Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


APA KATA KITA BOB LOKMAN UBAH SIKIT AYAT DR HASSAN ALI?

Posted: 21 Oct 2011 07:00 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

HIMPUNAN Sejuta Umat (HIMPUN) hari ini dijangka turut dimeriahkan dengan kehadiran Exco Agama Kerajaan Selangor, YB Dr Hassan Ali. Beliau tetap akan hadir sebagai individu Islam katanya, ertinya bukan sebagai Exco Agama mahu pun sebagai Adun dari PAS. Walaupun Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor dan PAS sendiri mengambil keputusan untuk tidak akan terlibat di dalam HIMPUN, namun Dr Hassan Ali punyai pendiriannya sendiri.

Beliau menyebut, "Saya akan hadir, melangkah keluar dari rumah atas nama Aqidah, saya akan berada di situ selama tiga jam atas nama Aqidah serta kepulangan saya ke rumah juga atas nama Aqidah, tidak tidur malam kalau saya tidak pergi kerana ia adalah isu Aqidah, kalau bola, Selangor lawan Kelantan tiada keperluan untuk saya hadir."

Kenyataan beliau di atas itu seandainya diungkapkan oleh Bob Lokman atau YB Khalid Samad mahu pun mana-mana Adun PAS Selangor yang ditangkap atau didakwa oleh JAIS kerana memberi tazkirah, tentu Dr Hassan Ali berbeza pandangan.

Contohnya, ayat yang Dr Hassan Ali guna itu diubah sedikit oleh YB Khalid Samad atau Bob Lokman seperti berikut, " Saya tetap akan beri Tazkirah, melangkah keluar dari rumah atas nama Aqidah dan Dakwah, saya akan berada di masjid/surau ini selama satu jam sahaja atas nama aqidah dan dakwah serta kepulangan saya ke rumah juga atas nama aqidah dan dakwah, tidak tidur malam kalau saya tidak membuat kerja dakwah/tazkirah kerana itu adalah kewajipan saya sebagai pemimpin dan umat Islam, kalau berunding dalam gelap dengan Umno tiada keperluan untuk saya hadir".

Gamaknya, apa komen Dr Hassan Ali ke atas JAIS jika mereka yang ditangkap semata-mata kerana memberikan tazkirah dengan jawapan yang hampir serupa dengan kenyataan Dr Hassan Ali itu? Saya rasa ayat itu boleh digunakan suatu masa nanti...../wfauzdin.blogspot.com

HIMPUNAN SEJUTA UMAT, BENARKAN KUMPULAN KATAK BERUCAP APA SALAHNYA?

Posted: 21 Oct 2011 11:25 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

TAHNIAH kepada Kerajaan Negeri Selangor yang memberikan kebenaran berhimpun di Stadium Shah Alam yang dijadualkan berlangsung hari ini di dalam `Himpunan Sejuta Umat', walaupun PKR Negeri Selangor bahkan Kerajaan Negeri tidak mahu dilibatkan di dalam perhimpunan yang lebih dikenali sebagai `Himpunan Katak-Katak' itu. Gamaknya, jika di Negeri bawah Umno/Bn dapat atau tidak stadium tersebut?

Mengapa dikenali sebagai `Himpunan Katak-Katak'? Sebabnya, beberapa ekor katak telah berbunyi untuk mendendangkan suara merdu mereka nanti di Stadium Shah Alam. Di antaranya, Senatak Ezam sesumpah, Berahim Alkataki dan Zul Kulim@lembu. Mereka ini teramat kepingin untuk berucap nanti, maklumlah sudah lama tidak berucap di hadapan lebih dari 300 orang. Selalunya, di dalam mana-mana ceramah politik, katak-katak ini mujur jika dapat mengumpulkan 300 pendengar termasuk petugas parti dan pihak Polis.

Mungkin dirasakan perhimpunan hari ini bakal dihadiri oleh jutaan manusia, maka ini lah waktu yang sesuai untuk mereka `perasan' bahawa mereka mempunyai ramai peminat. Jadi, elok benar rasanya pihak Penganjur memberi peluang kepada katak-katak ini bersuara segarau yang mungkin agar mereka tidak kecewa.

Saya sedih kerana PKR dan PAS ambil keputusan tidak mahu hadir di dalam perhimpunan itu nanti. Bukan mudah untuk kita menyaksikan badut-badut upahan ini beraksi, terlebih lagi untuk mendengar ucapan Zul Kulim yang baru-baru ini disekolahkan semula oleh PAS di dalam bab Akil Baligh dan Mumayyiz serta Hukum Hudud. Tidak menjadi masalah sesekali kita mendengar orang bodoh berucap sekadar hiburan dan lawak jenaka buat kita.

Apa pun, syabas kepada pihak Penganjur yang berniat baik. Maaf, kami tetap akan menghantar wakil ke sana nanti untuk meramaikan orang agar katak-katak itu tidak kecil hati.

KOPIAH TINGGI TAPI BENGAP, PENAKUT DAN EGO

Posted: 21 Oct 2011 03:21 AM PDT

Zul Kulim pernah dicabar berdebat dalam isu Kalimah Allah. Cabaran tersebut dibuat oleh MP Shah Alam, YB Khalid Samad. Beliau tak berani sahut pun. Baru-baru ni Prof Aziz Bari cabar beliau berdebat dalam isu kononnya Prof Aziz Bari menghina Sultan Selangor. Sebelum itu, Zul Kulim tuduh Prof Aziz Bari menghina Sultan Selangor dalam isu kuasa Sultan.

Prof Aziz Bari nafikan dan berkata Sultan boleh ditegur atau dikritik. Maka, Prof Aziz Bari cabar MP Bebas yang ditendang keluar oleh PKR ini berdebat. Zul Kulim beri syarat bodoh dan kelakar, iaitu sebelum debat Prof Aziz Bari kena minta maaf dulu dengan Sultan Selangor. Apa bodoh punya syarat. Kalau sudah minta maaf, ertinya Prof Aziz Bari seperti mengaku beliau menghina Sultan. Maka, buat apa nak debat lagi atas isu tersebut? Jelas, memang bengap sungguh beri alasan semata-mata takut untuk berdebat.

Beliau hanya berani di depan TV saja menyalak setiap malam. Terbaru, di Parlimen orang yang pakai kopiah ini menunjukkan bebalnya lagi dengan berhujah bab ugama. Beliau mahu tunjuk pandai dalam isu Hukum Hudud berkaitan Liwat dan juga isu Akil Baligh. Kali ini, kompom beliau sebenarnya jahil di dalam ugama. Patut pun beliau duduk bersekutu dengan Umporno yang sememangnya spesis jahiliyyah.

Baca di bawah ini bagaimana Us Harun Taib mengajar si bebal ini;

ZULKIFLI NORDIN BODOH JAHIL DAN GOBLOK?

From: ruang a bismillah

Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Harun Taib menyifatkan dakwaan ahli parlimen Kulim-Bandar Baharu, Datuk Zulkifli Noordin berhubung suami meliwat isteri melambangkan kejahilannya dalam hukum hakam yang berkaitan dengan hukum syarak. Menurutnya, hukum syarak tidak boleh dibaca sepintas lalu tetapi memerlukan disiplin ilmu yang tinggi.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas dakwaan ahli parlimen tersebut di Dewan Rakyat semalam bahawa hukum hudud yang hendak dilaksanakan oleh PAS membenarkan suami meliwat isteri.

Selain itu, Zulkifli juga dilaporkan mendakwa bahawa umur 18 tahun yang ditetapkan dalam enakmen hudud bercanggah dengan Islam yang menetapkan had baligh ialah 15 tahun. Ustaz Harun menjelaskan, liwat di antara suami isteri tidak termasuk di dalam hukum hudud tetapi bukan bererti perbuatan itu tidak salah.

Jelasnya lagi, perbuatan itu tetap salah, cuma tidak termasuk dalam hukum hudud dan dari sudut hukuman ia akan dikenakan hukum takzir. " Mengapa ianya dikenakan hukuman takzir dan bukannya hudud? Jawapannya ialah kerana berlaku syubhah di situ.

"Untuk makluman beliau, dalam perlaksanaan hudud, seperkara yang mesti diambil kira dalam perlaksanaan ialah perlaksanaan hukuman hudud mesti meraikan satu kaedah yang penting iaitu tudra'ul hudud bi syubhat iaitu hudud itu tidak boleh dilaksanakan sekiranya ada syubhah.

"Persoalannya di mana syubhah itu dalam kes ini? Syubhahnya ialah hubungan suami isteri itu sendiri atau dalam istilah feqahnya ialah syubhatul milk iaitu syubhah kerana isteri itu adalah milik suami tidak sepertimana dalam kes kesalahan hudud yang beliau nyatakan yang mana pasangan yang bersalah tersebut tidak mempunyai hubungan yang sah dari sudut syarak, ianya adalah berbeza dengan kesalahan liwat suami isteri," tambah beliau lagi.

Beliau berkata, Zulkifli sebagai ahli parlimen tidak sepatutnya membaca sepintas lalu tanpa merujuk kepada para ulama kerana pengetahuan hukum syarak ada disiplinnya yang tersendiri, bukannya mengikut akal fikiran manusia yang lemah.

Beliau turut mengulas tentang dakwaan ahli parlimen itu bahawa had umur 18 tahun bercanggah dengan hukum syarak.

"Masalah berkenaan had baligh seseorang muslim itu, sebenarnya ianya adalah perkara khilafiah, ianya bukan suatu yang qat'ie.

"Ada ulamak dalam mazhab Syafie kata 15 tahun, barulah seseorang itu dianggap baligh, kalau dalam mazhab Hanafi, mereka kata 18 tahun barulah dikira sebagai mukallaf. Jadi dalam isu yang beliau bangkitkan ini, maka kita mengambil had umur yang paling tinggi supaya tidak berlaku masalah khilafiah. Sebagai contoh, jelasnya kalau diambil umur 15 tahun, nanti apabila perbicaraan diadakan, mungkin pihak peguam tertuduh akan mendakwa bahawa anak guaman bermazhab Hanafi, semata-mata untuk lari daripada hukuman.

"Jadi kita ambil pandangan 18 tahun supaya tidak berlaku at-tahayul atau helah dalam perbicaraan, itu hanya satu sebab mengapa kita pilih 18 tahun dan di sana masih ada sebab-sebab lain yang boleh kita rujuk kepada buku-buku feqah," ujar beliau lagi.

http://suwaritimur.blogspot.com/2011/10/zulkifli-nordin-bodoh-jahil-dan-goblok.html#ixzz1bPVouY1X

Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


Bersungguh2 memburukkan PAS, akhirnya memburukkan Islam...

Posted: 21 Oct 2011 07:51 PM PDT

Dhollu Wa Adhollu....mamat ini sudah sesat lagi menyesatkan. Taubatlah!!


Zul Nordin jahil undang-undang Islam?

October 22, 2011

22 OKT — Ahli Parlimen Bebas YB Kulim Bandar Baru (KBB) bukan sahaja tidak asing dengan kontroversi. Bahkan umum mendakwa beliau telah sinonim dengan pembohongan dan memfabrikasi atau mereka-cipta pelbagai "fakta" untuk mensensasi pengkisahan apa jua cerita yang tidak masuk akal dan berlawanan dengan penilaian pemikiran yang waras.

Kalau semasa beliau bersama dengan parti lamanya lagi pun telah banyak kontroversi yang beliau cetuskan, antara lainnya tentang tambahan cerita "rempah-ratus" tentang simptom-simptom keracunan arsenik DSAI sehingga penulis ini (berkebetulan seorang Toksikologis) malu mendengarnya dan juga tentang hal-hal gejala murtad, apatah lagi hari ini, yang beliau telah, kononnya, menjadi ahli parlimen bebas. Pembohongan KBB telah meningkat kekemuncaknya dan kekesempurnaannya.

Kelmarin, dalam memperbahaskan Belanjawaan 2012, Ahli Parlimen Kulim Bandar Bandar ini, sekali telah merancang untuk mengulangi "antic" atau gelagat kesukaannya. Penulis, yang berkebetulan sedang makan di ruang makan MP terpaksa bergegasan masuk mendengar perbahasan beliau kerana sudah tidak senang lagi untuk menghabiskan "lunchnya". Amat malang sekali, Dewan sudah terlibat dengan satu "shouting match" ketika Kuala Selangor memasukki Dewan, setelah cubaan awal Kubang Kerian membuat pencelahan dan penjelasan tidak lagi dilayani oleh KBB.

Dua perkara utama yang dipertikaikan KBB lantas membuat kesimpulan dan menuduh bahawa Enakmen Syariah Terengganu (2003) dan juga Kelantan (1993) itu sebagai Hudud PAS, adalah bersabitan definisi Mukallaf dan Liwat.

Dalam menghuraikan kedua-dua isu ini, jelas bahawa beliau tidak langsung menunjukkan bahawa beliau mempunyai ilmu tentangnya khususnya Ilmu Syariah dan juga Undang-Undang Islam (Qanun).

Sebaliknya, apa yang nyata KBB sememang mempunyai niat jahat (mala fide) dalam membawa isu ini dalam perbahasan "Belanjawaan" beliau, guna untuk menjatuhkan kredibiliti Enakmen Syariah (Terengganu dan Kelantan) dan sekali gus maruah PAS sebagai sebuah parti dan Jamaah Islam yang mendukungi cita-cita untuk melakasankan Syariah Allah seperti yang dituntut Allah SWT.

Menyebut tentang hal "Mukallaf", KBB mengatakan Enakmen tersebut kononnya bercanggah dengan Islam khususnya mengenai umur akhil baligh, apabila perlaksaan hudud hanya akan dikenakan ke atas mereka yang berumur 18 tahun ke atas.

Menurutnya, "dengan hanya akan melaksanakan Enakmen tersebut terhadap mereka yang berumur 18 tahun ke atas, katanya ini bermaksud PAS telah mengubah hukum Islam yang mengatakan seseorang lelaki akil baligh setelah bermimpi, manakala perempuan pula setelah datang haid".

Katanya lagi, dari segi umur, "setelah berusia 15 tahun tidak juga bermimpi atau datang haid bermakna mereka telah dikira 'mumayyiz' dan sampai umur serta boleh dilaksanakan undang-undang Islam terhadap mereka".

Dengan ini, terpaparlah kejahilan seorang yang selama kini memberi tanggapan dan perspesi kepada umum khususnya umat Islam bahawa dia arif agama khususnya perundangan Islam dan akan terus memperjuangkannya dan mendedahkan "Hudud PAS" dan pembohongan PAS.

Pertamanya, ternyata bahawa KBB tidak punya pengetahuan hatta tentang persoalan mumayyiz dan jahil bahawa penetapan persoalan "mukallaf" dalam enakmen adalah satu yang tertakluk kepada "Ijtihad", bukan satu "Tetap-Thabit" yang punya nas yang Qat'iy.

Mumayyiz adalah umur yang boleh membezakan (sin al-tamyiz) yang sudah boleh membezakan baik-buruk dan lazimnya digunakan dalam perbincangan Fiqah, untuk kanak-kanak di sekitar umur 7 hingga 8 tahun. Zul Nordin semacam tidak ada pengetahuan langsung tentang perkara ini.

Zul Nordin melemparkan tuduhan bahawa "Enakmen" itu "Hudud PAS bukan Hudud Islam sebenar" kerana dakwaan kononnya bahawa "telah mengubah hukum Islam". Tegas beliau, "ini jelas bercanggah dengan Islam yang mewajibkan dilaksanakan hudud setelah seseorang itu 'mumayyiz' iaitu yang telah mencapai usia 15 tahun". Zul Nordin juga menyanggah "Enakmen" ini kerana menetapkan umur "Mukallaf" sebagai 18 tahun.

Jelasnya KBB tidak ada pengetahuan tentang pandangan imam-iman Mazaahib. Jumhur ulama termasuk menetapkan 18 tahun sebagai umur matang atau mukallaf (sin al-rashd). Pokoknya urusan menetapkan umur itu adalah satu perkara Ijtihadi. Ia bukan satu yang tetap bahkan tertakluk kepada Ijtihad.

Orang yang ada sedikit pengetahuan tentang Syariah dan perundangan atau Qanun Islam akan tahu bahawa is perlu diqanunkan dalam "proses legislative" untuk menjadi undang-undang didalam sebuah negeri dan negara. Zul Nordin menyerlahkan kejahilannya dalam mempertikaikan perkara segampang ini.

Penetapaan perkara-perkara seperti mungkin sahaja akan mengalami perubahan kerana perhitungan-perhitungan itu termasuklah mengambil kira hal-hal adat dan budaya setempat sesuai dengan kaedah Usul al-Fiqh — "Al-Adat Muhakkamah". Itu yang menyebabkan Imam as-Syafi'e membuat perbezaan Ijtihad dalam urusan "Sin al-At-Taqaa'ad" — umur putus haid yang berbeza, semasa di Baghdad (Qaul Qadim), Iraq berbanding Kaherah, Mesir (Qaul Jadid). Semua ini perkara-perkara ijtihady atau "umurud ijtihadiy".

Zul Nordin lalu menghukum Enakmen Syariah (Terengganu dan Kelantan) sebagai Hudud PAS kerana menetapkan umur 18 tahun sebagai takrif Mukallaf (sin al-rashd) atau "Age of Maturity". Malang bagi seorang yang ada pendidikan Undang-undang Common-Law, langsung buta dan jahil tentang Undang-undang Islam.

Cubaan beliau untuk menjatuhkan kredibiliti Enakmen Syariah Terengganu dan Kelantan tentang Hudud adalah lebih jahat lagi. Usaha beliau untuk mencemar Enakmen Syariah sekaligus menjatuhkan kredibiliti Syari'ah Islam mengikut tanggapan umum.

Dengan merujuk kepada Seksyen 14 Enakmen Syariah Terengganu yang menyebutkan bahawa takrif tentang liwat, antara lainnya ialah hubungan seks antara lelaki dan wanita, di mana seseorang lelaki memasukkan zakarnya ke dalam dubur seseorang lelaki atau perempuan, kecuali isteri.

Katanya, perkataan kecuali dengan isteri itu jelas membawa maksud seseorang suami boleh memasukkan zakarnya ke dalam dubur isterinya kerana ia tidak dimaksudkan meliwat. Zul Nordin mendapat peluang menegaskan perkara ini tatkala Kinabatangan "melabongkan" soalan dengan kembali bertanya "Apakah Hudud PAS ,mengizinkan suami melewat isterinya".

"Inilah hudud PAS. Ini bercanggah dengan Islam. Dalam Islam, jika seseorang lelaki itu memasukkan zakarnya ke dalam dubur seseorang tidak kira dengan sesiapapun termasuk dengan isteri sendiri, ia tetap liwat".

"Tetapi dalam hudud PAS, itu tak dikatakan liwat. Maknanya suami boleh berbuat begitu dalam hudud PAS walaupun ia jelas bercanggah dengan ajaran Islam," kata ketika berucap pada persidangan Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Dengan itu, menurut beliau, enakmen tersebut bukanlah undang-undang Islam, tetapi hudud PAS yang dibuat oleh mereka yang kononnya tidak faham dengan undang-undang Islam tetapi hanya berlagak pandai untuk kepentingan politik.

Dalam hal ini, Zul Nordin benar-benar bukan hanya mempamerkan kejahilan tentang undang-undang Islam tetapi juga tidak tahu membaca undang-undang umumnya.

Perkara Seksyen 14 itu membawa satu maksud "Proviso" atau "Pengecualian" (Istisna'). Bermaksud "Liwat" ditakrifkan sebagai hubungan seks antara lelaki dan wanita, di mana seseorang lelaki memasukkan zakarnya ke dalam dubur seseorang lelaki atau perempuan, kecuali isteri.

Ini bukan bermaksud ke atas isteri itu di bolehkan! Tetapi ini bererti memasukkan zakar dalam dubur isteri itu tidak jatuh dalam "Hukum Hudud" seperti yang lain, tetapi tetap ia satu kesalahan yang termasuk dalam "Hukum Takzir".

Hukum Hudud memerlukan satu pembuktian yang terlalu "berat", justeru kerana mungkin sahaja boleh timbul "syubahah" di antara suami-isteri maka, Ulama' tidak meletakkan kesalahan suami ke tas isterinya itu sebagai dalam "Hukum Hudud" tetapi Hukum Takzir yang proses pembuktian adalah lebih "ringan" untuk disabitkan hukuman. Namun ia tetap salah dan berdosa sebagai satu jenis jarimah atau jenayah syari'ah dalam Islam. Zul Nordin menzahirkan kebodohan dan kejahilannya sekali lagi!

Perkara yang sama telah pernah dibangkitkan oleh Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Zaid Ibrahim berhubung isu itu.(UM 30 Ogos 2003) dan telah pun dijawab oleh Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Dato Harun Taib.

Zul Nordin dan seangkatan dengannya, jelas membuktikan mereka jahil dengan perundangan Islam. Itu masih boleh dimaafkan kalau kita bersedia belajar. Tetapi bertegas akan pendirian itu adalah sangat membimbangkan Takut-takut kita akan menjadi "sesat dan menyesatkan" seperti disebutkan oleh RasulAllah (saw) — "Dhollu wa Adhollu"!

Kami akan mengusulkan supaya KBB dihadapkan ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan untuk diadili atas segala usaha beliau menyelewengkan Dewan pada perbahasan belanjawaan beliau itu.

Allahu' Alamu bit-Thawab!

Zul main belakang....

Posted: 21 Oct 2011 02:31 AM PDT

Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Harun Taib menyifatkan dakwaan ahli parlimen Kulim-Bandar Baharu, Datuk Zulkifli Noordin berhubung suami meliwat isteri melambangkan kejahilannya dalam hukum hakam yang berkaitan dengan hukum syarak. Menurutnya, hukum syarak tidak boleh dibaca sepintas lalu tetapi memerlukan disiplin ilmu yang tinggi.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas dakwaan ahli parlimen tersebut di Dewan Rakyat semalam bahawa hukum hudud yang hendak dilaksanakan oleh PAS membenarkan suami meliwat isteri.

Selain itu, Zulkifli juga dilaporkan mendakwa bahawa umur 18 tahun yang ditetapkan dalam enakmen hudud bercanggah dengan Islam yang menetapkan had baligh ialah 15 tahun.

Ustaz Harun menjelaskan, liwat di antara suami isteri tidak termasuk di dalam hukum hudud tetapi bukan bererti perbuatan itu tidak salah.

Jelasnya lagi, perbuatan itu tetap salah, cuma tidak termasuk dalam hukum hudud dan dari sudut hukuman ia akan dikenakan hukum takzir.

" Mengapa ianya dikenakan hukuman takzir dan bukannya hudud? Jawapannya ialah kerana berlaku syubhah di situ.

"Untuk makluman beliau, dalam perlaksanaan hudud, seperkara yang mesti diambil kira dalam perlaksanaan ialah perlaksanaan hukuman hudud mesti meraikan satu kaedah yang penting iaitu tudra'ul hudud bi syubhat iaitu hudud itu tidak boleh dilaksanakan sekiranya ada syubhah.

"Persoalannya di mana syubhah itu dalam kes ini? Syubhahnya ialah hubungan suami isteri itu sendiri atau dalam istilah feqahnya ialah syubhatul milk iaitu syubhah kerana isteri itu adalah milik suami tidak sepertimana dalam kes kesalahan hudud yang beliau nyatakan yang mana pasangan yang bersalah tersebut tidak mempunyai hubungan yang sah dari sudut syarak, ianya adalah berbeza dengan kesalahan liwat suami isteri," tambah beliau lagi.

Beliau berkata, Zulkifli sebagai ahli parlimen tidak sepatutnya membaca sepintas lalu tanpa merujuk kepada para ulama kerana pengetahuan hukum syarak ada disiplinnya yang tersendiri, bukannya mengikut akal fikiran manusia yang lemah.
Beliau turut mengulas tentang dakwaan ahli parlimen itu bahawa had umur 18 tahun bercanggah dengan hukum syarak.

"Masalah berkenaan had baligh seseorang muslim itu, sebenarnya ianya adalah perkara khilafiah, ianya bukan suatu yang qat'ie.

"Ada ulamak dalam mazhab Syafie kata 15 tahun, barulah seseorang itu dianggap baligh, kalau dalam mazhab Hanafi, mereka kata 18 tahun barulah dikira sebagai mukallaf. Jadi dalam isu yang beliau bangkitkan ini, maka kita mengambil had umur yang paling tinggi supaya tidak berlaku masalah khilafiah. Sebagai contoh, jelasnya kalau diambil umur 15 tahun, nanti apabila perbicaraan diadakan, mungkin pihak peguam tertuduh akan mendakwa bahawa anak guaman bermazhab Hanafi, semata-mata untuk lari daripada hukuman.

"Jadi kita ambil pandangan 18 tahun supaya tidak berlaku at-tahayul atau helah dalam perbicaraan, itu hanya satu sebab mengapa kita pilih 18 tahun dan di sana masih ada sebab-sebab lain yang boleh kita rujuk kepada buku-buku feqah," ujar beliau lagi.

Dipetik dari...

ZULKIFLI NORDIN BODOH JAHIL DAN GOBLOK?

Oi...!! Jangan jadi lembu gemoklah....tak malu pada student ka???

Posted: 20 Oct 2011 11:44 PM PDT

Dalam situasi di mana students berdemo mempertahankan Aziz Bari, aku tengok para academician di universiti2 di seluruh negara diam seribu bahasa kecuali Azmi Sahrom dari UM.

Come on lah bro....apa barang jadi lembu gemok? Pengabis kena sembelih jugak.....

Demo sokong Aziz Bari tegang
Fadzly Esa dan Abd Rahim Sabri
1:54PM Okt 21, 2011

Beberapa orang pengawal keselamatan melakukan pemeriksaan ketat di pintu gerbang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA) manakala orang awam dihalang daripada memasuki bangunan tersebut.

Menurut seorang pengawal keselamatan, selain orang awam, pihak media juga tidak dibenarkan masuk.

"Hanya sidang media jam 12 tengahari sahaja dibenarkan, selepas itu orang awam tak dibenarkan masuk, nak sembahyang Jumaat pun tak boleh.

"Kami terima arahan tak benarkan orang awam dan media masuk hari ini," kata pengawal keselamatan itu.

Tindakan itu dipercayai bagi membantutkan usaha kumpulan mahasiswa yang mahu berdemonstrasi terhadap UIA yang menggantung tugas Profesor Dr Abdul Aziz Bari sebagai pensyarah.

Sementara itu, wartawan Abdul Rahim Sabri yang tiba di UIA sejak pagi tadi, melaporkan kira-kira 700 mahasiswa sedang berhimpun membantah penggantungan Abdul Aziz.

Perhimpunan itu berlansung di perkarangan masjid UIA selepas solat Jumaat.

Mereka melaungkan "Hidup Ilmu", "Lawan Kezaliman", "Bebas Aziz Bari" dan menuntut kebebasan akademik di universiti khususnya di kampus berkenaan.

Mereka berhimpun untuk menyokong dan mendokong Abdul Aziz dan mendesak universiti membatalkan hukuman penggantungan kepada pakar pelembagaan itu.

Sewaktu mereka hendak berarak menghantar memorandum, berlaku kekecohan apabila pengawal keselamatan universiti cuba menghalang mereka menghantar memorandum kepada rektor UIA, menyebabkan berlakunya tolak menolak berlaku.

Semalam UIA menggantung tugas Abdul Aziz sebagai pensyarah undang-undang sehingga notis selanjutnya dikeluarkan.

Beliau didakwa "memberikan kenyataan yang bertentangan dengan kepentingan universiti" dan diberi masa sehingga 25 Oktober depan untuk menjawabnya.

Tindakan terhadap pakar perlembagaan itu dipercayai berikutan reaksinya sebelum ini terhadap titah Sultan Selangor dalam isu Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC).

Beliau berkata, Sultan Selangor sebagai ketua agama negeri mempunyai hak campurtangan tetapi ia perlu selaras dengan ajaran Islam.

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Demo UIA : SMM Terkejut Ahli Parlimen Pakatan Muncul

Posted: 21 Oct 2011 09:24 PM PDT

Kuala Lumpur, 21 Okt : Solidariti Mahasiswa Malaysia menerusi jurucakapnya, Ahmad Shukri Kamaruddin petang ini terkejut dengan kehadiran beberapa MP daripada pihak pembangkang dalam himpunan mahasiswa bantah pergantungan Prof. Dr. Aziz Bari petang Jumaat.
Menurut Ahmad Shukri dalam satu kenyataannya, beliau sendiri tidak menyangka YB Nurul Izzah, YB Tian Chua turun bersama rakyat dan mahasiswa bantah tindakan pihak pentadbiran UIAM.
Read More / Baca Lagi >>

Demo 1,000 Mahasiswa di UIA : Polis Tak Solat Jumaat

Posted: 21 Oct 2011 09:23 PM PDT

Gombak, 21 Okt : Himpunan aman mahasiswa dan pendidik yang terdiri daripada alumni UIAM sebentar tadi bertukar kecoh dan tegang gara-gara tindakan dua anggota polis berpakaian seragam yang cuba menangkap Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Syukri Ab. Razab. (lihat gambar)
Syukri ketika itu dikehendaki kerana sedang memegang memorandum membantah tindakan pihak pentadbiran UIAM menggantung tugas Prof. Dr Aziz Bari selama 14 hari berkuatkuasa semalam.
Perhimpunan itu dibuat di perkarangan masjid UIA selepas solat Jumaat kira-kira jam 1.45 petang.
Bantahan diketuai beberapa pemimpin mahasiswa. Antara mereka, Pengerusi Solidiriti Mahasiswa (SMM) Ahmad Syukri Abdul Razab dan aktivis mahasiswa Mohd Hilman Idham.
Read More / Baca Lagi >>

Surat terbuka untuk HIMPUN

Posted: 21 Oct 2011 09:17 PM PDT

Assalamualaikum wbth...

Saya merupakan mahasiswa kelahiran Malaysia. Secara asasnya, jiwa Melayu bergelora di dalam diri saya. Terlalu lama menetap dalam rumah kayu beratap bata berdinding rotan, berkejaran dengan lembu dalam kebun getah, menjala ikan di sungai tepi sawah dan bermain gurah dan gasing di tepi rumah.
Read More / Baca Lagi >>

Tekanan gesa dedah butiran kematian Gaddafi meningkat

Posted: 21 Oct 2011 09:15 PM PDT

TRIPOLI, 22 Okt — Pihak berkuasa Libya berhadapan dengan tekanan agar memberikan butiran terperinci berhubung kematian bekas pemimpinnya Kolonel Muammar Gaddafi yang mati terkena peluru di kepala sejurus selepas ditangkap kelmarin.
Amerika Syarikat (AS) berkata pihak berkuasa negara utara Afrika itu harus melakukannya secara terbuka dan telus.
Malah PBB juga menggesa agar diadakan siasatan mendalam selepas rakaman video menunjukkan Muammar masih hidup ketika ditangkap dan kemudian diumumkan terbunuh.
Upacara pengebumian ditangguhkan dengan pegawai-pegawai tempatan dan antarabangsa berbelah bahagi mengenai urusan apa yang perlu dilakukan dengan jenazah Muammar (gambar), yang memerintah Libya selama 42 tahun.
Read More / Baca Lagi >>

Timbalan Menteri: Tarik balik penggantungan Aziz Bari

Posted: 21 Oct 2011 09:12 PM PDT

NONETimbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah hari ini menasihatkan rektor Universiti Islam Antarabangsa (UIA) untuk menarik balik penggantungan kontroversi ke atas Prof Abdul Aziz Bari.

Malaysiakini ternampak mesej teks beliau kepada Datuk Zaleha Kamaruddin pagi ini, di mana beliau berkata penggantungan itu adalah "memudaratkan".

Menurutnya, apa sahaja (sebab-sebab untuk tindakan itu), ia masih
salah dari segi moral dan intelektual (kerana) Aziz belum didapati bersalah.

"Harap tarik balik penggantungan... harap jangan ambil tindakan terhadap mahasiswa yang demonstrasi (semalam)," katanya.

Kelmarin UIA menggantung tugas Abdul Aziz sebagai pensyarah undang-undang sehingga notis selanjutnya dikeluarkan.
Read More / Baca Lagi >>

Barisan Nasional Low Class....!!!!

Posted: 21 Oct 2011 08:47 PM PDT

Lu orang mesti kenal kan.... dengan nama mamak mandeliar tuuuu...., gua tak pernah beli barang kat tempat nama MyDin nih... sebab barangan dia adalah barang2 reject dari kilang... ambil dengan kuantiti banyak dapat diskaun.. lepas tu jual murah kat orang2 melayu, india dan pendatang asing.

Lu orang pernah tengok tak... bangsa cina beramai2 pergi shopping kat pasaraya mamak pedukang tu... kalau ada pun, ianya jenis cina yang tarap pendapatan rendah dan miskin jer... sebab takda pilihan lagi beb... barangan low quality pun bedal jelah...Read More / Baca Lagi >>

Video -Blackadder the Third: The MP Application Form

Posted: 21 Oct 2011 08:31 PM PDT

Mari membodek

Posted: 21 Oct 2011 08:20 PM PDT

Oleh : Johor born
Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan meneruskan rancangan untuk mendirikan Muzium Sejarah Balai Bukit Kepong, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar. Beliau berkata projek itu tertangguh sejak diumumkan 10 tahun lepas berikutan keadaan tapak yang sering dilanda banjir.

Siapa yang pernah pergi kebukit kepong pasti tahu mana letaknya tempat ni, dengan dikelilingi kampung dan estet dan kalau dari muar memerlukan 1 jam untuk sampai ke sana, jika ikut jalan pagoh lenga jalannya penuh dengan selekoh tajam, jalan yang agak mudah ikut gombang, pekan kecil yang gua rasa tiada aktiviti perniagaan besar. Gua rasa penduduknya pun tak sampai 10000 orang.
Read More / Baca Lagi >>

Video : Mahathir ajak Pemuda UMNO derhaka raja

Posted: 21 Oct 2011 08:18 PM PDT

Sebelum ambil tindakan ke atas Prof Aziz Bari, ambil tindakan terhadap pemimpin UMNO dulu

Posted: 21 Oct 2011 08:14 PM PDT

Sekarang Aziz Bari dari UIA pula yang menjadi sasaran. Saya selalu berkata di dalam pimpinan UMNO dan BN bercakap benar adalah satu kesalahan. Berbeza pendapat itu adalah kesalahan. Jika sesiapa yang mengkritik secara berterusan akan ada sahaja helah untuk memberikan tekanan kepada seseorang itu.

UMNO dan BN sudah beraja di hati dan bersultan di mata. Aziz Bari tidak mengkritik Sultan tetapi beliau di tuduh berbuat demikian. Mereka berkuasa dan mempengaruhi pentadbiran UIA untuk menghantar surat tunjuk sebab kepada Aziz Bari. Kata-kata Aziz Bari di interpretasikan sebagai menderhaka kepada Sultan.

Entah bila UMNO ini sayang pada Raja saya pun tak tahu. Setahu saya UMNOlah yang menderhaka kepada Raja pada 1993 dahulu. UMNOlah yang telah menelanjangkan Raja-Raja Melayu dalam krisis perlembagaan itu. Ramai pemimpin UMNO yang membuat kenyataan mengkritik Raja sebagai institusi yang kononnya sudah tiada relevannya lagi.
Read More / Baca Lagi >>

PPIM gesa Akta Kebankrapan 1967 dikaji semula

Posted: 21 Oct 2011 08:10 PM PDT

bankrapKUALA LUMPUR - Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menggesa kerajaan mengkaji semula Akta Kebankrapan 1967 kerana ia kini kelihatan seolah-olah mempertahankan orang yang memberi hutang, manakala mereka yang diisytihar muflis terus hidup dalam keadaan muflis.
"Akta itu juga mengakibatkan mereka yang diisytihar muflis gagal menjalani hidup seperti biasa kerana perlu mematuhi peraturan tertentu, termasuk tidak membenarkan mereka bekerja dan sebagainya," ujar Setiausaha Agung PPIM, Datuk Dr Maamor Osman.
Beliau meminta Jabatan Insolvensi Malaysia agar lebih bertimbang rasa dan adil terhadap mereka yang diisytiharkan muflis dan kerajaan juga perlu menilai semula fungsi Jabatan Insolvensi.
"Jabatan Insolvensi perlu mengadakan program rehabilitasi bagi memastikan mereka yang muflis ini boleh dikeluarkan daripada keadaan itu agar dapat bersama semula dengan masyarakat sebagai seorang yang produktif."
Sehubungan dengan itu, PPIM juga akan membuat bancian melalui blognya bagi mendapatkan maklum balas orang ramai berkaitan jabatan berkenaan.

Super Hornets: M'sia mungkin buat keputusan dlm masa 2 tahun lagi ...tanda poket makin kosong..!!!

Posted: 21 Oct 2011 08:09 PM PDT

Super Hornets: M'sia mungkin buat keputusan dlm masa 2 tahun lagiBRISBANE - Malaysia mungkin membuat keputusan mengenai pesawat pejuang, Boeing F/A-18E/F Super Hornet dalam tempoh dua tahun akan datang, kata Naib Presiden Program Pesawat Ketenteraan Boeing F/A18 & EA-18, Michael K Gibbons.
"Sudah tentu, masih ada tawaran untuk Malaysia," kata beliau ketika ditanya sama ada Boeing masih menjalankan usaha ke arah niaga janji dengan Malaysia untuk Super Hornets, yang mempunyai keupayaan, fleksibiliti dan prestasi yang perlu untuk memodenkan pasukan tentera udara atau laut mana-mana negara.
Suite sistem bersepadu dan rangkaian Super Hornet menyediakan saling kebolehoperasian yang dipertingkatkan dan sokongan kepada tentera darat serta keseluruhan pasukan tentera.
Read More / Baca Lagi >>

MCA and hudud: Final part

Posted: 21 Oct 2011 08:05 PM PDT

If civil servants were less arrogant and more knowledgeable, then perhaps non-Muslims would have less fear of Islamisation.
At a 2006 forum to discuss problems that non-Muslims face as Malaysian officialdom continues to assert the predominance of Islam in the country, a prominent scholar acknowledged – "with "sadness", he said – that there was great confusion about the religion, especially among Muslims themselves.
Syed Ali Tawfik al-Attas, director-general of the Institute of Islamic Understanding (Ikim), said that Muslim administrators and Islamic activists generally had a poor understanding of the Islamic view of "knowledge" even as they examined the religion with a fine-tooth comb.
"That is the problem with the Muslim world," he declared.
Read More / Baca Lagi >>

Pemuda Inilah Yang Telah Membunuh Diktator Libya Muammar ghadaffi

Posted: 21 Oct 2011 08:03 PM PDT

Shebani dilaporkan menembak Gaddafi dengan pistol emasnya
Bekas pemimpin Libya Kolonel Muammar Ghadafy bertanya kepada para penangkapnya, setelah dia ditangkap kelmarin "Apa yang kamu semua mahu dari saya?", ketika mereka mengerumuninya, Khamis (20/10/2011). itulah yang dipaparkan dalam video seorang wartawan Libya setelah Ghaddafi ditembak di kaki

Selepas itu Ghadafy disahkan meninggal dunia. Namun bagaimana dia meninggal masih meninggalkan tandatanya. Seorang seorang doktor mendampingi jenazah ghadafy di ambulans mengatakan kepada AP, Bekas diktator itu mati akibat dua tembakan, masing-masing di dada dan di kepala.
Read More / Baca Lagi >>

Gambar-Gambar Terakhir Gaddafi Sebelum Dan Selepas Ditembak Mati

Posted: 21 Oct 2011 07:59 PM PDT

Kolonel Muaamar Gaddafi mati semalam selepas ditembak pejuang penentang Libya. Beliau yang dijumpai meyorok didalam kolong ditepi jalan sebagai percubaan melarikan diri dari ditangkap. Konvoi beliau sebelum itu dibom oleh jet pejuang Perancis atas bidang kuasa NATO. Semasa ditangkap Gaddafi berkali-kali memohon agar beliau tidak dibunuh. Ini adalah polar opposite dari apa yang dilaungkan beliau beberapa bulan yang lalu dimana beliau bersumpah akan menentang sehingga ketitisan darah terakhir. Gaddafi diheret keluar dari kolong selepas pengawal peribadinya semua dibunuh. Selepas dibelasah pejuang yang menangkapnya beliau ditembak dikepala. Mayat beliau kemudian diheret sebelum ditunjukkan kepada orang ramai sebagai bukti kematian beoliau.

Turut terbunuh dalam serangan di SIRTE semalam ialah anak beliau Mutassim Gaddafi. Sirte ialah banda kelahiran Gaddafi, macam Saddam yang lari ke Tikrit selepas kekalahan teruk - Gaddafi melarikan diri ke Sirte untuk one final stand. Begitulah kisah diktator moden. Cakap mahu berlawan sehingga titisan darah terakhir tapi akhirnya begging for the life.

Read More / Baca Lagi >>

RM500 Jerst UMNO/BN PRU13. Siapa Yang Dapat?

Posted: 21 Oct 2011 07:54 PM PDT

Oleh: mohdnoorawang

"Sekali lagi cara UMNO/BN bertindak bodoh dan kurang cerdik. Bajet 2012 rakyat akan dapat RM500 (one-off) setahun. Siapa pula yang dapat RM500 ?. Petani, nelayang. JKKKK, buruh am atau pkerja swasta atau kakitangan kerajaan. Kononya untuk mengurangkan beban kenaikan harga barang dan kononya kerajaan UMNO/BN perihatin? Ini semua kerja bodoh pemimpin BN/UMNO.

Kerajaan UMNO/BN pernah mengadakan "program kupun beras" untuk warga miskin. Namun program tersebut tidak berjaya. Berlaku seribu penyelewenggan terutama puak puak JKKKKK, malah hampir 85 peratus rakyat yang betul layak menerima Program kupun beras tidak merasainya. Sekali lagi kerajaan BN/UMNO gagal. Program tersebut ditamatkan.

Read More / Baca Lagi >>

Video : BONGKAR SIAPA Tuan Guru NIK AZIZ SEBENAR

Posted: 21 Oct 2011 07:20 PM PDT

Video : Gadhafi Body Stashed in Shopping Center Freezer

Posted: 21 Oct 2011 07:17 PM PDT

Video-NATO: Libya Air Operation to End This Month

Posted: 21 Oct 2011 07:16 PM PDT

Video : UN calls for international investigation into Gaddafi death

Posted: 21 Oct 2011 07:11 PM PDT

Video : Questions remain about Gaddafi's death

Posted: 21 Oct 2011 07:10 PM PDT

Video : NATO's Sec General speaks to AJE

Posted: 21 Oct 2011 07:10 PM PDT

Video : African Union denies Al Shabab's claims of peacekeepers killing

Posted: 21 Oct 2011 07:08 PM PDT

Video : NATO set to withdraw from Libya

Posted: 21 Oct 2011 07:07 PM PDT

Antara proses perundangan, dunia akademia dan politik

Posted: 21 Oct 2011 07:04 PM PDT

Akmal Saufi Mohamed Khaled

22 OKT — Persoalan kebebasan dunia akademia, perjuangan menuntut keadilan oleh mahasiswa dan campur tangan politik nampaknya berkumandang sekali lagi. Demonstrasi acap kali dilakukan selepas sembahyang Jumaat. Sebab utamanya sudah pasti untuk mendapatkan bilangan penonton yang ramai selain daripada bilangan penggerak sebenar demonstrasi tersebut. Kali ini, ia bertempat di Gombak, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.
Demonstrasi hari ini adalah bertujuan membantah penggantungan Professor Dr Abdul Aziz Bari yang merupakan seorang pakar perundangan bidang Perlembagaan. Kisah penggantungan ini bermula selepas beliau menegur DYMM Sultan Selangor yang telah menyampaikan titah berkenaan isu murtad Damansara Utara Methodist Church(DUMC). Rentetan daripada isu tersebut, Professor Dr Abdul Aziz Bari dihantar surat tunjuk sebab, dimaklum bahawa beliau digantung sehingga 25hb Oktober untuk mendapatkan penjelasan bertulis beliau serta tidak dibenarkan masuk ke kampus universiti tanpa kebenaran Dekan Kulliyyah Undang-undang Ahmad Ibrahim.
Read More / Baca Lagi >>

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Teringatkan Kirk Douglas dalam filem 'Viking'

Posted: 21 Oct 2011 05:17 AM PDT

Koh Tsu Koon kata dia akan berjuang hingga ke titisan darah yang terakhir. Dia tak akan dan tak mahu mengalah kepada tekanan-tekanan dari dalaman parti yang mahu dia angkat bendera putih menyerah kalah. Kalau dia nak mati, dia nak mati sebagai ANAK JANTAN.

Maksud berkorban untuk parti seperti apa yang dia cakap seminggu dua yang lepas ialah tak bererti dia akan lepaskan jawatan nombor satu dalam parti gerakan macam tu saja atau dia tak akan bertanding pada PRU-13 nanti, tetapi berkorban yang di maksudkan olih dia ialah dia akan lawan satu sama satu dengan Guan Eng di kerusi DUN Bagan.

Tsu Koon kata kalau dia kalah bererti dia mati, itu lah pengorbanan yang dia maksudkan.

dollah yankee -
Sekurang-kurangnya pertandingan ini akan menaikan moral parti Gerakan manakala gurkah-gurkah di'port' pun cukup teringin nak tengok Musa Sheikh Fadir lawan Pror.Mansor di Penanti.

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT