Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Terburainya propaganda Najib

Posted: 03 Jun 2011 10:35 PM PDT

Perwakilan PAS tuntut perubahan
Lim Hong Siang | Jun 04, 2011 12:41:00 pm

Keputusan pemilihan PAS 2011 memperlihatkan bahawa perwakilan PAS telah mencipta sejarah apabila berjaya menangkis serangan propaganda UMNO, dan bangkit untuk menuntut perubahan yang jelas dalam PAS. Saf pimpinan yang terpilih kini bukan untuk melanjutkan nafas PAS semata-mata, malah lebih dekat dengan denyutan nadi masyarakat Malaysia keseluruhannya.

Sesungguhnya Mohamad Sabu akan didakwa menang di celah-celah retakan undi perwakilan yang menuntut agar "ulama" dipilih untuk menyandang jawatan Timbalan Presiden, namun rekod sejarah ini tetap bermakna jikalau diteliti
dalam konteks politik terkini.

Terburainya propaganda UMNO

Untuk beberapa tahun kebelakangan ini, Utusan Malaysia milikan UMNO kelihatan lebih ghairah untuk mendukung "kepimpinan ulamak" dalam wacananya. Malah, UMNO secara terang-terang mempertahankan "gandingan Hadi-Nasha", dan niatnya cukup jelas. Bertopengkan "kepimpinan ulamak", Utusan Malaysia-UMNO pada hakikatnya lebih selesa dengan "Hadi-Nasha", kerana sering terperangkap dalam isu kerjasama/rundingan bersama UMNO.

Kini, Mohamad Sabu berjaya memahat sejarah untuk tampil sebagai Timbalan Presiden yang bukan dari latar belakang ulama, selepas konsep "kepimpinan ulama" diketengahkan pada zaman 1980-an untuk menjatuhkan Presiden PAS ketika itu, Asri Muda. Mat Sabu, 56, pemimpin veteran yang sudah 34 tahun melibatkan diri dalam PAS, terkenal sebagai pemidato di peringkat akar umbi dan pendiriannya yang jelas dalam perjuangan politiknya.

Namun, makna yang tersirat di sebaliknya lebih jauh daripada itu. Sesungguhnya sesetengah perwakilan masih belum terkeluar dari sentimennya untuk mengekalkan ulama pada dua jawatan tertinggi dalam parti, lebih-lebih lagi diasak dengan propaganda UMNO yang mengombak. Keputusan Tuan Ibrahim Tuan Man untuk bertanding mungkin disebabkan perkiraan terhadap senario di atas, lantas menawarkan diri kepada perwakilan yang mahukan "ulama", tetapi tidak berpuas hati dengan prestasi penyandang, Nasharuddin Mat Isa.

Bagaimanapun, Mat Sabu berjaya melepasi halangan kali ini, dengan sokongan kira-kira 40% perwakilan yang menuntut agar pimpinan tinggi menunjukkan pendirian yang lebih jelas dalam perjuangan. Mat Sabu, sekurang-kurangnya menjamin hubungan yang lebih erat antara PAS dengan parti komponen Pakatan Rakyat, khususnya DAP. Malah, pemimpin yang terkenal untuk mengatur demonstrasi jalanan ini mempunyai hubungan yang erat dengan badan bukan kerajaan (NGO), aktivis sosial dan Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang belum menyertai Pakatan Rakyat.

Mengisi kekurangan Presiden

Kemenangan Mat Sabu juga perlu dibaca dalam konteks pimpinan Presiden Abdul Hadi Awang. Hadi Awang, pernah disifatkan sebagai "Abdullah Ahmad Badawi versi PAS", berikutan sikapnya yang tidak tegas dalam pendirian politik, misalnya isu rundingan bersama UMNO. Untuk berlaku adil kepada Abdul Hadi Awang, beliau tidak melakukan "kesilapan" yang besar sehingga wujud keperluan untuk "digulingkan", dan banyak juga perubahan yang diberi lampu hijau dalam zaman pemerintahannya, misalnya penubuhan Dewan Himpunan Penyokong PAS.

Baru-baru ini, Khalid Samad, pemimpin terserlah yang dilabel sebagai "Erdogan", membela Hadi bahawa Presiden perlu mengambil kira semua pandangan dari aliran/sekta yang berbeza, dan mungkin ada baiknya jikalau Hadi selaku orang nombor satu tidak memainkan peranan kontroversi untuk membawa perubahan mendadak.

Bagaimanapun, Mat Sabu kini diamanahkan untuk mengisi kekurangan Hadi Awang. Kepetahan beliau berceramah, keupayaan beliau mengatur demonstrasi jalanan, malah kebolehannya untuk menterjemahkan perjuangan Islam kepada nilai sejagat, menjelmakan Islam dalam dasar pentadbiran - ditaruh harapan tinggi untuk mempercepatkan langkah PAS dalam arus perubahan ini. Seandainya Mat Sabu berjaya menunjukkan prestasi yang terserlah dalam tempoh jawatannya, maka PAS akan berubah menjadi parti politik yang lebih terbuka dan inklusif untuk seluruh rakyat Malaysia.

Nizar tewas dengan undi terendah

Namun demikian, kekalahan bekas Menteri Besar Perak, Mohd Nizar Jamaluddin dengan undi terendah mungkin ditafsirkan sebagai kecacatan dalam kesempurnaan keputusan pemilihan ini. Untuk masyarakat bukan Melayu/Islam yang kurang prihatin terhadap PAS, Nizar Jamaluddin mungkin satu-satu nama pemimpin PAS yang mampu disebutnya. Barangkali Nizar tewas atas sebab-sebab tertentu, antaranya senioriti beliau dalam PAS, namun ia semestinya mengubah persepsi masyarakat bukan Melayu/Muslim terhadap PAS seandainya bekas MB ini menang sebagai Naib Presiden.

Secara keseluruhannya, saf pimpinan yang dibariskan perwakilan kali ini cukup ampuh untuk PAS berdepan dengan perubahan zaman. Perwakilan dianggap matang dan berani, apabila memilih empat pemimpin bukan ulama untuk mengisi lima jawatan tertinggi, sementara satu pertiga daripada 18 AJK Pusat adalah pemimpin dari latar belakang ulama.

Kemenangan pemimpin seperti Hatta Ramli, Kamaruddin Jaafar, Mohamed Hanipa Maidin, Dzulkifly Ahmad, Mujahid Yusof Rawa, Khalid Samad, Siti Mariah dan sebagainya, bakal menampilkan pimpinan yang berkemampuan untuk berdebat dalam soal dasar pentadbiran (dan bukan hanya berdakwah) kepada masyarakat Malaysia.

Bagaimanapun, sesetengah pengamat politik masih gusar dengan saf pimpinan Dewan Pemuda PAS, yang ditunjangi Nasrudin Hassan Tantawi dan Nik Abduh, anak kepada Mursyidul Am Nik Aziz Nik Mat. Nasrudin tertonjol dengan imejnya yang konservatif dari kaca mata penduduk bandar, sementara Nik Abduh yang menang dengan 260 daripada 655 undi, dalam pertandingan empat penjuru - dilihat sebagai pemimpin yang pro-kerjasama UMNO.

Nik Abduh pernah menuduh bahawa ayahandanya menolak konsep "kerajaan perpaduan" kerana dipengaruhi "pembantu-pembantunya yang berpakaian serba tahu" - dan kenyataan ini membuatkan beliau digolong sebagai pemimpin yang masih ingin membuka pintu rundingan kepada UMNO.

Apa yang "memberangsangkan" mungkin berlaku dalam Dewan Muslimat, apabila pemilihannya menyaksikan kemenangan Siti Zailah Mohd Yusof selaku Ketua Dewan Muslimat dan Siti Mariah Mahmud sebagai Timbalannya. Kedua-dua orang pemimpin wanita ini mungkin menggilap semula pimpinan muslimat, untuk menyuntik elemen baru dalam perjuangan PAS.

*Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia

Saya akan penuhi harapan rakyat - Mat Sabu

Posted: 03 Jun 2011 10:03 PM PDT

Oleh G Manimaran dan Latifah Kasmuri
June 04, 2011

KUALA LUMPUR, 4 Jun — Mohamad Sabu yang memenangi jawatan timbalan presiden PAS berkata, beliau akan membantu parti itu memenuhi keperluan orang ramai dan bukan Melayu, yang menurut beliau meletakkan harapan tinggi ke atas komponen Pakatan Rakyat (PR).

Dalam reaksi pertama selepas diumumkan sebagai orang nombor dua parti Islam itu, Mohamad berkata, survival mana-mana parti politik akan ditentukan oleh sokongan undi orang ramai dalam pilihan raya.

Oleh itu anak kelahiran Pulau Pinang ini berkata, PAS perlu memainkan peranan menyeluruh untuk memenuhi keperluan ahli-ahli parti dan juga masyarakat umum bukan ahli PAS.

"Jadi, saya akan menggunakan kedudukan (sebagai timbalan presiden) untuk memenuhi harapan orang ramai dan bukan Melayu ke atas PAS," kata beliau ketika ditemui di sisi Muktamar Tahunan PAS Ke-57 di sini pagi ini.

Mohamad, 56, yang mesra dikenali "Mat Sabu" menewaskan penyandang Nasharudin Mat Isa dan Datuk Tuan ibrahim Tuan Man.

Ini kali kedua Mohamad bertanding jawatan timbalan presiden.Mohamad Sabu (kiri) menerima ucapan tahniah daripada Datuk Seri Abdul Hadi Awang selepas diumumkan sebagai timbalan presiden baru PAS. — Foto oleh Choo Choy MayDua tahun lalu, beliau tewas di tangan Nasharuddin yang turut mengatasi Datuk Paduka Husam Musa.

Kali ini Husam dipilih semula sebagai naib presiden.

Pun begitu, tegas Mohamad, kemenangan beliau tidak akan membawa perubahan ke atas dasar PAS yang sudah pun ditetapkan kecuali pendekatan-pendekatan yang perlu dan akan diambil untuk menterjemahkan prinsip perjuangan parti itu.

"Cuma gerak kerja sahaja akan diubah (untuk menghadapi situasi semasa)," kata beliau lagi.

Ketika ditanya sama ada beliau menang kerana sokongan besar perwakilan daripada kalangan profesional, Mohamad berkata, "saya tidak tahu, sebab saya belum buat analisis lagi."

Beliau sekali lagi menekankan bahawa tidak timbul isu wujudnya kumpulan profesional dan ulama dalam PAS memandangkan sudah ada peranan yang jelas antara sayap eksekutif dan ulama dalam PAS.

Dalam temu bual khas disiarkan The Malaysian Insider semalam, Mohamad berkata, konsep kepimpinan ulama sepatutnya ditekankan dalam Majlis Syura, bukannya diterjemahkan ke atas jawatan-jawatan eksekutif parti Islam itu.

Mohamad berpendapat bahawa konsep kepimpinan ulama telah menjadi kekeliruan di kalangan ahli menyebabkan golongan profesional sukar mendapat tempat dalam jawatan tertinggi parti itu.

"Bagi saya presiden dan ke bawah boleh sesiapa sahaja yang layak untuk memimpin tiada masalah baik ulama atau profesional.

"Majlis Ulama ini yang perlu ditekankan bukan jawatan eksekutif, ia perlu dipertingkatkan dalam organisasi ini.

"Sebab itu, kalau kita lihat banyak ahli yang salah erti konsep kepimpinan ulama ini dan ia menimbulkan sedikit kekeliruan," katanya.

"Namun saya pasti perubahan sudah mula berlaku dalam PAS," kata beliau.

Dalam reaksi hari ini, beliau juga yakin bahawa keputusan pemilihan, yang berlangsung semalam dan diumumkan pagi ini, tidak akan menjejaskan perpaduan yang sedia terjalin dalam PAS.

"Saya yakin perpaduan akan kukuh untuk membawa PAS ke depan," katanya sambil menambah, perwakilan telah membuat keputusan yang berani.

Mengenai kekalahan Nasharudin, Mohamad berkata, "saya tidak komen."

Bagaimanapun Mohamad secara berseloroh berkata, beliau "bernasib baik" kerana menang di sebalik liputan media yang positif dan negatif.

"Saya mengucapkan terima kasih kepada perwakilan dan kepada wartawan yang memberikan liputan media yang positif dan negatif," katanya lagi - TMI

'Tsunami' landa PAS

Posted: 03 Jun 2011 08:52 PM PDT


Keputusan pemilihan jawatankuasa pusat PAS yang diumumkan hari ini menggambarkan bahawa 'tsunami' kumpulan Erdogan atau pro-Pakatan Rakyat telah melanda parti Islam itu.

Dalam keputusan yang diumumkan sebentar tadi, pemidato terkenal Mohamad Sabu - yang dilihat tidak memihak kepada mana-mana - disokong kuat oleh kumpulan itu.

Kemenangan Mohamad yang bukan daripada golongan ulama juga pertama kali berlaku dalam tempoh 20 tahun selepas konsep kepimpinan ulama diperkenalkan oleh parti Islam itu sekitar tahun 1980-an.

Manakala bagi tiga naib presiden yang baru dipilih pula, dua daripadanya - exco kerajaan Kelantan Datuk Husam Musa dan ahli parlimen Datuk Mahfuz Omar - daripada kumpulan itu.

Manakala anggota parlimen Kubang Kerian Salahuddin Ayub pula walaupun diletakkan dalam 'chai' (senarai) kumpulan ulama, pendekatannya tidak jelas kelihatan memihak kepada mana-mana pihak.

Mahfuz dan Salahuddin merupakan penyandang jawatan itu manakala Husam pula pernah menjawatnya sebelum sebelum itu.

Asakan padu Erdogan turut menyingkirkan bekas menteri besar Perak Datuk Seri Nizar Jamaluddin sebagai selebriti PAS dan calon pilihan kumpulan ulama, Ketua Penerangan Idris Ahmad.

Di peringkat jawatankuasa pusat pula, sekurang-kurangnya 10 daripada 18 yang dipilih juga daripada kelompok Erdogan atau cenderung kepada kepimpinan Mohamad.

Tsunami besar ini selari dengan trend pemilihan dalam pemilihan muktamar di mana hampir semuanya dimenangi golongan wakil rakyat dan profesional.

Walaupun kemenangan Mohamad boleh dikatakan bukan mutlak kerana beliau hanya mendapat kira-kira satu pertiga sokongan perwakilan, keputusan ini masih boleh dilihat sebagai isyarat penting bahawa akar umbi PAS mahukan perubahan.

Ia juga sejajar dengan penegasan presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang semalam supaya anggota parti itu bersedia "sepenuh kudrat" bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Muktamar PAS ke-57 yang sedang berlangsung dipercayai yang terakhir sebelum parlimen dibubarkan pada bila-bila masa sahaja daripada sekarang.

Mohamad juga akan menghadapi tugas pertamanya sebagai orang nombor dua dalam parti dengan menjayakan perhimpunan bagi menuntut pilihan raya yang bersih dan adil bulan depan. -mkini

Remaja perkosa kekasih depan ibu

Posted: 03 Jun 2011 07:20 PM PDT

KUALA LUMPUR: Luluh hati seorang ibu apabila terpaksa menyaksikan kerakusan anak lelakinya berusia awal 20-an merogol teman wanita di rumah mereka di Wangsa Maju, di sini, kelmarin.

Lebih menyedihkan apabila usaha ibu tunggal berusia 40-an itu supaya anaknya menghentikan perbuatan terkutuk terbabit tidak diendahkan walaupun berulang kali dia merayu sambil menangis.

Dalam kejadian kira-kira jam 9 malam, lelaki terbabit dipercayai di bawah pengaruh dadah kerana langsung tidak mempedulikan ibunya sebaliknya lebih rakus dengan menodai kekasihnya yang menjerit meminta bantuan.

Sumber polis berkata, sebelum kejadian mangsa berusia 20-an dipelawa suspek yang dikenalinya sejak empat bulan lalu ke rumahnya dengan alasan mahu memperkenalkan gadis itu kepada ibunya.

"Sebaik sampai di rumah, mangsa diperkenalkan kepada ibu suspek sebelum si ibu pergi ke dapur untuk menyediakan minuman

Lapor polis tak tahan nafsu ganas suami

Posted: 03 Jun 2011 06:58 PM PDT

KUANTAN: Tidak tahan didera secara seksual oleh suami yang mengamalkan kaedah pelik ketika menjalin hubungan kelamin, seorang wanita mengalami penderitaan sejak empat tahun lalu membuat laporan polis.

Mangsa yang hanya dikenali sebagai Minah, 55, berkata, dia sudah tiga kali membuat laporan di Balai Polis Jaya Gading dan laporan terakhir dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuantan, 29 Mei lalu selepas suami mengetuk kepalanya dengan jag.

"Sudah empat tahun perasaan saya tertekan akibat terpaksa melayan nafsu pelik suami yang gemar menggunakan cincin penambat zakar ciptaan sendiri ketika hubungan kelamin.

"Perbuatan pelik suami itu menyebabkan saya menderita kerana dia menggunakan pelbagai alat seperti besi rantai kunci, biji manik, benang, gelang getah, kepala jarum peniti dan pelbagai bahan tidak munasabah," katanya.

Minah berkata, suaminya yang berusia 50 tahun dan bekerja sebagai buruh mendakwa tenaga batinnya akan meningkat jika mengenakan cincin ciptaan sendiri itu pada alat sulitnya.

"Saya pernah bertanya kenapa dia tidak boleh melakukan hubungan kelamin secara normal, tapi suami memberitahu dia tidak berasa nikmat dan tidak akan puas jika tidak menggunakan cincin buatannya itu," katanya. - myMetro

Ruang kebebasan hilang selepas Najib memerintah - Hata

Posted: 03 Jun 2011 08:32 AM PDT

Bekas wartawan veteran Utusan Malaysia merangkap bekas Presiden National Union of Journalists (NUJ), Hata Wahari berkongsi pengamatannya bahawa ruang kebebasan untuk mengkritik kerajaan dalam Utusan Malaysia lenyap selepas Najib Razak mengambil alih jawatan Perdana Menteri pada tahun 2009.

"Hanya boleh kritik pembangkang, atau memuji kerajaan, itu sahaja," kata Hata Wahari (gambar kanan) yang berpendapat bahawa Utusan Malaysia masih mempunyai sedikit ruang untuk mengkritik kerajaan sebelum Najib menyandang jawatan Perdana Menteri.

Malah, beliau mengulangi bahawa agenda Utusan Malaysia ditetapkan Biro Politik UMNO, dan diserahkan kepada sekumpulan elit media dan politik yang bekerja untuk pejabat PM untuk memberi arahan kepada Utusan.

Hata Wahari berkata, Utusan Malaysia diarahkan untuk memainkan isu perkauman dan agama, menyerang Ketua Pembangkang Parlimen Anwar Ibrahim dan DAP; untuk PAS pula, Utusan Malaysia akan berbaik-baik dengan Presiden PAS Hadi Awang, sebaliknya menyerang Mursyidul Am Nik Aziz Nik Mat secara sehabis-habisnya.

Utusan Malaysia telah memiliki satu modul tersendirinya untuk memainkan sesuatu isu, iaitu melontarkan isu pada hari pertamanya, mendapatkan reaksi menteri atau pemimpin politik pada hari keduanya, dan membuat ulasan dalam ruang komentar pada hari ketiga, kata Hata Wahari.

Beliau mendedahkan apa yang berlaku dalam operasi institusi yang sudah 16 tahun beliau curahkan perkhidmatan, dalam satu forum berjudul "What price, media freedom?" (Apa harganya kebebasan media?) anjuran Centre for Independent Journalism (CIJ) pada 1 Jun 2011.

Agenda Utusan ditetapkan UMNO

Hata berkata, Utusan Malaysia melaksanakan agenda yang ditetapkan biro politik UMNO, yang bermesyuarat setiap minggu untuk menetapkan agenda Utusan Malaysia. Anggota Biro Politik UMNO termasuklah Presiden UMNO Najib, Timbalan Presiden Muhyiddin Yassin, tiga orang Naib Presiden Ahmad Zahid Hamidi, Hishammuddin Hussein, Safie Apdal, Setiausaha Agung Tengku Adnan Tengku Mansor dan Ketua Penerangan Ahmad Mazlan.

Selain Biro Polituk UMNO, mereka yang terlibat untuk menentukan agenda Utusan Malaysia termasuk sekumpulan elit yang bekerja untuk pejabat Perdana Menteri, termasuk bekas Ketua Pengarang Utusan Malaysia, orang kanan Mantan Perdana Menteri Mahathir Mohamad, bekas editor New Straits Times merangkap wartawan agensi asing, bekas pegawai atasan Security Commission dan Media Prima.

Hata Wahari berkata, kumpulan orang ini akan memberi arahan kepada Ketua Pengarang Utusan Malaysia untuk melaksanakan agenda UMNO, misalnya menyerang buku jingga yang diketengahkan Pakatan Rakyat.

Bekas Presiden NUJ yang baru meletak jawatan ini berkata, perkara pertama yang dilakukan dirinya selepas menerajui NUJ adalah mengkritik Utusan Malaysia, agar tidak dimainkan lagi isu perkauman.

Seorang hadirin melontarkan persoalan, sama ada "orang itu" yang memberi arahan secara langsung, kerana sesetengah hujah Utusan Malaysia dianggap bercanggah dengan gagasan "1Malaysia"? Malah ia mencungkil kecurigaan sama ada fraksi tertentu dalam UMNO cuba menggulingkan "orang itu"?

Hata Wahari menjawab, "Mereka telah menetapkan agenda, iaitu isu perkauman dan agama. Suka hati andalah untuk nak buat apa-apa."

Beliau menambah, mereka telah menetapkan agenda, dan isu ini akan menjurus kepada sokongan pengundi Melayu kepada UMNO. Hata Wahari berkata, isu ini dimainkan Utusan Malaysia kerana pembacanya kebanyakannya tinggal di kawasan kampung.

*Chan Wei See ialah pemangku Ketua Pengarang MerdekaReview. Disedut, diterjemah dan disunting dari teks asal.

Umno perang sesama sendiri berebut harta pusaka di BBCC UDA, ... hahaha berebut la hangpa

Posted: 03 Jun 2011 07:35 AM PDT

KUALA UMPUR: UMNO sedang berperang sesama sendiri untuk membolot sisa harta pusaka yang masih tinggal di negara ini, kata Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar.

Ini dibuktikan melalui perang mulut sesama mereka dalam isu pemberian kontrak pembangunan di tapak bekas penjara Pudu, Bukit Bintang Commercial Centre (BBCC).

"Sebenarnya mereka berperang sesama sendiri untuk merebut harta. Tetapi sekiranya yang 'kaki bising' itu mendapat habuan, saya rasa mereka pun akan senyap," katanya ketika dihubungi Keadilandaily.

"Umno kononnya berjuang untuk mempertahankan kepentingan ekonomi orang Melayu. Persoalannya, apakah pembangunan BBCC itu benar-benar memberi manfaat kepada orang Melayu?

"Adakah jaminan sekiranya kontraktor bumiputera mendapat bahagian, maka keseluruhan orang Melayu di negara ini terbela? Apakah ia diwartakan sebagai undang-undang?" soal Mahfuz.

Terdahulu, Pengerusi Uda Holdings Bhd (UDA), Nur Jazlan Mohammed dikritik Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Musa Sheikh Fadzir bahawa agensi itu meminggirkan syarikat bumiputera dalam pembangunan hartanah berjumlah RM 6.7 bilion itu.

Uda Holdings Bhd (UDA) yang merupakan syarikat milikan penuh Kementerian Kewangan dilaporkan berminat untuk melantik sebuah syarikat hartanah dari China bagi memajukan projek berkenaan atas alasan tiada syarikat Bumiputera yang layak.

Dalam masa yang sama Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dilihat sebagai opurtunis untuk popular di kalangan ahli Umno dengan mengarahkan UDA menyediakan laporan mengenai kedudukan sebenar projek terbabit.

"Ini adalah politik dalaman. Muhyiddin mengambil kesempatan dengan menguasai sentimen orang Umno. Perkara ini memberikan tekanan kepada Najib yang juga merupakan Menteri Kewangan," jelas Mahfuz yang turut mencabar pemimpin Umno untuk mendedahkan butiran tersebut.

Sementara itu, Ketua Penerangan Pemuda UMNO, Reezal Merican Naina Merican mengkritik tindakan Nur Jazlan yang bercadang menjual tanah milik UDA seluas 1.4 hektar bersebelahan Hotel Sheraton di Jalan Sultan Ismail kepada Mutiara Goodyear Development Bhd (Mutiara) pada harga RM215.5 juta.

Alasan mereka bahawa penjualan itu merugikan pemilikan tanah bumiputera di kawasan bandar dan bercanggah dengan falsafah penubuhan UDA yang bertujuan menjaga kepentingan pemilikan hartanah orang Melayu.

"Persoalannya, mengapa mereka hanya cenderung mengkritik isu pembangunan yang berkaitan dengan agensi seperti UDA atau pun Kementerian?

"Bagaimana dengan isu pemilikan hartanah orang Melayu di Kampung Baru? Mengapa pembelaan tidak dilakukan? soal Mahfuz.

Dalam masa yang sama, Mahfuz turut mempersoalkan khilangan RM52 bilion saham yang sepatutnya diagih kepada Bumiputera, sejak ia diperkenalkan pada 1980 an.

"Isu saham bumiputera yang berjumlah RM 52 bilion yang kini hanya tinggal RM2 bilion, ke mana saham ini?," soalnya.

Justeru, katanya, tindakan lucu pemimpin Umno telah diduga rakyat, iaitu sebenarnya mereka cemburu kepada kelompok lain yang menikmati kekayaan tersebut.

"Yang kekal terpinggir adalah orang Melayu bawahan. Kekayaan negara tidak sampai kepada mereka, tetapi dirampas pimpinan Umno," jelas Mahfuz

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=14711

EPU - 'Unit Penyamun Ekonomi' kata Ani Arope

Posted: 03 Jun 2011 05:34 AM PDT

KUALA LUMPUR: Bekas Ketua Pegawai Eksekutif Tenaga Nasional Berhad, Tan Sri Ani Arope menyalahkan Unit Perancang Ekonomi kerana menaikkan tarif elektrik.

Laman web The Malaysian Insider memetik Ani sebagai berkata, TNB dipaksa menandatangani perjanjian berat sebelah, sejak hampir 20 tahun lalu.

Ani, yang menyifatkan EPU sebagai 'Economic Plundering Unit', memaksa TNB membeli tenaga elektrik daripada Pengeluar Tenaga bebas (IPP), Genting Sanyen sebanyak 14 sen kilowatt sejam (Kwj) dan bukan 12 sen seperti yang ditawar sebelumnya. IPP lain kemudian mengenakan caj 16 sen/ kwj.

"Kamu tidak perlu pergi sekolah perniagaan untuk memahami mengapa perlu kenaikan tarif elektrik- hanya melihat semula syarat diberikan kepada beberapa IPP," kata Ani yang menerajui syarikat utiliti itu antara 1990 hingga 1996 dalam status di laman sosial, Facebook.

"Dengan fasal ambil-dan bayar, dan dengan 40 peratus rizab berlebihan yang kita ada hari ini, satu pihak hanya perlu menghasilkan setengah keupayaan pihak lain dan dibayar 80 sen dengan kapasiti dipersetujui.

"Bagus EPU — Unit Plundering Ekonomi," katanya mengejek unit ekonomi di bawah Jabatan Perdana Menteri itu.

Justeru, Ani meminta satu kajian semula syarat-syarat asal dengan IPP kerana perjanjian tenaga itu terus dilakukan.

Ani menimbulkan kegemparan pada 15 tahun lalu apabila meletakkan jawatan daripada jawatan pengerusi eksekutifnya kerana enggan menandatangani persetujuan tak seimbang dalam Perjanjian Pembelian Tenaga (PPA)

Ia menyebabkan kewujudan generasi pertama IPP seperti YTL Power Services, Powertek dan Malakoff, semasa negara di bawah pentadbiran Dr Mahathir.

"TNB ialah budak belasahan. TNB tidak mempunyai kawalan harga yang ia perlu bayar kepada IPP. Nampak tidak punca masalahnya," katanya.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=14717

Boleh blah.....

Posted: 03 Jun 2011 03:59 AM PDT

Gagal tangani video seks: KPN digesa berundur

KUALA LUMPUR: Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar digesa melepaskan jawatannya kerana tidak mampu menangani penyebaran video seks fitnah, tegas Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusuf.

Terbaru, versi hampir lengkap klip video seks tersebut sekali lagi diedar di internet. Tiga video berkenaan dimuat-naik di sebuah blog bernama anwarcctv.

"Ia menggambarkan kelemahan pihak polis yang menunjukkan penekanan tidak diberikan kepada pihak polis untuk menangkap penjenayah yang menyebarkan video ini. Ini menunjukkan bukti bahawa ia merupakan satu jenayah terancang.

"Justeru, Tan Sri Ismail Omar wajar meletakkan jawatannya sebagai Ketua Polis Negara kerana gagal menangani penyebaran video seks ini dan menangkap dalang di sebaliknya," ujarnya.

Menurutnya, video itu bukan sahaja memalukan Malaysia di mata umum, malah memberi kesan negatif kepada masyarakat, terutama kanak-kanak.

Namun sehingga hari ini, katanya, tidak ada seorang pun yang ditangkap kerana mengedar dan menayangkannya kepada umum, meskipun ia terang-terang melanggar undang-undang di bawah Seksyen 5 Akta Penapisan Filem dan Seksyen 292 kanun keseksaan.

"Sepatutnya tindakan tegas perlu diambil, tetapi sehingga hari ini, pihak polis termasuk juga Suruhanjaya Komunikasi Media (SKMM) gagal mengambil sebarang tindakan kepada penjenayah terbabit," ujar Yusmadi.

Katanya lagi, tindakan polis yang berdiam diri dengan penyebaran klip itu di internet dan sebaran video yang meluas termasuk di kampung-kampung, seolah-olah merestui perbuatan itu.

"Ini juga menunjukkan kecuaian pihak polis yang gagal untuk meyakinkan rakyat dalam membanteras jenayah," ujarnya.

Video tersebut sebelum ini ditayang kepada sekumpulan wartawan oleh Trio Datuk T yang terdiri daripada ahli Perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah, bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Noor dan bekas bendahari Perkasa, Datuk Shuib Lazim, Mac lalu.

Bagaimanapun, Pakatan Rakyat menafikan sekeras-kerasnya individu dalam rakaman itu adalah Anwar. Salah seorang Ahli parlimen Pakatan yang dibawa menonton rakaman itu, Datuk Johari Abdul menafikan perkara itu berdasarkan bentuk tubuh dan lenggok lelaki terbabit.

KEADILAN juga mengeluarkan bukti seperti potongan rambut lelaki berkenaan, bahagian dada dan perut lelaki itu yang jauh berbeza dengan Anwar.

Sebelum ini, trio berkenaan dan pihak polis juga membuat kenyataan bercanggah antara satu sama lain.

Shazryl Eskay menyatakan pelaku wanita dalam video itu adalah seorang pelacur China manakala polis pula mendakwa wanita itu adalah seorang penuntut salah sebuah kolej swasta. Eskay juga menyatakan video itu dirakam di sebuah hotel manakala polis pula menyatakan ia dirakam di sebuah kondominium di ibu negara.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=14685

STONE :  Ya la apa tidak nya ... 3 boroi yang tayang video sex sampai hari ni bebas sebebas-bebasnya tak pun depa pi tangkap, pada hal satu dunia dah tau 3 mat-mat boroi ni yang buat kerja tu. Nak kata tak boleh bertindak sebab tak ada laporan, laporan telah dibuat.
Macam tu juga dengan blogger pencacai UmporNO yang muat naik video tu kat youtube dah tu muat turun pula kat blog masing-masing sampai hari ni sekoq pun depa tak tangkap.
So apa kejadah kerja depa? Kerja cari salah orang Pakatan Rakyat? Ha yang tu depa cepat bertindak.
Cuba kalau samada baik peminpin atau orang bawahan dari PR, amboi bukan cepat depa ambil tindakan.

Suami isteri dibogelkan sebelum isteri dilarikan

Posted: 03 Jun 2011 12:02 AM PDT

GURUN: Sepasang suami isteri mengalami detik cemas dan mengaibkan apabila dibogelkan tiga lelaki bertopeng bersenjatakan parang serta rotan yang memecah masuk rumah mereka di Kampung Sungai Badak, di sini, sebelum si isteri dilarikan kumpulan penjenayah itu, kelmarin.

Mazri Sharif, 30, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi itu, isterinya, Nornasuha Azmi, 21, dilarikan tiga lelaki terbabit dengan sebuah Toyota Estima yang menunggu di luar rumah.

Mazri yang juga peniaga kedai makanan berkata, dia cedera di tangan akibat ditetak dengan parang manakala bapanya yang berusia 71 tahun cedera akibat dicekik.

"Saya percaya kejadian ini ada kaitan dengan perkahwinan kami," katanya yang berkahwin dengan Nornasuha, pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Merbok di sini, di Selatan Thailand, pada 23 Julai tahun lalu.

Mazri berkata, dia amat geram dan sedih apabila tiga penjenayah itu memecah masuk bilik tidurnya lalu membogelkan dia dan isterinya. - HM

PAS terus jarakkan diri dari Umno ... alhamdulillah!

Posted: 02 Jun 2011 11:17 PM PDT

Untuk tiga tahun berturut-turut, muktamar PAS terus mengulangi penegasan mereka bersama Pakatan Rakyat dan berusaha menjarakkan diri mereka dengan Umno sebagai sebuah lagi parti Melayu-Islam.

"Tahaluf Siyasi (kerjasama politik) yang diamalkan oleh PAS ini telah menjadi sebahagian daripada fekah politik Islam yang wajib dipelajari oleh pimpinan PAS dan diperkenalkannya kepada masyarakat supaya mereka memahami perbezaan kerjasama PAS dalam Pakatan Rakyat, dengan kerjasama wala antara Umno dalam BN..." kata presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Ucapan itu dilihat sebagai respons kepada pelawaan berterusan Umno dalam isu kerajaan perpaduan yang mula diperkatakan sejurus selepas berlakunya 'tsunami politik' selepas 8 Mac 2008.

Ketika menyampaikan ucapan dasarnya dalam muktamar PAS ke-57 di Gombak hari ini, Abdul Hadi juga mendakwa kerjasama dengan Umno dan BN hanya menghilangkan jati diri Islam daripada bangsa Melayu.

Menurutnya, sebagai parti yang paling berpengalaman - sama ada sebagai pembangkang atau dalam kerajaan - PAS harus sedar tentang perkara itu.

Turut hadir sebagai tetamu Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dan Setiausaha Agung DAP Lim Kit Siang.

Berucap di hadapan lebih 1,000 perwakilan, Abdul Hadi terus mengkritik Umno yang didakwanya gagal membersihkan politik dalam negara yang memisahkan ajaran agama daripadanya.

"Pemimpin Melayu Islam yang membebalkan majoriti rakyat beragama Islam dan tidak boleh menjadi model Islam yang sebenar kepada rakyat bukan Islam, kerana dijangkiti keruntuhan moral dan zalim, rasuah dan menyalahgunakan kuasa, sehingga tidak menunaikan amanah besar yang diwajibkan oleh Islam kepada penganutnya," katanya.

Beliau terus mengulangi kritikan kerasnya pada Umno yang disifatkannya sebagai "dibarahi penyakit warisan penjajah" serta membutakan dan memekakkan orang Melayu dengan politik wang serta hiburan yang membodohkan.

"Maka menjadi tanggungjawab besar kita untuk terus menerus memperkenalkan ajaran Islam secara ilmu kepada seluruh rakyat dengan mengembalikan umat Islam yang jahil kepada Islam, supaya membebaskan diri daripada khurafat politik Umno bahawa mereka sahaja boleh memerintah," katanya. - Malaysiakini

Politiksukusakat

0
sumber :-

Politiksukusakat


Tsunami Melanda Melewar, Mohammad Sabu menang cemerlang, Takbiirrrrr

Posted: 03 Jun 2011 07:53 PM PDT

Angin dan gelombang yang bertiup sejak mula pemilihan jawatan sempena Muktamar PAS ke57 akhirnya membuahkan Tsunami yang kuat dengan Mohammad Sabu (Abg Mat) sah ditabalkan selaku Timbalan Presiden PAS bagi sessi 2011-2013.

Abg Mat dilihat mampu menjadi 'leader' yang lengkap kebolehannya menyediakan resipi kepada Presiden PAS berdepan Umno-BN...

Malah abg Mat juga akan menjadi pihak yang akan membawa Ustaz Hadi jauh ke depan berbanding Anwar Ibrahim..

Sementara gandingan Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub, Husam Musa dan Mahfuz Omar dilihat cukup mantap menjadi pembantu Abg Mat yang akan masuk ke dalam masyarakat, berjalan bersama masyarakat membawa perubahan yang dikehendaki.

ABG MAT TAHNIAHHHH TAKBIRRRRRRRR

ps : Hati ini puas dengan kemenangan.....lega

Mat sabu menang Timbalan Presiden PAS?

Posted: 03 Jun 2011 06:22 PM PDT

Angin kencang di Markaz Taman Melewar sedang bertiup, meranapkan usaha geng Fatwa untuk terus mendominasi PAS.

InsyaAllah Abang Mat Sabu (Mohammad Sabu) akan ditabalkan selaku Timbalan Presiden PAS sebaik pengumuman dibuat sebentar lagi..

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


CABARAN BODOH DARI RUSLAN KASSIM

Posted: 03 Jun 2011 06:00 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

ADA dua perkara melucukan malam tadi apabila saya menonton Buletin Utama TV 3. Pertamanya, punyalah gopohnya TV pencacai ini untuk menyiarkan berita memburukkan Husam Musa berkaitan dakwaan Blogger Kickdefella, yang diulas adalah kenyataan Blogger berkenaan tetapi gambar dikaca TV pula kelihatan Najib turun dari kereta melakukan lawatan di luar negara. Lepas itu, saya lihat merah padam muka si Pembaca berita berkenaan. Itulah standard TV 3 suku.

Berita tentang isu kununnya Husam Musa memberi wang RM350, 000 kepada Kickdefella diulang lagi kemudiannya setelah tersilap siar. Kelucuan kedua, apabila Ruslan Kassim seorang lagi pencacai Umno yang telah lama keluar dari Parti Keadilan itu turut mengulas isu yang sama. Beliau mencabar Husam Musa agar menyaman Kickdefella atau Husam mendakwa Kickdefella berbohong. Mengapalah bertambah bengap si Ruslan Kassim ini?

Peliknya, kenapa Ruslan Kassim tidak mencabar Kickdefella membuat laporan kepada SPRM tentang pemberian wang tersebut? Atau, jika Ruslan Kassim ini anak jantan dari PERKASA, beliau sendiri boleh membuat laporan kepada SPRM jika beliau percaya cakap `orang mabuk' tersebut? Masakan Ruslan Kassim tidak tahu atau jahil sangat, iaitu prinsip undang-undang orang yang menuduh perlu mengemukakan bukti, bukan yang dituduh melakukan saman.

Cabaran Ruslan Kassim agar Husam Musa berkata bahawa dakwaan Kickdefella itu bohong, telah lama Husam Musa lakukan. Apabila Husam Musa menafikan beliau ada memberi wang kepada Kickdefella, secara tidak langsung Husam menunjukkan kepada kita bahawa Kickdefella yang berbohong. Mahu cabar apa lagi? Atau, Ruslan Kassim mahu Husam Musa memakai baju kalis peluru dan bersumpah laknat pula?

Pencacai seperti Ruslan Kassim ini akan bercakap apa saja walaupun percakapannya itu memperbodohkan dirinya sendiri. Itulah akibat atau `sumpahan' apabila khianat kepada perjuangan, otak yang cerdik Allah jadikan bodoh macam lembu. Kita boleh lihat mereka yang khianat kepada perjuangan semuanya akan bercakap seperti `lembu bercakap'. Betapa hinanya mereka pada pandangan masyarakat sekarang./wfauzdin.blogspot.com

NEGARA BERKEBAJIKAN DAN NEGARA ISLAM, APA BEZANYA?

Posted: 03 Jun 2011 09:52 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

MAKA, hiruk pikuk puak-puak sekular dari sekutu Apco mengulas tentang ucapan dasar Presiden PAS bahawa PAS akan berjuang untuk Negara Berkebajikan dan kununnya meninggalkan cita-cita untuk menubuhkan sebuah Negara Islam. Baca sini. Besarnya harapan puak itu agar PAS menubuhkan sebuah Negara Islam. Lucu bukan?

Memanglah melucukan apabila puak sekular mahu sangat PAS menubuhkan Negara Islam, sedangkan selama lebih 50 tahun mereka memerintah, mereka tidak pernah meletakkan Islam di atas sedangkan di dalam parti mereka boleh dikatakan 100% Melayu berugama Islam. Mereka hanya berharap pada PAS sahajakah untuk menegakkan Islam? Di mana tanggungjawab mereka sebagai orang Islam?

Jika kita memahami Islam itu sepenuhnya, tiada yang pelik dari ucapan Presiden PAS itu. Apa masalahnya dengan Negara Berkebajikan jika dibandingkan dengan menyebut Negara Islam? Bukankah Islam itu berkait rapat dengan kesejahteraan dan keadilan, dan bukankah kedua-duanya itu berhubungkait dengan kebajikan? Ertinya, di dalam Islam membuat kebajikan kepada semua rakyat itu hukumnya wajib dan melakukan kezaliman itu haram. Apabila PAS menyebut perkataan Negara Berkebajikan, ertinya PAS tetap konsisten untuk mewujudkan Negara Islam yang sebenarnya.

Pendekatan PAS di dalam mendekati golongan bukan Islam dengan mempopularkan Negara Berkebajikan adalah satu pendekatan yang bijak dan penuh berhikmah. Tiada alasan atau hujah untuk Umno mendakwa PAS menggugurkan tuntutan Negara Islam kerana di dalam Muktamar PAS kali ini dasar PAS tidak berubah seinci pun. Rakan sekutu PAS di dalam PR semuanya faham dengan dasar PAS, cuma Umno sahaja yang tidak faham.

Ada puak Umno yang bertanya mengapa tidak menyebut Negara Islam beserta dengan hukum Hudud? Kita ingin bertanya juga pada mereka, bagaimana hukum Hudud boleh dilaksanakan jika negara itu tiada kebajikan? Di dalam keadaan rakyat yang susah dan miskin, rasuah yang tidak dibenteras, ekonomi yang tidak diurus dengan baik, masalah sosial tidak diatasi dengan baik dan dengan pendidikan yang tidak sempurna, bagaimana mahu dilaksanakan hukum tersebut? Di mana pengutamaannya?

Berbeza dengan Umno, mereka ternyata mengabaikan banyak perkara seperti yang disebutkan tadi. Umno gagal di dalam banyak aspek sepanjang memerintah negara ini. Negara dibelenggu dengan masalah sosial, ekonomi, pendidikan, hak asasi, perundangan bahkan di dalam aspek keselamatan pun mereka cuai. Kesemua kecuaian yang telah Umno/Bn lakukan ini menjadi tumpuan utama oleh PAS untuk diperbaiki kerana aspek itu juga wajib diuruskan sebagai sebuah Negara Islam.

Justeru itu, tiada bezanya untuk menyebut sebuah Negara Berkebajikan dengan Negara Islam kerana Negara Islam itu sendiri mewajibkan perlaksanaan kebajikan dan keadilan./wfauzdin.blogspot.com

PAS TIDAK MELATAH DENGAN KICKDEFELLA

Posted: 02 Jun 2011 11:58 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

SAYA menyokong sepenuhnya kenyataan Presiden PAS, Tuan Guru Hj Hadi Awang yang menyerahkan kepada SPRM berkaitan isu yang dibangkitkan oleh Blogger Kickdefella atau Syed Azidi yang mendakwa mendapat wang dari Exco Kelantan, YB Husam Musa.

Tetapi saya yakin, Kickdefella tidak boleh `cari makan' lebih jauh dari itu dan percayalah isu ini akan hilang sejurus selesai Muktamar PAS yang sedang berlangsung sekarang. Isu ini timbul kerana YB Husam masuk bertanding jawatan Naib Presiden PAS, jika tidak mungkin tidak timbul kerana jika benar, sudah lama ianya akan timbul. Mengapa perlu tunggu muktamar?

Kenyataan Presiden PAS memang bijak kerana beliau sedar ada perangkap sedang dipasang. Selepas ini, samada YB Husam menang atau tewas kita mahu lihat siapa yang berani membawa isu ini ke pihak SPRM. Apa pun saya yakin, isu ini akan hilang dibawa angin lalu sehari dua ini./wfauzdin.blogspot.com

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Video Perception: Is Umno Anti-Rakyat [part2]

Posted: 03 Jun 2011 10:08 AM PDT

Vidoe Perception : Is Umno Anti-Rakyat [part1]

Posted: 03 Jun 2011 10:07 AM PDT

Video - Ust Nasharudin Mat Isa: Ucapan Perasmian Dewan Pemuda PAS-52

Posted: 03 Jun 2011 09:42 AM PDT

Video Ucapan TG Nik Abdul Aziz: Perasmian Muktamar DMPP ke-51

Posted: 03 Jun 2011 09:41 AM PDT

Video - PAS dan Umno boleh kerjasama bukan berpakat

Posted: 03 Jun 2011 09:40 AM PDT

Video Hadi Umno Bebalkan rakyat islam,Kotorkan Politik Negara

Posted: 03 Jun 2011 09:39 AM PDT

Video : Pemilihan Parti Lambang Keberanian PAS

Posted: 03 Jun 2011 09:36 AM PDT

Video Amanat Presiden Pertahan Negeri PR Sehabis Kudrat

Posted: 03 Jun 2011 09:35 AM PDT

Video Hadi Ketelusan Kunci Kemakmuran Negara

Posted: 03 Jun 2011 09:35 AM PDT

Ucapan bernas ke arah pengukuhan dasar - NGO

Posted: 03 Jun 2011 09:32 AM PDT

KUALA LUMPUR 3 Jun: Presiden PAS, Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang, sememangnya layak diberikan pujian kerana berjaya mengenengahkan fakta-fakta yang bernas bagi kemantapan PAS dan kepentingan negara, menerusi ucapan dasarnya.

Dalam ucapan dasarnya  pada Muktamar PAS Ke-57 di Kolej Univeriti Islam Zulkifli Mohamad di Taman Melewar, di sini, hari ini, beliau antara lain telah menyentuh pelbagai perkara bagi pengukuhan dasar PAS yang tidak boleh lari dari perjuangan Islam.

Timbalan Pengerusi 1 Sekretariat Misi Cakna Pallestin, Wan Mohd Sharafi berkata, menerusi ucapannya itu, Presiden PAS telah meletakkan harapan yang tinggi kepada ahli-ahli parti agar istiqamah dengan perjuangan walaupun menghadapi tekanan hebat.
Read More / Baca Lagi >>

PAS Perkenal Dasar Undang-undang Didik Rakyat

Posted: 03 Jun 2011 09:29 AM PDT


GOMBAK, 3 Jun - Undang-undang yang mendidik rakyat adalah objektif PAS dalam menerajui negara yang berkebajikan, ujar Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.
Katanya, kaedah denda yang ditetapkan oleh kerajaan kepada pesalah di negara ini tidak menjurus ke arah pendidikan akhlak dan pemantapan rohani. Sebaliknya, ia hanya bertujuan menakutkan rakyat.
Tegas Abdul Hadi itu lagi, kaedah perundangan Islam menjadikan orang yang dituduh belum bersalah dengan wajib melindungi dan membelanya. Sementara seorang hakim pula mencari jalan untuk membebaskan tertuduh bukan menjatuhkan hukuman.
Read More / Baca Lagi >>

Amanat Presiden : Pertahan Negeri PR Sehabis Kudrat

Posted: 03 Jun 2011 09:19 AM PDT


GOMBAK 3 JUN : Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini secara rasminya mengarahkan seluruh jentera PAS bersiap sedia menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 sebaik sahaja muktamar berakhir.

Beliau juga menggesa seluruh pimpinan berikrar untuk mempertahankan negeri-negeri yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat dengan sepenuh daya dan kudrat.

" Walau bila pun tarikhnya, saya dengan ini mengarahkan seluruh jentera PAS untuk bersiap sedia sebaik sahaja muktamar kita selesai untuk menghadapi pilihan raya umum, dengan membuka bilik gerakan dan aktivitinya dengan penuh taktikal, seterusnya menyiapkan gerak kerja secara berstrategi yang akan diperincikan oleh Jabatan Pilihan raya PAS Pusat nanti. Manakala ILPAS juga perlulah melalui fasa keduanya dalam menjadi nadi utama latihan kepada semua petugas parti di pelbagai peringkat,"katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Pemilihan Parti Lambang Keberanian PAS

Posted: 03 Jun 2011 09:16 AM PDT


GOMBAK 3 JUN : Kematangan para pewakilan untuk memilih pemimpin yang mantap selain mampu membawa kejayaan parti adalah cermin kepada keberanian PAS tidak menangguhkan pemilihan pucuk pimpinan parti itu.

Berbeza dengan Umno-BN, parti Islam itu malah yakin mampu membawa kejayaan parti terutama dalam menghadapi Pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) tidak lama lagi.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata walaupun banyak parti politik lain menangguhkan pemilihan pucuk pimpinan parti mereka sehingga selepas PRU-13, namun PAS yakin pemilihan kali ini tidak akan memecahbelahkan parti sebaliknya akan memantapkan perpaduan pemimpin serta anggota parti.
Read More / Baca Lagi >>

PAS dan Umno boleh kerjasama bukan berpakat

Posted: 03 Jun 2011 09:16 AM PDT

KUALA LUMPUR, 3 Jun: PAS sedia bekerjasama dengan Umno untuk hal-hal tertentu tetapi sama sekali tidak akan berpakat dengan parti nasionalis itu.

"Dengan Umno, kerjasama boleh tetapi untuk pakat tak ada. Bincang untuk pilihan raya adil dan lebih demokratik, kita bersedia," kata Abdul Hadi dalam sidang medianya tengahari tadi.

Abdul Hadi berkata, pelbagai kerjasama yang telah PAS buat dengan Umno termasuk dalam isu nukleur, Palestine dan juga berusaha sama-sama untuk menghadapi masalah ekonomi melalui Majlis Perunding Ekonomi Negara (Mapen).

Beliau menjawab soalan wartawan ekoran sikap Umno yang terus-terusan mengajak PAS bersama dengannya.

Untuk menjawab sikap Umno yang terus-terusan membuat kenyataan meminta PAS meninggalkan Pakatan Rakyat, Abdul Hadi berkata, "Itu kena tanya Umno, kenapa tawar PAS sampai begitu sekali, susah sangat ke hingga tawar PAS."
Read More / Baca Lagi >>

Hadi : Umno Bebalkan Rakyat Islam, Kotorkan Politik Negara

Posted: 03 Jun 2011 09:13 AM PDT


GOMBAK 3 JUN : Dalam ucapan yang dianggap paling keras terhadap Umno, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyifatkan parti pemerintah itu sebagai pengotor politik negara menerusi amalan rasuah, fitnah, pembohongan dan perkauman sempit.

Penegasan beliau sekaligus menzahirkan bahawa  parti Islam itu tidak "termakan" dengan pelawaan-pelawaan Umno untuk menubuhkan kerajaan perpaduan.

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebelum ini mendedahkan Umno menawarkan tiga jawatan Menteri jika PAS setuju meninggalkan Pakatan Rakyat dan bersama Umno.
Read More / Baca Lagi >>

PAS perinci konsep negara kebajikan, persiap Pakatan hadapi PRU-13

Posted: 03 Jun 2011 09:12 AM PDT

GOMBAK, 3 Jun — Di sebalik desas-desus pilihan raya umum ke-13, Presiden PAS membentangkan secara terperinci dasar pihaknya bersama komponen Pakatan Rakyat mahu mewujudkan asas negara berkebajikan — pengurusan yang menurutunya tidak akan membebankan rakyat sama sekali.
Ucapan Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini, yang bertemakan "Membangun Negara Berkebajikan", dilihat kali pertama meletakkan komponen pengurusan dan pentadbiran ekonomi secara menyeluruh lagi terperinci. Ucapan-ucapan lalu lebih berkisar pada soal agama dan sosial.
Hadi menegaskan, dalam negara berkebajikan, kerajaan mengambil tanggungjawab dalam perkara yang menjadi rukun hidup, keperluan asasi kemudahan asas, makanan, pakaian, tempat tinggal, kesihatan, pendidikan dan lain-lain.
Oleh itu katanya, PAS wajib menghapuskan budaya mendapat hasil secara membebankan rakyat yang menjadi amalan kerajaan Umno-BN sehingga mengambil kesempatan mendapat hasil melalui rukun hidup rakyat.
Read More / Baca Lagi >>

Ucapan Dasar: PKR, DAP puji komitmen PAS

Posted: 03 Jun 2011 09:10 AM PDT

KUALA LUMPUR, 3 Jun: Ucapan dasar Presiden PAS bertemakan "Membangun Negara Berkebajikan" di Muktamar PAS Pusat kali ke-57  mendapat reaksi positif daripada rakan PAS dalam Pakatan Rakyat.

Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail yang hadir sebagai tetamu ke muktamar yang bermula hari ini di Dewan Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM) berkata, ucapan dasar tersebut mempunyai mesej yang jelas mengenai peranan PAS untuk menghadapi pilihan raya umum (PRU) ke-13.
Read More / Baca Lagi >>

Presiden PAS : Fahami Konsep, Mari Bangun Negara Berkebajikan

Posted: 03 Jun 2011 09:08 AM PDT

GOMBAK 3 JUN :Muktamar tahunan PAS kali ke-57 yang sedang berlangsung kini adalah medan memperkukuhkan konsep dan objektif sebagai senjata menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 yang begitu sengit, tegas Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Dalam ucapan dasarnya, beliau memberi peringatan sudah sampai masanya segala komitmen bersama Pakatan Rakyat diperkukuhkan sebagai persediaan memimpin masyarakat berbilang kaum di negara ini.

Beliau juga mengajak seluruh rakyat di negara ini bersama-sama gagasan itu dalam memantapkan sebuah negara berkebajikan.  
Read More / Baca Lagi >>

Objektif Ucapan Dasar Presiden

Posted: 03 Jun 2011 09:06 AM PDT

 GOMBAK, 3 Jun - Objektif Negara Berkebajikan memainkan peranan yang besar bagi menyempurnakan keperluan asasi dan kemudahan asas kepada rakyat.
Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, objektif negara berkebajikan ini diguna pakai PAS di negeri Pakatan Rakyat bagi merungkai segala masalah yang  melanda rakyat melalui pendekatan kebajikan.
Tegasnya lagi, PAS tetap tidak menyokong sikap pemimpin UMNO yang memerintah terutamna mereka yang banyak membebankan rakyat dan mengambil kesempatan melalui hasil rukun hidup rakyat.
Read More / Baca Lagi >>

Ucapan dasar sesuai keperluan rakyat kini

Posted: 03 Jun 2011 09:04 AM PDT

GOMBAK, 3 Jun: Kekuatan ucapan dasar Presiden PAS terus diperkatakan kerana tema Membangunkan Negara Berkebajikan cukup tepat diketengahkan mutakhir ini.

Exco Kerajaan Negeri Selangor, Ir Iskandar Samad berkata, konsep itu amat sesuai sekarang dalam keadaan rakyat berhadapan dengan kerajaan BN yang  tidak prihatin pada kebajikan rakyat.

Menurutnya, ekoran sikap tidak prihatin kerajaan itu kini, rakyat dibebankan dengan pelbagai kenaikan harga barang dan  perkhidmatan.

"Kerajaan seolah-olah mengambil sikap lepas tangan dengan apa yang sedang menimpa rakyat," tegasnya ketika ditemui pada tengahari.
Read More / Baca Lagi >>

Pemilihan PAS: Keputusan 10 pagi esok

Posted: 03 Jun 2011 09:01 AM PDT

Mungkin bagi mengelakkan 'rumah siap, pahat berbunyi', PAS memperkenalkan peraturan baru dalam pemilihannya kali ini.

Menurut Pengarah pilihan raya PAS, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman calon-calon jawatan tertinggi kali ini dibenarkan membawa pemerhati ketika proses pengiraan jawatan berlangsung.

Selain itu, tambahnya, sistem Borang 14 seperti yang digunakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi mengelakkan penipuan jumlah undi turut diperkenalkan.
Read More / Baca Lagi >>

Perwakilan PAS mengundi, diramal saji barisan kanan kuat

Posted: 03 Jun 2011 08:59 AM PDT

ANALISIS, 3 Jun — Sejurus selepas menyampaikan ucapan dasar Presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan berlainan jurusan antara kepimpinan ulama dengan kepimpinan profesional tidak bermakna PAS dikatakan sudah berpecah. Menurut presiden PAS itu, pertembungan antara kumpulan ulama atau profesional bukan perkara baru dalam parti. "Istilah ulama dan profesional bukan benda baru. PAS menganggap kepimpinan ulama dan profesional sebagi satu kolektif.
"Islam itu luas. Bukan hanya melibatkan agama semata-mata tetapi turut termasuk cara hidup dan bidang jurusan yang diambil pemimpin," katanya kira-kira empat jam menjelang proses pengundian sempena Muktamar Tahunan Ke-57.
Read More / Baca Lagi >>

Lensa : Perasmian Muktamar Pas Pusat Ke 57

Posted: 03 Jun 2011 08:38 AM PDT

Lensa : Muktamar Dewan Pemuda Pas Pusat - Part 2

Posted: 03 Jun 2011 08:19 AM PDT

Lensa : Muktamar Dewan Pemuda Pas Pusat - Part 1

Posted: 03 Jun 2011 08:07 AM PDT


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT