Nuffnang

Pengikut

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Kambing Hitam: Pegawai k'jaan yang keluar IC, kata Mahathir

Posted: 10 Sep 2013 09:13 PM PDT

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyalahkan "pegawai kerajaan" yang memberikan kerakyatan dan mengeluarkan kad pengenalan kepada calon tidak layak.

Beliau yang memberi keterangan di suruhanjaya siasatan diraja berhubung pendatang asing Sabah berkata, amalan seperti itu bukan satu dasar kerajaan semasa beliau menjadi perdana menteri.

Katanya, dasar pada masa itu hanyalah untuk memberikan kerakyatan kepada individu yang tinggal di Sabah "untuk masa yang lama" yang layak untuk mendapatkannya mengikut undang-undang.

Mencari pemimpin bangsa Melayu bukan pemimpin Umno

Posted: 10 Sep 2013 08:58 PM PDT

Kenapa seorang ahli DAP berminat untuk tahu kepimpinan jenis apa yang akan muncul dalam pemilihan Umno yang akan datang nanti?

Walaupun DAP, saya orang Melayu dan mana-mana pihak yang mendakwa mereka mewakili kepentingan Melayu, mestilah kita kena periksa dahulu. Pada peringkat peribadi juga, saya tidak akan terima dakwaan yang tidak disokong penghujahan. Pembaca upahan pegawai  Najib yang ptui sana dan ptui sini, tidak perlu buang masa dengan saya.  Saya hanya simpati dengan mereka yang terpaksa membaca apa yang saya tulis dan mengambil masa lama untuk faham apa yang ditulis. Saya sudah lali dengan cemuhan seperti ini yang datang daripada pembaca kualiti ludahan dan kahak.

Kita hendak lihat dan kaji akan kesahihan dakwaan tersebut atau ia omongan kosong orang yang gila kuasa. Sebab pemilihan itu akan menentukan kualiti kepimpinan akan datang yang akan mentadbir negara ini seketika mereka berkuasa. Kerajaan pimpinan Umno ialah sebuah kerajaan seketika ini - government for the time being dan akan bertukar  apabila rakyat meluat kepada mereka.

Masanya akan tiba - sekarang ini bukan Melayu rata-rata menolak Umno dan BN bukan sebab mereka Melayu. Perasaan seperti itu tentu ada tidak syak lagi - tetapi sebab penolakan yang lebih besar ialah kerajaan gagal mengurus dan mentadbir negara dengan baik. Orang Melayu pun semakin ramai menolak Umno. Yang menyelamatkan Umno kepada saya dua perkara; (1) Umno terus menyogok dan merasuah rakyat dengan wang Ringgit terutama orang Melayu yang hidup susah dan (2) Umno melaga-lagakan bukan Melayu dengan Melayu.

Seterusnya , kita hendak lihat pemimpin Melayu jenis apa yang Umno tawarkan kepada orang Melayu? Dan mana tahu, jika kepimpinan yang muncul itu serasi dengan prinsip perjuangan sejagat, DAP boleh berkerjasama dengan Umno untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat.  Kalau orang Umno tidak faham dan tahu, itu pun matlamat kita - bukan untuk mengekal tahap pencapaian yang sedia ada tapi meningkatkannya. Jika tidak mampu meningkatkan, kepimpinan yang ada mesti diganti.

Pentadbiran Najib mesti dinilai daripada sudut ini sahaja. Berjayakah Najib membaiki standard kita? Kalau tidak, Najib mesti diganti. Tidak perlu sentimental terhadap ikatan dengan Najib. Terutama orang Pahang. Bodohlah orang Pahang jika bersetia kepada Najib hanya semata-mata dia orang Pahang dan orang berlumb berpentesan kaki memuji dan memuja Najib. Ia bukan macam dunia akan kiamat untuk orang Pahang jika Najib bukan PM.

Umno kena ingat bahawa bukan semua orang Melayu menyokong Umno. Majoriti tidak menyokong mereka walaupun Umno tipu sana dan sini menyatakan sokongan Melayu meningkat semasa PRU13 baru-baru ini. Kemukakan faktanya jika betul.
Read More / Baca Lagi >>

Pengkhianat Negara: Dr M dakwa tak tahu tentang 'Projek IC'

Posted: 10 Sep 2013 08:52 PM PDT

Tun Dr Mahathir Mohamad menafikan mempunyai sebarang pengetahuan tentang apa yang dikenali sebagai 'Projek IC' atau 'Projek Mahathir' di Sabah, yang didakwa memberi kerakyatan kepada pendatang tanpa izin.

Katanya, beliau tidak pernah mendengar tentang perkara itu sehinggalah baru-baru ini.

Bekas perdana menteri itu memberitahu demikian kepada Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai pendatang tanpa izin di Sabah hari ini.

Ditanya oleh pegawai pengendali Manoj Kurup mengapa projek itu dinamakan sedemikian, Dr Mahathir berkata beliau tidak tahu mengenainya.

Katanya, nama beliau telah digunakan untuk banyak perkara.

Dr Mahathir berkata, mereka menggelarnya sebagai rasis dan ultra tetapi beliau tidak memperdulikannya kerana "ia adalah sebahagian daripada kehidupan politik".

Kesan Domino

Posted: 10 Sep 2013 08:49 PM PDT

Oleh Hashim Bin Ahmad Shiyuti
Kesan domino adalah satu frasa kata yang mendefinisikan kesan berangkaian dan saling kait mengait di antara satu perkara kepada perkara yang lain. Sekeping domino yang dijatuhkan akan menjatuhkan domino-domino lain yang tersusun secara satu persatu sehingga selesai kesemuanya.

Begitu juga dengan apa yang akan terjadi kepada sesuatu perkara yang dikaitkan dengan kesan domino. Kenaikan harga petrol ron 95 dan diesel sebanyak RM 0.20 adalah merupakan domino pertama yang terjatuh dan akan memberi kesan kepada harga barangan-barangan lain yang terlibat terutama yang memerlukan pengangkutan dari satu tempat ke tempat yang lain. Peningkatan kos bagi input kepada sesuatu pengeluaran secara langsungnya akan meningkatkan kos kepada produk yang akan dihasilkan. Sebagai kesudahan, pengguna akhir akan menerima peningkatan kos secara inklusif dan kesan berganda ke atas kesemua barangan yang digunakannya.
Selain itu, harga barangan juga akan meningkat disebabkan oleh adanya mereka yang menangguk di air yang keruh. Tiada siapa yang dapat memberi jaminan bahawa keseluruhan peniaga adalah merupakan mereka yang beretika dan amanah sungguhpun tidak semua mereka adalah celaka dan punah. Tetapi secara makronya, akan ada mereka yang mengambil kesempatan untuk mengaut keuntungan dengan menaikkan harga walaupun peningkatan petrol tiada kaitan di dalam penghasilan produk atau servis yang dikeluarkan olehnya. Yang teraniaya adalah pengguna akhir dan mereka yang tidak mempunyai pilihan selain daripada membeli dengan harga yang tinggi ini.
Peningkatan petrol ini secara tidak langsung akan menyebabkan berlakunya peningkatan harga secara global di peringkat lokal. Peningkatan harga yang tidak sejajar dengan pendapatan akan menyebabkan nilai permintaan dalam bentuk wang ringgit akan lebih tinggi berbanding kuasa beli yang setara. Keadaan ini akan meningkatkan inflasi nasional dan secara tidak langsung dan membantu kepada peningkatan produk-produk lain.
Kesan domino ini adalah konsisten dengan kesan berganda (multiplier effect) di mana setiap jatuhan domino akan dibawa bersamanya momentum jatuhan yang meningkat di antara satu domino dengan domino yang lain. Peningkatan harga yang bermula sebanyak 20 sen pada petrol akan dipindahkan kepada peningkatan kos pengangkutan di mana ia melibatkan hampir semua peringkat pengeluaran. Peningkatan kos pengeluaran akan memberi kesan kepada marjin keuntungan dan semestinya syarikat tidak akan menanggungnya secara sendirian. Sebaliknya, mereka akan memindahkan kos tersebut kepada pelanggan. Kombinasi kos-kos di semua peringkat ini semestinya memberi kesan berganda kepada pengguna akhir. Bayangkan, sekiranya kos pengangkutan bagi setiap barangan dinaikkan sebanyak 3% bagi setiap peringkat dan sesuatu proses pengeluaran itu akan mengambil minimum 4 peringkat, maka jangkaan nilai berganda adalah sekitar 12% (3% x 4 peringkat = 12%). 12% ini adalah merupakan nilai jangkaan peningkatan harga akhir kepada sesuatu barangan. Nilai ini dikira konservatif kerana peningkatan sebenar bagi setiap liter petrol ialah 10.53% berbanding harga sebelum ini.
Read More / Baca Lagi >>

All eyes on Dr M and what 'TRUTHS' he will tell the Sabah RCI

Posted: 10 Sep 2013 08:47 PM PDT

KUALA LUMPUR - Former prime minister Mahathir Mohamed has arrived at the Kota Kinabalu High court to testify in the Royal Commission of Inquiry into illegal immigrants who were allegedly offered citizenship in exchange for voting his BN coalition during elections.
Mahathir, who served as PM from 1981 to 2003, has been fingered as the main culprit behind the scam that Sabahans blame for their abject economic and social situation.
The 88-year-old veteran Umno leader has denied all allegations, pointing the finger back at his former deputy - Anwar Ibrahim, who is now the Opposition Leader.
"Dr M will deny everything. His presence is to do damage control. In the end, Malaysians, especially Sabahans, won't get anything useful out of the RCI. No one of importance will be brought to book," Opposition MP for Batu Tian Chua told Malaysia Chronicle.
Damage control?
Anwar too is due to testify before the Sabach RCI. According to his aides, he is expected to fly into the state for the September 16 Malaysia Day celebrations.
The former deputy prime minister has said he was not kept "in the loop" by Mahathir on the citizenship scam, which has been tagged Project M.
Last month, 2 officials from the RCI had flown down to Kuala Lumpur to record Anwar's statement.
Anwar's lawyer, Latheefa Koya, told the press that he had expressed his willingness to take the witness stand so as to help expose the culprits, whose actions he has often condemned as being "treasonous" as it directly threatened national security.
Read More / Baca Lagi >>

A Samad Said besar kerana karyanya

Posted: 10 Sep 2013 07:56 PM PDT

Oleh A Shukur Harun
Hanya sesekali dalam sesuatu zaman, seorang sasterawan besar lahir untuk mengisi erti kemanusiaan dan kebebasan serta menjadi jurubicara masyarakat dan zamannya.
Di sepanjang zaman, memang ramai penulis yang muncul dalam pelbagai genre, tetapi hanya sejumlah kecil yang benar-benar mampu mengisi tugas itu. Malah dari jumlah yang kecil itu pula, lebih kecil lagi yang bertahan dan mampu mendambakan dirinya walau menghadapi badai dan gelombang.

Daripada jumlah yang sangat kecil itu hadir dan mengalir sasterawan besar A Samad Said. Dalam usianya yang lanjut, 78 tahun itu, dia menjadi ikon anak muda pula, sesuatu yang kelihatannya aneh dan sangat jarang berlaku. Iaitu dalam usia lanjut, sasterawan berasal dari Belimbing Dalam Melaka itu, menjadi idola generasi baru, menyebabkan ada sesetengah pihak sukar memahaminya. Sasterawan ternama ini menjadi besar kerana usahanya menjadi besar  dan beliau akan terus menjadi besar walau berdepan dengan 'ribut taufan' yang cuba menggugat kewibawaannya. Sebab itu apabila ada pihak yang menuntut supaya Anugerah Sasterawan Negara itu ditarik balik, reaksi segera dari A Samad Said ialah, "Silakan ambil, bila-bila masa" justeru beliau tetap besar kerana karyanya.
Untuk ini saya teringat sebuah dialog hebat dalam novel Ernest Hemingway, 'Old Man And The See', "You can destroy people, but you cannot defeat people." – sama seperti apa yang diucapkan oleh Mahatma Ghandi di depan polis yang menangkapnya, "You can arrest me but you cannot defeat me." Memang manusia boleh dihancurkan, tetapi tidak boleh dikalahkan.
A Samad Said adalah jurubicara masyarakat pada zamannya, bahkan mungkin melampaui zamannya.
Tahun lalu, kami dari Seniman Paksi Rakyat (Paksi) dan Markas Madrasah Tarbiyah, Kampung Bandar Dalam, Kuala Lumpur, pimpinan Cikgu Ishak Surin,  mengadakan sambutan hari lahir yang ke-77 Sasterawan Negara itu dalam suasana penuh syahdu dan sederhana.
Kami meraikan beliau bukan semata-mata kerana menyambut hari lahirnya itu, tetapi bahkan kerana kehadirannya di tengah medan perjuangan yang membara, malah menjadi antara tokoh penggerak kebangkitan rakyat bahkan mencetuskan sebuah phenomena yang menarik terutama di kalangan golongan muda.
Di majlis itu saya berucap, dengan menyebutkan bahawa dalam umur 77 tahun, A Samad Said dapat menyaksikan suasana politik dan kemasyarakatan yang sedang menuju 'arah yang tidak tentu arah'.
Beliau sedang menyaksikan suasana seolah-olah negara dan bangsa ini kehilangan jati diri, kehilangan kebebasan, malah seperti kehilangan manusiawinya.
Sebagai sasterawan, beliau menyaksikan semuanya ini dengan penuh kecewa dan bertanya mengapa negara dan bangsa yang sudah lebih setengah abad merdeka ini berada dalam kancah yang sedemikian rupa.
Read More / Baca Lagi >>

Selangor bakal belanja RM3 hingga RM4 bilion laksana manifesto PRU-13

Posted: 10 Sep 2013 07:51 PM PDT

AMPANG, 10 SEPT: Kerajaan Negeri Selangor dijangka akan membelanjakan RM3 hingga RM4 bilion bagi melaksanakan dasar yang terkandung dalam Manifesto Pakatan Rakyat (PR) Selangor yang diumumkan pada Pilihan Raya Umum ke 13 lalu.
iskandar-samad-pink-01Anggaran itu bagaimanapun boleh meningkat sehingga RM6 bilion tertakluk kepada cadangan yang bakal dikemukakan pemimpin masyarakat tempatan di Majlis Dialog Manifesto Kerajaan Negeri Selangor 2013 Bersama Rakyat, yang kini giat diadakan di seluruh negeri.
Menurut Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Peneroka Bandar Selangor, Iskandar Abdul Samad, anggaran itu meliputi peruntukkan untuk sepenggal bagi skim-skim yang dilaksanakan dalam program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES).
"Pada 2008 kita belum bentuk kerajaan lagi, tetapi untuk 2013 hari ini kita sudah buat kriteria secara terperinci.
"Kita cuba habiskan dialog kita minggu ini dan selepas itu barisan exco akan bermesyuarat pada 18 hingga 20 September di mana kita akan bawakan segala maklum balas dari tuan-tuan dan puan-puan, Insya-Allah.
Demikian kata Iskandar dalam majlis dialog sama bagi peringkat kawasan pentadbiran Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) di Galeri MPAJ malam tadi.
Dialog tersebut diadakan bagi mendapatkan pandangan rakyat Selangor untuk dimasukkan dalam Belanjawan 2014 Negeri Selangor sebelum dibentangkan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada sebelum hujung tahun ini.
Read More / Baca Lagi >>

Kenapa kerajaan tidak wajar naikkan harga minyak?

Posted: 10 Sep 2013 07:47 PM PDT

Chang Lih Kang

Bersembunyi di belakang topeng "konsolidasi fiskal", "penyelarasan subsidi", "rasionalisasi subsidi" dan terma lain, kerajaan Barisan Nasional (BN) menaikkan harga petrol RON95 dan diesel sebanyak 20 sen, iaitu kira-kira 11% daripada harga asal.

Antara alasan pentadbiran Najib Tun Razak adalah pengurangan subsidi akan mengukuhkan asas ekonomi negara, memperbetulkan sistem subsidi sekarang yang tidak berkesan, dan menjimat wang sebanyak RM3.3 billion (ribu juta) setahun.

Sekiranya kita meneliti keadaan ekonomi negara kita, tidak dapat dinafikan bahawa ekonomi sekarang berada dalam keadaan yang genting. Nilai matawang kita jatuh merundum sebanyak 7.9% pada tahun ini. Agensi penarafan kewangan antarabangsa, Fitch Ratings, menurun-tarafkan prospek ekonomi negara kita dari "stabil" kepada "negatif".

Ini bermakna reputasi kewangan negara kita dipertikaikan dan kita akan menghadapi kesukaran untuk meminjam wang, atau terpaksa menanggung kadar faedah yang lebih tinggi melalui pinjaman yang diambil.

Hutang negara kita berada di tahap yang kritikal, iaitu 53% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), yang juga merupakan kedudukan hutang negara yang tertinggi sejak kemerdekaan. Had pinjaman yang dibenarkan oleh Perlembagaan Persekutuan hanyalah 55% daripada KDNK, dan kini kita sudah mencecah 53%.

Dalam siaran akhbar yang bertarikh 21hb Ogos 2013, Bank Negara menyemak semula jangkaan pertumbuhan ekonomi negara kita dan turunkan jangkaan kadar pertumbuhan dari 5% hingga 6% kepada 4.5% hingga 5%.

Semua fenomena di atas menunjukkan ekonomi negara kita memang perlu diperkasakan dengan kadar segera.

Rasuah sebab utama asas ekonomi rapuh

Namun, sementara kita mengakui keperluan untuk mengukuhkan asas ekonomi negara, kita perlu sedar bahawa sebab utama asas ekonomi kita rapuh adalah kerana rasuah dan penyelewengan yang berleluasa. Berbanding dengan subsidi yang diberikan kepada rakyat jelata, wang yang diselewengkan oleh Barisan Nasional jauh lebih banyak.
Read More / Baca Lagi >>

Kongsi gelap dahulu tiada kaitan orang politik – Fauzi

Posted: 10 Sep 2013 07:42 PM PDT


KUALA LUMPUR: Biarpun kegiatan kongsi gelap bukan merupakan satu ancaman baru kepada negara, kemunculannya kebelakangan ini menimbulkan kebimbangan di kalangan rakyat.

Senario tembak-menembak di tempat awam dan terbuka yang semakin meruncing muktahir ini, sering dikaitkan dengan pembabitan kongsi gelap yang akhirnya satu operasi membanteras kegiatan ini digerakkan secara meluas.

Terdapat dakwaan yang mengatakan kegiatan kongsi gelap ini sukar dibendung dan dibanteras kerana ia dinaungi dan dilindungi oleh pihak tertentu seperti orang politik, malah pihak polis sendiri.

Bagaimanapun, dakwaan itu dinafikan bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Fauzi Shaari (gambar), lebih-lebih lagi ketika beliau mengetuai jabatan tersebut, sebelum ini.

Ketika dihubungi Harakahdaily, beliau berkata kegiatan kongsi gelap ini tidak pernah dikaitkan dengan mana-mana orang politik ketika tempoh perkhidmatan beliau, berbanding yang didakwa hari ini.

"Jika dahulu, kegiatan kongsi gelap ini tidak pula dikaitkan dengan mana-mana orang politik. Tidak macam sekarang. Namun, kongsi gelap ini bukan ancaman baru kepada negara," kata beliau yang menyokong langkah kerajaan membanteras kegiatan kongsi gelap ini.

Berdasarkan pengalaman beliau, Fauzi berkata kumpulan kongsi gelap sebelum ini menjalankan kegiatan mereka secara bersembunyi, dan tidak secara terang-terangan seperti hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Projek IC Palsu: Dr M beri keterangan kepada RCI Sabah hari ini

Posted: 10 Sep 2013 07:33 PM PDT

Ketika tempoh setahun Suruhanjaya Diraja (RCI) untuk menyiasat isu pendatang tanpa izin di Sabah hampir berakhir, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad akhirnya akan memberi keterangan kepada RCI hari ini.

Nama Dr Mahathir yang menjadi perdana menteri selama 22 tahun antara 1981 hingga 2003, tidak dilibat secara langsung tetapi para saksi beberapa kali memberitahu RCI tentang kewujudan 'Projek M' yang memberikan kewarganegaraan kepada pendatang tanpa izin di Sabah.

Semasa prosiding suruhanjaya tersebut, nama bekas pembantunya, Datuk Aziz Shamsudin, dan bekas orang kanan beliau ketika itu, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Megat Junid Megat Ayub, telah didakwa terlibat.

Dr Mahathir tampil ketika tempoh RCI akan berakhir hujung bulan ini, kecuali jika mereka memohon lanjutan tempoh tersebut daripada Yang di-Pertuan Agong.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, seramai 167 saksi yang dipanggil oleh RCI, tetapi Dr Mahathir akan menjadi saksi ke-209 untuk memberi keterangan.

Bekas timbalannya, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang kini menjadi Ketua Pembangkang, dijangka memberi keterangan kepada RCI pada 19 September.

Ini adalah kali kedua Dr Mahathir memberi keterangan kepada RCI dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Kali terakhir adalah pada tahun 2008 kepada RCI VK Lingam yang menyiasat dakwaan penetapan kehakiman.
Didakwa, projek yang memberi kewarganegaraan kepada PATI  itu dilakukan untuk membolehkan kemasukan Umno ke Sabah pada tahun 1990-an apabila Dr Mahathir menjadi perdana menteri.

Bagaimanapun, terma rujukan RCI tidak termasuk mencari siapa yang bersalah dalam memberi IC haram itu.
Oleh itu, pegawai pengendali prosiding, dijangka tidak akan menyiasat jauh ke punca sebenar "projek" yang dikatakan itu dan siapa yang memberikan arahanRead More / Baca Lagi >>

Nilai RM jatuh, apa tindakan kerajaan BN - Mahfuz

Posted: 10 Sep 2013 07:25 PM PDT


KUALA LUMPUR: PAS melihat isu kejatuhan nilai Ringgit Malaysia (RM) harus dipandang serius oleh kerajaan khususnya Bank Negara.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, jika tindakan tidak diambil ia akan memberi kesan yang buruk kepada ekonomi negara pada masa akan datang.

"Isu kejatuhan RM ini perlu dipandang serius oleh kerajaan terutamanya Bank Negara dan mereka perlu mengambil langkah segera bagi menstabilkan semula RM.

"Kalau ini tidak diambil ia akan memberi kesan yang buruk kepada ekonomi negara dan rakyat akan terus berada dalam keadaan tekanan," jelasnya kepada Harakahdaily.

Menurut beliau, kejatuhan RM akan menyebabkan berlakunya inflasi dan kesan yang paling teruk adalah kepada sektor import eksport.

Tambah Ahli Parlimen Pokok Sena itu, jika urusan tersebut dilakukan dalam mata wang asing menyebabkan kerajaan perlu mengeluarkan perbelanjaan yang lebih.

"Tindakan ini akan menjadikan harga barang terus meningkat, kita tidak lagi dapat mengawal harga kerana faktor tersebut bergantung kepada mata wang asing.
Read More / Baca Lagi >>

Pas Bagan Serai mahu PKR pulang kerusi yang dipinjam

Posted: 10 Sep 2013 07:24 PM PDT

    Pas mahu PKR pulang kerusi yang dipinjam
BAGAN SERAI - Pas kawasan Bagan Serai sebulat suara menuntut PKR 'memulangkan' semula kerusi Parlimen Bagan Serai dan Dun Alor Pongsu yang 'dipinjamkan' pada dua Pilihan Raya Umum (PRU) terdahulu.

Yang Dipertua (YDP) Pas kawasan Bagan Serai, Ramli Tusin berkata, tuntutan itu dikemukakan tiga cawangan parti itu iaitu dari Masjid Tinggi, Parit Haji Ali dan Parit Haji Taib dalam Mesyuarat Agung Pas cawangan serta dipersetujui untuk dibahaskan pada Muktamar Pas dijangka diadakan pada November hadapan.

Menurutnya, alasan utama usul bahas itu diterima bagi menyedarkan Pas Pusat bahawa punca sebenar kekalahan PR di dua kerusi itu disebabkan undi protes penyokong PR yang kecewa dengan masalah dalaman melanda PKR Cabang Bagan Serai.

"Pas kawasan akan berusaha membawa usul ini pada persidangan Muktamar Pas kelak memandangkan perkara ini penting dalam usaha merampas kembali kerusi Parlimen Bagan Serai dari tangan BN.
Read More / Baca Lagi >>

Pendatang haram penyumbang rasuah terbesar negara

Posted: 10 Sep 2013 07:19 PM PDT

 Zaman Khan 
SHAH ALAM - Gejala rasuah terbesar negara adalah melibatkan kemasukan pendatang asing yang memasuki negara secara haram.

Menurut Tan Sri Zaman Khan, gejala pendatang asing tiada kesudahan dalam agensi keselamatan negara.

"Kita bukan bercakap tentang pegawai tidak bagus atau undang-undang yang tidak bagus, saya rasa ini semua persekitaran kita. Tidak boleh salahkan polis sahaja, lihat isu pendatang haram yang merupakan punca rasuah terbesar.

"Kenapa kita tidak betulkan, ada masanya ada tindakan, ada masanya tidak, dan sebagainya," katanya.

Beliau berkata demikian dalam wacana Sinar Harian siri ke-23, 'Polis Hilang Sengat: Apa Selepas EO' yang diadakan di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, di sini semalam.

Kata beliau, tindakan tegas bagi membanteras gejala rasuah perlu diambil serius kerajaan.

"Bukan sahaja polis, tapi semua terlibat, jadi kalau polis tahan jadi orang cakap polis makan duit. Jadi saya rasa ini satu perkara yang perlu dibanteras," ujarnya.

Read More / Baca Lagi >>

Rupanya Detektif Polis Dalang Bocor Nama 30 Ketua Gengster, Kini Di Buru Polis & KDN ..??

Posted: 10 Sep 2013 07:16 PM PDT


Dikehendaki: Seorang detektif yang dapat selesaikan misteri.
Siapa melakukannya? Kementerian Dalam Negeri (KDN) masih mencari siapa di kementeriannya membocorkan kepada media nama 30 ketua kumpulan gengster termasuk ahli politik MIC yang kini mahu menyaman kerajaan.
Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar (gambar) juga hairan siapa yang mendedahkan nama tersebut.
"Kita tidak tahu siapa yang dedahkan, kami pun mahu tahu juga," katanya yang turut mencurigai senarai nama tersebut. Pemain: Bernama, agensi berita pro kerajaan atas nama kewartawanan penyiasatan dengan mudah melaporkan pada Jumaat memetik KDN sebagai sumber.
Pemain lain, polis. Mereka melaporkan kepada KDN mereka tidak mendedahkan nama itu kepada kementerian.
"Saya tidak tahu sumber mana dari kementerian tetapi maklumat itu tidak datang dari polis. Kami ada senarai sendiri dan sebahagian geng yang disenarai kementerian dalam perhatian kami," kata Penolong Pengarah (D7) Jabatan Siasatan Jenayah, Bukit Aman, Datuk Abdul Jalil Hasan.
Katanya, mereka menghubungi akhbar harian The Star dan Bernama bagi mengetahui sumber senarai nama yang mereka terbitkan.
Latar cerita: lebih 30 nama ketua kongsi gelap dari Geng 04, 08, dan 36 serta kawasan takluk mereka dilapor Bernama pada Jumaat dan diterbitkan The Star pada hari berikutnya.
Pendedahan ini ekoran kegusaran orang ramai daripada beberapa siri kes tembakan yang kerap dilaporkan dan masih menjadi perhatian umum.
Read More / Baca Lagi >>

Selepas EO: Adakah kita selamat?

Posted: 10 Sep 2013 07:14 PM PDT

Selepas EO: Adakah kita selamat? 
 Wacana "Polis Hilang Sengat, Apa Selepas EO" anjuran Sinar Harian di Auditorium Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, semalam.
SHAH ALAM – "Apakah hari ini kita sudah berasa selamat selepas pelbagai akta dimansuhkan?" demikian soal Tokoh Wartawan Negara, Datuk A Kadir Jasin dalam Wacana Siri 23 'Polis Hilang Sengat : Apa Selepas Ordinan Darurat (EO)' di Auditorium Karangkraf, di sini, semalam.

Beliau berkata, jika kita ada empat atau lima pengawal peribadi bolehlah berasa selamat.

"Kalau tiada bodyguard yang duduk di rumah biasa, yang pergi membeli belah di tempat biasa, yang pergi letak kereta di tempat biasa dan yang tidak duduk di kediaman dikawal saya rasa mereka tidak berasa selamat. Jadi demokrasi kita sudah tidak selamat," katanya.

Wacana Siri ke-23 ini dikendalikan penganalisis jenayah, Datuk Akhbar Satar sebagai moderator.

Turut  hadir bekas Timbalan Menteri  Dalam Negeri, Datuk Seri Noh Omar.

Beliau berkata, rasa tidak selamat itu wujud apabila banyak akta yang selama ini menjaga keselamatan sudah dimansuhkan.

"Akta yang ada sebelum ini cukup bagus. Bukan sahaja melindungi kita, malah ia juga melindungi penjenayah. Ramai yang tidak nampak kebaikan tersebut termasuklah pihak pembangkang.
Read More / Baca Lagi >>

Apabila Pegawai-pegawai PEMANDU Sama Sewel Seperti Tuannya..

Posted: 10 Sep 2013 07:00 PM PDT


Pemandu akhirnya jawab isu "Najib sewel"

Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) dari Jabatan Perdana Menteri menegaskan, semua pelantikan kakitangannya dibuat berdasarkan meritokrasi, pengalaman profesional, etika kerja dan kemampuan untuk menghasilkan kualiti kerja.

Menurut satu kenyataan bertarikh 5 September akan tetapi hanya boleh diakses media semalam, Pemandu juga menjelaskan, kakitangannya yang bertugas sebagai Penganalisa Kanan, Farah Intan Burhanudin hanya mengulang untuk mata pelajaran Bahasa Arab sahaja di Universiti Islam Antarabangsa (UIA).

"Memang dia mengulang untuk mata pelajaran Bahasa Arab yang menjadi mata pelajaran wajib di UIA, tetapi dia tidak pernah mengulang untuk mata pelajaran subjek teras.

"Farah menamatkan pelajarannya di UIA dengan Ijazah Penuh Kepujian Kelas Kedua," kata Penganalisis Pemandu Ashvin Khaira dalam kenyataan itu.

Pemandu juga menjelaskan, denda yang dikenakan ke atas Farah oleh Majlis Peguam adalah denda pentadbiran sahaja kerana kegagalan beliau memaklumkan pertukaran kerja dari peguam kepada bertugas dengan Pemandu.
Read More / Baca Lagi >>

Cover Line: Tiada subsidi dalam Islam, hanya ada cukai, kata Ulama Umno..!!

Posted: 10 Sep 2013 06:57 PM PDT

Saya bercakap dalam konteks sabar, kata Fathul Bari Mat Jahya berhubung artikelnya mengenai kenaikan harga minyak.Saya bercakap dalam konteks sabar, kata Fathul Bari Mat Jahya berhubung artikelnya mengenai kenaikan harga minyak.Ulama Umno, Fathul Bari Mat Jahya mempertahankan kenyataannya mengaitkan kenaikan harga barang merupakan ketentuan Allah, serta menegaskan konsep "subsidi" tidak digunapakai di dalam ekonomi Islam.

Fathul Bari mendakwa Ketua Pemuda PAS yang juga Ahli Parlimen Temerloh Nasrudin Hassan dan bekas Mufti Perlis, Prof Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin memutar-belit kenyataannya dan menegaskan tujuan asal artikel beliau ditulis dalam sebuah akhbar berbahasa Melayu adalah untuki memberi kefahaman kepada masyarakat.

"Mereka sebenarnya telah memutar belitkan kenyataan saya, saya sebenarnya bercakap tentang kenaikan harga minyak menurut perspektif akidah. Bagaimana kita nak mendekati isu ini.

"Saya bercakap dalam konteks sabar, saya bukan bercakap dalam konteks melarang kita dalam mempersoalkan perkara itu secara berhemah," katanya ketika ditemui The Malaysian Insider di luar Mahkamah Rayuan di Putrajaya semalam.

Beliau juga memetik ayat Al-Quran: "Aku (Allah) uji mereka, dengan kematian dengan kekurangan harta benda, dengan hilangnya kerosakan tanam-tanaman dan sebagainya, dan berilah khabar gembira kepada orang sabar."

Katanya, konsep "subsidi" yang digunakan oleh kerajaan ketika ini tidak berlandaskan ekonomi Islam.

"Dalam ekonomi Islam tidak ada istilah subsidi, di zaman Saidina Umar al Khattab, beliau merupakan antara tokoh ekonomi yang merangka perkembangan ekonomi Islam.

"Subsidi tidak ada, cukai ada," katanya lagi.
Read More / Baca Lagi >>

The Stream : Shouldering Malaysia's future - Nurul Izzah

Posted: 10 Sep 2013 06:20 PM PDT

Pihak Polis Perlu Kuasa Lebih Untuk Manangkap Orang Atasan - Musa Hassan

Posted: 10 Sep 2013 03:32 PM PDT

'Rebels had motive to carry out chemical weapon attack in Syria'

Posted: 10 Sep 2013 03:31 PM PDT

Syria ready to disclose weapons

Posted: 10 Sep 2013 03:30 PM PDT

U.S. says Russia's Syria plan can't be "delaying" tactic

Posted: 10 Sep 2013 03:29 PM PDT

Obama Backs UN Discussion of Syria Arms Proposal

Posted: 10 Sep 2013 03:29 PM PDT

Egyptian official tells security to shoot to kill

Posted: 10 Sep 2013 03:25 PM PDT

Jika Ingin Habuan, Selain Tiru Cara Zahrain, Acah-Acahlah Macam Azalina...

Posted: 10 Sep 2013 07:44 AM PDT

Ahli Parlimen Pengerang, Azalina Othman Said yang sebelum ini gah dengan keputussn mahu mencabar Shahrizat Jalil bagi jawatan Ketua Wanita UMNO, dilaporkan akan membatalkan hasratnya itu setelah dinasihatkan untuk berbuat demikian. Orang yang memberi nasihat itu juga diberitakan akan memastikan Azalina diberi jawatan kanan dalam Pergerakan Wanita UMNO, selain kedudukan dalam syarikat berkaitan kerajaan atau GLC berikutan kesediaannya akur dan dan tunduk kepada nasihat tersebut.

Siapakah lagi dalam negara ini yang begitu berkuasa untuk memberi nasihat sambil membuat tawaran sedemikian selain daripada Perdana Menteri, malah sesiapa pun yang mendengar berita ini pasti tahu bahawa tiada orang selain Najib yang boleh boleh berbuat demikian.

Kenapakah Najib sanggup berbuat demikian?

Azalina ketika dihubungi oleh sebuah portal berita menyatakan, beliau tidak akan mencabar Shahrizat dan akan membuat kenyataan rasmi mengenainya pada 20 September nanti. Ini secara langsung mengesahkan bahawa beliau telah membatalkan hasratnya itu dan bersetuju dengan tawaran serta ganjaran yang dijanjikan kepadanya oleh Perdana Menteri.

Maka, tindakan Najib ini bukan saja menghancur-leburkan transformasi yang diciptanya sendiri, malah tawaran jawatan dan kedudukan kepada Azalina ini boleh juga ditafsirkan sebagai perbuatan rasuah.

Bukankah antara intipati transformasi politik Najib ialah ingin menyuburkan demokrasi serta menggalakkan sesiapa saja bertanding melalui pindaan perlembagaan UMNO yang dicadangkannya?

Oleh kerana sayangnya Najib kepada Shahrizat, yang menjadi perbualan ramai dalam UMNO bahawa Ketua Wanita itu pernah berbudi baik kepada Najib dan Rosmah suatu ketika dahulu, Najib bukan saja sedia memberi jawatan penasihat bertaraf menteri kepada Shahrizat untuk memastikan kedudukannya lebih kukuh, malah sanggup pula memujuk dan menawarkan ganjaran kepada Azalina.
Read More / Baca Lagi >>

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


SOMBONG NYA! Hantar anak ke luar negara jika tidak setuju pelan pendidikan negara - Idris Jusoh

Posted: 10 Sep 2013 05:27 AM PDT

SOMBONG NYA! Hantar anak ke luar negara jika tidak setuju pelan pendidikan negara - Idris Jusoh 

 

Tak payah cakap la sombong macam tu.Sebab rakyat tak mampu di bawah Umno lah , hantar anak  masuk juga Universiti lelong.Awat ingat rakyat bodoh sangat kah? Selesai dulu rangking Universiti yang ada,

Rakyat bukan ada syarikat besar,tender masuk juta-juta untuk menghantar anak ke luar negara. Rakyat hanya makan gaji disamping hendak menjalankan tugas kehidupan harian.

Rakyat semakin tertekan dengan kenaikan harga minyak dan kenaikan barangan lain. Rakyat mana dapat subsidi minyak yang banyak dan percuma.

Rakyat bekerja kini hanya untuk menjelaskan semua bil-bil yang terpaksa ditanggung. Rakyat membeli rumah yang terlalu mahal kerana terpaksa.

Laporan tersebut menunjukkan bahawa enam dari tujuh universiti awam negara yang tersenarai di dalam 800 universiti teratas telah mengalami kemorosotan seperti berikut:


UniversitiRanking 2012Ranking 2013
UM156167
UKM261269
USM326355=
UTM358355=
UPM360411-420
UIA401-450501-550
UiTM601+701+

Hanya UTM yang menokok sedikit kedudukannya dari tangga 358 (2012) kepada 355= (2013).

Kedudukan ini dibuat berdasarkan kriteria-kriteria berikut:

1. Reputasi pencapaian akademik (40%)
2. Kemampuan mendapatkan pekerjaan dan pandangan majikan (10%)
3. Nisbah siswa kepada tenaga pengajar fakulti (20%)
4. Rujukan penyelidikan (citation) mengikut fakulti (20%)
5. Keantarabangsaan pelajar (5%)
6. Keantarabangsaan tenaga pengajar fakulti (5%)
Datuk Seri Idris Jusoh berkata kerajaan tidak akan menghalang mana-mana pihak mengambil keputusan menghantar anak mereka ke luar negara kerana tidak meyakini sistem pendidikan di Malaysia.

Menurut Menteri Pendidikan II itu, tiada sebarang tindakan dapat diambil untuk menghentikan rancangan Putrajaya meneruskan pelaksanaan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 (PPPM) kerana ianya telah dirasmikan.

"Kalau ada kata sistem tak baik dan nak hantar anak ke luar negara kita tak halang, tapi kita nak pastikan sistem kita bertambah baik," katanya kepada pemberita selepas sesi dialog anjuran Karangkraf di Shah Alam awal hari ini.

Menurut Idris, sebagai sebuah kerajaan, Putrajaya tidak akan berdolak-dalih lagi meskipun pelan berkenaan menerima reaksi negatif daripada pertubuhan persatuan Cina seperti Dong Zhong dan juga parti politik dari Pakatan Rakyat (PR).

"Beri ruang kementerian untuk laksana sebaik-baiknya dulu, nak tembak-tembaklah, tapi beri ruang dulu," katanya.

Ahli Parlimen Besut itu menegaskan, kerajaan telah merencana pelan berkenaan dengan segala perincian, termasuk mengambil kira pandangan 55,000 pihak berkepentingan daripada dalam dan luar negara.
"Kerajaan akan terus melaksanakannya, lagi pun ia telah dilancarkan," kata Idris.

Mengambil kira kepentingan pembangunan sistem pendidikan negara, Idris menegaskan, kementeriannya mensasarkan untuk mencapai objektif mereka melalui pelaksanaan pelan berkenaan, yang mana terpaksa mengorbankan beberapa bantahan sesetengah pihak.

"Kerajaan dah rancang blueprint ini dan akan laksanakan, kerana pelan ini telah diberi perincian, kita tak boleh dolak-dalih.

"Kita tidak boleh ikut kehendak semua orang, kita kena tahu objektif kita. Kita kena tahu apa yang terbaik," tegasnya.

Dong Zong yang dianggotai 77 persatuan Cina sebelum ini berkata tidak menolak kemungkinan untuk membawa isu berkenaan ke mahkamah memandangkan pelan berkenaan dakwa mereka mengancam bahasa ibunda mereka.

PR pula melihat terdapat enam aspek yang menjadikan yang dilancarkan Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Jumaat bukan satu platform menyeluruh.


Jawatankuasa Pendidikan Pakatan Rakyat berkata ketiadaan maklum balas daripada Kementerian Pendidikan terhadap pendedahan spesifik sistem pendidikan gagal memberi keyakinan bahawa PPPM akan dilaksanakan dengan betul dan cekap.dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


'Ponen'

Posted: 10 Sep 2013 04:03 PM PDT


DS Nazeri Aziz menolak pelawaan Rafizi untuk berdebat dengan mengatakan bahawa seolah-olah Rafizi itu bukan lawannya. " He is a nobody. I would be wasting my time debating him".

YB Rafizi telah mencabar DS Nazeri untuk berdebat ekoran daripada kenyataan beliau yang mengatakan, " He ( Rafizi) is a stupid kid ".

DS Nazeri mengatakan YB Rafizi itu 'nobody'.

Dato' Zaid Ibrahim ( bekas Menteri Kabinet Malaysia) dalam twetternya berkata," Rafizi bukan 'nobody' tapi  'Somebody' . Dia anak muda yang pintar dan berani. Kalau takut nak debat usahlah perlekehkan dia ". Kemudian dia menyambung lagi, " Semua takut debat Rafizi. Menteri ada 30 orang. Kabinet paling besar dan satu pun tak mahu debat ! Apa nak jadi ?".

Dimana maruah menteri-menteri dari BN/umno kerana tidak ada yang mahu menyahut cabaran Rafizi. Simpan dalam poket atau simpan dalam beg plastik?!!!

51 % rakyat Malaysia (undi popular yang menyokong Pakatan Rakyat) pasti menyokong kenyataan Dato Zaid Ibrahim itu. 51% rakyat Malaysia juga sudah faham mengapa Nazeri Aziz menolak pelawaan, undangan dan cabaran dari Rafizi ini ...

KahKahKah .. ayat paling mudah untuk difahami ialah .. Nazeri Aziz seorang 'ponen' !!!

dollah yankee -
'ponen' kah..kah..kah.. di penang sebelah pulau di padang kota lama, di seberang (butterworth) di pantai road .. banyakkkk adaaaa .. tapi sayang sekali 98% semuanya melayu daaaa ...

Jika dibiar berdiri ...

Posted: 10 Sep 2013 07:15 AM PDT

 
dollah yankee -

Ini kalau dibiar berdiri lagi lama ... boleh makan diri ...

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


MAT SEWEL BUAT LAWAK PAGI

Posted: 10 Sep 2013 06:58 PM PDT

KOMENTAR TUKAR TIUB
ini adalah berita yang disiarkan
khusus untuk membodohkan orang kampong
khusus untuk tipu orang melayu

tu pasal ramai melayu bodoh

NAJIB WHOOO?
kah kah kah
kah kah
kah

Najib ajak pemimpin dunia hargai alam sekitar

Kuala Lumpur: Datuk Seri Najib Razak mengajak kepemimpinan dunia supaya mengubah budaya kerja dan cara berfikir supaya lebih menghargai alam sekitar. 

Perdana Menteri berkata, perubahan itu penting kerana rakyat masa kini dan generasi akan datang bergantung kepada keberkesanan usaha yang dilakukan sekarang memandangkan sistem ekologi mempunyai jaringan rapat termasuk dengan manusia sejagat. 
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit.... NAJIB WHO?... kah kah kah..

kah kah kah...SIAPA NAJIB INI?.... kah kah kah..

kah kah kah...LOKMAN ADAM PUN TAK BOLEH KONTROL.... kah kah kah..

kah kah kah... BINI SENDIRI TAK BOLER KONTROL.... kah kah kah..

kah kah kah...NAK BAGI NASEHAT PADA PUTIN?.... kah kjah kah...

kah kah kah...NAK NASEHAT PADA CASTRO.... PIIIIIRAH.... kah kah jkah...

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...PEMIMPIN DUNIA TAK BACA PUN BERITA INI...kah kah kah..

kah kah kah...BERITA INI NAK TIPU MAK CIK FELDA.... kah kah kah...

kah kah kah...NAK KELENTONG ORANG KAMPONG.... kah kah kah....

kah kah kah... BERITA NI NAK BODOHKAN ORANG MELAYU...kah kah kah

NAJIB WHOOOO?
kah kah kah
kah kah
kah
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
----------

PERSEMPADANAN SEMULA SEDANG DI RANCANG

Posted: 10 Sep 2013 06:00 PM PDT

KOMENTAR TUKAR TIUB
apa makna kenyataan muak
kenyataan rakyat muak dengan
united malays national organisation?
apa  sebenaranya  sedang berlaku

jangan salah baca
semua ini adalah sandiwara
untuk memberi tahu rakyat malaysia
bahawa gerombolan ketuanan melayu
sedia berubah
sedia memperbaiki diri

sebenarnya ini decoy untuk pru14
dimana united malays national organisation
akan menang besar dan kembali berkuasa

kemenangaan pru14 tidak ada sangkut paut dengan rakyat muak
tidak ada sangkut paut dengan gerombolan berubah
tidak ada kaitan dengan membaiki diri

kenyataan decoy ini dihamburkan sekarang
kerana spr sedang melakukan persempadan semula
spr sedang menyusun strateji
untuk memastikan parti ketuanan melayu
akan terus berkuasa

kenyatan decoy ini bertujuan 
untuk menyediakan orang ramai
untuk menerima keputusan pru14

kemenangan united malays national organisation dalam pru14
sebenarnya tidak ada kaitan dengan parti ketuanan melayu ini telah
berubah

yang berubah hanya sempadan kawasan mengundi
yang  sedang berubah sekarang ialah nama nama
pengundi pakatan yang akan diubah ke kawasan lain

yakinlah pru14 nanti pakatan akan kalah lagi
parti ketuanan melayu akan berkuasa


Menteri Kabinet: Umno tak akan berkuasa sampai Kiamat

Mustapa Mohamed (gambar) hari ini menggesa pemimpin Umno agar segera melakukan perubahan sebelum rakyat sendiri memilih untuk berubah.
Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno itu berkata perubahan radikal perlu dilakukan dalam Umno jika parti itu mahu memenangi pilihan raya umum ke-14 (PRU14).
"Memang kita tahu ada masalah. Kita perlu buat transformasi yang radikal jika nak menang PRU14.
Semalam, The Malaysian Insider melaporkan Ahli Parlimen Pulai Nur Jazlan Mohamed berkata masyarakat sudah muak dengan apa yang berlaku dalam Umno setelah janji untuk berubah sebelum pilihan raya umum lalu tidak dilakukan.
Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz turut menyokong kenyataan Nur Jazlan yang menyatakan masyarakat sudah muak dengan Umno dengan berkata sudah tiba masanya parti itu melakukan perubahan sekiranya ingin terus kekal relevan kepada masyarakat.
Katanya, negara ini punya kebebasan bersuara dan apa yang dikatakan Nur Jazlan merupakan sesuatu yang betul dan tidak salah sama sekali.
Beliau berkata pemilihan Umno sudah diadakan berulang kali dan setiap ahli perlu belajar dari kelemahan dan tidak terlalu tamak untuk merebut jawatan.
Katanya, calon sebenar perlu menawan hati pengundi di peringkat bawah kerana populariti dalam Umno tidak akan menjamin kemenangan dalam pilihan raya.

MUSTAHIL AKAN MENANG
dengan sistem  pilihan raya dibuat
 untuk memastikan
parti ketuanan melayu terus berkuasa
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal

----------

KENAPA MAK CIK FELDA GUMBIRA

Posted: 10 Sep 2013 07:00 AM PDT

SATU JEMPUTAN

 Kewangan Malaysia antara paling kukuh di dunia - Pakar
KUALA LUMPUR 10 Sept. - Keadaan kewangan Malaysia merupakan antara yang paling kukuh di dunia pada hari ini kerana pengurusan sistem kewangannya yang berhemat, kata pakar pelaburan terkemuka Dr. Marc Faber.

"Tidak seperti bank-bank AS, bank Malaysia teguh dan mereka tidak terlibat dalam derivatif atau pertaruhan," katanya pada sidang akhbar selepas membuat pembentangan bertajuk "Investment Strategy - Where's the Money?" di sini, hari ini.

Faber, penerbit laporan popular Gloom, Boom & Doom berkata, meskipun prospek negatif oleh Fitch Ratings ke atas Malaysia baru-baru ini, negara berkedudukan lebih baik berbanding negara-negara sedang pesat membangun lain.

Apabila diberikan pilihan antara ekuiti AS dan Malaysia, Faber menyatakan ia lebih berminat pada ekuiti Malaysia.

"Ekuiti Malaysia tidak menarik. Tetapi ia stabil, disokong oleh ekonomi seimbang ditambah dengan tiada risiko negatif utama," katanya. - TIEWNAMA


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... HEBAT.. PALING KUKUH DI DUNIA... kah kah kah..

kah kah kah...MAK CVIK FELDA PASTI BANGGA.... kah kah kah..

kah kah kah...FATUL BARI KATA INI ARAHAN ALLAH... kah kah kah..

kah kah...BAGAIMANA AGAKNYA NEGARA YANG TAK KUKUH... kah kah kah..

kah kah kah... RINGIT KITA HANYA 1 DOLAR   HANYA 3.50 SEN... kah kah kah..

kah kah kah... SINGAPURA BERAPA AGAKNYA... kah kah kah..

kah kah kah.. BERUNAI BERAPA AGAKNYA.... kah kah kah

kah kah...NASIB BAIK ADA BANGLADESH... DAPAT KITA GUMBIRA... kah kah k


KESIAN NEGARA KURANG KUKUH
kah kah kah
kah kah
kah
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
-------------

DARI MAT MONGOL JADI MAT SEWEL

Posted: 10 Sep 2013 06:00 AM PDT
Pemandu akhirnya jawab isu "Najib sewel"


Penjelasan ini dibuat Pemandu bagi menjawab segala tuduhan yang dikenakan blogger Umno terhadapnya baru-baru ini sehingga mengaitkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai "sewel".

Syed Akbar Ali melalui blognya, OutSyed The Box, menggunakan nama Datuk "Sewel" Najib Tun Razak merujuk kepada presiden Umno itu.

Menurut kamus Pusat Rujukan Persuratan Melayu, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), sewel bermaksud tidak begitu waras atau tidak siuman.


Serangan Syed Akbar dalam tulisannya bertajuk "The PM's Screwup Team – Senarai Pegawai Pemandu, Bersih Supporters Etc" itu disiarkan juga di blog Rocky Bru, milik Datuk Ahirudin Atan, blogger yang rapat dengan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit... KAH KAH KAH... kah kah kah

kah kah kah... MAT MONGOL JADI MAT SEWEL.... kah kah kah...

woit... MANA FATUL BARI... ADAKAH INI ARAHAN ALLAH... kah kah kah.,.

kjah kah kah..ADAKAH ALLAH MAHU MAT MONGOL JADI SEWEL.... kah kah kah


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...NAK TAHU KENAPA MAT MONGOL JADI MAT SEWEL?... kah kah kah..

kah kah kah..MAT MONGOL BERASALAH DARI PULAU SEWELASI... kah kah kah


SATU JEMPUTAN
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
---------

TEATER KLASIK TOK AMPOO

Posted: 10 Sep 2013 02:06 AM PDT

AYEIN ZAHIRIN MUHAMAD
TOK AMPOO PERTAMA

ANAK MUDA TAHUN 1998 - AMARAN UNTUK ANWAR
Ramai anak-anak muda yang sanggup kehilangan peluang dan pekerjaan kerana menyokong perjuangan Anwar Ibrahim sejak beliau dipecat pada 1998.

 Ada juga yang menyertai gerakan reformasi semata-mata kerana benci dengan Umno dan Barisan Nasional. Pemikiran mereka telah diindoktrinasikan bahawa kerajaan Umno-BN adalah kerajaan yang korup dan tidak amanah. Negara akan menjadi muflis jika Umno terus memerintah. Tetapi bila tiba masa yang amat penting, untuk mendapatkan mandat daripada rakyat, Anwar Ibrahim tidak dapat lari daripada tuntutan perubahan yang sebenarnya.

Beliau masih percaya dan yakin pemimpin-pemimpin dari Umno yang dikenalinya daripada anak-anak muda dan rakyat biasa yang telah berjuang mempertahan beliau selama ini. Dalam pemilihan calon-calon pilihan raya, bekas pemimpin Umno atau BN yang baru menyertai PKR beberapa bulan akan dipilih sebagai calon. "Bagaimana kita buat reformasi, jika pemimpin penyamun dari Umno yang telah berusia lebih 74 tahun masih dipilih sebagai calon on AWAS ! JANGAN MATI IBRAHIM ALI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 4:27 PM

PELAKON TOK AMPOO
malam pembukaan di markas tarbiah melewar
pakai baju biru ialah blak
kini menjadi amin iskandar di malaysian insider
pakai songkok ialah mat kedah
kini guru agama dan aktivis pas di kedah
pakai jaket bedak puteh arwah
ada misai dan janggut rahmat harun
mata tertutup ialah kambing kini fadil
baju t merah namanya bal
yang sorang lagi gwa lupa - maaf

INI TOK AMPOO EDISI KE DUA
yang main tok ampoo ialah amir sahaari
kini menjadi yb di batu caves


AKAN DATANG
MENEMUI ANDA
TUNGGU DAN NANTI
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
--------

AWAS ! JANGAN MATI IBRAHIM ALI

Posted: 09 Sep 2013 11:12 PM PDT

KOMENTAR TUKAR TIUB
kita bersimpati dengan keluarga ini
kemalangan telah berlaku

persoalan yang timbul
apa jenama alat pemasang air panas ini?

soalan timbul
syarikat mana yang memasang?

kalau dalam akhbar kapir laknat yang makan babi
semua  fakta ini akan dilapor
untuk memastikan 
kemalangan saperti ini tidak akan berlaku

orang ramai berhak untuk selamat
dari mati terkena leterik
terutama sekarang musim hujan
makin ramai yang mengunakan
alat pemanas air 

NOTA
awas
jangan mati ibrahim ali

Pasangan Jepun mati dalam bilik mandi

KUALA LUMPUR 9 Sept. - Sepasang suami isteri warga Jepun ditemui mati dipercayai akibat terkena renjatan elektrik alat pemanas air di bilik mandi rumah mereka di Kondominium Sri Bayu, Bukit Kiara di sini hari ini.

Identiti pasangan itu yang kedua-dua berusia 38 tahun tidak didedahkan pihak polis namun pasangan itu dikatakan mempunyai seorang anak berusia enam bulan dan lelaki berkenaan bekerja di sebuah kilang Jepun di Shah Alam, Selangor.

Dipercayai ketika kejadian, mangsa wanita terbabit cuba menyelamatkan suaminya namun gagal menyebabkan kedua-dua mereka maut akibat terkena renjatan.

Mayat lelaki itu yang masih memegang pili pemanas mandian ditemui dalam tab mandi sementara wanita yang memakai baju tidur terlentang berdekatan suaminya.

Kejadian itu hanya disedari seorang pembersih rumah yang datang ke kediaman pasangan itu kira-kira pukul 10 pagi ini.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Mohmad Salleh berkata, siasatan awal pihaknya percaya kejadian itu berpunca daripada kerosakan alat pemanas air dalam bilik mandi itu.

"Polis percaya kedua-duanya mangsa yang berusia 38 tahun itu mati akibat terkena renjatan elektrik. Tiada sebarang kesan pecah rumah atau kecederaan lain dikesan pada kediaman dan tubuh pasangan itu.

"Siasatan awal polis percaya isteri mangsa cuba menyelamatkan suaminya namun gagal dan kedua-dua mereka terkena renjatan," katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur hari ini.

Sehubungan itu Mohmad berkata, pihaknya mengklasifikasikan kes tersebut sebagai kematian mengejut (SDR).

Mayat kedua-dua mangsa dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk dibedah siasat.
Sementara itu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur, Khiruddin Drahman ketika dihubungi berkata, terdapat tiga punca yang boleh menyebabkan renjatan elektrik dari alat pemanas mandian iaitu pemasangan tidak mengikut spesifikasi, kebocoran air serta tiada penyelenggaraan.

Beliau bagaimanapun berkata, pihaknya jarang menerima kes seumpama itu kerana kebanyakan premis mempunyai sistem pemotongan elektrik serta-merta jika berlaku litar pintas.

"Tambahan pula peralatan tersebut diletakkan dalam bilik air yang kebiasaannya tiada benda yang mudah terbakar," katanya.


KIBARKAN
SANG SAKA MERAH PUTEH

SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal

----------

PADA MALAM AHAD ITU

Posted: 09 Sep 2013 10:30 PM PDT


MALAM AHAD
malam ahad hujan renyai renyai
aku wajib masuk ke pusat kota
ada temu janji jam 8 malam
 di restoran nyonya
di jalan panggung

aku menapak bersama payung
menuju perhentian bas

petang ahad sibuk
tapi tak sesibuk petang jumaat

perhentian bas ditebing sungai klang
di hadapan wisma belia

jam melintasi  8 malam
aku masih menunggu bas
gelap telah lama sampai
sinaran lampu kereta menggangu mata
yang mencari kedatangan bas

tetiba sebuah kereta besar berhenti ditepi perhentian bas
seorang lelaki muda keluar
kemudian seorang perempuan
pasti kakak dan bukan isteri

mereka berdua menapak ke tebing sungai
aku hanya memerhatikan
aku hanya bertanya dalam hati

lalu aku menjadi saksi

mereka memerhatikan aliran sungai
antara gelap dan cahaya lampu kereta
dalam samar samar itu aku perhatikan
ritual yang mereka lakukan

sebelah tebing sana
rumah pasong dimana francis mati
dari tebing sanalah dikatakan francis terjun mati
dalam sungai inilah
dikatakan francis  lemas 
dalam sungai inilah 
mayat francis hancur dimakan ikan

si lelaki
si perempuan
tanpa menoleh masuk kembali ke dalam kereta
selesai upacara sembahyang kepada yang maha esa
kereta meluncut masuk ke dalam kota

dan aku masih menunggu bas

SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal

HOT HOT HOT -TER NOW - TERKINI

Posted: 09 Sep 2013 09:33 PM PDT


BERITA TERKINI
john kerry tersalah cakap
john kerry setiausaha negara kantoi
john kerryacah acah syria
akhirnya terbalik kut

SYRIA SETUJU  SENJATA  KIMIAN DI KAWAL
john kerry ingat syria tak akan setuju
acah acah
baaaaang
syria setuju

TERKINI
budak itam obama sedang gelabah
projek nak serang syria semakin jauh

SAUDI DAN ISRAEL
dua negara ini sedang gelabah
kalau amerika tak serang
maka rejim mereka  dalam bahasya


White House's Syria gaffe offers Obama a chance to climb back from war

Washington's crisis over Syria started with a gaffe. Another gaffe may very well end it.
If the Obama administration's response to Bashar Assad's alleged use of chemical weapons appears erratic, improvised and incoherent, that's because it has been, ever since the president declared the use o
If the Obama administration's response to Bashar Assad's alleged use of chemical weapons appears erratic, improvised and incoherent, that's because it has been, ever since the president declared the use of chemical weapons to constitute a "red line" that apparently prompted US action. A different improvisation, from his secretary of state on Monday, offered the Obama administration an opportunity to climb back from the brink of a war Obama initially wanted to avoid.
With cruise missile strikes against Assad looming, John Kerry, the secretary of state, fielded a question Monday from a reporter in London about avoiding war by saying Assad could "turn over every single bit of his chemical weapons to the international community in the next week." Kerry quickly qualified that Assad "isn't about to do it, and it can't be done."
And yet it might be at hand. Russian foreign minister Sergey Lavrov took the remark approvingly, raising the prospect that one of Syria's major foreign patrons was embracing a way to avoid a war that would implicate its own interests.
"We will immediately start working with Damascus," Lavrov said Monday

GAFFE 
ertinya tersilap
 dalam bahasa anak muda
bermakna kantoi - kah kah kah


LIHAT INI PULA

SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
----------

ULAR MAK JUAL AGAMA

Posted: 09 Sep 2013 08:27 PM PDT

KOMENTAR TUKAR TIUB
jelas peranan agama dalam kes ini
jelas peranan ulamak dalam kes ini

inilah yang dikatakan ulamak jual candu
agama dijadikan candu
candu  untuk melalaikan  orang ramai
candu untuk menipu orang ramai
candu diberi untuk memastikan
orang ramai tidak bangun melawan

ulamak mengaku online dengan tuhan

walhal ulamak ini menghalalkan penindasdan
walhal ulamak ini menghalalkan kezaliaman
walhal ulamak jenis ini disokong oleh kapitalis
ulamak jenis ini dari jurucakap kaum pemodal

ulamak dari genre ini datangnya dari sunni wal rasuah

ini bukan satu pekara baru
ini bukan hanya dalam agama islam
dalam agama kristisn pun ada ulamak saperi ini
dalam agama judaism juga ada ulamak saperti ini

mereka berbelit lidah
menjual agama untuk menipu orang ramai

Ulama Umno dikecam kaitkan "Allah" dalam isu kenaikan harga

Pemimpin politik dan tokoh agama mengecam tindakan Ulama Umno, Fathul Bari Mat Jahya yang mengaitkan Allah dalam isu kenaikan harga barang, sejurus pengumuman peningkatan petrol dan diesel 20 sen minggu lalu.
Fathul dalam artikelnya di akhbar Sinar Harian bertajuk "Harga barang ketetapan Allah" berkata, kenaikan harga barang adalah ujian dalam bentuk kesusahan dan bukan kenikmatan, serta berhujah dengan peristiwa sama yang berlaku semasa zaman Nabi Muhammad SAW.
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
--------

MINAH PURTAN KENA NASEHAT

Posted: 09 Sep 2013 08:10 PM PDT
YANG MANA SATU
MINAH PURTAN?
kah kah kah


Azalina tarik diri tanding Ketua Wanita Umno selepas "dinasihatkan

Azalina Othman Said (gambar) akan menarik diri daripada bertanding jawatan tertinggi dalam Wanita Umno sebaliknya hanya akan mempertahankan kedudukan sebagai ahli Majlis Tertinggi (MT) pada pemilihan akan datang.


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... TARIK DIRI INI...SUDAH BERI TAHU RAFIZI?... kah kah kah..

kah kah kah..TAK KAN TAK BERI TAHU... kah kah kah

kah kah kah...RAFIZI  TUKANG KEMPEN... kah kah kah...

JENG JENG JENG
JENG JENG
JENG

woit... NASEHAT?...NASEHAT?... NASEHAT APA?... kah kah kah...

kah kah kah...SIAPA BERI NASEHAT?... kah kah kah..

kah kah kah...YANG BERI NASEHAT JANTAN ? BETINA ATAU PURTAN... kah kah kah

kah kah kah..ATAU FAIL SAMPAI ATAS MEJA.... kah kah kah..

kah kah kah...KES  ZOOOOOM$$$$$   RIBU RIBU  ADA LAGI KE?... kah kah kah


NOTA:
purtan ialah spesi rare
hasil dari pencemaran di pengerang
kah kah kah
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal

--------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT