Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


JIKA BENAR, MENGAPA MOTOR MAT SABU MELANGGAR BAHU JALAN?

Posted: 21 Jul 2011 07:57 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

SEMALAM di kaca TV, dengan penuh bangganya Polis menunjukkan rakaman video CCTV yang kununnya menggambarkan Polis tidak bertindak ganas kepada para peserta Perhimpunan BERSIH 2.0 pada 09 Jul lalu. Sebelum ini, kita dihebuhkan dengan berita bahawa para peserta perhimpunan yang telah ditahan pada ketika itu diberi makanan mewah iaitu bajetnya RM 25 satu kepala.

Akhbar Sinar hari ini memetik bahawa Polis berkemungkinan akan mendakwa Timbalan Presiden PAS, Muhamad Sabu kerana kununnya beliau menipu apabila mendakwa pihak Polis telah melanggar motorsikal yang dinaikinya sewaktu perhimpunan. Pihak Polis mendakwa, rakaman CCTV menunjukkan motor yang dinaiki oleh Muhamad Sabu telah melanggar `bahu jalan' dan kemudiannya melanggar bahagian `fender' sebelah kanan kenderaan Polis.

Saya amat bersetuju agar pihak Polis mendakwa Timbalan Presiden PAS tersebut dan sememangnya Muhamad Sabu amat berharap untuk berjumpa dengan pihak Polis di mahkamah. Bahkan, dikatakan bukan sahaja Muhamad Sabu yang mahu agar peristiwa semasa di Perhimpunan BERSIH 09 Jul lalu dibawa ke mahkamah, malahan ramai lagi yang akan berbuat demikian. Sehinggakan soal bajet RM25 satu kepala pun mungkin akan dibawa ke mahkamah kerana kita pelik begitu `mewah'nya peserta-peserta yang ditahan itu makan sewaktu di dalam tahanan. Kita mahu tahu siapakah yang diberi kontrak untuk membekalkan makanan `semewah' itu dan adakah memangnya berpatutan dengan harga tersebut?

Saya tidak peduli sangat samada Muhamad Sabu melanggar `bahu jalan' atau terlanggar kenderaan Polis. Saya cuma ingin tahu mengapa motosikal yang dinaiki oleh beliau boleh terbabas sedemikian rupa? Ertinya, sudah tentu ada sesuatu yang membuatkan haluan motosikalnya terbabas, jika benar ianya terbabas. Adakah ada sesuatu cubaan untuk melanggarnya atau menakutkannya? Dan, mengapa perlu berbuat demikian?

Sekali lagi kita mahu bertanya, seandainya Perhimpunan BERSIH 09 Jul yang lalu diberikan permit dan dikawal sebaik mungkin di Stadium Merdeka, adakah akan terjadi semua peristiwa seperti ini? Perlukah ada kecederaan sehingga ada yang maut? Perlukah 11 doktor di Hospital yang mendakwa kawasan Hospitalnya disembur sanggup membuat akuan bersumpah bahawa Polis telah melanggar etikanya? Perlukah juga Kerajaan berbelanja puluhan ribu ringgit untuk makanan para peserta perhimpunan yang ditahan dan juga belanja membekalkan segala bahan kimia cecair mahupun gas?

Ini semua berlaku kerana sifat angkuh pemerintah yang merasakan rakyat boleh diperbodohkan sepanjang masa. Hak yang termaktub di dalam Perlembagaan di bawah Perkara 10 tidak lagi didaulatkan. Sejak awal lagi sebelum perhimpunan tersebut kita sudah nampak mainan mereka untuk menggambarkan BERSIH ini seolah-olah kumpulan `subversif' atau Komunis. Akhirnya kita telah membuktikan siapa sebenar yang bersikap sedemikian.

Percayalah, tayangan video atau CCTV samada benar atau tidak tidak lagi dipersoalkan oleh rakyat. Kita hanya mempersoalkan mengapa hak kita untuk berhimpun secara aman dinafikan? Mengapa terlalu takut dengan `KUNING' ? Adakah kerana BERSIH cuba memperjuangkan keadilan di dalam sistem pilihanraya, maka itu suatu dosa besar? Cuba sebut, fahaman Komunis mana yang suka pada pilihanraya apatah lagi mahu membersihkan sistem Pilihanraya? Jangan cuba untuk memperdaya rakyat dengan rakaman video atau CCTV sepertimana rakaman video seks hitam putih itu. Rakyat juga ada maklumat selain dari maklumat yang kamu paparkan itu. /wfauzdin.blogspot.com

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Skandal Scorpene : Peguam Peranchis ditahan

Posted: 21 Jul 2011 10:43 PM PDT

KUALA LUMPUR, 22 Julai: Peguam hak asasi manusia Perancis yang mengendali kes dakwaan rasuah yang melibatkan pembelian kapal selam Scorpene, William Bourdon (gambar) telah ditangkap oleh Imigresen Malaysia.

Beliau ditangkap ketika berada di atas kapal terbang apabila sekumpulan pegawai Imigresen naik ke atas kapal terbang itu.

William Bourdon, dijangka akan menghangatkan lagi politik Malaysia apabila beliau akan memberikan ucapan utama di tiga majlis anjuran Suara Rakyat Malaysia (Suaram) bermula malam tadi di Pulau Pinang.

Bourdon, peguam Suaram bagi kes pembelian dua kapal selam Scorpene yang penuh kontroversi itu akan menceritakan perkembangan terkini kes itu di malam ini di Dewan Sivik MPPJ.

Peguam S Sivarasa menerima maklumat tangkapan itu melalui telefonnya semasa menyertai program Perception di pejabat Harakahdaily dan bergegas keluar untuk mengendalikan urusan itu.

Menurut aktivis Suaram, Cynthia Gabriel dalam twitternya, beberapa pegawai Imigresen naik ke atas kapal terbang yang beliau dan Bourdon naiki dan menangkapnya sebaik sahaja kapal terbang itu mendarat.

Kedua-dua mereka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dari Pulau Pinang.

Mengikut jadualnya, Bourdon memberikan ucapan di majlis pengutipan dana untuk mengendalikan kes siasatan terhadap pembelian Scorpean di mahkamah Perancis malam tadi di Pulau Pinang.

Beliau sepatutnya memberikan ucapan untuk majlis yang sama di Dewan Sivik MPPJ malam ini bersama Mohamad Sabu, Nurul Izzah Anwar dan juga Tony Pua.

Malam esok pula, Bourdon dijangka ke Ipoh untuk menyertai satu forum di sana.

Dalam laporan Harakahdaily sebelum ini, pegawai Suaram berkata, Bourdon telah mendapat visa untuk datang ke Malaysia.

LAPORAN SEBELUM INI

Peguam Perancis bakal dedah pembunuhan Altantuya

BERSIH 2.0 : Video polis - Aku dah kata dah . . . . .

Posted: 21 Jul 2011 09:15 AM PDT

Bersih : Polis Tutup Kezaliman Diri, Kata Mat Sabu

SHAH ALAM 21 JULAI : Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu hari ini menolak penafian polis menindas peserta perhimpunan aman Bersih 2.0 dan menyifatkan rakaman video yang dikemukakan oleh badan itu sebagai cubaan terdesak untuk menutup kezalimannya.

"Perkara ini tidak seharusnya berlaku, sudah tentu polis (akan) menafikan (tindakan) polis. Perkara ini seharusnya dilaksanakan oleh jawatankuasa penyiasat(bebas), kalau tanya Polis memang mereka akan memberi kenyataan macam itu," kata beliau kepada TvSelangor.

Selepas hampir dua minggu, Polis Bukit Aman tampil hari ini untuk menayangkan video yang menurut badan itu menunjukkan polis bertindak mengikut batas undang-undang dalam menyuraikan perhimpunan aman Bersih.

Puluhan ribu orang menyertai perhimpuan itu untuk menuntut pilihanraya bersih dan adil walaupun terpaksa menongkah arus tembakan air berkimia dan gas pemedih mata oleh polis.

Lebih 1,600 orang ditahan manakala Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pengawal peribadi beliau, Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu dan ahli parlimen Shah Alam Khalid Samad antara yang cedera.

Seorang meninggal dunia, namun polis hari ini mendakwa kematian Baharuddin Ahmad, 59, adalah akibat sakit jantung dan bukan kerana tindakan polis.

Malah, Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Datuk Salleh Mat Rashid menuduh Mohamad Sabu mereka cipta dakwaan bahawa beliau dirempuh oleh sebuah Land Rover yang dipandu anggota polis sebelum dibawa ke hospital.

Salleh sebaliknya mendakwa pemimpin pembangkang itu jatuh daripada motorsikal selepas melanggar penghadang jalan.

Timbalan Presiden PAS itu membidas Salleh dan berkata beliau bersedia membuktikan keterangannya di mahkamah jika perlu.

Beliau berkata penafian polis hari ini adalah cubaan tersasar pihak berkuasa untuk menutup kesalahannya.

"Saya tak mahu buat apa-apa kenyataan (bersabit insiden itu) melainkan di mahkamah," kata beliau.

Mohamad Sabu berkata penafian polis hari ini adalah cubaan tersasar kerajaan untuk menutup kesalahan pihak berkuasa.

"Kita ada SUHAKAM(Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia), kalau kenyataan dari SUHAKAM atau mana-mana badan bebas lain, kita terima. Ini gunakan polis. Sudah tentu mereka berkata begitu," kata beliau.

"Bagaimana dengan mereka yang pecah kepala, nasib yang menimpa YB Khalid Samad(Ahli Parlimen Shah Alam) dan sesiapa sahaja yang tercedera? Siapa yang bertanggungjawab?. Oleh kerana itulah kita perlu laporan daripada SUHAKAM ataupun badan bebas dan bukannya polis," tegasnya.

Mohamad Sabu berkata, kelewatan polis sendiri untuk tampil dengan rakaman video menimbulkan pelbagai kecurigaan.

"Dua minggu baru keluar video siapa boleh terima, jadi penafian polis tidak boleh diterima. Kita perlu badan lain, Polis memang suka berbohong." tambahnya. -tvnews

BERSIH 2.0 : Polis kata depa tembak gas dan air 'dekat' Hospital Tung Shin, tapi bukan Hospital Tung Shin .... dah kata dah hahahaha

Posted: 21 Jul 2011 03:39 AM PDT

Police say only fired tear gas, water cannons 'nearby' Tung Shin Hospital
By Shazwan Mustafa Kamal
July 21, 2011

KUALA LUMPUR, July 21 — Police admitted Tung Shin hospital was hit with tear gas canisters and water cannon during the Bersih rally, but denied shooting directly into the compound.

Internal security and public order director Datuk Salleh Mat Rashid said today that shots were only fired "nearby" the hospital compound on July 9, and speculated that the wind caused by the rain probably caused the tear gas and water cannon to enter the hospital compound.

However this statement flies in the face of various video clips uploaded on the YouTube video-sharing site showing water cannons and tear gas fired into the hospital.


"In the event involving the Tung Shin hospital, it cannot be denied that water cannons were sprayed at the alley entrance to Tung Shin Hospital but tear gas was only fired nearby, not directly.

"What happend in Tung Shin Hospital, claims that police used tear gas and water cannons cannot be denied, but it could be caused by the wind," he told a press conference here.

Salleh stressed that investigations were still ongoing and assured that immediate action would be taken against any police officer found to have shot tear gas to the hospital compound.

The Health Ministry had ordered an investigation on July 14 after 11 medical specialists wrote to the media, refuting the hospital board and police's claims that no gas canisters or water cannon were fired directly into the hospital compound.

Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai had initially agreed with the city hospital, but then ordered the probe stating that patient security and hospital safety was paramount.

City police also announced on July 16 that it was looking into the incident which occurred as tens of thousands poured into the streets of the capital, resulting in the death of a protestor, scores injured, and nearly 1,700 arrests.

Police have also been accused of excessive force in crowd dispersal during the rally calling for free and fair elections. Bersih estimated some 50,000 people turned up but police said only 6,000 were there despite a security clampdown in the capital city. - TMI

VIDEO DI SINI

BERSIH 2.0 : Waran tangkap 13 individu termasuk DSAI tak sah - Surendran

Posted: 21 Jul 2011 03:05 AM PDT

(Oleh: Norutul Ilham)

KUALA LUMPUR: Naib Presiden KEADILAN, N.Surendran berkata, waran tangkap yang dikeluarkan kepada 13 individu termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak sah kerana mereka tidak pernah menerima sebarang notis sebelum ini.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar hari ini berkata pihak berkuasa itu mengeluarkan waran tangkap ke atas individu penting tersebut kerana pembabitan mereka dalam perhimpunan Bersih 2.0, 9 Julai lalu.

Ismail berkata waran itu dikeluar ekoran mereka gagal memberi keterangan pada 11 Julai lalu selepas diarah berbuat demikian bagi membantu siasatan polis.

Namun Surendran mempersoalkan mengapa waran itu dikeluarkan tanpa sebarang pemberian notis di bawah Seksyen 111 Kanun Acara Jenayah.

"Kita dapat tahu tidak seorang pun antara mereka diberitahu atau mendapat mana-mana notis daripada polis,"

"Kita tidak faham kenapa waran tangkap boleh dikeluarkan walaupun tiada notis. Walaupun kita tahu polis berat sebelah, tetapi jika dipanggil beri keterangan (dengan notis), kami tetap hadir," kata Surendran, yang juga seorang peguam kepada Keadilandaily.

Justeru itu katanya, beliau menuntut Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar supaya bukan sahaja memberikan penjelasan berhubung perkara itu, malah meminta maaf kepada semua individu tersebut.

"Ketua Polis Negara perlu beri penjelasan dan meminta maaf kepada 13 individu tersebut.

"Ini salah dari segi undang-undang, langsung tidak ada sebab untuk mereka hadir (beri keterangan)," katanya sambil menyifatkan polis mempunyai niat jahat terhadap pemimpin Pakatan Rakyat dan Bersih 2.0.

Berita Harian hari ini melaporkan polis akan mendapatkan waran tangkap ke atas 13 individu, termasuk Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berhubung penganjuran himpunan Bersih yang lalu.

Selain Anwar, mereka yang lain adalah Sasterawan Negara Datuk A Samad Said, Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa, Timbalan Pengerusi DAP Perak V Sivakumar, aktivis Bersih 2.0 Wong Chin Huat, pengendali blog Haris Ibrahim, peguam Latheefa Koya dan aktivis Badrul Hisham Shaharin.

Sementara anggota parlimen Pakatan Rakyat pula yang termasuk dalam senarai itu R Sivarasa (Subang), Nurul Izzah Anwar (Lembah Pantai) dan Dr Hatta Ramli (Kuala Krai).

Husam Musa dan Dr Hatta dalam laporan Malaysiakini hari ini menyatakan mereka tidak dihubungi oleh polis berhubung perkara itu.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=17229


Suruhanjaya Diraja : Teoh Beng Hock bunuh diri

Posted: 21 Jul 2011 12:14 AM PDT

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Aziz mengumumkan bahawa Suruhanjaya Diraja Siasatan kematian Teoh Beng Hock mendapati setiausaha politik DAP itu membunuh diri.

Katanya, suruhanjaya tersebut memutuskan tindakan bunuh diri itu akibat soalsiasat yang agresif dan berterusan oleh pegawai Suruhajaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Tiga pegawai SPRM didapati telah menggunakan taktik soal siasat yang "agresif, tidak wajar, maka langgar peraturan", kata Nazri dalam satu sidang akhbar di bangunan Parlimen petang ini.

Bagaimanapun, Nazri menambah, pegawai SPRM itu tidak mempunyai niat untuk membunuh Teoh - malaysiakini.

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Himpunan BERSIH untuk serang Polis?

Posted: 21 Jul 2011 08:11 AM PDT

Himpunan BERSIH pada 9 Julai lalu bermatlamat dan membawa mesej suara rakyat menuntut pilihanraya adil dan telus demi menyuburkan demokrasi tanah-air dengan penyatuan kemarakan hati rakyat dengan perhimpunan. Tuntutan lapan perkara bagi pilihanraya memilih pemimpin yang disukai secara bebas, tanpa ugutan, tanpa sebarang perasaan tak puas hati selepas itu.

Hak untuk bersuara, berhujah dan membalah kritikan yang terbatas dengan kekangan dan kawalan media,  TV, radio. Kewajaran menggunakan dakwat kekal untuk elak kecurigaan undi. Begitu juga tempoh berkempen 7 hari yang singkat rakyat tidak kesempatan mendengar penerangan penerangan dan hebahan masa depan untuk dilaksana ke segenap tempat.
 
Namun kini, diperlihat dan dibesarkan adalah himpunan haram, pelampau, ganas, batu, pisau dan penafian demi penafian. Nampaknya makin hari makin keruh, bukanya menjernihkan keadaan... tunggulah masa akan membicara dan rakyat jadi mahkamahnya. Inilah ledakan dari Himpunan BERSIH pada 9 Julai lalu, masih mengegar, hangat menyelubungi suasana negara.

SHAH ALAM 21 JULAI (TVS) : Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu hari ini menolak penafian polis menindas peserta perhimpunan aman Bersih 2.0 dan menyifatkan rakaman video yang dikemukakan oleh badan itu sebagai cubaan terdesak untuk menutup kezalimannya.

"Perkara ini tidak seharusnya berlaku, sudah tentu polis (akan) menafikan (tindakan) polis. Perkara ini seharusnya dilaksanakan oleh jawatankuasa penyiasat(bebas), kalau tanya Polis memang mereka akan memberi kenyataan macam itu," kata beliau kepada TvSelangor.

Selepas hampir dua minggu, Polis Bukit Aman tampil hari ini untuk menayangkan video yang menurut badan itu menunjukkan polis bertindak mengikut batas undang-undang dalam menyuraikan perhimpunan aman Bersih.

Puluhan ribu orang menyertai perhimpuan itu untuk menuntut pilihanraya bersih dan adil walaupun terpaksa menongkah arus tembakan air berkimia dan gas pemedih mata oleh polis.

Lebih 1,600 orang ditahan manakala Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pengawal peribadi beliau, Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu dan ahli parlimen Shah Alam Khalid Samad antara yang cedera.

Seorang meninggal dunia, namun polis hari ini mendakwa kematian Baharuddin Ahmad, 59, adalah akibat sakit jantung dan bukan kerana tindakan polis.

Malah, Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Datuk Salleh Mat Rashid menuduh Mohamad Sabu mereka cipta dakwaan bahawa beliau dirempuh oleh sebuah Land Rover yang dipandu anggota polis sebelum dibawa ke hospital.

Salleh sebaliknya mendakwa pemimpin pembangkang itu jatuh daripada motorsikal selepas melanggar penghadang jalan.

Timbalan Presiden PAS itu membidas Salleh dan berkata beliau bersedia membuktikan keterangannya di mahkamah jika perlu. Beliau berkata penafian polis hari ini adalah cubaan tersasar pihak berkuasa untuk menutup kesalahannya.

"Saya tak mahu buat apa-apa kenyataan (bersabit insiden itu) melainkan di mahkamah," kata beliau. Mohamad Sabu berkata penafian polis hari ini adalah cubaan tersasar kerajaan untuk menutup kesalahan pihak berkuasa.

"Kita ada SUHAKAM(Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia), kalau kenyataan dari SUHAKAM atau mana-mana badan bebas lain, kita terima. Ini gunakan polis. Sudah tentu mereka berkata begitu," kata beliau.

"Bagaimana dengan mereka yang pecah kepala, nasib yang menimpa YB Khalid Samad(Ahli Parlimen Shah Alam) dan sesiapa sahaja yang tercedera? Siapa yang bertanggungjawab?. Oleh kerana itulah kita perlu laporan daripada SUHAKAM ataupun badan bebas dan bukannya polis," tegasnya.

Mohamad Sabu berkata, kelewatan polis sendiri untuk tampil dengan rakaman video menimbulkan pelbagai kecurigaan. "Dua minggu baru keluar video siapa boleh terima, jadi penafian polis tidak boleh diterima. Kita perlu badan lain, Polis memang suka berbohong."tambahnya.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Perbicaraan 23 Aktivis PSM Ditetapkan Pada 10-14 Oktober

Posted: 21 Jul 2011 12:55 AM PDT
BUTTERWORTH 21 JULAI : Mahkamah Sesyen Butterworth hari ini menetapkan 10 hingga 14 Oktober depan untuk perbicaraan 22 dewasa dan seorang juvana aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang dituduh berhubung pembabitan mereka dalam satu perhimpunan haram dan memiliki dokumen subversif tanpa alasan sah.

Mereka terdiri R. Nalayani, 64, A. Shanmugam, 57, M. Ravindran, 20, G. Velaitham, 54, M. Sivoosamy, 56, S. Ramasamy, 35, Chan Mooi, 55, K.Kamaladevi, 57, Cheang Sew Yin, 60, K. Deeba, 22, K. Thanushia, 21, G.Packialetchumy, 40, R. Saroza, 51, M. Santhanadevi, 30, N.P. Indra, 54, P.Jody, 52, M. Kavitha, 35, K. Gana Santhanam, 45, J. Reveen Veerasenan,18, dan S. Thivya Kumar, 18, kesemuanya dari Perak, M. Aroklam, 62, dari Perlis dan Soh Sook Hwa, 29, dari Pulau Pinang.
Bagi pertuduhan pertama, mereka didakwa secara niat bersama memberi bantuan kepada satu pertubuhan haram, iaitu "Bersih 2.0" dengan membawa 600 helai salinan risalah haram.
Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 48 (1) Akta Pertubuhan 1966, [Akta 335] yang dibaca bersama Seksyen 34, Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara tidak lebih lima tahun atau denda tidak lebih RM15,000 atau kedua- duanya, jika sabit kesalahan.
Mereka juga menghadapi pertuduhan alternatif iaitu secara niat bersama telah memberi bantuan dengan membawa 600 helai salinan risalah yang mempunyai tulisan "Perhimpunan Bersih 2.0", bagi tujuan satu pertubuhan haram iaitu "Bersih 2.0" untuk kegunaan perhimpunan "Bersih 2.0" di Kuala Lumpur pada 9 Julai.
Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 43 Akta Pertubuhan 1966 [Akta 335] yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih tiga tahun atau denda tidak lebih RM3,000 atau kedua-duanya.
Mereka turut hadapi pertuduhan dengan niat bersama membawa dokumen-dokumen subversif tanpa alasan yang sah mengikut Seksyen 29 (1) Akta Keselamatan Dalam Negeri [Akta 82] 1960, yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan [Akta 574] yang memperuntukkan hukuman denda tidak lebih RM10,000 atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya.
Pada 25 Jun lalu, kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan dalam sebuah bas di Tol Sungai Dua, Lebuhraya Utara-Selatan.
Hakim Ikmal Hishan Mohd Tajuddin membenarkan rayuan pihak pembelaan, yang diketuai Datuk C.V. Prabhakaran, untuk mengurangkan jaminan terhadap juvana berkenaan daripada RM4,000 kepada RM500 bagi setiap pertuduhan.
Manakala yang lain dikenakan ikat jamin RM4,000 bagi setiap pertuduhan.

Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya Suhaimi Ibrahim.

Bersih 2.0 Beri Momentum Baru Kepada PR, Kata Anwar

Posted: 21 Jul 2011 12:39 AM PDT

SHAH ALAM 21 JULAI : Kejayaan Bersih 2.0 menggembling suara rakyat dan kemarahan awam terhadap tindakan kuku besi pemerintah untuk membatalkan perhimpunan aman itu menguatkan keyakinan Pakatan Rakyat untuk memenangi pilihanraya umum ke 13, kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar berkata sokongan untuk gagasan pembangkang itu makin meningkat susulan tindakan Umno-Barisan Nasional merestui penggunaan kekerasan untuk menyuraikan perhimpunan itu yang menuntut pilihanraya umum yang adil dan telus.

"Rejim pemerintah kini di tahap terakhir untuk mengekalkan kuasa dalam keadaan terdesak. Kami kini mendapat momentum baru. Ada kemungkinan besar kami akan berjaya (dan) kami akan memang," beliau dipetik berkata oleh agensi berita antarabangsa Associated Press.

Puluhan ribu orang awam pelbagai kaum menongkah tembakan gas pemedih mata dan air berkimia oleh polis untuk menyertai perhimpunan Bersih 2.0 di Kuala Lumpur pada 9 Julai lalu.

Lebih 1,600 orang ditangkap, termasuk pemimpin-pemimpin kanan Pakatan Rakyat.

Seorang peserta mati manakala Anwar dan pengawal peribadinya adalah antara yang tercedera dalam asakan polis untuk menyuraikan perhimpunan itu.

Enam penyokong perhimpunan itu ditahan di bawah Ordinan Darurat yang menetapkan penahanan tanpa perbicaraan.

Bersih 2.0 menganjurkan perhimpunan aman itu setelah Suruhanjaya Pilihanraya dilihat gagal bertindak di atas lapan tuntutan gabungan 62 pertubuhan bukan kerajaan demi memastikan proses pilihanraya berjalan secara adil dan telus.

Antara tuntutan itu termasuk tempoh berkempen 21 hari, rombakan undi pos, pembersihan senarai pengundi dan penghapusan rasuah politik.
Umno-BN bagaimanapun tidak melayan tuntutan itu dan mengishtiarkan Bersih sebagai pertubuhan haram dan sesiapa yang memakai baju dengan logo Bersih ditangkap oleh polis.

Anwar memberitah AP bahawa Perdana Menteri Najib Razak dijangka memanggil pilihanraya umum lebih awal daripada pertengahan 2013, apabila mandat lima tahun kerajaan berakhir.

Pemerhati politik tidak menolak kemungkinan pilihanraya umum diadakan tahun ini atau awal tahun depan dengan prestasi ekonomi negara menjadi paksi kepada kempen Najib untuk mendapatkan sokongan.

Anwar menegaskan bahawa pentadbiran Najib hanya berjaya mencipta pelbagai slogan.

"Selain dari slogan, tidak ada apa-apa perubahan," kata beliau.

Waran untuk Anwar, Samad Said, Husam

Posted: 21 Jul 2011 12:37 AM PDT

Polis akan mendapatkan waran tangkap ke atas 13 individu, termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim atas alasan gagal hadir membantu siasatan selepas terbabit dalam perhimpunan 9 Julai lalu.

Sebelum ini, polis menyenaraikan 14 individu bagi melengkapkan kertas siasatan, bagaimanapun anggota parlimen Titiwangsa Dr Lo' Lo' Ghazali meninggal dunia Ahad lalu, lapor Berita Harian.

NONESelain Anwar, mereka yang lain adalah Sasterawan Negara Datuk A Samad Said, Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa, Timbalan Pengerusi DAP Perak V Sivakumar, aktivis Wong Chin Huat, pengendali blog Haris Ibrahim, peguam Latifah Koya dan aktivis Badrul Hisham Shaharin.

Sementara anggota parlimen Pakatan Rakyat pula yang termasuk dalam senarai itu R Sivarasa (Subang), Nurul Izzah Anwar (Lembah Pantai) dan Dr Hatta Ramli (Kuala Krai)

Tanpa memetik mana-mapa pihak, akhbar itu melaporkan semua individu itu dipanggil ke ibu pejabat polis (IPD) Dang Wangi sejak 11 Julai, namun belum berbuat demikian.

Semalam, polis Kuala Lumpur menghantar kertas siasatan dan laporan berhubung kegagalan individu itu kepada Ibu Pejabat Polis Bukit Aman untuk tindakan susulan, termasuk cadangan mengeluarkan waran tangkap.

Sementara itu, beberapa individu terbabit yang dihubungi semalam mendakwa tidak menerima sebarang arahan untuk menghadirkan diri ke IPD Dang Wangi, lapor Berita Harian lagi.

Sebelum ini, polis sudah mengambil keterangan Pengerusi BERSIH 2.0 Datuk S Ambiga, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan timbalannya Mohamad Sabu serta anak bongsu Anwar, Nurul Iman.

Daripada pihak Umno, ketua Pemudanya Khairy Jamaluddin dan Pengerusi Kelab Putera 1Malaysia Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim juga dilaporkan sudah memberikan keterangan.

Anwar Tidak Terima Notis Polis, Kata Peguam

Posted: 21 Jul 2011 12:33 AM PDT

SHAH ALAM 21 JULAI: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan beberapa lain tidak pernah menerima sebarang notis daripada pihak polis untuk memberi keterangan bersabit perhimpunan aman Bersih, kata peguam Parti Keadilan Rakyat, N.Surendran.
Beliau yang juga Naib Presiden PKR, menafikan laporan Berita Harian kononnya polis memohon waran tangkap terhadap Anwar, anaknya Nurul Izzah dan 11 individu lain kerana tidak hadir memberi keterangan kepada polis sejak 11 Julai lalu.
Surendran menyifatkan laporan akhbar kawalan Umno itu sebagai berniat mencalar imej Pakatan Rakyat.
"Saya boleh sahkan bahawa tidak ada apa-apa notis di bawah Kanun Acara Jenayah mahupun panggilan telefon yang diterima Datuk Seri Anwar meminta beliau agar hadirkan diri ke balai polis seperti yang dinyatakan dalam laporan Berita Harian," kata beliau.
Sehubungan dengan itu Surendren berkata, akan menulis surat kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar menuntut penjelasan terhadap laporan Berita Harian itu.
"Kita menganggap laporan ini berniat buruk dan sengaja untuk memburukkan pihak pembangkang. Saya percaya daripada senarai 13 orang itu saya boleh pastikan Sivarasa, Datuk Samad Said, Nurul Izzah dan Lathefah Koya tidak menerima notis," tambah beliau.
Antara nama lain yang turut tersenarai termasuk ahli parlimen Kuala Krai Dr Hatta Ramli, bekas speaker Perak V Sivakumar, ahli jawatankuasa pemandu Bersih 2.0 Wong Chin Huat dan Haris Ibrahim dan pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia, Badrul Hisham Shaharin.
Antara lain laporan itu menyebut polis Kuala Lumpur telah menghantar laporan ke ibu pejabat polis Bukit Aman menamakan 13 individu yang gagal menghadirkan diri untuk membantu siasatan berkaitan perhimpunan Bersih 2.0.
Malah, polis turut membuat permohonan waran tangkap kepada kesemua individu terbabit.
Perhimpunan Bersih 2.0 yang berlangsung di ibu negara 9 Julai lalu menyaksikan hampir 1,700 orang penyokong ditangkap.
Seorang meninggal dunia manakala Anwar, pegawal peribadinya, Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu adalah antara mereka yang tercedera akibat asakan polis.

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Melayu tipu melayu

Posted: 21 Jul 2011 05:30 PM PDT

Paul si-sotong ini, sebelum mati dulu.. dia ada 'predict' kata yang PRU-13 di Malaysia nanti, Pakatan Rakyat akan menang...Kah..Kah..Kah..


Anwar: GE-13 win possible thanks to bersih
It's true..very true at all, gurkah-gurkah pun begitu yakin yang PRU-13 akan menjadi milik Pakatan Rakyat apabila melihat kepada senario yang memang tengah meruap, meradang, dan yang terbakaq selepas Bersih- 2., 9 Julai yang lepas di Kuala Lumpur.


Tetapi apakah benar 'prediction' si Paul dan keyakinan Anwar Ibrahim juga keyakinan gurkah-gurkah di'port' ini akan menjadi kenyataan?


Setelah meneliti, setelah di-buat post-mortem, setelah di-analisis, setelah jumpa tok bomoh 'si-bongkok dari gua hantu', PRU-13 akan menjadi milik Pakatan Rakyat, tetapi tidak lah sepenuhnya apabila teringatkan pendedahan Azmin Ali tentang daftar pengundi dan tentang SPR yang telah menjadi budak suruhan umno sebulan dua yang lepas.


Apabila mendengar tentang pendedahan dari Azmin itu dan beberapa aduan dari blog-blog dan bloggers sebelum ini, 'vote-rigging' itu ada kebenarannya dan beratus dan beribu pengundi hantu itu juga memang ujud, juga ada sesetengah pengundi itu nama mereka telah di-daftar sebanyak dua dan tiga kali. Bila rakyat lihat pada keadaan ini maka sepontan akan terlintas di dalam kepala otak mereka yang BN/umno telah menggunakan SPR untuk menjadi budak suruhan.


Kalau di tengok pada keadaan ini juga, cukup jelas, sejelas air mata yang mengalir sebab mengenangkan untung nasib rakyat negara kita orang melayu khususnya, dan juga sejelas mata air yang terbit dari bumi bahawa BN/umno sangat, sangat dan sangat terdesak untuk mempertahankan kuasa mereka daripada terlepas dan mereka tidak rela sama sekali Anwar jadi PM. (yang tak rela tu cuma 'top-dogs' yang di-atas sahaja, manakala ikan-ikan kecil yang di-bawah masih boleh menerima Anwar)

Macam mana kita tak kata SPR tak betoii...??
Seorang pen-komen sebuah blog (The malaysian insider 21 July 20110) telah memberikan beberapa nama yang telah di-dapati mempunyai pendaftaran yang bertindih dua tiga kali.
Check this out;

1. 600801105304 (5962350)
ASIA BT OSMAN


-MASJID TANAH
-TABOH NANING
-RANTAU PANJANG
-KG AYER PUNGGAI (134/05/06/007)


2. 620706105507 (6830901)
DAUD B MOHD

-ALOR GAJAH
-BUKIT SENGGEH
-ASAHAN
-KG CHEMBONG (135/10/06/007)


3. 600801045508 (5962350)
ASIA BINTI OSMAN MT 1269
JALAN SRI AMAN 9
TAMAN SRI AMAN

-MASJID TANAH
-AYER LIMAU
-KAMPUNG LEKOK
-TMN SERI AMAN (134/03/06/006)


4. 620706045559 (6830901)
DAUD BIN MOHAMAD
JB 2236 JLN MERBAU JAYA 7
TAMAN MERBAU JAYA

-JASIN
-BEMBAN
-TAMAN MAJU
-TMN. MERBAU JAYA (139/24/05/009)


dollah yankee -
Pasal BN tipu, PR menang di lima negeri pada 2008. Kalau tak tipu, gurkah-gurkah yakin yang PR akan menang kurang-kurang pun 7 negeri..Kah..Kah..Kah..

Kah..Kah..Kah..

Posted: 21 Jul 2011 06:08 AM PDT

dollah yankee-
Kah..Kah..Kah.. sebab tu lah kilang sarung tangan getah yang terbakar di-Kulim ini rugi sampai seratus juta lebih, rupa-rupanya anggota-anggota bomba baik punya rilek..
lagi pun boleh 'claim' insuran...tak ada hal punya, pi mai pun kilang dah tengah teruk...

Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


Lu paksa wa bunuh diri sama macam lu bunuh wa ma!!

Posted: 21 Jul 2011 02:24 AM PDT

S'jaya diraja: Teoh Beng Hock bunuh diri
Jul 21, 11 2:56pm

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Aziz mengumumkan bahawa Suruhanjaya Diraja Siasatan kematian Teoh Beng Hock mendapati setiausaha politik DAP itu membunuh diri.

Katanya, suruhanjaya tersebut memutuskan tindakan bunuh diri itu akibat soalsiasat yang agresif dan berterusan oleh pegawai Suruhajaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Tiga pegawai SPRM didapati telah menggunakan taktik soal siasat yang "agresif, tidak wajar, maka langgar peraturan", kata Nazri dalam satu sidang akhbar di bangunan Parlimen petang ini.

Kisah penuh...http://www.malaysiakini.com/news/170594

Lebih kurang sama macam ini celita ma....http://www.malaysia-today.net/mtcolumns/no-holds-barred/42155-ahmad-sarbanis-death-the-lies-and-deceptions-by-the-macc-part-7

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Pesanan kepada PDRM: Antara Alat dan Diperalatkan

Posted: 21 Jul 2011 09:01 PM PDT


Adalah paling bahaya bilamana institusi penguatkuasaan dalam negara hilang integriti dan krediabialiti. Terbaru adalah pendedahan PDRM terhadap Himpunan BERSIH 2.0 yang memaparkan 'kekejaman' pendemo tanpa senjata, niat Tuntut 8 Perkara telah dengan sengaja disalah ertikan sebagai 'tujuan menggulingkan kerajaan yang ada.

Bagi sesetengah orang yang rasional, desakan rakyat tidak 'meluap-luap' sebegini jika kerajaan atau pihak berkuasa yang ada jujur, amanah dan bertanggungjawab.

Paling tidak kerajaan rakyat takut dengan rakyat. Sebaliknya kerajaan yang ada meremehkan rakyat. Walaupun sudah dianalisa, disokong dengan pandangan para cendakiawan, ahli politik, kerajaan tetap berdegil dan akur dengan pandangan-pandangan bersifat untuk kebaikan bersama.
Read More / Baca Lagi >>

Mohamad Sabu arah peguam saman Bukit Aman

Posted: 21 Jul 2011 09:00 PM PDT

KUALA LUMPUR, 22 Julai: Peguam Mohamed Hanipa Maidin telah menerima arahan dari Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu agar menghantar surat saman kepada Pengarah Keselamatan Dalam Negeri Polis ekoran dakwaan beliau (Mohamad) menipu.

Hanipa berkata, Mohamad telah menghubungi beliau pagi ini dan mengarahkan beliau menghantar notis kepada pihak berkenaan ekoran dakwaan itu.

Semalam Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman Datuk Salleh Mat Rashid dalam sidang medianya berkata, tidak ada kebenaran bahawa kenderaan milik polis melanggar motosikal pemimpin PAS itu.
Read More / Baca Lagi >>

Tengok nii...Iklan Yang Baik Tak Pernah Lagi Ada Dalam Dunia..

Posted: 21 Jul 2011 08:50 PM PDT


( Klik berapa kali lu orang suka...nak kasi besar iklan nii..)

Macam mana Yossi Benayoun boleh terlepas masuk ke negara kita..

Posted: 21 Jul 2011 08:46 PM PDT

English Premier League Chelsea player Yossi Benayoun (R) tries to block Malaysia's Mohd Fandi Othman (C) during a friendly football match at The Bukit Jalil Stadium in Kuala Lumpur on July 21, 2011, part of the Chelsea Asia Tour 2011.
English Premier League Chelsea player Yossi Benayoun (R) tries to block Malaysia's Mohd Fandi Othman (C) during a friendly football match at The Bukit Jalil Stadium in Kuala Lumpur on July 21, 2011, part of the Chelsea Asia Tour 2011.

Mamat Yahudi Boleh Masuk Ke Malaysia

macam mana Yossi Benayoun (pemain Chelsea) boleh terlepas masuk ke negara kita sedangkan Malaysia & Israel tidak mempunyai apa-apa hubungan diplomatik!!!!!!Sape yg harus dipersalahkan???Pro Events, FAM @ Kerajaan Malaysia????atas alasan apakah MaMat Yahudi ni boleh masuk ke Malaysia…..semangat "kesukanan"???bagaimana pula kalo ade yahudi lain yang ingin masuk ke Malaysia atas alasan 'pendidikan' @ 'bantuan kemanusiaan'????APA PANDANGAN ANDA?????
Kaki Bola
Read More / Baca Lagi >>

Demokrasi ala-Malaysia mesti di Bersihkan

Posted: 21 Jul 2011 08:43 PM PDT

Oleh Dr.Syed azman Syed ahmad

"Sejak saya berjuang di dalam PAS sejak tahun 70an lagi, saya tidak pernah rasa pilihan raya di negara kita ini berjalan dengan bersih dan adil," Begitulah luahan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Mursyidul Am PAS kepada wartawan yang menemui beliau semasa menziarahi keluarga Allahyarham Baharudin Ahmad, 56 tahun yang meninggal semasa perhimpunan Bersih 2.0 akibat sesak nafas terhidu gas dan semburan serta dikejar oleh FRU.

Inilah realiti demokrasi tempang di negara kita. Kita bertarung secara demokrasi ala-Malaysia ibarat di lempar kegelangang pertarungan demokrasi dengan kaki dan tangan diikat serta mulut disumbat, lalu diajak bersaing dengan Umno/BN yang bebas sebebasnya. Lebih parah lagi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang sepatutnya menjadi pengadil pertarungan telah bertindak secara tidak adil dan berat sebelah.
Read More / Baca Lagi >>

Pemuda PAS kempen di padang bola

Posted: 21 Jul 2011 08:38 PM PDT

Bola sepak dan sukan sentiasa menjadi salah satu medan permainan simbol politik, mempertemukan kumpulan dan negara yang datang bersama sentimen masing-masing.

Di kedua-dua belah pemerintah dan pembangkang, sentimen yang dapat dilahirkan melalui aktiviti sukan menjadi satu bahagian kempen yang ingin dimanfaatkan.

Politik Malaysia kini menyaksikan bola sepak semakin menampakkan sisi politiknya, dengan penglibatan aktif Pemuda PAS melalui pelbagai program dan kenyataan.
Read More / Baca Lagi >>

Turning Najib and Hisham into international clowns

Posted: 21 Jul 2011 08:37 PM PDT

Turning Najib and Hisham into international clownsDAP's Lim Kit Siang recently poked fun at the Najib administration for blotting out large segments of The Economist's article entitled Taken to the Cleaners, which covered the July 9 Bersih 2.0 rally.
Not only was it an act to be condemned as threatening to democracy, but it was also an exercise in futility because the article - completely uncensored and as its editors wanted - was fully and easily available online!
"It takes quite a special genius to turn both the Home Minister Hishammuddin Hussein and the Prime Minister Najib Razak into instant home and international jokes with one stroke of the pen!" Lim said, before blaming overzealous and outdated home ministry officials in the publications control and quranic text division for compromising the dignity of the country's top leadership.
Read More / Baca Lagi >>

Scorpenes: M'sians will get "truth and justice", promised French lawyers

Posted: 21 Jul 2011 08:35 PM PDT

Scorpenes: M'sians will get "truth and justice", promised French lawyersFinally, the much-awaited briefings by the French lawyers hired by Suaram for its kickbacks complaint on the Scorpene submarines purchase began.
Not only did a packed dinner crowd greet William Bourdon and other guest speakers with great enthusiasm, they raised a roaring cheer when he promised that Malaysians would obtain "truth and justice".
"Despite many obstacles and although such proceedings are complex and difficult, the truth shall emerge in France and we will expose the corruption related to the submarine deal," William told a 600-strong audience in Penang on Thursday night.
He then announced that an investigative judge would be appointed in September, and this a major coup as there is a difference in the French legal system. An investigative judge has greater powers to expand the scope of the probe and to order the relevant parties to open their books.
Read More / Baca Lagi >>

Mystery of the ‘missing’ loan

Posted: 21 Jul 2011 08:34 PM PDT

Najib announced it in the last budget and is now gearing up for his new budget. But the loan for Indian plantation workers has yet to materialise.
KUALA LUMPUR: The government's move to set up a special revolving fund for residents of Chinese new villages nationwide has been lauded. But a consumer group is wondering what happened to a loan scheme announced in the last budget for Indian plantation workers.
What more when the 2012 Budget will be unveiled by Prime Minister Najib Tun Razak in October.
Malaysian Consumer Advisory Association (MCAA) president M Varatharajoo said he received a letter dated June 21 from Bank Simpanan Nasional (BSN) – which was appointed to handle the scheme – stating that the money had not come in.
Read More / Baca Lagi >>

Mat Sabu : Apologise or I will sue

Posted: 21 Jul 2011 08:30 PM PDT

The PAS deputy president says he will file a suit against the police for saying that he lied that a police vehicle rammed into him. The police say he fell when his motocycle hit a divider.
KUALA LUMPUR: PAS deputy president Mohamad Sabu has demanded an apology from the police for claiming that he lied about being hit by a police vehicle during the July 9 Bersih 2.0 rally.
"If they continue with this lie, I will not hesitate to take legal action. I have spoken to my lawyer and he has advised me to do so," he said.
Mohamad said he wanted the police to retract and apologise their false accusation against him.
"Otherwise, I will see those who lie and perhaps any other individuals who repeat that lie, in court," he said.
Mohamad said that a police report he lodged earlier this week at the Dang Wangi district police headquarters was the true account of what happened.
Read More / Baca Lagi >>

Video - PSM 6 Candlelight vigil: Auntie Bersih to the support

Posted: 21 Jul 2011 08:26 PM PDT

Firma media ‘diam-diam’ protes Putrajaya bentuk Majlis Perundingan Media

Posted: 21 Jul 2011 08:10 PM PDT


KUALA LUMPUR, 22 Julai — Beberapa ketua organisasi media dijangka membantah cadangan Putrajaya yang mahu membentuk Majlis Perundingan Media (MCC) dengan tidak mempedulikan satu pertemuan bagi membincangkan terma rujukannya minggu depan.
Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan telah menghantar surat kepada pelbagai organisasi, menjemput mereka hadir mesyuarat pertama di bangunan Sultan Abdul Samad di sini, Isnin ini.
Bagaimanapun satu sumber memberitahu The Malaysian Insider bahawa daripada mereka sendiri menghadiri pertemuan itu, beberapa ketua media telah bersetuju untuk memperlihatkan protes dengan menghantar editor-editor junior sebagai wakil.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca Bersih: 3 pelajar dihalau dari asrama

Posted: 21 Jul 2011 08:08 PM PDT

KUALA LUMPUR, 22 Julai: Pengerusi Gerakan Solidariti Pertahan Hak Mahasiswa (Desak), Nuruddin Zanki menyatakan kekesalan terhadap tindakan warden Asrama Rumah Melayu Abbasiah (Arma), Kaherah yang menghalau 3 orang mahasiswa kerana didakwa terlibat dalam perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu.
Tindakan itu sangat memalukan Jabatan Penuntut Malaysia (JPMK), kerana ia dianggap sebagai tindakan yang tidak profesional, lapor laman web Media Mesir.
Pada 19 Julai lalu, salah seorang daripada mangsa telah menceritakan kronologi pembuangan mereka daripada asrama tersebut.
Read More / Baca Lagi >>

Tulang rusuk Baharudin patah akibat 'CPR'..Apa Citer Ni...Polis jadi Doktor.....Doktor Jadi Polis..!!!

Posted: 21 Jul 2011 08:07 PM PDT

Police menafikan taktik ganas digunakan ke atas mangsa tunggal perhimpunan BERSIH 2.0 yang meninggal dunia pada perhimpunan 9 Julai yang lalu, termasuk dakwaan beliau dibelasah pihak berkuasa.

NONESebaliknya menurut Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman, Datuk Salleh Mat Rasid, dakwaan keluarga Baharudin Ahmad, bahawa tulang rusuk lelaki itu patah adalah mungkin disebabkan oleh rawatan Cardiopulmonary Resuscitation (CPR) yang diberikan oleh pihak berkuasa.

Beliau juga menafikan luka di bibir dan gigi lelaki berusia 58 tahun itu patah adalah akibat keganasan pihak polis.

"Saya diberitahu terdapat dakwaan tiga tulang rusuk dan giginya patah. Menurut pakar perubatan tulang rusuk itu patah mungkin akibat rawatan CPR.

"Mengenai gigi yang patah, ini mungkin kerana tiub dimasukkan ke dalam mulutnya kerana pegawai perubatan cuba menyedarkannya semula," katanya pada taklimat kepada media dan beberapa NGO berhubung beberapa kejadian 9 Julai lalu mengikut versi polis, di Bukit Aman, petang semalam.Read More / Baca Lagi >>

Pasca Bersih : Demokrasi dunia perlu sokong hak rakyat Malaysia

Posted: 21 Jul 2011 08:05 PM PDT

KUALA LUMPUR, 22 Julai — Susulan perhimpunan Bersih 2.0 awal bulan ini, bekas duta Amerika Syarikat (AS) ke Malaysia John R. Malott berkata, negara-negara demokrasi perlu menyokong usaha digerakkan rakyat menuntut sistem pilihan raya yang adil dan bebas.
Dalam tulisan terbaru mengenai kesan dan implikasi perhimpunan Bersih 2.0, Malott berkata, Malaysia sebenarnya bukan sebuah negara demokrasi sepenuhnya.
"Kerajaan Malaysia kemungkinan berpandangan sebaliknya, tetapi bukti-bukti amat memihak kepada pihak Bersih. Malaysia bukan negara demokrasi sepenuhnya, malah pilihan rayanya juga bukan sesuatu yang bebas atau adil. Rakyat Malaysia sudah mula bangkit ke arah itu," kata Malott (gambar) dalam tulisan terbaru dalam Asia Pacific Bulletin (APB), siri terbitan East-West Center.
Sehubungan itu kata Malott, negara-negara demokrasi dunia "perlu berdiri di pihak yang betul berhubung masa depan Malaysia."
Read More / Baca Lagi >>

Post Bersih : Hansel and Gretel 2.0

Posted: 21 Jul 2011 08:02 PM PDT

Suhaimy Kamaruddin

JULY 22 — Once upon a time, there was a poor woodcutter who lived in a cottage at the edge of a big forest with his two children: a boy named Hansel and a girl called Gretel. He loved them very much, although God knows why he couldn't have given the kids better names.[1] 
Sadly, their mother, Chlotichilda,[2] died when they were very young. She accidentally stabbed herself in the neck with a bouquet of freshly sharpened pencils while getting ready to go to the farm one morning. It was not a pretty sight.
The woodcutter later remarried the daughter of a local butcher who was not only ugly, but also absolutely loathed the children. She nagged incessantly that they ate too much, that there was not enough food for anyone else. Times were hard and the economy was suffering from a recession not seen since The Great Depression. Recovery had been tepid at best, and everyone was struggling to put food on the table.
"There are too many mouths to feed! We shall starve if this goes on, so we must get rid of the two brats," she declared one night. "We must take them into the forest and leave them there — far enough so that they won't find their way back."
Read More / Baca Lagi >>

Video : Versi Polis Vs Versi Rakyat....LU PIKIR SENDIRI MAA...!!!

Posted: 21 Jul 2011 09:44 AM PDT

DIKELUARKAN PADA 21-7-2011 
(VIDEO VERSI POLIS...AMAT BAIK DAN DIPUJI......ASLI DAN HALAL)

DIKELUARKAN PADA 10-7-2011 - by  
(VIDEO VERSI RAKYAT...IA PALSU DAN HARAM)

DIKELUARKAN PADA 11-7-2011 - by 
(VIDEO VERSI RAKYAT...NI LAGI TAK BETUL...VIDEO FIKSYEN DAN KHAYALAN)

SENDIRI MAU INGAT AH.........

Video - Fahaman Komunis : PSM Timbang Tindakan Undang Undang

Posted: 21 Jul 2011 09:28 AM PDT

Video - Kes Sarbani Isteri Mahu Polis Siasat Dakwaan Raja Petra

Posted: 21 Jul 2011 09:27 AM PDT

Video : Cops may take action over Mat Sabu's 'false claim'

Posted: 21 Jul 2011 09:24 AM PDT

Video : Cops screen videos to prove their 'hospitality'

Posted: 21 Jul 2011 09:22 AM PDT

Pasca Bersih : Video Polis Tidak Menjawab Kesakitan Rakyat

Posted: 21 Jul 2011 07:33 AM PDT


SHAH ALAM 21 JULAI : Di sebalik pengakuan polis bahawa meriam air dipancutkan ke kawasan Hospital Tung Shin, polis hakikatnya tidak menjawab secara keseluruhan tentang keganasan yang dilakukan terhadap ribuan peserta Himpunan Bersih 9 Julai lalu.

Selain puluhan malah mungkin ratusan video yang didedahkan di internet, malah paling penting ribuan saksi mata yang melihat keganasan polis pada 9 Julai lalu, polis ironinya terus bertindak menafikan dengan menyajikan rakyat rakaman video terpilih, kata peguam hak asasi manusia, N Surendran.
Read More / Baca Lagi >>

Mat Sabu: 'Tunggu kita saman di mahkamah'

Posted: 21 Jul 2011 07:25 AM PDT

NONETimbalan Presiden PAS Mohamad Sabu enggan mengulas kenyataan polis yang mendakwa beliau membuat tuduhan palsu bahawa kenderaan polis merempuh motosikal yang dinaikinya pada perhimpunan BERSIH 9 Julai lalu.

"Saya tidak mahu menjawab apa-apa... Tunggu kita saman di mahkamah," katanya melalui satu kiriman SMS lewat petang ini.

Ditanya bila tindakan itu akan diambil, Mohamad menjawab: "Kena tanya peguam Hanipa Maidin".

Polis hari ini tidak menolak kemungkinan mengambil tindakan ke atas Mohamad kerana didakwa membuat tuduhan palsu bahawa kenderaan polis merempuh motosikal yang dinaikinya

Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman Datuk Salleh Mat Rashid, dilaporkan berkata tidak ada kebenaran bahawa Land Rover milik polis melanggar motosikal pemimpin PAS itu.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca Bersih : Polis masih pertahan Baharuddin mati kerana sakit jantung

Posted: 21 Jul 2011 07:17 AM PDT


KUALA LUMPUR, 21 Julai — Polis menegaskan kematian Allahyarham Baharuddin Ahmad, seorang peserta Himpunan Bersih 2.0 tiada kaitan dengan gas pemedih mata atau meriam air seperti mana yang didakwa.
Pengarah Jabatan. Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Datuk Salleh Mat Rashid berkata, lokasi di mana Baharuddin berada iaitu di kawasan berhampiran Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) langsung tidak ditembak dengan gas pemedih mata.
Sebaliknya jelas beliau, kematian ahli PAS itu disebabkan serangan jantung.
Read More / Baca Lagi >>

Sahor Hamid Dan Polis Dua Kali Lima Saja

Posted: 21 Jul 2011 06:56 AM PDT


Naib Ceselor UiTM Sahol Hamid Abu Bakar dengan Polis Di Raja Malaysia (PDRM) lebih kurang saja, dua kali lima. Barang kali begitulah jadinya kalau perlantikan Sahol Hamid sebagai Naib Censelor dibuat atas pengaruh politik dan bukan kerana kecemerlangan beliau dalam akademik dan tidak berdasarkan pengalaman pengurusan sebuah IPTA.
Begitu jugalah jadinya pasukan keselamatan sepenting polis, kalau ia lebih menjaga soal politik dan bukannya keselamatan umum, pasukan itu dilihat sebagai abdi bukannya sebuah pasukan yang disanjung. Pasukan itu akan dipertiakiakn dan terus dipertikaikan sehingga kewibawaanya tidak akan disebut lagi.
Apa yang keluar dari mulut Sahol Hamid menggambarkan akan kedangkalan dan kenaifannya sebagai seorang Naib Ceselor. Inilah kualiti Naib Censelor yang dipilih Kementerian Pengajian Tinggi yang mengguna pakai meret politik.
Begitulah jadinya kalau soal setia kepada Umno dan kuat membodek diabil kira, bukannya kepada kecemerlangan seseorang dan kredibilitinya dalam dunia pendidikan. Hasilnya universiti yang diserahkan itu akan jatuh merudum dan akan diketawakan oleh dunia. Kenapa tidak sebab censelornya cerdik sedikit daripada pak pandir.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT