Selasa, 2 Ogos 2011

bumiperak

bumiperak


Tender projek: MCA parti rasis chauvanist Cina?

Posted: 02 Aug 2011 08:21 AM PDT

KUALA LUMPUR, 2 Ogos — Persatuan Kontraktor Melayu Pulau Pinang mengecam sambil mendakwa MCA memainkan sentimen perkauman dengan melabel Ketua Menteri Lim Guan Eng sebagai anti-Cina hanya kerana kebanyakan projek di bawah sistem tender terbuka diberi kepada kontraktor Bumiputera.

Pemangku Yang Dipertua Persatuan Kontraktor Melayu Pulau Pinang Datuk Izham Merican berkata, "nampaknya MCA begitu jahil sekali" kerana tidak faham istilah tender terbuka yang membenarkan semua kontraktor tanpa mengira kaum dan agama bersaing untuk projek kerajaan negeri, termasuk yang melebihi nilai RM200,000 dan memilih yang paling baik dari segi harga dan kualiti.

"Dengan hanya mempertikaikan pemberian kontrak kepada Melayu, adakah MCA bersifat perkauman, dengan memandang rendah keupayaan kontraktor Melayu yang dianggap tidak setaraf atau sebaik dengan kontraktor lain?

"Persatuan Kontraktor Melayu Pulau Pinang menolak dengan sekeras-kerasnya sentimen perkauman MCA yang menghina kontraktor Melayu dengan persepsi negatif ini," kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan.

Mengulas kenyataan Ketua Wanita MCA Puan Tan Cheng Liang baru-baru, Izham menegaskan, MCA harus ingat bahawa dalam semua kaum ada golongan yang baik dan ada yang tidak sebegitu baik, begitu juga di kalangan masyarakat Cina sendiri.

Dalam sistem tender terbuka, katanya, pemberian kontrak di bawah kerajaan negeri Pulau Pinang dilakukan secara adil dan tidak mengetepikan kaum lain.

"Saya sebagai Timbalan Yang Dipertua dan Pemangku Yang Dipertua telah berjumpa dengan Ketua Menteri supaya membantu warga kontraktor Bumiputera di Pulau Pinang dan ini disambut baik oleh Ketua Menteri.

"(Ia) menunjukkan sikap profesionalnya, beliau tidak mencampur aduk hal politik dan tidak memilih kaum untuk membantu dan selalu bercakap berdasarkan fakta dan ini amatlah disanjungi," kata Izham lagi.

"Malah ahli-ahli persatuan saya amat menghargai pendekatan YAB Ketua Menteri yang tidak mewajibkan sebarang kontrak kerajaan mesti mendapat kebenaran ketua bahagian parti seperti yang dibuat sebelum ini.

"Saya hendak mengingatkan bahawa isu penawaran kepada kaum Bumiputera tidak harus dipolitikkan dan atau dijadikan isu perkauman," katanya lagi.

Izham juga menambah, sebagai sebuah NGO yang mempunyai ahli daripada pelbagai parti walaupun kebanyakannya terdiri daripada ahli Umno, perjuangan pihaknya adalah menentukan warga kontraktor terbela.

Kata Izham, pada hari ini ramai kontraktor yang gulung tikar dan keadaan yang dialami dalam industri pembinaan tidak lagi seperti suatu ketika dahulu dan "kami merayu kepada kerajaan pusat supaya dapat membantu menangani masalah ini."

"Kami ucapkan terima kasih kepada kerajaan pusat dan ketua menteri yang telah pun berusaha dan telah mengatasi masalah-masalah yang dikemukakan oleh pihak persatuan," katanya lagi.

Malah kata beliau, seperkara lagi untuk makluman sekiranya kontrak ditawarkan kepada Bumiputera, harus diingat bahawa kebanyakan pembekal-pembekal adalah bukan Bumiputera dan golongan pekerja-pekerja juga kebanyakan bukan kaum Bumiputera.

"Oleh itu, bagi tiap-tiap projek yang ditawarkan oleh pihak kerajaan kepada kontraktor Bumiputera dengan cara tersendirinya memberi peluang kepada kaum-kaum lain.

"Saya sebagai Timbalan Yang Di Pertua dan Pemangku Yang Dipertua persatuan ingin menyatakan bahawa setakat hari ini Ketua Menteri Pulau Pinang tidak pernah mengetepikan kaum Bumiputera dalam industri pembinaan dan sebagai pemimpin beliau bersikap terbuka walaupun dicemuh oleh pihak-pihak tertentu yang sengaja tidak faham akan dasar kerajaan negeri," katanya lagi.
-M'sian Insider

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Panas!!!!! Malaysia Dalam Bahaya!!! Pakatan Rakyat Perlu Guna Undang2..!!

Posted: 02 Aug 2011 09:39 AM PDT

Kurang empat jam selepas Malaysiakini melaporkan seorang penduduk tetap (PR) yang memegang kad MyPR merah telah didaftarkan sebagai pengundi baru, dia nampaknya telahpun menjadi warganegara.

NONEDia kini mempunyai MyKad biru, berdasarkan semakan pada sistem dalam talian yang sama Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di mana butiran identifikasi dirinya direkodkan.

Semakan pada sistem pengesahan dalam talian JPN sebanyak dua kali - pada jam 5.48 petang semalam dan 11.30 pagi ini - menunjukkan nama Mismah adalah berstatus PR yang telah mengambil kad MyPRnya (No 640704715238), kad pengenalan bagi PR.

Apabila nombor yang sama dimasukkan ke dalam sistem pengesahan dalam talian SPR, Mismah yang sama adalah pengundi berdaftar yang baru.

Bagaimanapun, satu lagi semakan dengan sistem JPN pada jam 3 petang ini menunjukkan hasil yang mengejutkan - Mismah telah menjadi warganegara dengan Mykad biru.

Statusnya pada sistem pengesahan dalam talian SPR kekal sama pada jam 3 petang - pengundi yang baru berdaftar dalam senarai daftar tambahan pemilih yang dipamerkan oleh semakan umum.

Sumber: Malaysiakini

utusan.com.my/utusan/undi hantu

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


Status PR: Pakatan desak sidang parlimen tergempar

Posted: 02 Aug 2011 10:45 PM PDT

PETALING JAYA: Ahli Parlimen Pakatan Rakyat mendesak Perdana Menteri untuk memanggil sidang Parlimen tergempar bagi membincangkan isu berhubung sistem keselamatan negara.

Ini kerana pendedahan media semalam mengenai pendaftaran pemegang kad pengenalan bertaraf penduduk tetap kepada warganegara dalam tempoh sehari.

"Kita akan hantar surat kepada Perdana Menteri dalam 2-3 hari ini.

"Kami mendapat bukti ini melalui laman web Jabatan Pendaftaran Negara sendiri.

"Bagaimana seseorang itu boleh menjadi warganegara dalam masa dua jam?" kata Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub pada sidang media di Petaling Jaya hari ini.

Berita Lanjut menyusul

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=18129

ZAHRAIN GANTI ANWAR SEBAGAI KETUA PEMBANGKANG ?

Posted: 02 Aug 2011 11:33 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

NAMPAKNYA Zahrain katak sudah tertekan apabila segala perancangan beliau untuk memburukkan imej DS Anwar khususnya, dan PKR amnya semuanya gagal dan menemui jalan buntu. Langkah Zahrain mudah dibaca kerana semua orang tahu punca mengapa Zahrain menjadi `katak' dan mengapa beliau terlalu berdendam dengan Anwar.

Apabila Zahrain katak ini membuka cerita kononnya Tuan Guru Nik Aziz ada berbincang dengan Ku Li untuk melantik Ku Li sebagai pengganti Anwar jika Ketua Pembangkang ini dipenjarakan, cerita yang dibawa oleh Zahrain katak ini langsung tiada nilai berita kerana Tuan Guru Nik Aziz telah menjawabnya secara terbuka dan dipetik oleh akhbar Sinar sebagai `Lawak Jenaka'. Sememangnya Zahrain katak suka membuat lawak bodoh dan lawaknya hanya laku di Utusan Meloya dan TV 3 suku sahaja.

Semalam, Zahrain katak buat sambungan lawak jenakanya lagi. Beliau mencabar Tuan Guru Nik Aziz buat kenyataan terbuka tentang isu tersebut. Baca di sini. Apakah Zahrain katak buta tidak membaca apa yang tersiar oleh akhbar? Jika Zahrain katak cuma `beriman' dengan Utusan Meloya, memanglah beliau tidak akan tahu sampai kiamat. Akhbar Sinar telah pun memetik kenyataan Tuan Guru Nik Aziz berkaitan isu tersebut dan kenyataan itu sudah pun dikira terbuka. Mahu terbuka bagaimana lagi, wahai zahrain katak?

Amat jelas, Zahrain katak merasa tertekan sekarang kerana segala tipu daya beliau mudah dapat dihidu dan paling memalukan ianya menjadi bahan lawak jenaka. Kita tunggu apakah lawak jenakanya selepas ini. Jangan terperanjat jika Zahrain katak akan mendakwa Anwar mahu Zahrain katak sendiri menggantikannya sebagai Ketua Pembangkang. Ha ! Ha ! Ha ! /wfauzdin.blogspot.com

MIMPI SENJA

MIMPI SENJA


Demi sekeping kertas undi, Najib rela gadai keselamatan negara

Posted: 02 Aug 2011 10:31 PM PDT


PETALING JAYA, 3 Ogos: Keselamatan negara kita akan tergadai sekiranya rakyat asing boleh menjadi warganegara dalam masa beberapa jam sahaja, malah dibenarkan untuk mendaftar sebagai pengundi.

Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP Tony Pua berkata, berdasarkan bukti-bukti tentang penipuan yang sedang berlaku dalam senarai pengundi, pilihan raya umum ke-13 akan datang bakal menjadi pilihan raya paling kotor dalam sejarah Malaysia, lapor Roketkini.

Katanya, penipuan terbaru terbongkar apabila Malaysiakini melaporkan bahawa pemastautin tetap (PR) rakyat asing telah dibenarkan mendaftar sebagai pengundi.

"Malah yang lebih mengejutkan ialah dalam masa empat jam sahaja, status pengundi baru yang menimbulkan kecurigaan itu telah ditukar daripada pemastautin tetap kepada warganegara Malaysia, mengikut pangkalan data Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)," katanya di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan Malaysiakini petang semalam mengenai seorang individu bernama "Mismah" dengan kad pengenalan bernombor 640704-71-5238 yang mempunyai PR yang mendaftarkan diri sebagai pengundi. Dalam laporan yang dikemaskini kemudian, Malaysiakini melaporkan "Mismah" sudah menjadi warganegara, tidak sampai empat jam selepas laporan berita asal disiarkan.

Pua mendakwa penipuan itu membuktikan wujudnya konspirasi keji di antara Barisan Nasional, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan JPN untuk menipu secara besar-besaran dalam PRU akan datang.

Beliau menambah konspirasi penuh penipuan itu turut membuktikan bahawa cadangan sistem biometrik untuk pilihan raya sebagaimana yang dicadangkan oleh SPR untuk "membanteras pengundi hantu" jelas gagal sebelum dimulakan.

"Jika sistem JPN kita boleh dimanipulasi begitu mudah, tidak ada sebarang jaminan kukuh bahawa kerajaan dapat memastikan sistem biometrik yang bernilai beratus juta ringgit itu akan menjamin pilihan raya yang bersih, telus dan selamat," tambah beliau.

Pua yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara berkata penipuan demi penipuan dibongkarkan setelah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak baru-baru ini menggesa BN untuk mencapai kemenangan dengan apa cara sekali pun.

Beliau mengingatkan semua pihak bahawa "penganugerahan" kepada rakyat asing, terutamanya dari Indonesia, untuk menjadi warganegara pernah dilakukan melalui Projek IC atau Projek M di Sabah (sewaktu era pemerintahan Tun Dr Mahathir Mohamad) bagi mengurangkan kuasa politik Bumiputera di negeri itu.

Sebagaimana yang diketahui umum, katanya, Sabah mengalami pertambahan penduduk yang luar biasa setelah ramai warga asing menjadi rakyat Malaysia dalam masa yang amat singkat.

Pua berkata, BN juga menggunakan rasuah wang dalam pilihan raya, sebagaimana yang dibuktikan sewaktu pilihan raya negeri Sarawak April lalu, dan jika tekanan dan pembelian undi ditolak oleh rakyat, BN menggunakan apa sahaja cara untuk menipu dalam pilihan raya.

Menurutnya, kerajaan BN yang turut menguasai media massa dan agensi keselamatan negara terus mengekang dan menekan rakyat termasuk memperlekeh serta menindas perhimpunan aman Bersih 2.0 yang hanya bertujuan membersihkan amalan pilihan raya di nehara ini.

Justeru itu, tuntutan pertama Bersih 2.0 menekankan tentang pelaksanaan usaha membersihkan senarai undi, iaitu dengan menyingkirkan segera 'pengundi hantu' seperti orang yang telah meninggal dunia, yang berganda pendaftaran, yang bukan warganegara dan sebagainya.

Sementara itu, Malaysiakini hari ini melaporkan bahawa Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof menafikan pemastautin tetap telah didaftarkan sebagai pengundi, dengan member alasan ia mungkin kesilapan teknikal oleh JPN.

"Saya fikir senarai nama PR di laman web JPN adalah senarai lama yang belum dikemaskini," katanya.

Penjelasan Abdul Aziz telah dibidas oleh Ahli Parlimen DAP Tanjung Chow Kon Yeow kerana tidak cukup maklumat serta tidak menerangkan bagaimana "kesilapan teknikal" itu boleh berlaku.

Menurutnya, SPR tidak boleh bersembunyi di sebalik alasan yang lekeh itu kerana tanggungjawabnya ialah memastikan kesahihan senarai pengundi.

"Kejadian ini telah menggambarkan betapa seriusnya masalah penyelarasan antara agensi kerajaan yang pasti menjejaskan keyakinan rakyat terhadap proses pilihan raya kita," katanya.

Chow yang juga Exco kerajaan negeri Pulau Pinang mempersoalkan bagaimana rakyat negara asing boleh menjadi pengundi di Malaysia menjelang PRU ke-13 akan datang.

Beliau meminta SPR dan JPN menyatakan secara terperinci jumlah rakyat asing yang telah menjadi warganegara Malaysia yang didaftarkan sebagai pengundi untuk tiga tahun sebelum ini.

"Pengundi Malaysia berhak untuk tahu sama ada berlaku penyelewengan dalam trend senarai undi. Saya amat berharap institusi-institusi kerajaan kita tidak menjadikan rakyat asing sebagai pengundi semata-mata hanya kerana mahu mengekalkan rejim yang korup sebagai kerajaan," tambah beliau. – Roketkini.

Kempen media secara haram - Kerajaan digesa jelaskan perlantikan FBC Media

Posted: 02 Aug 2011 10:13 PM PDT

YB Nik Nazmi

Sarawak Report telah mendedahkan bahawa Kerajaan Persekutuan dan Sarawak telah melantik sebuah firma penerbitan TV dan komunikasi strategik Britain, FBC Media untuk menjalankan kempen media secara haram bagi mempromosikan dasar-dasar mereka.

Blog tersebut mendedahkan bahawa FBC Media dibayar sebanyak RM15 juta setahun oleh Kerajaan Sarawak. Ini berikutan pendedahan Saifuddin Nasution, Setiausaha Agung KEADILAN di Parlimen bahawa Kerajaan Persekutuan menerusi Pejabat Perdana Menteri telah membayar sebanyak RM57.68 juta kepada FBC Media antara tahun 2008 dan 2009 sementara RM42 juta lagi dibayar untuk "Public Affairs and Government Services and Strategic Communication, Public Relations and Press Outreach" mengikut bajet tambahan terkini.

Dokumen-dokumen Kerajaan Amerika Syarikat turut mendedahkan bahawa FBC Media membayar APCO sebanyak AS$70,000 sepanjang dua tahun lepas untuk melobi Kerajaan Amerika Syarikat bagi pihak Kerajaan Malaysia.

Peranan bercanggah FBC Media sebagai penerbit TV dan firma komunikasi strategic menimbulkan persoalan memandangkan mereka menerima bayaran daripada Kerajaan Persekutuan dan Sarawak untuk menerbitkan program TV yang berat sebelah dan ditayangkan syarikat penyiaran antarabangsa seperti CNBC, CNN dan BBC.

Kerajaan Persekutuan dan Sarawak juga mesti menjelaskan mengapa mereka telah memilih taktik terdesak membelanjakan jutaan ringgit wang pembayar cukai untuk terbabit di dalam kempen media secara haram.

Penduduk Tetap jadi warganegara konspirasi terancang

Posted: 02 Aug 2011 09:19 PM PDT

Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 3 Ogos: Dewan Pemuda PAS yakin penemuan dan pendedahan penduduk tetap (PR) yang didaftar sebagai pengundi dan kemudiannya ditukar menjadi warga negara bukanlah kesilapan teknikal seperti dijelaskan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), namun ia adalah satu konspirai terancang.

Pengerusi Pemulihan Demokrasi & Mobilisasi Pemuda PAS Malaysia, Suhaizan Kaiat berkata, jika ia kesilapan teknikal, mana mungkin boleh berlaku sepantas itu dan mlibatkan bukan seorang penduduk tetap, malah ribuan lagi.

"Memang tak logik la kalau kesilapan teknikal. Benda sebesar tu boleh silap, bukan satu pulak tu tapi beribu.

"Saya yakin ini bukan silap, ini mesti disengajakan," katanya menempelak penafian yang dibuat pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof.

Abdul Aziz dalam responnya berhubung kontroversi pertukaran status PR ditukar menjadi warganegara bagi membolehkan mereka mengundi yang dilapor semalam memberi alasan, apa yang berlaku mungkin berpunca akibat kecuaian teknikal Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Beliau juga mendakwa kemungkinan senarai nama PR di laman web Jabatan Pendaftaran Negara adalah senarai lama yang belum dikemaskini.

Menurutnya lagi, hanya penduduk tetap yang mendapat kelulusan Kementerian Dalam Negeri (KDN) sahaja yang boleh ditukar menjadi rakyat Malaysia.

Mengulas lanjut Suhaizan melahirkan rasa hairan mengapa SPR menjadi "tukang jawab" bagi pihak JPN.

"SPR jangan nak tolong jawab bagi pihak JPN la. Kita tahu SPR terima senarai yang salah, tapi kenapa terima juga...

"Tidak mustahil SPR, JPN dan KDN berkomplot dalam perkara ini," telahnya.

Semalam, pelbagai pihak melahirkan rasa terkejut dengan pendedahan bahawa seorang penduduk tetap bernama Mismah adalah berstatus penduduk tetap paginya sudah berubah kepada warga negara pada petangnya.

Selain Mismah, 52 nama lain juga turut dikesan bertukar status dan didaftar sebagai pengundi di beberapa parlimen di Kuala Lumpur.Dewan Pemua PAS, kata Suhaizan, sebenarnya telah mengesan lebih awal bagaimana PR khususnya daripada Indonesia telah didaftarkan sebagai pengundi. Mereka di daftarkan hampir di setiap negeri.

Bukti-bukti itu jelasnya telah dimuat turun termasuk data-data kad pengenalan PR kerana sudah menjangkakan sama ada "server" JPN akan di tutup atau PR ini akan bertukar menjadi warganegara dalam sekelip mata.

Jangkaan itu katanya ternyata benar apabila ia betul-betul berlaku semalam.

Sehubungan itu, pemuda PAS mendesak agar satu Suruhanjaya Di Raja dibentuk dengan segera bagi menyiasat JPN dan SPR berhubung dengan isu yang cukup memalukan negara ini.

Sehubungan itu, pemuda PAS mendesak agar satu Suruhanjaya Di Raja dibentuk dengan segera bagi menyiasat JPN dan SPR berhubung dengan isu yang cukup memalukan negara ini

Surat terbuka Nurul Izzah pada Najib

Posted: 02 Aug 2011 07:39 AM PDT

Surat terbuka kepada,Perdana Menteri Malaysia, YAB Mohd Najib bin Abdul Razak

Adalah tidak bermoral dan haram untuk mengadakan Pilihan Raya Umum Ke-13 sebelum melaksanakan reformasi pilihan raya yang bebas dan adil

Yang Amat Berhormat Perdana Menteri,

Sebagai Perdana Menteri, adalah amat mustahak untuk YAB memenuhi janji yang termaktub di dalam ucapan penutup Persidangan Pemimpin Pelajar Malaysia Kelima (MSLS) pada 31 Julai 2011, dan saya petik:

"Saya komited untuk melakukan pembaharuan pilihan raya. Kami akan melaksanakannya. Contohnya, terdapat kebimbangan mengenai pengundi hantu. Kami akan memastikan tidak akan ada peluang untuk pengundi hantu."

"Jangan merasa sangsi komitmen kami untuk memperbaiki sistem tersebut. Kami mempunyai kelemahan tetapi tidak ada seseorang pun yang dapat menafikan bahawa terdapat demokrasi."

Rakyat tidak akan membiarkan tindakan mengalihkan perhatian dengan memberi alasan-alasan seperti perubahan kepada tempat perhimpunan, tindakan keras atau secara terpilih mengisytiharkan kumpulan-kumpulan tertentu sebagai tidak sah (berkait BERSIH 2.0).

Sebaliknya, tumpuan perlu dikekal kepada lapan tuntutan untuk merealisasikan proses pilihan raya yang bersih dan adil di Malaysia.

1. Bersihkan senarai pengundi
2. Mereformasikan undi pos
3. Gunakan dakwa kekal
4. Akses Media Bebas dan Adil
5. Masa berkempen minima 21 hari
6. Kukuhkan institusi awam
7. Hentikan rasuah
8. Hentikan politik kotor.

Sebagai peringatan, dan imbauan sejarah, rakyat tidak pernah memilih YAB sebagai Perdana Menteri Malaysia. Oleh itu, peluang untuk melaksanakan reformasi pilihan raya menyeluruh ini merupakan peluang terbaik untuk menerima mandat dari rakyat untuk memerintah.

Pelaksanaan reformasi pilihan raya yang berani ini juga memberi isyarat bahawa YAB  tidak lagi terbuka kepada ugutan oleh elemen-elemen pelampau berhaluan kanan yang telah menyekat refomasi untuk Malaysia yang lebih baik.

YAB juga perlu menyelami hati nurani dengan meoyedari bahawa pelaksanaan reformasi ini akan memastikan YAB mendapat pengesahan dari rakyat bukan daripada mereka yang ingin merampas takhta politik YAB.

Dengan melaksanakan tanggungjawab moral ini, YAB secara efektif memenuhi syarat-syarat di bawah Perkara 114 Perlembagaan Persekutuan.

Merealisasikan Suruhanjaya Pilihan Raya yang menikmati sokongan dan keyakinan rakyat.

Akhir sekali, saya mengucapkan terima kasih kepada YAB sekurang-kurangnya kerana menyenaraikan refomrasi pilihan raya sebagai perkara yang memerlukan tindakan segera dan secara jujur berharap YAB akan melaksanakan lapan tuntutan yang dibuat oleh BERSIH 2.0 sebelum Pilihan Raya Umum Ke-13.

Adalah tidak bermoral dan haram bagi YAB untuk mengadakan PRU Ke-13 tanpa melaksanakan refomasi pilihan raya yang perlu bagi memastikan pilihan raya yang bersih dan adil.

Pilihan raya yang bersih dan adil merupakan prasyarat di dalam sistem demokrasi yang moden; ke arah mereleasasikan mandat sebenar daripada para pengundi untuk memilih kerajaan yang memerintah hari ini.

Oleh itu, saya ingin menyatakan bahawa jika YAB dan BN dipilih secara bebas dan adil sebagai kerajaan, maka menjadi tanggungjawab saya untuk berkhidmat sebagai pembangkang yang setia kepada negara.

Nurul Izzah Anwar
Ahli Parlimen Lembah Pantai
Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat

Agak-agak Mahathir berani tak nak pi mahkamah kali ni? .....

Posted: 02 Aug 2011 12:28 AM PDT

Dr Mahathir akan dipanggil jadi saksi perbicaraan Dr Ling

2011/08/02

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, akan dipanggil sebagai saksi pada perbicaraan bekas Menteri Pengangkutan, Tun Dr Ling Liong Sik, membabitkan penipuan pembelian tanah bernilai RM1.08 bilion berhubung skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Perkara itu berbangkit selepas Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Tun Abd Majid Tun Hamzah, yang mengetuai pasukan pendakwaan, menyoal saksi kedua Datuk Shaari Mahadi berkenaan sepucuk surat bertarikh 29 Jun 2002, yang ditulis Dr Ling kepada Dr Mahathir, iaitu Perdana Menteri ketika itu. Selepas mengemukakan soalan kepada Shaari yang juga bekas Pengarah Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) Shah Alam, Abd Majid memberitahu Hakim Datuk Ahmadi Asnawi yang mendengar perbicaraan, bahawa pihak pendakwaan akan memanggil bekas perdana menteri itu sebagai saksi membabitkan surat tersebut. Surat yang ditulis Dr Ling kepada Dr Mahathir itu adalah untuk memaklumkan rundingan antara Lembaga Pelabuhan Klang (PKA) dan Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) sudah diadakan berkenaan pembelian tanah berasaskan syarat yang dipersetujui JPPH Shah Alam.

Dr Ling, 68, didakwa dengan tuduhan pindaan (pertuduhan utama) menipu Kerajaan Malaysia dengan secara sengaja tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah kadar faedah tambahan kepada harga pembelian sekeping tanah yang berasaskan RM25 sekaki persegi (skp) iaitu RM1,088,456,000 sedangkan beliau tahu bahawa JPPH dalam menentukan nilai kadar RM25 skp sudah mengambil kira kadar kupon/faedah.

Beliau juga didakwa dengan dua tuduhan pilihan (pindaan) iaitu menipu dan dengan secara sengaja tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri berkenaan kadar faedah tambahan itu walaupun mengetahui JPPH Shah Alam sudah mengambil kira kadar kupon/faedah. - BERNAMA


Mangsa Muhyiddin seterusnya ....

Posted: 01 Aug 2011 11:18 PM PDT

Najib mungkin mangsa Muhyiddin seterusnya selepas Pak Lah

Siapa tahu, Perdana Menteri kelima, Tun Abdullah Ahmad Badawi hanya satu penggal memegang jawatan itu. Bukan kerana kalah dalam pilihanraya tetapi atas desakan bertubi-tubi 'orang' Tun Mahathir supaya meletak jawatan sebagai Perdana Menteri.

Antara yang memainkan peranannya ialah Tan Sri Muhyiddin Yassin apabila beliau membuat desakan itu secara terang-terangan dalam mesyuarat tertinggi Umno.

Kenapa Muhyiddin berbuat demikian? Semuanya kerana melihat betapa lemahnya Pak Lah mentadbir negara. Pak Lah turut dikaitkan menjadikan menantunya sebagai orang penting di pejabat perdana menteri.

Selepas ditekan, Pak Lah tanpa kerelaannya meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri dan mengadakan peralihan kuasa terhadap penggantinya iaitu anak didik harapan Tun Mahathir iaitu Datuk Seri Najib Razak.

Disangka cerah pagi sampai ke petang, namun tiba-tiba tanpa disangka oleh pencatur kepimpinan Umno-BN, kenaikan Najib sebagai PM dilihat lebih mendatangkan mudarat kepada Umno-BN.

Najib semakin tidak disukai

Dilihat pentadbiran Najib telah gagal menangani isu Bersih 2.0 dengan baik sehingga tercetusnya keganasan polis terhadap rakyat Malaysia yang menyebabkan Umno-BN menerima tempiasnya.

Dipetik dari Harakahdaily, Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, amat malang sebagai seorang perdana menteri apabila beliau gagal menunjukkan sikap negarawannya berhubung isu demontrasi dan tuntutan Bersih.

Katanya, sewajarnya sebagai seorang perdana menteri, beliau boleh mengatasi isu ini dengan mudah sahaja kerana tuntutan Bersih hanya lapan sahaja, bukan lapan ratus atau lapan ribu.

Namun Najib mengambil sikap untuk berhadapan dengan rakyat sendiri menerusi cara keganasan seperti mana yang dirakamkan oleh berbagai media alternatif.

"Malah saya beranggapan isu tidak perlu tunaikan tuntutan Bersih ini sengaja dicipta oleh pihak dalaman Umno sendiri yang ingin menjatuhkan Najib sebagai perdana menteri kerana mereka sudah bosan dengan tingkah laku beliau mutakhir.

Rosmah liabiliti Najib

Isteri kesayangan sepatutnya menyokong si suami sebagai PM dan tidak sesuka hati mencampuri urusan si suami.

Tidak seperti isteri PM sebelum ini, Datin Seri Rosmah Mansur lebih licik dalam mencaturkan kedudukan beliau sendiri dalam pentadbiran Najib.

Pelbagai kontroversi dicipta Rosmah yang menyebabkan Najib kelemasan dalam skandal yang tercipta.

Isu cincin berharga RM24 juta, beg tangan RM1 juta dan sikap isterinya ketika membeli belah di luar negara telah mengundang persepsi buruk terhadap pentabdiran negara dan ramai orang Umno yang tidak menyukainya.

Langkah Najib menjalankan misi turun padang secara individu dilihat cuba membaiki reputasi buruk beliau dan isteri sehingga ada usaha pihak tertentu mahu menjatuhkannya dari jawatan PM.

Tak mustahil, Muhyiddin yang dulunya mendesak Pak Lah meletak jawatan, kini Najib akan menjadi mangsa seterusnya. Sudah tentu inilah peluang keemasan Muhyiddin mahu merasa jawatan PM sebelum Umno-BN terkubur selepas PRU-13.

Cursing Malay : Terus Terang

Cursing Malay : Terus Terang


Cerpen 02 - Ayam Percik dan Sirap Bandung Special

Posted: 02 Aug 2011 08:11 PM PDT

Malek merenung jam di tangannya."Dah pukul 4 lebih ni?Mana dia tak balik-balik lagi?" fikirnya.
Perut dah berbunyi.Takkan nak tibai air kosong aje.

Di dalam kepala dia masih lagi terbayang keenakan ayam percik yang selalu dijual setiap kali Ramadhan datang.Dengan kuahnya yang manis dan ayamnya yang lembut,Malek selalu tertanya-tanya ke mana ayam percik itu menghilang setiap kali Ramadhan tamat.

Apa yang paling digemarinya setiap kali pasar Ramadhan di rumahnya mula beroperasi adalah minuman bandung yang saling tak tumpah macam air batu campur. Tapi seperti biasa,mana hilangnya penjual-penjual makanan dan minuman kegemarannya itu setiap kali bukan bulan puasa...entahlah,dia sendiri tak tahu ke mana hala tuju mereka.

Pintu rumah diketuk.Malek senyum. Rahman dah pulang membawa juadahnya.Malek bingkas bangun membuka pintu."Macam mana Man?Ada tak gua punya ayam percik?" sapa Malek."Jangan la risau...ada ni.." jawab Rahman.

"Terbaik!" Malek pantas menyambar plastik di tangan Rahman lalu terus duduk di meja makan.

"Aku pelik la dengan kau Lek,kau bukannya makan minum apa pun dari pagi tadi,hisap rokok pun tak...baik kau puasa aje,lagipun sekarang dah 4 lebih dah ni..3 jam aje lagi.Alang-alang baik kau puasa.." tegur Rahman.

"Ek eleh...kau puasa?Sejak bila pulak kau pandai bersyarah bagi nasihat agama ni?" tanya Malek sambil menghirup bandung merah pekat yang sejuk dan segar.

"Rugi la...aku memang dah set dari pagi tadi tak puasa.Kau pulak sanggup tunggu aku balik dari pasar..tak makan apa-apa tak minum apa-apa...tah la Lek..pelik la kau ni.." jawab Rahman.

"Puasa ke tidak itu antara aku dengan Tuhan.." jelas Malek sambil mata memandang ke atas.

"Tapi kau dah libatkan aku...aku dah le tak puasa..kau pulak camni.." sambung Rahman.

"Camni camne?Cuba kau jelaskan sket.." Malek agak berang nadanya.Tangannya masih lagi bergerak mencubit daging ayam yang lembut sambil pantas disuapkan ke mulut.

Rahman pandang muka Malek tajam."Aku dah banyak dosa,tapi kau dah tambah dosa aku ni...walaupun aku tak buat apa yang Tuhan suruh aku buat...tapi aku tak nak la jugak dosa orang lain kena kat aku sekali.."

"Apa benda kau merepek ni bro?" tanya Malek,makin jelik.

"Aku memang tak puasa.Aku gi pasar ramadhan beli makanan untuk aku,kau nak pesan.Aku balik,kau terus batalkan kau punya puasa semata-mata sebab aku dah balik bawak makanan untuk kau.." jelas Rahman.

Sambung Rahman,"Kau macam mencabar Tuhan pulak.Sepanjang hari kau puasa..tiap2 kali lepas balik pasar Ramadhan kau batalkan puasa kau...dengan makanan yang dijual untuk bukak puasa..." Malek diam merenung ayam perciknya yang tinggal tulang."Aku bukan sengaja Man...ni dah macam tabiat aku...dah berapa lama aku camni...20 tahun lebih rasanya.."

"Apa yang berat sangat dekat kau nak tahan 3 jam lagi?"tanya Rahman."Apa pasal kau pulak nak menasihatkan aku padahal kau dari subuh langsung tak puasa?" herdik Malek.Rahman diam.

"Bro,lu ada lagi rokok?" tanya Malek pada Rahman."Nah.." kata Rahman mengeluarkan sepaket rokok dari poketnya.

"Cantik..." kata Malek sambil tangan mencapai lighter.Rokok diletak dibibir.Pemetik api dipetik.Zaaasss!Api panjang menyala."CILAKA!TERBAKAR BIBIR AKU!ARGHH!PEDIH SIOT!ARGH!PEDIH!PEDIH!"

Malek minum segelas air kosong untuk membasahkan bibirnya.."Kau ke ubah setting api ni jadi paling kuat?" tanya Malek sambil menepuk2 bibirnya."Tah..Tuhan ubah kot.." kata Rahman berlalu pergi masuk ke dalam biliknya.

"Pedih siot!Tak sedap la hisap rokok camni!" jerit Malek.


RAKYAT MARHAEN

RAKYAT MARHAEN


Were the Scorpene costs deliberately understated to take the heat off Najib?

Posted: 02 Aug 2011 09:44 PM PDT

Were the Scorpene costs deliberately understated to take the heat off Najib?Amid accusations the government was shafting taxpayers with another dodgy transaction, the Defence ministry received an additional RM493.3 million in allocations this year, justifying the increase was needed to maintain the country's two Scorpene submarines.
The additional amount raises the ministry's total budget to whopping total of RM11 billion. "The main purpose is to maintain our Scorpene submarines as that expense was not included in the budget," the Star quoted Defence Minister Ahmad Zahid Hamidi as saying.
Indeed, Ahmad Zahid has much to explaining to do. The submarines were purchased in 2002 when Najib Razak was the Defence minister and this is 2011, how come in the 9 years the submarines have been on the defence list of hardware, no-one had bothered to factor in the cost for maintaining the said equipment? Would it not be prudent to have foreseen the cost of maintenance and prepare early?
Read More / Baca Lagi >>

‘Western media no purveyors of truth’

Posted: 02 Aug 2011 09:43 PM PDT

Mahathir snubs Western journalists for being no better than those they criticise.

PETALING JAYA: Former prime minister Dr Mahathir Mohamad has knocked Western journalists off their "moral high ground", saying they, too, are not above sidelining human rights to serve their own interests.
His latest blog post referred to the high-profile telephone hacking scandal in the United Kingdom, which involved British tabloid, News of The World.
The 168-year-old paper, owned by powerful media mogul Rupert Murdoch, was forced to shut down after its journalists were accused of being engaged in phone hacking and police bribery.
Read More / Baca Lagi >>

Yong attacked over ‘phantom voters’

Posted: 02 Aug 2011 09:42 PM PDT

Former senator Dr Chong Eng Leong has offered his assistance to any institution or group wanting to rid the electoral rolls of phantoms voters.
KOTA KINABALU: Political activist Dr Chong Eng Leong, already under attack by ex-chief minister Harris Salleh for his outspokeness over the illegal immigrant issue, has now trained his guns on another former Sabah chief minister.
This time Chong, a former senator, alleged that Yong Teck Lee, who is now in the opposition ranks with his Sabah Progressive Party (SAPP), was a beneficiary of phantom voters in Likas, during the 1999 general election.
"Yong, you were not a victim of phantom voters in Likas, you were not the scapegoat – you got their votes and for this it was not your fault but it was what BN wanted.
Read More / Baca Lagi >>

Musa keeps Rosmah happy and Shafie out

Posted: 02 Aug 2011 09:41 PM PDT

Chief Minister Musa Aman's extensive reach in Sabah makes him an almost invincible opponent to allies and enemies alike.
LAHAD DATU: Musa Aman has ultimate control over the state's economy, security and soil. He is Chief Minister, Finance Minister and Sabah Umno chairman.
It is a concentration of power, without oversight and unprecedented, in a state government. It was unheard of prior to the Umno-led Barisan Nasional' s takeover of the state administration.
It also explains Musa's controlling reach in the extraction and export of logs from Sabah's forests. Timber was once Sabah's goldmine.
According to timber industry insiders, there are no other "real" players anymore. There's only Musa and his proxies.
Read More / Baca Lagi >>

Kematian misteri 10 pekerja SFC di Bakun

Posted: 02 Aug 2011 09:40 PM PDT

Penduduk tempatan percaya kejadian berlaku akibat perbuatan 'penunggu' di kawasan Empangan Hidroelektrik Bakun.
BELAGA: Kematian 10 pekerja 'Sarawak Forestry Corporation' (SFC) yang terlibat dalam operasi memindahkan binatang liar yang tinggal di kawasan yang hampir ditenggelami takungan air empangan Bakun kini dianggap satu kejadian misteri.
Ketika pihak berkuasa belum dapat mengesahkan sama ada punca kematian itu akibat kencing tikus, penduduk tempatan pula percaya kejadian berlaku akibat perbuatan 'penunggu' di kawasan Empangan Hidroelektrik Bakun.
Kes terbaru membabitkan seorang pekerja SFC, Larry Kiding, 28, yang tiba-tiba jatuh sakit selepas menyertai operasi memindahkan binatang liar yang tinggal di kawasan yang hampir ditenggelami takungan air empangan Bakun.
Read More / Baca Lagi >>

Guan Eng: ‘Not anti-Chinese or Malay, only anti-graft’

Posted: 02 Aug 2011 09:39 PM PDT

Lim said BN needed to make up its mind on which race he was supposedly marginalising. — file pic
GEORGE TOWN, Aug 3 — Penang Chief Minister Lim Guan Eng questioned today how he could be both anti-Chinese and anti-Malay as alleged by MCA and Umno, pointing out instead that he was only anti-corruption instead. "Before this, they (Umno) claimed that I was anti-Malay and had sidelined them (the Malays), now they (MCA) said that I am anti-Chinese for not giving contracts to the Chinese.
Read More / Baca Lagi >>

Kerajaan BN perlu jelaskan perlantikan Syarikat Britain untuk Kempen Media Haram

Posted: 02 Aug 2011 09:37 PM PDT

Sarawak Report telah mendedahkan bahawa Kerajaan Persekutuan dan Sarawak telah melantik sebuah firma penerbitan TV dan komunikasi strategik Britain, FBC Media untuk menjalankan kempen media secara haram bagi mempromosikan dasar-dasar mereka.

Blog tersebut mendedahkan bahawa FBC Media dibayar sebanyak RM15 juta setahun oleh Kerajaan Sarawak.  Ini berikutan pendedahan Saifuddin Nasution, Setiausaha Agung KEADILAN di Parlimen bahawa Kerajaan Persekutuan menerusi Pejabat Perdana Menteri telah membayar sebanyak RM57.68 juta kepada FBC Media antara tahun 2008 dan 2009 sementara RM42 juta lagi dibayar untuk "Public Affairs and Government Services and Strategic Communication, Public Relations and Press Outreach" mengikut bajet tambahan terkini.
Read More / Baca Lagi >>

Duit raya Felda sekadar 'gula-gula'..RM 200-RM400 setahun ..!! Saham RM5.46 seunit..siapa dapat..???

Posted: 02 Aug 2011 09:35 PM PDT

KUALA LUMPUR, 3 Ogos: Pemberian duit raya berjumlah RM42.6 juta oleh Felda kepada peneroka hanyalah 'gula-gula' di sebalik sejumlah besar unit saham yang dinikmati pegawai Felda.
Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman (gambar) yakin penberoka yang menerima insentif kecil ini tidak tahu mengenai unit saham yang diterima pegawai Felda ini.
Sebelum ini, Felda menerusi anak syarikatnya, Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd membeli Malayan Sugar Manufacturing Co Sdn Bhd (MSM) yang sebelum ini dimiliki oleh Raja Gula, Tan Sri Robert Kuok.
Read More / Baca Lagi >>

Kod "71" : Gadai keselamatan negara demi secebis kertas undi

Posted: 02 Aug 2011 09:33 PM PDT

PETALING JAYA, 3 Ogos: Keselamatan negara kita akan tergadai sekiranya rakyat asing boleh menjadi warganegara dalam masa beberapa jam sahaja, malah dibenarkan untuk mendaftar sebagai pengundi.
Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP Tony Pua (gambar) berkata, berdasarkan bukti-bukti tentang penipuan yang sedang berlaku dalam senarai pengundi, pilihan raya umum ke-13 akan datang bakal menjadi pilihan raya paling kotor dalam sejarah Malaysia, lapor Roketkini.
Katanya, penipuan terbaru terbongkar apabila Malaysiakini melaporkan bahawa pemastautin tetap (PR) rakyat asing telah dibenarkan mendaftar sebagai pengundi.
"Malah yang lebih mengejutkan ialah dalam masa empat jam sahaja, status pengundi baru yang menimbulkan kecurigaan itu telah ditukar daripada pemastautin tetap kepada warganegara Malaysia, mengikut pangkalan data Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)," katanya di sini hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

PSM6 didakwa, mohon dibicarakan

Posted: 02 Aug 2011 08:42 PM PDT

Enam aktivis PSM yang dibebaskan daripada tahanan mengikut Ordinan Darurat minggu lalu telah didakwa di Mahkamah Sesyen Butterworth kerana memiliki dokumen subversif.

Pendakwaan dibuat mengikut Seksyen 43 Akta Pertubuhan ataupun pertuduhan pilihan Seksyen 48 (1) akta yang sama.Read More / Baca Lagi >>

Ramadhan, jauhi dari menjadikan ia bulan 'makan-makan'

Posted: 02 Aug 2011 08:30 PM PDT

Oleh WAN NORDIN WAN YAACOB
Ramadhan datang lagi menjenguk umat Rasulullah s.a.w buat sekian kali.Kali inhttp://4.bp.blogspot.com/_xOyvDdm1cDE/SN24FV1DYeI/AAAAAAAAAiU/tZxwwWQqWek/s400/Asma+rojak.jpg datangnya seperti kehadiran Ramadhan tahun-tahun sebelumnya.Sering disebutkan Ramadhan adalah bulan nikmat, Ramadhan juga bulan pengampunan.
Bagi yang menghayatinya, maka akan datangnya hikmahnya bulan pengampunan ini dengan nikmat iman dan ketaqwaan.


Ayat 183 Surah Al Baqarah bermaksud " Wahai orang yang beriman! Diwajibkan kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas yang terdahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa".
Read More / Baca Lagi >>

Kelantan – wujudkah sistem ekonomi Islam?

Posted: 02 Aug 2011 08:28 PM PDT

Oleh Dinsman
Membaca sekali lagi buku "Kepemimpinan Tok Guru Nik Aziz Mengikut Pandangan Sarjana Kepemimpinan Besar Sepanjang Zaman" karangan Prof Shaharhttp://1.bp.blogspot.com/_BoJRANmrloo/TUa7KcVvqDI/AAAAAAAAAC8/w4HrNvLAoR0/s1600/nik.jpgir Mohamad Zain, kerana satu keperluan untuk bercakap mengenainya di suatu majlis Persatuan Anak-Anak Kelantan di Perantauan (Perakan), ada beberapa perkara ingin saya timbulkan.
Kepemimpinan Tok Guru Nik Aziz di Kelantan bukan hanya terbatas kepada bidang-bidang dakwah, pentadbiran dan tarbiyah Islamiyah sahaja, tetapi juga merangkumi bidang ekonomi dan perniagaan. Kata Shaharir:"Nik Aziz sebenarnya mempunyai pemikiran ekonomi keIslamannya yang tersendiri, selain daripada mengutamakan ekonomi kebahagiaan daripada ekonomi pembangunan (yang diperolehnya menerusi tafsirannya sendiri terhadap beberapa ayat al-Quran sesuai dengan taraf ulamanya), yang setengahnya telah cuba dilaksanakan dengan batas-batas kudrat politik, kewangan dan ilmu yang ada padanya. Pemikiran ekonominya yang agak berlainan dengan sarjana-sarjana ekonomi Barat dan bahkan sarjana Islam lain sekalipun, ialah tentang konsep pembangunan, takrif ekonomi serta konsep kemiskinan dan strategi memperbaiki keadaannya." (hal.34)
Read More / Baca Lagi >>

'Mereka mendengar kata tuan mereka'

Posted: 02 Aug 2011 08:26 PM PDT

Oleh SAFAR JUMAAT
TINDAKAN Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu mengarahkan peguam memfailkhttp://mstar.com.my/archives/2009/5/26/mstar_berita/mat%20sabu.jpgan saman terhadap Polis DiRaja Malaysia (PDRM), ekoran kenyataan Pengarah Keselamatan Dalam Negeri, Dato' Saleh Mat Rashid adalah satu keputusan yang cukup baik.
"Jumpa di mahkamah" sebenarnya lebih tepat daripada berbahas dalam akhbar yang tidak ada kesudahan. Polis mungkin mendapat kerjasama erat dari media arus perdana dan RTM1, manakala Mohamad Sabu hanya mengharapkan simpatisan dari blogger yang sedia bekerjasama dengannya selain Harakah.
Read More / Baca Lagi >>

Pakatan to unveil 'alternative' Budget 2012

Posted: 02 Aug 2011 08:26 PM PDT

Pakatan to unveil 'alternative' Budget 2012Pakatan Rakyat today said  its alternative Budget for 2012 will be announced in October ahead of the government's Budget 2012.
Describing the alternative Budget as crucial, parliamentary Opposition Leader Anwar Ibrahim said it would give the people and the business community an opportunity to evaluate PR's policies as opposed to BN's.

"Budget 2012 by Pakatan Rakyat is another important economic document offering the people and business sector an opportunity to evaluate the differences in economic approach between us and Barisan Nasional," he told a press conference after chairing the first session of 'Economic Discussion on the Orange Book' in Shah Alam.

The discussion, attended by economists, market analysts, bankers, workers union representatives and consumer activists, focused on matters pertaining to immediate steps to control rising inflation and measures to help Malaysians burdened by it.
Read More / Baca Lagi >>

MACC slammed for 'dancing to UMNO's tune'

Posted: 02 Aug 2011 08:23 PM PDT

MACC slammed for 'dancing to UMNO's tune'Kelantan has slammed the Malaysian Anti-Corruption Commission for being UMNO's spokesman, over a statement on the recent conclusion by the Commission that the state government was free of corruption.

Yesterday, it was reported that MACC's Kelantan branch announced the PAS-led government to be free of corruption.

This involved allegations by UMNO that there were corrupt practices involving state officials in the Ladang Rakyat and Bazar Tok Guru issues.

"There is no element of corruption in the Bazar Tok Guru issue and we reject the allegation that we did not any work on the case. If there had been corruption and abuse of power, we will go in, but to date nothing (substantive) is found," Kelantan MACC director Nasaruddin Mohd Noor told Malay daily Sinar Harian.
Read More / Baca Lagi >>

More 'instant Malaysians' discovered after IC scam

Posted: 02 Aug 2011 08:22 PM PDT

More 'instant Malaysians' discovered after IC scamAfter the revelation yesterday by several blogs and portals including Harakahdaily about a non-citizen registered as a voter - only to find the person's status changed to 'Malaysian citizen' hours later, a PAS division has discovered many similar cases.
Right: "Rita" and "Saifuddin", among Malaysia's latest citizens since yesterday

According to the division's deputy chairman, Mismah, a voter in Ijok whose status had been listed as a permanent resident holding a MyPR red card on the National Registration Department's website before it changed to a blue MyKad, is not the last person to be that lucky.
Read More / Baca Lagi >>

The Ugly Muslim: Racist ads dishonour Ramadan, not just the Chinese

Posted: 02 Aug 2011 08:20 PM PDT

The Ugly Muslim: Racist ads dishonour Ramadan, not just the ChineseMedia Prima Bhd was forced to axe a controversial series of Ramadan commercials on its 8TV channel following heavy public criticism and claims that the advertisements were racist in nature.
Media Prima chief operating officer Ahmad Izham Omar announced the decision after coming under heavy fire from the public. He also tried to deflect criticism by asking people to "chill" and not to "overanalyse" the commercial, which advises non-Muslims how to behave during Ramadan. Released as a public service announcement on 8TV, the three commercials depict a socially-inept "Chinese" girl eating in public, wearing revealing clothing and being loud and obnoxious during the Muslim fasting month.
The advertisements then suggest that non-Muslims refrain from such behaviour while in public, urging them to "please understand and respect the significance of Ramadan".
Read More / Baca Lagi >>

Kod "71" : PR jadi warganegara, kospirasi terancang - PAS

Posted: 02 Aug 2011 08:12 PM PDT

KUALA LUMPUR, 3 Ogos: Dewan Pemuda PAS yakin penemuan dan pendedahan penduduk tetap (PR) yang didaftar sebagai pengundi dan kemudiannya ditukar menjadi warga negara bukanlah kesilapan teknikal seperti dijelaskan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), namun ia adalah satu konspirai terancang.

Pengerusi Pemulihan Demokrasi & Mobilisasi Pemuda PAS Malaysia, Suhaizan Kaiat berkata, jika ia kesilapan teknikal, mana mungkin boleh berlaku sepantas itu dan mlibatkan bukan seorang penduduk tetap, malah ribuan lagi.

"Memang tak logik la kalau kesilapan teknikal. Benda sebesar tu boleh silap, bukan satu pulak tu tapi beribu.
Read More / Baca Lagi >>

Isu MyPR-MyKad: DAP juga duga PRU-13 paling buruk dalam sejarah

Posted: 02 Aug 2011 08:10 PM PDT

KUALA LUMPUR, 3 Ogos — DAP, satu lagi Pakatan Rakyat melahirkan kebimbangan sambil mendakwa Barisan Nasional (BN) mendaftar pekerja-pekerja asing dan pemastautin tetap sebagai pengundi menjelang pilihan raya umum ke-13, yang dijangka diadakan selepas Aidilfitri.
Perikatan itu mendakwa mereka mempunyai bukti menunjukkan pemastautin tetap sudah muka diberi taraf kewarganegaraan dalam usaha mendaftar mereka sebagai pengundi.
Kepimpinan Pakatan Rakyat akan mengadakan sidang media petang ini bagi membuat pendedahan terbuka.
Dalam laporan The Malaysian Insider awal pagi ini, PAS mendakwa Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menukar status kewarganegaraan dalam kadar yang cepat sambil menyifatkan ia dilakukan oleh "sindiket" yang dilindungi BN demi mengekalkan kemenangan pada pilihan raya umum ke-13.
Read More / Baca Lagi >>

Wan Azizah: Minta jauhkan saya jadi seperti Rosmah

Posted: 02 Aug 2011 08:08 PM PDT

Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail berkata, rakyat Malaysia tidak akan melihat beliau membeli-belah di luar negara seperti sesetengah isteri para menteri.

Ditanya sekiranya beliau mungkin akan kerap membeli-belah di luar negara sekiranya Anwar menjadi perdana menteri, Wan Azizah berkata, "minta jauhkanlah saya jadi seperti Rosmah."
Read More / Baca Lagi >>

Mengelabah : SPR nafi penduduk tetap didaftar sebagai pengundi

Posted: 02 Aug 2011 06:34 PM PDT

Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia menafikan penduduk tetap (PR) telah didaftarkan sebagai pengundi.

Sebaliknya, kata pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Yusof kesilapan itu mungkin berpunca akibat kecuaian teknikal Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

NONE"Saya fikir senarai nama PR di laman web JPN adalah senarai lama yang belum dikemaskini," kata Abdul Aziz dalam SMS kepada Malaysiakini malam semalam.

Katanya, hanya rakyat Malaysia yang boleh memohon untuk mendaftar sebagai pengundi.

"PR tidak dibenarkan kecuali Kementerian Dalam Negeri meluluskan permohonan mereka sebagai rakyat Malaysia. Jika tidak permohonan mereka sebagai pengundi secara automatik akan ditolak oleh sistem saringan SPR selepas menyemak status mereka dengan sistem JPN - Agency Link Up System (Alis)," katanya.

Namun, kata Abdul Aziz SPR akan mempamerkan daftar pemilih tambahan yang dikeluarkan setiap empat bulan untuk tatapan umum selama seminggu.
Read More / Baca Lagi >>

SPR patut lupakan sistem biometrik

Posted: 02 Aug 2011 06:21 PM PDT

Haji Abdul Subky Latif

Cadangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk memperkenalkan sistem biometerik sebagai alternatif kepada penggunaan dakwat kekal patut dilupakan.
Tidak ada parti pembangkang sebagai pelanggan utama kepada SPR yang bersetuju dengan cadangan itu sekali pun ia satu sistem berteknologi canggih.
Penolakan pembangkang itu disokong pula oleh setiap yang menyokong gerakan Bersih 2.0 yang menuntut diadakan reformasi a tau transformasi sistem dan perjalanan pilihan raya di negara ini.
Sekali pun jentera biometrik itu dapat menjamin ia dapat mengesan apa yang hendak dikesan bagi mengelakkan penyelewangan, tetapi faktor kelemahan makhluk bernama manusia yang sentiasa terdedah kepada segala tipu daya, jadi punca utama penggunaan sistem biometrik itu ditolak.
Read More / Baca Lagi >>

Siapa di keliling Ku Li…?

Posted: 02 Aug 2011 06:16 PM PDT

Zaini Hassan

3 OGOS — Dalam beberapa minggu ini timbul cerita mengenai Tengku Razaleigh Hamzah a.k.a Ku Li.
Beliau selama ingatan kita sejak beberapa tahun ini, tidak begitu dipedulikan, baik musuh atau kawan. Tiba-tiba beliau muncul semula.
Pihak-pihak tertentu mengangkat putera raja Kelantan itu sebagai presiden sebuah NGO baru bernama Angkatan Amanah Merdeka (Amanah), menggunakan perkataan "angkatan" seiras Angkatan Perpaduan Ummah (APU) — gabungan antara PAS dan Semangat 46 dulu.
Apa tujuan mereka mempergunakan Ku Li? Apa motif pertubuhan baru ini? Apakah ia mahu menyaingi dengan Perkasa; atau ia adalah satu lagi Perkasa tapi dalam komposisi berbilang kaum?
Apakah akhirnya Perkasa dan Amanah akan bergabung dan membentuk sebuah parti politik?
Apakah Ibrahim Ali mahu bergabung dengan Ku Li? Tidak mustahil kerana Ibrahim pun dikenali sebagai orang kuat dan pengikut setia Ku Li.
Read More / Baca Lagi >>

Misteri PM gentar mempertahankan 1 Malaysia..!!!

Posted: 02 Aug 2011 06:11 PM PDT

3 OGOS — Hari ini kita membaca kenyataan bahawa PM kita gentar mempertahankan konsep 1 Malaysia. Sedangkan kita lihat, petanda dan symbol 1 Malaysia di serata tempat. Di lapel kot dan baju ada symbol 1 Malaysia. Si tukang buat badge jadi kaya kerana membekal badge dan lencana 1 Malaysia. Di corong TV, hasil kerja kuat Menteri Penerangan, kita di lambakkan dengan cenderamata 1 Malaysia.
Maka, mana mungkin sesiapa gentar mempertahankan 1 Malaysia?
Mungkin kita jadi gentar sebab orang Umno , parti yang di ketuai oleh PM kita, mengalami tekanan kelam kabut serta tidak karuan fikiran mereka. Bayangkan, semenjak 1981 dan berkemuncak pula dari 1988 apabila Umno baru di ujudkan, orang Umno hanya ada satu sahaja paradigm, iaitu bercakap segala gala nya dari sudut kepentingan orang Melayu.
Read More / Baca Lagi >>

The 13th General Election Will Be The Dirtiest Election In Malaysia's History

Posted: 02 Aug 2011 06:01 PM PDT


The rumours have been swirling intensely for the past few months that the Barisan Nasional (BN) is registering foreign workers and permanent residents as voters for the coming general election. Various parties have given eye-witness accounts of vans from the National Registration Departments (NRD) heading to remote areas to conduct discreet registration exercises.
In May 2011, PKR Ampang Member of Parliament, Zubaidah Kamaruddin had also surfaced a letter allegedly written by UMNO Hulu Selangor to the Home Minister to grant citizenship to a list of 2,000 foreign workers with the pretext that they will vote for BN in the upcoming elections.
However, it was the reports in Malaysiakini yesterday providing hard-evidence that foreign permanent residents have been granted voting rights in Malaysia. What was perhaps more shocking was that within a matter of 4 hours, the status of the dubious new voters were immediately changed from permanent residents to citizens of this country in the NRD database. Essentially, these foreigners first secured their permanent residency, then became a voter and subsequently granted their citizenship.
Read More / Baca Lagi >>