Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Berhenti mengamuk : Arah Amy pada Nabila

Posted: 30 Nov 2011 09:03 PM PST

Selepas mengejutkan ramai peminat dengan berita perceraiannya, Nabila Huda terus mencipta kontroversi apabila gambarnya berciuman dengan jurulatih selam tersebar di internet. Terbaru, anak kepada Amy Search ini mengamuk di laman twitter miliknya. Walaupun Nabila tidak menulis nama individu yang dimarahi, tetapi ayat-ayat yang tulis jelas merujuk kepada bekas suaminya itu. Nabila dilihat tidak puas hati apabila bekas suaminya mempertikaikan soal penjagaan anak.


Mengulas tentang perbuatan Nabila itu, Amy Search yang ditemui di sidang media 'Konsert Fenomena Search 30 Tahun Jelajah Borneo kelmarin memberitahu dia telah menasihatkan Nabila supaya tidak menggunakan laman twitter untuk melepaskan perasaan.

"Walau apa pun yang berlaku di antara mereka berdua, saya sebenarnya tidak mahu campur tangan. Tetapi sebagai seorang ayah, saya telah menasihatkan Nabila supaya tidak menggunakan twitter untuk melepaskan kemarahan. Lebih baik berbincang secara baik dengan berjumpa. Perbuatan Nabila itu bukan sahaja memalukan dirinya, tetapi ia turut melibatkan keluarga kedua-dua belah pihak. Kalau ditanya tentang perasaan saya, perasaannya pasti sama dengan ayah-ayah yang lain. Saya berharap Nabila dan bekas suami boleh cari jalan terbaik," ujar Amy.

Dalam masa yang sama, Amy juga menafikan imejnya telah tercalar dengan perbuatan Nabila itu. Jelas Amy, apa yang dilakukan oleh Nabila itu adalah urusannya sendiri dan peminat sudah boleh menilai. gua.com

Isu Lembu Shahrizat : Shahrizat semakin terlondeh ...

Posted: 30 Nov 2011 05:21 PM PST

(Oleh: Nabihah Hamid)

KUALA LUMPUR 30 Nov : KEADILAN mendedahkan penyelewengan terbaru membabitkan keluarga Menteri Pembangunan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil.

Kali ini, parti itu membongkar pembelian kereta mewah jenis Mercedes Benz berharga RM534,622 yang dibeli oleh keluarga Shahrizat pada 2009.

Wang berkenaan diperoleh daripada RM250 juta dana awam yang disalur Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC), milik suami dan anak Ketua Wanita Umno itu.

"Pada 9 Disember 2009, hampir dua tahun yang lepas, keluarga Shahrizat menggunakan wang NFC itu untuk membeli sebuah kereta Mercedes Benz CLS 350 CGI berharga RM534,622," kata Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli.

"Kos penyelenggaraannya tiap-tiap bulan adalah lebih kurang RM20 ribu, itu maintainance dia saja. Itu kereta mewah yang digunakan keluarganya," katanya.

Menurutnya lagi, dana sebanyak RM3,363,507 turut disalurkan National Meat Lives Corporation (NMLC) untuk membeli dua bidang tanah di Putrajaya pada satu tarikh pada tahun 2009.

KEADILAN turut mendedahkan 15 cek berjumlah RM455,423 yang dibayar untuk tujuan melancong ke luar negara seperti ke Indonesia dan Thailand.

Cek berkenaan dikeluarkan antara bulan Januari hingga Julai 2010 kepada Impian Global Networks Services (IGNS) yang menawarkan pakej percutian.

"Kalau pegi semak akaun ini, tiap-tiap bulan ada pembayaran yang dibuat kepada 'Impian Global Network Services' (IGNS).

"Bila kita siasat, IGNS ini ialah syarikat yang tawarkan pakej percutian, ke Bandung, Kuching, Phuket," kata Rafizi.

Selain itu, Rafizi turut mendedahkan pembayaran lebih setengah juta ringgit kepada syarikat Meatworks (singapore) Private Limited, milikan suami Shahrizat yang membekalkan daging kepada restoran di negara jiran.

Pendedahan terbaru itu muncul selepas Shahrizat bermatian mempertahankan dirinya daripada dikaitkan dengan skandal berkenaan, pada Perhimpunan Agung Umno hari ini.

"Kalau dia singsing lengan, angkat kain.. kita akan dedah lagi lepas ni," kata Rafizi.

Dalam pada itu, beliau juga menuntut penjelasan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin yang mempertahankan Shahrizat dengan menyatakan NFC tidak mungkin membuat perdagangan di Singapura.

"Saudara Khairy (Jamaluddin) kata kita temberang sebab kata tak boleh eksport ke Singapura. (Tapi) kenapa pada 21 Julai 2010, NFC memindahkan sejumlah RM588, 585 secara terus ke akaun milik Meatworks (Singapore) Pte Ltd ?

"Sedangkan Meatworks langsung tak ada kena mengena dengan NFC," katanya.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=23915

Kelantan bolot 3 anugerah di Anugerah Bola Sepak Kebangsaan 2011

Posted: 30 Nov 2011 05:10 PM PST

GERGASI Pantai Timur, Kelantan membolot tiga anugerah pada majlis Anugerah Bola Sepak Kebangsaan 2011 yang diumumkan semalam.

Penjaga golnya, Khairul Fahmi Che Mat dipilih sebagai Penjaga Gol Terbaik, manakala Norshahrul Idlan Talaha meraih anugerah Penyerang Terbaik dan Pemain Paling Bernilai 2011.

Penjaga Gol Terbaik:
Khairul Fahmi Che Mat (Kelantan)

Pemain Pertahanan Terbaik:
Norhafizah Zamani Misbah (Negeri Sembilan)

Pemain Tengah Terbaik:
Safiq Rahim (Selangor)

Penyerang Terbaik:
Norshahrul Idlan Talaha (Kelantan)

Jurulatih Terbaik:
Irfan Bakti Abu Salim (Terengganu)

Anugerah Supermokh untuk Pemain Paling Bernilai:
Norshahrul Idlan Talaha (Kelantan)

Persatuan Negeri Terbaik:
Persatuan Bola Sepak Selangor

Kelab Bola Sepak Terbaik:
Kelab Bola Sepak Selangor PKNS

Ng Yen Yen bayar RM10 ribu sebulan sekadar nak 'monitor' FB 'Tourism Malaysia' ... banyak tu!

Posted: 30 Nov 2011 08:01 AM PST

It took six months for the Tourism Ministry to provide a detailed breakdown of the RM1.8 million spent on six Facebook applications.

KUALA LUMPUR: Tourism Ministry paid data entry personnel "more than what journalists earned" in the country to monitor 'wall posts' messages on its six Facebook sites over eight months.

Revealing this in parliament, Rasah MP Anthony Loke said the ministry spent RM80,000 to managing the 'wall posts', to delete obscene posts, content control, to give feedback on tourism campaigns and promotions to interested Facebook users.

The money was part of RM200,000 allocated to manage marginal functions on six Facebook applications for eight months.


"This is the expenses just to reply Facebook queries… just to do data entry for the ministry, one can earn more than journalists do in a month," quipped Loke.

The ministry had spent a controversial RM1.8 million on six Facebook pages to promote Malaysia, an issue which was highlighted by Loke in June this year.

Almost six months after the issue was raised, Deputy Tourism Minister James Dawos Mamit provided a cost breakdown of the RM1.8 million to Loke last week.

According to Dawos,"RM80,000 was allocated for eight months for data management and monitoring where the person or persons answered to queries over the ministries' campaigns and updated the database".

Loke said that the ministry's Facebook pages did not attract many users and hence such exorbitant costs were unjustified.

"You have seven or 13 comments (to attend to), there are only a few updates…its scandalous and the cost cannot be justified," he said.

Ridiculous expenses

Disclosing further breakdowns of the RM1.8 million spent, Loke said RM600,000 was spent on applications such as flash programming, testing and debugging maintenance for the six Facebook campaigns.

Another RM360,000 was used to purchase advertisement on Facebook and Google for the duration of eight months.

He said the balance RM558,432 was spent on prizes for contests organized by the Facebook campaigns.
Loke also questioned the exorbitant allocation of funds for prizes saying that the ministry could have sourced for sponsors to safe cost.

"One of the prizes was a tour to the food places in Penang and a four days- three nights stay.

"If Ng Yen Yen (Tourism Minister) had spoken to the Penang Tourism Board, they could have sponsored the trip and the ministry could have saved on the cost," he said.

Ng drew much flak when the issue was first highlighted as many detractors claimed that Facebook and its applications which are free, can be maintained at almost no cost and did not require millions spent on it.

However Ng stood her ground saying that the maintenance of these Facebook pages required maintenance which only professionals were capable of offering.

Isu Lembu Shahrizat : Akan menghancurkan diri dan mempercepatkan kejatuhan politik beliau.

Posted: 30 Nov 2011 03:18 AM PST

Senator Umno Shahrizat Jalil enggan berdepan dengan dakwaan rasuah sekitar tuduhan penglibatan keluarga beliau dalam projek pengeluaran daging lembu negara, NFC. Akan tetapi, kedegilan beliau mungkin akan menghancurkan diri dan mempercepatkan kejatuhan politik beliau.

Sudah ada suara-suara sumbang dalam Umno, yang juga sangat sinonim dengan perbalahan dalaman ; menggesa beliau untuk melepaskan jawatan tersebut. Terdapat juga mereka-mereka yang mengintai jawatan Ketua Wanita tersebut. Di luar Umno pula, keengganan beliau untuk bertanggungjawab terhadap perkara itu telah menambah kemarahan orang ramai. Shahrizat juga merupakan menteri hal ehwal Wanita.


WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


SIAPA KAH `ENAM JAHANAM' YANG DISEBUT OLEH `KETUA JAHANAM' (KJ) ITU?

Posted: 30 Nov 2011 08:29 PM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

`ENAM JAHANAM', suatu perkataan yang dipopularkan oleh KJ (Ketua Jahanam).  Apa yang dimaksudkan oleh KJ sebagai Enam Jahanam itu?  Bukan tajuk filem Allahyarham P. Ramlee, tetapi `Enam Jahanam ' itu adalah tajuk ucapan KJ atau `Ketua Jahanam' di dalam kandang yang diselubungi dengan isu `Lembu Dalam Kondo dan Kereta Merc'.

Bertempat di `Place Where Talking Cow' (PWTC), KJ mengungkapkan enam jahanam itu adalah seperti berikut;

1. Menjahanamkan sistem demokrasi

2. Menjahanamkan sistem pentadbiran

3. Menjahanamkan maruah negara

4. Menjahanamkan sejarah negara

5. Menjahanamkan jati diri bangsa
dan

6. Menjahanamkan kemakmuran negara.

Siapa agaknya yang KJ (Ketua Jahanam) tujukan dengan `Enam Jahanam' ?  Tidak lain dan tidak bukan kepada `spesis mamalia' yang berada di PWTC.  Sebab apa?  Sebabnya boleh diulas sedikit di sini berpandukan `Enam Jahanam' yang disebut oleh `Ketua Jahanam' (KJ) itu;
Pertama, Menjahanamkan Sistem Demokrasi.  Semua tahu siapa yang rosakkan sistem demokrasi.  Mereka yang menggunakan seluruh media kerajaan dan jentera kerajaan untuk berkempen buat kepentingan mereka adalah perosak sistem ini. Pernah anda lihat pemimpin Pembangkang diberi ruang untuk bercakap hatta 10 minit bagi menjawab tuduhan mereka?  Bagaimana pula dengan program ceramah pihak Pembangkang, sering diganggu dengan berbagai alasan dan cara.  Semua tahu apa SPR buat selama ini di mana `Kampung Baru' pun tersenarai sebagai Pengundi.  Pendatang pun boleh mengundi?  Dan...banyak lagi.
Kedua, Menjahanamkan Sistem Pentadbiran.   Terbaru, apa yang berlaku kepada Prof Dr Aziz Bari?  Bagaimana pihak pentadbiran Universiti pun mahu diganggu kerana kepentingan mereka.  Semua tahu seringkali di dalam program politik mereka, kakitangan kerajaan dikerah hadir untuk meramaikan jumlah kehadiran.  Siapa yang tidak tahu bagi pihak mereka, sekolah bebas digunakan untuk mereka bercakap soal `keris tanpa sarung' atau `Dacing Baghdad'.  Dan...banyak lagi..

Ketiga, Menjahanamkan Maruah Negara.  Maruah negara menjadi busuk bila Perancis membuka fail tentang kes rasuah `Scorpene' melibatkan pemimpin utama mereka.  Kisah pembunuhan Altantuya rakyat Monggolia, sehingga kini membusukkan nama negara kerana masih gagal menentukan mengapa Altantuya dibunuh dan atas arahan siapa?  Sebuah akhbar di luar negara sering melaporkan kisah isteri seorang pemimpin negara ini yang suka bermewah-mewah di luar negara.  Ini menjahanamkan maruah negara.  Dan, banyak lagi....

Keempat, Menjahanamkan Sejarah Negara.  Siapa boleh berikan jawapan tepat samada British itu dianggap sebagai Pejuang Kemerdekaan atau mereka yang menentang British?  Jika benar British itu pengkhianat atau penjajah, siapa pula yang menyerang Balai Polis Bukit Kepong yang dimiliki oleh British ketika itu?  Siapa yang sebut Tok Janggut itu pengkhianat?  Pemimpin utama mereka baru-baru ini sebut, Komunis sekarang sudah baik?  Adakah kerana ingin berbesan dengan rakyat negara komunis maka secara `automatik' Komunis pun menjadi baik?  Dan, banyak lagi...
Kelima, Menjahanamkan Jati Diri Bangsa.  Berlaku sudah lama, sehingga jati diri tulisan Jawi pun mereka hapuskan.  Berapa banyak lagi yang tinggal tanah rezab Melayu?  Jika di Selangor, cuba tanya Satim Diman tentang kisah tanah rezab Melayu yang terjual ini.  Siapa yang pernah memperkenalkan pengajaran Sains dan Metamatik di dalam Bahasa Inggeris?  Siapa tahu nama UMNO itu singkatan dari bahasa Melayu kah atau Bahasa Inggeris?  Mana jati diri?  Dan, banyak lagi....

Akhirnya, yang keenam, Menjahanamkan Kemakmuran Negara.  Semenjak bila negara ini tidak makmur?  Bukankah pemimpin negara sering berkata negara kita makmur?  Cuba tunjuk di mana kawasan atau negeri di negara ini sekarang sedang berperang atau berlaku kekecohan?  Mereka hanya dakwa akan berlaku huru-hara jika parti mereka tewas dan tidak lagi berada di Putrajaya.  Ertinya, sekarang ini masih wujud lagi kemakmuran.  Di Empat buah negeri yang berada di tangan Pembangkang sekarang berlaku perang atau huru-hara kah? Yang melakukan huru-hara di negeri-negeri tersebut siapa?  Mahu tahu cuba tanya Umno atau geng-geng songkok tinggi.

Kesimpulannya, KJ (Ketua Jahanam) ingin memberitahu bos mereka bahawa cukup-cukuplah jangan memperbodohkan rakyat lagi.  Kesemua `Enam Jahanam' yang disebut oleh `Ketua Jahanam' (KJ) itu memang tepat ke atas pemimpin-pemimpin yang sekarang ini sedang berlonggok di dalam `kandang' Place Where Talking Cow (PWTC).  Syabas KJ./wfauzdin.blogspot.com

"PLACE WHERE TALKING COW" (PWTC), LEMBU BETINA MENGAMUK

Posted: 30 Nov 2011 06:35 PM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

MAKA, bertempat di `Place Where Talking Cow' (PWTC), berkumpullah segala jenis lembu dari berbagai bentuk rupa untuk membincangkan masalah spesis mereka dan masa hadapannya.  Persidangan kali ini amat penting kerana dikhabarkan harga lembu jatuh mendadak dan begitu murah sekali walaupun dari jenis lembu yang tinggal di dalam kondo.

Semalam, lembu jantan tua yang lembam mukanya bercakap atas kandang di PWTC, didengari oleh lembu-lembu jantan dan betina yang masih muda belaka. Si Lembam itu bercakap bagi merasmikan persidangan "lembu-lembu kebangsaan bersatu" khusus untuk lembu-lembu muda sebelum perasmian besar hari ini.  Hari ini, perasmian oleh bapak lembu adalah untuk segala jenis lembu, tua, muda, nyanyuk, jantan atau betina. Bezanya, lembu-lembu  yang sudah nyanyuk diberikan tempat khas di kandang PWTC berhampiran tandas kerana dibimbangi lembu-lembu nyanyuk dan veteren ini akan `melepaskan hajat' di merata-rata tempat.


Di dalam banyak-banyak lembu di kandang PWTC mulai semalam hingga setakat ini, diperlihatkan seekor lembu betina yang menunjukkan garang dan seperti meroyan.   Naik kembang segala bulu di tubuh lembu betina ini menunjukkan amarahnya apabila ada yang mendakwa keturunan beliau memiliki kandang mewah berupa kondo dan sebijik kereta Merc yang mewah.  Marahnya lembu betina ini sehinggakan terangkat-angkat kaki dan ekornya seperti mahu melepas lagaknya.  Lembu betina ini tak mampu menjawab hujah atas dakwaan terhadap keluarganya, maka yang keluar dari muncung mulutnya adalah meroyan tanpa ada butir dan isi.  Akhirnya, lembu betina ini mahu sekalian lembu-lembu betina di dalam kandang PWTC bangkit dan mempertahankannya.  

Memang lazim perangai lembu di cucuk hidung, maka lembu-lembu betina yang lain pun bersorak dan bertepuk hingar bingar di dalam kandang PWTC mempertahankan bos mereka lembu betina yang sudah memiliki kondo dan merc itu, walaupun  lembu-lembu betina yang lain itu hanya tinggal di dalam kandang reput.  Begitu sedih melihat bagaimana murahnya maruah lembu-lembu betina yang lain. Lembu tetap lembu.

Hari ini, bapak segala lembu pula akan berdiri di pentas PWTC.  Sudah dijangka semestinya bapak lembu jantan itu juga akan memohon sokongan lembu-lembu yang lain agar terus menyokongnya menjadi ketua segala lembu.  Ini penting untuk lembu jantan ini meneruskan hidup mewahnya terutama buat bininya yang berjambul itu. 

Maka, persidangan kali ini hanya untuk membela dua ekor lembu iaitu bos lembu betina dan lembu jantan.  Bos lembu betina perlu sokongan untuk meneruskan kehidupan keluarganya di kondo, manakala sokongan untuk lembu jantan pula untuk meneruskan kehidupan mewah lembu betina berjampul dan bercincin itu.  Lembu-lembu yang lain bagaimana?  Mereka seperti biasa akan pulang ke kandang reput masing-masing untuk terus menjadi `lembu pawah'./wfauzdin.blogspot.com


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Serangan UMNO untuk alih perhatian dari isu Rasuah

Posted: 30 Nov 2011 10:02 PM PST

Nyata semua ibu bapa di Malaysia akan berasa jijik dengan bahasa yang digunakan oleh pemimpin-pemimpin UMNO dalam Perhimpunan Agung Pemuda UMNO.  Jelas perbuatan mereka mencerminkan cara pemikiran UMNO yang bukan sahaja ketandusan modal tetapi dipenuhi dengan fitnah, kebencian, permusuhan dan ketakutan.  Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang Shaik Hussein Mydin adalah antara yang paling lantang sekali dengan kenyataannya bahawa PAS dan PKR sudah menjadi bapok dan pondan, di samping melabelkan semua penyokong DAP sebagai bangsat.
Read More / Baca Lagi >>

Wajah-wajah Penyokong Seks Bebas..??

Posted: 30 Nov 2011 09:57 PM PST

Najib disappoints with lacklustre speech: Pakatan bashing, hints again of GE-13

Posted: 30 Nov 2011 09:54 PM PST

Najib disappoints with lacklustre speech: Pakatan bashing, hints again of GE-13As expected, Prime Minister Najib Razak had little to offer but bombast and bluster during his policy speech for his ruling Umno party. The 2011 Umno general assembly is regarded as a watershed meeting as Najib is expected to call for snap national elections early next year, but even so, all he could do was to bash the Pakatan Rakyat led by Opposition Leader Anwar Ibrahim and insist that Umno was the most democratic party in the country.
Najin, the Umno president, repeated his hint that the 13th general election would be held soon, but again failed to give any concrete indication of when Malaysians could expect to go to the polls. His insistence on not giving any advance notice to the opposition is against democratic norms and would be looked at with scorn and contempt in developed democracies.
Read More / Baca Lagi >>

Akta Himpunan 2011 untuk sekat pembangkang – Ahli Parlimen Jerman

Posted: 30 Nov 2011 09:52 PM PST

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Jerman, Dr Thomas Gambke, menyifatkan Akta Himpunan Aman 2011 sebagai tindakan tidak tahu malu kerajaan Umno untuk menyusahkan pembangkang di Malaysia.
"Akta Himpunan Aman akan menghalang protes jalanan di Malaysia dan kebebasan bersuara akan disekat. Ini adalah satu tindakan tidak tahu malu untuk menyusahkan pembangkang.
"Undang-undang itu diluluskan majoriti kerajaan dalam jangka masa singkat tanpa sebarang perdebatan di Parlimen. Pembangkang meninggalkan Parlimen sebagai tanda protes.
Read More / Baca Lagi >>

PRU-13: Waktunya sudah tiba, kata Najib

Posted: 30 Nov 2011 09:50 PM PST

KUALA LUMPUR, 1 Dis — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini sekali lagi memberi bayangan bahawa pilihan raya umum ke-13 akan diadakan tidak lama lagi — spekulasi menyebut ia akan diadakan awal 2012.
Najib, yang juga Presiden Umno dalam ucapan perasmian Perhimpunan Agung Umno 2011 di sini, mengingatkan semua anggota parti supaya "merapatkan saf, menyalakan jamung dan menggigit sekuatnya perjuangan dengan geraham kita" bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.
"Palulah genderang perang, palulah ia tabuh-tabuhan dan tiupkanlah semboyan. Masanya sudah hampir, waktunya sudah tiba.
Read More / Baca Lagi >>

Satu Malaysia dalam konteks realiti sosial dan politik

Posted: 30 Nov 2011 09:49 PM PST

Dr Kamarudin Musa   
Pendahuluan One Malaysia – satu Malaysia: satu metafora di antara beberapa metafora dalam sejarah penggantian kepimpinan utama negara, maknanya cemerlang, gemilang dan terbilang akan menjadi salah satu "artifak" sejarah, sebagaimana lenyapnya "kepimpinan melalui teladan", "bersih, cekap dan amanah". Persoalannya, apakah yang dikatakan satu Malaysia? Apakah falsafah di sebalik gagasan (?) satu Malaysia? Mencari Damai Abadi.
Read More / Baca Lagi >>

Kini Lembu Feedlot pandai pandu MERCEDES pula !

Posted: 30 Nov 2011 09:45 PM PST

Oleh: sangkancil

"PKR hari ini meneruskan pendedahan berhubung dakwaan penyelewengan dalam projek fidlot yang diusahakan keluarga Menteri pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil – kali ini didakwa melibatkan pembelian kereta mewah dan juga lot tanah di Putrajaya.
Pengarah strategi PKR, Rafizi Ramli mendakwa dana National Feedlot Corporation (NFC) itu digunakan untuk membeli sebuah kereta mewah Mercedes Benz berharga RM534,622 pada Disember 2009.

Read More / Baca Lagi >>

PAS lawan Umno, tak kan yang menang DAP

Posted: 30 Nov 2011 09:21 PM PST

KUALA LUMPUR, 1 Dis: "Budak tadika pun tahu jawapannya, jika Umno lawan PAS, yang menang sudah tentu antara Umno atau PAS," kata AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Beliau menyatakan demikian sebagai respons kepada kenyataan Tan Sri Muhyiddin Yasin ketika merasmikan Persidangan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno di Dewan Merdeka PWTC pada 29 November lalu yang menyatakan DAP ganti PAS, bukan PAS ganti Umno.
"Sifir mana Timbalan Presiden Umno ini belajar.
"Bagaimana Najib lawan Muhyidin yang menang ialah Chua Soi Lek. Analogi yang tidak masuk akal langsung," ujarnya kepada Harakahdaily.
Katanya, kalau itulah kenyataan yang keluar daripada seorang Menteri Pelajaran, maka amat malanglah rakyat Melaysia kerana lain yang ditanya maka lain pula yang dijawab.
Tambahnya, Timbalan Presiden Umno menyebut DAP ganti PAS sebagi strategi Umno untuk menakutkan rakyat daripada memilih PAS dan meninggalkan Umno walaupun anologi beliau sebagai orang yang pening lalat.
Read More / Baca Lagi >>

PSC: SPR perlu segera guna dakwat kekal

Posted: 30 Nov 2011 09:17 PM PST

KUALA LUMPUR, 1 Dis: Jawatankuasa (JK) Khas Parlimen (PSC) mengenai penambahbaikan pilihan raya hari ini mengesyorkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) segera meminda peraturan pilihan raya bagi membolehkan dakwat kekal digunakan pada PRU-13.

Bercakap sewaktu membentangkan pandangan dan syor-syor awal JK itu di parlimen pagi ini, Pengerusi PSC Datuk Seri Panglima Dr. Maximus Johnity Ongkili berkata, dakwat kekal disyor untuk digunakan dan tidak perlu kepada pindaan Perlembagaan Persekutuan.

LJawatankuasa mengesyorkan penggunaan dakwat kekal (indelible ink) dalam proses pengundian bagi pilihan raya ke-13.

"Bagi syor ini jawatankuasa mendapati bahawa pindaan hanya perlu dibuat kepada peraturan berhubung dengan pilihan raya sahaja tanpa perlu meminda perlembagaan persekutuan.
Read More / Baca Lagi >>

1Lembu : Umno hancur jika enggan terima ‘game changer’, kata Najib

Posted: 30 Nov 2011 09:16 PM PST

KUALA LUMPUR, 1 Dis — Datuk Seri Najib Razak, presiden Umno yang ketujuh, hari ini memberi amaran parti itu akan menempah tragedi dalam arena politik jika gagal menghayati 'game changer' atau peneraju cara gaya baru dalam persekitaran semasa.
Najib menegaskan keperluan itu ketika parti teras Barisan Nasional (BN) itu berhadapan dengan situasi kritikal mengekalkan kuasa pada pilihan raya umum ke-13, selepas hilang majoriti dua pertiga kerusi Parlimen dan lima kerajaan negeri tiga tahun lalu.
Dengan menggariskan lima keperluan susulan kepada kemajuan sebelum ini, Najib yang juga Perdana Menteri berkata, ahli-ahli Umno mesti insaf dan jika masih gagal memahami dan menghayati faktor-faktor yang menjadi 'game changer' atau peneraju cara gaya baru kepada landskap politik nasional dan tidak pula mengambil langkah merangka semula 'game plan' yakni gerakan terancang, "maka kita namanya menempah tragedi untuk parti."
Read More / Baca Lagi >>

Skandal SOLAR GATE, Siapa Lindungi Hishamuddin ?

Posted: 30 Nov 2011 09:07 PM PST

Oleh : JAYANTHI GEETA SUKUMARAN

KEDUDUKANNYA sebagai Naib Presiden UMNO dan Menteri Dalam Negeri; dan paling penting sebagai 'Sepupu Perdana Menteri' mungkin menyebabkan Datuk Seri Hishamuddin tidak berani disentuh oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan masih belum disiasat oleh Ketua Audit Negara (KAN) Hishamuddin adalah Menteri Kabinet Pertama yang bertanggung jawab meletakkan Sabah dalam dilema keracunan plumbum dengan memasang Sistem Solar Hibrid di sekolah-sekolah yang tidak mempunyai talian grid; sebelum Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengikut rentak yang sama

Mengikut Aktivis Masyarakat dan Hak Asasi Manusia, Datuk Patrick Sindu, semakan beliau bersama Tim Pemantauan Sabahkini.net di Sabah, sehingga kini 179 buah sekolah sudah dipasang dengan Sistem Solar Hibrid, 78 buah sekolah untuk Fasa Pertama dan 101 buah sekolah untuk Fasa Kedua dan bakinya 24 buah sekolah masih dalam penantian.

Read More / Baca Lagi >>

Umno sudah jadi parti budaya maki-hamun?

Posted: 30 Nov 2011 08:55 PM PST

Saya suka menarik perhatian laporan berita Malaysiakini bertajuk "Perwakilan dakwa penyokong DAP bangsat" dan dukacita sangat menyaksikan Pemuda Umno suda menjadi sebuah pergerakan yang menagih budaya maki-hamun.

Daripada initipati berita itu, nyata sekali Pemuda Umno memiliki taraf budaya dan tamaddun yang rendah sekali. Mereka seolah-olah tidak pandai menggunakan bahasa Malaysia kecuali ayat-ayat kesat dan kasar.

Suatu ketika itu, kerajaan yang dipimpin oleh Umno telah beriya-iya sangat menggerakkan
kempen berbudi bahasa tetapi nyata sekali ianya tidak membawa kesan. Adalah lebih berfaedah kalau kempen ini diulangi sekali lagi dengan memfokus kepada tindak-tanduk Pemuda Umno semata-mata.
Read More / Baca Lagi >>

PERKAUMAN & RASIS : Senjata akhir Umno

Posted: 30 Nov 2011 08:48 PM PST

Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussain menyatakan bahawa Umno sedang berusaha keras mencetuskan huru hara apabila cuba membangkitkan isu perkauman pada waktu ini.

Menurutnya, tindakan itu dibuat supaya Umno dapat mengambil kesempatan selepas kerajaan BN semakin lemah. Apatah lagi kerajaan BN dilihat sudah tidak mampu menguruskan ekonomi dan kebajikan rakyat Malaysia.

"Kita yakin Umno sekarang dalam keadaan tersepit dan cuba cetuskan kemarahan kaum.

"Umno BN cuba mengambil kesempatan dengan menimbulkan belbagai propaganda untuk menarik kembali sokongan rakyat.

Read More / Baca Lagi >>

Allah - Umno - Muhammad : Ini songkok apa?

Posted: 30 Nov 2011 08:45 PM PST

Ameno World
Sorry geng, ada benda yang aku nak share supaya korang pun sama confuse cam aku gak. Lihat gambar di atas neh. Apa benda yang cuba ditonjolkan menerusi songkok neh? Aku sendiri agak keconfusesan selepas admin kbsb [rakan admin] bagi link neh kat aku. Hermm.. aku fikir.. fikir dan fikir. Tapi tidak temui jawapannya. Dan aku masih fikir fikir dan fikir.. dan tatau lah sampai bila nak berhenti fikir.. muahahaha
Yang sebenarnya ada dua benda yang confusekan aku.
Read More / Baca Lagi >>

Calon Boleh Menang pilihan Najib

Posted: 30 Nov 2011 08:44 PM PST

WALAUPUN Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Calon Boleh Menang (CBM) atau 'winnable candidate' mestilah seseorang yang boleh diterima majoriti pengundi dalam masyarakat tempatan serta jentera parti, namun siapa yang boleh menentukan bahawa calon itu CBM?


Di Parlimen Silam, misalnya, semua Wakil Rakyat yang ada bukan CBM kerana mereka mengkhianati rakyat dan majoriti pengundi teraniaya di bawah tadbir urus mereja yang tidak pandai mengurus

Ahli Parlimen, dr Haji Salleh Kalbi yang bukan sahaja memperdaya pengundi dengan 'Ijazah Kedoktoran Palsu', 'Duta Keamanan PBB Palsu', isteri yang menggunakan IC Palsu, Jata Ahli Parlimen Palsu dan sebagainya; malah tidak pernah menunaikan janji yang telah dibuatnya sejak dipilih sebagai Ahli Parlimen pada 2008. Salleh Kalbi telah menggunakan peruntukan Parlimennya untuk kepentingan diri sehingga berjaya membeli tiga buah rumah secara tunai, kereta mewah; tidak termasuk kereta yang disumbangkan IGM Enterprise.Read More / Baca Lagi >>

1Lembu : Tiada bukti wujud unsur pecah amanah dalam NFC kata polis.....jawapan yang dijangka sejak awal bila SPRM serah pada Polis..!!

Posted: 30 Nov 2011 08:39 PM PST

KUALA LUMPUR, 1 Dis — Siasatan polis setakat ini menunjukkan tiada unsur pecah amanah dalam projek ternakan lembu kontroversial Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) yang dikaitkan dengan keluarga Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.
Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar (gambar) berkata pihak polis telah pun menyoal siasat 74 orang berhubung aduan berkenaan projek itu termasuk anggota keluarga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.
"Bagaimanapun kami meneruskan siasatan berkenaan isu ini dan akan memanggil menteri (Sharizat) untuk merakamkan kenyataan beliau jika diperlukan," kata beliau kepada pemberita di Sungai Buloh, dipetik Star Online hari ini.
Polis memulakan siasatan selepas aduan berkenaan dipindahkan kepada mereka oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dua minggu lalu.

Risalah Cincin Puaka Versi Online !

Posted: 30 Nov 2011 08:31 PM PST

Rasis: Terima Kasih Umno

Posted: 30 Nov 2011 08:24 PM PST


Oleh Firdaus Jaafar
Jika diikutkan apa yang diucapkan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Ahmad Maslhttp://2.bp.blogspot.com/_2NdbcEkwej4/SRRX6ACD6NI/AAAAAAAACcs/Z5B71LunNGE/s400/muhyiddin-yasin-4.jpgan, jelas UMNO/BN sudah tidak 'ketahuan' lagi. Sejak kebelakangan ini, UMNO sudah menunjukkan betapa parti yang kononnya perjuangkan nasib bangsa melayu ini sudah berada diambang 'sakaratul maut'.

Umum mengetahui bahawa UMNO selama ini menang di dalam pilihanraya bukanlah bergantung sepenuhnya kepada kekuatan undi melayu namun memerlukan 'tongkat' kaum lain terutamanya kaum Cina untuk menampung hayat mereka. Mengimbau kembali sejarah pilihanraya umum 1999 ketika mana bangsa melayu bangkit menolak UMNO/BN akibat 'buah tangan' isu Dato' Seri Anwar Ibrahim, parti melayu ini di'selamat'kan oleh undi kaum lain selain daripada memanupulasi undi pos. Jadi apakah Mahyuddin dan Ahmad Maslan tidak belajar daripada peristiwa tersebut?
Read More / Baca Lagi >>

NFC scandal: Will BN do it right?

Posted: 30 Nov 2011 08:18 PM PST

by Kim Quek
AFTER almost one month of inexplicable silence, National Feedlot Corporation Sdn Bhhttp://4.bp.blogspot.com/-YWpnNKy5qpw/Trt4Zc1VkEI/AAAAAAAAEzw/Rpe-XqBxjCk/s320/shahrizat.gifd (NFC), which is the target of brickbats and center of swirling controversy both inside and outside Parliament, finally broke its silence.
Mohamad Salleh Ismail, chairman of NFC and husband of Women, Family and Community Development Minister Shahrizat Jalil, gave a press conference on Nov 17 to defend NFC. He said everything was dandy; the project was right on target, and there was no impropriety.
Read More / Baca Lagi >>

‘Akta gila dari kerajaan gila’

Posted: 30 Nov 2011 08:17 PM PST


KUALA LUMPUR: Pembentang Rang undang-undang Perhimpunan Aman 2011 dilihat sebagai satu akta yang gila yang dibentang oleh kerajaan gila, kata Peguam PAS, Hanipa Maiden.
Beliau bercakap demikian ketika ditemui semasa menyertai himpunan aman anjuran Majlis Peguam Malaysia di Tasik Perdana menuju ke Bangunan Parlimen pada 29 November lalu.

Mengulas lanjut, Hanipa berkata, akta baharu yang cuba diperkenalkan kerajaan ini menidakkan hak rakyat yang termaktub dalam Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan. Ianya memberi kuasa sepenuhnya kepada polis untuk menentukan masa, tempat dan tarikh himpunan yang mahu dianjurkan, katanya.
'Akta gila dari kerajaan gila' Sambil menyifatkan ia sebagai suatu yang zalim, Hanipa juga memaklumkan PAS akan memfailkan semakan kehakiman terhadap Rang Undang-undang tersebut dalam masa terdekat bagi menghalang ia dari menjadi suatu akta.
Read More / Baca Lagi >>

Adegan UMNO yang tak sanggup kita lihat…

Posted: 30 Nov 2011 08:16 PM PST

Oleh Fairuz Azhan
Perhimpunan agung UMNO bermula secara rasminya hari ini. Namun arah tujuannya sudah pun jelas melalui suara persidangan sayap pemuda, wanita dan puteri parti semalam. Malah lebih awal lagi, api perkauman sudah pun dinyalakan.
Sebelum persidangan bermula, Ketua Penerangan UMNO Datuk Ahmad Maslan telah memulakan tembakan dengan memberi peringatan basi kepada orang Melayu bahawa jika UMNO hilang kuasa, maka Melayu akan hancur musnah.

Read More / Baca Lagi >>

Oi Menteri Lembu...ingat duit rakyat nie duit mak bapak hangpa kaa....???

Posted: 30 Nov 2011 08:09 PM PST

Shahrizat Abdul Jalilgua lama tak menulis... tapi hari nie gua bila baca sinar gua naik semak dengan KAK JAT LEMBU nie... yang dok mereben kacau dalam kain orang apa kejadahnya nie.... Jawab dulu laa bab LEMBU laki ko tuu dulu dok kacau kes orang lain.... Untuk makluman hang kak jat oi kes yg terlibat dengan Anwar semua masuk mahkamah dan sedang dibicarakan... so far kira dia berani kerana benar laaa... tak macam yg ko nie.... tak ada perbicaraan apa pon semua main simpan bawah kain jaaa... jadi skrg siapa yg berani hadapi kenyataan... Isu sekarang dana LEMBU telah disalahgunakan untuk beli KONDO dan sekarang didedahkan beli TANAH dan KERETA.
Read More / Baca Lagi >>

Pertahan halang hudud, sekat royalti juga jihad?

Posted: 30 Nov 2011 08:02 PM PST

KUALA LUMPUR, 1 Dis: Semalam rakyat Malaysia telah dimualkan dengan satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Timbalan Perdana Menteri yang juga Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa mempertahankan Umno adalah satu jihad.
"Tetapi persoalannya ialah adakah menyekat Kelantan dan Terenggau laksana hudud dan royalti juga adalah satu jihad?" tanya Penolong Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat, Nazmi Nik Din sebagai respons kepada kenyataan Muhyiddin malam semalam sewaktu merasmikan perhimpunan sayap-sayap Umno yang bertajuk 'Menunjangi Survival Bangsa: Suatu Jihad'.
Read More / Baca Lagi >>

Fernandes declares war on Malaysia Airports over tax hike

Posted: 30 Nov 2011 08:00 PM PST

Fernandes' AirAsia reached out to its customers in a bid to fight off MAHB's tax increase. — File pic
KUALA LUMPUR, Dec 1 — Hot on the heels of lambasting Malaysia Airports over the cost of KLIA2, Tan Sri Tony Fernandes vowed yesterday to fight the government-linked company over the recent 28 per cent airport tax increase. AirAsia also kicked off an anti-tax hike campaign and many of its customers received emails yesterday asking them to "say NO" to the tax hike for international flights that takes effect today.
Read More / Baca Lagi >>

Negara Zina : Adakah hendak lahirkan masyarakat gila seks?

Posted: 30 Nov 2011 07:58 PM PST

KUALA LUMPUR, 1 Dis: Berita pada tarikh 29 November di dada sebuah akhbar tempatan bertajuk Elak Kehamilan Tidak Dirancang pada bahagian keluarga agak menyentap kalbu para siswi.
"Sama ada mereka pandang ini adalah penyelesaian terbaik atau dari sudut pandang yang lain, ini akan menghancurkan martabat anak gadis remaja," ujar Ketua Penerangan Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis), Mohd Yusof Hadri dalam satu kenyataan.
Mengulas sedikit apa yang cuba untuk disampaikan dalam berita itu adalah kadar tinggi bagi kehamilan yang tidak terancang itu adalah bukti terdapat kekurangan maklumat dan pendidikan mengenai kesihatan seksual serta reproduktif bagi warga muda di Malaysia.
Melengkapkan para remaja dengan maklumat kesihatan reproduktif seksual di samping memberi inspirasi kepada mereka untuk membuat keputusan bijak merupakan isu penting yang perlu diberi perhatian serius.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT