Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


MAT SABU MENANG?

Posted: 22 Nov 2013 06:16 PM PST


 BETUL KE TIDAK BELUM DI PASTIKAN.MUNGKIN INI HANYA KIRAAN UNDI AWAL.SEBAB AKAN DIUMUMKAN PETANG NANTI.ADA SAHABAT POS DI FB.

Mohamad Sabu - 733 undi
Dato Nik Amar - 396 undi

Najib minta bantuan PM Bangladesh tutup penipuan pilihan raya

Posted: 22 Nov 2013 05:45 PM PST

Najib minta bantuan PM Bangladesh tutup penipuan pilihan raya

(Oleh Norasikin Samsi)
KUALA LUMPUR 20 NOVEMBER: Datuk Seri Najib Razak berbohong kepada Perdana Menteri Bangladesh menyatakan kononnya Pakatan Rakyat mendakwa 40,000 rakyat negara itu mengundi Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum ke-13.

Sebaliknya, tegas Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Perdana Menteri pada pembentangan Bajet lalu mengelirukan Dewan Rakyat dengan berkata, Pakatan menuduh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mendaftar 40,000 warga Bangladesh sebagai pengundi.

Anwar"Najib sebenarnya mengelirukan Dewan. Kita dah jelaskan dan kita buat semakan sama ada wujud atau tidak kenyataan begini.
"Dalam semakan kita tidak ada. Kita hanya temui tiga fakta berhubung isu penipuan pengundi," katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Beliau menjelaskan, semakan Pakatan Rakyat mendapati pengundi dibawa dengan pesawat termasuk orang luar dari Sabah dan Sarawak.
Kedua katanya, kenyataan Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof bahawa terdapat 62,000 pengundi yang diragui didaftar sebagai pemilih.
Seterusnya Anwar merujuk kenyataan beliau selepas pengundian awal dengan bukti nama, kad pengenalan dan status kewarganegaraan.

"Warganegara tersebut termasuk India, Bangladesh, Filipina, Indonesia. Soalan saya bagaimana orang dalam kategori warganegara ini boleh dibawa masuk sebagai pengundi awal di bawah tentera dan polis.
"Tetapi sekarang ini, dia (Najib) lemparkan (tuduhan) dan minta bantuan Perdana Menteri Bangladesh untuk mengatakan tidak ada pengundi Bangladesh mengundi di negara ini.

"Mana PM Bangladesh tahu. Ini urusan dalam Malaysia dan patut dipantau oleh SPR. SPR memang terbukti berat sebelah, tidak wibawa, tidak dipercayai lagi," kata Ahli Parlimen Permatang Pauh itu.
Perkara ini diberitahu Najib kepada Sheikh Hasina, semasa pertemuannya dengan Perdana Menteri Bangladesh itu di negara tersebut.

Mengulas lanjut, Anwar berkata, jumlah 40,000 warga Bangladesh seperti didakwa Najib itu sebenarnya merupakan ciptaan blogger Umno.

"Siapa yang kata 40,000? Ini telah dipusing oleh blogger Umno. Kenyatan kita memang ada pengundi luar dan kita buktikan dengan nama dan warganegara dalam senarai pemilih dengan merujuk kenyataan SPR. Perkara ini sekarang disahkan dalam RCI (Suruhanjaya Siasatan Diraja) tentang nama-nama yang dikemukakan untuk pertimbangan SPR," katanya.


Tegas Anwar, perkara itu perlu diserahkan kepada pasukan bebas atau dibawa kepada RCI, bukan dicanang seperti dilakukan Najib.


ANWAR HARUS KEKAL SEBAGAI KETUA UMUM

Posted: 22 Nov 2013 03:19 PM PST


JIKA JAWATAN PRESIDEN DI PERTANDINGKAN,MAKA BIARLAH IANYA DI PERTANDINGAN. DS WAN AZIZAH DIHORMATI MASYARAKAT PERMATANG PAUH KERANA BELIAU PERNAH MENJADI WAKIL RAKYAT DI KAWASAN ITU.MALAH DIAWAL GERAKAN REFORMASI DS WAN AZIZAH ADALAH TOKOH PEJUANG YANG DIHORMATI.


JASA DS WAN AZIZAH TIDAK BOLEH DIKETEPIKAN BEGITU SAHAJA.
"Jika jawatan Ketua Umum diperlembagakan dalam parti, PKR akan berhadapan dengan RoS yang 'kejam' dengan parti komponen Pakatan Rakyat (PR)," kata seorang pemimpin PKR  merujuk kepada Pendaftar Pertubuhan.


 "Jika jawatan Ketua Umum diperlembagakan dalam parti, PKR akan berhadapan dengan RoS yang 'kejam' dengan parti komponen Pakatan Rakyat (PR)," kata seorang pemimpin PKR kepada The Malaysian Insider di Kuala Lumpur merujuk kepada Pendaftar Pertubuhan.

Sumber itu memberitahu, satu kumpulan mahu Anwar terus kekal sebagai Ketua Umum dan jawatan itu dijadikan sebagai jawatan rasmi dalam pindaan perlembagaan kali ini.

Ini akan menyebabkan Dr Wan Azizah terus kekal sebagai presiden.

Sementara kumpulan kedua mahu Anwar menjadi presiden parti itu dan Dr Wan Azizah direhatkan selepas sekian lama memegang pucuk pimpinan sejak Ketua Pembangkang itu dipenjarakan pada 1998.

"Sesetengah pihak percaya, kedudukannya akan tergugat sebaik sahaja mengambil alih jawatan presiden kerana pada ketika ini, kedudukannya di atas semua pihak. Jika beliau menjadi presiden PKR, kedudukan Anwar akan menjadi sama taraf dengan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng," kata sumber itu lagi.

Sementara kumpulan kedua percaya Anwar sebagai presiden PKR tidak akan menimbulkan masalah kerana PAS dan DAP sudah menerima Anwar sebagai calon Perdana Menteri jika PR berjaya menawan Putrajaya.
Seorang wakil rakyat PKR memberitahu, kebanyakan ahli parti mahu melihat Anwar menjadi presiden supaya parti itu lebih mantap dan kukuh kerana jawatan Ketua Umum tidak jelas dan terikut-ikut dengan struktur parti politik di Indonesia.

"Jawatan Ketua Umum dulu diwujudkan kerana selepas dibebaskan daripada penjara, Anwar mempunyai halangan undang-undang daripada memegang jawatan politik, kini halangan sudah tiada.

"Jadi tiada sebab lagi untuk Anwar tidak memimpin PKR sekarang," kata wakil rakyat PKR itu dan menambah Dr Wan Azizah pernah memberikan laluan kepada Anwar untuk bertanding di kerusi Parlimen Permatang Pauh pada 2008.

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Jangan bunuh Mat Sabu!

Posted: 22 Nov 2013 05:55 AM PST


Perwakilan pada muktamar Pas nanti tidak ada pilihan,hanya ada dua. 
Untuk terus maju ke depan, perwakilan pada muktamar itu nanti mesti kena pilih Mat Sabu. Kalau perwakilan dan penyokong-penyokong PAS nak PAS berjalan mengundur ke belakang, mereka boleh pilih dan sokong Nik Amar. 

Tanya lah pada semua orang kecuali orang-orang umno. Semua orang kalau boleh mahu kan hukuman hudud di-laksanakan. Jika Nik Amar yang mewakili kumpulan-kumpulan ulamak yang di pilih, tak semestinya hukum hudud boleh dilaksanakan. Memilih ulamak dalam
 pas bukan menjadi lesen hudud bakal dilaksanakan di Kelantan. Halangan perlaksanaan hukuman hudud bukan lah Mat Sabu, tetapi undang-undang persekutuan yang sentiasa dilindungi oleh umno.

Umno pun tahu yang jika Mat Sabu yang menjadi pilihan perwakilan pada muktamar itu nanti, maka umno akan terus resah,kecewa,putus asa dan lemah. Sebaliknya jika Nik Amar pula yang dipilih,Pakatan Rakyat akan menjadi lemah malah pas sendiri akan ditinggalkan oleh golongan-golongan muda dan profesional. Kesannya umno akan menjadi kuat kembali, malah kedudukan Pas di Kelantan juga belum tentu boleh selamat. Silap haribulan Pas boleh 'terkangkang'. Jika musuh (umno) suka, maknanya ia tidak baik untuk Pas, tidak bagus untuk Pakatan Rakyat. Sebaliknya jika musuh tak suka,ini bermaksud ia baik untuk pas dan baik juga untuk Pakatan Rakyat, malah ianya pasti akan melemahkan umno.

Sejarah perlu diingat... Pas Kelantan pernah menang hanya satu kerusi DUN dari BN. Jika ditakdirkan Pas keluar dari Pakatan Rakyat, penyokong-penyokong Pas yang pro Mat Sabu akan lari kepada Parti Keadilan Rakyat atau sebahagian dari mereka yang profesional tidak mustahil akan ikut Dap sebab Lim Guan Eng pun seorang ahli politik yang hebat. Undi sudah tentu akan berpecah dan kesannya umno akan menang banyak kerusi di Kelantan nanti. 

Akhirnya Pas akan kalah kerana strategi mereka yang mengundur ke belakang.

dollah yankee -
Tak semestinya yang berjanggut,yang berketayap, yang berserban saja yang perlu ada dalam barisan tertinggi Pas. Orang macam Mat Sabu sangat-sangat diperlukan.

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Keputusan pemilihan PAS diumum petang ini

Posted: 22 Nov 2013 03:47 PM PST

Keputusan pemilihan PAS dijangka diumumkan petang ini selepas pengiraan undi hanya akan dimulakan pagi ini selepas berlakunya kesilapan dalam kertas undi untuk jawatan Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat semalam, kata sumber parti itu.
Menurut sumber itu, Jawatankuasa Pemilihan mengambil keputusan untuk membuat pengiraan pagi ini selepas pengundian untuk jawatan AJK PAS Pusat semalam terpaksa dibatalkan berikutan masalah teknikal.
Pengundian untuk AJK PAS Pusat terpaksa dijalankan semula pagi ini ekoran kesilapan dalam kertas undi, tetapi pengundian untuk jawatan Timbalan Presiden dan tiga kerusi Naib Presiden akan masih diguna pakai.
"Kita akan memulakan pengiraan serentak esok selepas pengundian jawatankuasa dilakukan," kata sumber itu kapada The Malaysian Insider lewat malam tadi.
Kira-kira 1,300 perwakilan PAS dari seluruh negara mengundi semalam untuk memilih Timbalan Presiden, tiga Naib Presiden dan AJK PAS Pusat.
Selepas pengundian berjalan, pemimpin PAS meramalkan Mohamad Sabu berada di hadapan untuk jawatan Timbalan Presiden dalam pertembungan sengit bersama pencabarnya, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.
Read More / Baca Lagi >>

Dr Mohd Asri - Menjawab Fitnah Mufti Kedah

Posted: 22 Nov 2013 03:19 PM PST

Prof Madya Dr Mohd Asri bin Zainul Abidin
Ada pihak menunjukkan kepada saya satu rakaman fitnah yang sedang disebarkan, yang dibuat oleh Dato' Badaruddin Mufti Negeri Kedah. Walaupun pada asasnya beliau bercakap tentang nama satu pihak dan isu wahabi namun dalam celahan sepintas lalu beliau menyebut nama saya.
Bagi mengulas hal ini, saya menyebut beberapa perkara berikut;
1. Adapun tuduhan beliau kepada aliran wahabi, itu urusan beliau dengan mereka. Pun begitu, saya katakan bahawa walaupun kita mungkin tidak bersetuju dengan beberapa pandangan ulama Saudi, tapi menuduh puak yang berbeza dengan sewenang-wenang perlulah berhati-hati. Ada kiraan dosa dan pahala di sisi Allah. Saya fikir sebodoh mana pun muslim tidak akan berkata bahawa 'Allah memegang najis', 'Allah macam kera'. 
Tiada siapa yang dapat menerima perkara yang seperti itu. Apakah mungkin untuk kita berkata kepada mereka yang menjadi imam-imam di Masjidil Haram dan Masjid Nabi ada kepercayaan yang seperti itu. Walaupun mungkin ada beberapa perkara yang kita tidak setuju dengan mereka, tidak wajar membuat 'tembakan rambang' kepada mereka.

2. Ada pun beberapa fitnah yang beliau sebut dan seakan macam saya juga bersetuju dengan hal itu maka katakana WALLAHI, wa BILLAH wa TALLAHI itu adalah fitnah beliau semata. Beliau hendaklah membuktikan tuduhan-tuduhan beliau samada melalui rakaman atau tulisan saya sendiri. Satu akhlak yang buruk bagi sesiapa yang menuduh orang tanpa bukti yang boleh dijadikan asas.
3. Isu tidak mengiktiraf keberkatan Nabi s.a.w dan menafikan boleh mengambil keberkataan Nabi s.a.w (tabarruk) termasuk tentang rambut Nabi s.a.w jika hendak dikaitkan dengan saya, adalah dusta. Sesiapa yang menonton video saya di youtube bertajuk: "Memburu Barakah" akan mengetahui pendirian saya tentang hal tersebut. Saya tidak nafikan tetapi berusaha memberikan makna dan panduan.
Read More / Baca Lagi >>

Ada cukai lebih baik daripada GST

Posted: 22 Nov 2013 03:16 PM PST

muktamar pas
SHAH ALAM - Pas hari ini menegaskan pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang diperkenalkan dalam Bajet 2014 merupakan sistem percukaian yang tidak adil tanpa mengira pendapatan rakyat.

Sepatutnya kata Abdul Hadi, kerajaan mengguna pakai kaedah percukaian menurut Islam iaitu dengan hanya mengenakan cukai ke atas sesuatu barangan yang mendatangkan keuntungan dan bukan secara keseluruhan.

Sistem cukai Islam juga katanya sentiasa memastikan kuasa beli rakyat lebih stabil dan kukuh.

"Pas tetap konsisten menolak GST kerana ia boleh melemahkan masa depan ekonomi negara.

Read More / Baca Lagi >>

Rakyat perlu tentang penjanjian TPPA

Posted: 22 Nov 2013 03:13 PM PST

logo59
SHAH ALAM 22 NOV : Malaysia akan berhadapan lebih banyak mudarat daripada manfaat apabila menandatangi perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TTPA) dengan Amerika Syarikat justeru  rakyat diseru untuk menentang perjanjian itu.
Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang, berkata perkara ini berasaskan kepada dominasi perundangan oleh Amerika yang memperlihatkan usaha tersembunyi mereka untuk mengangkat agenda bagi melindungi kepentingan korporat negara itu untuk terus mengekalkan kuasa monopoli perdagangan dunia.
"Sekiranya kerajaan menandatangani perjanjian ini (TTPA) ini, maka ianya bakal mengundang mudarat yang jauh lebih besar daripada manfaat kepada rakyat," kata Abdul Hadi ketika ucapan Presiden sempena Muktamar PAS kali ke-59 yang berlangsung di Stadium Melawati hari ini.
"Adalah tidak wajar sama sekali untuk menyokong sebuah perjanjian yang akan memberi mudarat dan impak besar kepada ekonomi negara dan kesejahteraan masa depan rakyat.
"Rakyat digesa supaya menentang usaha menandatangani perjanjian ini, kerana (perjanjian TPPA) akan mengadaikan kedaulatan negara kepada kuasa imperialis bentuk baru," katanya.
Perjanjian TTPA dianggotai oleh 12 negara rantau Lautan Pasifik, dan dianggotai seramai 600 wakil daripada syarikat korporat bersama-sama dengan wakil kerajaan Amerika Syarikat.

Hudud: Pas tak akan berundur jika dikecam

Posted: 22 Nov 2013 03:11 PM PST

Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub 
SHAH ALAM - Pas tidak akan berundur kebelakang untuk merealisasikan pelaksanaan hudud di Kelantan walaupun mendapat kecaman daripada parti perikatan PR.

Naib Presidennya, Salahuddin Ayub berkata, Pas akan konsisten dalam keputusan tersebut dan perlu diteruskan walaupun rakan PR yang lain menyuarakan kebimbangan mengenai pelaksanaan hukum hudud.

"Kita tak rasa takut untuk perkara ini, ini kerana kita konsisten.

"Semua itu telah difahami DAP dan PKR dalam PR.

"Kecaman itu tak menjadi isu, kita akan terus memberi kefahaman kepada masyarakat bukan Islam mengenai perkara ini.

"Kita juga tak akan berundur kebelakang apabila ada orang kecam kita, seperti PRU lalu, akhirnya kita lihat orang Cina boleh kata hudud pun hududlah sebab mereka mahukan perubahan," katanya kepada Sinar Harian Online. Tambahnya, perkara tersebut juga telah serta perlu difahami DAP dan PKR mengenai perjuangan yang dibawa oleh Pas.
Read More / Baca Lagi >>

TG Nik Aziz optimis hudud dilaksana di Kelantan

Posted: 22 Nov 2013 03:10 PM PST

Nik Abdul Aziz Nik Mat 
SHAH ALAM - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat hari ini berkata, beliau optimis hukum hudud yang diperjuangkan PAS akan dapat dilaksanakan di Kelantan.

Beliau mendakwa hukum hudud kini mendapat sokongan terbuka daripada pihak yang dahulunya senyap dalam isu ini, termasuk segelintir yang sebelum ini menentang pelaksanaannya.
Orang yang menolak hudud adalah orang yang berfikiran amat singkat tetapi mereka yang berfikir panjang akan meyakininya, kata beliau kepada pemberita selepas majlis perasmian Muktamar Pas ke-59 selama tiga hari yang bermula di sini hari ini.
Nik Aziz juga menafikan bahawa undang-undang hudud di Kelantan meniru Brunei walaupun terdapat seorang rakyat Brunei terlibat dalam penggubalan draf Undang-undang Hudud di Kelantan.
"Kalau ada kekurangan... tak ada undang-undang di dunia yang lengkap...mesti ada budi bicara hakim... itulah kelebihannya, Insya-Allah berdoalah bersama-sama supaya (hudud) dapat dilaksanakan (di Kelantan)," katanya. - Bernama

Selangor perkenal bas awam percuma

Posted: 22 Nov 2013 03:08 PM PST

sidang dun 21-11-13 - 1SHAH ALAM 22 NOV : Kegagalan Kerajaan Pusat menyediakan perkhidmatan pengangkutan awam yang berkesan mendorong Kerajaan Negeri memikul tanggungjawab itu demi kepentingan dan kemudahan rakyat.
Exco Kerajaan Tempatan, Datuk Teng Chang Khim, berkata walaupun tidak mendapat sebarang peruntukan daripada Kerajaan Pusat atau mana-mana pihak dan dengan kekangan sumber kewangan yang terhad, Kerajaan Negeri memperkenalkan inisiatif perkhidmatan pengangkutan bas awam percuma.
Menurut Chang Khim (DAP-Sungai Pinang), Kerajaan Negeri juga sentiasa bekerjasama dengan pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) bagi memastikan sistem pengangkutan awam di Selangor selari dengan pembangunan pesat dan peningkatan penduduk.
"Untuk tujuan itu, Jawatankuasa Rancangan Induk Pengangkutan Awam Darat yang di selaras oleh pihak SPAD dan Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) akan membincangkan pelaksanaan inisiatif ini secara bersepadu.
"Antara faktor yang harus diambil kira ialah perkhidmatan 'FeederBus' yang akan dilaksanakan oleh Kerajaan Persekutuan bagi perhubungan kawasan kejiranan dengan stesen pengangkutan rel (MRT/LRT) tidak bertindih," kata Chang Kim.
Read More / Baca Lagi >>

Kongres khas PKR esok tentukan kedudukan Anwar

Posted: 22 Nov 2013 03:03 PM PST


PKR akan mengadakan satu kongres khas esok yang mungkin akan menentukan sama ada Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar) kekal sebagai Ketua Umum tidak dipilih, atau mengambil alih jawatan presiden parti, satu isu yang menimbulkan perpecahan di kalangan pemimpin utama, kata sumber dalaman parti itu.
Mereka berkata, pada ketika ini jawatan Ketua Umum tidak berada dalam perlembagaan dan PKR tidak akan memasukkannya dalam perlembagaan parti itu untuk Anwar.
"Jika jawatan Ketua Umum diperlembagakan dalam parti, PKR akan berhadapan dengan RoS yang 'kejam' dengan parti komponen Pakatan Rakyat (PR)," kata seorang pemimpin PKR kepada The Malaysian Insider di Kuala Lumpur merujuk kepada Pendaftar Pertubuhan.
"Ini akan memaksa Anwar untuk mengambil alih jawatan Presiden PKR daripada isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Ibu Tak Senang Hati Dengan Suami..Mana Satu Perlu Dituruti? - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 22 Nov 2013 02:58 PM PST

Guna/Tiru Benda Yang Baik Daripada Orang Kafir - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 22 Nov 2013 02:57 PM PST

Kenapa Ustaz Pakai Stoking Masa Solat? - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 22 Nov 2013 02:57 PM PST

Solat 'Teman' Untuk Si Mati - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 22 Nov 2013 07:39 AM PST

Wajibkah Baca Senafas Setiap Ayat Al-Fatihah Dalam Solat? - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 22 Nov 2013 07:39 AM PST

Hukum 'Pinjam' Tak Beritahu - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 22 Nov 2013 07:38 AM PST

Suami itu Jeneral, isteri itu Major- Suami buat 'general decisions', Isteri buat 'major decisions'

Posted: 22 Nov 2013 07:36 AM PST

Isu yang masih bergema ialah isu kos perjalanan isteri Perdana Menteri kita. Negara kita sudah ada lima isteri-isteri bekas-bekas Perdana Menteri, Dari Tun Sharifah Rodziah sehingga Tun Hendon yang selepas itu di ambil alih oleh Tun Jeane. Kini kita sedang bersama isteri Perdana Menteri Datuk Paduka Datin Seri Hajjah Rosmah binti Mansor. Dalam ramai-ramai isteri-isteri bekas Perdana Menteri ini tidak ada siapa pun yang boleh menandingi Datuk Paduka Datin Seri Hajjah Rosmah binti Mansor ini dalam hal membelanjakan wang rakyat.
Datin Paduka Rosmah merupakan seorang isteri kepada Perdana Menteri yang paling mahal untuk di tanggung oleh kerajaan dan rakyat Malaysia. Dalam pada kerajaan sedang menyusun dasar yang menjimatkan belanja, isteri PM tidak terlibat dengan pengurangan kos kehidupan semua. Rakyat seperti yang di nasihatkan oleh Perdana Menteri supaya mengubah cara hidup kita semua, isterinya masih tidak mahu mengubah cara hidupnya. Kalau ada pun perubahannya ia adalah perubahan 'from bad to worst'.
Kita tidak boleh membenarkan yang salah, dan menyalahkan yang benar. Kita tidak boleh mengikut jejak langkah Shahidan Kassim, yang bermatian untuk membenarkan yang salah dengan menggunakan berbagai-bagai alasan yang gila tentang perjalanan yang mahal yang terpaksa di tanggung oleh rakyat terhadap isteri Perdana Menteri, yang ayu dan jelita itu.
Dalam keadaaan ekonomi yang tidak menentu ini, kabinet Malaysia masih meluluskan permohonan isteri Perdana Menteri untuk ke luar negara dengan jet eksekutif. Azalina Othman, mendedahkan yang kabinet yang di pengerusikan oleh Muhyiddin telah meluluskan permohonan Rosmah untuk menggunakan jet eksekutif yang sangat mahal itu.
Read More / Baca Lagi >>

Antara Isteri Tengku Adnan Dan Isteri Najib

Posted: 22 Nov 2013 07:31 AM PST

Isu kenaikan cukai pintu yang dicadangkan oleh DBKL baru-baru ini telah menimbulkan keresahan kepada warga kota. Ramai yang terperanjat apabila menerima bil cukai pintu masing-masing. Kenaikan antara 100 peratus hinga 300 peratus yang dicadangkan itu dianggap terlalu tinggi dan membebankan. Setelah dibebankan dengan pelbagai kenaikan kos sara hidup, kenaikan cukai pintu ini tentunya menambahkan lagi kadar darah tinggi sebahagian besar penduduk Kuala Lumpur.

Sebab itu, bantahan mengenainya kedengaran di mana-mana. Tidak ada yang bersetuju dengan kenaikan yang terlalu tinggi itu. Tidak saja Ahli-Ahli Parlimen PR yang menyuarakan bantahan dan meminta DBKL mengkaji semula kenaikan itu, dua Ahli Parlimen BN di Wilayah Persekutuan iaitu Ahmad Fauzi Zahari dari Setiawangsa dan Johari Abdul Ghani dari Titiwangsa turut juga bersuara.

Bagi Ahmad Fauzi, kenaikan itu tidak sesuai dengan keadaan kehidupan rakyat yang semakin terbeban dengan pelbagai kesan kenaikan yang dilakukan oleh kerajaan sendiri seperti penghapusan subsidi gula, kenaikan harga minyak dan sebagainya manakala Johari pula melihat kenaikan cukai pintu yang terlalu tinggi menyebabkan pemberian BR1M langsung tidak memberi makna kepada rakyat.

Read More / Baca Lagi >>

SPM: Kertas Matematik, Matematik Tambahan bocor?

Posted: 22 Nov 2013 07:26 AM PST

SPM
KUALA LUMPUR - Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menerima aduan daripada tiga individu yang mendakwa kertas soalan Matematik dan Matematik Tambahan bagi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini, bocor.
Mohd Husaini Jaslee, Nor Izwan Abu Bakar dan Mohd Rizuan Abd Rashid turut menyerahkan salinan yang didakwa kertas soalan bocor itu kepada pemberita pada sidang media di pejabat PPIM di sini hari ini, yang dihadiri Pengarah Latihan PPIM Dr Izham Nayan.
Mohd Husaini, 30, berkata beliau mengetahui perihal kertas soalan yang didakwa bocor itu daripada beberapa pelajar sebuah sekolah di Seksyen 5, Wangsa Maju pada 19 November lepas.
"Kata mereka, kertas itu diedar ketika mengikuti satu seminar SPM 2013 yang dikelola seorang guru di Masjid Mua'adz Bin Jabal, Setiawangsa pada 17 November lepas bermula jam 8 pagi hingga 4.30 petang.
Read More / Baca Lagi >>

Salleh Man nak jadi ahli DAP atau PKR? tanya Hafiz Nordin (Macai..!!)

Posted: 22 Nov 2013 07:24 AM PST

Penafian Pesuruhjaya Pas negeri, Datuk Mohd Salleh Man bahawa wujudnya campur tangan DAP dan PKR dalam urusan pentadbiran hal ehwal agama Islam di negeri itu, dianggap sebagai satu tamparan kepada anggota akar umbi.

Aktivis Pas, Mohamed Hafiz Mohamed Nordin berkata tindakan Pesuruhjaya Pas itu pelik dan menongkah arus serta boleh diibaratkan sebagai 'memukul' anggota Pas dari belakang yang sebelum ini menyuarakan pendirian mereka demi maruah dan masa depan parti itu.

"Apa sebenarnya niat Mohd Salleh mengeluarkan kenyataan yang bercanggah? Perkara yang dibangkitkan dalam sidang akhbar oleh Timbalan Pesuruhjaya Pas, Muhammad Fauzi Yusoff merupakan suara ahli akar umbi Pas negeri dalam mesyuarat cawangan pada 14 November lalu.

"Mengapa beliau mempertahankan mereka (DAP dan PKR) dan adakah kerana mahu jadi ahli parti itu? Bagi saya penafian yang dibuat tidak bermaruah," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.Read More / Baca Lagi >>

Ugut Keluar Pakatan, PAS Pulau Pinang Bertindak Keterlaluan

Posted: 22 Nov 2013 07:22 AM PST


Hadi akan jumpa pemimpin PR Pulau PinangSHAH ALAM: PAS akan mengadakan rundingan tertutup dengan pemimpin Pakatan Rakyat bagi membincangkan kemelut isu dalaman antara parti itu dengan pentadbiran di Pulau Pinang.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, setakat ini pihaknya masih belum berjumpa dengan pimpinan PAS Pulau Pinang namun berjanji untuk bertemu dan meyelesaikan masalah itu dalam masa terdekat.

"Sehingga kini saya tak juma lagi rakan di Pulau Pinang, hanya baca melalui media sahaja.

"Saya akan jumpa dalam masa terdekat bila dapat penjelasan dan bincang sama-sama dengan Pakatan.

"Isu ini akan diselesaikan secara dalaman bukan melalui media," katanya dalam sidang media selepas merasmika n Muktamar Tahunan PAS ke-59 di Stadium Melawati di sini hari ini.

Timbalan Pesuruhjayanya PAS Pulau Pinang Muhammad Fauzi Yusof, Rabu lalu membidas kerajaan negeri di bawah pimpinan DAP kerana gagal mengamalkan sistem kecekapan, akauntabiliti, ketelusan (CAT) terutamanya dalam pentadbiran hal ehwal Islam dan pelantikan wakil parti sebagai Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

Muhammad Fauzi berkata kerajaan Pulau Pinang meminggirkan PAS serta tidak menghargai usaha dan sumbangan mereka dalam memastikan pakatan pembangkang kekal relevan di kalangan rakyat terutamanya masyarakat Melayu.

Ekoran itu, beliau berkata pihaknya akan mengkaji semula kedudukan mereka dan tidak menolak kemungkinan keluar Pakatan Rakyat jika kemelut itu berterusan.

Mengulas mengenainya, Abdul Hadi bagaimanapun mengakui masalah pasti berlaku memandangkan kekuatan PAS yang hanya ada satu kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) sahaja di Pulau Pinang.
Read More / Baca Lagi >>

Pemilihan PAS: Lebih ramai konservatif bakal dipilih

Posted: 22 Nov 2013 07:19 AM PST


Ahli PAS beratur menunggu giliran mengundi semasa muktamarnya hari ini. Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 22 November, 2013.Ahli PAS beratur menunggu giliran mengundi semasa muktamarnya hari ini. Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 22 November, 2013.Ketika perwakilan PAS mengundi bagi memilih kepimpinan baru untuk parti pembangkang tertua itu, sumber dalaman menjangkakan perubahan bakal berlaku dalam Ahli Jawatankuasa Kerja Pusat parti berkenaan.
Meskipun mereka menjangkakan lebih ramai anggota konservatif menduduki jawatan berkenaan, namun empat jawatan tertinggi daripada Timbalan Presiden dan tiga Naib Presiden akan dikawal kumpulan progresif.
Ada kemungkinan Timbalan Presiden sedia ada, Mohamad Sabu akan dikekalkan.
Dengan tiga individu progresif mengisi jawatan Naib Presiden, salah seorang berkemungkinan digantikan oleh kumpulan konservatif.
Trend mengundi, kata salah seorang ahli lama kepada The Malaysian Insider, menimbulkan kebimbangan ahli akar umbi terhadap Bahagian bagaimana ia dilayan oleh Pakatan Rakyat.
Walaupun PAS berkata akan kekal dalam pakatan pembangkang berkenaan, difahamkan ahli dan pemimpinnya masih khuatir bagaimana mereka akan dilayan oleh PKR dalam pengagihan kerusi dan kempen ketika pilihan raya lalu.
Read More / Baca Lagi >>

Ucapan dasar Presiden, jawab tohmahan musuh

Posted: 22 Nov 2013 07:18 AM PST

SHAH ALAM: Ucapan dasar Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang pada Muktamar Tahunan PAS kali ke-59 pagi tadi disifatkan menjawab segala tohmahan musuh selama ini terhadap PAS.
Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, isu paling besar yang dijawab presiden adalah terhadap tohmahan kononnya PAS sudah terpesong dari perjuangan asal.
"Ucapan Presiden PAS cukup jelas bahawa beliau menegaskan PAS tidak pernah berganjak dari Islam yang menjadi dasar perjuangannya.
"Ini harus difahami oleh semua pihak, bagi saya apa yang diucapnya dan segala tomahan yang dilempar terhadap kita telah terjawab," jelasnya.
Menurut Mahfuz, Tuan Guru Abdul Hadi juga secara jelas menekankan kita tetap meletakkan Islam sebagai dasar sepertimana yang terkandung di dalam perlembagaan parti.
Pesuruhjaya PAS Kedah itu juga turut berpendapat, ucapan tersebut telah menghilangkan semua keraguan permainan politik kotor pihak musuh.
"Saya kira bahawa suatu yang harus diterima dan jangan lagi ada keraguan terhadap dasar perjuangan PAS," sambung beliau.

Masalah teknikal: Pengundian AJK PAS Pusat ditangguh esok

Posted: 22 Nov 2013 04:34 AM PST

Muktamar: Ucapan dasar menjurus penyelesaian masalah umah

Posted: 22 Nov 2013 04:29 AM PST

SHAH ALAM: Bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad Mohd Taib menyambut baik ucapan dasar Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang disifatknnya sebagai penyelesaian kepada masalah umah.


Jelasnya lagi, Ucapan Dasar Presiden PAS sempena Muktamar Tahunan PAS kai ke-59 hari ini  tepat dengan matlamat perjuangan PAS dalam konteks politik negara yang  perlu difahami oleh seluruh ahli PAS.

"Saya melihat ucapan Ustaz Hadi adalah yang terbaik dan menjurus kepada penyelesaian umah secara keseluruhan dan penyurai kepada penyelesaian parti dalam menghadapi suasana politik negara," katanya.

Muhammad berharap apa yang disampaikan ini akan menjadikan PAS sebuah parti yang mampu mendominasi kecermalangan dalam politik Malaysia dan terus memperkukuhkan organisasi parti itu.

Tuan Guru Abdul Hadi ketika dalam ucapan dasar yang bertema 'Rahmat Untuk Semua' hari ini menggesa PAS di semua peringkat mempunyai kefahaman yang jelas tentang dasar PAS dan turun kepada masyarakat bagi menjelaskan dasar Islam yang dibawa oleh PAS.

Dalam ucapan tersebut juga beliau meminta agar ahli-ahli PAS secara keseluruhan perlu mempunyai displin, akhlak yang tinggi dan sentiasa mendalami ilmu dan seterusnya terlibat dalam aktiviti majlis ilmu, usrah, tamrin, muqayyam dan sebagainya dengan pelbagai pendekatan yang sesuai dengan waqi' dan keupayaan masing-masing.

Simptom “perasan kuat” faktor Pemuda PAS tidak lihat realiti sebenar, kata pemerhati

Posted: 22 Nov 2013 04:26 AM PST


Timbalan ketua Pemuda PAS Kelantan Hafiz Musa berucap semasa Muktamar Dewan Pemuda PAS pada Rabu lalu. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari.Timbalan ketua Pemuda PAS Kelantan Hafiz Musa berucap semasa Muktamar Dewan Pemuda PAS pada Rabu lalu. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari.Dewan Pemuda PAS mengalami simptom "perasan kuat" mengakibatkan platform muktamar semalam digunakan untuk menghentam kerjasama dengan parti komponen Pakatan Rakyat (PR), PKR dan DAP, kata pemerhati.
Pemerhati melihat Muktamar Dewan Pemuda PAS sebagai sesuatu yang sia-sia kerana tidak digunakan sebaik mungkin untuk melakukan post-mortem pengukuhan parti, tetapi lebihnya menjadi medan untuk mengkritik rakan komponen PR lain.
"Saya rasa mereka ini dah perasan kuat, mereka dilanda 'simpton perasan kuat'.
"Mereka tidak lagi melihat kepada realiti, realiti politik. Adakah mereka berkeyakinan untuk menjadi parti tunggal tanpa bekerjasama dengan PR?" soal pemerhati daripada Universiti Malaya (UM) yang enggan namanya didedahkan apabila diminta mengulas tentang beberapa kenyataan kontroversi semasa Muktamar Dewan Pemuda PAS semalam.
Read More / Baca Lagi >>

'Sejak 2008, PM dan Rosmah tak naik MAS'

Posted: 22 Nov 2013 04:21 AM PST


 
Lawatan ke Qatar-UAE bukan tindakan pertama yang menyaksikan isteri perdana menteri Datin Sri Rosmah Mansor menggunakan jet kerajaan tanpa penyertaan Datuk Seri Najib Razak, dakwa PKR.

NONE"Ini bukan kali pertama beliau lakukannya," kata Timbalan Presiden PKR Azmin Ali, sambil berkata beliau  sedang mendapatkan lebih maklumat berhubung perkara itu.

Azmin (kanan) berkata, sumbernya dalam Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) mengesahkan, Rosmah dan Najib tidak pernah terbang menggunakan penerbangan negara sejak mengambil alih pentadbiran pada 2008.

Azmin yang juga anggota Parlimen Gombak berkata, lawatan itu menimbulkan dua persoalan, iaitu kelayakan isteri perdana menteri menggunakan jet kerajaan dan sama ada beliau boleh menggantikan kerajaan dalam urusan rasmi.

Semasa lawatan antara 10 hingga 14 November, Rosmah antaranya bertemu dengan perdana menteri Qatar bagi menyampaikan undangan Najib supaya beliau melawat negara ini semasa program Tahun Melawat Malaysia 2014.
Read More / Baca Lagi >>

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


SABAH SARAWAK TUNTUT MERDEKA

Posted: 22 Nov 2013 07:30 PM PST

NASIONALISMA DAYAK IBAN
SEMAKIN MEREBAKMAMAK KERALA
Bro TT, Sabah Sarawak bukan nak merdeka......mamak kerala kata merdeka dah lama dah.....Sekarang sabah sarawak mintak cerai talak 18/20......perkahwinan ini tak sebahagia dan semewah kak mah naik jet sana sini.....sangat bosan perangai ketuanan melayu....tersangat bosan dengan mulut busuk banduan katak perkosa.....mintak kes cerai dirujuk kepada mahkamah icj tuntut harta sepencarian.....

tuntut nafkah........malulah sket....kalau dah gagal dah la......german boleh belah dua cantum balik......korea belah dua tak cantum-cantom....USSR dah pecah belah macam kena c4.....takan hasanmalek lebih pintar dari putin si rusia......takan katak terlebeh pintar dari nelson mandela......kah....kah....kah.....malu la woi.....apa lagi ketuanan mau ? on SABAH SARAWAK NAK MERDEKA
Anonymous
on 11/20/13
 
 OTAK KUTTY
Sultan kiram sama otak dengan mamak kutty,bila otak kitam disimpan dalam lutut, begitulah mamak kerala. bila wang padjakan tidak cukup untuk bail out syarikat perkapalan dan boleh membeli 1 tin arak beer san miguel, maka si mamak kutty mahu buat jambatan melintang patah diselat johor.

Tindakkan ini diteruskan oleh anak mamak kutty apabila minta sewa padjakan pulau pinang dinaikkan kepada kedah.Sudahlah mamak kutty, jangan sampai rakyat malaysia tolak ideologi kolar kuning supaya hak kesamarataan rakyat dalam agama islam dapat diperjuangkan.Jadilah mamak yang jujur dan jangan jadi melayu yang penipu. on SABAH SARAWAK NAK MERDEKA
Anonymous
on 11/19/13
 
BORNEO KAYA RAYA
Putrajaya memperkudakan kekayaan borneo dan pemimpin borneo pula memerkudakan putrajaya demi keselamatan salahlaku mereka tapi harus diingat,.......putrajaya cakap sama borneo......you boleh kaya sampai berbilion-bilion tapi you jangan pintar sangat kalau tak you jumpa Abang ISA.....kah....kah....kah.........

sangat brutal projek memelayu rayakan sabah sehinggakan masuk dewan dengar ceramah pon dah jadi mualaf....pendatang haram baru sampai kelmarin pon dah dapat ic blue...disarawak pula lebih halus sebab jauh pilipina dan suweylasi indon.....kerja semua ada kouta.....kouta hanya untuk yang berugama islam saja....kalau rakyat bodoh, maka 40 kalilah bodohnya pemimpin yang memimpin.... on SABAH SARAWAK NAK MERDEKA
Anonymous
on 11/19/13

 KENAPA UNDI GEROMBOLAN?
heyyyy sibodoh sarawak dan sabah.Kalau engkau tidak mahu semenanjung kenapa engkau undi BN.Kau sendiri yang bodoh atau orang semenanjung?.Kalau kau orang sarawak dan sabah pandai dan kompeten berilah orang lain masuk secara adil.tidak perlu visa kerja,passport seperti kami disemenanjung, Tapi takutt.kesimpulannya rakyat sarawak dan sabah lagi rasict dari UMNO. kah kah kah on SABAH SARAWAK NAK MERDEKA
Anonymous
on 11/19/13

 

------------

MARI KITA TEKA KERJA SIAPA INI

Posted: 22 Nov 2013 06:33 PM PST

NOTA
hingga ke hari ini
pasangan yang 
menjadikan tiga perempuan ini
hamba abdi selama 
30 tahun di selatan london
TIDAK di umumkan  bangsanya

salah seorang dari hamba paksa ini
ialah rakyat malaysia

justeru
mari kita teka bangsa apa
pasangan  yang menjadikan
3 perempuan ini hamba?

Women freed from 'slavery' in London thank charity that helped them

Aneeta Prem of Freedom Charity says three women are relieved to be out but face difficult rehabilitation
All three – a 69-year-old from Malaysia, a 57-year-old from Ireland and a 30-year-old who had had no contact with the outside world – were freed from a house in south London last month

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... 30 TAHUN JADI HAMBA... kah kah kah..

kah kah kah..MARI TEKA INI KERJA SIAPA?... kah kah kah..

kah kah kah..JEPUN? SWISS?.. GERMAN atau TOK ARAB?... kah kah kah

kah kah kah..ATAU DARI KOREA  CHINA INDIA?... kah kah kah

kah kah kah... ATAU DARI AFRIKA.... kah kah kah

NOTA 
ini  hamba abdia di london
berapa berapa ramai
pulak hamba abdi  di saudi
kah kah kah

-----

AHAD PETANG RUMAH PASONG DANG WANGI

Posted: 22 Nov 2013 05:30 PM PSTSIAPA AJEN CIA ITU?

Ejen CIA: Dang Wangi Menjadi Medan Mendesak Siasatan Ke Atas Pejabat Peguam Negara (AG)

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) menyifatkan dakwaan Tun Mahathir yang menyatakan terdapat dua agen perisik CIA dalam pejabat Peguam Negara adalah sangat serius dan pihak polis wajar bertindak segera. Pengakuan tersebut merujuk kepada akuan bersumpah Mat Zain (bekas ketua siasatan jenayah PDRM).

Namun setelah 13 laporan polis dibuat oleh SAMM bersama aktivis sekutu di seluruh negara sejak Sabtu lalu, masih tiada tanda-tanda kertas siasatan dibuka terhadap pejabat Peguam Negara dan juga terhadap Gani Patail. Ini amat menggusarkan menyedari kesan daripada pengintipan ini memudharatkan tanahair.

Paling ketara, beberapa keputusan penting yang melibatkan pihak Peguam Negara dilihat menyebabkan negara kerugian besar, malah Pulau Batu Putih juga tidak sepatutnya terlepas dari kedaulatan tanahair. Peguam Negara Gani Patail telah mengetuai misi mempertahan Pulau Batu Putih di mahkamah antarabangsa tetapi berakhir dengan kegagalan. 

Gani Patail dikatakan turut disasar oleh Tun Mahathir sebagai ejen perisik langsung tidak dipersoal di atas kekalahan tersebut. Malah timbul persoalan, apakah Gani sengaja membenarkan Pulau Batu Putih jatuh ke tangan Singapura yang menjadi sekutu rapat Amerika?

Antara lain, kes PKFZ yang berakhir dengan pembebasan Ling Liong Sik tidak dirayu oleh AG menjadikan kerugian berbilion ditinggal tanpa jawapan. Kes pembunuhan Altantuya juga tidak dirayu lantas skandal rasuah berprofil tinggi pembelian Scorpene yang juga melibatkan bilion ringgit terlepas begitu sahaja. 

Lantaran itu, SAMM meneruskan lagi desakan dengan lebih serius supaya pejabat dan peguam negara segera disiasat. Gani Patail harus ditahan segera kerana perbuatan khianat, atau Tun Mahathir harus didakwa kerana menipu. Apa yang lebih penting di sini ialah di mana tindakkan PDRM?

Justeru itu, SAMM menyeru semua aktivis, pendokong parti dan orang ramai agar bersama dalam satu aksi mendesak di hadapan IPD Dang Wangi pada 24 November (Ahad) bermula jam 2 petang. 

Sekian

Edy Noor Reduan
Pengarah Propaganda
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)----------

ANAK MUDA TAK SUKA SULTAN

Posted: 22 Nov 2013 05:30 AM PST


KOMENTAR TUKAR TIUB
dari mana datangnya sultan ini
dari mana datangnya raja?

para ulamak pas patut bincang pekara ini
bukan hanya bincang 
tentang kapir harbi karpal singh

dizaman nabi muhamad
adakah raja wujud raja dan sultan?
ini ulamak pas wajib timbulkan
DARI FACE BOOK 


Apa2 pun kalau libatkan raja, sultan atau firaun, keputusannya tetap lembab... Islam di malaysia lembab berkembang sebab ada makhluk berjawatan perabis harta rakyat, namanya sultan. ..
Like ·  ·  · 6 hours ago · 


-------------

TANGKAP GHANI PATAIL

Posted: 21 Nov 2013 10:02 PM PST


SIAPA AJEN CIA
DALAM PEJABAT PEGUAM NEGARA
APA TUGAS AJEN INI?
SIAPA BERI KEBENRAN AJEN INI MASUK?


SILA DATANG BERAMAI RAMAI
PETANG AHAD INI
BUAT LAPORAN POLIS
DI RUMAH PASONG
DANG WANGI


ADAKAHG NAJIB DI PAU
OLEH CIA?

-------

NAJIB DAN BANGLANYA

Posted: 21 Nov 2013 08:30 PM PST
KOMENTAR TUKAR TIUB
kenapa ini dilakukan?

najib ke hulu ke hilir
bawa cerita bangla kerana
anwar dan pakatan masih belum
menerima secara resmi kerajaan najib

dunia masih menunggu
kenyataan resmi ini
media seluruh dunia
ternanti nanti

dalam bahasa politik 
pakatan ' tidak mengalah - no concede'
tidak ada kenyatan 'concede'

najib sedar united malays national organisation 
hanya dapat 47% undi

najib sedar pakatan rakyat dapat 52% undi rakyat

najib sedar  gerombolan ketuanan melayu
menang dengan jalan tipu
tipu yang disusun dan di rancang oleh spr

justeru najib ke hulu ke hilir
meroyan dengan kesah 40.000 bangla

Najib minta bantuan PM Bangladesh tutup penipuan pilihan raya

"Tetapi sekarang ini, dia (Najib) lemparkan (tuduhan) dan minta bantuan Perdana Menteri Bangladesh untuk mengatakan tidak ada pengundi Bangladesh mengundi di negara ini. Mana PM Bangladesh tahu. Ini urusan dalam…

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... LAWAK LAAA.... kah kah kah..

kah kah kah..ALI BABA ADA 40 PENYAMUN... kah kahkah..

kah kah kah..NAJIB RAZAK DENGAN 40.000 BANGLA... kah kah kah..

kah kah kah..I REST MY CASE MY LORD.... kah kah kah

--------

PROJEK MEMBODOHKAN MELAYU

Posted: 21 Nov 2013 08:00 PM PST
NOTA
takut nak bersaing
dengan bukan melayu
takut terus corot
kah kah kah
BOIKOT PRK UiTM?

Selaku pensyarah baru di UiTM, saya sangat tertarik untuk menulis cerita ini rentetan peristiwa yang telah berlaku beberapa hari sebelum . Mungkin tulisan ini agak ringkas tetapi cukup untuk kita berfikir.

Semua tahu bahawa dikatakan UiTM merupakan kubu kuat Pro – Aspirasi. Walau apa pun terjadi, Aspirasi akan terus bertahan di UiTM.

Semalam salah seorang daripada pelajar saya minta supaya berjumpa, katanya ada suatu cerita menarik. Ramai kawan-kawan lain tidak mahu turun mengundi.

Pelajar yang berjumpa dengan saya itu katanya mahu bertanding.

 Justeru, dia meminta jasa baik saya supaya menyeru pelajar-pelajar turun ke padang dan mengundi.

Namun begitu, terdetik di hati saya untuk menyiasat apa sebenarnya yang terjadi.

Kabinet Majlis Perwakilan Pelajar dibubar pada 18 November 2013. Malangnya, hal ini tidak digembar-gemburkan kepada sekalian pelajar. 

Selain itu, menurut maklumat yang saya terima. Selepas tarikh pembubaran, pelajar yang berminat untuk bertanding hendaklah datang ke pejabat Hal Ehwal Pelajar dan mengambil borang dan menyerahkan semula pada hari khamis semalam. 

Apa yang saya dapat lihat ialah berita ini juga tidak digembar-gemburkan dan segalanya sepi. 

Ia terjadi seolah-olah segalanya bersifat eksklusif dan dalaman. Pelajar tidak dimaklumkan!

Dalam hal ini, pelajar yang berjumpa dengan saya juga menyatakan wujud akaun twitter seperti UiTM Insider, Kelab Sosialis UiTM, Pro Mahasiswa UiTM, GAMUS UiTM dan lain-lain yang menyeru supaya pilihan raya kampus yang akan diadakan pada 27 November 2013 (Rabu) ini diboikot. 

Kumpulan-kumpulan ini datang dengan hashtag #DemiUiTM, #BlackUiTM, dan #BoikotPRKUiTM.

Selaku ahli akademik, saya tidak mahu mengulas isu ini secara politikal.

Tetapi, saya tertanya – tanya. Jika inilah perkara yang terjadi dan ia mendapat sambutan luas dalam kalangan pelajar. Maka, ada sesuatu yang "tidak kena" dalam sistem kita.

Dr. Jamaluddin Ahmad
Pensyarah Fakulti Pendidikan,
UiTM Shah Alam.


PENCAPAIAN TERHEBAT PELAJAR
membuat
KEPALA BANA TERBESAR

Para pelajar dan warga Universiti Teknologi Mara Cawangan Jengka mengelilingi logo 1Malaysia yang diperbuat daripada 370,000 cawan plastik terpakai di universiti berkenaan, semalam.

KUALA KRAU 31 Jan. - Universiti Teknologi Mara (UiTM) Pahang mencatat nama dalam Malaysia Book Of Records (MBOR) apabila membentuk logo 1Malaysia menggunakan bahan kitar semula iaitu cawan plastik semalam.

Pengiktirafan itu diumumkan oleh wakil MBOR, Zulhairi Md. Zin apabila kumpulan penuntut terbabit berjaya menyiapkan logo itu menggunakan 370,000 bekas minuman tersebut.

-----------

SANDIWARA LAHAD DATU

Posted: 21 Nov 2013 07:30 PM PST
PENULIS SKRIP
SANDIWARA LAHAD DATU


NOTA
ingat tak kenyatan ketua gerila  raja solo
'lepas priu nanti.. kita akan mula kan kembali...'

kah kah kah
mana punay gerila buat strateji macamn ini
kalau musuh sedang sibuk
itu lah masa menyerang

ini gerombiolan sedang sibuk
maka dilakukan gencatan senjata
kah kah kah

NOTA
tak caya?
tanya rosmah
berapa kali dias menjanda?
kah kah kah

PELAKON SANDIWARA
LAHAD DATU

Dedah dalang pencerobohan Lahad Datu

KUALA LUMPUR 20 Nov. - Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mendesak kerajaan mendedahkan identiti tiga pemimpin pembangkang yang disyaki terlibat dalam insiden pencerobohan kumpulan pengganas Kiram di Lahad Datu, Sabah Februari lalu.

Presiden Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM), Laksamana (B) Mohd. Anwar Mohd. Nor berkata, dalang yang disyaki menggugat keselamatan negara itu harus didedahkan kepada masyarakat kerana mereka dianggap sebagai pengkhianat negara.

"Bukan sahaja perlu didedahkan, tetapi jika didapati bersalah, mereka harus dihukum secara maksimum berpandukan undang-undang sedia ada," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... NI NGO BANGANG.... kah kah kah..

kah kah kah...KES TIGA PEMIMPIN ITU SANDIWARA... kah kah kah..

kah kah kah..ITU SKRIP LAHAD DATU... kah kah kah..

kah kah kah..ITU SKRIP NAK TAKUT KAN RAKYAT SABAH.... kah kah kah..

kah kah kah...LAHAD DATU ITU SANDIWARA.... kah kah kah..

kah kah kah..DI PENTASKAN UNTUK DAPAT UNDI SABAH... kah kah kah..

woit...PASAL APA BANGANG SANGAT NI.... kah kah kah..

kah kah..TUNGGU LAAA SAMPAI ROSMAH JADI ANAK DARA...  kah kah..

kah kah kah...KES INI TAK AKAN ADA... kah kah kah


SOALAN UNTUK KURUN INI
pada hari kedua pemimpin gerila
telah mengeluarkan kenyatan
merek datang untuk bertemu dengan personaliti
SAMPAI HARI INI 
TAK TAHU 
SIAPA PERSONALITI ITU
skrip ini tergantung

KALAU 3 PEMIMPIN PEMBANGKANG 
DI DAKWA
malah orang ramai
mahu lihat mereka di dakwea
maka lagi bocor 
skrip sandiwara
kah kah

---------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT