Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Bekas pengarah CID dedah sogokan wang dalam kes Pulau Batu Puteh

Posted: 25 Nov 2013 10:31 PM PST


  
 Bekas Pengarah Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim hari ini mendedahkan wujud sogokan wang yang menyebabkan kekalahan Malaysia dalam kes Pulau Batu Puteh pada tahun 2007.
Pendedahan tersebut telah dilakukan dalam bentuk Akuan Bersumpah (SD) setebal 31 muka surat, yang telah juga dihantar Pejabat Perdana Menteri 9 Oktober lalu.
"Dalam surat iringan kepada Perdana Menteri, saya merayu beliau untuk memfokuskan perhatian kepada perenggan 54 (e),(f) dan (g) SD tersebut, yang melibatkan maklumat mustahak, berkaitan salahlaku Peguam Negara,Tan Sri Abdul Gani Patail, ketika mengendalikan kes Pulau Batu Puteh.
"Turut dimuatkan ialah maklumat menyatakan bahawa terdapat wang dalam amaun yang besar, telah bertukar tangan dan dipindahkan kedalam sebuah akaun di-Hong Kong," kata Mat Zain dalam satu kenyataan yang ditandatanganinya hari ini.
Beliau mempertahankan dakwaannya sebelum ini ke atas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail, menuduhnya menjadi punca kepada kekalahan Malaysia dalam perbicaraan di Mahkamah Antarabangsa (ICJ) pada tahun 2007 tersebut, yang menyebabkan pulau itu terpaksa diserahkan kepada Singapura.
"Dalam perenggan penting ini,telah dirakamkan maklumat menyatakan bahawa Gani Patail telah dengan sengaja,  menyebabkan kekalahan kes Pulau Batu Puteh kepada Singapura,ketika prosiding di-Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang berlangsung dalam tahun 2007," katanya lagi.
Mat Zain mengulangi tuduhannya ke atas Gani dengan mengatakan beliau meletak gambar salah ketika perbicaraan tersebut.
"Untuk membuat penilaian mengenai kebenaran maklumat ini,ianya hendaklah dibaca bersama dengan nota prosiding ICJ berkaitan perbalahan Pulau Batu Puteh yang diumumkan pada 23.5.2008.
"Kajian menunjukkan memang benar terdapat perbuatan memasukkan satu keping 'gambar kontroversi' beberapa hari sebelum prosiding bermula, yang boleh dilihat sebagai percubaan untuk memperdayakan Panel ICJ.
"Bagi membuat appraisal yang lebih tepat,maklumat mustahak ini juga hendaklah dibaca bersama dengan apa apa perbuatan memalsukan keterangan dan termasuk gambar yang dikemukakan sebagai keterangan dalam sesuatu prosiding kehakiman yang lampau dan melibatkan Gani Patail jika ada," tambahnya lagi.
Sebelum ini, Putrajaya telah menafikan tuduhan tersebut menerusi jawapan di Dewan Rakyat, dengan berkata tuduhan tersebut tidak berasas dan dilakukan tanpa menyemak terlebih dahulu.
"AG tidak mengetuai kes tersebut dan mempunyai kata putus dalam mengendalikan kes tersebut.
"Jadi tuduhan bahawa AG menunjukkan gambar salah seperti didakwa oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak berasas dan dibuat tanpa semakan," jawab Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri selepas isu tersebut dibangkitkan di Dewan Rakyat.
Menurut Mat Zain, sekiranya pendedahan awal dibuat sebelum pemilihan Umno yang berakhir baru-baru ini, ia pasti memberikan impak kepada perwakilan dari Sabah yang bertanding memandangkan pertalian yang wujud antara Gani dengan ahli politik negeri tersebut.
Sementara itu, Mat Zain menggesa supaya Putrajaya menimbangkan untuk membuat rayuan di ICJ dalam kes Pulau Batu Puteh demi maruah negara.
"Kita masih mempunyai empat setengah tahun lagi,untuk mengemukakan rayuan kepada ICJ sekiranya mempunyai bukti kukuh untuk berbuat demikian.
"Walau sekecil mana pun peluang yang kita ada,kita tidak boleh membiarkannya begitu sahaja," tegasnya lagi.
Media sebelum ini mendedahkan pertemuan Mat Zain dengan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bagi membincangkan salah laku Gani. Pertemuan itu dikatakan turut dihadiri peguam kanan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dan  bekas setiausaha politik kepada Dr Mahathir, Matthias Chang.
Selain kes Batu Puteh, mereka juga dikatakan berbincang mengenai kes mata lebam Anwar.
Selepas pertemuan itu, Mat Zain pada 7 Oktober membuat satu akuan bersumpah yang antara lain mendakwa salah laku Gani dalam kes mata lebam Anwar.
Akuan bersumpah itu kemudiannya dihantar kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, dengan salinan kepada Peguamcara Negara Datuk Idrus Harun, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar dan juga dikatakan diterima oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyidin Yassin. – 26 November, 2013.

13 juta tajaan perkahwinan Zain & Rozita Che Wan

Posted: 25 Nov 2013 07:33 PM PST


Zain Saidin dan Rozita Che Wan bakal bergelar suami isteri pada 11 Disember depan.
SHAH ALAM: Majlis Perkahwinan pasangan Rozita Che Wan dan Zain Saidin mendapat tajaan bernilai RM13 juta sekaligus disifatkan sebagai perkahwinan termahal selebriti sepanjang 2013.
Syarikat barangan kemas Habib Jewels merupakan penaja terbesar sebanyak RM10 juta selain 27 pihak penaja lain.
Rozita, 40, berkata, dia tidak menyangka akan menerima tajaan perkahwinan yang begitu besar dan menganggapnya ia sebagai rezeki perkahwinan buatnya dan Zain, 29.
"Pada asalnya kami merancang untuk mengadakan sebuah majlis yang sederhana, tetapi apabila ditaja, lain pula jadinya.
"Jangan salah faham pula. Bukan saya yang cari penaja. Mereka yang cari dan kami bersyukur untuk itu," katanya pada majlis sidang media pengumuman tarikah perkahwinan pasangan tersebut di Pusat Konvesyen Setia City di sini pada Isnin.
Antara penaja yang terlibat termasuklah Bianco Mimosa, Man Kajang, Fairuz Ramdan, Safi Rania, Annas Eskay, Ikram Photography, Manggis Production, Kad Lestari, dan Seri Catering.
Pasangan tersebut mengesahkan akan bernikah pada 11 Disember depan iaitu pada Rabu di Gazebo Setia City Convention Centre, di sini, selepas solat maghrib.
Manakala, majlis persandingan akan diadakan pada 13 Disember di Grand Ballroom, Pusat Konvesyen Setia City pada pukul 8 malam.
Bagi majlis berinai akan diadakan di Ngah Mahligai, dekat sini pada 10 Disember, pukul 8 malam.
Terdahulu, pasangan ini telah mengadakan majlis merisik di Carcosa Sri Negara pada 29 September lalu disaksikan seramai 60 orang tetamu.
Tambah Rozita, dia akan turut menerima wang hantaran sebanyak RM23,200 dan mas kahwin berjumlah RM9,300 selain cincin nikah bernilai RM93,000.
Beritahu pelakon drama Kiah Pekasam itu, selepas bergelar isteri kepada Zain, dia akan memperlahankan pembabitan aktiviti seninya kerana mahu memberi fokus terhadap keluarga dan perniagaan busana muslimah yang dijalankan sejak 2011.
"Selepas ini saya lebih selektif dalam setiap tawaran lakonan yang diambil dan hanya akan berlakon di sekitar Kuala Lumpur sahaja.
"Kiranya saya akan lebih menumpukan perhatian kepada perniagaan dan keluarga," ujarnya.
Zain yang juga merupakan pelakon siri Oh My English pula berkata, dia berharap dapat menjalankan tanggungjawabnya sebagai suami dan ayah kepada anak-anak Rozita iaitu Ammar Effendi, 16 dan Aniq Ezra, 13.
"Selain itu saya bersama Ammar dan Aniq meminta Rozita supaya masakkan untuk kami setiap kali dia cuti daripada penggambaran," selorohnya.
Sementara itu, Astro Ria menerusi saluran 104 merupakan penyiar rasmi bagi majlis akad nikah dan persandingan.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Haramjadah.. Yang boros itulah khianat! (LM)

Posted: 25 Nov 2013 04:28 PM PST

Bolehkah kita tersenyum lagi? - Shahbudin Husin

Semalam Najib menyatakan bahawa mereka yang mengelak daripada membayar cukai adalah dianggap telah melakukan pengkhianatan kepada negara.
Ini kerana, menurut tafsiran Perdana Menteri, membayar cukai adalah sebahagian daripada ciri semangat patriotisme kepada negara. 

PAS sudah sedia mengambil alih tempat Umno – Sakmongkol

Posted: 25 Nov 2013 02:28 AM PST

PAS sudah sedia mengambil alih tempat Umno – Sakmongkol


PAS sekarang ada pasukan yang boleh menggantikan Umno. Inilah yang sangat digeruni oleh Umno dan sekutu-sekutu medianya. Berapa banyak akhbar arus perdana yang berkempen untuk golongan ulama? Termasuk yang saya sebut jezebel seorang pemberita dari akhbar Star?

Utusan Malaysia apatah lagi - berkempen seolah-olah mereka sukakan golongan ulama. Sejak bila Umno yang tidak ada roh agama sukakan ulama? Mereka tidak suka tetapi jika kumpulan ini menang dan mendominasi PAS mereka yakin dapat menundukkan PAS.

Senanglah puak Umno mengampungkan PAS dan menggambarkan para ustaz sebagai golongan kuno. Umno dan sekutu mereka tidak mahukan barisan pimpinan yang streetsmart dan boleh membaca gerak-geri Umno.
Akhbar-akhbar arus perdana milik BN semua menggambarkan pertandingan di dalam PAS sekarang sebagai seolah-olah pertandingan dan pertembungan antara golongan yang mahukan Islam dan golongan yang tidak mahukan Islam. Sepanjang masa penulis dari Star, Bernama, Utusan Malaysia.

Bahkan mereka yang sudah keluar daripada jemaah PAS sendiri menyokong puak ulama. Hassan Ali bukan seorang ulama tapi menyokong golongan ulama semata-mata mahu membalas dendam ke atas golongan bukan ulama dalam PAS yang dia gagal menjadi ahli yang baik. Hassan Ali hanya seorang pakar motivasi yang boleh menangis semasa berceramah. Itu sahaja.

Pada muktamar baru-baru ini, saya ada di Stadium Melawati Shah Alam. Ini muktamar yang sederhana - tidak ada pertunjukan kehebatan dan kekayaan seperti persidangan agung Umno.

Kerusi dan meja untuk perwakilan adalah yang selalu disediakan untuk pelajar tetapi dialas dengan kain. Perwakilan ada seribu lebih tetapi ahli PAS yang hadir sebagai permerhati dan menjadi perangsang kepada pimpinan PAS berjumalh dua hingga tiga ribu orang.

PAS ada lebih penyokong berbanding Umno. Tenaga yang terpancar daripada kesungguhan penyokong PAS membakar semangat pimpinan PAS.

Adakah saya ada kesangsian mereka yang hadir disini mempertikaikan agenda politik Islam parti PAS?  Jika ada kesangsian, ia dinyahkan sama sekali bila berdepan dengan lautan warga PAS.
Bahkan saya berasa kehadiran yang begitu ramai mengukuhkan lagi iltizam menegakkan politik Islam. Tidak syak lagi, tenaga daripada ribuan yang hadir berpindah kepada perwakilan yang berjumlah seribu lebih itu yakni, mereka mahukan pasukan yang kuat berkerja dan ligat mengejar agenda politik Islam.

Mereka mahukan PAS mempunyai ketrampilan moden , dinamik dan inklusif. Ia bukan pasukan yang terbahagi kepada golongan ulama dan bukan ulama. Ia satu pasukan yang disatukan oleh agenda politik Islam. Perbezaan ketrampilan dan pendekatan adalah biasa tapi tidaklah sampai menghancurkan agenda politik Islam.

Ramai pimpinan dahulu dikekalkan. Ramai antaranya daripada golongan profesional dan bukan ulama. Saya kenal mereka daripada dekat dan tiada syak langsung mengenai komitmen mereka kepada agenda politik Islam.

Saya juga kenal beberapa tokoh ulama yang menjadi pimpinan tertinggi PAS kali ini. Idris Ahmad ahli parlimen Bukit Gantang misalnya adalah golongan ulama yang juga ligat dan cergas mendepankan agenda politik PAS.

Nasrudin, Nik Abduh, Nik Zawawi, Ridhuan Mohd Nor, Dr Mahfudz adalah tokoh-tokoh ulama yang akan mengukuhkan lagi agenda politik PAS.  Kita jangan lupa bahawa golongan ulamak PAS ramai yang jadi MP kali ini.

Barisan pimpinan PAS ini akan bergerak sebagai satu pasukan yang komited kepada agenda perjuangan PAS. Para perwakilan menghantar isyarat yang bijaksana, sementara semua mahukan agenda politik Islam didepankan, mereka mahukan pendekatan yang pragmatik dan praktikal.

Apa maknanya pemilihan PAS ini kepada Umno? Ia menandakan PAS mempunyai pasukan pimpinan yang boleh menggantikan Umno. Menjelang PRU14, 75% daripada pengundi adalah pengundi yang sudah dibandarkan atau separuh bandarkan.

Generasi baru ini terdedah kepada pendekatan media dan cara berinteraksi yang baru. Kita telah lihat anak-anak muda enggan menerima indoktrinasi yang dilakukan melalui cara berpesta pestaan ala Umno. Mereka tidak mahu penghinaan ke atas kebijaksanaan mereka. Jika PAS berkerjasama dengan parti PR yang lain, PRU14 kita yang punya. – sakmongkol@blogspot.com, 25 November, 2013.


* Penulis atau nama sebenarnya, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz ialah Ahli Parlimen Raub.


ZAHID PULANG KE KAMPUNG KATA PEMBERITA

Posted: 24 Nov 2013 11:30 PM PSTRAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


MP PKR Bayan Baru Bahas Peruntukan 2014 Kem. Tenaga, Teknologi dan Air

Posted: 25 Nov 2013 09:08 PM PST

MP PKR Wangsa Maju Bahas Peruntukan 2014 Kem. Tenaga, Teknologi dan Air

Posted: 25 Nov 2013 09:03 PM PST

MP DAP Kulai Bahas Peruntukan 2014 Kem. Tenaga, Teknologi dan Air

Posted: 25 Nov 2013 08:49 PM PST

MP PKR Gombak Bahas Peruntukan 2014 Kem. Tenaga, Teknologi dan Air

Posted: 25 Nov 2013 08:45 PM PST

MP PKR Kapar Bahas Peruntukan 2014 Kem. Tenaga, Teknologi dan Air

Posted: 25 Nov 2013 08:44 PM PST

Bakal Ibu: Taska, pengasuh atau berhenti kerja?

Posted: 25 Nov 2013 08:37 PM PST

Taska
KUALA LUMPUR - Setiap wanita bekerja yang bakal melahirkan anak, sering tidak lari daripada berhadapan dilema di mana hendak ditempatkan si manja apabila kembali bertugas selepas tamat tempoh berpantang.
  
Di Malaysia, dalam soal menjaga si manja terdapat beberapa pilihan bagi kaum hawa yang bekerjaya tetapi ia bukanlah semudah yang dianggap.
  
Antaranya mereka boleh memilih untuk berhenti kerja dan menumpukan sepenuh perhatian kepada anak dan keluarga.
  
Namun bukan semua wanita berkeluarga mampu meninggalkan pekerjaan kerana rezeki mereka itu penting untuk menampung keperluan keluarga.
  
Pilihan lain, yang mungkin praktikal bagi kebanyakan wanita bekerjaya adalah meminta bantuan keluarga untuk menjaga anak semasa bekerja, mendapatkan orang gaji, atau menghantar kepada pengasuh ataupun pusat penjagaan kanak-kanak.
  
Walau apa jua pilihan yang diambil, sudah tentu ada kebaikan atau kelemahannya. Ramai ibu yang khuatir untuk meninggalkan anak di bawah jagaan mereka yang bukan ahli keluarga memandangkan terlalu banyak kemalangan atau kes penderaan ke atas kanak-kanak dilaporkan oleh media.
  
Bernama cuba mengupas realiti keresahan setiap ibu apabila memikirkan langkah terbaik untuk anak dan pada masa yang sama mereka boleh meneruskan usaha mencari rezeki.
 

BERHENTI KERJA DEMI ANAK
 
Ani Fadhilah Arrif, 23, memilih untuk berhenti kerja setelah melahirkan anak sulung bersama pasangannya, Syafiq Othman, 29 tahun.
  
Read More / Baca Lagi >>

Orang Asli: We are not stupid anymore

Posted: 25 Nov 2013 08:32 PM PST

The Orang Asli throughout the country are awakening to the loss of their lands and rights and demand that the government cease these acts of crime.

KUALA LUMPUR: The Orang Asli communities say that they are not stupid anymore and have realised how the government is grabbing their land.
Jaringan Kampung Orang Asli Se-Malaysia (JKOASM) co-ordinator Tijah Yop Chopil said: "I hope the government will be fair in protecting indigenous people's land and rights".
"The government must realise that robbing the indigenous people of their land is a crime. They do not comply with the indigenous people's land laws." she said
"They have to stop this immediately. We are not stupid anymore," Tijah said.
Tijah was speaking at the 7th Land Conference of the Indigenous People held at the YMCA Brickfields today.
She also wants the government to respond to Suhakam's report on the national inquiry pertaining to the Orang Asli land rights.
Suhakam's report initially listed 18 recommendations but during the five-day land conference which started on Nov 21 and ended today, JKOASM further identified and added 17 new resolutions toward protecting their land rights.
"The government has formed a special task force  to look into this matter. We want assurance from the government's task force that they will protect the Orang Asli land rights," said Tijah.
Read More / Baca Lagi >>

Bekas pengarah CID dedah sogokan wang dalam kes Pulau Batu Puteh yang sebabkan Malaysia kalah

Posted: 25 Nov 2013 08:16 PM PST

Bekas Pengarah Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim hari ini mendedahkan wujud sogokan wang yang menyebabkan kekalahan Malaysia dalam kes Pulau Batu Puteh pada tahun 2007.
Pendedahan tersebut telah dilakukan dalam bentuk Akuan Bersumpah (SD) setebal 31 muka surat, yang telah juga dihantar Pejabat Perdana Menteri 9 Oktober lalu.
"Dalam surat iringan kepada Perdana Menteri, saya merayu beliau untuk memfokuskan perhatian kepada perenggan 54 (e),(f) dan (g) SD tersebut, yang melibatkan maklumat mustahak, berkaitan salahlaku Peguam Negara,Tan Sri Abdul Gani Patail, ketika mengendalikan kes Pulau Batu Puteh.
"Turut dimuatkan ialah maklumat menyatakan bahawa terdapat wang dalam amaun yang besar, telah bertukar tangan dan dipindahkan kedalam sebuah akaun di-Hong Kong," kata Mat Zain dalam satu kenyataan yang ditandatanganinya hari ini.
Beliau mempertahankan dakwaannya sebelum ini ke atas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail, menuduhnya menjadi punca kepada kekalahan Malaysia dalam perbicaraan di Mahkamah Antarabangsa (ICJ) pada tahun 2007 tersebut, yang menyebabkan pulau itu terpaksa diserahkan kepada Singapura.
"Dalam perenggan penting ini,telah dirakamkan maklumat menyatakan bahawa Gani Patail telah dengan sengaja,  menyebabkan kekalahan kes Pulau Batu Puteh kepada Singapura,ketika prosiding di-Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang berlangsung dalam tahun 2007," katanya lagi.
Mat Zain mengulangi tuduhannya ke atas Gani dengan mengatakan beliau meletak gambar salah ketika perbicaraan tersebut.
Read More / Baca Lagi >>

Peguam saman AG RM48j, dakwa pendakwaan jahat

Posted: 25 Nov 2013 08:14 PM PSTTiga minggu selepas bekas pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Ramli Yusuff memfailkan saman, peguamnya Rosli Dahlan juga mengambil tindakan sama hari ini.

Rosli menamakan Peguam Negara Abdul Gani Patail, Ketua Polis Negara Musa Hassa dan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Abu Kassim Mohamed atas kapasiti peribadi masing-masing.

Saman itu difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Jumaat lalu.

Dalam salinannya yang dilihat Malaysiakini, Gani digambarkan memainkan peranan di belakang pendakwaan berniat jahat.

Rosli juga menamakan 11 defendan, termasuk ketua bahagian pendakwaan SPRM Abdul Razak Musa, bekas ketua pendakwaan Nordin Hassan dan timbalannya Anthony Kevin Morais, SPRM dan polis.

Usul 18 (1) - MP PKR Bukit Katil: Kecam Pengintipan AS, Australia

Posted: 25 Nov 2013 07:55 PM PST

Dewan Rakyat 26 Nov. 2013: Sesi Pertanyaan Jawab Lisan

Posted: 25 Nov 2013 07:53 PM PST

Bahas Usul 18 (1) - MP PKR Bukit Katil: Kecam Pengintipan AS

Posted: 25 Nov 2013 07:53 PM PST

Mimpi dan realiti PPPM 2013-2025 – Bahagian II

Posted: 25 Nov 2013 07:49 PM PST

Suatu kepincangan sistem pendidikan yang diamalkan lebih mementingkan hanya satu aspek, iaitu aspek Intelek semata-mata. 

Oleh Ahmad Syafiq Amir

Dalam tulisan saya di Bahagian pertama yang lalu, saya telah sebutkan secara jelas situasi serta Laporan PISA dan TIMMS yang memeranjatkan banyak pihak dengan keadaan semasa sistem pendidikan kita.
Lebih mendukacitakan saya sebagai salah seorang ahli masyarakat, ialah apabila hambarnya penglibatan mahasiswa mahupun para bakal guru untuk tampil ke hadapan membincangkan isu ini secara lebih serius dalam mencari konklusi yang jitu.
Maka dalam tulisan saya di bahagian kedua ini, suka saya melihat dan mengajak para mahasiswa di luar sana merenungi Falsafah Pendidikan Cinta dan bagaimana manusia yang bergelar mahasiswa harus segera bangkit dan bukan harus nyenyak didakap mimpi yang ternyata fantasi.
Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Falsafah Pendidikan Cinta
Semua yang pernah melalui pendidikan formal tentunya mengetahui apa itu Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK) yang dihafal sejak di bangku sekolah lagi. Tidak perlulah saya menulis kembali setiap patah perkataan yang terdapat dalam FPK ini kerana anda dapat mencari dan membacanya di mana-mana walaupun  pada kulit buku latihan anak-anak sekolah.
Tetapi, saya terpanggil untuk bicara di sini lima prinsip teras yang terdapat dalam FPK tersebut, iaitu usaha berterusan untuk memantapkan Jasmani, Emosi, Rohani, Intelek dan Sosial para pelajar, sejak di bangku sekolah rendah sehinggalah akhir hayat.
Walau bagaimanapun, suatu kepincangan yang ketara dilihat apabila sistem pendidikan yang diamalkan sejak berdekad-dekad ini lebih mementingkan hanya satu aspek, iaitu aspek Intelek semata-mata.
Di mana silapnya sehingga empat aspek yang juga terdapat dalam FPK ini tidak diambil serius dan seolah-olah dilupakan dalam sistem kita sendiri. Lebih malang, sistem penilaian yang hanya berasaskan peperiksaan yang ternyata menguji tahap kecerdasan minta intelek pelajar, dan bukannya penilaian yang holistik yang menguji segenap aspek.
Buktinya, benarlah pendedahan yang dikeluarkan dalam artikel sebelum ini bahawa nisbah akademik dan kokurikulum hanya 90:10 sahaja. Persoalannya, mengapa hal ini dibairkan berlarutan agak lama sehingga para pelajar kita sendiri dijadikan bahan ujikaji dan bahan eksperimen yang belum tentu berjaya terhadap sistem-sistem yang pelbagai rupa?
Sudah tiba masaya kandungan falsafah ini dikaji dan diteliti semula oleh para ilmuan dan ahli-ahli akademik. Sudah tiba masanya untuk menghentikan segala macam retorik yang berkepentingan peribadi. Sudah tiba masanya juga para pendidik dan mahasiswa diberi peluang dan ruang untuk bersuara dan melontarkan pendapat sebagai generasi muda yang bersama-sama terlibat dalam sistem pendidikan ini.
Read More / Baca Lagi >>

Money changed hands over Pulau Batu Puteh, claims ex-CID chief

Posted: 25 Nov 2013 07:47 PM PST


Former Kuala Lumpur CID chief Datuk Mat Zain Ibrahim today revealed that money changed hands, which led to Malaysia losing its claim on Pulau Batu Puteh to Singapore in 2007.
That revelation was made in Mat Zain's 31-page statutory declaration sent to the Prime Minister's Office on October 9.
"In the accompanying letter to the Prime Minister, I urged him to focus on paragraph 54 (e),(f) and (g) of the SD , which revealed the wrongdoings of Attorney-General Tan Sri Abdul Gani Patail, who handled the Pulau Batu Puteh case.
"Also included was information that a large amount of money changed hands and was credited into a bank account in Hong Kong," said Mat Zain.
He also defended his earlier allegation that Abdul Gani was the reason that Malaysia lost the case which was heard at the International Court of Justice in 2007.

Bincang berkaitan Islam, bukan ideologi

Posted: 25 Nov 2013 07:43 PM PST

mahfuz omar
KUALA LUMPUR - Kesediaan Pas untuk bermuzakarah dengan Umno hanya berhubung kait dengan Islam dan tidak menyentuh ideologi parti, kata Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar.

Bekas Naib Presiden Pas itu berkata, Umno perlu menyatakan pendiriannya jika benar-benar mahu bekerjasama dengan Pas dalam memastikan syariat Islam dapat dilaksanakan dengan baik di negara ini.

"Sekarang terpulang pada Umno atas apa isu sekalipun. Perkara ini bukan sebab nak sertai Umno.

"Kita setuju nak bekerjasama untuk muzakarah. Isu ini berkaitan dengan pelaksanaan syariat Islam di Malaysia," katanya ketika ditemui di lobi Parlimen, semalam.

Read More / Baca Lagi >>

Zaid jawab Rashid: Melayu sudah ada kuasa

Posted: 25 Nov 2013 07:41 PM PST

 
Bekas menteri undang-undang Datuk Zaid Ibrahim menolak hujah bekas bekas pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Rashid Rahman berhubung amalan gerimander (gerrymandering) bagi mengekalkan kuasa Melayu.

Katanya, orang Melayu sudah pun memiliki kuasa dan tidak memerlukan lebih daripada itu lagi.

"Apa yang mereka perlu tahu, bagaimana menggunakan kuasa ini.

"Apa gunanya memiliki kuasa apabila ia mendorong kepada salah guna kuasa?" soalnya.

The Malaysian Insider melaporkan Abdul Rashid sebagai berkata, beliau selaku bekas pengerusi SPR, beliau tahu cara mengekalkan kuasa orang Melayu.

Katanya, tiga proses persempadanan semula yang berlaku semasa beliau berada dalam SPR telah mengekalkan kuasa orang Melayu, lapor portal berita itu.

"Kami lakukan secara sah dan teliti. Mereka yang kalah semasa pilihan raya umum lalu mendakwa kami melakukan kesalahan. Jika betul, mengapa BN tewas di Kelantan, Pulau Pinang dan Selangor?" Abdul Rashid dipetik sebagai berkata.

Perkauman, Diskriminasi dan Berbudaya

Posted: 25 Nov 2013 06:59 PM PST

Kepercayaan seseorang tentang keistimewaan atau kelebihan pada sesuatu bangsa atau kaum (termasuk kaum sendiri) bukanlah suatu perkara yang salah 

Oleh : Mahdzir Ibrahim
Bukan hanya mereka yang tidak bersekolah tinggi atau miskin, siapa jua yang berpendidikan, status hidup atau yang beragama, juga terdedah dengan sikap perkauman, prejudis atau diskriminasi antara kaum mahu pun golongan. Dengan kata lain, mereka ini tidak akan terselamat dari sikap tersebut.
Kepercayaan seseorang tentang keistimewaan atau kelebihan pada sesuatu bangsa atau kaum (termasuk kaum sendiri) bukanlah suatu perkara yang salah. Ia tiada apa-apa nilai pada apa-apa atau mana komuniti. Jika saya nak rasa Melayu itu hebat, hebatlah. Jika kaum India merasa kaumnya istimewa, juga tiada masalah. Tiada siapa boleh mempertikaikan kepercayaan saya atau sesiapa.
Tetapi perlu kita sedari juga bahawa, perasaan atau pun kepercayaan ini akan mudah sekali mendorong ianya menjadi satu sikap yang dizahirkan, baik dengan ungkapan kata-kata kepada umum atau tindakan secara fizikal ke atas seseorang, maka barulah ia sempurna dinilai sebagai – rasis. Jika ada body contact, maka ia dianggap sebagai jenayah.
Dalam faham Nazi, 'faham' bahawa kaum yang digelar sebagai Aryan itu, sebagai kaum yang sempurna, tinggi statusnya atau istimewa jenisnya, bukanlah suatu kesalahan moral atau pun jenayah kepada sesiapa pun.
Ia hanyalah idea yang diambil sebagai suatu kepercayaan penganutnya. Tetapi, kepercayaan ini (nazi) menjadi virus hingga mendorong/lahirnya faham politik, sikap politik, tindakan politik dan keputusan politik, maka dari semua aksi dari kepercayaan ini, jadilah ia suatu dasar yang memberi kesan fizikal kepada orang ramai.
Mein Kampf (Perjuangan saya), Hitler mengembangkan teori politiknya selepas memerhatikan dengan teliti dasar-dasar Empayar Austria-Hungary. Beliau percaya bahawa kepelbagaian etnik dan linguistik telah melemahkan bangsanya dan dia juga melihat demokrasi sebagai kuasa yang boleh menggugat kestabilan politiknya. Dari sinilah, aksi politik Nazinya bermula. Dan selebihnya, Nazi tinggal sebagai sejarah hitam di benua eropah.
Inilah beza antara kepercayaan dengan hukum moral, samaada yang diucap atau dizahir dengan pelbagai bentuk.
Read More / Baca Lagi >>

Gubal dasar khusus elak bank diskriminasi OKU

Posted: 25 Nov 2013 06:55 PM PST

KUALA LUMPUR: Sekretariat Prihatin OKU menggesa Bank Negara Malaysia menyegerakan penggubalan satu dasar agar golongan OKU tidak lagi berhadapan diskriminasi daripada pihak bank.

Pengerusinya, Mohammad Faizal Che Yusof (gambar) menyatakan demikian sebagai Mstar pada 22 Oktober lalu bertajuk Encounter of the rude kind yang membabitkan seorang OKU penglihatan yang telah dinafikan untuk menjadi penjamin kepada satu pinjaman kenderaan hanya disebabkan beliau cacat penglihatan.

Katanya, kes yang menimpa pengerusi Pertubuhan Orang Cacat Penglihatan Malaysia Cawangan Melaka tersebut bukanlah suatu yang baru di negara ini, bahkan ia berlaku dari semasa ke semasa.

Berikutan desakan dari pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan yang mewakili OKU penglihatan, pihaknya telah difahamkan bahawa pihak Bank Negara Malaysia telah bersedia untuk mempertimbangkan bagi diperkenalkan satu dasar khusus supaya pihak bank dan institusi kewangan tidak lagi bersikap diskriminasi terhadap OKU.

"Kami menggesa kepada pihak Bank Negara Malaysia untuk menyegerakan penggubalan dan pelaksanaan dasar tersebut agar individu OKU termasuklah OKU penglihatan, dan OKU pendengaran tidak lagi berhadapan sikap diskriminasi daripada pihak bank sewaktu berurusan dengan mana-mana bank," ujarnya dalam satu kenyataan.

Read More / Baca Lagi >>

Pemuda PAS disaran aktif perjuang tuntutan royalti

Posted: 25 Nov 2013 06:54 PM PST

KOTA BHARU: Pertubuhan Royalti (R) merakamkan ucapan tahniah kepada Suhaizan Kaiat yang dipilih sebagai Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia dan saf kepimpinan exconya bagi sesi 2013-2015.

Presidennya, Nazri Deraman (gambar) berkata, rakyat Malaysia khususnya golongan muda berharap Pemuda PAS berupaya memainkan peranan paling berkesan dalam memperjuangkan hak tanpa mengira fahaman politik.

Mengulas kemenangan Suhaizan, beliau seterusnya turut mencadangkan supaya saf kepimpinan Pemuda turut memainkan peranan aktif dalam memperjuangkan tuntutan royalti yang dinafikan.

"Walaupun ianya hak kerajaan Kelantan, namun Pemuda PAS perlu menyatakan kebersamaan kerana isunya adalah masalah rakyat di negara ini seluruhnya, khususnya berhubung ketidakadilan," ujarnya.

Jelasnya, sebelum ini telah ada beberapa pihak yang menyatakan sokongan kepada perjuangan menuntut royalti untuk negeri pengeluar petroleum.

"Namun apa yang pihak kami harapkan ianya diperjuangkan secara bersungguh-sungguh dan konsisten," ujarnya.
Read More / Baca Lagi >>

Gagal Halang: Saman Fitnah RM100 juta Anwar terhadap Khairy akan dibicarakan

Posted: 25 Nov 2013 05:59 PM PST

ANWAR Mahkamah (1)Saman fitnah RM100 juta Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin akan diteruskan dengan perbicaraan di Mahkamah Tinggi.
Ini susulan keputusan sebulat suara panel lima anggota Mahkamah Persekutuan hari ini, menolak permohonan Khairy bagi kebenaran untuk merayu ke Mahkamah Persekutuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonannya untuk membatalkan saman sivil itu yang difailkan terhadapnya.
Hakim Besar Malaya, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin, yang mempengerusikan panel itu berkata, kebenaran tidak boleh diberikan kepada Khairy untuk merayu ke Mahkamah Persekutuan kerana beliau gagal memenuhi syarat utama Seksyen 96 (a)Akta Mahkamah Kehakiman 1964.
Beliau berkata persoalan yang dikemukakan untuk ditentukan Mahkamah Persekutuan tidak berbangkit daripada penghakiman mahkamah lebih rendah.
Hakim Zulkefli memerintahkan Khairy, yang juga Menteri Belia dan Sukan membayar RM15,000 sebagai kos perundangan kepada Anwar.
Turut bersidang ialah empat Hakim Mahkamah Persekutuan, Tan Sri Suriyadi Halim Omar, Tan Sri Ahmad Maarop, Datuk Jeffrey Tan Kok Wha dan Datuk Seri Abu Samah Nordin.
Read More / Baca Lagi >>

Apabila senikata lagu Scorpions bergema di Muktamar PAS

Posted: 25 Nov 2013 05:58 PM PST


A Shukur Harun

Apabila Pengerusi Lajnah Kesenian dan Kebudayaan PAS, Dr Muhaimin Sulam yang berambut panjang dan berjanggut ala artis rock berdiri di rostrum dan berucap mengenai seni budaya di depan ribuan perwakilan dan pemerhati di Muktamar PAS di Shah Ahad lalu, ada sedikit debaran di hati saya.
Debaran itu kerana di depannya kebanyakan mereka yang berkopiah putih, malah ada yang berjubah, menggambarkan bahawa Dr Muhaimin akan berucap di depan ramai ustaz yang menjadi perwakilan dan pemerhati Muktamar. Di antara mereka ini ada juga golongan profesional – peguam, jurutera, arkitek, ahli ekonomi, doktor falsafah dan perubatan.
Ucapannya ialah mengenai isu kesenian dan kebudayaan serta bagaimana sikap PAS yang berslogankan 'PAS For All'terhadap golongan penggiat seni budaya.
Saya memerhatikan reaksi perwakilan dan pemerhati yang kelihatan ternanti-nanti akan apa yang hendak disampaikan oleh Dr Muhaimin.
Biasanya sesetengah ustaz tidak selesa dengan isu ini, walaupun ada di antara mereka yang meminati bidang seni, malah ada yang menjadi penggiat seni. Tetapi bagi golongan bukan ustaz, perihal seni budaya ini adalah isu biasa.
Bagi PAS yang jumlah ahlinya lebih sejuta orang adalah parti yang memiliki kepelbagaian kecenderungan, persepsi dan sebagainya dan inilah keunikan PAS. Maka di sinilah PAS mengambil sikap positif lalu menubuhkan Lajnah Seni Budaya dengan Dr Muhaimin Sulam menjadi pengerusinya.
Tengah hari itu, Dr Muhaimin menyampaikan ucapan penggulungan di Muktamar PAS. Beliau lalu mengingatkan ahli PAS supaya tidak terlalu ghairah hendak menukarkan identiti sesuatu golongan, seperti artis yang baru mendekati PAS, kepada identiti dan imej Islam secara total. Sebaliknya, kata Dr Muhaimin, perlu menerapkan kefahaman Islam lebih dulu  kepada golongan penggiat seni itu.Tujuan PAS menubuhkan Lajnah Kebudayaan dan Kesenian, katanya ialah untuk menarik penggiat seni melakukan perubahan.
Oleh iitu, katanya, ahli PAS perlu menghargai kesediaan kelompok ini bersama-sama parti dengan meraikan kepelbagaian mereka.
"Kita bawa artis dan budayawan bersama kita untuk melakukan perubahan. Mereka sudah bersedia bersama kita, mengapa kita masih banyak berkira-kira," katanya.
Menurutnya, ahli PAS jangan terlalu ghairah untuk 'mengePASkan' mereka, mengenakan uniform atau jubah PAS, daripada pemuzik menjadi ustaz, daripada menyanyi menjadi penceramah. Aulanya,  katanya, dedahkan dulu fikrah dan nilai, tasawur perjuangan kepada penggiat seni itu. Menurut Dr Muhaimin, biarkan mereka sebagai pemuzik, pelukis, penyanyi, pelakon, penulis dan lain-lain menghasilkan karya yang dapat membangunkan umat, menghidupkan jiwa yang mati, untuk  menyuntik semangat juang.
Read More / Baca Lagi >>

Kita tamatkan denyut nadi Umno di Malaysia!! - Penggulungan Muktamar 59 Abang Mat Sabu

Posted: 25 Nov 2013 05:41 PM PST

'PAS For All': Ahli PAS hadapi ‘kejutan budaya’

Posted: 25 Nov 2013 05:36 PM PST

Setelah menghadiri Muktamar PAS ke-59 baru-baru ini saya terkesan bahawa sesetengah ahli PAS menghadapi 'kejutan budaya' kesan sikap keterbukaan PAS, lebih-lebih lagi dengan slogannya 'PAS For All'.

Sikap keterbukaan ini mengundang warga PAS menghadapi suasana baru yang sangat mencabar, malah mencemaskan bagi kalangan agamawan di dalam PAS apabila  mereka merujuk kepada pendekatan syara'. Umpamanya persembahan  melibatkan kumpulan muzik Underground di Karnival Muktamar PAS, Jumaat lalu, dilakukan untuk menarik anak muda yang minat hiburan. Namun persembahan itu berlangsung secara terkawal.

Ketua Lajnah Kebudayaan dan Kesenian PAS Pusat, Dr Muhaimin Sulam berkata, pengunjung mungkin terkejut dengan salah satu pengisian persembahan malam itu yang berkonsepkan rock metal.

Namun menurutnya, ia sesuai dengan tema karnival tahun ini, 'PAS For All'  (PAS untuk semua) di mana persembahan Gig Grid Zon malam itu dikhususkan kepada golongan muda.

Dr Muhaimin mengukuhkan hujahnya bahawa persembahan serupa ini adalah menepati sikap keterbukaan PAS, tetapi tidak melanggar perinsip Islam yang diperjuangkan oleh PAS.

Namun ada beberapa perwakilan di Muktamar itu yang menyebut bahawa 'PAS perlu terbuka' dengan harapan PAS menjadi parti yang mampu menyesuaikan diri dengan keadaan suasana dan zaman yang berubah.

Seingat saya, kata-kata 'keterbukaan' ini mulai dipopularkan oleh bekas Presiden PAS, Ustaz Fadzil Mohd Noor yang berusaha merubah imej PAS dari parti yang exclusive (tertutup) kepada inclusive (terbuka) iaitu berinteraksi lebih luas dengan masyarakat di luar PAS. Namun, Almarhum mengingatkan bahawa, "Betapapun keterbukaan dan toleransinya, PAS tetap berada dalam orbit Islam."
Read More / Baca Lagi >>

GE14 will be about PAS

Posted: 25 Nov 2013 05:34 PM PST

A progressive PAS can replace Umno and lead the Malays.

The only reason why Umno and its allies want the PAS ulamas to win all is because they know how easy it is to run circles around them.
Should PAS ever teamed up with Umno, all Prime Minister Najib Tun Razak will do is give PAS two cabinet posts and that's the end of PAS.
It will be a repeat of what PAS went through when it joined Barisan Nasional a long time ago.
If PAS revere the foremost ulama, Tok Guru they will ensure that PAS never teams up with Umno. Tok Guru will never sanction PAS sleeping with Umno.
What use is teaming up with Umno? For what purpose?
So that the right wingers in both parties can stay under one roof and become racists?
A progressive PAS can replace Umno and lead Malays. Why should it want to extend a life line to a sick Umno?
A sick party like Umno can control the minds of Malays with sick policies and agenda.
There must be something wrong in this arrangement.
It can only do this because PAS limits its own potential. If PAS becomes a progressive party, Umno is finished!
Ignore Umno
PAS has to play the game intelligently.
As my friend Walla perceptively observed, GE12 was Hindraf. GE13 was DAP. So that GE14 will be PAS.
Read More / Baca Lagi >>

So desperate for GST, Najib admits it - MALAYSIA CAN EASILY GO BANKRUPT!

Posted: 25 Nov 2013 05:32 PM PST

KUALA LUMPUR - Finally, Prime Minister Najib Razak has admitted it. The spectre of bankruptcy does dog Malaysia.
So desperate for GST, Najib admits it - MALAYSIA CAN EASILY GO BANKRUPT!
This frightening prospect was first exposed by Minister in the Prime MInister's Department Idris Jala, who in 2010 had warned that Malaysia could go belly-up by as early as 2019, which ironically is one year ahead of the Umno-BN government's 2020 deadline for the country to reach 'developed nation' status.
The brouhaha that followed Idris' warning, with the public lashing out at the Najib administration's perceived mismanagement of the economy, had triggered a spate of high-profile denials from including Najib himself, his deputy Muhyiddin Yassin and former prime minister Mahathir Mohamad.
However a day ago, Najib rehashed the possibility of bankruptcy. It may be his back was to the wall and he was trying to catch a bogeyman to blame the unpopular Goods and Services Tax on. However, many experts do not preclude the possibility of bankruptcy ala Greece for Malaysia at all.
In fact, ratings agencies like Fitch have warned against Malaysia's record-high and still climbing national debt and fiscal deficit. And although Moody's had last week restored Malaysia's outlook to 'positive' from 'stable', Najib's latest admission reignites speculation that Moody's decision may have prompted by strong lobbying and marketing by Finance Ministry officials.
"We have to find additional sources of income and that's why we have to implement the GST," the Star reported Najib as saying at a seminar on Strengthening the National Economy on Sunday.
Najib also holds the post of Finance Minister despite growing calls for him to relinquish the portfolio that many critics say he has neglected and is under-qualified to hold.
Back to the wall? Bankruptcy ala Greece
According to Najib, Malaysia has a stark choice of either increasing government revenue via the GST or burdening the country by borrowing more money.
Defending the GST, Najib insisted it was necessary as the country risked becoming bankrupt like Greece if it resorted to borrowing.
He also said the government's decision to introduce GST was the reason why Moody's agreed to re-rate Malaysia's outlook; hence, the new tax could not be a negative move as suggested by detractors.
"This is because they know Malaysia was taking fiscal consolidation steps which are unpopular but necessary for the good of the country," said Najib.
Read More / Baca Lagi >>

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


BILIK SULIT KE PANTAI TIMUR

Posted: 25 Nov 2013 07:00 PM PSTBILIK SULIT
TEATER BUKAN TEATER

SEMUA DI JEMPUT
DATANG BUAT RAMAI
teater bilik sulit
untuk warga dewasa sahaja
masuk dengan sumbangan

 MALM JUMAAT DI KOTA BAHRUMALAM SABTU
DI KUALA TERENGGANU
--------------

NAJIB KENA PAU?

Posted: 25 Nov 2013 06:30 PM PST
Negara jiran Singapura juga mengintip Malaysia, dedah risikan


Singapura merupakan rakan utama kumpulan risikan "5 Eyes" yang memintas telefon dan memantau rangkaian komunikasi di Kuala Lumpur, ia didedahkan di dalam dokumen sama yang dikeluarkan pendedah maklumat Edward Snowden.
Kumpulan media berpengkalan di Australia, Fairfax Media melaporkan hari ini akhbar harian Belanda, NRC Handelsblad menamakan Singapura sebagai kunci utama "pihak ketiga" yang menyalurkan lima negara tersebut akses ke dalam saluran komunikasi di Malaysia.
Akhbar tersebut menerbitkan sebuah peta yang menunjukkan cengkaman Amerika Syarikat ke atas saluran komunikasi trans-Pasifik melalui kemudahan pemintasan di Pantai Barat Amerika Syarikat, Hawaii dan Guam.


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit.. BETUL TAK APA YANG TT KATAKAN DARI DULU... kah kah kah..

kah kah kah..NAJIB KENA PAU OLEH LEE KUAN YEW... kah kah kah..

kah kah kah...TU PASAL JUAL TANAH KTM MURAH MURAH.... kah kah kah..

kah kah kah.. TU PASAL ADA  AJEN CIA DI PEJABAT PEGUAM NEGARA?... kah kah kah

-----------

SIAPA AJEN CIA ITU?

Posted: 25 Nov 2013 05:30 PM PSTSIAPA BENARKAN AJEN CIA MASUK
KE PEJABAT PEGUAM NEGARA

Aksi Mendesak PDRM Siasat Pejabat AG dan Gani Patail di Depan IPD Dang Wangi

Semalam, satu lagi laporan polis dibuat oleh SAMM selepas belasan laporan dikemukakan sebelum ini dari SAMM seluruh negara sepanjang minggu lalu. Kali ini, laporan polis dibuat oleh penyelaras SAMM Wilayah sdr Azmir Hj Mustafa bagi terus mendesak pihak PDRM membuka siasatan terhadap pejabat Peguam Negara dan juga Gani Patail.

Hadir bersama dalam aksi di depan IPD Dang Wangi adalah termasuk penyelaras SAMM dari seluruh tanahair dan juga aktivis sekutu dari pelbagai latar belakang. 

Selepas sesi laporan polis selesai di dalam balai, SAMM dan para aktivis terus berkumpul beramai-ramai di depan IPD Dang Wangi membawa pelbagai sepanduk sebagai tanda mendesak. Turut dilaungkan supaya pihak polis jangan ambil ringan setiap laporan polis yang telah dibuat kerana isu ini sangat serius melibatkan kedaulatan negara tercemar, khususnya dalam isu kehilangan Pulau Batu Putih.

SAMM turut melaungkan seruan kepada puluhan anggota polis yang berkubu di depan balai, supaya sedar bahawa adalah menjadi tanggungjawab pihak polis untuk menyiasat pejabat AG walaupun ianya berprofile tinggi. Anak muda menuntut profesionalisma dan integriti pihak polis dibuktikan dengan menyiasat kes ini.

SAMM turut mendesak sekiranya Pejabat AG dan Gani Patail didapati bersih dari anasir pengintip, maka Tun Mahathir harus didakwa kerana menipu dan mengelirukan.

Di akhir aksi mendesak, semua aktivis bersama menyanyikan sebuah lagu yang berlirik seperti di bawah;

Ooo ooo polis
Mana report kami?
Ooo ooo polis
Tak jalan ke lagi?
Jangan selit ke bawah kapet,
Atau buang ke tong sampah,
Ooo ooo polis
Siasat report kami

        Ooo ooh polis
        Mana report kami?
        Ooo ooh polis
        Apa tunggu lagi?
        Bukan kecik isu ini
        libat bab kedaulatan
        Negara kami
        Yang di cintai...

Ooo ooh polis
Mana report kami???
Ooo ooh polis
Apa tunggu lagi???
siasat segra dakwaan tun M
Tarik segera gani patail
Ooo ooh polis
Apa tunggu lagi???

       Ooo ooh polis
       Macamana report kami?
       Ooo ooh polis
       Tak jalan ke lagi?
       Jangan selit ke bawah kapet,
       Atau buang ke tong sampah,
       Ooo ooh polis
       Siasat report kami..

Sekian, turut dikepil beberapa keping gambar untuk tujuan laporan media.

Edy Noor Reduan
Pengarah Propaganda
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)

----------

NAJIB RAZAK KENA PAU

Posted: 25 Nov 2013 06:30 AM PST
KENYATAAN MEDIA
25 November 2013

DAKWAAN INTIPAN: PUTRAJAYA MESTI BERTINDAK TEGAS

Laporan berita yang mengatakan agensi risikan Singapura terlibat dalam aktiviti mengintip telekomunikasi dan trafik internet termasuk dari Malaysia, melalui tap terhadap kabel SEA-ME-WE-3.

Putrajaya wajib memanggil Pesuruhjaya Tinggi Singapura untuk memberikan penjelasan adakah benar risikan Singapura telah melakukan aktiviti intipan sebegini sejak tahun 1970an lagi.Putrajaya juga wajib menghantar surat bantahan kepada Suruhanjaya Tinggi Singapura atas aktiviti intipan sebegini, yang dilapor dilakukan dengan kerjasama Singapore Telecommunications Limited (SingTel).

Pada masa yang sama, Putrajaya wajib meminta penjelasan dari Singapura adakah mana-mana pimpinan tertinggi negara, termasuklah dari pihak Kerajaan dan Pembangkang, diintip komunikasi mereka, seperti dakwaan yang timbul dalam laporan yang mengatakan Canselor German, Angela Merkel, telah diintip sejak 2002.

KEADILAN memandang serius isu intipan, lebih-lebih lagi oleh sebuah negara jiran yang mana beberapa projek mega termasuklah High Speed Rail sedang dibincangkan. Jika isu ini tidak ditangani dengan pantas dan tegas, ia mungkin akan menjejaskan hubungan antara negara.

FAHMI FADZIL
Pengarah Komunikasi

-------------

NEGARA ISLAM CUTI HARI HAD

Posted: 25 Nov 2013 05:30 AM PST


  • Sektor swasta Johor mahu kekal cuti Ahad
  • johor state government logoPersatuan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Tionghua Johor Bahru mengalu-alukan perubahan hari cuti di Johor selagi status quo sektor swasta dan bank kekal.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... APA BENDA NYA INI?.... kah  kah..

kah kah kah... SWASTA IALH KAUM KAPITALIS.... kah kah kah..

kah kah kah..CUTI JUMAAT SABTU UNTUK TUNJUK ISLAM.... kah kah kah...

kah kah kah...MANA LEBIH BERKUASA?... kah kah kah..

kah kah kah..KAUM AGAMA ATAU KAUM PEMODAL... kah kah kah....

kah kah kah... STOCK MARKET BUKA HARI JUMAAT... kah kah kah..

kah kah ...MALAYSIA NEGARA ISLAM  TAK BERANI CUTI JUMAAT..kah kah..

kah kah kah..TAK CAYA CUBA MINTA...kah kah kah..

kah kah kah... NGO ISLAM WAJIB TUNTUT CUTI JUMAAT... kah kah kah..

kah kah kah..KACAU KAUM KAPITALIS... kah kah kah

kah kah kah..NEGARA ISLAM CUTI HARI AHAD... kah kah kah-----------

TUKAR TIUB MEMECAH BERITA SEDUNIA

Posted: 25 Nov 2013 01:52 AM PSTSEKALI LAGI
sebelum bbc
sebelum cnn
sebelum media dunia

tukar tiub pertama di dunia

SITI AISHAH


PEMECAH BERITA SEDUNIA
siapa wanita  malaysia itu?
apa kumpulan itu?
kumpulan maoist apa?

brixton?
london?

siapa chairman ara?
siapa siti aishah abdul wahah?
aishah dari mana?
siapa keluarga aishah
siapa ara bala?
dari mana bala datang?
siapa bersumia dengan orang india tamzania?

hanya tukar tiub
pemecah berita sedunia

CHAIRMAN ARA

------------

I REST MY CASE MY LADY

Posted: 24 Nov 2013 11:30 PM PST


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... CUBA  YOU  TEKA.... kah kah kah..

kah kah kah..KENYATAAN INI UNTUK SIAPA?.... kah kah kah...

kah kah kah...KAH KAH KAH.... kah kah kah...

kah kah kah...I REST MY CASE MY LADY... kah kah kah


----------

JANGAN JADI HASAN MALEK

Posted: 24 Nov 2013 10:00 PM PSTDUIT CUKAI
UNTUK ROSMAH ENJOY

Elak bayar cukai dianggap pengkhianat negara, kata Najib

 Najib Razak (gambar) berkata mereka yang mengelak daripada membayar cukai boleh dianggap... SELANJUTNYA

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... BAYAR CUKAI PADA GEROMBOLAN?... kah kah kah..

kah kah kah..BUKAN PENGKHIANAT.... kah kah kah..

kah kah kah...YANG BAYAR CUKAI ADALAH YANG BODOH... kah kah kah..

kah kah kah..DUIT CUKAI UNTUK ROSAMAH SHOPPING... kah kah kah..

kah kah kah...BODOHLAAAA SAPA BAYAR CUKAI...kah kah kah..

kah kah kah..ROSMAH ENJOY DE MENJOY... kah kah kah...

kah kah kah...RAKYAT DI PAKSA BAYAR UNTUK ROSMAH.... kah kjah kah----------

PRU 14 JANGAN HARAP

Posted: 24 Nov 2013 08:30 PM PST

KOMENTAR TUKAR TIUB
kalau pilihan raya boleh mengubah apa apa
pilihan raya telah lama diharamkan di malaysia

Bekas pengerusi SPR sertai Perkasa untuk pastikan Melayu terus berkuasa

OLEH MUZLIZA MUSTAFA
Bekas pengerusi SPR sertai Perkasa untuk pastikan Melayu terus berkuasaSetelah lama menyepi, bekas pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman menyertai Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia..


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... DO I NEED TO SAY ANYTHING..SIR?... kah kah kah...

kah kah kah..I REST MY CASE MY LORD... kah kah kah


-------------

BILIK SULIT KE PANTAI TIMUR

Posted: 24 Nov 2013 08:00 PM PSTBILIK SULIT
dari kumpulan
teater bukan teater

bilik sulit bukan teater bodek
bilik sulit teater melawan

bilik sulit  teater untuk dewasa
bilik sulit satu jemputan


KELANTAN
JUMAAT 29 NOVEMBER 2013
JAM 8.30 MALAM
KOTA BHARU KELANTAN
Z&H HOTEL
jalan paya bemban
kota bahru
kelantan


TERANGGANU
SABTU 30 NOVEMBER 2013
8:30 MALAM
PUSAT TARBIAH PAS
KUALA IBAI - TERANGGANU


---------------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT