kerajaan akan dedahkan hasil siasatan di parlimen, tapi sehingga kini tidak ada langsung penemuan dan hasil siasatan yang diberikan kepada kita," kata Azan ketika dihubungi keadilandaily.com.

Azan merujuk skandal komisyen bernilai RM11.4 juta yang diterima agensi tempatan daripada syarikat membekal bahan polimer untuk mencetak wang kertas, Securency International dan Note Printing Australia.

Dua anak syarikat Reserve Bank Australia itu didakwa merasuah pegawai tinggi kerajaan selaku orang tengah bagi mendapat kontrak mencetak dan membekalkan mata wang negara antara 1990 hingga 2005.

Skandal itu turut menggemparkan masyarakat antarabangsa apabila syarikat Australia tersebut dikatakan turut merasuah Timbalan Gabenor Bank Pusat di sebuah negara Asia dengan menawarkan khidmat pelacur Asia. Antara nama negara yang disebut termasuk Malaysia, Nigeria dan Vietnam.

Menurut Azan, mata wang berganda yang memiliki nombor siri yang sama itu dipercayai digunakan Umno-BN untuk merasuah pengundi setiap kali pilihan raya umum dan negeri, seperti mana dikesan berlaku di Sabah.

Azan menyifatkan aktiviti percetakan mata wang berganda itu sebagai pengkhianatan kepada institusi kewangan negara dan lebih teruk berbanding spekulasi nilai mata wang.

Ini kerana lambakan mata wang berganda akan menyebabkan nilai mata wang jatuh dan mengheret negara ke arah inflasi.

"Apabila ini berlaku, nilai mata wang malaysia akan jatuh dan tak boleh diperdagangkan di peringkat antarabangasa. Ia hanya laku dalam negara menyebabkan kejatuhan nilai. Ia menyebabkan inflasi dan juga terdedah kepada spekulasi.

"Di sesetengah negara, mereka yang didapati bersalah melakukan perkara ini akan dihukum mati," tambah beliau.

"Sebab itu, jika menyentuh soal mata wang berganda ini, saya merasa curiga kerana isu yang ditimbulkan sejak 2009 iaitu selepas pilihan raya pada Mac 2008 masih belum berjawab," katanya lagi.

Malah katanya, sekiranya keadaan itu berterusan di tambah rasuah dan kebocoran perbelanjaan awam, negara mungkin berhadapan risiko bankrap sepertimana yang terjadi di Greece dan kini berjangkit ke Sepanyol.

Dalam masa yang sama Azan turut mempersoalkan mengapa kontrak percetakan mata wang negara perlu dilakukan melalui pihak ketiga.

"Seingat saya tiga kali perkara ini diberi perhatian di parlimen termasuk dalam belanjawan negara. Tetapi tidak ada jawapan munasabah mengapakah kita melantik agen sedangkan banyak negara seperti Thailand mengendalikan percetakan mata wang sendiri supaya mudah untuk diawasi," katanya.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=14100

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


SURUH DAP KELUAR PAKATAN UMPAMA SURUH NAJIB LETAK JAWATAN

Posted: 25 May 2011 03:22 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

SECARA tiba-tiba ada pula suara sumbang yang meminta DAP keluar dari Pakatan Rakyat. Jika yang berkata itu tidak siuman kita boleh juga terima, tetapi jika yang berkata itu bertaraf menteri maka sahih lah orang itu adalah salah seorang menteri yang tidak cerdik.

DAP tidak pernah meminta untuk keluar dari PR, dan PR pula tidak juga meminta DAP keluar, tiba-tiba mulut bacul ini meminta DAP keluar dari PR. Begitulah keadaannya apabila seseorang itu sudah gelabah. Apatah lagi melihat kepada suasana sekarang partinya begitu hina Linkdipandang bukan sahaja oleh kaum yang diperjuangkan oleh partinya yang sekular itu, bahkan diperlekehkan pula oleh rakan sekutu parti mereka dari kaum Cina terutamanya. Maka, sasaran mereka adalah DAP kerana DAP kini semakin kuat pengaruhnya.

Kenapa DAP kuat? Ini adalah kerana DAP bersatu dengan PKR dan PAS. Satu cabaran buat PKR dan PAS pula untuk sama-sama kuat dan gagah seperti DAP agar puak sekutu Apco itu sama-sama kita kuburkan di dalam PRU akan datang. Jelas, mereka semakin gelabah kini dan rakyat mula memandang jelek terhadap parti mereka yang tidak habis-habis menyusahkan rakyat dulu, kini dan selamanya./wfauzdin.blogspot.com

Politiksukusakat

0
sumber :-

Politiksukusakat


KASE lancar 'Gelombang Ketiga' bantahan Saman Ekor pada Muktamar PAS ke-57

Posted: 25 May 2011 07:22 PM PDT

WAN NORDIN WAN YAACOB

KUALA LUMPUR : Jawatankuasa Anti Saman Ekor KASE akan melancarkan kempen bantahan yang dinamakan 'Gelombang Ketiga' pada Muktamar PAS ke-5 di Kuala Lumpur Jun ini.

Menurut Pengerusi KASE, Dato' Mahfuz Omar, kempen tersebut adalah kempen untuk mengajak rakyat Malaysia melaungkan slogan 'Satu Saman Ekor, Satu Malaysia Unidi Protes'.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Harakah 24 Mei lalu di Kuala Lumpur bagi memaklumkan pelancaran kempen tersebut.

Majlis pelancarannya akan berlangsung selepas Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyampaikan Ucapan Dasar Sempena Muktamar PAS ke-57 yang akan diadakan di Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM), katanya.

Pelancaran akan disempurnakan Presiden PAS dan sejurus selepas itu, KASE akan menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan mencipta slogan dan logo kempen KASE, katanya.

Selain itu, semasa pelancaran itu, KASE juga akan melancarkan pelekat khas kempen Mansuhkan Saman Ekor yang akan dijual kepada perwakilan, tetamu dan pengunjung Muktamar PAS ke-57.

Kempen ini tidak akan terhenti setakat pelancaran sewaktu muktamar, sebaliknya ianya akan disebarluaskan bermula di Pantai Timur dan ke Selatan beberapa minggu selepas muktamar, katanya.

Mahfuz yang juga Naib Presiden PAS berkata, kempen ini bertujuan menggesa kerajaan menghapuskan 15 juta senarai notis saman ekor yang masih kekal dalam data yang disimpan pihak berkuasa.

Siapa bakal Timbalan, Naib Presiden PAS, teka teki yang masih berpanjangan?

Posted: 25 May 2011 07:05 PM PDT

Sejak seminggu lalu media-media alternatif dan tabloit cukup banyak menyiarkan berita tentang pemilihan jawatan tertinggi dalam PAS iaitu Timbalan Presiden dan Naib Presiden.

Paling awal menyatakan untuk bertanding Timbalan Presiden ialah, Mohammad Sabu kemudian, penyandang, Nasharudin Mat Isa dan terkini Tuan Ibrahim Tuan Man.

Manakala Ustaz Azizan Razak dan Husam Musa telahpun menolak untuk bertanding Timbalan Presiden kerana Husam hanya mahu bertanding Naib Presiden dan Azizan hanya AJK PAS Pusat.Kini hanya tinggal Salahuddin Ayub sahaja yang masih belum mengumumkannya.

Salahuddin dijangka akan menyertai pertandingan sengit kerusi Naib Presiden yang kini menjadi tumpuan Dato' Mahfuz Omar, Ustaz Idris Ahmad, Husam Musa, dan mungkin Nik Amar Nik Abdullah (belum umum).

Pastinya pertandingan kali ini nampak lebih sengit kerana banyak 'keputusan luar jangka' yang berlaku, termasuk ddi pihak Tuan Ibrahim yang saat akhir menyatakan kesudian bertanding Timbalan, walaupun sebelum ini menyatakan tidak mahu bertanding jawatan itu.

Pemilihan bakal diadakan pada 3 Jun ini selepas Perasmian Penuh Muktamar PAS ke-57, dan pastinya ianya lebih mendebarkan.Siapakah pimpinan yang bakal membarisi jawatankuasa pusat, pastinya yang boleh diandaikan ialah mereka yang mampu mendepani tuntutan berdepan pilihan raya umum ke-13.

Ini kerana saf pimpinan kali ini adalah saf depan yang harus menjadi tunjang kepada kekuatan parti berdepan Umno-BN pada PRU-13.

Perlu diingatkan bahawa, PAS menentang Umno, dan mereka yang layak dipilih mestilah memiliki ciri-ciri ini yang telah terbukti perjuangannya sejak dahulu, tidak kenal takut kepada tirai besi ISA, tidak gentar dengan penguasa zalim, tidak melayan kerenah dan taktik jahat Umno-BN, selain tahan dan harus seorang yang 'sederhana'.

Kerajaan tiada wang untuk naikkan gaji guru secara keseluruhan!

Posted: 25 May 2011 07:03 PM PDT

Isu kenaikan pangkat guru yang menimbulkan perasaan tidak puas hati di kalangan pengamal profesyen itu menunjukkan bahawa negara kini berdepan dengan krisis kewangan, kata Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar.

Mahfuz Omar juga mendakwa, langkah kerajaan yang hanya memberikan kenaikan pangkat kepada golongan guru berpendapatan tinggi itu menunjukkan bahawa kerajaan berusaha untuk menipu golongan cerdik pandai itu.

Mahfuz berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan menteri pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Jumaat lalu yang sekadar meminta supaya kumpulan guru yang tidak menikmati kenaikan gaji itu supaya bersabar.

Muhyiddin juga sebelum ini menjelaskan bahawa kerajaan bertindak demikian sebagai langkah penjimatan perbelanjaan dan juga untuk mengurangkan defisit kerana kenaikan pangkat itu melibatkan jumlah guru yang ramai.

Mahfuz yang juga naib presiden PAS turut menegaskan bahawa langkah penjimatan melalui pengurangan subsidi itu juga akhirnya akan menyebabkan rakyat menanggung kos yang lebih tinggi.Perbelanjaan meningkat

"Kerajaan sebenarnya telah memindahkan defisit kerajaan kepada guru berpendapatan sederhana," katanya dan menambah, hanya sebanyak 30 peratus sahaja daripada kira-kira setengah juta guru dalam negara ini yang akan menikmati kenaikan pangkat itu.

"(Tindakan) mengurangkan subsidi menyebabkan kos meningkat. Perbelanjaan rakyat juga turut meningkat (sedangkan) pendapatan tidak mencukupi.

"Guru merupakan individu yang melahirkan seorang pemimpin, tindakan pihak kerajaan dengan menaikkan pangkat sebilangan guru saja umpama tindakan menipu orang cerdik.

Tambahnya, langkah kerajaan itu juga menunjukkan bahawa kerajaan begitu terdesak untuk menjaga kebajikan pekerja semenjak Pakatan Rakyat melancarkan Buku Jingga pada Disember tahun lalu.

Manifesto berkenaan antara lainnya menggariskan usaha Pakatan untuk memastikan agihan kekayaan yang saksama bagi golongan pekerja.

"Tindakan yang seharusnya dilakukan oleh pihak kerajaan ialah menaikkan gaji semua guru seperti apa yang dicadangkan oleh pihak PKR baru-baru ini," tegasnya yang turut menyeru kumpulan guru itu supaya lebih vokal dalam menyatakan tuntutan melalui kesatuan mereka.

Tapi dapat bonus

Sementara itu, ahli parlimen Kota Belud, Datuk Rahman Dahlan pula tetap mempertahankan langkah "rasional" itu kerana tidak ada guru yang akan didiskriminasi dalam kenaikan pangkat berkenaan.

Ketika ditanya, beliau menafikan bahawa tindakan kenaikan pangkat itu dijalankan bagi menghadapi pilihan raya yang bakal menjelang.

"Kalau pembangkang memang akan berkata sedemikian (untuk pilihan raya).tapi bagi saya ia sesuatu yang tidak masuk akal," kata Abdul Rahman ketika dihubungi.

Jelasnya, kenaikan ke atas kumpulan guru itu tidak melibatkan guru yang berpendapatan sehingga mencecah RM20,000.

"Tidak ada yang dianaktirikan," katanya lagi yang menambah, kumpulan guru yang berpendapatan lebih rendah itu juga akan menikmati kenaikan pangkat.

"Jika kita mampu bagi setengah, kita bagi setengah dulu. Waktu ini untuk segmen (pangkat tinggi) dahulu.

"Kerajaan bagi kenaikan berkenaan berdasarkan kemampuan pihak kerajaan. Namun perdana menteri sendiri masih sedang berbincang dengan timbalan perdana menteri berkenaan kenaikan pangkat atau gaji bagi guru-guru yang lain," katanya lagi.

Abdul Rahman juga berkata golongan guru yang berpendapatan rendah juga sebelum ini telah menikmati bayaran bonus.

"Kerajaan telah bagi (bonus) kepada golongan berpendapatan dua ribu ke bawah. Yang penting kerajaan ikhlas," katanya.

Kami Sokong Tokguru

0
sumber :-

Kami Sokong Tokguru


Dimulakan Dengan Bismillah,Tapi Disudahi Dengan Video Lucah?

Posted: 25 May 2011 09:44 AM PDT

Isu Semasa

Assalamualaikum dan salam blogger,
Dua tiga hari lepas,entah macammana saya tersesat masuk ke sebuah blog pro BN.saya sebenarnya ingin membaca N3 berkenaan dengan seorang model Turki yang bergambar bogel dalam majalah porno ynag mengaku yang dia bukanlah seorang muslim.

Tapi apa yang saya pelik sikit blog tu adalah diselitkan ayat alqur'an dengan lafaz dimulakan dengan bismillah.dari apa yang dinyatakan kat profilenya,penulisni mengaku dia seorang lawyer dan seorang ibu yang penyayang kepada seorang anak gadis.

dalam masa yang sama di bahagian atas sekali diletakkan video lucah(tanpa edit)yang disukai oleh blogger-blogger umno sekarang.
saya cuba tinggalkan pesanan (bukan tujuan politikpun)sekadar mengingatkan sesama Islam tentang etika blogger muslim.

"Kepada tuan punya blog,saya mengira anda juga saudara seislam saya dan tahu tentang hukum mengedarkan video lucah.Seeloknya video lucah diatas dibuang dari blog anda.saya bukan bercakap dalam konteks politik,pergi jahanamlah dengan ahli politik jika hanya merosakkan ummat dan negara.

Saya bicara soal etika seorang blogger muslim,adakah anda sebagai seorang ibu tidak merasa bersalah dengan menayangkan video lucah tersebut(walau siapapun pelakonnya)kepada umum.Bagai mana jika video itu di tonton oleh anak-anak kita.Apa saudari nak kata jika saya tunjukkan video diatas kepada anak perempuan anda?."

Itulah lebih kurang apa yang saya sampaikan padanya melalui ruangan komen.dan seperti dijangka dia tak siarkan pun komen saya.

Nak kenal blog tu klik disini:http://lydiausm72.blogspot.com
-ijoks2009-
Lepas ni kalau anak-anak dia suka tengok video lucah jangan salahkan orang lain,sebab dalam blog mama@papa dia berlambak video dan gambar lucah.Ini macam punya mama pun ada.
nak berpolitik pun politiklah jangan pulak sampai jadi egen video lucah
Cari N3 lama-lama disini

Mufti Jahil Pun Ada

Posted: 25 May 2011 04:39 AM PDT

Soal-jawab Agama
Dato nikah kawin(musang berjanggut)

Larangan orang yang berfatwa tanpa dasar ilmu (jahil)

Imam Abu Hanifah radiyaLlahu anhu berpendapat :

"Wajib menghalang orang bodoh (mufti jahil) dan orang yang mempermainkan agama dari mengeluarkan fatwa".

Seorang lelaki pernah melihat Rabi'ah Ibn Abd Rahman, guru kepada Imam Malik sedang menangis, lalu ditanya :

"Hal apakah yang menyebabkan tuan menangis ? Jawabnya : Ada seorang yang telah diminta untuk berfatwa, walhal dia tidak mengerti apa-apa dan fatwanya itu telah memudaratkan umat Islam, kerana itu, katanya lagi : "Sebahagian mufti lebih berhak masuk penjara daripada para pencuri".

Ibn Qayyim meriwayatkan dari beberapa ulama sezamannya :
"Bagaimana jika Rabi'ah menyaksikan zaman kita ini, dimana orang yang tidak berilmu berani memberikan fatwa dengan modal kejahilan dan keberanian semata-mata, pengalaman yang sedikit dan pengetahuan yang dangkal, tambahan pula memiliki sejarah hidup yang tidak elok dan tidak dikenal di kalangan para ulama. 
Pengetahuannya tentang al Quran, al Sunnah dan ilmu-ilmu ulama salaf sangat cetek dan dangkal..

(Ibn Qayyim, I'lamul Muwaqqi'in, Juz 4, hlm 207-208)

Al Hakam pernah berkata kepada al A'masy setelah mendengar riwayat tadi:

"Jika aku mendengar hadith tersebut dari dahulu lagi, nescaya aku tidak akan banyak berfatwa seperti apa yang telah aku lakukan selama ini". Kemudian Abu 'Abdillah menambahkan : :Ini Abdullah Ibn Mas'ud bersumpah dengan nama Allah bahawa sesiapa berfatwa untuk setiap soalan adalah orang gila, sumpah beliau pasti benar, kalau begitu kebanyakan mufti pada zaman kita ini sudah menjadi gila..! Mengapa...? Kerana setiap mufti yang ditanya akan langsung memberi jawapan, tanpa berfikir lebih jauh atau berkata tidak, atau takut kerana Allah Subahanahu Wa Ta'ala (jika fatwanya salah), atau tidak takut untuk disoal balik: "Dari mana jawapan ini kami dapat.. ? Akan tetapi yang paling mereka takuti dan gerun adalah sindiran bahawa dia tidak dapat menjawab soalan.

Pada hakikatnya dia telah melakukan perbuatan yang sangat besar yang tidak mampu dilakukan oleh orang yang lebih tinggi, luas dan dalam ilmu agamanya daripada dirinya, dan dia telah melakukan satu praktik perubatan yang tidak mampu dilakukan oleh seorang doktor yang sangat pakar".

Jom baca lagi disini:
http://jomfaham.blogspot.com/2011/05/peringatan-kepada-orang-yang-jahil.html


Cari N3 lama-lama disini

Ntah Ape-ape Ntah

Posted: 25 May 2011 03:29 AM PDT

Santai 
Country
Percentage
Malaysia
96.2%
Server & Power Consumption Information
The average Ijoks2009.blogspot.com visitor visits about 1.5 pages before leaving again, this means that their servers handle about 1,643 page views per day and in term a total of 0 page views per second.

We estimate that this website uses 1 server(s), and with the average internet server using about 2,400 kWh of electricity per year, Ijoks2009.blogspot.com will use more or less 2,400 kWh of power in that time span. Looking at the average cost of 0,17c per kWh, this website uses an estimated total of $408 USD on electricity per year. 

 Jumpa kat sini
http://www.visualizetraffic.com/show/ijoks2009.blogspot.com
Web ni kira macam menilai apa sahaja berkenaan dengan blog-blog yang ada kat internet  lah,Apa tujuan dia buat macam tu tak tahulah.Adalah faedah untuk dia kot.


Cari N3 lama-lama disini

Blog Hina Islam ,Laporan Polis Sudah Dibuat

Posted: 25 May 2011 12:25 AM PDT

Isu Semasa

LAPORAN POLIS BLOG HINA ISLAM
Ahmad Khairul Ikhwan Abdullah Jr
(fitrahikhwan@yahoo.com)

Alhamdulillah petang tadi jam 3.30 petang saya ditemani dua orang kawan Ustaz Yusof Marlon Abdullah dan Ustaz Mohd Fauzi Mahmud saya telah membuat satu laporan polis di balai polis Bandar Seri Putra  Bangi dan balai polis Kajang ke atas blog yang menghina Islam. Pengendali blog yang tidak dikenali ini jelas menghina agama Islam, Allah SWT dan Nabi Muhammad SAW.

Di dalam blog ini pengandalinya menulis Allah SWT itu babi, Allah SWT pekak, Rasulullah sebagai seorang yang kuat seks dan banyak lagi penghinaan yang dilakukan.

baca lagi disini

-ijoks2009-
Apabila ada di kalangan orang islam sendiri yang berani mempersendakan hukum agama sendiri sampai ada yang mengatakan jika hudud dilaksanakan makin banyak maksiat berlaku kerana katanya  susah nak buktikan kes zina jika saksi perlu melihat sendiri perbuatan itu secara terang-terangan.
Bahkan sumpah laknat sudah dijadikan mainan politik ,sesiapa sahaja dengan berani mempermainkan nama Allah demi kepentingan politik ,tidak mustahil jika musuh islam atau melayu murtad lebih berani menanpakkan kejahatan mereka terhadap Islam.

semoga mereka ini mendapat hidayah dari Allah atau balasan yang setimpal untuknya.
Allahua'kbar !!
"Perangilah musuh kamu sepertimana mereka memerangi kamu"
Jika mereka menggunakan media internet kita juga kena memperbanyakkan maklumat sebenar tentang islam dalam blog dan FB jgn hanya menggunakan medium ini untuk peribadi semata-mata.

saya petik kata-kata Dr.Yusuf Qaradawi,adalah haram bagi ummat islam untuk membuka kilang kosmetik jika belum ada satupun kilang senjata milik orang Islam.
Mengambil pemahaman konteks ini sayamengira adalah juga haram bagi orang islam yang ada kemudahan internet,blog ,twetwr.FB dan seangkatan dengannya jika hanya menggunakan untuk tujuan peribadi semata-mata tanpa diselitkan dengan mesej-mesej islam.

Musuh-musuh rancak menggunakan segala kemudahan ini untuk menyerang kita ,adalah janggal jika kita hanya menggunakan kemudahan ini untuk bersuka-suka.


Cari N3 lama-lama disini

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Pengurus Felda pun pinta borang menjadi peneroka..

Posted: 25 May 2011 08:45 PM PDT

Oleh Suhaimi Said

Ramai pengurus-pengurus Felda yang sudah sedar dan insaf yang menyedari bahawa pendapatan mereka sebagai Pengurus Felda adalah lebih, jauh lebih kecil, dari peneroka-peneroka Felda yang tanam sendiri, turut memohon mendapatkan Borang Menjadi Peneroka Felda baru.

Beberapa orang pengurus Felda di kawasan Jengka dan ramai lagi pegawai dan kakitangan Felda memohon Borang tersebut.

Mereka ini yakin bahawa Pakatan Rakyat akan berjaya menubuhkan Kerajaan Baru menggantikan Barisan Nasional selepas PRU-13 nanti. Mereka telah lihat kesannya semasa Pilihanraya Negeri Sarawak baru-baru ini.


Mereka sudah dapat kesan bahawa Barisan Nasional sudah tidak dapat bertahan lagi di Putrajaya, dan mereka yakin bahawa Barisan Nasional akan kalah didalam PRU-13 nanti. Lagi cepat PRU diadakan, lagi cepat BN akan gugur.
Read More / Baca Lagi >>

Jihad: Perkasa kecam Nazri Aziz, dakwanya pemimpin ‘half past six

Posted: 25 May 2011 08:42 PM PDT


KUALA LUMPUR, 26 Mei — Setiausaha Agung Perkasa Syed Hassan Syed Ali menegaskan pihaknya tidak akan melayan kritikan Datuk Seri Nazri Aziz dalam isu "perang jihad", sebaliknya menyifatkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu sebagai pemimpin "half past six."
Syed Hassan dalam satu kenyataan menjelaskan, pihaknya tiada masalah jika Nazri mahu menggelar Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali sebagai "badut."
"Perkasa tiada masalah dengan Nazri jika beliau mahu gelar apa pun ke atas Ibrahim atau pimpinan Perkasa yang lain, biarkanlah.
"Kami Perkasa tak hairan kerana beliau pun sanggup gelar orang yang banyak berjasa kepada negara seperti (bekas perdana menteri) Tun Dr Mahathir (Mohamad) dengan macam-macam gelaran," katanya.
Oleh itu, katanya, "gelaran badut kepada Ibrahim tak jadi masalah."
"Tak guna kita nak marah beliau pasal apa guna kita layan menteri 'half past six' macam Nazri ini, beliau keluarkan kenyataan macam itu, beliau fikir semua orang Melayu suka dan sokong kenyataan beliau dan beri banyak keuntungan kepada Umno," katanya lagi.
Read More / Baca Lagi >>

Demo di stadium vs di jalan

Posted: 25 May 2011 08:34 PM PDT

Oleh: albangi

"Tujuan berdemo BERSIH ialah untuk menyatakan ketidakpusan hati kita terhadap penyelewengan SPR. Kita mohon permit untuk menyatakan pandangan dan suara kita. Sebelum ini kita tidak dibenarkan, maka kita tetap akan turun ke jalan-jalan.

Tetapi apabila kita dapat permit, maka mengapa kita tidak mahu terima permit untuk buat di stadium? Adakah dengan sebab buat demo di stadium maka SUARA kita tenggelam? Atau mesej kita tidak sampai?

Kita perlu bezakan antara matlamat dan kaedah. Apabila matlamat dapat dicapai dengan cara yang lebih baik, maka gunakan kaedah yang lebih baik, bukan bermakna kita kecut atau takut turun di jalan. Kalau sudah diberi permit untuk demo di stadium, maka bukankah demo di jalan itu kan menjadi emosional daripada rasional?

Read More / Baca Lagi >>

NC UUM lebih politik dari orang politik

Posted: 25 May 2011 08:32 PM PDT

Oleh Mummy Rokiah

Isu rebet tanah UUM tidak seharusnya menjadi isu politik sempit oleh semua pihak. Apa perlu Kerajaan Pusat berkira untuk membayar cukai tanah sebanyak RM1.743 juta demi jihad pendidikan anak-anak pelajar dan warga UUM yang seramai lebih kurang 25,000 orang.

Jika Kerajaan Pusat boleh membawa pembangunan yang berbillion ringgit kepada Kerajaan DAP Pulau Pinang mengapa jumlah yang ciput ini menjadi pertikaian dan senjata politik murahan.

Apa yang melucukan pemerhati politik ada para academia ialah kenyataan-kenyataan Naib Chanselor Professor Datuk Dr Mustafa Ishak yang lebih politik dari orang politik.

Read More / Baca Lagi >>

Kenapa Kita Takut Hadapi Realiti

Posted: 25 May 2011 08:30 PM PDT

Oleh Mohd Sayuti Omar
SUDAH menjadi budaya dan pembawaan bangsa kita - Melayu tidak berani untuk berterus terang dan menghadapi reaiti. Kita suka berselindung ataupun berbohong walaupun apa yang kita bohongi itu sudah diketahui atau dapat dikesan oleh orang lain.

Kenapa kita tidak mahu jadi bangsa yang berani, berterus terang telus dan sedia menghadapi realiti? Kenapa?


Banyak kalau kita hendak perkatakan perkara ini. Ia berlaku setiap hari, malahan berlegar di sekeliling diri kita sendiri. Kita ada kalanya bukan saja berbohong kepada pihak ke tiga, orang lain tetapi kepada diri sendiri juga. Kalau sudah berbohong kepada diri sendiri itu peringkat sudah parah dan teruk sangat. Mungkin boleh dikategorikan berbohong kepada diri sendiri ini sebagai tanda munafik paling akhir.
Read More / Baca Lagi >>

Utusan Malaysia akan hilang di dunia jika........

Posted: 25 May 2011 08:28 PM PDT

Oleh Mummy Rokiah
Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr.Ahmad Zahid Hamidi berkata "Saya akan menjadi orang tengah menghalang mana-mana pihak yang cuba memboikot akhbar Utusan Malaysia".

Mungkin jika ditafsirkan dalam lain perkataan, "membujur lalu melintang patah namun Utusan ku pertahan jua".

Katanya, ketika pembangunan negara ini masih merangkak wartawan Utusan Malaysia atau Utusan Melayu ketika itu menyeberang sungai untuk mengumpul dan menulis berita dengan menggunakan mesin taip.
Read More / Baca Lagi >>

Stigma buruk yang melekat kepada UMNO susah hendak dibuang

Posted: 25 May 2011 08:27 PM PDT

Oleh Aspan Alias
Kalau saya duduk termenung memikirkan nasib UMNO di masa akan datang, seperti juga ramai yang lain saya tidak dapat berfikir apa cara yang perlu dilakukan oleh UMNO untuk kembali menjadi parti yang dihormati dan disanjung bukan sahaja oleh orang Melayu tetapi juga oleh bangsa-bangsa lain seperti yang pernah dialaminya dahulu.


Maklum sajalah UMNO selama ini adalah tunjang kepada politik tanak air. Semasa hebatnya UMNO rakyat berfikir tanpa UMNO kita akan rebah rempah dan tidak tahu apa akan terjadi kepada negara. Semasa itu UMNO! UMNO! UMNO!, tidak ada yang lain melainkan UMNO.
Read More / Baca Lagi >>

Muktamar PAS ke 57 : Dichotomia Yang Sakit Dalam PAS

Posted: 25 May 2011 08:25 PM PDT

Oleh Muhaimin Sulam
Tiga penjuru perlumbaan jawatan Timbalan Presiden PAS semakin dirancakkan dengan tujuh penjuru perlumbaan dalam jawatan Naib Presiden. Masing-masing ada kelebihan dan kekuatan yang perlukan sokongan lain.

Dichotomia diantara ulama-professional-aktivis dalam pemilihan pemimpin hanya memperlihatkan pola pemikiran yang sakit. Lebih sakit dengan dichotomia yang berasaskan kaum, wilayah ataupun kelas.

Kesakitan ini semakin menjadi-jadi menjelang hari-hari Muktamar yang begini: Muktamar Pemilihan. Ahli dan perwakilan dipersembahkan metos pemikiran yang karut.
Read More / Baca Lagi >>

Muktamar PAS : Muslimat Perlu Menjadi Madu Yang Baik

Posted: 25 May 2011 08:21 PM PDT

PAGI ini saya hendak beralih angin sedikit dengan memberi sorotan khas kepada politik muslimat Pas. Media massa atau pemerhati tampaknya tidak begitu terliuur untuk bercakap fasal politik muslimat alias wanita Pas ini. Apakah kerana kita masih terpengaruh dengan mind lama kita, bahawa wanita tetap wanita walaupun berusaha keras untuk menyamakan taraf dengan lelaki.
Atau pun kerana kita telah meletakkan wanita sebagai tulang rusuk kita maka ia tidak akan bertukar menjadi sebilah pedang selama-lamanya?
Ada benarnya juga. Kita tidak dapat membincangkan wanita jauh dari sempadan dan destinasi yang boleh dirungkai lelaki. Wanita tetap mempunyai batas dan sempadan yang konkrit. Ini bukan kerana sentimen gendar tetapi ini kerana hukum hakam dan hukum karma juga. Ia adalah ketentuan azali.
Jadi usahlah muslimat Pas ingin bergerak melebhi dari mentara yang telah dipancang oleh Tuhan. Gunung yang tinggi hanya untuk lelaki saja, sementara kolam air mata milik wanita selamanya. Kalau ada seorang dunia melepasi punca itu ada keluarbiasaan. Ingatlah kita tidak boleh hidup dan lari dari norma-norma alam.
Read More / Baca Lagi >>

Hina Islam: Abim gesa tindakan tegas....Perkasa bila nak jihad..!!!

Posted: 25 May 2011 08:16 PM PDT

Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) mahu tindakan tegas diambil ke atas blog dan laman Facebook yang menggunakan nama 'Makcik Hajjah Sitt Al Wuzara' kerana jelas menghina imej serta kesucian agama Islam.
Read More / Baca Lagi >>

Informasi : 10 kota terkenal di dunia yang hilang

Posted: 25 May 2011 08:14 PM PDT

Sebuah kota akan menjadi kota hilang jika ditinggalkan oleh penduduknya dan dibiarkan begitu saja, sehingga meninggalkan banyak peradaban yang kemudian hilang begitu saja. Perkara ini boleh terjadi kerana perang, bencana alam, dan masih banyak lagi sebab-sebab lain. Namun seiring dengan perkembangan zaman, legenda kota hilang itu mulai muncul kembali ke permukaan. Banyak para ahli arkeologi yang menemui runtuhan-runtuhan bekas kota. sehingga kemudian mula banyak muncul legenda kota yang hilang.

Berikut adalah senarai 10 kota terkenal yang makin ditelan zaman :

10. Atlantis

Atlantis digambarkan oleh Plato sebagai peradaban maju dan kekuatan laut yang hebat, Atlantis dikatakan telah menakluk sebahagian besar wilayah Eropah sebelum tenggelam ke laut. Menurut mitos tradisional, kota ini tenggelam kerana murka para dewa atas kelakuan para penghuni kota ini, tapi menurut kajian Ilmiah, kota ini mungkin tenggelam kerana perubaha geologi dunia.


Read More / Baca Lagi >>

Video : Bila Orang Melayu Pandai & Berani, UMNO Akan Terkubur

Posted: 25 May 2011 08:12 PM PDT

Video : Apa Perbezaan Di Anatara Kerajaan Pakatan Dengan Kerajaan BN

Posted: 25 May 2011 08:10 PM PDT

Video : Jelajah Selangor Tawan Malaysia: Nurul Izzah

Posted: 25 May 2011 08:09 PM PDT

BN vs Pakatan: Into uncharted territory

Posted: 25 May 2011 08:08 PM PDT

BN vs Pakatan: Into uncharted territory When Malaysia goes to the polls in the next general election, it will be a journey into unchartered territory. In every election before this one, the winner was always known in advance. But in the coming general election, there are no certainties, and there may very well be a new government in place when the dust settles.
In the past, many wanted change, but few dared to vote for it. At most, they would make an almost faustian bargain, voting BN for the state election and an opposition candidate for Parliament. The electorate could not be blamed; as the opposition was disunited, even engaging in 3-cornered fights. Who would run the country if the BN was dislodged? There was no alternative. Only the people of Kelantan, would have none of it, and voted consistently for PAS year after year.
But something happened in 2008 that would change this lop-sided model for good. In most ways, the country's situation was no different from in the past. Corruption was rampant, as always. Abuse of power was the norm, as usual. The economy stuttered along.
Read More / Baca Lagi >>

D-Day is dawning for the BN components, especially MCA

Posted: 25 May 2011 08:06 PM PDT

D-Day is dawning for the BN components, especially MCAMCA is the second largest party in the country. It is also about to be decimated along with MIC, Gerakan and SUPP. The MCA will probably not recover and the 13th General Election will show them the door.
Since the last GE in 2008, UMNO has made no pretence of the fact that it will wrestle back all the seats lost by these parties, and to field their own candidates. Unless MCA and MIC can convince UMNO that they stand a fighting chance, UMNO will want their own choice of candidates to contest even if the candidate isn't a Malay, like in the case of Hulu Selangor where an Indian candidate managed to unseat Zaid Ibrahim.
This is certainly one reason why UMNO seems to be ignoring the non-Malay electorate. There is another reason too -  they are all out to woo PAS for a possible merger as well.
Read More / Baca Lagi >>

Deporting 'troublemakers': Malaysians are mature, the authorities are not

Posted: 25 May 2011 08:05 PM PDT

Deporting 'troublemakers': Malaysians are mature, the authorities are notThe detainment and deportation of Ong Boon Keong should cause alarm bells to ring. Has the Immigration Department taken charge of deporting Malaysians for doing nothing more than from moving within their own country?
Ong or Organic Ong as he is fondly called was on a visit to Bengoh, a Bidayuh village on the ourskirts of Kuching, to visit villagers there. It was there that 10 immigration officers arriving in 5 vehicles detained Ong and brought him back to the immigration department in Kuching.
He was held for questioning and then deported.
A puzzling series of events since there was no reason given for his detainment and deportation. Even Ong was puzzled, leading him to say that there may be "some politicians who did not like" what he was doing.
Read More / Baca Lagi >>

Muhyiddin fitnah lagi.......

Posted: 25 May 2011 08:04 PM PDTTimbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, sebagaimana yang dipetik oleh laporan Bernama semalam, "mengingatkan orang Melayu supaya tidak terpedaya dengan helah DAP yang didakwa bercadang meletakkan calon-calonnya di kalangan orang Melayu pada pilihan raya umum akan datang".
Tidak ada salahnya kenyataan sedemikian kerana DAP sebagai parti yang menjunjung kebebasan bersuara sentiasa terbuka dalam menerima kritikan.
Read More / Baca Lagi >>

Mahasiswa kuasa penentu PRU 13

Posted: 25 May 2011 08:02 PM PDT

Gerakan mahasiswa adalah suatu kuasa yang mesti diberikan perhatian dan diambil perhitungan. Dalam lipatan sejarah universiti, masyarakat dan negara, sama ada dilihat secara universal atau secara perbandingan, misalnya, antara Asia dengan benua-benua lain, atau antara dunia ketiga dengan dunia-dunia lain, atau jika di negara ini, sama ada di peringkat sesebuah universiti atau di peringkat nasional, gerakan mahasiswa punya sejarahnya yang tersendiri.
Kadang-kadang ia diakui dan diiktiraf sebagai sebahagian daripada sejarah universiti, masyarakat dan negaranya, manakala kadang-kadang pula ia hanya tercatat sebagai sejarah di kalangan aktivis dan pendokongnya sahaja. Jika ia diakui dan diiktiraf sebagai sebahagian daripada sejarah universiti, masyarakat dan negaranya, kadang-kadang ia mendapat penafsiran yang baik, manakala kadang-kadang ia mendapat penafsiran yang kurang baik.
Read More / Baca Lagi >>

Mampukah Nasha pertahankan jawatannya?

Posted: 25 May 2011 08:00 PM PDT

azlanSemua tumpuan kini beralih kepada perebutan jawatan nombor dua PAS berikutan timbulnya persoalan sama ada Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa akan mempertahankan jawatannya atau menarik diri daripada pertandingan selepas Naib Presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man memutuskan untuk bertanding jawatan itu.

Para pemimpin parti berkata kemasukkan Tuan Ibrahim dalam perebutan jawatan itu telah mengubah perkiraan, dinamik dan perspektif pemilihan parti memandangkan terdapat tiga pemimpin bertanding jawatan nombor dua, memaksa para calon menyemak semula strategi dan peluang mereka.
Read More / Baca Lagi >>

Auku: 17 pelajar UM dibebaskan

Posted: 25 May 2011 07:58 PM PDT

KUALA LUMPUR, 26 Mei: "Pertamanya, saya mengucapkan syukur ke hadrat Ilahi kerana sekali lagi, kuasa Allah terbukti adalah yang Maha Hebat dan Maha Adil," kata Izzuddin Hilmi Mohd Zaini.
Mahasiswa tahun akhir Universiti Malaya (UM) itu menyatakan demikian setelah dibebaskan daripada disabitkan dengan hukuman Akta Universiti dan Akta Universiti (Auku).
"Setelah keputusan diumumkan, ternyata saya dan rakan-rakan saya lain terbukti tidak melakukan kesalahan yang boleh disabitkan dengan hukuman Akta Universiti dan Akta Universiti (Auku) yang diwujudkan oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad," ujarnya.
Semalam, beliau antara enam siswa lain telah dibicarakan oleh barisan Jawatankuasa Tindakan Tatatertib UM di Bilik Mesyuarat HEP di Kompleks Perdanasiswa UM.
Itu pun setelah perbicaraan ditangguhkan dua kali di mana sebelum ini pada 20 Mei dan 23 Mei lalu.
"Dan kami dibacakan segala pertuduhan termasuk seorang rakan baik saya, Mohd Sabri (Jamaluddin) yang dikenakan tujuh pertuduhan.
Read More / Baca Lagi >>

Menteri Busitttt... aaarrrr...!!!! Lu dah kencing dan kantoi banyak kali beb..!!!

Posted: 25 May 2011 06:11 PM PDT

Apaaaaaa.... dia ingat rakyat malassia mudah di perbodohkan.... piiiraaaahhhh...!!!!
Ayat 1;(hanya orang bodoh jer... percaya kenyataan bangang nih...!!!!)
"Ia tiada kena mengena dengan pilihan raya." "Subsidi ini sudah lama kita perkenalkan. Sudah lama. Kalau kita mahu ambil kira soal pilihan raya kita boleh naikkan (harga) ikut bulan-bulan yang kita suka. Tiada siapa tahu (bila) pilihan raya akan diadakan," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Muhyiddin tak ada standard

Posted: 25 May 2011 06:10 PM PDTAmaran Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya orang Melayu tidak terpedaya dengan DAP menunjukkan beliau langsung tidak berwibawa, kata Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang.
Beliau berkata, kenyataan itu ternyata satu pembohongan, langsung menunjukkan betapa tidak berilmunya Muhyiddin yang juga Timbalan Presiden UMNO.
Pada 24 Mei lalu, Naib Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi turut memberi amaran agar Melayu tidak terperangkap dengan hajat besar DAP yang kononnya mahu memerintah Malaysia.
Kit Siang menjelaskan sejak pilihan raya pertama yang disertai DAP pada 1969, DAP telah meletakkan seorang calon Melayu untuk Parlimen, dan sembilan calon DUN yang merangkumi Johor, Negeri Sembilan, Selangor dan Perak.
Sejak 1969, enam pemimpin Melayu DAP telah memenangi pilihan raya termasuk Allahyarham Ahmad Nor yang menang Parlimen Bayan Baru (1990-1995) di Pulau Pinang.
"Ini adalah bukti kukuh bahawa kita mempunyai Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden Umno yang langsung tak ada standard dan tak ada class," tegas Kit Siang.
Beliau turut mencabar Muhyiddin dan Zahid  menamakan ahli parlimen atau menteri UMNO sekarang ini yang sanggup menyuarakan kebenaran sehingga disumbat ke dalam penjara untuk mempertahankan kebenaran kaum Melayu, seperti yang pernah dilakukan oleh pemimpin DAP.
Kit Siang juga menggesa agar semua rakyat Malaysia menyoal kembali sebahagian pemimpin UMNO yang mengeluarkan kenyataan membabi-buta tanpa fakta sahih.
"Semua rakyat Malaysia, sama ada Melayu, Cina, India, Kadazan, Iban, Orang Asli dan lain-lain patut menyoal kenapa pemimpin UMNO seperti Muhyiddin dan Zahid Hamidi takut dengan usaha DAP untuk mendapat sokongan Melayu," katanya. – Roketkini.com

Zaman Bik : Pemilik 'Anu' Songsang Ingin Menukar Nama Perempuan

Posted: 25 May 2011 06:08 PM PDT

Hari ini kita dikejutkan dengan seorang lelaki yang anunya songsang telah dipotong menjadi leper ingin menukar nama jantannya kepada nama perempuan. Mohd. Ashraf Hafiz Abdul Aziz nama jantannya yang begitu sedap dianugerahkan kepadanya ingin menjadi Aleesha Farhana.
Read More / Baca Lagi >>

BUAT LAGI - KAMI TAK MARAH

Posted: 25 May 2011 06:04 PM PDTJANGAN MASUK CAMPUR URUSAN JPA,PERKASA BERI MCA DAN MIC AMARAN - minsider

Perkasa hari ini memberi amaran kepada MCA dan MIC agar tidak campur tangan dalam isu pemberian biasiswa kepada kesemua pelajar yang mencatatkan keputusan cemerlang dalam peperiksaan SPM untuk belajar di luar negara.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT