Nuffnang

Pengikut

DUNIACACAMARBA

sumber :-

DUNIACACAMARBA


Pelajar Gagal Besar Payudara Ancam Bunuh Diri

Posted: 08 Sep 2013 06:59 AM PDT

Sekadar hiasan.

[HM] Beijing: Seorang pelajar kolej mengancam membunuh diri dengan terjun dari bumbung bangunan sebuah klinik pembedahan plastik.

Pelajar berkenaan bertindak demikian selepas implan payudaranya ditanggalkan kerana masalah perubatan.

Dia berdiri di tepi bumbung Hospital Perubatan Kecantikan Fuhua selama beberapa jam, mengancam untuk terjun selepas gagal mendapatkan pampasan daripada klinik itu.

Anggota keselamatan bagaimanapun berjaya memujuknya supaya membatalkan niatnya itu.

Pelajar berkenaan sebeleum itu membuat pembedahan membesarkan payudaranya sebagai persediaan untuk temuduga bagi mendapatkan pekerjaan. Ramai pelajar wanita di China percaya peluang memperoleh pekerjaan lebih terbuka jika mereka mempunyai payudara besar.

Kebanyakan pusat kecantikan di negara berkenaan menyasarkan pelajar wanita yang hampir tamat pengajian dengan menawarkan diskaun sehingga 65 peratus untuk menjalani pembedahan membesarkan payudara bagi meningkatkan peluang mereka untuk mendapat pekerjaan. - Agensi - 8/9/13
[Kajian] Coklat Panas Mampu Rawat Alzheimer

Posted: 08 Sep 2013 06:29 AM PDT[BH] Washington: Satu kajian yang dijalankan penyelidik Amerika Syarikat mendapati amalan meminum dua cawan coklat panas setiap hari, mampu meningkatkan ketajaman otak di kalangan orang dewasa.

Masalah dimensia atau hilang daya ingatan berpunca daripada kelainan yang berlaku, mendorong pakar neurologi, Farzaneh Sorond dari Sekolah Perubatan Harvard menjalankan kajian untuk memahami bagaimana aliran darah di otak mempengaruhi kemampuan seseorang untuk berfikir. 

Gangguan aliran darah 

Beliau kemudian membuat penelitian ke atas 60 responden, kebanyakannya berusia 73 tahun yang tidak terkena Dimensia, bagaimanapun, 18 orang daripada mereka didapati mengalami gangguan aliran darah ke otak mereka.

Mereka kemudian diminta meminum dua cawan coklat panas setiap hari selama sebulan sebelum menjalani ujian daya ingatan dan berfikir.

Sorond menggunakan kaedah ultrasound untuk mengukur kadar aliran darah ketika ujian dilakukan.

"Apa yang saya dapati ialah aliran darah ke bahagian tertentu otak semakin meningkat, begitu juga fungsinya ketika diberi tugas kognitif," katanya. 
Ada hipotesis yang menyatakan bahawa bahan antioksida flavanol, yang ada di dalam coklat dapat meningkatkan daya kognitif.

Bagaimanapun, pakar penyakit Alzheimer, Paul Rosenberg dari Universiti John Hopkins yang menulis sebuah esei untuk melengkapkan penelitian Sorond dalam jurnal Neurology, menyatakan bahawa teori itu tidak sepenuhnya benar.

"Sorond menguji coklat dengan sedikit kandungan flavanol dan yang tinggi kandungan bahan itu tetapi mendapati tiada perbezaan di dalam hasilnya," katanya.

Penawar penyakit

Rosenberg bagaimanapun menyifatkan kajian Sorond sebagai langkah pertama yang penting ke arah kajian lebih terperinci pada masa depan bagi mencari penawar penyakit Alzheimer.

"Kami tidak akan mengatakan minumlah coklat panas sekarang, tetapi ada kemungkinan wujud bahan dengan nilai ubat di dalam koko. Jadi tiada salahnya kita menikmati coklat panas yang dienakkan lagi dengan tambahan krim putar. Ia benar-benar lazat," katanya. AGENSI - 8/9/13Harga Barang Naik: Fathul Bari Bela Kerajaan 48.67%, Dr Maza Sindir?

Posted: 08 Sep 2013 05:46 AM PDT

..kepada yang menggunakan hadis harga barang untuk menyokong kenaikan harga, sila rujuk tafsiran bagi hadis itu di sini..apakah jika anda ke kedai lalu penjual menjual barang dengan harga yang mahal, maka adakah dia boleh menyatakan 'Allah yang menaikkan harga bukan saya?!


..jangan sampai nanti ada pembunuh yang akan berhujah bukan saya membunuh tapi Allah yang menetapkan ajal, pencuri pula akan berkata bukan saya yang mencuri, tapi Allah yang menetapkan rezeki...kerana saya berpegang dengan kata-kata ILMU bukan kerajaan yang mengurangkan subsidi tapi Allah yang menaikkan harga barang..


P/s: Betullah ada dua jenis ulama pada akhir zaman ini!Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT