Nuffnang

Pengikut

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


BN & Umno kearah kepupusan .....Yg berilmu dimusuhi...

Posted: 02 Nov 2011 07:28 AM PDT

Dalam tahun 1961, kerajaan komunis Jerman Timur telah membina tembok yang membahagikan Berlin kepada Barat dan Timur bagi menghentikan penghijrahan rakyat dari Kawasan Komunis ke Barat. Tembok sepanjang 103 batu dilengkapi peralatan senjata bahaya adalah satu pembinaan besar lambang kemampuan kejuruteraan Kesatuan Soviet. Tetapi ia juga adalah lambang kegagalan Komunisme.

Sebenarnya, "syurga pekerja" hanya boleh dibina di dalam penjara pekerja. Jika adapun, tembok Berlin adalah petanda jelas runtuhnya Komunisme. Tumbangnya Kesatuan soviet pada tahun 1990, adalah seperti satu ketentuan yang akhirnya berlaku. Ideologi Komunisme mulai diketepikan di serata dunia kecuali di beberapa negara dengan China sebagai Komunis hanya dalam perihal mengadakan pilihanraya.

Tidak berjauhan dari negara sendiri, kita boleh melihat dengan jelas tanda-tanda UMNO sedang nazak dalam persekitaran politik yang telah banyak berubah semenjak mula Merdeka lalu. Bila sahaja parti itu mula menggunakan skandal seks sebagai senjata melawan pembangkang, apatah lagi menggunakan anak yang masih bersekolah sebagai sasaran, ialah jawapan masa telah tiba sebelum parti itu dijirus ke longkang moralnya sendiri oleh pengundi yang sudah sedar.

UMNO bernafas di dalam bebola masanya, memperlaku pelbagai cara dan tujuan yang sebenarnya sudah luput tarikh dan tidak berfungsi lagi. Sementara itu, penduduk negara ini telah menjadi semakin berpendidikan, lebih matang, lebih terbuka kerana media sosial dan terdedah kepada masyarakat dunia lain. Terdapat tuntutan sekarang yang mahukan kerajaan insani, tidak bertolak-ansur dengan penyeksaan dan kekerasan, menghumban kerajaan pengampu yang cuba menonjolkan diri sendiri sebagai terbaik.

Terkandas di dalam zaman dahulu

Ada banyak contoh yang menunjukkan kedangkalan mentaliti orang-orang UMNO, tapi hanya sedikit barangkali sudah mencukupi. Yang paling menonjol ialah apabila bangsa dan agama dipermainkan guna untuk terus membahagi dan memerintah. Tidak ada satu isu pun yang tidak akan dipermainkan oleh UMNO menggunakan bangsa atau agama dapat percubaannya mengadu-domba masyarakat pelbagai kaum menentang satu sama lain. Terbaru iaitu Himpun adalah satu acara yang sengaja diadakan untuk melaga-lagakan orang Islam dengan penganut Kristian dan seterusnya tekanan antara kaum-kaum lain.

Dengan menggunakan isu hukum hudud dan Peristiwa 13 Mei yang menjadi acuan UMNO dan BN selama ini; tetap tidak berubah disebalik perubahan sosio-ekonomi dan persekitaran politik masa kini. Komen 'lontar batu sembunyi tangan' seperti "Kami tidak mahu 13 Mei terjadi lagi" adalah ugutan halus disukai pemimpin UMNO seperti Mahathir.

Maklumat salah, penokok-tambahan dan propaganda jahat menggunakan media arus perdana yang dikuasainya adalah satu lagi cara lapuk UMNO. Ini disebalik fakta di mana negara tidak lagi menguasai aliran masuk maklumat dan dunia internet yang menembusi masuk, mengakibatkan UMNO tidak lagi boleh memanipulasi kebenaran. Akhar Utusan Malaysia milik UMNO terus mengada-adakan cerita berbau perkauman, menaikkan rasa tercabar orang Melayu dan memalsukan berita untuk penonton yang sudah tiada ada.

Sudah tentu, penggunaan politik keji berbanding satu pertandingan yang demokratik dan adil adalah tanda utama UMNO. Menciptakan satu skandal seks adalah senajata pilihan rejim korup dan mereka memperlakukan dari ketua Pembangkang Anwar Ibrahim hingga pegawai kastam Ahmad Sarbaini yang ditemui mati ketika di dalam tahanan SPRM. Kini bila anak lelaki Lim Guan Eng diskandalkan dengan kes perlecehan seksual yang direka-reka, sekali lagi politik keji UMNO turun ke paras paling rendah.

Saat-saat rejim bertemu ajalnya

Mentaliti beku rejim dan cara yang telah ketinggalan zaman boleh dilihat ketika bertindak memperbudakkan rata-rata masyarakat. Tunjuk perasaan secara aman untuk pilihan raya telus dan adil telah diisytiharkan haram, manakala perhimpunan kontroversi anti-murtad yang kononnya ada orang Melayu bertukar agama boleh pula dibiarkan berlangsung. Sekumpulan sosialis telah ditangkap dan dipenjarakan tanpa perbicaraan atas dakwaan kononnya sedang mempromosikan Komunisme dan melancarkan perang terhadap Raja. Seorang profesor hal ehwal Perlembagaan Persekutuan telah didatangi oleh pihak berkuasa dan digantung kerana memberikan jawapan yang tidak disenangi rejim. Jangan kita lupa tentang satu penghinaan besar kepada minda waras kita, Kes Liwat II seperti sarkas Kes Liwat I.

Masyarakat umum sangat marah dan kesal apabila diperlakukan seperti orang yang bodoh. Lakonan para pemimpin BN dengan rasuah yang tidak pernah selesai, memperkudakan perkhidmatan awam, kekerasan pihak polis dan penggunaan isu bangsa dan agama untuk terus memerintah telah mengakibatkan rakyat jelata hilang kepercayaan terhadap institusi-institusi awam dan keyakinan kepada pemimpinnya. Masyarakat di sebuah negara yang matang tidak sabar mahukan satu sistem kerajaan insani tetapi malangnya jurang antara kerajaan BN dan masyarakat semakin menebal.

UMNO masih lagi terperangkap di dalam cara lapuknya, berakar dari budaya lama membontoti feudalisme., tidak berjaya untuk berubah atau menjadi satu yang baru. Punca kekuatan UMNO ialah ketidaksama-rataan diantara kaum dan masih kalau bercakap untuk masa sekarang, rakyat Malaysia yang mahukan satu masyarakat yang teguh dan harmoni, melangkah kehadapan bukannya menyedut keluar segala jenis tekanan antara kaum dan agama. Malah, sistem politik kaum yang memangnya bagian dari diri UMNO sudah tidak boleh digunapakai lagi di Malaysia.

UMNO kini sudah menjadi bahan pemenuan sejarah, seekor dinosaur dari zaman nasionalisme Melayu. Ia seperti seekor haiwan yang tidak boleh menyesuaikan diri dengan perubahan iklim dan akan pupus. Di dalam dunia teknologi di mana manusia intim berkomunikasi tidak kira sesiapapun termasuk tukang sapu-sampah, parti terkutuk ini tidak boleh dibiarkan hidup lagi, demi melahirkan satu kumpulan masyarakat yang lebih berwibawa.

Jemapoh tidak ketinggalan....

Ramai di antara bekas2 ketua cawanganUmno dan pengerusi JKKK yang di segani dan dihormati sebelum ini, kini beringkar akan menggunakan segala kelebihan pengalaman untuk membantu PR kerja-kerja PRU13 yg bila-bila sahaja akan diumumkan.

Terdapat ugutan dan pujukan dengan pelbagai cara untuk mengajak bersama2 Umno semula. Kegelisahan puak-puak UMNO dengan membodek wakil-wakil rakyat dan Tim Menteri, sanggup menjadi Wira Perkasa mendabik dada akan menjadi galang penghalang cubaan menggagalkan kehadiran Tim. Presiden PAS Mat Sabu yg akan berkunjung ke Jemapoh bulan NOV 11.

Sebelum ini beberapa percubaan untuk membeli tanah orang PAS dimana terdirinya Balai Raya UMNO yg digunakan oleh Cawangan Jemapoh gagal. Sebaliknya tumbuh lagi satu kawasan lapang yg dijadikan markas PAS kawasan Kuala Pilah selang bersebelahan Balai Raya tersebut.

Tim Menteri Hassan Malek (Ahli Parlimen K Pilah) anak jati kampung tersebut semakin gelisah dan panik. Program2 yg selalu dianjurkan oleh beliau tidak mendapat sokongan kesemua ADUN. Pertemuan terang & secara gelap antara ADUN yg semakin meluat Ahli Parlimen ini semakin ketara. Buruk memburuk dengan mencipta kumpulan masing-masing telah mula berjalan. Fokus untuk rakyat semakin menghilang. Ingatan mereka hanya untuk menjadi calon semula dengan bercita2 untuk membina berapa lebar empayar dimasa akan datang.

Pejabat Khidmat Ahli Parlimen di sebelah pasaraya Aktif adalah isu panas untuk mentukan status hak setelah orang kuatnya meninggal dunia sebelum sempat ditukar nama. Keluarga Arwah khabarnya cuba mempertahan hak bangunan tersebut yg dibina atas nama arwah.

Pengaruh Umno di Jemapoh tengah...kini bercelaru antara Yb Hasan dan orang Kampung Arwah. Keyakinan atas perjuangan Pakatan Rakyat semakin mengamit mereka. Ceramah2 PR sudah mula didekati. Keazaman untuk negara ditadbir PR semakin membara. Cahaya keadilan sudah mula menyuluh Kuala Pilah

Halwa telinga juak-juak UMNO ini semakin panas meluap apabila Imam dengan kutbahnya menyentuh hal kerakusan tamak kuasa, fitnah dan rasuah. (Kenapa perlu takut...Imam hanya berdahwah kepada semua makmumnya tanpa mengaitkan nama2 peribadi atau nama parti). Kini kelayakan Imam pula di pertikaikan.....sampaikan digesa Pengarah Pendidikan NS (kebetulan Imam kelulusan Jordan ini seorang guru) membuat tindakan displin. Kini nama Imam tersebut didalam senarai yg bakal di pecat. Akan tinggal lah Imam Umno umpama burung belatuk.....hanya nampak angguk dan hafalan bacaan doa tanpa faham pengertiannya. Agaknya orang-orang UMNO sahaja yg dapat menentukan kelayakan seseorang Imam. Imam bagi mereka hanya akur akan perintah UMNO tanpa dakwah dan perlu dikunci dari perkataan Rasuah dan pemerintahan yang adil.

Disamping itu perebutan....dana antara mereka...dari projek hingga masuk ke Masjid dan sampai ke duit Tanah perkuburan, dah menjadi tuduh menuduh...Itu lah rupa pendidikan UMNO masakini.

Ada duit...ada kerja...Yg banyak dapat, akan direbut dicantas...Hubungan rakan semakin renggang kerana puaka wang dan projek.

Risau Masjid satu hari nanti hanya tinggal simbol Islam tanpa pengisian syumulnya.


Politiksukusakat

0
sumber :-

Politiksukusakat


Bahaya kemunculan 'ekstrimis kanan' pertahan kerajaan - Mat Sabu

Posted: 02 Nov 2011 01:44 AM PDT

Timbalan Presiden PAS, HAJI MOHAMAD SABU

Selepas berlakunya muafakat antara parti-parti politik PAS, dAP Parti keadilan Rakyat (KeADILan) dan berlaku pertandingan satu lawan satu semasa menghadapi Barisan Nasional dalam Pilihan Raya Umum ke-12 pada Mac 2008 yang lalu, kita melihat di atas muafakat itu maka BNl sudahj kecundang di Malaysia Barat (Semenanjung).

Undi popular diperolehi Pakatan Rakyat lebih kurang 52 peratus dan BN pula sejumlah46 peratus, sementara 2 perayus undi rosak.

Pergantungan BN untuk memerintah adalah undi di Sabah dan Sarawak.Untuk mengekalkan kuasa Umno-BN, pergantungan utama mereka sekarang ini adalah kepada empat sumber yang utama iaitu Melayu luar bandar, Peneroka Felda dan Felcra, undi pos dan Undi Bumiputera Miskin di Sabah Sarawak.Mengapa empat sumber ini?

Penduduk bandar walaupun Melayu sudah majoriti menolak Umno-BN seperti di lembah Kelang, kawasan dekat bandar seperti Alor Setar, Kota Bharu, Ipoh dan sebagainya.Oleh itu garis pertahanan Umno-BN ialah hanya kepada empat faktor ini sahaja iaitu Melayu luar bandar, peneroka Felda dan Felcra dimana ia suatu kelompok penduduk yang dikawal dan dikonkong oleh Umno-BN, undi pos yang boleh dimanipulasi serta undi Bumiputera Sabah dan Sarawak yang dalam kemiskinnan yang mana bumiputera ini mudah disogokkan dengan janji pembangunan.

Saya menjangkakan berdasarkan keputusan pilihan raya yang lalu (2008), bandar-bandar seperti Kuching dan Sibu serta Miri dan selainnya tidak lagi menyokong BN.Begitu juga di Sabah.

Oleh itu kebergantungan Bumiputera di Sabah dan Sarawak yang miskin menyebabkan Umno-BN boleh eksploitasi janji pembangunan untuk mendapatkan undi golongan ini.

Oleh itu menejlang PRU 13 untuk meningkatkan undi luar bandar dan undi pos serta bekas tentera dan polis, semuanya orang
Melayu maka isu perkauman dan Raja-Raja Melayu dan agama (Agama) dimainkan isu ini terutamanya sekali di Pulau Pinang, Perak, Selangor.

Perak telah ditawan melalui rampasan kuasa 2009 sebelum itu mereka memainkan perkauman yang hebat MB perak telah gadai tanah kepada orang cina iaitu berikan geran kepada tapak tempat orang-orang Cina duduk sejak zaman darurat.

Kemudian di negeri Penang isu ini mainkan iaitu dengan menuduh Ketua Menterinya, Lim Guang Eng anti Islam cuba meminta alim ulama mendoakan Lim Guan Eng menggantikan Yang DiPertuan Gaongg dan banyak perkara yang lain lagi.

Di Selangor sedemkian rupa juga dengan isu pengharaman azan, kuil Hindu dan murtad dimainkan oleh Umno-BN secara besar-besaran untuk menarik sokongan Melayu dengan mereka menyedari bahawa undi bukan Melayu sudah pasti tidak memihak kepada mereka terutamanya di kalangan kaum Cina dan India.Hanya tinggal undi Melayu sahaja.

Itupun tidak berjaya dimainkan oleh mereka dan rakyat agak kurang terpengaruh dengan isu-isu itu.Kemudian oleh kerana bekas tentera dan polis di luar bandar amat benci dengan komunis diatas peranan komunis sebelum dan selepas Malaya merdeka, mereka (komunis) meneruskan tindakan komunisme terhadap kerajaan Malaya dan Malaysia hingga perdamaian pada tahun 1989 menyebabkan kebencian Melayu terhadap komunis tinggi.

Oleh itu Umno khasnya telah mengambil kesempatan memutarbelitkan ucapan saya terhadap sejarah kemerdekaan terutama cuba meletakkan pejuang kemerdekaan termasuklah Mat Indera dalam Sejarah Pengukir Nama Johor keluaran Warisan Johor dan ditandantangani oleh Menteri Besar Johor, Tan Sri Abdul Ghani Othman dan disemak oleh Prof Dato' Ramlah Adama dan Prof Abu Bakar Hamid menyebabkan isu itu dimanipulasi Umno besar-besaran untuk tarik sokongan orang Melayu bekas polis tentera dan Melayu luar bandar kepada Umno-BN.


Isu inipun kurang memberi kesan menarik orang Melayu menyokong Umno.Mereka kini cuba memainkan pula isu Raja-raja Melayu dengan isu kadar jenayah yang tinggi yang disebut Guan Eng dalam majlis sembang-sembang di Singapura bukan rasmi diputarbelit hingga menyebabkan Sultan Johor terguris.Ini perbuatan untuk menimbulkan rasa kononnya pemimpin Pakatan Rakyat tidak menghormati Raja-raja Melayu. Begitu juga isu terhadap yang dihadapi Prof Abdul Aziz Bari seorang pakar Undang-undang khususnya perlembagaan dan memang ahli akademik mengiktiraf Aziz ini memiliki keupayaan dan pakar dalam hal perlembagaan.

Pandangan Sultan Selangor dan mana-mana sultan yang membuat pandangan boleh diolah dan diberi pandangan oleh pihak lain tetapi perkara ini diambil kesempatan oleh Umno-BN sehingga berlakunya tindakan penggantungan ke atas Azizi Bari dan penentangan daripada pelajar yang adakan himpunan aman bantah kerajaan gantung Aziz Bari dan kemudian ditarik balik.

Apa yang saya mahu tekankan dalam penulisan saya kali ini ialah bukan soal pertarungan memberikan hujah, pertarungan menghujahkan minda tetapi mungkinnya tindakan di luar garisan demokrasi seolah-olah direstu oleh kerajaan.,Ini amat berbahaya berlaku dalam 'trend' politik Malaysia sekarang ini.

Misalnya perbezaan pendpaat yang diputerbelait Utusan Malaysia terhadap sejarah kemerdekaan Malaya hingga saya dapat ancaman daripada pelbagai pihak yang mencadangkan kerakyatan saya ditarik; ada yang mencadang saya dibuang ke Laut China Selatan; juga ada ugutan untuk melenyapkan saya daripada muka bumi Malaysia; ada juga yang mengugut saya dan keluarga untuk menyimbah asid dan kemuncaknya tindakan cubaan bakar pintu pagar rumah saya bulan lalu.

Soalnya mengapa pertarungan pertentangan fikiran dan hujah ini seolah-olah diizinakan tindakan fizikal terhadap orang yang beri pandangan berbeza?.

Kerajaan harus serius dalam hal ini kerana tindakan fizikal ini amat berbahaya kepada masa depan negara dan suasana politik negara jika kerap berlaku pada masa kana datang.

Begitulah juga apa yang berlaku ke atas Aziz Bari sepatutnya hujah Aziz Bari terhadap Titah Sultan ini dijawab oleh pakar perlembagaan atau professor secara hujah, dan memberi pandangan berlainan.Namun 'trendnya' Aziz Bari digantung khidmat (walaupun telah ditarik semula) dan lebih malang lagi hingga ada yang krim peluru mengamcam Aziz Bari dan ancam nyawanhya.

Inilah trend politik di Malaysia berada dalam keadana tidak sihat.Sekarang ini saya melihat muncul golongan ekstrimis kanan yang sedang berlaku.Kita nampak seolah-olah kerajaan tidak membendung kebangkitan ekstrimis ini yang boleh memberi ancaman nyawa keselamatan masyarakat dan negara pada masa akan datang.

Sehubungan itu, Kementerian Dalam Negeri dan polis mesti bertindank segera supaya memainkan peranan untuk meredakan keadaan daripada ancaman fikizal ini.Biarlah digalakkan pertarungan politik atau hujah dengan hujah bukannya kekerasan.

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


PERJUANGAN S.AMBIGA SALAH, KAMI TETAP MENENTANGNYA

Posted: 02 Nov 2011 07:00 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

JIKA dahulu saya menyokong S.Ambiga kerana perjuangannya menuntut Pilihanraya yang adil di negara ini sejajar dengan sokongan yang diberikan oleh Pakatan Rakyat terhadap BERSIH 2.0, tetapi kali ini di dalam isu `Seksualiti Merdeka' yang mahu diperjuangkan oleh tokoh yang sama saya samasekali tidak menyokongnya malahan akan terus membantahnya.

Bersetuju dengan pandangan Dewan Pemuda PAS Pusat yang membantah keras program yang bakal diadakan tidak beberapa hari lagi, saya berharap S.Ambiga memikirkan kembali sensitiviti semua masyarakat yang bertamaddun di dalam negara ini. Walau apa jua bangsa dan ugama, apa jua fahaman politik yang ada di negara ini, mereka semua pasti menentang budaya barat yang jijik dan kotor itu dan tidak harus diperkenalkan di negara ini.

Kononnya, program itu untuk meluahkan hati dan perasaan golongan gay dan lesbian tetapi bukan dengan cara sedemikian. Mereka tidak perlu mengadakan program yang lebih bersifat mempromosikan budaya jijik berkenaan, dan tidak perlu hati dan perasaan mereka diluahkan secara itu. Tersembunyi di sebalik program itu adalah budaya kotor yang mahu diresapkan ke dalam jiwa anak bangsa di bumi Malaysia ini.

Ada di antara puak-puak Umno yang mendakwa mengapa kali ini kita menentang S.Ambiga sedangkan di dalam Perhimpunan BERSIH 2.0 kita bersamanya, jawapannya mudah iaitu kita menyokong BERSIH bukan kerana S.Ambiga tetapi adalah berdasarkan isu yang diperjuangkan oleh BERSIH. Buktinya, di dalam BERSIH 1.0 bukan S.Ambiga yang mengetuainya tetapi Sdr Syed Shahir dan kita tetap menyokong BERSIH waktu itu. Ertinya, kita pertahankan BERSIH yang kebetulan sekarang di bawah S.Ambiga adalah kerana isu yang dibawa oleh BERSIH iaitu untuk membersihkan Sistem Pilihanraya di negara ini.

Kali ini atas isu juga, maka kita menentang S.Ambiga. Beliau cuba untuk membawa satu program yang kurang sihat dengan budaya rakyat di negara ini, apatah lagi yang bertentangan dengan Islam maka atas isu itu kita akan menentang beliau. Itulah beza kita dengan Umno dan pemimpin mereka.

Di dalam Umno, apabila Pembangkang mendesak hapuskan Akta ISA tetapi pemimpin Umno tetap mempertahankannya atas alasan keperluan keselamatan negara, maka kesemua pemimpin dan pengikut Umno bersetuju dengan pemimpin utama mereka. Namun, apabila pemimpin mereka baru-baru ini berkata akan menghapuskan Akta ISA, mereka kesemuanya bersuara bahawa memang wajar Akta ISA dihapuskan. Itu adalah standard Umno yang terus menjadi `burung belatuk'.

Kita berbeza samasekali. Kita sokong jika ianya benar, tetapi jika tidak benar dan bersalahan kita tetap akan bantah. Kita sokong S.Ambiga jika beliau berjuang atas landasan yang betul, tetapi pada ketika beliau berjuang di landasan yang salah kita pasti bangun menentangnya. Tidak timbul soal kenang budi atau sebagainya, benar tetap benar dan salah tetap salah./wfauzdin.blogspot.com

BLOG PRO UMNO MERUNGUT DENGAN ANUGERAH SENATOR

Posted: 02 Nov 2011 01:45 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

SEPERTI yang dijangkakan, pengurniaan Senator kepada beberapa orang `pencacai dan pengampu' tidak disenangi banyak pihak di dalam penyokong Umno/Bn sendiri. Lojik juga mereka merasa marah dan tidak puas hati, bayangkan berpuluh tahun mereka berjuang dan setia bersama parti sekular Umno/Bn itu secara tiba-tiba orang yang pernah memaki hamun Umno/Bn dapat jawatan Senator.

Membaca satu blog pro Umno di sini, ternyata blog berkenaan tidak berpuas hati dengan perlantikan Senator dari kalangan bekas Pembangkang, dan paling hebat hampir kesemuanya dari bekas PKR. Jika dahulu Ezam sesumpah, kini Datuk Nalla pula. Jasanya cuma burukkan DS Anwar sahaja. Ertinya, PKR hebat melahirkan tokoh sehingga dikutip oleh Umno untuk menjadi Senator. Jika orang `sehebat' itu boleh dikutip oleh Umno, bayangkan yang masih berjuang di dalam PKR sekarang.

Pemimpin Umno bawahan tentunya terasa hati tetapi apakan daya di dalam pemikiran mereka Umno sumber rezeki, biarpun mereka dapat `kerak' dan nasi dimakan oleh Senator ini, janji mereka dapat makan. Itulah Umno. /wfauzdin.blogspot.com

PROGRAM PR DI MELAKA MALAM TADI HEBAT, DI MANA ZUL KULIM MENYOROK?

Posted: 02 Nov 2011 12:00 AM PDT

Zulkifli Noordin Terkicit..

Lebih dari 1,000 orang hadir pada Majlis Makan Malam anjuran PAS Negeri Melaka sempena ulang tahun ke 60 PAS malam tadi. Walaupun hujan turun dengan lebat tetapi orang ramai tidak berganjak dari menjamu selera dan mendengar amanat dari pimpinan PAS dan PR yang terdiri dari Timbalan Presiden Haji Mohamad Sabu; AJK PAS Pusat, Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin dan pimpinan Pakatan Rakyat Negeri Melaka.

Orang ramai mula memenuhi khemah jamuan sebelum jam 8.00 lagi. Suasana basah dan becak di kawasan jamuan tidak sedikit melemahkan semangat mereka untuk memberikan sokongan terbuka kepada PAS dan PR. Pelbagai lapisan masyarakat tanpa mengira kaum dan agama bersama-sama khusyuk mendengar ceramah pimpinan PAS dan PR.


Berbeza dengan program anjuran Perkasa Melaka yang dijalankan kira-kira 100 meter, hanya kira-kira 80 orang yang hadir. Program Perkasa yang dianjurkan secara adhoc bagi menganggu program makan malam tersebut dilihat hambar di mana penceramah jemputan mereka Zulkifli Nordin pun tidak hadir.


Orang ramai menyifatkan program Makan Malam ini berjaya mencapai matlamatnya walaupun keadaan tidak selesa disebabkan hujan turun sejak awal petang lagi. Ramai berpendapat bahawa jika tiada hujan lebih ramai rakyat akan memeriahkan program tersebut. Program ini berakhir kira-kira jam 12.00 malam dengan tiada sebarang gangguan dari mana-mana pihak./mutaligat

Addin:

Zulkifli Noordin mungkin terkicit sebab dengar cabaran berani dari PJ Melaka, Hj. Adly Zahari.. kah..kah.. kah..


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Keresahan untuk hidup sejahtera

Posted: 02 Nov 2011 07:59 AM PDT

Keresahan untuk hidup sejahtera

Tan Lee Ooi

Beberapa hari yang lepas, jiran menelefon ibu saya pada kira-kira jam tiga awal pagi. Dia ternampak seorang pencuri sedang memanjat pagar, dan cuba memecah masuk ke rumah saya. Dengan cepat ibu saya memasang lampu, dan pencuri itu cabut kerana terkejut. Pada keesokannya, ketika jiran bersembang tentang apa yang berlaku semalam - rupa-rupanya dua kes pecah rumah telah berlaku di kawasan perumahan yang kecil itu dalam tempoh satu malam. Barangkali rumah saya juga menjadi mangsa seandainya jiran saya tidak bangun untuk buang air di tengah malam.

Menurut ibu saya, yang menceritakan semula apa yang diceritakan jiran, si saksi nampak pencuri itu memerhatikan dua rumah di sebelah, sebelum menuju ke arah rumah saya. Sepatutnya dia menelefon untuk meminta pertolongan daripada polis. Tapi akhirnya beliau memilih untuk menaruh kepercayaannya kepada bantuan sesama jiran. Berkali-kali dia mendial nombor kepada pasukan sukarelawan membanteras jenayah, tetapi panggilannya tidak dijawab.

Sering kali tersebar khabar berlakunya kes pecah rumah di kawasan perumahan saya. Penyebaran khabar sedemikian menimbulkan ketakutan pada larut malam. Ia bukan sekadar kebimbangan seandainya kehilangan harta benda, tetapi ancaman nyawa, terutamanya untuk rumah yang hanya didiami orang tua dan kanak-kanak.

Pernah saya dengar daripada seorang kawan, bahawa kawasan rumah yang didiaminya di Klang sering menjadi sasaran pencuri dan perompak. Penduduk setempat mengupah pegawai keselamatan sendiri, setelah kecewa dengan "ketidakcekapan" polis. Bagaimanapun, kediaman mereka tetap tidak terselamat daripada kes pecah rumah. Masing-masing meninggalkan tempat itu. Kini, kawasan perumahan itu bagaikan "kota hantu" dalam filem, dibiarkan begitu sahaja.

Polis bukan sahaja gagal untuk mencegah kes pecah rumah daripada berlaku, malah tidak lagi mampu untuk tiba di tempat kejadian dalam masa yang tersingkat. Pernah penduduk menubuhkan satu pasukan sukarelawan. Mereka lebih berkredibiliti dan lebih efektif daripada polis. Sayangnya, akhirnya saluran ini juga tidak berfungsi. Rakyat tidak boleh lagi bergantung kepada kerajaan, penduduk pula tidak terdaya untuk menyelamatkan diri. Bagaimana untuk kita hidup sejahtera?

Bergantung kepada publisiti

Masalah yang dihadapi Barisan Nasional bukannya masalah imej, tetapi politik yang "bercanggah dengan prinsip yang paling asas dengan pentadbiran", iaitu pemerintahannya telah menjadikan rakyatnya gagal hidup dalam kesejahteraan.

Makanan tengahari 1Malaysia dengan RM3 baru-baru ini telah mencungkil pertikaian "lebih indah dari rupa". "Sandiwara" makanan RM3 ini membuktikan bahawa Malaysia di bawah Barisan Nasional sudah menjadi sebuah negara yang sedang merudum prestasinya, malah kelas menengah semakin miskin. Hanya pemerintah yang gagal menjamin hak makanan rakyatnya yang akan menggunakan taktik "perhubungan awam"; sementara media pula menari mengikut irama yang didendangkan, bersama mewujudkan ilusi khayalan itu.

Cuba bayangkan, kos yang ditelan sebermula wujudnya idea untuk cuba menggunakan taktik tersebut. Dari peringkat perbincangan idea ini, sehinggalah berita dikeluarkan dan didemonstrasi di tempat kejadian, lebih-lebih lagi peruntukan ke restoran kroni - setelah diagih-agihkan, kepentingan yang sampai ke perut rakyat hanyalah sisa-sisa.

Berapa banyak sumber sebenarnya yang digunakan BN untuk "sandiwara" ini? Bolehkah makanan 1 Malaysia sedemikian diluaskan ruang lingkupnya ke kawasan 1 Malaysia? Rakyat hanya perlu berjalan untuk beberapa langkah jauhnya untuk sampai ke Restoran 1Malaysia? Seandainya tidak, maka kos yang diperlukan untuk menaiki pengangkutan awam ke restoran sedemikian, mungkin lebih tinggi daripada harga makanan tersebut.

"Dasar" sebegini dibuat pada asas yang tidak realistik. Dana yang digunakan untuk "publisiti politik", seandainya digunakan dengan lebih baik, misalnya diperuntukkan kepada pertubuhan amal, mungkin mampu membantu lebih ramai orang. Kos publisiti politik ini lebih tinggi, malah mengorbankan kepentingan rakyat. Maka "kepura-puraan" untuk menipu orang termasuk diri ini pada hakikatnya gagal menyelesaikan masalah untuk kesejahteraan orang Malaysia.

Imej lebih diutamakan

Apabila pemimpin lebih mengutamakan imej daripada efisiensi, maka agensi kerajaan yang lain akan hilang fungsinya. Tidak lama sebelum ini saya berdepan dengan kerumitan untuk memperbarui passport saya. Pada mulanya saya dijanjikan untuk mengambil passport saya dalam masa satu jam. Namun, setelah sistem komputernya tergendala, kakitangannya berkata, entah bila sistem itu siap diperbaiki, mungkin sekejap, mungkin pada waktu petang, mungkin juga keesokannya.

Saya tanya orang yang bertanggungjawab di pejabat imigresen, sama ada passport boleh diperbaharui melalui internet. Jawapannya adalah, "tidak jelas, sepatutnya tak boleh". Setelah menyemak di internet, saya mendapati rupa-rupanya passport boleh diperbaharui melalui internet, namun dengan syarat yang tidak wajar, iaitu seandainya timbul masalah dalam prosedur pembaharuan, misalnya kesilapan maklumat atau gambar, maka kesemua bayarannya tidak akan dipulangkan.

Apakah imigresen berkuasa mengambil wang kita hanya kerana kesilapan maklumat? Adakah ia bercanggah dengan hak-hak asas yang terjamin dalam urus niaga biasa? Mungkin syarat inilah yang menjurus kepada keengganan orang ramai untuk menggunakan perkhidmatan internet ketika memperbaharui passport, sehingga kakitangan pejabat imigresen juga tidak sedar dengan wujudnya perkhidmatan ini. Akhirnya kemudahan ini menjadi logamaya, wujud semata-mata untuk iklan bahawa perkhidmatan internet disediakan, dan bukan dasar mesra rakyat yang sebenar.

Dasar yang mengutamakan "publisiti" melambak sejak kebelakangan ini, tanpa keinsafan diri. "Kemudahan" atau "langkah yang diambil" itu belum sampai ke tahap "dasar", maka dengan mudah rupa sebenarnya terbongkar. Apa yang perlu sebenarnya adalah dasar yang sempurna dan rasional, tetapi BN asyik mengelakkan diri daripada menyentuh perkara ini.

Kerajaan gagal menyediakan kemudahan asas untuk keperluan rakyat, sebaliknya tanpa segan silu mendakwa dirinya sedang berkhidmat untuk rakyat. Pengaliran keluar bakat bukan sahaja menyebabkan kekurangan ahli akademik yang unggul dalam institusi pengajian tinggi, atau kekurangan sumber manusia yang bermutu di bidang perdagangan, tetapi juga kualiti politikus yang menurun. Kini, ahli politik kita dikelilingi orang bawahan yang tidak berkualiti, malah dirinya juga kelihatan berpuas hati dengan mutunya yang tidak ke mana itu.

Berdepan dengan BN yang rupa indah tapi tak berisi, apakah anda boleh tidur dengan lena malam ini? Moga-moga tiada pencuri yang pecah rumah malam ini.

*Tan Lee Ooi ialah kolumnis MerdekaReview. Beliau sedang melanjutkan pelajaran peringkat Doktor Falsafah (PhD) di National University of Singapore, pernah menulis buku berjudul Dinamik Ruang Siber Dalam Gerakan Reformasi Di Malaysia. Diterjemah dan disunting dari teks asal yang disiarkan pada 26 Oktober 2011.


Cursing Malay : Terus Terang

0
sumber :-

Cursing Malay : Terus Terang


Guru-Guru Yang Mengamalkan Ketuanan Melayu di Sekolah

Posted: 02 Nov 2011 06:46 PM PDT

Guru adalah satu bentuk pekerjaan yang sangat mulia.Guru bukanlah sekadar seseorang yang mengajar di sekolah tetapi guru juga adalah mereka yang akan membentuk masyarakat kerana kita semua, punyai ilmu.Tetapi apa yang membimbangkan pada ketika ini adalah wujudnya pandangan sinis kepada guru-guru kerana;

a. Guru akan naik gaji
b. Guru kerja half day

Rezeki masing-masing la.Tidak perlu di iri hatikan. Walaubagaimanapun,ada segelintir golongan guru yang aku harap, dia tak dapat imbuhan yang bakal diberikan awal tahun depan.

Guru-guru yang "racist fuck."

Semua orang racist.Aku racist.Kau racist. Penipu besar la kalau kau kata kau tak racist. Semua orang rasa selesa bersama dengan orang yang sebangsa dengan dia. Semua orang nak tengok anak bangsa dia berjaya. Tapi,bila bangsa dah diletakkan atas agama, pekerjaan guru akan jadi satu profesion yang akan dipandang keji,hanya kerana wujudnya segelintir golongan guru yang aku gelarkan "guru racist fuck."

Cubalah tanya-tanya kalau ada dikalangan rakan ke,anda sendiri ke...ada tak cikgu yang main pilih kasih ikut bangsa?

Ada. Mesti ada seorang dua kat setiap sekolah.

Cikgu jenis ni hanya mengajar betul2 ikut bangsa. Bangsa cikgu tu Melayu? Budak Cina budak India dia tak berapa hirau sangat. Apatah lagi budak anak pendatang asing yang mak bapaknya orang Indonesia. Buat tak tau pun ada.

Alasan dia mudah..
Buat apa nak tolong bangsa lain?Lebih baik tumpukan perhatian majukan bangsa sendiri. Diorang pandai ke bodoh bukannya ada kesan dekat dia.

Dilemma paling besar orang Melayu adalah orang melayu selalu merasakan orang bangsa lain menindas mereka. Orang bangsa lain mahu potong mereka. Tetapi orang Melayu tak berani nak admit..mereka juga gemar menindas bangsa lain. "Orang cina kontrol ekonomi..jadi apa salahnya orang melayu tekan diorang sket..." bunyi-bunyi tu akan selalu kedengaran.

Jadi, oleh kerana wujudnya perasaan seperti itu berlakulah kes-kes di mana fokus guru lebih kepada murid sebangsa dia. Macam selalu kedengaran mentaliti orang Melayu, "Ak eleh...budak Melayu kalau pegi sekolah Cina mesti dia kena camtu jugak dengan cikgu Cina dia!"

Biarlah..kalau dia nak buat mcm tu biarlah.Kau sebagai cikgu..kau ada agama Islam. Islam tak bagi kau buat macam tu. Kenapa kau lagi pentingkan bangsa kau berbanding permintaan agama kau sendiri?Agama dah kata,treat semua orang sama tak kira bangsa tak kira agama. Kalau kau sebagai pemerintah bilik darjah kau,kau mesti adil dengan semua pelajar kau. Kita mesti berlaku baik dengan semua orang malah kita mestilah berlaku adil dengan mereka yang terlibat dalam pekerjaan kita.

Macam mana masalah nak selesai kalau dia berunding pakai parang,kau bawak keluar pedang..dia bawak keluar pistol,kau bawak keluar bazooka.

Tak kiralah dia bangsa apa sekalipun,anak siapa sekalipun..anak orang pendatang haram ke..yang paling penting adalah dia tu anak murid kau.Dia tanggungjawab kau. Jadi laksanakan tanggungjawab kau.Dia murid kau..itu amanah Tuhan pada kau.


~penarik beca

0
sumber :-

~penarik beca


Semoga Rosmah tak nampak Altantuya mengintainya di sebalik Ka'bah

Posted: 02 Nov 2011 08:56 PM PDT

Memohon Allah laknatkan tauke-tauke IPP

Posted: 02 Nov 2011 06:27 AM PDT

Najib tidur dalam sidang sambil Rosmah berbelanja sakan?

Posted: 01 Nov 2011 10:22 PM PDT


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Piket MTUC seluruh petang nanti (5 hingga 6.30 ptg)

Posted: 02 Nov 2011 09:20 PM PDT
: : KL – Jln Raja Laut depan KWSP
: : P PINANG Depan Hotel Pearl View
: : KEDAH Depan Sime Tyres International, Mergong
: : PAHANG Depan Masjid Negeri Kuantan.
: : JOHOR Depan Masjid Jamek Kg.Pasir Bt 5, Skudai.
: : N SEMBILAN Padang Majlis Perbandaran Seremban
: : PERAK Depan Bangunan MTUC, Perak.
: : MELAKA Depan Air Terjun, Air Keroh Jalan Bukit Beruang
: : KELANTAN Depan Trade Centre.
: : SABAH -Depan Hotel Tang Dynasty
: : SELANGOR Jln Barat, PJ : di hadapan TWU, Shah Alam : Seksyen 15 depan Proton, Klang : Bukit Rajah di hadapan Jaya Jusco, Telok Panglima Garang di hadapan Toshiba, Rawang : Jalan Utama Sg.Choh.

Nak tanya JAIS antara Ratu Pondan & Bob Lokman...mana nak kena sambaq api neraka..??

Posted: 02 Nov 2011 09:18 PM PDT

Miss Transgender Malaysia 2011?.. Mana Jabatan Agama?


Hebat negaraku kini… Program berbentuk maksiat tiada siapa yang menghalang.. tapi Program yang menjurus kepada Islam dihalang dengan berbagai alasan..

Bob Lokman kini sedang diburu oleh JAIS untuk ditangkap kerana kesalahannya mengajar agama tanpa tauliah.
Read More / Baca Lagi >>

Banjir di barat Bangkok semakin buruk

Posted: 02 Nov 2011 09:16 PM PDT

Kawasan di barat Bangkok sekali lagi diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga peringkat tinggi berikutan keadaan banjir di kawasan itu semakin buruk ekoran Sungai Chao Phraya melimpah dan kerosakan pada dinding tebatan banjir.

Perdana Menteri Yingluck Shinawatra berkata paras air adalah satu meter lebih tinggi daripada dinding tebatan banjir di situ.

Beliau berkata pihak berkuasa juga mengesan kerosakan di 11 tempat pada dinding tebatan banjir dan kerja-kerja membaik pulih keseluruhan kerosakan itu dijangka siap pada 10 Nov.
Read More / Baca Lagi >>

Ustaz Umno lapaq duit

Posted: 02 Nov 2011 09:14 PM PDT

Kenapalah Anwar Ibrahim pegi ambik manusia nama Zul Nordin ni jadi calon pilihanraya? Lebih baik ambik Puspha reformis jadi calon dari mamat ni. Arwah Tan Botak tu 100x lebih berakhlak Islami dari Zul Nordin haru ni. Kalau nak cerita Zul Nordin mintak duit ni, saya pun ada banyak cerita, tapi cukup lah dengan pendedahan Exco Kedah, Lim Soo Nee di bawah ini.

Ada pun permintaan RM21k tu terlalu tinggi. Biasanya kos akan diminta supaya calon bayar untuk "poster calon". Tapi kalau calon takda duit, boleh merayu pada PAS Kawasan dan mereka akan tolong carikan duit dahulu. Tapi saya tak rasa sampai RM21k. Ishh melampau. Saya biasa dengar calon2 PAS bertanding duit dalam poket cuma RM100. Mat Sabu bertanding di Kuala Kedah dulu pun, duit dalam tangan tak sampai RM200. Maka, Zul Nordin ni dianggap sebagai sebahagian dari PAS dan tidak mungkin PAS Kawasan akan meminta begitu banyak duit. Read More / Baca Lagi >>

Makkah Kena Jual.

Posted: 02 Nov 2011 09:12 PM PDT

Kehebatan Negara Tiada Tandingan - PM


MEKAH 2 Nov. - Perdana Menteri berkata, sokongan kerajaan yang kuat serta pengurusan yang cekap oleh pihak yang bertanggungjawab, menjadikan urusan umat Islam di Malaysia untuk mengerjakan ibadah haji menjadi amat mudah serta efisien dan kehebatannya itu tidak dapat ditandingi negara lain di dunia.

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, ia disebabkan kecekapan kerajaan serta pihak terbabit dalam mencari peluang serta usaha keras menghimpun dana,khusus bagi menambah lagi kemampuan dalam membantu umat Islam mengerjakan ibadah haji.

Read More / Baca Lagi >>

Kamalanathan: 'Tin kosong', hand-kisser, plagiarizer or brave new MIC hero?

Posted: 02 Nov 2011 09:11 PM PDT

Kamalanathan: 'Tin kosong', hand-kisser, plagiarizer or brave new MIC hero?The average Malaysian would have been perplexed to read that the MP for Hulu Selangor, P Kamalanathan, had drawn up a list of items for a fair election on his website which appears to have been entirely lifted from Bersih's demands.
Topping the list was a proposal that "a neutral government caretaker" be appointed once Parliament is dissolved for the general election.  Other 'initiatives' he presented at the second meeting of the Parliamentary Select Committee (PSC) on Electoral Reform was the use of inedible ink, reforming the postal ballot system, extending the campaign period and providing all political parties with fair access to the media.
Sucked DPM's hand
Now, why would an MP known to be a particularly sycophantic toady propose such ideas, even if it is plagiarized completely from Bersih?
Kamalanathan, for those who may not remember, shamed himself by bending down and kissing, practically sucking, on Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin's hand.
Other Umno leaders who were there including another toady, Ahmad Maslan the information chief, were stunned. Muhyiddin was alarmed - would he get his hand back?
Read More / Baca Lagi >>

'Mat Rempit' Pulau Pinang permulaan anarki Umno yang menjelang PRU-13

Posted: 02 Nov 2011 09:08 PM PDT

'Mat Rempit' Pulau Pinang permulaan anarki Umno yang menjelang PRU-13Apa yang dilabel polis dan kerajaan Barisan Nasional (BN) sebagai "Mat Rempit"? Jika polis dan BN sedang amnesia, izinkan saya mengingatkan mereka semula -samseng jalan raya.
Pihak polis dan BN telah berkata bahawa orang ramai tidak perlu memuliakan istilah Mat Rempit kerana pembuli jalan ini tiada beza daripada samseng-samseng dan penjenayah. Mereka adalah gangguan dan ancaman kepada keamanan yang dicintai rakyat Malaysia.
Tetapi, apa pula yang berlaku di George Town?
Tidak ada sekatan dibuat ke atas samseng jalan raya yang dibenarkan untuk berkeliaran di jalan-jalan dan membuat tunjuk perasaan terhadap Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang secara haram,(saya kira). Atau adakah mereka mendapat permit polis?
Read More / Baca Lagi >>

Pekerja Swasta Harus Risau Pindaan Akta Kerja

Posted: 02 Nov 2011 09:06 PM PDT


SHAH ALAM 3 NOV: Rakyat asing akan membentuk tenaga kerja terbesar di negara ini sehingga pekerja tempatan disisihkan jika pindaan Akta Kerja 1955 dikuatkuasakan.
 Pengerusi Kokus Parlimen Mengenai Pekerja, Abdullah Sani Abdul Hamid berkata keadaan ini bakal berlaku jika pindaan kontroversial itu diteruskan tanpa agenda perlindungan buruh tempatan yang jelas.
Abdullah Sani berkata tren semasa menunjukkan majikan mengenepikan tenaga kerja tempatan untuk pekerja asing yang sanggup bekerja dengan gaji yang murah, dan tanpa perlindungan undang-undang buruh.
Read More / Baca Lagi >>

TPM: Malaysia tak ke mana tanpa peniaga Cina

Posted: 02 Nov 2011 09:05 PM PDT

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini memuji masyarakat perniagaan Cina yang menjadi penyumbang penting kepada pertumbuhan Malaysia.

"Untuk sekian lama, ahli perniagaan Cina tempatan kita telah menjadi pelabur domestik utama dan tidak salah bagi saya katakan bahawa tanpa mereka, Malaysia tidak akan berada di tempat di mana ia berada hari ini," katanya disambut dengan tepukan gemuruh.Read More / Baca Lagi >>

AirAsia received RM249m subsidy for rural flights

Posted: 02 Nov 2011 09:01 PM PDT


KUALA LUMPUR, Nov 3 — AirAsia was paid RM249 million in public funds to subsidise the budget carrier's rural flight services in Sabah and Sarawak between August 2006 and September 2007, the government said today.
Deputy Transport Minister Jelaing Mersat also told Parliament that when Malaysia Airlines (MAS) took over the routes from the low-cost airline's subsidiary Fly Asian Xpress (FAX) in October 2007, "they needed less than half the amount of subsidy."
"Between August 1, 2006 and September 30, 2007, the subsidy paid to FAX was RM249 million.
"MASwings only needed less than half the subsidy as it is more organised and uses newer aircraft which cost less to maintain," the Saratok MP said.
Read More / Baca Lagi >>

ICC: Saif al-Islam may try to flee Libya

Posted: 02 Nov 2011 08:59 PM PDT

UNITED NATIONS, Nov 3 — The International Criminal Court is still receiving information that Muammar Gaddafi's son Saif al-Islam may try to flee Libya with the help of mercenaries, the court's chief prosecutor said yesterday.
Luis Moreno-Ocampo also said he was investigating whether the former Libyan leader and his spy chief ordered mass rapes as they battled an insurgency earlier this year. Gaddafi died shortly after his capture last month by the former rebels, now the government forces.
Moreno-Ocampo at a news conference in The Hague, June 28, 2011, on the arrest warrant issued for Gaddafi (left) and Saif al-Islam. — Reuters file pic
But Ocampo told the UN Security Council his investigations would not be confined to Gaddafi's forces. "There are allegations of crimes committed by NATO forces, allegations of crimes committed by NTC-related forces . . . as well as allegations of additional crimes committed by pro-Gaddafi forces," he said in a speech to the council.
"These allegations will be examined impartially and independently by the (prosecution)."
Read More / Baca Lagi >>

Soi Lek afraid to ask Umno why is Malaysia already an Islamic state

Posted: 02 Nov 2011 08:57 PM PDT

Soi Lek afraid to ask Umno why is Malaysia already an Islamic stateYet again, MCA is using its English daily to propagate garbage on the hudud issue to confuse and divide Malaysians.
Its boss, the scandal-tainted MCA president Chua Soi Lek is quoted by his party organ that the DAP must openly state whether it agrees that the implementation of hudud law will affect not only Muslims but also non-Muslims.
He is not only flogging a dead horse issue, he is just plain stupid.
The DAP is not the ruling government. The Barisan Nasional (BN) is the ruling party and that includes MCA.
BN-Umno-MCA has already declared Malaysia an Islamic state. So, why are you, Chua Soi Lek, not directing the questions to Umno instead?
It is because Malaysia is already an Islamic state that the Islamic authorities, like Jais, can raid a church without any valid reason or warrant. Why is MCA so quiet about this?
Ot is it because the action was conducted by Umno-controlled Jais? So, you don't have the guts to utter a word?
Read More / Baca Lagi >>

Subra: MTUC ada hak, boleh teruskan piket..menteri dah flip-flop dah..!!!

Posted: 02 Nov 2011 08:56 PM PDT

KUALA LUMPUR, 3 Nov — Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) berhak meneruskan piket pada petang ini dengan menyifatkan bantahan dikemukakan badan induk sekerja sebenarnya "tiada isu."
Jelas beliau, tuntutan MTUC supaya Putrajaya menarik balik dan membatalkan pindaan Akta Kerja 1955 tidak sepatutnya berlaku kerana ia memberi perlindungan kepada pekerja.
MTUC akan mengadakan piket di 18 lokasi pada petang ini menuntut Putrajaya menarik balik dan membatalkan pindaan Akta Kerja 1955.
"Mereka (MTUC) boleh teruskan, itu bukan piket tapi ia perhimpunan. Saya daripada awal mengatakan itu hak mereka dan negara untuk berhimpun secara damai mengikut peraturan-peraturan yang ditetapkan.
"Mereka boleh teruskan dan dari segi yang dibangkitkan tiada isu kerana tujuan kita sama cuma pandangan yang berbeza. Kita sama-sama mahu beri perlindungan kepada pekerja cuma tafsiran sahaja yang berbeza," kata Subramaniam (gambar) kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Pendidikan dan Latihan Malaysia-Jerman di sini.Asri: Seksualiti Merdeka perlu ditentang jika bela amalan songsang

Posted: 02 Nov 2011 08:54 PM PDT

KUALA LUMPUR, 3 Nov — Bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin turut melahirkan bantahan berkenaan Seksualiti Merdeka — yang sedang berlangsung sekarang — dengan menegaskan program itu patut ditentang jika membela amalan gay dan transeksual di Malaysia.
Penganjuran program itu mendapat reaksi berbelah bahagi daripada pertubuhan bukan kerajaan dan parti-parti politik.
"Saya tidak tahu apa yang sebenarnya hendak dibuat dalam program Seksualiti Merdeka, namun jika ia satu kempen terbuka ke arah menjustifikasikan gay dan transeksual, maka itu patut ditentang," kata Asri (gambar) dalam satu kenyataan hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Mat Sabu, integriti dan perisytiharan harta

Posted: 02 Nov 2011 08:51 PM PDT

Memang agak pedih menerima kritikan pedas Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu bahawa isu integriti dan akauntabiliti seakan-akan tidak diberi perhatian utama oleh sesetengah pemimpin Pakatan Rakyat yang diberi amanah untuk menerajui kuasa di negeri-negeri tertentu.

Malah beliau membandingkan, negara-negara Barat jauh lebih ke hadapan dalam hal ini, sambil merujuk beberapa indeks penting seperti berkaitan demokrasi, antirasuah, keselamatan dan kebebasan akhbar. Kecenderungan pemimpin parti Islam yang menang di Tunisia, An-Nahdah, Raschid Ghanoushi untuk meneladani model ekonomi Sweden -- bukannya negara Islam -- turut dibangkitkan Mat Sabu.
Read More / Baca Lagi >>

Hulurkan sumbangan, ringankan beban

Posted: 02 Nov 2011 08:44 PM PDT

TAWAU, 3 Nov: Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah (DPPNS) dan Pemuda PAS Kawasan Tawau telah melancarkan usaha mengumpul dana dan tajaan bagi mengurangkan bebanan yang terpaksa ditanggung oleh Nur Ayu Farhana, 5, anak kepada mantan Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah, Daramansyah Lamasa yang menghidap penyakit buah pinggang sejak beberapa bulan yang lalu.
Menurut ketuanya, Lahirul Latigu berkata bahawa pihaknya telah menemui Daramansyah atau lebih dikenali sebagai Abg Dai serta anaknya di Hospital Tawau, petang kelmarin.
Read More / Baca Lagi >>

JAIS: Jaga agama, jangan tangkap pendakwah

Posted: 02 Nov 2011 08:43 PM PDT

1. Terkilan benar perasaan saya apabila terpampang wajah sdr Bob Lokman di dada akhbar sebagai orang yang dikehendaki oleh JAIS untuk ditangkap malah waran tangkap telah pun dikeluarkan, sebagaimana terkilannya saya apabila pihak Universiti Islam Antarabangsa menggantung tugas Prof Dr. Abd Aziz Bari baru - baru ini. Apakah telah hilang budi bicara sang penguasa dalam negara ini ? Asal sahaja kuasa di tangan, biarpun hanya sekelumit dan sementara maka rakusnya tak ubah seperti mereka berkuasa selamanya.

2. Saya tahu, "dosa" Bob Lokman ialah kerana menyampaikan ceramah atau tazkirah tanpa tauliah. Begitulah peraturan yang ada. Mengajar tanpa tauliah itu salah menurut peraturan yang dikeluarkan oleh pihak JAIS. Saya tidak mahu mempersoalkan peraturan tersebut kerana asasnya peraturan itu dibuat adalah untuk mengawal penyebaran dan kesucian agama Islam.
Read More / Baca Lagi >>

Jais wajar raikan artis yang telah ‘berhijrah’

Posted: 02 Nov 2011 08:40 PM PDT

KUALA LUMPUR, 3 Nov: Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor mengalu-alukan dan menyambut baik 'penghijrahan' beberapa orang artis yang kini berkecimpung di dalam bidang dakwah seperti Akhil Hayy, Wardina, Sham Kamikaze, Radhi Melissa, Azmil Mustapha, Iwan Dangdut dan ramai lagi selain Bob Lokman.
Ketuanya, Hasbullah Mohd Ridzwan berkata, kehadiran artis-artis itu telah mencetuskan revolusi dakwah baru yang telah menarik minat anak-anak muda remaja untuk kembali memahami dan mengamalkan ajaran agama Islam secara menyeluruh.
"Sehingga kini sambutan masyarakat terhadap program-program yang membabitkan para artis-artis yang telah 'berhijrah' ini mendapat sambutan yang cukup hebat," ujarnya kepada Harakahdaily.
Read More / Baca Lagi >>

Seksualiti Merdeka: Peranan semua pihak sangat ditagih

Posted: 02 Nov 2011 08:39 PM PDT

Di saat ramai sibuk membantah dan membicarakan tentang kedatanagn artis gay Elton John ke Malaysia pada 22 November ini, masyarakat Malaysia hari ini digemparkan dengan kemunculan satu program bernama Seksualiti Merdeka 2011 dengan temanya queer without feer yang mencerminkan tuntutn mereka supaya aktiviti songsang dapat dilakukan tanpa takut. Program gila ini adalah program berkala yang diisi dengan seminar, kempen, pertunjukan poster dan lain-lain.  Program ini juga mendapat sokongan dari beberapa NGO termasuklah Amnesty International Malaysia & Bar Council Malaysia Human Rights Committee. Lebih mengejutkan, mereka tanpa segan silu mewar-warkan slogan "ke arah Malaysia yang mesra LGBTIQ". LGBTIQ ini adalah akronim bagi lesbians, gays, bisexuals, transgenders, intersex dan queer.
Read More / Baca Lagi >>

Mahasiswa Independan sokong ke Putrajaya

Posted: 02 Nov 2011 08:37 PM PDT

KUALA LUMPUR, 3 Nov: Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen menyokong penuh cadangan ahli-ahli akademik supaya diadakan demonstrasi Putrajaya bagi menunjukkan rasa tidak puas hati terhadap isu kebebasan akademik.
Presidennya, Haziq Abdullah Abdul Aziz berkata, memorandum dan petisyen bersolo ternyata tidak cukup untuk menundukkan ego pihak pemerintah untuk bertegas dalam isu kebebasan akademik.
Ini rentetan daripada peristiwa penggantungan pakar undang-undang, Prof Dr Abdul Aziz Bari, sekumpulan ahli-ahli akademik telah merancang untuk mengadakan demonstrasi menuntut kebebasan akademik di Putrajaya.
Read More / Baca Lagi >>

Cari kerja lain: Graduan ISMP bantah Muhyiddin

Posted: 02 Nov 2011 08:35 PM PDT

KUALA LUMPUR, 3 Nov: Kenyataan yang dikeluarkan oleh Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) 'cari kerja lain' sebelum ini telah menimbulkan kemarahan sekaligus mengguris hati ribuan graduan dan bakal graduan ISMP di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) dan kampus-kampus lain.
Susulan dari ketidakpuashatian itu, hampir seribu mahasiswa UPSI telah mengadakan piket di perkarangan Sudut Pidato Universiti tersebut semalam sebagai tanda protes.
Read More / Baca Lagi >>

Gaya mewah Rosmah disenangi Umno

Posted: 02 Nov 2011 08:34 PM PDT

Di kalangan Umno sendiri, mungkin ada yang terkejut dengan gaya mewah isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor. Tak kurang juga yang seronok melihat gelagat wanita nombor satu Malaysia itu bergaya. Umumnya, tidak siapa tahu daripada mana punca kewangannya untuk beliau berbelanja mewah.

Rosmah tentunya tidak sama dengan Tun Hasmah Mohd Ali atau pun Tun Jane Abdullah yang sebelum ini juga menjadi isteri kepada Perdana Menteri. Mereka tidaklah kontroversi, teruk dan buruk perangai apatah lagi boros dengan gaya hidup melampau.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Nazri Aziz hanya mengkelukan lidah daripada menjawab pertanyaan Pakatan Rakyat tentang gaya hidup mewah Rosmah di dalam Parlimen.
Read More / Baca Lagi >>

Mufti Tegur Khairul Fahmi: Elak Perkara Yang Datangkan Syubhah.....Apek perlu tinggalkan betina tersebut..!!!

Posted: 02 Nov 2011 07:43 PM PDT

Elak majlis hidang arak

KOTA BHARU: Biarpun mendakwa dirinya tidak mengambil minuman keras tetapi penjaga gol sensasi negara, Khairul Fahmi Che Mat, 22, atau lebih dikenali sebagai Apek, perlu mengelak daripada mengunjungi tempat berkenaan kerana tindakannya ke situ turut dikira bersubahat.

Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamed, berkata orang Islam wajar mengelak menghadiri majlis yang menyediakan benda haram seperti arak. Read More / Baca Lagi >>

Sering tergendala: SPAD periksa monorel Melaka...!!!

Posted: 02 Nov 2011 07:41 PM PDT

melaka monorailOperasi Melaka Monorel dihentikan selama dua hari bermula hari ini bagi membolehkan kerja-kerja pemeriksaan secara keseluruhan dilakukan pihak Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

Tindakan itu, selepas insiden sepasang pelancong dari Britain terkandas dalam monorel berkenaan dipercayai berpunca daripada kerosakan pada pam pintu sehingga menyebabkan sistem terhenti.

Ketua Pegawai Operasi SPAD, Azhar Ahmad berkata, kerja-kerja pemeriksaan itu akan dilakukannya bersama empat pegawai.
Read More / Baca Lagi >>

Rais: Mekanisme tangani jenayah siber diwujud

Posted: 02 Nov 2011 07:38 PM PDT

LONDON, 3 Nov — Persetujuan telah dicapai untuk mewujudkan satu mekanisme jaringan antarabangsa yang jitu bagi menangani masalah jenayah siber, kata Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.
Beliau berkata persetujuan itu dicapai dalam Persidangan London mengenai Ruang Maya yang diadakan selama dua hari dan berakhir semalam.
"Rumusannya ialah kerjasama dan jaringan antarabangsa antara negara di seluruh dunia perlu wujud dan mekanismenya akan ditentukan dalam urusan rasmi yang lain.
"Jadi dengan itu, dapat dirumuskan bahawa persidangan ini telah membuka mata dunia supaya menentukan bahawa jenayah siber harus ditangani secara bersekutu sama ada di peringkat nasional, wilayah atau antarabangsa," katanya dipetik Bernama Online semalam.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT