Isnin, 28 Februari 2011

kalam Perantau

kalam Perantau


UMNO punca anak Khir Johari pilih DAP

Posted: 28 Feb 2011 11:00 PM PST

UMNO punca anak Khir Johari pilih DAP

SHAH ALAM – UMNO sekarang yang dikatakan berbeza dengan UMNO ketika zaman ayahnya membuatkan anak Allahyarham Tan Sri Khir Johari berjuang bersama DAP sehingga dilantik menjadi setiausaha politik kepada Setiausaha Agung parti itu, Lim Guan Eng.

Zairil Khir , 28, berkata, UMNO yang pernah diperjuangkan ayahnya bersama Tunku Abdul Rahman Putra, kini adalah sebuah parti politik yang ‘kosong’ dan hanya tinggal jasad.

“Saya sendiri amat kecewa melihat keadaan ini. UMNO sering diperalat pemerintah bagi kepentingan peribadi,” katanya kepada Sinar Harian.

Dalam situasi ini, katanya, DAP sebagai parti berbilang kaum sama seperti PKR menganggap perjuangan politik berasaskan sentimen perkauman sudah tidak relevan.

“Kita mahu tumpu kepada politik progresif untuk kebaikan bersama,” katanya.

Zairil berkata, beliau sendiri sedar ramai yang memandang serong kepadanya apabila anak kepada seorang pengasas UMNO dan pejuang kemerdekaan memilih untuk berpolitik bersama DAP, bukan UMNO.

"Mereka yang berpandangan demikian tidak berupaya untuk melangkaui rangka pemikiran sempit. DAP ada wakil tertinggi daripada setiap kaum. Dalam sejarahnya, pernah ada Melayu jadi pemimpin DAP. Jelas sekali ini sebuah parti berbilang kaum," katanya.

Zairil turut menafikan tanggapan sesetengah pihak beliau guna populariti nama ayahnya sebagai batu loncatan, manakala DAP pula sekadar mahu meraih kemenangan moral apabila anak kepada seorang pemimpin besar UMNO me­nyertai parti itu, malah diberi jawatan tinggi.

"DAP tidak gun nama ayah saya. Media yang gembar-gemburkan isu itu. Namun saya tidak boleh lari daripada hakikat bahawa ayah saya seorang daripada pengasas UMNO," katanya.

Ditanya mengenai dakwaan beliau hanya satu watak dalam ‘wayang' kepada DAP untuk menunjukkan parti tersebut berbilang kaum, Zairil menegaskan, pelantikannya bukanlah ‘alang-alang’ kerana diberi jawatan mencabar.

"Saya bekerja bawah ketua yang sentiasa mempunyai ekspetasi yang tinggi terhadap hasil kerja pegawai-pegawainya," katanya.


Zairil Khir dilantik setiausaha politik Guan Eng

Posted: 28 Feb 2011 08:00 PM PST

Oleh Aziz Muda   

KUALA LUMPUR, 23 Feb: Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng mengumumkan perlantikan Zairil Khir Johari sebagai setiausaha politiknya.

"Perlantikan ini akan berkuatkuasa dengan serta merta," katanya pada sidang media di ibu pejabat parti itu, di sini hari ini.

Tambahnya, tugas Zairil adalah untuk membantunya dalam urusan politik sama ada dalam parti mahupun pada peringkat kebangsaan yang berpusat di Sekretariat DAP di Kuala Lumpur.

Katanya, Zairil mempunyai latar belakang dalam pelbagai bidang iaitu berkelulusan Sarjana dalam Pengajian Antarabangsa dan Diplomasi daripada School of Oriental and African Studies, University of London dan juga Sarjana Muda dalam Kejuruteraan Sistem Maklumat.

Beliau yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata, Zairil merupakan usahawan dalam industri coklat tempatan, di mana beliau telah memperkenalkan teknologi percetakan penuh warna di atas coklat yang pertama di Malaysia.

"Saya yakin dengan pengalamannya yang luas dan pelbagai, Zairil akan memberi sumbangan yang positif kepada parti dalam perjuangan kita untuk menongkah arus demi mencapai matlamat kenegaraan yang adil dan saksama untuk setiap warga Malaysia," ujarnya.

Zairil adalah anak bekas Menteri Pelajaran, Allahyarham Tan Sri Khir Johari.


KARPET KUNING

KARPET KUNING


PBB - Serangan meluas dan sistematik yang berlaku sekarang di Libya terhadap penduduk awam mungkin satu jenayah terhadap kemanusiaan.

Posted: 27 Feb 2011 11:17 PM PST


NEW YORK: Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebulat suara mengenakan sekatan ke atas regim pemerintahan Kolonel Muammar Gaddafi kerana tindakan kejam membunuh rakyatnya sendiri yang memberontak.

Majlis tersebut menyokong tindakan mengenakan sekatan senjata dan membekukan harta sambil merujuk pemimpin kuku besi Libya itu kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa atas jenayah-jenayah yang telah dilakukannya ke atas kemanusiaan.

Dalam satu mesyuarat kelmarin, majlis yang dianggotai 15 negara itu juga sebulat suara menggesa ditamatkan segera keganasan yang disifatkannya telah dihasut oleh para pemimpin Libya 'daripada peringkat tertinggi'.

Menurut PBB, lebih 1,000 orang terbunuh dalam serangan-serangan yang dipersalahkan kepada pihak yang taat kepada Encik Gaddafi.

Sekatan-sekatan tersebut disasarkan kepada Encik Gaddafi, empat anak lelakinya dan anak perempuannya, Aisha, serta para pegawai utama pertahanan dan risikan Libya yang memainkan peranan dalam pertumpahan darah itu.

Para diplomat berkata, langkah itu bertujuan menggalakkan anggota kanan rejim tersebut berpaling tadah terhadap Encik Gaddafi.

Peristiwa pertumpahan darah itu telah dirujuk kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC).

Majlis itu berkata: 'Serangan meluas dan sistematik yang berlaku sekarang (di Libya) terhadap penduduk awam mungkin satu jenayah terhadap kemanusiaan.'

Di bawah resolusi itu, semua penjualan senjata kepada Libya harus dihentikan dengan segera.

Ia juga menggesa Libya membenarkan bekalan kemanusiaan dibawa masuk ke negara itu serta langkah melindungi warga asing.

Sementara itu, di Catania, Italy, sebuah kapal perang Italy telah membawa keluar ratusan warga asing dari pelabuhan Libya di Misurata ke Sicily semalam, sedang pemindahan beramai-ramai dijalankan bagi membolehkan para pekerja Asia dan rantau Mediterranean pulang ke tanah air masing-masing.

Ratusan pekerja Filipina, India, Bangladesh dan Vietnam - sebahagian tenaga asing pelbagai negara di negara Afrika Utara yang kaya dengan minyak itu - berkata mereka khuatir keselamatan nyawa mereka.

'Pemindahan yang saya jalani ini membuat saya berasa di syurga,' kata Encik Mohammed Sali, 63 tahun, seorang jurutera, selepas mendarat di New Delhi, India.

'Ada seorang lelaki datang dan mengancam saya dengan pisau. Dia mengambil semua kepunyaan saya - komputer riba, rantai, dan juga kereta saya,' katanya lagi.

Puluhan ribu pekerja asing telah melarikan diri dari Libya melalui pengangkutan udara, darat dan laut berikutan tindakan keras Encik Muammar Gaddafi terhadap para penentangnya. -- AFP.

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


BAGAIMANA NEGARA BOLEH MAJU JIKA PM PUN KENA TIPU ?

Posted: 28 Feb 2011 10:00 PM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

JIKA anda beranggapan semua Perdana Menteri itu adalah orang yang cerdik atau bijak, mungkin anda tersilap. Di negara kita, sukar untuk mendapatkan PM yang bijak yang mampu mengawal jemaah menterinya, bahkan ada kes menteri pula `menipu' PM. Ertinya, siapa yang bijak dan siapa yang tidak cerdik?

Semalam kita dikejutkan dengan berita Bekas Menteri Pengangkutan, Tan Sri Chan Kong Choy dihadapkan ke mahkamah atas dakwaan menipu bekas PM, Tun Abdullah Ahmad Badawi berhubung skandal Projek Zon Perdagangan Bebas Pelabuhan Kelang (PKFZ). Beliau dituduh menipu PM ketika itu bagi meluluskan syarikat Kuala Dimensi Sdn. Bhd. (KDSB) sebagai pemaju siap guna untuk melaksanakan projek Hab Pemindahan di Zon Bebas Pulau Indah dan kerja pengubahsuaian berjumlah RM1.9 bilion di tapak PKFZ antara 2004 dan 2006. Beliau bagaimana pun tidak mengaku bersalah dan telah diikat jamin sebanyak RM 1 juta dan kes akan disebut semula pada 31 Mac nanti.

Skandal PKFZ ini bukan baru kita dengar. Pemimpin pembangkang terutamanya DS Anwar lebih awal mendedahkan kes ini, tetapi seperti biasa pemimpin Umno mendakwa DS Anwar suka mencipta isu dan menyebarkan fitnah. Ketika itu Dr Ling Liong Sik yang sebelum ini turut dilibatkan di dalam skandal ini masih menjadi Menteri dan Presiden MCA. Tan Sri Chan Kong Choy juga begitu. Justeru itu, situasi yang selamat buat mereka ketika itu.

Sekarang mereka menjadi `bekas' dan `power' pun sudah hilang. Habis sepah, madu dibuang. Tentulah tidak masuk akal jika mahu dakwa Abdullah Badawi atas skandal ini walaupun sepatutnya beliau perlu bertanggungjawab. Mungkin kerana `tertidor', maka beliau tidak menyedari ada `penipuan' berlaku. Benar atau tidak Pak Lah ditipu kita tidak tahu tetapi kedua-dua mereka tidak mengaku bersalah menipu. Lojiknya, tentulah semasa proses kelulusan projek itu melibatkan banyak pihak bukan di antara Pak Lah dengan mereka sahaja. Agak sukar mahu difikirkan kesemua yang terlibat tidak mengetahui adanya `penipuan'. Jika tahu, mengapa tidak dilaporkan waktu itu kepada PM? Tidakkah itu sebagai satu subahat? Ada dakwaankah kepada yang bersubahat ini?

Akhirnya ada yang berkata wujud `kambing hitam' untuk menyelamatkan seseorang. Siapa seseorang itu? Atau, sememangnya PM kita ditipu? Jika benar, malang sungguh kita ada PM yang mudah tertipu./wfauzdin.blogspot.com

BENARKAH UMI HAFILDA `ADIK KANDUNG' AZMIN?

Posted: 28 Feb 2011 06:00 PM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

LAPORAN akhbar Sinar semalam menyebut bahawasanya Bekas Naib Presiden PKR, Datin Saidatun Badru Tun Said Keruak merasa terkejut atas dakwaan Umi Hafilda ke atas YB Azmin. Turut berkongsi rasa sedemikian adalah seorang lagi katak betina iaitu bekas Ketua Wanita PKR P.Pinang yang pernah bertanding di dalam PRK tetapi tewas teruk iaitu Aminah Ahmad yang dikenali juga sebagai `Minah Ronggeng'.

Tidak menghairankan komen sedemikian yang keluar dari mulut `bekas' atau `hampas' PKR yang terbuang itu. Tetapi, hujah mereka teramat dangkal sekali kununnya masakan Umi Hafilda ingin menfitnah `abang kandung'nya sendiri. Sebelum itu, saya mahu bertanya adakah benar Umi Hafilda itu `adik kandung' Azmin? Jika bapa Azmin pun tidak mahu mengaku Umi itu anak kandungnya, mustahil pula Umi itu adalah `adik kandung' Azmin. Malulah sikit untuk mengaku adik beradik kalau sudah terbuang dari keluarga.

Jika benar pun mereka adik beradik, mustahilkah fitnah boleh berlaku? Isteri Nabi Allah Luth A.S beserta anak kandungnya terlibat melakukan fitnah terhadap Nabi Allah Luth A.S. Anak kandung Nabi Allah Nuh A.S juga demikian. Maka, pelik apanya Umi Hafilda jika beliau menfitnah Azmin, apatah lagi mereka berdua mungkin tiada hubungan kekeluargaan pun. Di dalam satu tandan pisang, mungkin ada satu ada dua buah yang busuk.

Benar atau tidak, kita akan lihat nanti sejauh mana Umi akan terdaya bersandiwara tanpa penonton. Kita akan saksikan nanti, saman beliau terhadap DS Anwar, Azmin, Karpal Singh dan PAS akan memakan dirinya sendiri. Beliau telah diberi ruang seluas mungkin sewaktu menjadi saksi kes Liwat 1 DS Anwar dahulu, tetapi beliau gagal untuk mengambil kesempatan itu. Kini, siapa lagi mahu mendengar hikayat purbawara dari beliau? Hanya puak-puak Umno yang tegar di Selangor sahaja yang masih minat hikayat berkenaan sekadar untuk syok sendiri. /wfauzdin.blogspot.com

APA PUNYA BANGSAT, MARUAH SETARAF SARDIN ?

Posted: 28 Feb 2011 10:04 AM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

NAJIB jangan ingat semua orang lapar dan menunggu untuk disuap. Rakyat di Kerdau punyai maruah, apatah lagi bagi orang-orang Cina yang kebanyakan mereka lebih tahu berdikari. Diberitakan penduduk-penduduk di kawasan Kerdau telah menerima `ang pau' selepas Tahun Baru Cina.

Saya petik berita dari Malaysiakini semalam ;

" BN hari ini secara senyap mengedarkan berkotak-kotak barang makanan kepada penduduk satu-satunya kampung Cina di Kerdau atas nama bantuan. Kotak yang diangkut dengan trak petang ini diedarkan oleh beberapa orang yang memakai baju merah yang pergi ke beberapa rumah bagi mengenalpasti identiti penduduk. Semua penduduk yang agak tua yang enggan dikenali berkata mereka didatangai beberapa orang yang mahu memberikan "bantuan makanan" secara percuma dengan syarat pelekat BN ditampal di pintu rumah mereka. "Kami diminta mengundi BN dan kami diberahu bahawa sesiapa yang menyokong pembangkan tidak akan mendapat bantuan," dakwanya. Malaysiakini difahamkan kira-kira 100 kotak diedarkan petang tadi. Kotak itu, dengan pelekar gambar wajah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan menterinya Datuk Seri Shahrizat Jalil mengandungi nasi, Milo, biskut, susu tepung dan sardin dalam tin." (Malaysiakini).

Sampai bila Bn mahu menganggap rakyat seperti ayam daging yang diberi makan sehingga gemuk, kemudiannya akan disembelih? Lebih malang lagi terdapat rakyat yang suka menjadi ayam daging dan majoritinya Melayu pula. Jika ini lah sikap kita yang begitu mudah diperbodohkan oleh mereka, sampai bila pun kita tidak akan senang. Hanya iman dan takwa sahaja yang boleh mengawal nafsu kita yang terliur dengan umpanan mereka.

Tugas PAS dan PR memang berat di dalam mana-mana pilihanraya. Kita berhadapan dengan manusia yang kebanyakannya memilih kesenangan dunia yang sementara. Namun, kita masih mempunyai masa untuk mengubah nasib mereka ini. Kita wajib mengasihani mereka yang dulu, kini dan mungkin akan selamanya menjadi ayam daging kepada sang Penguasa. Selamatkan mereka dari memakan pemberian rasuah walaupun hanya satu tin sardin. /wfauzdin.blogspot.com

JAWAB HUJAH NAJIB TENTANG RAKYAT DIPERHAMBAKAN

Posted: 28 Feb 2011 06:41 AM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

MAKA Najib di dalam akhbar Sinar hari ini pun berkata, " Orang kata kununnya kita perhambakan peneroka. Hamba mana yang ada tanah 10 ekar? Hamba mana yang ada rumah batu atau separuh batu atau sekurang-kurangnya bahagian depan batu?". Begitulah bunyinya hujah Najib, dan saya harap anda semua percaya itu adalah hujah dari PM kita yang selalu kita angap bahawa PM semestinya cerdik itu.

Di era moden sekarang ini betulkah ada lagi hamba? Jika Najib beranggapan bahawa seseorang yang mempunyai rumah batu dan mempunyai tanah itu bukan hamba, ertinya masih ada lagi hamba di dalam negara ini? Beranikah Najib beri jaminan bahawa tiada lagi rakyat yang tinggal di rumah papan buruk bahkan tinggal di dalam kotak? Adakah semua rakyat di negara ini mempunyai tanah?

Maksud `diperhambakan' seperti yang dimaksudkan oleh Pembangkang itu sebenarnya diputarbelitkan oleh Najib untuk menunjukkan betapa baik dan berkebajikannya pemerintahan Umno/Bn. Tidakkah `hamba' namanya jika seseorang itu ditahan di bawah Akta zalim ISA tanpa berpeluang membela diri? Bukankah diperhambakan rasanya jika hak kita seperti hak peneroka felda diambil? Buktinya, terdapat kes di mahkamah memberi kemenangan kepada Peneroka di dalam menuntut haknya. Itu yang Najib kena faham./wfauzdin.blogspot.com

PENGERUSI SPR PAHANG MENINGGAL DUNIA, SATU KEINSAFAN BERSAMA

Posted: 28 Feb 2011 02:13 AM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

ALFATIHAH. Saya sebentar tadi mendapat berita melalui FB Chegubard tentang kepulangan Pengerusi SPR Pahang, Datuk Ismail Mohd Yusoff ke Rahmatullah petang tadi di Hospital Temerloh akibat sakit jantung. Saya kemudiannya memohon pengesahan daripada YB Fuziah Salleh MP Kuantan dan juga dari Dato Fauzi, Pengerusi PKR Pahang. Kedua-duanya memberikan pengesahan tentang berita tersebut.

Berita tersebut diperkuatkan dengan laporan oleh Pahang Daily sebentar tadi. Apa pun, marilah kita doakan agar roh Allahyarham ditempatkan di dalam golongan orang yang Soleh. Kepada keluarga Allahyarham, kita ucapkan takziah dan menerima ujian Allah ini dengan penuh kesabaran.

Gelanggang telah dibuka, tapi takdir menentukan Pengadilnya pergi dahulu. Namun, perjuangan tetap diteruskan. Kematian merupakan yang pasti kepada semua. Pengajaran buat kita apabila mendengar satu-satu berita tentang kematian adalah keinsafan. Kepada yang masih hidup, insaflah sekiranya kita banyak berlaku zalim, tidak adil, dan bersubahat dengan puak yang zalim agar pihak yang benar ditewaskan. /wfauzdin.blogspot.com

Cursing Malay : Terus Terang

Cursing Malay : Terus Terang


Mengkaji Evolusi Masyarakat Melayu Dalam Bentuk Tuala Wanita

Posted: 28 Feb 2011 08:06 PM PST

AdlyZahari

AdlyZahari


PALESTINA

Posted: 01 Jun 2010 05:53 AM PDT

 • Dunia dikala ini mengutuk tindakan kejam Israel membunuh sukarelawan ke Gaza.
 • Biar apapun alasan Israel , siri-siri pembunuhan mereka kepada ummat manusia tidak boleh dimaafkan.
 • Dunia akan terus menceritakan dari satu generasi kepada satu generasi tentang kekejaman Israel.
 • Israel tidak akan hidup aman, mereka pasti akan dapat dihalau dari bumi jajahan mereka, sehingga Baitul Maqdis dikembalikan ketangan ummat Islam.
 • Hari ini anak-anak dibandar besar Jakarta terus melaungkan ungkapan "AllahuAkbar" dan bebaskan Palestina.
 • Hari ini sudah masuk hari hari ketiga, unjuk rasa (demonstrasi) berlansung dikota Jakarta ini.
 • Para pelajar dari seluruh universiti di Jakarta dari jam 10 pagi sehingga jam 4 petang berterusan melakukan demontrasi dibandaraya Jakarta.
 • Semalam kami terlepas bersama mereka di hadapan kedutaan Amerika.
 • Hari ini kami sempat bersama mereka berdemontrasi di pusat bandar Jakarta.

 • Kesusahan Palestina adalah kesusahan kita.

 • Air Mata Palestina adalah air mata kita.

 • Darah warga Palestina adalah darah kita.

 • Kerana kita sering diajar bahawa ummat Islam adalah bersaudara.
 • Kesusahan, air mata dan darah yang tumpah di Palestina adalah kesusahan, air mata dan darah kita.
 • Kesedaran golongan pelajar di Indonesia sering menjadi idola pelajar-pelajar di Malaysia.
 • Kuliah, usrah, tamrin dan rehlah semuanya digabungkan dalam wadah unjuk rasa.
 • Dimana mereka berdemontrasi mereka akhiri dengan solat berjamaah dan solat jenazah untuk teman-teman yang syahid di Palestina.
 • Esok mereka akan terus berdemontrasi di kota Jakarta.
 • Hidup Palestina, jahanam Israel.DACING TIPU!

Posted: 17 May 2010 05:25 PM PDT

 • Dacing tipu, itulah slogan yang dilaungkan rakyat sibu bagi menyambut kemenangan mereka mengalahkan BN.
 • Akhirnya majoriti penduduk Sibu sedar bahawa mereka sudah berpuluh tahun ditipu pemimpin sendiri.
 • Isu utama yang dibawa BN adalah isu Negara Islam. Undi DAP = Undi PAS = Negara Islam.

 • Contoh propaganda BN dengan menggunakan isu Mee Kampua . Makanan popular masyarakat Sibu yang dihidangkan bersama daging babi. Banting bagi menunjukkan bahawa rakyat Sibu bakal terlepas menikmati hidangan ini sekiranya mee tersebut diletakkan "dipinggan PAS".
 • Tertarik saya mendengar hujah yang dikemukakan oleh Hj Mohamad Sabu dikala menjawab isu tersebut, beliau menyatakan dalam satu ceramah bersama kaum cina " Kalau orang Sibu tidak boleh makan babi di Sibu, mereka boleh makan babi di Kelantan " diikuti dengan derai tawa hadirin dan tepukan gemuruh mereka.
 • Politik jahat BN akhirnya dapat ditewaskan dengan undi Rakyat. Rakyat Sarawak sebenarnya memerlukan pemimpin, bukannya Raja Brook !!! Dacing Tipu !!!

EYE ON MALAYSIA

Posted: 29 Apr 2010 05:18 PM PDT

 • Kerajaan Negeri Melaka gagal mendapatkan Eye On Malaysia.
 • Setelah tawaran pembelian RM10 juta ditolak oleh pihak penjual.
 • Habis hangus RM15 juta yang wang rakyat yang telah dibelanjakan.
 • Wang rakyat didahulukan, eye on malaysia tak tercapai juga !

RAKYAT MARHAEN

RAKYAT MARHAEN


Prk Merlimau : Buktikan kuarters sekolah milik Umno...dan bukan milik kementerian...!!

Posted: 28 Feb 2011 08:10 PM PST

Calon PAS bagi DUN Merlimau, Yuhaizad Abdullah mencabar Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya membuktikan bahawa kuarters sekolah yang didiaminya bersama isterinya yang merupakan seorang guru, adalah milik Umno.Yuhaizad membuat cabaran tersebut sebagai menjawab kenyataan Muhyiddin yang menyifatkan calon PAS itu sebagai tidak mengenang budi kerana tinggal di kuarters sekolah bersama isterinya itu, tetapi bertanding sebagai calon PAs.

"Saya mencabar Umno dan beliau (Muhyiddin) untuk buktikan kompleks (kuarters itu) dibina oleh Umno," katanya dalam satu sidang akhbar bersama di pusat operasi pilihan raya DAP, dekat pekan Merlimau.

Katanya, jika Umno dan Muhyiddin dapat membuktikan sedemikian, beliau akan berpindah malam ini.

Jika tidak, kata Yuhaizad berkata, beliau akan terus tinggal di situ bersama isterinya.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas kenyataan Muhyiddin bahawa kerajaan akan mengambil tindakan terhadap keluarganya.

Semalam, Muhyiddin menyuarakan rasa kecewanya terhadap Yuhaizad dan keluarganya yang tinggal di kuarters sekolah tetapi bertanding sebagai calon PAS dalam pilihan raya kecil Merlimau.

Prk Kerdau: PAS yakin dapat 50% sokongan

Posted: 28 Feb 2011 08:03 PM PST

Calon PAS, Hassanuddin Salim optimis beliau mampu mencapai kemenangan pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau yang akan diadakan pada 6 Mac depan. Mengakui sudah memperolehi kira-kira 50 peratus sokongan daripada pengundi, Ketua Penerangan PAS Pahang itu berpuas hati dengan sambutan yang diterimanya sepanjang tempoh tiga hari berkempen. Gambar Hasanuddin semasa keluar bertemu pengundi semalam.
"Setakat ini kempen berjalan dengan baik, Alhamdulillah sokongan yang diterima sudah melebihi 50 peratus dan insyaAllah boleh menang," katanya ketika ditemui semasa berkempen di Pasar Malam Desa Murni di sini, Isnin.

Menurut Hassanuddin, beliau sudah melawat kira-kira 70 peratus kawasan dalam DUN Kerdau untuk menemui pengundi bagi meraih sokongan.
"Alhamdulillah sudah 70 peratus kawasan saya pergi, sambutan pengundi sangat baik.
"Saya sudah bertemu dengan beberapa segmen masyarakat dan ia memberikan keyakinan kepada saya untuk menang dalam pilihan raya ini," katanya.
Ditanya mengenai rutin hariannya, Hassanuddin berkata, beliau hanya berkesempatan untuk tidur kira-kira dua jam sehari memandangkan terpaksa memenuhi jadual yang padat sejak awal pagi.

"Kehidupan macam biasa, sebagai orang politik dan ahli perniagaan saya sudah biasa.
"Tapi masa pilihan raya ini komitmen meningkat sikit, terpaksa bangun pukul 5 pagi dan tidur pukul 3 pagi. Syukur keluarga sangat memahami, isteri dan anak-anak memberi sokongan," katanya.

Prk Merlimau : Lagi perbuatan khianat, cermin kereta dipecah

Posted: 28 Feb 2011 07:52 PM PST

Kempen pilihan raya kecil dewang undangan negeri Merlimau terus dicemari perbuatan khianat.

Jika semalam, sebuah pentas berdekatan bilik operasi DAP yang didirikan oleh parti itu untuk satu majlis anjurannya yang dijadualkan pada 4 Mac ini dibakar, hari ini cermin belakang kereta seorang penduduk pula dipecahkan.

NONEKereta itu diletak di hadapan bilik operasi DAP di pekan Merlimau.

ADUN Ayer Keroh dari DAP Khoo Poay Tiong berkata beliau percaya kejadian berlaku sekitar jam 1 pagi hingga 5 pagi ini.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan penduduk berkenaan yang bukan ahli DAP membuat laporan polis.

Dalam kejadian semalam, permaidani pentas DAP musnah tetapi bahagian lain pentas tetap utuh kerana ia diperbuat daripda keluli. Sebuah botol kosong dengan kesan petrol juga ditemui pada tempat kejadian.

Panau dan kurap dalam UMNO

Posted: 28 Feb 2011 07:41 PM PST

Oleh Mummy Rokiah
Apa yang menarik dalam PRK Merlimau ialah, sebelum keputusan menang atau kalah ia telah mengajar pemimpin UMNO awal-awal lagi apabila Wanita Bahagian Jasin ingin memboikot PRK itu.

Menyingkap kembali selepas beberapa hari kematian ADUN Merlimau,Shahrizat Jalil terus membuat kenyataan agar pucuk pimpinan tertinggi UMNO meletak calun wanita di Merlimau dalam PRK.


Apabila kenyataan sebegini dibuat mendahului Presiden dan Timbalan Presiden Parti ia telah meletak harapan yang tinggi kepada Ketua Wanita Bahagian berkenaan untuk bersiap-siaga bersolek maklumlah... bakal menjadi calun seterusnya menjadi wakil rakyat dan bergentanyangan dengan 'title' Yang Berhormat.

Sebaliknya apabila Tan Seri Muhyiddin Yasin membuat pengumuman bahawa calunnya bukan dari kalangan wanita, Ketua Wanitanya Zaleha Bujang merasa tersinggung kononnya barisan atasan tidak pernah dengar dan pedulikan suara Wanita.

Mereka mula membandingkan keterbukaan pembangkang, apabila PAS meletakkan calon wanita dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Tenang baru-baru ini. Maka begitu mudah UMNO masuk perangkap PAS.

Kerana malu tidak dipilih, Wanita UMNO Jasin bertindak ingin memboikot PRK dengan menutup Bilik Gerakan Wanita di Taman Merlimau Jaya kerana berasa keciwa dengan keputusan pucuk pimpinan apabila tidak memilih beliau sebagai calon pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau.

Insiden ini seharusnya tidak dianggap insiden terpencil oleh UMNO, jika tidak dirawat dengan segera ia akan berlaku dalam skala yang lebih besar semasa PRU13 yang akan datang. Kerana kegilaan untuk jadi YB dalam UMNO telah mencecah tahap maksima.

Nampaknya panau dan kurap di dalam UMNO masih tidak habis dirawat. Gelembung-gelembung politik UMNO hanya seperti buih di tengah lautan, nampaknya banyak tapi mudah pecah.

Mala petaka yang mereka hadapi dalam PRU12 yang lepas nampaknya tidak mengajar mereka

Mengapa Najib Marah al-Qardawi?

Posted: 28 Feb 2011 07:39 PM PST

Oleh Ustaz Zolkharnain Abidin
Syeikh al-Qardawi berfatwa bahawa darah Gaddafi boleh ditumpahkan kerana bertindak kejam dan zalim ke atas rakyatnya. Beliau turut berseru supaya tentera Libya tidak mendengar arahan dan perintah pemimpin kejam itu.
"Saya berseru kepada tentera Libya, jangan sama sekali mendengar arahannya supaya orang ramai di tembak. Saya katakan kepada kamu, sesiapa yang mampu di kalangan kamu untuk menumpahkan darahnya, lakukan. Sesiapa yang berupaya menembaknya, lakukan. Semua itu perlu supaya rakyat Libya boleh hidup tenang daripada kezaliman pemimpin gila ini."


Menurut al-Qardawi, tidak harus taat kepada pemimpin dalam perkara yang menyanggahi syarak. Arahan Gaddafi supaya orang ramai di serang dengan jet pejuang adalah tindakan pencerobohan yang layak menerima hukuman bunuh."
"Gaddafi sama sahaja dengan rakan sejawatnya daripada Mesir dan Tunisia. Dia tidak membaca sejarah. Kalau dibacanya pun tidak difahaminya. Kalau difahaminya pun tidak diamalkannya. Kedua-dua rakannya itu kecundang sebelumnya, tetapi dia tidak mengambil pengajaran."
Jika rajin bacalah kenyataan al-Qardawi ini dalam laman webnya. Najib boleh meminta supaya Jamil Khir tolong bacakan dan terjemahkan untuknya. Kalau Rosmah ikut sama mendengarnya juga sangat bagus.

Defense requirements or military action against M'sia’s own citizens

Posted: 28 Feb 2011 07:23 PM PST

Defense requirements or military action against M'sia's own citizens National Service (NS) director-general Abdul Hadi Awang Kechil stated his government's intent to prepare enough volunteers for national call-up to complement the army reserve unit, the civil defence corps and the police force.
Abdul Hadi cited the NS Act 1952 which allowed NS trainees to join at least one uniformed volunteer unit during emergencies.
He said, "The participation of volunteers will breed patriotic citizens to defend the country in times of crisis. The NS programme is aimed at churning out a young generation of reservists to join the uniformed units in line with the Act."
Since 2007, 44,731 former NS participants had joined the armed forces reservist army and since 2009, 44,095 had joined as police volunteers whilst 4,755 had joined the civil defence corps. Abdul Hadi was present at a ceremony to launch the civil defence and Rela office in Pasir Mas.
Earlier this week, the Home Ministry's secretary-general Mahmood Adam announced plans for three million members of Rela, the Civil Defence and non-governmental organisations (NGO) to patrol the streets from August, to help the police tackle street crimes.
Under this new plan, Mahmood said that 'Rela would also serve as the eyes and ears of the government by gathering information on the needs of the people at the grassroots level'.
On Tuesday, Prime Minister Najib Abdul Razak was in Turkey to increase bi-lateral ties between the two countries.
Najib announced the "strategic" relationship with Turkey and signed several accords, among them a $600 million (RM1.8 billion) deal for armoured vehicles production.
Earlier, Turkish defence industry company FNSS signed a deal with Malaysian partner Deftech to develop and manufacture 257 armoured vehicles for the Malaysian army.
According to the Anatolia news agency, the deal was worth about $600 million, and had boosted Turkey's fledgling defence industry sector. Other Turkish firms signed deals to modernise Malaysian military aircraft and their electronic warfare systems.
It is significant that of all the press releases on Najib's visit to Turkey, we only know two things. First: the First Lady Rosmah Mansor, was in Istanbul to receive a prize from the mayor because they were impressed with her services in social work. Second: the procurement of armaments or trade between the two countries which centred on defence issues.
It is significant that Mahmood of the Home ministry announced his army of spies to be made up of Rela and NGO volunteers. He mentioned a figure of 3 million volunteers.
Today, the NS director-general announced plans for NS trainees to serve alongside the security forces.
All this talk about millions to "defend the country" in "an emergency" is worrying. Equally worrying is the emphasis of arms as reported by the MSM during Najib's trips.
As a country, are we preparing for an invasion or are we merely in a state of readiness to thwart any invasion? There are others who fear that the weaponry and rag-tag army of Rela and NS trainees will bloat the ranks of the armed forces and police, in an effort to control and subjugate its own people.
Events in the middle-east and north Africa, seem to suggest that the troubles there have alarmed the BN administration.
A few weeks ago, we were told that RM1 billion would be spent on 6 Offshore Patrol Vehicles.
They say that the first casualty of war is truth. But we are not at war nor in armed conflict and we enjoy a good relationship with our neighbours. Nevertheless, the amount we are spending on military hardware is staggering.
So what falsehoods and lies will Najib present to us to justify the importance of his military spending?

PAS built only 2 mosques? Najib shows his ignorance, says Nik Aziz

Posted: 28 Feb 2011 07:08 PM PST

PAS built only 2 mosques? Najib shows his ignorance, says Nik AzizKelantan Menteri Besar has derided a statement by prime minister Najib Razak criticising the PAS-led state government for having built only two mosques in Kelantan during its twenty years in power.
Nik Aziz says Najib has only exposed his ignorance
In a posting on his popular Facebook page, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat said by tying the number of mosques to a government's Islamicity, Najib had only exposed his deep ignorance about Islam.
Najib, speaking at a school in Kuala Krau, was reported by right wing Malay daily Utusan Malaysia as questioning PAS's Islamic credentials because the latter had only constructed two mosques in the whole of Kelantan in the two decades it has been in power.
In his response, Nik Aziz wondered if Najib would have given a similar view if he were living in Madinah during the time of Prophet Muhammad.
"If he were living during the time of the Prophet (peace and blessings upon him), would he have said such a thing upon discovering that the Prophet had only built one mosque during the ten years he administered Madinah?" asked Nik Aziz.

- Harakahdaily

Nik Aziz added that Najib's thinking had been 'poisoned' by a secular frame of mind, not unlike the ultra-secularist Turkish leader Mustafa Kamal Attaturk, who founded modern Turkey on the ruins of the Ottoman empire which he helped to end.

Nik Aziz also went on to clarify that it was not only PAS which strove in the name of Islam, simply because it adapted such slogans as "Progress with Islam", and stressed that a person's Islamicity should not be measured by the length of one's beard, or his turban or dress.

The Spiritual Advisor: A man for all seasons

Posted: 28 Feb 2011 07:05 PM PST

The Spiritual Advisor: A man for all seasonsNik Aziz's recent remarks: "I did not ask to be born Malay, as long as I am allowed to be a Muslim," are very brave words indeed.
Malays should seriously reflect on it, and give it some thought. It takes a very wise and brave Muslim to utter such a statement.
With massive media blitz by the MSM in the past to discredit his reputation, Nik Aziz still stands tall. Most Malays has a soft spot for this great man, a living legend, and an inspiration to the Malays. Lovingly called Tok Guru, he is looked upon as the embodiment of Islam and highly respected by Muslims of all ages.
His insistence to live a simple life with a simple house and a simple car, forgoing the Menteri Besar's Residence has rattled most politicians of the Opposition ( In Kelantan PR is the ruling coalition) who could not do without their little istanas, high powered limousines, and their flair for material wealth. They could only look on at Nik Aziz with disbelief.
Reigning over Kelantan, his government is corruption free and people friendly, and everyone lives in peace and harmony. Even Non Malay residents have little to complaint about the State government, yet somehow the Opposition saw it fit to try and charge him for corruption over a RM2000 layered cake.
Guan Eng, another passive leader of the ruling coalition who also shunned the statesmen lifestyle for a meagre one, is also a target of character assassination. It's a wonder that boring, no nonsense and pious leaders like them makes such juicy news.
With countless attempts to discredit him, Tok Guru still soldiers on faithfully carrying out his duties to rule the state of Kelantan and continuing to be the Spiritual Advisor of PAS. Unlike his other counter parts like Hadi Awang and Nizar Jamaludin, he has stood the test of time.
Many Malays see PAS as a party that champions and upholds the principles of Islam. PAS must also prove to all Malaysians that it can uphold Islam without resorting to extreme measures. In the words of Nik Aziz: "that all races are the same, and what makes a person special is that he is a Muslim." He also said that he was striving for Islam as a religion of moderation and was opposed to extremism which contradicted Islam.
A while ago, secret talks were initiated in the guise of Malay unity talks to repair UMNO –PAS rifts. There was talk that PAS may rejoin UMNO. Nik Aziz on finding out furiously retorted that PAS should never ever entertain any thoughts of rejoining UMNO.  Doing so, would forever close the door to a true Malaysian democracy. True Muslims will not take the bait, and Malays will not want to see it happen.
PAS has since reinvented itself with the infusion of young moderate professionals, and projecting a more moderate outlook. It has trimmed down on its fiery religious rhetoric and corporatized its image.
When Pakatan Rakyat won in Perak, Malaysians look on in astonishment, as DAP offered the post of Menteri Besar to PAS. That showed the excellent cooperation of the PR coalition for the common good.
Nizar also proved to be the perfect candidate, gaining instant approval of Perakians. In an instant Malaysian's perception of PAS had changed. Nizar was the perfect gentleman in his western suit, so unlike the regular garb that was the trademark of PAS. If not for the Toyota Camry incident, Nizar will still have a government to rule.
However, the stigma is still there. The issue of Hudud Laws, amplified to maximum by the MSM continue to haunt Muslims and Non Muslims alike. Careful study has shown that Hudud is more a preventive than a punitive law, requiring 4 witnesses to certify proof, therefore affording adequate protection to the accused. This issue has been taken out of context by the MSM. PAS was crucified to the maximum, with the public shunning the party like a blood sucking leech. PAS was also made out to be an extremist party with talibanistic goals.
PAS sees it as a religious duty to implement these laws, but Non Malays will object vehemently, unless total understanding and acceptance is taught. But like any other policies, these laws must be thoroughly explained and accepted by the general populace. Failure to do so will only reflect on PAS suitability to rule.
So if PAS wants to win over the Non Malays it really has got to have good Public Relations and projects itself as a modern, professional Political Party with a moderate outlook.
A recent incident involving PAS Youth chief Nasruddin Tantawi, over Valentine's Day was immediately condemned by non-Malays as extreme. Grossly misquoted by the MSM, Poor Nasruddin had to trip over himself, apologizing profusely for the misunderstanding to all quarters.
If PAS Youth continues to be trigger happy in their stand on religious controversies, without taking into consideration the sensitivities of other faiths, it will negate all efforts PAS has made to mollify the nation.
PAS, unlike DAP and PKR opens its membership to Muslims and Malays only, and this does not augur well with the public, who sees it as an elitist party.
PAS is seen as the backbone of the PR coalition. Until now it has done its job well, but its enemies will continue to find faults to crucify this party.
And finally, if Malays can understand the real meaning in Nik Aziz's statement, we should put our differences aside and declare that we are Muslims first, followed by Malaysian next.
As for race, we can throw it out of the window. Only racists will put race first. It should be a dirty word, deleted from our IC's, and our History Books. Nobody should ever have to go through the humiliation of writing our race on any forms.
Those who disagree, please leave this country, go back to Yunnan, Indonesia, China, India or where ever. Full stop!

Tipu!! Itu dakyah songsang

Posted: 28 Feb 2011 07:00 PM PST


Isy...isy... isy.... Kalau Pakatan Rakyat memerintahlah, habis ekonomi negara ni hancuss. Negara tidak akan makmur. Tuan-tuan dan puan-puan, hanya UMNO/BN saja yang pandai dan hebat memerintah. Tak der sapa yang boleh challenge mereka...

Ha... ha... ha... Ekonomi Malaysia hari ini makmur gilerr babi kerana UMNO/BN pandai memerintah. Idris Jala kata Malaysia boleh bangkrap kerana apa?? Kerana UMNO/BN pandai perintah. Pelaburan tak masuk dan pelabur lari cari tempat lain kerana apa?? Kerana UMNO/BN pandai mentadbir. Harga barang selaras dan terus selaras kerana apa?? UMNO/BN hebat memerintah. Hutang negara menggunung kerana apa?? UMNO/BN cekap mengurus kewangan negara.

Pakatan Rakyat apa tau....?? Tahu nak rampas kuasa jer.... Tau nak fitnah UMNO/BN jer... Pakatan Rakyat mana pandai memerintah.... tengok sajalah di negeri-negeri yang mereka tadbir dan perintah. Ekonominya.... 'parah' sekali. Hancuusss beb!!

Mengapa 'hancuuusss'??

Kerana, para pelabur bergasak-gasak nak melabur di sana. Pendapatan negeri-negeri tersebut 'menguncup' sebab pelaburan yang meningkat. Ha... ha... ha... Hutang negeri-negeri tersebut pada kerajaan pusat semakin susut. Lihat saja Kelantan.... Yang buat hutang ialah UMNO/BN, tetapi yang gigih melangsaikan hutang ialah kerajaan PAS Kelantan. Malah hutang yang menggunung sudah beransur kurang walau pun dalam kedaan geran disekat tetapi ia masih mampu membayar hutang kerajaan pusat. Baca sini.

Apalah Tok Guru ni.... tak pandai memerintah langsung. Selangor.... Pulau Pinang dan Kedah pun, dua kali lima. Para pemimpin Pakatan Rakyat 'haprak' mentadbir. Ini bukti.... mereka tak pandai memerintah negeri masing-masing.....

Selangor terima pelaburan RM3.47b pada setengah tahun pertama 2010
Skodeng lagi di sini

Pulau Pinang Menduduki Tempat Pertama Untuk Keseluruhan Pelaburan Tahun 2010
Intai pula di sini.

Kedah Catat Pelaburan Ke-3 Tertinggi selepas Selangor
Usya sini pulak.

Dey, UMNO/BN.... usah nak eksen ler. Disebabkan, UMNO/BN yang cekap dan pandai memerintahlah, Malaysia dan rakyatnya kini, terpaksa berhadapan dengan beban hutang yang amat menakutkan. Tak caya kalu.... korang baca sini.

Sebab itu.... kita kena lakukan anjakan paradigma. Kita kena betulkan pendirian kita terhadap pandangan songsang, yang kononnya.... hanya UMNO/BN saja yang boleh memerintah negara.

Allah SWT telah memberikan kita peluang untuk menyangkal dakyah songsang ini, apabila Dia telah mengurniakan 4 buah negeri untuk ditadbir oleh Pakatan Rakyat. Dan.... negeri-negeri tersebut telah membuktikan yang mereka jauh lebih baik, cekap, telus serta beramanah daripada UMNO/BN. Jangan ragu-ragu lagi....

InsyaAllah, Malaysia akan lebih makmur dan sejahtera, jika berada di bawah pemerinthan Pakatan Rakyat. Kita.... rakyat, can make a difference. Ayuh..... Ubah. Selamatkan Malaysia!!

Gaddafi: ‘Rakyat Libya sayang saya, sanggup mati pertahan saya’

Posted: 28 Feb 2011 06:57 PM PST

TRIPOLI, 1 Mac — Pemimpin Libya Muammar Gaddafi menafikan adanya pergolakan politik menentang beliau meskipun laporan-laporan sebelum ini menunjukkan negara itu turut berhadapan dengan kebangkitan rakyat.
"Tidak ada demonstrasi sama sekali di jalan-jalan. Adakah anda melihat adanya demonstrasi?" kata Muammar menjawab soalan wartawan BBC.
Kebangkitan rakyat di negara jirannya di sebelah timur berakhir dengan tumbangnya Presiden Hosni Mubarak dua minggu lalu.
Apabila wartawan BBC memaklumkan bahawa dia ada menyaksikan tunjuk perasaan misalnya di Zawiyah kelmarin, Muammar memberitahu, rakyatnya menyayangi beliau dan sanggup bermati demi melindunginya.
"Mereka tidak menentang kami. Tiada siapa yang menentang kami. Menentang buat apa?
"Sebab saya bukan seorang presiden. Mereka sayang saya. Kesemua rakyat bersama saya, mereka cintai saya. Mereka akan mati untuk mempertahankan saya, rakyat saya," katanya lagi.
Pada masa yang sama, beliau yang memerintah Libya sejak 41 tahun lalu ketawa berhubung soalan agar meninggalkan negaranya.
Kata Muammar, beliau merasakan dirinya telah dikhianati oleh pemimpin-pemimpin antarabangsa yang mendesak agar berundur segera.
"Sudah tentu ia satu pengkhianatan. Mereka tidak ada moral. Selain itu, jika mereka mahu saya berhenti, mengapa perlu saya letak jawatan? Saya bukan raja."
Duta Amerika Syarikat ke PBB Susan Rice berkata temu bual itu menunjukkan Muammar cuba memperdaya dan tidak berupaya untuk memimpin Libya.
Terdahulu menteri-menteri luar sedunia mengecam serangan kerajaan Muammar ke atas rakyatnya sendiri dan Kesatuan Eropah pula mengenakan sekatan termasuk embargo senjata, membekukan aset dan larangan perjalanan ke atas Muammar dan sekutunya.

Kadar faedah, isu bon air Selangor boleh gugat biaya MRT

Posted: 28 Feb 2011 06:54 PM PST


KUALA LUMPUR, 1 Mac — Kos projek Aliran Transit Massa (MRT) Lembah Klang, yang bakal menelan RM36 bilion, kemungkinan akan naik jika kadar faedah mengalami peningkatan seperti yang dijangkakan lewat tahun ini.
Projek itu dijangka dimulakan Julai ini dan siap pada 2016.
Sementara kerajaan belum mendedahkan butiran pembiayaan projek MRT, pilihan yang ada termasuklah mendapatkan daripada pasaran bon atau bank, yang mana kedua-duanya akan menelan kos yang tinggi jika kadar faedah terus meningkat.
Penganalisis menjangkakan Bank Negara akan menaikkan kadar faedah untuk menangani inflasi meskipun ramalan bagi kenaikan kadar pada suku kedua telah dikaji semula untuk hanya dilaksanakan pada separuh kedua tahun ini ekoran kebimbangan mengenai pertumbuhan ekonomi sederhana sekarang.
"Kos dana akan meningkat selari dengan kenaikan kadar faedah," kata Lum Choong Kuan, ketua penyelidikan pendapatan tetap di CIMB Bank.
"Jika kadar polisi semalam mengalami kenaikan, hasil bon korporat akan meningkat. Impaknya bergantung pada sama ada bonnya dijamin kerajaan atau yang bertaraf AAA.
"Jika dijamin kerajaan, SPV (Jentera Tujuan Khas) boleh memenuhi pasaran dengan kadar yang rendah," katanya.
Ada pandangan yang berbeza sama ada kerajaan boleh mencapai sasaran penjimatan kos dengan mengambil kesempatan daripada kadar faedah yang rendah sekarang.
Ketua ekonomi RAM Holdings Dr Yeah Kim Leng berkata, kerajaan boleh menggunakan kecairan-kecairan yang ada di pasaran, pihaknya boleh menikmati sedikit penjimatan kos.
Bagaimanapun Lim berkata, tidak perlu mengadakan dana sekarang memandangkan butiran sistem MRT belum dimuktamadkan lagi.
Kini, warga kota, terutama mereka yang tinggal di kawasan dikenali sebagai Greater Kuala Lumpur (Greater KL) berpeluang mendapat gambaran tentang projek MRT sejauh 51 kilometer melalui pameran yang diadakan untuk kepada orang ramai selama tiga bulan, bermula dua minggu lalu.
Pameran itu membentangkan kepada orang ramai maklumat terperinci tentang jajaran landasan Sungai Buloh-Kajang, rancangan pengambilan tanah, maklumat tentang pembinaannya dan ciri-ciri yang akan terdapat pada stesen yang akan dibina.
Laluan Sungai Buloh-Kajang berharga RM36.6 bilion itu, yang 9.5 kilometer daripada landasannya akan dibina di bawah tanah.
Pameran di tujuh lokasi selama tiga bulan yang berakhir pada 14 Mei.
Lokasi berkenaan ialah premis Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Majlis Bandaraya Petaling Jaya, Majlis Bandaraya Shah Alam, Majlis Perbandaran Selayang dan Majlis Perbandaran Kajang serta Stesen LRT Bangsar dan pejabat SPAD di Menara Dayabumi.
Sebelum ini ada pandangan bahawa projek MRT Lembah Klang  dibangunkan menggunakan data pengangkutan lapuk dan boleh menyebabkan peningkatan kos tambahan RM403.5 juta dari segi perbelanjaan bahan api dalam tempoh lima tahun pertama ia operasi.
Sebelum ini, Presiden Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga (Awer) S. Piarapakaran berkata, beban tambahan ke atas pengguna adalah ekoran ketiadaan sistem pengangkutan yang baik untuk mengangkut pengguna dari rumah ke stesen-stesen MRT.
Dalam pada itu, faktor lain yang boleh memberi kesan ke atas kos pembiayaan ialah episod terbaru melibatkan konsesi industri air Selangor, yang dipercayai akan berakhir dengan kelewatan membayar balik bon.
Yeah berkata, isu berkenaan telah membawa kepada "pengalaman buruk" di kalangan pelabur.
"Pelabur menjadi lebih waspada sekarang," kata Yeah sambil menambah, jika mereka menduga adanya risiko yang tinggi, maka mereka kemungkinan mengenakan premium risiko ke atas bon, yang kemudiannya akan menolak hasil dan meningkatkan beban bayar balik hutang.
Katanya, bagi mengurangkan sebarang risiko yang diduga, kerajaan perlu memastikan bahawa aspek ekonomi sistem MRT boleh dikekalkan dan ia boleh menjana aliran tunai yang mencukupi.
Malah Yeah juga berkata, pelabur kini beralih tumpuan mereka ke atas bon-bond berkualiti, bertaraf "AA" dan ke atas, di mana masa lalu bon yang diberi taraf "A" sudah memadai untuk menarik pelabur-pelabur institusi.
Bagi menggalakkan daya tarikan bon MRT, Yeah berkata, mekanisme penambahan kredit boleh digunakan, seperti jaminan kerajaan dan insurans dari institusi jaminan kewangan, Danajamin.
Pun begitu, Lum meragui sama ada isu bon air akan menjadi perkara penting dalam fikiran pelabur-pelabur.
"Pelabur-pelabur telah melalui suasana tidak menentu sebelum ini seperti cukai pulangan ke atas pengeluar-pengeluar tenaga," katanya.

Prk Merlimau : Lensa Calon Bersama Rakyat - 1

Posted: 28 Feb 2011 06:50 PM PST

Foto : Prk N27 Merlimau

Prk Kerdau : Lensa Calon Bersama Rakyat - 1

Posted: 28 Feb 2011 06:40 PM PSTfoto  : PRK Kerdau.

Prk Merlimau : VIDEO PEMBAZIRAN KERAJAAN MELAKA

Posted: 28 Feb 2011 06:08 PM PST

Prk Kerdau : Video Jabatan agama ambil alih semua masjid di Kerdau

Posted: 28 Feb 2011 05:57 PM PST

Video Terhangat Rosmah: I don't look like a liar, do I?

Posted: 28 Feb 2011 05:54 PM PST

Prk Merlimau : ORANG BERSALAH MULA TAKUT PADA SKUAD KAMERA

Posted: 28 Feb 2011 05:42 PM PST

Jasin 1 Mac : Muhyiddin Yassin ternyata takut dengan tindakan PAS menubuhkan skuad  kamera bagi mengambil gambar apa juga salah laku dan tindakan calon, wakll calon dan jurukempen BN yang bersalahan dengan undang-undang.

Timbalan Ketua Penerangan PAS Negeri, Yusof Wahab berkata biasanya orang  takut semacam ini adalah orang yang telah,, akan dan mahu meneruskan kerja jahat mereka bagi mencapai niat untuk menang walaupun dengan cara salah.

Semalam Muhyiddin berkata tindakan Pas menubuhkan 'skuad kamera' untuk mengintip pergerakan calon dan peraih undi Barisan Nasional (BN) di Merlimau dan Kerdau hanya mendedahkan kelemahan jentera pilihan raya parti itu yang ketandusan isu untuk dimanipulasikan.

Malah, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, beliau cuma khuatir 'skuad' berkenaan akan lebih menjurus kepada gejala menabur fitnah dan dakyah yang amat dicela oleh Islam.

Yusof berkata untuk pengetahuan Muhyiddin, tukang fitnah nombor wahid bukan PAS tetapi Umno/BN. Bermacam fitnah ditaburkan. Pagi ini petugas terpaksa menurunkan pelbagai banner yang memfitnah PAS antara gambar Tok Guru Nik dan dibawahnya ditulis undi PAS masuk syurga.

"Skuad kamera PAS tidak akan membuat fitnah tetapi akan bekerja secara professional dan beretika. Mereka dididik supaya taat kepada Allah dan tidak membuat kerja-kerja yang dilaknat oleh Allah seperti memfitnah dan sebagainya."

"Skuad Kamera ini akan terus menjalankan tanggungjawab membongkar segala kerja jahat BN. Mereka ini tidak kita ketahui siapa tetapi yang paling penting mereka akan menyalurkan gambar dan maklumat kepada Bilik Operasi PAS" kata Yusof Wahab.

Prk Merlimau : Perawan beri sumbangan untuk kempen PAS

Posted: 28 Feb 2011 05:35 PM PST

MERLIMAU, 28 Feb : PAS Melaka merakamkan penghargaan kepada Persatuan Anak Melaka di Perantauan atau Perawan atas sumbangan berjumlah RM8,000 untuk membantu jentera PAS bagi pilihan raya kecil Dun Merlimau.

Ianya disampaikan pengerusi Perawan, Saad Shaari kepada Timbalan Pesuruhjaya 2 PAS Melaka, Mejar (B) Jasme Tompang dalam satu majlis yang diadakan baru-baru ini.

"Kita mengucapkan terima kasih kepada Perawan atas sumbangan untuk membantu gerak kerja PAS bagi memenangi kerusi Dun Merlimau pada kali ini," ujarnya.

Menurutnya ia menjadi penyuntik semangat kepada pihak jentera dan berharap ia akan melicinkan lagi gerak kerja petugas PAS dan Pakatan Rakyat.

Prk Merlimau : PAS seru pengundi pilih calon Pakatan Rakyat

Posted: 28 Feb 2011 05:33 PM PST

MERLIMAU, 28 Feb : Proses memilih pemimpin adalah merupakan amanah besar mengikut Islam, kata Presiden PAS, Dato' Seri Hadi Awang ketika majlis pengumuman Calon PAS Pilihan Raya Kecil, Dewan Undangan Negeri (Dun) Merlimau.

Hadi berkata bahawa dalam proses memilih pemimpin untuk mentadbir negara atau sesuatu kawasan, amanah tersebut hendaklah dilaksanakan sebaik mungkin oleh pengundi atau rakyat kerana ini juga merupakan peluang demokrasi untuk rakyat memilih pemimpin.

"Gunakan peluang ini dengan bijak dengan memilih pemimpin (PAS) yang memperjuangkan hak rakyat tetapi dengan landasan Agana Islam sebagai pedomannya", kata Hadi.

Pesuruhjaya PAS Melaka, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman pula meminta pengundi memilih pemimpin yang bebas dari skandal rasuah dan salah guna kuasa.

Dalam ucapan beliau, Abdul Ghani menegur kepimpinan Ketua Menteri Melaka Dato' Seri Ali Rustam yang terlibat dengan politik wang ketika pemilihan Umno.

"Apakah orang yang terbabit dengan skandal politik wang atau dalam bahasa harian sebagai rasuah layak memimpin sebuah negeri?" tanya Abdul Ghani kepada lebih lima ribu penyokong Pakatan Rakyat yang disambut dengan jawapan "tidak layak".

Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Zulkefly Mohamad Omar pula menyeru pengundi Dun Merlimau supaya memberi peluang kepada PAS untuk menghantar seorang wakil ke Sidang Dun Negeri Melaka.

"Kita lihat hari ini sokongan rakyat kepada Pakatan Rakyat semakin meningkat di negeri lain.Justeru itu sudah sampainya masa untuk Melaka melakar sejarah dengan menghantar seorang
wakilnya ke Sidang Dun.

"Saya memohon agar rakyat Merlimau memberi peluang kepada PAS untuk melahirkan anak sulungnya di Melaka dan menjadi "check and Balance" di Sidang Dun nanti", ujar Zulkefly.

Zulkefly juga meminta Ali Rustam supaya bersikap profesional apabila mengamalkan demokrasi.

"Saya menyeru pada Ali supaya menghormati proses demokrasi dan jangan cuba sabotaj ceramah anjuran Pakatan Rakyat dengan menganjurkan ceramah Umno bersebelahan dengan tapak ceramah Pakatan Rakyat.

"Sebagai pemimpin sebuah ngeri beliau perlu mempunyai jiwa besar dan bukannya mengamalkan sikap kebudak-budakkan dengan berbuat perkara sedemikian," ulas Zulkefly lagi.

Prk Kerdau: Peluang PAS cipta kemenangan

Posted: 28 Feb 2011 05:29 PM PST

Oleh: wanibrah

"Pilihan raya kecil (PRK) Kerdau, Pahang adalah bersekali dengan Merlimau, Melaka. Penamaan calonnya diadakan pada 26 Februari dan pengundian pula 6 Mac 2011. Inilah PRK serentak yang ketiga selepas Bukit Gantang- Bukit Selambau-Batang Air (7 April 2009) dan Galas-Batu Sapi (4 November 2010). 

Mungkin PRK Merlimau-Kerdau ini merupakan siri PRK terakhir yang diuruskan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) bagi penggal pilihan raya ke12 ini. Selepas ini, tumpuan SPR kepada pilihan raya umum Negeri Sarawak dan nasional.
Sehubungan dengan PRK Kerdau, tradisi persaingan berlaku adalah antara PAS dengan Umno. PAS mewakili Pakatan Rakyat sudah dua kali (PRU 2004 dan 2008) bertembung dengan Umno mewakili Barisan Nasional sejak nama Dun Kerdau ditukar tahun 2003 daripada asalnya Sanggang. Ketika Sanggang dulupun PAS dan Umno juga yang bersaingan. Inilah bezanya Kerdau dengan Merlimau.
Di Merlimau pada PRU 1999 PAS yang berdepan dengan dengan Umno, tetapi pada PRU 2004 diserahkan kepada KeADILan. Kemudian PRU 2008 dikembalikan pula kepada PAS dan pada PRK kali ini, PAS juga yang disepakati bertanding menghadapi Umno. Apa pun kedua-dua Dun tersebut kekal dimenangi Umno-BN. Justeru PRK Kerdau-Merlimau kali ini dianggap sebagai persaingan ulangan yang bakal mengesahkan sekali lagi sikap staus-quo pengundi kepada Umno-BN.
Kerdau tetap Kerdau
Walau bagaimanapun, bandingan antara PRK Kerdau dengan Merlimau, Kerdau lebih menarik diulas kerana nilai tradisi politik Malaysia yang bertonggakkan pengundi Melayu berlaku di Kerdau. Lebih-lebih lagi bagi mengukur tahap penerimaan orang Melayu di Pahang yang dikatakan tidak berubah, pekat dengan sikap perjuangan kebangsaan. Maka, Kerdau bakal menyaksikan kepekatan semangat kebangsaan Melayu dan tradisi Kerdau tetap Kerdau. Kepekatan itu adalah keabsahan yang bakal mengiakan nilai-nilai kepimpinan tradisi yang pernah dikaji oleh Syed Husin Ali (1960-an) dan Mohd Salleh Lamry (1980-an) tentang sosiologi politik lokal di perkampungan Kerdau itu.
Meskipun begitu, tugas perjuangan parti politik Islam dipacu oleh PAS tetap bertanggungjawab menghadapi Umno. Misi politik-dakwah PAS  tetap diperkasakan, meskipun bersaing dalam kubu Umno. Matlamatnya amat jelas iaitu untuk memastikan sebaran kefahaman kepada kandungan  perjuangan Islam bersama Pakatan Rakyat tidak terus disalahertikan. Maka, strategi yang dilihat penting bagi PAS di Kerdau ini ialah menyebar dan memberi kefahaman serta menjelaskan segala kekeliruan agar perjuangan politik Islam tetap bersih, suci dan murni.
Bertolak daripada misi, matlamat dan strategi ini, komitmen penyertaan PAS dalam PRK kali ini seharusnya dibuktikan dengan gerak kerja kempen yang  mampu memantapkan  calon, kepimpinan dan petugas pilihan raya PAS bersama-sama Pakatan Rakyat menjelang PRU ke-13 nanti.
PRU lepas
Keputusan PRU lepas menyaksikan PAS hanya berjaya meraih sokongan 2,250 (37 peratus) pengundi Kerdau yang keluar mengundi sekitar 80 peratus.  Pihak BN pula meraih 4,135 (63 peratus) dengan majoriti 1,615 undi. Pada PRK kali ini, mungkin jumlah keluar mengundi juga sekitar 80 peratus atau sejumlah 7,200 daripada 8,999 pemilih berdaftar. Ini kerana, keputusan PRK Kerdau ini tidak terlalu penting untuk BN Pahang. Ia tidak akan mengubah apa-apa kuasa dominasi dalam Kerajaan Negeri.
Meskipun begitu, berdasarkan pilihan raya lepas, pada 2004 BN mencapai kemenangan lebih selesa dengan majoriti 2,565, tetapi merosot kepada 1,615 undi. Undi BN telah merosot sebanyak 301 dan PAS meningkat 649 undi. Jadual berikut menunjukkan suatu perubahan positif sikap pengundi Kerdau yang merupakan peluang bagi PAS pada PRK kali ini.
Bandingan undi PAS-BN: PRU 2004-2008
Parti/PRU
2004
2008
(+/-)
PAS
1,871
2,520
649
BN
4,436
4,135
-301
MAJORITI BN
2,565
1,615
-950
Peluang PAS
Berdasarkan gambaran tersebut, di sananya terdapat asas keyakinan perubahan sikap pengundi Kerdau di dalam menerima PAS-Pakatan Rakyat. Apa yang penting, gerak kerja kempennya lebih menyentuh kepada strategi menyebar dan memberi kefahaman serta menjelaskan segala kekeliruan agar perjuangan politik Islam (baca calon PAS) tetap bersih, suci dan murni untuk membawa suara rakyat kepada pihak berkuasa.
Di sebalik strategi ini, tugas utama kempen PAS ialah meraih simpati dan mempengaruhi sikap pengundi Kerdau dari persepsi percayakan kepada Umno sahaja dalam memajukan mereka kepada sikap memilih PAS. Maka tidak salah, malah tidak pun menjejaskan darjah kemajuan di Kerdau dengan hanya memilih PAS. Kerdau tetap maju.
Apa pun, latar belakang sosiekonomi Kerdau yang bergantung kepada asas ekonomi tani dan peneroka rancangan tanah Felda sedikit sebanyak mengikat sikap 'kebergantungan melampau' kepada pihak kerajaan. Justeru calon PAS, Hassanudin Salim mestilah sedia tampil dengan lebih merapati golongan pengundi tersebut dan sedia dirasai lebih mesra mengatasi calon BN, Syed Ibrahim Syed Ahmad. Tindakan kempen merapati dan mesra merupakan cara terbaik merungkai kebergantungan melampau pengundi.
Selain itu, pasukan kempen PAS-Pakatan Rakyat hendaklah meletakkan sasaran meraih simpati seramai 1,500 orang pengundi atas pagar sebagai keutamaan. Program kempen kepada pengundi atas pagar seharusnya bersifat mesra dan memujuk agar mereka sedia keluar mengundi untuk membuat perubahan. 
Di samping memberikan kefahaman kepada isu-isu yang boleh merungkaikan keyakinan mereka kepada Umno-BN. Malah perlu diberitahu hakikat Umno yang sekian lama berkuasa sudah 'semacam memperkotak-katikkan rakyat' ekoran penglibatan pemimpin dan kerajaan BN dengan 'skandal maruah.' Antaranya pengundi harus diberitahu tentang kes-kes rasuah dan jenayah berprofail tinggi melibatkan individu yang rapat dengan Umno seperti kes pembunuhan Altantuya. Begitu juga  tindakan Umno bersekongkol dengan APCO perunding Yahudi yang menjadikan Israel terus menzalimi umat Palestine dan pemerasan agensi Felda ke atas peneroka yang dilakukan berselindung di sebalik projek pembelaan yang tidak seberapa.
Dalam masa yang sama gerak kerja teknikal dan kempen terhadap pengundi PAS perlu dilakukan agar mereka dapat keluar mengundi secara maksimum. Diikuti dengan usaha menarik pengundi luar dibawa balik mengundi dan para perayu undi pula sedia menjawab kesemua fitnah Umno terhadap PAS di dalam pelbagai isu.
Pendekatan sedemikian dilihat bakal membantu kempen calon dari rumah ke rumah agar pengundi memahami tujuan memilih calon PAS, iaitu "memperkasakan suara PAS dalam Dewan Negeri Pahang."
Penting juga dilakukan ialah dapat mendedahkan fakta-fakta perjuangan Umno yang merugi, memundur, menjatuhkan maruah orang Melayu seperti isu tanah simapanan Melayu dan mengurang kuasa politik Melayu seperti tidak sedia menambah bilangan kerusi Dun dan parlimen di negeri-negeri majoriti Melayu.
Isu kebobrokan Umno itu harus diperbandingkan dengan pengalaman perjuangan PAS dan kejayaan PAS mentadbir Kelantan dan Kedah yang berjaya memartabatkan politik umat Islam dari segi kebajikan, politik dan syariah. Malah kejayaan Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat di Selangor dan Pulau Pinang harus diperjelaskan bagi menjawab serangan kempen BN di Kerdau.
Bagi mencapai kemenangan di Kerdau, natijahnya semua tindakan strategik tersebut dilihat dapat membantu pasukan kempen PAS mempertahankan kira-kira 2,300 undi teras yang sedia ada, di samping dapat meraih sekitar 1,500 pengundi atas pagar. Justeru PAS boleh mengumpul kira-kira 3,800 dan ia sudah cukup untuk mencapai kemenangan tipis. Semoga Allah membimbing rakyat Kerdau untuk menerima perjuangan Islam.
"

Prk Kerdau : Politik 'Santa Claus' Najib Cukup Memualkan!

Posted: 28 Feb 2011 05:27 PM PST

Oleh: lotus123

"  'Santa Claus' adalah satu watak mitos yang cukup sinonim dengan pemberian hadiah atau mainan kepada kanak-kanak pada malam Krismas (Chrimas Eve). Tujuannya adalah untuk menceriakan kanan-kanak tersebut dikala meraikan hari Natal (Chrimas). Maka, kedatangan Santa Claus, yang digambarkan sebagai seorang tua yang botak, berambut dan janggut putih, berbadan besar dan berperut buncit, amat dinantikan oleh kanak-kanak yang meraikan perayaan Krismas ini.

Namun, kerja amal seorang santa (saint) telah 'ditiru' oleh DS Najib bila tibanya setiap piliharaya kecil (PRK). Tidak semena-mena, projek juta-juta, malah ada yang sampai beratus juta tiba-tiba ditabur kepada pengundi-pengundi yang bakal memilih calon bagi mengantikan YB yang telah meninggal dunia.

Kerja ini nampaknya cukup tidak amanah dan memualkan! Selama ini kita disumbat dan ditipu dengan maklumat bahawa ekonomi dan kewangan kerajaan amat terbatas, tetapi bila muncul PRK tiba-tiba peruntukan berjuta-juta boleh diluluskan dengan sekelip mata. Malah, mereka boleh berjanji lagi jika BN menang, tambahan projek akan dilipat gandakan!

Orang-orang kampung dan felda dimomokan dengan slogan,'BN menang rakyat senang' dan 'BN menang, negeri maju'.. Padahal,setiap nilai wang yang digunakan adalah dari peruntukan yang telah sedia ada, dan setiap sen yang digunakan adalah hasil dari cukai rakyat Malaysia sekeliannya. Bukan duit BN sahja, tetapi didalamnya juga terdapat duit pengundi dari Pakatan Rakyat.

Cukuplah dengan tipu daya tersebut. Kita tidak menentang sebarang projek yang ingin dilaksanakan, tetapi setiap projek terlaksana, akan ada 'jerung-jerung' yang inginkan habuannya. Dulu, habuan mereka hanyalah 5%, tetapi sekarang sudah meningkat sebanyak 10%! Bayangkan kalaulah projek itu bernilai 20 juta, tanpa berpenat lelah 2 juta sudah masuk poket..

Dengan proses ini, pengundi hanya dapat 'mainan', tetapi 'pemberi mainan' tentunya akan mendapat habuan yang lebih besar, iaitu 'kedai mainan'!

Hentikan 'permainan' durjana ini! Maka sama-samalah jatuhkan BN dan sekutunya agar hidup dan masa depan kita dan anak-anak tidak diperbodohkan lagi oleh mereka!"

Prk Kerdau :Setiap kali PRK Umno-BN sogok dengan duit

Posted: 28 Feb 2011 05:25 PM PST

KERDAU : Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat membidas sikap Umno-BN yang lebih utamakan kuasa dengan memberi duit untuk memancing undi dalam setiap kali pilihan raya.

Beliau berkata, ini berbeza dengan sikap PAS yang lebih mengutamakan memberi ilmu kepada orang ramai dan bukannya duit.

"Apabila warga negara berumur 21 tahun, kita beri ilmu dan Islam supaya mereka faham tanggungjawab terhadap negara. Umno-BN tidak. Bila pilihan raya dia mula buat jalan raya siang malam.

"Mereka mengumpan pengundi dengan duit, kerana tidak yakin rakyat boleh terima berbanding dengan PAS dan Pakatan Rakyat," katanya.

Tuan Guru Nik Aziz menyindir bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang tidak habis-habis bercakap pasal Melayu tetapi sebaliknya mengakui beliau gagal memimpin orang Melayu.

"Umno bawa kebangsaan, itu adalah salah. Nabi Muhammad datang ke dunia tidak membawa ketuanan Arab. Tetapi yang dibawa oleh Rasulullah adalah Islam dan sebab itulah kita pilih Islam," tegasnya lagi.

"Melayu sepatutnya bersyukur kerana telah menerima Islam sejak zaman kesultanan Melaka lagi dan tidak wajar mereka menerima selain daripada Islam walau dengan apa cara sekalipun," tegasnya.

Beliau juga menyeru rakyat agar terus memberi undi kepada Pakatan Rakyat dalam setiap pilihan raya akan datang.

Jelas Mursyidul Am PAS yang juga Menteri Besar Kelantan itu, Umno marah kepada beliau kerana berkawan dengan DAP tetapi yang hairannya mereka boleh pula berkawan dengan MCA.

"Mu berkawan dengan MCA tak apa. Aku dengan DAP tak boleh. Cina belaka. Apa pula sebab mereka marah jika kita nak berkawan dengan DAP," soalnya.

Beliau juga menceritakan sikap buruk Umno dengan meminta PAS menyertai Barisan Nasional apabila susah tetapi menendang parti itu apabila berasa tidak diperlukan lagi pada suatu ketika dulu.

"Kita masuk sertai mereka (Perikatan-BN) tetapi bila dia gemuk dia tendang kita," jelasnya.

Begitu juga katanya apabila BN tumbang di lima negeri pada pilihan raya yang lalu, permintaan itu berulang kembali.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz juga menolak tuduhan PAS menjadi alat DAP sebagai tidak bersasas.

"Tetapi Umno dah sah jadi alat MCA, buktinya Umno tolak Islam kerana mengikut kata MCA.

"Berbeza dengan PAS walaupun pernah suatu ketika DAP meminta supaya PAS menggugurkan Islam tetapi PAS tetap pertahan Islam sebagai perjuangan," ujarnya lagi.

Begitu juga jelasnya sikap Pengerusi DAP, Karpal Singh walaupun suatu ketika pernahmenjadi orang yang kuat menentang Islam tetapi sekarang telah mula menerima perjuangan PAS.

"PAS telah memerintah Kelantan 20 tahun. Berapa helai bulu roma atau urat yang saya cabut," katanya sinis.

"Allah menyuruh manusia melakukan keadilan, sebab itu jika kita berpegang dengan Islam maka wujudlah keadilan," ujarnya lagi.

Ketuanan Setan : Pakej tukar suami isteri

Posted: 28 Feb 2011 05:00 PM PST

Pakej tukar suami isteri
BUKTI...SMS yang dihantar pasangan dari negara jiran terbabit.
BUKTI...SMS yang dihantar pasangan dari negara jiran terbabit. 
 
JOHOR BAHRU: Pakej pelancongan sambil bertukar-tukar suami dan isteri. Begitu aktiviti seks bebas hujung minggu dikenali sebagai 'swinger' anjuran segelintir pelancong dari negara jiran yang kini cuba menjerat pasangan di bandar raya ini untuk menyertainya.
Pelancong terbabit yang dinaungi lebih 10 kelab maksiat di negara itu serta kelab antarabangsa cuba mempengaruhi pasangan suami isteri berpendapatan sederhana di bandar raya ini dengan apa yang dianggap gaya hidup moden itu, kononnya boleh meningkatkan keseronokan masing-masing. Malah, pelancong terbabit sanggup mengumpan ganjaran tertentu termasuk membiayai percutian selain menyediakan kemewahan jika pasangan suami isteri tempatan sanggup memenuhi permintaan mereka.

Kegiatan tidak bermoral itu didedahkan seorang ejen insurans di Taman Indahpura, dekat Kulaijaya, Arshad Mohd Ali, 27, yang mendakwa hampir terjebak selepas dipelawa sepasang suami isteri golongan profesional dari negara jiran berusia 30-an.
Arshad berkata, dia mengenali pasangan terbabit ketika membeli-belah bersama isterinya yang sebaya di sebuah pasar raya di bandar raya ini, akhir Oktober tahun lalu selepas tertarik sikap mesra mereka sebelum bertukar nombor telefon.

Katanya, dia tidak sangka hasrat murninya menjalin persahabatan dengan pasangan terbabit mendatangkan masalah apabila pasangan itu sendiri mendedahkan niat buruk mereka.

"Pasangan suami isteri dikenali sebagai Nin dan Sue yang masing-masing bekerja sebagai jurutera itu beria-ia berkunjung ke rumah kami pada pertengahan November tahun lalu hampir setiap hujung minggu selain tidak ketinggalan menghubungi dan mengajak kami beriadah.

"Mulanya, tindakan itu menyebabkan hubungan kami suami isteri dengan pasangan terbabit semakin akrab dan bagi menghargai persahabatan, kami memenuhi permintaan mereka dengan berkunjung ke rumah mereka di negara itu," katanya.

Arshad berkata, tembelang pasangan yang belum mempunyai anak itu mula terdedah selepas mereka menghantar SMS menghasut yang memintanya dan isteri mencuba aktiviti songsang itu.
Menurutnya, lebih mengejutkan, pasangan itu tanpa segan-silu mendedahkan identiti sebenar mereka yang turut menjadi ahli sebuah kelab seks di negara asal yang mahu menarik keanggotaan baru dalam kalangan penduduk negeri ini.

"Saya terkejut apabila menerima SMS daripada Nin dan pasangannya yang memberitahu mahu mengajak saya dan isteri ke Melaka untuk berseronok bersama-sama pada 6 Disember lalu.

"Mereka memberitahu mahu membiayai kos penginapan kami di hotel selain makan minum sepanjang percutian itu.

"Mereka yang mendakwa sudah bosan melayan nafsu pasangan masing-masing juga meminta kami mendaftar sebagai ahli kelab maksiat di negara mereka secepat mungkin bagi memulakan kehidupan baru yang konon menjanjikan keseronokan," katanya ketika ditemui Harian Metro.

Arshad berkata, Nin memberitahunya pakej pelancongan yang mempromosi seks bebas itu bergerak melalui kelab maksiat konon bertujuan menyemarakkan semula hubungan seks yang suram dalam kalangan pasangan suami isteri dan setiap peserta akan bertukar pasangan masing-masing suka sama suka.

Katanya, ketika dia menghubungi lelaki itu bagi mendapatkan penjelasan mengenai SMS berkenaan, jurutera itu cuba meracuni pemikirannya dengan menyatakan amalan itu sudah menjadi trend masyarakat moden seluruh dunia.

"Saya dan isteri bimbang dengan perlakuan sumbang pasangan itu dan dan lebih rela memutuskan persahabatan songsang yang terjalin daripada terus hanyut dalam dunia maksiat.

"Kami berharap dengan pendedahan ini pasangan suami isteri lain lebih berhati-hati dengan taktik pasangan warga asing itu kerana boleh menghancurkan kebahagiaan rumah tangga selain merosakkan akidah," katanya.

Revolusi Rakyat : Oman semakin bergolak

Posted: 28 Feb 2011 04:56 PM PST


ASAP menjulang dari pasar raya Lulu yang dibakar penunjuk perasaan di Sohar, Oman semalam.


MUSCAT - Kumpulan penunjuk perasaan prodemokrasi di Oman menyekat beberapa jalan menuju ke sebuah kawasan industri utama semalam walaupun mereka berdepan tembakan peluru getah dan gas pemedih mata oleh pasukan keselamatan.
Tindakan nekad itu dilakukan sehari selepas beberapa pertempuran dengan tentera telah menyebabkan enam orang terbunuh.
Kumpulan penunjuk perasaan itu menyekat jalan-jalan menuju ke kawasan perindustrian Sohar, utara Oman, yang menempatkan sebuah kilang aluminium dan pelabuhan memproses minyak.
Beberapa saksi berkata, pasukan keselamatan menembak peluru getah dan gas pemedih mata ke arah sekitar 2,000 penunjuk perasaan untuk menyuraikan mereka.
Para penunjuk perasaan tersebut berarak untuk menuntut lebih banyak peluang pekerjaan dan reformasi politik dilaksanakan di Oman.
Sebuah pasar raya utama di Soha turut terbakar semalam selepas penduduk memecah masuk dan melarikan pelbagai barangan di dalamnya.
Seorang jurucakap pelabuhan Sohar memberitahu, penghantaran minyak mentah dari pelabuhan tersebut masih berjalan lancar setakat ini.
Pelabuhan Sohar mengeksport 160,000 tong minyak mentah sehari.
Tunjuk perasaan di Oman itu didorong kebangkitan di dunia Arab yang tercetus sejak beberapa bulan lalu.
Pada Sabtu lepas iaitu seminggu selepas demontrasi tercetus di ibu kota Oman, di sini, pemerintahnya, Sultan Qaboos bin Said telah melakukan rombakan Kabinet.
Beliau memegang kuasa sejak empat dekad lalu selepas melakukan rampasan kuasa ke atas bapanya sendiri pada 1970.
Kelmarin, pemerintah Oman itu berjanji akan mewujudkan lebih 50,000 pekerjaan baru dan memberikan insentif wang kepada golongan penganggur. - Agensi

Pelabur lebih yakin kepada negeri Pakatan

Posted: 28 Feb 2011 04:55 PM PST

Pulau Pinang merupakan negeri yang paling ramai pelabur di Malaysia diikuti Selangor dan ini buktikan Kerajaan Pakatan Rakyat boleh membawa Malaysia ke arah kemakmuran, sejahtera dan bertrampilan. Demikian kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam satu majlis dekat sini.

Ujarnya, apa yang diperlekehkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kononnya jika Pakatan Rakyat menguasai negara ini rakyat semakin mundur ke belakang sebab kejatuhan ekonomi tidak benar sama sekali.
Katanya lagi, kedatangan pelabur paling ramai itu sekali gus menafikan kenyataan Najib yang mempertikaikan buku jingga yang memaparkan 100 Hari Pakatan Rakyat memerintah berbagai harga barangan akan diturun atau dikaji semula.

"Tengok apa yang dah kita amalkan menjadi tarikan pelabur yang ramai ke Pulau Pinang.  Selangor pula kedua. Semua itu bukti Pakatan Rakyat tahu memerintah," tegasnya ketika menyampaikan watikah perlantikan 291 orang Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan (JKKK) seluruh Pulau Pinang di tingkat 5, Komtar semalam.

Baru-baru ini Najib mengatakan pertumbuhan ekononi Malaysia mengembang kembali tanpa menyebut nama negeri berkenaan kerana mungkin memberi kesan pada pemerintahanya terutama dalam suasana pilihan raya kecil di Dewan Undangan (Dun) Merlimau, Melaka dan Kerdau, Pahang.

Najib patut sedar kewibawaan negeri di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat kerana dapat menambahbaik kelemahan yang ketara ketika Barisan Nasional (BN) memerintah seperti rasuah, penyelewengan dan mementingkan kroni.

Di Pulau Pinang hasil penjimatan yang BN tidak pernah lakukan ialah Kerajaan Pakatan Rakyat dapat memberikan kembali wang RM100 kepada warga emas yang berusia 60 tahun ke atas dan atasi kemiskinan tegar.

Mulai tahun ini ujar Lim, kerajaan memperluaskan lagi bantuan kepada golongan ibu tunggal serta Orang Kurang Upaya (OKU) dan menaikkan elaun JKKK dan setiausahanya.

Bukan itu sahaja, elaun guru Kelas Fardhu Ain (KAFA), Tok Imam, Huffaz dan bantuan kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR) juga diberikan.

"Dulu masa Umno dan BN perintah mereka menindas tidak membantu.  Kini rakyat lega kerana kerajaan lebih berhati rakyat, " tambahnya yang juga Adun Air Putih, Balik Pulau.

Dasar Cekap, Akautabiliti dan Telus (C.A.T) katanya, memang berjaya dan berharap semua JKKK mainkan peranan menerangkan kepada keseluruhan rakyat agar mereka memahami hasil tindakan pembaharuan Kerajaan Pakatan yang memerintah.

CAT tambahnya, bukan sahaja menambah ekonomi dan menjimatkan wang rakyat malahan boleh meyakinkan rakyat jika maklumat dicambahkan kepada mereka.

"Saya mahu semua rakyat didedahkan hasil  amalkan dalam pemerintahan.  Peranan JKKK kena dilipat gandakan, " jelasnya.