Nuffnang

Pengikut

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Kalau Anak Jantan bebaskan SPR dan Jentera Kerajaan dari cengkaman waktu pilihanraya

Posted: 28 Jun 2011 06:40 PM PDT

Kalau Anak Jantan Bertanding di Pilihanraya - Najib


Najib berkata keadaan tersebut tidak boleh selesai di jalanan kerana kuasa politik ditentukan rakyat dan jika mereka benar-benar mempunyai keberanian ingin berjuang untuk rakyat, mereka perlu bertanding dalam pilihan raya.

"Jika kamu ada keberanian, lawanlah (dalam) pilihan raya. Jika tidak berani, apa saya boleh buat, buatlah di jalanan, (dan) anda perlu hadapi akibatnya," katanya.

"Pada pembangkang (Pakatan Rakyat) bila mereka melihat kita terus bergerak ditambah pula kemenangan pada pilihan raya kecil yang lalu dan pilihan raya negeri Sarawak, jadi bagaimana mereka mahu merampas momentum ini sebab momentum ini ada pada kita.

"Mereka buat kesimpulan untuk mendapatkan kuasa dengan mengadakan Himpunan BERSIH 2.0, bukan untuk serahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong atau mahu sistem pilihan raya yang adil tapi nak buat huru-hara.

"Waktu pilihan raya, kalau anak jantan yang sebenar bila pilihan raya, bertandinglah . . . kalau berani, kalau bukan anak jantan buatlah di jalanan dan berdepan dengan undang-undang," katanya ketika merasmikan Perhimpunan Agung Tahunan Parti Progresif Penduduk (PPP).


Kalau Najib anak jantan...masuk bertanding pilihanraya bebaskan polis dan Spr dari cengkaman, tanpa guna dana kerajaan, tanpa guna ejensi2 kerajaan, tanpa monopoli TV3, Utusan dan RTM..

Dan ikut seperti mana pilihanraya di negara-negara maju;

Pilihanraya Umum Turki baru-baru ini..

Pilihanraya di Turki dan keadilan pilihanraya di Malaysia, cuba anda bandingkan.
Maklumat dipetik dari tweeter YB Saifuddin Nasution.

Perkara pertama;

Kebebasan Media.

"Pru turki-capaian media kpd semua parti, election board benarkan semua rapat umum, pemerhati antarabangsa diizinkn ...tiada FRU berlegar! Malaysia?"

Perkara kedua;

Kerjasama Pihak Polis.

"Rapat umum Pru turki cuma perlu maklum kat polis, polis hadir dan kawal lalulintas, tak payah permit! Rapat umum AK Parti hadir ratusan ribu"

Perkara ketiga;

Tiada Penyalahgunaan Jentera Kerajaan.

"Tiada penggunaan jentera dan media kerajaan untuk kempen, election board akan batal kemenangan jika berlaku pelanggaran.Tiada "u help me i help u!"

Perkara keempat;

Projek Mee Segera Tidak Dibenarkan

"Election board tak benarkan umum projek kerajaan sepanjang tempoh kempen!"

Perkara kelima;

Semua Parti Berhak Untuk Berkempen di TV.

"Sempat ikuti kempen parti2 pembangkng, Parti Has, Parti Saadet dan Parti chp melalui siaran tv ...terangkn manifesto masing2 ...RTM,TV3 ???"

bersih rally 271207 01Kenyataan perdana menteri itu tersasar kerana Pakatan sememangnya akan bertanding dalam pilihanraya umum ke-13, malah itulah nadi utama segala aktiviti parti politik.

Namun pada masa sama, Pakatan, sebagai sebuah gagasan "anak jantan", mahukan sebuah pilihanraya yang bersih dan adil, justeru, ia memberi sokongan bulat kepada Perhimpunan BERSIH 2.0.

BERSIH 2.0 adalah anjuran pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan termasuk gabungan pelajar Islam dan Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim).

Pengerusi BERSIH, Ambiga Sreenevasan beberapa kali mengundang parti komponen BN untuk bersama-sama dalam gerakan bagi memperkasakan Suruhanjaya Pilihanraya namun pelawaan itu ditolak.

Oleh kerana itu, amat mudah untuk pemimpin seperti Najib menyerang BERSIH sebagai kononnya forum pembangkang untuk mencetuskan huru-hara.

Dalam ucapannya semalam, Najib juga merujuk kepada kemenangan BN di Sarawak sebagai bukti "momentum" atau rentak memenangi pilihanraya ada ditangan BN.

Sebenarnya Pakatan melipatgandakan kemenangannya dari tujuh kerusi kepada 15 kerusi dalam pilihan raya Sarawak April lalu.

Pilihan raya itu juga memaksa Ketua Menteri Abdul Taib Mahmud untuk mengumumkan tempoh persaraan beliau selepas pemerintahan 30 tahun yang dibelit dengan dakwaan rasuah dan penyelewengan kuasa.

Jangan lupa kemenangan Pakatan itu diraih walaupun BN menguasai segala jentera kerajaan, media arus perdana dan dikatakan menabur wang ringgit untuk mengekalkan majoriti dua pertiganya.

NONEWalaupun menang, jumlah undi untuk BN di Sarawak merosot kepada 54.5 peratus berbanding 62.9 peratus pada pilihanraya negeri sebelumnya.

Justeru, janganlah dibanggakan sangat kemenangan BN di Sarawak.

Najib juga mendakwa BN tidak pernah memanipulasi pilihan raya sepertimana yang didakwa Pakatan Rakyat.

"Kalau kata pilihan raya ini tidak adil kenapa kita nak serah Selangor, kenapa nak serah Pulau Pinang, kenapa PAS boleh perintah 20 tahun di Kelantan.

"Kalau kata kita manipulasi pilihan raya sudah tentu semua negeri akan jadi milik BN, kita tidak manipulasi pilihan raya tapi kita didokong rakyat," kata Najib.

Alasan lapuk yang diguna pakai sejak zaman Tun Dr Mahathir Mohamad ini mudah dijawab.

azlanTsunami politik yang melanda Malaysia tahun 2008 menyebabkan segala undi pos, pengundi hantu dan amalan-amalan lain tidak cukup untuk menongkah arus sokongan luar biasa rakyat terhadap Pakatan.

Kotak-kotak undi pos dan pengundi hantu hanya memadai untuk mengurangkan jurang sokongan yang diperolehi oleh calon-calon Pakatan di Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan, namun tidak cukup untuk menafikan mereka kemenangan.

Namun begitu, di Perak, majoriti tipis Pakatan membolehkan Umno cepat-cepat merampas semula negeri itu kerana tiga wakil rakyat Parti Keadilan Rakyat dan DAP sanggup lompat keluar diselubungi dakwaan menerima ganjaran lumayan.

NONEOleh itu penguasaan Pakatan di beberapa negeri tidak harus dijadikan contoh untuk menghalalkan SPR sebagai sebuah badan bersih dan berkecuali ataupun dakwaan BN tidak pernah memanipulasi proses pilihanraya.

Hakikat ialah pilihanraya di negara ini sentiasa dibayangi oleh masalah ketelusan undi pos dan pengundi hantu.

Pada zaman Mahathir, fenomena itu diburukkan lagi dengan pemberian kerakyatan kepada warga asing untuk membolehkan mereka mengundi BN di Sabah.

Kini projek IC Sabah dikatakan menular di Semenanjung selain masalah pemindahan pengundi dari satu kawasan ke kawasan lain.

Berlatar belakangkan semua ini, tidak harus timbul keraguan dalam tekad pembangkang mahukan sebuah SPR yang berwibawa, justeru sokongannya kepada BERSIH 2.0.

Pada masa sama "kejantanan" Pakatan untuk menghadapi Umno-BN pada PRU akan datang tidak juga perlu diragukan.

Persoalannya adakah Najib dan Umno anak jantan yang sanggup bertanding secara adil, tanpa menguasai media arus perdana, dan tanpa menggunakan kemudahan awam serta dana rakyat untuk menyogok pengundi.

Jika jawapan adalah YA, kami yakin penganjur BERSIH tidak akan keberatan untuk membatal gerakan mereka.
Ada berani Najib?


MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


BERSIH - Kenapa mengaitkan soal pemberontakan terhadap Yang Dipertaun Agong? - DSAI

Posted: 28 Jun 2011 10:45 PM PDT

Umno cuba mengalih pandangan daripada isu 'penipuan sistem pilihan raya bersih' dan mengaitkan soal pemberontakan terhadap Yang Dipertuan Agong.

KLANG: Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi pendiriannya untuk menyertai perhimpunan Bersih 2.0 yang dijadualkan pada 9 Julai ini.

"Saya akan ikut serta dalam perhimpunan nanti…..," katanya ringkas selepas menyampaikan ucapannya dalam "Wacana Ekonomi 'Integriti Penjawat Awam" di Dewan Hamzah disini hari ini.

Perhimpunan Bersih yang mendapat pelbagai tentangan parti politik lain sehingga berlakunya beberapa tangkapan ke atas pemimpin Pakatan Rakyat dan Parti Sosialis Malaysia (PSM) sebelum ini diadakan serentak dengan himpunan Pemuda Umno dan Perkasa yang dirancang pada hari yang sama.

Menurut Anwar, Umno cuba mengalih pandangan daripada isu 'penipuan sistem pilihan raya bersih' dan mengaitkan soal pemberontakan terhadap Yang Dipertuan Agong.

Beliau berkata selain daripada isu itu, Umno mahupun kerajaan menggunakan alasan perhimpunan Bersih untuk menangkap pemimpin Pakatan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Ops Lalang?

"Sama ada perhimpunan ini akan menyamai Ops Lalang itu bukan perkara utama tetapi Umno tak jawab isu iaitu penipuan sistem pilihan raya. Maka mereka kaitkan perhimpunan Bersih ini dengan komunis, pemberontakan terhadap Agong dan timbul pula isu kristian membiayai perhimpunan ini.

"Kami minta izin dan laluan agar perhimpunan ini aman tapi kerajaan guna alasan Bersih untuk tangkap dan dera orang seperti yang berlaku kepada pimpinan PSM.

"Mereka reka alasan untuk tekan kebebasan," katanya ketika ditanya pemberita sama ada perhimpunan Bersih akan menyamai Ops Lalang yang berlaku pada 1987.

Menurut Anwar, jaminan diberi oleh Pengerusi Bersih, Datuk Ambiga Sreenevasan bahawa perhimpunan itu akan mengikut prosedur yang ditetapkan.

Malah objektif utama Bersih agar pilihan raya adil dan bersih dijalankan akan tercapai dengan memorandum itu diserah dengan selamat kepada Agong.

"Penyerahan memo akan memberi kesan kepada tuntutan Bersih. Kita perlu bekerja keras untuk monitor pilihan raya diadakan secara bersih pada semua peringkat," kata Ahli Parlimen Permatang Pauh itu.

Pemimpin gagal tunjuk contoh baik

Ditanya mengenai perbelanjaan penyelenggaraan kediaman rasmi Perdana Menteri dan timbalannya yang mencecah RM48 juta, Anwar menyifatkan pemimpin gagal menunjukkan contoh yang baik kepada rakyat.

Ujar Anwar, ketika rakyat sedang menghadapi tekanan ekonomi, pemimpin gagal mengambil sikap bersederhana. Sementara itu, Ahli Parlimen Rantau Panjang dan juga Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat Siti Zailah Mohd Yusof mengemukakan soalan mengenai kos penyelenggaraan kediaman rasmi Perdana Menteri dan timbalannya.

Mengulas jawapan bertulis di Dewan Rakyat semalam, Ahli Parlimen Kota Raja dan juga Timbalan Ketua Muslimat PAS Pusat Dr Siti

Mariah Mahmud berkata, RM48 juta dibelanjakan antara tahun 2006 hingga 2010 bagi kerja penyelenggaran kediaman kedua-dua pemimpin negara itu.

"Sebanyak RM3.5 juta lagi dibelanjakan untuk kerja baik pulih, RM10.2 juta bagi bil elektrik dan RM1.9 juta untuk bil air," katanya.


Share this story
0 2 0Email2Share Previous StoryFirst papal tweet heralds Vatican websiteMore stories by Fazy Sahir
•Karikatur Hina Islam: PAS mahu Utusan, Umno didakwa
•Kemelut 2 KP JKR: JPA perlu jelaskan
•Syabas gagal selenggara air dengan baik
Explore topics
Akta Keselamatan Dalam Negeri, Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Pakatan Rakyat, Parti Sosialis Malaysia, Wacana Ekonomi 'Integriti Penjawat AwamPlease mind your language when making comments. Should you post something derogatory, offensive or otherwise break the law, we reserve the right to remove the comment. We also appreciate reports of abuse from our readers.
Close Forgot password?Please put in your email: Send me my password! Close message

Login •This blog post•All blog postsSubscribe to this blog post's comments through...
•••• RSS Feed
Subscribe via email
Subscribe Subscribe to this blog's comments through...
RSS Feed
Subscribe via email
Subscribe
Follow the discussion Comments

Logging you in...
Close Login to IntenseDebate
Or create an account
Username or Email: Password: Forgot login?
OpenID Cancel Login
Close WordPress.com Username or Email: Password: Lost your password?
Cancel Login
Close Login with your OpenID
Or create an account using OpenID
OpenID URL: Back Cancel Login
Dashboard | Edit profile | Logout •Logged in as Admin Options
Disable comments for this page
Save Settings


You are about to flag this comment as being inappropriate. Please explain why you are flagging this comment in the text box below and submit your report. The blog admin will be notified. Thank you for your input.
There are no comments posted yet. Be the first one! Post a new comment
Enter text right here! Comment as a Guest, or login:
Login to IntenseDebateLogin to WordPress.comLogin to TwitterfacebookLogin to OpenIDGo back
Go back
Share on Facebook
Connected as (Logout)
Email (optional)
Not displayed publicly.

Tweet this comment
Connected as (Logout)
Email (optional)
Not displayed publicly.

Name Email Website (optional)

Displayed next to your comments.

Not displayed publicly.
If you have a website, link to it here.
OpenID URL Comment as a Guest or login using OpenID

Posting anonymously.

Tweet this comment

Submit Comment Subscribe to None Replies All new comments Comments by IntenseDebate


Enter text right here! Reply as a Guest, or login:
Login to IntenseDebateLogin to WordPress.comLogin to TwitterfacebookLogin to OpenIDGo back Go back
Share on Facebook
Connected as (Logout)
Email (optional) Not displayed publicly.
Tweet this comment
Connected as (Logout)
Email (optional) Not displayed publicly.
Name Email Website (optional) Displayed next to your comments.
Not displayed publicly.
If you have a website, link to it here.
OpenID URL Comment as a Guest or login using OpenID
Posting anonymously.
Tweet this comment
Cancel Submit Comment Subscribe to None Replies All new comments
Loading IntenseDebate Comments...
Leave a Reply Cancel replyYour email address will not be published. Required fields are marked *
Name *
Email *
Website


Ads – side top

Don't walk away from democracy

Letters from readersOp-EdLetters from readers
30% job allocation for women vs 1% for the disabled
Waging war? The charge simply doesn't stick!
State should stop fueling tensions over Bersih rally
Sit down with the EC once more, then decide on rally
MIC Youth a bunch of idiots
Op-EdTo Bersih or not to Bersih?Minimum wages now, not policiesA campaign of courageBersih crackdown shows Umno fears rakyatFair treatment for all religious communitiesBahasaSabah & SarawakBahasa Malaysia
Anwar ulangi pendirian sertai Himpunan Bersih
PAS Selangor mahu tanding 20 kerusi Dun
Nasrudin: Ada pihak mahu huru-harakan Himpunan Bersih
Nurul: 'Ambil tindakan terhadap Omar Din'
Min Young Song pelajar praktikal, bukan ejen CIA
Sabah & Sarawak'Allow people to voice their views''No' to proposal for Native Land commissionMojuntin breaks his 'fast-to-death'Sarawak timber industry in jeopardy'Insulted' DAP wants an apologyRecommended (3)

Here's a pick of stories enjoyed by FMT readers this week:[FMT RAW] Bersih denies it's anti-govtRahim: 'Pengorbanan' kami berbaloiDr M blames media for racial polarisationArrest Ibrahim now before it's too lateKu Li: Sultan cannot remove MBPoor Penang Malays want moreI was made a scapegoat, says sacked IAEA envoyPekida: 'Kami bukan gengster, kami tolong Melayu'
Polls
The July 9 Bersih rally:

Will provide good sideshow but with no real result
Is a waste of time; I will join Perkasa or Umno Youth rally
Is for a good cause; I will participate
Is an opposition agenda; organisers should be punished
Is an illegal assembly; I will stay home


View Results

DISCLAIMER: These polls are not scientific and reflect the opinions of only those FMT readers who have chosen to participate.
Loading ...Cartoon 2011
Facebook Activity
Facebook Fans
Youtube Widget

BERSIH 2.0 : KL akan ditutup mulai 8 mlm Jumaat 8/7

Posted: 28 Jun 2011 10:06 PM PDT

Jarak radius 10km dari pusat bandar Kuala Lumpur akan ditutup dan sekatan polis akan dibuat mulai Jumaat malam 8 Julai.

Jadi pandai-pandai lah korang cari jalan yer. ...

Tindakan terdesak Najib umPORno

HENTIKAN TEKANAN PADA PERHIMPUNAN BERSIH

Petaling Jaya, 29 Jun 2011 – Sungguh mengaibkan. UMNO dan BN yang telah mengurus negara hampir selama 54 tahun, masih menggunakan pendekatan ugutan dan menakut-nakutkan rakyat bagi menghalang Perhimpunan BERSIH.

Segala ancaman dan tekanan pemerintah BN terhadap aktivis perhimpunan ini adalah manifestasi dari ketakutan dan kecemasan melulu mereka kepada keberanian rakyat dalam menyatakan ketidakpuasan hati mereka terhadap sistem pilihanraya negara ini. Lojiknya, selepas sekian lama mentadbir negara dan sistem pilihanraya pula memang dijalankan secara telus dan adil, BN dan UMNO seharusnya menerima pandangan dan suara rakyat ini secara jantan dan berjiwa besar.

Kritikan rakyat terhadap kaedah pilihanraya diurus di negara ini terlalu banyak rasionalnya. SPR sendiri berulang kali menyatakan bahawa sistem yang ada memang banyak kelemahannya. Malah, mengakui tidak berupaya memperbaikinya berasaskan peruntukan undang-undang yang sedia ada. Lebih jauh, persepsi rakyat kini, SPR bukan sahaja banyak kelemahan, malah amat ketara menunjukkan sikap memihak dan gagal mengurus undi rakyat secara telus, adil dan meyakinkan.

KEADILAN kesal terhadap tindakan menyekat dan menangkap para aktivis Perhimpunan BERSIH yang sedang dilakukan sekarang. KEADILAN juga kecewa dengan kaedah pihak berkuasa dan instrumen pemerintah yang menggunakan pendekatan melabel kelompok rakyat yang menyokong perhimpunan secara aman.

Lebih buruk, ada pula media pendokong UMNO yang menggunakan pendekatan ekstremis agama dan rasis dalam usaha mereka menyekat suara rakyat ini. Dalam hal ini tindakan pemerintah menahan 30 aktivis PSM serta menuduh mereka cuba menghidupkan semula ideologi komunis adalah tindakan terburu-buru dan cemas yang melulu.

KEADILAN menyokong tuntutan Perhimpunan Bersih yang dirancang teliti supaya berlangsung secara aman pada 9 Julai ini. Adalah menjadi hak asasi rakyat untuk Kenyataan Media Ketua Penerangan Halaman 2/2 berhimpun secara aman dan menyuarakan hasrat mereka sesuai dengan apa yang ada di dalam perlembagaan. Kenyataan Pengerusi SUHAKAM, Tan Sri Hasmy Agam yang telah menyeru pihak berkuasa membenarkan Perhimpunan Bersih ini seperti yang diperuntukkan dalam perlembagaan adalah amat dipersetujui dan disokong.

Lapan Tuntutan Perhimpunan Bersih itu adalah suara hati nurani rakyat yang sudah sekian lama disuarakan melalui pelbagai saluran. Sekiranya ia dilaksanakan sepenuhnya, sudah pasti negara dapat mewujudkan sistem pemilihan kepimpinan negara yang lebih utuh, dipandang tinggi oleh rakyat dan dihormati masyarakat antarabangsa. Ini akan mewujudkan budaya masyarakat madani (civilized society) ke arah negara yang lebih maju, adil dan makmur.

Anehnya, jika pilihanraya yang bersih akan menguntungkan kesemua pihak – pemerintah dan yang diperintah, mengapa pula UMNO terlalu takut dengan pilihanraya yang bersih?

Dr Muhammad Nur Manuty
Ketua Penerangan

Fatwa dari Mufti baru umPROno : HARAM pakai baju BERSIH - Hishamuddin

Posted: 28 Jun 2011 09:37 PM PDT

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein hari ini berkata adalah satu kesalah bagi mana-mana individu yang memaki baju yang berkaitan dengan aktiviti haram.

Justeru, tangkapan ke atas mereka yang memakai baju BERSIH 2.0 oleh polis adalah betul.

"Jika kemeja-T BERSIH berhubung kait dengan aktiviti haram, maka memakainya adalah juga haram," katanya kepada wartawan.

STONE ; hahaha ini dia Tok Mufti baru umPORno.

14 ditangkap kerana berkemeja BERSIH

Posted: 28 Jun 2011 09:26 PM PDT

Empat belas aktivis politik pagi ini ditahan di Sungei Siput, Perak, ketika mengedarkan bendera Malaysia di sebuah pasar.

Semuanya kerana gara-gara lapan daripada mereka memakai kemeja T BERSIH manakala rakan-rakannya pula memakai baju DAP yang tertera tema 'Ubah' pada waktu kejadian .

Aktivis itu mula mengunjungi pasar berkenaan kira-kira jam 9 pagi tetapi pihak polis tiba 15 minit kemudian dan mengheret mereka ke balai polis.

12 daripada mereka adalah ahli DAP dan dua lagi ahli PKR.

Antara mereka yang dicekup polis itu adalah ADUN Jalong Leong Mei Ming, ADUN Teja Chang Lih Kang dan Tan Kar Hing, setiausuha politrik kepada ahli parlimen Dr Lee Boon Chye.

Ketika dihubungi, Leong mengesahkan bahawa beliau ditahan tetapi belum diberitahu di bawah akta atau undang-undang mana mereka ditangkap.

"Kami diberitahu polis mendapat arahan daripada 'pihak atas' untuk tangkap sesiapa yang memakai kemeja T BERSIH," katanya - MKINI

Tunjuk bukti saya minta RM 1 juta - Datuk Johari

Posted: 28 Jun 2011 01:35 AM PDT

Oleh Shazwan Mustafa Kamal

KUALA LUMPUR, 28 Jun — Datuk Johari Abdul menuntut trio Datuk T menunjukkan bukti bahawa beliau pernah meminta 'ganjaran' RM1 juta sebagai bayaran untuk meninggalkan PKR selepas menonton rakaman video seks yang didakwa mirip Datuk Seri Anwar Ibrahim Mac lalu.

Justeru wakil rakyat dari Kedah ini mempertahankan beliau tidak pernah meminta sejumlah wang itu dan apa yang dikatakan trio Datuk T adalah tidak berasas sama sekali.

Ahli Parlimen Sungai Petani itu (gambar) memberitahu beliau telah memberitahu ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah, bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan bekas bendahari Perkasa Datuk Shuaib Abdul Lazim bahawa si pelaku dalam rakaman didedahkan 21 Mac lalu bukan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Satu klip video terbaru muncul di Internet hari ini menyerang kewibawaan Johari dengan mendakwa beliau ada meminta RM1 juta untuk dirinya dan juga lima Ahli Parlimen lain jika mahu mereka keluar PKR.

MENYUSUL LAGI

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


APA YANG DIREPEKKAN OLEH HARUSSANI INI?

Posted: 28 Jun 2011 07:00 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

APABILA rasa mahu kritik Harussani, terasa bersalah pula sebab dia bukan orang jahil tetapi terikut-ikut dengan rentak orang politik yang jahil. Rasa hormat bukan tidak ada pada Harussani, tetapi saya rasa lebih hormat lagi kepada orang yang tidak mengampu dan mengipas untuk hidup.

Di dalam isu Perhimpunan Bersih, saya tidak tahu di mana salahnya dari segi hukum Islam. Adakah salah dari segi hukum Islam berhimpun secara aman yang tidak diberikan permit atau lebih salah jika pihak berkuasa tidak memberikan permit? Mana lebih bersalah, seseorang yang terpaksa bersembahyang di luar masjid atau pihak masjid yang tidak membenarkan orang itu bersembahyang di dalam masjid?

Memang benar, sembahyang di luar masjid jika cukup syarat sah dan rukunnya maka tidak menjadi kesalahan, tetapi berdosa teramat besar pula kepada pihak masjid yang melarang seseorang itu bersembahyang di dalam masjid.

Kaedahnya sama dengan isu Perhimpunan Bersih. Tidak salah dari segi Perlembagaan jika berhimpun secara aman walaupun tanpa permit, tetapi amat malang jika perhimpunan itu tidak diberikan permit malahan lebih dahsyat lagi dilarang dengan kekerasan. Apa kata Harussani di dalam mengulas isu ini?

Malaysiakini melaporkan, "Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria menyifatkan Datuk S Ambiga dilihat cuba menjadi 'superhero' dengan tindakannya mengetuai penganjuran perhimpunan haram pada 9 Julai ini.

Beliau berkata dengan mengetuai perhimpunan yang tidak mendapat permit daripada pihak berkuasa itu, penganjur mahu mencari publisiti dengan menjatuhkan imej negara pada kaca mata dunia sekaligus akan mendapat publisiti.

NONE"Tindakan itu juga seolah-olah dia (Ambiga) mahu menjatuhkan imej kerajaan di luar negara dengan mengadakan perhimpunan yang tidak mendatangkan faedah," katanya ketika dihubungi Bernama di Ipoh hari ini (Malaysiakini).

Saya mahu tanya Harussani, apa jasa kamu untuk memulihkan sistem demokrasi khususnya di dalam sistem Pilihanraya di negara ini? Pernahkah kamu memberi hukum menurut Islam tentang banyak penipuan dan ketidakadilan yang dilakukan setiap kali diadakan pilihanraya? Sedangkan kes rampas kuasa di Perak, negeri Harussani sendiri beliau gagal memberikan hukum menurut Islam cara mereka merampas kuasa termasuk beberapa peristiwa di dalam Dun Perak. Mana suara dan ilmu kamu?

Justeru itu, jika ada insan lain yang sanggup ke depan menggantikan suara kamu yang telah bisu itu, jangan pula kamu menganggap dia sebagai `Super Hero'. Rakyat lah yang layak digelar `Super Hero' kerana tanpa rakyat yang berani menentang ketidakadilan, BERSIH pasti akan gagal hatta sesiapun pemimpinnya.

Harussani perlu menggunakan ilmu yang ada padanya untuk menilai sesuatu isu. Jangan membuat komen dan ulasan semata-mata berkitabkan Utusan Meloya atau TV 3 suku yang sememangnya ejen syaitan untuk memporakporandakan masyarakat. Harussani perlu merujuk kepada Al-Quran jika ingin memberikan komen, jika tidak kita akan menganggap beliau setaraf dengan Berahim Ali raja katak sahaja./wfauzdin.blogspot.com

BENGAPNYA RAJA KATAK NI

Posted: 28 Jun 2011 10:24 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

BETAPA bengapnya raja katak Berahim Ali yang mendakwa Perhimpunan Bersih adalah untuk menyelamatkan Anwar. Kalau sudah tidak ada hujah dan fakta, patutnya raja katak ini duduk diam-diam jangan buat kenyataan yang meloyakan seperti itu.

Apa lojiknya satu perhimpunan untuk berarak ke Istana Negara menyampaikan memorandum berkaitan sistem pilihanraya dengan menyelamatkan Anwar? Seandainya rakyat dikerah untuk berhimpun setiap kali Anwar dibawa ke mahkamah, mungkin ada lojiknya tuduhan raja katak tersebut.

Kalau Najib boleh menghimpunkan `sejuta' belia di Putrajaya, siap dengan berkata `belia akan pertahankan Putrajaya', lojik juga dikatakan perhimpunan itu untuk menyelamatkan Najib. Tetapi sejak dari Perhimpunan Bersih 1 tahun 2007 lagi, tiada sepatah pun nama Anwar disebut sepanjang perarakan. Begitu lah juga kesinambungan Perhimpunan Bersih 2.0 kali ini, tiada kena mengena dengan Anwar.

Sehubungan itu, raja katak tidak perlu bimbang jika tuntutan Bersih berjaya kerana sekiranya PR memenangi PRU akan datang belum tentu Anwar akan jadi PM. Bukankah Anwar mahu disumbatkan ke penjara? Atau, raja katak yakin Anwar tidak masuk penjara kerana tidak bersalah?

Apa pun yang pasti, samada PR berjaya menduduki Putrajaya atau tidak, raja katak akan tetap `disemadikan' di Pasir Mas di dalam PRU akan datang./wfauzdin.blogspot.com

BERSIH DITAJA OLEH KRISTIAN, PULAK DAH !! SIAPA KATA? UTUSAN LIDAH SYAITAN

Posted: 28 Jun 2011 01:06 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

SATU lagi tuduhan baru terhadap BERSIH setelah semuanya tidak berjalan. Seperti biasa akhbar yang menjadi Utusan dan lidah syaitan punya kerja. Kali ini dituduhnya Pertubuhan Kristian salurkan dana untuk BERSIH. Baca di sini.

"Biskop Katolik Dr Paul Tan Chee Ing hari ini mengecam apa yang dilabelnya sebagai tindakan "Hentam Kristian" berikutan laporan di Utusan Malaysia yang mendakwa dana bagi perhimpunan BERSIH 2.0 dibiayai oleh pertubuhan Kristian. Beliau yang juga presiden Catholic Bishops Conference of Malaysia berkata akhbar milik Umno itu seolah-olah mempunyai lesen bagi menerbitkan dakwaan liar serta tanpa bukti bagi mengeruhkan hubungan masyarakat Kristian dan Islam di negara ini." (Malaysiakini)

Ertinya, modal mereka kering kontang untuk menggagalkan Perhimpunan aman oleh BERSIH. Berbagai cara telah digunakan termasuk cara malam tadi di mana ada ugutan mahu mahu membakar Ibu Pejabat PKR di Tropicana. Ramai yang telah ditahan kerana memakai baju kuning BERSIH termasuk yang baca puisi berkaitan BERSIH.

Mereka sanggup mainkan sentimen kaumn dan agama demik mempertahan sang Penguasa. Pihak yang kita bantah, SPR terus membisu dan menjadi penonton `pergelutan' di antara kebenaran dan kebathilan ini, sedangkan mereka lah punca semua ini. Tidakkah mereka merasa berdosa? Tidak mungkin, ini adalah kerana mereka mempunyai jiwa yang terlalu kecil dan kehidupan mereka tidak ubah seperti robot.

Tidak masuk akal langsung perhimpunan BERSIH ini dibiayai. Rata-rata yang akan hadir nanti mereka semua gunakan wang poket sendiri. Mereka beli baju BERSIH bukan diberi percuma seperti baju 1 Malaysia atau `Patriot'. Justeru itu, akhbar Utusan lidah syaitan ini sudah sampai masanya untuk dikuburkan. Selagi ada akhbar pencacai yang pernah menghina hukum Allah ini, negara tidak akan aman./wfauzdin.blogspot.com

DI SEBALIK TEKANAN, 1 JUTA AKAN BERHIMPUN

Posted: 28 Jun 2011 12:14 AM PDT

' 1 juta rakyat hadir Bersih' dalam Suara Keadilan terbaru


Dengan tajuk '1 juta rakyat hadir Bersih', akhbar Suara Keadilan edisi terbaru mengupas persiapan perhimpunan aman oleh Gabungan Pilihan Bersih dan Adil (Bersih 2.0) yang bakal diadakan 9 Julai.

Menariknya, Suara Keadilan, kali ini tampil dengan keunikan tersendiri apabila latar muka depan dan belakang akhbar rasmi Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) itu, turut diwarna kuning- sesuai dengan tema Bersih.

Ia memuatkan kenyataan-kenyataan pimpinan Pakatan Rakyat berhubung himpunan tersebut, selain berita tentang komitmen puluhan Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang tekad untuk menjayakannya. Antaranya, Majlis Peguam Malaysia melalui kenyataan Presidennya, Lim Chee Wee.

Selain itu akhbar ini turut melapor kenyataan Timbalan Presiden KEADILAN, Azmin Ali yang mendakwa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sendiri mengakui wujudnya pengundi hantu ketika pilihan raya.

Turut dimuatkan temubual bersama Pengerusi Bersih 2.0, Datuk Ambiga Sreenevasan yang menegaskan bahawa kebebasan untuk berhimpun terkandung dalam perlembagaan negara.

Antara lain, Ambiga berkata pihaknya telah melakukan begitu banyak perbincangan dengan SPR supaya melaksana sistem pilihan raya yang lebih bersih dan adil, tetapi menemui jalan buntu.

Beberapa rencana menarik turut mengupas perihal Bersih- menyentuh halangan dan ketakutan melampau kerajaan Umno-BN terhadap tuntutan reformasi pilihan raya itu.

Selain tumpuan isu bersih, Suara Keadilan juga menyajikan isu panas politik semasa sepanjang minggu lalu. Antaranya kos penyelengaraan Scorpene yang meningkat lapan kali ganda, menjadi RM417 juta.

Belanja itu dimohon kementerian berkenaan ketika Perbahasan Rang Undang-Undang perbekalan Tambahan minggu lalu- yang memperuntuk sebanyak RM13 bilion untuk pelbagai kementerian.

Suara Keadilan turut menyiarkan perbelanjaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor yang membelanjakan RM17 juta untuk lawatan ke luar negara.

Turut didedahkan, perbelanjaan kediaman rasmi PM dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin berjumlah RM49 juta setahun seperti yang didedahkan di parlimen.

Akhbar terbitan tidak berkala ini juga menyiarkan berita mengenai kes akuan bersumpah penyiasat persendirian, P Balasubramaniam yang mengaitkan Najib dengan kes pembunuhan Altantuya yang ditutup peguam negara.

Dengan menyiarkan kenyataan Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua, beliau berkata usaha menutup kes itu bagi melindungi kepentingan pemimpin tertinggi negara ini.

Selain itu, turut dimuatkan penyelewengan wang zakat yang dilakukan menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom dan Pengarah Jawi, Datuk Che Mat Ali untuk membiayai kos guaman peribadi.

Ia menyusul kenyataan oleh bekas Mufti Wilayah, Datuk Md Hashim Yahya yang menegaskan bahawa penyelewengan wang zakat adalah berdosa besar dan harus diambil tindakan tegas./SK

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=16107


dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Dulu terhegeh-hegeh bantah,sampai buat laporan polis.Sekarang?pun terhegeh-hegeh juga suruh jangan guna!

Posted: 28 Jun 2011 06:08 PM PDT

dollah yankee -
Dulu ... mereka ini juga yang terhegeh-hegeh membantah bila kerajaan negeri pulau pinang mengharamkan penggunaan beg-beg plastik di-pasar raya dan kedai-kedai besar, sampaikan ada yang buat laporan polis.

GEORGE TOWN: 1 Jan (Bernama)
Gerakan Pulau Pinang meminta Kerajaan negeri berunding dengan pihak yang terbabit dalam industri plastik bagi mengadakan perancangan lebih baik sebelum menghentikan penggunaan plastik di negeri ini. Ketua Biro Alam Sekitar parti itu,...

Bernama - Malay 2011-01-01


Beg plastik: NGO buat laporan polis terhadap kerajaan Pulau Pinang

2011/04/15
GEORGE TOWN: Tiga pertubuhan bukan kerajaan di sini hari ini membuat laporan polis kerana mendakwa... 

Kah..Kah..Kah..
tetapi hari minggu kelmarin, mereka-mereka ini juga yang terhegeh-hegeh turun ke Rope Walk @ Lorong Kulit untuk berjumpa dengan peniaga-peniaga dan pengunjung-pengunjung di-sana dan memberikan 'biodegradable bags' percuma untuk menggalakan supaya lebih peka dan mesra alam.

Chitttttt...poodaahhhh... apa? lu orang ingat orang-orang Penang tak tau kah,ingat rakyat Penang bodoh kah yang kerajaan negeri PR sekarang sudah haramkan penggunaan beg plastik sejak 1 januari 2011 lagi?

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Bid to thwart Bersih rallies Down Under

Posted: 28 Jun 2011 08:44 PM PDT

The Malaysian Students Department Australia issues a warning on its website.

PETALING JAYA: The government has warned Malaysian students in Australia against joining Bersih rallies in that country.
In a statement posted on its website, the Malaysian Students Department Australia (MSDA) said it would, with the cooperation of Australian authorities, take action against rally participants under "applicable laws".
The statement, labelled "Important Reminder", was posted on June 24.
"Students in Australia are advised against being involved in the Bersih 2.0 rally on July 9, 2011, in any location in Australia," it said.
"The organizing of such assemblies and the involvement of Malaysian students in them will discredit the name of Malaysia in the eyes of the Australian citizens."
Read More / Baca Lagi >>

Bersih 2.0: Tangkapan pra kejatuhan Umno BN

Posted: 28 Jun 2011 08:42 PM PDT

KUALA LUMPUR, 29 Jun: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan tangkapan aktivis Bersih adalah pra kejatuhan Umno BN.
"Sempat saya membaca berita-berita online tanah air di sini, semakin ramai penyokong Bersih 2.0 ditahan.
"Saya mengira kerajaan masih belum belajar dari kejatuhan kerajaan-kerajaan di Timur Tengah," ujarnya melalui Twitter.
Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan menegaskan bahawa tangkapan dan kekerasan tidak akan menakutkan rakyat.
"Tangkapan-tangkapan ini hanyalah pra kejatuhan Umno Barisan Nasional," katanya.
Beliau sebelum ini menyokong himpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan pada 9 Julai ini.
Sehingga semalam, lebih 80 orang ditahan polis kerana memakai baju Bersih 2.0 mahupun mengedar risalah berkaitan.

More Bersih-related arrests

Posted: 28 Jun 2011 08:41 PM PDT

Two Perak state reps and party members have been arrested for publicly showing support for Bersih.

KUALA LUMPUR: The number of arrests in connection with the Bersih 2.0 rally has mounted with 14 more people being hauled up by the police in Sungai Siput this morning. Among them were DAP-Jalong assemblywoman Leong Mee Meng and PKR-Teja assemblyman Chang Lih Kang.
The group had just started distributing miniatures of the national flag in the Sungai Siput market at 9am today when police entered the area 15 minutes later. Eight members of the group were clad in the yellow Bersih T-shirts while the rest wore DAP's red Ubah T-shirts.
"The police ordered us to stop distributing the flags because we were supporting Bersih which isn't allowed," Leong told FMT when contacted.
Read More / Baca Lagi >>

Bersih 2.0 : Chang Lih Kang, 13 lagi ditahan polis kerana pakai baju Bersih

Posted: 28 Jun 2011 08:40 PM PDT

SUNGAI SIPUT: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Teja, Chang Lih Kang bersama 13 yang lain ditahan polis kerana memakai baju T Bersih pagi tadi.
Kesemua mereka kini ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah Sungai Siput. Turut ditahan Adun Jalong, Leong Mee Meng.
Pagi tadi, polis menahan mereka ketika mengedar kan bendera Malaysia kepada orang ramai di sini, sambil menuntut ahli parlimen Sungai Siput, Dr Michael jeyakumar dibebaskan dari lokap polis Seberang Jaya, Pulau Pinang.
Ketika dihubungi, Lih Kang mengecam sekeras-kerasnya tindakan polis tersebut.
"Saya mengecam sekeras-kerasnya tindakan polis kerana tidak menghormati perlembagaan. Mereka tahan tanpa sebarang sebab. Hak berhimpun adalah termaktub dalam perlembagaan.
Read More / Baca Lagi >>

Analysts fear riots from Bersih rally

Posted: 28 Jun 2011 08:38 PM PDT

Riot police prepare to fire tear gas at Bersih demonstrators, November 10, 2007. — Reuters pic
KUALA LUMPUR, June 29 — The July 9 Bersih rally is causing concern in two political analysts, who fear it may be used by unsavoury elements to create full-scale riots in the city. Prof Dr Ahmad Atory Hussain of Universiti Sains Malaysia said it takes just a small section of the crowd, which organisers expect to be in the hundreds of thousands, to spark chaos.
"The organisers might say the assembly will be peaceful, but one individual is all it takes to cause mob behaviour," the sociologist was quoted in a Bernama Online report.
Read More / Baca Lagi >>

Utusan: PAS gesa bawa ke Majlis Raja-Raja

Posted: 28 Jun 2011 08:37 PM PDT

KUANTAN, 29 Jun: PAS Pahang menggesa dan menaruh harapan besar pihak berkuasa agama untuk memanjangkan isu insiden penyiaran karikatur bertajuk "Kekeliruan Kes Rogol" yang menyeleweng daripada ajaran Islam sebenar ke Mesyuarat Majlis Raja-Raja Melayu untuk dipertimbangkan semoga tindakan yang berkesan dapat diambil bagi memelihara kesucian agama Islam dan kesejahteraan hidup rakyat.

Perkara itu dimaklumkan dalam satu memorandum bantahan oleh seluruh ahli jawatankuasa PAS Pahang mengenai insiden yang dicetuskan oleh akhbar milik Umno, Utusan Malaysia dua minggu lepas kepada Pejabat Mufti Pahang yang diterima oleh Datuk Seri Wan Wahid, Timbalan Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pahang, semalam. (Gambar)
Read More / Baca Lagi >>

Rakyat Terjerut: Harga Ikan Dan Ayam Naik Melambung...lagi mahal lagi baik...!!!

Posted: 28 Jun 2011 08:14 PM PDT


Sejak dua minggu lalu, kebanyakan peniaga bahan keperluan di beberapa pasar mendakwa berlaku kenaikan harga terutama barangan mentah di pasar khususnya ikan dan ayam.

Tinjauan ke Pasar Chow Kit mendapati, harga ayam meningkat 50 sen hingga RM1 sekilogram yang dijual pada harga RM8 atau RM8.50 sekilogram berbanding RM7.50 sekilogram sebelum ini.

Malah, lebih mengejutkan harga ikan kembung yang dijual pada harga RM6 sekilogram meningkat sehingga 100 peratus iaitu pada harga RM12 sekilogram sejak tiga hari lalu.Read More / Baca Lagi >>

Pemberian wang ehsan hina Dewan Rakyat

Posted: 28 Jun 2011 08:13 PM PDT

KUALA LUMPUR, 29 Jun: 'Wang ehsan' yang diberikan kepada Kerajaan Negeri Kelantan dan Terengganu merupakan satu penghinaan kepada Dewan Rakyat, kata Datuk Kamaruddin Jaffar (PAS-Tumpat).
Bercakap sewaktu membahaskan Rang Undang-undang (RUU) Petroleum (Cukai Pendapatan) Pindaan 2011, di Dewan Rakyat malam tadi, Kamaruddin berkata ia kerana wang ehsan itu tidak pernah diluluskan di Dewan Rakyat.
"Kalau kita kaji Datuk Seri Yang Dipertua, dalam akta petroleum ini, ada istilah-istilahnya. Yang tidak ada istilah 'wang ehsan'.
"Apa-apa tindakan yang kerajaan buat, yang Petronas buat, yang tidak ada dalam peruntukan rang undang-undang termasuk (pemberian) wang ehsan, itu bercanggah dengan undang-undang yang kita luluskan.
"Tidak ada pun wang ehsan yang kita (ahli parlimen) luluskan kepada mana-mana negeri," katanya.
Sehubungan itu katanya, pemberian kerajaan melalui pemimpin Umno atas nama wang ehsan adalah satu penghinaan kepada Parlimen.
Read More / Baca Lagi >>

Rakyat diminta berjimat tapi pemimpin boros

Posted: 28 Jun 2011 08:09 PM PDT

KUALA LUMPUR, 29 Jun: Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak, Drs Khalil Idham Lim mempersoal kewajaran kos perbelanjaan lawatan rasmi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor dari 2008 hingga 2011 berjumlah RM17,118,650.58 kerana kos sedemikian satu bentuk pembaziran wang rakyat.
Katanya, Perdana Menteri yang selalu mengeluarkan nasihat kepada rakyat supaya berjimat telah melakukan sesuatu yang bukan sesuatu teladan yang baik.
"Jika boleh kita buat analogi yang mudah, kos umrah ziarah ialah RM5,000 bagi menampung kos selama 2 minggu , dan jika seorang itu pergi umrah untuk 6 kali dalam setahun dengan harga semasa pakej tersebut, jika empat tahun berturut-turut pergi umrah jumlahnya baru mencecah lebih kurang RM120,000," ujarnya dalam satu kenyataan.
Katanya, analogi tersebut merupakan sifir mudah untuk rakyat tahu bagaimana pemimpin berbelanja dengan begitu boros wang rakyat yang sepatutnya dijaga dengan adil.
Read More / Baca Lagi >>

Mengapa PM, TPM bermewah dengan wang rakyat

Posted: 28 Jun 2011 08:07 PM PDT

KUALA LUMPUR, 29 Jun: Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) melahirkan rasa terkejut dan kesal di atas tindakan kerajaan Malaysia membelanjakan hampir RM49 juta setahun untuk membiayai kos kediaman rasmi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.
Timbalan ketuanya, Mohamad Suhaimi Abdul Aziz mempersoalkan mengapa kerajaan sanggup membelanjakan berjuta ringgit setahun semata-mata untuk kos kediaman pemimpin-pemimpin negara.
Katanya, dalam keadaan bebanan kos sara hidup yang meningkat, dengan kenaikan harga minyak petrol, kenaikan kadar tarif eletrik, kenaikan harga barang-barang keperluan, Perdana Menteri dan timbalannya pula sanggup hidup bermewahan dengan duit rakyat.
Dalam keadaan demikian, soalnya patutkah kerajaan menarik balik subsidi yang sepatutnya dimiliki rakyat sedangkan kehidupan pemimpin negara dalam keadaan serba selesa.
Read More / Baca Lagi >>

Wang rakyat dibazirkan, perbadanan kaut untung

Posted: 28 Jun 2011 08:05 PM PDT

KUALA LUMPUR, 29 Jun: Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) kesal dengan pembaziran yang berlaku di kediaman rasmi Perdana Menteri dan timbalannya yang bernilai lebih RM48.7 juta setahun.
 "DPPWP hairan, kenapa sehingga ke hari ini kerajaan masih menyewa bangunan-bangunan pejabat termasuk kediaman rasmi pemimpin negara di Putrajaya daripada Perbadanan Putrajaya," kata  Ketua penerangannya, Riduan Mohd Nor.
Tambahnya, sedangkan selama ini mereka mencanangkan seantero dunia bahawa Putrajaya adalah Projek Kerajaan Barisan Nasional yang menggunakan wang rakyat.
Malah, katanya urusan penyelenggaraan dan baik pulih bangunan-bangunan itu juga ditanggung oleh kerajaan bukannya Perbadanan Putrajaya.
Read More / Baca Lagi >>

BERSIH 2.0 : Negara akan hilang RM1bilion, kata menteri...kena songlap lebih RM 30 bilion tak pe...!!!!

Posted: 28 Jun 2011 08:03 PM PDT

ng yen yen pc 150611 facebookPerhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai ini bakal menyebabkan negara kehilangan lebih RM1 bilion daripada sektor pelancongan, kata Menteri Pelancongan Datuk Seri Dr Ng Yen Yen.

Beliau berkata, keadaan tidak menentu akibat perhimpunan itu boleh merencatkan kehadiran pelancong sekaligus mengurangkan jumlah pendapatan sepertimana yang dicatat pada tempoh sama tahun lepas iaitu RM6 bilion melalui perbelanjaan oleh 2.2 juta pelancong.

"Berdasarkan statistik, ketibaan pelancong antarabangsa pada bulan Julai 2010 adalah sebanyak 2.2 juta dengan perbelanjaan sebanyak RM6 bilion.

"Jika perhimpunan itu telah kurangkan 20 peratus daripada pendapatan tersebut, kita sudah kerugian RM1.2 bilion, yang mana ini akan dirasai oleh semua pihak dalam industri," katanya kepada pemberita selepas pertemuan bersama 16 pemimpin organisasi yang terlibat dalam industri pelancongan di Kuala Lumpur, semalam.
Read More / Baca Lagi >>

Bersih 2.0 : PSM dakwa tahanan wanitanya dikasari di lokap

Posted: 28 Jun 2011 08:02 PM PDT

NONEParti Sosialis Malaysia (PSM) mendakwa beberapa anggota wanitanya yang ditahan di lokap polis Kepala Batas sejak Ahad lalu dikasari dan diberi layanan buruk serta dinafikan hak melawat oleh keluarga mereka.

Ahli Jawatankuasa Pusat PSM V Selvam (kiri) berkata beliau menerima aduan daripada 14 tahanan wanita bahawa keadaan di penjara semasa tahanan reman mereka yang dijangka berterusan hingga 2 Julai ini adalah sebegitu buruk.

Selvam mendakwa seorang daripada tahanan itu juga 'ditolak dan diludah' manakala seorang lagi yang dikenali sebagai G Pakialetchumy mendakwa dia disepak pada bahagian kakinya.

Katanya, seorang tahanan lagi P Jody yang meminta air minuman tetapi diberitahu supaya minum air daripada mangkuk tandas di lokap itu.
Read More / Baca Lagi >>

The Greek austerity measures: Why the BN's Last Grab must be stopped

Posted: 28 Jun 2011 07:54 PM PDT

The Greek austerity measures: Why the BN's Last Grab must be stoppedThe Greek Parliament is debating whether to approve the latest austerity measures before it gets the next round of funding from the International Monetary Fund and the European Union. The plan involves increasing taxes and cutting public sector spending in order to raise more funds through various measures.
Some 14.32 billion euros in public spending is due to be cut while at the same time raising 14.09 billion euros from various taxation schemes over the next five years. For those who are interested to know how tough IMF austerity measures are, the following are some of the latest measures being proposed (source: BBC).
Taxes to be increased
Read More / Baca Lagi >>

My friend, Ibrahim Ali

Posted: 28 Jun 2011 07:54 PM PDT

My friend, Ibrahim AliMy friend Ibrahim Ali seems to be in the limelight most of the time. Watching from a distance, with great amusement at his antics really makes my day. Not a day goes by, without him scheming and plotting, always looking for the ultimate controversy that will seal his reputation as the Number One clown in the country. He does know what is going on though. He gets his kick from being able to tickle the nation. He doesn't care too much about reputation and his hit-and-run tactics serves him well.
But he is also a great asset in the grand scheme of things. Before we condemn him, we should look at the big picture. His employment of reverse psychology has worked well. It has catapulted him into the Hall of Fame. He is the only politician that has the attention of everyone in this country. Not even Najib enjoys half the kind of 'popularity' he projects.
Read More / Baca Lagi >>

Waging war? The charge simply doesn't stick!

Posted: 28 Jun 2011 07:53 PM PDT

Waging war? The charge simply doesn't stick!The way the PSM members were arrested and accused reminds us of the proverb, "Give a dog a bad name and hang him."
That's what the police have done. They resurrected the communist bogey and concocted the myth of waging war against the king and hoped that these ludicrous accusations will stick. Unfortunately, the accusations are far-fetched and come across as scandalous and out-right lies.
The PSM is a grassroots party dedicated to socialism and to the peaceful attainment of goals that would bring benefits to the marginalized and helpless members of the Malaysian community. Their concern for the welfare of the Orang Asli, their struggle for the urban poor, their solidarity with the homeless, their unwavering support for the evicted, their demand for decent basic wages for the largely exploited labour class, all this speaks eloquently to justify their existence in the political area.
They have never been opportunistic and did not abandon the constituency that did not support the party. They struggled on, in spite of their electoral losses and remained faithful to their chosen constituency. It is this perseverance that paid off for Dr Jeyakumar Devaraj who ultimately defeated Dato Seri Samy Vellu and captured the Sungai Siput parliamentary constituency in 2008.
Never at any point did PSM ever root for the Communist Party. The PSM's ways are based on peaceful attainment of their objectives whereas the Communist Party is associated with armed struggle. The way of violence is anathema for the PSM.
Read More / Baca Lagi >>

Bersih a dirty word and free and fair elections are taboo

Posted: 28 Jun 2011 07:52 PM PDT

Bersih a dirty word and free and fair elections are tabooWe have just finished a wonderful holiday in Malaysia. Except for a few things, like the toilets and the drivers, it was great. The people are friendly and helpful. The food is quite exciting and the country is spectacular.
There was one incident, which caused us no concern and no problem, but left us more than a little baffled. We were in the Chow Kit area buying some things to take home when we found some shirts with "BERSIH 2" on them. We asked the man what the word meant and he said "clean".
So, we bought some. They were good quality and cheap. As we were leaving the stall area we were approached by a man who warned us not to wear the shirts or we would be in trouble with the police. We went back to our hotel thinking that we misheard the man at the stall who sold us the shirts and that bersih must be a very dirty word. So we asked the concierge and he told us it meant "clean". So we were confused.
Read More / Baca Lagi >>

Finally, Malaysia on the cusp of a New World Order

Posted: 28 Jun 2011 07:51 PM PDT

Finally, Malaysia on the cusp of a New World OrderAbraham Lincoln once said 'the only thing you have to fear is fear itself.' How true! But then fear is also the weapon used by tyrants and dictators to force their citizens into absolute obedience and submission.
Over the course of history, man has risen against despots and the cruel yoke of tyranny. An uprising occurs when citizens feel the yoke of oppression weighing heavily upon them and upon reaching the point of no-return decide to cast aside their fears to start an uprising.
Ancient Chinese history has a long record of many uprisings. But of course, China is a very old kingdom whereas Malaysia is a young nation. Even Malaysia's independence was borne out of negotiations although there has never been a really serious uprising in Malaysian history.
Those who use fear
Read More / Baca Lagi >>

The eagles are landing: Citizens must speak out against Umno madness

Posted: 28 Jun 2011 07:50 PM PDT

The eagles are landing: Citizens must speak out against Umno madnessNo, it is not some invasion by nature owing to drastic changes in climatic conditions. No, it is not the US air defense descending on Malaysia. It is not even the motivating challenges to dare to excel in your professional, business and personal lives - like the programs corporate leaders promote to their employees.
Far from it, it is about your very basic right to a democratic life and times supported by civil liberties that are pursued by the sensible governments the world over that is now seriously under threat in Malaysia.
Two new incidents in particular refer and could very well be the tip of an iceberg.
The PDRM has descended into parliament to execute their police work. According to Lim Kit Siang they have entered the nation's premise of immunity – the pinnacle of democracy, to take statements from two politicians.
Read More / Baca Lagi >>

Bad for business? It's a money-spinner: SALAM BERSIH!

Posted: 28 Jun 2011 07:47 PM PDT

Bad for business? It's a money-spinner: SALAM BERSIH!When I first read the "traders/businesspersons association" (or whatever the fancy name is) call on the Bersih 2.0 organizers to call-off the rally because it might get unruly and disrupt their business, I was shocked, for two reasons.
Firstly, it appeared that these poor, naive souls were under the impression that it was the BERSIH 2.0 organizers that fired water cannons, launched tear gas, and beat people up with batons.
No wonder they were so terrified – wouldn't you be, if you thought the upholders of law, and defenders of rights and champions of democracy, and fervent believers in our Federal Constitution actually drove big, frightening tanks and shot stinging rounds of water bombs on ordinary citizens, or raised their arms and thwacked down with all their might at those peacefully walking for fundamental liberties?
Read More / Baca Lagi >>

Ahli PAS selamatkan penyokong PSM dari gangguan penyokong UMNO.

Posted: 28 Jun 2011 07:45 PM PDT

Kira-kura 40 penyokong Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang 'berkhemah' di luar balai polis Kepala Batas malam semalam diganggu oleh kumpulan yang tidak dikenali tetapi mendakwa diri mereka sebagai penduduk kampung di sekitar kawasan itu.

NONEPenyokong parti PSM itu termasuk ahli keluarga mangsa yang ditahan reman selama tujuh hari atas dakwaan cuba mencetuskan peperangan terhadap Yang di-Pertuan Agong. Mereka berkumpul seawal jam 11.30 pagi semalam tetapi dinafikan hak untuk melawat oleh polis.

Antara yang ditangkap itu termasuk ahli parlimen Sungai Siput Dr D Jeyakumar, Ahli Jawatankuasa Pusat PSM Choo Chon Kai dan 27 aktivis lain.

Semua mereka dicekup di pondok tol Sungai Dua ketika dalam perjalanan ke Pulau Pinang Ahad lalu bagi menghadiri sebuah majlios yang bertema "Udahlah...Bersaralah" yang dianjurkan parti itu.Read More / Baca Lagi >>

Mula gusar : Umno boleh kekalkan Perak jika pilih calon terbaik

Posted: 28 Jun 2011 07:43 PM PDT

KUALA LUMPUR, 29 Jun — Umno Perak yakin ia boleh memperoleh sehingga 33 kerusi dalam pilihan raya umum akan datang jika dapat menurunkan calon-calon terbaik, berdasarkan usaha memperbaiki perjuangan parti di bawah kepimpinan Datuk Seri Najib Razak. The Malaysian Insider difahamkan pemimpin-pemimpin bahagian Umno Perak rasa keberatan untuk berkempen atau mendaftar pengundi baru melainkan mereka pasti mengenai calon-calon yang mungkin akan diturunkan dalam pilihan raya umum ke-13.
"Umno Perak kuat dan boleh menang sehingga 33 kerusi tetapi pemimpin-pemimpin bahagian tidak akan bergerak kecuali mereka atau calon-calon pihak mereka dipilih," kata satu sumber Umno kepada The Malaysian Insider.
Read More / Baca Lagi >>

'Bersih 2.0 Australia' tak hirau amaran kerajaan

Posted: 28 Jun 2011 07:39 PM PDT

'
Sekumpulan rakyat Malaysia yang menuntut di Australia berikrar akan meneruskan hasrat mengadakan perhimpunan bagi menyokong BERSIH 2.0 di sebalik amaran oleh pihak berkuasa Malaysia supaya tidak berbuat demkian.Read More / Baca Lagi >>

MARI ISTIHARKAN `RAJA KATAK' ADALAH `BASTARD'

Posted: 28 Jun 2011 11:08 AM PDT

Sedapnya mulut raja katak sebut orang lain `Bastard' (anak haram). Aku pun boleh cakap raja katak Pasir Mas itu juga `Bastard'. Dia tuduh Majlis Peguam `double standard', aku pun boleh kata dia `double standard' gak pasal dia menang kerusi dipinjamkan oleh PAS, tetapi hentam PAS macam nak gila. Baca sini.


Majlis Peguam rata-ratanya cerdik, bukan macam raja katak yang kerjanya mengampu siang malam. Jadi, pelik apa jika kita istiharkan raja katak ini `Bastard' juga. Setuju?

Video : Perkasa tells supporters not to bring weapons

Posted: 28 Jun 2011 11:06 AM PDT


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT