Nik Aziz kesal niat disalah tafsir  
  • Nik Abdul Aziz ketika menyampaikan ceramah kuliah mingguan di Medan Ilmu, semalam.
KOTA BHARU – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kecewa apabila niat baiknya meminta maaf atas segala kesilapan yang dilakukan sepanjang memimpin Kelantan sebelum ini disalah tafsirkan pihak tertentu.

Menurutnya, masyarakat tidak sepatutnya membuat tanggapan negatif dan pelbagai andaian tanpa usul periksa sehingga menimbulkan spekulasi kerana selagi individu yang melafazkan maaf tersebut masih hidup, perkara tersebut tidak sepatutnya berlaku.

"Orang tafsir macam-macam, selagi orang itu hidup, jangan tafsir bukan-bukan. Kita mesti tanya sendiri, jangan pandai-pandai tafsir pula, kalau dia dah meninggal bolehlah nak tafsir.

"Kalu perkara (yang ditafsir) itu betul, tidak mengapa, kalau salah, ia sudah dikategorikan sebagai mengumpat, sedangkan maksud yang disampaikan adalah bukan seperti yang ditafsirkan," katanya ketika ceramah kuliah mingguan di Medan Ilmu, semalam.

Walaupun kesihatan masih belum mengizinkan, namun Nik Abdul Aziz tetap turun padang bertemu rakyat dan pengikut setia yang tidak jemu ke Medan Ilmu untuk mendengar ceramah daripada penceramah jemputan mahupun pendakwah dari Kelantan sendiri.

Minggu lalu, bekas menteri besar itu bergenang air mata ketika menyampaikan kuliah Subuh di Masjid Pulau Melaka sambil memohon maaf sepanjang memimpin Kelantan selama ini.