Nuffnang

Pengikut

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Najib tidak faham Negara Berkebajikan

Posted: 08 Oct 2011 05:36 PM PDT

http://www.niknasri.com/wp-content/uploads/2011/09/konsep-asas-negara-berkebajikan-212x300.jpgBerikutan ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan belanjawan 2012 di parlimen semalam bahawa BN telah melaksanakan konsep Negara Berkebajikan, PAS ingin menegaskan bahawa Najib tidak memahami konsep Negara Berkebajikan yang hendak dibawa oleh PAS dan Pakatan Rakyat. Paling penting beliau harus memahami tiga ciri asas Negara Berkebajikan yang hampir tidak dilaksanakan oleh pemerintahan Barisan Nasional sehingga kini.

Pertamanya, Negara Berkebajikan mestilah ditadbir oleh pemerintah yang berintegriti atau beriman dan juga rakyat yang berintegriti. Dengan membazirkan wang rakyat untuk membayar bil air dan elektrik rumah Perdana Menteri berjumlah jutaan ringgit tidaklah menggambarkan pemimpin yang berintegriti.

Keduanya, Negara Berkebajikan mestilah bercirikan kerajaan yang wajib memberi pertolongan kepada rakyat yang memerlukan secara adil.

Ketiga, negara berkebajikan menekankan ciri kepimpinan yang beriman, berakhlak, menepati janji dan adil untuk semua. Nampaknya Perdana Menteri yang membentangkan belanjawan ini sebagai Menteri Kewangan gagal sama sekali memahami apa yang dimaksudkan oleh PAS sebagai Negara Berkebajikan.

Tindakan kerajaan terus menafikan royalti minyak di Kelantan dan Terengganu sejak bertahun-tahun, jelas menggambarkan ciri pengkhianatan dan tidak menepati perjanjian, malah jauh sekali memenuhi ciri Negara Berkebajikan.

Begitu juga dengan pemberian bantuan kepada rakyat yang bersifat bermusim di kala kerajaan memerlukan undi rakyat dan membiarkan rakyat tersepit dengan kenaikan harga barang dan petrol di luar waktu pilihanraya. Ini semua jelas kepada kita, hampir tiada ciri-ciri Negara Berkebajikan yang dilaksanakan oleh pemerintahan Barisan Nasional.

Begitu juga dengan manipulasi sistem pilihanraya melalui undi pos, daftar pemilih yang kotor, penggunaan jentera kerajaan dan memberi IC kepada warganegara asing untuk mengundi, jelas satu tindakan tidak berintegriti dan tidak amanah serta menutup pintu muhasabah oleh rakyat dalam pilihanraya. Ini hanya beberapa contoh jelas bahawa BN jauh sekali menepati konsep negara berkebajikan yang hendak dibawa oleh PAS.

Oleh itu, rakyat harus sedar bahawa 'Negara Berkebajikan' yang hendak dibawa oleh Pas bersama Pakatan Rakyat jauh lebih besar dan luas kerangkanya meliputi hak rakyat untuk dilayan secara adil, agihan ekonomi yang adil, hak bepolitik secara bebas, keperluan sosial yang wajib dipenuhi, pemimpin dan rakyat yang berintegiti dan seterusnya membentuk Malaysia yang sejahtera dalam semua aspek, bukan sekali-kali bersifat pemberian habuan bersifat sementara di masa rakyat diperlukan semata-mata.

Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang
Presiden PAS

Bekas Pengarah Pendidikan Perak masuk PAS, cikgu bila lagi?!

Posted: 08 Oct 2011 03:33 PM PDT

TAIPING, 8 Okt: PAS Negeri Perak menerima ahli baru daripada dua tokoh yang dikenali iaitu bekas Pengarah Pendidikan negeri, Datuk Adnan Ibrahim dan bekas pegawai tinggi TLDM Laksamana Pertama (B) Mohamad Imran Abd Hamid. Kedua-dua tokoh itu telah hadir di Program Pelancaran 'Jom Masuk PAS' di Markas Tarbiyyah PAS, Air Kuning di sini.

Adnan berkata, beliau menyertai PAS setelah mendapat hidayah untuk menyertai perjuangan PAS dan meninggalkan Umno selepas pulang dari tanah suci.

"Ketika saya berkhidmat dahulu, teruk saya maki dan memarahi guru-guru yang menyokong PAS. Saya ketika itu sangat benci dengan PAS dan memandang PAS ini sebagai parti yang mempergunakan agama demi politik," katanya dengan nada kesal.

Beliau mendakwa, Naib Presiden UMNO, Datuk Hishammuddin Tun Husein dan pimpinan Umno memanggil beliau dan menasihatkan agar terus dengan Umno tetapi beliau berpegang dengan pendiriannya untuk bersama dalam PAS demi mendokong perjuangan Islam.

Bagi Mohamad Imran pula, beliau masuk PAS kerana tidak yakin dengan perjuangan Umno.
"Perjuangan Umno hanya retorik semata-mata. Kata memperjuangkan Islam tetapi sebaliknya," katanya yang ingin bersama dalam PAS hingga ke akhir hayatnya.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad dalam ucapannya berkata, beliau mengalu- alukan kemasukan dua tokoh besar masyarakat ke dalam PAS. "Bekas pegawai tinggi TLDM dan bekas Pengarah Pendidikan pun boleh masuk PAS, kenapa JKKK dan penoreh getah tidak boleh masuk PAS?" soalnya ketika melancarkan Program 'Jom Masuk PAS' anjuran Badan Perhubungan PAS Perak.

"Sekarang ini, orang dah pencen semua nak masuk PAS setelah lama 'digari' . Mereka tidak percaya Umno. Umno tidak relevan lagi, Umno sudah busuk hingga ke usus," tegasnya lagi.
perak.pas.org.my

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


GANGGUAN TERHADAP PROGRAM PAKATAN RAKYAT, SAMPAI BILA MAHU BERSABAR?

Posted: 07 Oct 2011 10:52 PM PDT


Disiplin dan keberanian Unit amal di Rembau berjaya gagalkan kumpulan samseng

Oleh: WFAUZDIN NS

SEJAK kebelakangan ini nampaknya kegiatan haramjadah kumpulan samseng upahan yang `berlesen' sudah semakin menjadi-jadi mengganggu setiap program Parti Pembangkang, khususnya yang melibatkan DS Anwar dan Mat Sabu. Kita pula asyik membuat laporan Polis sedangkan kita tahu Polis bukan tidak tahu kejadian itu berlaku kerana Polis sendiri melihat dan menonton kelakuan kumpulan haramjadah itu.


Kalau puak samseng itu tidak datang, tidak berlaku kekecohan....


Sebagai contoh di Bera, K.Lipis bulan yang lalu. Ceramah DS Anwar diganggu oleh maki hamun dari betina tua yang masih bujang, Umi Hafilda. Betina itu menyalak bagaikan anjing betina yang mahu beranak di rumah YB Umno bertentangan dengan pentas ceramah DS Anwar. Program DS Anwar mempunyai permit, manakala program betina yang dibuang oleh keluarganya itu tiada permit. PKR Pahang buat laporan Polis, walaupun terbukti Ketua Polis Daerah K.Lipis ada berhampiran lokasi ceramah tetapi menyorok di dalam kawasan sekolah. Ini kerja Polis di situ dan mereka dapat bonus setengah bulan gaji sahaja dalam Bajet Najib baru-baru ini.


Ini penyokong yang menjadi mangsa, sampai bila kita mahu lihat begini?

Sebelum itu, program DS Anwar juga digangu di Melaka. Bahkan, bekalan letrik terputus semasa DS Anwar berceramah. Kumpulan di Melaka itu diketuai oleh Lokman Adam, seorang bekas ahli Keadilan yang tidak mendapat tempat pun di dalam Umno sekarang. Di Seremban, program ceramah Mat Sabu juga diganggu oleh puak yang dipercayai dari PERKASA dan dua tiga ekor bekas tentera yang bengap. Berlaku kekecohan hingga ada yang tercedera. Kononnya mahu serah memorandum kepala bapak dia. Tidak boleh serah memorandum di Pejabat PAS kah? Mengapa mahu datang ke tempat ceramah untuk serah memorandum?Kalau Polis cekap bertindak, adakah berlaku sebigini? Kita mahu biarkan sajakah?

PERKASA Negeri Sembilan buat ugutan agar Mat Sabu jangan pijak bumi Negeri Sembilan. PERKASA ingat bumi Negeri Sembilan ini kepunyaan Ibrahim Ali bosnya itu kah? Tempat Ibrahim Ali sebagai MP Pasir Mas itu pun hasil sedekah PAS, PERKASA kena tahu dan jangan jadi bengap sangat. Di Rembau, PERKASA silap besar untuk memburu Mat Sabu. Kehadiran kumpulan bengap yang dianggotai oleh 20-30 orang pencacai ini `disambut' oleh Unit Amal, SAMM serta penyokong-penyokong PR di sana. Mereka lari putih tapak kaki sehingga banyak Banner dan poster mereka bertaburan. Namun, Mat Sabu tidak mahu memalukan ketua mereka yang sudah pucat lesi itu lantas menerima mengadap ketua yang bodoh buta sejarah itu untuk menerima memorandum.

Terbaru di Johor malam semalam melibatkan Mat Sabu juga. Kemeriahan Program Pelancaran Kempen Mansuh Hutang Peneroka dan NGO baru di bawah Anak, Gerakan Kebangkitan Peneroka Felda (Bangkit) itu dicemari gangguan melampau sekumpulan remaja bermotosikal sehingga menyebabkan kecederaan di muka seorang anggota Jabatan Amal Johor. Difahamkan, kira-kira 50 penunggang motosikal itu muncul secara-cara tiba dan berlegar-legar menganggu orang ramai yang hadir mendengar ceramah Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu. Mereka mengacukan rantai besi dan membaling objek keras ke arah orang ramai di kawasan ceramah.Sebahagian dari anggota-anggota SAMM termasuk AMK yang datang ke Rembau yang bertindak berani

Semua kejadian ini sepatutnya mengajar kita betapa kita perlu lakukan sesuatu lebih dari membuat laporan Polis yang rasanya suatu kerja yang sia-sia. Tidakkah kita merasa diperbodohkan apabila membuat laporan Polis terhadap kejadian yang pihak Polis sendiri saksikan dengan mata mereka? Adakah laporan kita selama ini disiasat dan diambil tindakan? Apa ertinya kita meminta permit untuk membuat program ceramah tetapi pihak Polis tidak peka dengan gangguan dari pihak haramjadah itu?

Saya mencadangkan agar jangan buat apa pun program jika kita tidak bersedia dengan jentera kita seperti yang dilakukan oleh Penganjur Program Ceramah di Rembau baru-baru ini. Saya puji jentera kita di Rembau dan saya lihat sendiri bagaimana Unit Amal PAS diberi taklimat dalam perbarisan umpama barisan tentera diberi taklimat oleh pegawainya. Mereka diberi taklimat terperinci bagaimana untuk menghadapi gangguan dari pihak haramjadah itu. Di bawah Chegu Bard pula, anggota-anggota SAMM (Solidariti Anak Muda Malaysia) juga diberi tugas khas bagaimana untuk membantu Unit Amal di dalam mengawal suasana. Kesannya, pihak haramjadah itu balik umpama anjing tidak kurap.

Inilah yang patut dilakukan. Belajar dari penganjur di Rembau bagaimana kita boleh menggantikan tugas Polis yang seperti tidak berminat untuk mengawal keselamatan itu. Sudah jemu kita mendengar bahawa kita membantah dan membuat laporan Polis selama ini, sedangkan mereka semakin bersikap kurang ajar dan berani. Pakatan Rakyat mesti ubah rentak dan lebih faham rentak permainan mereka. Kita bukan mahu bergaduh tetapi kita mesti bersedia untuk itu jika dipelawa./wfauzdin.blogspot.com

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Akhirnya ..... Mahathir vs Najib

Posted: 08 Oct 2011 10:26 PM PDT

Mahathir Mohamad bukanlah seorang yang boleh berdiam diri apabila berlaku sesuatu yang menarik perhatiannya. Selepas persaraannya pada tahun 2003, Mahathir menyepi buat seketika, memberi perhatian kepada perpustakaan peribadinya, dan malah membuka kedai kek di Langkawi. Tetapi itu tidak lama sebelum dia kembali semula.

Lawannya yang kurang bernasib baik adalah tidak lain dan tidak bukan, Abdullah Badawi, pengganti yang dipilihnya sendiri. Tetapi walaupun hubungan mereka baik sebelum ini, apabila Badawi mula memansuhkan projek-projek besar Mahathir, orang tua itu tidak menyukainya dan menunjukkan rasa tidak puas hatinya. Tetapi itu tidak mencukupi bagi Abdullah, yang ketika itu sedang menunjukkan imej reformnya. Badawi telah melakukan sesuatu yang tidak disangka, dengan melepaskan musuh ketat Mahathir, Anwar Ibrahim, yang Mahathir telah bersusah payah untuk memasukkannya ke dalam penjara. Dan penambahnya pula, Badawi mendakwa kawan lama Mahathir, Eric Chia, atas tuduhan jenayah penyelewengan.

Semua perbuatan-perbuatan ini melukakan Mahathir, tetapi yang menambah garam pada luka ialah apabila langkah-langkah ini disambut dengan hebat dan meriah. Tidak biasa diketepikan, Mahathir tidak dapat berdiam diri dan mula mengeluarkan kenyataan demi kenyataan, bertujuan untuk memperlekehkan dan akhirnya menjatuhkan penggantinya itu. Ia mengambil masa beberapa tahun dan kegagalan dalam pilihanraya pada tahun 2008 untuk akhirnya menyingkirkan Badawi, tetapi itu kerana sebelumnya Badawi telah membawa kemenangan besar untuk BN pada pilihanraya tahun 2004.

Begitu juga, pada April 2009, Abdullah digantikan oleh Najib Razak, seorang lagi pengganti Mahathir yang dipilihnya sendiri. Sekali lagi, Mahathir menyepi, timbul sekali-sekala seperti seekor jerung yang mengamati mangsanya pada majlis-majlis seperti pelancaran Perkasa dan lain-lain lagi badan-badan pro-Melayu. tetapi secara kasarnya, dia masih berdiam diri, memberi ruang kepada Najib untuk menjadi Perdana Menteri walaupun terdapat desas-desus yang Najib takut untuk melakukan apa-apa yang boleh menyinggung perasaan orang tua itu.

Mahathir kembali di atas pelana?

Tetapi hari-hari itu sudah mula berakhir. Kini Mahathir berada dalam berita hampir setiap hari. Apaila ada isu yang keluar, seperti pelancaran Belanjawan 2012 Pakatan Rakyat Selasa lepas, pemberita berpusu-pusu untuk mendapatkan pandangannya. Beberapa bulan kebelakangan ini, Mahathir juga telah memberi amaran keras kepada Najib Razak untuk menangguhkan pilihanraya atau UMNO akan "kalah besar". Amaran yang kelihatannya seperti tidak diendahkan oleh Najib Razak, dan ini menimbulkan kemarahan bekas Perdana Menteri itu.

"Senang untuk kita belanjakan wang yang bukan di bawah kawalan kita. Kita boleh buat apa sahaja seperti berjanji memberi 20 peratus royalti minyak. Ya, kiat boleh membuat janji-janji itu kerana kita bukan kerajaan. Berjanji, asalkan kamu menang pilihanraya," kata Mahathir kepada pemberita pada hari Selasa.

Dan sewaktu hujung minggu, ini yang dikatakan oleh Mahathir. "Jika pilihanraya umum diadakan sekarang, UMNO mungkin akan kalah besar kerana sokongan terhadapnya sudah pudar," lapor Bernama seperti yang dikatakan oleh Mahathir pada hari Ahad.

Bekas Perdana Menteri itu sudah pastinya mempunyai alsan yang kukuh untuk memberi amaran kepada Najib kerana Perdana Menteri itu sekarang ini sarat dengan skandal yang memalukan Malaysia. Najib akan membentangkan Belanjawan 2012 BN pada hari Jumaat tetapi peluangnya untuk meneggelamkan Belanjawan Pakatan adalah sangat tipis, walaupun kita boleh menjangka media yang dikawal kerajaan akan menggembar-gemburkannya.

Kehilangan kepercayaan rakyat

Tetapi mungkin Mahathir benar. Tentunya ini bukan waktu yang sesuai untuk Najib mengadakan pilihanraya. Semangat rakyat tidak bersamanya. Rakyat Malaysia mahukan perubahan dan ini tidak diberikan oleh Najib. Sebaliknya, mereka terpaksa akur dengan apa yang Mahathir mahu atau apa yang difikirnya adalah yang terbaik kerana Najib terlalu lemah untuk melawannya.

Oleh itu, adalah agak terlambat untuk Najib mendapat kembali tumpuan dan melakukan sedaya-upayanya. Sentimen awam bertentangan dengannya, dan rakyat menyalahkan Najib. Yang sering terngiang-ngiang di minda mereka adalah skandal-skandalnya dan sememangnya, tidak pernah ada dalam sejarah Malaysia seorang Perdana Menteri yang dibebani dengan begitu banyak skandal seperti Najib Razak. Dan kerana ini, tiada orang lain yang patut dipersalahkan selain dirinya sendiri.

Saga kes Altantuya-Scorpene yang berterusan menyebabkan pemerhati-pemerhati internasional menggeleng kepala tidak percaya. Tetapi di Malaysia, UMNO dan kuncu-kuncunya berpura-pura tidak tahu menahu tentang perkara ini, walaupun mereka mengikuti perkembangannya. Skandal rasuah yang melibatkan wang imbuhan untuk pembelian dua kapal selam Scorpene ini sedang menunggu perlantikan hakim penyiasat Perancis.

Kes pembunuhan Altantuya ini menunggu penyudahannya, kerana hakim yang menjatuhkan hukuman gantung ke atas dua pengawal peribadi Najib masih belum menulis penghakimannya lagi; membuatkan ramai yang bertanya - adakah ini penututpan kes bunuh yang terbesar dalam sejarah Malaysia yang melibatkan sistem kehakiman dan kerajaan?

Kemudian ada pula isu cincin berlian bernilai RM24 juta, yang dikaitkan dengan isterinya Rosmah Mansor. Bersama dengan desas-desus mengenai pembelian barangan mewah, percutian ke luar negara bersama kuncu-kuncunya yang menggunakan wang rakyat, Rosmah Mansor merupakan tanggungan berat tabung negara dan juga untuk imej politik Najib.

Kemudian ada juga kes perbicaraan Sodomi II yang sedang berlangsung, dengan adegan 'beri kami sepina kalau mahu lihat kami di mahkamah' yang dimainkan oleh Najib dan Rosmah. Adalah mencabar logik akal sekiranya paasngan itu alah kepada mahkamah untuk membersihkan nama mereka daripada tuduhan memerangkap Anwar Ibrahim. Halim dijangka membuat keputusan mengenai alasan bertulis Najib yang beliau tidak tahu-menahu tentang kes perbicaraan Sodomi II itu pada hari Khamis, alasan yang sama yang diberikan oleh Rosmah.

Mahathir memberi amaran kepada Najib

Sudah pastinya Mahathir sedang marah. Ekonomi yang merudum, kos sara hidup yang meningkat dan pergolakan dalaman UMNO sudah pastinya membebankan fikirannya tetapi tidak pada Najib. Sebaliknya, Najib kelihatan seperti hanyut ke sana-sini.

Dan yang terbaru sekali, Najib yang berumur58 tahun itu sedang berusaha keras untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia yang paling 'cool'. Mudah sahaja untuknya, yang tidak merasa apa-apa dengan membazirkan berjuta-juta wang rakyat untuk publisiti palsu.

Patutlah berpendapat sekiranya pilihanraya diadakan pada tahun ini, BN dan UMNO akan hilang kuasa dalam kerajaan. Jadi sekarang, Mahathir Mohamad bertindak dengan serupa seperti apa yang beliau lakukan terhadap Abdullah Badawi - untuk memastikan Najib masuk balik ke dalam botol, seperti jin buruk, dan jika perlu, digantikan sebelum pilihanraya akan datang.

Najib lawan balik

Barangkali inilah puncanya Najib tidak mengambil peduli. Dia masih berusaha keras untuk meraih kembali sokongan untuk menang dalam PRU-13 dengan seberapa besar majoriti yang mungkin. Ya, Najib mempunyai alasan yang kukuh untuk mengadakan pilihanraya sebelum mesyuarat agung UMNO pada bulan Disember. Dia merupakan seorang Perdana Menteri tanpa mandat rakyat, mengambil kuasa daripada Abdullah Badawi di atas pengundurannya daripada kerusi Presiden UMNO pada tahun 2009. Jika Najib meraih mandat rakyat sebelum mesyuarat agung UMNO pada bulan Disember nanti, adalah lebih sukar untuk menyingkirnya daripada kerusi Presiden UMNO.

Terdapat juga spekulasi bahawa majlis tertinggi UMNO mahukan rancangan pemindahan kuasa yang terperinci daripadanya kepada Muhyiddin. Najib tidak dijangka untuk menghabiskan tahun 2012 sebagai PM walaupun BN berjaya mengalahkan Pakatan pada PRU-13. Oleh itu, adalah lebih penting lagi buat Najib untuk meraih mandat rakyat untuk mempunyai apa-apa kuasa dalam kepimpinan UMNO.

Untuk Mahathir pula, persembangan-persembangan di kedai-kedai kopi di seluruh negara adalah untuk membuang masa sehingga pilihanraya parti diadakan pada Oktober 2012, di mana Najib dijangkamendapat tentangan keras daripada timbalannya, Muhyiddin Yassin. Alternatifnya, Mahathir mahukan rancangan pemindahan kuasa bermula semasa pertemuan delegasi parti pada minggu pertama Disember tahun ini. Bagi Mahathir, kemenangan PRU-13 adalah segala-galanya. Lebih baik kehilangan seorang individu daripada mengalami kekalahan di tangan Pakatan Rakyat yang dipimpin oleh musuh yang paling dibencinya, Anwar Ibrahim.

Inilah pergolakan Mahathir vs Najib, dan ia semakin menjadi-jadi setiap hari. Najib mahu tetap berkuasa melaui persepsi rakyat, manakala Mahathir mahukan BN tetap berkuasa dengan mengorbankan seorang individu. Dan pada akhirnya, pihak yang kalah itu bukanlah pihak yang melawan tetapi pihak yang direbutkan. Dan pihak ini adalah rakyat yang sentiasa diketepikan untuk hanya menonton perlawanan politik UMNO.

- Malaysia Chronicle

Ribuan hadiri Perhimpunan 109 – protes Lynas

Posted: 08 Oct 2011 08:58 PM PDT

Kira-kira 2,000 membanjiri pantai Taman Gelora, Kuantan bagi memberikan menyatakan bantahan terhadap pembinaan loji nadir bumi di Gebeng.

Dinamakan "Himpunan Hijau 109″, penhimpunan itu dipendekkan oleh anggota polis yang menghalang penceremah membuat ucapan.

Mengikut Malaysiakini, permit berhimpun dalam program NGO alam sekitar itu ditarik balik malam tadi ekoran terdapat program khidmat negara.

Bagaimanapun pagi ini, mereka tetap berkumpula mulai jam 8.30 pagi di bawah pemerhatian kira-kira 50 anggota polis.

Orang ramai kelihatan enggan berganjak dan membina perisai manusia tetapi selepas ditolak polis polis mereka menjadi marah dan mula mengebu serta meneriakkan slogan "Hidup rakyat".

Ketua Polis Daerah Kuantan Mohd jasmani Yusof bagaimanapun tetap menegaskan supaya orang ramai bersurai.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=21522

HUDUD : PAS hadapi risiko kehilangan sokongan bukan Islam

Posted: 08 Oct 2011 08:28 PM PDT

KUALA LUMPUR, 9 Okt — PAS berhadapan dengan risiko kehilangan sokongan dan mencetuskan keadaan keluar beramai-ramai dari sayap bukan Muslim jika parti Islam itu tidak mengalah dalam isu hukum hudud, kata Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS Hu Pang Chaw.

Menurut Hu, ramai ahli dewan itu tidak gembira dengan langkah PAS mahu memperkenalkan hukum hudud di Kelantan.

Justeru beliau memberi amaran langkah itu akan menyebabkan ahli-ahli sayap paling muda PAS itu meninggalkan secara besar-besaran, sekali gus menjejaskan peluang parti komponen Pakatan Rakyat itu dalam pilihan raya umum.

Dewan itu dibentuk secara formal tahun lalu dengan dinaikkan taraf daripada sebuah kelab yang wujud sejak enam tahun lalu.

"Kita perlu mengakui bahawa dalam politik apa sahaja boleh berlaku," kata Hu kelahiran Kelantan ketika menegaskan pendiriannya kepada The Malaysian Insider.

"Apabila anda jatuh cinta dengan seseorang, kalau apa pun terjadi, anda akan bersama. Tetapi apabila cinta sudah mula hilang, apabila perasaan sudah tiada, anda akan ikut jalan anda, saya akan ikut jalan saya sendiri," katanya.

Minggu lalu, Hu mempertahankan pendiriannya bahawa parti itu perlu memberi penjelasan secukupnya kepada masyarakat bukan Islam berhubung cadangan untuk melaksanakan hukum hudud.

Katanya, jika penjelasan itu tidak diberikan dan bukan Islam belum memahaminya, selagi itulah PAS tidak boleh melaksanakan hukum berkenaan di sebuah negara yang didiami masyarakat majmuk.

"PAS perlu mengambil kira dan menerima pandangan saya sebagai ketua dan pemimpin yang mewakili masyarakat bukan Islam," katanya sebelum ini.

Beliau memberitahu The Malaysian Insider bahawa persekitaran semasa ini adalah benar apabila penyokong-penyokong kalangan kaum Cina dalam PAS, yang bersedia untuk meninggalkan parti itu, jika mereka merasakan mereka sudah tidak memperoleh "hasil pelaburan."

"Apabila mereka merasakan parti ini, tidak boleh dilihat sebagai parti terbaik, mereka akan bertindak keluar. PAS perlu ingat perkara ini," katanya lagi.

PAS seharusnya menerima bahawa Malaysia merupakan negara pelbagai kaum dan oleh itu, melupakan usaha mahu mengenakan hukum hudud ke atas bukan Muslim kerana tindakan seumpama hanya akan menyebabkan kesan ke atas parti tersebut, tambah Hu.

Katanya, PAS seharusnya menggugurkan "fobia" bukan Muslim dan menerima persekitaran blok undi baru berbanding berpegang kepada pemikiran lama hanya memperjuangkan kepentingan kaum Melayu.

"Nasihat iklhas saya kepada pemimpin-pemimpin PAS ialah jika mereka benar-benar mahu mengambil alih Putrajaya, mereka harus menerima cara hidup ini," katanya.

Dewan Himpunan Penyokong PAS yang mempunyai 20,000 ahli dikatakan berjaya merapatkan jurang antara PAS dan bukan Islam dan mewujudkan imej baru parti itu di kalangan kaum Cina dan India.

Awal bulan ini, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata beliau masih menaruh harapan hukum hudud dapat dilaksanakan di negara ini sekiranya Pakatan Rakyat memenangi pilihan raya umum ke-13.

Bulan lalu, Nik Aziz berkata hukum hudud bukan ideologi sebaliknya adalah wajib untuk dilaksanakan dalam undang-undang Islam.

Nik Aziz juga menegaskan beliau lebih rela jika DAP mahu keluar dari Pakatan Rakyat jika tidak bersetuju dengan pendiriannya mahu menegakkan hukum hudud.

Baru-baru ini Pakatan Rakyat mengambil pendirian tegas bahawa hukum hudud tidak akan menjadi sebahagian daripada dasar bersama perikatan itu sehingga kesemua parti komponen menzahirkan persetujuan dan konsensus.

Tambah Nik Aziz, hukum hudud hanya melibatkan orang Islam dan orang bukan Islam tidak perlu risau sekiranya ia dilaksanakan. - The Malaysian InsiderBajet 'Gula-Gula' 2012 - Akan bebankan rakyat lepas PRU 13

Posted: 08 Oct 2011 07:47 PM PDT

KUALA LUMPUR, 8 Okt – Sambil menyifatkan Bajet 2012 diumumkan semalam sebagai belanjawan pilihan raya dengan pelbagai pemberian'gula-gula' oleh kerajaan BN kepada rakyat untuk dinikmati dalam jangka pendek, Pemuda PAS mendakwa kesannya akan membebankan orang ramai setelah selesai pilihan raya umum ke-13.

"Sebelum pilihan raya, mereka sanggup memberikan apa sahaja kepada rakyat dengan melibatkan peruntukan yang besar, tetapi setelah selesai pilihan raya dan kemenangan pula berpihak kepada mereka, rakyat pasti akan dikenakan pelbagai bebanan lain pula nanti," kata Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan hari ini.

"Jika dalam pilihan raya umum ke-13 nanti dimenangani oleh BN juga, selesai sahaja pilihan raya, barangan keperluan utama rakyat pasti akan dinaikkan secara mendadak oleh kerajaan, di samping pelbagai jenis cukai," kata beliau.

Permainan seperti itu, menurut beliau, sememangnya telah dilakukan oleh BN sejak dulu dan ia amat perlu disedari oleh seluruh rakyat negara ini agar tidak terus tertipu.

Malah sekarang pun, kata Nasrudin, rakyat juga boleh menilai tentang permainan BN itu apabila banyak juga peruntukan lain yang disediakan itu jelas memberikan keuntungan kepada para pemimpin BN dan kroni-kroni mereka sendiri.

"Tindakan itu dilakukan menerusi pemberian subsidi tertentu kepada pihak-pihak terbabit, tetapi tidak pula ditambah peruntukan subsidi petroleum bagi menurunkan harga minyak untuk meringankan bebanan yang ditanggung oleh orang ramai," kata beliau pada sidang media di ibu pejabat PAS hari ini.

Kata beliau, kerajaan BN ternyata terus kekal dengan ketidakadilannya apabila menganaktirikan 12 juta pekerja yang juga rakyat negara ini menerusi Bajet 2012.

Bajet 2012 dengan dana RM232.8 bilion dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Menerusi bajet tersebut, jelas beliau, kerajaan hanya mementingkan 1.3 juta pekerja sahaja yang juga para penjawat awam dengan kenaikan gaji RM500 sebulan mulai tahun hadapan, tetapi menafikan hak pekerja-pekerja lain yang jauh lebih besar jumlahnya.

Nasrudin menambah, dengan ketidakadilan itu, bajet tersebut ternyata hanya bersifat one off dan ia tetap gagal menyelesaikan masalah kewangan serta kos sara hidup tinggi yang dialami oleh rakyat negara ini.

Menurut beliau, dengan itu, bajet tersebut jelas bertujuan untuk menggula-gulakan rakyat bagi memancing undi pilihan raya, tetapi tetap gagal menyelesaikan permasalahan dan bebanan yang dialami oleh rayat dalam jangka masa panjang.

Katanya, ketidakikhlasan kerajaan BN dalam membantu rakyat turut kelihatan apabila bekas polis dan tentera termasuk yang bertugas ketika zaman darurat sama ada balu, duda dan sebagainya hanya baru dibantu sekarang dengan sumbangan RM3,000 seorang.

"Pada hal mereka sepatutnya dah lama diberikan bantuan seperti itu. Kenapa baru sekarang hendak diberikan?" katanya lagi.

Bagaimanapun, menurut beliau, kesemua pihak terbabit wajar menerima sumbangan tersebut kerana ia sememangnya merupakan hak mereka sendiri yang sepatutnya sudah lama diberikan oleh kerajaan.

Katanya, sungguhpun begitu, Pemuda PAS tetap meragui sama ada sumbangan tersebut benar-benar akan sampai kepada sasaran.

"Sejak dulu, BN sememangnya terkenal dengan masalah ketirisan dalam pengagihan sumbangan-sumbangan seperti itu kepada golongan sasar.

"Kali ini, pelbagai pihak turut meragui sama ada wang tersebut akan sampai sepenuhnya kepada sasaran atau tidak atau tetap terus tiris di tengah jalan juga seperti yang lalu," tegasnya.

Sehubungan itu, beliau berharap agar seluruh rakyat negara ini tidak terpengaruh dengan gula-gula BN itu kerana ia tetap tidak akan memihak kepada rakyat. - TMI

BERSIH 2.0 : Siasatan Kementerian Kesihatan sahkan polis telah langgar SOP

Posted: 08 Oct 2011 07:46 AM PDT

Bersih: Anggota taraf koperal langgar SOP, polis masih kumpul bukti

KUALA LUMPUR, 8 Okt – Polis memberi jaminan akan mengambil tindakan disiplin ke atas anggotanya – seorang yang berpangkat koperal – jika didapati bersalah melanggar garis panduan operasi (SOP) semasa meleraikan perhimpunan Bersih 2.0 di kawasan Hospital Tung Shin pada 9 Julai lalu.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohmad Salleh berkata, anggota yang telah dikenal pasti itu berpangkat koperal.

Namun beliau berkata pihaknya masih mengumpulkan bukti bagi menyiasat kesahihan dakwaan bahawa anggota berkenaan bertindak di luar garis panduan operasi polis (SOP) semasa melaksanakan tugas.

"Kita akan ambil tindakan disiplin dan tatatertib di peringkat IPK (ibu pejabat polis Kuala Lumpur) jika siasatan mendapati perkara itu benar," kata beliau selepas merasmikan Program Cegah Jenayah Bersama Polis KL dan Yayasan Cegah Jenayah di Institut Latihan Perindustrian di sini hari ini.

Dipetik Bernama Online, Mohmad berkata, setiap anggota polis yang didapati melanggar peraturan SOP semasa melaksanakan tugas perlu diberikan ruang dan peluang untuk membela diri sebelum sebarang tindakan disiplin atau undang-undang diambil ke atas mereka.

"Buat masa ini anggota itu masih lagi bertugas dan kita telah beri dia peluang untuk bela diri serta minta dia berikan alasan atas dakwaan itu dan mengapa dia berbuat demikian (sekiranya perkara itu berlaku)... setakat ini, kita belum terima apa-apa maklum balas daripada anggota berkenaan," katanya.

Kenyataan Kementerian Dalam Negeri Selasa lalu menyebut siasatan Kementerian Kesihatan mengesahkan polis telah melanggar SOP dan bertindak secara tidak beretika ketika hendak meleraikan perhimpunan Bersih 2.0 di kawasan Hospital Tung Shin.

Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri Tan Sri Mahmood Adam berkata anggota polis yang didapati bersalah akan dirujuk kepada lembaga disiplin Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Mahmood berkata, Kementerian Dalam Negeri mengambil maklum hasil laporan yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Siasatan Dalaman Peringkat Tertinggi, Kementerian Kesihatan Malaysia mengenai insiden gas pemedih mata dan meriam air ditembak ke dalam kawasan Hospital Tung Shin.

"Keputusan siasatan mendapati bahawa memang wujud tindakan tidak beretika dan di luar daripada garis panduan operasi polis oleh kakitangan PDRM ketika tindakan penguatkuasaan dilakukan dalam menangani ahli perhimpunan yang secara salah mempergunakan premis hospital tersebut," kata beliau.

Mahmood menambah, laporan itu antara lain menyebut bahawa berlaku semburan air oleh anggota PDRM ke arah penunjuk perasaan yang sedang berkumpul di tempat parkir kenderaan bertingkat dan pintu masuk utama hospital itu.

"Bagaimanapun, tindakan ini adalah semata-mata bertujuan untuk menyuraikan kelompok penunjuk perasaan yang sedang berkumpul di dalam kawasan hospital," kata beliau lagi.

Mahmood juga berkata laporan itu menunjukan bahawa berlaku tembakan gas pemedih mata dari arah premis Waz Lian oleh anggota PDRM ke arah penunjuk perasaan yang sedang berkumpul di tempat letak kereta awam yang terletak di luar kawasan hospital, dan bagaimanapun, dakwaan yang menyatakan berlakunya tembakan gas pemedih mata ke dalam kawasan hospital adalah tidak benar kerana ia berlaku di tempat letak kereta awam yang terletak di luar kawasan hospital berkenaan.

"Berlaku lontaran 'bom asap' oleh anggota PDRM ke arah penunjuk perasaan yang sedang berkumpul di tempat parkir kenderaan Hospital Bersalin Cina," kata beliau.

Berhubung insiden lontaran bom asap, kata Mahmood, hasil siasatan mendapati ia bukan berlaku dalam kawasan Hospital Tung Shin tetapi di kawasan Hospital Bersalin Cina di mana dari segi pentadbirannya, adalah berasingan daripada Hospital Bersalin Cina.

"Pihak Hospital Bersalin Cina sebenarnya telah memberhentikan operasinya semenjak September 2006 kerana akan dibuat pengubahsuaian secara makro atau menyeluruh terhadap keseluruhan premisnya yang akan bermula pada bulan Disember 2011," katanya lagi.  - TMI

Al Fatihah : OCPD Subang Jaya meninggal dunia

Posted: 08 Oct 2011 12:38 AM PDT

PETALING JAYA: Subang Jaya police chief Asst Comm Zainal Rashid (pix) passed away of a heart attack on Saturday. He was 56.

"He was playing golf in Kota Permai when he complained of chest pains and collapsed.

"He was rushed to Colombia Hospital in Kota Kemuning where he was pronounced dead," Subang Jaya police administration chief Deputy Supt J.G. Raj said.

ACP Zainal, who turned 56 on Sep 16, leaves behind a wife and five children. He was Subang Jaya OCPD since 2007

Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


Sekitar Sambutan Hari Raya MBI.

Posted: 08 Oct 2011 07:11 AM PDT

Sambutan Mega Raya 1432H


Ehsan Surau At-Tarbiyyah. Terima kasih tuan.

AdlyZahari

0
sumber :-

AdlyZahari


DI MANA BAGET PERMATA?

Posted: 08 Oct 2011 08:30 PM PDT

 • Tahun lepas Permata diperuntukkan RM100 juta.
 • Tahun ini permata perlukan juga peruntukan, kalau tidak bagaimana nak teruskan program permata.
 • Dimana baget permata diletakkan, dan berapa nilainya tahun ini.
 • Mungkin dibawah kementerian Pelajaran.
 • Tapi tak mungkin. Mustahil Rosmah nak minta duit dari Muhyiddin.
 • Mungkin dalam baget di bawah Perdana Menteri.
 • Kalau benar dibawah Jabatan Perdana Menteri, Permata pasti boleh belanja sakan.

RM100 BUAT PIBG

Posted: 08 Oct 2011 08:23 PM PDT

 • Tahun depan anak anak kita akan dapat RM100 seorang.
 • Bagi yang tak berkemampuan, RM100 itu perlu. Apatah lagi sekiranya anak yang bersekolah itu ramai.
 • Tapi bagi keluarga yang berkemampuan. Kerajaan nasihatkan agar mereka nilai sendiri pemberiaan RM100.00 itu.
 • Tapi yang paling menarik respon dari ibu bapa yang berkemampuan, mereka bercadang memberikan RM100 itu kepada PIBG sekolah.
 • RM100 buat BIBG.

GURU RM500 VS MURID RM100

Posted: 08 Oct 2011 08:10 PM PDT

 • Pakatan Rakyat mengolah belanjawan dengan janji RM500 sebulan bagi setiap warga pendidik.
 • Kita mahu pendidik meningkatkan mutu pendidikan, sekaligus anak-anak akan menerima kesan lansung.
 • Pakatan rancang RM500 sebulan.
 • Kerajaan BN pula beri RM100 untuk setiap pelajar. Untuk kurangkan beban persekolahan.
 • RM100 bersifat one-off. Sekali sahaja.
 • Kalau dilihat dari kesan kepada pendidikan dan ilmu pengetahuan, maka formula RM500 sebenarnya lebih berkesan.
 • Meringankan beban guru akan memberi kesan lansung kepada mutu pendidikan anak-anak kita.
 • Kalau kita nilai secara jujur, memberi elaun bulanan RM500 kepada setiap guru melalui perancangan pakatan rakyat, jauh lebih baik dengan menaikkan gaji sekitar 7-13% apatah lagi pemberian RM100 pada pelajar.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Bajet 2012 Gagal Perkasa Kehidupan Rakyat

Posted: 08 Oct 2011 03:57 AM PDT

SHAH ALAM O8 OKT : Belanjawan 2012 kerajaan persekutuan semalam hanya lunak didengar menurut penyokong Pakatan Rakyat dan gagal memperkasa kehidupan rakyat terbanyak.

Aktivis akar umbi Pakatan yang ditemui juga berkata belanjawan kerajaan persekutuan hanya tertumpu kepada sesetengah golongan masyarakat semata-mata.

Tinjauan TVSelangor mendapati mereka menyifatkan belanjawan tahun hadapan sebagai gula-gula politik untuk menawan hati rakyat menjelang pilihanraya yang bakal diumumkan pada bila-bila masa.

Pegawai Khas Adun Kota Anggerik, Mohd Redwan Alias melihat pendekatan yang cuba dibawa kerajaan mirip Pakatan Rakyat yang berkiblatkan kebajikan rakyat.

Namun pihaknya khuatir pihak kerajaan mengunakan isu kebajikan sebagai modal berpolitik semata-mata yang akhirnya kebajikan rakyat tidak terbela.

"Bajet yang dibentang semalam banyak berkisarkan tentang kebajikan kepada rakyat, ianya suatu yang dialu-alukan, namun sejauh mana kekuatan dan sumber kewangan yang kerajaan ada melunaskan janjinya kepada rakyat,"

"Saya yakin dan percaya bahawa bajet yang dibawa oleh Pakatan Rakyat jauh lebih bagus, malah ini terbukti pendekatan Pakatan Rakyat lebih releven sebagai contoh kerajaan negeri Selangor yang dipimpin Pakatan Rakyat, dari rakyat untuk rakyat, mengagihkan hasil negeri kepada rakyatnya tanpa ada salahguna kuasa dan korupsi"katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Wanita Keadilan Shah Alam, Anizan Othman menyifatkan belanjawan kerajaan mudah dibaca rakyat hari ini, sekaligus mencerminkan sejauh mana keihklasan kerajaan dalam membela nasib rakyat terbanyak.

Semalam, kerajaan membentangkan bahawa akan memberi caj percuma untuk pendaftaran pesakit luar di semua hospital dan klinik kesihatan termasuk Klinik 1 Malaysia serta pergigian milik kerajaan sebagai langkah menghargai jasa warga emas.

Selain itu, warga emas juga diberikan diskaun 50 peratus tambang LRT dan Monorel.

"Benda ini memang mempermain-mainkan rakyat, kos pendaftaran perubatan diberi percuma, sedangkan ianya hanya Rm2, jangan la memperbodohkan rakyat, ianya tidak relevan."

"Saya bercakap bukan kerana saya taksub kepada Pakatan Rakyat, tetapi memikirkan belanjawan yang dibawa ini perlu menyentuh kepentingan keseluruhan, nasib generasi akan datang dan rakyat terbanyak, saya menyokong penuh bajet yang di draf Pakatan Rakyat berbanding bajet Kerajaan pusat,"katanya

Dalam pada itu, Ahli Jawatankuasa PKR cabang Shah Alam, S.Kumaravel menolak belanjawan kerajaan ekoran ianya tidak bersifat menyeluruh dan sementara selain tidak berkeupayaan memacu pembangunan rakyat yang selama ini terbeban dengan kos sara hidup yang semakin meningkat.

"Belanjawan mereka seolah-olah menggambar bahawa mereka membela nasib rakyat miskin, pada kertas ianya nampak membela, tetapi pada amalan dan tata-kelola bagi saya ianya tidak, ianya hanya belanjawan untuk mengaburi mata rakyat."katanya

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


The Man Without A Plan

Posted: 08 Oct 2011 07:30 PM PDT

The Man Without A PlanHunting around for an apt description for Najib's budget, we finally had to settle on 'mindless'.  No one in the entire overstaffed Finance Ministry, or their inept leader, appears to have bothered to apply their mind to the serious challenges facing the nation. Outrageously, Najib has themed his budget as one for national transformation when it is anything but.
The issues unaddressed include:
Jobs
 • How will this budget help to create new jobs?
 • How many jobs will it create?
 • Will these jobs be in high wage sectors?
 • Will any jobs that are created only be for foreign nationals?
Read More / Baca Lagi >>

Kontroversi Tanah Melayu tidak pernah dijajah

Posted: 08 Oct 2011 06:59 PM PDT

Ismail Abu Bakar|

 Ramai rakyat Malaysia prihatin termasuk saya terkejut, terpinga-pinga , tertanya-tanya  dan ternganga-nganga kehairan apabila mendengar kenyataan Prof Zainal bahawa Tanah Melayu tidak pernah terjajah hanya di NAUNG, kecuali tiga Negeri-negeri Selat iaitu Singapura,Pulau Pinang dan Melaka. Prof Zainal juga telah menyatakan bahawa Tanah Melayu hanya dijajah semasa pemerintahan Jepun ,selepas  Jepun menyerah diri dan semasa Gagasan Malayan Union tahun 1946 sehingga awal tahun 1947.  Prof Zainal juga menambah bahawa dalam Perjanjian Pangkor 1874, tidak tercatat Tanah Melayu khususnya Perak akan dijajah penjarah Inggeris dan Perjanjian tersebut telah ditandatangan di Singapura!
Read More / Baca Lagi >>

Mengapa kau termenung......teringatkan tangannya yang lembut?.....

Posted: 08 Oct 2011 06:56 PM PDT


Kesian......hanya warga emas yang nak berjabat tangan dengannya.....dan bila dapat memegang tangannya, Mak-Cik-Mak Cik warga emas tu tak nak melepaskan tangan.

[sumber .]
Read More / Baca Lagi >>

Bajet 2012 : Meningkatkan lagi hutang rakyat

Posted: 08 Oct 2011 06:51 PM PDT

PM DS Najib Razak ternyata membentangkan bajet 2012 yang ternyata lebih kepada bajet untuk memancing pada pilihanraya. Ia berjumlah RM232.83b iaitu meliputi RM181.58b atau 78 peratus untuk perbelanjaan mengurus dan RM51.25b (22 peratus) untuk perbelanjaan pembangunan.

Ini menunjukkan peningkatan 11.5 peratus bagi perbelanjaan mengurus dan 4.1 peratus bagi pembangunan. Berasaskan bajet yang dibentang, ia adalah bajet defisit. Bajet yang dibentangkan juga menunjukkan bahawa setiap rakyat kini menanggung hutang RM14,000 seorang.

Yang jelas kedai 1Malaysia akan ditambah. Sebanyak 85 buah lagi akan dibuka dengan peruntukan RM400 juta. Nampak gaya Mydin juga yang akan untung. Manakala bekas tentera zaman darurat dulu pula untuk kali pertamanya bakal menerima sumbangan one off RM3,000, hasil "usaha" Timbalan Presiden Pas Mohamad Sabu.

Dr Asri ikuti program felo pelawat di OCIS

Posted: 08 Oct 2011 06:43 PM PDT


KUALA LUMPUR, 9 Okt — Bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin akan mengikuti program felo penyelidikan pelawat di Oxford Centre for Islamic Studies (OCIS) — yang membolehkan beliau memahami dan menjalankan kajian mengenai hubungan dunia Islam dan Barat.
Asri akan berada di pusat tersebut selama 10 bulan mulai hari ini di bawah program sarjana penyelidikan pelawat Chevening.
OCIS merupakan salah sebuah pusat di Universiti Oxford, ditubuhkan pada 1985, untuk menggalakkan kajian sarjana mengenai Islam dan dunia Islam. Pusat itu menyediakan ruang kepada dunia pengajian Barat dan Islam.
Asri, pensyarah Bahagian Pengajian Islam di Universiti Sains Malaysia ketika dihubungi tidak menjelaskan mengenai kajian khusus yang bakal dijalankan ketika berada di OCIS tetapi berkata, "akan menggunakan peluang yang diberikan dengan sebaik mungkin untuk mewujudkan persefahaman baik mengenai Islam dan dunia Islam."
Read More / Baca Lagi >>

"Selesaikanlah Hutang-Hutang Ini Wahai Anakku!”

Posted: 08 Oct 2011 06:34 PM PDT

Oleh: al-bahanj

"Saya bukanlah seorang yang arif dalam hal ekonomi dan kewangan negara. Tetapi apabila membaca satu petikan akhbar tentang jumlah hutang negara kita mencecah RM437 bilion, saya tergambar generasi anak-anak saya nanti. Jumlah itu bukanlah kecil. Bukan RM437 ribu, bukan RM437 juta; tetapi RM437 bilion!!! RM 437,000,000,000.00!!!

Petikan berita yang dimaksudkan:

Read More / Baca Lagi >>

Bajet 2012, bantuan RM500 kepada rakyat akan GAGAL jika

Posted: 08 Oct 2011 06:33 PM PDT

Oleh: rozmal

"Ada banyak perkara yang ingin saya ulas mengenai bajet 2012. Dalam ruangan ini saya ingin ulas pemberian sekali sahaja RM500 kepada isi rumah berpendapatan RM3,000 ke bawah. Program ini akan GAGAL sekiranya pelaksanaan di peringkat akar umbi tidak telus dan tidak menyeluruh. Ingat lagi tak program Kupon Beras untuk keluarga miskin yang dicanang-canang pada tahun 2009.

Program tersebut diberi nama SUBUR iaitu Program Subsidi Beras Untuk Rakyat (Subur) dengan kos RM60 juta sebulan. Ianya dilancarkan pada 13 Oktober 2009, akan tetapi kabinet menangguhkan program ini pada 15 Nov 2009 atas alasan ramai nama yang tercicir, dan ada nama yang telah meninggal dunia terdapat dalam senarai yang menerima bantuan.

Read More / Baca Lagi >>

Belanjawan 2011. Apa Kesannya...

Posted: 08 Oct 2011 06:31 PM PDT

Oleh: kopi_o

"Belanjawan 2012Salam belanjawan 2012,
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata ia ibarat bunuh diri di segi politik sekiranya kerajaan tidak dapat melaksanakan Bajet 2012 yang dibentangkannya semalam.

"Adakah kita mempunyai wang untuk melaksanakan? Ada. Kalau tak ada wang, saya takkan bentangkan semalam.

Read More / Baca Lagi >>

Budget 2012: Hardly transformative

Posted: 08 Oct 2011 06:29 PM PDT

Sakmongkol AK47

OCT 9 — Here is the reason why PM Najib isn't heeding the unsolicited talking-tos and advice of Dr Mahathir. He has that one tool which he thinks can earn the loyalty and allegiance of people who will ensure BN stays in power. The BUDGET.
It's themed as a transformative budget. The only transformative feature in a budget described to induce that effect, is converting a cashless person to a person with some cash through a sudden but temporary windfall. The jaga who is a former home-guard will get a RM3,000 windfall after which he remains a jaga to sustain a living.
Read More / Baca Lagi >>

Mengharapkan budaya politik bersih dalam kalangan parti-parti politik

Posted: 08 Oct 2011 06:05 PM PDT

Markus Lim

9 OKT — Salah satu daripada tanda-tanda orang yang berkelakuan terdesak ialah menyalahkan orang lain.
Dalam konteks ini, pihak berkenaan senantiasa bersikap defensif, melontarkan bermacam-macam tohmahan dan tidak kurang juga hanya melihat kesalahan orang lain tetapi tidak kepada kesalahan diri sendiri.
Anehnya, pihak yang berkelakuan terdesak itu tidak menyedari bahawa apa yang dilakukannya sebenar mencetuskan perasaan meluat umum terhadap mereka.
Mutakhir ini, begitu banyak laporan akhbar yang memetik kenyataan segelintir pemimpin-pemimpin dan parti politik seolah-olah mereka sahajalah yang maha betul. Manakala pihak satu lagi pula dilabel, dicaci malah terang-terangan digolongkan sebagai pihak yang jahat dan tidak betul.
Read More / Baca Lagi >>

34 digantung kerja kerana solat

Posted: 08 Oct 2011 05:23 PM PDT


ZAINAB AWEIS, 20, yang merupakan orang Islam Somalia bergambar di hadapan bendera Amerika Syarikat di Seattle.SEATTLE, Amerika Syarikat (AS) – Seramai 34 pemandu syarikat sewa kenderaan tempatan Hertz digantung kerja kerana bersolat semasa waktu bertugas.
Pihak pengurusan Hertz sebaliknya memberitahu, tindakan disiplin itu diambil kerana mereka menyalahgunakan waktu rehat.
Read More / Baca Lagi >>

Video : UST HAMID DERANI - Undang-Undang Taghut

Posted: 08 Oct 2011 05:13 PM PDT

Video : Global warming melts Montana's famous glaciers

Posted: 08 Oct 2011 05:09 PM PDT

Video : Fighting rages in Libya's Sirte

Posted: 08 Oct 2011 05:03 PM PDT

Video : Syrians mourn slain activist

Posted: 08 Oct 2011 05:00 PM PDT

Video : Zeina Khodr reports from Sirte

Posted: 08 Oct 2011 08:55 AM PDT

PM: Mereka tak nak lepas tangan saya...

Posted: 08 Oct 2011 08:45 AM PDT

Mungkin perdana menteri tidak mahu berkongsi tarikh pilihan raya umum akan datang, tetapi berdasarkan kepada lawatannya ke Selangor hari ini, dapat dibayangkan bahawa ianya tidak lama lagi.

najib at gombak 081011 facing the crowdMemulakan lawatannya di Ijok pagi tadi, Datuk Seri Najib Tun Razak
turun padang untuk membuktikan kepada rakyat Selangor bahawa sudah tiba masanya untuk kerajaan Pakatan Rakyat 'angkat bungkus'.

Berucap kepada penyokong BN dan rakyat di Gombak - destinasi terakhir lawatannya hari ini - Najib berkata Ijok dipilih sebagai permulaan lawatannya kerana ia kini diwakili Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Najib memberitahu hadirin yang kebanyakannya warga emas, bahawa ke mana-mana sahaja beliau pergi hari ini, beliau disambut
dengan berjabat salam, dan ada yang "tidak mahu untuk melepaskannya".Read More / Baca Lagi >>

Kebangkitan Rakyat : Presiden Yemen akan lepas jawatan dalam beberapa hari

Posted: 08 Oct 2011 08:40 AM PDT


Ali Abdullah Saleh berucap menerusi televisyen mengumumkan hasrat mahu melepaskan jawatan presiden dalam beberapa hari lagi. – Foto Reuters
SANAA, 8 Okt – Presiden Yemen Ali Abdullah Saleh berkata beliau akan melepaskan jawatannya dalam beberapa hari susulan protes ke atas kepimpinan beliau yang berusia 33 tahun, masuk bulan yang kesembilan. "Saya menolak kuasa dan saya akan terus menolaknya, dan saya akan melepaskan kuasa dalam beberapa hari," kata Ali Abdullah dalam satu ucapan disiarkan menerusi televisyen hari ini.
"Saya menyeru penyokong-penyokong saya berdiri teguh dan sedia menghadapi apa jua cabaran," kata beliau.
Protes terhadap Ali Abdullah telah melumpuhkan Yemen dan melemahkan kawalan kerajaan.
Beliau telah tiga kali menarik diri daripada perjanjian peralihan kuasa yang diusahakan oleh kuasa perantara Teluk.
Pembangkang berkata kerajaan terus mengendalakan perundingan selepas beliau kembali dari Arab Saudi setelah menjalani rawatan ekoran saty usaha membunuhnya Jun lalu. – Reuters

Himpunan bantah JPN 25 Oktober di Parlimen

Posted: 08 Oct 2011 08:36 AM PDT

KUALA LUMPUR, 8 Okt: Dewan Pemuda PAS Malaysia akan mengadakan himpunan khas bagi membantah tindakan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) berhubung Maykad klon pada 25 Oktober ini di bangunan Parlimen, bermula jam 11.00 pagi.
Himpunan tersebut akan turut disertai Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, barisan kepimpinan tertinggi Dewan Pemuda PAS Malaysia, Keadilan dan DAP dari Pakatan Rakyat.
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Nasrudin Hassan menjelaskan, himpunan tersebut diadakan bagi membantah tindakan tidak bertanggungjawab dan penuh kekeliruan dari JPN berhubung kemunculan 170,000 Maykad klon yang dikesan oleh pihaknya.  
Read More / Baca Lagi >>

Najib tidak faham Negara Berkebajikan

Posted: 08 Oct 2011 07:49 AM PDT

Berikutan ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan belanjawan 2012 di parlimen semalam bahawa BN telah melaksanakan konsep Negara Berkebajikan, PAS ingin menegaskan bahawa Najib tidak memahami konsep Negara Berkebajikan yang hendak dibawa oleh PAS dan Pakatan Rakyat. Paling penting beliau harus memahami tiga ciri asas Negara Berkebajikan yang hampir tidak dilaksanakan oleh pemerintahan Barisan Nasional sehingga kini.
Pertamanya, Negara Berkebajikan mestilah ditadbir oleh pemerintah yang berintegriti atau beriman dan juga rakyat yang berintegriti. Dengan membazirkan wang rakyat untuk membayar bil air dan elektrik rumah Perdana Menteri berjumlah jutaan ringgit tidaklah menggambarkan pemimpin yang berintegriti.
Read More / Baca Lagi >>

Bajet 2012: Najib guna wang untuk tawan pengundi

Posted: 08 Oct 2011 07:43 AM PDT

Bajet 2012: Najib guna wang untuk tawan pengundi Seperti yang dijangka, Perdana Menteri Najib Tun Razak mengumumkan Bajet 2012 yang penuh dengan peruntukan  bertujuan untuk menarik pengundi kembali kepada BN, tetapi ia segera dikritik oleh bukan sahaja pihak pembangkang tetapi juga pakar-pakar kewangan yang hairan dengan unjuran ekonomi yang terlalu cantik.
Dalam Bajet 2012, Najib meramalkan unjuran pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 5 hingga 6% manakala defisit menurun kepada 4.7% daripada  5.4% yang diunjurkan pada tahun 2011.
"Itu adalah pandangan yang cukup positif berbanding dengan keadaan dan relatif kepada diri kita sendiri juga. Kita sedang melihat 4% tahun ini dan 4.2% tahun depan. Pertumbuhan separuh kedua haruslah 5.5% untuk capai purata 5 peratus. Ia kelihatan agak optimistik pada pandangan saya, "Chua Hak Bin dari Merrill Lynch Bank of America kepada Reuters.
Read More / Baca Lagi >>

Bajet 2012 : 'Budak-budak tak boleh pegang duit banyak'

Posted: 08 Oct 2011 07:34 AM PDT

KUALA LUMPUR, 8 Okt: Bajet 2012 seolah-olah menggambarkan apa yang sebenarnya terkandung dalam pemikiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak seperti mana dialog dalam filem P Ramlee yang masyhur, "budak-budak tak boleh pegang duit banyak-banyak".
Presiden Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM), Muhammad Safwan Anang berkata, mahasiswa sekali lagi kecewa dengan pembentangan bajet kali ini yang juga seolah-olah tidak langsung memikirkan soal pembinaan generasi akan datang.
"Boleh jadi kerajaan sekarang beranggapan mahasiswa tidak boleh terlalu selesa, nanti mereka malas belajar," katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.
Read More / Baca Lagi >>

Chief secretary says ‘exit’ was not an option for civil servants before

Posted: 08 Oct 2011 07:31 AM PDT

Melissa Chi

GOMBAK, Oct 8 — Chief Secretary to the Government Tan Sri Sidek Hassan admitted today that civil servants have not been evaluated towards exercising an "exit" option for them.
"We do have (an evaluation process) except that in the past we were not really enforcing it," he admitted to The Malaysian Insider after the 27th International Islamic University Malaysia Convocation here.
However, he insisted that the "exit policy" announced in Budget 2012 would be strictly enforced.
"If you want to go out, we will allow you to go out. When we think that it is better off for you for a civil servant to be outside the public service, then we will allow them to go out. 
Read More / Baca Lagi >>

Video : Wall Street protesters have little faith in US democracy

Posted: 08 Oct 2011 07:28 AM PDT

Yang mana dahulu: Perbicaraan di Peranchis atau PRU-13?

Posted: 08 Oct 2011 07:27 AM PDT

Perdana Menteri Najib Razak, di sebalik membelanjakan beberapa belas juta wang rakyat mengupah bekas pasukan media Tony Blair untuk menukar imejnya menjadi 'Mr Cool', akan cair di dalam bahang kehangatan mahkamah Perancis.
"Perbincangan makan malam Ops Scorpene di Holborn Uni berlangsung dengan lancar. Peguam Joseph Brehem mengumumkan bahawa hakim instruksi akan dilantik tidak lama lagi," kata pengarah Suaram Cynthia Gabriel di Twitter pada majlis pengumpulan dana di London pada 30 September, yang diikuti di sini.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT