Nuffnang

Pengikut

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Bila semua kerja telah disapu pendatang

Posted: 10 Apr 2014 07:35 AM PDT

'Saya terdesak, tuan'

AYER KEROH - "Saya terdesak tuan, saya dah minta kerja di kilang tetapi mereka tidak mahu ambil," kata Mohd Zahar Basiron, 43, yang dijatuhi hukuman penjara 3 tahun 6 bulan oleh Mahkamah Majistret di sini, semalam.

Beliau menerima hukuman berkenaan selepas mengaku bersalah atas tuduhan cuba merompak sebuah kedai runcit, bulan lalu.


dollah yankee -
Ini lah Malaysia-Ku...

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


[LIVE]Forum 4 Beradik - Ust Azli, Ust Amri, Ust Amir dan Ust Aswad

Posted: 10 Apr 2014 07:03 AM PDT


Pemilihan PKR: Saifudin calon pilihan akar umbi SIRI 7

Posted: 10 Apr 2014 01:37 AM PDT

Pemilihan PKR: Saifudin calon pilihan akar umbi

Ulasan: Kempen pemilihan jawatan tertinggi PKR telah pun bermula. Tetapi fokus pemilihan tertumpu kepada jawatan Timbalan Presiden yang akan menentukan hala tuju parti reformis itu jika ketua umum Anwar Ibrahim dipejarakan semula oleh kerajaan BN melalui proses rayuan di Mahkamah Persekutuan.

Calon yang mengisi tempat kedua penting seharusnya seseorang yang  tidak mempunyai perwatakan 'melawan tokey' dan boleh bekerjasama dengan Presiden Dr Wan Azizah ketika ketiadaan Anwar. Bagi jawatan presiden, hampir pasti Anwar akan menarik diri daripada terus bertanding kerana Akta Pertubuhan tidak membenarkan seseorang yang dihukum penjara melebihi setahun memegang apa-apa jawatan dalam pertubuhan.

Ketika tempoh genting, presiden memerlukan seseorang yang mudah melaksanakan arahan. Tumpuan ahli PKR adalah untuk melengkapkan parti denagn pemimpin penyambung kekuatan Anwar, bukannya memberi masalah baharu kepada Anwar di dalam penjara.

Persaingan jawatan terkini berlegar sekitar Azmin Ali, Saifudin Nasution dan Khalid Ibrahim. Tiga calon lain dianggap tidak sesuai untuk mengisi kerusi timbalan.

Watak tidak disenangani

Tiga watak yang bersaing hebat boleh disemak rekod masing-masing daripada jawatan yang sedang disandang. Azmin mempertahankan Timbalan Presiden, Khalid MB Selangor dan Saifudin Setiausaha Agung PKR.

Bagaimanapun, Azmin paling tidak sesuai sebagai timbalan semasa ketiadaan Anwar. Gaya kepimpinannya yang lebih mengutamakan sekumpulan kecil pemimpin parti dan membentuk puak tersendiri dilihat menyukarkan presiden untuk menyatukan parti.

PKR sejak sekian lama diresapi pelbagai jenis NGO yang mempunyai gaya kepimpinan berbeza. Perjuangan NGO sebahagiannya diterapkan dalam parti oleh kepimpinan peringkat cabang. NGO lebih merakyat dan menuntut pemimpin utama parti mesra rakyat. Azmin kurang mesra bersama rakyat.

Masalah juga akan berlaku kepada Wan Azizah yang tidak sebulu dengan Azmin dalam kepimpinan parti. Sumber dalam PKR mendakwa Azmin kadang kala tidak mengikut arahan Dr Wan. Beliau juga didakwa dalam pilihan raya umum lalu banyak meletakkan calon yang rapat dengan dirinya di peringkat Dun mahupun Parlimen.

Azmin turut mempunyai gaya kepimpinan yang kurang menyenangkan pemimpin PKR lain. Tidak banyak pemimpin yang sesuai berurusan dengannya.

Beliau juga bukan reformis sejati. Azmin tidak gemar tunjuk perasaan jalanan. Puak yang pro demonstrasi melabelkan Azmin golongan pejabat, bukan pro jalan raya. Gadingan Azmin - Dr Wan dilihat tidak bermasalah ketika ini kerana kekuatan Anwar.

Oleh itu, Azmin bukanlah calon pilihan untuk dikekalkan ketika ketiadaan Anwar beberapa bulan dari sekarang sehingga PRU ke 14.

Khalid banyak kelemahan

Calon yang dianggap popular selepas Azmin adalah Khalid Ibrahim. Khalid juga tidak sesuai untuk diangkat ke kedudukan Timbalan Presiden. Pemikiran Khalid lebih kepada birokrat sejati dan tidak mencetus idea penentangan berimpak tinggi kepada BN.

Cara beliau menandatangani perjanjian air dengan kerajaan BN tanpa dibawa ke pengetahuan Exco Selangor terlebih dahulu, dan hanya membenarkan setiausahanya sahaja untuk mengkaji dokumen tersebut diragui akan mendatangkan kebaikan kepada parti jika dipilih sebagai Timbalan.

Terdapat sumber dalaman parti mendakwa Khalid pernah melanggar beberapa arahan Dr Wan ketika proses menggantikan pegawai penting di MBI, GLC di bawah naungan MB. Oleh kerana amalan melantik pegawai tinggi atau pengerusi MBI meletakkan orang politik yang berkelayakan bagi memberi impak kepada perjalanan kerajaan negeri seiring politik PKR, maka Dr Wan mencadangkan nama tertentu mewakili parti tetapi ditolak mentah-mentah oleh Khalid.

Akibatnya, dana sangat sukar untuk diperoleh pegawai khas Adun Pakatan Rakyat Selangor. Sikap Khalid yang terlalu berkira juga ditegur Anwar. Ketua Umum menghantar Setiausaha Agung parti Saifudin Nasution menjadi ketua staf di pejabat Menteri Besar.

Bagaimanapun akibat campurtangan setiausaha politik Khalid, Saifudin tidak diberi apa-apa kuasa bersesuaian dengan kedudukannya. Sebaliknya diberi potforlio berkaitan luar bandar dan semua gerak kerjanya wajib melapor kepada setiausaha Khalid. Saifundin meletak jawatan kerana tidak diberi kebebasan bekerja.

Gaya kepimpinan Khalid yang 'lebih Umno daripada Umno' mustahil melayakkan beliau menerajui parti reformasi. Malah gaya kepimpinan mengutamakan dua setiausaha tidak pernah dipraktikkan dalam Umno sekali pun.

Dalam perebutan ini, hanya Saifudin yang dikira layak dipilih sebagai pemimpin nombor dua parti. Beliau datang dari era reformasi. Pernah berkelana ke Indonesia ketika Dr Mahathir mengganas di dalam negara, kemudian pulang membantu bersungguh-sungguh PKR dalam pilihan raya 1999, 2004 dan 2008 sehingga PKR menjadi cemerlang seperti hari ini.

Saifudin juga disenangi oleh ahli akar umbi dan gaya kepimpinannya amat mesra rakyat. Beliau juga tidak mengutamakan kelompok tertentu atau 'inner circle' di sekelilingnya. Jauh sekali mengutamakan pertimbangan setiausaha politik berbanding pertimbangan majoriti ahli parti.

Namun perkara paling penting adalah Saifudin sangat disayangi Anwar kerana ketaatannya dan sekiranya dipilih akan mampu melaksanakan arahan Anwar ketika pemimpin itu tidak berada bersama saf kepimpinan PKR. Saifudin juga rapat dengan Dr Wan dan para pemimpin PKR kepercayaan Anwar.

Faktor terakhir ini tidak ada pada Khalid dan Azmin. Kedua-duanya dilihat tidak senang dengan pemimpin PKR yang dipercayai Anwar.

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


China tangguh hantar Panda ke Kuala Lumpur..!!

Posted: 10 Apr 2014 08:53 PM PDT


Selangor catat pelaburan ke-2 tertinggi negara dengan RM9.8 bilion

Posted: 10 Apr 2014 08:49 PM PDT

pelaburan selangorSHAH ALAM 11 APRIL : Selangor mencatatkan pelaburan kedua tertinggi antara negeri di Malaysia dengan jumlah sebanyak RM9.833 bilion pada tahun 2013.
Exco Pelaburan, Ean Yong Hian Wah berkata jumlah pelaburan itu adalah daripada 228 projek yang diluluskan melalui pelabur asing dan tempatan.
Katanya, sebanyak RM3.62 bilion diperolehi daripada pelaburan asing, manakala sebanyak RM6.2 bilion daripada pelaburan tempatan.
"Jumlah pelaburan di negeri ini menunjukkan bahawa ekonomi Selangor masih lagi mantap dan merupakan destinasi pelaburan yang popular bagi pelabur asing dan tempatan," katanya yang menjawab pertanyaan Haslin Hassan (PAS-Tanjung Sepat).
Ean berkata di kalangan pelaburan asing di Selangor, Jepun menanam pelaburan tertinggi dengan nilai pelaburan sebanyak RM1.017 bilion.
Diikuti dengan Singapura iaitu sebanyak RM840 juta, Amerika Syarikat sebanyak RM459 juta, China sebanyak RM228 juta dan Switzerland sebanyak RM212 juta.
Read More / Baca Lagi >>

SUAMI ISTERI Bersama Di SYURGA - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 10 Apr 2014 08:26 PM PDT

Jangan Kata "Siapa Tak Kahwin Nabi Tak Mengaku Umat!" - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 10 Apr 2014 08:25 PM PDT

"Nikmat Isteri..!" - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 10 Apr 2014 08:23 PM PDT

PENCURI Di Kenduri Kahwin - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 10 Apr 2014 08:22 PM PDT

Dalam Ini Malaysia..!!

Posted: 10 Apr 2014 07:53 PM PDT

Masih lagi percaya slogan   kerajaan BN 1M'sia Rakyat Di Dahulukan Prestasi Di Utamakan? .. masih lagi terpedaya dengan Tradisi Membela Rakyat .. masih lagi terpegun dengan laungan Nasib Rakyat akan Terbela di Bawah Pemerintahan UMNO ... masih lagi yakin dengan kata-kata BN Menang Rakyat Senang??????

Kalau sejelas dan semudah ini pun para macai UMNO tidak mampu nak berfikir dan menilai ... lebih baik berhenti jadi manusia.

MH370: Mengapa Terhempas Di Gaung Yang Terdalam?

Posted: 10 Apr 2014 07:41 PM PDT

Memang cukup mengyakinkan; lima pancaran yang konsisten dengan pancaran kotak hitam pesawat terbang dikesan 1,770 km Northwest Perth, dan pancaran itu dipercayai lebih 15,000 kaki di dasar laut. Jika benarlah pancaran itu daripada data recorder dan voice recorder pesawat malang itu, maka untuk mengangatnya merupakan operasi julungkali dilakukan pada kedalaman itu. Sebagai perbandingan, kedalaman di mana kapal Titanic tenggelam berkedalaman 12.500 kaki.
Sukar dibayangkan, apa keadaan pesawat malang itu, memandangkan sehingga kini tiada sebarang serpihan yang dijumpai yang boleh dihubungkan dengan pesawat berpenumpang 239 bersama kru itu. Apakah penumpang masih bersama talipinggang dan duduk dikerusi masing-masing? atau dan atau. Pesawat itu hilang pada radar pada 1.22 pagi Sabtu 8 Mac, ketika mana, isyarat pasangkan tali pinggang sudah dipadam. Kemungkinan makan dan minum belum dihidangkan, memandagkan penerbangan Kuala Lumpur Beijing memakan masa lebih 5 jam. Biasanya pada penerbangan seumpama ini, makanan dan minuman akan disediakan apabila pesawat terbang pada ketinggian stabil, iaitu 35,000 kaki atas permukaan laut. Memandangkan kehilangan pesawat itu,  hilang daripada radar kurang sejam selepas mengudara, besar kemungkinan penumpang  berada ditempat duduk masing-masing menanti makanan dan minuman disediakan.
Read More / Baca Lagi >>

Antara Lutut Teresa Kok Dan Bini Bung Mokhtar ..Kita lihat siapa yang kena..!!!

Posted: 10 Apr 2014 07:40 PM PDT

Kata Bung pakaian Teresa Kok tak sesuai semasa persidangan."Skirtnya (singkat) sehingga paras lutut, saya boleh lihat lututnya, bagaimana pakaian ini boleh dibenarkan?," soalnya.

Teresa Kok bangun dan meninta Bung menarik balik kenyataan tersebut."Bajunya seperti baju-T, semuanya warna merah. Ini bukan cara berpakaian di Parlimen," kata Bung Moktar lagi.

Tidak berpuas hati dengan kenyataan itu, Kok seterusnya membangkitkan bahawa Bung Moktar juga bersalah kerana memakai tali leher berwarna kuning."Awak tidak ada kerja lainkah?," soalnya kepada Bung Moktar.

Pelajar sekolah yang mengunjungi Parlimen juga boleh menganggap "boleh memakai pakaian sesuka hati" jika Kok dibenarkan berpakaian begitu, kata Bung lagi.

"Tak apalah, saya benarkan (Kok berada dalam Dewan)," kata Ismail.Teresa Kok meminta dua orang jurugambar merakam gambarnya di luar Dewan selepas itu."Saya minta mereka tolong ambil gambar saya. Tengok, apa salahnya baju saya? Tak cantik ke?

"Gila ahli-ahli Parlimen lelaki BN ini," katanya lagi dipetik Malaysiakini.Bung amat-amat ambil kisah skirt Teresa Kok yang ke paras lutut.Bagaimana pula dengan lutut bini si Bung ni ?

Kami mahu GST dimansuh, bukan tangguh

Posted: 10 Apr 2014 07:37 PM PDT


IRFAN ES

Saya pelik melihat rakan-rakan saya dan juga pejuang-pejuang Facebook agak segan membicarakan tentang GST yang baru saja diluluskan di Dewan Rakyat, yang disokong penuh oleh ahli-ahli parlimen BN pada 7 April lepas.

GST adalah sesuatu yang tidak diperlukan oleh negara ini. Ia menaikkan harga segala barangan di sekeliling kita dari yang sekecil-kecil hingga yang sebesar-besarnya. Ia mengakibatkan yang miskin menjadi lebih miskin.

Ia menyebabkan seorang ibu terpaksa bekerja membantu menyara keluarga meninggalkan anak-anak di rumah pengasuh. Ia menyebabkan seorang bapa terpaksa bekerja lebih masa untuk menambah pendapatan lalu meninggalkan ruang yang amat sedikit untuk bersama dan mendidik anak-anak. Lalu anak-anak tidak diasuh dengan sempurna, lalu terpengaruh dengan perkara yang tidak baik, lalu makin bertambahlah masalah sosial di negara ini. Anda katakan keharmonian negara bermula dari rumah tangga yang sempurna, jadi bagaimana?

GST menyebabkan rakyat tertekan dengan kos sara hidup yang tinggi. Tekanan tidak baik untuk kesihatan. Tekanan perasaan menyebabkan manusia hilang kawalan. Jenayah akan menjadi-jadi.

Tekanan perasaan menyebabkan manusia lebih jauh dari Tuhan. Anda pernah dengar cerita-cerita di Facebook tentang umat Islam yang terpaksa murtad untuk mendapatkan bantuan kewangan disebabkan kefakiran hidup? Pernahkah anda mendengar hadis bahawa hampir-hampir kefakiran itu membawa kepada kekufuran? Dan anda masih mengatakan anda seorang pejuang akidah?
Read More / Baca Lagi >>

Putrajaya nafi TUDM dikerah cari MH370 pada pagi pesawat hilang..!!

Posted: 10 Apr 2014 07:01 PM PDT


Tweet asal H20Comms memberi respons kepada laporan CNN. – Gambar diambil dari Twitter, 11 April, 2014. Tweet asal H20Comms memberi respons kepada laporan CNN. – Gambar diambil dari Twitter, 11 April, 2014.
Putrajaya menafikan laporan CNN bahawa Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dikerah mencari pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 pada pagi pesawat itu dilapor hilang.
Pasukan komunikasi pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Hussein dalam mesej di Twitter malam tadi mendakwa laporan CNN satu tuduhan tidak benar.
"Terbaru dakwaan @CNN bahawa pesawat TUDM dikerahkan selepas pesawat @MAS #MH370 dilaporkan hilang pada awal 8/3 adalah tuduhan tidak benar," menurut akaun Twitter @H2OComms pada 10.29 malam tadi.
Hishammuddin kemudiannya mengirim semula tweet itu melalui akaun rasminya, @HishammuddinH2O.
Pengguna Twitter mencurigai sama ada CNN dibayar untuk memberikan laporan yang salah kepada Malaysia.

Jawatankuasa Teknikal Hudud diarah tutup mulut, kata Mufti Kelantan

Posted: 10 Apr 2014 07:00 PM PDT

Ahli Jawatankuasa Teknikal Hudud diarahkan untuk tidak mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung perkembangan pelaksanaan hudud di negeri itu yang dijangka akan dilaksanakan pada tahun hadapan, kata Mufti Kelantan Datuk Mohamad Shukri Mohamad (gambar).
Beliau berkata hanya Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob dan timbalannya, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah dibenarkan memberikan kenyataan berhubung pelaksanaan hudud di negeri itu.
"Sebagai salah seorang ahli jawatankuasa, saya tidak ada sebarang ulasan untuk anda bagi menghormati keputusan mesyuarat," katanya kepada akhbar milik Umno, Utusan Malaysia hari ini.
Bernama melaporkan pada Rabu, Setiausaha Publisiti Kebangsan DAP Tony Pua dan Naib Presiden PKR, N Surendran memberi peringatan keras kepada PAS bahawa hudud tidak pernah menjadi kesepakatan dalam pembangkang dan cubaan membentangkan rang undang-undang itu di Parlimen akan ditentang.
Pua berkata DAP yang terdiri daripada 38 ahli Parlimen tidak akan menyokong rang undang-undang yang dicadangkan kerajaan Kelantan berkenaan Hudud jika ia dibahaskan di Parlimen.
Sementara itu, Ahmad dilihat tidak berganjak dengan keputusan untuk membawa usul pendirian melalui ahli Parlimen Kelantan, meskipun rakan sekutu Pakatan Rakyat (PR) menyatakan tentangan mereka.
"Keputusan (untuk membentangkan rang undang-undang) kita sudah buat," lapor Utusan Malaysia.
Dalam satu pertemuan bersama Kelab Penyokong Kerajaan Kelantan (KPKK) semalam, Ahmad turut menggambarkan pendirian sama berhubung pelaksanaan hudud di negeri itu.
Read More / Baca Lagi >>

'Karpal tak akan berundur secara senyap-senyap'

Posted: 10 Apr 2014 06:50 PM PDT

 
Hampir 30 tahun berlalu, walaupun berdepan dengan banyak ancaman dalam hidupnya, Karpal Singh tetap enggan berundur secara senyap-senyap melalui pintu belakang .

Pernah beliau diminta oleh pegawai polis supaya secara rahsia meninggalkan bilik mahkamah bagi mengelak bahaya ancaman seorang lelaki, yang mendakwa mempunyai kuasa ghaib, yang mengancam untuk menyerang Karpal kerana menyaman sultan.

Karpal enggan, dengan berkata " jika saya pergi melalui pintu belakang sekarang, saya akan melalui pintu belakang sepanjang hidup saya."

Ahli politik dan peguam yang kini berusia 74 tahun itu kekal
dengan sikap tabahnya itu sehinggalah hari ini, dalam menghadapi satu lagi percubaan oleh kerajaan untuk bukan sahaja menguburkan kerjaya politiknya , tetapi juga untuk menyumbatnya ke dalam penjara.

Hukuman bagi sabitannya terhadap tuduhan hasutan baru-baru ini - denda sebanyak RM4,000  - menghalang Karpal daripada memegang jawatan politik dan dikenakan tempoh hilang kelayakan selama lima tahun untuk bertanding kerusi Parlimen.

Malaysia tidak mempunyai had umur untuk menjadi anggota Parlimen, dan Karpal berkata usianya akan mencecah 82 tahun apabila dia layak semula kembali ke arena politik.

Read More / Baca Lagi >>

MAS diselar atas insiden kehilangan data kotak hitam 2012 London, menurut laporan

Posted: 10 Apr 2014 06:48 PM PDTnsiden kehilangan data rakaman kokpit di London pada 2012 yang ditimbulkan penyiasat kemalangan udara Britain akan menjadi satu lagi kesan hitam pada reputasi Malaysia Airlines, keadaan yang CEO Ahmad Jauhari Yahya akui, 'banyak perlu dilakukan' dalam memulihkan imej penerbangan tempatan itu. – Gambar AFP, 11 April, 2014.  
Insiden kehilangan data rakaman kokpit di London pada 2012 yang ditimbulkan penyiasat kemalangan udara Britain akan menjadi satu lagi kesan hitam pada reputasi Malaysia Airlines, keadaan yang CEO Ahmad Jauhari Yahya akui, 'banyak perlu dilakukan' dalam memulihkan imej penerbangan tempatan itu. – Gambar AFP, 11 April, 2014. 

Sementara anggota operasi pencarian pesawat Malaysia Airlines MH370 sedang mencari sumber isyarat denyutan yang dikesan dalam beberapa hari ini di Lautan Hindi, penyiasat kemalangan udara Britain menyelar Malaysia Airlines kerana gagal menyimpan rakaman penerbangan semasa satu insiden di Lapangan Terbang Heathrow pada 2012, lapor Associated Press hari ini.
Dalam insiden 17 Ogos 2012 itu, sebuah Boeing 747 yang menuju ke Kuala Lumpur dengan 340 penumpang terpaksa patah balik selepas berlepas kerana kegagalan enjin dan elektrik.
Para juruterbang berpatah balik dengan menerbangkan pesawat tersebut secara manual dan mendarat dengan selamat.
Bagaimanapun, penyiasat daripada Jabatan Penyiasatan Kemalangan Udara meneliti dalam laporan mendapati segala maklumat audio berkaitan dengan insiden tersebut hilang kerana perakam suara kokpitnya masih berjalan selepas mendarat dan memadamkan data sebelumnya.
"Siasatan tersebut menampakkan prosedur yang dijalankan operator penerbangan tersebut tidaklah begitu teliti dalam memastikan semua rakaman dapat dipelihara dalam cara yang cekap jika berlaku apa-apa, seperti kemalangan," kata laporan tersebut.
Laporan itu juga menambah penerbangan itu sanggup melatih pekerjanya untuk memastikan mereka mengambil setiap langkah untuk menyelamatkan rakaman sebaik sahaja adanya kecemasan.
Laporan terkini daripada pakar penyiasat kemalangan udara ini merupakan satu lagi tamparan hebat kepada Malaysia Airlines yang sedang berdepan dengan kehilangan pesawat MH370 serta persaingan yang sengit daripada penerbangan lain..
Ketua Pegawai Eksekutif  Malaysia Airlines Ahmad Jauhari Yahya berkata baru-baru ini syarikat penerbangan tersebut ada 'banyak yang perlu dilakukan' dalam memulihkan imejnya selepas kehilangan MH370.
Read More / Baca Lagi >>

Adakah peguam Umno Shafee "senjata baru upahan" Putrajaya, soal peguam dan bekas hakim

Posted: 10 Apr 2014 06:39 PM PDT


Pelantikan peguam Umno, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah untuk mewakili Pendaftar Pertubuhan (RoS) dalam kes sivilnya dengan DAP menimbulkan persoalan sama ada beliau adalah 'senjata' untuk mencantas mereka yang melawan kerajaan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 11 April, 2014. Pelantikan peguam Umno, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah untuk mewakili Pendaftar Pertubuhan (RoS) dalam kes sivilnya dengan DAP menimbulkan persoalan sama ada beliau adalah 'senjata' untuk mencantas mereka yang melawan kerajaan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 11 April, 2014. Peguam dan bekas hakim mempersoalkan mengapa peguam Umno Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dilantik mewakili Pendaftar Pertubuhan (RoS) dalam kes sivil antara agensi tersebut dengan DAP berhubung pemilihan dalaman parti tersebut.
Kebimbangan disuarakan sama ada Shafee menjadi "senjata upahan" baru Putrajaya untuk menundukkan individu atau pertubuhan yang melawan kerajaan.
Mereka mempersoalkan langkah tersebut, memandangkan Pejabat Peguam Negara sebagai penasihat perundangan persekutuan yang sepatutnya dilantik mewakili RoS.
Malah kata mereka, secara tradisinya Pejabat Peguam Negara sepatutnya mewakili RoS dan ini menimbulkan kehairanan apabila mereka dikecualikan kali ini.
Peguam DAP, Gobind Singh Deo berkata mengetahui mengenai pelantikan Shafee semasa semakan kehakiman permohonan pengurusan kes di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Rabu.
Gobind berkata seorang peguam rendah daripada firma undang-undang Shafee memberitahu pendaftar mahkamah RoS menghubungi peguam kanan tersebut untuk mendapatkan khidmat beliau.
 
DAP, parti pembangkang utama Malaysia mencabar RoS kerana tidak mengiiktiraf senarai Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) selepas pemilihan terbaru pada September lalu.
Pemilihan kedua parti itu diadakan sembilan bulan kemudiaan, susulan arahan daripada RoS supaya mengadakan pemilihan semula.
Hakim bersara berkata Pejabat Peguam Negara memiliki peguam terbaik seperti Amarjeet Singh, Alice Loke dan Narkunavathi Sundareson untuk mengendalikan kes sivil.
"Saya masih tidak dapat lihat mengapa mereka tidak mampu mengendalikan hal tersebut melainkan ia pertarungan politik antara DAP dan Barisan Nasional," kata bekas hakim tersebut yang enggan mendedahkan identitinya.
Beliau menyifatkan langkah tersebut menyebabkan kemampuan Pejabat Peguam Negara menjadi pertikaian.
Read More / Baca Lagi >>

Memali: Mahathir Ingat-Ingat Lupa Rupanya...!!!!

Posted: 10 Apr 2014 06:37 PM PDT

Setelah mengambil masa hampir dua minggu, bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad akhirnya mengaku bahawa beliau memang berada di dalam negara ketika terjadinya peristiwa Memali pada 19 November 1985, sekaligus mengesahkan dakwaan yang dibuat oleh bekas Timbalan Perdana Menteri, Musa Hitam dalam sebuah diskusi politik di Kota Bharu pada 27 Mac lalu.

Dalam tulisan di blognya, Mahathir juga mengesahkan beliau hanya berlepas ke China pada 20 November iaitu sehari selepas tragedi tersebut.

Mahathir bagaimanapun mempertahankan dirinya dengan mengatakan bahawa dakwaan beliau berada di China itu bukan datang datang daripada pihaknya, bahkan dalam buku memoirnya juga tidak pernah menyebut perkara itu.

Sebelum ini ketika Musa Hitam membuat kenyataan di Kota Bharu itu, Mahathir meminta diberi masa untuk menyemak kebenaran apa yang dinyatakan oleh bekas timbalannya dengan alasan beliau tidak ingat mengenainya memandangkan ia sudah begitu lama berlaku.

Musa Hitam kemudiannya tampil dengan kenyataan akhbar yang panjang lebar untuk mengukuhkan lagi dakwaannya bahawa sememangnya Mahathir berada di dalam negara, sambil mengatakan beliau bersama pemangku Ketua Polis Negara ketika itu juga sempat memberi taklimat mengenai Memali kepada Perdana Menteri.

Musa juga menyebut bahawa beliau memujuk Mahathir agak membatalkan lawatannya ke China dengan tiga alasan iaitu kejadian Memali itu melibatkan Melayu dan Islam, berlakunya pula di negeri Kedah serta untuk menunjukkan keprihatinan dan ambil berat terhadap kejadian itu.

Bagaimanapun, menurut Musa lagi, Mahathir menolak pujukannya dan meneruskan juga lawatannya ke China itu.

Namun demikian, Mahathir mengatakan beliau tidak ingat bahawa Musa pernah memujuknya untuk tidak meneruskan lawatan itu.

Read More / Baca Lagi >>

Mula Terbongkar: Pesawat TUDM cari MH370 pada 8 Mac, tidak beritahu sesiapa.,.!!!

Posted: 10 Apr 2014 05:46 PM PDT


Pesawat AP-3C Orion pulang ke pangkalan Base Pearce selepas seharian mencari di Lautan Hindi untuk pesawat hilang, MH370 pada 8 April. Menurut laporan CNN, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) pada 8 pagi hari kehilangan pesawat itu menggerakkan operasi pencarian, tetapi tidak memaklumkan Jabatan Penerbangan Awam (DCA). – Gambar Reuters, 11 April, 2014.  
Pesawat AP-3C Orion pulang ke pangkalan Base Pearce selepas seharian mencari di Lautan Hindi untuk pesawat hilang, MH370 pada 8 April. Menurut laporan CNN, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) pada 8 pagi hari kehilangan pesawat itu menggerakkan operasi pencarian, tetapi tidak memaklumkan Jabatan Penerbangan Awam (DCA). – Gambar Reuters, 11 April, 2014. 

Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) menggerakkan sebuah pesawat untuk operasi pencarian MH370 kira-kira pukul 8 pagi, 8 Mac lalu sebaik saja Malaysia Airlines melaporkan pesawatnya hilang, lapor CNN.
Pesawat tersebut berlepas sebelum data sokongan pihak berkuasa menunjukkan pesawat tersebut terbang ke arah barat, kata seorang pegawai kanan kerajaan Malaysia kepada CNN.
Namun, TUDM tidak memaklumkan kepada Jabatan Penerbangan Awam (DCA) atau operasi mencari dan menyelamat sehingga tiga hari kemudian pada 11 Mac lalu, seorang sumber terlibat dalam siasatan itu memberitahu CNN.
CNN difahamkan bahawa juruterbang MH370, Kapten Zaharie Ahmad Shah adalah individu terakhir yang bercakap dengan pusat kawalan udara dengan berkata 'Selamat malam, Malaysia Tiga-Tujuh-Kosong.
Sumber tersebut berkata kepada CNN tiada apa yang luar biasa mengenai suara tersebut yang tidak menunjukkan beliau berada dalam keadaan tertekan.
Salah seorang sumber yang terlibat dalam siasatan itu memberitahu CNN bahawa polis mengambil keterangan lima lagi juruterbang MAS lain yang mengenali juruterbang dan pembantu juruterbang itu.
"Tiada suara pihak ketiga kedengaran," menurut sumber itu.

Pesawat MH370 hilang ketika dalam perjalanan ke Beijing dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 8 Mac lalu.

Sehingga kini, pesawat Boeing 777 itu masih belum ditemui.

"Keselamatan Negara"

Posted: 10 Apr 2014 05:05 PM PDT

Tun Dr Mahathir Mohamad

1. Semasa saya menjadi perdana menteri, masalah keselamatan negara dipikul bersama oleh saya dan timbalan perdana menteri.
2. Ada kalanya saya memegang jawatan menteri pertahanan dan timbalan perdana menteri memegang jawatan menteri dalam negeri yang bertanggungjawab ke atas polis.
Ada kalanya, apabila saya tentukan saya sebagai perdana menteri akan mengambil tugas menteri dalam negeri, maka timbalan perdana menteri akan dilantik sebagai menteri pertahanan.
Hanya beberapa kali apabila keadaan mendesak maka jawatan menteri pertahanan diberikan kepada menteri biasa. Amalan ini disebabkan soal keselamatan negara begitu penting.
3. Pada 20 November 1985, saya mengepalai satu rombongan swasta yang amat besar kerana saya anggap terdapat banyak peluang dagangan dengan negara China yang baru sahaja dibuka untuk penyertaan peniaga luar.
4. Saya tidak ingat yang Tun Musa datang berjumpa saya untuk saya tidak pergi ke Beijing, tetapi beliau berada di lapangan terbang bersama dengan ramai orang yang ingin ucap selamat pemergian saya ke Cina.
Di waktu itu pun saya tidak ingat yang Tun Musa menasihati supaya saya tidak pergi ke luar negeri.
5. Kejadian peristiwa Memali berlaku pada 19 November 1985, sehari sebelum saya terbang. Memanglah dalam operasi polis seperti ini kemalangan boleh berlaku.
Empat anggota polis terbunuh dan 16 penjenayah. Ramai juga yang cedera.
6. Saya begitu yakin bahawa timbalan perdana menteri dapat menangani keadaan sehingga saya melantik beliau sebagai pemangku perdana menteri.
Beliaulah yang menjawab YB Tuan Gooi Hock Seng (Bukit Bendera) yang mohon menangguh mesyuarat Dewan Rakyat pada 20 November 1985 untuk membincangkan "Perintah Berkurung akibat Pembunuhan di Baling Kedah" (Hansard).
7. Saya kembali ke tanah air pada 28 November 1985. Semasa berada di luar negara, tidak ada apa-apa yang berlaku yang tidak boleh ditangani oleh timbalan perdana menteri yang memangku jawatan perdana menteri.
Read More / Baca Lagi >>

Ambillah Pengajaran Dari Proses Pilihan Raya Indonesia

Posted: 10 Apr 2014 05:01 PM PDT

Oleh Prof Madya Dr Mohammad Agus Yusoff
Selama dua minggu di Indonesia, saya melawati beberapa daerah untuk meneliti proses pilihan raya di negara ini. Tujuan saya sederhana: untuk meneliti kebaikan sistem pilihan raya di negara orang bagi memperbaiki kelemahan sistem pilihan raya di negara kita.

Selama saya menulis, saya gembira dengan komen kawan-kawan. Walaupun ada segelintirnya yang teremosi, tetapi secara umumnya komen kawan-kawan adalah cukup bermanfaat. Cumanya, jika saya boleh tegur, elaklah dari memberi komen yang bersifat 'menyumpah menyeranah.' Ubah sedikit cara berbahasa dan berdebat. In Sha Allah, mutu perbincangan kita akan ada nilai tambahnya.
Analisis akhirnya, membandingkan sistem pilihan raya di Indonesia di Malaysia, saya dapati kita mempunyai banyak kelebihan dan kehebatan. Logistik kita hebat, kempen poster kita hebat, belanja kita hebat dan banyak lagi hebatnya.
Begitupun hebatnya, kita perlu tingkatkan lagi pelaksanaan proses pilihan raya kita dengan beberapa penambaikan. Antaranya:
i. Media kita perlu lebih terbuka supaya tidak lagi menyajikan pandangan sebelah pihak.
ii. Media kita tidaklah perlu terlalu mempropagandakan sesuatu isu sehingga menceroboh intelek rakyat.
iii. Media kita hendaklah mengajak pemimpin utama berbahas di tv supaya rakyat berpeluang menilai keupayaan dan kewibawaan mereka.
Read More / Baca Lagi >>

Nasib malang institusi pendidikan di Kedah

Posted: 10 Apr 2014 05:00 PM PDT

OLEH ZULKIFLI YAHAYA  
KERAJAAN BN Kedah kini diulit kebanggaan apabila berjaya melancarkan Pelan Induk Pembangunan Perdana Quay bernilai RM4 bilion di Teluk Burau Langkawi pada 30 Mac lalu yang turut dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Apapun ianya bukan projek kerajaan negeri pimpinan Datuk Paduka Mukhriz Mahathir. Jutawan Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary turut hadir yang membayangkan bahawa beliau adalah pelabur utama projek tersebut.
Sejak BN mendapat mandat mentadbir Kedah hampir setahun lalu, memang tiada projek besar yang dibuat oleh negeri. Kesemua projek besar didatangkan oleh Pusat atau swasta, sedang kerajaan negeri cuma 'tumpang tui' mencari nama. Ia berbeza sama sekali dengan kerajaan negeri pimpinan Almarhum Ustaz Azizan dahulu yang mampu melaksanakan projek berskala besar, khususnya di bidang pendidikan.
Jangankan projek besar, projek kecil pun tidak mampu dilakukan lebih-lebih lagi yang melibatkan bidang pendidikan. Apa sudah jadi dengan Maahad Tahfiz Sains di Pulau Tuba, Langkawi? Kerajaan terdahulu telah meluluskan bajet RM16 juta untuk pembinaan fasa pertama. Bajet sudah disediakan, sepatutnya bina sajalah. Setahun berlalu, tiada apa yang dibangunkan.

Maktab Mahmud
Cuma berita yang bertiup kencang projek tersebut dibatalkan kerana kononnya Langkawi adalah pulau peranginan. Lebih untung buat projek pelancongan. Cara golongan sekular menilai untung rugi, berbeza dengan golongan cintakan ilmu menilainya.
Hujung tahun lalu kerajaan negeri dengan mudahnya menyerahkan sembilan  buah Maktab Mahmud cawangan yang menjadi sekolah kebanggaan milik negeri kepada Pusat di bawah pentadbiran Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) Kementerian Pelajaran. Dengan berlepas tangan terhadap urusan pendidikan tersebut, kerajaan negeri dapat menjimatkan RM26 juta.
Setelah sekolah tersebut di bawah pentadbiran kerajaan Persekutuan, maka apa yang membimbangkan adalah silibus Azhariah yang menjadi kekuatan Maktab Mahmud sejak sekian lama akan pupus. Apa pula yang mereka buat dengan penjimatan RM26 juta itu? Entahlah tidak tahu ke mana lesapnya jumlah peruntukan yang besar itu.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Kita: 'Restoran jamban' idea pelik

Posted: 10 Apr 2014 04:55 PM PDTRestoran berkonsepkan tandas yang beroperasi di pasar raya Johor Bahru City Mall, Johor Bahru.JOHOR BAHRU - Entah di mana silapnya apabila sebuah restoran berkonsepkan tandas yang mengundang rasa jijik dalam kalangan masyarakat tempatan dibenarkan beroperasi di tingkat enam pasar raya Johor Bahru City Mall di sini.
Masakan tidak, pengunjung pastinya berasa geli apabila disajikan hidangan menggunakan bekas makanan menyerupai peralatan tandas seperti jamban dan tindakan pihak restoran itu dianggap suatu budaya kotor.
Pun begitu, pihak Restoran T Bowl yang memperkenalkan restoran berkonsepkan tandas itu menafikan mereka mempromosi- kan budaya pelik dan kotor dalam kalangan masyarakat tempatan.
Pengurusnya, John Chai Wen Joan, 23, (gambar kecil) menegaskan, restoran itu tetap menghormati budaya dan kebersihan di negara ini dan pihaknya sekadar mengetengah suatu konsep idea baharu.
"Memang benar konsep ini seperti kamu lihat di Jepun atau Taiwan, namun suasana di restoran kami tidak sama.

Malaysia Kita: Panda China Tiba Rabu Depan

Posted: 10 Apr 2014 04:49 PM PDTPanda betina, Fengyi yang bakal menambah tarikan di Zoo Negara
KUALA LUMPUR: Selepas dua tahun menanti, akhirnya pasangan panda, Fu Wa dan Fengyi akan mula menjalani  kehidupan baharu di Zoo Negara, mulai minggu depan. Haiwan yang menjadi lambang kebanggaan China itu dijangka tiba pada Rabu depan menggunakan MASkargo.
Sumber memaklumkan, kehadiran pasangan panda itu sekali gus menolak spekulasi kononnya ia ditangguhkan atas sebab tragedi yang menimpa MH370, di mana majoriti penumpang dari negara berkenaan.
"Majlis khas akan diadakan sebaik panda itu tiba ke sini minggu depan. Selain itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan mengumumkan nama untuk kedua-dua panda berkenaan," katanya kepada mStar online di sini, Khamis.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Kita: "Kaki berapi"

Posted: 10 Apr 2014 04:47 PM PDT

Kuala Terengganu: "Saya disoal bertubi-tubi sebelum dibakar hingga kaki hampir rentung," kata Addin Rusdam, 15, menceritakan detik cemas dia dan rakannya selepas kakinya dibakar seorang pemuda yang menuduh dia mencuri telefon bimbit.
Pelajar tingkatan tiga itu berkata, akibat kejadian 26 Mac lalu, dia dan rakannya, Ahmad Zahirul Amin Abdullah, 16, kini terlantar di wad dan baru selesai menjalani pembedahan menampal kulit paha di kedua-dua tapak kaki dan betis mereka yang melecur teruk.
Menceritakan semula kejadian, Addin berkata, dia dan rakannya itu dihubungi suspek berusia 30-an untuk datang ke sebuah rumah di Kampung Sura, Dungun.

Menurutnya, sebaik tiba di rumah berkenaan, mereka diasak dengan soalan berkaitan kehilangan telefon bimbit milik anak saudara lelaki itu yang juga kenalannya di sekolah. Turut berada di rumah itu ialah tiga lelaki lain.
FotoAHMAD Zahirul dirawat di Hospital Sultanah Nur Zahirah.

Katanya, bapa saudara rakannya itu tidak berpuas hati apabila mereka memberitahu tidak tahu menahu mengenai kehilangan telefon bimbit berkenaan.

Malaysia Kita: "Pil tambah dosa"

Posted: 10 Apr 2014 04:45 PM PDT

Kuala Lumpur: Maut atau mandul. Itu risiko kepada wanita hamil luar nikah yang menggugurkan kandungan mereka bersendirian dengan menggunakan pil diperoleh daripada doktor tidak bertauliah yang berlambak di laman sosial.
Pakar sakit puan Dr Adilah Ahmat berkata, akibat terdesak selepas hamil tanpa berkahwin ramai wanita termasuk golongan remaja merujuk di Internet untuk menggugurkan kandungan mereka.
Menurutnya, maklumat diperoleh mendapati kaedah paling popular ialah menggunakan pil Misoprostol yang sebenarnya dijual untuk merawat penyakit ulser gastrik dengan cara menelannya.

"Bagaimanapun, pil itu disalahgunakan untuk menggugurkan janin dengan cara ia disumbat di dalam kemaluan. Hanya dalam tempoh tiga jam si pemakan akan turun darah dan berlakulah keguguran.
FotoJANIN yang digugurkan hasil daripada hubungan terlarang. Gambar kecil, pil Misoprostol berbentuk enam segi yang boleh menyebabkan keguguran.

"Bunyinya memang mudah, tapi hakikatnya tidak begitu kerana ia amat bahaya," katanya yang juga Perunding Perbidanan dan Sakit Puan dan Rawatan Kesuburan Kaedah Persenyawaan Tabung Uji (IVF) Hospital Pantai.

Presiden FAM: ‘Saya sedia dicabar!’

Posted: 10 Apr 2014 04:44 PM PDT

Kuala Lumpur: Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) Sultan Ahmad Shah sedia menerima sebarang cabaran sekiranya ada individu mahu mencabar kedudukannya sebagai peneraju badan induk bola sepak negara itu.
Katanya, sebagai manusia biasa, beliau tidak terkecuali kerana cabaran wujud dalam apa juga keadaan di dunia ini.

"Ia bukan perkara baru, tapi normal. Ini negara bebas, saya tidak mempunyai masalah jika ada individu yang mahu mencabar, silakan...tak kisah siapa sekalipun namun pendirian saya akan dibincang pada 19 April (Mesyuarat Jawatankuasa Exco FAM) ini," katanya selepas menerima penajaan dua kereta bagi pihak FAM daripada DRB-Hicom, semalam.

Malah Sultan Ahmad Shah menegaskan, beliau masih lagi Presiden FAM sehingga berlangsung Kongres Pemilihan FAM ke-50 pada 25 Mei nanti.
FotoSULTAN Ahmad Shah (tiga dari kiri) melihat kereta sumbangan DRB Hicom.

"Saya berhatikan batu, bertelingakan tempayan, seperti kata orang Melayu. Mereka boleh kata apa pun mengenai saya," katanya.

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


TANGKAP MADEY

Posted: 10 Apr 2014 07:10 PM PDTTANGKAP

DAKWA MADEY


 BUAT LAPORN POLIS
Buat report polis...tangkap..dakwa..sabit kesalahan...sumbat masuk sungai buluh block abadi...tolong kerajaan malaysia..jangan letak sama block si kutty ni dengan daim...nanti habis dibelinya warden warden tu...hari hari supply roti TULUL dapat....plz jangan kurung sama block...letak daim kat block damai.....dekat sikit sepital...boleh telan ubat KK hari hari ...biar cepat mampos.....hehehhe..celaka...ingat penyamun ni kita nak lepas....7 keturunan kita akan cuci meke ni...sial. on MAHATHIR WAJIB DI DAKWA
DIDI KOTA BELUD
on 4/11/14
 WARNA MAMAK
waaah banyak chantekkk! berhari-hari kau pikir punye pikir, kau cek dairi, jurnal dan nota, kau tanya kawan-kawan geng kau, akhirnya kau akur bahwa sebaik musa hitam akhirnya pecah tembelang setelah 30 tahun, takde cara lagi dah kau nak selindung mana kau duduk masa memali tu dan takde cara lagi nak selindung bila tarikh sebenar kau jejak negara china, ye? 

sebab itulah baru hari ni kau buat keputusan mengaku je yang kau memang ada dalam malaysia masa tu, belum pergi china lagi, sebab dah tak boleh cover line dah, sebab masa tu kau belum belajar dari najib, lain kali padamkan rekod imigresen kau cepat-cepat sebelum orang lain dapat semak! 

hahaha tapi warna mamak kau tetap tak hilang walau kau klorox seribu kali, kalau dah kaki penipu tu kau tetap cuba menipu jugak sampai ke kubur. kau cuba alih perhatian pulak dah, tekankan isu pujuk-memujuk pulak dah. adoi la. kau dipujuk, kau menangis, kau insaf, kau merengek terisak-isak macam kau berlakun atas pentas pwtc tu, ada aku heran? on MAHATHIR WAJIB DI DAKWA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 4/11/14
 AUTA KUNUN
kau ada kat sini. bukan beribu batu kat beijing. itulah bottomline nya! jadi janganlah nak ubah pandangan ubah topik dengan autar konar baring u-turn kunun nak pas baton balik kat musa hitam pulak!! rakyat bukan kesah musa pujuk kau ke gesa kau ke tengking kau ke melutut merayu kat kau ke, itu semua bukan isu pada kami...sebab kau la pm masa tu bahlol orang tua nyanyok kaki pusing kelentong! buat apa nak pujuk2 kau pulak?! kau pm kau la buat keputusan sendiri, atau kau pun sama takde telor macam haji najib yang bini dia yang buat sesuatu keputusan??! autar keling!! hukum gantung sama ini mamak! on MAHATHIR WAJIB DI DAKWA
Anonymous
on 4/11/14

Tun nyorok dlm kain bini ehhhhh...apo punyo mamak la....mamak penakut.. on MAHATHIR WAJIB DI DAKWA
Anonymous
on 4/10/14

kalau aku..aku ketuk kepala kau dulu... adi.. on MAHATHIR WAJIB DI DAKWA
Anonymous
on 4/10/14
 KEADILAN UNTUK MANGSA MEMALI
Apa lg dakwa jerlah a/l iskandar kutty ni.jgn buat 2 undang2 dlm negara ni.berikan keadilan kpd mangsa tragedi memali yg terkorban termasuk pihak keselamatan.kerana angkara seorang manusia yg gila kuasa habis binasa semuanya nanti on MAHATHIR WAJIB DI DAKWA
sam

on 4/10/14

-----------

PESTA ANTI POYO

Posted: 10 Apr 2014 06:18 PM PDT
SATU JEMPUTAN 

PESTA ANTI POYOPESTA SENI SERI SETIA
DEWAN KOMUNITI SS15, 
SUBANG JAYA
5.00 PETANG - 10.00 MALAM / 19 APRIL 2014

PENGENALAN
PESTA SENI SERI SETIA (PSx3)
merupakan sebuah acara yang menggabungkan pelbagai elemen seni seperti muzik, sastera, visual, dan sebagainya di atas satu pentas.

KONSEP
PESTA SENI SERI SETIA (PSx3) berusaha menampilkan kelainan atau sesuatu yang baru dari konsep festival yang lain. Bukan setakat persembahan semata-mata, tetapi Psx3 juga menampilkan sesuatu yang lebih terbuka dan membina melalui komponen-komponen yang wujud di dalam acara ini.

Dari sudut acara pentasnya, penganjur amat menghargai jika peserta cuba menampilkan sesuatu yang baru untuk PSx3 kerana faktor sebegini yang membezakan Psx3 dengan acara-acara yang lain. Walaubagaimanapun, dengan kekangan waktu seperti sekarang, ia bukanlah satu kewajipan kepada para peserta.


OBJEKTIF
Bukan sekadar sebuah acara hiburan, objektif kami ialah menjadikan acara ini sebagai acara yang lain dari yang lain. Apabila ia tamat, kesemua peserta dan pengunjung akan belajar atau berpengalaman sesuatu yang baru dalam hidup mereka.
Secara keseluruhan, PSx3 bukan bertujuan untuk menjadi pesta/festival yang terbesar, tetapi menjadi sebuah acara yang menarik yang mempunyai format tersendiri, menekankan aspek komuniti dan pemerkasaan golongan belia, mengetengahkan elemen pembelajaran dan bersifat demokrat.

PENAJAAN
Program ini dibiayai oleh DUN Seri Setia di bawah kelolaan YB Nik Nazmi bin Nik Ahmad dan peruntukan yang diterima tidaklah sebesar mana, seterusnya mencerminkan jumlah yang kami tawarkan kepada anda. Sebagai penghargaan tambahan, kami juga akan memberi beg cenderamata + sijil penyertaan dari kerajaan negeri.

Kami tahu yang jumlah yang ditawarkan tidak mampu untuk menyamai bayaran yang diterima mengikut kadar komersil, tetapi jika anda merasakan PSx3 merupakan sebuah sesuatu yang baik, maka sokonglah acara ini mengikut kemampuan anda.

Untuk keterangan lebih lanjut, sila berhubung dengan personel kami.


ZAHID  018 -573- 10- 77

--------

AL-FATIHAH

Posted: 10 Apr 2014 11:27 AM PDTAL-FATIHAHCleaner bashed to death for telling off rowdy group

GEORGE TOWN: A group of men beat a teenager to death with crash helmets after he apparently told them to stop drinking and making a nuisance of themselves.
The four men repeatedly bashed Ameer Mustaqim Naharuddin, 19, on the head and face at about 2.40am yesterday at the IJM Promenade in Sungai Pinang, Jelutong.
He died on the spot. His three friends called the police when they found him lying on the ground.
The attackers had already fled the scene on two motorcycles.
NOTA
cari sampai dapat
sampai ke lubang cacing
bawa ke balai
dakwa di mahkamah
---------

MAHATHIR WAJIB DI DAKWA

Posted: 10 Apr 2014 07:08 AM PDT
KOMENTAR 

TUKAR TIUB
datuk nenek moyang orang melayu
telah beri ingatan
jumpa ular jumpa keling
ketok kepala keling dahulu

jumpa ular jumpa gobala
ketok kepala madey dulu

sosok yang tak mengaku asal usul
adalah sosok bahaya
sosok yang tak ada jati diri
sosok yang menafikan
siapa kaum keluarga mereka

sosok sabagini
lebih hina dari tenggang
hanya setaraf dengan riduan tee

ANAK LELAKI ISKANDAR KUTTY
wajib di dakwa di mahkmah
kerana membunuh

Mahathir mengaku berada di tanah air ketika tragedi Memali berlaku

Akhirnya  Mahathir Mohamed mengaku beliau berada di tanah air ketika kejadian Memali yang mengorban 18 rakyat pada 19 November 1985.
Namun, beliau berkata dia tidak ingat Musa Hitam, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri ketika itu, datang memujuknya agar tidak pergi ke Beijing.

ANAK LELAKI ISKANDAR KUTTY
lagi bahaya dari ular ini
---------

MALIKUL SEMBAB

Posted: 10 Apr 2014 06:00 AM PDT


NOTA

muhyiddin yassin ini
bukan bijak sangat
daging pipi melilit ke kepala
pasal itu tak boleh berfikir
nasib baik lubang hidup masih ada

BAKAL DI TENDANG
NAJIB
madey nak tendang najib
najib nak selamatkan diri
akan tendang muhyiddin
dan diganti 
dengan sepupunya

Muhyiddin bazir wang 


rakyat main golf di Dubai »

"Muhyiddin habiskan lima hari di Dubai 

untuk  tiga jam program rasmi

berkaitan pendidikan,

 sepuluh jam di padang golf dan dua…

Tuduhan ke atas Muhyiddin berniat jahat

DUBAI 10 April - Tuduhan dua Ahli Parlimen DAP bahawa  Muhyiddin Yassin menghabiskan masa lima hari di sini untuk percutian golf berdasarkan satu dokumen yang didakwa jadual lawatan Timbalan Perdana Menteri adalah tidak benar dan berniat jahat.

Pejabat Timbalan Perdana Menteri dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini menegaskan Muhyiddin berada di Dubai dari 7 hingga 12 April 2014 untuk acara lawatan kerja rasmi ke Emiriyah Arab Bersatu (UAE).

Kunjungan ke Dubai adalah sebahagian daripada lawatan rasmi pemimpin kerajaan ke luar negara seperti lawatan-lawatan lain yang bertujuan memperkukuh kedudukan Malaysia di dalam persekitaran ekonomi dan politik antarabangsa yang semakin dinamik, jelas kenyataan itu.

Putrajaya perlu jelaskan manfaat lawatan Muhyiddin ke Dubai, kata DAP

OLEH MOHD FARHAN DARWIS
Putrajaya perlu jelaskan manfaat lawatan Muhyiddin ke Dubai, kata DAPPutrajaya hari ini dipersoalkan apa keperluan menghantar timbalan perdana menteri bersama isterinya, termasuk 15 pegawai dari pejabatnya ke Dubai....
KAH  KAH KAH
memang niat jahat
memang yang lekehkan
malikul sembab
memang nak buurukkan
memang nak bodohkan
biar rakyat benci

tak kan baru sedar

apa
 ingat nak  puji
pooooorah 
kah kah kah
--------

DUA PEKARA RAHSIA NEGARA

Posted: 09 Apr 2014 10:33 PM PDT


TARIKAH RAHSIA

bila dua ekor ini
akan kahwin?

TARIKAH RAHSIA

bila malaon
ini akan sampai

KAH KAH KAH
ini contoh
negara dunia ketiga
kah kah kah
--------

RANCANGAN UNTUK MENIPU

Posted: 09 Apr 2014 10:17 PM PDT

KOMENTAR

TUKAR TIUB
pilihanraya di malaysia
dijalankan dengan cara tipu
pakatan rakyat dapat 52% undi
tapi tak jadi kerjaaan

united malays national organistion
dapat 47% undi
dapat jadi kerajaan

bukankah ini tipu?

mengundi 5 tahun sekali
lima tahun sekali
sekali dalam masa 5 tahun
tunggu 5 tahun untuk sekali undi

puki mak
ini pun masa nak di pendekan
ini rancangan untuk menipu
ini straterji
untuk pastikan gerombolan menang

NOTA
sedar lah
tak ada kerajaan zalim
dalam dunia ketiga diubah
melalui pilihan raya
JAKARTA: Proses pengundian lebih singkat dan tempoh bertenang yang dilanjutkan sehingga kepada tiga hari mungkin diperkenalkan dalam sistem pilihan raya Malaysia pada masa akan datang.
  
Pengerusi SPR  Abdul Aziz Mohd Yusof (gambar) berkata suruhanjaya berkenaan sedia mengkaji dan memperkenal peraturan baharu itu jika terbukti dapat menjadikan sistem pilihan raya di Malaysia lebih efektif.
  
"Kedua-dua perkara ini adalah peraturan yang boleh dipinda tanpa perlu meminda (perkara-perkara berkaitan pilihan raya) seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan," katanya kepada pemberita selepas meninjau beberapa tempat pengundian di sini, sempena Pemilihan Umum (Pemilu) Parlimen Indonesia 2014 pada Rabu.
  
Mengenai proses pengundian lebih singkat, Abdul Aziz berkata tempoh yang mungkin diperkenal di Malaysia adalah dari 8 pagi hingga 3 petang berbanding 8 pagi hingga 5 petang seperti yang dipraktik sekarang. 
    


KAH  KAH KAH
lagi projek
tipu melayu


----------

DEMO SATU MEI

Posted: 09 Apr 2014 09:45 PM PDTMAKLUMAN
berkumpul dari sogo
berkumpul dari brickfeilds
berkumpul dari pasar seni
berkumpul dari klcc
berkumpul dari masjid negara
berarak ke dataran merdeka


Demo gergasi 1 Mei bantah pelaksanaan GST

(Oleh Amirul Azhan)
KUALA LUMPUR 9 APRIL: Demonstrasi besar-besaran bakal menggegar negara 1 Mei ini kerana kerajaan Barisan Nasional (BN) enggan menangguhkan pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang membebankan rakyat.
GST 6PERCENT APAmaran Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) itu susulan Dewan Rakyat pada Isnin lalu meluluskan Rang Undang-Undang GST.
Penyelaras Kebangsaan Sekretariat GST SAMM, Mohd Faizal Ab Rahman menegaskan, ketika ini Malaysia belum bersedia untuk melaksanakan GST.
Menurut beliau, pertemuan pihaknya dengan banyak pihak untuk melihat sejauh mana keperluan pelaksanaan cukai berkenaan terbukti mereka menolak percukaian itu.
NOTA
sila layari tukar tiub
sila layari radio bangsar utama
untuk maklumat terkini

-----------

PELUANG TERBUKA BUAT FILEM

Posted: 09 Apr 2014 09:35 PM PDT
Membuka penyertaan untuk FreedomFilmFest 2014

Petaling Jaya, Malaysia: FREEDOMFILMFEST (FFF), festival filem hak asasi manusia yang dianjurkan secara tahunan oleh NGO hak asasi manusia Malaysia, Pusat KOMAS, kini menyeru penyertaan filem.

Ditubuhkan pada tahun 1993, dengan tema, "Dare To Document", FFF adalah festival filem hak asasi manusia tahunan yang paling dikenali di Malaysia dan mempamerkan pelbagai aspek yang membuka mata, berani, serta memenangi anugerah filem-filem yang tidak mudah dicapai dengan media arus perdana.

Festival ini adalah tempat kelahiran ramai aktivis Malaysia dan pembikin filem sosial dan sentiasa memberi tumpuan kepada menonjolkan isu-isu yang relevan kepada Malaysia dan juga negara-negara jiran kita di rantau Asia Tenggara dan di peringkat antarabangsa.

Tema bagi tahun ini ialah Kebebasan (Freedom) dan kami akan menerima dokumentari dan penyertaan filem pendek dari sekarang sehingga Julai 2014.

Kategori anugerah termasuk Filem Hak Asasi Manusia SEA Terbaik, Filem Malaysia Terbaik, Filem Pendek Terbaik dan Anugerah Kebebasan untuk filem amatur terbaik.

Pembikin filem Malaysia yang mempunyai idea filem dan memerlukan sokongan kewangan boleh mengemukakan idea-idea mereka untuk "The Malaysian Pitch" di mana jika idea mereka disenarai pendek mereka akan mendapat peluang menyatakan idea mereka kepada panel hakim dan berpeluang untuk memenangi sehingga RM6000 untuk menyiapkan filem mereka . Tarikh akhir untuk mengemukakan idea-idea mereka adalah 30 April, 2014.

Tahun lepas, FFF menerima lebih daripada 250 penyertaan dari seluruh dunia dan menayangkan lebih daripada 50 filem dalam 6 negeri di seluruh Malaysia dan juga di Singapura, Indonesia, Myanmar dan Kemboja.

Untuk maklumat lanjut mengenai pertandingan dan menyerahkan filem secara talian, sila layari laman web kami http://freedomfilmfest.komas.org atau email kami di freedomfilmfest@komas.org

Dikeluarkan oleh,
Anna Har,
Lembaga Pengarah Pusat KOMAS


--------

SIAPA BERIKAN TANAH PADA CHINA

Posted: 09 Apr 2014 09:16 PM PDT


KOMENTAR 

TUKAR TIUB
soalannya siapa berikan tanah ktm sentul pada china?
soalannya siapa berikan tanah chu badak pada china?
soalannya siapa berikan  tanah tepi muzium  negara pada china?
soalannya siapa berikan tanah kampong berembang pada china?

soalannya siapa berikan tanah kampong andullah hukum pada china?
soalannya siapa berikan tanah panytai dalam pada china?

para pembaca sila bertanya

TANYA MALAON INI

KUALA LUMPUR 9 April - Keputusan kerajaan negeri Selangor memansuhkan tujuh peratus diskaun yang diberi kepada bumiputera untuk pembelian kediaman mampu milik akan mengakibatkan golongan berkenaan terpinggir...


KAH  KAH KAH
jangan laaa tipu lagi
tak payahlaaa 
bodohkan melayu

----------

MEDIA DUNIA BERI SIGNAL

Posted: 09 Apr 2014 09:07 PM PDT

KAH  KAH KAH
jelas kerajaan united malays national organisation perlu ganti
media dunia telah mula heboh
media dunia sedang melihat jelas 
media dunia sedar bahawa kerajaan najib dan sepupunya
perlu di ganti

satu perubahan wajib dilakukan

selama lebih 50 tahun gerombolan ini telah mengumpul kuasa
pemusatan kuasa ini telah mengkayakan mereka dan kuncu-kuncu mereka

satu perubahan wajib dilakukan
masanya telah tiba
tanda dan signal telah diberi

Tragedi MH370: Ahmad Jauhari paling sesuai kendali krisis

Putrajaya: Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Penerbangan Malaysia (MAS), Ahmad Jauhari Yahya, disifatkan sebagai individu paling tepat untuk mengendalikan krisis kehilangan pesawat MH370 ketika ini. »

KAH  KAH KAH
jangan lah tipu
mak cik felda
cukuplaaaIn MH370, Putrajaya bares its deepest flaws, says Bloomberg columnist

APRIL 10, 2014
In MH370, Putrajaya bares its deepest flaws, says Bloomberg columnistA prominent Bloomberg columnist wrote yesterday that the global outcry over the loss of flight MH370 has highlighted Putrajaya's deepest flaws, and all-too-few of its strengths. William.

KAH  KAH KAH
media dunia
terus tibai
kerajaan zalim
kerajaan yang tipu rakyat

baca disini


http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/in-mh370-putrajaya-bares-its-deepest-flaws-says-bloomberg-columnist
--------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT