Nuffnang

Pengikut

Biaqpila

sumber :-

Biaqpila


KERETA RASMI KERAJAAN PUN BIDA PLAT WWW

Posted: 05 Jun 2012 06:50 AM PDT

DEY MACHA!!!
INI KERJA BODOH TAHAP 18 PETALA
DUIT KERAJAAN BUAT BIDA NOMBOR PLAT
LEPAS TU BAYAR KAT JPJ
ITU KALAU BETOI-BETOI BAYAR LA
KALAU DIA TAK BAYAR PUN SAPA YANG TAU
KAH! KAH! KAH!

JPJ JUGAK KERAJAAN
DUIT KERAJAAN TU DUIT RAKYAT
MEMANG LA DUIT TU KEMBALI KEPADA KERAJAAN
TAPI KIRA RUGILA
PI MAI PI MAI TANG TU
PATUTNYA NOMBOR WWW15 TU BOLEH DIJUAL KEPADA PEMILIK BUKAN KERAJAAN
JADI BARULAH BERTAMBAH DUIT KERAJAAN
INI YANG DIKATAKAN DEMI NAFSU SESEORANG
NAK TUKAR KERETA RASMI BARU
KENE BIDA NO PLAT
DAH LA KERETA FREE
LAGI MAU BERLAGAK
GUNA DUIT RAKYAT PULAK TU
KAH! KAH! KAH!


Menteri pertahan bida RM24,200 untuk WWW15


Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai mempertahankan bidaan RM24,200 yang dibuatnya untuk nombor pendaftaran WWW15 baru-baru ini.

Katanya, tindakan itu diambil kerana nombor baru itu untuk kereta rasmi baru yang sudah melepasi jangka hayat.

Menurut laporan media berbahasa Cina, Liow menjelaskan bahawa bidaan itu dijalankan oleh pegawainya.

Katanya, kementerian terpaksa menggantikan kereta rasmi yang digunakan sekarang dan oleh yang demikian nombor pendaftaran baru perlu dibida.

Beliau bagaimanapun dilihat mengelak soalan berhubung siapa yang membayar jumlah besar itu.

"Ini kereta rasmi... ia rasmi," beliau dipetik sebagai berkata.-MK


KONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

HARGA PETROL RON 95: SEMUA KENA TIPU BEB

Posted: 04 Jun 2012 10:09 PM PDT

HARGA SEBENAR RON 95 LAGI MAHAI DARI RON 97
APA KATA MENTERI PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN HAL EHWAL TIPU MENIPU?
KAH! KAH! KAH!


Untuk Lebih Jelas Klik Pada Gambar

Kerajaan mendakwa kualiti RON97 lebih baik berbanding RON95. Disebabkan kualiti yang lebih baik, kerajaan menetapkan harga runcit RON97 sebanyak RM2.90 seliter manakala RON95 yang kurang berkualiti pada harga RM1.90 seliter. Jika dilihat, memang jelas RON97 (RM2.90) berharga lebih RM1 daripada RON95 (RM1.90).

Tetapi, kerajaan juga begitu bangga menyatakan bahawa petrol RON95 telah diberi subsidi kerana rakyat diutamakan. Bukan sedikit tetapi subsidi dan cukai berjumlah RM1.45 terpaksa ditanggung oleh kerajaan bagi menetapkan harga runcit RON95 pada paras RM1.90 seliter.

Dengan harga RM1.90 seliter dan ditambah nilai subsidi RM1.45 seliter yang ditanggung oleh kerajaan, maka harga RON95 TANPA SUBSIDI ialah RM3.35 manakala RON97 yang lebih berkualiti tetapi TANPA sebarang subsidi hanya berharga RM2.90!


Untuk Lebih Jelas Klik Pada Gambar

Sekiranya kedua-dua gred petrol dijual TANPA sebarang subsidi, maka harga RON95 (RM3.35) lebih tinggi daripada RON97 (RM2.90). Petrol yang lebih berkualiti lebih murah daripada petrol yang kurang berkualiti!

Jika begitulah halnya, adalah lebih baik kerajaan menukarkan subsidi RM1.45 seliter yang diberikan kepada petrol gred RON95 (yang kurang berkualiti) dan memindahkan subsidi berkenaan kepada petrol RON97. Rakyat akan menikmati petrol yang berkualiti lebih baik dengan harga yang jauh lebih murah. Dengan kadar subsidi RM1.45, harga petrol gred RON97 dapat dinikmati oleh rakyat dengan harga RM1.45 seliter! (RM2.90 - RM1.45).

Dengan harga yang lebih murah dan Rakyat dapat menggunakan petrol daripada gred RON97 yang lebih berkualiti.... RON97 berharga RM1.45 seliter! Macam mimpi!

Tapi kerajaan Barisan Nasional seronok menipu orang-orang tua di kampung dan peneroka Felda dengan perkataan subsidi. Tak mengapa. Teruskan menipu menggunakan perkataan keramat 'subsidi' tetapi pindahkan subsidi berkenaan kepada petrol RON97. Ada berani?

Kalau tak berani, jangan ganggu Rakyat untuk menukar kerajaan yang dapat memberikan harga petrol yang lebih murah. Bukan susah pun kerajaan Pakatan nak lakukan... Pindahkan sahaja subsidi daripada RON95 kepada RON97. Tak perlu pakar kewangan untuk melakukannya..

Analoginya samalah dengan menjual kereta Proton yang berkualiti dengan harga yang lebih murah di luar negara manakala Proton yang kurang berkualiti dijual kepada rakyat di dalam negara dengan harga yang jauh lebih mahal. Haram jadah!!! (pinjam kata-kata Najib)

Siapa yang mahukan harga petrol RON97 berkualiti dengan harga yang lebih murah daripada harga RON95, JOM tukar kerajaan BN kepada kerajaan Pakatan Rakyat!

Patutlah DS Anwar berani dan konfiden memberi jaminan, "malam ini kita berkuasa di Putrajaya, esok kita turunkan harga petrol!"

Kepada pemuda-pemudi, abang, adik, kakak, cuba eksplen penipuan subsidi petrol kerajaan Najib ini kepada orang-orang tua di kampung-kampung, di pedalaman, Makcik Kiah, Makcik Jemah, Pak Seman, Pak Sudin di Felda-Felda. Mereka semua ada kereta dan motor yang menggunakan petrol.

blog.marhaen


SELEBIHNYA KALAU LU ORANG NAK CHECK HARGA PETROL KENCING RAKYAT BULANAN SILA KE GEAR TINGGI.
KONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT