Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Masih bergunakah Perdana Menteri kepada kita?

Posted: 09 Jan 2014 09:06 PM PST

Kedudukan penyandang jawatan Perdana Menteri paling dipertikaikan ketika ini. Ketika rakyat bergelut dengan bermacam-macam masalah dan kesulitan, di samping isu demi isu yang muncul serta menjadi perdebatan ramai, seorang Perdana Menteri yang seharusnya memainkan peranan meredakan keadaan dan menunjuk jalan penyelesaian lebih banyak membisu dan menghilangkan diri daripada memainkan peranan yang sewajarnya.

Ketika rakyat bising dengan kenaikan harga barang dan melakukan demonstrasi bantahan mengenainya, Najib yang menjadi Perdana Menteri lebih selesa menghabiskan masanya bercuti bersama keluarga. Sehingga kini ke mana percutian hujung tahun Najib, sama ada ke Sydney, Los Angelas atau hujung dunia yang lain, masih lagi menjadi misteri.

Tapi yang pastinya, ketika rakyat bising, merungut dan digelar bughah, beliau sedang bersenang-lenang di luar negara.

Ketika isu kalimah Allah muncul kembali dan menghangatkan pertikaman antara Islam dan Kristian, walaupun beliau ada di dalam negara tetapi keberadaannya tidak memberi erti. Sudah berminggu-minggu isu ini menjadi perdebatan, apa pendirian Najib sebagai Perdana Menteri langsung tidak diketahui.

Beliau bukan saja tidak mahu menyatakan pendiriannya, malah tidak mahu bercakap dengan media mengenainya. Begitu juga, walaupun beliau turut mempengerusikan mesyuarat mingguan kabinet ketika isu kalimah Allah ini sedang hangat diperkatakan, kita juga tidak tahu sama ada ia dibincangkan atau tidak. Yang kita tahu, sehingga ini Najib masih membisu mengenai isu Allah ini sedangkan sebahagian punca timbulnya masalah ini adalah daripada tindakannya menyetujuinya formula 10 perkara dengan penganut agama Kristian pada 2010 dahulu.

Begitu juga, ketika harga barang naik, kos sara hidup meningkat dan rakyat dipaksa mengikat perut, apa yang kita dengar perbelanjaan kerajaan untuk menampung kehidupan keluarga Perdana Menteri terus bertambah, termasuk bertambahnya jet mewah yang disewa.

Hutang negara yang semakin membesar dan hampir mencecah tahap 55 peratus iaitu kategori yang boleh dianggap muflis, ia langsung tidak menzahirkan perubahan kepada gaya hidup, gaya perbelanjaan dan langkah berjimat cermat Perdana Menteri dan kerajaan.

Dalam analogi yang mudah, Perdana Menteri adalah umpama nakhoda bagi sebuah kapal. Dalam pelayarannya kapal itu, nakhoda inilah yang semestinya memainkan peranan untuk memastikan perjalanan sentiasa selamat, cukup bekalan makanan, anak-anak kapal terpelihara, tiada kemalangan atau kecederaan apabila ribut dan badai melanda serta menentukan pelbagai perkara lagi. Yang penting, nakhoda mesti tahu peranannya dan sentiasa berperanan ketika saat-saat genting.

Tidak dikatakan nakhoda yang baik apabila seseorang nakhoda itu tidak memainkan peranan sepanjang pelayaran sehingga kapal sering terumbang-ambing, dimasuki air dah tidak tentu hala tujunya.

Dalam kedudukan Najib yang sering tidak berperanan, membisu dan mendiam diri terhadap berbagai isu yang muncul sedangkan beliau sebagai nakhoda begitu dituntut peranannya, beliau kini tidak ubah seperi nakhoda yang gagal dan tidak berguna. Tindakannya yang tidak mahu bersuara atau takut bersuara di ketika rakyat dibebankan dengan banyak permasalahan menjadikan beliau semakin tidak berperanan di mata rakyat.

Negara seolah-olah tiada Perdana Menteri ketika isu kalimah Allah ini hangat diperkatakan. Ia seperti dibiarkan begitu saja tanpa sebarang kawalan dan panduan. Semua orang boleh bercakap, menuduh, mengkritik, menghentam dan melemparkan tuduhan kepada sesiapa saja.

Amatlah malang dalam keadaan yang boleh mencetuskan perbalahan bila-bila masa ini, Mahathir terpaksa bersuara dan mengajar Najib seperti menyarankan supaya kerajaan berjimat cermat dan mengurangkan kos serta meminta pihak swasta menyuarakan kebimbangan dalam isu kenaikan kos sara hidup rakyat dan mengembalikan ISA dalam menangani kemelut isu kalimah Allah yang kian memuncak sekarang ini.

Ini nyata berbeza ketika era Mahathir dulu. Semua perkara dalam kawalannya dan semua isu yang berbangkit akan mendapat perhatian daripadanya. Tidak pernah, walau sekecil mana sesuatu isu itu yang tidak mendapat perhatian daripadanya. Begitu juga ketika zaman Pak Lah, walaupun beliau dituduh lemah dan tidak sepantas Mahathir tetapi dalam semua isu yang berlaku, suaranya tetap kedengaran.

Apabila seorang Perdana Menteri bersuara dan memberi kenyataan dalam sesuatu isu, sekurang-kurangnya petunjuk kepada jalan penyelesaian dapat dilihat. Berbanding sekarang, dalam isu kalimah Allah misalnya, oleh kerana Najib memilih untuk berdiam diri dan membisu, ke arah mana penyelesaiannya masih lagi menjadi kabur dan tidak ketahuan. Semua orang seperti dibiarkan menyalakan api dan mencurahkan minyak.

Dalam hal ini, kedudukan Najib sebagai Perdana Menteri atau nakhoda kepada sebuah kapal, hampir tidak ada. Oleh kerana peranan Perdana Menteri lebih terlihat dalam aspek perbelanjaan mewah dan pemborosan sahaja, kelakuannya tidak ubah seperti nakhoda yang asyik tidur ketika kapal sedang belayar tetapi hanya muncul ketika waktu makan sahaja. Sungguh jelek nakhoda seperti itu.

Di mata rakyat, itulah kedudukan Najib sekarang. Ada atau tiada beliau, hampir tiada bezanya. Kedudukan Perdana Menteri sebagai nakhoda, penunjuk jalan dan pembimbing dalam meredakan keadaan apabila berlaku krisis, nampaknya sudah tidak berfungsi lagi. Malah dalam banyak keadaan, kedudukan Najib sebagai Perdana Menteri lebih merupakan beban dan masalah kepada rakyat.

Sudah ramai yang menyoal, apa gunanya seorang Perdana Menteri kepada kita sekarang ini?

Selagi Najib atau yang sefesyen dengannya menjadi nakhoda negara ini, jawatan Perdana Menteri bukan saja tidak memberi manfaat kepada rakyat, malah lebih dianggap beban yang hanya meningkatkan kos saraan semata-mata. - http://shahbudindotcom.blogspot.com/

Kekasih Zul Ariffin Sedia Peluk Islam

Posted: 09 Jan 2014 10:22 AM PST


Zul Ariffin (kiri) dan Gayatri
PETALING JAYA: Pelakon Zul Ariffin memberitahu kekasihnya, Gayatri Su-Lin Pillai, 38, sudah bersedia untuk memeluk agama Islam sebelum kedua-dua mereka disatukan sebagai suami-isteri.
Zul, 28, berkata, Gayatri bagaimanapun sedang menanti lampu hijau daripadanya bilakah tarikh sesuai perkahwinan mereka akan dilangsungkan.
"Gayatri meminta saya memaklumkan kepadanya lebih awal sekiranya saya sudah bersedia untuk mengambilnya sebagai isteri agar dia boleh buat persediaan awal untuk menjadi seorang mualaf," katanya kepada mStar Online Zul ditemui pada majlis pelancaran drama Qadr dan Panik siaran Astro First di GSC The Gardens di sini pada petang Khamis.
Zul berkata, walaupun dia teruja membincangkan soal kahwin tetapi ada kalanya perasaan itu hilang.
Bagaimanapun tambah Zul, perasaan itu timbul bukan kerana dia tidak mencintai Gayatri tetapi dia masih risau berikutan keadaan kewangan yang belum kukuh untuk bergelar seorang suami.
"Jujur saya katakan, saya sudah bersedia untuk menggalas tanggungjawab sebagai suami dan pada masa sama membimbing Gayatri menjadi seorang wanita Muslimah. Tidak ada masalah untuk itu.
"Cuma apa yang saya bimbangkan, kerjaya sebagai pelakon, ada masanya naik dan turun. Risau dengan kedudukan kewangan sendiri selepas berumah tangga kelak. Mujurlah Gayatri faham dengan situasi saya ini," ujarnya yang masih belum mempunyai tarikh untuk pernikahan itu.
Zul mengakui bercinta dengan Gayatri yang juga Naib Presiden Astro Shaw, sejak Jun 2012 selepas mereka bekerjasama dalam penggambaran filem Penanggal.
Sementara itu, Zul bakal muncul menerusi drama Panik bersama-sama pelakon Nadia Nissa, Naomi Ivana, Dony Alamsyah dan Mike Muliardo menerusi drama Panik yang bakal disiarkan pada 20 Mac ini. - mStar

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Anwar: Dasar BN untungkan elit Melayu dan kroni

Posted: 09 Jan 2014 01:56 AM PST

Anwar: Dasar BN untungkan elit Melayu dan kroni


dsai-oxbridgeKUALA LUMPUR 9 JAN: Dasar ekonomi kerajaan Barisan Nasional hanya menguntungkan kelompok elit Melayu dan kroni, bukannya majoriti rakyat Malaysia berbangsa Melayu di semenanjung atau bumiputera di Sabah dan Sarawak.

Justeru, Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan tentang konsep keadilan Islam yang turut diperjuangkan Pakatan Rakyat fokus kepada bantuan untuk mereka yang berhak, bukannya atas dasar warna kulit dan agama.

"Contohnya DEB (Dasar Ekonomi Baru) yang dikatakan memberi manfaat kepada orang Melayu. Ini tidak sepenuhnya benar. Kerana dasar ini hanya menguntungkan segelintir elit Melayu," kata Anwar dalam sesi soal jawab bersama ahli Oxford & Cambridge Society Malaysia malam tadi.
oxbridge_malaysia
Ahli Oxford & Cambridge Society Malaysia dalam dialog bersama Anwar
Justeru kata Anwar, masyarakat bukan Melayu di negara ini jangan terperangkap dengan propaganda melalui reaksi semberono, seolah-olah hanya orang Melayu yang dibela.

"Sebab itu saya seru kepada anak muda berbangsa Cina untuk menangani isu ini dengan cermat. Kerana yang sebenarnya berlaku adalah eksploitasi (ekonomi) atas nama Melayu.

"Kita kena faham bahawa orang Melayu selain bumiputera di Sabah dan Sarawak adalah golongan majoriti termiskin di negara ini. Ini isu paling asas dan kritikal," ujarnya.

Tambah Anwar, melalui dasar ekonomi Pakatan Rakyat, semua rakyat di negara ini mempunyai peluang saksama, manakala yang lemah dan ketinggalan terus dibela.

"Ini isu penting untuk memastikan kedudukan dan masa depan mereka terjamin. Semua punya peluang sama rata, manakala kelompok majoriti mendapat manfaat," kata Anwar.

Tambahnya, dasar kerajaan hari ini seolah-olah meletakkan orang Melayu dalam keadaan minda terkepung (siege mentality) yang hanya mempertahankan kepentingan elit.


"Hal ini melangkaui dari sekadar apa yang kita pelajari (di universiti)," tegasnya


Anwar seru kerjasama sarjana Islam dengan Oxford, Cambridge

Posted: 09 Jan 2014 01:54 AM PST

Anwar seru kerjasama sarjana Islam dengan Oxford, Cambridge

dsai_oxbridge_talkKUALA LUMPUR 9 JAN: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru sarjana Islam bekerjasama lebih erat dengan universiti Oxford dan Cambridge demi kemanusiaan sejagat.

Kata Anwar, tidak ada percanggahan di antara intelektual barat dengan pemikiran tamadun Islam, bahkan masing-masing berperanan mengangkat martabat kemanusiaan melalui tradisi keilmuan.
"Sebab itu antara perhatian saya kepada sarjana Islam adalah keperluan melakukan reformasi pendidikan tinggi.
"Universiti Oxford dan Cambridge antara pusat keilmuan yang berperanan menyumbang kepada idea dan intelektuali. Tidak ada percanggahan nilai.

"Melalui pendidikan, orang Islam dan bukan Islam dapat meningkatkan kefahaman demi kemanusiaan sejagat," kata Anwar dalam pertemuan bersama ahli Oxford & Cambridge Society Malaysia di Bankers Club, malam tadi.

Dalam program tersebut, Anwar diperkenalkan sebagai pensyarah tamu yang pernah mengajar di St Antony's College, Universiti Oxford diantara tahun 2005 hingga 2006.

Dalam sesi dialog tersebut, Anwar turut mengulas pengalaman negara-negara Asia berhadapan isu rasuah, tatakelola kerajaan dan usaha-usaha pendemokrasian di kalangan negara-negara membangun.
"Ya, kita mengakui ada beberapa kelemahan. Terutamanya berkaitan dengan isu rasuah, ketelusan dan tatakelola kerajaan. Berbanding di Amerika Syarikat dan United Kingdom yang telah wujud dan kuat institusi ketelusan dan akauntabilitinya," kata Anwar.

Beliau turut mengupas kandungan bukunya, The Asian Renaissance (Gelombang Kebangkitan Asia) yang menekankan tentang nilai Asia dan persediaannya berhadapan dengan etika barat.

"Justeru, sekarang adalah masanya untuk kita (masyarakat Timur) menyatakan pendrian tentang usaha pendemokrasian. Dan hal ini juga adalah perkara-perkara asas mengenai kebebasan," kata Anwar.RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Ganu Kite: Tambang teksi naik 10 peratus - PPTM LTSM

Posted: 09 Jan 2014 08:48 PM PST

Tambang teksi naik 10 peratus  
Ahli PPTM LTSM sebulat suara menaikkan harga tambang teksi bermula awal bulan ini bagi mengelakkan mereka terus terbeban dengan pelbagai kos yang semakin meningkat.
KUALA NERUS - Persatuan Pengusaha Teksi Melayu Lapangan Terbang Sultan Mahmud (PPTM LTSM) terpaksa menaikkan kadar tambang sebanyak 10 peratus berikutan pelbagai bebanan yang terpaksa ditanggung mereka.

Antara sebab caj baharu itu termasuklah kenaikan harga minyak dan alat ganti kenderaan, insurans kenderaan yang tinggi, kos pemeriksaan Puspakom sebanyak dua kali setahun dan kos memperbaharui lesen pengendali.

Naib pengerusi persatuan, Mohd Zaki Mohd Ali berkata, caj tambang baharu yang bermula awal tahun ini dibuat secara sebulat suara setelah dihimpit pelbagai bebanan terutamanya dengan pengurangan subsidi petrol.

"Pengurangan subsidi minyak yang diumumkan kerajaan tahun lalu merupakan salah satu faktor kami mengambil keputusan menaikkan harga tambang berikutan tidak mampu lagi menampung kos yang tinggi.

"Malah, jika diambil kira, kami (PPTM LTSM) adalah pengusaha paling lewat membuat keputusan ini disebabkan pelbagai faktor, namun kini kami tidak mampu lagi menampungnya," katanya kepada
Sinar Harian ketika ditemui, di sini, semalam.
Read More / Baca Lagi >>

Naik Harga: Gunakan kuasa politik - Prof Amir

Posted: 09 Jan 2014 08:46 PM PST

Dr Amir Hussin Baharuddin 
SHAH ALAM – Kerajaan perlu menggunakan kuasa politik yang diamanahkan rakyat sebaiknya dalam mengawal kesan kenaikan harga barang dan kos sara hidup.
Pakar Ekonomi Pusat Pengajian Ekonomi, Kewangan dan Perbankan, Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Datuk Dr Amir Hussin Baharuddin berkata, kerajaan juga perlu berani bertindak dalam membela hak rakyat yang semakin terbeban.
"Kalau kita ada kuasa,  gunakanlah kuasa dengan betul. ALLAH sayang. Kita kena buat, tidak boleh tinggalkan begitu sahaja, dengan kejutan demi kejutan," katanya.

Beliau turut mengingatkan orang ramai agar sedar dengan kuasa mereka sebagai pengguna.
Sementara itu, beliau menjangkakan terdapat 26 barang dan perkhidmatan yang mengalami kenaikan termasuk gaji pembantu rumah ekoran program rasionalisasi subsidi (SRP) yang dilaksanakan kerajaan.

"Semuanya bermula daripada satu keadaan, iaitu kenaikan harga bahan bakar.

Read More / Baca Lagi >>

Naik Harga: Persatuan pengguna kena lantang bersuara

Posted: 09 Jan 2014 08:45 PM PST

Maszlee Malik 
SHAH ALAM - Persatuan pengguna digesa lebih lantang dalam menyuarakan hak rakyat terutamanya membabitkan peningkatan kos sara hidup dan harga barang keperluan.

Dr Maszlee Malik berkata, usaha itu perlu dilakukan memandangkan tindakan atau langkah yang dijalankan oleh persatuan pengguna sebelum ini dilihat kurang membantu rakyat.

"Sebahagian besar NGO seperti Gabungan Persatuan Pengguna (Fomca), Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) perlu wujudkan market watch bagi memantau secara kerap harga barangan yang dijual.

"Bantahan juga saya rasakan bukan tertumpu pada kerajaan sahaja, malah kepada syarikat-syarikat besar yang sewenang-wenangnya menaikkan harga barangan," katanya selepas Wacana Sinar di Kompleks Media Karangkraf, semalam.

Katanya lagi, kerajaan juga wajar bekerjasama dengan pihak pembangkang bagi mengatasi permasalahan kenaikan tersebut sekali gus mampu meringankan beban yang ditanggung oleh rakyat.

Ketika ditanya tentang kewajaran wacana tersebut diadakan secara kerap, Dr Maszlee yang juga moderator program tersebut berkata, semua pihak terutamanya organisasi media wajib menganjurkan program sedemikian demi memberikan informasi berguna dan telus.

"Selain menyalurkan perkara telus, media juga adalah di kalangan rakyat. Jadi nak atau tak, mereka kena berpihak kepada rakyat," katanya.

Shafee gagal ketepi keputusan lembaga disiplin

Posted: 09 Jan 2014 08:43 PM PST

Peguam kanan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah hari ini gagal mengepikan keputusan Lembaga Disiplin Peguambela dan Peguamcara yang menetapkan hukuman denda sebanyak RM5,000 ke atasnya kerana melanggar Akta Profesion Undang-undang atas dakwaan salahlaku.

Keputusan itu ekoran penerbitan tulisan bertarikh 27 September 2009 di akhbar The Star yang didakwa memuji peguam tersebut.

Pesiden Badan Peguam pada 2010, Ragunath Kesavan melaporkan perkara itu kepada lembaga berkenaan ekoran penerbitan tulisan tersebut.

Lembaga tersebut pada 5 Oktober 2012 mengarahkan Shafee membayar denda tersebut.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk Zaleha Yusof berkata beliau mendapati mahkamah tersebut tidak perlu mengusik keputusan Badan Peguam.

Fatwa 'bughah' Harussani tak boleh pakai...!!

Posted: 09 Jan 2014 08:42 PM PSTMufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria, sekali lagi mengejutkan rakyat Malaysia apabila beliau mengeluarkan satu fatwa kontroversi pada awal Januari, 2014 yang lalu.

Fatwa itu menyatakan bahawa para peserta demonstrasi pada malam 31 Disember yang ikut serta bersama dengan orang ramai yang telah berhimpun menyambut kedatangan Tahun Baru 2014  sebagai "bughah" (pemberontak). Justeru itu, beliau berkata bahawa "darah mereka adalah halal."

Sesungguhnya fatwa tersebut telah mengundang pelbagai reaksi hangat. Banyak pihak merasa dukacita, resah dan gelisah dengan fatwa Tan Sri Harussani. Implikasinya sangat serius. Sesungguhnya fatwa mufti Perak itu terlalu keras bunyinya, sehingga para demonstran boleh dikategorikan sebagai "pengganas".

Kita bersetuju dengan pendapat pelbagai pihak di negara ini bahawa jika tidak diambil langkah tegas oleh pihak berkuasa, fatwa tersebut boleh mengundang pelbagai kesan negatif yang berkemungkinan menjejaskan ketenteraman orang awam.

Apabila seorang mufti berbicara pada khalayak ramai, apatah lagi dengan kedudukannya sebagai seorang mufti terkanan yang telah berkhidmat lebih 30 tahun, maka ia dilihat oleh orang awam sebagai satu fatwa rasmi yang boleh dipegang.

'Bughah' dari perspektif fuqaha'

Menurut Imam Taqiyuddin Abi Bakr Muhammad al-Husainiyy, pengarang kitab Kifayatul Akhyar, perkataan 'bughah' dalam istilah syara' adalah merujuk kepada segolongan umat Islam yang melawan dan menderhaka kepada ulil amri (pemerintah), iaitu pemerintah/ kerajaan yang adil yang menjalankan hukum-hukum syariat Islam. (Kifayatul Akhyar, Jilid 2, ms. 122) 

Sementara itu pula Said Haji Ibrahim berpendapat bahawa "... Dalam ilmu ketatanegaraan Islam, 'bughah' ialah perbuatan sekumpulan dan segolongan umat Islam yang memberontak untuk menentang dan menderhaka kepada ulil amri. Ini dinamakan "jarimah siasiyyah". (Kanun Jenayah Islam, 1996, Kuala Lumpur, 1996, ms. 151)

Di samping itu jenayah dalam politik tidak boleh berlaku kecuali:-
  • Jika tindakan golongan pemberontak mempunyai tujuan yang jelas untuk menggulingkan ketua negara atau tidak mahu lagi mematuhi arahan pemerintahan;
  • Didapati sebab-sebab mereka memberontak dan menetang dasar pemerintah, sekalipun sebab-sebab yang mereka kemukakan itu merupakan sebab yang paling lemah;
  • Telah berlaku penderhakaan dan pemberontakan yang merupakan perang saudara dalam negara, selepas mereka itu mengadakan persiapan senjata dan pertahanan. (Kanun Jenayah Islam, ms. 153)
Dalam sesebuah negara yang berpaksi kepada hukum-hukum Islam, "penderhaka" yang wajib diperangi tertakluk dengan syarat-syarat berikut:
Read More / Baca Lagi >>

Pagar Makan Padi: 30 pegawai kastam bocor rahsia, dikenakan tindakan

Posted: 09 Jan 2014 08:41 PM PST


30 kakitangan dan pegawai kanan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) didapati bersalah membocorkan rahsia kepada sindiket penyeludupan sepanjang tahun lalu, walaupun Unit Siasatan Khas ditubuhkan untuk mengelakkan kejadian tersebut.
Mengikut kenyataan Timbalan Ketua Pengarah Kastam, Datuk Matrang Suhaili kepada akhbar Utusan Malaysia, mereka yang didapati bersalah dikenakan tindakan tatatertib yang tegas.
"JKDM memandang serius perbuatan tidak bertanggungjawab itu dan tindakan tegas diambil kepada mereka yang terlibat.
"Kami tidak akan berkompromi dengan mana-mana anggota atau pegawai yang melanggar disiplin sehingga menjejas nama baik jabatan," katanya kepada akhbar tersebut.
Tindakan tegas yang dimaksudkan adalah pemindahan cawangan tempat tugas ke Johor, Selangor, Kelantan dan Pahang.
Unit Siasatan Khas (USK) bagi jabatan kastam ditubuhkan di setiap negeri pada tahun 2005 untuk menggempur lokasi yang berlaku penyeludupan.
Read More / Baca Lagi >>

Peneroka Jadi Mangsa: Selepas rugi RM29.14 juta, FGV saman lembaga pengarah anak syarikat...Isa Samad buat apa..???

Posted: 09 Jan 2014 08:40 PM PST


Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) memfailkan saman terhadap 12 bekas Ahli Lembaga anak syarikat yang dibelinya, Pontian United Plantation Bhd (Pontian) atas dakwaan pecah amanah melibatkan kerugian sebanyak RM29.14 juta kepada syarikat tersebut.
Menurut kenyataan FGV ke Bursa Malaysia kelmarin, saman yang difailkan ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membabitkan 12 defendan iaitu Dr Chen Man Hin, Soo Lim Pang, Khoo Siong Kee, Soh Lim Chang, Soo Chong Veoy, Tan Kim Hai, Dr Wong Shiak Sun, Wong Loi, Khoo Lian Fue @ Khoo Bing Sing, Chew Ah Siong, Dr Christopher Chen Li Hsian dan Dr John Chen Li Tat, seperti dilapokan Utusan Malaysia, hari ini.
Ketua Pegawai Eksekutif FGV, Mohd Emir Mavani Abdullah, berkata Pontian diambil alih oleh FGV pada 1 Oktober 2013 lalu.
Beliau berkata, pengambilalihan itu akan meningkatkan pengeluaran minyak sawit mentah (MSM) syarikat sebanyak 80,000 tan metrik setahun, selain kumpulan mendapat manfaat daripada sinergi yang terhasil membabitkan operasi kedua-dua ladang di Sabah.
Sementara itu, menurut sumber, semua bekas ahli lembaga pengarah itu termasuk Man Hin yang juga Penasihat Seumur Hidup DAP didakwa bertindak menyalahgunakan kuasa mereka untuk meluluskan beberapa transaksi demi kepentingan diri pada 3 September tahun lalu.
Bekas ahli lembaga pengarah terbabit mengadakan Mesyuarat Tergempar Lembaga dan mencadangkan pembayaran gratuiti berjumlah RM28.7 juta dan bajet percutian RM432,000 tanpa pengetahuan FGV.
Sumber itu memberitahu, mesyuarat tersebut dibuat hanya sehari selepas pengambilalihan Pontian United Plantation oleh FGV dimuktamad pada 2 September melibatkan kos RM1.2 bilion manakala pembayaran transaksi kepada bekas ahli lembaga pengarah berlaku pada 6 September.
Read More / Baca Lagi >>

APA DAH JADI - Hospital Shah Alam

Posted: 09 Jan 2014 07:06 PM PST

Rafizi: Rakyat tak puas hati dengan ramai duta khas bertaraf menteri

Posted: 09 Jan 2014 07:03 PM PST

GST: Harga barang akan terus naik dalam tempoh 3 tahun - Pengerusi PAC

Posted: 09 Jan 2014 07:00 PM PST

GST akan menyebabkan kenaikan harga barang dan rakyat terpaksa menempuhi keadaan itu 

SHAH ALAM: Rakyat dijangka akan terus terbeban dengan kesan kenaikan harga barang dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang.
Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Awam Negara (PAC) Datuk Nur Jazlan Mohamed meramalkan keadaan itu terus berlaku apabila kerajaan mula melaksanakan dasar Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) bermula tahun 2015.
Katanya, GST akan menyebabkan kenaikan harga barang dan rakyat terpaksa menempuhi keadaan itu pada tempoh awal pelaksanaannya.
"Rakyat terpaksa sesuaikan keadaan dalam tempoh dua tahun kerana GST akan menyebabkan kenaikan harga barang pada tahun permulaan," katanya dalam sidang media selepas menghadiri wacana di kompleks Karangkraf di sini hari ini.
Beliau berkata, kerajaan perlu memberikan penjelasan yang sebenarnya kepada rakyat supaya rakyat lebih faham dan bersedia menghadapi kesannya.
"Saya dah bercakap dan pertahankan perkara ini. Terpulang kepada kuasa eksekutif," katanya.
Beliau turut meegur kerajaan supaya berbelanja dengan sederhana dan berhemah terutamanya ketika melibatkan urusan rasmi.
Sementara itu, Pakar Ekonomi, Kewangan dan Perbankan Universiti Utara Malaysia (UUM) Prof Dr Amir Baharuddin berkata gaji minima bagi pekerja tempatan hanya RM3.35 sejam, satu jumlah yang sangat rendah jika dibandingkan dengan negara lain.
Read More / Baca Lagi >>

Kadar kenaikan gaji 5 tahun Indonesia 10%, Malaysia 2%

Posted: 09 Jan 2014 06:44 PM PST

rafizi ekonomiSHAH ALAM 10 JAN: Kadar pertumbuhan ekonomi Malaysia walaupun masih berkembang tetapi bebanan hutang Kerajaan Pusat yang semakin bertambah menyebabkan rakyat tertekan dengan peningkatan mendadak kos sara hidup.
Peningkatan kos sara hidup itu berlaku berikutan langkah kerajaan memotong pelbagai program seperti memotong subsidi petrol, barangan keperluan lain dan memperkenalkan cukai baru seperti Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada April 2015 nanti.
Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli, berkata lebih memburukkan keadaan, peningkatan kos sara hidup yang berlaku itu juga tidak selaras dengan kadar kenaikan gaji yang perlahan apabila dalam jangka masa lima tahun kadar kenaikan gaji di negara ini hanya sekitar dua peratus berbanding Indonesia 10 peratus dalam tempoh sama.
"Kita tengok Singapura kadar perkembangan ekonominya kukuh tumbuh dengan baik, gajinya naik. Kita tengok Indonesia pula kadar kenaikan gaji 10 peratus dalam tempoh lima tahun berbanding kita 2.6 peratus maksudnya kadar gaji di Indonesia lima kali ganda meningkat lebih cepat berbanding kita.
gaji indon"Bila kita tengok pula hasil perkembangan ekonomi kepada rakyat negara lain gaji naik, harga barang tidak meningkat dengan banyak dan mendadak, taraf hidup bertambah, perkhidmatan seperti sekolah dan sebagainya menjadi lebih baik tetapi di Malaysia pula makin menurun.
"Bukan sahaja di Asia Tenggara sahaja tetapi juga seluruh dunia negara lain yang sumber dan kekayaannya sama lebih kurang Malaysia juga keadaannya lebih baik. Trend ini sangat merisaukan kita," kata Rafizi dalam satu temubual eksklusif bersama Selangor Kini di Pusat Reformasi Demokrasi dan Inisiatif Sosial di Puchong baru-baru ini.
Pada 25 November tahun lalu, Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan di Parlimen menyatakan bahawa kadar hutang negara meningkat kepada RM529.6 bilion atau 53.6 peratus berbanding Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sehingga akhir September lalu menghampiri 55 peratus had siling hutang yang dibenarkan.
Read More / Baca Lagi >>

Naik Harga: Perkasakan persatuan pengguna, koperasi

Posted: 09 Jan 2014 06:43 PM PST

Dr Amir Hussin Baharuddin 
SHAH ALAM - Kerajaan boleh mengurangkan beban kos sara hidup rakyat dengan mencuba kaedah baharu seperti memperkasakan persatuan pengguna dan koperasi di negara ini.
Menurut Prof Dr Amir Hussin Baharuddin, peranan dua badan itu mampu menjadi suara dan mempertahankan hak rakyat kepada kerajaan, sekali gus mengawal kenaikan harga barang.

Katanya, koperasi dan persatuan pengguna seperti di New York, Amerika Syarikat, sangat kuat dan bergiat aktif dalam menyuarakan hak rakyat.

"Kenapa persatuan pengguna di negara ini senyap dan tidak lantang bersuara? Manakala, koperasi pula terabai. Terlampau banyak yang boleh dibuat, telah diabaikan, sedangkan badan ini mampu menjadi pencetus idea kepada kerajaan.

"Jika mereka gagal berperanan, kejutan ekonomi memberikan kesan buruk buat isi rumah. Justeru, kerajaan jangan membuat kejutan kenaikan harga barang," katanya.

Dr Amir berkata, seharusnya kerajaan memainkan peranan memperkasa persatuan pengguna dan koperasi sedia ada supaya hak rakyat dapat diperjuangkan.

Harussani Di Sanggah: Memahami bughah dalam konteks semasa

Posted: 09 Jan 2014 06:42 PM PST

Memahami bughah dalam konteks semasa

KENYATAAN Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berhubung perhimpunan membantah kenaikan harga barang menjelang tahun baru 2014 mencetus polemik di Malaysia.

Beliau dilaporkan berkata, "sepatutnya semua peserta perhimpunan ditangkap kerana menderhaka kepada kerajaan dan dari hukum syarak, dihalalkan darah golongan bughah." 

Kenyataan ini agak mengejutkan dan menimbulkan reaksi pelbagai. Ada beberapa ulasan yang telah dibuat dari aspek politik dan hukum fikah berhubung dengan bughah atau pemberontak ini.

Namun adalah wajar untuk kita membincangkan juga soal bughah ini dalam konteks undang-undang perlembagaan Islam dengan mengambil kira realiti politik semasa.
Hukum bughah diambil dari ayat al-Quran iaitu ayat ke 9 Surah Al-Hujurat, yang bermaksud:

Dan jika dua puak dari orang-orang yang beriman berperang, maka damaikanlah di antara keduanya; jika salah satunya berlaku zalim terhadap yang lain, maka perangilah puak yang zalim itu sehingga ia kembali mematuhi perintah ALLAH; jika ia kembali patuh maka damaikanlah di antara keduanya dengan adil (menurut hukum ALLAH), serta berlaku adillah kamu (dalam segala perkara); sesungguhnya ALLAH mengasihi orang-orang yang berlaku adil.
Suruhan ALLAH agar memerangi puak yang zalim atau melampau menjadi sandaran kepada hukuman bunuh atas mereka yang bermusuh dengan pihak berkuasa yang adil.
Prinsip ini juga disandarkan kepada beberapa hadis yang mewajibkan umat Islam untuk taat kepada pemimpin dan tidak keluar dari ketaatan tersebut.
Terdapat juga hadis yangriwayat An-Nasai' dari Usamah ibn Syarik bahawa Rasulullah SAW menyebut bahawa sesiapa yang keluar untuk memecahbelahkan umat ku, maka pancunglah lehernya. Terdapat juga hadis-hadis lain yang seumpama itu.

Para ulama mendefinisikan segolongan umat Islam menentang dan menderhaka kepada Ulil Amri, iaitu pemerintah/ kerajaan adil yang menjalankan hukum-hukum syari`at Islam.
Para ulama generasi awal Islam membahaskan hukum ini dengan terperinci.
Mereka menggariskan ciri-ciri bughah dan menetapkan syarat-syarat sebelum hukuman boleh diambil ke atas golongan ini.
Antara syaratnya ialah golongan itu mempunyai kekuatan untuk menentang pemerintah, mereka bertindak dengan berperancangan serta berkepimpinan dan mereka menentang menggunakan kekerasan. 
Selain itu perbahasan  tentang bughah juga berkaitan dengan pembahagian jenis-jenis negara dan jenis-jenis pemerintah serta kewajipan untuk taat kepada pemerintah.
Khazanah karya penulisan Islam silam cukup kaya dalam memberikan menjelasan tentang konsep asal bughah. 

Namun begitu perbahasan konsep bughah dalam kontek sistem bernegara zaman ini amat terhad.

Para ulama silam telah melaksanakan tugas mereka menjelaskan hukum bughah sesuai dengan sistem politik dan struktur negara di zaman mereka.
Namun prinsip yang ditulis sejak lebih seribu tahun dahulu perlu dibaca dengan mengambil kira konteks semasa, bukannya dengan mencedoknya tanpa memahami perbezaan dan perubahan sistem bernegara dan politik.
Falsafah hukum bughah
Read More / Baca Lagi >>

APA DAH JADI - Pasar Seri Shah Alam

Posted: 09 Jan 2014 06:38 PM PST

APA DAH JADI - Kes Denggi

Posted: 09 Jan 2014 06:38 PM PST

APA DAH JADI - Kes tembakan berleluasa

Posted: 09 Jan 2014 06:37 PM PST

APA DAH JADI - Banjir kilat

Posted: 09 Jan 2014 06:37 PM PST

Polar vortex freezes Niagara Falls

Posted: 09 Jan 2014 06:34 PM PST

Mengisi posisi tengah politik Malaysia

Posted: 09 Jan 2014 06:04 PM PST

AHMAD LUTFI OTHMAN

Ada pihak berpendapat isu rampasan Bible di Selangor, tuduhan 'bughah' ke atas peserta himpunan Turun, dan sebelumnya, hiruk-pikuk kontroversi Syiah, adalah bertujuan untuk memesongkan perhatian masyarakat terhadap persoalan lebih besar yang mengasak rakyat, iaitu kenaikan kos sara hidup dan bebanan pertambahan cukai.

Kerajaan Umno-BN, yang mendapat sokongan minoriti dalam PRU13, sejak lama dikatakan memang licik mengalih tumpuan orang ramai, daripada isu yang real dan urgent, kepada hal-hal  menggemparkan, yang mungkin sengaja dicipta atau dibesar-besarkan.

Keresahan rakyat, bandar dan desa, tidak terkecuali masyarakat kelas pertengahan, bukan sahaja terfokus kepada peningkatan kos yang menjerut kehidupan, tetapi juga kepincangan, kerakusan, pembaziran dan  penyelewengan urustadbir pemerintah.

Kos sara hidup mencanak naik turut difaktorkan oleh budaya rasuah, kronisme dan salahguna kuasa yang tidak pernah diberikan perhatian serius untuk ditamatkan. Ia sudah mendarah-daging dalam kehidupan elit penguasa, dari hairaki paling atas hinggalah ke peringkat bawah, dan sukar untuk dicerai-tanggal lagi.

Butiran yang didedahkan setiap tahun dalam Laporan Ketua Audit Negara hanyalah  cebisan-cebisan kes, dan dipercayai banyak lagi "korupsi yang dilakukan secara berjemaah", tersembunyi dengan baik sekali. Setiap pihak yang berkepentingan, akan melindunginya secara penuh "profesional" sehingga sukar untuk dibawa ke pengadilan, apatah lagi untuk disabitkan kesalahan.
Read More / Baca Lagi >>

A vortex of UMNO’s own making threatens Malaysia

Posted: 09 Jan 2014 05:54 PM PST

by Dr.Ooi Kee Beng
To every major flow of events, there is always a backflow, and the stronger that major flow, the greater the backflow.But unlike with water, social flows are not so easily read and one can easily mistake major flows for backflows, and vice versa.
In the case of Malaysia, the last 15 years have seen such profound changes that not only are a lot of scholarly books published before that now seem outdated and irrelevant, the same can be said of a lot of the politicking.
The C-3And in a last-ditch attempt by conservatives to preserve inter-ethnic divisions, religious controversies have suddenly exploded, poisoning public debate. This has shocked some and confused many others at a time when economic and social problems are looming larger.
So why is Islam being used so vigorously by certain factions to distress non-Muslims and divide Muslims? And why has the government been allowing it? To be sure, that is probably due to indecision on the part of the country's top leadership, but this in itself is symptomatic of deeper ills that the government is conscious of.
After all, reforms have stubbornly been on the agenda of the ruling coalition since former Prime Minister Mahathir Mohamad retired in 2003. Now, the best way to distinguish the main flow from the backflow is to focus on the sociological transformations in Malaysia today.
These include urbanisation of the youthful Malay community; new media undermining old media control of public discourse; the widening of the income gap at a time when living costs are rising; the regionalisation of the labour market; the revival of civil society; and the rise of neighbouring countries as competitors for foreign direct investments. These factors boil down to a polarising battle between the two coalitions: Barisan Nasional (BN) and Pakatan Rakyat (PR).
Acceptance required
Breaking out of this stalemate will need some enlightened and innovative leadership. It requires acceptance by the ruling coalition, on the one hand, that it will never again wield as much power as it had enjoyed for 50 years; and acceptance by the Opposition that UMNO will remain a major party for a long time to come even if it loses power. Each has to realise that the other is here to stay.
Where the popular vote is concerned, the two are more or less equally strong at the moment. But one has been falling while the other has been rising — meaning that their respective view of what is happening is quite different from each other's.
The BN is still suffering from a phantom sense of self-importance following curtailment of its power — the same way someone who has recently lost an arm will experience itching where his arm used to be.
Read More / Baca Lagi >>

Harapan Ku Nan jadi kenyataan atau sebaliknya?

Posted: 09 Jan 2014 05:51 PM PST

Kerajaan perlu merasa rintih rakyat..!!

Posted: 09 Jan 2014 05:34 PM PST

SHAH ALAM - Rata-rata rakyat mahukan pihak kerajaan turut serta merasai 'keperitan' mereka berkaitan isu kenaikkan harga barangan, demikian antara komentar peserta Wacana Sinar Harian siri ke-25 yang berjudul "Kejutan Ekonomi Selepas PRU13.

Tinjuan Sinar Harian Online mendapati majoriti peserta mahukan tindakan serta gaya hidup pemimpin kerajaan sentiasa selari dengan realiti kehidupan rakyat sekarang.

Menurut seorang mahasiswa, Danish Hairudin, 22, bagi mengatasi bebanan kenaikkan harga barang, sebagai rakyat mereka perlulah berhemah dalam berbelanja namun dalam masa yang sama pihak kerajaan perlu sentiasa mendengar keluhan dan jerit perih mereka sekaligus dapat memahami realiti kehidupan rakyat.

"Bagi saya sebagai rakyat, mengenai isu kenaikkan harga barang ini, rakyat hendaklah berbelanja secara berhemah tapi pada masa yang sama kerajaan itu perlu merasa rintih rakyat juga, dalami juga kehidupan rakyat di bawah ini," katanya.

Sementara itu menurut seorang ahli perniagaan, Mohd Azlan Ismail, 29, berpendapat, satu mekanisme drastik perlu dilakukan oleh kerajaan bagi menangani isu ini.

"Saya daripada pihak rakyat apa yang kerajaan perlu lakukan ialah mendengar keluhan mereka, oleh itu, kerajaan perlu lakukan satu mekanisme lebih drastik dalam menangani isu ini.

Read More / Baca Lagi >>

Ustaz Azhar Idrus - Khas Buat Orang Yang Tak Suka Hudud

Posted: 09 Jan 2014 05:31 PM PST

Rahmat yang hilang

Posted: 09 Jan 2014 05:28 PM PST


Dr Mujahid Yusof

Kerahmatan adalah perkataan yang indah namun sukar dinikmati dan kerana hakikat ini, mengecapi kerahmatan menjadi kemuncak perasaan belas dan ihsan kepada ciptaan Allah. Tidak mungkin kerahmatan ini dihargai jika tidak terasas dalam diri kita sebagai seorang muslim sifat insaniah yang dianjurkan oleh Islam.
Mukadimah di atas membuka ruang untuk saya menyinggung perkembangan terkini rampasan beberapa ratus naskhah Injil dari premis Persatuan Injil Selangor oleh unit penguatkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).
Membetuli salah tanggap
Adalah jelas di sini pertikaian betul atau tidak tindakan Jais boleh dibahaskan daripada sudut perundangan dan kebijaksanaan bertindak dan inilah yang berlaku kepada setiap penguatkuasaan dilaksanakan.
Saya tidak berminat untuk membahas aspek itu kerana Jais pasti akan mempertahankan tindakannya dan terserah kepada pengamal undang-undang untuk membuat penilaiannya. Saya lebih cenderung untuk melihat dalam artikel ini daripada sisi prinsip yang memantulkan sifat rahmatan Islam yang mencakupi keseluruhan alam ini termasuk kepada penganut agama lain.
Apa yang saya nyatakan sebelum ini dalam kenyataan saya selepas peristiwa rampasan kitab Injil itu berpandukan prinsip Islam dalam konteks hubungannya dengan penganut agama lain supaya kejelasan kita kepada isu tidak diheret dengan sentimen dan emosi buta yang boleh mencemarkan nama baik Islam.
Saya bimbang dengan sesetengah pihak memandang serong kepada saya sehingga mereka tidak dapat membezakan apa yang saya katakan daripada kerangka prinsip dan kemarahan mereka yang tidak berasas. Kita dididik untuk berpegang kepada prinsip, walaupun dalam keadaan marah, kita memerlukan prinsip untuk memandu kita dan Islam sarat dengan prinsip khususnya dalam memahami hubungan Islam dengan agama lain.
Semoga prinsip yang saya jelaskan di bawah difahami oleh mereka yang kenyataan dan tindak tanduk mereka mencemarkan nama baik Islam.
Prinsip pertama: Rahmatan lil alamin
Prinsip Rahmatan diambil daripada kenyataan Al-Quran yang mengasaskan و ما ارسلناك الا رحمة للعالمين iaitu "Tidak kami utuskan dikau wahai Muhammad melainkan untuk membawa rahmat ke alam ini' (al-Anbiya'107). Sebarang tindakan atau undang-undang mesti tidak bercanggah dengan sifat Rahmatan yang diasaskan oleh Islam.
Read More / Baca Lagi >>

Aspirasi rakyat Sabah dan Sarawak hanya boleh ditentukan oleh pemimpin mereka sendiri

Posted: 09 Jan 2014 05:24 PM PST

Isu-isu sentitif di Malaysia Timur perlu diselesaikan, tetapi ia tetap terbiar sehingga hari ini. Oleh itu hanya rakyat di kedua-dua buah negeri itu sahaja yang boleh melakukan perubahan untuk kebaikan mereka sebagai rakyat negeri yang menjadi ahli kepada Persekutuan Malaysia itu. Sabah dan Sarawak masih merasakan yang kedua-dua buah negeri itu masih belum begitu terletak ditempat yang sepatutnya sebagai keluarga Persekutuan negara kita ini.
Rakyat di Sabah dan Sarawak mempunyai kedudukan yang lebih kuat dari mana-mana negeri di Semenanjung Malaysia kerana mereka di Sabah dan Sarawak itu merupakan penyelamat kepada BN dalam pilihanraya yang lalu dan pilihanraya sebelumnya. Rakyat Sabah berkemampuan untuk membetulkan keadaan negara, bukan sahaja untuk mereka sendiri tetapi untuk kebaikan rakyat seluruh Malaysia yang termasuk Semenanjung Malaysia itu sendiri.
Rakyat Sabah boleh menyatakan perasaan dan pendirian mereka melalui wakil-wakil rakyat mereka di Dewan Parlimen dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan pembelaan itu. Dalam demokrasi adalah wajar bagi wakil-wakil rakyat mereka melakukan apa yang dikehendaki oleh rakyat mereka sendiri.
Kini tidak boleh lagi bermain politik partisan untuk melakukan perubahan kerana pemimpin-pemimpin setiap parti samada dalam BN atau pembangkang mempunyai kelemahan yang begitu nyata dan belum mempunyai semua keperluan untuk melayakkan mereka mengetuai perubahan yang sangat-sangat diperlukan untuk kita.
Read More / Baca Lagi >>

GoMalaysian

0
sumber :-

GoMalaysian


10 Exco dapat kereta baharu

Posted: 08 Jan 2014 08:55 PM PST

10 Exco dapat kereta baharu

SEREMBAN – Seramai 10 Exco Kerajaan Negeri Sembilan menerima kereta rasmi baharu apabila Proton Perdana yang digunakan sebelum ini digantikan dengan Honda Accord 2.4 cc berkuatkuasa semalam.

Turut menerima kereta baharu ini adalah, setiausaha kerajaan negeri, mufti negeri, penasihat undang-undang, speaker Dun  dan juga pegawai kewangan negeri.

Walau bagaimanapun, Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, pemberian kereta baharu ini tidak melibatkan dirinya berikutan beliau tidak pernah menggunakan kereta rasmi kerajaan negeri, sebaliknya menggunakan kenderaan sendiri.

"Sudah tiba masanya kereta lama kerajaan negeri itu ditukar baru memandangkan usia kereta Proton Perdana yang digunakan itu sudah melebihi 10 ke 12 tahun, malah ada di antaranya selalu rosak sehingga menyebabkan Exco kita terkandas di tengah-tengah lebuh raya.

"Kos penyelenggaraan kereta lama itu juga sangat tinggi. Tiga buah kereta yang diselengara sama harga dengan sebuah kereta baharu dan itu merupakan satu pembaziran.

"Saya yakin dengan penggunaan kereta baru ini, ia dapat mengurangkan kos penyelenggaraan, di samping menjimatkan wang untuk membaikinya," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco, dekat Wisma Negeri di sini, semalam.

Tambah Mohamad, kereta ini ditempah lama pada tahun lalu, iaitu sebelum model Proton Perdana baharu dilancarkan, dan kos keseluruhan bagi pembelian 15 kereta tersebut adalah berjumlah RM1.6 juta, di mana setiap kereta berharga RM110,000.

Dalam pada itu, Mohamad memberitahu semua elaun dan juga gaji Exconya masih kekal pada tahap sama, di mana tiada sebarang kenaikan dibuat setakat ini.

Katanya, tiada keperluan mendesak untuk menaikkan gaji serta elaun mereka buat masa ini, dan yakin ia masih lagi mencukupi.

Di MELAKA, sembilan kereta baharu jenis sama diterima timbalan Exco dan timbalan speaker kerajaan negeri, semalam.

Ketua Menteri, Datuk Seri Idris Haron berkata, kenderaan rasmi berkenaan disewa daripada anak syarikat kerajaan negeri, Panorama Melaka Sdn Bhd.

Menurutnya, menerusi pengalaman sebelum ini, kerajaan terpaksa menanggung kos penyelenggaraan dalam jumlah cukup besar.

"Kita menyewa kenderaan ini mengikut bulan dan bukan belian kerana sewaan lebih menguntungkan. Apabila rosak senang kita hantar penyelenggaraan kepada mereka," katanya selepas mesyuarat Exco di Seri Negeri, semalam.

Sebelum ini timbalan Exco menggunakan kenderaan jabatan atau persendirian bagi menjalankan tugasan.

Katanya, kenderaan berkenaan sudah ditempah sejak tahun lalu.

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


BILA KELING MADEY BERSUARA

Posted: 09 Jan 2014 06:23 PM PSTKUALA LUMPUR 9 Jan. -  Mahathir Mohamad hari ini mencadangkan supaya Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) diwujudkan semula bagi memberi kesedaran kepada mereka yang terlalu...

MAMAK KUTTY
Mamak kutty cakap keadaan negara akan menjadi lebih baik jika ada ISA untuk mengekang pelampau minoriti.Itu pendapat dia, pendapat mamak, lain pula pendapat rakyat , media yang adl dan bebas adalah lebih sejuta kali baik dari undang-undang kejam kerana rakyat akan lebih faham apa-apa saja

Mamak kutty cakap keadaan negara akan menjadi lebih baik jika ada ISA untuk mengekang pelampau minoriti.Itu pendapat dia, pendapat mamak, lain pula pendapat rakyat , media yang adl dan bebas adalah lebih sejuta kali baik dari undang-undang kejam kerana rakyat akan lebih faham situasi yang sedang berlaku dalam negara.Pada masa itu penjaja bangsa, agama dan tukang hasut serta tukang fitnah boleh gulung tikar dan berpindah ke luar negara.kalau jumpa mamak kutty, tanya dia media mana yang selalu bayar saman.....kah....kah.....kah.... on SILAP DAN SALAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous

on 1/10/14


-------

BERSYUKUR TUAN EMPUNYA

Posted: 09 Jan 2014 06:06 PM PST


Jakim lapor polis logo halal pada tin minuman keras

Tiewnama | 6:00AM Jan 10
Pengarah Hab Halal Jakim, Hakimah Mohd Yusoff berkata jabatan itu menganggap penyebaran gambar minuman tin berkenaan sebagai berniat jahat dan cuba menjatuhkan imej serta kredibiliti Jakim sebagai sebuah badan pensijilan halal Malaysia yang berwibawa dan diiktiraf di dalam dan luar negara.

PEMILIK INI BERSYUKURLAAA


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... SIAPA ADA TIN INI....kah kah kah..

kah kah kah...MASUKKAN DALAM E-BAY....kah kah kah..

kah kah kah...JUAL  LELONG  DI CHRISTIE... kah kah kah..

kah kah kah..LELONGKAN DI SOTHEBY....kah kah kah

woit... BERSYUKUR SIAPA DAPAT TIN INI.... kah kah kah


----------

BERITA BAIK DARI SULTAN

Posted: 09 Jan 2014 05:30 PM PST

        WARTA KERAJAAN MELAKA
ada dimashurkan bahawa tunku sultan melaka
telah mengumumkan cuti umum ahad ini
kerana baginda telah berjaya 
naik level candu crushDARI FACE BOOK


Antara negara-negara yang wujud kat dunia ni, negara Malaysia lah yang paling ramai ada sultan. Ada 8 orang sultan dan seorang Raja (Perlis guna raja, tak guna sultan). Tak cukup 9, diwujudkan pula jawatan Yang DiPertuan Agong, jadi 10. Tak cukup 10, tambah lagi 4 orang Yang DiPertua Negeri bagi negeri-negeri yang tidak ada sultan (Melaka, P.Pinang, Sabah dan Sarawak).

Semua sekali jumlahnya 14 belas. Wahh, sayang sungguh rayat Malaysia kat institusi beraja. Ni nak tambah satu lagi, khabarnya Sultan Melaka dah diiktiraf. Bwahaha...

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

YA AMPOOON
united malays national  organisation
 yang pertahan raja melayu
kenapa tak nobatkan raja melaka ini
bila nak nobatkan raja gombak ini
kah kah kah
kah kah
kah


-------------YA AMPOOOON KAH KAH KAH

Posted: 09 Jan 2014 05:00 PM PST
Jamil: Hormati kuasa Sultan SelangorAbdul Rahim Sabri | 2:50PM Jan 9
Menteri Hal Ehwal Agama  Jamil Khir meminta agar semua pihak menghormati hak Sultan Selangor ke atas Majlis Agama Islam dan juga Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) yang menjalankan operasi serbuan dan merampas Bible berbahasa 

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... HORMAT?... HORMAT?.... kah kah kah..

kah kah kah ...HORMAT INI APA?.... kah kah kah...

kah kah kah...HORMAT INI WHISKY  BUATAN JEPUN KE?..... kah kah kah

http://greenboc.blogspot.com/2014/01/astaghfirullah-rupa-rupa-ada-bukti.html

YA AMPOOOOON
 KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

--------------

SILAP DAN SALAH

Posted: 09 Jan 2014 06:30 AM PST

SULTAN MELAKA

YA AMPOOON 
YA DULI SULTAN MELAKA
 sebagai seorang raja beta sultan shah al-tukar tiub
yang mengikut adat istiadat turun temurun
dari zaman tok batin ke zaman  tok hindu
ke zaman tok cha dan tok na
hingga ke zaman tok guru
ingin meminta ampoon
kerana telah mengeluarkan kenyataan fitnah
yang beta telah ambil dari face boook

beta mengaku silap beta tersilap

tidak adalah niat beta
untuk menghina tungku sultan melaka
tidak adalah niat beta untuk ketawakan tungku
tidak adalah niat beta
untuk memasak menggunakan tungku
kerana beta memasak menggunakan leterik

seorang rakyat tungku yang amat setia
yang bernama adam adli
kelahiran masjid tanah
telah menyembah beta 
untuk menerang  duduk pekara kepada beta
bahawa kenyataan di face boook
tentang  tungku memungut ufti adalah fitnah

menurut rakyat tungku ini
tungku sultan melaka amat adil lagi berbudi
cari makan sebagai towkay ikan di pasar selayang
syukur syukur syukur

raja contoh raja  disembah
raja entot raja di simbah

adalah beta  dari keturunan al sultani al tiubi
ingin memberi ingatan kepada pemain face book
akan jangan menggunakan alat face book ini
untuk mengeluarkan  apa sahaja bentuk fitnah


SATU JEMPUTAN
FORUM DARI TIGA OLD BOYS
lawan minah salleh
sapa terrer


------

PEMEGANG MOHOR BOTOL BESAR

Posted: 09 Jan 2014 05:00 AM PST

DARI TULISAN TUKAR TIUB
Justeru adalah menjadi tugas saya untuk menyatakan secara jelas dalam tulisan ini bahawa apa  sahaja kenyataan dari Menteri Ketuanan  Melayu akan diperlekeh oleh anak anak muda  dalam Face Book.  Apa sahaja fatwa fatwi dari Mufti upahan, ustaz dan ustazah, lebai dan lebaiah – yang dibaca sebagai suara simpati kepada  parti Ketuanan Melayu akan diketawakan oleh anak-anak muda dalam Face Book. Malah perangai dan sikap Raja-Raja Melayu  yang dibaca sebagai menyokong United Malays National Organsiation akan mendapat 'maki hamun ' oleh anak muda dalam Face Book tanpa takut dan berselindung.

DARI FACE BOOK


Follow · 4 hours ago 

Astaghfirullah, Rupa-rupa Ada Bukti Bergambar Yang Lebih Dasyat

------------

CUBA TEKA KES RASUAH

Posted: 09 Jan 2014 12:30 AM PST
KOMENTAR TUKAR TIUB
mustahil
 pegawai khas menteri ini
tidak ada nama
kerana malaon ini telah direman

 
Rasuah: Pegawai khas 

menteri antara 3 orang 

direman kes tender

PUTRAJAYA 9 Jan. - Mahkamah Majistret hari ini mengeluarkan perintah tahanan reman terhadap tiga individu termasuk pegawai khas seorang menteri bagi membantu siasatan kes rasuah melibatkan permintaan dan penerimaan wang sogokan berkaitan pemberian tender.

Majistret Nur Dahlia Azmi membenarkan permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menahan reman pegawai khas tersebut dan seorang ahli perniagaan selama empat hari bermula hari ini.

Seorang lagi yang berjawatan setiausaha direman tiga hari. Ketiga-tiganya direman mengikut Seksyen 117 Kanun Tatacara Jenayah. - UTUSAN MELOYO ONLINE

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit..CUBA TEKA PEGAWAI MENTERI MANA?.... kah kah kah..

kah kah kah... KALAU NI PEGAWAI MENTERI  PAKATAN... kah kah kah...

kah kah kah..PASTI ADA GAMBAR KENA GARI.... kah kah kah..

kah kah kah...GAMBAR DALAM VAN POLIS... kah kah kah..

kah kah kah..GAMBAR POLIS GELEDAH RUMAH.... kah kah kah..

woit.... NI  GAMBAR TAK ADA?...kah kah kah..

kah kah kah...NAMA TAK  ADA... kah kah kah..

kah  kah kah..PASTI INI MENTERI KETUANAN MELAYU.... kah kah kah


------------

LAGI PROJEK BUAT DUIT

Posted: 08 Jan 2014 10:30 PM PST
APA JADI
 DENGAN LEBAI BANGLA INI
dah kena tendang atau belum
kesian melayu kena tipu


Ops Pemutihan PATI besar-besaran 21 Januari ini - KDN

Putrajaya: Kementerian Dalam Negeri akan mengadakan Ops Pemutihan pekerja asing tanpa izin (PATI) secara besar-besaran tepat jam 12 tengah malam 21 Januari ini.

52% RAKYAT  
UNDI PAKATAN

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit.... SEMUA PENDATANG HARAM  SUDAH LARI... kah kah kah..

kah kah kah... MEREKA ADA BACA AKHBAR... kah kah kah..

kah kah kah... APA KAH INI PROJEK CARI FULUS.... kah kah kah..

kah kah kah...KENAPA BERI TAHU AWAL AWAL.... kah kah kahj....

woit...MACAM MACAM PROJEK DI BUAT... kah kah kah..

kah kah kah..SEMUA NAK TIPU MELAYU... kah kah kah


--------

FORUM KALIMAH ALLAH

Posted: 08 Jan 2014 08:30 PM PST
SATU JEMPUTAN  FORUM


JEMPUTAN UNTUK MEMBUAT LAPORAN BERITA, SIARAN LANGSUNG DAN RAKAMAN

Wacana Anak Muda Malaysia Siri 2,
'Polemik Kalimah Allah & Rampasan Bible: Antara Undang-undang dan Sensitiviti Agama'

Panel : 
1)Dr Aziz Bari, Pakar Perlembagaan
2)YB Dr Mujahid Yusuf Rawa, AJK PAS Pusat
3)Encik Eugene Yapp, Setiausaha Agung, National Evangelical Christian Fellowship Malaysia (NECF)


Tarikh: 10hb Januari 2014, JUMAAT
Masa: 8-11malam

Tempat: KL Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH)
(Berhampiran Hentian Monorail Maharajalela KL)


Anjuran: Pemuda PAS Lembah Pantai
Sebarang persoalan, boleh hubungi saudara Nik Abdul Razak,
Ketua Penerangan Pemuda PAS LP, 01139118794.

Terima kasih.


RADIO BANGSAR UTAMA
AKAN MEMBUAT SIARAN LANGSUNG


DI TEMPAT SAMA
MALAM INSIN INI

----------

NAJIB MINTA ENTOT

Posted: 08 Jan 2014 08:00 PM PST
MINTA UPAH ENTOT
DEPAN PERSIDANGAN AGONG
kah kah kah
kah kah kah
kah kah kah

            NAJIB MINTA UPAH ENTOT
"...Presiden parti kamu, Najib Razak secara terbuka telah memuji Rosmah Mansor. Pujian ini dilakukan dengan harap ' saya mendapat upah malam ini'. Mendapat upah malam ini bermakna dapat mengentot Rosmah Mansor." kahkahkah tt siot je! baru aku tau rupa2nye tujuan haji najib puji rosmah kat public tu cuma pujukan nak entot rosmah malam tu. 

selama ni aku ingatkan haji buat gitu sebab nak kasi up saham rosmah sebagai mengolah persetujuan org umno sebelum haji lantik dia jadi senator macam yg haji buat kat kak ijat. ini macam kesah bill clinton dgn hillary la. so bila haji turun takhta suatu hari nanti, boleh la kak ros pulak bertanding untuk jadi pm.

 barulah hebat, pm wanita pertama di m'sia, lebihkurang sama hebat dgn obama presiden kulithitam pertama emereka. dan sudah tentu lebih hebat dari musuh terkini pasangan lakibini haji dan kak ros, mamakhateer, yg hanya mampu menguasai politik m'sia sebagai pasangan anakberanak je. -average joe- klakka-la.blogspot on NAJIB MINTA ENTOT
Anonymous
on 1/8/14
  
Lancau! Tulisan spin tahap sampah on NAJIB MINTA ENTOT
Anonymous
on 1/8/14
 RAJA KAKI ENTOT
ya ampoon...anak anjing di bawah telapak kaki ya freeloader bersama bidadarinya http://www.clubbing9ine.com/wp-content/uploads/2013/06/hard-rock-melaka-grand-opening.jpg on NAJIB MINTA ENTOT
Hamidi Fizie Bin Ahmad
on 1/8/14
 MAMAT TERENCAT AKAL
Bodo tolol tak faham sistem first past the post. Kesian si hishamuddin rais meroyan lagik. Lari jela blah luar negeri macam dulu kah kah kah kah kah kah on NAJIB MINTA ENTOT
Hishamuddin Rais pengecut cabut lari
on 1/8/14
 
Lancau hishamudin rais si tua tak sedar diri konon hippie rambut panjang on NAJIB MINTA ENTOT
Anonymous
on 1/8/14
 MAMAT TAK ADA HUJAH
Fuck off isham rais! Bastard son of a bitch. Macai anwar berahi. Bermimpi nak hancurkan Islam. Fuck you sosialist! on NAJIB MINTA ENTOT
Anonymous
on 1/8/14
 KAH KAH KAH
sambung.... 1.sebab ko bodoh tahap bingai!!rosmah dok gelak jee kat ko!! 2.apatah lagi puak-puak kapiaq di malaysia ni!!dok terguling-guling tenguk puak bodoh tahap bingai macam ko!! 3.kih!kih!kih! on NAJIB MINTA ENTOT
Anonymous
on 1/8/14

MENANG CARA TIPU
1.sudah SAH ko bodoh tahap bingai bhaii!!
2.sistem di malaysia dah termaktub pihak yang MENANG berdasarkan jumlah kerusi yang di perolehi!bukan berdasarkan jumlah pengundi yang ko dapat!! 
3.perkara mudah pun ko bingai!!apatah lagi ko nak perintah negara!! 
4.lain kali ko kaji dulu strategi ko untuk menang!! 
5.dari UM dulu pun ko dah ternyata bodoh!!sekarang ko campur satu lagi!memang ko ni bingai!!!sebab tu ko ni memang layak jadi macai puak kapiaq jee!! on NAJIB MINTA ENTOT
Anonymous
on 1/8/14
 ENTOT BAIK MAKANAN BERASAP
Haha..kesiannyer.. meh sini gua nak bersurah mengentot tu ialah memakan makanan yg masih berasap. Ia bukan sos tomato dan tak juga menyerupai scorpene. Tapi seakan2 ular gitu. Entot itu juga laksana bateri AAA..boleh direbus diperam 20 hari lalu dimakan bersama isi kelapa dan pekasam. Cubalah..ianya mujarab.. dpt mengubati penyakit kejang otot perut dan menguatkan cerebelum..ini yg kita mahu..kahkahkah.. on NAJIB MINTA ENTOT
in response to Maaf yea, ENTOT itu apa? Tak paham lah., by Anonymous.
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 1/8/14

52% WARGA MALAYSIA
TOLAK NAJIB ROSMAH
 
  


----------------

BERITA BAIK

Posted: 08 Jan 2014 07:30 PM PST

 PERATUS RAKYAT
BENCI NAJIB DAN ROSMAH

Harga ikan di Selangor naik 10 hingga 20 peratus

SABAK BERNAM – Harga ikan di negeri ini meningkat antara 10 hingga 20 peratus akibat perubahan iklim menyebabkan tangkapan nelayan merosot dan bekalan kurang di pasaran sejak dua minggu lalu.

Menurutnya, kenaikan harga ikan di pasaran sukar dibendung kerana bekalannya tidak mencukupi, lebih-lebih lagi permintaan ikan di Lembah Klang tinggi berbanding di tempat lain.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...INI BERITA BAIK UNTUK PAKATAN... kah kah kah..

kah kah kah..INI BERITA BAIK UNTUK TIM TURUN... kah kah kah..

kah kah kah...INI BERITA BAIK UNTUK ANAK  MUDA.... kah kah kah..

kah kah kah...INI POIN UNTUK HASUT RAKYAT.... kah kah kah..

kah kah kah... HASUT UNTUK BENCI NAJIB DAN ROSMAH.... kah kah kah..

woit...52% RAKYAT NAIK MARAH.... kah kah kah


ANAK MUDA BAGUN MENYUSUN


--------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT