Nuffnang

Pengikut

KARPET KUNING

0
sumber :-

KARPET KUNING


Datuk Seri Anwar Ibrahim kekal sebagai ketua pembangkang.

Posted: 21 Dec 2010 04:34 AM PST


KEPALA BATAS: Pakatan Rakyat (PR) membuat keputusan sebulat suara terus melantik Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai ketua pembangkang walaupun beliau telah digantung selama enam bulan sebagai ahli parlimen (AP).

Keputusan itu dicapai pada mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi P R yang diadakan di Dewan Millenium, serentak dengan perjalanan konvensyen itu di Kepala Batas, kelmarin, lapor laman berita Malaysiakini, semalam.

Keputusan itu diumumkan oleh Presiden Parti Islam SeMalaysia (PAS), Datuk Seri Abdul Hadi Awang, ketika berucap membuat ucapan penggulungan di konvensyen PR itu. 'Kita tetap mahukan berketuakan beliau,' kata Datuk Seri Abdul Hadi, yang diiringi tepukan gemuruh para perwakilan dan pemimpin PR yang menyertai konvensyen itu.

Datuk Seri Anwar bersama tiga lagi AP pembangkang - Encik Azmin Ali (Gombak), Encik Karpal Singh (Bukit Gelugor) dan Encik R Sivarasa (Subang) - digantung daripada Dewan Rakyat pada Khamis lalu tanpa diberi peluang membela diri bersabit isu Apco. Umno tidak menyenangi isu itu kerana Apco dikaitkan dengan dakwaan adanya beberapa ejen Yahudi dalam syarikat itu.

Encik Karpal, seorang peguam dan AP yang turut digantung, dalam ucapan penggulungannya berkata beliau akan memfailkan tindakan mencabar tindakan itu ke mahkamah tinggi. 'Saya yakin konvensyen ini akan diadakan di Putrajaya tahun depan tetapi kita tidak akan ke sana tanpa Anwar,' katanya, seperti yang dipetik oleh laporan Malaysiakini itu. Menurut beliau, isunya adalah bahawa mangsa yang digantung tidak diberi kesempatan membela diri mereka sebelum tindakan tersebut diambil.Dalam ucapannya itu, Encik Karpal juga berkata beliau akan mempertahankan Islam sebagai agama rasmi di Malaysia, sedang para penganut agama lain bebas mengamalkan agama masing-masing. 'Saya akan mempertahankan hal ini dan berharap PAS juga jaga kami punya muka,' kata Encik Karpal. Beliau berkata pihaknya akan berbincang dengan kepimpinan PAS, terutamanya Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, dan Datuk Seri Abdul Hadi, mengenai hal itu supaya ia tidak memberi peluang kepada Barisan Nasional (BN) untuk mengeksploitnya. - Agensi


:: RUANG BICARA PRIA MALAYA ::

0
sumber :-

:: RUANG BICARA PRIA MALAYA ::


Lagi skandal pemimpin BN: Serawak Report dedah Taib Mahmud miliki tanah bernilai RM90 juta!

Posted: 21 Dec 2010 08:10 AM PSTTaib Didakwa Miliki Tanah Di Sri Aman Bernilai RM90 Juta?

KUALA LUMPUR: Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud sekali lagi dikaitkan dengan pemilikan harta apabila laman sesawang Sarawak Report mendedahkan pembelian tanah yang mencurigakan disekitar Sri Aman membabitkan nilai sehingga RM90 juta.

Mengikut kumpulan pejuang pribumi, Sadia Native Customary Rights (NCR) tanah itu kepunyaan masyarakat Iban dan tanah 8,800 hektar itu terletak di daerah Bijat di Sungai Tisak, timur dari Kuching.

Kumpulan berkenaan melaporkan tanah berkenaan akan diberi secara percuma kepada anak lelaki Taib, Mahmud Abu Bekir Taib, dijual kepada Felcra untuk penanaman semula kelapa sawit.

Berikutan itu, menurut Sadia 15 komuniti Iban menduduki tanah itu bakal terjejas.


(Aset dan harta pemimpin BN ini dikatakan mencecah nilai ratusan juta ringgit dalam dan luar negara...klik...)

Sebelum ini, masyarakat Iban tempatan mendakwa pembalak masuk ke kawasan mereka tanpa sebarang makluman sejak empat bulan lalu. Sehinggalah baru-baru ini mereka menyedari apa yang berlaku.

"Tiada sesiapa yang memberitahu mereka siapa sebenarnya pembalak itu dan mereka juga tidak tahu mengenai pembabitan rancangan anak Taib yang mahu menukarkan kawasan itu menjadi ladang kelapa sawit," lapor Sarawak Report.

Kini lapornya lagi, Pejabat Tanah Daerah, mengeluarkan surat kepada 16 ketua masyarakat Iban memanggil mereka untuk bermesyuarat tanpa dimaklumkan agendanya.

Dilapor juga, ketua-ketua Iban itu percaya mesyuarat adalah berkaitan dengan pengambilan tanah mereka sambil mendakwa tanah mereka juga dirampas dua tahun lalu.


(Sebagaimana Khir Toyo, beliau antara pemimpin BN yang banyak dikaitkan dengan skandal dan rasuah..namun sehigga kini, beliau sering 'terlepas'...baca di SINI..)

Laporan itu mendakwa perjanjian yang dibuat pada Disember 2008 di mana Jabatan Ukur dan Pemetaan yang dikuasai oleh Taib Mahmud atas kapasiti sebagai menteri perancangan dan pengurusan sumber telah dengan rasminya menyerahkan tanah itu kepada Titanium Management Sdn Bhd.

Syarikat berkenaan hampir sepenuhnya dimiliki Mahmud (anak lelaki Taib) dan seorang kroni yang dikenali sebagai Chris Chung Soon Nam.

Tanah adat NCR itu dianugerahkan kepada Mahmud sebagai balasan untuk 'bayaran tertentu yang tidak dijelaskan' kata laporan itu sambil menambah urusniaga seumpama itu adalah cara lazim oleh kerajaan Sarawak yang mempunyai kepentingan keluarga Taib.

Titanium terkenal dengan beberapa 'skandal berprofil tinggi' termasuk menerima beberapa kontrak kerajaan negeri sejak beberapa tahun lalu.

"Chung dilaporkan cuba menjual tanah adat Iban itu kepada Felcra 'untuk sekurang-kurangnya RM 3,200 seekar tetapi cuba mendapatkan harga RM 4,200 bagi setiap ekar," kata laporan sesawang itu.

Sebelum ini, semasa wawancara Al-Jazeera dengan Menteri Pembangunan Tanah, Sarawak, Datuk James Masing mengakui pembinaan beberapa jambatan diserahkan kepada Titanium tanpa tender terbuka. - MK

Artikel berkaitan (Wajib baca!):
- PENDEDAHAN EKSLUSIF HARTA KELUARGA TAIB MAHMUD-TERJEMAHAN WRLR
- Empayar hartanah keluarga Taib di Kanada?
- Bekas Pembantu Taib Mahmud Ditemui Mati Dalam Bilik


HANGIT: Najib kecewa ada orang tuduh gagasan 1Malaysia hasil ciplak?...ini apa?

Posted: 21 Dec 2010 01:06 AM PSTOleh: Pria Malaya

Sila lihat gambar-gambar di bawah...Apakah ini semata-mata kebetulan?..bagaimana dengan slogan negara Indonesia "1Indonesia, Masyarakat Dahulukan, Pencapaian Utamakan"??...siapa yang tiru siapa?...siapa yg dahulu, siapa yg kemudian?..

Apa yang pasti, persamaan bagi kedua2 slogan ini adalah datangnya dari sekutu Isreal, APCO Worldwide..bukti APCO turut berperanan menjadi 'penasihat politik' di Indonesia ada dilampirkan di bawah...

Ini bermakna kebarangkalin ianya hanyalah 'kebetulan' amat rendah dlm kes ini..ini kerana bukan sahaja sama dari sudut logo dan slogan, tetapi sama juga 'mengimport' penasihat dari Israel..fikir2kan...wallahua'lam..

p/s: Berikut adalah link2 yg berkaitan:
- [TERBARU Disember 2010]"PANAS: Dokumen perjanjian APCO & BN didedahkan kepada rakyat..
- BONGKAR: Surat perjanjian Malaysia dengan APCO Worldwide dan dokumen sulit penglibatan perisik Israel dalam PDRM!
- BONGKAR: Menteri dedah kontrak APCO bernilai RM77 juta setahun!
- Bukti bergambar APCO berpusat di Tel Aviv, Israel (LovePerak)


Indonesia juga guna khidmat APCO

KUALA LUMPUR: APCO Wordwide bukan sahaja memberikan nasihat perhubungan awamnya kepada kerajaan Malaysia bahkan juga kerajaan Indonesia selepas Israel.

Ini dinyatakan dalam laman web APCO sendiri. Yang menariknya, konsep yang hampir sama digunakan antara Malaysia, Indonesia dan juga Israel.

Yang bezanya di Israel diguna One Israel manakala di Malaysia dan Indonesaia digunakan 1Malaysia dan 1Indonesia.

APCO telah dibuktikan di Dewan Rakyat sebagai syarikat yang berpengkalan di Amerika dan mempunyai hubungan rapat dengan Zionis Israel yang membunuh berpuluh ribu umat Islam Palestin.

Konsep 1Malaysia dikatakan hasil nasihat dari APCO kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memandangkan konsep itu serupa dengan konsep one Israel yang digunakan di Israel oleh Ehud Barak (Perdana Menteri Israel) pada tahun 1999.

Namun begitu APCO di dalam laman webnya menafikan bahawa syarikat itu terlibat dengan konsep 1Malaysia. Kenyataan ini dibacakan oleh anggota Parlimen Rembau yang juga Ketua Pemuda Umno di Dewan Rakyat, Khairy Jamaludin.

Tetapi adakah rakyat Malaysia boleh mempercayai kenyataan dari syarikat Yahudi ini?
(Sila sebarkan poster-poster ini...rakyat berhak tahu!...)

Menurut satu laman web, Milosuam.blogspot.com, apa yang lebih menghairankan di sini ialah bagaimana Indonesia yang juga menggunakan khidmat dari APCO ini menggunakan konsep yang sama seperti One Israel dan 1Malaysia?

Malah lambang dan slogan konsep 1Indonesia juga dilihat terlalu mirip dengan 1 Malaysia yang digunakan di Malaysia.

Jika di Malaysia slogan 1Malaysia ialah "Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan" slogan 1Indonesia pula dilihat begitu mirip sekali iaitu "Masyarakat dahulukan, Pencapaian utamakan". Adakah sekadar kebetulan?

Sekiranya ia satu kebetulan, ia menjadi satu kebetulan yang ajaib!

Sila lihat gambar dibawah ini konsep 1Malaysia dan 1Indonesia begitu serupa

Ini pula bukti bahawa kerajaan Indonesia juga menggunakan penasihat Yahudi APCO

Dokumen bukti bahawa kerajaan Indonesia menggunakan khidmat yahudi APCO boleh dimuat turun di link ini www.apcoworldwide.com/Content/pdfs/Indonesia_Brochure.pdf (gambar)Persoalan yang timbul dari persamaan ini, menurut blog Milosuam adalah:

1. Adakah Kerajaan Indonesia atau kerajaan Malaysia yang meniru antara satu sama lain?
2. Adakah perkara ini sekadar satu kebetulan yang ajaib?
3. Sekiranya Indonesia meniru Malaysia, tidakkah pemimpin Indonesia akan malu apabila rakyat mengetahui bahawa idea 1Indonesia diciplak dari negara jiran? Begitu juga jika perkara sebaliknya yang berlaku.
4. Adakah idea 1 (one) ini terlalu agung sehingga Malaysia dan Indonesia memakai konsep yang sama?
5. Perlukah konsep 1 Malaysia ini ditiru bulat-bulat oleh Indonesia sehinggakan lambang 1Indonesia dan juga slogan yang digunakan begitu serupa?

KANTOI: Cubaan Umno Selangor fitnah dan salahkan kerajaan negeri roboh surau GAGAL!

Posted: 21 Dec 2010 12:12 AM PSTTapak Surau di Rawang telah diserahkan kepada pemaju swasta sejak lapan tahun lalu 

SHAH ALAM: Kerajaan Selangor akan memastikan penduduk di Kampung Melayu, Rawang, mempunyai kemudahan surau walaupun notis perobohan dan pemindahan telah dikeluarkan oleh syarikat pemaju bagi menjalankan projek pembangunan yang telah diluluskan lapan tahun lalu.

Kerajaan Selangor melalui Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) akan berusaha untuk menyelesaikan masalah ini agar penduduk di kampung itu dapat terus menjalankan ibadat seperti biasa.

Setiausaha Politik kepada Menteri Besar, Faekah Husin berkata, Kerajaan Selangor tidak terlibat langsung dengan pelan pembangunan tapak sepertimana yang dituduh oleh mereka yang terlibat dalam demonstrasi semalam yang diketuai oleh beberapa pemimpin Umno termasuk Dato zainal Abidin Sakom.

Beliau menjelaskan bahawa tanah yang terlibat dalam projek pembangunan tersebut dimiliki oeh SAP Holdings Sdn Bhd yang akan menjalankan projek tersebut bersama satu lagi syarikat swasta Mahumas Sdn Bhd.

"Zainal Abidin Sakom sepatutnya membuat penyelidikan sebelum membuat tuduhan liar tersebut. SAP Holdings bukan lagi anak syarikat Kerajaan Negeri Selangor. Pada 2002, kerajaan negeri Umno-Barisan Nasional telah membenarkan Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) melepaskan saham kepada pihak swasta.

"Beliau terlarang dari segi moral dan perundangan untuk menuduh kerajaan negeri sekarang kerana beliau adalah sebahagian dari kerajaan yang bukan sahaja melepaskan saham dalam SAP Holdings tetapi juga telah meluluskan projek tersebut," kata Faekah lagi.

Beliau berkata Kerajaan terdahulu telah meluluskan permohonan SAP Holdings dan Mahumas untuk menjalankan projek tersebut atas tanah tersebut termasuk lot yang telah diwartakan untuk pembinaan surau.

Lembaga Pengarah SAP Holdings Berhad sekarang ialah Datuk Abu Bakar Mohd Amin, Norihan Mohd Bakri, Tan Kok Yee, Chong Fook Sin, chew Siew Ying dan Chew Ting Teck.

"Fakta jelas mendedahkan siapa yang sebenarnya telah mengorban orang Melayu dan Islam di Rawang. Saya rasa mungkin lebih sesuai penduduk berhimpun di pejabat Umno dan MCA untuk membuat aduan mereka," kata beliau.

Berhubung status gerai-gerai tanpa lesen yang beroperasi di sekitar surau berkenaan, Faekah berkata laporan awal yang diterima dari Pejabat Daerah Gombak mendedahkan gerai-gerai itu dibina secara haram tetapi sewa dikutip oleh bekas bekas ahli jawatankuasa surau, Bing Selamat Amir, untuk mengisi tabung surau itu.

Bagaimanapun, ahli jawatankuasa baharu surau berkenaan mendakwa kutipan itu tidak pernah disalurkan ke tabung surau.

"Saya menyeru polis dan SPRM membuat siasatan lanjut berkenaan hal ini dan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor akan memberi kerjasama penuh," katanya.

SEKRETARIAT AKHBAR
PEJABAT DATO' MENTERI BESAR SELANGOR

Sementara harakahdaily melaporkan...

Tidak berbangkit roboh Surau Al-HidayahRAWANG, 21 Dis: Pihak Masjid Nurul Iman di sini mendapati isu perobohan Surau Al-Hidayah di pekan ini yang bernaung di bawah pentadbiran masjid tiada langsung dibangkitkan di dalam notis.

Nazirnya, Ilham Akhbar Harun berkata pihaknya telah meneliti notis bagi mengosongkan tapak perniagaan/aktiviti di Pusat Bandar Rawang Selangor Darul Ehsan oleh Tetuan Mahumas Sdn Bhd yang bertarikh 19 Oktober 2010 rujukan MSB/BLOCK N/NOTIS/010-10/016/yz dan juga keseluruhan siaran media elektronik dan akhbar tempatan yang di sebarkan sebelum ini.

Justeru, katanya pihak masjid berpendapat sebarang usaha untuk mempertahankan maruah dan juga kepentingan umat Islam di Rawang seperti isu perobohan surau itu haruslah dirujuk kepada pentadbir masjid yang telah diberi mandat dan amanah oleh Sultan Selangor.

"Sebarang tindakan yang meminggirkan peranan masjid dan mempunyai agenda-agenda yang tersembunyi haruslah diabaikan," ujarnya dalam satu kenyataan.Berikut kenyataan penuh beliau.

Kami, pentadbir Masjid Nurul Iman Rawang (MNIR) telah meneliti notis bagi mengosongkan tapak perniagaan/aktiviti di Pusat Bandar Rawang Selangor Darul Ehsan oleh Tetuan Mahumas Sdn Bhd yang bertarikh 19 Oktober 2010 rujukan MSB/BLOCK N/NOTIS/010-10/016/yz dan juga keseluruhan siaran media elektronik dan akhbar tempatan yang di sebarkan sebelum ini.

Adalah didapati isu perobohan Surau Al-Hidayah Pekan Rawang yang bernaung di bawah pentadbiran MNIR tiada langsung dibangkitkan di dalam notis tersebut. Pihak Mahumas tidak secara terperinci/spesifik berkenaan isu perobohan surau. Pengosongan tapak perniagaan/aktiviti di kawasan ini dilakukan kerana pihak Mahumas mendakwa keseluruhan 8 lot tanah yang telah dibangkitkan oleh setenggah pihak adalah miliknya. Pendirian MNIR dalam isu ini, bahawa surau tersebut haruslah dikekalkan seperti sedia ada. Sehubungan dengan itu isu perobohan surau tiada kaitan ataupun terbatal.

Pihak kami telah membuat carian dokumen di Pejabat Tanah & Daerah Gombak dan adalah didapati tanah tersebut yang berkeluasan (1 rood, 11 poles) telah direzabkan pada 12 Mac 1920 sebagai tanah rezab tapak masjid yang bernombor 13075 dan nombor geran 1100-20 yang bersamaan dengan 13,885 kp. Kami beranggapan tanah rezab tersebut haruslah dikekalkan kepada pihak Masjid (JAIS/MAIS) kerana:

- Pengekalan rezab berkenaan sebagai simbol dan warisan kecemerlangan indentiti umat Islam di Bandar Rawang sejak 100 tahun yang lalu.

- Tapak ini juga merupakan kawasan yang strategik untuk perkembangan Islam setempat.

- Pengekalan rezab ini juga dapat memilihara kesejahteraan 7 tapak kubur penduduk awal Rawang di kawasan tapak masjid ini.

- Dengan kepesatan pembangunan di Rawang dan sekitarnya adalah dijangkakan kepadatan penduduk Islam di Rawang akan bertambah.

Atas fakta-fakta tersebut SAP Holdings Berhad haruslah membatalkan hasrat untuk membangunkan pembangunan di atas tapak rezab masjid tersebut.

Kanun Tanah Negara Borang 5CK, Geran Pajakan dan Hakmilik telah dikeluarkan pada 29 Jun 2009 oleh Pendaftaran Hakmilik Negeri Selangor kepada SAP Holdings Berhad. Adalah didapati tarikh mula-mula pemberimilikan sebenar oleh Pendaftar Hakmilik Negeri Selangor kepada SAP Holdings telah dikeluarkan seawal 2 April 2001 sebagai kelulusan hakmilik. Ini bermakna tarikh 29 Jun 2009 hanyalah sebagai pecahan lot-lot tanah. Dalam hal ini jelas menunjukan proses pemilikan berlaku sejak awal tahun 2001.

Pada 20 Disember 2010, Pentadbir Masjid bersama Penghulu Mukim Rawang 1, Wakil Pejabat Adun Rawang dan Ahli Majlis MPS Zon 19 telah mengadakan perjumpaan dengan wakil SAP Holdings Bhd (Mahumas Sdn Bhd) bagi tujuan menyelesaikan isu berbangkit. Hasil dari perjumpaan tersebut dirumuskan bahawa:

- Tidak akan berlaku perobohan surau seperti yang diwar-warkan oleh sesetengah pihak.

- Tanah rezab masjid yang berukuran (1r, 11p) haruslah dikekalkan sebagai rezab masjid.

- Pihak Mahumas akan melakukan ukuran tepat keluasan tapak tanah tersebut melalui jurukur berdaftar.

- Pihak Mahumas bersetuju mengembalikan keseluruhan lot-lot tanah tersebut setelah ukuran sebenar diperolehi.

Kami berpendapat sebarang usaha untuk mempertahankan maruah dan juga kepentingan umat Islam di Rawang seperti isu perobohan surau ini haruslah dirujuk kepada pentadbir masjid yang telah diberi mandat dan amanah oleh DYMM Sultan Selangor Darul Ehsan. Sebarang tindakan yang meminggirkan peranan masjid dan mempunyai agenda-agenda yang tersembunyi haruslah diabaikan.

Versi Malasyiakini....

'S'gor tak terlibat pelan pembangunan tapak surau' - Pihak Masjid Nurul Iman

Kerajaan Selangor tidak terlibat langsung dengan pelan pembangunan tapak sebuah surau di Rawang yang dibantah sekumpulan penduduknya semalam, dakwa setiausaha politik kepada menteri besar Faekah Husin.

Beliau menjelaskan bahawa tanah yang terlibat dalam projek pembangunan tersebut dimiliki dua syarikat pemaju yang menjalankan projek tersebut secara usahasama.

Sebuah daripada syarikat itu didakwa tidak lagi mempunyai sebarang kaitan dengan kerajaan negeri.

Sehubungan itu, Faekah (kiri) berkata, pihak yang terlibat dalam perhimpunan itu, termasuk pemimpin Umno sepatutnya, membuat penyelidikan terlebih dahulu sebelum membuat sebarang "tuduhan liar".

Beliau juga mendakwa kerajaan terdahulu pimpinan BN sebenarnya yang telah meluluskan kedua-dua syarikat terbabit menjalankan projek tersebut atas tanah berkenaan, termasuk lot yang telah diwartakan untuk pembinaan surau.

"Fakta jelas mendedahkan siapa yang sebenarnya telah mengorban orang Melayu dan Islam di Rawang.

"Saya rasa mungkin lebih sesuai penduduk berhimpun di pejabat Umno dan MCA untuk membuat aduan mereka," kata beliau dalam kenyataan hari ini.

Jemput SPRM

Semalam, Badan Bertindak Surau Al-Hidayah (BBSAH) Kampung Melayu Rawang dilaporkan berhimpun dalam demonstrasi secara aman bagi membantah pengambilan tapak surau itu.

Penasihat BBSAH Datuk Ir Md Nasir Ibrahim dilaporkan berkata ketidakcekapan kerajaan negeri sekarang menyebabkan satu-satunya tanah orang Melayu di pekan Rawang yang luasnya tidak seberapa, jatuh ke tangan swasta.

Beberapa pemimpin BN, antaranya Pengerusi Biro Agama Umno Selangor Datuk Zainal Abidin Sakom juga kelihatan turut serta dalam perhimpunan itu.

Berhubung status gerai-gerai tanpa lesen yang beroperasi di sekitar surau berkenaan, Faekah berkata laporan awal yang diterima dari Pejabat Daerah Gombak mendedahkan ia dibina secara haram tetapi sewa dikutip oleh seorang bekas ahli jawatankuasa surau untuk mengisi tabung surau itu.

Bagaimanapun, katanya, ahli jawatankuasa baru surau berkenaan mendakwa kutipan itu tidak pernah disalurkan ke tabung surau.

"Saya menyeru polis dan SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) membuat siasatan lanjut berkenaan hal ini dan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor akan memberi kerjasama penuh," katanya.

Faekah juga berkata kerajaan Selangor akan memastikan penduduk di Kampung Melayu, Rawang, mempunyai kemudahan surau walaupun notis perobohan dan pemindahan telah dikeluarkan oleh syarikat pemaju bagi menjalankan projek pembangunan yang telah diluluskan lapan tahun lalu.

Kerajaan Selangor melalui Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) akan berusaha untuk menyelesaikan masalah tersebut agar penduduk di kampung itu dapat terus menjalankan ibadat seperti biasa.

PANAS: RPK Dedah Salinan Laporan Mata Lebam Yang Disorok AG

Posted: 21 Dec 2010 12:04 AM PSTPortal www.malaysia-today.net hari ini mendedahkan salinan laporan pemeriksaan ke atas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang didakwa telah disorok dan tidak disertakan di dalam laporan Suruhanjaya Di Raja, 12 tahun lalu.

Di dalam laporan itu, Gani mempertikai dan mempersoalkan pendapat dan penemuan hasil pemeriksaan yang dibuat doktor Hospital Kuala Lumpur (HKL) Dr Abdul Rahman Yusof.

Pengendali laman tersebut yang juga blogger terkenal, Raja Petra Kamaruddin atau lebih dikenali sebagai RPK di dalam kolumnya berkata walaupun bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hasan ditendang keluar daripada jawatannya itu tetapi Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail yang turut terlibat dalam memalsukan laporan tersebut, masih lagi berada di dalam pejabatnya.


(Kes mata lebam Anwar 'hot' suatu ketika dahulu yang pernah dituduh Mahathir kononnya Anwar menumbuk matanya sendiri..)

"Beliau terlepas dari semua salah laku yang dilakukannya yang mana ketika ini isu tersebut menarik perhatian umum.

"Lihat bukti di mana Peguam Negara mengarahkan doktor untuk mereka-reka laporan perubatan untuk mengatakan bahawa kecederaan Anwar pada tahun 1998 adalah disebabkan beliau terjatuh atau pun menumbuk dirinya sendiri.

Laporan itu ujar RPK kemudiannya disembunyikan dan tidak ditunjukkan kepada Suruhanjaya Di Raja.

"Adakah ini jenis Peguam Negara yang kita mahukan," soal beliau.

Sebelum ini, bekas pegawai polis kanan Datuk Mat Zain Ibrahim dalam surat terbukanya yang kedua mendakwa laporan Suruhanjaya Di Raja yang dipersembahkan kepada Yang Di Pertuan Agong telah dimanipulasi.

Beliau turut menegaskan Gani turut terlibat dalam menyorokkan dan memalsukan dokumen perubatan tersebut.

Sehingga kini, beliau belum lagi dipanggil oleh pihak-pihak yang berkenaan bagi memberikan penjelasan berhubung pendedahan yang dibuat itu.

Isnin lalu, Putrajaya telah memutuskan untuk menutup isu insiden mata lebam Datuk Seri Anwar Ibrahim 1998 "sama sekali" dengan mengetepikan dakwaan terbaru kononnya wujud unsur pemalsuan bukti oleh Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail.

Dalam jawapan itu, kerajaan mengambil pendirian mengetepikan dakwaan yang dibuat oleh bekas pegawai siasatan Mat Zain bahawa Abdul Gani telah memalsukan dokumen dalam kes itu — dakwaan yang dibuat menerusi dua surat terbuka.

Sebaliknya, menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz, tidak perlu bagi Mat Zain membuat aduan bahawa panel bebas yang dibentuk untuk menyiasat dakwaan pemalsuan bukti telah gagal untuk membersihkan nama beliau dalam insiden itu.

Ini menurut Nazri, Mat Zain tidak pernah tertakluk kepada siasatan panel dan hanya dipanggil sebagai seorang saksi untuk memberikan keterangan. - TVS


MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Percayakah kita lagi pada BN?

Posted: 21 Dec 2010 05:42 PM PST

Oleh dragsuperstar

Saban hari kita semakin terhimpit dengan kenaikkan harga barang. Kita dipaksa untuk membeli harga barang yang adakalanya menyebabkan kita terpaksa mengikat perut agar kita terlepas untuk makan malam. Bayangkan pula jika yang sudah berkahwin dan mempunyai anak?

Kita dijanjikan dengan pelbagai janji oleh BN khasnya Najib dan Rosmah. Bangunan tinggi sana - sini. Kemudahan awam yang bersifat nombor satu dunia. Semuanya hebat dan terhebat di dalam dunia. Tapi percayakah kita semua?

Dahulu Pak Lah menjanjikan koridor sana - sini. Namun dalam menjanjikan koridor sana - sini kita masih dihimpit dengan wang didalam saku cepat habis. Harga barang melambung naik. Walaupun Pak Lah sanggup mencemar duli pergi ke negeri Kelantan dengan menjanjikan pembangunan yang maha dahsyat, namun dengan kesempitan wang semuanya dilihat tidak berguna. -
Sekarang janji manis yang terlalu manis oleh Najib dan Rosmah dilakukan semula. Janji-janji seperti Pak Lah dikitar - semula oleh Najib dan Rosmah. Bangunan 100-tingkat, pembangunan ekonomi yang mantap dan hebat dan macam-macam lagi. Tapi Najib dan Rosmah tetap tidak mampu menaikkan taraf kehidupan rakyat.

Kita dipaksa membayar harga mahal kerana hasil pembelanjaan mewah oleh BN. Kita sudah tidak punya wang. Negara sudah tidak punya wang. Maka rakyatlah menjadi mangsa. Kita rakyat dipaksa menambahkan duit negara dengan dipaksa membayar harga barang yang melampau tinggi akibat dari pembelanjaan boros oleh pemimpin BN!

Apa tugas kita jika tidak terus mahu dipermainkan sebegini rupa. Sudah lama kita dipermainkan. Kita dipaksa menjadi bodoh dengan menerima sahaja apa yang dilakukan oleh pemimpin BN. Apakah kita mahu terus menjadi bodoh dan tuli? Apakah terus mahu dipermainkan seperti manusia yang tidak punya otak?

Kita cerdik dan kita harus buktikan. Berikan satu signal jelas kepada mereka, bahawa kita sudah menyampah dengan gaya mereka memperbodohkan kita. Kita bakal menghumban mereka. Kita bakal mentalkinkan mereka. Rakyat Malaysia harus memastikan BN karam dan disepak keluar dari Putrajaya.
Sudah tidak ada gunanya jika kita terus memberi peluang BN memerintah negara ini hatta negeri sekali pun.

Kita sudah melihat contoh terbaik dari Selangor, Pulau Pinang, Kelantan dan Kedah. Semuanya telah menikmati pemberian demi pemberian oleh kerajaan negeri. Sepanjang BN memerintah apa yang kita dapat? Masanya sudah tiba kita menghumbankan BN ke Laut China Selatan. Harus dan wajib!! - Detikdaily

Calon 'Third Force' ke 2 PRU 13

Posted: 21 Dec 2010 07:30 AM PST


Oleh Debra Chong


KUALA LUMPUR, 21 Dis – Gerakan Kebebasan Sivil Malaysia (MCLM) mengumumkan peguam Sreekant Pillay sebagai calon bebas kedua 'third force' untuk diturunkan pada pilihan raya umum ke-13.

Sepuluh hari yang lalu ia mengumumkan peguam dan aktivis hak asasi Malik Imtiaz Sarwar sebagai bakal calon pilihan raya umum kali ini, yang disebut-sebut akan diadakan tahun depan.

Pengumuman itu dibuat pada forum awam pertama MCLM, yang didaftarkan di London, di negara ini malam ini.

Seperti Malik, Sreekant (gambar) juga mewakili kerajaan negeri Selangor dalam inkues kematian Teoh Beng Hock, yang keputusannya akan diketahui 5 Januari depan.

Peguam itu merupakan anak sulung wartawan ternama mendiang M.G.G. Pillai. - TMI

MENYUSUL LAGI

Kami Sokong Tokguru

0
sumber :-

Kami Sokong Tokguru


Bertunang Tanpa Sedar

Posted: 21 Dec 2010 05:54 PM PST

Tag : Soal Jawab Agama

-ijoks2009-
Kalau tengok penjelasan ustaz ,saya rasa ramai yang dah "ter tunang"kan dirinya  tanpa disedari.Macammana tu,hehehe..

Cari N3 lama-lama disini
Disebabkan masaalah keewangan saya terpaksa jual blog ini bagi sesiapa yang berminat. saya bukannya nak jual beribu-ribu.Taraf gaji kuli pun ok lah.. Maklumat lanjut klik disini

Bila Syahrizat Masuk Kristian?

Posted: 21 Dec 2010 04:33 PM PST

Kenapa ulamak umno hanya menegur kesilapan pembangkang saja tapi membiarkan apabila pemimpin mereka buat silap.Mereka sanggup membiarkan pemimpin mereka terus-menerus dalam keadaan jahil dalam melakukan sesuatu yang bercanggah dengan Islam dalam masa yang sama sentiasa "menasihati" pemimpin pembangkang agar tidak lari dari landasan Islam.
Contoh nya tengok gambar dibawah,Setakat ini
 belum ada satupun kenyataan dari Ulamak umno tentang perlakuan pemimpin wanita mereka.Silalah baca kenyataan dari web Jakim.... Bukan Lamanweb PAS.... kalau PAS nanti hangpa kata kepentingan politik...

4.1.2 Majlis tersebut tidak disertakan dengan perbuatan yang bertentangan dengan syarak.
Maksud "bertentangan dengan syarak" ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan akan bertentangan dengan ajaran Islam yang diamalkan oleh masyarakat Islam.
Contohnya:
i. Memakai pakaian bewarna merah seperti santa claus atau pakaian lain yang melambangkan agama;
ii. Menghidangkan minuman atau makanan yang memabukkan dan seumpamanya;
iii. Mengadakan bunyi-bunyian atau hiasan seperti loceng gereja, pokok krismas, kuil atau memecah kelapa;
iv. Mengadakan acara yang berunsur perjudian, penyembahan, pemujaan, khurafat dan sebagainya.

Baca sepenuhnya Di .islam.gov.my/
http://ayid-manjaddawajada.blogspot.com

 
Cari N3 lama-lama disini
Disebabkan masaalah keewangan saya terpaksa jual blog ini bagi sesiapa yang berminat. saya bukannya nak jual beribu-ribu.Taraf gaji kuli pun ok lah.. Maklumat lanjut klik disini

Ilmu ada zakatnya bukan harta saja -Ustaz Yahya Othman-

Posted: 21 Dec 2010 02:47 PM PST

Tag: Pesanan Ulama'
Assalamualaikum dan salam blogger bagi yang masih belum memasuki keluarga besar Islam .Saya rasa semua pejuang Islam kat malaysia ni terutama yang berjuang dalam parti PAS tentu mengenali Ustaz Yahya othman.Beliau adalah bekas pensyarah di Nilampuri.Pernah memegang jawatan exco negeri kelantan ,bahagian pendidikan dan dakwah.

Beliau terkenal sebagai seorang yang bertubuh kecik namun mempunyai jiwa yang kental.Semangat perjuangannya terhadap islam tidak pernah luntur walaupun sudah berusia.
Seorang yang mudah mesra dengan sesiapa saja dan sangat bersikap lemah lembut dalam memberikan nasihat walaupun kepada musuh.

Antara kata-kata nasihat beliau yang saya jadikan panduan ialah setiap rezeki, dan kelebihan yang Allah berikan kepada kita ada kewajiban zakatnya tidak hanya terhad kepada harta sahaja.


Katanya jika harta ,zakatnya adalah dengan harta juga.Orang muda yang dikurniakan kekuatan tenaga tidak akan terlepas dari kewajiban zakat tenaganya jika ia tidak mempergunakan tenaga nya untuk berkhidmat kepada masyarakat dan Islam.Orang tua pula tidak akan terlepas dari kewajiban zakatnya jika tidak berkongsi pengalamannya untuk kebaikan masyarakat dan Islam.

Dan orag berilmu juga tidak terlepas dari kewajiban zakat ilmunya jika tidak dikongsikan sedikit dari ilmunya untuk masyarakat dan Islam.Begitu juga orang yang ada kuasa dan pengaruh diwajibkan juga menggunakan kuasa dan pengaruh untuk Islam.
Wallahua'lam

-ijoks2009-
-Dan kewajipan bagi setiap orang islam yang ada kemudahan internet ialah menggunakan kemudahan ini untuk kebaikan islam,bukannya untuk berseronok semata-mata.- 

Antara pesanan ustaz Yahya pada Pemuda ialah. 


Pemuda mestilah boleh membaca quran dengan betul dan menjadi imam solat.

Pimpinan pemuda hendaklah  memastikan anak buah solat dengan sempurna dan faham makna bacaan dalam solat, kerana selagi mana rakyat masih tak faham makna bacaan dalam solat, umno akan terus memerintah.

Pesanan kepada pemuda

1 .Mesti berilmu

2. Mesti mengamalkan ilmu

3. Bercakap benar

4. Bermaaf-maafan

5. Baca quran. Jikalau nak masuk syurga , sertailah PAS dgn jujur,ikhlas dan tidak khianat (amanat terakhir Ustaz Yahya Othman d Ijtima' Tarbawi Pemuda)

keAZAManMalaysia

0
sumber :-

keAZAManMalaysia


Rosmah bongkar yg Anwar Ibrahim penah mengenyit mata padanya(pembongkaran blogger PERKASA anti-Anwar Berahim)

Posted: 21 Dec 2010 08:45 PM PST

siapa yg belum baca surat kabau

sila la baca surat kabau..

ni ha aku nak kabau..

cerita sebenarnya begini..

skarang ni ada teknik nk beli rokok murah..

iaitu dengan kenyit2 mata...

ahahahahahahahahhahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahaa

korabg bayangkan..

budak2 skolah suma baca berita hairan ni...

yg dajah 4 5 6 yg nk blaja2 isap rokok..

snang la nk dapat rokok murah skang..

berita hairan aja kenyit mata..

duit belanja mak bgi...

rm 2 ringgit..

boleh la save lepas beli air kantin..

beli rokok sbatang pelepas gian sblum belanja seterusnya..

di skolah agama...

skian terima kasih...

dia genyit mata...

amboi nyonya manis skali!!!!!

teng teng tedeng..

huahuahua

Ahli DAP disiasat kes culik anak Ketua Pemuda MCA Kuantan(sumber blogger PERKASA anti-Cina)

Posted: 21 Dec 2010 04:00 PM PST

sapa yg tak baca surat khabar smalam..

sila la baca surat khabar smalam..

jngn dibuat bungkus nasi lemak..

mahupun bungkus taik anak..

yg lom pandai ke jamban la..

takda sorang pun ahli dap yg disiasat..

tajuk saja batang kasi sumbat(parodi ayat blogger haramjadah umno)

anak ketua pemuda mca kuantan slamat..

slamat jalan..

jalan pulang kerumah..

sbb diculik..

skang aku tanya..

knapa ank dia diculik??

sbb bapak dia kaya la...

ahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahaha

mana ada ank2 ktua2 pemuda umno kena culik..

sbb ketua2 pemuda umno sumanya miskin..

ahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahhaa

korang ingat apa???

mukhriz tido bawah jambatan tau..

kj plak tido dokek boranda rumah orang...

sapa lagi???

satim diman???

mufti perak??

smua ni miskin2..

umno adalah parti miskin..

mana ada duit..

anak najib tu...

penah ke kena culik..

dia yg colek2 anak dara orng ada la..

ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahaha

apa2 pun..

nasihat kpn kita..

jngn poltikkan kes culik anak ketua pemuda mca kuantan kita ini..

huahuahua

ada sorang budak debab

dia bodo dan terkial2

internet uia punyala lembab

mmg betul2 mcm sial...

ahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahaha

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


KAKITANGAN AWAM MINTA BONUS, BOS PULA YANG DAPAT

Posted: 21 Dec 2010 06:00 PM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

SELAMA dua tahun lepas, termasuk tahun ini CUEPACS merayu-rayu dengan Kerajaan untuk mendapatkan bonus bagi kakitangan awam, namun rayuan tinggal rayuan. Kerajaan sentiasa menggunakan alasan keadaan ekonomi dan kewangan negara tidak mengizinkan untuk memberi bonus kepada kakitangan awam.

Yang peliknya, setiap kali ada pilihanraya Kerajaan mewar-warkan bahawa ekonomi negara kukuh sekali. Tetapi bila kakitangan awam meminta bonus, secara tiba-tiba pula kewangan tidak kukuh. Di dalam keadaan tidak kukuh itu, bangunan 100 tingkat mahu dibina. Sampai bila kakitangan awam mahu dipersendakan?

Di dalam berita TV semalam, sekali lagi kakitangan awam dipermainkan. CUEPACS merayu lagi untuk mendapatkan bonus memandangkan sesi persekolahan akan bermula dan tentunya banyak perbelanjaan akan ditanggung oleh kakitangan awam yang mempunyai anak-anak yang bersekolah. Tambahan pula, baru-baru ini diumumkan kenaikan harga minyak, gas, gula dan terbaru diberitakan kenaikan harga susu pula. Di dalam keadaan sedemikian, Kerajaan seharusnya bersimpati dengan kakitangan awam bukan hanya sekadar memberikan `wang ihsan' sebanyak RM 500. Kakitangan awam bukan peminta sedekah untuk menerima `wang ihsan' seperti itu.

Rayuan CUEPACS tidak mendatangkan kesan kepada Kerajaan, sebaliknya mulut CUEPACS mahu ditutup dengan pengumuman bahawa CUEPACS akan diberi peruntukkan sebanyak RM3 Juta untuk ubahsuai pejabat CUEPACS bagi keselesaan Presidennya dan pegawai-pegawai atau stafnya. RM2 Juta untuk ubah suai manakala RM1 Juta utk pengurusan. Ini diumumkan oleh Najib sendiri di depan Presiden CUEPACS dan semua ahli gabungannya. Kelihatan tersenyum lebar Presiden CUEPACS ketika pengumuman dibuat dan bertepuk sakan semua yang hadir.

Adakah itu perjuangan CUEPACS selama ini? Apa kakitangan awam dapat hasil daripada pengumuman Najib semalam? Adakah Presiden CUEPACS akan menjadi bisu selepas mendapat pejabat baru yang canggih dan selesa itu nanti? Amat malang sekali jika Presiden CUEPACS begitu mudah digula-gulakan oleh Najib.

Bukan kita menentang peruntukan kewangan untuk ubahsuai pejabat CUEPACS, tetapi CUEPACS harus melihat dan fokus kepada perjuangan mereka sebenar. Jangan kerana sudah mendapat keselesaan untuk diri sendiri, maka kehendak dan tuntutan kakitangan awam di luar sana dikhianati. CUEPACS harus berani dan tidak menjual maruah semurah itu./wfauzdin.blogspot.com

1 MALAYSIA CIPTAAN NAJIB ? MENGAPA NAJIB TAKUT UNTUK BERDEBAT?

Posted: 21 Dec 2010 04:00 PM PST

Penafian konsep 1Malaysia tidak ciplak idea 1Israel tidak bermakna apa-apa selagi Perdana Menteri Najib Abdul Razak terus mengelak dari mencabar kesahihan dokumen perjanjian Apco-Israel dan Apco-Malaysia di arena awam.

Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani Abdul Hamid berkata keengganan Najib satu-lawan-satu dengan Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat hanya membuktikan bahawa ada kebenaran di sebalik dakwaan Pakatan Rakyat.

Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berkata beliau terluka dengan dakwaan yang mengatakan konsep 1Malaysia diciplak dari konsep One Israel.

Beliau mendakwa 1Malaysia dan slogan Rakyat Didahulukan adalah ciptaannya sendiri.

Najib bagaimanapun tidak menjelaskan kesamaan kempen antara dua konsep itu. Klinik 1Malaysia diperkenalkan sepertimana One Israel membawa mesej akses kesihatan menyeluruh, manakala slogan Rakyat Didahulukan secara kebetulannya sama dengan tema "People First" yang menjadi slogan One Israel.

"Dokumen yang dibawa Anwar menunjukkan bahawa Apco yang sama, orang yang sama yang mewujudkan 1Israel itu ialah orang yang berada dalam pentadbiran Apco itu sendiri, dan dibayar RM70 juta oleh Kerajaan Malaysia," kata Abdullah Sani.

Dua individu, Paul Stadlen, yang mengepalai Apco Kuala Lumpur memeterai perjanjian bersama Kerajaan Malaysia melalui syarikat berjenama tempatan, Mind Teams Sdn Bhd.

Antara pengarahnya adalah Margery Kraus yang mempunyai keterlibatan langsung dengan akaun Apco di Israel.

Perjanjian ini dimeterai Setiausaha Akhbar kepada Najib, Tengku Shariffudin Tengku Ahmad pada 14 Ogos 2009, sebelum konsep 1Malaysia diperkenalkan.

"Penafian RM70 juta, dokumen-dokumen penting, perjanjian dengan syarikat yang didominasi oleh Yahudi-Israel harus dibuktikan. kalau setakat menafikan, itu sekadar retorik," katanya.

Anwar mendakwa salah satu rakan niaga Apco adalah syarikat Asero Worldwide, yang dipimpin oleh Penasihat Apco, Major Jeneral Bersara Doron Bergerbest-Eilon.

Eilon adalah pegawai kanan Shin Bet, yang bertanggungjawab dalam pembunuhan pemimpin Hamas antaranya Nizar Rayan dan Said Siyam.

Nizar dibunuh di Gaza bersama-sama isteri dan 11 anaknya di rumah mereka dalam satu serangan jet pejuang Israel.

(TVSnews)

DEDAH KEKAYAAN KM SARAWAK, LAMAN WEB DIGODAM

Posted: 21 Dec 2010 10:29 AM PST

Lamanweb Sarawak Report 'digodam'

Dis 21, 10

Lamanweb Sarawak Report, yang sering menerbitkan dokumen-dokumen yang didakwanya bukti kekayaan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud, nampaknya telah digodam.

Menurut satu kenyataan akhbar, yang dikeluarkan melalui seorang ahli politik pembangkang yang tidak mahu namanya disebut, lamanweb itu kini "offline" untuk sementara.

Menurutnya, ini ekoran beberapa ancaman bunuh yang dihantar melalui emel mereka.

Lamanweb ini mendakwa mereka menjadi mangsa serangan 'edaran penolakan perkhidmatan (DDOS), yang mengarahkan laluan besar ke lamanweb tersebut supaya tidak dapat diakses.

Kenyataan itu berkata, tindakan mematikan lamanweb itu dengan menggunakan berjuta-juta hits adalah proses yang sangat mahal, bahkan lebih mahal daripada mendapat khidmat peguam terbaik.

"Jadi ini mengecilkan senarai suspek dalam kes ini terhadap mereka yang sangat kaya dan mempunyai kepentingan langsung untuk menutup (lawanweb) kami, tetapi tidak suka dihadapkan di mahkamah terbuka," katanya.

NONEKenyataan itu juga melampirkan sebuah foto "eksklusif" isteri baru Taib, yang dilaporkan berketurunan Lebanon, yang identitinya masih lagi misteri.

Berasaskan kepada barang kemas yang dipakai pengantin tersebut di majlis perkahwinannya, Report Sarawak mendakwa permata itu "tak ternilai harganya pada saiz berkenaan".

Perkahwinan itu dikatakan berlangsung pada hari Ahad di kediaman mewah peribadi Taib di Demak Laut, Kuching.

Majlis itu dilaporkan dihadiri 200 tetamu eksklusif, yang terdiri daripada tokoh politik Sarawak.

Isteri pertama Taib, Laila, yang berketurunan Polish-Australia, meninggal dunia pada April 2009 kerana kanser./Malaysiakini

SIAPA KATA SEMUA PEGUAM ITU CERDIK? CONTOHNYA ZUL KULIM

Posted: 21 Dec 2010 12:59 AM PST

Justify FullOleh: WFAUZDIN NS

SEORANG peguam seharusnya memiliki kebijaksanaan atau pemikiran yang tajam apabila mahu mengulas sesuatu perkara. Tetapi ini tidak berlaku kepada YB Zul Kulim yang sinonim digelar `firaun besar' walaupun beliau dikatakan seorang peguam. Maka, tidak hairanlah mengapa Zul Kulim tidak mencapai tahap seperti Karpal Singh atau anak beranaknya, kecuali nama YB Zul Kulim ini agak popular sebagai `pembawa fail' peguambela sewaktu kes liwat I DS Anwar dahulu.

Media pencacai hari ini melaporkan kenyataan Zul Kulim yang menuduh DAP mengikuti strategi PAP di Singapura. Beliau menyebut bahawa PAP suatu ketika memperdaya umat Melayu Islam sehingga PAP dapat berkuasa di Singapura sehingga kini. Melayu di Singapura kini tertindas dakwanya sebagai mengulas kenyataan Awang Selamat Utusan Meloya yang juga menyebut perkara yang sama.

Siapa yang mahu ditipu oleh Zul Kulim dan Awang Selamat? Ya, mereka mahu menipu semua pembaca akhbar penacai itu yang boleh dikatakan sering diperbodohkan. Memang wajar akhbar berkenaan menanggung kerugian yang amat tinggi kerana sikap akhbar ini yang mahu melihat pembacanya menjadi bodoh dan tolol. Hanya mereka yang mempunyai ketajaman berfikir, luas minda dan tidak berfikiran sempit sahaja yang boleh membaca akhbar ini tanpa dapat diperdayakan.

Sejarah boleh dilihat kerana sejarah tidak boleh menipu. Sejarah mendedahkan siapakah sebenarnya yang `melelong' Singapura sehingga dapat kepada Lee Kuan Yew. Adakah sejarah boleh menipu dengan mendakwa hilangnya Singapura adalah kerja parti Pembangkang ketika itu? Tangan siapa yang menyerahkan Singapura masa itu? Sama juga dengan P.Pinang yang terus diterajui oleh Gerakan turun temurun sehingga kini dikuasai oleh PR. Begitulah juga yang melepaskan Pulau Batu Putih dengan mudah kepada Singapura. Tangan parti Pembangkagkah? Apabila semua sudah terlepas, baru mereka sedar betapa bodohnya mereka.

Teramat jauh beza DAP dengan PAP seperti yang mereka dakwa itu. Sebagai contoh di Perak, selepas PRU Ke 12, DAP lebih banyak kerusi jika dibandingkan dengan parti PKR dan PAS. Tetapi, DAP akur dengan Perlembagaan dan mereka tidak keberatan untuk memberi laluan kepada PAS sebagai peneraju Kerajaan Negeri. Dakwaan kununnya MB Nizar ketika itu adalah boneka kepada DAP sehingga kini gagal mereka buktikan. Di P.Pinang, DAP berjaya menunjukkan prestasi lebih baik jika dibandingkan dengan pemerintahan di bawah Gerakan yang turun temurun sebelum itu. Lim Guan Eng berjaya menarik minat kaum Melayu dan Islam dan inilah yang menjadi punca Umno semakin tertekan di P.Pinang.

Sepatutnya Zul Kulim memberikan fakta atau hujah untuk menunjukkan di bawah pemerintahan PR khususnya di bawah DAP di P.Pinang, di mana nasib orang Melayu dan Islam yang tertindas dan teraniaya? Jika Zul Kulim cerdik, beliau tidak boleh menuduh sembrono begitu sahaja seperti percakapan orang tua nyanyuk di kedai kopi. Jika ditanya kepada budak-budak sekolah menengah yang belajar sejarah, apatah lagi Pengkaji Sejarah, sudah pasti hujah Zul Kulim dan Awang Selamat ini akan ditertawakan.

Zul Kulim tidak menyentuh MCA dalam hal ini kerana MCA adalah teman Umno. Bukan Zul Kulim tidak tahu mana lebih baik moral Presiden MCA dengan pemimpin DAP seperti Lim Kit Siang, Lim Guan Eng atau Karpal Singh. Umno boleh terima Chua Soi Lek yang pernah menjadi `hero' diranjang itu, dan Zul Kulim pun mungkin boleh terima pemimpin seperti itu. Sasaran Zul Kulim adalah DAP kerana DAP menyokong PAS dan PKR. Itu sahaja. Sebab itu, Zul Kulim akan mencipta hayalannya sendiri seolah-olah beliau mempunyai kuasa membaca niat semua pemimpin DAP. DAP tidak perlu memperdaya orang-orang Melayu dan Islam untuk berkuasa kerana DAP telah pun berkuasa di P.Pinang. Sekarang, kita boleh lihat adakah dengan kuasa yang DAP miliki itu orang-orang Melayu dan Islam di negeri berkenaan tertindas?

Hakikatnya Zul Kulim ingin kita lupakan bahawa kerusi yang beliau duduki sekarang adalah kerusi yang tidak diredhai oleh majoriti rakyat di Kulim Bandar Bharu. Beliau sedar beliau dipilih adalah kerana ketika itu beliau adalah calon dari PKR. Sebenarnya beliau terpaksa menahan malu selagi berada di kerusi tersebut, tetapi apakan daya beliau perlu makan dan menyara anak bininya. Kita lihat selepas PRU Ke 13 nanti, ke mana Zul Kulim akan dicampakkan oleh rakyat di Kulim Bandar Bharu./wfauzdin.blogspot.com

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT