Nuffnang

Pengikut

shalehudin

sumber :-

shalehudin


Hassan Ali JAKI, busuk perut... kahkahkah...

Posted: 13 Apr 2012 09:38 AM PDT

Jangan beri Pakatan walau satu undipun

Pengerusi Jalur Tiga (Jati), Datuk Dr Hasan Mohamed Ali meneruskan program jelajahnya ke utara Semenanjung sambil menggesa pengundi Kedah tidak memberi sebarang undi kepada Pakatan Rakyat (PR) – yang dianggotai DAP, PKR dan Pas – pada Pilihan Raya Umum kr-13 (PRU13) atas alasan tidak boleh bergantung harapan pada perikatan itu.

Hasan berkatam tiada apa yang boleh diharapkan daripada DAP dalam memperjuang dan memartabatkan agama Islam dan Melayu dan mendaulatkan institusi raja.


Begitu juga PKR apabila ketua umumnya sendiri tidak menyokong pelaksanaan negara Islam dan undang-undang hudud.

"Pilihan Raya Umum ke-13 dijangka diadakan dalam tempoh beberapa bulan sahaja lagi. Justeru jangan beri walau satu undi pun kepada DAP, jangan beri walau satu undi pun kepada PKR dan jangan beri walau satu undi pun kepada Pas.

"Kedua-dua parti ini (DAP dan PKR) yang mengeluarkan Pas dari landasan, memesongkan perjuangan Pas serta membolak-balikkan aspirasi penyokong Pas," kata beliau sewaktu mengakhiri ceramah umum di Taman Uda, malam tadi.

Hasan yakin bekas Presiden Pas, Datuk Fadzil Mohd Noor dan pemimpin Pas terdahulu tidak akan merelakan apa yang terjadi dalam Pas sekarang ini, sekiranya mereka masih ada.

"Kalau mereka masih hidup, saya yakin mereka tidak akan izinkan Pas bergabung (dengan DAP dan PKR)," kata bekas Exco Kerajaan Negeri Selangor dan bekas Pesuruhjaya Pas Selangor. Dalam pada itu, Hasan turut memaklumkan akan menubuhkan Jati di Kedah dan negeri lain termasuk Pulau Pinang. - sumber

TERKINI: Panadol pulak akan naik harga... kahkahkah...

Posted: 13 Apr 2012 08:45 AM PDT

Ganti ISA seperti bagi 'Panadol' untuk sakit

SHAH ALAM 12 APR : Tindakan kerajaan pusat mengantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dengan satu akta yang serupa dilihat seperti memberi 'panadol' kepada penyakit.

Pakar undang-undang perlembagaan, Prof Dr Abdul Aziz Bari berkata Rang Undang-Undang Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 menunjukkan minda dan cara pemikiran pemimpin Umno-BN itu masih sama dengan dulu.

"Kenapa sibuk hendak ganti? Kenapa tidak mansuhkan sahaja? Ini menunjukkan mereka (Umno-BN) terdesak dan masih lagi belum sanggup untuk bebas sebagaimana dunia pertama," katanya ketika ditemui portal Media Selangorku.

Tambahnya, Kerajaan Pusat sepatutnya memansuhkan terus ISA dan menubuhkan suruhanjaya untuk mengkaji serta menyemak penindasan dan penyelewengan yang berlaku di bawah ISA sebelum ini.

"Suruhanjaya itu perlu menyiasat segala penyalahgunaan yang dilakukan Umno BN dari hari pertama ISA diperkenalkan pada tahun 1960 dulu.

"Kerana selama ini kita melihat ISA hanya lebih kepada menindas dan sebenarnya tidak terjamin seperti didakwa pemimpin Umno-BN," katanya.

Sehubungan itu, Ahli Parlimen tidak seharusnya membuang masa bagi membahas akta itu.

"ISA diperkenalkan selepas darurat dibatalkan, jadi dari dulu hingga kini kita sebenarnya masih berada dalam keadaan darurat dan apa yang kita mahukan ia dimansuhkan kerana sebagai rakyat kita mahukan kebebasan," katanya.

Tambah Aziz lagi, akta baru itu juga dilihat hanya memberi kelebihan kepada pihak polis.

Jelasnya, ia satu lagi bukti menunjukkan polis dan Umno BN umumnya, masih lagi tidak yakin untuk berada di dalam suasana baru.

"Mereka sebenarnya memikirkan tindakan rakyat mengancam mereka sedangkan sepatutnya kita lihat rakyat sebagai aset negara dan rakyat juga berfikiran waras dan cintakan negara.

"Rakyat tidak sepatutnya dikongkong. Ini menunjukkan perbezaan Pakatan Rakyat dan Umno BN. Umno BN yang mempunyai sikap 'dia saja yang tahu dan dia saja yang pandai'," katanya.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz membentangkan Rang Undang-Undang Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah khas) 2012 itu bagi mengantikan ISA.

Akta baru itu menghadkan tempoh tahanan seseorang yang disyaki melakukan kesalahan keselamatan kepada 28 hari, berbanding 60 hari di bawah ISA.

Selepas tempoh 28 hari, setiap kesalahan akan di dakwa di Mahkamah Tinggi.

Mereka yang dilepaskan akan dipasang peranti pengawasan elektronik mengikut Kanun Tatacara Jenayah.

Akta baru itu menyenaraikan empat kesalahan iaitu menyebabkan keganasan terancang terhadap orang atau harta, membangkitkan perasaan tidak setia terhadap Yang diPertuan Agong, memudaratkan ketenteraman awam dan usaha mendapatkan perubahan selain dengan cara yang sah.- KD

BONGKAR: Hitler tiru taktik UMNO... kahkahkah...

Posted: 13 Apr 2012 06:45 AM PDT

Janganlah diperbankrapkan negara ini!

Nampaknya Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu-Baru (Umno) sudah tidak dapat berubah lahi. Dah dicuba pelbagai jenis ubat-ubatan, namum sehingga ke hari ini sakit barah di dalam Umno ini terus merebak ke seluruh organisasi parti tersebut yang menyebabkan Umno kini semakin tenat.

Di dalam perhimpunan agong Umno yang telah diadakan pada Disember 2011 tahun lalu, mesej yang jelas disampaikan oleh kebanyakan pemimpin parti itu menunjukkan perasaan syak-wasangka dan kebencian mereka terhadap masyarakat bukan Melayu di negara ini kian memuncak. Beberapa pemimpin Umno pada masa itu juga telah mengulangi ancaman mereka terhadap para penganut dan masyarakat Kristian agar "tidak melampaui batas" mereka.

Selain itu, daripada telatah beberapa orang perwakilan dalam perhimpunan agong Umno itu juga menunjukkan bertapa gilanya mereka ini untuk memastikan kemenangan di dalam pilihanraya umum (PRU) yang akan datang walau dengan apajua cara pun, diikuti dengan ancaman bahawa pertumpahan darah akan berlaku sekiranya mereka dikalahkan di dalam PRU yang dijangka diadakan tidak lama lagi. Ya, penyakit barah di dalam Umno ini sememangnya tidak dapat diubati lagi, apatah lagi dengan para pemimpin parti itu yang turut menghidapi penyakit tersebut.

Yang anti - 1Malaysia adalah Umno sendiri

Daripada apa yang sering dilaung-laungkan oleh presiden Umno dan perdana menteri Najib Razak telah membongkarkan kepada umum yang beliau dan para pemimpin Umnolah yang sebenarnya anti-1Malaysia selama ini.

Sejak mengambil-alih pucuk pimpinan dalam Umno, Najib sering tidak menghiraukan dan membenarkan budaya mengeluarkan ancaman dan membakar semangat kebencian berkembang subur terutamanya apabila perhimpunan agong Umno itu diadakan pada setiap tahun. Biarpun apabila Najib berdepan dengan parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) yang lain seperti MCA, MIC, Gerakan, PPP, SUPP, Upko, PBS dan LDP, lain pula lakonan beliau.

Yang menyebabkan penyakit barah di dalam Umno ini semakin parah adalah setelah dua hari perhimpunan agong Umno itu pada Disember tahun lalu, Najib secara rasmi merayu bantuan dan sokongan daripada sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang ekstrim, radikal dan ganas, iaitu Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) bagi memastikan kemenangan mutlak Umno walau dengan apajua cara di dalam PRU yang akan datang (yang bermakna boleh juga membelakangkan amalan demokrasi, mengadakan huru-hara, serta menyebabkan pertumpahan darah).

Dan kenyataan Najib ini jelas telah memaku 1Malaysia dan seterusnya menamatkan riwayat hidup slogan ciptaan beliau itu.


Kronisme dalam Umno makin teguh

Selain daripada ekstrimisme dalam Umno yang semakin membara, kronisme di dalam parti tersebut turut menjadi semakin teguh dan kukuh.

Kronisme yang teguh dalam Umno itu jelas terpapar apabila ramai pemimpin tertinggi Umno yang giat berusaha melindungi ketua wanita Umno Shahrizat Abdul Jalil yang kini sedang menghadapi asakan berikutan skandal penyelewengan peruntukan kerajaan oleh syarikat milik suaminya, National Feedlots Corporation Sdn Bhd (NFC) yang telah menyebabkan kerajaan persekutuan mengalami kerugian berjuta-juta Ringgit.

Mungkin hanya terdapat di antara dua hingga tiga pemimpin Umno yang mendesak perletakan jawatan Shahrizat sebagai menteri kabinet, senator dan ketua wanita Umno, namum kalangan majoriti pemimpin Umno mahu Shahrizat dikekalkan jawatan beliau di dalam kabinet dan parti.

Bolehkah Umno berubah?

Persoalannya adalah, bolehkah Umno berubah menjadi baik? Sebagai rakan paling besar dan "kuat" di dalam kerajaan BN, bolehkah Umno maju ke hadapan untuk melindungi hak rakyat jelata yang berbilang kaum dan memastikan kebajikan serta kedudukan masyarakat Cina, India, Kadazan, Dayak, Iban dan sebagainya di dalam negara ini agar terjamin? Bolehkah Umno menghapuskan rasuah di dalam parti tersebut? Bolehkah Umno menghentikan pemberian kontrak dan projek kepada kroni-kroni dalam parti yang bertaraf golongan bangsawan yang menjadikan mereka ini semakin kaya raya pada setiap hari? Dapatkah Umno menyelamatkan negara ini daripada ambang inflasi yang semakin runcing dan keadaan ekonomi negara yang semakin tenat?

Sewaktu perhimpunan agong Umno pada tahun lalu, satu laporan akhbar ada menyebut, "Umno dijangka akan memenangi PRU yang akan datang tetapi tidak akan dapat memimpin negara yang berbilang kaum ini dengan berkesan".

Ini bermakna, harapan kita, selaku rakyat Malaysia terhadap para perwakilan Umno ini di dalam menjadi penentu halatuju dan wawasan negara telah dibalas pula dengan pelbagai bentuk persembahan mereka yang sungguh mendukacita serta memalukan.

Daripada membentangkan dasar-dasar yang dapat menggorakkan negara ini untuk maju ke hadapan, para perwakilan Umno ini asyik berdebat dengan isu-isu yang kuno dan bersifat jahiliah, seperti mengancam orang-orang yang berada di luar Umno, melakukan ejekan terhadap para pemimpin Pakatan Rakyat, mengancam masyarakat Cina dan India, membincangkan cara-cara untuk membalas dendam dan asyik melabelkan para pemimpin pembangkang sebagai pengkhianat negara dan bangsa, penderhaka, pendusta, anti-Melayu, anti-Islam serta ancaman Kristian terhadap Islam dan Melayu.

Apa yang didakwa oleh kebanyakan perwakilan dan pemimpin Umno ini, kononnya masyarakat Melayu sendang diancam oleh orang-orang Kristian, orang-orang Melayu akan pupus jika Umno tidak ada lagi, negara ini akan menjadi sebuah republik, kesemuanya ini adalah sandiwara Umno semata-mata bagi membangkitkan api kemarahan masyarakat Melayu terhadap kaum yang lain.

Nampaknya perhimpunan agong Umno yang diadakan setiap tahun selalunya telah disia-siakan dengan begitu sahaja dengan adegan-adegan yang hanya bertumpu kepada politik dengki, benci membenci, dendaman serta tajuk yang sering diulangi kononnya orang-orang Melayu sedang diancam oleh pihak asing. Rupa-rupanya semua pihak disekeliling Umno selalunya salah dan hanya Umno sahaja yang betul-betul "suci".

Bagaimana pula dengan negara ini? Lupakah Umno tentang pembaharuan? Lupakah Umno akan pentingnya ekonomi negara? Lupakah Umno yang negara ini merangkumi penduduk berbilang kaum, agama dan budaya? Kenapa asyik berdebat mengenai kepentingan politik di dalam Umno sahaja selama ini?

Dan Najib ada memberitahu Pekida, "jika sekiranya kita membuat perhitungan salah dan silap memilih parti untuk memerintah negara ini, Malaysia akan menjadi satu lagi Greece" (sebuah negara di benua Eropah yang telah bankrap akibat penyelewengan).

Sudah tentunya Najib sedang merujuk kepada BN dan Umno khususnya. Buktinya sudahpun berada di depan mata umum. Projek dan kontrak diberikan kepada kroni-kroni Umno yang langsung tidak berpengalaman, terus membenarkan aktiviti perolehan (pembelian) di jabatan-jabatan kerajaan dengan kadar yang melebihi harga pasaran sebanyak 150 peratus, walaupun ketua audit negara telah memberi amaran mengenai kegiatan penyalahgunaan kuasa yang semakin berleluasa itu, pemberian wang tunai kepada umum secara berlebihan untuk mendapatkan undi, meluluskan kenaikan gaji yang begitu tinggi sekali untuk semua kakitangan awam semuanya semata-mata untuk menambat hati para pegawai kerajaan bagi memastikan undi mereka kepada BN adalah kukuh.

Jumlah kakitangan awam pula telah meningkat dengan begitu mendadak sekali sehingga mencapai angka 1.4 juta orang pada hari ini. Menurut seorang pegawai kanan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), jumlah 1.4 juta orang itu adalah sangat "memadai".

Di negara Jepun yang mempunyai seramai 127 juta penduduk hanya mempunyai jumlah kakitangan awam di seluruh negara seramai 1.45 juta orang. Malaysia yang hanya mempunyai jumlah penduduk seramai 28 juta orang mempunyai jumlah kakitangan awam yang hampir sama dengan negara Jepun. Nampaknya adalah perlu untuk mengurangkan saiz perkhidmatan awam di negara ini yang dianggap telah melebihi apa yang sepatutnya bagi mengelakkan Malaysia daripada menjadi muflis seperti Greece.

Oleh itu, rakyat jelata perlu mengelakkan satu lagi risiko dengan Umno. Negara ini sudahpun memperlihatkan parti-parti alternatif (Pakatan Rakyat) yang kini memerintah empat buah negeri telah membuahkan hasil dengan berjaya meningkatkan pendapatan kerajaan negeri, mengurangkan bebanan hutang negeri dan menghapuskan pelbagai bentuk penyelewengan dan pemborosan dalam sektor kewangan kerajaan negeri. Malah, ketua audit negara turut memuji kecekapan dan pencapaian negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat kerana dasar mereka yang telah memperkukuhkan hasil kewangan setiap kerajaan negeri yang diuruskan oleh mereka.

Siapakah sebenarnya pengancam orang-orang Melayu?

Sewaktu perhimpunan agong Umno, Najib dan para pemimpin Umno yang lain asyik melabelkan keadaan yang tidak waras mengenai bagi DAP untuk menakut-nakutkan masyarakat Melayu dengan menggelar DAP sebagai anti-Melayu, anti-Islam, anti-raja Melayu, komunis dan DAP akan jadikan negara ini sebuah republik Kristian.

Apabila PAS berjaya menguasai Terengganu yang majoritinya penduduk Melayu pada tahun 1999, siapakah yang telah menarik balik royalti minyak untuk negeri tersebut dan digantikan pula dengan tabung Wang Ehsan yang lebih kecil saiznya? Adakah itu perbuatan DAP?

Siapakah yang telah mencetuskan krisis perlembagaan pada tahun 1983 dengan mengurangkan kuasa dan peranan raja-raja Melayu? Adakah itu perbuatan DAP?

Pada tahun 2008, siapakah yang membantah titah Sultan Terengganu pada masa itu yang tidak melantik semula Datuk Idris Jusoh sebagai menteri besar dan mencaci baginda sultan dengan perkataan "binatang" yang tertulis pada kain rentang sewaktu bantahan itu? Adakah itu perbuatan DAP?

Siapakah yang telah melelong kewarganegaraan Malaysia kepada para pendatang asing tanpa izin (PATI) di negeri Sabah untuk memastikan Umno kekal berkuasa di negeri tersebut pada setiap pilihanraya negeri? Adakah itu perbuatan DAP?

Jadi, di manakah kebenarannya jika sekiranya BN dan Umno tidak dipilih semua di dalam PRU yang akan datang, orang-orang Melayu akan diancam kepupusan? Siapakah yang sebenarnya mengancam kedudukan orang-orang Melayu selama ini?

Namun, Najib terus menyeru Pekida agar "mempertahankan kerajaan (Umno) yang ada sekarang" demi memastikan kedudukan istimewa orang-orang Melayu terjamin, mengukuhkan kedudukan Islam dan mendaulatkan keagongan raja-raja Melayu sambil menambat dadanya, Najib melaungkan, "kita adalah pahlawan Melayu" dan seterusnya para perwakilan Pekida bangkit dengan laungan. "Hidup Melayu".

Dengan kenyataan Najib dan suasana di dalam perhimpunan Pekida itu, seolah-olah negara kita ini sedang menghadapi peperangan atau serangan daripada pihak asing.

Siapakah Pekida sebenarnya?

Di dalam suasana Umno yang sedang "diancam", tiba-tiba timbul sebuah pertubuhan NGO yang bergelar Pekida, entah keluar dari lubang mana untuk mempertahankan habis-habisan Umno yang kian pupus itu.

Apakah itu Pekida sebenarnya dan siapakah mereka? Pertubuhan ini bagaikan sebuah kumpulan samseng ataupun kongsi gelap yang berdaftar. Mereka berhubung berpandukan kod-kod rahsia seperti cara mereka berjabat tangan, merokok dan memberikan isyarat muka. Pekida mendakwa kini mempunyai dua juta orang ahli di seluruh negara.

Sewaktu penayangan filem Melayu "KL Gangster" di pawagam-pawagam pada tahun 2011 yang lalu, Pekida pernah mengemukakan bantahan mereka apabila panggilan seperti "abang long" dan "ayahanda" digunakan di dalam filem tersebut.

Ini mendorong seorang penulis blog bebas untuk mempersoalkan bantahan Pekida itu, "apakah benar kononnya filem tersebut telah mendedahkan kod-kod rahsia Pekida? Terkejut juga dengan pertubuhan kebajikan dan dakwah itu yang turut bercirikan pertubuhan bawah tanah dan kongsi gelap! Pekida adalah gangster Melayu? Perlukah pertubuhan ini disiasat polis? Mana ada pertubuhan kebajikan dan dakwah Islam yang mengguna pakai kod-kod rahsia untuk berhubung?"

Rayuan Najib untuk mendapatkan bantuan Pekida bagi menghadapi serangan parti-parti pembangkang menunjukkan bahawa Umno kian terdesak kerana parti tersebut telahpun kehabisan modal untuk terus memerintah.

Umno sememangnya sudah tidak dapat bertahan lagi. Jadi apa yang ada padanya hanyalah serangan demi serangan terhadap lawannya dengan fitnah-fitnah yang dicipta, tuduhan palsu, asyik memainkan tayangan berunsurkan seks, menerbit video-video lucah, memainkan isu-isu perkauman, agama dan raja-raja Melayu yang kononnya ketiga-tiga institusi ini sedang diserang, diancam dan dipinggirkan oleh "pihak-pihak" yang tertentu.

Dan dengan cara sebeginilah Umno berharap akan dapat terus hidup. Bagaimana? Dengan terus membangkitkan adegan-adegan yang kononnya orang-orang Cina akan melenyapkan semua orang-orang Melayu, orang-orang Cina akan mengKristiankan masyarakat Melayu, orang-orang Cina akan menggulingkan raja-raja Melayu, memansuhkan Bahasa Melayu, menghapuskan agama Islam dan menjadikan Malaysia sebuah republik Kristian atau komunis.

Dengan cara inilah, Umno berharap akan dapat menakutkan masyarakat Melayu dan sekaligus membuahkan api kemarahan dan kebencian orang-orang Melayu terhadap kaum-kaum yang lain. Seterusnya, Umno akan mengambil kesempatan daripada keadaan tersebut untuk keluar menjadi "juara" dengan memimpin "perjuangan" mereka di dalam "mempertahankan" seluruh umat Melayu, kononnya.

Cara ini menyamai taktik politik perkauman yang digunakan oleh Adolf Hitler dan Parti Nazi pimpinannya sewaktu berada di kemuncak kekuasaan di negara Jerman sebelum perang dunia kedua.

Jadi, apa yang Umno hanya berminat adalah perkauman, kebencian, peperangan, keganasan, pertumpahan darah, ketuanan dan kuasa mutlak ke atas hamba-hamba abdinya. Apakah kesemua ini dapat membawa sebarang faedah dari segi memupuk semangat perpaduan di antara kaum ataupun untuk memajukan ekonomi negara kita ini? Tidak, sebaliknya ianya akan hanya membawa negara ini ke kancah kemusnahan dan kebankrapan sama seperti yang sedang dialami Greece.

Janganlah kita diperdayakan lagi oleh Umno yang akan membankrapkan negara ini.

Malaysia Chronicle

TERKINI: Jawatan kosong sebagai kambing hitam... kahkahkah...

Posted: 13 Apr 2012 04:52 AM PDT

Bersih 3.0 dan seni bela diri 'tai chi': Najib sudah sedia dengan kambing hitam

TERKINI. Jangan buat silap. PM Najib dilanda kebimbangan mengenai Bersih 3.0 - rali pada 28 april yang dianjurkan oleh gerakan untuk pilihanraya bebas dan adil, Bersih dan disokong lain-lain aktivis termasuk Pakatan Rakyat yang diketuai pemimpin pembangkang,Anwar Ibrahim.

Najib mungkin sudah memberi lampu hijau untuk protes secara aman itu tapi ini tak bermakna kegusaran nya atau Bersih 3.0 telah berakhir.Jelas pengumuman Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Hussein penuh hati-hati: Kerajaan tidak melihat Bersih 3.0 sebagai isu keselamatab dan kami benarkan ia di adakan. Tetapi haruslah mengikut Akta Perhimpunan Aman ( undang-undang baru yang dikecam sebagai tipu helah aktivist pro demokrasi)

Kemungkinan ada pertukaran keadaan tapi itu tidak akan halang rakyat


Najib tiada pilihan selain dari berkata ya. Beliau cuba tapi tidak dapat cukup sokongan untuk mengenepikan apa yang diperjuangkan oleh Bersih 3.0.Jadi adalah lebih baik dibenarkan.Mungkin jika ianya sah, rakyat tidak akan hadir, Mungkin juga, tapi walau apapun terjadi masa kini dan kemudian-samada Najib tarik balik atau tidak kebenaran- Bersih 3.0 akan disokong oleh rakyat. Kehangatan nya masih terasa, menjadi satu sejarah, menyumbang ke arah membentuk satu kerajaan baru yang mengikut kehendak rakyat dan bukan sebaliknya.

Bagi Najib,kenangan pahit Bersih 2.0 yang dianjurkan pada 9 Julai 2011 masih segar dalam ingatan dan beliau mesti malu setiap kali teringatkan kegilaan yang menguasainya dan kerajaan ketika beliau panik,hilang arah hingga mengharamkan pemakaian t shirt warna kuning.Kuning ialah warna untuk logo Bersih.

Melihat kebiasaan beliau, yang mana rakyat sudah masak sejak beliau ada dalam arena politik dari usia 20an, Najib tentu akan memilih untuk lari dari masalah menghadapau Bersih 3.0, dan menghadapi kritik dari akibatnya. Malah, ramai pemerhati meramalkan yang pejabat PM akan mengumumkan lawatan kerja ke luar negara yang akan membawa beliau dan isterinya Rosmah Mansur jauh dari Dataran Merdeka,dimana protes secara duduk akan diadakan, dan jauh dari Malaysia dimana bahang politik mula terasa panas untuk kedua mereka.


Harap kan penipuan dan tipu helah


Menyelesaikan isu Bersih 3.0 perkara mudah.Najib hanya perlu arahkan Suruhanjaya Pilihanraya membuka daftar pengundi nya untuk pemeriksaan bebas, dan membenarkan beberapa perkara lain yang akan menentukan dan melindungi sistem pengundian dari dituduh penuh penipuan dan tipu helah.

Sedihnya,Najib dan sekutunya dalam BN mengharapkan penipuan dan tipu helah untuk menang dalam pilihanraya umum ke 13. Mandat 5 tahun mereka akan berakhir pada Mac 2013, dan PRU 13 dijangkakan yang paling hangat dipertandingkan dengan peluang lebih baik untuk Pakatan menang.

Jadi memang tiada jalan Najib akan patuh kepada permintaan untuk praktik terbaik dan pengundian telus.Tekanan buat beliau bukan saja datang dari kuasa-kuasa dalam parti Umno sahaja, malah dari MCA yang tanpa segan silu memprotes dengan lantang hak yang diberikan untuk rakyat Malaysia di luar negara mengundi-akan terus memberontak.

Tiada jalan penyelesaian,Najib mesti menunjukkan kuasanya bila berhadapan dengan Bersih 3.0 dah beliau sedar hal ini. Beliau Perdana Menteri negara ini. Jadi, apa perlu dilakukan? Benarkan Bersih 3.0 tapi semua kerja-kerja bawah tanah yang dijalankan oleh pemerintahan dan sekutu nya untuk menghapuskan kepentingan rali tersebut. Yang penting, jangan mengalah dengan desakan untuk perubahan, biarkan mereka buat rali dan menjerit hingga hilang suara tapi BN harus menang PRU13 dengan apa cara sekalipun.Jadi tiada perubahan, Cuma rali.

Menurut pemerhati kerajaan , Najib sudah mula membuat gerakan tai chi ( seni pertahankan diri Cina berasaskan gerakan menepis) .Iya, mereka yang rapat dengan beliau mula memerhati dan cuba menghilangkan diri secara diam diam.

Bukam mudah mencari kambing hitam


Selepas kejadian Bersih 2.0, tiada siapa dalam kerajaan,Umno atau BN yang begitu bodoh untuk mengangkat tangan memberi idea atau membantu. Siapa yang berbuat demikian pasti jika ia gagal, Najib akan beralih menyalahkan mereka. Pasti.

Sinis? Tapi itulah Najib. Dalam buku beliau, peraturan pertama ialah sentiasa melindungi dan pertahankan diri sendiri. Beliau lakukan dengan sediakan kambing hitam dari awal2 lagi.

Pertama dalam senarai ialah Suruhanjaya Pilihanraya yang tidak bernasib baik, Najib sudah mula mendesak Suruhanjaya itu untuk mengambil tanggungjawab. Samada menerima atau menolak sepenuhnya desakan Bersih 3.0 untuk perubahan. Tapi SPR lebih arif tentang umpan Najib. Mereka tidak bijak tapi tidak bodoh.SPR akan menolak semula tanggungjawab itu kepada Najib dan semuanya kepada Parlimen. Mereka tiada kuasa untuk membuat keputusan.

Jadi, tidak dapat keputusan yang beliau idamkan,najib arahkan Menter I Undang2 'de-facto', Nazri Aziz kedepan dan memberitahu rakyat adalah salah mengadakan perhimpunan di Dataran Merdeka kerana ia satu tempat larangan sebagaimana dalam Rang Undang2 Perhimpunan Aman yang baru diluluskan.

Maklumat ini ternyata salah dan Nazri, yang sudah terjebak dalam skandal melibatkan anak lelakinya, menjadi mangsa kerana membuat kenyataan sedemikian.

Hisham dan pihak polis


Masih dengan tangan kosong,sekrang Najib dapatkan pula sepupunya,Menteri dalam Negeri Hishammuddin Hussein.

Hisham yang pernah mengharamkan gerakan Bersih 2.0. mengarahkan polis bergerak dan juga mendapat idea dengan pelan menakut nakutkan rakyat dengan plot komunis akan mengambil alih yang menyebabkan 6 ahli Parti Sisialis Malaysia merengkok dalam jail. Kali ini Hisham cuba bertindak bijak- beliau juga akan tai chi dan membbahagi kuasa kepada orang bawahannya.Hisham meletakkan fail tersebut kepada pihak polis.

Tidak hairan la Ketua Polis Negara Ismail Omar tertekan dan mula meminta kepercayaan rakyat kepada pihak polis dan tidak mempersoalkan tindak tanduk pasukan itu.

Sudah tentu Ismail tidak akan memberitahu apa akan berlaku jika rakyat terus menanya soalan atau mendesak yang beliau sebaliknya mendengar permintaan rakyat. Tapi ugutan dalam kata-kata Ismail adalah jelas dan satu langkah saja lagi. Tinggal setakat mana akan dilaksanakan saja lagi. Mungkin Ismail sedar kesabaran rakyat sudah makin kurang, dan sejauh mana beliau akan bertindak bakal menentukan sedalam mana beliau menggali kubur nya sendiri.

Kali ini untuk Bersih 3.0, polis akan mengambil jalan tengah. Mereka akan bergantung kepada helah dari kekerasan, atau begitu lah yang mereka rancangkan. Rali itu mungkin dibenarkan , tapi sudah tentu Ismail tidak akan membenarkan lebih dari beberapa ribu orang saja untuk sampai ke Dataran Merdeka.

Polsi akan bergantung kepada sekatan yang lebih baik di beberapa pintu masuk untuk melumpuhkan Bersih 3.0. Mereka merancang untuk menggandakan jumlah sekatan berbanding dari rali terdahulu. Dengan car aini, mereka tidak perlu menutup Kuala Lumpur dan mengundang kritikan yang lebih hebat.

Penganjur Bersih sudah tentu dapat menjangkakan ini, sebab itu mereka merancang mengadakan rali ini di seluruh negara. Tapi kepada polis dan Najib, ia masih upacara utama dan simbol tentangan antara kerajaan dan pembangkang.

Badut dan sarkas media


Satu lagi kambing hitam yang di kenal pasti Najib ialah Perkasa, satu kumpulan hak Melayu. Menyedari masa sudah suntuk dan tiada siapa mahu bertanggungjawab untuk Bersih 3.0, Najib berpaling kepada kumpulan ini yang diasakan oleh MP Pasir Mas Ibrahim Ali.Perkasa sudah mula melancarkan serangan pertamanya.Ia mengarahkan orang Melayu supaya tidak menghadiri rali itu.

Ketua Pemuda Perkasa Irwan Fahmi Ideris malah memanggil Pengerusi Bersama Bersih dan Sasterawan Megara A Samad Said pembelot. Di kenali dengan reputasi sebagai kumpulan yang agak melampau, agak mustahil untuk Perkasa, seperti mana2 pelawak untuk membangkitkan sesuatu kecuali gelak ketawa.

Sekarang, perlatan kegemaran nya- media utama.Ya, Utusan,Bernama, NST,The Star dan lain-lain akan terus menghentam Bersih 3.0 sebagaiman yang mereka lakukan semasa Bersih 2.0.

Baru-baru ini,penasihat DAP Lim Kit Siang menyeru media Malaysia- supaya berfungsi sebagai tiang negara-untuk membantah dan bangkit melawan berita –berita karut dan palsu yang di jaja oleh pentadbiran Najib dalam usahanya untuk mempertahankan kuasa.

Sudah tentu MSM akan mengecewakan Lim dan diri mereka sendiri. Utusan berkata," Rakyat perlu faham Bersih 3.0 ialah untuk menunjukkan kekuatan pembangkang, selain dari merosakkan imej negara di mata dunia luar."

" Itu fikiran Umno-BN dan sudah lapuk.Mereka sebenarnya mendedahkan kelemahan mereka sendiri, Harapan Bersih dan Pakatan ialah membawa mesej kepada rakyat Malaysia seluruh negara yang mereka tidak boleh benarkan BN menipu dalam PRU 13," kata MP Batu Tian Chua, yang mana parti nya menyokong Bersih 3.0.

" Apa yang salahnya inginkan sistem pengundian yang betul dan bersih? Apa yang salahnya dengan mengaudit daftar untuk tujuan itu? Jika BN tidak bersalah, mereka juga akan dapat faedah, jadi jika mereka mahu mencetus masalah, mereka mesti ada motif tersirat."

Perubahan masa


Laman web anti Bersih yang ditaja Umno-Bersih mula sibuk mencerna berbagai propaganda kenapa rakyat yang bermoral dan bertanggungjawab perlu hindari Bersih 3.0.

Tapi rakyat sudah saksikan semua sebelum ini.Bersih 2,0 Cuma satu peringatan. Ia pernah terjadi berkali kali sebelum ini dalam berbagai bentuk dalam dekad yang lalu , dimana bentuk penindasan nya mungkin lebih halus dan rakyat ketika itu lebih patuh.Tapi sudah pasti , mereka sudah saksikan selalu dan kali ini, samada Najib menghalang atau tidak, mereka akan memberontak, mereka akan bangkit.

Dari segi semangat nya Malaysia meronta untuk bebas.Dari segi intelek, rantai yang membelengu mereka sudah putus. Walau apa cara pun, penolakan dari BN atau tidak, kemenangan di pihak mereka kerana mereka mahukan nya.

Mungkin Najib perlu cuba memahami hal ini. Ia mudah dan beliau tidak terlalu jahil. Mudah untuk berdepan dengan kenyataan dan berhenti dari bersembunyi dalam tipu helah bodoh yang hanya menaikkan kemarahan rakyat. Lebih bijak jika Bersih 3.0 dibenarkan terus secara aman dan menjalan kan perubahan sistem pengundian yang dicadangkan gerakan itu jika ia benar. Itu lebih penting.

Sebaliknya, tidak tuan PM,kali ini skrit Rosmah pun tidak cukup besar untuk tuan bersembunyi.

Malaysia Chronicle

HOT: Awat Anwar pi buat camnie... kahkahkah...

Posted: 13 Apr 2012 01:00 AM PDTKehilangan undi Melayu: Najib takut apabila dibandingkan dengan Anwar

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berada di bawah serangan dari semua segi. Bukan sahaja dari 'Laksamana' Umno yang paling berkuasa - bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad – yang telah kehilangan keyakinan padanya untuk memenangi pilihan raya umum ke-13, malah ketua-ketua kecil serta orang-orang yang terbuang seperti bekas Ketua Menteri Selangor Khir Toyo awam memberi mereka nasihat tidak berguna bagaimana cara untuk menggagalkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan gabungan Pakatan Rakyat.

Untuk Najib - seorang ahli politik yang kekok dan janggal, penyelesaian adalah mudah. Membedil Anwar dengan tohmahan. Ia tidak disedari olehnya bahawa Pakatan Rakyat telah berkembang lebih daripada sebelumnya apabila ia menyertai pilihan raya umum 2008 - satu pakatan longgar tiga parti, iaitu PKR, PAS dan DAP. Apa yang boleh berlaku, kebergantungan pada media sensasi dan bebrapa orang ahli politik pembelot yang dibeli Najib telah memberikan beberapa bonus bagi Pakatan Rakyat, yang taktik ini telah mengena diri mereka sendiri dan memusnahkan kredibiliti Najib.

Rakyat Malaysian mesti pilih Anwar


Apabila Najib mula-mula mengambil alih sebagai Perdana Menteri pada tahun 2009 serta menjanjikan reformasi, rakyat Malaysia begitu optimistik dengan memberinya peluang. Tetapi hampir 4 tahun telah berlalu, dan Najib telah terbukti ianya satu penipuan - mendukung cita-cita tinggi melangit di khalayak ramai tetapi bertindak sebaliknya pada realiti. Akhirnya, dia hanya dilihat tidak lebih daripada hanya seorang lagi pemimpin Umno lemah yang perlu bergantung kepada bangsa dan agama untuk membangkitkan sokongan untuk dirinya sendiri.


Atas dasar ini, tidak hairanlah begitu banyak penampilan dalam TV hampir setiap malam bagi orang-orang penipu seperti Senator S Nallakaruppan, Senator Ezam Mohd Nor, Ummi Hafilda dan bekas pemimpin Pemuda MIC, N Gobalakrishnan yang hanya mencetuskan perasaan sinis mengenai kaliber seorangperdana menteri. Walau bagaimanapun, setelah membayar yuran yang besar, termasuk penyerahan beberapa Senatorships, Najib merasakan ia adalah 'selamat' untuk terus dengan kempen "seks, seks, seks" terhadap Anwar. Selepas semua, bekerja untuk Mahathir, jadi mengapa tidak untuk dirinya? Tetapi ia hanya berkesan untuk Mahathir kerana ia Berjaya melemparkan Anwar ke dalam penjara. Bolehkah Najib melakukan perkara yang sama pada Anwar, hari ini? Adakah kesannya akan sama?

Dengan mudahnya, Najib juga nampaknya terlupa bahawa rakyat mampu berfikir untuk diri mereka sendiri atau mereka mungkin tertanya-tanya mengapa dia menganjurkan kempen yang meragukan?Kenapa dia tidak menerima pelawaan Anwar untuk berdebat dimana Ketua Pembangkang telah berulang kali mencabarnya?

Jawapannya sudah jelas. Najib tidak boleh berdebat dengan Anwar dan ia bukanlah hanya isumahir atau tidak dalam berpidato. Perdebatan akanmemperlihatkan perbezaan yang cuba untuk dielakkannyadalamapa jua keadaan. Najib tahu dia tidak setanding dengan Anwar dari segi bakat.Malah Mahathir memilih Anwar menjadi timbalan perdana menteri apabila Anwar masih dalam Umno dan bukan Najib.

Oleh itu, untuk membolehkan rakyat Malaysia untuk melekat dihadapan TV bagi menyaksikan debat, dan membenarkan mereka - khususnya orang Melayu - peluang untuk menilai dan yang paling menakutkan, membandingkan dua lelaki ini, ada lebih baik Najib mengalah sahaja.

Tidak berjalan dengan lancar bagi Najib


Pada usia58 tahun, Najib berada dalam kedudukan yang janggal disebabkan ketidakupayaannya sendiri untuk memimpin serta sifat ragu-ragu. Ini adalah mengapa isterinya Rosmah Mansor menjadi begitu berpengaruh berbanding isteri-isteri perdana menteri sebelumnya.Sebagai Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin telah memberi amaran, jika Najib tidak mampu mengawal isterinya yang gemar membeli-belahsehinggamemberi kesan kepada rakyat biasa sehinggalah ke Parlimen - bagaimana mungkin dia mampu mengawal negara?

Sehingga kini, dia telah gagal untuk memberi jawapan kepada jemputan dari pengasas Wikileaks Julian Assange untuk bekerjasama dengan penulis blog yang hidup dalam buanganRaja Petra dan mencabar Anwar dalam perdebatan yang dikendalikan oleh Julian.Dari segi perbandingan ketara, Anwar bersetuju tanpa sebarang syarat walaupun berat sebelah kerana Najib dan Raja Petra menjadikan ia dua lawan satu.

Mungkin juga Najib menjangkakan Anwar akantakut seperti dirinyalalumenolak jemputan Assange. Sememangnya, dua lawan satu tidak adil. Tetapi Anwar membuktikan dia salah dengan serta-merta menerima, dengan hujah bahawa ia amat penting bagi orang ramai diberi peluang menilai diri sendiri keadaan negara dan membuat keputusan yang lebih baik berkaitan siapa yang patut mentadbir negara mereka - Pakatan Rakyat atau BN?

Jadi untuk terus menyerang Anwar dengan tema "seks, seks, seks" lebih 'selamat', anggap Najib.Terdapat banyak sebab untuk dia dan puaknya mempercayai mereka berada di landasan yang betul.Salah satu faktor adalah keadaan terdesak.

Keadaan yang sukar


Najib berada dalam kedudukan yang sangat sukar sekarang. Ini kerana terlalu banyak isu dan skandal melibatkan dirinya yang didedahkan, semua pada masa yang sama. Dia sudah tidak boleh menghadapinya.Kerana itulah dia seringke luar negara.Setiap kali, pintu kabinjet mewah ditutup, Najib menghela nafas lega dan mengesat dahinya yang berpeluh.

Segala-galanya seolah-olah menimpa dirinyapada masa yang sama dan dia tidak mempunyai jawapan untuk semua itu. Sama juga seperti bila pilihan raya umum ke-13 akan diadakan. Pada mulanya pembangkang dituduh cubamempercepatkan GE-13, tetapi mengapa apabila reformasi bagi sistem pilihanraya yang dituntut belum dilakukan lagi?

Tekanan yang diberi kepada Najib untuk mengumumkan tarikh GE-13 dari panglima UMNO semakin berat.Yang berkuasa seperti Mahathir dan Daim mampu menunggu.Seperti pembangkang, mereka mahu menang dan jika akan mengambil masa setahun lagi untuk mendapat mandat BN secara rasmi yang tamat pada bulan Mac 2013, biarlah. Tetapi ia sukar buatpanglima kecil, yang tidak sabar menunggu untuk mendapatkan dana yang diperuntukkan oleh Najib kepada setiap bahagian untuk mendapatkan jentera mereka sebagai persediaan untuk pemilihan. Lelaki-lelaki ini mahu membalas dendam seperti serigala untuk wang, dan dalam tradisi Umno, seseorang boleh mengharapkan dengan selamat bahawa 90% daripada dana disalurkan ke akaun mereka sendiri. Ya, majoriti ketua-ketua Umno mahu 'duit' mereka sekarang!

Rakyat tidak mahu 5 tahun lagi bersama Najib dan Rosmah


Bagi Najib dan Rosmah pula, mereka lebih suka untuk berpegang kepada Putrajaya selama yang boleh, kediaman rasmi Seri Perdana, perjalanan luar negara atas perbelanjaan pembayar cukai sertaorang suruhan yang bersedia pada bila-bila masa. Malah, adalah ideal bagi mereka supaya pilihan raya umum tiada langsung!

Tetapi untuk rakyat, sudah jelas kesabaran sampai pada batasnya.Ancaman Kristenisasi gagal untuk menyentuh perasaan merekatidak seperti di masa yang lalu.Kini, orang-orang Kristian tidak takut untuk marah dan menjawabtohmahan.Walau bagaimanapun, seluruh Malaysia menyaksikan dalam keadaan yang muak.

Yang penting pada fikiran mereka adalah jika Najib dilantik semula, mereka akan terpaksa hidup selama 5 tahun lagi di bawah pemerintahan yang membazir masa. Bolehkah mereka menanggung 5 tahun lagi bersama Najib dan Rosmah, 5 tahun lagi dimanipulasi dan dipandu oleh Mahathir dan Daim, 5 tahun lagi dengan rasuah dan pengaliran wang keluar secara haram?

Inilah persoalan yang terpaksa dihadapi oleh Najib.Inilah soalan yang menghantui minda rakyat. Tetapi, Najib tidak pernah memahami perasaan rakyat dan dia tidak pernah ingin tahu pun akan kenyataan itu.

Kegagalan yang baru


Lihatlah Felda Global Ventures Holdings penyenaraian yang akan berlaku pada bulan Jun. Ini tidak disukai sebilangan besar peneroka Felda tetapi Najib hanya memilih untuk mendengar daripada mereka yang menyokong.

Begitu juga dengan perjanjian pertukaran saham MAS-AirAsia, yang dikutuk dan dibantah oleh kakitangan MAS.Adakah Najib mendengar? Tetapi kini syarikat penerbangan negara berada dalam keadaan lebih teruk selepas pertukaran saham, dia cuba untuk memujuk kakitangan MAS, sebahagian besar daripada mereka adalah orang Melayu yang boleh mengundi untuk Pakatan Rakyat jikaterlalumarahapabilarintihan mereka tidak diendahkan. Tetapi seperti orang lain di Malaysia, kakitangan MAS akan mengetahui bahawa Najib tidak pernah maksudkan apa yang dikata. PM hanya bercadang untuk bercakap sahaja dan memberikan simpati tetapi sehingga perjanjian diterbalikkan semula, kakitangan MAS tidak perlu menahan nafas mereka.

Satu lagi flop besar adalah skim Rumah Pertama dimana Najib telah menyematkan harapan untuk memenangi undi golongan profesional muda, yang tiba-tiba mendapati diri mereka tidak dapat membeli harta disebabkan oleh harga yang sentiasa naikdan sebagai Menteri Kewangan –dia gagal untuk berbuat apa-apa tentangnya atau cubauntuk mengawal. Hanya minggu lalu Bank Negara akhirnya mengumumkan langkah-langkah untuk menangani masalah pasaran hartanah dengan membuatkania sukar untuk meminjam dan membuat spekulasi mengenai harga hartanah.

Jadi, tidak, Najib tidak berbuat apa-apa sebagai menteri kewangan.Jika ada, dia masih boleh meninggalkan beberapa legasi.Tetapi ekonomi selalunya tidak berubah perlahan dalam tempoh 4 tahun yang lalu, dan bergerak secara 'auto-pilot'.Gearsudah beralih akibat kelembapan ekonomi dan ini sebagai amaran yang kesan kelembapan ekonomi global mula memberi tempias ke dalam ekonomi tempatan. Dengan Pembangkang semakin hiperaktif dan tidak ada apa yang nak ditakutkan, Najib tidak mampu lagi untuk merompak dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja seperti pemimpin sebelum ini. Ini bermakna Umno tidak lagi akan dapat meluluskan tanggungjawab itu dari tangan kiri ke tangan kanan dan kemudian berpura-pura bahawa negara telah mencapai kemajuan apabila pergerakan tersebut adalah semata-mata ke sisi dan bukan ke hadapan.

Untuk itu, berita sensasi dan "seks, seks, seks" bagi mengalih perhatian Melayu


Jadi, tidak hairanlah Najib perlu "seks, seks, seks" untuk menentang Anwar.Dia menggunakan cerita sensasi untuk menarik minat orang Melayu ', seperti orang miskin di India bergantung kepada Bollywood untuk terus memberi keceriaan pada kehidupan harian mereka.

Rakyat Malaysia dan Kristian mesti berhati-hati dan memberanikan diri untuk melanda baru dari orang-orang seperti kumpulan pelampau Kuasa dan Jati Hasan Ali. Malah, pada hari Isnin, Hasan akhirnya akan mendedahkan video yang ditunggu-tunggu, yang dia menuntut membuktikan bahawa orang Kristian akan keluar semua untuk menukarkan umat Islam di Malaysia.

Bagi isu kaum pula, pendidikan digunakan sebagai alat untuk mengalihkan perhatian orang Melayu yang kecewa dan takut pada Cina.Rusuhan 13 Mei, 1969 digunakan untuk menakutkan orang Cina ke dalam supaya tunduk dan ia bukanlah kebetulan jika Najib merancang sambutan ulang tahun Umno ke-66 adalah untuk mengakhiri 13 Mei, di mana dia dijangka akan membuat ucapan 'istimewa'.

Bagi Najib, ia adalah antara hidup dan mati untuk terus menghalang Anwar.Mengapa? Dia tidak mampu untuk membenarkan orang Melayu memberi tumpuan kepada realiti yang Anwar adalah salah seorang daripada pemimpin Melayu yang paling berbakat sejak kebelakangan ini. Terdapat perbezaan yang besar dalam gaya politik mereka, budaya, pendidikan dan program ekonomi.

Dalam bidang ekonomi, Najib mencampur adukkan GTP, ETP, EPP dan sebagainya. Anwar, diundi sebagai menteri Kewangan terbaik oleh lebih konsisten. Ini mudah bagi Anwar yang berusia 64-tahun. Beri keutamaan bagi si miskin, kekayaan dan mendapatkan pulangan atas dasar keperluan, biar negara mengamalkan dasar terbuka dan memastikan Malaysia ditadbir dengan bersih dan telus. Selebihnya akan berjalan dengan sendirinya. Ia kelihatan mudah berbanding akronim gemilang Najib. Sepertimana ilmu ekonomi yang kita tahu, yang penting mesti didahulukan.

Orang Melayu sudah bijak


Bolehkah Najib dan Umno berhenti dari memfitnah Anwar? Orang Melayu sudah mula membandingkan Anwar dengan Najib, Umno dengan Pakatan Rakyat. Sememangnya, ia adalah sangat mudah bagi orang Melayu untuk pergi ke sisi Anwar. Dia pernah menjadi pujaan komuniti sehingga Mahathir memulakan konspirasi Liwat I terhadapnya. Walaupun begitu, Mahathir terpaksa juga meletak jawatan dan Umno mula berpecah.

Selepas Anwar dibebaskan, dia memutuskan untuk kembali aktif dalam politik, Najib tahu dia terpaksa terus melaungkan tuduhan seks terhadap Anwar untuk menghidupkan benih keraguan. Untuk itulah, adanya Nalla, Ezam, Ummi dan tidak ketinggalan trio Datuk T. Tetapi Najib terlalu bodoh. Atau mungkin dia tidak mahu mengakui bahawa pelan terakhirnya- tidak menjadi. Lihatlah video seks Datuk T yang dimainkan setiap hari di akhbar-akhbar arus perdana dan di TV. Ia hanya Berjaya melabel Najib dan Umno sebagai hanya tahu pada "seks, seks, seks".

Jika Najib pintar, dia akan melihat perubahan ceria yang nampak di seluruh negara dan dunia apabila Anwar didapati tidak bersalah dalam Liwat II. Dan menjadi takut, sangat takut.

Najib seperti budak yang menjerit serigala. Dari Saiful Bukhari Azlan, pengadu Liwat II, trio Datuk T dan kemudiannya kumpulan Nalla-Ezam-Ummi, strategi longkangnya telah gagal dan akan terus memakan dirinya sendiri dan juga kredibilitinya. Inilah kebaikan bagi Anwar dan Pakatan Rakyat kerana Najib terlalu bodoh untuk sedar.

Malaysia Chronicle

Hebat Mahfuz Omar nie... hehe...

Posted: 12 Apr 2012 11:00 PM PDT

Hebat Mahfuz Omar Sanggup Dia Bertarung Meredah Api.

Salam. Mahfuz sebenarnya kini sedang bermain dengan api. Apa tidaknya, dakwaan beliau wujud Task Force berpangkalan di Jabatan Perdana menteri, memberi IC kepada warga asing membolehkan mereka mengundi dalam PRU13 nanti. Cabaran dan dakwaan beliau ini mewujudkan keadaan gelisah dan tidak selesa pihak SPR, JPN dan KDN serta MKN. Sudah tentu, mereka mengintai peluang untuk menyerkap Mahfuz! Awas wahai Mahfuz!

Senarionya begini. Bersih 3.0 telah pun dilancarkan. Exercise-exercise pra pelancarannya pada 28 April ini sedang giat dibuat. Banyak NGO lain termasuk antiLynas akan bergabung. Malaysia akan menyaksikan perhimpunan terbesar dalam sejarah moden Malaysia bertema "bantahan" aman terhadap kemuncak penipuan kerajaan Najib. Ku Li telah pun beri bayangan bahawa Amanah akan turut serta jika pada hemat Amanah, matlamat Bersih 3.0 sejalan dengan perjuangan dan hasrat penubuhan Amanah.

Saya boleh andaikan pada 28 April ini merupakan Tsunami 2.0 dalam politik moden Malaysia sebelum PRU13 yang anggap Tsunami 3.0.

Apakah agaknya reaksi kerajaan atau KDN atau Hishamuddin terhadap Bersih 3.0? Hishamuddin, nampaknya tiada pilihan. Jika KDN cuba menghalang, saya percaya ombak tsunami itu berupaya menjadi ombak yang lebih besar, dan "damage" terhadap Najib akan lebih parah, dan "rating" Najib akan lebih merudum.

Kerana itu, Hishamuddin, dalam nada yang sedikit tertekan, memberi bayangan bahawa perhimpunan Bersih 3.0 ini akan dibenarkan atas alasan semangat Akta Perhimpunan Aman 2012.

Dalam konteks ini Mahfuz Omar mencabar SPR dan kerajaan Persekutuan Najib untuk memberi penjelasan akan dakwaaan wujudnya Task Force pemberian IC terhadap PATI agar boleh mengundi pada PRU13 nanti. Mahfuz mendakwa beliau mempunyai bukti-bukti yang kukuh.

Wan Ahmad SPR cuma menafikan yang beliau tidak terlibat, dan tidak menafikan kewujudan Task Force tersebut. Wan Ahmad menganggap dakwaan Mahfuz ini sebagai karut.

Mahfuz bergerak selangkah lagi, dengan PAS menubuhkan Jawatankuasa Anti Pemansuhan IC (Api). Beliau sebagai Pengerusi, dan anggota lain ialah Dr Hatta Ramli, Suhaizan Kaiyat, dan peguam Zul Hazmi Shariff.

Mahfuz memaklumkan pada Isnin ini Jawatankuasa ini akan bermesyuarat untuk membincangkan pertemuan dengan Penyimpan Mohor Besar Raja-raja bagi menghantar memo supaya menubuhka RCI menyiasat hal ini.

Langkah Mahfuz ini memang tepat masanya. Peluru mesti dilepaskan kepada sasaran yang tepat! SPR mesti ditekan sekuat-kuatnya agar agar mereka berasa tidak selamat. Peluru-peluru ini, seperti Laporan Minoriti dan bersih 3.0, dan yang terbaru ialah pendedahan penganalisis pilihan raya, Ong Kian Ming berkata Projek Analisis Daftar Pengundi Malaysia (Merap) yang dijalankannya mendapati terdapat kira-kira 100 ribu nama bermasalah dan digabungkan dengan beberapa isu sebelum ini akan "menjadi 400,000 pengundi meragukan".

Menurut Ong Kian Ming, jika dibahagi dengan 222 kerusi parlimen, jumlah pegundi yang diragukan bersamaan 35 kerusi parlimen yang purata penambahannya 1,800 pengundi. Cukup untuk BN menang dengan majoriti tipis jika keadaan sentimen 2008 tidak berubah.

Memang jika daftar pemilih ini tidak dibersihkan, dan kerajaan serta SPR tetap berdegil menggunakannya, memang PR akan kecundang. Yang mungkin selamat ialah Kelantan atau Pulau Pinang sahaja.

Saya mengandaikan Mahfuz bermain api kerana sesungguhnya Mahfuz perlu bersedia untuk menanggung risiko kerana dakwaan tentang task force ini melibatkan JPM dan MKN. Tentu mereka tidak akan berdiam diri.Namun, beranikah mereka bertindak atau sekurang-kurangnya mengheret Mahfuz ke mahkamah? Kita tunggu apa reaksi Najib, JPM, SPR, dan Majlis Keselamatan Negara.

Akhirnya, serangan-serangan terhadap SPR harus diteruskan dan diperhebat agar rakyat sedar bahawa kemenangan UBN nanti ialah kemenangan berasaskan penipuan.

Sumber: http://helangjagat.blogspot.com

Takkan Najib sampai kena buat camni kot... kahkahkah...

Posted: 12 Apr 2012 09:00 PM PDT

Pekeliling yang membuktikan Imam dibayar RM50 untuk ke Majlis Najib..

Kata survey popularity Najib meningkat dan Najib juga dikatakan lebih popular dari Anwar Ibrahim, tapi kenapa perlu dipaksa Masjid menghantar wakil dan membayar upah kepada wakil mereka itu?

Kerana mahu menunjukkan bahawa kehadiran Najib dalam 'Majlis Pemimpin Bersama Rakyat' di Batu Pahat baru-baru ini mendapat sambutan rakyat, pihak Masjid telah dikerah membayar RM50 kepada setiap orang yang dihantarnya..

Menurut pekeliling dari Pejabat Kadi Daerah Batu Pahat ini setiap Masjid perlu menghantar sekurang-kurangnya 5 orang wakil ke Majlis itu.

5 orang wakil tersebut ialah Imam 1, Imam 2, Bilal dan Noja ataupun 5 orang wakil dari kariah Masjid diwajibkan hadir (dipaksa).

Majlis Pemimpin Bersama Rakyat itu telah berlangsung pada 7 April 2012 di Stadium Pengaram Jalan Ampuan Batu Pahat, Johor.


Selain dari setiap Masjid dipaksa menghantar 5 orang wakil, pihak Masjid juga dikehendaki memberikan wang sebanyak RM50 kepada setiap individu yang mewakili Masjid masing-masing.

Dan wakil Masjid-masjid tersebut dikehendaki melaporkan diri dihadapan Pejabat JKR Batu Pahat..

Ini dah jadi kes menipu diri sendiri ni.. takut tak ramai yang sudi hadir ke majlis Njib itu.. habis dikerah semua Imam untuk hadir ke majlis Najib..

Sudahlah begitu dibelasah pula duit Masjid yang disumbangkan oleh orang ramai kepada Masjid untuk kegunaan Masjid sebagai upah kepada wakil yang dipaksa itu..

Terdesaknya UMNO Johor ya... ASD

HEBAT: Najib belajaq mana tak tau... kahkahkah...

Posted: 12 Apr 2012 07:00 PM PDT


Ish Ish Ish.Apa Nak Jadi Dengan PM Kita Neh?


Aduhai... semenjak jadi Menteri Wanita ni, sudah pandai pakai rantai. Mungkin ini wassatiyyah yang Umno perjuangkan... Yang pasti ni bukan ajaran Rasulullah

 
 
 
Ish,ish,ish.Pandai dah najib ni dok wat perkara tak senonoh nih..Belajar mana taktau?

Siasahkini

Sapa yang pegang gambaq Zambry nie... kahkahkah...

Posted: 12 Apr 2012 05:00 PM PDT

Apa Ku Li kata macam ni?.. tak lenalah tidur Zambry..

SHAH ALAM : Bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin hari ini berkata, pihaknya telah disarankan oleh Tengku Razaleigh Hamzah untuk bersiap sedia untuk kembali mengambil alih Perak memandangkan Umno di negeri itu berkemungkinan tewas ketika pilihan raya umum akan datang.

Adun Pasir Panjang itu menjelaskan, dalam pertemuan dengan Pengerusi Angkatan Amanah Merdeka (Amanah) itu di Hotel Syuen di Ipoh pada 1 April lalu, veteran Umno itu menasihatkan Pakatan Rakyat (PR) Perak supaya bersedia untuk perubahan kuasa di negeri tersebut.

"Terdapat khabar angin Umno Barisan Nasional (BN) mungkin hanya mampu mengekalkan tiga negeri sahaja dalam pilihan raya kali ini," katanya merujuk kepada Tengku Razaleigh Hamzah.

"Ku Li pernah memberitahu saya untuk bersiap sedia menghadapi kemungkinan berlakunya peralihan kuasa di Perak dalam perjumpaan kami pada 1 April di Ipoh."

Jelas Nizar, situasi itu dibuktikan dengan kekerapan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ke Perak berbanding negeri-negeri lain.

Menurutnya, masyarakat di kawasan pedalaman sudah menolak Umno BN kerana mereka melihat Umno BN sudah tidak lagi mampu membawa suara mereka berhubung skandal Pusat Fidlot Nasional dan juga isu pembelian cincin isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor.

"Masyarakat di kawasan pedalaman sudah menolak Umno. Mereka terkesan dengan isu penternakan lembu Pusat Fidlot Nasional (NFC), dan juga cincin (Datin Seri) Rosmah Mansor," katanya ketika memberikan ucapan sewaktu pidato bertajuk "Pendidikan Percuma: Apakan Sekadar Mimpi" anjuran Malaysia Bangkit di sini.

"Kita dapat lihat perdana menteri lebih kerap berjunjung ke Perak berbanding negeri lain."

Jelas pemimpin PAS ini, kedua-dua isu tersebut bakal mengalih undi masyarakat pedalaman dan PR berkemungkinan bakal mengambil alih Perak.

"Kita akan terus gunakan isu-isu tersebut sebagai kempen pilihan raya. Rakyat peka dengan isu-isu seperti ini.

"Mungkin kita akan buat dua poster berkenaan isu-isu itu dan edarkan di Perak sebagai salah satu strategi kempen kami," katanya lagi.- ASD

Terkini kes Tengku Fakhry...

Posted: 12 Apr 2012 03:00 PM PDT

Kes Tengku Fakhry mungkin diselesai 'dengan baik'

KUALA LUMPUR – Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahu ada kemungkinan penyelesaian dicapai dalam saman malu yang dikemukakan putera Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra terhadap Malay Mail dan dua orang yang lain.

Hakim Datin Zabariah Mohd Yusof menetapkan Jumaat ini bagi pengurusan kes dan memberi peluang kedua-dua pihak terlibat memberitahu mahkamah hasil yang dicapai dalam penyelesaian yang dicadangkan itu.

Peguam A S Dhaliwal, yang mewakili Tengku Muhammad Fakhry, memberitahu pemberita bahawa syarat penyelesaian itu termasuklah permohonan meminta maaf oleh defendan yang akan disiarkan dalam media perdana.

Dhaliwal berkata jika mereka gagal memenuhi syarat berkenaan, perbicaraan akan dijalankan pada 2 Mei.

Beliau berkata, plaintif akan memanggil 15 saksi termasuk ibu kepada Tengku Muhammad Fakhry, Raja Perempuan Kelantan.

Sementara itu, peguam yang mewakili akhbar berkenaan, Mohd Zaharudeen Harun mengesahkan mereka 'sedang berusaha' mencari kemugkinan suatu peyelesaian.

Tengku Muhammad Fakhry mengemukakan saman pada 11 Nov tahun lepas dengan menamakan Malay Mail Sdn Bhd sebagai defendan pertama dan penerbit The New

Straits Times Press (M) Bhd, ketua editor Yushaimi Maulud Yahya dan pemberita Marhalim Abbas selaku defendan kedua, ketiga dan keempat.

Dalam pernyataan tuntutannya putera raja itu mendakwa bahawa defendan-defendan berkenaan bertanggungjawab menyiarkan satu artikel dalam Portal Berita Malay Mail pada 5 Mei 2010, yang membahayakan reputasi, kedudukan dan kerjaya beliau.

Selain menuntut ganti rugi, putera raja itu memohon supaya disiarkan permohonan meminta maaf, satu injunksi melarang ulangan siaran artikel, ganti rugi contoh dan kos lain yang dianggap bersesuaian oleh mahkamah. – Bernama

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT