Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Ini Sebabnya Setiausaha Agung PAS Tiba-Tiba Jadi Kecut Dengar Suara Azmin Ali

Posted: 24 Apr 2011 09:26 PM PDT

by Helme Hanafi

Ramai yang pelik tengok Setiausaha Agung PAS Datuk Mustapha Ali tiba-tiba tarik hand brake kenyataannya mengenai isu hubungan PAS dalam Pakatan Rakyat sekiranya lelaki dalam klip video itu sah Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Bukan apa sebab kalau fikir logik akal, memanglah PAS yang sering heboh ia parti Islam perlu kaji semula hubungan dengan PR dan Anwar kalau sahih lelaki dalam klip video itu orang yang PAS lantik sebagai ketua pembangkang.
Sebabnya tak kan PAS nak bersekongkol dengan kemungkaran hanya semata-mata kerana kepentingan politik.
Orang ramai akan persoalkan mana dia Islam yang diperjuangkan PAS selama ini, kalau sanggup pejam mata pada satu kemungkaran semata-mata sebab nak menang pilihanraya.
Sebenarnya soalan wartawan Agendadaily dalam sidang media di ibupejabat PAS itu adalah seperti kata orang inggeris[I] natural question [/I]yang pasti menjadi pertanyaan setiap orang.
Kata orang bodoh sangat wartawan kalau tidak tanya soalan itu kerana semua orang nak tahu apa jawapan PAS. Kalau kita tengok balik video jawapan Mustapha itu, jelas apa yang dimaksudkannya.
Malah jawapan Mustapha adalah jawapan yang lojik yang juga sepatutnya menjadi natural answer.
Jelas sekali pentabir utama PAS itu tidak mahu komen berdasarkan andaian tetapi jika benar itu Anwar, PAS sebagai parti politik akan duduk bincang semula. Apa salahnya dan apa dosanya beliau bagi jawapan yang lojiknya pasti semua orang akan jawab.
Soalnya kenapa Mustapha tiba-tiba beliau kata melenting, siap ugut hendak saman media-media yang siar berita tersebut.
Sedangkan bukan sahaja media arus perdana yang siar, boleh kata semua agensi yang hantar wartawan dalam sidang media PAS pagi Jumaat lalu itu tulis benda yang sama. Ini termasuk portal portal berita pro pembangkang, sebab apa semua wartawan siar perkara sama? Sebab itulah yang Mustapha ucapkan.
Cuma mungkin Mustapha atau lebih mesra orang panggil "Cikgu Pha" baru tersedar kenyataan itu dibuat dalam sidang media mengenai Muktamar PAS yang dijadual diadakan pada Jun nanti.
Itupun setelah Timbalan Presiden PKR Azmin Ali buat bising dalam twitter. Suara Azmin kira samalah macam suara Anwar. Apakah sebuah parti Islam hanya berani tunjuk hero membelasah parti lawan yakni UMNO dan BN tetapi menikus dan jadi kelam kabut mendengar suara Azmin.
Tak salah Azmin buat bising kerana menjadi tanggongjawabnya nak jaga big bosnya. Peliknya PAS kecut semua sendi dan urat saraf nak bercakap ( jika benar) ada kemungkaran depan mata.
Ada pemerhati politik yang menilai rasa seram sejuk ini timbul kerana sekarang kebetulan dekat Muktamar PAS.Kali ini ada pemilihan sekali.Semua jawatan utama parti terbuka untuk pertandingan dan mesyuarat PAS di kawasan-kawasan akan bersidang termasuk mencalonkan pemimpin-pemimpin untuk pemilihan ini.
Ada implikasi besar pada Cikgu Pha jika beliau dilihat 'anti Anwar dan PR' di musim-musim begini. Bukan saja Cikgu Pha, mana-mana pemimpin PAS pun tidak mahu dilihat begitu.
Alasannya mudah, lepas Anwar dipecat pada 2 September 1998, ramai penyokong beliau yang kecewa menyertai PAS beramai-ramai. Ketika itu belum ada PKR lagi. PKR atau dulu PKN hanya dilancarkan pada 1 April 1999.
Gerombolan pertama penyokong Anwar yang marah dengan pemecatan beliau masuk atau aktif semula dalam PAS seperti Datuk Dr Harun Din, Datuk Ismail Kamus bahkan Datuk Dr Hassan Ali.
Itu yang kita nampak, yang kita tak nampak, ada ribuan lagi, kebanyakkannya dari golongan profesional yang ada jiwa islam yang masuk ke cawangan-cawangan PAS di seluruh negara. Masa berlalu, selepas 13 tahun, mereka ini mula menggantikan kepimpinan PAS di cawangan dan kawasan masing-masing.
Ramai yang sudah jadi Yang Dipertua PAS Kawasan bahkan ada yang sudah masuk ke negeri juga Pusat. Dalam kata lain, gerombolan penyokong Anwar yang berada dalam PAS kini menguasai jawatan-jawatan strategik yang membolehkan mereka mengundi dan menentukan pemimpin parti itu.
Golongan ini komited dengan PR.Bagi mereka untuk PAS menggantikan UMNO tidak ada cara lain melainkan dengan PR. Rata-rata mereka yang selalu digelar 'golongan profesional' ini masih merasakan Anwar sebaik-baik pemimpin untuk 'gam' hubungan PAS, DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat.
Golongan ini yang ditakuti oleh ramai pemimpin PAS senior macam Cikgu Pha, kerana kedudukan golongan ini makin kukuh di peringkat kawasan masing-masing. Jadi kalau Cikgu Pha, [I]react [/I]berlebihan kata kenyataannya diputar belit, kita seharusnya faham situasi beliau.
Silap cakap di musim pemilihan ini boleh jadi malapetaka kalau tak kena cara handle.
Tambah orang macam Cikgu Pha, yang orang kata, kalau bersalam dengan beliau serupa bersalam dengan Haji Hadi, lagilah susah.
Sebab itu, sebelum panjang cerita, cepat-cepat salahkan media. Lagi nampak macam serius kalau hantar surat peguam, harap-harap boleh jadi hero di masa genting begini.
 - Agenda Daily

Liwat II - Pendakwa gagal bukti kes prima facie - Karpal

Posted: 24 Apr 2011 09:19 PM PDT

KUALA LUMPUR: Peguam Karpal Singh ketika menggulung hujah dalam kes fitnah 2 di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini, menyatakan bahawa pihak pendakwa gagal membuktikan wujud prima facie dalam kes tersebut.
Dengan menyertakan pelbagai bukti dalam hujahnya, Karpal menyatakan bahawa kes itu seharusnya ditolak oleh mahkamah kerana wujud keraguan melampau berdasarkan keterangan pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan dan saksi-saksi pendakwa.
Perbicaraan hari ini adalah penting untuk hakim, Mohamad Zabidin Mohd Diah membuat keputusan samada meneruskan perbicaraan atau membuang kes tersebut.
Berikut kronologi perbicaraan:

8.53 pagi: Anwar tiba di mahkamah bersama isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. Turut hadir Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin nasution.
9.03 pagi: Peguam Sankara Nair dan Param Cumaraswamy memasuki mahkamah. Turut kelihatan peguam Saiful Bukhari, Zamri Idrus.
9.21 pagi: Karpal dan Ketua Pendakwaraya Mohd Yusof Zainal Abidin menemui Hakim Mohamad Zabidin Mohd Diah di kamarnya.
9.31 pagi: Selepas kira-kira 10 minit, kedua-dua pihak muncul dari kamar hakim. Prosiding perbicaraan dimulakan.
9.34 pagi: Karpal memulakan hujah dengan mengingatkan mahkamah untuk berlaku adil dan hakim adalah manusia yang membuat keputusan.
"Bergantung pada apa sedang ditentukan dalam mahkamah. Bukan media atau apa dikatakan oleh perdana menteri." katanya.
9.40 pagi: Karpal kata terdapat tidaksepatutnya terdapat jurang dalam kes pendakwaan.
"Mahkamah mesti meneliti kredibiliti saksi-saksi setiap pendakwaan."
9.45 pagi: Karpal menyatakan pendakwa mesti membuktikan kes tersebut.
"Terdapat bukti prima facie pada akhir kes pendakwa. Jika keraguan wujud, pembela tidak sepatutnya dipanggil."
"Pendakwa telah gagal untuk membuktikan satu kes prima facie. Ia mestilah membuktikan setiap bukti boleh dipercayai, dengan menentukan unsur-unsur
percanggahan dan mahkamah mesti tertakluk kepadanya untuk penilaian maksimum."
9.50 pagi: Karpal menunjukkan satu bukti tidak konsisten adalah tuduhan melakukan seks di luar tabie – di bawah seksyen 377b dengan persetujuan.
"Namun, pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan telah memberi keterangan yang ia tanpa persetujuan," kata karpal sambi menambah pendakwaan tidak boleh meminda
pertuduhan tersebut.
9.53 pagi: Karpal mengingatkan mahkamah perbicaraan kes liwat pertama melibatkan Anwar 10 tahun lalu di mana Mahkamah Persekutuan menolak kes yang diputuskan mahkamah tinggi ketika itu.
"Mahkamah ini tidak seharusnya melakukan kesilapan ini sekali lagi. Saiful mesti dilihat sebagai saksi boleh dipercayai jika mahkamah mahu memanggil untuk pembelaan," katanya.
10.00 pagi: Karpal mengatakan yang Saiful mungkin telah meninggalkan bilik di mana kejadian liwat dikatakan berlaku beberapa kali.
10.01 pagi: Karpal memasuki perincian tentang perkara itu yang diketahui berdasarkan testimoni Saiful.
Dia memberi contoh, ketika Anwar meminta Saiful untuk merapatinya manakala pengadu memakai sehelai tuala, Saiful boleh menjerit atau melarikan diri tetapi dia tidak berbuat demikian.
10.05 pagi: Peguam pembela membangkitkan beberapa hujah tentang kelakuan seksual tetapi ini tidak boleh dilaporkan kerana bukti Saiful diberi secara tertutup.
Karpal menambah selepas kelakuan seksual, Saiful memakan karipap dan meminum kopi dan tidak keluar dari bilik itu selama  20 minit. Dia menunjukkan tiada tanda-tanda emosional telah diliwat.
10.10 pagi: Karpal berkata sehari selepas peristiwa itu, iaitu pada 27 Jun, Saiful telah pergi ke Ibu Pejabat KEADILAN di Tropicana, malah ke rumah Anwar. Perkara itu tidak dilakukan bagi seseorang yang telah dianiayai.
10.13 pagi: karpal berkata Saiful melakukan pembohongan di mahkamah dan dalam laporan polis apabila dia menyatakan aksi seks itu dilakukan tidak secara sukarela.
"Bukti Saiful tidak meyakinkan melebihi keraguan. Dia telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 195 untuk mereka bukti," Karpal.
10.20 pagi: Karpal berkata, Saiful juga menangguhkan laporan polis. Dia hanya membuat dua hari selepas kejadian itu dikatakan berlaku.
'Doktor pertama yang memeriksa Saiful ialah Dr Osman Abdul Hamid, tetapi beliau tidak dipanggil sebagai saksi," tambah beliau.
10.22 pagi: Karpal berkata, ketidakhadiran Dr osman sebagai saksi meletakkan kes pendakwa itu ditahap meragukan.
10.25 pagi: Karpal berkata, Ezam Md Nor atau Mumtaz Jaafar perlu dipanggil sebagai saksi kerana mereka adalah individu yang pertama berjumpa Saiful.
10.30 pagi: Karpal mahu kesemua bukti berkaitan kejadian liwat itu dibatalkan.
10.32 pagi: Dengan menggambarkan semua bukti Saiful adalah sangsi, Karpal berkata sekiranya mahkamah membuat penilaian yang adil,  kes pendakwaan itu perlu ditolak.
Karpal mengakhiri hujah nya. Ram Karpal mengambil alih dan memulakan penghujahan pada bukti DNA.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=12137

Siapa dibelakang Drama RPK di Bangkok

Posted: 24 Apr 2011 08:51 PM PDT

Behind the scenes: ex-PKR man who is anti-Anwar, anti-RPK, anti-Kalimullah, anti-Nor Mohd Yakcop, anti-Malaysian Insider, and friend of Mukhriz

JMM president Azwanddin Hamzah (left), a PKR turncoat, with Mukhriz Mahathir in March at the launch of a new television programme aimed at improving Indonesia-Malaysia relations. Mukhriz features prominently in more than 12 photos at the JMM web site
by uppercaise
The pressure group Jaringan Melayu Malaysia, headed by a former member of Parti Keadilan Rakyat, is behind the police report that led to the Bangkok cat-and-mouse game between the police and Raja Petra Kamarudin. It had sought police action on an alleged moves in 2009 to block Najib Razak from taking office as prime minister.
It cited allegations that RPK is said to have made, as reported by the Utusan Malaysia in its article on RPK's interview with TV3. JMM had demanded that the police investigate the alleged "conspiracy", that the police interrogate four people named by RPK, and that action be taken about libellous statements being made about Najib.
The report was lodged on April 14. On Friday, blogger Din Merican was interrogated at federal police headquarters for three hours, the Star reported. Din was one of four people mentioned by RPK as having knowledge of the move to block Najib.
The police action was about the so-called conspiracy and not about the statutory declaration that RPK made in 2008 that an informant, since revealed to be an army officer, had implicated Najib's wife and two army officers in the murder of Altantuya Shaariibuu. RPK has repeatedly asked that these allegations be investigated. Instead he himself was accused of criminal defamation.
Jaringan Melayu Malaysia is headed by Mandarin-speaking businessman Azwanddin Hamzah, 36, of Ampang. A member of Parti Keadilan for 10 years and a member of the Keadilan Youth central exco, he left the party for Umno in 2008, together with Keadilan Youth leader Ezam Mohd Noor.
In February last year, he campaigned against Malaysian Insider, and vowed he would get the site shut down. He also called for action against former New Straits Times Press deputy chairman Kalimullah Hassan and two others whom he accused of financing the web site from funds obtained from a government contract. Azwanddin also demanded explanations from the ministry of finance and asked second finance minister Nor Mohd Yakcop to explain his relationship to Kalimullah.
Azwanddin leading a demonstration against Malaysian Insider for being "traitors" to the country. Photo: Faezah Ismail.
Earlier this year at a high profile ceremony, Azwanddin announced a television programme Antara Dua Garisan to be co-produced with Indonesian stations and aimed at improving bilateral relations. The weekly 30-minute programme, involving interviews with 12 political and national leaders of both countries, is to be aired from June, over a year, according to the group.
Mukhriz Mahathir, son of the former premier and deputy trade minister, was guest-of-honour and is featured in more than a dozen photos at the web site. Other ministers featured are Zahid Hamidi, the defence minister, and Sharizat Jalil, the women's minister.
Azwanddin has also accused PKR leader Anwar Ibrahim of supporting Raja Petra and private investigator P Balasubramaniam, who now lives in exile in India after making sensational allegations linking Najib Razak with the murder of Altantuya Shaariibuu. He has also accused Kalimullah of helping Raja Petra to leave the country, and letting Raja Petra live in his London apartment. (Kalimullah has denied these allegations, and Raja Petra has revealed that he lives in Manchester.)

Penduduk roboh jambatan protes lapuran polis SPRM tak diendahkan

Posted: 24 Apr 2011 08:33 PM PDT


Kuching: Kecewa apabila bantahan, laporan polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dibuat terhadap pembalakan di tanah mereka tidak mendapat perhatian, penduduk 10 kampung di Tebedu, berhampiran sempadan Malaysia-Indonesia, semalam mengambil tindakan sendiri meruntuhkan jambatan dibina syarikat itu.
Jambatan itu dipercayai dibina syarikat pembalakan untuk merentasi Sungai Suhu bagi mengeluarkan balak dari kawasan berkenaan.
Penduduk Kampung Temong Bengan, Kampung Temong Putah, Kampung Temong Mura, Kampung Temong Mawang, Kampung Darul Fallah, Kampung Darul Huda, Kampung Tepoi, Kampung Semunti, Kampung Sebekar dan Kampung Sebuhang kini merayu campur tangan pihak berkuasa menghentikan pembalakan di kawasan tanah mereka sejak pertengahan tahun lalu.
Wakil penduduk, Mani anak Marin, 47, mendakwa syarikat pembalakan bukan saja mengambil balak di hutan berhampiran kampung, malah dusun durian serta sawah padi mereka turut dirosakkan.
Kehidupan mereka kini tidak lagi selesa apabila air sungai yang selama ini menjadi sumber kegunaan harian kini tercemar teruk apabila air yang dulunya jernih kini bertukar kekuningan.
Mani mendakwa penduduk tidak tahu hutan berhampiran kampung itu diteroka syarikat pembalakan, sehinggalah mendengar deruman enjin jentera menjalankan kerja menolak tanah untuk membuat jalan, Jun tahun lalu.
"Selepas diselidik, kami dapati kerja pembalakan dijalankan di hutan itu dan apabila disoal, pekerja syarikat balak mendakwa mereka menjalankan kerja yang sah selepas mendapat kebenaran bertulis lima ketua kampung di kawasan itu," katanya.
Bagaimanapun, penduduk musykil kerana tidak pernah dimaklumkan mengenai kegiatan itu, malah ketua kampung juga tidak pernah membawa mereka berbincang.
Penduduk yang tidak berpuas hati kemudian mendapatkan surat perjanjian itu ditandatangani lima ketua kampung yang membenarkan kawasan hutan seluas 4,125 hektar diteroka syarikat pembalakan yang berpejabat di Batu Tiga, Kuching.
Penduduk kemudiannya cuba mendapatkan penjelasan daripada pihak syarikat namun diugut.
Berikutan itu, Mani berkata penduduk membuat laporan polis di Balai Polis Tebedu dan Serian serta membuat laporan kepada SPRM.
"Namun hingga kini, tiada tindakan diambil terhadap syarikat itu, malah kerja pembalakan semakin rancak dilakukan. Siapa yang tidak marah jika ratusan pokok durian, buahan-buahan lain, pokok tapang ditebang dan dijadikan kayu balak.
"Lebih menyedihkan apabila sawah padi kami turut dirosakkan apabila mereka membina jalan balak melaluinya," katanya.
Mani mendakwa ketua kampung mengambil sikap lepas tangan.
"Kami terpaksa bertindak sendiri kerana kami sedar masalah kami ini tidak diberi perhatian. Sampai bila kami harus menunggu... adakah hingga hutan kami musnah dan semua tanah kami musnah barulah hendak bertindak," katanya. -BH

Tanpa seurat benang ketika serbuan dilakukan ...

Posted: 24 Apr 2011 05:34 PM PDT

PUCHONG: Tiga wanita yang asyik menunggu pelanggan di sebuah premis perniagaan urutan kaki bertempiaran lari memanjat tingkap dan meniti papan iklan ketika diserbu Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis (IPD) Serdang dalam operasi di Jalan Kenari, Puchong Jaya, di sini, malam kelmarin.

Dalam operasi kira-kira jam 10.30 malam itu, seramai 10 wanita warga China ditahan bersama tiga lelaki termasuk penjaga dan dua pelanggan.

Difahamkan, premis urutan kaki itu turut menawarkan pelacur kepada pelanggan dengan bayaran tambahan RM100 untuk sekali perkhidmatan.

Ketika serbuan, seorang wanita tanpa seurat benang leka mengurut pelanggan hingga tidak sempat menyarung semula pakaiannya. Premis terbabit mengenakan bayaran RM55 bagi urutan kaki dan kepada yang inginmendapatkan perkhidmatan 'istimewa' perlu membayar tambahan RM100.

Urutan 'istimewa' itu hanya diberikan kepada pelanggan berminat yang dibincangkan di dalam bilik bersama tukang urut terpilih.

Ketua Polis Serdang, Superintendan Abd Razak Elias, berkata semua wanita yang ditahan itu akan disiasat mengikut Seksyen 372 kerana melacur.
Menurutnya, serbuan itu diketuai Pegawai Operasi Jabatan Siasatan Jenayah IPD Serdang, Cif Inspektor Roslin Mohamad Isa. - mymetro

Drama Bangkok Raja Petra - PDRM berlarutan

Posted: 24 Apr 2011 08:55 AM PDT

KUALA LUMPUR, 24 April — "Drama Bangkok" melibatkan Raja Petra Kamarudin dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) berterusan sehingga lewat petang ini dengan kedua-dua pihak bertukar-tukar SMS menanti sama satu lain berhubung usaha pihak berkuasa itu untuk mendapatkan kenyataan blogger kontroversial tersebut.
PDRM menghantar anggotanya ke Bangkok untuk bertemu dengan Raja Petra semalam, tetapi usaha itu tidak menjadi kenyataan selepas beliau tidak mahu kenyataannya diambil di Kedutaan Malaysia.
Raja Petra  hanya bersetuju jika keterangan diambil di hotel beliau tinggal.
Peguam dan isteri Raja Petra khuatir ia sebagai satu helah untuk menahan beliau dan dibawa balik ke Malaysia.
Peguam Raja Petra, Haris Ibrahim menulis bahawa beliau telah memaklumkan kakitangan Kedutaan Malaysia di Bangkok, Abdul Hamid Bulat yang Raja Petra bersedia untuk diambil keterangan di lobi Siam City Hotel pada pukul 5 petang ini (6 petang waktu Malaysia).
"Pada pukul 1.26 tengah hari waktu Bangkok hari ini, saya menghantar SMS berikut kepada Hamid: 'Engku (Raja Petra) dan saya akan berada di lobi Siam City Hotel pada pukul 5 petang untuk memberi kenyataan kepada ACP Aziz. Tq'," kata Haris dalam maklumat terkini di blognya, petang ini.
Dalam maklumat dikemaskinikan kemudian, Haris berkata seorang lagi peguam Raja Petra, Amarjit Sindhu menerima SMS daripada Hamid mengatakan bahawa pihak polis masih menunggu untuk mengambil kenyataan blogger itu di pejabat kedutaan.
"Marina, RPK dan saya menunggu di lobi hotel dari (pukul) 5 hingga 5.30 petang. Tiada polis (datang). (Jadi) kami bertolak untuk makan malam," kata Haris dalam maklumat mutakhir.
Blogger kontroversial itu berada di Bangkok sempena majlis pelancaran Pergerakan Bebas Sivil Malaysia (MCLM) cabang Thailand.
Raja Petra telah diminta oleh pegawai-pegawai Kedutaan Malaysia di Bangkok agar pergi ke pejabat misi di ibu negara Thailand untuk kenyataannya diambil kira-kira 8 malam waktu Thai semalam, kata kenyataan MCLM dikeluarkan di sini sekitar 8 malam waktu Malaysia semalam.
Bagaimanapun maklumat portal Malaysia Today dan blog Haris pagi tadi berkata, Raja Petra tidak memberikan sebarang kenyataan kepada polis sehingga 2 pagi tadi.
Kenyataan semalam menambah, pegawai-pegawai Kedutaan Malaysia menyampaikan permintaan itu sebelum majlis dihadiri Raja Petra di Florida Hotel bermula.
Tulisan Raja Petra tengah hari tadi menyebut polis mahu mengambil kenyataannya ekoran aduan berhubung laporan Utusan Malaysia susulan temu bual dengan TV3 dua minggu lalu.
Dalam satu temu bual bersama TV3 yang disiarkan 13 April lalu, Raja Petra mendakwa beliau tidak pernah menuduh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak atau isterinya terbabit dalam kes pembunuhan Altantuya lima tahun lalu.
Sebaliknya, pengendali portal Malaysia Today itu berkata, beliau didesak dan dipengaruhi untuk berbuat demikian oleh beberapa individu yang tidak mahu Najib mengambil alih jawatan perdana menteri.
Sehubungan itu kata Raja Petra, akuan bersumpah (SD) yang dibuat beliau pada 18 Jun 2008 hanya bersandarkan maklumat diperoleh daripada beberapa individu.
Menurut Raja Petra, seorang pegawai perisik angkatan tentera dikenali sebagai Leftenan Kolonel Azmi juga memberi maklumat yang sama -TMI

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


NS ADA HARAPAN UNTUK DITAWAN, ANWAR JANGAN HAMPAKAN RAKYAT NS

Posted: 24 Apr 2011 08:35 PM PDT

Anwar Macam Shah Rukh Khan

Malam tadi saya sekeluarga anak beranak pergi menghadiri satu ceramah anjuran PKR Cabang Seremban di Taman Bukti, Ampangan, Seremban. Ceramah diadakan sempena perasmian bangunan baru pejabat PKR Seremban. Penceramah yang dijemput adalah YB Dato' Sri Anwar Ibrahim dan YAB Ustaz Azizan Razak (Menteri Besar Kedah).

Ramai betul orang yang hadir, berbondong-bondong datangnya. Kalau Hj Ibrahim Yusof dalam ceramahnya biasa dia menyebut "mombibih-bibih dek ramai eh". Bak kata orang yang buta datang berpimpin, yang pekak datang bertanya, yang tua datang bertongkat. Ada yang datang bersama keluarga, ada yang datang sendirian dan juga ada yang datang bersama kawan-kawan.

Saya terjumpa Mahat bersama isterinya dari Johol dan juga Mohd Barr yang datang anak beranak dari Simpang Durian. Mohd Barr ni pula bawa anak kecilnya. Bininya baru lepas bersalin dan baru sahaja habis pantang. Saya jumpa abang Karim dari Jempol, siap bawa petai sekali untuk jualan.Juga terjumpa dengan Awie dengan kawan-kawanya dari Tampin. Terserempak juga saya dengan bapa saudara saya ALI yang datang bertiga bersama kawan-kawan UMNO nya.

Boleh dikatakan dari seluruh pelosok rantau Negeri Sembilan ini datang lah nak mendengar ceramah DSAI. Apabila di beritahu sahaja bahawa DSAI tidak dapat hadir untuk memberikan ceramah, maka ramailah yang datang itu kecewa. Ramai juga yang tak puas hati kenapa Anwar tak boleh hadir. Sahabat saya Pak Usop datang dari Temerloh tujuan nya nak berniaga dan juga mendengar ceramah Anwar. Pak Usop berkata dengan saya kalau macam ni lah sambutan rakyat Negeri Sembilan untuk ceramah Anwar habis BN di Negeri Sembilan kali ni.

Apa tidaknya jalan sesak / JAM / Macet berbatu-batu. Saya terjumpa dengan Imam Hj Zainal (seorang imam masjid di Senawang), saya tanya dengan dia "Mana kereta Imam?" Jawabnya "Nun…hujung sanun, yang habih penghujung, sosak bonar, tak ado parking" kata Imam Zainal. Begitu lah hebatnya sambutan orang Negeri Sembilan untuk ceramah Anwar. Ramai yang datang nak melihat wajah Anwar dan nak mendengar suaranya bercakap. Walaupun macam-macam fitnah dan tohmahan dilemparkan pada Anwar, tapi orang tetap datang nak tengok Anwar. Orang tak peduli!!!

TETAPI malam tadi Anwar tidak hadir. Ada orang kata dia pergi Sarawak. Hujan pula tiba-tiba turun dengan lebatnya. Maka habis lari lah orangramai. "Dah lah Anwar tak datang, hujan lobat pulak" kata sahabat saya Amin yang datang bersama isterinya dari Tengkek, Batu Kikir. Saya percaya kalau Anwar datang malam tadi walau macamana lebat pun hujan orang tak akan lari atau berganjak, seperti mana Anwar datang ceramah di Rahang dahulu dalam hujan orang tak bergerak, terpaku terus walaupun baju basah.

Kalau di Negara India sambutan begini hanya diterima oleh artis macam Shah Rukh Khan sahaja. Tapi di India rakyatnya gila tahap gaban, kok tak datang atau tak muncul lah si Shah Rukh Khan ini ada yang sampai nak bunuh diri. Di India Shah Rukh Khan ni dah jadi macam dewa mereka. Di Malaysia ni tak adalah orang nak buat sampai macam tu sekali. Orang Malaysia terutamanya orang-orang Pakatan Rakyat mereka boleh berfikir dengan bijak dan rasional TETAPI Dato Sri janganlah selalu tak datang YO!! Hampo dan kecewo orang kampong seado alah eh……/orangklawang.blogspot

AC MIZAL BARU MASUK UMNO SUDAH BELAJAR MEMFITNAH?

Posted: 24 Apr 2011 07:00 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

APA kita mahu kisah `tokeh gelang' atau Pelakun dan Pengacara AC Mizal mahu sertai Umno kerana dengan wataknya yang masih kekal sekarang tidak mungkin beliau boleh bersama PAS. Apatah lagi dengar khabarnya bisnes gelang beliau sudah lingkup dan riuh rendah suatu ketika bahawa AC menjual gelang tipu.

Samada AC mahu masuk Umno untuk menyambung rezekinya atau sememangnya jiwa beliau jiwa sekular, itu pun kita tidak kisah. Tetapi, apabila AC mendakwa bahawa pernah ditawarkan menyertai parti pembangkang serta dijanjikan jawatan tinggi maka tembelang AC kita boleh faham. Ertinya, AC setaraf juga dengan Presiden KIMMA yang juga dilaporkan pernah memberitahu ditawarkan jutaan ringgit sekiranya menyertai parti pembangkang.
Nasib Baik Tak
Masuk PAS....


Malaysiakini menyebut, " Pelakon dan pengacara AC Mizal yang menyerah borang keahlian Umno hari ini, berkata beliau sebelum ini ditawar menyertai sebuah parti pembangkang serta dijanjikan jawatan tinggi. Bagaimanapun, katanya, beliau menolaknya kerana tidak bersetuju dengan dasar yang diperjuangkan oleh parti berkenaan (Malaysiakini).

Pelik juga, banyak sangatkah duit pembangkang untuk membeli mamak penebar roti canai KIMMA dengan artis seperti AC ini? Tidak pula disebut parti mana yang banyak sangat duit mahu membeli mereka berdua. Apa sangatlah pengaruh AC sehingga pembangkang sanggup keluar duit derma orang ramai untuk membelinya. Cuba tanya bekas pelakun dan pencipta lagu Bob Lokman berapa juta dia dapat? Silap-silap Bob Lokman akan kata semenjak beliau menyertai PAS, duit poket beliau yang banyak dikorbankan untuk membantu perjuangan Islam di negara ini.

AC bersama isterinya Amylia menyerahkan borang memasuki Umno di dalam program Jom Masuk Umno di Ipoh kelmarin. Kenyataan kununnya beliau ditawarkan oleh pembangkang dengan jawatan tinggi adalah satu kenyataan membodek secara murahan. Apa jawatan tinggi yang pembangkang mahu tawarkan kepada artis seperti AC ini? Presiden? Ketua AMK atau Ketua Pemuda PAS? Jika mahu cari makan tidak salah, tapi jangan sampai buat cerita karut yang menunjukkan diri sendiri itu teramat bodoh.

Jangan perasan diri itu hebat sangat sampai parti pembangkang sanggup beli. Sudah berapa ramai artis yang telah menyertai Pembangkang tetapi tidak seorang pun yang sanggup merendahkan darjatnya seperti yang telah dilakukan oleh AC. Populariti beliau di dalam seni hiburan sekarang pun sudah merosot, mungkin itulah sebabnya beliau mahu cipta populariti sebodoh itu.

Di dalam keadaan sekarang, dengan tingkah laku beliau sebagai artis kini memang wajar beliau berada di dalam Umno kerana program maksiat dengan Umno mana boleh dipisahkan. Bukankah anjing sahaja yang suka makan bangkai?/wfauzdin.blogspot.com

AZMIN - MUSTAPHA `BERPERANG' ANGKARA MEDIA UMNO, SIAPA BODOH SEBENARNYA?

Posted: 24 Apr 2011 08:16 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

NAMPAKNYA `berperang' lagi dua tokoh di dalam PR ini di antara Azmin Timbalan Presiden PKR dengan Mustapha Ali Setiausaha Agung PKR. Semuanya angkara media berlidah Syaitan yang kaum Cina sendiri sudah tidak mempercayainya. Hanya kaum Melayu sahaja sebilangan yang masih `beriman' dengan Utusan yang meloyakan itu.

Semuanya bermula apabila kenyataan Mustapha Ali berkaitan pandangan PAS terhadap DS Anwar di dalam isu video seks disiarkan oleh akhbar pencacai tersebut. Kenyataan Mustapha yang disiarkan oleh akhbar porno tersebut menyebabkan Azmin Ali melenting kerana kenyataan tersebut seolah-olah tidak menghormati DS Anwar selaku Ketua Pembangkang dan PKR sendiri selaku sekutu PAS di dalam PR. Kenyataan yang membuatkan Azmin melenting ialah apabila Mustapha Ali menyebut bahawa PAS akan mengkaji hubungannya di dalam PR setelah siasatan kes video seks itu selesai.

Di dalam Harakahdaily pula kemudiannya, Mustapha Ali menafikan beliau bermaksud sedemikian dan beliau meminta akhbar porno berkenaan memohon maaf atau bersedia untuk diambil tindakan kerana memutarbelitkan kenyataannya. Ini bererti Mustapha Ali tidak berkata seperti yang dilaporkan itu.

Di dalam Malaysiakini hari ini, Mustapha Ali membidas Azmin Ali kerana mempercayai akhbar berkenaan yang diketahui kepunyaan Umno. Mustapha Ali menasihatkan Azmin agar lebih mempercayai media lain seperti Harakah. Mustafa berkata, Azmin tidak seharusnya mempercayai apa yang disiarkan oleh media 'milik Umno' semalam yang menyebut PAS akan menyemak semula hubungannya dengan PKR ekoran skandal video seks yang dikaitkan dengan ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim (Malaysiakini).

Saya tertanya juga, mengapa Azmin percaya kepada laporan dari akhbar kepunyaan Umno tersebut? Dan lebih penting lagi, jika Mustapha Ali tidak mahu sesiapa mempercayai akhbar berkenaan atau mana-mana media pro Umno, mengapa media seperti itu dijemput atau dibenarkan hadir di dalam sidang medianya? Jika beliau bertanya mengapa Azmin tidak menyemak kenyataan beliau di dalam Harakah atau Harakahdaily, persoalannya mengapa kenyataan beliau lewat disiarkan sedangkan media pro Umno terlebih dahulu menyiarkannya? Mungkin inilah kelemahan media rasmi PAS yang selalu ketinggalan dan `slow' di dalam menyiarkan sesuatu isu. Tidak hairanlah jika ramai di kalangan kita yang lebih awal mengetahui sesuatu berita itu melalui media lain seperti Malaysiakini.

Saya pernah menulis betapa sepatutnya semua pimpinan PR jangan memberi ruang kepada mana-mana media yang kerapkali menipu atau suka memutarbelitkan kenyataan demi kepentingan pihak tertentu. Jika ini tidak dilakukan, bayangkan seorang Timbalan Presiden PKR boleh terperangkap dengan media haprak ini, apatah lagi rakyat biasa.

Bagi saya, Azmin Ali pun silap kerana cepat melatah dan terperangkap dengan media yang beliau sendiri kenal betapa busuknya lidah syaitan ini. Mustapha Ali pula salahnya besar juga kerana melayani media pro Umno seperti itu tetapi tidak mahu sesiapa mempercayai media yang beliau layani itu. Pelik betul kedua-dua tokoh ini./wfauzdin.blogspot.com


Kami Sokong Tokguru

0
sumber :-

Kami Sokong Tokguru


40 Pesanan Dari Saiyidina Ali

Posted: 24 Apr 2011 02:22 AM PDT


Berikut adalah 40 nasihat Saiyidina Ali

1. Pendapat seorang tua adalah lebih baik daripada tenaga seorang muda.

2. Menyokong kesalahan adalah menindas kebenaran.

3. Kebesaran seseorang itu bergantung dengan qalbunya yang mana adalah sekeping daging.

4. Mereka yang bersifat pertengahan dalam semua hal tidak akan menjadi miskin.

5. Jagailah ibubapa kamu,nescaya anak2mu akan menjagai kamu.

6. Bakhil terhadap apa yang ditangan adalah tidak mempunyai kepercayaan terhadap Allah.

7. Kekayaan seorang bakhil akan turun kepada ahli warisnya atau ke angin. Tidak ada yang terpencil dari seorang yang bakhil.

8. Seorang arif adalah lebih baik daripada arif.Seorang jahat adalah lebih jahat daripada kejahatan.

9. Ilmu adalah lebih baik daripada kekayaan kerana kekayaan harus dijagai, sedangakan ilmu menjaga kamu.

10. Jagalah harta bendamu dengan mengeluarkan zakat dan angkatkan kesusahan mu dengan mendirikan sembahyang.

11. Sifat menahan kemarahan adalah lebih mulia daripada membalas dendam.

12. Mengajar adalah belajar.

13. Berkhairatlah mengikut kemampuan mu dan janganlah kamu jadikan keluargamu hina dan miskin.

14. Insan terbahagi kepada 3 :
1. Mereka yang mengenal Allah.
2. Mereka yang mencari kebenaran.
3. Mereka yang tidak berpengetahuan dan tidak mencari kebenaran. (Golongan yang terakhir inilah yang paling rendah dan tak baik sekali dan mereka akan ikut sebarang ketua dengan buta seperti kambing.)
15. Insan tak akan melihat kesalahan seorang yang bersifat tawadhu' dan lemah.

16. Janganlah kamu takut kepada sesiapa melainkan dosamu terhadap Allah.

17. Mereka yang mencari kesilapan dirinya sendiri adalah selamat dari mencari kesilapan orang lain.


18. Harga diri seseorang itu adalah berdasarkan apa yang ia lakukan untuk memperbaiki dirinya.

19. Manusia sebenarnya sedang tidur tetapi akan bangun bila ia mati.

20. Jika kamu mempunyai sepenuh keyakinan akan Al-Haq dan kebenaran, nescaya keyakinanmu tetap tidak akan berubah walaupun terbuka rahsia2 kebenaran itu.

21. Allah merahmati mereka yang kenal akan dirinya dan tidak melampaui batas.

22. Sifat seseorang tersembunyi disebalik lidahnya.

23. Seorang yang membantu adalah sayapnya seorang yang meminta.

24. Insan tidur di atas kematian anaknya tetapi tidak tidur di ataskehilangan hartanya.

25. Barangsiapa yang mencari apa yang tidak mengenainya nescaya hilang apa yang 
mengenainya.

26. Mereka yang mendengar orang yang mengumpat terdiri daripadagolongan mereka yang 
mengumpat.

27. Kegelisahan adalah lebih sukar dari kesabaran.

28. Seorang yang hamba kepada syahwatnya adalah seorang yang lebih hina daripada 
seorang hamba kepada hamba.

29. Orang yang dengki marah kepada orang tidak berdosa.

30. Putus harapan adalah satu kebebasan , mengharap (kepada manusia) adalah suatu 
kehambaan.

31. Sangkaan seorang yang berakal adalah suatu ramalan.

32. Seorang akan mendapat tauladan di atas apa yang dilihat.

33. Taat kepada perempuan(selain ibu) adalah kejahilan yang paling besar.

34. Kejahatan itu mengumpulkan kecelaan yang memalukan.

35. Jika berharta, berniagalah dengan Allah dengan bersedekah.

36. Janganlah kamu lihat siapa yang berkata tetapi lihat apa yang dikatakannya.

37. Tidak ada percintaan dengan sifat yang berpura2.

38. Tidak ada pakaian yang lebih indah daripada keselamatan.

39. Kebiasaan lisan adalah apa yang telah dibiasakannya.

40. Jika kamu telah menguasai musuhmu,maafkanlah mereka, kerana perbuatan itu adalah syukur kepada kejayaan yang telah kamu perolehi.


Cari N3 lama-lama disini

Cursing Malay : Terus Terang

0
sumber :-

Cursing Malay : Terus Terang


Kenapa Blog Ni Kutuk Melayu? Bahagian 02

Posted: 24 Apr 2011 05:10 PM PDT


kerangeleber

0
sumber :-

kerangeleber


Gabungan DAP, SNAP masih di peringkat perbincangan - Anwar

Posted: 24 Apr 2011 08:40 PM PDT

RasuluLlah SAW tidak guna al-Mubahalah dalam fitnah 'seks'

Posted: 24 Apr 2011 05:00 PM PDT

Nota nota sebelum Muktamar 2011

Posted: 23 Apr 2011 10:30 PM PDT


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-
RAKYAT MARHAEN

RAKYAT MARHAEN


Warga emas serbu Maybank lagi...ada yang bertambah meroyan lagi....!!!

Posted: 24 Apr 2011 07:46 PM PDT

PULAU PINANG, 24 April: Maybank terpilih seluruh Pulau Pinang diserbu lagi bukan kerana mahu mencuri sebaliknya warga emas pergi mendapatkan RM100 pemberian penghargaan oleh Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat mulai 23 April - 20 Mei 2011 akan datang.

Sejak awal pagi boleh dikatakan warga emas dan wakil yang dibenarkan dengan tandatangan Adun atau penyelaras Dewan Undangan Negeri (Dun) menunggu kerana masing-masing tidak mahu ketinggalan mendapatkan saguhati dari kerajaan sebagai menghargai sumbangan mereka terhadap peningkatan semua aspek yang dikecapi setelah Pakatan Rakyat mengambil alih pentabdiran.
Read More / Baca Lagi >>

Pastikan Selangor kekal untuk teruskan agenda

Posted: 24 Apr 2011 07:43 PM PDT

SHAH ALAM, 25 April: Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man meinta semua pihak dalam PAS memastikan kemenangan kali kedua di Selangor dalam PRU13 akan datang bagi menjamin segala usaha politik dan dakwah Islam masakini dapat diteruskan.

Menurutnya, keadaan sekarang amat cantik di pandangan mata di mana masjid dan surau berjaya dimakmurkan dengan segala aktiviti mendidik anggota masyarakat.

"Kerana itu, harapan agar segala usaha dapat dilakukan sebaiknya bagi memastikan segala kegiatan dan usaha ke arah kebaikan dapat dijayakan dengan sebaiknya.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar Positif Gabungan DAP, SNAP, Namun Perlu Ada Perbincangan

Posted: 24 Apr 2011 07:42 PM PDT


KUCHING 25 APRIL : Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Sri Anwar Ibrahim berkata beliau secara positif menerima cadangan penggabungan antara DAP dan Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) seperti yang dicadangkan Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

"Kita perlu tahu apa yang termaktub dalam prinsip Pakatan Rakyat dan latar belakang pencapaian Pakatan setakat ini pada pilihan raya lepas, dan saya tidak rasa, kami perlu berlaku prejudis dalam hal ini.
" Berhubung apa yang dicadangkan oleh YB Lim Kit Siang, saya melihatnya dari sudut positif dan segala persoalannya akan dibincangkan menerusi satu perbincangan forum tertutup di kalangan ketua parti,"kata Anwar.

Kit Siang terdahulu menjelaskan cadangan penggabungan di antara DAP dan SNAP masih di peringkat awal perbincangan.
Read More / Baca Lagi >>

Pakatan Rakyat: Kalaulah Ini Nasihat, Ambillah.

Posted: 24 Apr 2011 07:41 PM PDT

Oleh: BayangDiAir

"Kesian Mustaffa Ali. Dalam meniti penghujung usia bersama PAS, beliau bertalu-talu menerima kecaman dan fitnah daripada kawan dan lawan. Terbaru, Azmin membidasnya hanya berdasarkan berita yang disiarkan oleh akhbar perdana. Akhbar perdana menipu dengan mendakwa bahawa Mustafa Ali selaku Setiausaha Agung PAS akan mengkaji semula kedudukan PAS dan Pakatan Rakyat selepas kes video seks selesai nanti. Terperangkap juga pemimpin Pakatan Rakyat diperdayakan oleh musuh. Wajarkah pemimpin nombor dua PKR bertindak demikian?

Kita baharu sahaja berasa cemas dengan tindakan Profesor Dr Aziz Bari yang terus-menerus memperlekehkan Tuan Guru Haji Hadi dan perwakilan PAS yang menentukan kepimpinan parti. Kini Saudara Azmin Ali pula melatah lalu menyigung tanpa siasat terhadap pemimpin kanan PAS. Kita tidak mahu rakyat pula membuat tohmahan bahawa ada kaitan antara dua insiden ini.

Read More / Baca Lagi >>

Usah Mimpi Kami Mahu Melutut Dengan UMNO

Posted: 24 Apr 2011 07:38 PM PDT

Oleh: wfauzdin_ns

"RAKYAT dah pasang niat, samada DS Anwar disabitkan bersalah atau tidak tumpuan rakyat kini adalah untuk menjatuhkan kerajaan Umno/Bn di dalam PRU Ke 13 akan datang. Apabila PR berjaya menduduki Putrajaya, barulah kita akan ketahui siapa sebenarnya yang selama ini menipu rakyat, yang merompak hak rakyat dan konspirator fitnah yang banyak memecah-belahkan masyarakat.

Justeru itu, kita biarkan saja pihak Polis mahu siasatan kes video seks itu seberapa lama yang ia mahu. Begitu juga dengan trio datuk T, samada mereka ditangkap atau dilindungi rakyat sudah tidak peduli lagi kerana yang paling besar tugas kita selaku rakyat yang bermaruah adalah untuk menguburkan Umno/Bn di negara ini. Samalah juga dengan kes Liwat, rakyat sudah tidak peduli lagi berapa hari Saiful tidak membasuh duburnya kerana maruah dan nasib kita bukan terletak pada dubur pemuda itu. Itu beza kita dengan satu pihak lagi yang bersekutu dengan Apco itu.

Read More / Baca Lagi >>

Akhirnya Judin pergi juga ...ia jadi mangsa kapitalis..!!!

Posted: 24 Apr 2011 07:20 PM PDTOleh AHMAD LUTFI OTHMAN
Meskipun mendapat bantahan, Ketua Pengarah Kerja Raya, Prof Ir Dr Judin Abd Karim tetap ditukar, mulai 1 Mei depan ke jawatan barunya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif CIDB (Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan), iaitu satu jawatan yang lebih rendah, yang meletakkannya seolah-olah diturun pangkat. Kes Judin ini cukup mengejutkan kerana inilah kali pertama dalam sejarah Jabatan Kerja Raya, ketua pengarahnya, yang dikenali ramai sebagai berintegriti tinggi, ditukarkan ke agensi lain.
Ramai warga JKR kecewa dengan langkah drastik itu.

Rata-rata mereka beranggapan ia satu tindakan bermotif politik bagi memencilkan seorang pegawai awam berpersonaliti mulia, yang dilihat sepanjang kerjaya terakhirnya di JKR boleh menyusahkan pihak yang "tamak dan rakus". Namun begitu, Judin pasrah. Mulai minggu lalu, beliau telah mengadakan lawatan perpisahan ke semua cawangan JKR di seluruh negara.
Read More / Baca Lagi >>

Siapa kata Pakatan Rakyat kalah di Sarawak?

Posted: 24 Apr 2011 07:12 PM PDT

Oleh EDYES DOT COM
Dalam keadaan pertandingan di atas padang yang tidak sama rata, dalam keadaan media arus perdana milik mereka dan dipergunakan dengan hebatnya, dalam keadaan Suruhanjaya Pilihan Raya dikuasai mereka dengan taktik-taktik terbaru bagi mengelak penipuan dikesan, dalam keadaan undi pos milik mereka semuanya, saya ulang, semuanya...

Dalam keadaan bilion-bilion ringgit sumber kewangan negara yang tidak sepatutnya menjadi gula-gula kempen telah dipergunakan oleh mereka demi untuk meraih undi sokongan, dalam keadaan jutaan ringgit ditaburkan ke seluruh bumi kenyalang dengan tawaran RM50, RM30 malah ada yang menghina rakyat negeri Sarawak dengan menawarkan RM20 supaya mengundi parti rejim jahat, dalam keadaan mereka menggunakan fitnah jahat ke atas ketua pembangkang dengan politik lucah yang melampau...
Read More / Baca Lagi >>

Pasca-PRU Dun Sarawak: SUPP Perlukan Kerusi Timbalan Ketua Menteri?

Posted: 24 Apr 2011 07:09 PM PDT

by Ruhanie Ahmad   
.Corak undi masyarakat Cina Sarawak dalam PRU DUN ke-10 baru-baru ini jelas memihak kepada pembangkang.


Oleh sebab itulah SUPP yang mewakili kaum Cina dalam komponen BN Sarawak hanya memenangi dua kerusi sahaja.
 
Masyarakat Cina Sarawak juga turut mengorbankan Presiden SUPP, Tan Sri George Chan, yang sebelum ini menjadi Timbalan Ketua Menteri Sarawak.
 
Oleh sebab itu, dengan prestasi yang amat buruk, dengan corak pengundian yang jelas memihak kepada pembangkang, dan dengan hanya dua kerusi dimenangi oleh SUPP kali ini, adakah BN Sarawak masih mahu memperuntukkan satu kerusi Timbalan Ketua Menteri kepada SUPP?
Read More / Baca Lagi >>

Tewas tapi PAS sudah diterima di Sarawak

Posted: 24 Apr 2011 07:07 PM PDT

Oleh Safar Jumaat
KEKALAHAN tipis calon PAS di kawasan N24 Beting Maro, Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus di tangan calon BN, Razali Gapor dengan majoriti 391, membuktikan PAS mempunyai pengaruh yang bukan sedikit di Sarawak, walaupun terpaksa berdepan dengan serangan pelbagai pihak.
Abang Ahmad mengutip 2,678 undi manakala Razali mendapat 3,069. Terdapat sejumlah 7,868 pengundi di sini.


Sehari sebelum hari mengundi, 16 April 2011, rata-rata pemerhati politik dari BN meramalkan kerusi Beting Maro akan dimenangi calon PAS tetapi, serangan berbentuk kebendaan dan ugutan dari pihak yang sedang berkuasa, akhirnya memberi sebab mengapa Abang Ahmad akhirnya tewas nipis di tangan Razali.
Read More / Baca Lagi >>

MENYALAHKAN PIHAK LAIN, NIK ABDUH KENA BELAJAR LAGI DENGAN AYAHANDANYA

Posted: 24 Apr 2011 07:04 PM PDT


Oleh: WFAUZDIN NS

MEMANG tiada pilihan lain untuk terus memimpin PAS selepas Muktamar PAS bulan Jun ini nanti melainkan Presiden PAS yang ada sekarang iaitu Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang. Saya pun melihatnya begitu dan ramai di kalangan pimpinan PAS pun berasa sedemikian walaupun dikatakan ada pencalonan untuk memberi cabaran kepada tokoh utama PAS tersebut.

Saya turut bersetuju dengan pandangan Datuk Husam Musa bahawa perlunya Tuan Guru Hj Hadi terus memimpin PAS kerana tiada alasan kukuh untuk menamatkan kepimpinan beliau. PAS harus terus diterajui oleh pemimpin bertaraf Ulamak, dikenali diserantau dunia serta mempunyai serta boleh berdiplomasi dengan rakan-rakan di dalam PR. Sehingga kini, Tuan Guru Hj Hadi masih mengekalkan status itu tetapi bukan bererti beliau `perfect' seratus peratus. Mana ada manusia yang sempurna seratus peratus, tetapi Tuan Guru Hj Hadi masih lagi yang terbaik dari yang baik di dalam PAS.Read More / Baca Lagi >>

PAS should take lead in reforming New Malaysia

Posted: 24 Apr 2011 06:17 PM PDT

Penyair Purba

The state election was just concluded in Sarawak. PAS, again for the umpteenth time, failed to win any seat. So much for the "Ubah" campaign, which in reality meant only for the DAP. Pakatan Rakyat will only have the chance to unseat the present BN ruling in the next general election. The GE will presumably be held in November this year, right after the presentation of Budget 2012, the election budget where Najib will shower the people with bonuses, incentives, projects and transformation programmes.
If PR loses, there is no way that people will continue backing them again, and the promises of a New Malaysia will fade away, giving way to Transformers, or rather 1 Malaysia to take shape and for Umno to strengthen the grip on the throne at Putrajaya. The opposition leader in Anwar Ibrahim is also ageing and another five years in waiting is very much intolerable.
The DAP, without doubt, will win big. The Chinese are solidly behind them and their batch of new leaders and young generation are indeed performing beyond expectation. Who would guess that the young Hannah Yeoh and Teo Nie Ching could represent their constituents with vigour and without any sign of immaturity. In fact, the DAP has succeeded in grooming young professionals, ever ready to helm the party and to prepare for the passing of the baton from the old guards, the likes of Lim Kit Siang and Tan Seng Giaw.
Read More / Baca Lagi >>

Dam Sarawak!

Posted: 24 Apr 2011 06:12 PM PDT

Puzzled Rakyat

Dear Sarawakians, you are so blessed the prime minister came over and stayed his longest ever with you — to personally help you vote for your new state government with him at the helm.
He would have met many of you, shaken your hands, wished you well and shared with you his good wishes and great plans for your home-state. You are so blessed to have his personal best wishes and vision for Sarawak.
When he next visits you again, hopefully soon, could you ask him these 10 questions on behalf of many puzzled rakyat?
We are truly boggled with the plan to build 12 more dams under the Sarawak Corridor of Renewable Energy (Score). This is not just a Sarawak state government programme.
Read More / Baca Lagi >>

Faksyen: Anak-anak Pulau Cinta – Bahagian 8

Posted: 24 Apr 2011 06:09 PM PDT

Buku Sejarah Pulau Cinta telah diubahsuai mengikut cita rasa pemerintah. Demikian didedahkan dalam faksyen ini.
Tentu sahaja saya mempunyai alasan kukuh untuk benar-benar terkejut mendengar kata-kata anak saya yang baru berumur sebelas tahun. Apatah lagi apabila impian yang sama diulangnya sehari kemudian.
"Kenapa kita tidak boleh seperti Malaysia? Nampaknya sudah tidak ada harapan bagi Pulau Cinta. Seseorang perlu bangkit untuk melakukan reformasi bagi memastikan pulau ini tidak tiba-tiba tenggelam ke dalam laut; sebagaimana dikisahkan dalam Sejarah Pulau Cinta bahawa ia tiba-tiba muncul dari dalam laut," katanya.
Mungkin sudah tiba juga masanya untuk saya menceritakan kepada anak saya – dan seluruh anak-anak Pulau Cinta – bahawa Sejarah Pulau Cinta yang dijadikan teks wajib di sekolah sebenarnya diubahsuai mengikut cita rasa pemerintah.
Read More / Baca Lagi >>

KETUANAN MELAYU BERSEDIA UNTUK JADI BARUA

Posted: 24 Apr 2011 05:50 PM PDT

BARUA PUN BARUALAH


nota:
sedap jadi barua ini
amoi dapat
tidoo ketat
duit dapat
kalau datuk lagi naik pangkat
kah kah kahMCA MINTA PULAU UTUSAN, APA KATA PEMUDA UMNO – harakah daily

Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan (DPPNK) mencabar Pergerakan Pemuda Umno untuk menyatakan pendirian terhadap gesaan Timbalan ketua publisiti MCA, Loh Seng Kok agar akhbar lidah rasmi Umno, Utusan Malaysia dipulaukan oleh rakyat Malaysia.
Read More / Baca Lagi >>

The then Chief Minister’s of Melaka raped an underage Malay Schoolgirl

Posted: 24 Apr 2011 05:48 PM PDT

Chandra

KUALA LUMPUR: Former PKR deputy president Dr Chandra Muzaffar lashed out against critics who targeted the men behind a sex video allegedly featuring opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim with a prostitute.

Joining the fray on the sex video scandal, Chandra said it was the wrongdoer and not those who exposed the wrongdoing that should be targeted.

The former PKR deputy president said he was disappointed with some quarters whose focus had gone astray.

"It is not the individuals who expose the wrongdoing who should be our target, but the wrongdoer himself and his wrongdoing," said Chandra, who was once a staunch Anwar ally, told the New Sunday Times yesterday.
Read More / Baca Lagi >>

Program Makan Nasi Lemak ‘Beralas’ Utusan Malaysia 2 Mei

Posted: 24 Apr 2011 05:47 PM PDT

Acara baca Utusan Malaysia secara terbalik mendapat sambutan anak muda
Platform.AM, sebuah organisasi non partisan tanpa pemimpin menganjurkan program Tunjuk Rasa Hari Kebebasan Media pada 2 Mei ini.
Mengikut paparan facebook, program itu dijadual berlangsung di perkarangan Pejabat Utusan Malaysia di 46M Jalan Lima Off Jalan Chan Sow Lin, Kuala Lumpur, antara jam 5 hingga 6 petang.
Read More / Baca Lagi >>

Fitnah 2: Mahkamah dengar penggulungan hujah peguam bela

Posted: 24 Apr 2011 05:45 PM PDT

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini dijangka akan mendengar hujah penggulungan daripada peguam bela Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim,  dalam kes Fitnah II.
Pada asalnya, mahkamah menetapkan Isnin lalu (18 April) sebagai tarikh mendengar penghujahan itu.
Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah membenarkan penangguhan tersebut dalam satu surat bertarikh 6 April.
Kes Fitnah II itu kini memasuki peringkat penggulungan hujah kedua-dua pasukan pendakwa dan peguambela selepas kesemua saksi pendakwa dipanggil memberi keterangan.
Hakim Zabidin dijangka membuat keputusan samada pendakwaraya berjaya membuktikan wujud kes prima facie sebaik sahaja kedua-dua pihak menggulung hujah mereka.
Read More / Baca Lagi >>

Polis: Siasatan fokus empat nama disebut Raja Petra

Posted: 24 Apr 2011 05:43 PM PDT

KUALA LUMPUR, 25 April — Empat individu termasuk pegawai kanan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Kolonel Azmi Zainal Abidin yang didedahkan Raja Petra Kamarudin dengan akuan bersumpahnya disiasat mengikut Seksyen 203 Kanun Keseksaan kerana memberi maklumat palsu berhubung kes jenayah.
Turut disiasat editor Malaysia Today itu kerana akuan bersumpahnya Jun 2008 yang mengaitkan Perdana Menteri dan isterinya dalam kes pembunuhan Altantuya Shaariibu.
Dipetik Berita Harian, Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, siasatan yang dilakukan pihaknya lebih menjurus kepada empat individu yang didedahkan Raja Petra.
Mereka ialah Kolonel Azmi iaitu bekas pegawai risikan ATM, penulis blog Din Merican, selain Nik Azmi Nik Daud dan John Pang masing-masing dari pejabat veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah.
Read More / Baca Lagi >>

Video seks: Anwar tak perlu sumpah mubahalah, kata Harussani

Posted: 24 Apr 2011 05:41 PM PDT

KUALA LUMPUR, 25 April — Tan Sri Harussani Zakaria menegaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak perlu melakukan sumpah mubahalah berhubung dakwaan rakaman video seks, oleh tiga "Datuk T", yang mengaitkan dengan diri beliau.
Ini kerana jelas Mufti Perak, Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh tidak boleh disabitkan dengan sebarang kesalahan atau dijatuhkan hukuman kerana pelaku dalam rakaman video seks yang didedahkan "Datuk T" masih belum dibuktikan lagi.
Tegas, Harussani (gambar), sebarang tuduhan atau pendakwaan terhadap Anwar perlu dilakukan di mahkamah dan bukan di khalayak ramai termasuk sumpah mubahalah.
Read More / Baca Lagi >>

Utusan targets Kit Siang in screed over Chinese vote

Posted: 24 Apr 2011 08:06 AM PDT

Utusan demanded Lim (centre) be held accountable for any outbreak of racial violence here. — file pic
KUALA LUMPUR, April 24 — Utusan Malaysia continued its tirade calling DAP a racist party, hinting today of "stories" that could mar strongman Lim Kit Siang's image as a clean politician. Writing under the pseudonym Awang Selamat today, the paper's editors declared DAP the country's most racist party and was being run at the whims and fancies of Kit Siang and his son, Penang Chief Minister Lim Guan Eng.
Read More / Baca Lagi >>

Rezeki PRK : Burger Boy - Rezeki Anwar Bertanding

Posted: 24 Apr 2011 08:01 AM PDT

Datuk Seri Anwar Ibrahim diistiharkan sebagai pemenang dalam pilihan raya kecil di Parlimen Permatang pauh pada 26hb Ogos 2008. Beliau menewaskan Datuk Arif Shah Omar Shah dengan majoriti 15,671 undi.

Anwar diberikan laluan oleh isterinya yang merupakan penyandang kerusi P44 tersebut bagi membolehkannya berperanan lebih besar dalam pesada politik tanah air. Kemenangannya disambut meriah oleh seluruh penyokong PKR di seluruh negara.

Ada banyak pilihan raya kecil berlansung di negara kita sejak PRU-12 tahun 2008 lalu. Sehingga sekarang setiap PRK merupakan suatu pesta besar-besaran yang cukup meriah.


Zaman negara dikuasai oleh satu parti sudah berlalu. Kini kita ada 2 gergasi besar yang sering bersaing di mana saja ada kekosongan kerusi.
Read More / Baca Lagi >>

Video : Ketepikan Soal Politik Demi Kepentingan Rakyat

Posted: 24 Apr 2011 07:56 AM PDT

PKR says won’t cede Sarawak seats to DAP yet

Posted: 24 Apr 2011 07:53 AM PDT

Nurul Izzah said the swing towards PKR was greater than DAP's. — file pic
KUCHING, April 24 — PKR today declared it will not bow to outside pressure to surrender more seats to DAP in Sarawak for the next general election, saying it will discuss the matter with the Pakatan Rakyat leadership before making any decision. At a press conference in Kuching today, PKR leaders pointed out that its vote swing in non-Chinese majority areas had been greater than DAP's during the just-concluded state polls although the latter party had fared better at winning.
Read More / Baca Lagi >>

Video: Tornado Hits St. Louis Airport

Posted: 24 Apr 2011 07:50 AM PDT

Taufan Melanda Lapangan Terbang Lambert-St Louis

Posted: 24 Apr 2011 07:47 AM PDT


Lapangan Terbang Lambert-St Louis, Amerika Serikat ditutup setelah tornado melanda terminal utamanya.

Taufan tersebut telah merosakkan sebahagian besar bumbung terminal, meremukkan jendela dan menyebarkan sampah sarap.

Beberapa orang cedera ringan dalam kejadian ini.

Pengelola lapangan terbang Lambert-St Louis menyatakan semua penerbangan dibatalkan sambil menunggu siasatan keselamatan dan pembersihan.

Badai, yang merupakan salah satu dari serentetan taupan yang melintasi bahagian tengah dan timur Missouri, juga merosakkan beberapa rumah di kawasan, merobohkan pokok dan menumbangkan jaringan kabel elektrik.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT