Nuffnang

Pengikut

Biaqpila

sumber :-

Biaqpila


JANGAN MENGAMUK BRO!!! SAPA SURUH HANGPA UNDI BN HOHO!!!

Posted: 03 Dec 2013 04:55 AM PST

Hasan: Jangan mudah mengamuk tarif elektrik naik


SHAH ALAM - Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Hasan Malek hari ini, menyifatkan kenaikan tarif elektrik sebanyak 15 peratus yang akan berkuat kuasa pada 1 Januari tahun hadapan sebagai rasional dan tidak banyak memberi kesan kepada orang ramai.

Menurutnya masyarakat harus bertenang dan jangan mudah menuding jari menyalahkan semua pihak.

"Tarif elektrik naik, jangan kita cepat sangat mengamuk dan tunding jari salahkan semua pihak.

"…ramai dari kita sebenarnya yang tidak terkesan pun! Jadi , bertenanglah," katanya yang dipetik menerusi laman mikro Twitternya.

Menurut laporan Bernama hari ini, subsidi elektrik dan gas akan disemak semula, dengan kadar purata tarif elektrik di Semenanjung Malaysia dinaikkan sebanyak 14.89 peratus atau 4.99 sen sekilowat sejam (KWJ) kepada 38.53 sen/kwj, berkuat kuasa 1 Januari 2014.

Tarif elektrik semasa ialah 33.54 sen.

Bagi Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan kadar purata tarif elektrik akan dinaikkan sebanyak 5 sen KWJ atau peningkatan 16.9 peratus daripada kadar semasa iaitu 29.52 sen KWJ kepada 34.52 sen KWJ, berkuat kuasa pada tarikh yang sama.

Bagaimanapun, 70.67 peratus atau 4.56 juta daripada keseluruhan 6.45 juta pengguna domestik di Semenanjung dan 62 peratus atau 260,000 daripada 418,000 pengguna domestik di Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan, yang menggunakan elektrik pada kadar 300 KWJ dan ke bawah, tidak terlibat dengan semakan itu.

Perkara ini diumumkan oleh Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr Maximus di Parlimen petang semalam.

Dalam pada itu,Ongkili berkata, kerajaan akan terus membantu dengan memberikan rebat kepada pengguna yang bil elektriknya berjumlah RM20 dan ke bawah sehingga 31 Disember 2014.

Beliau berkata, ekoran pelaksanaan tarif baharu ini, kerajaan masih perlu menanggung RM14 bilion subsidi setahun melalui pelepasan hasil perolehan gas asli ke atas semua pengguna elektrik di Semenanjung Malaysia, termasuk RM2.4 bilion setahun untuk pengguna domestik kurang daripada 300 KWJ sebulan.

Bagi Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan, subsidi yang ditanggung kerajaan sebanyak RM570 juta setahun, termasuk RM155 juta setahun untuk kategori pengguna yang sama," katanya.


SH

BERITA BAIK UNTUK PENGUNDI BN

Posted: 02 Dec 2013 06:10 PM PST

TARIF ELEKTRIK NAIK 15%
Tarif elektrik di Semenanjung Malaysia naik sebanyak 14.89 peratus atau 4.99sen setiap kilowatt, menjadikan harga baru untuk sekilowatt 38.53sen.
Harga semasa 33.54 sen sekilowatt.
Di Sabah dan Labuan pula, kadar baru naik sebanyak 16.9 peratus atau 5 sen daripada kadar semasa 29.52 sen/kWj kepada 34.52 sen/kWj.
Kedua-dua kenaikan itu berkuatkuasa 1 Januari 2014, umum Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Maximus Ongkili (kanan) petang ini.
Sebelum ini, Tenaga Nasional Bhd meminta dagangan sekuritinya di Pasaran Utama Bursa Malaysia Securities Bhd digantung mulai 2.30 petang hingga 5 petang hari ini.
Penggantungan dua jam setengah itu dilapor sementara menunggu pengumuman utama syarikat tersebut hari ini, kata gergasi utiliti itu dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia hari ini.
Dalam sidang medianya di Parlimen hari ini, Maximus berkata, kerajaan akan terus memberi subsidi kepada pengguna domestik di Semenanjung, Sabah dan Labuan bagi penggunaan bawah 300 kWJ sebulan.
Katanya, demi melindungi kebajikan pengguna domestik, terutamannya golongan berpendapatan rendah, kerajaan memutuskan tidak menaik tarif elektrik kepada 70.67 peratus atau 4.56 juta pengguna daripada keseluruhan 6.45 juta pengguna di semenanjung.
"Kerajaan akan terus membantu dengan memberikan rebat kepada pengguna-pengguna yang bil elektriknya berjumlah RM20.00 dan ke bawah sehingga 31 Disember 2014.
"Pada keseluruhannya, ekoran daripada pelaksanaan tarif baru ini, kerajaan masih perlu menanggung jumlah subsidi melalui pelepasan hasil peroleh gas asli sebanyak RM14 bilion setahun bagi semua pengguna elektrik di Semenanjung Malaysia, yang mana RM2.4 bilion setahun adalah khusus untuk pengguna domestik di bawah 300kWj sebulan.
"Manakala bagi Sabah dan Labuan angka ini mencatat jumlah sebanyak RM570 juta setahun di mana RM155 juta setahun adalah bagi kategori pengguna yang sama," katanya.
Dengan semakan tarik elektrik di Sabah dan Labuan, Maximus berkata, kerajaan bersetuju memperuntukkan bantuan kewangan sebanyak RM1.812 bilion dalam bentuk geran.
Katanya, ia tujuan untuk pelaksanaan projek pengukuhan infrastruktur baru yang kritikal termasuk Projek Talian Penghantaran Southern Link serta projek-projek kritikal perhubungan bagi tahun 2014 hingga 2016.
"Selain daripada bantuan tersebut, kerajaan juga sebelum ini telah memperuntukkan bantuan kewangan sebanyak RM230.6 juta bagi tempoh 2013-2014 untuk pembiayaan projek-projek pengurangan SAIDI (System Averange Interruption Duration Index) di seluruh Sabah," katanya.
malaysiakini

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT