Nuffnang

Pengikut

Politiksukusakat

0
sumber :-

Politiksukusakat


Antara dua darjat, rakyat dan bumi Sarawak perlu diselamatkan!

Posted: 18 Mar 2011 09:18 AM PDTOleh : WAN NORDIN WAN YAACOB
Foto : WAN ZAHARI WAN SALLEH
(Catatan Perjalanan)

Pertama kali menjejakkan kaki ke bumi Sarawak bersama rombongan Naib Presiden PAS, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man dan AJK PAS Pusat, Mazlan Aliman memberi pengalaman yang baru kepada penulis.

Semasa penerbangan Kuala Lumpur ke Kuching, penulis dan rakan jurugambar, Wan Zahari Wan Mohd Salleh tidak bersama dengan rombongan PAS yang terlebih dahulu ke Sabah pada 10 Mac.

Penulis perlu mengikuti program Himpunan Tanah Sarawak yang dianjurkan Lajnah Tanah dan Wilayah PAS Pusat dengan kerjasama PAS Sarawak yang diadakan pada 13 Mac di sebuah restoran dekat Simpang Tiga Kuching.

Namun misi yang lebih penting ialah, menelusuri kehidupan masyarakat di Sarawak, lebih-lebih lagi ketika ini hangat diperkatakan tentang kekayaan luar Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan sanak-saudaranya, serta kroninya.

Hari pertama berada di Sarawak, penulis mula mendekati beberapa peniaga berketurunan Cina di kawasan Simpang Tiga berdekatan dengan penginapan penulis yang rata-ratanya cukup benci dengan Taib Mahmud.

Tanggal 13 Mac, sebaik bersarapan dengan Wan Zahari, penulis menaiki teksi untuk ke lokasi program yang terletak kira-kira 10 minit dari penginapan kami.

Terkejut penulis dengan telahan pemandu teksi, sebaik penulis bertanyakan tentang apa pandangan beliau terhadap Taib Mahmud.

"Ini orang perlu dijatuhkan, kami tidak mahu lagi dia, kita kena sokong Pakatan Rakyat.Di sini kita semua tidak suka dengan Taib, dia kaya, rakyat miskin, anak dia kaya, anak kami melarat," pemandu teksi menunjukkan rasa geram terhadap Taib Mahmud.

Sebaik tiba dilokasi, penulis bertemu dengan beberapa orang pelajar Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) yang turut menghadiri program anjuran PAS itu sebagai satu kajian dalam pengajian mereka.

Penulis turut mendapatkan pandangan beberapa mahasiswa Unimas tentang pemerintahan Taib Mahmud, dan daripada lima yang ditanya, empat memberikan respon agar rakyat Sarawak segera menjatuhkan Taib Mahmud sementara seorang lagi 'tidak pasti'.

Penulis kemudiannya masuk ke program Himpunan Tanah Sarawak.Program tersebut turut dihadiri oleh Pesuruhjaya PAS Sarawak, Adam Ahid dan pimpinan PAS Pusat yang tiba pada jam 9.00 pagi.

Rintihan demi rintihan daripada penduduk tempatan mengenai rampasan tanah didengari, dan pimpinan PAS cuba memberikan solusi kepada mereka termasuk solusi politik dengan perubahan pada pilihan raya negeri.

Isu paling besar ialah isu rampasan tanah, ujar Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) Sarawak, Baru Bian ketika ditemui penulis sebaik tamatnya program Himpunan Tanah Rakyat Sarawak.

Ramai dikalangan rakyat yang tanahnya dirampas tidak mengetahui hak mereka, termasuk Kanun Tanah Sarawak yang cukup mudah dimanipulasi untuk kepentingan pemerintah yang zalim.

Sebaik habis program, penulis bersama aktivis PAS Sarawak, Umar Junid bergegas membuat tinjauan di sekitar Bandar Kuching.Nyata sangkaan penulis tepat, apabila menjengah kehidupan rakyat terutamanya di kawasan Setinggan Kampung Gita Baru rumah-rumah mereka begitu dhaif.

Ada yang sudah mahu menyembah bumi, dan mereka ini hidup dalam kemelataran di bumi sendiri dengan pekerjaan yang hanya mampu melahirkan pendapatan sekitar RM300 ke RM500 sebulan.

Tidak jauh dari Kg Gita Baru, terdapat perumahan ekslusif yang menempatkan Ketua Menteri, beberapa orang Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) BN Sarawak, pegawai-pagawai khasnya, dan kawasan santai yang cukup mewah.

Rumah Ketua Menteri sendiri cukup luas, mewah dan dikelilingi tasik buatan serta di belakangnya jajaran sungai, sementara di bahagian kanannya terdapat rumah-rumah mewah umpama istana dipercayai menempatkan beberapa pegawai dan Adun BN.

Tinjauan kami menghala ke pinggir Bandar Kuching melewati jajaran jalan tidak sampai dua Kilometer yang bertol, bukan sahaja kereta yang perlu mambayar tol, tetapi motorsikal turut dikenakan 50 sen.

Misi tinjauan di Kuching tamat pada jam 5, dan kami perlu bergegas ke lapangan Terbang Kuching untuk bertolak ke Miri pada jam 7.35 malam bersama rombongan PAS yang diketuai Tuan Ibrahim.

Sebaik tiba di Miri, kami bergegas ke satu program ceramah bersama masyarakat setempat di Dun Senadin di Taman Permai.

Sebaik selesai ceramah, penulis dan rombongan PAS bersama-sama ke markas PAS Miri yang terletak tidak jauh daripada kawasan ceramah.

Keesokkan harinya, (14 Mac), penulis mengikuti rombongan PAS meninjau kehidupan masyarakat pelbagai latar belakang di Miri.

Mulanya rombongan kami ke sebuah kawasan ekslusif di Luak Exsplanade di tepi pantai yang menempatkan rumah-rumah kroni Taib Mahmud yang mewah umpama Istana Sultan.

Ada sebuah rumah umpama di Miami dan Hawaii yang dibina betul-betul di tepi pantai dengan sekuritinya cukup ketat dan sukar untuk kami mendekati kawasan rumah berkenaan.

Selepas menjengah Luak Exsplanade, kami ke Kampung Pujut 2 di pinggir bandar Miri untuk bertemu beberapa suku kaum termasuk kaum Kayan di Setinggan Kg Pujut 2.

Apa yang dapat dilihat, keadaan rumah yang didirikan di atas air cukup dhaif dengan bekalan elektrik yang tiada serta kebersihan air dan persekitaran yang cukup mengerikan.

Tidak terjangkau dek fikiran, masih ada lagi rakyat Malaysia yang juga penduduk asal Sarawak ini duduk dalam 'air' dengan rumah yang akan runtuh bila-bila masa, malah mereka juga diancam akan diusir dari kawasan itu akibat desakan pembangunan.

"Kita tidak lagi mahu Taib Mahmud.Wakil rakyat PBB (Parti Pesaka Bumiputera Bersatu) hanya tahu datang ketika mengundi, selepas mengundi mereka tidak datang lagi, mereka banyak tabur janji, tetapi mereka tidak tepati, kami sudah tidak mahu undi mereka lagi," luah Wan Jak yang merupakan individu penting di Kg Pujut 2.

Langkah pulang kami disusuli dengan perbincangan penulis, Mazlan dan Tuan Ibrahim bagi mencetuskan isu-isu berhubung kemiskinan dan kemelataran di Sarawak.

Jelas terpancar di wajah Tuan Ibrahim dan Mazlan akan kekecewaannya terhadap apa yang berlaku ke atas rakyat Sarawak, dan mereka mengulangi azam untuk tekad membantu rakyat Sarawak keluar dari belenggu kezaliman pemerintah BN.

Tanggal 15 Mac, penulis pulang ke Semenanjung dengan penerbangan AirAsia pada jam 9.55 pagi.Hati penulis sayu meninggalkan Bumi Kenyalang, bukan kerana keindahan buminya, tetapi mengenangkan nasib rakyatnya yang sangat tidak terbela oleh pemerintahnya yang kaya raya.

Bila-bila masa sahaja, rumah milik Wan Jak, Ngau Jok, Paya Daeng, Pricilia Emang, Petrus Ngau, Puyang Emang dan ramai lagi akan dirampas atas nama pembangunan, yang disebaliknya untuk kekayaan kroni.

Penulis sendiri akan datang lagi ke Sarawak, (itupun jika tidak ada sekatan di Imigresen Sarawak hanya kerana mengkisahkan kekayaan Taib Mahmud) sebelum pilihan raya negeri untuk lagi menerokai isu-isu membabitkan rakyat Sarawak.

Taib Mahmud dan kerajaannya harus menerima tekanan rakyat, dan tekanan itu boleh bermula dengan pemugaran isu-isu membabitkan pentadbiran beliau.

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Mahathir Diktator Demokrasi

Posted: 18 Mar 2011 04:45 PM PDT

"MACAM mana Mahathir boleh terlibat dengan pemecatan Pas dari BN Tengku?" Tanya saya kepada Tengku Razaleigh. Tengku Razaleigh seorang yang kuat berpegang kepada amanah. Dia tidak akan mudah memecahkan apa-apa rahsia khususnya rahsia parti dan kerajaan yang dia tahu. Beliau juga seorang yang kuat berpegang kepada undang-undang.

Sebab itu kalau kita tengok kenyataan atau kritikan beliau kepada mana-mana pihak penuh berwaspada dan berlapik. Beliau seorang yang sangat menghormati undang-undang. Dalam masa sama seorang yang naif. Sudah tiga kali beliau ditipu hidup-hidup oleh Mahathir Mohamad.

Satu kelebihan Tengku Razaleigh dia tidak akan mencampur adukkan politik dengan persahabatan. Walaupun Mahathir mengkhiantinya, tetapi persahabatan dengan Mahathir diteruskan juga. Tengku Razaleigh seorang politician yang profesional.

"Amba bersain (berkawan) dengan dia Sayuti. Sebagai sain amba akan hormati dia. Walaupun dia buat jahat ke ambo, tidak ada masalah, sebab itu soal politik. Tetapi ambo tidak akan membalas kejahatannya," begitulah kata Tengku Razaleigh.

Sebab itu apabila Mahathir menuduh bukan-bukan kepada beliau termasuk menggunakan wang RM20 juta untuk menewasnya dalam perlawanan merebut jawatan presiden Umno tahun 1987, memoir Mahathir itu boleh diragui akan kejujurannya. Di manakah Mahathir mendapat maklumat itu. Apakah daripada Ibrahim Ali?

Mulanya Tengku Razaleigh keberatan untuk mendedahkan rahsia bagaimana Dr Mahathir khianat kepada Pas. Tetapi setelah diasak dan berjanji tidak akan menulisnya dimana-mana (ketika itu), akhirnya beliau menceritakan kronologinya.

Menurut Tengku Razaleigh punca kenapa Pas ditendang dari BN ianya bermula dengan satu peristiwa di Johor, di tanah rancangan Felda. Ketika itu Datuk Mohd Asri Muda menjadi Menteri Kemajuan Tanah Dan Wilayah. Jadi semua tanah rancangan dan juga hal pembangunan tanah berada di bawah portfolionya.

Sesuai dengan kedudukan itu Asri cuba membuat reformasi ke atas tanah rancangan termasuk Felda. Salah satu refomasi itu ialah dengan mengaktifkan Pas di tanah-tanah rancangan yang selama ini merupakan kubu kuat Umno. Di sinilah kebijaksanaan politik Asri. Bagaiman pun usaha Asri itu mendapat tentangan dari Umno. Kononnya semasa bersetuju untuk bergabung dengan Umno dulu, syarat lisan dibuat, bahawa Pas tidak dibenarkan menubuhkan cawangan di mana-mana tanah rancangan.Check Spelling
Larang itu tidak dipatuhi. Maka wujudlah beberapa cawangan Pas. Keadaan ini tidak menyenangkan dan cukup membimbangkan sesetengah pemimpin Umno. Apa lagi cawangan Pas yang mulai ditubuh itu mendapat sambutan dari kalangan peneroka Felda. Mungkin ini kerana mereka dapat melihat perbezaan pendekatan dan juga pengisian aktiviti antara Pas dengan Umno.

Seperti mana cerita Tengku Razaleigh berlaku satu peristiwa di salah sebuah Felda di Johor. Ketika itu Pas mengadakan majlisnya di situ. Kebetulan pula Umno juga mengadakan majlis di tempat yang sama di mana jaraknya tidak berapa jauh.

Kerana jalanya tidak banyak, para pemimpin Umno yang hendak ke majlis mereka terpaksa melalui melewati majlis Pas. Sewaktu pemimpin Umno melintas majlis Pas inilah berlaku sorakan oleh orang Pas.

Menurut Tengku Razaleigh sorakan telah disalah sanggap oleh Umno sebagai memperli pemimpin mereka. Walhal apa yang berlaku penyokong Pas menyorak kerana bersemangat apabila majlis mereka lebih ramai dari majlis Umno. Dan sorakan itu juga bukan sesuatu yang serius pun, kata Tengku Razaleigh.

Bermula periswai itulah timbul salah anggap. Umno memandang serius. Kata Tengku Razaleig ia tidak berakhir disitu saja, tetapi kejadian itu dilaporkan kepada pihak atasan Umno di Johor. Kemudian ia terbawa pula ke peringkat pemimpin tertinggi di Kuala Lumpur.

Cerita Tengku Razaleigh lagi, akhirnya peristiwa itu sampai kepda Mahathir. Di sinilah Mahathir megambil peluang untuk menyocokkan jarum jahatnya. Dalam satu mesyuarat dengan Pemuda Umno di Kuala Lumpru, kata Tengku Razalegh Mahathir, Mahathir telah mencadangkan agar Umno mengambil tindakan kepada Pas. Beliau cadangkan agar perkara itu disampaikan kepada Hussein Onn.

Bila mesyuarat MT diadakan dan Mahathir ketika itu sebagai salah seorang naib Presiden Umno telah mendesak Hussein Onn supaya mengambil tindakan ke atas Pas. Alasan Mahathir kalau Hussein tidak mengambil tindakan kedudukan Umno akan terancam. Di sinilah puncanya.

Jadi kata Tengku Razaeigh atas cadangan Mahathir itulah akhirnya Hussein mengambil tindakan tanpa terlebih dahulu memberi warning kepada Pas. Apabila mendapat mandat dari Hussein Onn itu maka Mahathir terus menjalankan jarumnya dengan mencipta berbagai isu untuk menimbulkan kebencian Umno kepada Pas. Kemucak kepada rancangan jahat Umno- Mahathir itu kata Tengku Razaleigh, ialah dengan menghuruharakan Kelantan kemudian melatkkan Kelantan dibawah pemerintahan darurat.

Manakala sejarah bagamana berlaku ke atas kerajaan Kelantan gara-gara projek tunjuk perasaan itu sudah terbungkus dalam sejarah. Kerana itu kerajaan Kelantan yang berusia 18 tahun jatuh terguling.

Kesimpulannya orang bertanggungjawab mencampak Pas keluar atau yang memutuskan silaturahim antara Umno dengan Pas ialah Mahathir bukannya Hussein Onn.

Melihat kepada ketegangan orang Melayu hari ini seperti mana dianggapkan Umno, yang menuduh Pas sebagai punca pecah belah, ianya adalah disebabkan orang Umno sendiri bukannya Pas. Lebih merujakan lagi orang itu ialah bekas presidennya, Mahathir Mohamad. Adalah adil mungkin kalau Nik Aziz tindak hingin untuk berkawan dengan Umno kecuali parti itu menukar dasarnya. Sumber: mso

Jadi.....kepada anak-anak muda...sejarah siapa Mahathir ini seharusnya di ketahui. Buku-buku karangan seperti "sebelum dan selepas 13 May-karangan Perdana Menteri Malaysia-Tuanku Abdul Rahman. SHIT/Muntah- Prof. Shanon Ahmad. Operasi NYAH-Ahmad Lufti Othman dan banyak lagi perlu dibuat rujukan.

Mahathir bijak menggayakan lakonan sewaktu bersama2 rakyat...tetapi kelingking berkait dengan agenda peribadi yg kotor disebaliknya....Itu lah yg digambarkan oleh beberapa pemimpin Umno dan pemimpin politik yg pernah besama2 beliau.

Ramai pemimpin UMNO yg terperangkap. Pengikutnya dimewahkan....salahlaku mereka disimpan erat untuk senjata kiranya ada cubaan yg menongkah arus. Pakar2 skrip yg terdiri dari pelbagai bidang termasuk jentera2 kerajaan SPR, PDRM, Kehakiman diletakan bawah kaki beliau di Jabatan Perdana Menteri. Dan semuanya dipersiapkan dengan secermat mungkin kiranya peperangan diistiharkan.

Senjata yg terlalu ampoh beliau adalah ugut dan wang. Ungut hingga menjalar dengan derita. Diangkat semula dengan wang setelah tiada lagi melawan dan sanggup bersama2 beliau untuk meneruskan "perjuangan yg belum selesai"

Malangnya Mahathir...Panglimanya sendiri, Anwar terlalu sukar ditewaskan setelah segala usha dilakukan. Apatah lagi " Jasad saya terpenjara....tetapi roh saya tetap bebas diluar dengan reformasi"

Siapa yg khianat dengan kepercayaan rakyat sebelum ini ???


Pakatan Rakyat mampu membawa Tsunami di Sarawak

Posted: 18 Mar 2011 04:28 PM PDT

Kenyataan demi kenyataan, harapan demi harapan antara pihak kerajaan Sarawak dan Pakatan Rakyat sudah semakin kencang bertiup. Segala persediaan dan kelengkapan rasa-rasanya sudah disediakan untuk kedua-dua pihak saling mengempur kubu musuh masing-masing.

Seperti biasa kerajaan Sarawak yang bernaung di bawah Barisan Nasional sudah rancak mengorak langkah. Pelbagai program dilaksanakan di peringkat akar umbi. Pelbagai peruntukan sudah disediakan untuk DUN masing-masing. Pelbagai berita sudah dimuatkan dalam media BN.Manakala di pihak PR pula pertemuan demi pertemuan dengan pemimpin Sarawak turut semakin rancak. Terdapat juga program untuk mengukuhkan penampilan PR sebagai alternatif terbaik untuk dijadikan rakyat Sarawak sebagai penganti BN. Reaksi rakyat Sarawak dengan adanya perkembangan teknologi media elektironik sekarang ini sangat memberangsangkan bahawa PR mampu merealisasikan harapan mereka mengoncang kekuatan kubu Taib Mahmud yang selama ini bertahan kukuh selama 30 tahun.

Jika segalanya dirancang dengan teliti. Segalanya tidak mustahil untuk berlaku. Kebijaksanaan dan persefahaman jitu di pihak PR yang dianggotai oleh PKR, PAS, DAP dan SNAP membuat satu resolusi bersama yang kukuh dan ampuh mampu memikat hati rakyat Sarawak. Ya, sebenarnya bukan susah pun nak mengubah pandangan rakyat Sarawak terhadap pemilihan calon yang sesuai. Cuma seringkali berlaku kealpaan dan kebodohan di peringkat perancangan PR sendiri yang menjadikan impian tidak tercapai. Misalnya dalam PRK Sibu tempohari, perubahan rakyat mampu dicapai dengan jayanya.

Jika pihak PR ingin mencapai matlamatnya untuk menggugat BN di Sarawak maka perkara-perkara pokok harus dipertimbangkan sebaik-baiknya oleh pihak komponen PR.

Agihan kerusi

Pastikan agihan kerusi antara komponen PR mampu memuaskan hati semua ahli komponen. Pembahagian haruslah mengelak daripada keyakinan kosong untuk menang tetapi berdasarkan kepada kemampuan kawasan untuk dimenangi oleh setiap komponen PR yang bertanding. Kalaulah ada mana-mana parti yang menyatakan keyakinan boleh menang semata-mata untuk mendapatkan ikerusi. Tak payahlah.

Sejarah membuktikan bukan senang untuk menumbangkan kerajaan BN lebih-lebih lagi ia dikuasai oleh Taib Mahmud. Satu-satunya komponen yang boleh berbangga ialah DAP. Percaturan DAP dalam menentukan kerusi untuk mengukuhkan perjuangan mereka dalam politik Sarawak harus dijadikan ukuran dan panduan.

Dalam perkiraan agihan kerusi untuk PRN kali ini biarlah pemimpin komponen PR Sarawak menyedari bahawa kerusi yang dipertandingkan ini hanya melibatkan kerusi DUN Sarawak. Masih ada lagi kerusi Parlimen yang belum tersentuh oleh setiap komponen. Dan seharusnya dalam proses tawar menawar kerusi DUN maka seharusnya kerusi Parlimen juga harus diambil kira. Ini bagi mewujudkan situasi menang-menang dalam komponen masing-masing. Yang penting dalam agihan ini jangan ada yang tamak haloba. Takut nanti ayam terlepas , tangan menggenggam tahi.

Manifesto PRN Sarawak

Manifesto pihak PR mestilah jelas kali ini. Rasa-rasanya Buku Jingga tidak sesuai dilobi untuk PRN Sarawak. Ia lebih sesuai untuk PRU 13 nanti. Namun ia juga memainkan peranan penting untuk mereralisasikan harapan PR dalam PRU 13 nanti.

Pihak pemimpin PR harus memasukkan semangat perubahan rakyat Sarawak. Dengan kata lain apa sebenarnya yang dimahukan oleh rakyat Sarawak perlu dijadiikan sebagai manifesto PR. Misalnya bagaimana PR mahu menjadikan kepimpinan Sarawak di kemudian hari diwakili oleh golongan pemimpin yang tidak rasuah. Bagaimana tindakan PR sekiranya kuasa pada tangan mereka untuk pemimpin BN yang rasuah ? Jika PR mampu menciptakan keyakinan tinggi terhadap perkara ini nescaya rakyat akan berani berubah. Ini kerana rasuah di kalangan pemimpin BN terutama REJIM Taib begitu tidak disenangi oleh kebanyakan rakyat Sarawak. Sebab itulah isu rasuah Taib yang kini menjadi perhatian negara dan dunia cukup mengujakan rakyat yang sekian lama ditipu oleh Taib.

Selain rasuah isu rampasan tanah oleh syarikat-syarikat yang berkepentingan dengan pemimpin BN juga merupakan barah yang menunggu untuk diubati oleh pimpinan PR. Bukan sekadar mahu membela nasib rakyat yang teraniaya tetapi bagaimana mereka mampu mengambil inisiatif untuk mengembalikan hak kepada tanah yang hilang itu kepada rakyat atau sekurang-kurangnya menambahkan keuntungan kepada rakyat hasil kehilangan tanah mereka tersebut. Jika perkara ini dinyatakan dengan jelas dalam manifesto PR maka semestinya pengundi luar Bandar akan mudah memihak kepada PR.

Manifesto yang focus kepada kaum wanita dan golongan tua juga harus menjadi fokus keutamaan pihak PR. Ini kerana kedua-dua kumpulan ini begitu terhaga oleh pihak BN. Jika pihak PR mampu menambah sesuatu yang lebih baik drp BN maka pastinya golongan ini mampu menyokong PR.

Masa berkempen

Permohonan pihak PR untuk memohon tempoh 21 hari untuk PRN Sarawak adalah sesuatu yang munasabah. Namun sekiranya perkara ini sukar dipenuhi oleh pihak SPR yang semakin menjaga parti pemerintah maka sewajarnya tempoh 14 hari seharusnya dijadikan satu ketetapan yang khusus untuk dipohon oleh pihak PR. Bukan senang nak menjelajah seluruh pelosok megeri hanya dalam masa 9 hari. Sepertimana kata pemimpin BN selama ini walaupun kerajaan sudah berkuasa selama 47 tahun namun kesukaran mereka membawa pembangunan dan perubahan di Sarawak ialah kerana kedudukan Sarawak yang cukup besar dan muka buminya bergunung ganang. Jadi apakah jaminan pihak PR pula jika masa 9 hari untuk mereka mampu menjelajah seluruh pengundi dalam masa 9 hari ? Nak menang mestilah PR perlu mencari peluang yang sehabis baik untuk mencapainya.

Jentera pilihanraya

Rasa-rasanya dalam PRN kali ini pihak PR bertuah kerana terdapat 4 buah negeri yang kini dikuasai oleh pihak PR. Maka dengan adanya kerajaan di 4 buah negeri ini maka rasa-rasanya bantuan daripada keempat-empat negeri tersebut mampu digunakan untuk menambahkan kekuataan kempen PR kelak. Bukan hanya sekadar jentera parti kampungan tetapi pemimpin-pemimpin negeri PR juga harus dilibatkan sama. Segala peralatan audio video mestilah dibekalkan untuk kegunaan kempen kali ini.

Malah bukan sekadar ceramah berapi-api diperlukan untuk pendengaran rakyat tetapi tayangan-tayangan berkualiti mengenai kepincangan Sarawak dan pentadbviran PR juga harus ditunjukkan kepada rakyat Sarawak. Sebaran maklumat melalui media elektronik dan bahan bercetak haruslah diperbanyakkan kali ini. Biarlah segala maklumat yang ingin disampaikan kepada rakyat dapat dipertunjukkan sejhelas-jelasnya kepada pengundi Sarawak. Sedangkan pihak BN setiap masa media TV dan cetak mereka melaporkan mengenai usaha kerajaan BN membantu rakyat. Sekarang pihak PR juga mampu melakukan perkara yang sama.

Sesungguhnya gandingan kempinnan Islam dalam PAS, Cina dalam DAP, Kaum Dayak dalam SNAP dan pelbagai kaum dalam PKR seharusnya memudahkan PR mematahkan sentiment pertkauman @ rasis yang sering menjadi senjata pemimpin BN. Sibu telah membuktikan keberkesanan gandingan ini dengan cara yang tepat.

Selain itu cara berkempen yang lebih menekankan kepada soal kebajikan dan keselamatan kaum-kaum tua juga harus ditingkatkan kali ini. Ini kerana mereka bukan hanya menunggu durian runtuh berupa barangan makanan tetapi jaminan untuk terus sihat juga amat dinanti-nantikan oleh mereka. Masih banyak golongan yang memerlukan kebajikan terabai dan tercicir oleh kelemahan kepimpinan BN.

Sewajarnya media altenatif PR sudah mewujudkan portal rasmi masa ini untuk kegunaan mereka menyampaikan maklumat dan mendapat respon isu-isu yang bakal diperlukan dalam kempen mereka. Kita lihat belum ada satu portal rasmi pihak PR untuk PRN ini. Maka sewajarnya pihak PR mengambil inisiatif yang cepat dalam hal ini. Jangan hanya tunggu waktu berkempen je. Sekarang ia sudah boleh diwujudkan. Meskipun terdapat media-media lain waktu ini tetapi bila ada saluran utama untuk PRN kali ini seluruh rakyat dapat disampaikan maklumat dengan lebih teratur dan tersusun.

Calon

Jadi diharapkan kali ini pighak PR akan memastikan calon PR adalah calon yang berwibawa dan mendapat kepercayaan parti dan rakyat untuk berjuang membawa suara mereka. Jangan sekali-kali menggunakan mereka yang hanya mementingkan diri. Rakyat Sarawak juga tidaklah bodoh sangat untuk menilai kredibiliti calon yang bertanding. Cuma selama ioni calon-calon yang menentang BN hanya calon tangkap muat saja. Sebab itu rakyat lebih rela memilih pemimpin kerajaan meskipun mereka tahu pemimpin tersebut gagal sebagai wakil rakyat mereka.

Sekiranya segala aspek yang dinyatakan di atas mampu dijadikan sebagai perkiraan pimpinan PR dalam PRN Sarawak kali ini pastinya tidak muistahil kekuataan BN dan Taib akan Berjaya digoncangkan oleh pihak PR. Jika tidak pun Tsunami atau gempa bumi berlaku dalam kerusi DUN Sarawak kali ini. Pastinya rebut kencang angin Timur Laut mampu menurunkan hujan lebat menghanyutkan kerusi BN. Dan pastinya dalam PRU 13 nanti kerusi Sarawak akan mampu menyumbangkan kekuatan PR dalam menuju Putrajaya.


keAZAManMalaysia

0
sumber :-

keAZAManMalaysia


Pakwe Jawab Isu Liwat!!!!!!!

Posted: 18 Mar 2011 08:04 PM PDT

yo smua..

hari ni tak de cite best..kat berita harian..

so aku buat2 la cite sndiri..

ini bukan nk cite pasal anwar ibrahim punya kes la..nnti jadi subjudis plak..

maraaaaah gani petai kat aku...aku bukan mcm ummi srigundik7..tak tau undang2..

sedia maklum..aku ni salah seorang pelajar..

di sbuah ipta..biasa la..harapkan subsidi kerajaan je aku ni..tapi aku ada wawasan..

mungkin ada yg akan kata aku ni mahasiswa kuota ke ape ke..

lantak la..bapak aku pun bayar cukai apa!!!!!...

hmmm..tk juga mahasiswa kuota..sbb mahathir pernah berfatwa...

bumiputera lepas spm dapat ipta..manakala non bumi kena amik stpm..

sbjijik cam ahli dap bercakap dia ni...well..memandangkan aku stpm..so aku bukan la bumiputera..

jadi sapa2 yg lopeh spm tak dapek ipta..jangn risau jngn bersedih..korang bukan bumiputera..u r not alone..ceh macam makel jeksen lak

ok..

rabu lopeh..

den ado mid term test..

soalan dia ada dua..aku translate ke bm la ye..

"abu dan ana adalah pasangan kelamin...(laki bini la)...abu melayan isterinya dengan mendera..dan akhir2 ini..dia meliwat bini dia..(mcm kes ajk umno tasik gelugoq ja..harharhar)

1.ana mahu menuntut cerai fasakh dan injunksi supaya abu berhenti mencabul ana daripada mahkamah syariah..sila nasihat ana..

2.ana telah merepot polis pasal bahawa dia diliwat2 suaminya abu..bolehkan ana mendakwa abu di bawah mahkamah syariah?

harharhar..

aku malas nk tulis jawapan aku kat sini..sbb belum dapat markahnya lg..

harharhar..

tu la aku ckp..

"PAKWE JAWAB ISU LIWAT!!!!!!!!"

harharhar...


Anwar Ibrahim dipaksa melancap untuk mendapatkan DNA dan bersumpah!!!!!!

Posted: 18 Mar 2011 04:14 AM PDT

yo smua..

hari ni..tak de cite best berita harian..so aku pun buat2 la cite sndiri..

boring la petang2 jumaat ni..tak lamo laie first exam aku..baru lopeh mentolaah ni...

kalau fail tk tau la..harharhar..

fail tk bermakna bodoh...kalau fail 1 subjek la..ini kalau fail sume mcm anak tauke lembu sepang..tu namo eh bodoh....

harharhar..

skang ni ramai makcik2 yg mintak anwar serahkan dna..

nk tanya..dna ni amik darimana eh???

dari rambut ke?? kulit ke???

atau daripada sperma..

kalau sperma..maknanya anwar ibrahim kena melancap la kasi keluar??

betul tk??

harharharhar...

lawak2..makcik2 yg memaksa anwar itu ibarat cuba meraba2 anu anwar..

bab sumpah menyumpah plak..

aku heran napa geng2 kaki jubo nk sngt anwar bersumpah..siap kata anwar bukan masuk neraka pun kalau bersumpah dan dia betul..

masalahnya..dari pandangan aku yg ada stpm ni...

kalau anwar bersumpah pun..mcm saiful akan gugurkan tuduhan tu..tol tk??

kalau anwar bersumpah pun..takkan punye geng2 jubo ni nk percaya kat anwar..

mula la kata anwar ni sesumpah..pandai bermuka2..jawab ngn Allah je la..bla bla bla..

so..relevankah anwar bersumpah??

sndiri jawab dngn jujur dan ikhlas..

lagi satu..malaysia perlu ada sub judis act...

menatang apa sub judis act??

sub judis ni menatang dalam hal ehwal mahkamah..

tanduk dia panjang..gigi dia putih..mata dia terbeliak..kepak dia cam kepak naga dalam cite lord of the ring tu(ada ke naga dalam lod of the ling?)

sub judis ni maksud direk dia under judgement...

tengok la..ku li penah kata..kalau kelantan bawak isu minyak masa prk galas..itu subjudis..

khir toyo cite pasal kes rogol dia kat blog..gani petai kata itu subjudis..

yg heran..

tindakan ummi hafilda...saiful..rahimi osman...ezam mat jubo..main blog dan facebook..dan boleh dikatakan sebagai terlampau public juga boleh disifatkan sebagai subjudis..

dan subjudis di malaysia dilihat tidak ada undang2 yg menjaganya..

sbb tu diorang ni bebas melantak2 mengondem2..

salah anwar gak..duk dalam palimen dok cite pasal apko berturut2..

cite pasal yahudi bla bla bla..

cuba usulkan akta2 yg mnjaga hal ehwal rakyat..

sama gak ngn mahfuz omar..kan prof ukm tu kata saman ekor ikut undang2..

yg buat gerakan mendesak tu buat apa..awak sbagai mp duk dalam palimen usul la pindaan sekian2..kampung betul la...tu la orng panggil awak mr bean...

wei..pakcik2 tua dan makcik2 tua mana heran bende2 ni..

diorang dapat seguni beras dari ejen umno dah secure dah undi diorang ngn umno..

ini sume gaya nk tarik anak muda..mcm aku tk tau..

tu la dia..budak2 skang pun..harharhar..

budak2 baya2 aku ni..

suke bebeno isu yahudi dan sbagainya..

padahal..perangai sndiri pun cam yahudi...

smayang2...berkasih2 ngn makwe nk jugak..

harharhar..

bukak youtube tengok illuminati bla bla bla..

pakai seluar levi;s nk yg ori..

harharhar..

lantak korang laaaaaaaaaaaaa

janji korang happy..hiyaaaaaaaaaaaaa

Kami Sokong Tokguru

0
sumber :-

Kami Sokong Tokguru


Wacana Perdana PRU13 : Tergugatkah Kuasa Melayu

Posted: 18 Mar 2011 07:35 PM PDT

Video Pilihan

-Siaran Tertunda-
Untuk menikmati video dengan lancar,sila pause dulu beberapa minit,pastu play.


Saksikan video selanjutnya
kat sini


Cari N3 lama-lama disini

Hukum Ambik Gambar Tak Tutup Aurat dan Menyebarkannya

Posted: 18 Mar 2011 04:01 PM PDT

Soal-Jawab Agama

Assalamualaikum dan salam blogger,
Sudah menjadi trend sekarang begitu ramai orang termasuk kawan-kawan kita yang menjadikan kamera sebagai teman karib mereka.ada yang mengambil gambar sebagai hobi dan ada juga yang menjadikan itu sebagai karier mereka . so, aku nk la kongsi di sini hukum-hakam yang berkenaan dengan fotografi.. aku kongsikan soalan dan jawapan yang diberikan oleh Ustaz Azhar Idrus..

Apa hukum kita mengambil gambar model2 yang mendedahkan aurat (model wanita terutamanya).
Jawapan : Haram samada model lelaki, wanita atau khunsa.

Lepas shoot kite sebarkan dengan upload dalam Facebook, or mane2 forum. Adakah kita turut mendapat dose dalam kes penyebaran gambar2 sebegini rupa?

Jawapan : Setiap yg haram dilihat maka haram pula diperlihatkan kpd org lain samada dimuatkan pd majalah, akhbar, internet dll. Selama mana gambar2 tersebut belum di delete, maka selama itulah potografer mendapat saham dosa.

So ape pendekatan kite sebagai rakan2 photografi dalam menanggani masalah sebegini rupa?

Jawapan : Kembali kpd Islam samada kita ni fotografer atau siapa saja dengan mendalami ilmu agama dan sebarkan kpd orang lain atas nama dakwah. Tunjukkan kpd orang lain bahawa gambar yg cantik tak semestinya model atau yg haram. Islam tidak menghalang fotografi cuma mengawalnya sahaja agar tidak melampaui garis panduan agama.
Sumber rujukan :Disini
Kalu bubuh gambo gini takpe ,jadi pahala pulok sebab mengingatkan org pada agama


Cari N3 lama-lama disini

Benarkah Bencana Tsunami Jepun Sudah Tercatat dalam Al-Qur'an

Posted: 18 Mar 2011 05:00 AM PDT

Al-Quran Dan Sains

Mayat ummat nabi Lut yang sudah menjadi batu mungkin kerana tertimbus oleh debu gunung berapi

Assalamualiikum semua, meh kita semua ambik iktibar dari peristiwa kali nih.

1. Tarikh yang berlaku adalah pada 11/3/2011 bersamaan 6 RabiulAkhir 1432 Hijah or 6/4/1432.
2. So dengan tahun 1432 di pecahkan 14 32.
3. Jawapanya Juzuk ke 14 Quran.
4. Dan bulan 4.

Rahsia angka tahun ini : Juzuk 14 ayat ke 4.

Rujuk di Quran.

1. Juzuk 14 bermula pada surah Al-Hijr, dan ayat ke 4 dari surah AL Hijir menyatakan
"Dan kami tidak membinasakan suatu negeri, melainkan sudah ada ketentuan yang tetap baginya"

2. Rahsia seterusnya yang menunjukan Malapetaka ini akan berlaku di Jepun ialah dengan kedudukan Jepun dan Wilayah Seedai pada kedudukan geografi bg ( Jepun : Latitiude 36, Longtitude 138)

So dalam 1432, 14 dah di ketahui Jujuz Al Quran. maka yang di pecahkan 14 32 so di pecahkan lagi 3 2 ,so now secret no adalah 3.

Ambil pula lokasi latititude dan longitude.

3+6+1+3+8 = 21
so next 2+1 = 3
proved *. yg di maksudkan dengan no 3 adalah negara jepun.

Dan di dalam Jepun jugak terdapat banyak wilayah.. maka wilayah yang akan di turunkan malapetaka itu ? Wilayah Seedai pada kedudukan geografi Latitiude 38'15 dan Longtitude 140'53

makan 3+8+1+5+1+4+0+5+3 = 30
so next 3+0 = 3.
*proved wilayah yang Allah maksudkan dengan angka 3 adalah Wilayah Seedai di Jepun.

3. Rahsia seterusnya dengan tarikh 6

masa yang di laporkan oleh Jabatan Metrologi Rusia.. gempa bumi berlaku pada masa 1446 waktu Jepun..

so 1+4+4+6 =15
so next 1+5 = 6
*proved 6 membawa maksud masa yang akan berlaku.

4. Dah yang seterusnya 1432 apabila di pecahkan 1432, kini di ambil pula angka 14 dan di pecahkan 14 , maka angka satu boleh di kelaskan sebagai permulaan hari. maksudnya di dalam Islam Jumaat adalah hari pertama dalam minggu itu. so angka satu memberi maksud malapetaka itu akan berlaku pada hari Jumaat.

5. Lihat.. betapa benarnya ayat al quran. segala yang di nyatakan tetap berlaku. walaupun suduh berabad kitab Quran di turunkan.

6. Walaupun zaman berubah sejauh mana sekalipun.. Al-Quran tetap bagi sepanjang zaman.

7. Di percayai banyak lagi rahsia yang masih tidak dapat di ketahui di dalam tarikh ini. namun sekadar ini pun telah membuatkan kita lihat dengan mata kita sendiri betapa mulia Al-Quran. dan segala yang di ungkapkan di dalamnya

8. wallahualam bissawab..

Di persilakan untuk share. Bagi mengingati kita kembali tentang segala perkara yang terkandung di dalam Al-Quran adalah benar buat selamanya. mahupun di dunia atau pun akhirat..-ijoks2009-
Peringatan :
Bukan niat kita mengagungkan susunan nombor-nombor dalam Alqur'an tapi sekadar memperteguhkan iman kita bahawa ayat-ayat Alqur,an itu disusun oleh Yang Maha bijak bukannya manusia.Wasalam..
 
 
Cari N3 lama-lama disini

Video Ajaib,Telefon Bimbit zaman Charlie Chaplin?

Posted: 18 Mar 2011 02:01 AM PDT

Isu Santai

Imej seorang wanita misteri dalam filem The Circus lakonan pelawak terkenal, mendiang Charlie Chaplin pada tahun 1928 telah mencetuskan misteri apabila dia dilihat berbual dengan menggunakan sebuah telefon bimbit bersaiz kecil di telinganya, lapor sebuah akhbar semalam.

Mungkinkah dia seorang yang genius yang sedang menguji teknologi baru secara rahsia sehingga dia tidak menyangka gelagatnya yang sedang berbual seorang diri dengan tangannya seperti memegang satu alat seperti telefon bimbit telah dirakamkan oleh kamera filem berkenaan.

Dalam imej itu, tiada sesiapa pun yang berada berhampiran dengannya melainkan seorang lelaki berpakaian sut yang berjalan di depannya.

Lebih menghairankan, lenggok tubuhnya ketika bercakap seorang diri kelihatan sama dengan gaya orang yang berbual menggunakan telefon bimbit.

Penemuan itu dikesan oleh pemilik koleksi filem lama, George Clark.

Sejak penemuan itu, dia menunjukkan filem tersebut kepada lebih 100 orang namun tiada siapa yang dapat memberikannya penerangan yang meyakinkan berhubung gelagat wanita berkenaan.
Teori  George Clark,wanita itu adalah seorang "pengembara masa"(Time travel)

-ijoks2009-
Saya rasa pasti ada penjelasan yang munasabah dengan wanita misteri ini.

"Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu di dalam kerugian. Kecuali mereka yang beriman, beramal soleh dan berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran."
(Al 'Asr 103: 1-3)

 mengikut pendapat  ulama' tafsir, Antara sebab Allah bersumpah dengan menyebut "Masa" kerana semua makhluk termasuk malaikat dan manusia tak dapat lari dari lingkungan masa.masa yang lepas tidak dapat diundurkan.hanya Allah yang mempunyai kuasa mutlak mengawal masa
(contohnya peristiwa isra' Mikraj,Rasulullah s.a.w diperjalankan dari bumi sampai kelangit ketujuh kemudian kembali kebumi tidak sampaipun sepertiga malam)

Kita tahu ada malaikat yang ditugaskan menurunkan hujan,ada malaikat menjaga tumbuh-tumbuhan dan ikan-ikan dilaut,bahkan kata ulama' setiap helai rambut yang ada di badan kita ada seorang malaikat yang menjaganya tapi tak ada  satupun malaikat penjaga masa.Ini kerana masa adalah 100 peratus berada dibawah kekuasaan Allah.Jadi sebagai orang islam saya tidak percaya kepada teori Time travel George Clark ni.

Apa komen anda?


 
Cari N3 lama-lama disini

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Pendaftaran Pakatan : ROS dah lulus, Menteri tak nak lulus ... dah tu macamana?

Posted: 18 Mar 2011 10:29 PM PDT

Oleh Syed Mu'az Syed Putra
March 19, 2011

KUALA LUMPUR, 19 Mac — Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR) Saifuddin Nasution Ismail mendakwa permohonan pendaftaran Pakatan Rakyat masih belum menjadi kenyataan kerana berhadapan dengan halangan di peringkat Kementerian Dalam Negeri, bukannya Pendaftar Pertubuhan (RoS).

Beliau berkata sebenarnya Pakatan Rakyat sudah mendapat kelulusan peringkat RoS tetapi dipercayai terhalang kerana Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein (gambar) belum memberikan lampu hijau.

"RoS telah meluluskan permohonan Pakatan Rakyat, malah pegawai RoS juga telah memaklumkan kepada saya mengenai kelulusan itu.

"Tapi apa yang menjadi halangan adalah apabila menteri (Hishammuddin) tidak mahu tandangan permohonan kita... RoS dah luluskan tapi menteri tidak," katanya kepada The Malaysian Insider.

Tambah Saifuddin, kelulusan khas Menteri Dalam Negeri bagi mana-mana permohonan pertubuhan termasuk Pakatan Rakyat.

"Di peringkat RoS kelulusan memang sudah dibuat, tapi perlu mendapatkan kelulusan khas menteri. "Kita memang sudah membuat (permohonan) pendaftaran tetapi terperangkap dengan kerenah birokrasi," katanya.

Permohonan mendaftarkan Pakatan Rakyat, yang menjadi satu badan yang formal selepas pilihan raya umum ke-12 Mac 2008, dikemukakan kepada RoS awal tahun lalu.

Ditanya mengenai syarat tujuh anggota yang digariskan RoS, Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Machang berkata, ia bukan halangan bagi Pakatan Rakyat.

Selain itu, jelas Saifuddin, pihaknya tidak pernah dimaklumkan mengenai syarat tujuh anggota itu namun beliau percaya ia bukan syarat utama yang ditetapkan.

"RoS kata (dalam media) pendaftaran tak boleh sebab tak cukup (anggota) tapi kita tidak pernah dimaklumkan secara rasmi mengenai halangan itu, sebaliknya hanya tahu melalui media.

"Saya percaya tujuh anggota itu bukan syarat utama, ia bukan halangan dan saya percaya ia boleh dibawa berbincang sebab itu saya tak fikir ia halangan utama," katanya.

Pakatan Rakyat kini mempunyai empat anggota iaitu PAS, PKR, DAP dan Parti Nasional Sarawak.

Sebelum ini, RoS dalam kenyataan menjelaskan Pakatan Rakyat boleh mendaftar sebagai sebuah parti gabungan kerana syarat tujuh anggota yang digariskan tidak terpakai bagi parti politik.

Syarat itu hanya terpakai untuk pertubuhan tidak berstatus kebangsaan yang ingin menjadi pertubuhan kebangsaan sedangkan parti politik sudah berstatus nasional.

Kali terakhir Pakatan Rakyat membuat kenyataan berhubung gabungan secara rasmi itu adalah pada tahun lepas oleh sekretariat yang ditubuhkan khusus untuk merangka dan meneliti soal penggabungan itu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) turut menasihati PAS, PKR dan DAP supaya mendaftarkan Pakatan Rakyat bagi membolehkan ketiga-tiga parti itu menggunakan logo yang sama pada pilihan raya. - TMI

Ibu tunggal akan berkahwin dengan anak sendiri ... Pelik!

Posted: 18 Mar 2011 05:53 PM PDT


Seorang ibu tunggal (40) yang sedang mengandungkan anak hasil hubungan dengan anaknya sendiri (23) akan berkahwin dengan anaknya itu.
Demikian menurut laporan The Weekend Tribune. -- selanjutnya di sini

Tsunami Japan : Saat cemas dikejar ombak Tsunami - (Video)

Posted: 18 Mar 2011 06:56 AM PDTMenyelamat Loji Nuklear

SAH GAMBAR KETUA UMNO GOMBAK !!!

Posted: 18 Mar 2011 05:50 AM PDTBUDAK UMNO GOMBAK SEMUA DAH PANAS BONTOT.

BUDAK AMK GOMBAK YANG AKU HUBUNGI SEMUA DAH KATA

MEMANG KALI NIH UMNO GOMBAK GERENTI TERSUNGKUR.......

BUDAK UMNO SELANGOR YANG AKU HUBUNGI JUGA KATA

DALAM SEHARI DUA NI IR RAHIM AKAN MENGADAP NOH OMAR

DIA AKAN LETAK JAWATAN SECARA GENTLEMAN SEBAGAI KETUA BAHAGIAN UMNO GOMBAK.

ABDUL RAHIM SAH KAN GAMBAR PANAS TU MEMANG MILIK NYA

DIA DAH BAGITAHU PADA ORANG BAHAGIAN GOMBAK DAH.


DIA MUNGKIN AKAN KE LUAR NEGARA DALAM MASA TERDEKAT

LEPAS JUMPA NOH OMAR.

DIA TAHU INI SKANDAL TERBESAR UMNO SELANGOR !!!!

BUDAK UMNO KATA MEGAT KP UMNO GOMBAK PUN DAH PANAS BONTOT!

TAK TAHU MANA NAK SOROK MUKA !!!!

INILAH KETUA PEMUDA UMNO GOMBAK YANG PALING BONGKAK !!

HARAM JADAH !!!!!!!!!!

SEKARANG KAU RASAKAN MEGAT !!!

BETAPA CELAKA NYA KETUANAN MELAYU UMNO !!!

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

Tsunami Japan - Video semalam - Khamis

Posted: 18 Mar 2011 01:22 AM PDT


WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


USTAZ ISMAIL KAMUS SEMAKIN PULIH

Posted: 18 Mar 2011 09:58 PM PDT

Semoga Allah sembuhkan Ustaz Ismail Kamus..Ini semua Ujian Allah

Di Khabarkan Datuk Ismail Kamus sedang diuji Allah dengan penyakit. Beliau sedang menderita kerana penyakit buah pinggang.

Assalammualaikum! Sahabat , malam Khamis (3/3/2011) saya berpeluang menziarah ustaz di rumahnya. Ustaz menceritakan tentang rawatan laser yang dia buat ke atas matanya. Dia kelihatan ceria namum agak kurus. Keadaan buah pinggangnya juga beransur baik.Syukur alhamdulillah, ustaz beransur pulih. Akan tetapi ustaz belum boleh berkuliah ataupun ceramah. Saya fikir untuk sebulan dua ini, tidak ada sebarang program bersama ustaz. Kita doakan supaya ustaz sembuh seperti sediakala. Bersama ini saya sertakan gambar terbaru ustaz untuk tatapan semua.

Malam Rabu (17/3/2011) saya sempat menziarah ustaz di rumahnya. Ustaz kelihatan ceria dan melayan kami seperti biasa. Namum begitu beliau masih lagi dalam proses rawatan. Alhamdulillah rawatan mata dan buah pinggangnya juga sudah menampakkan kesan positif. Rawatannya memerlukan ustaz berpantang makan. Senarai makanan yang perlu ustaz elakkan sangatlah banyak. Kita doakan ustaz kembali sihat./muslimmall.blogspot

WAWANCARA - APA TERJADI JIKA NIK AZIZ TIADA LAGI DI SITU ?

Posted: 18 Mar 2011 10:51 AM PDT

Dalam satu wawancara bersama MerdekaReview pada 13 Februari 2011 di ibu pejabat PAS, Mujahid Yusof menekankan kepentingan wujudnya institusi Majlis Syura, malah jawatan Mursyidul Am dalam struktur organisai PAS. Bagaimanapun, penulis buku "Menuju PAS Baru- Krisis, Peluang dan Dinamisme" ini enggan/gagal memberi jawapan kepada soalan "andaian" - apakah yang bakal terjadi seandainya Nik Aziz yang berusia 80 tahun ini tidak lagi berada di situ?

Lanjutan senario "Erdogan vs pro-UG"?

MR: Bagaimana YB melihat pemilihan yang bakal berlangsung pada Jun 2011 ini...

Mujahid (celah): Sangat menarik.

MR: Apakah senarionya lanjutan daripada pemilihan pada tahun 2009?

Mujahid: Ya, selalunya dalam mana-mana pemilihan parti, pihak yang kalah tidak akan diam. Dia akan meneruskan usaha-usaha untuk memastikan bahawa dia dapat bertapak. Jadi bagi saya, apa yang berlaku pada tahun 2009 akan terus berlaku pada tahun 2011.

MR: Tapi adakah senarionya akan berubah selepas dua tahun?

Mujahid: Senario tidak akan berubah. Malah perkembangan yang berlaku di sekeliling ini memberikan lagi satu keperluan kepada PAS untuk melakukan satu perubahan yang lebih mendasar, satu perubahan yangg lebih meyakinkan orang ramai.

Orang nombor dua

MR: Jadi bagaimana dalaman PAS menilai prestasi Timbalan Presiden? Dalam buku tulisan YB, Timbalan Presiden kini dikatakan tidak begitu berkesan untuk membantu Presiden.

Mujahid: Itulah persepsi awam dalam PAS. Saya tidak tahu sejauh manakah dominannya pandangan ini, tetapi terdapat kata-kata sedemikian mengenai orang nombor dua ini. Lagipun saya tidak berhak untuk berkata lebih daripada itu. Anda kena bertanya kepada dia sendiri.

MR: Apakah batasan-batasan, yang mungkin dihadapi beliau (Nasharuddin Mat Isa, gambar kanan) dalam hal ini? Sudah lama beliau menyandang jawatan Timbalan Presiden (sejak tahun 2005). Kami melihat beliau melakukan sedikit sebanyak usaha dalam memperbaiki persepsi umum terhadap PAS, rebranding, sebelum tsunami politik.

Mujahid: Tidak, saya rasa apa yang saya katakan hanyalah fikiran (a pure thought of mind). Saya rasa untuk berlaku adil, setiap orang mempunyai sumbangannya. Dan saya rasa beliau telah melakukan sesuatu yang baik, untuk menunjukkan bahawa PAS mempunyai orang yang bijak, muda untuk memimpin. Saya rasa itu tidak dinafikan.

Tetapi selalunya saya rasa orang PAS ni bijak memilih. Dia tengok performance macam mana. Jadi saya rasa orang PAS ini akan membuat penilaian, penilaian secara terbuka, tanpa ragu-ragu. Malah mereka mungkin menyuarakan dengan lantang apa yang terpendam dalam hati, melalui undi mereka.

Nik Aziz vs Hadi Awang?

MR: Bagaimana kalau saya katakan bahawa ini adalah pertembungan antara Nik Aziz dengan Hadi Awang, di mana seorangnya (Nik Aziz) diwakili Husam Musa, dan seorang lagi (Hadi Awang) diwakili Nasharuddin Mat Isa?

Mujahid: Bergantung kepada bagaimana kamu menafsirkannya-lah! Kerana dalam PAS sebenarnya tidak ada apa yang orang kata... Nik Aziz tidak pernah campur tangan, (dalam hal) siapa dalam senarai, siapa tidak berada dalam senarai. Hadi pun tidak pernah campur tangan.

MR: Tidak pernah?

Mujahid: Sebagaimana yang saya tahu. Saya tidak tahu apa yang berlaku di sebaliknya. Tapi yang kita tahu, asalnya memang begitu. Kita tak pernah letakkan kamu begitu... ini senarai aku, itu senarai aku. Kalau ada pun itu under current yang saya tak tahu siapa yang mewakilinya.

Tapi mungkin kalau kamu meneliti dari pemikirannya, Nik Aziz macam ini punya pemikirannya, Hadi macam ini punya pemikiran, kemudian kamu mungkin mentafsir - ini senarai Hadi, ini senarai Nik Aziz. Jadi, ini bukan berkaitan dengan Nik Aziz dengan Hadi, tetapi lebih kepada pemikiran (thinking), yang reform dengan yang konservatif.

MR: Kalau saya katakan bahawa generasi pemimpin PAS lapisan kedua ini, misalnya Husam Musa, beliau lebih bergantung kepada ketokohan ataupun kewibawaan Nik Aziz. Begitu juga dengan Nasharuddin yang bergantung kepada Hadi Awang. Seandainya apa-apa berlaku kepada kedua-dua orang pemimpin ini... Kalaulah, seandainya Tok Guru Nik Aziz sudah tidak berada di situ, mungkin tak puak ini, atau sekta ini tidak lagi mendapat sokongan dalam parti?

Mujahid: Inilah saya kata, saya sendiri tidak berani nak mengiakan keadaan itu. Tapi selama yang saya ketahui, kalaupun Nik Aziz membuat apa-apa kenyataan, baikpun Hadi, mereka membuat kenyataan itu di atas kapasiti mereka sebagai jawatan yang ada, bukan sebagai pelobi kepada sesiapa. Kalau adapun orang ramai mahu menganggap demikian, kita tidak boleh menghalang.

Kerana manusia lebih mudah, dia letakkan kategori supaya dia senang faham. Itulah undercurrent yang berlaku sebenarnya. Adapun nak mengiakan adakah ini sesuatu yang berlaku secara rasmi (officially), saya nak kata ia bukan official, tapi dalam mana-mana parti politi, itu perkara lumrah saya rasa. Saya rasa tidak ada pelik dalam hal ini.

MR: Tapi ia mungkin meletakkan PAS dalam satu keadaan yang bahaya. Maksud saya, puak "Erdogan" terlalu bergantung kepada kewibawaan Nik Aziz. Seandainya apa-apa berlaku pada Tok Guru, mengambil kira usianya yang lanjut, bagaimana keadaannya? Puak "kerajaan perpaduan" mungkin akan mendominasi...

Mujahid: Saya melihat di sebalik fenomena yang saya sebut dalam buku itu, ia tidak semestinya... orang kata satu benda yang absolute truth (kebenaran yang mutlak). Ia hanya satu kajian dan pandangan. Dan bagi saya, di dalam PAS apa yang ada dilabelkan dengan nama erdogan, profesional dan ulamak... itu hanya label-label yang diberi, tapi hakikatnya kalau anda baca dalam buku, saya ada sebut sebenarnya ia adalah pertembungan antara reformis dan konservatif. Ada orang yang mahu conserve, dan ada pula orang yang mahu reform.

Saya ingat dalam mana-mana parti politik, konservatif dan reformis selalunya bertembung. Secara kebetulannya ada pemimpin-pemimpin yang menyokong reform, dan ada yang menyokong konservatif. Maka dijadikan mereka sebagai kononnya tempat bergantung. Tapi bagi saya kita tidak perlu bergantung kepada sesiapa, tetapi bergantung kepada kejelasan kita, apa yang kita nak bawa dalam parti kita.

Seandainya Nik Aziz tidak berada di situ...

MR: Kita lihat dalam isu Kerajaan Perpaduan. Kalau bukan Mursyidul Am Nik Aziz yang berada di situ untuk membantah keras canangan idea tersebut, mungkin sesuatu akan berlaku...

Mujahid: Itulah perlunya ada Mursyidul Am! Biar saya jelaskan kepada kamu. Majlis Syura ini, dia bagi halatuju, dia tengok tak betul, (dia akan ingatkan) come, anda sudah lari (dari landasan). Sebab tu nak jadi Mursyidul Am ini bukan calang-calang orang. Ayah saya ialah Mursyidul Am. Pada masa itu dia ada pandangannya sendiri, beliau menasihat pada benda yang beliau rasa tidak betul.

Apa yang dilakukan Nik Aziz sekarang sekadar melaksanakan tugasnya. Dan sesiapa yang menjadi Mursyidul Am kemudian, tanpa Nik Aziz, dia akan memikirkan ke mana kita (PAS) menuju. Bagi saya, kebetulan Mursyidul Am di situ, Nik Aziz di situ, jadi beliau datang dan menasihat.

MR: Kami bukan bermaksud menafikan itu (peranan yang dimainkan Nik Aziz sebagai Mursyidul Am). Apa yang kami ajukan adalah, seandainya Niz Aziz tidak berada di situ, maka golongan reformis sukar untuk menyekat kemaraan golongan (konservatif)...

Mujahid: Yalah, sebab itu saya ulang balik. Satu-satu tempat itu bila kita meletakkan orang, adalah tempatnya. Orang itu ada kewibawaannya. Kebetulan kali ini ialah Nik Aziz. Jadi kalau kita nak cakap "kalau", susahlah. Kalau tak ada, jadi ini...

MR: Tetapi ia mencerminkan satu masalah dalam PAS, iaitu bergantung kepada ketokohan seseorang pemimpin, secara individu. Ia tidak mempunyai satu mekanisme dari strukturnya untuk menyelesaikan masalah ini. Perkara ini (kerjasama dengan UMNO) telah diputuskan dalam Mesyuarat Agung. Seandainya wujud mekanisme ini, maka walaupun Tok Guru Nik Aziz berdiam diri, perkara ini mungkin tidak akan berbangkit...

Mujahid: Macam ni. Orang awam salah faham. Bila Tok Guru Nik Aziz panggil untuk... Beliau mencadangkan Muktamar Khas, ia belumpun menjadi...Akhirnya dia jadi satu seminar khas, kan? Walau bagaimanapun itu hak dia untuk melontarkan (cadangan). Tapi apa yang dibuat Nik Aziz adalah kebimbangan beliau, perbincangan di bawah ini seolah-olah macam di luar kawalan. Antara UG dengan Pakatan. Di luar kawalan.

Sebab itu dia mari. Dia kata, henti, buat ini. Kita mesti pegang kepada keputusan Muktamar 2009 bahawa kita bersama dengan... (Pakatan). Apa yang dilakukan adalah menegaskan semula keputusan yang telah dibuat. Apa yang cuba dikatakan adalah, kalau kamu rasa kamu ada idea yang berbeza, bawalah idea itu (ke mesyuarat). Biar ahli yang menentukan. Bukan tiga, empat orang dalam jawatankuasa yang memutuskan. Jadi, inilah semangat di sebalik mesyuarat ini.

Adapun mengatakan bahawa tanpa Nik Aziz, benda tu tidak berlaku dan sebagainya. Saya tidak mahu keterlaluanlah menyatakan itu. Tetapi apa yang kita buat dalam mesyuarat ialah kita berpegang kepada keputusan yang telah dibuat sebelumnya. Dan kita memutuskan. Kalaupun ada idea yang lain, kamu tidak boleh hanya berbincang di sini. Anda kena bincang di peringkat yang lebih terbuka. Kita memerlukan mandat. Itulah maksudnya.

Kalau tanpa Nik Aziz pun, dari segi struktur yang kamu bincangkan, ada! Terdapat struktur untuk menyelesaikan masalah ini, melalui Jawatankuasa PAS Pusat, Muktamar Khas dan sebagainya.

MR: YB, sudah beberapa kali Kerajaan Perpaduan ini dibangkitkan, kemudian diputuskan dalam Muktamar agar tidak diungkitkan lagi. Namun, selepas isu ini tutup, dia dibuka balik, termasuk oleh Hadi Awang sendiri. Sehinggalah Mursyidul Am Nik Aziz tampil untuk....

Mujahid: Ya, sebab itu saya kata, peranan Mursyidul Am, apabila kekeliruan berlaku, sebab itu perlu ada orang yang lebih... Kalau dulu, zaman sebelum ada kepimpinan ulama, sebelum ada Mursyidul Am, Presiden yang membuat keputusan. Itu berlaku pada Asri (bekas Presiden PAS). Suka hati dia-lah, hari ini dia sebut begini, esok dia sebut begini. Sebab tu saya kata, sistem yang ada dalam PAS ini tidak mungkin... Kalaupun Nik Aziz tidak ada, siapa-siapa Mursyidul Am ketika itu tetap akan turun untuk menyatakan kamu kena ikut keputusan yang...

MR: Kalaulah Harun Taib menjadi Mursyidul Am, mungkin nasihat yang diberi berlainan...

Mujahid: Kita bukan Tuhan untuk mengetahui apa yang akan disebut di masa hadapan. Kita boleh andaikan dan kita boleh speculate, bagi saya saya tidak mahu layan yang itu. Saya lebih melihat realiti yang ada. Dan parti ini adalah parti yang sentiasa diberi panduan oleh Tuhan, selagi parti ini ikhlas dengan perjuangannya./MerdekaReview

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT