Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Blogger sex Alvin dan Vivian akan didakwa di Mahkamah Sesyen KL hari ini [Khamis]

Posted: 17 Jul 2013 03:04 PM PDT

KUALA LUMPUR: Pasangan yang mempersenda umat Islam dan Ramadan melalui laman Facebook mereka, Alvin Tan, 25, dan Vivian Lee, 24, akan didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, Jalan Duta, di sini Khamis, kata Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Ku Chin Wah.
Ku berkata demikian ketika dihubungi Bernama tetapi beliau enggan menyatakan jenis dakwaan yang akan dikenakan terhadap mereka serta masa pasangan itu akan dihadapkan ke mahkamah.
Menurut sumber polis, pasangan itu sepatutnya menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi pada pukul 3 petang ini tetapi mereka tidak berbuat demikian.
"Melalui pesanan ringkas yang dikirim oleh peguam, pasangan tersebut akan serah diri di Bukit Aman dan kita juga panggil mereka untuk ke IPD Dang Wangi namun sehingga petang ini mereka tidak muncul," kata sumber itu.
Pasangan itu didakwa memuat naik gambar mereka makan Bak Kut Teh beserta kapsyen yang menyentuh sensitiviti umat Islam di negara ini di laman sosial berkenaan, baru-baru ini.
Kelmarin, Tan dan Lee memberi keterangan di pejabat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) di sini untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia.
Pada Selasa Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata polis Kuala Lumpur telah membuka kertas siasatan terhadap pasangan itu mengikut Seksyen 298A Kanun Keseksaan kerana disyaki melakukan kesalahan atas alasan yang boleh menyebabkan suasana tidak harmoni, perpecahan, kebencian sehingga memudaratkan perpaduan. -BERNAMA

Penghinaan terhadap umat Islam salah Najib - Shahbudin Husin

Posted: 17 Jul 2013 07:51 AM PDT


7 JULY 17, 2013
Dalam bulan Ramadan kali ini, umat Islam negara ini menghadapi dua cabaran yang tidak pernah dihadapi sebelum ini. Pertama, penghinaan dan kebiadapan pasangan bukan Islam yang lebih dikenali dengan blogger seks, Alvin Tan dan Vivian Lee yang memaparkan juadah bak kut teh (sup tulang babi) sebagai hidangan berbuka puasa dalam laman Facebook mereka. Kedua, tindakan Duta Vatican City, Joseph Marino yang menyokong penggunaan kalimah Allah bagi penganut agama Kristian negara ini.
Kedua-dua perkara itu jelas menghina dan mencabar kesabaran umat Islam kerana ia sesuatu yang tidak boleh diterima sama sekali. Umat Islam tidak boleh menerima promosi biadap yang cuba dilakukan Alvin dan Vivian walaupun untuk maksud melawak dan bergurau senda. Begitu juga kita tidak boleh menerima tindakan duta negara asing yang cuba mencampuri urusan negara ini, lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan agama Islam.
Bagi blogger seks itu, mereka kini sudah pun disiasat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia dan juga polis selepas begitu banyak protes, bantahan serta laporan polis dibuat. Terbaru ini, pasangan itu juga turut menerima ugutan bunuh dan kecederaan sehingga mereka terpaksa membuat rayuan supaya dihentikan semua tindakan itu dengan alasan sudah meminta maaf.
Kini semuanya terserah kepada Peguam Negara untuk menentukan tindakan selanjutnya sama ada mahu dihukum atau dibiarkan terlepas sebagaimana Namewee yang sebelum ini juga memghina orang Melayu dan lagu Negaraku. Tetapi sementara Peguam Negara memikirkan langkah selanjutnya, yang nyata bahawa kesabaran umat Islam negara ini ada hadnya. Tidak selamanya mereka boleh dihina dan dipijak kepala sebegitu rupa.
Bagi keceluparan mulut Duta Vatican City itu pula, beberapa protes dan bantahan turut dilakukan beberapa NGO, pemimpin kerajaan dan parti politik. Ada yang menyarankan kedutaan itu ditutup, dutanya yang tidak sayang mulut itu dihantar pulang, mengemukakan nota bantahan dan sebagainya. Tetapi sehingga ini kerajaan hanya berdiam diri saja.
Selepas ini kita tidak tahu apa lagi bentuk penghinaan kepada agama yang terpaksa kita hadapi pula.
Tetapi sementara kita bersedih dan mendidih darah dengan semua kejadian itu, elok kita merenung punca segala kejadian itu berlaku. Orang tua sendiri selalu berkata, sesat di hujung jalan, kembalilah ke pangkal jalan atau untuk membuka benang yang kusut, carilah pangkalnya untuk membukanya.
Begitu juga dalam dua kejadian ini, kebiadaan Alvin dan Vivian serta keceluparan Joseph Marino terhadap umat dan agama Islam. Ia tidak mungkin berlaku begitu saja tanpa ada punca dan sebabnya. Sebelum ini, tidak pernah kejadian seburuk itu berlaku. Kenapa hanya sekarang ia berlaku?
Sejak Najib memimpin negara, beliau memperkenalkan dasar 1Malaysia yang memperlihatkan sikap bertolak-ansur kerajaan terhadap bukan Melayu. Dalam masa sama, Najib juga menunjukkan sikap berlembut, pemurah, baik hati serta merintih terhadap kaum Cina dengan tujuan mendapat sokongan daripada kaum itu. Sebelum pilihan raya, pelbagai tolak ansur dilakukan kerajaan terhadap kaum Cina dan pada masa sama muncul pula individu seperti Namewee yang menghina orang Melayu dan lagu Negaraku, kejadian memaling kepala babi ke dalam masjid dan sebagainya.
Malangnya, walaupun banyak desakan tetapi tiada tindakan yang sewajarnya diambil. Namewee yang menjadi kemarahan orang Melayu, sebaliknya dijemput ke Parlimen oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz walaupun beliau hadir dengan pakaian seperti mahu ke konsert rock. Namawee diraikan dan dipuja pemimpin Melayu kerana takut kehilangan undi Cina. Jauh sekali mahu diambil tindakan undang-undang.
Semua ini secara halus merangsang kebangkitan elemen untuk terus mencuit dan mencabar hati serta perasaan orang Melayu. Mungkin wujud kelompok ekstremis Cina yang mahu terus mencabar kerana berpendapat kerajaan tidak mungkin mengambil tindakan disebabkan takut kehilangan sokongan, selain ingin membuktikan inilah 1Malaysia sebenarnya.
Dalam tindakan lunak kerajaan yang lain, walaupun yang banyak diprotes ialah Akta Keselamatan Dalam Negeri atau ISA, Najib juga bersikap pemurah dengan menawarkan untuk memansuhkan sekali Ordinan Darurat dan Akta Hasutan 1948. Semuanya kerana Najib mahu dilihat baik hati, liberal, mempunyai tolerasi yang tinggi dan mengharapkan ia dibalas dengan undi dan sokongan.
Lebih dari itu, untuk menunjukkan pro Cinanya, Najib juga mewujudkan laman Facebook dalam bahasa Mandarin dengan menukar namanya kepada Ah Jib Gor. Tindakan ini memperlihatkan Najib turut mahu menjadi sebahagian daripada orang Cina di kalangan masyarakat itu. Ini bukan saja sesuatu yang luar biasa, bahkan tidak pernah dibuat oleh mana-mana Perdana Menteri sebelum ini.
Sikap terlalu lembut dan kekurangan jati diri dalam diri seorang Perdana Menteri dan diikuti pemimpin lain inilah akhirnya menyebabkan munculnya kelompok ekstemis dalam masyarakat Cina di mana Alvin dan Vivian adalah sebahagian daripadanya. Mereka tidak takut kerana pemimpin sendiri tunduk dan takut dengan mereka. Sebelum ini mereka juga memuatkan video seks dalam blog dan mempersenda bendera BN tetapi oleh kerana ia dilakukan sebelum pilihanraya dan Najib masih mengharapkan keajabaiban sokongan kelompok itu, maka mereka terlepas daripada sebarang tindakan undang-undang.
Tidak diragui lagi bahawa kemunculan Alvin dan Vivian adalah produk sampingan 1Malaysia yang gagal ditangani kerajaan dan Najib kerana terlalu memikirkan undi dan sokongan. Slogan itu dicipta semata-mata untuk mendapatkan undi tetapi akhirnya semua yang diharapkan tidak menjadi kenyataan. Bersikap pemurah, baik hati, liberal bahkan menjadi Ah Jib Gor pun tidak dibalas dengan undi. Undi Cina ke laut akhirnya, yang muncul ialah elemen seperti Namewee dan Alvin serta Vivian. Ini semua salah Ah Jib Gor.
Mengenai komen Duta Vatican City mengenai kalimah Allah, tidak perlu berselindung juga ia adalah salah dan silap Najib sendiri. Dalam usaha Najib menunjukkan keterbukaan dan sikap liberalnya terhadap agama Kristian sambil mengharapkan pengundi Kristian terutama di Sabah dan Sarawak terus menyokong kerajaan, beliau mengadakan lawatan ke Vatican City pada Julai 2011.
Dalam lawatan itu beliau mengadakan pertemuan serta perbincangan dengan Pope Benedict, kononnya untuk kepentingan dan kerjasama antara Islam dan Kristian, yang kemudian disusuli dengan persetujuan negara terkecil dalam dunia itu membuka kedutaannya di negara kita.
Ketika itu, semua pengampu dan pembodek memuji lawatan Najib itu. Najib digambarkan sebagai pemimpin berjiwa besar dan mengutamakan keharmonian antara agama dan tidak semua pemimpin dikatakan mempunyai jiwa seperti beliau. Sebahagian daripada NGO yang mengecam kenyataan Duta Vatican City hari ini adalah juga mereka yang memuji ketika Najib berkunjung ke Vatican City dulu.
Amat jelas bahawa adanya kedutaan Vatican City adalah kerana Najib. Najib yang mengadakan lawatan ke negara itu dan menjemput mereka membuka kedutaannya. Vatican City adalah sebuah negara agama, ia tidak ada produk lain selain Ktistian. Apabila ia dibenarkan membuka kedutaannya di negara kita, tentulah promosinya juga agama Kristian. Sebab itu, apabila ia memberi komen megenai kalimah Allah dan walaupun dianggap mencampuri kedaulatan negara, ia sebenarnya tidak menghairankan kerana ia memang sebahagian daripada peranannya. Dutanya yang bertugas di sini pun orang agama, bukannya orang diplomatik.
Dalam dua kejadian yang sedang menjadi perbualan serta kemarahan umat Islam ini, tidak diragui lagi bahawa semuanya berpunca daripada Perdana Menteri sendiri. Beliau yang mencampak benih sehingga wujudnya Alvin, Vivian dan Vatican City di negara ini. -  shahbudindotcom.blogspot.com

Santai Petang : Kemaluan dipatuk ular

Posted: 17 Jul 2013 04:07 AM PDT

Tel Aviv: Seekor ular dilaporkan muncul dan mematuk kemaluan seorang lelaki ketika dia duduk dalam sebuah tandas, kata paramedik di Israel semalam.
Bagaimanapun lelaki terbabit bernasib baik kerana ular itu tidak berbisa dan dia mampu berjenaka mengenai insiden itu.

Lelaki berusia 35 tahun dari utara Israel itu berkata, dia menyedari ada seekor ular menyerang selepas kemaluannya berasa panas seperti terbakar.
"Apabila saya melihat ke bawah, saya nampak seekor ular di dalam mangkuk tandas," katanya.

Sementara itu anggota paramedik di Pusat Perubatan Rambam di Haifa berkata, mangsa masih bersemangat walaupun mengaku terkejut dengan kejadian itu.

"Walaupun ular itu tidak berbisa, patukannya meninggalkan parut pada kemaluan mangsa," katanya.
Foto
GAMBAR hiasan.


Menurut paramedik itu, pengalaman merawat mangsa patukan ular di kemaluan lelaki adalah yang pertama untuknya. "Dia bernasib baik kerana semua ujian tidak menunjukkan ada ancaman kesihatan dialami mangsa," katanya. - Agensi

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Minta maaf PERKASA,PEKIDA sedang puasa dan TIDOR !

Posted: 17 Jul 2013 12:54 AM PDT


Minta maap banyak-banyak sebab untuk memanggil PERKASA,PEKIDA dan lain2 pertubuhan (fungsi dan tugas mereka dalam buku perlembagaan/undang-undang mereka ialah untuk mempertahankan agama islam dan bangsa melayu) bagi melibatkan mereka dalam perkara ini tak boleh, pasal sekarang ini bulan puasa, dan banyak masa masa mereka akan dihabiskan untuk tidor...

Hebat betul Polis Malaysia dan Kerajaan Melayu sekarang ni. Aktiviti Perjudian, Pelacuran, Dadah, Penyuludupan terang-terang banyak dilakukan oleh cinabeng mereka ada bukti tapi tak boleh nak tangkap.
Tapi, Apabila terjadi pada orang Melayu tak sampai 3 jam pihak Polis boleh cari dan tangkap mereka yang terlibat.
Apa dah jadi dengan Negara kita?

dollah yankee -
Najib dan Rosmah nak jemput Alvin dan Vivian buka posa di Seri Perdana sebab mereka dah minta maap..
p/s
Jom Melayu! Kita buat gerakan dan berhimpun di hadapan IPD Shah Alam menuntut pembebasan 4 orang pemuda Melayu yang berani dan bertegas menentang penghinaan terhadap Islam dan Melayu-Bumiputera di negara ini dalam pada kepimpinan negara serta pihak berkuasa tidak mampu melakukannya!


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


PRK Kuala Besut: Walkabout Che Long bertemu orang pulau

Posted: 17 Jul 2013 08:24 PM PDT

#PRKBESUT13 #PRKN1 : ISU-ISU KESELAMATAN SEMPENA PRK N.01

Posted: 17 Jul 2013 08:16 PM PDT

PRK Kuala Besut: Pertembungan Idris Jusoh dan Ahmad Said?

Posted: 17 Jul 2013 08:06 PM PDT


Kain rentang yang dinaikkan di perhimpunan penyokong Datuk Seri Idris Jusoh di perkarangan Rumah MB Terengganu selepas PRU 2008.Kain rentang yang dinaikkan di perhimpunan penyokong Datuk Seri Idris Jusoh di perkarangan Rumah MB Terengganu selepas PRU 2008.ANALISIS: Selepas Pilihan Raya Umum (PRU) 2008, kerajaan negeri Terengganu antara yang paling lambat dibentuk. Ini dikatakan ekoran tindakan Istana Terengganu menolak Datuk Seri Idris Jusoh untuk dilantik semula sebagai Menteri Besar (MB).
Perhimpunan demi perhimpunan membantah dibuat dalam suasana tegang itu.
Antaranya ialah perhimpunan diadakan di perkarangan Rumah MB Terengganu yang terletak berhampiran Pantai Batu Burok.
Penyokong Idris ketika itu berang dengan tindakan istana menolak Idris. Sehinggakan mereka menaikkan satu kain rentang berbunyi, "Kami nak Idris, natang". Video kain rentang ini turut disiarkan dalam stesen televisyen milik Media Prima, NTV7.
Natang adalah istilah yang digunakan oleh rakyat Terengganu untuk menggantikan nama 'binatang'.
Jelas, binatang ini adalah istilah yang ditujukan kepada pihak yang menolak pemilihan Idris sebagai MB Terengganu.
Ekoran kain rentang ini, beberapa laporan polis dibuat kerana ia dianggap menghina Istana Terengganu. Namun sehingga kini tidak ada sebarang tindakan dibuat ke atas pihak yang menaikkan kain rentang ini.
Kira-kira dua minggu selepas pilihan raya 2008, baru MB baru Terengganu dilantik.
Datuk Seri Ahmad Said, yang pernah menjawat jawatan Exco kerajaan negeri dipilih sebagai MB.
Dikhabarkan, pemilihan Ahmad dibuat kerana dia satu-satunya pemimpin Umno Terengganu pada waktu itu yang sanggup menjadi MB bagi menggantikan Idris yang juga pengerusi Perhubungan Umno negeri pada ketika itu.
Insiden itu menyebabkan hubungan antara kedua-dua pemimpin ini tidak baik.
Orang Terengganu kata, 'tidak sendik'. Idris menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) biasa dan tidak memegang sebarang jawatan sehingga dilantik sebagai Pengerusi Mara pada penghujung penggal lalu.
Apabila penggal baru bermula, memahami suasana ini, Idris tidak bertanding di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN).
Beliau bertanding di kerusi Parlimen Besut dan menang. Idris kemudiannya dilantik sebagai Menteri Pelajaran Kedua selepas Pilihan Raya 2013.
Read More / Baca Lagi >>

Pasangan persenda Ramadan dijangka didakwa hari ini

Posted: 17 Jul 2013 08:03 PM PDT

Pasangan yang mempersenda umat Islam dan Ramadan melalui laman Facebook mereka, Alvin Tan, 25, dan Vivian Lee, 24, dijangka akan didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, Jalan Duta hari ini, kata Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Ku Chin Wah.
  
Ku berkata demikian ketika dihubungi Bernama tetapi beliau enggan menyatakan jenis dakwaan yang akan dikenakan terhadap mereka serta masa pasangan itu akan dihadapkan ke mahkamah.
  
Menurut sumber polis, pasangan itu sepatutnya menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi pada pukul 3 petang ini tetapi mereka tidak berbuat demikian.
  
"Melalui pesanan ringkas yang dikirim oleh peguam, pasangan tersebut akan serah diri di Bukit Aman dan kita juga panggil mereka untuk ke IPD Dang Wangi namun sehingga petang ini mereka tidak muncul," kata sumber itu.
  
Pasangan itu didakwa memuat naik gambar mereka makan Bak Kut Teh beserta kapsyen yang menyentuh sensitiviti umat Islam di negara ini di laman sosial berkenaan, baru-baru ini.
Read More / Baca Lagi >>

Ketua Polis Lahad Datu nafi tahu serangan Sulu bakal berlaku

Posted: 17 Jul 2013 07:59 PM PDT


Ketua Polis Lahad Datu, Superintendan Shamsudin Mat hari ini menafikan ada membuat sebarang kenyataan mengenai serangan yang akan berlaku oleh militan Sulu pada Februari lalu dan beliau sudah membuat laporan polis mengenai isu itu.
Beliau berkata demikian ketika memberi keterangan di hadapan panel Suruhanjaya Diraja dan Inkuiri (RCI) pendatang haram Sabah.
Shamsudin berkata, beliau memohon untuk dipanggil sebagai saksi ke-186 RCI itu bagi memberi penjelasan terhadap kenyataan yang dibuat Pegawai Daerah Lahad Datu, Zulkifli Nasir pada Selasa lalu.
Beliau berkata, laporan polis sudah dibuat pada jam 1.22 petang semalam selepas membaca kenyataan Zulkifli yang disiarkan akhbar.
Pada Selasa, Zulkifli memberitahu lima panel RCI yang diketua bekas Ketua Hakim Sabah dan Sarawak, Tan Sri Steve Shim Lip Kiong bahawa beliau dipanggil untuk mesyuarat oleh Shamsudin pada Februari dan diberitahu mengenai rancangan pendaratan penceroboh bersenjata.
Zulkifli berkata, beliau diberitahu mengenai niat pengganas bersenjata Sulu, dua minggu sebelum mereka mula tiba di Lahad Datu.
"Saya diberitahu Lahad Datu adalah sasaran utama penceroboh bersenjata dan ia adalah rahsia besar. Saya diberi amaran untuk tidak membocorkan berita mengenai isu itu," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Pencerobohan Lahad Datu: Maklumat awal polis tidak lengkap..alasan yang biasa..!!!

Posted: 17 Jul 2013 07:57 PM PDT


Gambar fail menunjukkan tentera Malaysia bersedia memasuki Kampung Tanduo, Lahad Datu pada 5 Mac. - Gambar ReutersGambar fail menunjukkan tentera Malaysia bersedia memasuki Kampung Tanduo, Lahad Datu pada 5 Mac. - Gambar ReutersPolis Malaysia mempunyai maklumat awal mengenai kemungkinan pendaratan penceroboh Sulu di Lahad Datu Februari lalu tetapi informasi yang diterima itu tidak lengkap dan tidak layak dianggap sebagai maklumat risikan, kata pegawai kanan Cawangan Khas.
Sumber The Malaysian Insider itu adalah pegawai kanan polis yang pertama memberi ulasan berhubung pendedahan mengejutkan dalam prosiding Suruhanjaya Diraja dan Inkuiri (RCI) pendatang haram di Sabah iaitu apabila Pegawai Daerah Lahad Datu, Zulkifli Nasir dalam keterangannya berkata polis memberitahunya mengenai rancangan pendaratan oleh penceroboh Sulu.
Zulkifli memberitahu panel beliau tahu mengenai perkara itu selepas diberitahu oleh Ketua Polis Lahad Datu, Superintendan Shamsudin Mat.
"Saya diberi amaran supaya tidak membocorkan sebarang berita mengenai isu itu," katanya di hadapan lima panel RCI, pada Selasa.
Pendedahan di RCI itu membangkitkan banyak soalan, terutama mengapa agensi keselamatan Malaysia tidak bersedia dengan ketibaan penceroboh Sulu yang diketuai Agbimuddin Kiram, adik kepada Sultan Sulu Jamalul Kiram.
Pegawai polis Cawangan Khas itu memberitahu, di sebalik informasi itu, polis tidak mempunyai laporan perisikan mengenai penceroboh berkenaan, bila mereka akan tiba atau adakah mereka bersenjata atau tidak.
"Kami tidak tahu mengapa mereka hendak datang ke Malaysia, adakah untuk mencuri, menyerang atau melancarkan perang," katanya.
"Agak mustahil untuk memantau orang Sulu kerana mereka bebas keluar masuk sejak awal tahun 2000.
"Mereka ada keluarga dan saudara mara yang tinggal di Sabah dan mereka kerap datang untuk melawat. Memang sukar untuk memantau keluar masuk mereka," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Menteri Terus Berdalih Enggan Dedah Syarikat Dakwat SPR

Posted: 17 Jul 2013 07:53 PM PDT

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim dilihat terus berdolak-dalih untuk mengumumkan syarikat pembekal dakwat kekal yang digunakan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) yang lalu meskipun berulang kali diasak Ahli Parlimen Pakatan Rakyat (PR).
Sebaliknya, Shahidan hanya mengumumkan nama syarikat yang mendapat kontrak pembekalan peralatan lain seperti topi iaitu Nash Ventures Sdn Bhd semasa berucap dalam persidangan Dewan Rakyat hari ini.
Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli ketika ditemui mengesahkan, maklumat syarikat yang diumumkan Shahidan itu sama seperti yang diterimanya daripada sumber dalaman Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
"Walaupun syarikat ini tidak dimiliki secara rasmi oleh ahli perniagaan dari Singapura, Mohamed Salleh Mohamed Ali tetapi ia menggunakan alamat pendaftaran yang sama dengan syarikat lain di mana isteri Salleh adalah Pengarahnya.
"Itu maksud saya bahawa ada tiga syarikat yang memasuki rundingan terus dengan pihak SPR dengan ketiga-tiganya mendapat kontrak dakwat kekal, t-shirt dan topi," katanya kepada pemberita hari ini.
Beliau turut berpendapat pihak SPR mahupun Kerajaan Pusat tidak akan mendedahkan mana-mana syarikat lain dalam masa terdekat bagi mengesahkan dakwaan itu.
Kata Rafizi, Menteri menggunakan alasan sama untuk tidak mendedahkan nama syarikat berkenaan kononnya atas tujuan keselamatan.
"Sekarang ini terpulang kepada SPR bagaimana untuk menyelamatkan kredibiliti mereka kerana orang sudah tahu.
Read More / Baca Lagi >>

Setiausaha SPR: Rafizi tuduh di Dewan Rakyat kerana kebal di Parlimen

Posted: 17 Jul 2013 07:50 PM PDT


Pejabat Mohd Salleh dikatakan beroperasi dalam bangunan di Shah Alam ini. - Gambar The Malaysian Insider oleh Hasbullah Awang Chik, 18 Julai, 2013.Pejabat Mohd Salleh dikatakan beroperasi dalam bangunan di Shah Alam ini. - Gambar The Malaysian Insider oleh Hasbullah Awang Chik, 18 Julai, 2013.Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli boleh membuat apa-apa dakwaan di Dewan Rakyat kerana mempunyai kekebalan sebagai anggota Parlimen, kata Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Kamaruddin Baria.
Kamaruddin turut menafikan beliau mengenali pembekal dakwat kekal, Mohamed Salleh Md Ali yang dikatakan rapat dengan kepimpinan tertinggi badan pengendali pilihan raya itu seperti didakwa Rafizi.
Beliau juga enggan mengulas lanjut apabila diajukan pertanyaan berhubung latar belakang Mohamed Salleh.
"Saya tidak mahu jawab. Saya tidak kenal siapa Mohamed Salleh," kata Kamaruddin ketika dihubungi The Malaysian Insider semalam.
"Rujuk direktori jika mahu menghubunginya," katanya.
Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof sebagai reaksi balas kepada tuduhan Rafizi mengatakan urusan perbekalan dakwat kekal diuruskan oleh Kamaruddin dan urusetianya.
Beliau juga berkata dirinya dan timbalan tidak mencampuri urusan pembelian dakwat untuk mengelak pengundian berulang itu.
Rafizi pada Selasa lalu mendakwa, Integrated Challenger Malaysia Sdn Bhd yang beralamat di Shah Alam dikawal selia oleh Mohamed Salleh.
Cubaan The Malaysian Insider untuk menemui Mohamed Salleh di pejabatnya gagal dan hanya dapat berkomunikasi dengan seorang wanita penyambut tetamu syarikat berkenaan melalui interkom.
Dalam perbualan itu, wanita berkenaan memberitahu beliau tidak dibenarkan menjemput orang luar masuk dan enggan memberikan nombor telefon bimbit Mohamed Salleh.
Read More / Baca Lagi >>

TPP bukan perjanjian adil

Posted: 17 Jul 2013 07:48 PM PDT

Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) PERJANJIAN Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) bukan perjanjian adil dan bebas, tetapi hanyalah satu alat untuk memastikan perlindungan dan keutamaan diberikan kepada kepentingan korporat dengan mengetepikan kepentingan rakyat dalam hal kebajikan, keselamatan dan sosioekonomi.

Kenyataan itu dibuat Badan Bertindak Bantah TPPA Malaysia (BBBT), terdiri daripada gabungan 49 pertubuhan bukan kerajaan dalam satu kenyataan bersama.

Menurut BBBT, pelbagai cadangan dalam TPP lebih mengutamakan peranan syarikat multinasional dan menafikan ruang kerajaan untuk menetapkan undang-undang dan peraturan.

"Pelbagai bab dalam perjanjian TPP ini mengehadkan ruang untuk kerajaan menggubal dasar demi kepentingan masyarakat, termasuklah bab pelaburan dan kepatuhan terhadap peraturan-peraturan sedia ada.

"Penyelesaian Pertikaian Pelabur – Negara (ISDS) dan Penyelesaian Pertikaian Negara-Negara (ISDS) adalah antara cara TPP menganugerahkan kuasa kepada syarikat antarabangsa untuk mereka mengetepikan sistem perundangan negara bagi menuntut pampasan kewangan tanpa had melalui tribunal antarabangsa," menurut kenyataan itu.

Read More / Baca Lagi >>

PRU13: Adakah SPRM siasat kos iklan BN RM73 juta?

Posted: 17 Jul 2013 07:47 PM PDT


KUALA LUMPUR: Mohamed Hanipa Maidin [PAS-Sepang] minta Perdana Menteri menyatakan adakah SPRM telah menyiasat pendedahan Nielsen Media Research bahawa Barisan Nasional dan Pejabat Perdana Menteri telah membelanjakan RM73 juta hanya untuk pengiklanan bagi kempen Pilihan Raya Umum ke-13 yang lalu.

Beliau mengemukakan soalan bagi jawab lisan itu pada persidangan Dewan Rakyat, hari ini.

Menjejak tauke dakwat kekal..!!!

Posted: 17 Jul 2013 07:46 PM PDT

Menjejak tauke dakwat kekal SHAH ALAM – Nama Mohamed Salleh Mohamed Alli tiba-tiba jadi tumpuan apabila dikaitkan ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli di Dewan Rakyat dua hari lalu sebagai pemilik syarikat Integrated Challenger (M) Sdn Bhd yang membekalkan dakwat kontroversi kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk digunakan pada PRU13, Mei lalu.

Rafizi juga mendakwa Mohamed Salleh turut terlibat membekalkan topi, kemeja-T untuk digunakan petugas SPR.

Berpandukan maklumat yang dinyatakan Rafizi termasuk nombor kad pengenalan lelaki itu, Sinar Harian cuba menjejak Mohamed Salleh dengan tujuan bertemu dan mendapatkan reaksinya susulan dakwaan itu.

Daripada pencarian itu, didapati Mohamed Salleh Mohamed Alli adalah nama ketua pegawai eksekutif sebuah syarikat yang beralamat di Seksyen 9, di sini.
Read More / Baca Lagi >>

Penghinaan terhadap umat Islam salah Najib

Posted: 17 Jul 2013 07:43 PM PDT

Shahbudin Husin

Dalam bulan Ramadan kali ini, umat Islam negara ini menghadapi dua cabaran yang tidak pernah dihadapi sebelum ini. Pertama, penghinaan dan kebiadapan pasangan bukan Islam yang lebih dikenali dengan blogger seks, Alvin Tan dan Vivian Lee yang memaparkan juadah bak kut teh (sup tulang babi) sebagai hidangan berbuka puasa dalam laman Facebook mereka. Kedua, tindakan Duta Vatican City, Joseph Marino yang menyokong penggunaan kalimah Allah bagi penganut agama Kristian negara ini.
Kedua-dua perkara itu jelas menghina dan mencabar kesabaran umat Islam kerana ia sesuatu yang tidak boleh diterima sama sekali. Umat Islam tidak boleh menerima promosi biadap yang cuba dilakukan Alvin dan Vivian walaupun untuk maksud melawak dan bergurau senda. Begitu juga kita tidak boleh menerima tindakan duta negara asing yang cuba mencampuri urusan negara ini, lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan agama Islam.
Bagi blogger seks itu, mereka kini sudah pun disiasat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia dan juga polis selepas begitu banyak protes, bantahan serta laporan polis dibuat. Terbaru ini, pasangan itu juga turut menerima ugutan bunuh dan kecederaan sehingga mereka terpaksa membuat rayuan supaya dihentikan semua tindakan itu dengan alasan sudah meminta maaf.
Kini semuanya terserah kepada Peguam Negara untuk menentukan tindakan selanjutnya sama ada mahu dihukum atau dibiarkan terlepas sebagaimana Namewee yang sebelum ini juga memghina orang Melayu dan lagu Negaraku. Tetapi sementara Peguam Negara memikirkan langkah selanjutnya, yang nyata bahawa kesabaran umat Islam negara ini ada hadnya. Tidak selamanya mereka boleh dihina dan dipijak kepala sebegitu rupa.
Read More / Baca Lagi >>

Mat Maslan kata Malaysia ke-8 petrol paling murah, bukti ini sebaliknya..!!!

Posted: 17 Jul 2013 07:41 PM PDT

Pergh!!!!.. Semalam bukan main lagi gegakl gempita riuh rendah satu dunia sampai orang-orang kampong dan rancanag Felda terngaga mulut terlopong terpesona kagum campur kaget apabila di beritahu oleh Timbalan Menteri Kewangan Merangkap Ketua Penerangan UMNO Malaysia, Ahmad Maslan betapa negara kita yang tercinta ini, Malaysia adalah negara kelapan paling murah jual petrol dan diesel kepada rakyat.

Maunya tidak beb!!! Maklumlah, negara kita boleh menjadi negara kelapan menjual petrol termurah kepada rakyatnya  seantaro dunia.

Juak-juak UMNO apa lagi.. modal ini dijaja seluruh negara bagi membuktikan betapa Malaysia dibawah UMNO cukup perihatin nasib yang menimpa rakyatnya.

Tetapi Ahmad Maslan dan juak-juaknya lupa...Kalau bercerita zaman belum adanya internet mungkin rakyat boleh ratah mentah-mentah dan telan hidup-hidup.

Ini zaman IT.. zaman informasi dihujung jari.

Semak-semak punya semak..belek punya belek...Akhirnya dapati Ahmad Maslan ni kaki penipu besar!!!

Sebenarnya mengikut Petrol prices around the world, July, negara kita menjual kepada rakyat adalah negara ke tujuh belas termurah bukannya nombor lapan.

Tak kanlah nombor tujuh belas dan lapan pun sebagai Timbalan Menteri Kewangqan Mat Maslan tidak tahu bezakan!!!!..Kalau gini dia lebih teruk mengira dan kenal huruf dari Rais Yatim ni.
Read More / Baca Lagi >>

Saman pilihan raya terhadap SPR tak langgar perlembagaan

Posted: 17 Jul 2013 07:39 PM PDT

KUALA LUMPUR, 17 JULAI: Saman terhadap tujuh ahli Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak melanggar perlembagaan, kata ahli parlimen Subang, Sivarasa Rasiah.
Beliau membidas kenyataan Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad yang mengatakan cubaan mengetepikan seluruh keputusan pilihan raya umum ke-13 di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bercanggah dengan Perlembagaan.
sivarasa_rasiah"Timbalan Pengerusi dan tujuh ahli SPR didakwa enggan dan dengan sengaja menyebabkan kegagalan dakwat kekal.
"Mereka bertindak menipu, memungkiri hak berperlembagaan plaintif," kata Sivarasa pada sidang media di lobi parlimen hari ini.
Kata Sivarasa, sekiranya mahkamah menemui bahawa SPR curang dan melanggar hak perlembagaan, Pakatan Rakyat akan mendapatkan 'consequential reliefs' bahawa 222 kawasan parlimen tidak sah.
"Dan pegawai SPR sama perlu disingkirkan, manakala pilihan raya semua boleh dijalankan oleh anggota baru yang boleh dipercayai," katanya.
Sivarasa merujuk kes Union Bank of India lawan Association for Democratic Reform (2005) 5 SCC 294 di mana Mahkamah Agung India, dalam satu cabaran perlembagaan mengeluarkan arahan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya.
Read More / Baca Lagi >>

“Berapa ramai perlu mati untuk tubuh IPCMC?

Posted: 17 Jul 2013 07:39 PM PDT

Shamsul-AMKKUALA LUMPUR, 17 JULAI: Berapa ramai lagi rakyat Malaysia perlu mati dalam tahanan untuk kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC), kata ahli parlimen Bukit Katil, Shamsul Iskandar Mohd Akin.
Demikian reaksi spontan beliau sebaik diminta memberi respon berhubung kematian Chew Siang Giap, 26, di Pusat Pemulihan Akhlak Penjara Batu Gajah, Perak hari ini.
Kata Shamsul, dengan insiden terbaru, apakah Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi masih mahu terus menegakkan benang yang basah.
"Kematian dalam tahanan telah menjadi polemik dan isu besar negara. Saya tak jangka Zahid mampu beri jaminan tidak ada lagi kematian dalam tahanan," katanya kepada Keadilandaily.
Ahli Parlimen Batu Gajah V Sivakumar hari ini mengedarkan satu laporan polis dibuat bapa mangsa, Chew Ba di lobi Parlimen
Bapa mangsa yang menerima panggilan telefon daripada Pusat Pemulihan Akhlak memaklumkan kematian anaknya sekitar jam 2.19 pagi tadi.
Setiba di Hospital Batu Gajah pada jam 8.30 pagi untuk pengecaman mayat mangsa, Chew memberitahu penemuan 'kesan hitam seperti calar pada telinga, bahu dan peha' pada mayat badan anaknya.
Justeru kata Shamsul, telahan Zahid bahawa IPCMC bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan punah dengan kes terbaru yang dibuktikan.
Read More / Baca Lagi >>

Zahid Hamidi Didakwa Cuba Kelirukan Isu IPCMC

Posted: 17 Jul 2013 07:38 PM PDT


KUALA LUMPUR, 17 JUL : Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi digesa supaya memohon maaf kepada Dewan Rakyat berhubung kenyataannya sebelum ini yang mendakwa penubuhan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) adalah bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.
LOGO POLIS BARU-EDITAhli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming dalam satu sidang media hari ini menyifatkan kenyataan Zahid berhubung penubuhan IPCMC dalam sesi Parlimen baru-baru ini adalah sebagai salah, terpesong dan mengelirukan.
Ini kerana menurutnya, Artikel 140 (1) Perlembagaan Persekutuan secara jelas menyatakan bahawa Parlimen mempunyai kuasa untuk meluluskan undang-undang bagi mengawal dan melaksanakan tindakan disiplin ke atas pasukan polis.
"Mengikut Artikel 140 (1) Perlembagaan Persekutuan secara jelas menyatakan: "Dengan syarat bahawa Parlimen boleh melalui undang-undang membuat peruntukan bagi perjalanan apa-apa kawalan tatatertib ke atas semua atau mana-mana anggota pasukan polis mengikut apa-apa cara oleh mana-mana pihak berkuasa yang diperuntukkan dalam undang-undang itu."
"Zahid perlu memohon maaf kepada Dewan Rakyat atas kenyataan yang dibuat kerana boleh menimbulkan kekeliruan kepada dewan," katanya kepada pemberita.
Read More / Baca Lagi >>

TUDUHAN AHLI PARLIMEN KINABATANGAN ... BLOGGER SEKS YANG HINA ISLAM PENYOKONG DAP!

Posted: 17 Jul 2013 07:37 PM PDT


BIARKAN RAKAMAN GAMBAR BERBICARA.....Malas nak ulas dan komen panjang lebar sebab dengan rakam gambar-gambar diatas boleh menjelaskan dengan seribu perkataan siapa para blogger ini menyokong.

Kenapa pengundi Kuala Besut mesti pilih PAS

Posted: 17 Jul 2013 07:31 PM PDT


Dengan memilih PAS, kedudukan bilangan kerusi di Dun Terengganu akan menjadi seimbang 16:16 antara PR dan BN.

Sekalipun tampuk pentadbiran negeri tidak akan bertukar dengan munculnya angka 16:16 sebagaimana yang dicanangkan kepimpinan Umno, kedudukan genting bagi Umno/BN ini dengan sendirinya akan menjadi faktor pendesak semulajadi untuk BN menunaikan janji-janjinya yang ditabur sepanjang kempen.

Kita memaklumi 'ketulusan' Umno berkhidmat kepada rakyat adalah demi kelangsungan kuasa dan undi, projek-projek yang telah diletakkan batu asas sepanjang kempan PRK walaupun dikatakan perancangannya telah lama, cuma 'kebetulan' berlakunya kematian wakil rakyat, hakikatnya adalah 'perletakan batu asas pancing undi'.

Perlaksanaannya? Belum tentu! Kalahnya BN dalam PRK Kuala Besut ini akan memberi kekuatan  jaminan untuk rakyat Kuala Besut melihat tegak 'sengoti' Sekolah Kebangsaan Alor Peroi dan Rumah Pangsa Mampu Milik Tok Saboh sebagaimana dijanjikan, jika hal sebaliknya, menangnya BN akan menjadikan mereka selesa, lena tidur dan persetankan dengan segala janji-janji yang telah ditabur. Semaklah rekod-rekod perlaksanaan janji BN dalam beberapa siri PRK sebelum ini.

Mudah kata, undi PAS di Kuala Besut, rakyat tak akan rugi apa-apa.

Tentunya ada yang tak bersetuju dengan pandangan di atas, sebaliknya berpendapat dengan 16:16, Kuala Besut akan mencatat sejarah baru! PR akan memerintah Terengganu.

Nah! Ini pastinya lebih baik sebab ianya akan memberikan peluang kepada PR Terengganu melaksanakan janji-janji manifesto yang telah dibentangkan kepada rakyat.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Kuala Besut: Rayuan Che Long Pada Pengundi

Posted: 17 Jul 2013 07:28 PM PDT

PRK Kuala Besut: Rakyat nafi dakwaan Ahmad Said

Posted: 17 Jul 2013 02:57 PM PDT


Rumah penduduk dibina di penempatan berkelompok di Kampung Lay Out (Beris Lampu).

BESUT: Dakwaan Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said kononnya tidak ada hitam putih tanah dilulus kerajaan negeri kepada rakyat semasa ditadbir PAS dinafikan penduduk.

Ada di antara mereka memberitahu sudah membayar lebih RM300 pada 2002 sebagai bayaran awal untuk mendapat hak milik secara sah.

Mereka juga sudah mengisi borang permohonan tanah dan pegawai penempatan dari Pejabat Daerah Besut telah mengukur kawasan berkenaan.

Di Kampung Padang Luas Dalam kawasan seluas tiga ekar diberi kepada penduduk yang layak. Setiap lot seluas hampir suku ekar.

Seorang penduduk Hussin Abdullah, 71 dari Kampung Padang Luas berkata, tanah tersebut dilulus lesen menduduki sementara (TOL).

"Saya telah menjelaskan sebahagian untuk bayaran premium dan telah membina pagar di sekeliling lot berkenaan. Hanya tunggu duit mencukupi untuk dibuat rumah," katanya di sini.

Malah kata beliau ada penduduk lain yang sudah membina rumah di lot berkenaan.

Ahmad dalam laporan media hari ini mendakwa tidak ada hitam putih dikeluarkan kerajaan PAS ketika mentadbir Terengganu pada 1999-2004 terhadap tanah yang diberi kepada rakyat.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Kuala Besut: Serang Peribadi Calon, Umno Ketandusan idea

Posted: 17 Jul 2013 02:51 PM PDT

PRK Kuala Besut: Che Long jawab tohmahan media

Posted: 17 Jul 2013 07:19 AM PDT

PRK Kuala Besut: MB akui empat pemimpin Umno Besut miliki tanah 1 hektar

Posted: 17 Jul 2013 07:17 AM PDT

PRK Kuala Besut: Che Long Nok Ssaing Nga Oghe Pulau Perhentian

Posted: 17 Jul 2013 07:06 AM PDT

PRK Kuala Besut: Che Long Bersama Pengundi Pulau Perhentian

Posted: 17 Jul 2013 07:06 AM PDT


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


ORANG YANG SAMA BEKAL DAKWAT

Posted: 17 Jul 2013 08:01 AM PDT


BANYAK LA MAT SAID HANG PUNYA TANAH

Posted: 17 Jul 2013 07:09 AM PDT

elok la mat said.hang bagi la tanah pada semua wakil rakyat Umno.Biar kenyang dan senang lenang.Rakyat merempat,banggunan runtuh, hang tak yah peduli.Ambik sumbat banyak-banyak selagi boleh.Tapi ingat, kuasa rakyat pasti akan bangkit dan tuntut,hak kenapa rakyat sukar untuk mendapat geran tanah , tetapi wakil rakyat pulun untuk diri anak dan kroni.RAKYAT DIDAHULUKAN.


Tanah: Rakyat nafi dakwaan Ahmad Said

Ahmad Said: Wakil rakyat Umno berhak dapat tanah

July 17, 2013
Kerajaan Terengganu tidak akan menarik balik tanah yang dianugerah kepada empat orang pemimpin Umno Besut bagi menghargai jasa individu berkenaan sebagai wakil rakyat, kata Datuk Seri Ahmad Said.

Menteri Besar Terengganu itu berkata wakil rakyat berhak memohon dan memiliki tanah seperti anak negeri lain dan mereka memiliki satu hektar tanah setiap seorang diBukit Dendong dan Mukim Tembila di Besut.
"Dasar kita semua rakyat Terengganu, berhak mendapat lot tanah. Jadi dia wakil rakyat, dia berhak minta. Apa salahnya, dia dapat secara (yang betul).
"Buat apa nak serah (balik kepada kerajaan negeri). Hak dia. Rakyat biasa kita hampir 20,000 lot.
"Takkan kerana empat orang ini, kita nak itu (tarik balik)," memetik kenyataan beliau dari portal Malaysiakini.

Ahmad Said menyerahkan hampir 12,000 tapak rumah dan hampir 8,000 tapak pertanian sejak mengambil alih sebagai menteri besar pada 2008.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa PAS, Dr Dzulkefly Ahmad pada sidang media di Kuala Besut pagi ini mencabar Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mengarahkan mereka memulangkan semula tanah itu.

Dzulkefly berkata tindakan itu bagi membuktikan bahawa kerajaan BN benar-benar menepati slogan 'Rakyat didahulukan'.

Beliau mendakwa tanah berkenaan diberi ketika Datuk Seri Idris Jusoh menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jerteh.

Selain Idris, tiga lagi pemimpin Umno yang didakwa menerima tanah ialah Ahli Parlimen Besut ketika itu, Datuk Abdullah Muhamad Zain, Adun Kota Putera Muhammad Pehimi Yusof, dan Adun Hulu Besut Nawi Mohamad.

Nawi yang juga Adun Hulu Besut pada Isnin lalu mengakui beliau mendapat tanah berkenaan dan menjelaskan rakyat lain juga layak menerima tanah daripada kerajaan negeri. - 17 Julai, 2013.


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT