Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


FOTO TERESSA KOK, AMBIGA MENGHINA Al-QURAN?

Posted: 23 Aug 2011 09:00 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

DI SEBALIK kita kecuh pasal orang-orang dimurtadkan kononnya, kita terlupa pada mereka yang tidak murtad, tetapi menghina hukum dan Al-Quran. Mereka ini membaca Al-Quran, tetapi di dalam masa yang sama secara terang-terangan melanggar hukum menutup aurat.
Link
Orang ini bukannya Teressa Kok atau Elizebeth Wong mahu pun Ambiga. Orang ini katanya berugama Islam dan kita yakin dia berugama Islam. Tetapi, melihat kepada cara pemakaiannya, apa beza dia dengan Teressa Kok, Elizebeth Wong atau Ambiga?

Adakah tidak dayus suaminya? Bukankah suami yang dayus itu tidak boleh mencium bau Syurga, jauh sekali untuk memasuki Syurga. Orang yang tidak boleh mencium bau syurga ini wajarkah kita pilih untuk memimpin kita ke Syurga? Fikir-fikirkan lah.

Foto di sini mungkin ada jawapannya. Klik sini untuk adegan seterusnya.

85 % TIDAK YAKIN DENGAN SPR/JPN, HANYA 6 % MERASA YAKIN

Posted: 23 Aug 2011 07:00 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

SPR dan JPN telah banyak mengeluarkan kenyataan untuk `membela' diri setelah kedua-dua jabatan ini dikatakan berkomplot dengan Umno/Bn untuk memanipulasikan daftar pemilih bagi pilihanraya.

Pihak BERSIH, Pakatan Rakyat dan beberapa NGO telah tampil dengan berbagai fakta dan bukti bagi menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena dengan kedua-dua jabatan ini. Blog ini telah mengadakan Poll (undian) bagi melihat keyakinan pengunjung-pengunjung blog ini di atas isu berkenaan. Soalan Poll seperti berikut;

KONTROVERSI BERLAKU MELIBATKAN SPR DAN JPN, ADAKAH ANDA MASIH YAKIN DENGAN KEDUA-DUA JABATAN INI?

Daripada jumlah seramai 1, 084 yang membuat undian berakhir awal pagi tadi (24/8/11) keputusannya adalah seperti berikut:

Tidak Yakin dengan SPR/JPN - 85 %
Ragu-Ragu - 7 %
Yakin - 6 %
Tidak Tahu - 2 %

BERSEDIA UNTUK BERSIH 3.0, TOLAK JAWATANKUASA KHAS

Posted: 23 Aug 2011 09:32 AM PDT


Oleh: WFAUZDIN NS

APABILA Najib mengumumkan bahawa PRU ke 13 akan diadakan pada bila-bila masa tanpa terikat dengan apa yang dikemukakan oleh Jawatankuasa Khas Parlimen berkaitan penambaikan Sistem Pilihanraya, maka sudah sampai masanya BERSIH dengan kerjasama Pakatan Rakyat dan semua NGO yang mendukung BERSIH merancang mulai sekarang untuk mengadakan BERSIH 3.0.

Sebenarnya, majoriti penyokong BERSIH boleh dikatakan tidak mempercayai lagi Najib, tetapi sebagai menghormati pimpinan di dalam BERSIH dan Pakatan Rakyat, kita serahkan kepada mereka untuk memikirkan adakah Najib boleh dipercayai atau tidak. Nah, sekarang terbukti Najib penipu besar apabila mengeluarkan kenyataan yang tidak bertangungjawab itu. Ini lah rupanya PM kita yang hanya pentingkan kerusi empuknya semata-mata.

Kenyataan Najib itu merupakan satu cabaran kepada BERSIH untuk mengulangi apa yang telah kita lakukan pada 09 Jul yang lalu. Mungkin kali ini Najib mahu melihat gerakan yang lebih besar kalaupun tidak menyamai gerakan rakyat di Dataran Tahrir, Mesir. Kita mesti tentukan Najib akan menyesal dengan tindakannya itu yang mengundang semangat rakyat untuk bangkit menjatuhkan rejim Umno/Bn.

BERSIH tiada pilihan lain lagi melainkan menolak syor untuk menubuhkan Jawatankuasa Khas berkenaan yang dijadikan umpan untuk memerangkap BERSIH dan parti Pembangkang. Apabila kita sibuk untuk merancang serta mengemukakan pindaan bagi membaikpulih sistem pilihanraya di negara ini melalui Jawatankuasa Khas itu nanti, Najib serta merta akan mengumumkan pembubaran Parlimen bagi mengadakan Pilihanraya Umum. Ketika kita tidak bersedia, mereka menyerang kita.

Kami sentiasa menanti BERSIH 3.0 dan kami menolak untuk mempercayai Najib lagi./wfauzdin.blogspot.com


MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Kenapa Gereja? Mana rumah perlindungan Islam?

Posted: 23 Aug 2011 10:08 PM PDT

Inilah pertama kali dalam hidup saya, sejak bergelar ustaz, tidak mampu mengeluarkan apa-apa perkataan.

Hari ini 23 Jun jam 12.30 tengah hari, saya bersama pesakit HIV positif. Pada hal ketika ini, penghuni semua sedang tidur, berehat setelah makan ubat. Tetapi mereka semua bangun kerana mendapat tahu seorang ustaz datang melawat mereka. Saya tidak mampu mengeluarkan apa-apa perkataan bukan kerana mereka pesakit HIV. Tetapi, tempat kami menyampaikan kuliah agama ini ialah di dalam sebuah gereja.

Tetapi inilah hakikatnya. Tempat perlindungan pesakit HIV bagi orang dewasa adalah di gereja.
Orang bukan Islam yang menaungi mereka, dan sudah beberapa yang mati di sini. Menurut Kak Liza, bagi pesakit HIV dewasa, tidak ada tempat perlindungan yang dibuat oleh orang Islam.

Majlis Agama Islam Selangor pernah bercadang untuk membuatnya, tetapi hingga sekarang belum menunjukkan apa-apa perkembangan. Saya malu pada diri saya saat ini.

Seolah-olah, saya diberi tahu, "Apa-lah kamu orang Islam ni, cakap aje pandai, saudara se-Islam yang sakit pun tidak dihiraukan".

Selesai taaruf, salah seorang dari mereka memberi tahu,

"Imam masjid sebelah selalu datang"

Hati saya menyapa:- Kenapa tidak dibuat di masjid sahaja tempat perlindugan ini, bukannya tak ada tanah..."

"Pihak MAIS ada jugalah jengok kami, tapi jarang-jarang. Dalam sebulan sekali lah."

Hati saya menyapa:- "Kena sampaikan ni, pada sahabat-sahabat dari MAIS. Kena buat sesuatu."

Saya masih kelu dan tidak mampu mengeluarkan apa-apa perkataan.

Tajuk apa yang saya nak sampaikan?

Tajuk Ukhuwah? Tajuk berkasih sayang sesama Islam? Tajuk "semua perkara ada hikmah"?
Tajuk apa? Tajuk apa yang sesuai?

"Aduhai Tuhan.. kenapa aku di sini hari ini.." rintih hati saya atau lebih tepat:-

"Kenapa sekarang baru dapat tahu, kenapa tidak peka, kenapa tidak dari dulu lagi aku datang menjenguk sahabat-sahabat seIslam di sini.."

Akhirnya saya menyampaikan sedikit tazkirah, tak sampai dua minit. Saya hanya membicarakan mengenai kasih sayang Allah pada manusia. Semakin banyak saya berkata, semakin banyak hati saya berkata:-

"Ah... pandai cakap aje, apa yang kamu buat hah..."

Tazkirah di akhiri dengan sedikit ucapan dari kak Liza. Majlis berakhir dengan bersalaman.

Salah seorang penghuni, dengan suara yang rendah, berkata pada saya:-

"Ustaz.. terima kasih sebab datang ye.."
Nak menitik air mata saya melihat mereka.

Dari mata mereka, mereka seolah-olah memberi tahu saya,

"Ustaz, keluarkanlah kami dari gereja ini" Saya melangkah keluar dari dewan kuliah.

Di sebelahnya terdapat salib.

Yang masih boleh berjalan, menghantar saya hingga ke kereta. Mereka melambai ke arah kami serombongan sambil berkata:-

"Nanti datang lagi ye.."

Van yang kami naiki menuruni cerun kawasan gereja. Hati saya tak putus-putus berdoa:-

"Ya Allah, selamatkan iman mereka. Ya Allah, beri kami kemampuan, dalam tahun ini insyaAllah, kami akan usaha mengeluarkan mereka dari gereja ini Ya Allah."

Kami meninggalkan tempat ini. InsyaAllah, selepas saya pulang dari Turki nanti minggu depan, kita akan usahakan sesuatu, bisik hati saya.

Pada saya, mewujudkan tempat perlindungan ini dah taraf fardhu ain dah, ini kerana tidak ada lagi tempat perlindungan bagi orang dewasa seperti ini yang dibuat.

Selagi ada orang Islam yang masih duduk di gereja ini, selagi itulah tanggung jawab ini tidak terlepas dari setiap bahu orang Islam.

Saya menyeru pada semua pembaca. Mari sama-sama kita usahakan. Jika ada niat, maka, insyaAllah, pasti ada jalan. InsyaAllah, saya akan mewar-warkan pada semua jika ia akan dimulakan.

InsyaAllah, dalam tahun ini juga, kita akan keluarkan mereka dari gereja ini.

InsyaAllah, dalam tahun ini juga, kita akan usahakan rumah penjagaan bagi orang Islam.

Semoga sedikti niat ini mendapat bantuan ilahi, amin...

"Universiti Kehidupan, Pengajian Sepanjang Hayat"
Al-Fakir Ila Rabbihi
Muhamad bin Abdullah
Putra Heights

Penguatkuasa tahan 2 pasangan buat 'projek' siang hari di bulan puasa ...

Posted: 23 Aug 2011 07:30 PM PDT

TANAH MERAH - Gara-gara ingin memadu asmara, dua pasangan ditahan oleh empat anggota penguat kuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK) Jajahan Tanah Merah disalah sebuah hotel di Jalan Jedok jam 9 pagi semalam.

Menurut sumber, serbuan tersebut adalah untuk operasi rutin bulan Ramadan jika ada individu yang tidak puasa, namun yang ditahan adalah dua pasangan di bilik berasingan di hotel tersebut.

Serbuan ke atas pasangan pertama, yang mana gadis berusia 20 tahun bersama pasangan berusia lingkungan lewat 40-an mengambil masa 30 minit kerana mereka enggan membuka pintu bilik.

Menurut sumber, apabila pintu bilik dibuka kedua-dua mereka berpakaian lengkap di mana gadis dijumpai berada dalam tandas.

Manakala pasangan kedua yang ditahan berusia awal 20-an dan dipercayai mempunyai hubungan persaudaraan.

Pegawai JHEAIK Tanah Merah , Nik Ahmad Zuhdi Nik Yaacob ketika ditemui Sinar Harian mengesahkan kejadian tersebut.

"Kedua-dua kes tersebut akan dibicarakan mengikut seksyen 9(1) 9 (2) Kanun Jenayah Syariah Kelantan dan akan dibicarakan pada 1 Novembe depan di Mahkamah Rendah Syariah Tanah Merah.

"Kes tersebut adalah yang kedua sepanjang bulan Ramadan selepas di Becha Laut baru-baru ini," katanya.

Nik Zuhdi juga menasihatkan, agar orang yang beragama Islam berkelakuan baik dan menghormati kesucian bulan Ramadan.

"Saya harap, semua individu yang beragama Islam, patuh kepada tuntutan agama dan sentiasa mengikut batas-batas yang digariskannya jangan hanya mengikut nafsu," katanya.

Juboq Sayfool kosong kata doktor

Posted: 23 Aug 2011 10:02 AM PDT

REKTUM SAIFUL 'KOSONG'...BUKANKAH SAIFUL KATA DAH 2 HARI TAK BUANG AIR BESAR SELEPAS DILIWAT?

Saya bukan pakar bedah. Saya juga bukan doktor pakar untuk membuat pemeriksaan terhadap mangsa liwat. Tetapi saya ni bukan pelupa, Insyaallah dalam usia yang masih muda belum separuh abad saya boleh mengingat kembali perkembangan kes Liwat 2 yang melibatkan Dato Seri Anwar Ibrahim.

Masih ingat lagi keterangan Saiful di mahkamah mendakwa selepas diliwat, dia tak buang air besar selama dua hari. Kesian si Saiful sampai sembelit dikerjakan. Saiful juga beritahu semasa diliwat minyak pelincir digunakan.

Hari ini saksi pendakwa iatu Pakar Bedah dari HKL nampaknya terperangkap apabila diasak bertubi-tubi oleh peguam DSAI.

Pakar bedah Am Dr Razali Ibrahim yang memeriksa Mohd Saiful Bukhary Azlan untuk mengenal pasti kesan-kesan diliwat memberitahu mahkamah, beliau mendapati rektum pengadu itu "kosong."

"Rektum kelihatan kosong, jadi saya mencatatkan sebagai kosong," kata pegawai perubatan dari Hospital Kuala Lumpur (HKL) ini ketika disoal balas oleh peguam pasukan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Sankara Nair.

Jadi ke mana perginya 'bahan buangan' yang 2 hari diperam oleh Saiful selepas diliwat sebelum diperiksa oleh pakar HKL? Saiful buang ikut mulut atau ghaib begitu sahaja?

Saiful beritahu semasa diliwat minyak pelincir digunakan? Pelik bin ajaib mengapa selepas kira-kira 3 jam diperiksa oleh pakar HKL tidak ada sebarang minyak pelincir dikesan. Walhal Saiful kata dia tak basuh selepas diliwat. Adakah Saiful guna minyak senyonyong sehingga tak dapat dikesan? - Baginda Reformasi

Semalam artis bernikah ... ni artis bercerai pula

Posted: 23 Aug 2011 05:17 AM PDT

PETALING JAYA: Vokalis kumpulan Search, Suhaimi Abdul Rahman atau Amy ternyata terkejut dengan keputusan anaknya, Nabila Huda, 27, yang ingin memfailkan permohonan cerai terhadap suaminya Zaidi Zailani, 30, selepas tiga tahun berumah tangga.

Amy yang dihubungi mStar Online pagi Selasa berkata, dia hanya tahu mengenai tindakan anaknya yang merupakan seorang pelakon itu selepas membaca laporan di sebuah akhbar.

"Saya baru tahu tentang hal ini (mahu cerai). Itu pun selepas membaca akhbar hari ini (Selasa) yang melaporkan tentang tuntutan cerai anak saya.

"Memang saya terkejut dengan hal ini dan saya enggan memberi komen lebih-lebih kerana belum berjumpa dengan Nabila lagi," katanya.

Ditanya adakah dia tahu selama ini Nabila mempunyai masalah rumah tangga, kata Amy, dia sekadar mendengar khabar angin sahaja tentang pergolakan rumah tangga anaknya itu tetapi tidak menganggapnya serius.

Sementara itu Nabila yang dihubungi tidak dapat memberi sebarang komen dengan alasan sibuk di lokasi penggambaran.

Nabila pada Rabu telah mengunjungi Pejabat Kadi Bahagian Perkahwinan, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dekat sini untuk membuat permohonan cerai.

Bagaimanapun dia tidak dapat meneruskan hasratnya itu kerana terlupa membawa sijil nikahnya.

Hasil perkahwinannya Nabila dikurniakan seorang cahaya mata bernama Keisha Lalila yang kini berusia lebih setahun.

Menghina Najib dan si Katek, Kompas dipaksa minta maaf

Posted: 23 Aug 2011 12:11 AM PDT

Ahad lalu, harian terkenal Indonesia Kompas memohon maaf kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak berhubung laporan yang diterbitkan mengenai dirinya dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor.

Namun, permohonan maaf itu didapati hanya diselitkan dalam satu wawancara dengan Najib. Malaysiakini juga difahamkan bahawa ia juga dilakukan pada saat-saat terakhir oleh pengurusan tertinggi Kompas.

Artikel pedas, yang menjadi kontroversi itu bertajuk 'Istri PM Najib dan Cincin 24 Juta Dollar'. Ia disiarkan pada isu Kompas 4 Ogos lalu tetapi dengan mudahnya boleh dilayari di versi Internet di Malaysia.

Antara lain, artikel itu mengaitkan Rosmah dengan pembelian kontroversi sebentuk cincin bernilai RM24 juta, dan mendakwa bakal besan Rosmah, Maira Nazarbayev, mempunyai hubungan dengan "mafia Rusia".

Maira Nazarbayev dari Kazakhstan adalah ibu kepada Daniyar Nazarbayev yang telah bertunang dengan Nooryana Najwa, anak gadis Najib dan Rosmah.

Kompas juga dalam laporannya itu menyifatkan Rosmah sebagai menjalani "kehidupan yang penuh kontroversi", dan mengaitkannya dengan Perimekar, syarikat yang dikatakan telah menerima komisen jutaan ringgit berikutan penjualan kapal selam Scorpene.

Menurut penulis, perjanjian yang mencurigakan itu antara faktor yang membawa kepada pembunuhan wanita warga Mongolia Altantuya Shaariibuu pada tahun 2006.

Menyedari artikel berkenaan mampu memberi kesan dan menjejaskan reputasi Najib, dua penasihat perhubungan awam tidak rasmi Najib – seorang daripada mereka dikaitkan dengan konglomerat Indonesia – bertindak segera mententeramkan keadaan – dengan meminta Kompas memohon maaf.

Menurut sumber Malaysiakini, permohonan maaf yang dituntut oleh Pejabat Perdana Menteri (PMO) pada mulanya ditolak oleh editor Kompas yang bertegas mempertahankan artikel mereka, khususnya berhubung dakwaan kegiatan kongsi gelap Maira, yang juga boleh dilayari secara meluas di Internet.
Dua penasihat itu kemudiannya mengancam mengugut Kompas dengan tindakan undang-undang, tetapi ini juga gagal untuk menundukkan akhbar Indonesia yang berpengaruh itu.

Kompas, bagaimanapun bersetuju membuka ruang kepada Najib untuk menjawap dan menangkis segala tuduhan dengan menghantar editor antarabangsa, Jimmy Harianto bagi menemubual Najib di Putrajaya pada Khamis lalu.

Bagiamanapun pada Ahad lalu, agensi berita nasional Bernama mengesahkan bahawa Kompas telah meminta maaf kepada Najib.

Setakat ini, mengapa Kompas membuat pusingan U pada saat-saat terakhir belum jelas tetapi menurut sumber, keputusan berkenaan telah dibuat dalam keadaan "situasi luar biasa".

Namun, akhbar itu jelas tidak membuat permohonan maaf secara penuh – ia boleh diibaratkan sebagai 'permohonan maaf separuh'.

Malah, permohonan maaf itu diselitkan pada perenggan 10 di halaman 10 akhbar itu dalam laporan yang bertajuk 'PM Najib Razak: Demokrasi Juga Terjadi di Malaysia'.

Artikel wawancara dengan Najib itu memetik perdana menteri Malaysia itu menafikan dakwaan dalam artikel Kompas sebelum ini dan diikuti dengan permohonan maaf satu ayat yang berbunyi: "Atas pemberitaan tersebut, Pemimpin Redaksi Kompas Rikard Bagun, Sabtu (20 Ogos) di Jakarta, secara khusus menyatakan permintaan maafnya kepada Ketua Kerajaan dan Keluarga."

Selain menerbitkan penafian Najib, akhbar itu juga tidak menyatakan bahawa dakwaan dalam artikelnya itu adalah tidak benar. Malah Kompas juga tidak menarik semula balik artikel, yang didakwa menghina Najib dan isterinya itu.

Namun, di Malaysia, media arus perdana mencanang-canangkan permohonan maaf itu dan menyiarkannya di halaman utama mereka. - Malaysiakini

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Istana Gadaffi diselongkar, Pemberontak raikan kejayaan

Posted: 23 Aug 2011 10:09 PM PDT

Libyan rebels have overrun the fortified compound of Muammar Gaddafi in Bab al-Azizya in the capital, Tripoli, following intense fighting with forces loyal to the Libyan leader. The rebels "broke through the gates of Bab al-Azizya [and] some opposition fighters managed to enter the government's stronghold in the Libyan capital," Al Jazeera's correspondent Zeina Khodr said, reporting from the compound on Tuesday.

As celebratory gunfire rang out, there were reports that the compound armoury was being looted. A rebel supporter was seen kicking around a broken sculpture of Gaddafi.

A local Tripoli radio station reported Gaddafi as saying that his withdrawal from his headquarters was a "tactical move after the compound was levelled by 64 NATO air strikes".

What was put out by the radio station was also reported by Al-Orouba TV broadcasting in conjunction with Al-Rai TV. The report said Gaddafi vowed "martyrdom" or victory in his fight against NATO. Moussa Ibrahim, a spokesman for Gaddafi, later said the Libyan leader was ready to resist rebels for months, or even years, and vowed to turn Libya into "volcanoes, lava and fire".

Speaking by telephone to Al-Orouba and al-Rai, Ibrahim said that Gaddafi's forces had captured four "high ranking" Qataris and one United Arab Emirates national, and said that rebel leaders would not enjoy peace if they moved to Tripoli from the eastern city of Benghazi.

'Hundreds killed'

Meanwhile, the head of the rebel council said that 400 people were killed and 2,000 wounded in three days of fighting between rebels and forces loyal to Gaddafi in the Libyan capital.

Mustafa Abdel Jalil, chairman of the National Transitional Council, told France 24 television that some 600 pro-Gaddafi fighters had been captured but the battle would not be over until the Libyan leader himself was a prisoner.

Fighting continued across the capital with the sound of gunfire and occasional explosions ringing out. Apart from Bab al-Azizya, the rebels also seized control of the Abu Salim neighbourhood of Tripoli late on Tuesday, a senior spokesman said, referring to one of Gaddafi's main bastions of support in the Libyan capital.

The Libyan leader's whereabouts are still unknown, but according to the head of the World Chess Federation, Gaddafi is "alive and healthy, and has no plans to leave Libya". Kirsan Ilyumzhinov said he spoke to Gaddafi by telephone on Tuesday who said to him, "do not believe the lying reports by Western television companies".

But there is speculation he could be granted asylum in Zimbabwe should he choose to leave Libya as he has cordial relations with the Zimbabwean President Robert Mugabe. Jonathan Kadzura, a poltical analyst from Zimbabwe, dismisses the idea of Gaddafi fleeing to Zimbabwe.

"There is no way anybody in their sober minds would be entertaining anything like that because he is not going to leave Libya," said Kadzura to Al Jazeera.

Political significance
Marwan Bishara, Al Jazeera's senior political analyst, said that the events of Tuesday were "significant". "In a way the Libyan people broke the chains that have held them down for four decades ... today there is a future without Gaddafi, a future they can make for themselves.

"After what we have seen today, after what Mahmoud Jibril (a leader of the rebel National Transitional Council) said, and the international recognition of NTC as the legitimate representative of the Libyan people, it means that Gaddafi is now just a sought after criminal. The idea of Gaddafi as 'the Libyan leader', is over.

Meanwhile, 30 journalists remained holed up in Tripoli's Rixos hotel on Tuesday. Journalists from the BBC, CNN and other international news organisations were reported to be stuck inside the hotel with no electricity and described the hotel as a "prison".

Fighting on other fronts 
Gaddafi forces fired several Scud missiles from the regime's bastion of Sirte at rebel-held Misrata further up the coast late on Tuesday, a rebel source said. "Scuds launched from Sirte towards Misrata, loud explosions heard," the media centre of the Misrata military council said in a statement.

There were also reports of Gaddafi's fighters attacking the town of Ajelat, west of Tripoli, with missiles and tanks. Rebels in eastern Libya, in the meantime, advanced towards the oil terminal of Ras Lanuf after taking the coastal town of Ageila from Gaddafi forces.
Stamped out: Rebels trample on a bust of Gaddafi yesterday as they screamed chants claiming that they were going to get him
Stamped out: Rebels trample on a bust of Gaddafi yesterday as they screamed chants claiming that they were going to get him
Victory in sight: Rebel fighters celebrate near a partially obscured golf buggy belonging to Gaddafi inside the leader's compound
Victory in sight: Rebel fighters celebrate near a partially obscured golf buggy belonging to Gaddafi inside the leader's compound
If the cap fits...: Colonel Gaddafi (left) pictured in military uniform in 2009 and (right), a rebel proudly shows off the same cap after ransacking the dictator's compound earlier today If the cap fits...: Colonel Gaddafi (left) pictured in military uniform in 2009 and (right), a rebel proudly shows off the same cap after ransacking the dictator's compound earlier today
If the cap fits...: Colonel Gaddafi (left) pictured in military uniform in 2009 and (right), a rebel proudly shows off the same cap after ransacking the dictator's compound
A rebel fighter picks a slightly odd place to keep a couple of bullets as he smiles in the renamed Martyr's Square in central Tripoli
A rebel fighter picks a slightly odd place to keep a couple of bullets as he smiles in the renamed Martyr's Square in central Tripoli

Celebration: A large group of people gathered in Martyr's Square, formerly named Green Square, to mark the fall of Gaddafi's compound last night
Celebration: A large group of people gathered in Martyr's Square, formerly named Green Square, to mark the fall of Gaddafi's compound last night

Smoke billows in the sky in the distance from Gaddafi's compound as a group of rebels drive past in a pick-up truck
Smoke billows in the sky in the distance from Gaddafi's compound as a group of rebels drive past in a pick-up truck
Fire! A rebel launches a round from his gun towards Gaddafi's compound
Fire! A rebel launches a round from his gun towards Gaddafi's compound


Inside the dictator's fortress

Smashed: Rebel fighters can't hide their joy as they destroy the iconic statue of a fist holding an American jet
Smashed: Rebel fighters can't hide their joy as they destroy the iconic statue of a fist holding an American jet
On the back foot: Gaddafi gives one of his rambling speeches in front of his statue earlier in the conflict when he was in a stronger position
Times have changed: Gaddafi gives one of his rambling speeches in front of his statue earlier in the conflict when he was in a stronger position
Digging deep: Rebel fighters, some holding weapons, sit on the ground in the Gorgi district of Tripoli yesterday
Digging deep: Rebel fighters, some holding weapons, sit on the ground in the Gorgi district of Tripoli yesterday
Last stand: The body of a dead pro-Gaddafi fighter lies inside a burning tent in the dictator's compound
Last stand: The body of a dead pro-Gaddafi fighter lies inside a burning tent in the dictator's compound

Innocent victims: Relatives mourn two children killed by snipers in Tripoli yesterday
Innocent victims: Relatives mourn two children killed by snipers in Tripoli yesterday

Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


Tinggal jubur Saiful saja yang jadi penyelamat Umno dan BN. Apa nak buat??

Posted: 23 Aug 2011 09:51 PM PDT

Sodomy II: Prosecution grills foreign expert
Aug 24, 11 9:07am
10 friends can read this story for free

Opposition Leader Anwar Ibrahim's defence enters its third day today with the prosecution cross-examining forensic pathologist Dr David Wells.

The Australian expert, who is the third defence witness, has yesterday told the court that the alleged semen sample retrieved from sodomy complainant Mohd Saiful Bukhari Azlan could not have revealed the desired results.

This was because the sample was taken more than two days after the alleged incident.

The alleged sodomy incident happened in the afternoon of June 26, 2008, and the sample was retrieved from Saiful between 9pm and midnight on June 28, 2008.

In addition, he said that the sample was not properly stored in the police station and it was given to chemist for testing two days later.

Dr Wells (left), who is an expert in the field of sexual assault cases, also testified yesterday that when retrieving samples from alleged victims, he would be working alone and only assisted by nurses. This, he said, was to prevent contamination.

In the case of Saiful, four doctors attended to complainant in retrieving samples in the present of investigating officer Supt Jude Blacious Pereira.

It expected that the prosecution will question Wells on Saiful's Hospital Kuala Lumpur medical report, which the doctor had described as inaccurate.

After Wells, another Australian expert hired by Anwar, DNA specialist Dr Brian McDonald, is expected to take the witness stand.

LIVE REPORTS

8.46am: It is learnt that former Malacca police chief Mohd Rodwan Mohd Yusof (below), who has been subpoenaed to testify, is also in the witness room.


Tun Saban Balek

0
sumber :-

Tun Saban Balek


LOBANG NAJIB PECAH LAGI!!!

Posted: 23 Aug 2011 09:44 PM PDT

Kisah disebalik permohonan maaf KompasAhad lalu, harian terkenal Indonesia Kompas memohon maaf kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak berhubung laporan yang diterbitkan mengenai dirinya dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor.

Namun, permohonan maaf itu didapati hanya diselitkan dalam satu wawancara dengan Najib. Malaysiakini juga difahamkan bahawa ia juga dilakukan pada saat-saat terakhir oleh pengurusan tertinggi Kompas.

Artikel pedas, yang menjadi kontroversi itu bertajuk 'Istri PM Najib dan Cincin 24 Juta Dollar'. Ia disiarkan pada isu Kompas 4 Ogos lalu tetapi dengan mudahnya boleh dilayari di versi Internet di Malaysia.

Antara lain, artikel itu mengaitkan Rosmah dengan pembelian kontroversi sebentuk cincin bernilai RM24 juta, dan mendakwa bakal besan Rosmah, Maira Nazarbayev, mempunyai hubungan dengan "mafia Rusia".

Maira Nazarbayev dari Kazakhstan adalah ibu kepada Daniyar Nazarbayev yang telah bertunang dengan Nooryana Najwa, anak gadis Najib dan Rosmah.

Kompas juga dalam laporannya itu menyifatkan Rosmah sebagai menjalani "kehidupan yang penuh kontroversi", dan mengaitkannya dengan Perimekar, syarikat yang dikatakan telah menerima komisen jutaan ringgit berikutan penjualan kapal selam Scorpene.

Menurut penulis, perjanjian yang mencurigakan itu antara faktor yang membawa kepada pembunuhan wanita warga Mongolia Altantuya Shaariibuu pada tahun 2006.

Menyedari artikel berkenaan mampu memberi kesan dan menjejaskan reputasi Najib, dua penasihat perhubungan awam tidak rasmi Najib - seorang daripada mereka dikaitkan dengan konglomerat Indonesia - bertindak segera mententeramkan keadaan - dengan meminta Kompas memohon maaf.

Menurut sumber Malaysiakini, permohonan maaf yang dituntut oleh Pejabat Perdana Menteri (PMO) pada mulanya ditolak oleh editor Kompas yang bertegas mempertahankan artikel mereka, khususnya berhubung dakwaan kegiatan kongsi gelap Maira, yang juga boleh dilayari secara meluas di Internet.

Dua penasihat itu kemudiannya mengancam mengugut Kompas dengan tindakan undang-undang, tetapi ini juga gagal untuk menundukkan akhbar Indonesia yang berpengaruh itu.

Kompas, bagaimanapun bersetuju membuka ruang kepada Najib untuk menjawap dan menangkis segala tuduhan dengan menghantar editor antarabangsa, Jimmy Harianto bagi menemubual Najib di Putrajaya pada Khamis lalu.

Bagiamanapun pada Ahad lalu, agensi berita nasional Bernama mengesahkan bahawa Kompas telah meminta maaf kepada Najib.

Setakat ini, mengapa Kompas membuat pusingan U pada saat-saat terakhir belum jelas tetapi menurut sumber, keputusan berkenaan telah dibuat dalam keadaan "situasi luar biasa".

Namun, akhbar itu jelas tidak membuat permohonan maaf secara penuh - ia boleh diibaratkan sebagai 'permohonan maaf separuh'.

Malah, permohonan maaf itu diselitkan pada perenggan 10 di halaman 10 akhbar itu dalam laporan yang bertajuk 'PM Najib Razak: Demokrasi Juga Terjadi di Malaysia'.

Artikel wawancara dengan Najib itu memetik perdana menteri Malaysia itu menafikan dakwaan dalam artikel Kompas sebelum ini dan diikuti dengan permohonan maaf satu ayat yang berbunyi: "Atas pemberitaan tersebut, Pemimpin Redaksi Kompas Rikard Bagun, Sabtu (20 Ogos) di Jakarta, secara khusus menyatakan permintaan maafnya kepada Ketua Kerajaan dan Keluarga."

Selain menerbitkan penafian Najib, akhbar itu juga tidak menyatakan bahawa dakwaan dalam artikelnya itu adalah tidak benar. Malah Kompas juga tidak menarik semula balik artikel, yang didakwa menghina Najib dan isterinya itu.

Namun, di Malaysia, media arus perdana mencanang-canangkan permohonan maaf itu dan menyiarkannya di halaman utama mereka. - Malaysiakini

Note: Indon minta maaf tu sbb dia terhutang budi pada najib sbb najib bagi org2 indon kerayatan malaysia.. sikit hari lagi malaysia pun kena gadai kat indon. Apa cerita mintak maaf ni.. ingat ni main pondok2 ke .. cekgubard dah buat tuduhan pada rosmah.. kenapa SPRM x siasat rosmah? cekgubard dah buat report pada SPRM klau kata fitnah kenapa x tangkap cekgubard dan bicarakan dia? Kenapa ko bodoh sgt ek? igt ni zaman batu ke apa.. xder mahkamah.. kena tuduh pastu nafikan kata x buat pastu selesai masalah.. bunuh org, rompak rogol pastu kata je "saya x buat.. mereka semua fitnah saya" pastu seatle masalah? kah kah kah kah

Note: satu lagi.. nak tanya ni.. berapa banyak rosmah bayar kat akhbar kompas tu? kikikiki.. Takkan buat2 lupa pope jip terbabit dalam melobi Media BBC London dengan bayaran yang cukup tinggi juga iaitu RM57 juta. Sebelum ini Matahir juga disahkan telah membayar jumlah yang tinggi semata-mata untuk berjabat tangan dengan Presiden Amerika, G.W.Bush...Kah kah kah kah..Note: Last nak tanya ni... image kat atas tu adalah image yang di printscreen dari jabatan kastam.. Datin Paduka Seri Rosmah Mansor ada berapa orang dalam Malaysia ni? kih kih kih kih

Bukti kukuh Sialfool tak diliwat,Patut disula saja...

Posted: 23 Aug 2011 05:44 AM PDT

ANWAR KEMUKA BUKTI DAKWAAN SAIFUL PALSU, KONSPIRASI PERINGKAT TERTINGGI

Salam
Hari ini bermulanya satu lagi episod yang akan terus menarik perhatian iaitu kesinambungan perbicaraan kes liwat 2. Kali ini pihak pembelaan akan mengemukakan hujah balas beserta dengan saksi-saksi pembelaan. Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menjadi saksi pertama yang memberi keterangan di peringkat membela diri dan memilih untuk memberi keterangan dari kandang tertuduh.

Pada keterangannya Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menafikan yang segala tuduhan adalah tidak berasas dan ianya hanyalah satu konspirasi yang ingin menghumbannya ke penjara. Beliau juga mengemukakan bukti bahawa tuduhan pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan terhadapnya, adalah palsu dan berniat jahat. Anwar berkata Saiful merupakan seorang lelaki berusia awal 20-an dengan berketinggian "enam kaki" dan mantap secara fizikal, mempunyai hubungan dengan ahli-ahli politik dan pegawai kanan polis.


Hubungan sialfools dengan orang kuat umno

Malah katanya, Saiful juga bekas pelajar yang mempunyai hubungan dengan Umno dan menyertai pelbagai latihan kendalian Biro Tata Negara, agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri.

"Dan di sini, saya seorang lelaki berusia 60 tahun dengan ada sejarah sakit belakang, yang telah menjalani pembedahan besar dan tidak memiliki sebarang kuasa.

"Jika saya telah menggunakan sebarang bentuk pengaruh atau tekanan mental ke atas dia, ini boleh dengan mudah dineutralkan dengan membuat satu panggilan segera kepada pihak-pihak yang ada hubungannya," kata Anwar ketika memberi keterangan dari saksi tertuduh di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Anwar juga berkata, mengikut keterangan pengadu dia tiba di Kondominium Desa Damansara pada pukul 2.45 petang, 28 Julai 2008 untuk membincangkan perkara berkaitan kerja.

Beliau menambah, pada peringkat itu, Saiful sepatutnya telah melarikan diri, namun tidak berbuat demikian atas alasan takut.

"Dia tidak berbuat demikian. Keterangan lain berhubung perkara ini dengan jelas menunjukkan bahawa pengadu mempunyai segala peluang untuk keluar (dari kondominimum), tetapi dia tidak melakukannya," kata beliau lagi.

Menurut Anwar alasan Saiful bahawa dia diselubungi ketakutan adalah bercanggah dengan fakta kes tersebut,

Anwar seterusnya berkata ketika disoal balas, Saiful mengakui bahawa dia telah membeli bahan pelincir dan secara sukarela telah mengenakannya serta mendakwa hubungan seks telah berlaku dan ia "sesuatu yang menyakitkan."

"Bagaimanapun, sangat jelas tiada bukti perubatan wujudnya kesan penembusan atau koyakan. Selepas hubungan (seks) yang didakwa berlaku, dia minum dan berbual mesra dengan saya.

"Pengadu tidak cuba mendapatkan pemeriksaan perubatan dengan segera. Sebaliknya, dia menghadiri satu majlis PKR pada keesokan hari," kata Anwar.


Sialfools dalam satu majlis PKR sehari selepas dia dikatakan diliwat

"Pada sebelah petang, dia mengambil bahagian dalam satu mesyuarat Kelab Anwar Ibrahim di rumah saya tanpa menunjukkan sebarang tanda emosi atau ketidakselesaan fizikal, malah trauma," kata Anwar lagi.

"Sikapnya seara total tidak konsisten dengan dakwaan bahawa dia telah dikasari," tambah beliau.

Anwar juga berkata, Saiful tidak terus membuat laporan polis dan membuat laporan perubatan dengan segera, sebaliknya mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor.


Laporan perubatan dari klinik pusrawi yang membuktikan sialfools tidak diliwat

Selain itu, Saiful juga dengan Tan Sri Musa Hassan, Ketua Polis Negara ketika itu dan mengadakan pertemuan dengan Datuk Mohd Rodhwan Mohd Yusof, bekas ketua polis Melaka, di sebuah hotel dua hari sebelum kejadian didakwa berlaku.

Najib merupakan timbalan perdana menteri ketika itu.

"Oleh itu adalah jelas daripada bukti itu bahawa pengadu telah berbohong meskipun Yang Arif (Hakim) memutuskan bahawa dia seorang saksi yang benar," katanya.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


EKONOMI NEGARA: SIAPA MENGUSAINYA KINI.

Posted: 23 Aug 2011 08:37 PM PDT

Oleh: Anillnetto

Terjemahan Oleh: Amiruddin Ahmad

Walaupun Kuasa dan syarikat membuat banyak kenyataan tentang isu-isu perkauman, beberapa muka lama yang biasa dalam sektor korporat pada era Mahathir telah secara senyap-senyap membuat kehadiran mereka dirasai. Mereka kini embali menguasai ekonomi Malaysia.

Syarikat Vincent Tan, Berjaya Land Bhd memeterai Perjanjian bersyarat S & P untuk membeli 57 ekar tanah Perdana Pulau Pinang Club Turf pada RM184 satu kaki persegi di kawasan paru-paru hijau bagi projek pembangunan hartanah. (Kali terakhir seseorang cuba untuk mengambil alih tanah Turf Club pada tahun 2007, apabila orang baik-baik Patrick "Badawi" Lim cuba untuk membina projek PGCC.)

Sementara itu, Malaysia Airlines dan TM mengesahkan bahawa mereka telah menerima surat daripada kerajaan mengenai satu daripada penyelesaian mahkamah tindakan undang-undang yang melibatkan MAS iatu bekas pengerusi Tajudin Ramli, anak didik Daim Zainuddin , di bawah pentadbiran Mahathir.

The Star melaporkan :

MAS berkata bahawa ia telah terlibat dalam tiga saman terhadap Tajudin yang termasuk tuntutan bagi ganti rugi kerana melanggar tugas fidusiari dan pelanggaran lain, tuntutan untuk pelanggaran tanggungjawab dari segi perundangan dan konspirasi untuk menipu MAS di mana-mana Lapangan Terbang Hahn, antara lain, kerugian sebanyak RM174. 6mil dan tanggung rugi 6,9 juta euro dan tuntutan (oleh MAS Hotel & Butik Sdn Bhd) bagi pelaksanaan spesifik untuk memindahkan tajuk tanah tertentu menurut perjanjian jual dan perjanjian pembelian.

Nazri telah menghantar surat kepada GLC memberitahu mereka bahawa Kerajaan dan Kementerian Kewangan telah bersetuju untuk menyelesaikan semua tuntutan sivil terhadap Tajudin. Yang menimbulkan soalan: mengapa tidak surat yang datang dari Menteri Kewangan?

The Edge, 15 Ogos, menyatakan kebimbangan yang membawa maksud :"Kesan Penyelesaian akan menghalang kebenaran yang sebenarnya bertanggungjawab bagi kerugian yang ditanggung . Malah, dalam afidavitnya, Tajudin mendakwa bahawa beliau bertindak atas arahan daripada kerajaan ketika itu. "

Kemudian terdapat MAS-Air Asia yang telah membuat perjanjian persefahaman penggabungan . Antara pengarah baru di MAS, katanya The Edge, Wan Azmi Wan Hamzah, berkata berhampiran dengan Daim. "Wan Azmi masih aktif di tempat kejadian korporat tempatan tetapi telah disimpan profil rendah sejak tahun 1998. Ini adalah pelantikan pertama kepada sebuah GLC. "

Akhir sekali, anda lihat akan apa yang sedang dilalui oleh konglomerat San Miguel, pengeluar bir terbesar di Filipina, mengambil alih kepentingan ExxonMobil International Holdings Inc, 65 peratus di Esso Malaysia di bawah perjanjian bertarikh 17 Ogos. San Miguel Corporation kini akan diperlukan untuk melanjutkan mandatori tawaran pengambilalihan baki pemegang saham Esso Malaysia.

WSJ melaporkan bahawa harga tawaran RM3.50 sesaham mewakili diskaun 29.3 peratus kepada harga penutup Esso Malaysia. Saham telah melonjak 14.1 peratus untuk ditutup pada RM4.95 ringgit berikutan berita pengambilalihan. Beberapa soalan yang telah dibangkitkan tentang perkara ini dan lain-lain aspek yang berkaitan dengan perjanjian itu diBlog Kewangan Malaysia .

Menurut laman web San Miguel, syarikat-syarikat yang diambilalih Esso Malaysia Bhd (EMB), sebuah syarikat dagangan awam yang Exxon Mobil memiliki 65% kepentingan dan milik penuh ExxonMobil Malaysia Sdn Bhd (EMMSB), dan Exxon Mobil Borneo Sdn Bhd (EMBSB). Ketiga-tiga anak-anak syarikat ini merupakan perniagaan bersepadu yang terlibat dalam penapisan, pengedaran dan pemasaran produk petroleum. Aset fizikal termasuk kilang penapisan Port Dickson dengan kapasiti undian 88.000 tong sehari, tujuh terminal pengedaran bahan bakar; dan rangkaian kira-kira 560 stesen perkhidmatan berjenama, 420 yang dimiliki oleh syarikat. Urus niaga bernilai AS $ 610 juta.

San Miguel merancang untuk menaik taraf kilang penapisan Port Dickson untuk menggunakan pelbagai ruang yang lebih luas minyak mentah dan melahirkan produk tambah nilai.

Disember lepas, San Miguel menjalankan opsyen saham yang membenarkan ia untuk mendapatkan kawalan majoriti Petron Corporation. Petron adalah penapisan minyak terbesar bersepadu dan syarikat pemasaran di Filipina dengan kapasiti penyulingan mentah sebanyak 180,000 tong sehari.Ia juga mempunyai rangkaian stesen-stesen perkhidmatan lebih 1700 di Filipina. Ia kini menjalankan upgrade utama penapisan untuk membenarkan penukaran penuh pengeluaran minyak bahan api kepada produk bernilai tinggi seperti petrol, diesel, dan petrokimia.
Laman web San Miguel added:

"Perniagaan hiliran Exxon Mobil Malaysia menarik untuk San Miguel memandangkan bahawa terdapat banyak ruang untuk bergerak ke atas rantaian nilai dengan menaik taraf keupayaan kilang penapis," kata SMC Presiden dan Ketua Pegawai Operasi Ramon S. Ang. "Rancangan kami adalah untuk menaik taraf kilang penapisan Port Dickson supaya ia boleh menggunakan pelbagai yang lebih luasmemproses minyak mentah, dan menghasilkan produk bernilai tinggi," tambah Ang.

Mirzan Mahathir disenaraikan sebagai pengarah Petron Corporation di dalam Laporan Tahunan 2010.

Orang lain dalam keluarga yang terlibat dalam sektor minyak dan gas Mokhzani Mahathir, yang mempunyai kepentingan 38 peratus dalam Kencana Petroleum Bhd (mengikut Laporan Tahunan firma 2010), dan Mahathir sendiri, penasihat kepada Petronas.

Kerjasama Air Asia-MAS Cermin Kegagalan ETP

Posted: 23 Aug 2011 06:06 AM PDT


PETALING JAYA 23 OGOS : Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat, Rafizi Ramli menyatakan perjanjian kerjasama Air Asia dan MAS memberi isyarat dan ramalan awal kegagalan Pelan Transformasi EKonomi (ETP) buah fikiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Menurut Rafizi, kegagalan dua Pelan Pemulihan Perniagaan (BTP) MAS sebelum ini boleh dikaitkan dengan keghairahan Najib yang galak menggunakan Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) untuk memacu ETP dan pelbagai program lain.

Malah, Rafizi menambah perjanjian tersebut memperakui kenyataan tersirat pihak Khazanah Nasional Berhad bahawa kedua-dua Pelan Pemulihan Perniagaan (BTP) yang dilaksanakan sejak tahun 2006 di bawah pengawasan dua Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) telah gagal.

Isu yang lebih penting adalah sama ada ini merupakan petunjuk awal bahawa Program Transformasi GLC juga gagal memandangkan pemulihan MAS dianggap sebagai petunjuk utama usaha berkaitan.

"Jika GLC amat penting kepada negara kita tapi pada masa sama Program Transformasi GLC juga gagal, itu satu petanda yang cukup tidak baik kepada polisi ekonomi kerajaan Najib," kata beliau dalam satu sidang media di Ibu Pejabat PKR hari ini.

Awal bulan ini, Khazanah atas restu kerajaan telah menukar sebanyak 20.5% pegangan saham dalam MAS dengan 10% saham dalam AirAsia.

Bagaimanapun langkah ini menimbulkan kebimbangan kerana ia bakal mewujudkan 'kartel' yang memonopoli sektor penerbangan negara.

Pakatan rakyat sebelum ini telahpun membantah hal ini kerana ia berpotensi memangsakan rakyat jelata akibat tiada lagi persaingan dalam penerbangan domestik negara seperti sebelum ini.

Rafizi bagaimanapun mengutarakan perkara pokok dalam hal ini bahawa Malaysia, yang telah mempunyai sektor penerbangan sejak lebih 4 dekad masih tiada Dasar Pengangkutan Udara bagi memberi garis panduan sebenar berkenaan sistem ini.

"Yang membimbangkan kerajaan Malaysia tidak pernah ada dasar khusus yang mengamal dan menjalankan pengankutan udara seperti negara lain. Ini yang menyebabkan kebanyakan keputusan yang melibatkan ini dibuat secara sementara.

"Saya bagi contoh pada 2005-07 MAS tidak boleh menurunkan tambang mereka kerana tiada polisi. Kena tanya menteri...Sebab itu kita bimbang dengan perjanjian ini akan timbulkan monopoli," tegas beliau.

Justeru Rafizi mewakili PKR mahu hal ini dikaji semula bagi memastikan kepentingan negara terjamin kerana seperti yang diketahui Air Asia sebelum ini merupakan pesaing MAS dan ia bakal mendatangkan kesan berat sebelah selepas ini.

"Pendapat PKR dalam isu ini adalah MAS tak perlukan Air Asia dan Tony Fernandes. Apa yang MAS perlukan ialah kepimpinan yang kuat dengan pengetahuan mendalam
mengenai industri penerbangan dan bukan akauntan..sebaliknya kerajaan tubuhkan jawatankuasa interim dan COO sementara,"katanya lagi.

Lebih 70 Peratus Bumiputera Hadapi "Masalah" Ekonomi

Posted: 23 Aug 2011 06:05 AM PDT

PETALING JAYA 23 OGOS : Jawatankuasa Bajet Alternatif Pakatan Rakyat mengalu-alukan kerajaan pemerintah mencontohi polisi ekonomi yang dibawa gagasan itu bagi membantu golongan yang berpendapatan di bawah RM3,000 sebulan.

Menerusi satu kenyataan media bersama Ahli Jawatankuasa Bajet Alternatif Pakatan Rakyat, Dr Dzulkefly Ahmad, Liew Chin Tong dan Tian Chua menyifatkan kerajaan pemerintah selama ini hanya berselindung di sebalik projek-projek mega walhal pencapaian negara amat sederhana pada waktu ini.

Menurut mereka, di sebalik keghairahan Najib dan pimpinannya membelanjakan ratusan bilion ringgit untuk projek-projek mega, masih ramai rakyat Malaysia yang menderita untuk meneruskan kelangsungan hidup.

Untuk rekod, lebih daripada separuh iaitu 60 peratus daripada isirumah rakyat Malaysia mempunyai pendapatan kurang dari RM3,000 sebulan.

Daripada jumlah itu, 43 peratus daripadanya berhempas-pulas meneruskan kehidupan dengan pendapatan RM1,500 ke bawah setiap bulan dan 3/4 atau 73 peratus ialah dari kalangan Bumiputera.

Oleh itu, Pakatan Rakyat menerusi Bajet Alternatif 2012 menumpukan kepada aspek kebajikan rakyat yang selama ini dipinggirkan oleh kerajaan pemerintah demi projek-projek yang menguntungkan para kroni.

Dengan motto, Kesejahteraan Untuk Semua, bajet ini memberi penekanan yang khusus kepada kerja-kerja yang mengangkat martabat manusia, penggajian yang adil dan saksama serta peluang-peluang mencari rezeki untuk semua golongan rakyat terbanyak dan bukan hanya untuk golongan elit yang mempunyai jaringan pengaruh meluas.

"Ini secara langsungnya akan meningkatkan penggunaan domestik dalam satu cara yang mampan seperti pepatah Inggeris iaitu "air yang pasang akan mengangkat
kedudukan semua bot".

Semalam, Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah mengumumkan bahawa Jawatankuasa Pengurusan, Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) telah ditugaskan untuk mengkaji langkah baru membantu meringankan kos sara hidup meningkat bagi yang berpendapatan kurang daripada RM3,000 setiap bulan.

Ini ialah kali ketiga dalam satu bulan, kerajaan Barisan Nasional telah terpaksa memberi reaksi kepada pengumuman-pengumuman ekonomi oleh Pakatan Rakyat
dengan meniru cadangan-cadangan yang diutarakan.

Sehubungan itu, pengakuan oleh Husni dan kerajaan Barisan Nasional berhubung golongan pendapatan di bawah RM3,000 memerlukan bantuan adalah satu kenyataan yang mencerminkan kegagalan Barisan Nasional mewujudkan masyarakat berpendapatan tinggi selain gagal memikirkan nasib 60 peratus rakyat Malaysia dalam merangka polisi ekonomi mereka.

Pakatan Rakyat antara lain turut mengesa pemerintahan Umno-BN menghentikan amalan ekonomi berpaksikan kroni BN dengan menggantikannya kepada satu rangka kerja ekonomi berpaksikan rakyat.

Rangka kerja Bajet Pakatan Rakyat ini juga termasuklah mengurus cabaran-cabaran dasar berikut:

- Meningkatkan pendapatan dan produktiviti dengan memperkenalkan satu gaji minimum agar memecahkan lingkaran ganas produktiviti rendah, gaji rendah dan
kemahiran rendah.
- Meningkatkan pendapatan bolehguna dalam meningkatkan pendapatan melalui penyampaian perkhidmatan awam lebih efektif dan efisien dalam aspek kesihatan,
pengangkutan, perumahan dan beban hutang.
- Mengehadkan monopoli, oligopoli dan kartel dengan menggalakkan persaingan di sektor-sektor yang kini dikuasai oleh monopoli, oligopoli dan kartel.Pakar : Integriti Spesimen DNA Meragukan

Posted: 23 Aug 2011 05:58 AM PDTKUALA LUMPUR 23 OGOS: Pakar forensik dan patalogis Australia, Dr David Wells menyifatkan integriti spesimen yang diambil daripada pengadu Saiful Bukhari Azlan dalam kes fitnah liwat II ke atas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim amat kritikal.

Hal ini jelasnya kerana, sampel DNA yang sudah diletakkan di dalam balang kedap udara hendaklah diserahkan kepada jabatan kimia serta merta ataupun disimpan di dalam peti sejuk.

Tiada mana-mana pihak baik polis dibenarkan untuk membuka dan menandakan spesimen DNA tersebut tanpa pemantauan daripada ahli kimia, ujar beliau lagi.

Pegawai penyiasat (IO) DSP Jude Blacious Periera dalam kenyataannya kepada mahkamah sebelum ini mengakui bahawa beliau memotong bahagian luar plastik spesimen DNA untuk tujuan penandaan.

Malah Jude turut memberitahu bahawa beliau menyimpan spesimen tersebut di dalam almari tidak berhawa dingin lebih daripada 40 jam.

"Saya rasa polis itu sepatutnya cari kerja lain. Integriti spesimen amat penting. Beliau (Jude) sepatutnya memaklumkan kepada makmal," kata David ketika disoal peguam Sankara Nair.

David menyifatkan sekiranya bekas menyimpan spesimen telah terdedah kepada udara maka kualiti DNA tersebut tidak mampu bertahan.

Sankara kemudian bertanya pendapat pakar forensik itu tentang laporan perubatan dan borang 'proforma' yang dijadikan rujukan mahkamah.

"Saya perlu akui sejarah, proforma, laporan, saya tidak yakin mereka (doktor) tahu apa yang mereka buat.

"Anda boleh bayangkan orang ini kurang pengalaman dan mungkin baru," kata beliau sebelum mengakhiri sesi memberi keterangan.

Dalam pada Sankara yang ditemui di perkarangan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur berkata, pasukan peguambela hari ini berjaya menimbulkan kesangsian tentang cara pengendalian sampel DNA yang diambil oleh doktor dari Hospital Kuala Lumpur (HKL) ke atas Saiful.

Katanya Jude sendiri telah melanggar prosedur analisis kimia dengan memotong bekas plastik yang mengandungi sampel DNA pengadu.

"Pakar mengatakan IO telah potong beg. Ini memberi peluang kepada kontaminasi dan perkara ini memang berlaku. Kononya untuk buat penandaan baru dan pakar cakap prosedur ini tidak betul. Itu menujukkan kejayaan pihak pembela hari ini," kata beliau.

Pakar : Laporan Perubatan Dan Borang Proforma Tidak Konsisten

Posted: 23 Aug 2011 05:50 AM PDTKUALA LUMPUR 23 OGOS: Saksi ke tiga pakar forensik dan patologis dari Australia, Dr David Wells memberitahu mahkamah bahawa terdapat kecacatan pada laporan perubatan dan borang 'proforma' yang dikeluarkan Hospital Kuala Lumpur terhadap pengadu Saiful Bukhari Azlan.

Dalam keterangannya di hadapan hakim Datuk Zabidin Mohd Diah hari ini, David menyatakan tiada kesan pendarahan pada dubur dicatatkan dalam laporan perubatan oleh Dr Siew Sheue Feng yang memeriksa Saiful.

Namun apa yang meragukan, nota mengenai kesan pendarahan tercatat pada borang 'proforma' yang digunakan untuk memeriksa si pengadu.

Selain itu, David turut mempersoalkan catatan doktor yang menyebut 'tiada penemuan konklusif' sedangkan menurut pengalaman beliau ianya harus ditulis 'tiada sebarang penemuan".

Katanya perkataan "konklusif" bermaksud doktor yang memeriksa Saiful kurang pasti akan penemuannya sendiri.

Perkara tersebut turut dipertikai peguambela Sankara Nair.

Beliau yang ditemui media selepas mahkamah berehat sebentar berkata perkara tersebut mempertikai kredibiliti saksi yang ditugaskan untuk memeriksa Saiful pada hari tersebut.

Beliau turut membidas saksi pakar kimia dari Jabatan Kimia Malaysia, Dr Seah Lay Hong yang memberi keterangan berdasarkan pendapat beliau tentang spesimen DNA "lelaki Y" yang diuji untuk mengaitkan Anwar.

Dr Seah sebelum ini menerima 12 sampel dari HKL dengan dua daripadanya ditanda dengan tarikh yang sangat berbeza.

Seah mengakui tidak berbuat apa-apa untuk mendapatkan penjelasan daripada Dr Siew mengenai hal itu.

Oleh itu, Anwar sebelum ini berpendapat telah berlakunya pelanggaran peraturan asas dalam protokal makmal antarabangsa Jabatan Kimia Malaysia.

Jelas beliau, walaupun pendedahan itu dibuat secara terang-terangan dengan kegagalan penguatkuasaan peraturan yang ketat, bukti yang dibawa oleh Dr Seah masih tetap diterima, sedangkan ia sepatutnya dibuang atas sebab-sebab ketidakcekapan dan kecuaian melampau.

Hal sama turut dinyatakan oleh David.

"Ahli kimia tidak harusnya menyatakan pendapat, beliau sepatutnya memberitahu apa yang ditemui. Saya akan bawa perkara itu petang ini," katanya.

Mengapa Anwar Ibrahim Membuat Kenyataan Dari Kandang Tertuduh?

Posted: 23 Aug 2011 05:46 AM PDT
KUALA LUMPUR 23 OGOS : Di sebalik ramai yang terkejut di atas tindakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim memilih untuk membacakan keterangan dari kandang tertuduh, peguam N. Surendran menjelaskan relevan tindakan Anwar itu.

Surendran yang juga naib presiden PKR berkata, Anwar membuat pilihan itu ekoran mengetahui sistem keadilan negara yang jarang berpihak padanya membuatkan beliau tidak memilih untuk berada di kandang saksi yang membolehkan dirinya disoal balas.

"Keputusan tidak memberi keterangan dari kandang saksi sekaligus menujukkan protes terhadap sistem perundangan dan politik yang tidak adil.

"Apa yang mereka pentingkan adalah politik mereka sahaja. Mereka juga mengabaikan perkara-perkara yang memberi manfaat kepada orang ramai dan negara,"katanya dalam satu salinan kenyataan media yang diberikan kepada TV Selangor.

Anwar dalam keterangannya sebelum ini berkata, walaupun beliau bersedia untuk memberi keterangan secara bersumpah (pendakwaan boleh menyoal balas), namun katanya cara pengendalian perbicaraan oleh hakim dan pendakwaan mewujudkan keadaan yang menyebabkannya tidak boleh berbuat demikian.

Kata Anwar, hakim tidak sepatutnya memberi cadangan kepada saksi berpotensi yang ditawarkan kepada peguamnya bahawa mereka boleh menolak untuk ditemubual.

Malah menurut Surendran, melalui kuasa-kuasa dan akta tertentu, sistem keadilan di negara ini telah dikurangkan untuk dijadikan alat demi kepentingan regim pemerintah.

Katanya lagi, sejarah juga membuktikan perkara yang sama berlaku kepada bekas Presiden Afrika Selatan yang ke 11, Nelson Mandela juga memilih untuk memberi kenyataan dari kandang tertuduh semasa perbicaraan politiknya.

"Mandela menggunakan pendekatan yang sama seperti Anwar (kandang tertuduh) dalam perbicaraan Rivonia Sham untuk mendedahkan kejahatan regim Apartheid kepada dunia," katanya lagi.

Malah kata Surendran, Anwar turut merasai bahawa keputusan perbicaraan kes liwatnya merupakan satu kesimpulan yang sudah diketepikan dari awal lagi.

"Sekarang dia (Anwar) menganggap ini satu penganiayaan kehakiman dan menjadikannya senjata untuk membuat perubahan asas dalam sistem pentadbiran negara ini," kata N Surendran lagi.Dr Osman : Saiful Memang Ada Beritahu Plastik Dimasukkan Ke Dalam Duburnya

Posted: 23 Aug 2011 05:44 AM PDT
KUALA LUMPUR 23 OGOS : Pengadu dalam kes fitnah liwat ke II ke atas Ketua Pembangkang, Saiful Bukhari Azlan ada memberitahu bahawa objek seperti plastik dimasukkan ke dalam duburnya sama seperti yang tertera dalam laporan perubatan, kata bekas doktor Hospital Pusrawi, Dr Mohamed Osman Abdul Hamid.

Dr Osman juga setuju dengan Ketua Pendakwaraya, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden bahawa Saiful ada memaklumkan padanya bahawa beliau diliwat oleh seorang VIP namun bertegas bahawa Saiful ada mengakui objek plastik dimasukkan ke dalam duburnya.

Saiful datang ke Pusrawi pada 28 Jun 2008, dua hari selepas beliau didakwa diliwat oleh Anwar.

Dia mengadu kepada Dr Osman bahawa beliau mengalami kesakitan pada duburnya.

Dr Osman yang menjalani pemeriksaan pada dubur Saiful bagaimanapun mendapati tiada kesan koyakan atau berdarah di kawasan berkenaan dan ketika itu katanya, Saiful memberitahunya dia diliwat dengan objek plastik dimasukkan ke duburnya.

"Saya ada catatkan ini selepas Saiful beritahu saya selepas pemeriksaan dijalankan dan ada masukkan sebuah protoskop," katanya.

Menjawap soalan Yusof, Osman berkata memasukkan plastik bukan meliwat.

Beliau juga menafikan bahawa nota perubatan itu ditambah kemudiannya.


Tiada Kecederaan Pada Dubur Saiful-Pakar

Posted: 23 Aug 2011 05:43 AM PDTKUALA LUMPUR 23 OGOS: Bekas doktor Hospital Pusrawi, Dr Mohamed Osman Abd Hamid hari ini mengesahkan bahawa tiada kecederaan pada dubur pengadu Saiful Bukhari Azlan ketika beliau hadir ke hospital itu pada 28 Jun 2008.

Osman yang mengambil tempat di kandang saksi sesi pembelaan memberitahu mahkamah bahawa sewaktu memeriksa Saiful, beliau mendapati keadaan dubur adalah normal tanpa sebarang kecederaan.

Namun katanya Saiful bertegas menyatakan bahawa beliau diliwat.

"Dia (Saiful) terus bercakap kepada saya dan katanya melibatkan VIP dan dia berada berasa takut," kata Osman di hadapan hakim Datuk Zabidin Mohd Diah.

Justeru Osman berkata pihaknya mencadangkan supaya Saiful merujuk kepada hospital kerajaan dan membuat laporan polis.

Osman walau bagaimanapun berkata beliau memasukkan protoskop ke dalam dubur Saiful untuk memeriksa kecederaan.

Timbalan Pendakwaraya Datuk Yusof Zainal Abiden mengambil giliran menyoalbalas Osman dengan bertanyakan adakah sodomi berlaku sekiranya plastik dimasukkan ke dalam dubur, Osman berkata tidak.

Terdahulu Dr Osman ada memberitahu, Saiful telah mengadu kepadanya bahawa beliau merasa sakit di dalam lubang duburnya selama beberapa hari dan kelihatannya seperti ada bahan "plastik" dimasukkan.

Oleh itu, Yusof mendakwa Osman tidak bertanyakan soalan spesifik kepada Saiful tentang kejadian diliwat memandangkan beliau tidak berpengalaman tentang hal tersebut.

"Saya tanya sekiranya dia buasir, pendarahan dubur. Tapi saya tidak tanya apa telah terjadi," ujar beliau.

Kini giliran pakar forensik dan ahli patologi, Dr David Wells disoalbalas oleh peguambela Sankara Nair.

David berkata sepanjang kariernya beliau telah mengendalikan banyak kes tentang serangan seksual, penderaan kanak-kanak dan sebagainya.

Mahkamah Tinggi di sini hari ini akan mendengar keterangan daripada Osman dan dua pakar patologi forensik, Dr David Wells dan pakar DNA Dr Brian McDonald.

Perbicaraan kes fitnah liwat dua ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim yang memasuki hari kedua, akan menyaksikan ketiga-tiga mereka memberikan keterangan masing-masing.

Mereka sebelum ini telah bersama-sama pihak pembelaan sejak awal perbicaraan dan telah mendengar keterangan daripada pihak polis, doktor Hospital Kuala Lumpur dan ahli kimia.

Anwar semalam yang memilih untuk untuk membaca satu kenyataan dalam kandang tertuduh, mungkin juga terpaksa berhadapan pemeriksaan balas.

Lazimnya, keterangan dari kandang tertuduh oleh seseorang tertuduh tidak boleh diperiksa balas.

Walau bagaimanapun, Yusof memberitahu mahkamah, bahawa beliau "teringin sangat untuk memeriksa balas Anwar".

"Saya perlu mengkaji kes-kes yang lalu kerana saya teringin sangat untuk memeriksa balas Anwar, yang dalam pembelaannya semata-mata memberi kenyataan politik," kata Yusof.

Anwar, dalam kenyataan sepanjang 32 halaman semalam menafikan bahawa beliau mempunyai hubungan seks dengan bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Anwar dituduh meliwat bekas pembantunya itu di Unit 11-5-1 Kondominimum Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang 26 Jun 2008.

Jika disabitkan kesalahan, beliau boleh dikenakan hukumaan penjara sehingga 20 tahun dan disebat.


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT