Nuffnang

Pengikut

Kami Sokong Tokguru

0
sumber :-

Kami Sokong Tokguru


RON 95 Pula Bakal Naik Harga(Rakyat Makin Merana)

Posted: 17 May 2011 04:15 PM PDT


Jika selama ini hanya RN97 yang selalu naik harga,kini giliran RON 92 pula yang kemingkinnan akan mengalami proses"Penyelarasan Harga" nak naik la tu..

Jika dulu rakyat marhain yang menggunakan motosikal dan kereta buruk(macam aku) taklah terasa sangat dengan kenaikan harga RON97 kerana masih menggunakan RON 95 sebagai alternatif kini sudah mula merasakan bahangnya.

kalau dulu pakcik-pakcik Umno di kampung-kampung masih lagi boleh bersuka ria dengan kenaikan harga minyak RON97

"biarlah nok naikpun ,kita guna RON95 ,RON97 tu hok ore kaya.
moleklah tu kerajae buat tu tarik subsidi ore kaya bui ko ore miskin"

Loni sama-sama melopong,hehehe

mstar.com.my
IPOH: Kerajaan akan mengkaji semula semua harga produk petroleum termasuk petrol RON95 pada bulan depan bagi menentukan harga sedia ada akan kekal atau sebaliknya, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada Selasa.

Beliau berkata kajian semula oleh kementerian itu bersama-sama agensi lain seperti Kementerian Kewangan dan Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) akan menentukan sama ada harga sedia ada kekal atau dinaikkan berdasarkan tanggungan subsidi kerajaan.

"Mengikut pelan Rasionalisasi Subsidi, satu kajian semula akan dibuat enam bulan sekali terhadap subsidi semua produk. Jadi untuk petrol RON95, diesel dan LPG (gas cecair asli) kajian terakhir dibuat pada Disember tahun lepas.

"Ini bermakna bulan ini atau awal Jun akan berlaku kajian semula untuk pertengahan tahun...saya tidak boleh memberi gambaran apa yang akan berlaku, tetapi kajian akan berlaku dan tanggungan subsidi oleh kerajaan adalah tinggi," katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Ipoh Barat di sini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai kedudukan semasa harga petrol RON95 berikutan harga petrol RON97 kini meningkat kepada RM2.90 seliter.

Harga RON97, yang diapungkan mengikut harga pasaran minyak semasa, naik 20 sen ke RM2.70 seliter pada 2 April lepas ekoran krisis Timur Tengah manakala kali terakhir harga RON95 naik adalah pada Disember tahun lalu iaitu sebanyak lima sen kepada RM1.90 seliter.

Ismail Sabri berkata walaupun sebelum ini beliau berkata harga minyak tidak dinaikkan pada masa sekarang, tetapi ia tidak menjamin harga minyak akan kekal selama-lamanya kerana tanggungan subsidi kerajaan terhadap produk petroleum pada masa sekarang adalah tinggi.

"Tahun lepas, tanggungan subsidi kerajaan (bagi produk petroleum) adalah RM8 bilion apabila harga minyak dunia meningkat, dan tidak nampak trend itu akan menurun. Kalau keadaan itu berterusan, tanggungan subsidi kerajaan akan menjadi RM18 bilion tahun ini iaitu kenaikan RM10 bilion," katanya.

Beliau berkata sekiranya subsidi dikurangkan, jumlah peruntukan RM10 bilion itu dapat digunakan bagi membina lebih banyak sekolah, jalan-jalan kampung, projek perumahan rakyat serta memberi lebih banyak bantuan pelajaran.

Katanya rakyat perlu sedar jumlah subsidi besar yang ditanggung kerajaan sepatutnya dibelanjakan untuk projek yang lebih memberi manfaat kepada pelbagai lapisan rakyat. BERNAMA

-ijoks2009-
Saya bukan nak mengajar dan taklayakpun nak mengajar,cuma nak bagi pandangan sikitlah.
kalau kita lihat sistem zakat dalam islam ,wang dari orang kaya yang akan diambil untuk digunakan membantu orang miskin bukan sebaliknya.

Secara mudahnya jika negara benar-benar terdesak ,"Orang kaya" lah yang patut berkorban dahulu,merekalah yang lebih afdhal menderma untuk negara bukannya rakyat miskin macam kami.

Di Malaysia kita ada tidak kurang dari 30 "Orang kaya" yang tersohor.
Mari kita lihat berapa gaji mereka.
Ini adalah pendedahan dari salah seorang Pegawai Bahagian Kewangan, Di Jabatan Perdana Menteri. Pendedahan ini mengenai Slip Pendapatan Bulanan Menteri dan Timbalan Menteri di Malaysia. Hanya pegawai-pegawai tertentu sahaja dibenarkan menguruskan maklumat ini, walaupun mereka itu adalah PA kepada Menteri.
Kakitangan perkeranian tidak mengetahui, sebab slip pendapatan bulan masing-masing diberi dengan sampul surat tertutup.Maklumat ini adalah dari kawan-kawan di Jabatan Audit Negara,Perbendaharaan Malaysia, Bahagian Kabinet Jabatan Perdana Menteriserta serta Bahagian Pentadbiran Kewangan Parlimen Malaysia.
Slip Pendapatan Bulanan bagi Menteri Penuh Malaysia termasuk Ketua-Ketua Menteri
1. Gaji Pokok RM18,000 – sulit untuk public, tidak boleh didedah kpd orang awam (OSA) akhbar ditegah mendedahkannya.Terikat dgn akta Parliment
2. Elaun Keraian RM10,500.00 - tidak sulit, pendedahan harus berhati-hati
3. Elaun Perumahan RM10,800.00 – tidak sulit – pendedahan harus berhati-hati Kebanyakn menteri ada rumah sendiri, jadi tuntutan ini masuk poket mereka sajalah
4. Elaun Wakil Rakyat RM10,650.00 - tidak sulit tapi tidak orang semua tahu.
5. Elaun parking RM 5,700.00
Jumlah pendapatan bulanan RM55,650.00 yg wajib terima samada sakit atau tidak kerja
Lain-lain kemudahan
1. Bercuti keluar negara sekali setahun terutama selepas persidangan Dewan Negara- semua perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan termasuk tiket penerbangan,hotel, duit poket sebanyak RM50,000.00. Kalau tidak bercuti keluar negara seorang menteri boleh menuntut sebanyak RM50,000.00 tanpa resit.
2. Bil letrik percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia
3. Bil Air percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia
4. Bil telefon percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia
5. Peruntukan perkakasan dapor/perhiasan rumah dll boleh dituntut setahun sekali sebanyak RM40,000.00
6. Sebuah kereta Mercedes S320, di lengkapi dgn talipon bimbit,satu driver,minyak percuma.Kalau pakai pemandu kementerian,dapatlah duit percuma.
7. Semua pemberian derma spt kpd perkahwinan, kematian,atau pemberian kpd badan kebajikan kebajikan boleh dituntut.
8. Boleh mengadakan rumah terbuka setiap hari raya, segala perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan. Kebiasaan Menteri menuntut sebanyak RM400,000.00
9. Setiap menteri biasanya tuntutan mereka sebanyak RM45,000.00 semua elaun perbelanjaan tidak termasuk elaun-elaun dalam slip pendapatan bulanan.
Slip Pendapatan Bulanan Bagi Timbalan Menteri
1. Gaji Pokok RM15,000 – sulit untuk public,tidak boleh didedah kpd orang awam (OSA) akhbar ditegah mendedahkannya.Terikat dgn akta Parliment
2. Elaun Keraian RM9,500.00 – tidak sulit, pendedahan harus berhati-hati
3. Elaun Perumahan RM9,800.00 – tidak sulit- pendedahan harus berhati-hati Kebanyakn menteri ada rumah sendiri, jadi tuntutan ini masuk poket saja lah poket sendiri
4. Elaun Wakil Rakyat RM10,650.00 – tidak sulit
5. Elaun parking RM 5,700.00
Jumlah pendapatan bulanan RM50,650.00 yg wajib terima samada sakit atau tidak hadir bertugas.

Maklumat diatas adalah berdasarkan tangga gaji seorang menteri pada tahun 1999. Saya rasa terdapat sedikit sebanyak perubahan sehingga sekarang. 
sumber maklumat disini


p/s:
Kami tak dengkipun dengan gaji dato' menteri ,kami cuma nak dato'k sama-sama berkorban 10 peratus sahaja dari gai dato' cukuplah.
Bila susah kami yang menangung "azab" lebih ,bila senang dato' makan sorang .tak baiklah macam tu dato'
Dato takpalah minyak naik tinggi manapun datok dapat minyak free

Dari Ibnu Abbas r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah s.aw. bersabda: Tidak sempurna iman seseorang daripada kamu yang makan sehingga kekenyangan sedangkan jirannya kelaparan. 
(Hadis riwayat Tabrani)


Dibawah ini adalah antara tindakan yang pernah dibuat oleh kerajaan Kafir Britain untuk menangani masaalah ekonomi negara mereka.
  1. Kerajaan campuran Britain merancang penjimatan sebanyak 513 juta pound sterling (RM2.5 bilion) dengan mengurangkan bajet badan-badan penasihat dan membubarkan sebahagian daripadanya
  2. Faedah istimewa yang dinikmati kakitangan kerajaan seperti teksi, penerbangan dan kemudahan hotel juga akan turut terjejas
  3. Gaji perdana menteri Britain dan menteri-menteri Britain dipotong sebanyak 5 %
  4. Menteri-menteri Britain yang terdiri daripada kerajaan campuran Konservatif dan Liberal Demokrat tidak diberikan elaun pengangkutan dan……………….kemungkinan besar mereka akan menggunakan alternatif lain seperti tren atau pun bas
  5. Kerajaan juga bakal menjimatkan sebanyak 8 bilion pound (RM38 bilion) melalui cukai khas yang dikenakan kepada bank

Cari N3 lama-lama disini

Cara-Cara Berjalan Diatas Air(Santai)

Posted: 17 May 2011 03:34 PM PDT

SantaiCari N3 lama-lama disini

Politiksukusakat

0
sumber :-

Politiksukusakat


Senarai Calon Yang Layak bertanding Jawatan Dalam PAS Pusat sesi 2011-2013

Posted: 17 May 2011 07:17 PM PDT

SENARAI CALON YANG LAYAK BERTANDING JAWATANKUASA KERJA PAS PUSAT SESI 2011 - 2013

Jumlah Borang Pencalonan diterima daripada kawasan : 152 Kawasan
Jumlah Pencalonan DITOLAK : 6 Borang
Jumlah Pencalonan SAH / DITERIMA : 146 Borang


PENGERUSI TETAP (3/4)

1. Abu Kassim Abdullah
2. Hussin Ismail
3. Wan Abdul Rahim Wan Abdullah, YB Dato'


TIMBALAN PENGERUSI TETAP (5/11)

1. Hussin Ismail
2. Ishak Surin
3. Misbahul Munir
4. Nasuruddin Daud, YB
5. Wan Abdul Rahim Wan Abdullah, YB Dato'


PRESIDEN (1/2)

1. Abdul Hadi Awang, YB Dato' Seri Tuan Guru Haji ( Menang Tanpa Bertanding)TIMBALAN PRESIDEN (6/8)

1. Azizan Abd Razak, YAB Dato' Seri
2. Husam Musa , YB Dato'
3. Mohamad Sabu, Hj
4. Nasharudin Mat Isa, YB
5. Salahuddin Ayub, YB
6. Tuan Ibrahim Tuan Man, Dato'


NAIB PRESIDEN (14/18)

1. Azizan Abd Razak, YAB Dato' Seri
2. Husam Musa , YB Dato'
3. Idris Haji Ahmad, Ustaz
4. Mahfuz Omar, YB Dato'
5. Mazlan Aliman
6. Mohamad Sabu
7. Mohd Amar Abdullah, YB Dato'
8. Mohd Hatta Md Ramli, YB
9. Mujahid Haji Yusof Rawa, YB
10. Nasharudin Mat Isa, YB
11. Nik Zawawi Nik Salleh, Ustaz
12. Nizar Jamaluddin, YB Dato' Seri
13. Salahuddin Ayub, YB
14. Tuan Ibrahim Tuan Man, Dato'


AHLI JAWATANKUASA KERJA (82/118)


1. Abdul Ghani Abdul Rahman, Ustaz
2. Abdul Ghani Shamsuddin, Ustaz
3. Abdul Halim Abdul Rahman, Dato' Ustaz
4. Abdul Rani Osman, YB Dr. Hj
5. Abdul Wahid Endut, YB Hj
6. Abu Bakar Chik, Dato' Ustaz ,
7. Abu Bakar Hussein, Ustaz
8. Adly Zahari,
9. Ahmad Sabki Yusof,
10. Aiman Athirah Al-Jundi
11. Amiruddin Hamzah, YB Ir.
12. Anuar Tan Abdullah, Dato' Hj
13. Asmuni Awi, Hj
14. Azizan Abdul Razak, YB Dato' Seri Ustaz,
15. Azman Shapawi, Ustaz
16. Halimah Ali, YB Dr.
17. Hamzah Abdullah,
18. Hamzah Jaafar, Dr.
19. Hanipa Maidin, Hj
20. Hashim Jasin, YB Ustaz
21. Hassan Ali, YB Dato' Dr.
22. Hayati Othman, YB Dr.
23. Husam Musa, YB Dato'
24. Idris Ahmad, Ustaz
25. Iskandar Abdul Samad, YB
26. Kamarudin Jaffar, YB Dato'
27. Khairuddin Dato' Abdul Malek, Dr.,
28. Khalid Abd Samad, YB Hj.
29. Khalil Idham Lim, YB
30. Lo'Lo Dato Ghazali, YB Dr.
31. Mahfodz Mohamed, Dato' Dr.
32. Mahfuz Omar, YB Dato'
33. Mazlan Aliman,
34. Misbahul Munir Masduki , Ustaz
35. Mohamad Abdullah, (Sabah)
36. Mohamad Nor Mohamad, Hj.
37. Mohamad Sabu, Hj.
38. Mohd Anuar Tahir, Hj
39. Mohd Apandi Mohamed, Hj.
40. Mohd Firdaus Jaafar, YB
41. Mohd Hatta Md Ramli, YB Dr.
42. Mohd Nasir Mustafa,
43. Mohd Nasir Zakaria, YB,
44. Mohd Nizar Jamaluddin, YB Ir. Dato' Seri
45. Mujahid Yusof Rawa, YB Dr.
46. Mumtaz bt. Mohd Nawi, YB
47. Mustafa Ali, Dato'
48. Najihatusolehah Ahmad, Dr.
49. Nasharudin Mat Isa, YB Ustaz
50. Nasuruddin Hj Daud, Dato' Ustaz Hj
51. Nik Abduh Nik Abdul Aziz,
52. Nik Mohd Amar Abdullah, YB Dato' Ustaz
53. Nik Zawawi Nik Salleh, Ustaz
54. Norazli Musa, Ustaz Hj.
55. Normala Sudirman,
56. Nuridah Salleh, Ustazah
57. Phahrolrazi Zawawi, YB Ir. Dato' Hj
58. Razman Zakaria,
59. Riduan Mohd Nor, Ustaz,
60. Rosidi Hussin
61. Sa'ari Sungib, YB Hj.
62. Salahudin Ayub, YB,
63. Salleh Man, YB Ustaz
64. Sallehen Mukhyi, Ustaz
65. Shafie Abu Bakar, YB Dr.
66. Siti Mariah Mahmud, YB Dr.
67. Siti Zailah Yusoff, YB
68. Suhaizan Kaiyat,
69. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, YB Dr.
70. Taib Azamuddin Md Taib, YB Dato'
71. Takiyuddin Hassan, YB Dato'
72. Taufek Ghani, YB
73. Wan Abd Rahim Wan Abdullah, YB Dato'
74. Wan Hasrina Wan Hassan,
75. Wan Nik Wan Yusof,
76. Wan Ubaidah Wan Omar, YB
77. Yusof Embong, Ustaz Hj.
78. Zainuddin Yusof, YB Hj
79. Zaki Ibrahim, YB
80. Zuhdi Marzuki, Dr.
81. Zulkefly Muhamad Omar, Hj
82. Zulkifly Ahmad, Hj (Johor)PEMERIKSA KIRA-KIRA (7/29)
1. Rashidi Hassan,
2. Musanif Abdul Rahman
3. Hj Abdul Halim Hasan,
4. Ali Maidin,
5. Abdul Malek Yusof,
6. Mohd Muzammil Hafiz,
7. Abdul Rahim Mohd Arif

KARPET KUNING

0
sumber :-

KARPET KUNING


OPERASI Geronimo

Posted: 17 May 2011 08:25 PM PDT


Oleh: M. Effendy A. Hamid

OPERASI Geronimo: Itulah kod bagi tindakan memburu dan membunuh orang paling dikehendaki Amerika Syarikat, Osama bin Laden (1957- 2011).

Ternyata peribumi Amerika, kaum Red Indian atau khusus suku Chiricahua Apache, amat terguris dan terlalu marah.

Mereka menganggap tentera Amerika menghina pahlawan mereka, Goyalthlay atau Geronimo (1829-1909).

Geronimo memang berwibawa dan menjadi tokoh spiritual atau semangat Orang Asli Amerika. Beliau pernah memimpin serangan puak Apache ke atas tentera Mexico dan Amerika demi mendapatkan pembebasan tanah air kaumnya yang dijajah orang kulit putih dari Eropah.

Kini kaum asli Amerika merupakan minoriti kecil - hanya membentuk 1.37 peratus daripada lebih 306 juta rakyat Amerika. Kebanyakan mereka tinggal di kawasan simpanan (reservation) di pedalaman yang gersang dan mundur.

Sejarah mencatatkan betapa Amerika telah mensesiakan potensi dan masa depan kaum aslinya. Padahal, Amerika mendabik dada sebagai pejuang hak asasi.

Proses pembukaan Dunia Baru (Amerika) bermula dengan pendaratan pelayar asal Italy (diambil bertugas oleh kerajaan Sepanyol), Christopher Columbus (1451- 1506), yang cuba mencari jalan dagang ke India dengan meredah laluan barat - Atlantik.

Columbus tiba di Caribbean pada 1492 dan memanggil peribumi di sana sebagai 'Indios'. Tetapi nama Amerika sempena peneroka dan ahli peta Italy, Amerigo Vespucci (1454-1512).

Proses penjajahan Amerika berterusan dan agresif menjelang abad ke-19 dengan teknologi senjata dan organisasi yang canggih sehingga terpinggir kaum asli.

Bahkan Amerika menggunakan kaedah peluasan jajahan tadi untuk menakluki Kepulauan Hawaii yang beraja dan Filipina pada penghujung abad ke-19.

Dalam proses penjajahan, kaum kulit putih turut mencedok banyak ilmu kaum aslinya - dari segi istilah sehingga teknologi berkhemah dan kayak (berperahu).

Antara istilah Red Indian yang kini menjagat antaranya:

  • Tomahawk - sejenis senjata seperti lembing tetapi digunakan sebagai nama peluru berpandu Amerika; dan
  • Chinook - angin kering di Banjaran Rocky dan sejenis ikan salmon yang besar tetapi kini dikaitkan dengan nama helikopter penyerang.

Tentera Amerika memang sudah menundukkan penentangan kaum aslinya sehingga penjajahannya juga melimpah pada penggunaan istilah yang dikaitkan dengan 'bahasa kekerasan' - seperti istilah kaum aslinya yang digunakan dengan sewenang-wenangnya.

Dalam makalah Burke A. Hendrix, Memory in Native American Land Claims (terbitan jurnal Political Theory 33, Nombor 6, 2005), terpapar isu hak orang asli Amerika ke atas tanah mereka.

Profesor Hendrix menegaskan seharusnya berlaku suatu peralihan dalam pemikiran warga Amerika terhadap kaum orang asli. Katanya, tuntutan tanah kaum asli Amerika memang harus dipertingkat kerana sudah banyak tanah diambil secara tidak adil daripada mereka.

Beliau menekankan Amerika wajar mengingati sejarah penjajahan yang bak cuba dilupakan demi berlaku adil terhadap kebenaran. Hal ini masih berlarutan dalam proses penjajahan batin kaum asli Amerika, hujahnya.

Saya teringat peribahasa Melayu 'alah jadi abu, menang jadi arang' yang sebenarnya menjelaskan erti konsep Darwinisme atau hukum rimba iaitu pergelutan untuk menonjolkan yang terkuat (struggle for the fittest).

Selaku adikuasa tunggal dunia, Amerika memang perlu menonjolkan keampuhannya untuk mengalahkan penentangnya seperti tokoh silam, Geronimo, atau yang terbaru, Osama.

Jika tidak begitu, gelaran 'adikuasa' yang diperolehinya sebagai kesan hukum rimba itu tentu tidak lagi bermakna.


WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


KES LIWAT - HAKIM DULU POPULAR DENGAN `TIDAK RELEVEN' , HAKIM SEKARANG DENGAN `WIBAWA'NYA

Posted: 17 May 2011 07:00 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

DRAMA lebih menarik lagi apabila DS Anwar diminta membela diri di dalam kes Liwat II. Keputusan Hakim ini tidak memeranjatkan kerana skrip drama telah bocor kecuali jika Hakim berpegang kepada fakta dan membebaskan DS Anwar, itu lah yang paling memeranjatkan kita.

Tidak susah untuk seseorang yang bukan peguam tahu kebenaran kes ini kerana melihat kepada perkara asas iaitu pertuduhan di bawah Seksyen 377B sahaja kita boleh tahu samada perbuatan liwat itu benar berlaku atau tidak. Ini adalah kerana kita saksikan sendiri Saiful mendakwa beliau diliwat secara paksa, tetapi pertuduhan tidak mengguna pakai pengakuan Saiful. Jika digunakan apa yang Saiful kata, Seksyen yang paling tepat adalah Seksyen 377C.

Mungkin ada tafsiran lain terhadap seksyen ini, atau ada sebab tertentu maka seksyen ini releven dengan kes yang dihadapi oleh DS Anwar. Diterangkan dalam mahkamah ada catatan menyebut `cubaan meliwat', tetapi Saiful dianggap masih `berwibawa'. Ada keterangan menceritakan seluar dalam Saiful di rumah seorang wanita yang bukan muhramnya, namun Saiful masih `berwibawa'. Saiful mengaku pergi sembahyang Jumaat tanpa mandi hadas atau mencuci duburnya, dan mengaku Solatnya tidak sah, tetapi Saiful tetap `berwibawa'.

`Berwibawa'nya Saiful adalah juga kerana dapat berjumpa Najib untuk mohon biasiswa sedangkan beliau gagal dalam pengajian. Pakar juga `berwibawa' walaupun mencatat tarikh pada barang ujian lebih awal dari ujian dibuat. Pegawai Penyiasat Polis Jude pula tentu dilihat `berwibawa' apabila menyimpan bahan bukti DNA di dalam almari sahaja seperti menyimpan seluar dalam, lebih wibawa `air mani' itu boleh bertahan terlalu lama melebih 90 jam yang mencipta rekod dunia. Hebat dan `wibawanya' cecair yang kununnya dimiliki oleh DS Anwar itu.

CCTV apartmen yang menjadi bahan bukti itu juga tidak kurang wibawanya kerana masa yang dicatat dalam CCTV di pintu lift lebih awal dari yang dicatat di pintu utama apartmen. Doktor kata tiada kesan kemasukan, tapi ahli kimia buat ujian kata ada terdapat `cecair itu' dalam lubang Saiful ertinya ada kemasukan. Wibawanya pakar-pakar berkenaan. Hakim tentulah lebih berwibawa apabila membatalkan keputusannya sendiri yang mulanya tidak membenarkan barang-barang kepunyaan DS Anwar di dalam lokap dijadikan bahan bukti, tetapi akhirnya diterima menjadi bahan bukti.

Melihat kepada semua ini, percayalah saya seperti yang DS Anwar katakan bahawa tiada yang pelik dan ajaib berlaku sekiranya melibatkan DS Anwar. Maka, tertawalah dunia melihat drama ini dan di mana mahu kita letakkan muka kita sebagai rakyat Malaysia? Percayalah, selepas ini lebih banyak yang pelik akan berlaku. Kita tunggu dan dunia luar pun tunggu siapa lagi yang boleh dianggap `berwibawa' selepas ini./wfauzdin.blogspot.com

Putuskan Anwar bela diri, mahkamah berat sebelah- Suaram

Posted: 17 May 2011 12:58 PM PDT

KUALA LUMPUR: Suara Rakyat Malaysia (Suaram) menyatakan rasa kesal dengan keputusan hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengarahkan ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim membela diri dalam kes fitnah II.

Koordinator Suaram, Hasbeemasputra Abu Bakar berkata prosiding perbicaraan terhadap Anwar dijalankan secara berat sebelah.

"Sepanjang perbicaraan kes Anwar, Suaram mendapati mahkamah berat sebelah terutamanya apabila menafikan akses peguam Anwar kepada laporan perubatan dan lain-lain dokumen yang merupakan hak asas mereka dalam perbicaraan.

"Hal ini lebih melucukan apabila hakim beranggapan Saiful Bukhari adalah "saksi yang jujur dan boleh dipercayai" sedangkan Saiful sendiri berulang kali memberikan kenyataan bercanggah malah didapati menjalinkan hubungan sulit dengan salah seorang pendakwa raya ketika perbicaraan berlangsung," kata Hasbeemasputra dalam kenyataannya semalam.

Katanya, Suaram juga tidak bersetuju dengan penerimaan hakim tentang kesaksian tiga doktor, di mana ada percanggahan jelas dalam kesaksian mereka yang mengatakan wujud penetrasi.

"Tapi kemudian hakim menunjukkan keputusan yang tidak konsisten apabila dari awal menolak untuk menerima sampel DNA yang diperolehi daripada lokap di mana Anwar ditahan.

"Ini senario tidak masuk akal berdasarkan keterangan doktor apabila disoal peguam bela merujuk kepada laporan perubatan yang dibuat keatas Saiful," kata beliau.

Dalam pada itu, beliau menyifatkan keputusan hakim, Mohamad Zabidin perlu dipertimbangkan semula kerana wujud elemen konspirasi politik dalam kes itu.

"Penting untuk diberikan perhatian bahawa asas penghujahan peguam Anwar adalah wujud konspirasi politik untuk menjatuhkan Anwar.

"Berkali-kali Suaram menyuarakan bahawa mahkamah telah dijadikan boneka oleh kerajaan yang memberikan keputusan berat sebelah bukan berdasarkan kepada keadilan," tegasnya.

Sumber:
http://www.keadilandaily.com/putuskan-anwar-bela-diri-mahkamah-berat-sebelah-suaram/


MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Lokap Mona Fendy berhantu

Posted: 17 May 2011 09:35 PM PDT

Suara rintihan pada lewat tengah malam, hembusan nafas di tengkuk yang meremangkan bulu roma dan perasaan seperti diperhatikan seseorang, antara pengalaman seram ditempuhi anggota polis bertugas di lokap yang pernah menempatkan Mona Fandey bersama suaminya, Mohd Affandi Abdul Rahman dan pembantu mereka, Juraimi Hussin, di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Raub.

Suasana menyeramkan itu berlaku selepas ketiga-tiga mereka menjalani hukuman gantung hingga mati pada 2 November 2001 selepas didapati bersalah membunuh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Talam, Datuk Mazlan Idris pada 13 Julai 1993.

Selepas hampir 10 tahun kejadian menyeramkan itu 'disimpan' anggota balai berkenaan, baru sekarang ia didedahkan kepada umum dan orang ramai boleh menempuh sendiri pengalaman aneh itu apabila lokap berkenaan bakal dijadikan destinasi pelancongan dalam 'Pakej Lawatan Berhantu' yang dipromosikan Tourism Malaysia Pahang.
Pengarah Tourism Malaysia Pahang, Amran Abdul Rahman berkata, cadangan memasukkan lokap berkenaan dalam Pakej Lawatan Berhantu disuarakan sendiri polis pada mesyuarat bersama agensi kerajaan di Raub baru-baru ini, sebagai satu lagi tarikan ke daerah berkenaan, selain keindahan semula jadi dan bangunan zaman kolonial yang masih terpelihara.

Menurutnya, lawatan berhantu terlebih dulu popular di luar negara sebelum fenomena itu menular ke Malaysia lebih lima tahun lalu sehingga banyak pengamal paranormal menawarkan aktiviti sedemikian - HM

Dakwa pencegah maksiat sebabkan kematian - Dr Asri

Posted: 17 May 2011 09:25 PM PDT

Bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyelar tindakan penguatkuasa agama yang menyebabkan kematian dalam operasi pencegahan maksiat, seperti yang dilaporkan semalam.

Menurutnya, tindakan bagi membendung "maksiat peribadi" seperti khalwat dan minum arak yang dilakukan secara bersembunyi sehingga menyebabkan kematian adalah satu dosa.

"Maka anggota operasi perlulah didakwa dan dibicara atas tuduhan menyebabkan kematian," katanya ketika mengulas kes mangsa mati terjatuh kerana mengelak intipan sebuah jabatan agama, dipercayai merujuk kepada Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI).

"Mereka ini telah menyebabkan mungkar yang lebih besar iaitu kematian kerana ingin mencegah kemungkaran kecil iaitu 'khalwat' dan menggunakan kaedah pencegahan yang dilarang oleh agama iaitu mengintip."

[Berita penuh menyusul]

Khidmat seks disebalik urut kaki

Posted: 17 May 2011 09:15 PM PDT

JOHOR BAHRU: Berselindung di sebalik khidmat urutan kaki, wanita warga asing di premis di Taman Desa Tebrau dipercayai turut menawarkan khidmat seks kepada pengunjung bagi memperoleh pendapatan lebih.

Dalam 'Ops Sayang' dilakukan Jabatan Imigresen Johor kelmarin, sembilan wanita, lima warga China dan empat Thailand, ditahan selepas pemeriksaan mendapati mereka tidak mempunyai dokumen pekerjaan sah.

Timbalan Penolong Pengarah Imigresen Johor, Hamzari A Jalil berkata, serbuan dilakukan jam 3 petang membabitkan 20 anggota dan pegawai hasil risikan dan maklumat orang ramai berhubung aktiviti tidak bermoral di premis berkenaan.

Menurutnya, dalam serbuan itu, pihaknya menahan seorang lelaki warga tempatan berusia 45 tahun dipercayai majikan warga asing terbabit bagi membantu siasatan. "Mengikut maklumat diterima, wanita tukang urut di premis itu menyediakan pakej tambahan kepada pelanggan yang berminat melakukan hubungan seks, namun perkara itu masih dalam siasatan

"Pemeriksaan mendapati semua wanita berkenaan tidak mempunyai sebarang permit pekerjaan sah dan kita menyiasat bagaimana mereka memasuki negara ini," katanya.

Wanita ditahan berusia antara 23 hingga 45 tahun dan dihantar ke Depoh Tahanan Imigresen Pekan Nanas bagi membantu siasatan mengikut Akta Imigresen 1963.

Berikutan itu, beliau berkata, pihaknya meneruskan pemeriksaan dari semasa ke semasa bagi mengesan majikan yang menggaji wanita warga asing tanpa permit kerja sah -HM

Zahid Hamidi pula hahaha .... Kaji dulu sebelum naik harga minyak

Posted: 17 May 2011 09:03 PM PDT

STONE : Ada apa-apa ka ni  ... bila masa pemimpin Umno ada hati nak jaga rakyat ni? Yang aku tahu selama ni depa akan mendekati rakyat bila ada pilihanraya saja .... hahaha. Atau pun PRU dah dekat, masing-masing semua nak jaga rakyat, kalau tak ala mampuih korang la. Hari tu KJ, ni Zahid pula .....

Kaji dulu sebelum naik harga minyak

TEMERLOH – Kerajaan diminta supaya menjalankan kajian secara mendalam sebelum membuat keputusan untuk menaikkan harga minyak petrol RON95.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, kerajaan perlu mencari satu mekanisme lain bagi menjimatkan pemberian subsidi untuk bahan bakar itu.

"Saya percaya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mempunyai mekanisme lain yang boleh digunakan bagi menampung subsidi dan kenaikan harga minyak tersebut.

"Kerajaan juga boleh menggunakan pelbagai sumber cukai untuk menampung subsidi tersebut," katanya selepas menutup program gotong-royong Perdana Mukim Bangau anjuran bersama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Sungai Gau dan Angkatan Tentera Malaysia di sini, semalam.

Turut hadir Ahli Parlimen Temerloh, Datuk Saifuddin Abdullah, yang juga Timbalan Menteri Pengajian Tinggi.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Pertahanan berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin semalam yang meminta kerajaan tidak menaikkan harga petrol RON95 bagi menjamin kebajikan rakyat.

"Bagaimanapun, kerajaan dalam keadaan serba salah jika harga minyak tidak dinaikkan, kerana akan tingkatkan defisit kerajaan," katanya yang bersetuju kenaikan RON95 bebankan rakyat kerana harga barangan lain akan turut meningkat.

Mengenai program gotong royong itu, beliau berkata program 'tentera masuk kampung' akan diteruskan bagi meningkatkan hubungan baik antara rakyat dan tentera.


Ahmad Zahid berkata program sedemikian sebenarnya telah dilaksanakan sejak sekian lama dan dilihat memberi banyak manafaat kepada semua pihak.

Pada majlis itu, beliau turut menyampaikan sumbangan peribadi berjumlah RM20,000 kepada Masjid kampung Sungai Gau. - SH

Tarik subsidi IPP - Guan Eng

Posted: 17 May 2011 08:40 PM PDT

DAP: Remove IPP subsidies first
By Yow Hong Chieh

KUALA LUMPUR, May 18 - The Najib administration should first cut billion-ringgit subsidies for independent power producers (IPPs) rather than burden the people with subsidy cuts on essential items, DAP has said.

DAP secretary-general Lim Guan Eng said the government would only spur inflation by removing the diesel super subsidy before cutting "big opium" gas subsidies worth RM19 billion for IPPs and commercial power sectors.

"Remove the big opium of gas subsidies that can save tens of billions of ringgit annually before dealing with the opiate for the masses that only save hundreds of millions of ringgit," he said in a statement today.

"Why should the masses and the ordinary 27 million Malaysians be made to bear these price rises when the few big corporate giants in the IPPs do not suffer a single cent in gas subsidies cuts?"

Lim (picture), who is also Penang chief minister, added that the government should also be dealing with "the bigger opium" of RM28 billion lost annually to corruption, estimated to have cost the nation up to US$100 billion (RM303.06 billion) since the 1980s.

Prime Minister Datuk Seri Najib Razak said yesterday that fuel subsidies are "like opium" to the Malaysian economy and will have to be reduced gradually to bring the budget deficit under control.

He said the government had budgeted for fuel subsidies to cost the economy RM11 billion this year but that the estimate had soared to around RM18 billion because of high global crude oil prices.

"Subsidies as a whole are like opium. Once you take opium it's hard to kick the bad habit. Once you provide subsidies, it's hard to take them away without some political cost," he told an audience at Oxford University's Centre for Islamic Studies.

DAP publicity chief Tony Pua said similarly said the government must take action against "fat crony companies" like IPPs if it wished to reduce subsidy burden, as last year's five-in-one subsidy cut would only save RM750 million while a 20 per cent cut in subsidies to IPPs would save RM3.6 billion.

He pointed out that in 2008, based on Petronas' annual reports, gas subsidies granted to IPPs amounted to RM8.1 billion, while Tenaga Nasional Bhd (TNB) took RM5.7 billion.

The Petaling Jaya MP said while there was no doubt that the cost would be passed on to consumers, unfair contracts signed between the government the IPPs meant that electricity tariffs should be at least 26 per cent cheaper based on comparison to international rates.

"This means that the heavy subsidies for these IPPs only served to mask the astronomical profits made by these corporations," Pua said in a statement today.

"Hence the Government's continued attempt to reduce subsidies for the man-on-the-street and its continued refusal to restructure unfair contracts with concessionaires such as the IPPs proves only that the Government does not prioritize the interest of the people ahead of its profitable cronies."

He added that he supported Umno Youth chief Khairy Jamaluddin's call for government to cease further subsidy cuts in light of rising inflation and to increase accountability to help trim the budget deficit.

Ladang Rakyat dan nota cemburu Umno Kelantan

Posted: 17 May 2011 08:27 PM PDT

Green Cresent

Pada 16 Mei lalu berlaku empat peristiwa penting dalam konteks negara. Peristiwa itu ialah penyerahan nota cemburu projek Ladang Rakyat oleh Pemuda Umno Kelantan kepada Menteri Besar Kelantan, sambutan hari guru, penghakiman kes konspirasi menjatuhkan maruah Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan diikuti dengan keperluan penambahbaikan khidmat Jabatan Imigresen Kota Bharu dalam melayani 200 pelanggan sehari kerana mengurus paspot.

Apa pun tulisan ini tidak akan mengulas mengenai hari guru, maruah Anwar Ibrahim dan hal Imigresen. Apa yang akan ditumpukan adalah isu penyerahan nota cemburu projek Ladang Rakyat oleh Pemuda Umno Kelantan kepada Menteri Besar Kelantan.

Pemuda bangang

Sesungguhnya kandungan nota cemburu yang ditulis sebagai 'memorandum rakyat' adalah sebenarnya suatu manifestasi pemuda Umno yang jelas 'bangang' dengan projek pembangunan anjuran Kerajaan Kelantan pimpinan Menteri Besar merangkap al-Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Meskipun sudah berlembar-lembar penjelasan dibuat oleh pimpinan Kerajaan Negeri, namun kandungan nota cemburu oleh ketua pemudanya, Anuar Safian (foto) membuktikan sifat bangang itu.
Nota cemburu itu mengandungi lima butiran, iaitu meminta butiran perjanjian syarikat yang menjalankan kerja-kerja perladangan, mahu tahu penglibatan Bumiputera Kelantan dengan syarikat yang menjalan usahasama dengan Syarikat Ladang Rakyat, minta disenaraikan syarat-syarat dan kelayakan peserta, mahukan perincian perolehan pendapatan atau laporan kewangan dan hasil tahunan diperolehi, dan inginkan penjelasan mengenai lokasi, keluasan dan status tanah yang dimajukan (kononnya dirampas dari rakyat).

Lima butiran itu, ternyata pengetahuan Pemuda Umno tidak bertambah-tambah meskipun pihak Ladang Rakyat dan Kerajaan Negeri sudah menjelaskan tanah pembangunan Ladang Rakyat adalah atas tanah kerajaan dan tidak pernah merampas tanah rakyat. Berlaku dakwaan rampasan tanah tidaklah tepat. Sebenarnya di situ ada segelintir rakyat yang melakukan teroka atas tanah kerajaan. Apa pun, bayaran pampasan dibuat oleh Ladang Rakyat kepada rakyat (peneroka) yang meneroka tanah kerajaan.

Demikian pula, syarikat yang diberi hak hanya pemaju bukannya pemilik yang diberikan tanah.. Tanah tetap dimiliki oleh Ladang Rakyat. Justeru Ladang Rakyat telah meraih untung bukannya rugi. Buktinya, 4,300 peserta diberikan dividen dan mana-mana rakyat yang tanahnya terlibat dengan pembangunan Ladang Rakyat tetap dibayar pampasan. Jika rugi pasti dividen dan pampasan tidak akan dibayar.
Demikian pula, Pemuda Umno bangang dalam memahami tujuan projek pembangunan Ladang Rakyat yang semestinya untuk membantu rakyat, khususnya yang miskin. Justeru penerima dividen adalah individu yang berada dalam lingkungan miskin, tanpa pilih kasih dan tidak mengira fahaman politik. Ia tidak sama dengan kerajaan Umno yang tebal dengan amalan diskriminasi, pilih bulu dan terpilih kerana ia Umno.

Terbaru, Negeri Terengganu di bawah kerajaan Umno diberikan wang royalti minyak sedangkan Kelantan yang layak telah dinafikan. Belum lagi mengambil kira kegagalan menyiapkan projek atas semata-mata kontraktor adalah kroni. Lihat sahaja kemajuan pembinaan jambatan kedua 'Jambatan Sultan Yahya Petra' yang merentasi Sungai Kelantan. Ia adalah melibatkan kontraktor kroni yang cukup terkenal di Kelantan. Pemuda Umno Kelantan gagal nampak (jambatan tidak siap) kerana mereka bangang.

TV1 pembohong

Bangang pemuda Umno ditambah lagi dengan pelapor peristiwa menyerah nota cemburu itu telah dilapor secara 'pembohongan' oleh TV1 melalui siaran berita jam 5.30 petang dan jam 8.00 malam pada hari sama.

Sekurang-kurang tiga pembohongan dibuat TV1. Pertama bantahan dikatakan kerana Kerajaan Kelantan merampas tanah rakyat, sedangkan tidak berlaku rampasan tanah.

Kedua nota itu dilapor sebagai diserahkan kepada Timbalan Speaker Kelantan, sedangkan penerima sebenar ialah Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan.

Ketiga berlaku provokasi dicetus oleh pihak Timbalan Speaker yang dikatakan menyebabkan kekecohan, sedangkan pencetusnya adalah pemuda Umno yang mengampit di sebelah kiri Anuar Safian terlebih awal menarik tangan Timbalan Speaker ketika meminta pemuda itu menjarakkan kedudukan semasa penyerahan hendak dibuat.

Dan pembohongan keempat, pihak TV1 melaporkan seramai 1,000 orang mengiringi Anuar Safian menyerahkan nota cemburu itu. Sebenarnya hanya 200 orang termasuk beberapa Orang Asli yang diupah. Atas pembohongan tersebut, pemuda Umno dan TV1 jelas tiada kredibiliti untuk dipercayai rakyat Kelantan.

Kenapa cemburu?

Meskipun Pemuda Umno berjaya mengumpul 200 orang pengiring semasa penyerahan nota cemburu itu, apa pun rakyat Kelantan harus tahu, kenapa Umno amnya begitu cemburu terhadap kejayaaan Ladang Rakyat. Tidak lain kerana di sebalik kejayaan itu kesannya adalah ia membangun negeri dan membantu rakyat miskin.

Sementara itu, di sebalik pembangunan tanah untuk projek Ladang Rakyat, turut terbongkar broker teroka tanah Kerajaan Negeri secara tidak sah. Dikatakan broker itu membabitkan pimpinan Umno tertentu, di samping beberapa individu kroni pemimpin tersebut. Ia sudah menjadi kerugian dari segi 'politik anak buah' tatkala anak buah yang dijanjikan dengan geran tanah sudah terpaksa menagih janji yang tidak kesampaian.

Justeru politik menghasut rakyat agar membangkang usaha Kerajaan Negeri di bawah pimpinan Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz dilakukan oleh pemimpin Umno. Mungkin pemimpin tersebut sudah lupa, bahawa membangkang Ladang Rakyat bermakna menyekat rezeki untuk rakyat miskin. Apakah maruah pemimpin sedemikian?

Sokongan majoriti

Apa pun asakan pemuda Umno dan cubaan menjatuhkan kredibiliti Kerajaan Negeri di sebalik Ladang Rakyat, seramai 4,300 penerimanya tetap berdiri teguh menyokongnya. Ia simbolik sokongan majoriti rakyat Kelantan.

Pada hari yang sama, pihak Ladang Rakyat turut melancarkan koperasi milik penerima dividen. Dua deklarasi diungkapkan iaitu pertama menyatakan sokongan sepenuhnya atas usaha Kerajaan Negeri di bawah kepimpinan Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat dan keduanya bersetuju memperkukuhkan Ladang Rakyat sebagai satu badan untuk membantu rakyat dan meneguhkan kerajaan pimpinan ulama. Deklarasi yang disampaikan oleh ketua pegawai eksekutifnya, Dr. Nazmi Ghazali Azmi adalah jawapan tunai kepada sikap membangkang dan menentangnya pemuda Umno Kelantan.

Sekaligus, ia petanda kegagalan gerakan rakyat oleh pemuda Umno yang bersimbolkan warna merah. Maka, merah itu sudah bermakna kematian idea politik Umno Kelantan. Hanya rakyat yang mendapat hidayah Ilahi bakal menjadi hakim atas ketulusan kepimpinan Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kemakmuran untuk sekalian warga Negeri Kelantan

Jangan Hina Islam - Ibrahim Ali

Posted: 17 May 2011 07:45 AM PDT

Menurut presiden Perkasa, ada segolongan yang tidak tahu menghormati Islam.

KUALA LUMPUR: Pemimpin tinggi Perkasa sekali lagi mengingatkan pihak tertentu supaya menghentikan tindakan menghina Islam.

Datuk Ibrahim Ali berkata, jika mereka terus berbuat demikian orang Melayu akan berjihad mempertahankan Islam.

"Orang Melayu berjihad mempertahankan Islam walaupun hanya saya seorang" kata presiden Perkasa di depan 300 ahli dan penyokong di sini hari ini.

Kira-kira 50 anggota polis berkawal di sekitar kelab Sultan Sulaiman Kampung Baru di mana program itu diadakan.

Bagaimanapun, Ibrahim ahli parlimen bebas Pasir Mas berkata, Perkasa tidak mahu menimbulkan kekacauan dan bergaduh dengan kaum lain.

Tetapi menurutnya, ada segolongan yang tidak tahu menghormati Islam.

"Kepada golongan ini saya mahu mereka jangan bermain api. Saya tidak mahu mereka sentuh agama Islam.

"Saya tidak mahu tengok anjing pegang Al Quran. Saya tidak mahu tengok gambar babi dalam internet.
Saya tidak mahu tengok perempuan bogel duduk atas Kaabah," katanya yang mendapat tepukan semangat dari orang ramai - FMT

Siapa orang ketiga bersama Razak Baginda dan Altantuya ke Malta?

Posted: 17 May 2011 01:36 AM PDT

KUALA LUMPUR: Pemilik KS Ombak Laut Sdn Bhd, Abdul Razak Baginda dan warganegara Mongolia yang dibunuh dengan kejam Altantuya Shariibu pernah dikatakan bersama seorang lagi individu menaiki penerbangan ke Malta bagi urusan pembelian komisyen kapal selam Scorpene.

Perkara itu didedahkan akhbar rasmi Parti Keadilan Rakyat, Suara Keadilan yang memetik kenyataan Pengarah Urusetia Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Cynthia Gibrael.

Dalam laporan itu, Cynthia berkata, dua tiket penerbangan itu disahkan atas nama Abdul Razak dan Altantuya.

"Siasatan mendapati Gifen- sebuah subsyarikat kepada DCNS berpengkalan di Malta, berperanan sebagai pembuat bayaran. Mereka jumpa bayaran e-tiket melibatkan Razak baginda, Altantuya dan seorang lagi," kata Cynthia.

Maklumat lanjut mengenainya disiar menerusi Suara Keadilan, edisi ke 16 yang boleh diperoleh di pasaran mulai hari ini.

Suara Keadilan minggu lalu, mendedahkan dua lagi bayaran komisen berjumlah RM32.5 juta, selain RM493 juta yang didedah lebih awal dalam proses pembelian dua kapal selam Scorpene.

Dua komisen itu terbongkar selepas pihak berkuasa Perancis memperoleh dokumen hasil serbuan ke atas DNCS, syarikat yang membina dan menjual kapal selam kepada negara ketiga termasuk Malaysia.

Sebelum ini, sebuah laman web Perancis, Rue89 mendedahkan, syarikat Perancis, Armaris tidak pernah membayar Perimekar RM493 juta, sebaliknya ia sebenarnya dibayar kerajaan Malaysia sendiri.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=13501

RON 95 : Kerajaan BN Najib kencing lagi

Posted: 17 May 2011 01:18 AM PDT

Petrol RON95: Kerajaan tak peduli beban rakyat

KUALA LUMPUR: Kerajaan memang tidak pernah memegang janji berhubung soal kenaikan barangan dan terbaru petrol RON 95 yang dijangka mengalami nasib yang sama, kata Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP), Abdul Rahman Yusof.

Menurutnya, kerajaan tidak pernah memikirkan bebanan rakyat yang terpaksa menanggung implikasi daripada kenaikan petrol terhadap barangan lain.

"Kerajaan tidak pegang janji kerana menterinya sendiri mengumumkan supaya rakyat bersiap sedia untuk menghadapi kenaikan petrol RON95 yang rata-ratanya digunakan rakyat kelas pertengahan dan rendah.

"Implikasi kenaikan petrol akan memberikan kesan yang besar kerana semua barangan keperluan dinaikkan harga. Mangsanya adalah rakyat yang terpaksa menanggung beban selain menambahkan hutang isi rumah," kata Abdul Rahman ketika dihubungi Keadilandaily.com.

Dalam pada itu, beliau turut mengecam kerajaan yang acap kali menaikkan harga barangan keperluan dan petrol sedangkan gaji rakyat tidak dinaikkan.

"Pendapatan rakyat tidak dinaikkan, tetapi yang naik harga barang keperluan. Alasan kerajaan untuk mengurangkan subsidi kerajaan, tapi subsidi kepada syarikat kroni seperti Penjana Tenaga Bebas (IPP) tidak ditarik.

"Sekiranya mahu kurangkan subsidi, sepatutnya kerajaan kurangkan subsidi kepada syarikat kroni supaya rakyat tidak dijadikan mangsa dengan menanggung kenaikan harga. Tapi yang berlaku sebaliknya kerana kerajaan mementingkan kroni-kroni mereka," kata beliau.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini mengumumkan akan mengkaji semula semua harga produk petroleum termasuk petrol RON95 bulan depan bagi menentukan harga sedia ada akan kekal atau sebaliknya.

Beliau berkata kajian semula oleh kementerian itu bersama-sama agensi lain seperti Kementerian Kewangan dan Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) akan menentukan sama ada harga sedia ada kekal atau dinaikkan berdasarkan tanggungan subsidi kerajaan.

Sebelum ini kerajaan memberi jaminan harga petrol RON95 akan ditangguhkan sama ada berlaku kenaikan ataupun tidak sehingga selepas pilihan raya umum.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=13515

Bersedia ... Najib nak bagi hadiah bulan depan

Posted: 17 May 2011 12:05 AM PDT

Harga RON95 disemak bulan depan

IPOH: Kerajaan akan mengkaji semula semua harga produk petroleum termasuk petrol RON95 pada bulan depan bagi menentukan harga sedia ada akan kekal atau sebaliknya, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Beliau berkata kajian semula oleh kementerian itu bersama-sama agensi lain seperti Kementerian Kewangan dan Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) akan menentukan sama ada harga sedia ada kekal atau dinaikkan berdasarkan tanggungan subsidi kerajaan.

"Mengikut pelan Rasionalisasi Subsidi, satu kajian semula akan dibuat enam bulan sekali terhadap subsidi semua produk. Jadi untuk petrol RON95, diesel dan LPG (gas cecair asli) kajian terakhir dibuat pada Disember tahun lepas.

"Ini bermakna bulan ini atau awal Jun akan berlaku kajian semula untuk pertengahan tahun...saya tidak boleh memberi gambaran apa yang akan berlaku, tetapi kajian akan berlaku dan tanggungan subsidi oleh kerajaan adalah tinggi," katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Ipoh Barat di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai kedudukan semasa harga petrol RON95 berikutan harga petrol RON97 kini meningkat kepada RM2.
90 seliter - Harian Metro

STONE : Saperti diumumkan semalam harga Diesel akan dinaikan bagi sebahaian pengguna mulai Jun ini. Hari ni pula depa kata untuk semak harga RON95 pula. Hangpa faham la bila dia kata semak tu, maknanya nak naikan harga la, padahal harga minyak dunia dah pun turun, tapi kenapa harga minyak kita semakin naik.
Aku dan lain-lain blogger hanya setakat melalak, maki hamun, marah .... haramjadah,celaka, pelaq (org utara saja yg tau pelaq ni apa) dalam blog ni saja la, yang tu saja yang boleh kami buat, yang lain tak boleh. Yang tak dak blog bercerita di ofis, orang kampong di  kedai kopi ...tapi kerajaan BN buat tak kisah saja. Mampuih pi la lah hangpa rakyat oi, kami minyak kereta kerajaan yang tanggung,  apa susah
Hanya satu saja cara nak pelingkup kerajaan BN ni, iaitu masa PRU nanti. Jangan dok bising sekarang depa tak akan ambil pot punya dan yang penting sekali jangan sekarang ni saja hangpa dok maki BN, maki Najib, tapi bila mai PRU nanti hangpa pangkah juga Kapal Layar tu. Yang ni bukan Najib yang haramjadah tapi hangpa tu yang haramjadah ... reti?...TUMBANGKAN BN DALAM PRU13

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT