Shahidan Kassim 
KUALA LUMPUR – Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim menyangkal dakwaan Ahli Parlimen pembangkang bahawa peningkatan perbelanjaan di Jabatan Perdana Menteri (JPM) adalah disebabkan oleh pembayaran gaji beberapa Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) di beberapa agensi di bawah JPM.

Beliau berkata,  peningkatan perbelanjaan itu bukan disebabkan oleh pembayaran gaji yang tidak munasabah hingga menyebabkan peningkatan peruntukan hingga RM2 bilion.

"Kalau gaji tidak munasabah itu kita boleh jawab. Tapi kalau peningkatan (peruntukan) disebabkan oleh gaji CEO tidak betul.

"Takkan pembayaran gaji CEO itu menyebabkan kenaikan hingga RM2 bilion. Kenaikan itu pastinya ada sebab-sebab lain," katanya kepada pemberita di bangunan Parlimen semalam.

Ditanya mengenai penubuhan beberapa agensi baharu di bawah Bajet 2014 yang dilihat berperanan sama dengan agensi sebelumnya, Shahidan berkata, ada keperluan agensi itu ditubuhkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Masing-masing ada keperluan. Sudah pasti kita akan elakkan pertindihan tugas antara agensi," katanya.

Sebelum itu, Ong Kian Ming (DAP-Serdang) mendakwa pembayaran gaji lebih tinggi kepada penjawat kontrak JPM adalah faktor perbelanjaan kerajaan meningkat sebanyak 13 peratus pada 2014.