Nuffnang

Pengikut

Politiksukusakat

0
sumber :-

Politiksukusakat


Persaingan Jawatan dalam PAS semakin mendebarkan, Abg Mat VS Nasharudin, atau 3 penjuru?

Posted: 19 May 2011 01:04 AM PDT

Setelah Jawatankuasa Pemilihan PAS Pusat yang diketuai Dato' Abdul Halim Abdul Rahman (Ahli Parlimen Pengkalan Chepa) mengumumkan senarai nama calon yang layak bertanding jawatan dalam Muktamar PAS ke-57, umum melihat persaingan dalam jawatan nombor dua dan tiga dalam parti semakin sengit.

Bagi jawatan Nombor Dua (Timbalan Presiden), penyandang, Nasharudin Mat Isa (YB, Ustaz) telah umumkan akan mempertahankan jawatan, begitu juga pencabarnya, Mohammad Sabu (Abg Mat) juga bertekad untuk melawan Nasha dalam persaingan itu.

Namun, ramai yang melihat sekiranya Naib Presiden PAS, dato' Tuan Ibrahim Tuan Man 'masuk' bertanding, walaupun sebelum ini mengumumkan tidak akan bertanding jawatan Timbalan, laluan Nasha dan Abg Mat pastinya 'lebih sukar'.

Seorang penganalisis menyebut, undi yang diperolehi Nasharudin pada pemilihan tahun 2009 di Shah Alam akan merosot dan terarah kepada Tuan Ibrahim, jika Tuan Ibrahim menyertai pertarungan Timbalan Presiden.

Ini kerana ada yang mengganggap pencalonan beberapa kawasan yang kini lebih berpecah kepada banyak lagi nama berbanding pemilihan lalu sebagai satu suara 'protes' kepada penyandang jawatan.

Ada pula yang menyatakan, dengan perkembangan itu penyandang jawatan pastinya tidak mendapat pencalonan yang banyak seperti pemilihan lalu, ataupun tidak mencapai 70 peratus sokongan daripada pencalonan daripada kawasan.

"Cuma tak tahulah jika perwakilan akan menyokong bukan berdasarkan kepada pencalonan, kerana trend perwakilan yang akan mengundi dalam PAS ini berbeza dengan parti lain," kata seorang sahabat yang memerhati pemilihan PAS sejak dahulu lagi.

Bagaimanapun, Abg Mat atau Nasharudin masih ada peluang untuk menang sekiranya undi terpecah dengan kemasukan Tuan Ibrahim ataupun Husam (dalam Sinar Harian 19 Mei 2011)yang masih belum membuat keputusan samada bertanding atau sebaliknya.

Jika berlakunya empat penjuru pertandingan kali ini, ianya lebih menarik dan debaran pastinya dirasai, sementara perwakilan akan mempunyai pelbagai pilihan untuk mengundi 'siapa yang harus menjadi pemimpin' nombor dua dalam parti.

Cuma seharusnya perwakilan meneliti dan menilai berdasarkan kepada 'performance' berbanding sentimen.....supaya parti akan dapat maju bergerak lebih progresif, mampu membenam Umno-BN dalam pilihan raya umum akan datang.

Kata seorang rakan lama dalam PAS, pilihlah mereka yang benar-benar 'mampu' dan biasa sudah bertarung menentang Umno-BN.......

Kami Sokong Tokguru

0
sumber :-

Kami Sokong Tokguru


Lady Gaga Hidup Dalam syurga Dunia

Posted: 19 May 2011 07:38 PM PDT

Merenung Sejenak


Penyanyi Lady Gaga merupakan selebriti paling berpengaruh dalam bidang hiburan di majalah Forbes.

Gaga yang tersenarai dalam 100 selebriti paling berpengaruh Forbes itu dilaporkan memperoleh pendapatan sebanyak RM13.5 bilion sepanjang setahun dia terbabit dalam industri seni baik dari segi persembahan nyanyian, pembabitan dalam filem mahupun di pentas peragaan.

Selain itu penyanyi yang popular dengan lagu Bad Romance itu turut memecahkan tradisi dengan penampilan video yang unik serta imej fesyen yang tersendiri dan pelik.

Dalam pada itu Gaga turut menerima penaja yang banyak yang antaranya seperti jenama Polaroid, Virgin Mobile, Monster Cable dan Viva Glam.

Kedudukan Gaga dalam carta Forbes tersebut bukan kerana berjaya memperoleh sebanyak RM270 juta menerusi konsert jelajahnya sahaja bahkan dia juga mempunyai seramai 32 juta peminat di akaun Facebook miliknya dan 9.5 juta peminat menjadi pengikut Twitter Gaga.

-ijoks2009-

  
"Dan (ingatlah) hari di waktu Allah menghimpunkan mereka semuanya, (dan Allah berfirman): "Hai golongan jin (syaitan), sesungguhnya kamu telah banyak menyesatkan manusia", lalu berkatalah kawan-kawan mereka dari golongan manusia: 

"Ya Tuhan kami, sesungguhnya sebahagian daripada kami telah dapat kesenangan dari sebahagian (yang lain) dan kami telah sampai kepada waktu yang Engkau tentukan bagi kami". Allah berfirman: "Neraka itulah empat diam kamu, sedang kamu kekal di dalamnya, kecuali kalau Allah menghendaki (yang lain)". Sesungguhnya Tuhanmu lagi Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui". - Al An'aam:128
Dalam ayat di atas orang yang mendustakan agama itu sudah dihasut oleh syaitan dan sanggup membela syaitan kerana kemewahan dan kesenangan yang mereka miliki. 

Apabila Allah bertanya kepada syaitan tentang sifatnya yang banyak menyesatkan manusia, maka manusia yang disesatkan oleh syaitan itu pula yang menjawab firman Allah sebagai membela kerana hasutan syaitan itulah yang membawa kesenangan kepada mereka dan hasutan syaitan itulah yang membawa kemewahan, segala macam kekayaan dan segala macam pembangunan kepada mereka.
Astaghfirullah ..astaghfirullah..


Cari N3 lama-lama disini

Kuliah Jumaat Live Dari Medan Ilmu,Kota Bharu

Posted: 19 May 2011 05:35 PM PDT

Gara-gara facebook,Remaja Lari dari Rumah

Posted: 19 May 2011 03:37 PM PDT

Isu Semasa
Usianya baru mencecah 14 tahun namun tindakannya mengejutkan keluarga. Hana Munirah Mohd Rashidi dilapor melarikan diri dari rumah di Puchong, Selangor, 2 hari lalu.

Bimbang berhubung keselamatan Hana, ayah dan ibunya, Mohd Rashidi Jaafar dan Anizah Mohd Isa tampil memohon bantuan 999.

Berikut gambar Hana bersama adik bongsunya.


"Gambar ni dirakamkan pada hari sama dia keluar rumah. Dia memakai t-shirt sama, berwarna putih dan berseluar track suit. Saya risau sebab dia tak bawa kad pengenalan dan duit. Kawan dia berbangsa Cina, sebelum ini pernah melarikan diri tetapi pulang semula ke rumah," ujar Aniza.


Berulang kali Aniza menitiskan air mata sewaktu ditemu bual Hazlin Hussain.


"Saya bimbang, bila tak ada duit, kalau ada lelaki offer, nanti lain pula jadinya. Hana sebelum ini pernah cuba dihubungi lelaki dewasa melalui Facebook, ajak dia keluar. Sekarang ini, bila saya hubungi telefon bimbit, dia tak jawab. Macam mana kalau lelaki sama menelefon dia," tambah Aniza.

Hemat saya, Hana masih mentah, tindakannya melarikan diri, meninggalkan keluarga, dibuat berdasarkan keputusan pemikiran cetek.
Berita Penuh Disini 

Semakin maju teknologi manusia,semakin banyak masaalah sosial yang melanda,ini kerana ada yang masih belum matang (terutama kanak-kanak dan remaja) dalam menggunakan kemudahan itu,Internet dan FB tidak salah ,yang salah ialah cara penggunaannya yang kadang-kala melalaikan akhirnya mengundang bencana.

Di zaman ini ibu bapa sepatutnya tidak membiarkan anak-anak hanyut dalam dunia maya internet dan FB,ibu-bapa hari ini perlu sama-sama melengkapkan diri untuk menghadapi cabaran teknologi dunia tanpa sempadan ni.IMereka patut ambil tahu siapakah teman-teman FB anak-anak mereka dan selalu memantau aktiviti mereka.Diharapkan kes-kes sebegini tidak berulang.


Cari N3 lama-lama disini

Watak Hantu Kak Limah Benar-Benar Wujud

Posted: 19 May 2011 02:03 AM PDT

Assalamualaikum dan salam blogger,
Pernahkah anda menonton filem Hantu kak Limah Balik Rumah ,arahan Mamat Khalid.
watak utamanya bernama Kak Limah ,seorang tua yang kurang siuman yang disalah anggap oleh penduduk kampung sebagai sudah mati dan menjadi hantu.

Tahukah anda seorang warga tua ingin menyaman Mamat Khalid kerana mempermainkan arwah ibunya yang menurutnya watak ciptaan Mamat Khalid itu adalah arwah ibunya.
Ce cerita,ce cerita...

Begini ceghitanya:

1. Nama atuk tersebut ialah ismail saaid.

2. Nama isteri atuk tersebut ialah rojamah abu bakar.

3. Isu neh bermula pada minggu lepas bilamana salah seorang cucu atuk tersebut memasangkan vcd filem hantu kak limah balik rumah di rumahnya. Hantu Kak limah dalam filem tersebut dikatakan mengambil nama arwah ibu kepada atuk tersebut.

4. Setelah menonton filem itu atuk tersebut menjadi geram dan tidak boleh tidur malam. Disebabkan itulah atuk tersebut bertindak mahu menyaman mamat khalid kerana mempersendakan arwah ibunya iaitu kak limah.

5. Bukti yang mengaitkan bahawa hantu kak limah berkait rapat ibu atuk tersebut ialah surat beranak arwah ibunya. Ibu nya seorang bidan juga digelar kak limah [nama asal : halimah walit] yang menetap di kampong sayong lembah sama seperti watak dalam filem mamat khalid malahan seseorang yang dihormati ramai ketika masih hidup.

6. Selain dari itu, atuk tersebut juga marah bila mana filem terbabit menggunakan perkataan seperti ;
"kita bako aje" dan "ghonjang" kerana perkataan terbabit mempunyai makna tersirat yang difahami oleh atuk tersebut dan penduduk di kampung terbabit.

7. Apa yang paling dikesalkan oleh atuk terbabit bila mengetahu bahawa pelakon watak hantu kak limah ialah cucu saudaranya iaitu delimawati. Atuk tersebut telah menghubungi delimawati namun tidak dilayan. Apa yang diharapkan oleh atuk tersebut dari delimawati ialah permohonan maaf dan menegakkan keturunan dan salasiah kak limah.

8. Dan kepada mamat khalid, atuk tersebut akan menfilekan saman malu kerana menggunakan nama watak kak limah dalam filem hantu kak limah balik rumah. Atuk tersebut kini trauma kerana mengenangkan nama kak limah dipersendakan oleh penduduk kampung. Ini kerana menurut atuk terbabit, ibunya bukan seperti yang digambarkan dalam filem terbabit.

-Geng Gempak-

Cari N3 lama-lama disini

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


VIDEO - MEREKA GAGAL LAGI, RAKYAT HARUS BERSEDIA SELEPAS INI

Posted: 19 May 2011 10:21 AM PDTOleh: WFAUZDIN NS

AMAT memalukan. Bagaimana mungkin seorang pegawai besar di dalam ROS boleh cuai di dalam mengenalpasti sesuatu undang-undang atau Perlembagaan Parti yang pihaknya mahu haramkan parti berkenaan? Ini bukan perkara kecil kerana ianya melibatkan pengharaman sesebuah parti yang kebetulannya pula sedang berada di puncak sokongan rakyat.

Bukan satu kesilapan, banyak kesilpan telah berlaku yang gagal dikesan oleh pegawai besar di dalam ROS ini. Adakah selama ini tugas beliau hanya menandatangani sahaja apa jua surat yang diletakkan di atas meja pejabat beliau? Nama anggota parti tersebut pun jauh tersasar malahan tidak direkodkan pun oleh parti berkenaan sebagai ahli. Jika bukan ahli, mengapa ada timbul dipecat tanpa ikut Perlembagaan Parti? Kesilapan tarikh juga berlaku.

Jelas, kerja ini seolah-olah dilakukan secara tergesa-gesa seperti juga dengan kes video seks yang dilakukan secara tergesa-gesa sehinggakan terakam susuk tubuh orang ketiga di dalam bilik. Mengapa ini terjadi? Gagal `membunuh' karektor DS Anwar, gagal menghancurkan rumahtangga DS Anwar, dan sebelum ini telah pun menyekat akhbar Suara Keadilan dengan tidak memberikannya permit, kini ada cubaan terbaru?

Manusia merancang, Allah jua merancang tetapi Allah adalah sebaik-baik perancang. Rakyat harus bangun dan bersedia untuk hadapi apa jua kemungkinan selepas ini kerana pengikut apco itu tidak akan berpuas hati selagi usaha jahat mereka tidak berjaya./wfauzdin.blogspot.com

PORTAL PRO UMNO PUN RIMAS DENGAN IBRAHIM ALKATAKI DAN NAZRI

Posted: 19 May 2011 09:54 AM PDT

Apa sudahnya......

Thursday, 19 May 2011

Apa sudahnya, seakan semua boleh membicarakan perkara-perkara yang amat sensitif untuk perhubungan antara kaum. Benar, kita mahu memperjuangkan Melayu tetapi adakah cara yang di buat hari ini dapat menyelesaikan masalah keciciran orang Melayu.

Keciciran orang Melayu sebenarnya mempunyai banyak sebab khususnya melihatkan kemiskinan kalangan orang Melayu – masalah sosial dan juga masalah yang melibatkan pembahagian perekonomian di kalangan Melayu itu sendiri termasuk ruang untuk membolehkan orang Melayu tu bergerak dan memacu kejayaan. Melayu kena keluar dari kepompong pemikiran kepimpinan ortodoks seperti yang cuba diterapkan oleh Ibrahim Ali dan kalau Ibrahim Ali mengatakan bahawa beliau melakukan atas apa yang dipersetujui oleh YAB Najib Tun Razak maka YAB Najib Tun Razak perlu menyatakan yang sebenarnya makna 1 Malaysia yang diterapkan.

Ramai yang mula mengatakan UMNO terbabit dalam perencanaan untuk mengugut keharmonian kaum bagi tujuan memenangi pilihan raya. UMNO perlu megelak dari rakyat keseluruhan – khususnya pengundi juga nampak senario yang serupa. Kita mesti bunuh persepsi itu bagi memastikan UMNO dilihat jelas – memperjuangkan hak orang Melayu dan dalam masa yang serupa BN bergerak bagi memastikan semua kaum terbela nasib mereka.

BN/UMNO kena mula bertindak agak jelas – makna perjuangan Melayu bukan merampas atau mendiskriminasikan kaum lain. Setakat ini kerajaan seakan nampak membiarkan persepsi ini menari-nari di kalangan rakyat negara ini. Sekiranya kaum lain mencabar hak keistimewaan orang Melayu maka tindakan perlu diambil, begitu juga sekiranya ada individu Melayu – yang menyebarkan niat jahat memusuhi kaum lain – mengganggu keharmonian perpaduan – melalak mengenai titisan darah terakhir – ambil tindakan dan sumbat beliau dalam penjara.

Zaman sudah beredar. Jangan mengarut sanggup berjuang ke titisan darah terakhir untuk Melayu. Berkorban suku dari harta untuk perjuangan Melayu pun susah ini pula mahu menitiskan darah untuk membela Melayu. Apa lagi mahu turun melihat Melayu yang terpinggir bukan sahaja dari sudut fizikal tetapi dari sudut minda dan ruangan untuk kemajuan pun mereka tidak tahu.

Amat malang sekali sekiranya Melayu dibawa mengharungi idealisme kuno kononnya mahu bangkit memperjuangkan Melayu tapi bila Melayu ditindas dalam contoh peneroka kota dan peniaga kecil-kecilan. Semua akan tertanya kenapa akhir-akhir ini Nazri Aziz – menyatakan BOLEH untuk berbicara mengenai isu- isu ekstrem perkauman – kenapa biarkan Ibrahim Ali mengatakan Najib seakan memberi restu – kenapa tidak ada tindakan ke atas isu blog yang menyebarkan artikel mengenai Kristian dan kalau sudah ada asas pun – mereka yang terlibat mesti turut di ambil tindakan segera.

Akhirnya persepsi akan menari di minda rakyat – BN dan UMNO yang terlibat. Akhirnya BN/UMNO yang rugi. Masa sudah tiba untuk kita melakukan perubahan politik – transformasi politik khususnya dari sudut minda dan pemikiran termasuk kepimpinan yang ada. Apa yang kita boleh buat adalah membantu memberi tahu pendapat dan terbabit dalam memulakan langkah menyedarkan – jangan asyik berpolitik – untuk diri./umno-reform2

MENGENALI EZAM DAHULU, EZAM SEKARANG

Posted: 19 May 2011 02:43 AM PDT

Apabila berkawan dengan kaki fitnah.....

Senator Ezam Mohd Noor, bekas orang kuat Dato' Seri Anwar membuat kenyataan terbarunya di Utusan Malaysia Online menuntut agar mantan bosnya itu bersumpah di dalam isu video seks yang hangat diperkatakan. Sudah dijangka Ezam akan terus menyerang Ketua Umum PKR ini dan tidak pernah Ezam tidor lena sekiranya tidak memburukkan dan mengaibkan tokoh yang pernah dipujanya dulu.

Berkaitan isu sumpah ini tidak lagi menghairankan bagi kita di dalam PKR khususnya kerana ini bukan pertama kali Dato' Seri Anwar dicabar berbuat demikian. Cuma kita merasa kesihan dengan sikap bekas Ketua Pemuda KeADILan (kini AMK) yang dahulunya terkenal dengan seorang yang berprinsip. Di mana prinsip beliau sekarang? Usahkan mahu mempertahankan prinsip dan hukum Islam di dalam isu ini, Ezam ternyata gagal mempertahankan kenyataan beliau sebelum ini.

Sebelum in, Ezam pernah mengeluarkan kenyataan bahawa beliau tidak akan percaya lagi kepada Dato' Seri Anwar walaupun Dato' Seri Anwar bersumpah. Kenyataan beliau boleh dibaca di sini. Jika sudah tidak mahu percaya, mengapa sibuk-sibuk Ezam mendesak agar Dato' Seri Anwar bersumpah? Selain daripada bersumpah, beliau juga mendesak agar Ketua Umum PKR itu melakukan;

 • Melakukan sumpah laknat menafikan Anwar bukan lelaki dalam video seks.

 • Menjalani ujian poligraf bagi membukti mereka tidak berbohong.

 • Menyaman Datuk Shazryl Eskay Abdullah.

 • Tuduh Shazryl Eskay sebagai pembohong.

 • Di antara yang Ezam gariskan itu, saya tidak tahu yang mana satu yang Allah anjurkan kepada kita umat Islam di dalam menangani isu tuduhan zina ini. Khabarnya Ezam orang yang berugama dan kuat pegangan agamanya sehinggakan dikatakan sewaktu ditahan di dalam penjara dulu beliau sering membaca Al-Quran. Peliknya, ke mana ayat Al-Quran yang beliau baca itu dicampakkan? Mengapa Ezam meletakkan dirinya setaraf dengan Datuk Eskay dan gerombolan mereka? Adakah ini yang Allah maksudkan apabila manusia itu khianat, mereka akan dihina dan dijatuhkan darjat mereka di dunia ini lagi. Alhamdulillah, Dato' Seri Anwar tetap komited dengan pengakuannya dan memilih Islam sebagai penyelesaian dan keadilan, bukan sesumpah atau 4 perkara yang Ezam sebutkan di atas.

  Sedarlah wahai Ezam, insaflah kerana dendam kesumat itu tidak akan membawa ke mana-mana walau berapa penggal sekalipun kamu akan dilantik sebagai Senator. Kemuliaan di sisi manusia lebih-lebih lagi di sisi Allah SWT itu yang harus dicari. Berfikirlah sejenak, mengapa di dunia lagi kita dihina oleh masyarakat walaupun kita berada bersama golongan penguasa.

  Memang benar, Ezam pernah berjuang dan masuk penjara kerana melawan rasuah suatu ketika dahulu. Beliau masuk penjara kerana mendedahkan fail rahsia (Akta OSA) kes rasuah melibatkan Rafidah Aziz dan waktu itu beliau dilihat berani dan disanjung. Namun akhirnya, Ezam sendiri terjun ke dalam Umno dan berada `sekapal' dengan Rafidah Aziz . Rafidah Aziz tidak didakwa dan Ezam pula sudah tidak menyebut hal itu lagi. Kini, Ezam menjadikan Dato' Seri Anwar sebagai `bahan' untuk beliau `mencari makan' di dalam Umno. Itulah penghinaan namanya.

  Mudah-mudahan Ezam akan pulih semula dari ingatannya. Nasib malang menimpa Ezam menjadi pengajaran kepada kita di dalam PKR agar tidak mementingkan diri sendiri sehingga sanggup memakan daging kawan atau bekas ketua kita sendiri./PKR Pahang

  SAIFUL BERWIBAWA - AUTA DAN FAKTA

  Posted: 18 May 2011 11:02 PM PDT


  Oleh: WFAUZDIN NS

  MUNGKIN ramai yang masih belum membaca akhbar Suara Keadilan terbaru hari ini. Saya faham ada beberapa kawasan yang langsung tidak pernah sampai akhbar yang masih belum mendapat permit ini dan terpaksa diterbitkan secara tidak berkala. Itulah resam politik dan demokrasi di negara ini berkurun lamanya.

  Terbaru, diberitakan pihak ROS (Pendaftar Pertubuhan) telah mengeluarkan surat untuk mengharamkan PKR. Saya tidak tahu apa lagi yang `halal' di Malaysia ini jika melibatkan Pembangkang. Berkumpul untuk mendengar ceramah politik pun dikatakan perhimpunan haram kerana tiada permit. Mohon permit pula sukar dan bermacam-macam syarat dikenakan. Mungkin yang `halal' cuma sumpah laknat atau DNA.

  Saya tidak mahu sentuh pasal kemungkinan pengharaman PKR. Saya ingin berkongsi cerita seperti yang disiarkan oleh Suara Keadilan hari ini tentang perbezaan `Auta dan Fakta' yang ada hubungkait dengan `kewibawaan Saiful' di dalam kes fitnah Liwat II. Apa yang Auta dan apa yang fakta?

  Auta - Menuduh DS Anwar meliwatnya tanpa kerelaan.
  Fakta - Selepas diliwat, Saiful mendakwa berehat untuk makan karipap dan minum kopi bersama DS Anwar selama 20 minit.
  Auta - Mendakwa berjumpa Najib pada 27 Jun 08, sehari selepas kejadian untuk mohon biasiswa pengajian di universiti.
  Fakta - Saiful adalah pelajar yang gagal pengajian kerana prestasi akademik di bawah tahap yang sepatutnya.

  Auta - Mendakwa diliwat tanpa kerelaan.
  Fakta - Mengikut laporan Dr Mohamad Osman dari Hospital Pusrawi, Saiful tidak menunjukkan sebarang tanda diliwat. Dr Mohamad Osman adalah doktor pertama yang memeriksa Saiful. (# Laporan Pertuduhan di Bawah Seksyen 377B bukan sejajar dengan liwat secara paksaan, ia sesuai dengan liwat secara sukarela)

  Auta - Saiful menunjukkan imej baik dan warak sepanjang perbicaraan. Di dalam blog peribadinya ditunjukkan pemergian beliau ke Tanah Suci.
  Fakta - Saiful menjalinkan hubungan dengan seorang Pendakwaraya, Farah Azlina Latif sepanjang perbicaraan ketika itu beliau sudah pun bertunang. (# Saiful juga pernah mengaku mengerjakan Solat Jumaat tanpa mencuci dubur atau mandi hadas).

  Auta - Saiful mendakwa tidak membuang air besar mahu pun membasuh dubur selepas kununnya diliwat.
  Fakta - Doktor HKL yang memeriksa Saiful mendapati rektumnya kosong. Jika benar Saiful tidak membuang air besar selama 2 hari, rektumnya pasti akan dipenuhi oleh najis.
  Auta - Saiful mendakwa beliau adalah Pembantu Peribadi DS Anwar.
  Fakta - Saiful hanya seorang pekerja rencam di pejabat (odd job worker) seperti diberitahu Ketua Staf Anwar, Sdr Ibrahim Yaakob di kandang Saksi.
  Auta - Saiful mendakwa beliau diminta DS Anwar untuk ke unit kondomunium yang didakwa berlakunya kejadian liwat.
  Fakta - Saiful hanya diarah Ibrahim untuk menghantar surat/fail ke unit kondo tempat kejadian didakwa berlaku.

  Auta - Saiful memfail tuduhan diliwat tanpa kerelaan terhadap DS Anwar sahaja.
  Fakta - Sampel DNA yang diambil daripada dubur Saiful mengandungi sampel DNA lebih daripada seorang lelaki. Malahan, air mani Saiful sendiri turut ditemuyi di duburnya.

  # Edit/tambah oleh Blogger)

  Sumber rujukan: Suara Keadilan bth 17 Mei 2011

  MIMPI SENJA

  0
  sumber :-

  MIMPI SENJA


  Bantah Lynas : Berarak dari KLCC ke S/Jaya Tinggi Australia petang ini

  Posted: 19 May 2011 09:37 PM PDT

  KUALA LUMPUR: Satu perhimpunan bagi membantah projek Nadir Bumi oleh Lynas di Gebeng Kuantan akan diadakan di KLCC selepas solat Jumaat, jam 2 petang ini.

  Peserta dijadual berkumpul di KLCC sebelum berarak ke Pejabat Suruhanjaya Tinggi Australia bagi menyerahkan memorandum bantahan kepada Pesuruhjaya Tinggi negara itu.

  Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh berkata, demonstrasi anjuran People's Green Coalition itu turut dipimpin oleh Kumpulan menentang projek berkenaan, Save Malaysia, Stop Lynas.

  "Perarakan ini anjuran People's Green Coalition yang terdiri daripada semua NGO yang memperjuangkan bumi Malaysia yang selamat dari segala macam pencemaran. Ia disertai semua organisasi dan individu yang mahu alam yang lebih baik dan selamat untuk diduduki,"

  "Ia termasuk parti politik, mahasiswa, dan pertubuhan-pertubuhan lain ," kata Fuziah ketika dihubungi Keadilandaily.com.

  Ditanya mengapa lokasi KLCC dipilih, Fuziah berkata ia berdekatan dengan Pejabat Suruhanjaya Australia di Jalan Yap Kwan Seng.

  "Ia paling dekat dengan kedutaan Australia dengan masjid KLCC. Tapi tidak bermaksud mereka tidak boleh melakukan bantahan di tempat lain atau terus datang ke pejabat Suruhanjaya Tinggi Australia," ujarnya.

  Berhubung polis pula, Fuziah berkata penganjur telah memberitahu pihak polis bahawa mereka menjangkakan pihak berkuasa itu akan memberikan kerjasama untuk menjaga keselamatan awam dan aliran trafik ketika perarakan diadakan.

  "Polis memelihara orang ramai dari ancaman yang menggugat keselamatan awam, dan dalam kes ini Lynas yang menggugat ketenteraman awam," kata Fuziah.

  Fuziah dalam masa yang sama turut ditanya mengenai kenyataan Menteri Besar Pahang, Tan Sri Adnan Yaakob baru-baru ini, bahawa projek itu cuba dipolitikkan pembangkang.

  "Sebelum ini memang kita lihat saya mulakan kempen ini tetapi apabila sokongan rakyat mula meningkat BN merasa tergugat kerana ia dipimpin oleh Ahliparlimen pembangkang.

  "Mereka tidak boleh faham, kami mewakili rakyat dan memperjuangkan keselamatan rakyat," katanya.

  Subsidi RM19 bilion kepada IPP akan dikurangkan ... kata Deris Jala

  Posted: 19 May 2011 07:37 PM PDT

  Mei 20, 11 10:16am

  Subsidi bahan bakar kepada pengeluar tenaga bebas (IPP) akan disemak semula dan dikurangkan, kata Menteri di Jabatan Perdana Perdana, Datuk Seri Idris Jala kepada Malaysiakini dalam satu wawancara.

  Buat masa ini IPP menikmati sebahagian besar subsidi bagi barangan berasaskan petroleum yang dibekalkan oleh kerajaan pusat dan menurut Idris kontrak mereka hampir luput dan subsidi berkenaan akan disemak semula.

  "Ia sedang dirunding semula. Perbincangan sedang berlangsung dan ada juga yang telah beres. Kami akan membuat pengumuman tidak lama lagi," katanya.

  Pengumuman berkenaan perkara itu adalah dalam bidang kuasa Menteri Teknologi Hijau, Tenaga dan Air, Datuk Seri Peter Chin.

  "Rundingan semula masih berterusan dan sesetengahnya sudah ada penyelesaian," kata Idris yang juga mengetuai Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU).

  Didesak sama ada rakyat boleh mengharapkan pemotongan subsidi kepada IPP, beliau berkata: "Sudah, tentu," tetapi tidak mahu mengulas lanjut.

  Pengeluar tenaga bebas atau IPP adalah entiti swasta yang memiliki kemudahan bagi membekalkan tenaga elektrik untuk dijual.

  Buat masa ini terdapat 26 IPP di seluruh negara dan semua mereka menikmati pembelian harga gas dan barangan berasakan petroleum pada harga disakuan.

  Pada tahun 2008, subsidi gas kepada IPP bernilai RM8.1 bilion, manakala Tenaga Nasional Bhd pula menerima RM5.7 bilion - mkini

  Menjual kopi mengandungi galetin babi - 3 pengarah Kluang Rail Coffee didakwa

  Posted: 19 May 2011 06:33 PM PDT

   KLUANG: Tiga bersaudara yang juga pengarah syarikat Rail Passion Sdn Bhd, pengeluar Kluang Rail Coffee mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini, semalam, atas dua pertuduhan menjual kopi mengandungi gelatin babi di premis mereka tanpa melabelkan kewujudan asid deoksiribonukleik (DNA) haiwan itu pada pembungkusan.

  Selain tiga pengarah syarikat itu, dua pemilik kilang dan syarikat yang membungkus kopi campuran untuk jualan syarikat Rail Passion Sdn Bhd turut didakwa di mahkamah sama, semalam.

  Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya, Siti Rasidah Abd Radzaz di hadapan Majistret Norhabsarina Ayob manakala lima individu itu diwakili peguam S Selvarajah.

  Berdasarkan pertuduhan pertama, tiga pengarah terbabit, Lim Jit Chiang, 37, Lim Jit Tong, 42, dan Lim Jit Chen, 58, didakwa menjual serbuk kopi dalam bungkusan mengandungi DNA babi, antara jam 3 petang hingga 4 petang di salah sebuah premis mereka di Jalan Tasik di sini, 25 Mac lalu.

  Mereka didakwa menjual serbuk kopi dalam bungkusan belum dibuka itu kepada pegawai Jabatan Kesihatan Johor, Amezatul Aida Mohd Daim dan selepas dianalisis Jabatan Kimia Petaling Jaya, Selangor, didapati terdapat DNA babi di dalam serbuk kopi itu.

  P/s: Boikot sampai matilah kedai kopi ini! Sesiapa yang telah minum kopi BABI ini, sila ambil pengajaran. Lain kali pastikan status halal sesebuah kedai makanan. Pihak berkuasa pula perlu mengambil tindakan tegas kerana sudah beratus tahun penduduk bukan Islam tinggal di sini, adakah mereka masih belum tahu halal/haram makanan orang Islam?

  Santai malam Jumaat : Pelajar AF9 yang buat Adlin meleleh air liur

  Posted: 19 May 2011 06:44 AM PDT

  Ni dia pelajar AF9 yang dikatakan telah menyebabkan tenaga pengajar, Adlin Aman Ramli meleleh air liur dan menyebabkan jantung pengkritik tetap, Hattan berdegup kencing setiap kali dia muncul dipentas konsert. Betul ke?

  Nera AF, anak Sabah ini rupa-rupanya pernah menjadi naib juara Miss Earth Malaysia. Patutlah Adlin meleleh dan Hattan berdebar-debar setiap minggu. Tak mustahil pelajar ini akan masuk final AF9 kali ini, kalau semua jantan-jantan kat Malaysia ini mengundinya. Silap-silap boleh jadi juara.

  Aku tak pasti sangat pasal suara samada merdu atau tidak sebab jarang benar aku layan AF kali ini. Tapi kalau dilihat rupa memang Nera ni boleh beat lain-lain pelajarlah. Tapi aku pasti kalau tak menang AF pun, tawaran berlakon akan datang berderet-deret selepas ini. Tunggu jelah!

  Hai nampaknya Marsha kenalah lebih sikit menggoda sebab dah ada saingan baru...!!

  Vote For Nera hahahahaha

  Psstt... Adlin & Hattan jangan ambik hati. Sekadar berlawak... hahaha

  - mesin taip buruk

  PRU13 tanpa DSAI?

  Posted: 19 May 2011 05:47 AM PDT

  OLEH Ahmad Lutfi Othman

  Tidak sukar untuk meneka apa nasib yang bakal menimpa Anwar Ibrahim apabila Ketua Pembangkang itu dikehendaki oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Isnin lalu untuk membela diri. Masa depan beliau dijangka lebih kelam jika kita meneliti hujah-hujah Hakim Zabidin Mohamad Diah.

  Ketika membacakan penghakimannya selama dua jam, Hakim Zabidin berkata, selain terdapat kes prima facie ke atas Anwar, Mohd Saiful Bukhari Azlan -- yang mendakwa beliau diliwat oleh bekas majikannya -- telah disifatkan beliau sebagai "saksi yang benar dan berwibawa".  - SETERUSNYA

  Kes menteri rogol amah: Polis mahu siasat Presiden Tenaganita

  Posted: 19 May 2011 04:41 AM PDT

  KUALA LUMPUR: Polis diminta memberi penjelasan dan tujuan sebenar mereka mendapatkan keterangan Presiden Tenaganita, Irene Fernandez, berhubung kes rogol pembantu rumah yang dikaitkan dengan seorang menteri kabinet tidak lama dahulu.

  Ia berikutan tindakan pihak berkuasa itu untuk menyiasat Irene kerana mengulang siar kenyataan sebuah NGO pekerja Indonesia, Migrain care yang pertama sekali menimbulkan dakwaan itu.
  Peguam, Latheefa Koya berkata, dakwaan polis mengatakan Tenaganita membuat tohmahan adalah tidak benar kerana polis seharusnya mengikut prosedur siasatan dengan memanggil mangsa dan pelaku jenayah tersebut.

  "Mangsa dan individu yang didakwa melakukan jenayah tersebut tidak dipanggil atau disiasat. Justeru, mengatakan Tenaganita melakukan tohmah adalah salah.

  "Macam mana mereka kata perkara itu tohmah? Bagaimana kalau mangsa tidak bercakap atau diugut? Apakah jika mangsa berdiam diri bermakna kes telah selesai?

  "Persoalannya, atas sebab apa Irene disiasat? Adakah mereka mahu siasat tentang kenyataan Migrant Care atau siasat tentang kes rogol itu?," soal Latheefa yang juga Ahli Majlis Pimpinan KEADILAN.

  Dalam surat yang dihantar pada 12 Mei kepada Irene, beliau dimaklumkan bahawa Peguam Negara telah mengarahkan polis bagi mendapatkan keterangannya berhubungisu itu.

  Bagaimana pun Irene berkata, pihak polis tidak hadir ke pejabat Tenaganita hari ini untuk bertemunya pada jam 3 petang seperti yang dijadualkan, selepas menunggu selama kira-kira sejam.

  "Kami tidak jelas dengan motif siasatan ini. Sekiranya apa yang didakwa sebagai tohmahan oleh kami, adalah lebih baik sekiranya polis mendapatkan maklumat dari Migrant Care yang merupakan pemilik asal kenyataan itu," kata Irene.

  "Tambahan pula, dakwaan bahawa Tenaganita menyiar semula pada 26 Disember 2010 adalah tidak benar. Pada tarikh itu, semua kaki tangan Tenaganita bercuti, sehari selepas sambutan Krismas tahun lalu," kata Irene kepada Keadilandaily.com

  Sementara itu, Keadilandaily cuba menghubungi Pegawai Penyiasat Kanan Jenayah IPD Ampang, Norfirdawati Othman bagi mendapatkan respon berhubung pembatalan siasatan, hari ini.

  Norhayati yang merupakan pegawai penyiasat kes memberitahu, pihaknya tidak dimaklumkan oleh pihak Tenaganita berkenaan masa pertemuan.

  "Dia tak 'fix' (tetapkan) waktu," jawab Norfirdawati sambil menambah bahawa dia tidak dapat memaklumkan tarikh baru bagi sesi pertemuan berikutnya.

  "Ini kes 'high profile'. Saya tak boleh maklumkan sebab kena maklumkan pada 'OC' dahulu. (Ketua Daerah Polis). Kita kena ikut prosedur. Saya tak boleh bagi apa-apa komen," kata Norfirdawati.

  Kes ini menjadi isu hangat di media Indonesia, termasuk desakan pertubuhan hak asasi dan buruh di negara itu yang menuntut supaya pelaku tersebut- yangdikaitkan dengan seorang menteri kabinet di Malaysia, disiasat dan dihukum.

  Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=13712

  Saya tahu siapa lelaki dalam video seks - DSAI

  Posted: 19 May 2011 01:53 AM PDT

  Oleh Clara Chooi
  May 19, 2011

  Datuk Seri Anwar IbrahimKUALA LUMPUR, 19 Mei — Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau mungkin mengenalisi pelaku dalam rakaman video seks yang dikaitkan dengan dirinya apabila ditanya mengenai skandal itu dalam sesi perbualan bersama Yahoo! News.

  "Saya ada beberapa orang untuk disyaki! perut buncit dan dada jatuh, ha ha," katanya ketika ditanya jika mengenali identiti lelaki dalam video 21 minit yang didedahkan 21 Mac lalu.

  Dalam perbualan selama 75 minit itu, yang dihoskan Yahoo! Malaysia, Ketua Umum Pakatan Rakyat itu berulang kali menafikan penglibatannya dalam aksi seks didakwa "Datuk T".

  Bekas timbalan perdana menteri itu bagaimanapun kelihatan mempertahankan diri dan kebanyakan soalan yang ditanya dijawab dengn penafian sambil menuduh ia komplot Barisan Nasional (BN).

  Apabila ditanya sama ada beliau bersalah, Anwar bagaimanapun kelihatan marah terhadap seorang pengikut Yahoo yang merujuk kepada ketulenan rakaman video itu, hasil analisi pakar-pakar dari Korea Selatan dan Amerika Syarikat (AS) - TMI

  Pendedahan WikiLeaks MT : Mereka yang punya 'kabel besar' dengan Najib

  Posted: 19 May 2011 01:01 AM PDT

  This cable provides a preliminary review of Prime Minister Najib Razak's close aides and political associates, known associated companies, and business contacts, as well as summary information on Najib's four brothers. The review is based on information available prior to Najib's confirmation as Prime Minister on April 3 and his formation of his Cabinet on April 9. Najib's aides could find themselves in positions of influence with the PM's office, while four political associates from his inner circle have taken positions in Najib's cabinet. Post identified 16 companies with strong links to Najib and his family, with many of the companies having substantial business interaction with the government.

  Among the 19 key business leaders listed, Rohana Mahmood stands out as deeply embedded in the Najib family's commercial interests. Najib's family has personal links to the Sultan of Perak, of note given Najib's involvement in wresting control of the state from opposition hands in February (ref B). Syed Mokhtar Albukharry, a major Malaysian investor in Iran, has significant business operations in Najib's constituency and in the defense sector.    READ MORE

  Lagi kenaikan ... 'Kadar tarif elektrik dijangka dinaikkan'

  Posted: 19 May 2011 12:01 AM PDT

  'Kadar tarif elektrik dijangka dinaikkan'
  Mei 19, 11 2:41pm

  Kenaikkan kadar tarif elektrik di negara ini dijangka akan diumumkan pada 25 Mei ini menurut akhbar harian Cina Nanyang Siang Pau.

  Akhbar itu yang memetik sumber berkata kerajaan memilih menaikkan harga elektrik dan bukannya harga petrol RON95 kerana bimbang tindakan itu akan mencetuskan kemarahan besar-besaran rakyat. Justeru, petrol RON95 dijangka kekal buat masa ini.

  Impak atau kesan kenaikkan tarif elektrik dikatakan lebih kecil berbanding kenaikkan harga petrol RON95 ke atas kerajaan, dakwa sumber dari jemaah menteri itu.


  Menurut laporan itu juga kerajaan telah meluluskan kenaikkan tarif berkenaan.

  Ia sepatutnya diumumkan pada Khamis lalu tetapi ditangguhkan kerana pengumuman kenaikkan harga gula juga dibuat pada minggu lalu. Tindakan tersebut dikhuatiri membangkitkan kemarahan rakyat. - mkini

  STONE : Memang Najib nak bagi rakyat semakin susah ... haramjadah sunnguh la puak ni.

  ~penarik beca

  0
  sumber :-

  ~penarik beca


  Bank Muamalat, DRB-Hicom, Syed Mokhtar dan Umno

  Posted: 19 May 2011 12:34 PM PDT

  Sanggup bayar duit kerana nak tengok muka Rosmah?

  Posted: 19 May 2011 06:35 AM PDT

  Altantuya: Adakah kelaku Najib menunjukkan dia tak bersalah?

  Posted: 18 May 2011 10:25 PM PDT


  BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT