Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Di Riyadh pun minah katek ni tak bertudung ... macamana ni Najib

Posted: 08 Jan 2011 10:51 PM PST

Sekadar hiasan - bukan gambar di Riyadh
Dalam aku bersiap-siap nak kuar kerja terpandang lah aku pada berita tangahari kat TV3 jap tadi. Pada korang berita ni tak lah menarik sangat kot, dan pada aku pun cam tu juga lah ... berita lawatan minah katek ni ke arab saudi selama 3 hari. Aku tak amik kisah awal nya pada berita ini. Mampos lah dia nak pi mana ke, berapa hari ke lantak dia, apa ada hal pada aku. kalau tak balik terus lagi lah baik .. tapi yang pasti lawatan ni salah satu cara perbelanjaan boros minah katek - menghabiskan duit rakyat.


So di Riyadh ni minah katek ni pun menghadiri satu seminar (aku tak fokus pun pada seminar tu - apa nama seminar pun aku tak kisah) ... maka ditujukankan lah minah katek ni secara long shoot bukan zoom, jadi dapat lah aku tengok sebahagian besar peserta seminar ... SUNGGUH MEMALUKAN ... BINI PERDANA MENTERI NEGARA ISLAM TIDAK MENUTUP AURAT .... apa yang aku nampak (maaf kalau aku tak nampak) semua peserta wanita lain menutup aurat ...

Minah katek ni tidak bertudung langsung. Kadang-kadang di Malaysia ni dia pakai juga tudung tapi masih menampakan jamboi nya ...

Apa ni Najib ... Apa ni Jamil ... Mana Harussani ... tak kan tak der sapa-sapa kot yang berani menasihati/menegur minah ni ...

Tapi aku suka tengok wartwan TV3, bertutup litup (lupa aku nak catat nama dia tadi) ...
p/s : aku tengah cari-cari kalau2 ada gambar minah ni semasa seminar tu, akan aku uploadkan kemudian

Khusrin ni ... bekerja untuk siapa sebenarnya?

Posted: 08 Jan 2011 08:27 PM PST

Oleh Chan Kok Keong
Jawapan perundangan kepada status Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri adalah sungguh mudah.

Siapa dia Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri? Beliau ialah seorang pekerja kepada kerajaan. Dia menandatangani surat perjanjian untuk menjadi pekerja yang taat. Dalam kes Mohamad Khusrin Munawi, dia hendak bekerja dengan kerajaan negeri Selangor: siapakah majikannya?

Persoalan penting di sini: bolehkah beliau mendesak atau memaksa bahawa beliau mahu bekerja untuk kerajaan negeri Selangor?

Menurut undang-undang sivil, tiada penjawat awam yang boleh memaksa majikannya menandatangani kontrak pekerjaannya.

Begitu juga, menurut pandangan umum, bolehkah seorang amah Filipina misalnya memaksa majikannya dengan mendesak bahawa beliau mahu bekerja untuk majikan yang tidak mahu mengambilnya bekerja?

SUK boleh dianggap sebagai pejawat awam tertinggi di sebuah negeri. Tetapi beliau mestilah seorang yang boleh diterima oleh majikannya iaitu kerajaan negeri.

Mari kita mengambil contoh yang lain, katakan, sebuah syarikat tersenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur. Bolehkah seorang CEO (ketua pegawai eksekutif) dilantik tanpa persetujuan dan kelulusan daripada Lembaga Pengarah? Jawapannya adalah jelas, TIDAK.

Malahan jika pihak Lembaga Pengarah menyerahkan tugas itu kepada sebuah jawatankuasa kecil untuk memilih CEO, keputusan akhir untuk mengambilnya bekerja terletak di bahu Lembaga Pengarah, dan bukan orang lain.

Selangor boleh menolak pelantikan Khusrin

Dalam kes Mohd Khusrin, beliau berkata bahawa beliau dilantik oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Walaupun SPA mempunyai segala kuasa untuk melantik, tidak semestinya pelantikan
yang dibuat oleh SPA itu, tidak boleh ditolak oleh Kerajaan Negeri Selangor.

Apabila dibuat komen tentang peranan terhad SPA, yang diibaratkannya seperti sebuah agensi pekerjaan, Allahyarham Tun Suffian menulis pada muka surat 122 bukunya, "Pengenalan kepada Perlembagaan Malaysia (edisi kedua, Percetakan Kerajaan):

"Tidak ada firma di sektor swasta, walau pun sesaat, bersetuju bahawa kenaikan pangkat kakitangannya di amanahkan kepada sebuah badan yang bebas dari pengaruh Lembaga Pengarah untuk membuat keputusan."

Selain berbentuk retorik, tidak ada penjawat awam yang boleh memaksa bahawa dia mahu bekerja untuk sebuah kerajaan yang memutuskan tidak mahu mengambilnya bekerja. Ini tidak munasabah.
Kerajaan tidak boleh dipaksa dari segi kontrak untuk mengambil seorang penjawat awam yang tidak dipercayainya atau terdapat keraguan terhadapnya.

Apa fungsi SPA dalam hubungannya dengan Kerajaan Selangor? Suruhanjaya Reid, yang bertanggungjawab menggubal Perlembagaan Persekutuan, menyarankan agar sesebuah kerajaan mempunyai hak untuk melantik dan menetapkan terma-terma pekerjaan para penjawat awamnya.

SPA pula bertanggungjawab kepada pentadbiran dalaman sebagai sebuah badan profesional dan terlibat dalam hal disiplin.

Dan harus diingat bahawa SPA adalah sebuah Suruhanjaya Persekutuan di mana kuasa-kuasanya tidak melangkaui ke dalam negeri-negeri, dalam hal ini negeri Selangor. Bagaimanapun, Perkara 134 Perlembagaan Persekutuan menyebut bahawa Persekutuan boleh menghantar seorang penjawat awam ke sesebuah negeri, jika terdapat permintaan dari negeri berkenaan.

Tidak ikut perlembagaan

Jadi, soalan berikutnya sama ada Kerajaan Selangor membuat permohonan ini? Jika tidak, adakah Kerajaan Persekutuan telah bertindak engan memandai-mandai menghantar seorang penjawat awam ke Selangor?

Jika begitu, bermakna tindakannya ini jelas tidak mengikut perlembagaan. Dan juga SPA telah bertindak menjangkaui bidang kuasanya. Konvensyen atau amalan yang sudah-sudah jika ada, mesti dibuat dengan bahasa dan perkataan yang jelas mengikut Perlembagaan Persekutuan.

Jika betul ada sebuah badan yang seharusnya melantik SUK, Perlembagaan Negeri Selangor telah pun menyediakan peruntukan bahawa pelantikan hendaklah dibuat oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri.

Di bawah Artikel 139 Perlembagaan Persekutuan, berkemungkinan sebuah Negeri memberi kuasa kepada SPA untuk bertindak dalam negeri itu. Jika ini telah dilakukan maka ia dengan mudah boleh
ditarik balik apabila Dewan Undangan Negeri (Dun) meluluskan rang ndang-undang untuk membatalkan pelantikan itu dalam sidangnya yang akan datang. Peruntukan undang-undang berhubung perkara ini ialah Artikel 139(3) Perlembagaan Persekutuan.

Berdasarkan di atas, pelantikan oleh SPA ini bukanlah suatu masalah yang sukar ditangani. Ia hanya berbentuk pencalonan, seperti yang diterangkan di atas, boleh diterima atau ditolak oleh bakal majikan. Pelantikan itu bukannya tidak boleh ditarik balik. Beliau masih seorang penjawat awam tetapi Kerajaan Selangor tidak mahu beliau menjadi penjawat awam negeri itu. Tambahan pula, persoalan perkenan daripada Sultan (Selangor) tidak menjadikan kedudukannya lebih kukuh, sah atau di bawah mana-mana Perlembagaan, Negeri atau Persekutuan.

Kuasa melantik atau memecat

Ini kerana, kerajaan negeri Selangor mempunyai kuasa untuk melantik atau memecat beliau. Sama ada SPA atau SPA Negeri mempunyai hak untuk mencalonkan beliau adalah tidak jelas. Tetapi perlu
ditekankan di sini bahawa Kerajaan Selangor tidak semestinya menerima pelantikan itu.

Jika seorang pekerja biasa tidak boleh disaman berhubung prestasi tertentu, bolehkah seorang penjawat awam memaksa majikannya mengambilnya bekerja?

Jika contoh perundangan mengenai kejadian seperti ini diperlukan, berhubung pendirian kerajaan Selangor menolak Mohd Khusrin, maka sila rujuk penghakiman yang dibuat dalam kes Mahkamah Persekutuan Kerajaan Malaysia melawan Rosalind Oh Lee Pek Inn (1973) 1 MLJ 222 oleh Tun Suffian FJ di mana beliau berkata:

"Saya perlu menambah bahawa kontrak yang terjalin di antara seorang penjawat awam sebagai plaintif dan kerajaan adalah istimewa, seperti yang dicatat oleh Ramaswami J pada halaman 1894 apabila membuat penghakiman dalam Mahkamah Agong India dalam kes Roshan Lal melawan Union of India:

"Adalah benar asal-usul perkhidmatan kerajaan berbentuk kontrak. Terdapat tawaran dan penerimaan dalam setiap kes. Tetapi sebaik sahaja dilantik kepada jawatannya atau pejabatnya, penjawat awam itu memiliki status dan haknya dan obligasi tidak lagi ditentukan dengan persetujuan kedua-dua pihak, tetapi oleh peraturan berkanun yang boleh digubal dan dipinda secara unilateral oleh Kerajaan……."

Perkataan penting di sini ialah "boleh dipinda secara unilateral….."Ringkasnya, Kerajaan tidak boleh diikat dengan kontrak. Kerajaan mesti mempunyai hak untuk bertindak untuk kebaikan dan kepentingan Negeri. - FMT

Penulis mempunyai firma guamannya sendiri di Ipoh

Lagi projek Kerajaan Barisan Nasional ... jangan nak kencing rakyat diutamakan lah

Posted: 08 Jan 2011 08:56 AM PST


Apa sudah jadi dengan Taman Sri Gemilang Lahad Datu ?. Dalam papan tender siap dalam bulai Mei 2009.. Sekarang tahun berapa ???Terbengkalai sejak tahun 2008. Ramai yang dah buat loan dan dah bayar pinjaman bank sejak 2 tahun lepas tapi rumah belum siap.Rumah ni bawah SPNB. Keapa boleh terbengkalai ?


Setahu kami SPNB sebuah syarikat kerajaan yang kukuh dan bertanggung jawab memulihkan projek terbengkalai….tapi kenapa projek SPNB sendiri jadi begini ??

KASIHAN KAMI. TUNGGU….TUNGGU DAN BAYAR….BAYAR TAPI RUMAH TAK ADA.

norham abadi
Lahad Datu.
Januari 2011.
MS: Ada siapa ambil kisah? Ada wakil rakyat tolong selesaikan? Dah dua tahun projek ni terbengkalai ... mana wakil rakyat 1Malaysia? ... apa wakil rakyat dah buat untuk selesaikan masalah ini ... Jaminan-jaminan diberikan hanya hampir pilihanraya, selepas tu, macam biasa muka wakil rakyat pun susah nak nampak. maka lu orang punya masalah lu orang setel lah, wa datang next GE lah ...

keAZAManMalaysia

0
sumber :-

keAZAManMalaysia


"Robingah tidak sesuai bekerja dengan saya"oleh Rais Yatim(temubual eksklusif bersama rais yatim di berita hairan dan jakarta post)

Posted: 08 Jan 2011 08:29 PM PST

yg tak baca surat khabar di pagi minggu..

sila beli akhbar di pagi minggu..

jangan jadi kadakuik..

ceritanya..

segala ahli parlimen dan orng spr menyatakan..

bahawa..

malaysia tk sesuai nk mengikut cara pilihanraya di indonesia..

cara pilihanraya di indon adalah wakil rakyat dipilih mengikut parti bukan kawasan..

ntah aku pun tak berapa reti..

yg aku tau..tanya je la student indon kat uia..

cakap pasal politik diorang dengan bangga kata ahli politik ni korupsi..

yg anak2 melayu umno...korupsi ka salah kuasa ke a..tetap di megah2kan..

lalu melaungkan slogan satuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...malaysia...

ahahahahahaha

yg aku heran ali palimen mana yg menyundal mulut dok bagi idea bodoh ni..

apsal malaysia asyik nak adaptasi nk tiru2 orng lain punya stail..

takde sumber sndiri ke??

takde idea sndiri ke??

penat je la masing2 dapat jpa belajar luar negeri..

tapi otak tak kreatif inovatif dan mediasiber,,

harharhar...huahuahuahua...

ke korang nk mengaku yg korang orang malaysia bodoh???

jangan buat malaya!!!!!!!

kalau bodoh sndiri simpan la..

jangan kaitkan orang lain yg tk berdosa sperti kami..

dah la amah pun orng indon...pilihanraya pun nak ikut cara indon ka???

sapa yg cadangkan ni??

harharhar...

Awang Adek Hussein bakal jadi MB Kelantan penggal hadapan dan berjanji nak bina kasino judi di Kelantan(sumber bernama)

Posted: 08 Jan 2011 04:08 AM PST

mutakhir daripada berita hairan..

yg bh pun amik berita ni dari bernama..

awang adek hussein..

berkata..akan menyelesaikan masalah air kelantan dalam masa 5 tahun..

kalau diberi peluang memerintah kelantan..

bagus..satu janji yg baik..

yg aku heran..

slama jadi kerajaan persekutuan..

masa prk manek urai dan segala2 prk kat kelantan..

boleh buat mcm2 projek..

tapi nk selesaikan masalah air kena tunggu diberi peluang memerintah kerajaan negeri dulu..

lepas selesaikan masalah air apa plak??

kasino judi di kubang kerian???

stadium bola kota baru???

loji nuklear salor???

ore kelate set jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

ahahahahahahahahahahahahahahahahahahhaa

nasib la orng kelantan ooooooooooooooooooooooooiii..

jadi hamba politik...........

:: RUANG BICARA PRIA MALAYA ::

0
sumber :-

:: RUANG BICARA PRIA MALAYA ::


GEMPAR: Kontrator Melayu minta maaf, tarik balik kenyataan terhadap Lim Guan Eng!..(video inside)

Posted: 08 Jan 2011 06:43 AM PSTOleh: Pria Malaya

November tahun lalu kita dikejutkan dengan pengakuan seorang pemimpin Umno Pulau Pinang a.k.a ADUN Pulau Betong yang mengaku bahawa tanah dan hak Melayu selama ini digadai dibawah pemerintahan terdahulu (Umno/Gerakan)..

Hari ini kita dikejutkan pula dengan keberanian Persatuan Kontraktor Melayu (PKMM) Pulau Pinang yang memohon maaf di atas fitnah dan serangan terhadap pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang...syabas diucapkan keatas keberanian mereka..

Ternyata usaha Umno utk menyerang kerajaan PR pimpinan Lim Guan Eng gagal-segagalnya..dakyah kononnya Melayu PP semakin terabai, merempat dan pupus sejak diambil alih kerajaan PP ternyata mitos palsu yg menjengkelkan semata2..

Penulis lampirkan beberapa artikel sebelum ini yang berkaitan dgn isu Melayu Pulau Pinang utk bacaan penyokong fanatik parti rasis Umno di bawah:


1. PANAS: Ahli Umno dakwa UMNO tipu peniaga Melayu, mungkir janji bayar hutang!
2. Debat isu Melayu Pulau Pinang: Ternyata Umno Penang lembab dan pengecut!
3. Isu tanah Melayu Pulau Pinang: Hujah yang gagal disangkal puak gerombolan..
4.
TERBARU: PANAS: Pemimpin Umno Pulau Pinang akhirnya akui Umno punca tanah Melayu PP terhakis!

Untuk yg terakhirnya, insyaAllah, sebagaimana pernah diucapkan Tun M, Umno/BN sukar untuk merampas kembali negeri Pulau Mutiara ini..itu belum dicampur lagi dgn kenyataan Gerakan Penang yang menyerah kalah kepada DAP/PR dalam PRU yg akan datang..klik di SINI..

Akhir kalam..Umno kalah Melayu selamat, Umno lemah, Melayu hebat...fikir2kan..wallahua'lam..


Kontraktor Melayu mohon maaf kepada Guan Eng

Dalam satu tindakan yang mengejutkan hari ini, pengerusi Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM) Pulau Pinang, Datuk Mohamed Fadzill Hassan memohon maaf kepada Ketua Menteri Lim Guan Eng ekoran pelbagai serangan yang dibuat terhadapnya.Mohammed Fadzill berkata, beliau telah meminta maaf di atas kenyataan kerana kontraktor Melayu mahu bekerjasama rapat dengan kerajaan negeri.

"Kami ingin memulakan era baru dan menyelesaikan masalah (antara kita)," tambahnya yang turut diiringi oleh sekumpulan wakil, ketika mengadakan pertemuan dengan Lim.

Lim (tengah), yang mengadakan sidang akhbar tergempar di Komtar hari ini
berkata, Mohammed Fadzill memohon maaf di atas kenyataan-kenyataan yang sebahagian besar dibuat dalam akhbar Melayu.

"Kenyataanya yang sebahagian besarnya dalam akhbar Melayu menyerang saya dan kerajaan negeri...," katanya sambil menegaskan bahawa mereka mahu menyelesaikan perkara itu dan memulakan hubungan baru.

"Jadi Fadzill telah menarik kenyataanya dan memohon maaf, kita menerimanya ... ini satu perkembangan yang baik," tambahnya.

Beliau merujuk kepada serangan terbaru Mohamed Fadzill yang mendakwa bulan lalu bahawa masyarakat Melayu hanya diberikan projek yang tidak signifikan nilainya.

Beliau telah dipetik oleh Utusan Malaysia sebagai mencabar Lim memberikan butir-butir terperinci mengenai projek-projek terbabit.

Kerajaan negeri kemudiannya mengumumkan perangkaan yang menunjukkan kontraktor Melayu mendapat hampir kesemua projek di bawah pentadbiran kerajaan negeri Pakatan Rakyat.

Rekod kerajaan negeri menunjukkan 94 peratus kontrak Jabatan Kerja Raya (JKR) negeri diberikan kepada kontraktor Melayu manakala kesemua kontrak Jabatan Pengairan dan Saliran diberikan kepada kontraktor Melayu.

Lim mengulangi bahawa kerajaan negeri tidak menyenarai-hitamkan sebarang kontraktor, tetapi memastikan mereka yang mendapat kontrak harus bertanggungjawab dan tidak menjadi kroni dari mana-mana pihak.

Dengan perkembangan terbaru itu, katanya - walaupun tiga tahun terlambat - merupakan satu kemenangan bagi kontraktor Melayu dan kerajaan negeri.

Kerajaan negeri, katanya, mahu menjalinkan hubungan yang sihat dan terancang yang berdasarkan kepada fakta dan bukan emosi.

Tambahnya, ada antara kontraktor Melayu yang terbaik di negara ini kerana beliau telah menyaksikan kualiti kerja mereka.

"Hanya kontraktor Umno yang buat bising sekarang (kerana mereka tidak dapat kontrak), bukan kontraktor Melayu," tambah Lim. - MKTalibarut Umno terkantoi di Tenang: Laporan polis keatas Pengarah Pelajaran Johor, Markom Giran

Posted: 08 Jan 2011 04:21 AM PSTp/s: Entry ini adalah rentetan dari entry yang terdahulu..klik pada tajuk, "GEMPAR: Rakaman video bukti Pengarah Pendidikan Johor berkempen untuk Umno..laporan polis hari ini!"....

Pengarah pelajaran Johor didakwa kempen untuk BN

PAS Johor membuat laporan polis mendakwa Pengarah Pelajaran Johor, Markom Giran mengajak pengetua dan guru sekolah di sekitar DUN Tenang merayu undi untuk membantu BN dalam pilihan raya kecil hujung bulan ini.

Dalam laporan polis itu, Mazlan mendakwa Markom telah menyalahgunakan kuasa sebagai pengarah pelajaran Johor untuk berkempen secara terang-terangan untuk BN.

Zulkefli juga turut menyerahkan rakaman video yang didakwa menunjukkan Markom berucap kepada para guru untuk tujuan tersebut.

"Bagi PAS, tindakan Haji Markom sangat bertentangan dengan etika sebagai penjawat awam yang tertakluk kepada peraturan 21 bagi pegawai pengurusan tertinggi dan profesional.

"Bagi (jawatan berpangkat) DG 54, mereka tidak boleh membuat kenyataan yang menyebelahi mana-mana parti politik atau menerbitkan risalah, atau merayu undi atau bertindak merayu dalam pilihan raya," kata Mazlan.

Mazlan yang juga ahli jawatankuasa PAS Pusat mendakwa Markom turut berkempen di beberapa buah sekolah di sekitar DUN Tenang.

Dakwanya, bukti yang diperolehi menunjukkan Markom pernah berkempen di Sekolah Menengah Kebangsaan Munsyi Abdullah, Labis pada 31 Disember lalu dan empat buah sekolah kebangsaan di sekitar DUN Tenang pada 3 Januari lalu.

"Semua pertemuan ini, (guru-guru) diminta menyokong BN," kata Mazlan.

"Kita mempunyai rakaman video bagaimana beliau memberi tekanan kepada guru merayu undi untuk BN dalam pilihan raya kecil DUN Tenang," katanya.


(Bukti rakaman video boleh lihat di SINI..pecat si talibarut umno ini!!..)

Sehubungan itu, katanya, PAS meminta polis menjalankan siasatan dan mendesak supaya Markom dirujuk kepada jawatankuasa tatatertib.

Ini kerana, katanya, Markom "menjejaskan reputasi Jabatan Pelajaran dan menunjukkan contoh yang tidak baik kepada guru-guru".

Dalam perkembangan berkaitan, Mazlan berkata pihaknya telah menubuhkan satu pasukan khas untuk memantau pegerakkan agensi kerajaan yang berkempen dalam pilihan raya kecil tersebut.

"Sebanyak 20 pemantau telah dilantik yang diletakkan di bawah (pengawasan) saya (sebagai ketua penerangan). Kita sudah mula memantau aktiviti jentera kerajaan.

"Kita guna maklumat (yang diterima) dan serahkan kepada polis, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) setiap minggu," katanya.


kalam Perantau

0
sumber :-

kalam Perantau


3,007 pegawai, anggota polis kawal PRK DUN Tenang

Posted: 08 Jan 2011 08:15 PM PST

JOHOR BAHRU - Seramai 3,007 pegawai dan anggota polis akan ditugaskan bagi memastikan proses Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang berjalan lancar.

Ketua Polis negeri, Datuk Mohd. Mokhtar Mohd. Shariff berkata, selain itu, pihaknya turut menyediakan 40 kenderaan pelbagai guna (MPV), enam balai bergerak, sebuah helikopter dan beberapa kemudahan logistik lain.

“Pegawai dan anggota kita akan mula ditempatkan di DUN Tenang bermula 13 Januari ini dengan 939 orang sebelum ditingkatkan sehingga 2,380 orang sepanjang tempoh berkempen.

“Jumlah itu akan bertambah sehingga 3,007 pegawai dan anggota pada hari pembuangan undi demi memastikan kelancaran proses pilihan raya berkenaan,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri, di sini hari ini.

Pilihan Raya Kecil DUN Tenang diadakan selepas wakil rakyatnya, Datuk Sulaiman Taha, 59, meninggal dunia akibat jangkitan kuman dalam darah dan kencing manis pada 17 Disember lalu.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-12, Sulaiman mempertahankan kerusi DUN Tenang dengan menewaskan calon Pas, Mohd. Saim Siran dengan majoriti 2,492 undi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 22 Januari ini sebagai hari penamaan calon manakala pembuangan undi pada 30 Januari.

Sementara itu, Mokhtar berkata, empat permit ceramah yang dipohon Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) baru-baru ini sempena pilihan raya kecil berkenaan ditolak polis.
Beliau berkata, permit itu tidak diluluskan selepas meneliti dan mengambil kira banyak faktor terutamanya aspek keselamatan.

“Sehingga kini kita hanya menerima empat permohonan iaitu tiga daripada Pas dan satu lagi PKR,” katanya

Mokhtar pada masa sama memberi amaran akan mengambil tindakan tegas kepada mana-mana pihak yang cuba menimbulkan kekecohan pada kempen pilihan raya tersebut.

“Saya minta semua pihak jangan melanggar peraturan kerana kami tidak teragak-agak mengambil tindakan ke atas mana-mana pihak atau parti yang cuba buat kecoh,” katanya. Utusan MalaysiaWFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


VIDEO US BADRUL AMIN - BUKAN SETAKAT PUTRAJAYA, KITA MAHU PIMPIN OIC

Posted: 08 Jan 2011 10:00 PM PST

PROJEK LANGGAR HADI JADI PROJEK PUKUL CURI ?

Posted: 08 Jan 2011 08:00 PM PST

Oleh: Mandor

TERKEJUT aku apabila membaca tajuk artikel pada blog menyebut tetamu Presiden PAS dilayan seperti anjing. Aku tahu ini kaitan dengan tragedi Blogger Aduka Taruna yang didakwa dipukul oleh sekumpulan lelaki di Rusila.

Aduka yang sering berhajat untuk `melanggar Hadi' ini nampaknya mendapat bahana di Rusila kali ini. Sebelum ini, projek tidak berfaedah itu berjalan baik tanpa ada sebarang kejadian yang menimpa beliau. Mungkin kali ini, beliau ingin mencuba lagi tetapi nasib tidak menyebelahinya.

Benarkah Aduka menjadi `tetamu' Tuan Guru Presiden pada hari tersebut? Jika tetamu yang dijemput atau telah membuat temujanji dengan Presiden PAS itu, tentulah tidak wajar beliau dibelasah sedemikian rupa. Masakan Tuan Guru Hj Hadi tidak tahu adab menghormati tetamu.
Persoalannya, benarkah beliau tetamu seperti yang ditulis pada beberapa blog itu?

Jika bukan tetamu, maknanya apa? Jika kita tengok rancangan TV seperti Melodi atau Terjah, banyak kali melihat wartawan `menerjah' artis di mana dan tidak kira waktu. Tetapi, Tuan Guru Presiden bukan artis. Beliau seorang Presiden PAS dan juga seorang Ulamak. Mungkin ada yang tidak mahu mengiktiraf beliau sebagai Ulamak, tetapi sedikit pun tidak menjejaskan keilmuan dan darjatnya.

Justeru itu, berhadapan dengan pemimpin tidak kira dari mana pun mestilah ada adab dan sopan. Kalau kita tidak beradab atau sukar untuk beradab, kita kena bertanya orang lain dahulu bagaimana untuk beradab. Jangan main terjah-terjah begitu sahaja. Kalau mak ayah kita diterjah orang sedemikian rupa tanpa adab, takkan kita nak lihat sahaja?

Aduka pernah menulis tentang Sultan Johor dengan satu penulisan yang dikatakan menghina Sultan. Beliau telah didakwa dan kes tersebut belum selesai lagi. Di mahkamah suatu ketika beliau melaporkan dipukul oleh seseorang. Kini, di Rusila pula. Mengapa Aduka sering menjadi mangsa?

Apa pun, diharapkan Aduka boleh belajar banyak perkara dari beberapa kejadian yang menimpa beliau selama ini. Kepada yang memukul Aduka di Rusila (jika benar), silalah mohon maaf kerana tindakan emosi anda itu. Aduka juga mesti mohon maaf kerana tindakan tidak beradab dengan pemimpin sehingga mendatangkan kemarahan para pengikut Tuan Guru Hj Hadi.

Ini ulasan aku berpandukan apa yang aku tahu dari blog. Jika ada maklumat baru yang sahih yang menyalahi apa yang aku tulis, korang anggap tulisan aku ini terbatal./mandor.blogspot.com

AWANG SELAMAT UTUSAN MELOYA UMPAMA MALING GILA?

Posted: 08 Jan 2011 05:00 PM PST


Isu SUK: Awang Selamat biadab, berniat jahat
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 8 Jan: Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor, Faekah Husin menempelak sikap wartawan akhbar Utusan Malaysia, Awang Selamat yang mengulas isu perlantikan SUK Selangor.

Katanya, seorang yang berfikiran waras akan memahami soal perlantikan SUK tidak langsung timbul isu penderhakaan terhadap Sultan Selangor seperti yang cuba digambarkan Awang Selamat.

Ianya hanya membabitkan masalah pentadbiran antara kerajaan Selangor dengan Ketua Setiausaha Negara (KSN) apabila KSN tidak bertindak profesional dengan membelakangkan Menteri Besar selaku ketua eksekutif.

Isu tersebut jelasnya bertambah rumit apabila pilihan terbaik menurut meritokrasi, kemampuan, pengalaman dan kekananan dalam jawatan diketepikan begitu sahaja.

"Tulisan Awang Selamat atas tema 'biadab', sungguh tidak bertanggungjawab dan berniat jahat.

"Jelas ia bertujuan melaga-lagakan pihak Istana dengan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor,"katanya dalam satu kenyataan.

Beliau mengulas tulisan wartawan Utusan itu dalam keluaran akhbar itu Ahad lalu.

Tambahnya lagi, Awang Selamat juga sepatutnya ingat bahawa DYMM Sultan Selangor sedia mengambil maklum bahawa kerajaan Umno BN lah yang telah menghakis kekuasaan Raja-raja Melayu sejak krisis Perlembagaan 1993.

Beliau juga mahu wartawan akhbar pro Umno itu membaca kembali laporan Berita Harian, pada 19 Januari 1993, menyiarkan berita seorang ahli parlimen dari Perak yang mengingatkan raja-raja supaya mengambil kira suara rakyat jika mahu kekal lama.

"Bagi mengingatkan Awang, akhbar yang sama pada 16 Januari 1993 turut melaporkan seorang Menteri Besar pernah mendesak para ulama dan ilmuan Islam menasihati raja-raja Melayu tentang keperluan pindaan Perlembagaan Persekutuan untuk memansuhkan kekebalan raja-raja.

"Ahli Parlimen dari Pahang pula dengan tega memberi tempoh 30 hari kepada raja-raja bagi memikirkan semula pendirian mereka berhubung pindaan tersebut," katanya memberi peringatan.

Membidas sikap Awang Selamat yang didakwa 'tidak ubah sebagai pecacai Umno', beliau memberitahu Pakatan Rakyat sentiasa menjunjung penuh kedaulatan DYMM Sultan Selangor yang menjadi tempat rakyat berlindung dan mencari keadilan.

Titah Tuanku Sultan Selangor ketika Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran kepada DY Teramat Mulia Raja Muda pada 6hb Januari juga katanya sangat mengujakan.

"Tuanku dengan jelas menjawab Awang dan pihak-pihak yang cuba menangguk di air keruh bahawa tohmahan mereka salah.

"Baginda bertitah bahawa baginda begitu akrab dan mesra dengan Datuk Menteri Besar Selangor, nasihat-menasihati antara satu sama lain, bertukar-tukar fikiran dalam banyak hal dan perkara," katanya lagi.

Selain utusan, turut ditempelak adalah NGO Gaps dan Perkasa dan beliau mahu kesemua mereka menghentikan taktik 'kotor' tersebut.

"Amat menghairankan di mana hilangnya ketegasan Menteri Dalam Negeri dalam situasi bahaya ini. Mengapa Awang Selamat dibiarkan merapu dan berkeliaran umpama maling gila merosak keamanan?" soalnya./Harakahdaily

BUAT LAPORAN POLIS TERHADAP MANTAN SUK SELANGOR

Posted: 08 Jan 2011 07:44 AM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

MANTAN SUK Selangor, Datuk Ramli mengatakan bahawa pencalonan Datuk Khusrin sebagai SUK Selangor bagi menggantikannya telah dimaklumkan kepada MB Selangor sebelum dipersembahkan kepada Sultan Selangor. MB Selangor pula menafikannya, bahkan surat yang didakwa salinan kepada MB Selangor pun tidak diterima.

Ini bermakna, ada salah seorang dari mereka ini telah menipu Sultan Selangor. Salah kecilkah jika ada yang menipu atau mengelirukan Sultan Selangor? Perlukah diwujudkan satu Suruhanjaya Bebas untuk menyiasat siapa yang berbohong sehingga menjadikan isu perlantikan SUK Selangor sebagai satu krisis Perlembagaan?

Mungkin tindakan boleh diambil kepada bekas SUK Selangor itu sekiranya terbukti beliau tidak melaksanakan tugasnya dengan jujur, lebih-lebih lagi bertindak mengelirukan Sultan Selangor. Bukan sukar untuk menyiasat perkara ini kerana ianya melibatkan pentadbiran dalaman yang mempunyai dokumen-dokumen dan surat sebagai bahan bukti.

Saya cadangkan Kerajaan Negeri Selangor membuat laporan Polis ke atas mantan SUK Selangor sekiranya Kerajaan Negeri menganggap beliau telah bertindak di luar bidang kuasa dan mempunyai niat untuk mensabotaj Kerajaan Negeri./wfauzdin.blogspot.com

ISU SUK - SIAPA MENIPU SULTAN SELANGOR SEBENARNYA?

Posted: 08 Jan 2011 07:34 AM PST

SU MB 'Sgor: Fakta pelantikan SUK diputarbelit

Jan 8, 11

Kenyataan ketua setiausaha negara (KSN) dan bekas setiausaha kerajaan (SUK) negeri Selangor Datuk Ramli Mahmud bahawa Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim dimaklumkan sebelum 21 Disember berhubung pelantikan SUK baru didakwa ternyata salah.

Setiausaha politik kepada menteri besar Faekah Husin sebaliknya berkata, tidak juga terdapat surat berkaitan dengannya sama ada dari KSN mahupun dari Ramli.

"Sebaliknya apa yang berlaku ialah KSN telah menyerahkan senarai nama kepada DYMM Sultan Selangor melalui Datuk Ramli. Cara ini ternyata tidak menepati prosedur dan membelakangkan Datuk menteri besar serta mengetepikan amalan telus dan profesional.

"Hal ini terbongkar apabila pada 21 Disember (setiausaha sulit Sultan) Datuk Munir (Bani) telah menghantar surat kepada setiausaha sulit menteri besar dengan mengepilkan surat bertarikh 10 Disember yang beliau hantar kepada Datuk Ramli berkenaan perkenan Tuanku melantik Datuk Khusrin sebagai SUK," kata Faekah lagi.

Berikut kenyataan penuhnya sekitar kontroversi pelantikan Datuk Khusrin Munawi:

YAB Dato' MB terharu dengan titah DYMM Tuanku Sultan pada 6 Jan lalu. Tuanku ternyata melihat keikhlasan Kerajaan Pakatan Rakyat mentadbir negeri ini dengan telus cekap dan efisien. Tuanku juga menegur sesetengah pihak yang cuba mengambil kesempatan di dalam isu yang hangat ini dengan memberi persepsi silap kepada rakyat. Pakatan Rakyat bersyukur dengan titah ikhlas yang dikeluarkan Duli Tuanku.

Mengambil maklum dan menjunjung titah Tuanku tersebut, Dato' MB ingin memperbetulkan beberapa dakwaan oleh bekas Setiausaha Negeri Dato' Ramli Mahmud dan KSN kononnya Dato' MB telah dimaklumkan berkenaan lantikan Dato' Khusrin Munawi sebelum 21 Disember. Dato' MB menegaskan beliau telah dibelakangkan dalam semua urusan penyerahan nama ke Istana sebelum 17 Disember 2010. Begitu juga maklumat dari KSN diserahkan kepada Dato' Ramli dan beliau tidak memanjangkan kepada Dato' MB.

Kerajaan Negeri Selangor berhasrat untuk mentadbir negeri secara profesional dan mantap tanpa ada niat untuk bermain politik dalam soal pentadbiran mahupun mempolitikkan isu-isu tertentu. Namun apabila sesuatu fakta itu diputar belit serta bercanggah dengan bukti yang sedia ada, adalah menjadi tanggungjawab Dato' MB memberi penjelasan. Bukti amat jelas bahawa tindakan Kerajaan Persekutuan yang melantik Setiausaha Negeri tanpa rundingan dengan Menteri Besar adalah satu tindakan sabotaj yang memang bersifat politik. Tindakan arbitrasi inilah yang telah memulakan segala kekeliruan dan akhirnya menjadi masalah.

Dato' Ramli akan bersara wajib pada 24 Mac 2011. Justeru, pada 26 Oktober Pejabat Menteri Besar telah diberi nota amalan (practice notes) dari Pejabat Setiausaha Negeri melalui Pusat Sumber Manusia (PSM) Negeri. Nota amalan ialah berkenaan amalan yang biasa (convention) yang dilakukan untuk melantik Setiausaha Kerajaan Negeri ( SUK ). Nota amalan tersebut jelas menyatakan tatacara yang perlu diambil iaitu;

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) akan menghantar senarai calon yang difikirkan layak ( Gred 54 ke atas ) kepada Menteri Besar.

Menteri Besar kemudiannya memilih calon atau calon-calon yang sesuai dan menyerahkan senarai pendek kepada DYMM Sultan Selangor.

Setelah Tuanku berkenan memilih nama yang dicadangkan, Dato' MB akan menyerahkan semula nama tersebut kepada SPA untuk tujuan penyediaan dokumentasi lantikan.

Sebaliknya apa yang berlaku ialah Ketua Setiausaha Negara ( KSN ) telah menyerahkan senarai nama kepada DYMM Sultan Selangor melalui Dato' Ramli. Cara ini ternyata tidak menepati prosedur dan membelakangkan Dato' Menteri Besar serta mengetepikan amalan telus dan profesional.

Hal ini terbongkar apabila pada 21 Disember Dato' Munir telah menghantar surat kepada Setiausaha Sulit Dato' MB dengan mengepilkan surat bertarikh 10 Disember yang beliau hantar kepada Dato' Ramli berkenaan perkenan Tuanku melantik Dato' Khusrin sebagai SUK.

Antara 10 hingga 21 Disember, Dato' Ramli telah hadir pada dua Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Mesyuarat Exco), dua mesyuarat Majlis
Tindakan Ekonomi Selangor (MTES). Majlis persaraan beliau juga diadakan. Dalam lima pertemuan ini, Dato' Ramli tidak pernah menyebut bahawa Tuanku telah memberi perkenan kepada Dato' Khusrin.

Justeru, kenyataan KSN dan Dato' Ramli bahawa Dato' MB telah dimaklumkan sebelum 21 Disember ternyata salah. Tidak juga terdapat surat berkaitan dengannya sama ada dari KSN mahupun dari Dato' Ramli.

Kerajaan Negeri Selangor bersedia bekerjasama dengan mana-mana pihak yang ikhlas memperjuangkan kebajikan rakyat. Sekiranya kerajaan Persekutuan menghormati semangat Federalisme dan memahami kehendak rakyat yang telah memilih kerajaan Negeri Selangor hari ini, pastinya mereka tidak akan melantik seorang Setiausaha Negeri tanpa sebarang konsultasi dengan Dato' MB yang telah dipilih rakyat.

Dato' MB berharap KSN dan amnya SPA akan sanggup bekerjasama untuk mencari penyelesaian terbaik dalam masa terdekat. Tidaklah perlu memanjangkan perkara ini dengan menimbulkan isu lain kononnya Dato' MB terlewat menghantar nama dan sebagainya. Dato MB percaya hanya dengan bertindak secara profesional serta jujur pada amalan, isu ini boleh diselesaikan./Malaysiakini

KETUA PEMBANGKANG SELANGOR AHLI POLITIK MALAS ?

Posted: 08 Jan 2011 02:00 AM PST

Teresa Kok : Pemilihan Satim, Aneh Dan Diluar Jangkaan
07/01/2011


SHAH ALAM 7 JAN : Perlantikan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sri Serdang, Datuk Satim Diman sebagai ketua pembangkang baru di Selangor adalah sesuatu yang aneh dan diluar jangkaan.

Demikian pandangan ADUN Kinrara, Teresa Kok yang turut berasa hairan bagaimana pemimpin Umno-Barisan Nasional meletakkan Satim bagi mengetuai pasukan pembangkang, walhal kelibat ADUN itu jarang kelihatan menjalankan tanggungjawab di Dewan mahupun di kawasan beliau.

" Di Dewan pun saya juga sentiasa nampak dia tidak ada. Jadi kalau dia jadi Ketua Pembangkang sama ada dia boleh memainkan peranannya dengan berkesan kerana bagi saya dia memang seorang ahli politik yang malas," kata Teresa ketika dihubungi Tv Selangor hari ini.

Umno Selangor malam tadi mengumumkan perlantikan Satim bagi menggantikan Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo yang terpalit dengan kes rasuah. Satim sebelum ini merupakan setiausaha badan perhubungan negeri. Jawatannya itu kini digantikan oleh bekas Menteri Kerja Raya Datuk Mohd Zin Mohamed.

Mengulas lanjut mengenai karektor individu yang dipilih oleh Umno itu, menurut Teresa, beliau tidak akan lupa tindakan ADUN itu yang terburu-buru melemparkan tuduhan ke atasnya berhubung isu larangan azan. " Ini menunjukkan bahawa beliau tidak menunjukkan keprihatinan beliau berhubung isu yang berlaku di tempatnya dan beliau adalah seorang yang mudah melemparkan tuduhan tanpa melakukan siasatan," tegas Teresa.

Dalam kejadian pada 2008 itu, Satim katanya telah melemparkan tuduhan bahawa beliau telah mengeluarkan larangan azan dilaungkan di sekitar Kota Damansara, Sri Serdang dan Puchong. Malah Satim mengatakan bahawa beliau telah menulis surat mengenai petisyen bantahan penduduk yang tidak berpuas hati dan meminta pihak jawatankuasa masjid supaya tidak menggunakan pembesar suara untuk melaungkan azan kepada Satim. Katanya, beliau dilemparkan dengan tuduhan yang tidak berasas sama sekali kerana tempat yang dinyatakan adalah kawasan Satim sendiri, dan beliau tidak tahu menahu apa yang berlaku di kawasan ADUN itu.

" Ini menunjukkan bahawa beliau tidak menunjukkan keprihatinan beliau berhubung isu yang berlaku di tempatnya dan beliau adalah seorang yang mudah melemparkan tuduhan tanpa melakukan siasatan. " Saya rasa prestasi beliau akan lebih teruk dari Dr Khir Toyo," tambah Teresa lagi, mengulas sikap sambil lewa Satim./TVNews


Kami Sokong Tokguru

1
sumber :-

Kami Sokong Tokguru


Cacing Bertelur Dalam Badan Manusia(18SG)

Posted: 08 Jan 2011 02:50 PM PST

Tag : 18SG
Gambar dibawah mungkin tidak menyenangkan bagi sesetengah orang.

Larva cacing guinea hidup di dalam tubuh kutu air.
 

Ketika manusia meminum air yang mengandung kutu air, sistem pencernaan kita membinasakannya, namun tidak mematikan larva cacingnya yang terus berkembang menjadi dewasa.


Cacing jantan akan mati setelah kimpoi di dalam tubuh manusia, sementara betinanya terus membesar dalam waktu singkat—pertumbuhannya kira-kira mencapai lebih dari dua sentimeter tiap pekan. Kebayang kan?

Dalam waktu setahun cacing ini perlahan-lahan mengeluarkan diri dari tubuh manusia yang dihuninya dengan menjulurkan kepala terlebih dahulu di bagian bawah kaki atau lengan manusia yang menjadi korban.


Proses ini menyebabkan nyeri luar biasa. Luka bekas lubang keluarnya cacing ini akan membesar sesentimeter demi sesentimeter dan begitu menyakitkan. Sering kali penderita terburu-buru mencari sumber air untuk merendam luka mereka, padahal tindakan ini adalah salah.

Ketika cacing guinea yang masih berada di dalam tubuh manusia itu merasa dekat dengan air, ia akan melepaskan ribuan larva yang kemudian dimakan kutu air.
 
Dan lingkaran ini terus berlanjut. Pada era 1900-an, cacing guinea ditemukan di sebagian besar wilayah Afrika dan Timur Tengah, Asia Tengah dan Selatan.

Sejalan dengan meningkatnya sarana air bersih, cacing ini menghilang di berbagai wilayah.


Namun, pertengahan 1980-an masih ada sekitar 3,5 juta kasus di Asia dan Afrika.
 


Cari N3 lama-lama disini

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT