Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


PERTUKARAN MENTERI KABINET DALAM MASA TERDEKAT

Posted: 03 Jun 2014 05:19 PM PDT
Kuala Lumpur -sebuah  berbahasa Inggeris hari ini melaporkan  terdapat perubahan dalam 3 kementerian utama dan pertukaran 2 orang menteri kabinet yang sedang berkhidmat.Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Datuk Mah Siew keong  masing -masing sebagai Pengerusi MCA dan Gerakan akan di serap dalam kementerian tertentu.

Selain itu akan terdapat juga perjawatan baru dan tombalan kementerian kewangan,Timbalan Menteri pelancongan dan timbalan menteri dijabatan perdana menteri. Ianya dijangka akan dilaksanakan sebelum Ramadahan nanti,

Ini berikutan kejayaan njib yang mengatakan bahawa hubungan dengan Negara China amat baik dan amat berjaya. maka ketrana itu dua menteri berbangsa Cina di bawa masuk. Siapa yang akan digantikan tidak diketahui...


 Hassan malik kot.....menteri cap ayam...cuba lihat komen beliau...macam siot...terbaru pengerusi Bank Rakyat....SAH DIA NI KENA TUKAR.PEGANG SIAP-SIAP PENGERUSI BANK RAKYAT


jangan makan ayam
komen macam budak sekolah menengah


341 × 258 - pingje.org 

JANJI HIPOKRASI KEMENTERIAN PENDIDIKAN-TENGKU ADNAN PELAWA GURU-KALAMANTHAN KATA JANGAN AKTIF

Posted: 03 Jun 2014 04:30 PM PDT

"Bagaimana seorang pegawai peringkat atasan mengenali seorang guru yang menggunakan FB jika tidak menjadi rakan FB. Ada pegawai atasan yang terbabait dengan skandal semasa menjalankan tugas luar dan berhubungan dengan kaum guru terutamanya yang masih bujang atau bergelar status janda.Ini harus kementerian pendidikan siasat dan bukannya mengarahkan kaum guru melakukan tindakan yang tidak bersalah diluar sebagai seorang guru."Lim (centre) with Dyana Sofya (left) and her mother Yammy Samat during a press conference last week in Teluk Intan. - The Malaysian Insider pic by Afif Abf Halim, June 3, 2014.

Kementerian Pendidikan Malaysia tak ubah sebagai satu puppet  yang hanya menjalankan kerja- kerja rutin yang biasanya dilakukan oleh sebuah jentera yang diprogramkan berjalan terus sejak zaman berzaman.

Tidak ada daya usaha untuk menggerakkan sekolah kebangsaan berbanding sekolah kebagsaan cina yang nampaknya bergerak secara berasingan dan menampakkan kemajuan yang lebih cemerlang berbanding sekolah kebangsaan dan tercorot sekali sekolah kenangsaan tamil.berbanding sekolah jenis kebangsaan cina yang mempmuai kemudahan fasiliti yang lebih baik dari sekolah kabngsaan dan sekolah jeniskebangsaan tamil.

semalam satu lagi helah hipokarasi muncul dalam arena politik negara pabila salah seorang pegawai kementerian berpangkat pengarah bahagian tertentu yang mengarahkan seorang guru wanita untuk mengubah atau memadamkan facebook guru berkenaan, EDntah bagaimana pengarah tersebut mengenali guru dan menjadi rakan kepada guru terbabit,Bagaimana hanya beliau seorang sahaja yang dapat berkomunikasi dengan guu wanita tersebut?

Kedengaran juga banyak diantara pengarah dan timbalan pengarak kementerian pendidikan mempunyai isteri lebih dari seorang kerana hubungan mereka dengan kaunm pendidik dan pihak kementerian boleh menyiasat dengan terperinci pegawai pegawai mereka di kementerian. Malah ada timbalan ketuia pengolong pengarah yang menggunakan kelebihan dilaman sosial untuk berkenalan dengan kaum pendidik dan menjalinkan hubungan dengan laum pendidik, Pihak kemneterian di minta menyiasat akan perkara ini.Jangan dengan menggunakan pangkat dan kelebihan menghentam kaum pendidik dan melebelkan secara berbeza antara guru yang pro Umno dan pro pembangkang.

Mnurut Lim Kit Siang pengerusi DAP , tindakan Tengku Adana Mansor yang mengajak kaum pendidik menyertai Umno dan parti yang seangkatan dengan nya dalam Bn adalah satu tindakan hipokrit kerana ianya bukan sahaja mendedahkan akan betapa Umno dalam kelemahan , malahan ianya menjadi satu tindakan hipkrit apabila di satu pihak lain menekan kaum pendidik , manakala di pihak yang lain pula mengajak kaum pendidik menyertainya.

Ini amat berbeza dengan keazaman PM Najib Razak yang menagatakan bahawa tindakan yang lebih demokratik terhadap isu isu politik yang akan di ketengahkan dalam sistem pentadbiran negara tanpa mengira fahaman politik.

Menurut guru berkenaan salah seorang pegawai berpangkat tinggi sentiasa mengawasi FB beliau dan mengarahkan beliau membuang gambar Dyana kerana dianggap sebagai anti kerajaan, Menurut beliau lagi, ada guru yang terbabit dengan skandal sex, tidak hadir ke kelas tetapi pegawai sendiri yang sibuk mahu mengawasi FB ., Terdapat beberapa pegawai di perinbgkat atasan menjalinkan hubungan dengan kaum pendidik dalam urusan  kerja mereka di luar kawasan pejabat terutamanya yang berpangkat.Mereka ini menggunakan pangkat untuk memikat kaum guru. Adakah mereka mampu untuk beristeri lebih dari seorang dari memikirkan tanggungjawab mereka di Kementerian Pendidikan?

 Ketakutan Bn terhadap calon muda seperti Dyana bukan sahaja akan menjadi fenomena arena politik negara malahan orang seperti dyana ini akan muncul dengan lebih banyak dan ramai diluar sana yang memahami erti demokrasi tanpa megira ras dan bangsa dalam membentuk sebuah negara yang berbilang kaum.

Umno/Bn kerapkali mengunakan cara kotor dalam kempen politik mereka . Ianya bukan sahaja berlaku di Teluk Intan malahan berlaku di kebanyakkan tempat. Selain mengunakan gambar artisFilipina yang berbikini, mereka juga memalukan ibu nya dengan mengatakan adanya skandal sex. Inilah cara Umno dalam setiap kempen pilihanraya mereka untuk menjatuhkan lawan.

Akan tiba masanya nanti , Umno akan kehilangan sokongan dikalangan pendidik sebagaimana yang sedang mereka alami sekarang.


Oleh:WRLR


dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Sapa cakap melayu tarak makan babi?

Posted: 03 Jun 2014 07:25 AM PDT


Secara peribadi rasa-rasanya banyak rakyat akan berterima kasih kepada pegawai Kementerian Kesihatan Malaysia yang dikatakan "membocorkan" laporan ujian sampel cadbury.

Pengesahan pembocoran laporan awal ujian itu dinyatakan oleh Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahya. Sehingga kini kita tidak tahu sama ada pegawai tersebut beragama Islam atau tidak.

Saya berpandangan, jika pembocor ini beragama Islam, dia telah melaksanakan tanggunjawabnya demi menjaga kemaslahatan umat Islam di Malaysia dan di serata dunia. Moga Allah memberikan pahala yang besar kepada nya.

Jika pembocor itu bukan beragama Islam, terima kasih yang tidak terhingga kerana melaksanakan tanggungjawab mendedahkan fakta sebenar serta memahami sensitiviti umat Islam. Dalam hal ini pihak KKM mahupun JAKIM sepatutnya tidak  menyalahkan pembocor maklumat.

Kedua-dua agensi kerajaan ini sepatutnya lebih agresif memeriksa setiap jenis makanan yang ada di pasaran untuk menentukan kehalalannya.

Jika inilah situasinya, adakah lagi maklumat sulit yang disembunyikan? Masih adakah produk yang lain yang seumpamanya tetapi tidak didedahkan?

Adakah ada pihak yang dilindungi perniagaannya? Janganlah kerana sedikit keuntungan maka perkara halal dan haram menjadi pertaruhannya.

Umat Islam amat berharap kekeliruan ini diatasi dengan jujur dan ikhlas.


dollah yankee -
Dunia sudah dipenghujung sebab yang halal akan diharamkan manakala yang haram akan dihalalkan


Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


MEJAR ZAIDI DI DAKWA

Posted: 03 Jun 2014 07:08 PM PDTJEMPUT 
DATANG SEMUA


Salam BERSIH,
Untuk makluman semua, perbicaraan Mejar Zaidi Ahmad akan bermula semula pada:

Tarikh : 10 Jun - 12 Jun 2014.
Masa : 9.00 pagi
Tempat : Kompleks Mahkamah Tentera Pangkalan TUDM, Kem Sungai Besi, Kuala Lumpur

Untuk pengetahuan semua, Mejar Zaidi telah didakwa dengan 7 tuduhan atas tindakan beraninya membuat laporan polis pada 1 Mei 2013 yang lalu mengenai isu dakwat kekal.
Akibat daripada itu, Mejar Zaidi kini berhadapan tindakan Mahkamah Tentera setelah didakwa melanggar etika/peraturan Angkatan Tentera Malaysia.
Bagi pihak BERSIH 2.0, kami mempertahankan Mejar Zaidi dan menekankan bahawa beliau sama sekali tidak bersalah, malah telah pun menunjukkan kesetiaannya terhadap negara dengan melaporkan perkara ini kepada pihak polis bagi menjalankan siasatan terhadap isu dakwat kekal.
Oleh yang demikian, BERSIH 2.0 menjemput rakan-rakan sekalian untuk hadir bersama ke Mahkamah Tentera Sg Besi pada tarikh seperti dinyatakan di atas untuk menunjukkan sokongan moral kepada Mejar Zaidi dan keluarganya. Kita harus berdiri bersama Mejar Zaidi yang mana pada ketika ini berhadapan dengan hukuman penjara jika disabitkan sebagai bersalah.

Peringatan Penting:
1. Apabila anda tiba di pintu masuk utama, anda harus mendaftarkan diri untuk mendapatkan pas masuk. Sila beritahu anda dari organisasi mana.

2. Setelah mendapat pas masuk, anda kemudian harus memandu/menunggang kenderaan ke dalam kompleks mahkamah. Jika menaiki teksi, sila turun di dalam kompleks, Perjalanan dari pagar ke Kompleks Mahkamah adalah sejauh 2 KM.

3. Anda tidak dibenarkan membawa telefon bimbit, laptop atau apa-apa alat rakaman ke dalam Kamar Mahkamah. Pihak keselamatan mahkamah akan meminta anda meninggalkannya di dalam peti simpanan diluar mahkamah. (dinasihatkan untuk menyimpan alat-alat ini di dalam kereta)

4.Alat tulis dibenarkan untuk dibawa masuk ke dalam kamar Mahkamah.
Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila hubungi Mandeep/Adam di talian 03-77723275/019-4380428

Kehadiran pihak anda adalah amat dihargai.
Sekian, terima kasih.----------

BERITA TIPU MELAYU

Posted: 03 Jun 2014 06:38 PM PDT


KOMENTAR
apa makna berita ini?

berita ini bertujuan
untuk mengolah persetujuan
agar orang ramai sokong tppa

najib akan tanda tangan
perjanjian tppa ini
dalam perjanjian ini
najib akan jual negara
ini kepada pemodal antarabangsa

tak caya?

tunggu dan lihat nanti
TPP
KUALA LUMPUR - Vietnam dan Malaysia dijangka meraih manfaat paling besar daripada Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik (TPPA), apabila ia menjadi kenyataan...


KAH KAH KAH

lagi projek

tipu melayu

kah kah kah


-----------

PAGI BABI LAGI

Posted: 03 Jun 2014 06:00 PM PDT

FACE BOOK


Halal ke haram?


Halal ke haram?
Like ·  · 
KAH KAH KAH
pagi pagi dah tanya
halal ke haram
apa punya tuuuurrrr----------------

SENYAP SENYAP TANPA BERITA

Posted: 03 Jun 2014 07:00 AM PDTKOMENTAR

SENYAP SENYAP

HARGA DINAIKAN

BILA MASANYA

NAK TURUNKAN?

FACE BOOK


Minyak masak naik hari ini dari 2.50/kg kepada 3.10 manakala tepong gandum naik 40 sen
Like ·  · 
ANAK MUDA

BERSEDIA!


----------

ISLAM TERMODEN

Posted: 03 Jun 2014 06:00 AM PDT


FACE BOOK
You gotta be kidding me! 

Proses memberikan status halal kepada sesuatu produk dibuat setelah prosedur dan standard yang ditetapkan ditepati.
ASTROAWANI.COMKAH KAH KAH

ini baru betul

 islam dah maju

lebih maju dari

islam plural

sanggup 

makan babi

untuk syarikat

multi nasional

kah kah kah


-----------

KUASA DOLAR DAN RINGGIT

Posted: 03 Jun 2014 01:00 AM PDT

KOMENTAR

kejap halal

kejap haram

flip flop

kenapa?Cadbury: MAPIM gesa perjelaskan kekeliruan fakta

HARAKAHDAILY
.
MAPIM mengesa penjelasan segera perbezaan antara dua Agensi kerajaan iaitu JAKIM yang memperoleh keputusan makmal dari Jabatan Kimia dan Kementerian Kesihatan.


Cadbury: walaupun halal, umat Islam tidak yakin

SALMIYAH HARUN
.
SEBAHAGIAN umat Islam masih tidak yakin dengan status dua produk Cadbury walaupun disahkan halal dan tiada unsur DNA babi oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

INI JAWAPAN
FACE BOOKKAH KAH KAH

dolar dan ringgit

lebih 

berkuasa dari

hukum allah

kah kah kah
---------

UNIK DI MALAYSIA!

Posted: 03 Jun 2014 12:00 AM PDTSukma Perlis
KANGAR - Sebanyak 16 laporan polis dibuat sejak Sukan Malaysia (Sukma) ke-17 bermula di negeri ini pada 24 Mei lepas, kata Timbalan Ketua Polis Perlis ACP Md Zukir Md Isa.

KANGAR - Sebanyak 16 laporan polis dibuat sejak Sukan Malaysia (Sukma) ke-17 bermula di negeri ini pada 24 Mei lepas, kata Timbalan Ketua Polis Perlis ACP Md Zukir Md Isa.
   
Beliau berkata, daripada jumlah itu, polis telah membuka kertas siasatan bagi tujuh laporan yang membabitkan atlet dan pegawai kontinjen.
    
Satu daripadanya disiasat mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang membabitkan pergaduhan dua pemain tenis dari Sabah di gelanggang tenis Kompleks Sukan Tuanku Syed Putra di sini pada Khamis lepas.
    
Polis turut menyiasat empat kes mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan membabitkan kehilangan tiga peti TV di dewan rehat asrama Universiti Teknologi Mara (UiTM) Arau, yang menjadi tempat penginapan para atlet, pada 22 Mei lepas.
    
Md Zukir berkata dua pelajar tingkatan tiga dan empat dari sebuah sekolah menengah di negeri ini yang terbabit kes mencuri barangan atlet pada malam perasmian Sukma 26 Mei lepas,  telah ditahan dan kes berkenaan akan disebut untuk kali kedua di mahkamah di sini pada 25 Jun akan datang.

Dua lagi kes turut disiasat mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan kerana mencuri di kawasan Kompleks Sukan Tuanku Syed Putra di sini pada malam perasmian Sukma.
   


KAH KAH KAH

woit 

ini sukan ke

perhimpunan

penyamun

kah kah kah

malaysia boleeh

kah kah kah


-----------

RADIO BANGSAR MALAM INI

Posted: 02 Jun 2014 10:00 PM PDT
TEMU BUAL

MALAM INI
KHAMIS MALAM
5 JUNE 2014
LAWAK BERDIRI
malam berancuk
jemput datangSIAPA  JD


PEMBACA JADI HAKIM

Posted: 02 Jun 2014 09:30 PM PDT

JADI HAKIM
para pembaca tukar tiub
dibawah ini
ialah klip yang telah dirakam
pada malam 13 mei 2013
di dewan perhimpunan cina

ini adalah ucapan
hishamuddin rais
ucapan ini dianggap menghasut
makan hishamuddin rais
kini
didakwa dibawah akta hasutan

para pembaca lihat dan dengar
dan 
jadilah hakim
SATU PERTANYAAN

Posted: 02 Jun 2014 09:00 PM PDT


5,000 hadiah misteri untuk pembaca NSTP

Kuantan: Pembaca akhbar keluaran The New Straits Times Press (M) Berhad (NSTP) berpeluang mendapat 5,000 hadiah misteri menerusi peraduan beli dan tebus yang akan berakhir 15 Jun ini. »


KAH KAH KAH

woit

ini surat khabar

atau

tiket loteri

kah kah kah

dah tak laku

apa nak buat

kah kah kah

---------

KENA SAMAN SYARIKAT AMERIKA

Posted: 02 Jun 2014 08:00 PM PDT


KOMENTAR
nasib baik
najib belum jual malaysia 
najib belum jual melalui tppa
kalau dah tanda tangan tppa
jakim boleh disaman

syarikat multinasional
akan membawa kes kejap ada babi
kejap babi hilang 
ke mahkamah dunia
kerana hilang punca perniagaan

jakim boleh kena saman
macam kes kerajaan bolivia
kerajaan bolivia kena saman
oleh syarikat amerika


Corporate Watch Updates - Ethical Consumer

www.ethicalconsumer.org/.../CorporateWatchUpdates.aspx

We reported that the sum that the government was being sued for ($25 million) was the amount Bechtel earned in half a day. In Bolivia, the same sum could ..


---------

BERITA DARI MAHKAMAH

Posted: 02 Jun 2014 07:36 PM PDT

 DARI 

MAHKAMAH
kes hishamuddin rais
melawan kerajaan najib rosmah
dibawah akta hasutan pagi ini
ditangguh hingga 19 julai 2014

ini kerana ada kes
besar tentang perlembagan 
sedang berjalan di mahkamah persekutuan
kes nik nazmi lawan kerajaan najib rosmah di bawah akta perhimpuan aman

nik nazmi telah menang
dalam mahkamah rtayuan
kerajaan najib rosmah merayu
di mahkamah persektuan

ini bersabit dengan perlembagaan
hak asasi warga negara
untuk berkumpul dan bersuara

jika nik nazmi menang
maka kes akta hasutan tutup kedai
jika nika nazmi kalah
kami semua pindah ke sungai buluh

---------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT