Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


DI MANA KHIR TOYO ? HASSAN ALI BOLEH TUBUH PARTI BARU

Posted: 15 Jan 2012 07:00 PM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

KHIR TOYO terus menyepi walaupun hari ini sudah masuk tarikh 16 Januari, ertinya sudah 8 hari daripada 09 Januari iaitu hari keputusan DS Anwar di dalam kes Liwat II.  Sebelum ini, mantan MB Selangor tersebut berjanji akan mengumumkan masa depan politiknya selepas 09 Januari iaitu tarikh yang mungkin `simbolik' buat beliau.

Wajah yang di `transformasi'kan sejajar dengan transformasi Najib

Sebelum ini juga, Mahkamah Tinggi telah menjatuhkan hukuman penjara 12 bulan ke atas Khir Toyo di bawah Seksyen 36 (1), Akta Pencegahan Rasuah Malaysia 1997 di atas kesalahan mendapatkan untuk dirinya dan isterinya suatu barangan berharga dengan balasan diketahui tidak mencukupi iaitu dua lot tanah dan sebuah banglo di Seksyen 7, Shah Alam.

Khir Toyo telah membuat rayuan ke atas kes ini.  Difahamkan sehingga kini, wartawan telah mula mencari-cari mantan MB Selangor tersebut untuk mengetahui apakah tindakan beliau selepas ini di dalam kerjayanya sebagai ahli politik.  Saya mencadangkan agar beliau menubuhkan parti baru di mana Presidennya adalah Dr Hassan Ali, Timbalannya adalah beliau sendiri dan Ahli-Ahli Jawatankuasa yang lain bolehlah dipilih dari beberapa `ekor katak' yang masih belum bertuan seperti Zahrain, Zul Kulum, Gobalakrishnan dan beberapa orang lagi.

Itu sekadar cadangan saya sahaja.  Apapun kita masih ternanti-nanti kenyataan dari Khir Toyo. /wfauzdin.blogspot.com

ALHAMDULILLAH, HASSAN ALI TIDAK MAHU MERAYU KEPADA PAS

Posted: 15 Jan 2012 02:31 AM PST

Oleh: WFAUZDIN NS 

ALHAMDULILLAH, selain dari kita baru sahaja mendapat nikmat kebebasan DS Anwar Ibrahim dari fitnah Liwat II baru-baru ini, terbaru satu lagi nikmat yang Allah kurniakan kepada kita apabila Dr Hassan Ali dikatakan tidak akan merayu untuk kekal di dalam PAS.

Memetik kenyataan beliau,"Saya tidak boleh melakukannya ketika dalam parti, kerana rakan dalam parti dan kumpulan 'parasit' ini tidak suka isu arak dan murtad di Selangor diperjuangkan kerana hendak meraikan rakan lain yang bersekongkol dalam parti".  


Memang benar, beliau tidak boleh melakukannya di dalam parti iaitu untuk menghancurkan PAS dari dalam.  Segala gerak geri beliau yang bertopengkan perjuangan Islam, Melayu dan raja-raja itu telah lama dihidu oleh pemimpin-pemimpin dan kita sendiri.  Kononnya beliau gagal mendapat sokongan dari PAS di dalam isu arak dan murtad, tetapi beliau lupa bahawa beliau sebenarnya ketika itu berada di dalam sebuah negeri bernama Selangor yang jauh lebih baik dari Umno sebelum itu.  

Apakah isu arak di Selangor yang menyebabkan Dr Hassan Ali tidak mahu bersama PAS lagi?  Adakah cara Dr Hassan Ali sesuka hati merampas arak dari kedai-kedai 7 Eleven itu tanpa menghiraukan undang-undang yang di luar kawalan kerajaan negeri itu tindakan bijak?  Apakah tindakan berhikmah tetapi berkesan oleh Kerajaan Negeri Selangor dengan cara berbincang dengan pengusaha kedai-kedai berkenaan agar tidak menjual minuman keras tersebut di penempatan majoriti Melayu itu tidak kena dengan Dr Hassan Ali?  Jika begitu, mengapa tidak sahaja Dr Hassan Ali rampas semua arak-arak di Kilang arak terbesar di Shah Alam?

Adakah beliau tidak sedar, minuman keras yang kebanyakannya dijual di kedai-kedai 7 Eleven itu telah ditafsirkan oleh undang-undang persekutuan sebagai bukan minuman keras kerana di bawah peratusan alkohol yang dikatakan arak, maka kedai-kedai berkenaan mempunyai hak untuk menjualnya dan kerajaan negeri tiada kuasa untuk menghalangnya?  Namun demikian, langkah kerajaan negeri tetap dibuat secara berbincang dan meminta kerjasama pengusaha kedai-kedai berkenaan agar menjauhkan penjualan minuman keras tersebut di penempatan majoriti umat Islam.  Ini tidak pernah berlaku sewaktu Umno memerintah Selangor.

Tindakan paling bijak kerajaan negeri juga adalah dengan menawarkan modal perniagaan bagi umat-umat Islam yang mahu berhenti di kedai-kedai penjualan arak.  Alasan yang diberikan oleh Dr Hassan Ali kononnya perjuangan beliau di dalam isu arak ini sentiasa ditentang oleh beberapa pimpinan PAS Selangor merupakan alasan yang terlalu dungu.  Mengapa Dr Hassan Ali tidak menyalahkan JAIS yang sepatutnya ke depan di dalam isu ini?  Adakah JAIS hanya bekerja untuk menangkap mereka yang memberi tazkirah tanpa Tauliah sahaja?  JAIS sebenarnya sudah tahu bahawa undang-undang Persekutuan banyak menghalang tugas-tugas mereka sebab itu di zaman Umno memerintah lagi penjualan arak langsung tidak dikawal. Apakah JAIS hanya wujud di Selangor sewaktu PR memerintah sahaja?

Alhamdulillah, meskipun menyedari undang-undang berkaitan arak ini di bawah kawalan Kerajaan Persekutuan, kerajaan negeri mengambil beberapa langkah yang bijak penuh hikmah agar kesucian Islam tetap terpelihara.  Dr Hassan Ali bertindak seolah-olah Kerajaan Persekutuan diperintah oleh PAS atau Pakatan Rakyat. Dr Hassan Ali mungkin berangapan Selangor di bawah Umno lebih bersih dan suci dari kerajaan sekarang.

Isu Gereja pula, Dr Hassan Ali mendakwa PAS Selangor bersekongkol dengan DAP dan PKR menentang usaha beliau yang kononnya berjuang menentang gejala murtad.  Akhirnya, kita diberitahu isu Gereja ditutup kerana tiada bukti yang boleh menyatakan berlakunya kerja memurtadkan umat-umat Islam di Gereja berkenaan.  Bukankah sebelum ini, Dr Hassan Ali dan JAIS sendiri melalak di dalam TV dan media mendakwa mereka mempunyai bukti kukuh?  Di mana bukti itu?  Mengapa PAS tidak dibenarkan bertemu pihak Gereja dan JAIS?  Tidakkah baik jika PAS sendiri menyiasat isu berkenaan jika JAIS sendiri gagal menyiasat dan mendapatkan bukti?  Apakah kehendak PAS untuk bertemu pihak Gereja, maka Dr Hassan Ali anggap PAS menyokong Gereja?  

Dr Hassan Ali tidak perlu memberi berbagai alasan dan hujah dangkal beliau jika beliau tidak mahu merayu untuk dikekalkan bersama PAS.  Bersyukur lah kita dengan tindakan Dr Hassan Ali itu kerana PAS tidak harus memiliki seketul daging busuk yang bakal menjangkiti orang lain.  Biarlah daging busuk ini terpelanting dari PAS bersama beberapa ekor lalat yang menghurunginya./wfauzdin.blogspot.com


Politiksukusakat

0
sumber :-

Politiksukusakat


NFC, heret sama Najib dan Muhyiddin untuk disiasat!

Posted: 15 Jan 2012 10:15 PM PST

WAN NORDIN WAN YAACOB

KUALA LUMPUR : Siasatan skandal penyelewengan dalam Perbadanan Fidlot Negara (NFC) harus melibatkan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, kata Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar.

Ini kerana, dua individu ini adalah pihak yang bertanggungjawab dalam meluluskan projek berkenaan dan menganugerahkan kepada sebuah syarikat yang tiada pengalaman dalam sektor perladangan, katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengadakan sidang media di Pejabat Agung PAS dekat sini 16 Januari lalu.

PAS mahu satu Suruhanjaya DiRaja yang bebas ditubuhkan bagi menyiasat skandal penyelewengan RM250 juta dengan mengutamakan persoalan asas bagaimana projek itu boleh diluluskan, katanya.

Menurut Mahfuz, projek berkenaan diluluskan oleh Jawatankuasa Projek Berimpak Tinggi yang dipengerusikan Najib ketika menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Selain itu, selaku Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani pula, Muhyiddin pula terbabit secara langsung dalam mesyuarat yang sama mewakili kementerian, katanya.

Justeru, siasatan harus melibatkan dua individu ini yang nyata gagal melihat bahawa pengurniaan projek dan pinjaman RM250 juta kepada NFC ini akan membawa padah kepada kerugian, katanya.

"Kita lihat, siasatan yang berjalan hari ini (oleh SPRM) hanya tertumpu kepada operasi NFC semata-mata, dan bukannya soal bagaimana projek ini diluluskan dan siapa yang meluluskan, dan bagaimana prosedur pinjaman dilakukan," katanya.

Apa yang menjadi kemusykilan kepada rakyat adalah, persoalan kelemahan kerajaan yang gagal menyediakan dokumen pinjaman semasa pinjaman diberikan kepada NFC, katanya.

Hanya selepas beberapa tahun barulah dokumen itu disediakan, katanya lagi.

Beliau juga berpandangan, pembekuan aset NFC yang diumumkan kerajaan bukanlah suatu jalan yang membolehkan kerugian yang dialami dalam projek ini dikembalikan semula.

"Sekiranya semasa pembekuan, aset yang tinggal hanyalah kandang lembu dan tahi lembu sahaja, ia akan menyebabkan kita gagal memperolehi pinjaman RM250 juta yang telah diberikan kepada NFC.Yang kita dapat mungkin sekali tahi lembu dan kandang lembu
sahaja, bukan RM250 juta," katanya.

Lebih dari itu, dalam aspek pengurusan pembekuan aset sebenarnya membawa makna bahawa ada sesuatu penyelewengan atau kes yang berlaku dalam NFC, katanya.

Justeru, beliau menggesa kerajaan mendedahkan kes tersebut kepada umum kerana pinjaman RM250 juta adalah wang rakyat yang mana rakyat harus tahu ke mana alirannya.

Sementara itu, Mahfzu turut memuji langkah Shahrizat bercuti untuk membiarkan penyiasatan skandal NFC berjalan dengan baik.

Begitupun beliau turut mencadangkan beberapa individu lain yang terbabit dalam meluluskan projek dan memberi pinjaman bercuti bagi siasatan dijalankan secara telus.

Pada 15 Januari lalu, Perdana Menteri mengumumkan bahawa aset NFC telah dibekukan sementara menunggu siasatan daripada pelbagai pihak termasuk dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan pihak polis.

Pada tahun 2007, syarikat itu dilantik untuk menjalankan projek ternakan lembu tetapi prestasinya dibidas oleh Laporan Ketua Audit Negara 2010.

Ia kemudiannya didedahkan bahawa syarikat itu dimiliki oleh keluarga Menteri Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Anak Shahrizat, Wan Shahinur Izmir Dato' Seri Dr Mohammad Salleh adalah salah seorang pemegang saham dan menjadi Ketua Eksekutif (CEO) syarikat berkenaan.

Syarikat itu mengundang pelbagai kontroversi apabila PKR berjaya membuktikan bahawa ia telah membuat beberapa 'pelaburan' yang boleh dipersoalkan, termasuk menggunakan pinjaman mudah RM250 juta daripada kerajaan untuk membeli kondominium mewah, tanah di Putrajaya dan juga kereta mewah.

Pada 12 Januari, Shahrizat mengeluarkan kenyataan menyatakan bahawa beliau akan bercuti selama tiga minggu sementara menunggu siasatan dijalankan.


Berikut adalah skandal penyelewengan yang membabitkan keluarga

Shahrizat Jamaluiddin.

Info : National Feedlot Corporations (NFC).

Pengerusi : Dato' Dr Muhammad Salleh Ismail (suami Shahrizat)

Pemegang Saham :

1) Dato' Dr Mohammad Salleh Ismail (249,999 unit);

2) Wan Shahinur Izran Mohammad Salleh (250,000 unit)

3) Wan Shahinur Izmir Mohammad Salleh (1 Unit)

Modal oleh kerajaan : RM250 juta

-Syarikat milik keluarga Shahrizat juga dikatakan menggunakan

dana melalui National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC) untuk

membeli satu unit kondominium mewah dengan bayaran berjumlah

RM9.8 juta di Bangsar (One Menerung).

-Shahrizat dan keluarganya untung lebih RM600,000 menggunakan

wang rakyat yang disalur menerusi NFC.

-Syarikat keluarga Shahrizat, Agro Science Sdn Bhd merupakan

pemegang saham bersama kerajaan Negeri Sembilan dan Kementerian

Pertanian dan Industri Asas Tani yang mengendalikan Pusat

Fidlot Kebangsaan.

-Keuntungan RM600,000 itu bukan diperolehi daripada penjualan

daging lembu sebaliknya faedah daripada deposit tetap

menggunakan sebahagian daripada RM250 juta duit rakyat yang

disalurkan kepada NFC.

-Pegangan saham yang dimiliki ahli keluarganya termasuk suami,

Dato' Dr Mohammad Salleh Ismail (249,999 unit); anaknya, Wan

Shahinur Izran Mohammad Salleh (250,000 unit) dan Wan Shahinur

Izmir Mohammad Salleh (1 Unit) dalam NFC.

- Pada 6 Mei 2009, NFC memindahkan RM116 juta daripada pinjaman

ini ke dalam akaun deposit tetap milik NFC di Public Bank

Berhad.

-Penyata kewangan NFC yang difailkan di Suruhanjaya Syarikat

Malaysia )SSM) menunjukkan keuntungan faedah daripada simpanan

deposit tetap berjumlah RM666,952.96 bagi tahun kewangan

berakhir 31 Disember 2009.

-Sementara jumlah keuntungan faedah dari simpanan deposit

sebesar ini hanyalah mungkin sekiranya NFC mempunyai simpanan

tetap ratusan juta ringgit.

-Shahrizat dan keluarganya didakwa memboroskan sebanyak

RM827,579 untuk melancong ke luar negara pada tahun 2009

menggunakan wang rakyat yang disalurkan kepada National Feedlot

Corporation.

-Kos itu bersamaan dengan RM511 bagi setiap ekor lembu yang

disembelih oleh NFC pada tahun 2009.

-Sementara rekod menunjukkan hanya 1,618 ekor lembu disembelih

dalam tahun 2009, katanya.

-Daripada kos purata penternakan dan penyembelihan sebanyak

RM4,481 seekor, 11 peratus (RM511) adalah kos lawatan ke luar

negara dan keraian yang dibelanjakan keluarga Shahrizat.


-Dana dari NFC yang sepatutnya digunakan untuk industri daging

negara, telah disalurkan kepada syarikat-syarikat peribadi

milik keluarga Shahrizat seperti National Meat Livestocks

Corporation Sdn Bhd (NMLC) dan Real Food Company (RFC).

-Wang dari syarikat-syarikat seperti NMLC dan RFC kemudiannya

disalurkan pula ke syarikat-syarikat milik keluarga Shahrizat

di Singapura iaitu Meatworks (Singapore) Pte Ltd dan Global

Biofuture Pte Ltd.

-Syarikat itu menjalankan perniagaan restoran mewah dan

perniagaan perdagangan minyak dan ternakan di Singapura.

-Syarikat itu menjalankan operasi perniagaan yang tidak ada

kena mengena dengan bantuan dana kerajaan berjumlah RM250 juta

yang disalur kepada NFC.

-Komunikasi dalam bentuk email di antara anak Shahrizat, Wan

Shahinur Izran dengan Donna Yong yang menguruskan perniagaan

restoran milik keluarga menteri itu di Singapura.

-Email itu membincangkan pemindahan wang yang diperlukan untuk

membiayai perniagaan restoran mewah berkenaan.

-Dalam tempoh tiga bulan di antara Oktober 2010 dan Disember

2010, keluarga Shahrizat dianggarkan memindahkan S$530,000;

bersamaan RM1.3 juta dari dana milik kerajaan untuk membiayai

perniagaan peribadi di Singapura.

-Dana NFC dijangka dipindahkan terus ke akaun syarikat-syarikat

milik keluarga Shahtrizat di Singapura.

-Kemungkinan jumlah wang yang telah dilarikan mencecah RM10

juta hanya untuk satu perniagaan di Singapura.

-Kemudiannya dikeluarkan oleh keluarga menteri untuk membiayai

pembelian peribadi seperti kondominium mewah di Orchard Scotts

bernilai hampir 10 juta.

-Pembelian kereta mewah jenis Mercedes Benz Benz CLS 350 CGI

berharga RM534,622 yang dibeli oleh keluarga Shahrizat pada

2009.

-Kos penyelenggaraannya tiap-tiap bulan adalah lebih kurang

RM20 ribu.

-Dana sebanyak RM3,363,507 turut disalurkan National Meat Lives

Corporation (NMLC) untuk membeli dua bidang tanah di Putrajaya

pada satu tarikh pada tahun 2009.

- Terdapat 15 keping cek berjumlah RM455,423 yang dibayar

untuk tujuan melancong ke luar negara seperti ke Indonesia dan

Thailand.

- Cek berkenaan dikeluarkan antara bulan Januari hingga Julai

2010 kepada Impian Global Networks Services (IGNS) yang

menawarkan pakej percutian.

- Pembayaran lebih setengah juta ringgit kepada syarikat

Meatworks (singapore) Private Limited, milikan suami Shahrizat

yang membekalkan daging kepada restoran di negara jiran.

- Membiayai pakej umrah bernilai RM31,580 atas nama Datuk Seri

Mohamad Salleh Ismail (Suami Shahrizat) dan Wan Shahinur Izran

Mohamad Salleh (anak Shahrizat).

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Isteri bersama lelaki misteri atas katil punca Hattan bercerai

Posted: 15 Jan 2012 10:29 PM PST

Di laman sebuah forum hiburan popular, Cari Forum, baru-baru ini telah terpampang gambar bekas isteri kepada penyanyi-komposer terkenal, Hattan, Fara Asyikin , berpelukan bersama seorang lelaki, di atas katil. Gambar itulah di katakan menjadi punca kepada penceraian Hattan dan Fara Asyikin.

Difahamkan blog milik Fara Asyikin telah di godam oleh seorang individu yang tidak diketahui siapa indentitinya. Tapi yang pasti, individu itu tidak berpuas hati dengan dia dan Hattan. Farah Asyikin juga di dakwa berhutang dalam jumlah yang banyak kepada seseorang dan penggodam itu meminta beliau untuk menggunakan suami, Hattan bagi membayar segala hutang piutang tersebut.

Tak cukup dengan itu, Farah Asyikin juga di katakan pernah mengandung hasil hubungan bersama seorang ...
kekasih berbangsa asing ketika berada di Jakarta, Indonesia dan telah menggugurkan kandungan itu.

Beberapa bulan lepas, kecoh apabila Hattan mengamuk di sebabkan gosip yang tersiar di sebuah akhbar mega tempatan, mengatakan kononnya penyanyi Biso Bonar itu bercerai di kala perkahwinan barunya, mencecah usia 2 minggu. Malah dia dengan tegas menafikan perkara tersebut.

Bagaimanapun, timbul pula berita, memang benar Hattan dan isteri menceraikan Farah Asyikin dengan talak satu. Dan rumah tangga yang di bina pada November tahu lalu hanya mampu bertahan selama 2 bulan sahaja.

Senadainya betul cerita ini, bererti wanita itu memang mempunyai masalah peribadi yang agak dahsyat sebelum berkahwin dengan Hattan.

Pun begitu Hattan sehingga ke hari ini masih belum mengeluarkan apa-apa kenyataan kepada media berhubung gosip ini. - mD

Hari-hari terakhir Shahrizat. Dipaksa ambil cuti selepas timbul email berkaitan suaminya

Posted: 15 Jan 2012 04:35 PM PST

Kelihatan seperti Shahrizat Jalil mungkin akan menghadapi hari-hari terakhir kerjaya politik beliau. Cuti kecemasan 3 minggu yang dipohonnya daripada Perdana Menteri Najib Razak mungkin akan menjadi tetap kerana telah timbul pula dakwaan bahawa orang atasan NFC telah membayar seorang "Datuk penipu" untuk mempengaruhi pihak polis dalam siasatan mereka dalam kes rasuah sebuah syarikat penternakan lembu.

Sudah ada spekulasi bahawa orang atasan itu adalah suaminya, pengerusi eksekutif NFC, Salleh Ismail. Shahrizat yang enggan mengulas apabila cuba disoal oleh wartawan petang tadi.

"No, no, no, excuse me," Shahrizat yang juga ketua wanita UMNO berkata apabila ditanya mengenai .......
dakwaan yang dibuat pemimpin PKR bahawa mereka mempunyai bukti dalam bentuk email yang mengatakan ada yang tidak kena di NFC.

Dipaksa keluar

Email tersebut ditulis oleh Megat Najmuddin Megat Khas, salah seorang ahli dalam lembaga penasihat SPRM.

Dalam email itu, Megat menulis bagaimana seorang peguam NFC telah memberitahu beliau bahawa seorang pegawai NFC telah ditipu dengan membayar wang kepada seorang penipu yang dipercayai adalah Shamsubahrin Ismail yang juga dikenali dengan nama jolokan "Datuk Fixit" untuk mempengaruhi siasatan yang sedang dibuat pihak polis.

"Situasi nampaknya agak serius untuk Shahrizat. Jelas bahawa banyak yang perlu diterangkan dan bagus untuk beliau diberi ruang untuk penyiasatan dijalankan. Tetapi, ini bukanlah penamat. Najib haruslah melakukan lebih lagi untuk menyelamatkan aset NFC," kata naib presiden PKR Chua Jui Meng kepada Malaysia Chronicle.

"Tanpa terburu-buru membuat kesimpulan atas siapa pegawai NFC itu, telah lama jelas kedudukan Shahrizat. Beliau sedang berhadapan dengan yang paling sukar dalam parti UMNO itu sendiri jadi beliau janganlah terlalu banyak membuat rundingan kerana mereka-mereka ini merbahaya. Mereka merasakan bahawa beliau adalah liabiliti untuk UMNO pada PRU 13 nanti dan mereka tidak akan berhenti sehingga Shahrizat meletak jawatan."

Misteri semakin terungkai

Sememangnya Shahrizat telah mencuba untuk berjuang dalam mendapatkan tempat untuk anak-anaknya yang juga berkerja untuk projek meningkatkan 40% bekalan daging di negara.

Ia dilihat sebagai ancaman yang tidak nampak untuk membongkarkan kegiatan rakan-rakan beliau dalam UMNO, beliau telah memberitahu pemberita "siapa dalam UMNO yang tiada masalah?"- merujuk kepada kegiatan rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang dilakukan oleh parti pemerintah itu.

Bagaimanapun, pembongkaran oleh PKR baru-baru ini yang menunjukkan email itu kepada sidang media telahpun mengena pada sasaran. Datuk fixit telah ditahan pada bulan lepas dan reman beliau telah dipanjangkan kerana cuba merasuah polis dalam siasatan kes RM250 juta NFC.

Pada masa itu, tiada berita bahawa Datuk Fixit telah dibayar atau diupah untuk melakukan yang demikian oleh 'orang penting NFC'. Suami Shahrizat, Salleh juga mengatakan bahawa Datuk Fixit bukanlah ahli keluarga ataupun pernah bekerja dengan NFC.

Sekarang, dengan perlahan-lahan, misteri semakin terungkai. Sebuah gambaran yang lebih jelas timbul.

Antara dakwaan ke atas suami dan anak-anak Shahrizat adalah mereka telah menyalahgunakan RM188 juta daripada RM250 juta daripada pinjaman kerajaan untuk penternakan lembu dengan membeli 2 buah kondo mewah di Bangsar dan Singapura, sebidang tanah di kawasan perumahan di Putrajaya, sebuah Mercedes Benz mewah, diskaun berjuta ringgit dan pemindahan wang kepada restoran milik keluarga yang juga membeli daging daripada NFC.

"Saya harap SPRM akan dapat menyiasat sama ada saya terlibat atau tidak dengan keputusan yang dibuat kerajaan terhadap NFC yang mana suami saya, Datuk Seri Dr Mohammad Salleh Ismail adalah pengerusi eksekutifnya." Kata Shahrizat dalam kenyataannya petang tadi.

Terdesak dan diselubungi spekulasi

Mengesahkan bahawa beliau telah menulis email tersebut yang disebar kepada sekumpulan besar individu, Megat Najjmuddin telah menulis:

"Beliau (Peguam itu) telah memberitahu tentang cerita penipu ini mengenai bagaimana dia telah dengan manis mulut menyakinkan pelanggannya yang terdesak untuk memberinya wang dan dia akan membuatkan pihak polis kurang kejam dalam penyiasatan mereka! Sangat sedih apabila memikirkan betapa terdesaknya seseorang yang sudah tersepit."

Walaubagaimanapun, Megat memberi amaran bahawa apa yang diberitahu peguam itu adalah spekulasi semata-mata.

"Ia adalah email peribadi dan pendapat peribadi saya jadi tiada siasatan telah dimulakan. Banyak khabar angin di sini. SPRM sedang menyiasat perkara itu." Menurut beliau yang dilaporkan oleh Malaysian Insider.

Malaysia Chronicle

SAH : DRB-Hicom beli Proton

Posted: 15 Jan 2012 04:02 PM PST

KUALA LUMPUR, 16 Jan — Khazanah Nasional Berhad hari ini akan mengumumkan DRB-Hicom telah memenangi bidaan dengan kepentingan sebanyak 42.7 peratus pegangan saham dalam proton Holding Berhad, dengan harga jualan RM6 seunit untuk keseluruhan jumlah bernilai RM1.4 billion, menurut sumber.

The Malaysian Insider difahamkan syarikat berkenaan memilih jutawan Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary, pemilik DRB-Hicom sebagai pembeli untuk saham-saham tersebut walaupun terdapat tawaran lain. Turut difahamkan, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah dimaklumkan berkenaan pembelian tersebut.

"DRB-Hicom telah berjaya dalam bidaan tersebut, dan akan diumumkan pada Isnin ini," menurut sumber berkenaan.

Sumber lain pula mengesahkan penjualan berkenaan, Khazanah berpuas hati dengan penawaran sebanyak antar RM6 dan RM8 sesaham. Saham Proton ditutup pada RM5.18 seunit pada JUmaat lepas, dan memberinya modal pasaran besar bernilai RM2.8 billion.

Dengan anggaran harga jualan RM6 sesaham, pembelian kepentingan Khazanah dan saham-saham selebih pembuat kereta nasional itu perlu membayar sejumlah lebih daripada RM3.29 billion.

Pengarah Urusan Khazanah, Tan Sri Azman Mokhtar sebelum ini berkata, dana tersebut akan menjual keseluruhan blok saham Proton, dan sekiranya ia terjadi, maka akan berlakunya penawaran awam.

Pihak yang bertanggungjawab terhadap pembelian tersebut ialah Pengerusi Proton Datuk Seri Mohd

Nadzmi Mohd Salleh , dan DRB Hicom, manakala beberapa pihak lain dikatakan adalah Naza Group, dan rakan kongsi bersama Sri Arumugam Apavoo Packiri dan Gerald Lopez of Genii Capital. UMW Holdings Bhd,

Sime Darby Bhd dan Tan Chong Motor Holdings Bhd menafikan dakwaan mereka mempunyai minat terhadap Proton.

DRB-Hicom telah menyerahkan bidaan tersebut kepada pembuat kereta nasional itu pada 9 Januari lalu.

"DRB-Hicom melihat Proton Holding Berhad sebagai pemain industri automotif yang penting dan DRB-Hicom sentiasa menunggu peluang untuk mengambil peluang yang bermanfaat untuk mengembangkan perniagaan," menurut DRB-Hicom sebagai respon ketika bursa saham.

Laporan berita terdahulu memetik penasihat Proton, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Khazanah Nasional akan menjual kepentingan 42.7 peratusnya dalam Proton kepada DRB Hicom. Dia juga berkata dia menentang tawaran awam untuk semua saham jika DRB Hicom memenangi tawaran tersebut.

Arkitek projek kereta nasional itu telah bekerja keras sejak 1980an sebaik sahaja menjadi perdana menteri dan memastikan identiti Ptoron terpelihara dengan memastikan rakyat tempatan menguasai syarikat tersebut.

Beliau dengan lantang menentang cadangan Khazanah untuk menjual kepentingan syarikat kepada syarikat Jerman pada 2007 wlaaupun perjanjian terbabit akan memanfaatkan Proton untuk memperluaskan rangkaiannya berikutan Volkswagen berhasrat untuk mengeksport keretanya ke Asean.

Aset bersih Proton sesaham adalah RM9.80, tetapi saham-saham tersebut kurang memuaskan ekoran pendapatannya yang berkurang dan perbelanjaan yang tinggi untuk subsidiarinya di UK, Lotus International.

Dalam pasaran domestik, Proton telah kehilangan penguasannya terhadap pasaran terhadap pembuat kereta nasional Perodua, dan pada masa sama, kenderaan asing sedang menguasai pasaran automotif tempatan dengan persekitaran yang lebih liberal.

Aset utama Proton adalah tiga kilang pengeluarannya, tetapi sama ada DRB-Hicom akan membayar untuk premuim tersebut, khazanah hanya berkata akan tunggu dan lihat tindakan seterusnya.

Terdapat juga laporan yang mengatakan bahawa pembuat kereta daripada Amerika General Motor berminat untuk membeli 50 peratus kepentingan kilang Proton di Tanjung Malim pada harga RM800 juta, dibawah harga keseluruhan membangunkan keseluruhan fasiliti tersebut yang bernilai RM1.8 billion.

Sementara itu, turut timbul keraguan dalam kalangan dunia korporat kerana empayar perniagaan Syed Mokhtar yang terlalu luas, meliputi pelabuhan, perkhidmatan pos, bekalan kuasa, pertahanan, dan perkhidmatan kewangan. - TMI

TERKINI : Ceramah Mat Sabu di Gemas

Posted: 15 Jan 2012 07:13 AM PST

Lagi aksi panas Zul Handy Black dalam filem 'Keramat'

Posted: 15 Jan 2012 05:50 AM PST

Zul Handyblack atau nama sebenar Nurzul Suphia'an Sa'ban pernah dikecam hebat menerusi filem Mantra kerana berlakon tanpa seurat benang namun selaki lagi beliau mengejutkan banyak pihak dengan aksi panas yang dilakonkan didalam filem "keramat".

Tetapi,menurut bekas vokalis kumpulan Rock Handyblack ini apa yang dilakukan adalah atas dasar profesional.Menurut filem tersebut,Zul digoda oleh adik iparnya sendiri,lakonan Mon Ryanti.

Biarpun masih memakai tuala pada badannya, keberanian Zul melakonkan adegan sebegini berpotensi mencetuskan kontroversi sekali lagi.Menurut Zul lagi,dia mengakui aksi ini agak panas,tetapi tidak lah sepanas filem Mantra dahulu dimana tiada seurat benang pun di badannya.

Tetapi,aksi didalam filem ini pasti mengundang kontroversi banhyak pihak dan sebagai pelakon Zul akan menghadapinya secara pro.

"Sebagai pelakon, saya lihat babak ini sebagai cabaran dan melakukannya atas dasar logik dan profesional. Jika tidak logik, apa hal pula saya nak tayang badan atau buat babak panas?

Seperti saya katakan tadi, ini semua bersebab. Kalau suka-suka, itu sengaja mencari publisiti murahan namanya dan saya bukan begitu,"katanya. - KLpos

Pelajar USM nak bom helicopter Najib ...

Posted: 15 Jan 2012 04:31 AM PST

GEORGETOWN - Seorang penuntut Universiti Sains Malaysia (USM) kampus kejuruteraan di Nibong Tebal ditahan polis hari ini untuk diambil keterangan berhubung tindakanya membuat kenyataan berunsur ugutan menerusi laman sosial Facebook.

Difahamkan, penuntut berusia 23 tahun itu mengajak pihak lain meletakkan bom pada helikopter yang akan dinaiki Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika lawatannya ke kampus itu minggu depan.

Antaranya penuntut itu menulis, "Najib datang ke kampus... mari bom helikopter beliau."

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Gan Kong Meng berkata, pelajar itu ditahan kira-kira jam 9.30 pagi selepas kenyataanya itu dikesan seorang blogger yang menyatakan perkataan-perkataan yang mengandungi unsur-unsur jenayah.

"Satu laporan polis telah dibuat berkaitan dengan isi kandungan blog itu di Balai Jelutong," katanya dalam kenyataan media hari ini.

Menurutnya, bagi membantu siasatan lanjut, pelajar berkenaan telah dipanggil untuk memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut Pulau Pinang kira-kira jam 1.30 tengah hari.

"Siasatan dibuat di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan berkaitan dengan isi kandungan blog berkenaan. Bagaimanapun, kes ini masih dalam siasatan," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Negeri, Datuk Ayub Yaakob ketika dihubungi mengesahkan tangkapan itu dan beliau akan mengadakan sidang media berkenaan mengenai perkara ini esok. - Sinar Harian

Siulan Apadianie

0
sumber :-

Siulan Apadianie


MANTOYA 2 ; Bab 1 ; BERMULA DARI TANAH RAKYAT DI PADANG TERAP

Posted: 14 Jan 2012 06:24 PM PST


Isu pengambilan tanah sebenarnya bukanlah satu isu yang baru di Kedah.Ia adalah isu lama,seperti pengambilan tanah untk Syarikat Gula Padang Terap Berhad di zaman Dato' Syed Omar menjadi Menteri Besar Kedah.

Y.A.B Dato' Syed Omar Bin Syed Abdullah Shahabuddin
PMN, JP. 28/05/1959 - 07/12/1967

Penduduk dan pemilik tanh dibeberapa buah kampung dalam daerah Padang Terap seperti Kampung Ulu,Kampung Kubang Palas,Kampung Padang Chenderai dan sekitarnya telah dijanjikan bahawa mereka akan dapat menikmati kehidupan yang lebih selesa sekiranya mereka bersetuju menyerahkan tanah kepada kerajaan untuk dijadikan ladang tebu.
Kini sudah lebih 20 tahun ,mana tanah yang hendak diganti itu? Benar janji itu,setelah kebuh getah ditolak,dusun dimusnahkan dan sebahagian dari mereka berpindah ke satu perkampungan baru,ramai diantara mereka dapat bekerja diladang ataupun kilang.Tapi apakah jawatan mereka,berapakah kadar gaji yang dibayar kerana mereka bukanlah orang yang berkelulusan.Penduduk dan pemilik tanah tidak bersetuju kerana mereka akan kehilangan tanah yang sudah diusahakan dengan berbagai jenis tanaman seperti getah,dusun buah-buahan dan sawah padi atau sekurang-kurangnya tempat kediaman.Namun mereka terpaksa mengalah dengan janji-janji manis yang dihulurkan.Mungkin lebih manis dari tebu yang akan ditanam diatas tanah mereka.Antaranya penduduk dan pemilik tanah disitu akan berpeluang bekerja di ladang-ladang tebu dengan kadar gaji yang baik.Mereka boleh bekerja sehingga selama mana mereka mahu dan bersaya yakni tidak ada had umur.Selain itu tanah-tanah yang diambil itu juga akan diganti dengan tanah yang lain.
Kalau sebelumnya mereka boleh dapat antara RM 5 hingga RM 10 sehari dengan menoreh getah dikebun sendiri,tapi kerja sebagai buruh ladang atau tukang cucui lantai atau tukang kenbun dikilang,gaji mereka ketka itu (pertengahan 70an) ialah RM 2.75 sahaja.Setimpalkah kadar tersebut dengan pengorbanan mereka menyerahkan tanah yang sudah dapat mengeluarkan hasil? Janji pertama sudah terbukti tersisih dari sasaran.Janji kedua juga sudah diingkari pada awal 90an dimana ramai pekerja yang sudah melebihi umur 55 tahun diarahkan berhenti.Walhal mereka masih mampu menjalankan tugas yang diamanahkan.
Sekarang ini apa kerja mereka?Mencari rotan,menangkap ikan di Empangan Ah Ning dan buruh kasar dengan berbagai jenis kerja kontrak untuk menyara keluarga.Menyesal sudah tidak berguna.tanah sudah jadi milik orang lain.Gula Padang Terap juga sering bertukar tangan muktakhir ini.
Kerja dengan Gula Padang Terap juga tidak boleh kerana umur sudah lebih.GPT pun sudah jadi milik orang lain.Bukan lagi milik kerajaan yang mengemukakan berbagai janji dulu.Sekarang,ada dikalangan mereka yang sudah sedar sedang berjuang untuk mendapatkan semula hak mereka.Mereka menubuhkan jawatankuasa tetapi setakat ini belum ada perkembangan positif yang memihak kepada mereka.
Peluang pekerjaaan dalam syarikat tersebut ,berapa kerat sangat dapat pada anak Padang Terap.Semua jawatan penting milik orang lain.Aduan mereka kepada wakil yang mereka pilih YB Drs.Awang Ahmad Sulaiman juga sia-sia kerana beliau diikat oleh GPT dengan jawatankuasa Ahli lembaga Pengarah.Undi mereka beri.Khidmat darinya masih ternanti-nanti.Kalau begini teruslah mereka gigit jari.
Cerita penduduk Padang Terap tidak erhenti dengan isu pengambilan tanahuntuk dijadikan ladang tebu sahaja.Isu penerokaan tanah Durian Burung juga turut menjadi fokus calon-calon UMNO ketika pilihanraya.Semasa pilihanraya umum 1990 dulu,seorang peneroka yang mendakwa penduduk asal Kampung Durian Burung,yang dikenali sebagai Pak Teh ( bekas pekerja GPT) menceritakan;
"Masa pilihanraya dulu,calon UMNO iaitu Drs.Afifuddin dan Drs.Awang Ahmad banyakkali mai(datang) rumah Pa Teh,depa janjlah kepada Pak Teh sebagai ketua peneroka tanah Durian Burung,kerajaan akan sukat dan bagi geran kepada semua peneroka kalau UMNO menang.
Drs.Afifuddin pun pi sendiri tengok tanah yang kami teroka bai banuan buat surau disitu,dia juga tanam pokok rambutan di tanah Pak Teh.Sehari sebelum pilihanraya,Drs.Afifuddin dan Drs.Awang Ahmad tiga kali mai rumah Pak Teh minta tolong undi depa.
"Kalau depa menang harapan peneroka untuk dapat tanah di Durian Burung cerah.Tapi lepas pilihanraya,lepas depa menang,peneroka-peneroka Dutian Burung dilarang masuk untuk bekerja disana.Kami sudah habis duit banyak.
"Kami tak bimbanglah nak belanja usahakan tanah tu kerana calon wakil rakyat dan janji.Tapi sekarang,Drs.Afifuddin langsung tak mai.Kami jumpa Drs.Awang Ahmad,dia kata tanah Durian Burung telah ditutup,siapapun tak boleh masuk.Kami tanya dia macam mana dengan tanaman kami,durian yang ada disitu(peninggalan nenek moyang) sudah berbuah.Drs Awang Ahmad kata, bulldozer tidak kira pokok durian ke pokok cempedak ke.."
Itulah antara keluhan penduduk Padang Terap yang sudah terikat dengan janji calon UMNO.Setiausaha Jawatankuasa Keselamatan Kampung (JKKK) Padang Chenderai yang turut terlibat ,Encik Ahmad Hakim juga berkata ,penduduk dan pemilik tanah yang terlibat amat kecewa dengan sikap kerajaan yang didakwanya mempermain-mainkan rakyat.
"Kerajaan janji nak ganti tanah yang diambil untuk dijadikan ladang tebu.Tapi sekarang sudah lebih 20 tahun .Mana tanah ,mana janji.Amat dikesalkan lagi wakil rakyat yang merayu undi kepada kami dalam pilihanraya umum 1990 lalu menyifatkan kami penduduk Kampung Padang Chenderai sebagai setingan," katanya.Encik Ahmad yang telah mengorbankan tanah miliknya untuk GPT turut menjadi mangsa pihak syarikat,
Kelantangan beliau sebagai Ketua Kesatuan Sekerja di GPT menuntut hak lebih seribu kakitangan syarikat gula menimbulkan rasa ridak senang pihak majikan.
Kenyataan demi kenyataan kepada pihak akhbar termasuk Harakah menyebabkan beliau dipecat dari GPT dengan alasan pekerja tidak boleh mengeluarkan sebarang kenyataan akhbar.Disini timbul satu soal yang besar? Beliau memberi kenyataan atas sifatnya sebagai Ketua Kesatuan Sekerja.
Sebagai salah seorang orang kuat UMNO dan telah lama berjuang untuk UMNO ,beliau cuba menagih simpati pemimpin-pemimpin pasrti itu termasuk Menteri Besar Kedah,Tan Sri Osman Aroff.Itu adalah antara usaha terakhir mengikut saluranpolitik kerana nak harap ADUN Kuala Nerang membantunya beliau sudah dapat agak jauh semanggang dari api kerana ADUN itu telah diikat oleh GPT sebagai salah seorang Ahli Lembaga Pengarah.
Encik Ahmad berharap bisa yang ada pada Tan Sri Osman Aroff dapat mempengaruhi pihak syarikat membatalkan pemecatanya.Tapi Man Aroff juga tidak buat apa-apa,kalau buat pun mungkin bisa Man Aroff hanya bisa ular lidi.
Setelah semuanya gagal,kini beliau menggunakan saluran mahkamah dan perbicaraan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sudah dua kali ditangguhkan...

usinkata;...sila lawat ke link dibawah ini utk update isu diatas..RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


SMM: Tindakan polis tahan mahasiswa USM agresif dan berat sebelah

Posted: 15 Jan 2012 09:55 PM PST


KUALA LUMPUR, 16 Jan — Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) mengecam tindakan polis menahan seorang penuntut Universiti Sains Malaysia (USM) yang ditahan kerana didakwa membuat ancaman terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dengan bahan letupan melalui laman sosial Facebook. Selain itu SMM turut menyifatkan tindakan polis itu sebagai terlalu agresif dan berat sebelah terhadap mahasiswa walaupun kesalahan yang dibuat bukan kesalahan berat.
"Tindakan polis menahan seorang mahasiswa USM hanya kerana mengecam perdana menteri melalui laman Fcaebook merulakan satu lagi bentuk perilaku agresif yang disengajakan polis terhadap mahasiswa.
"SMM melihat sifat agresif polis dalam menahan mahasiswa signal jelas terhadap mahasiswa yang sejak kebelakangan ini semakin bangkit memperjuangkan hak kebebasan akademik," kata pengerusinya Ahmad Syukri Ab Razab.
Read More / Baca Lagi >>

Yb Karpal : Rapat Rakyat Konvensyen PR Ke3

Posted: 15 Jan 2012 09:50 PM PST

Reformasi Najib dicemari Muhyiddin

Posted: 15 Jan 2012 09:46 PM PST

Najib mendakwa beliau telah melakukan reformasi terbaik sedangkan Muhyiddin menyokong permohonan rayuan kes tuduhan liwat membabitkan Anwar.

Terdapat tanda-tanda wujud golongan ekstrem dalam Umno yang menghasut supaya pihak pendakwaraya membuat rayuan berhubung kes tuduhan liwat melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 9 Januari lalu.
Sebagai bukti, sokongan terbuka Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin terhadap aduan Azlan, bapa kepada Mohd Saiful Bukhari supaya Peguam Negara memfailkan rayuan terhadap kes ini.
Malah Muhyiddin, dilaporkan oleh pihak media pada 12 Januari lalu, telah meminta Peguam Negara memberi pertimbangan terhadap permohonan rayuan ini, jika dibuat, demi kepentingan rakyat.
Langkah ini menjadi bukti terdapat percanggahan dakwaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa pembebasan Anwar membuktikan reformasi yang dilaksanakan benar-benar memberi kesan.
Dalam satu wawancara yang disiarkan oleh Asian Wall Street Journal pada 13 Januari lalu, James Hookway menulis:
Read More / Baca Lagi >>

GE-13: To be or not to be held in March?

Posted: 15 Jan 2012 09:44 PM PST

GE-13: To be or not to be held in March?The Chinese New Year falls in January this year, less than a month from the opening of new school term.
For political leaders, time flies and if the next general election is going to be held right after the Chinese New Year, there might not be enough time to get prepared.
Based on a few factors, the 13th general election seems unlikely to be held in March.
Firstly, Umno's internal stability is still not strong enough. Prime Minister and BN Chairman Datuk Seri Najib Razak selects candidates based on their chances of winning, regardless of their positions. However, who would think that they have low chances of winning? It is said that some district and senior leaders have refused to resign, placing the Prime Minister in a dilemma.
Read More / Baca Lagi >>

Mahfuz: Pas Berhak Pecat Hasan Sebagai Exco Tanpa Tunggu Rayuan

Posted: 15 Jan 2012 09:42 PM PST

Post Pic
SHAH ALAM, 16 JAN : Isu pemecatan Datuk Dr Hasan Ali daripada Pas tidak ada kena mengena dengan tindakan parti itu menggugurkan beliau sebagai Exco Kerajaan Negeri Selangor, kata Naib Presiden Pas Datuk Mahfuz Omar.
 
Beliau menegaskan parti berhak mengarahkan Hasan digugurkan sebagai Exco Agama, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam tanpa menunggu bekas Pesuruhjaya Pas Selangor itu merayu pemecatannya dari parti kepada Majlis Syura.
Read More / Baca Lagi >>

RM500 hand-out a ‘political gimmick’

Posted: 15 Jan 2012 09:40 PM PST

The move is just an attempt to fish for votes, says SAPP.
KOTA KINABALU: The RM500 cash hand-out by Barisan Nasional-led government to households earning less than RM3,000 a month is being mocked here as an audacious fish-for-votes stunt with the general election looming.
SAPP Youth executive council member Clement Lee contended that the hand-out was a mere political gimmick meant to give the impression that the government "suddenly" cares for the people.
"The hand-out should have been given long before BN decided to increase the price of petrol a few years back.
"We are not against this hand-out but why did it take so long and only as a one-off payment?" he asked.
The cash hand-out has raised bitter feelings in Sabah which is blessed with abundant natural resources but is yet the poorest state in the country.
Read More / Baca Lagi >>

SBPA: Kumpulan premier tidak terlibat penangguhan?

Posted: 15 Jan 2012 09:39 PM PST


KUALA LUMPUR, 16 Jan: PAS mahukan satu penjelasan dari kerajaan khususnya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sama ada penangguhan semula sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) hanya kepada kumpulan sokongan atau secara keseluruhan.

Ini kerana menurut Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar (gambar), beliau mendapat maklumnat bahawa penangguhan untuk semakan tersebut tidak melibatkan kumpulan Premier.

"Saya mendapat maklumat bahawa penangguhan semakan itu hanya melibatkan pegawai rendah dan tak melibatkan kumpulan premier.

"Saya nak dapatkan penjelasan tangguh keseluruhan atau kumpulan rendah sahaja," katanya pada satu sidang media di Pejabat Agung PAS pagi ini.
Read More / Baca Lagi >>

Mufti Perak kecewa PAS pecat pejuang Islam !!

Posted: 15 Jan 2012 09:37 PM PST

"Sebagai pejuang Islam yang sejati, Hasan tidak sepatutnya berputus asa, sebaliknya perlu meneruskan perjuangannya" .. kata Mufti Perak.Kenyataan Pengurusan NFC Bercanggah Dengan Pengumuman Beku Aset Oleh Perdana Menteri

Posted: 15 Jan 2012 09:36 PM PST

Saya memandang serius kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif NFC, Encik Wan Shahinur Izmir Salleh (yang juga anak kepada Dato' Seri Shahrizat Jalil) bahawa operasi NFC berjalan seperti biasa walaupun kerajaan mengarahkan agar aset NFC dibekukan, yang dikeluarkan semalam.
Kenyataan itu menimbulkan persoalan apakah Dato' Seri Najib Tun Razak hanya membuat kenyataan kosong tanpa memberikan arahan khusus, atau NFC mengingkari arahan yang dikeluarkan oleh kerajaan?
KEADILAN konsisten mendesak supaya aset NFC dibekukan dan pentadbir korporat (corporate administrator) dilantik untuk mengambil alih pengurusan NFC dan melakukan audit penuh bagi membongkar kesemua penyelewengan yang telah berlaku.
Tindakan "membekukan aset NFC" sepatutnya bermakna:
Read More / Baca Lagi >>

Cabaran terbaru Anwar,.. bila Najib nak sambut?

Posted: 15 Jan 2012 09:34 PM PST


Belum pernah kita dengar Najib Tun Razak mempelawa atau mencabar DS Anwar untuk berdebat isu –isu kepentingan awam dan Negara , tetapi sudah banyak kali DS Anwar Ibrahim selaku Ketua Pembangkang dan ketua Umum Parti Keadilan  Rakyat mencabar Perdana Menteri berdebat dengannya.

Anwar bukan main-main tetapi amat serius dengan cabarannya ! Debat ini sangat relevan dan hasilnya sudah pasti  membolehkan rakyat membuat penilaian terhadap pertembungan dua sistem yang wujud di negara ini antara UmnoBN dan Pakatan Rakyat (PR).
Read More / Baca Lagi >>

Nik Aziz: Berhentilah malukan Anwar

Posted: 15 Jan 2012 09:33 PM PST

NONEDatuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menggesa pemimpin politik dan media berhenti memalukan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam isu melibatkan dakwaan salah laku seks kerana mahkamah sudah memutuskan ketua pembangkang tidak bersalah.

Ini kerana, menurut mursyidul am PAS, Anwar juga manusia biasa yang mempunyai perasaan malu setelah bertahun-tahun diasak dengan isu tersebut.

"Anwar ini manusia, bukan batang kayu. Dia reti malu. Bertahun-tahun surat khabar malukan dia. Orang (yang malukan) ini berdosa, kerana mencabul maruah tadilah... Dia berdosa.
Read More / Baca Lagi >>

PAS desak Suruhanjaya Diraja ditubuh siasat NFC

Posted: 15 Jan 2012 09:31 PM PST

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar mahu kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja (RCI) bagi menyiasat dakwaan penyelewengan dalam projek ternakan lembu Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) dan berpendapat sekadar membekukan aset syarikat berkenaan tidak memadai.Read More / Baca Lagi >>

Antara yang berkuasa dan yang berhak !!

Posted: 15 Jan 2012 09:29 PM PST


Guna Wang Zakat Untuk Kos Guaman MAIWP tak salah, dibolehkan, demi mempertahankan kedaulatan Islam !  Ia juga mengikut hukum Syarak - Muti Wilayah. 

Penjelasan Pengarah Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Datuk Che Mat Che Ali yang merujuk kepada kenyataan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Wan Zahidi Wan Teh bahawa penggunaan wang zakat kes guaman adalah dibolehkan demi "mempertahankan kedaulatan Islam" merupakan suatu kenyataan yang amat pelik dan mengelirukan. 
 
Apakah dengan menggunakan wang zakat MAIWP bagi membayar wang guaman untuk menentang prosiding pertuduhan qazaf terhadap Mohd saiful yang dituntut oleh Anwar Ibrahim, adalah mempertahankan kedaulatan dan maruah sebuah institusi Islam ?..Betulkah begitu? Atau orang ramai sengaja mahu dikelirukan? ???
Read More / Baca Lagi >>

Gantung keluarga Shahrizat dari NFC

Posted: 15 Jan 2012 09:28 PM PST


KUALA LUMPUR, 16 Jan: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak didesak supaya menggantung penglibatan kaum keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil di dalam operasi NFC.

Najib juga dicadang agar melantik pentadbir korporat (corporate administrator) untuk mengambil alih pengurusan dengan mandat membongkar semua penyelewengan yang telah berlaku.

Cadangan ini dikemukakan PKR melalui Pengarah Strateginya, Rafizi Ramli.
Read More / Baca Lagi >>

Roadshow : Jelajah Hasan Ali dedah 'parasit' PAS

Posted: 15 Jan 2012 09:27 PM PST

Bekas anggota majlis kerajaan Selangor, Datuk Dr Hasan Ali tetap enggan mendedahkan kumpulan "parasit" dalam PAS yang didakwanya telah mempengaruhi parti itu.

Katanya, perkara itu hanya akan didedahkannya dalam program ceramahnya ke seluruh negara, bermula dua minggu depan.
Read More / Baca Lagi >>

Noh Omar passes buck on NFC scandal to Muhyiddin

Posted: 15 Jan 2012 09:24 PM PST

, 2012 KUALA LUMPUR, Jan 16 — Facing heat for his alleged role in the National Feedlot Corporation (NFC) controversy, Datuk Seri Noh Omar today deflected all queries on the scandal to Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin.
The Agriculture and Agro-Based Industry Minister, when asked by reporters today to explain why the NFC's operations have not been discontinued when its assets have been frozen, told reporters here to direct their questions to Muhyiddin instead.
He was also asked on the proposed action to be taken against NFC, which is being run by Datuk Seri Mohamed Salleh Ismail, the husband of minister Datuk Seri Shahrizat Abd Jalil.
Read More / Baca Lagi >>

BR1M : Lebih 50 Peratus Pemohon Sudah Terima Bayaran

Posted: 15 Jan 2012 09:21 PM PST

Post Pic
IPOH, 16 JAN : Lebih 50 peratus daripada 4.1 juta pemohon skim Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang diterima dari seluruh negara, mula menikmati pembayaran bantuan tersebut dalam bentuk baucar tunai semalam.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, pembayaran dibuat kepada kumpulan pertama ini walaupun tempoh permohonan skim itu dilanjutkan lagi sehingga 10 Februari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Pilihan raya hanya selepas Jun 2012?

Posted: 15 Jan 2012 09:20 PM PST


KUALA LUMPUR, 16 Jan: Ketika kerajaan negeri Selangor sangat kukuh dengan pendiriannya untuk adakan pilihan raya selepas Jun di negeri itu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pula hanya betul-betul bersedia selepas Jun.

Ini bermakna, jika kerajaan mahu menjalankan pilihan raya dengan penuh persediaan dan disepakati oleh semua pihak yang terlibat, pilihan raya hanya boleh diadakan selepas Jun ini.

Menurut salah seorang anggota PSC (Parliament Select Comittee - Jawatankuasa Terpilih Parlimen), Dr Mohd Hatta Ramli (gambar atas) , jawatankuasanya hanya selesai membuat cadangan pada 3 April 2012 ini.
Read More / Baca Lagi >>

Boleh percaya ke ? kes liwat sudah berakhir !!

Posted: 15 Jan 2012 09:20 PM PST


Tanggal 9 Januari 2012 yang lalu mungkin satu sejarah! di mana mahkamah memutuskan bahawa DS Anwar Ibrahim telah dibebas dan dilepaskan dari tuduhan meliwat Saiful Bukhari Azlan.

Memang dari awal lagi pun orang ramai tak percaya, pemuda yang sasa ini begitu mudah boleh diliwat oleh orang tua seperti Anwar !! Tenaga semudanya mudah sangat kalau nak melawan !  

Menumbuk, menepis, atau menyiku semua boleh !, malah kalau menerajang lagi mudah. Anwar ke atau mana-mana peliwat tua sekalipun pasti tergolek!..   Lainlah kalau Saiful  benar-benar suka diliwat !!
 
Apa-apa pun untuk sementara waktu ini, seluruh penyokong-penyokong DS Anwar dan seluruh rakyat Malaysia yang bersimpati dengan Anwar bolehlah bersorak gembira disamping bersyukur kepada Allah kerana dialah yang mengatur segala-galanya !!
Read More / Baca Lagi >>

All sound and fury but no substance

Posted: 15 Jan 2012 09:16 PM PST

The Pakatan convention made all the right noises but it appears that the alliance is not yet prepared for the coming general election.
ALOR SETAR: The third Pakatan Rakyat convention which ended yesterday saw a resurgent Anwar Ibrahim envisioning a "Malaysian Spring" sweeping through the country, where the politics of conscience, and not self-preservation, will be the order of the day.
Speaking at the Sultan Abdul Halim Stadium here, he said that Malaysian leaders must follow their conscience and do what is right and not for personal glory.
"I envisioned a Malaysian Spring dawning," Anwar said in a veiled reference to last year's Arab Spring movement which saw a few long-serving Middle East regimes falling by the wayside in the face of widespread anger of ordinary Arab citizens.
Read More / Baca Lagi >>

Apabila pengarah filem Ho Yuhang tampil dengan kuning di depan Najib

Posted: 15 Jan 2012 09:14 PM PST

Hari Sabtu, jam 9.40 malam.  Si anak bangsawan muncul bersama isterinya dan turun tangga melalui permaidani merah disusuli sekumpulan artis tempatan.  Dalam kalangan artis tersebut kelihatan seorang tetamu berbaju T-shirt kuning yang tidak secocok dengan pemakaian para artis dan tetamu pada malam itu.  Banyak yang tidak betul pada malam itu, antaranya wajah orang ramai yang kelihatan marah kerana menunggu selama satu setengah jam tanpa dilayani dengan sebarang acara.  Program yang sepatutnya bermula pada jam 7 petang bukan sahaja bermula lewat pada jam 8.30 malam, malah juruacara juga tidak kelihatan sepanjang tempoh masa itu.

Pada ketika saya terlihat baju kuning dicoret dengan perkataan "KILL BILL", pada ketika itu juga wajah seorang isteri yang sibuk beraksi seperti artis garang berubah warna kepada merah dan kemudian hijau.  Mungkin kerana suasana sambutan perayaan Tahun Baru Cina sedang rancak dirasai, wajah yang berubah-ubah warna kegarangannya tidak menjejaskan sedikit pun mood orang ramai untuk melihat artis popular tempatan secara dekat.  Sarjana sains politik gemar menggelar senario sedemikian sebagai tidak relevan.  Kerana tidak relevan, rupa wajah apa sekali pun tidak diendahkan langsung.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar Seru Rakyat Bersihkan Malaysia Dari Amalan Kronisma

Posted: 15 Jan 2012 09:13 PM PST

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru rakyat membersihkan Malaysia daripada amalan kronisme dan budaya rasuah yang didakwanya menjadi amalan UMNO-Barisan Nasional.

Justeru, beliau menggesa rakyat di negara ini untuk terus bersama-sama Pakatan Rakyat untuk menakluk Putrajaya pada Pilihan Raya Umum ke 13 akan datang dengan menawan beberapa kerusi Dewan Undangan Negeri dan Parlimen.

"Insyaallah dengan sokongan rakyat bukan sahaja kita menang, tetapi kita tawan kerusi Dewan Undangan Negeri dan Parlimen termasuk Langkawi, Jerlun dan Kubang Pasu, kita kena tawan kalau hendak pergi ke Putrajaya," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

The end of Sodomy 2.0 - Economist

Posted: 15 Jan 2012 08:59 PM PST

The end of Sodomy 2.0 - EconomistAFTER more than two years of legal wrangling, sordid media revelations and political point-scoring, on January 9th the High Court in Malaysia's capital finally handed down a verdict in Anwar Ibrahim's sodomy case—not guilty. Homosexuality is illegal in Muslim-majority Malaysia, and if found guilty the former deputy prime minister and current leader of the opposition could have been jailed for up to 20 years. Now, however, Mr Anwar's vindication allows him to throw his energies into fighting the government in a general election expected later this year.
The case began in 2008 when a male aide reported to the police that Mr Anwar had sodomised him. Mr Anwar, however, maintains that the whole trial was a put-up job by a nervous government, desperate to discredit him after he came close to winning a general election earlier that year. The whole affair seemed an unlikely rerun of similar charges brought against Mr Anwar when he was ousted from his post as deputy prime minister in 1998—hence the moniker of Sodomy 2.0 for this case. Indeed, Mr Anwar claims that all the legal suits over the past 14 years add up to a sustained vendetta against him by the ruling party, the United Malays National Organisation (UMNO), which has ruled the country continuously since independence from Britain in 1957. Once the golden boy of UMNO, Mr Anwar claims the feud started after he fell out with the autocratic and long-serving prime minister, Mahathir Mohamad. He has been demonised by his former colleagues ever since.
Read More / Baca Lagi >>

Beku aset NFC sia-sia kecuali gaji keluarga Shahrizat dipotong

Posted: 15 Jan 2012 08:56 PM PST

KUALA LUMPUR, 16 Jan — Ahli Parlimen Ipoh Timor, Lim Kit Siang hari ini menegaskan, tindakan kerajaan membekukan aset Pusat Fidlot Nasional (NFC) adalah satu tindakan sia-sia kecuali jika gaji bulanan keluarga Shahrizat dipotong kepada dua pertiga daripada RM215,000 kepada RM71,000. Lim dalam kenyataannya hari ini berkata, pengumuman Pengarah Eksekutif NFC, Wan Shahinur Izmir Salleh bahawa pembekuan aset syarikat berkenaan tidak mengganggu perjalanan syarikat adalah satu tindakan yang mengecewakan kerana menunjukkan tindakan pembekuan tersebut adalah seperti satu tindakan yang sia-sia.
Read More / Baca Lagi >>

Peneroka Kesedar dihimpit kemiskinan tegar

Posted: 15 Jan 2012 08:56 PM PST

GUA MUSANG, 16 Jan: Dengan elaun sara hidup kurang RM500 sebulan, apa yang mampu dilakukan peneroka Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) bagi menyara kehidupan keluarga.
Sedangkan sebelum kebun getah atau kelapa sawit milik mereka ditebang bagi projek tanam semula pendapatan bulanan mereka lebih daripada mencukupi.
Sebaliknya rakan-rakan mereka di rancangan kemajuan tanah Felda yang juga terbabit projek tanam semula menerima elaun sara hidup RM1,000 sebulan.
Penyelia Parlimen Gua Musang, Abdullah Husain berkata, berdasar kepada jumlah pendapatan sekarang, sebahagian besar peneroka yang terbabit projek tanam semula berada di bawah kemiskinan tegar.
"Masalahnya sekarang mengapa peneroka Felda yang juga terbabit dengan projek tanam semula diberi sara hidup lebib tinggi sehingga RM1,000 sebulan.
"Sedangkan sebelum ini setiap peneroka dipotong hasil pendapatan bagi tabung tanam semula," katanya di sini.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT