Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


PENGUNDI DI TENANG TAKKAN MAHU TERUS JADI `AYAM DAGING'?

Posted: 19 Jan 2011 11:00 PM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

PAS telah letakkan calon Muslimatnya untuk berdepan dengan calon lelaki anak bekas Adun Tenang di dalam PRK Dun Tenang kali ini. Najib pun telah datang ke Tenang bawa bermacam `hadiah dan saguhati' beserta `tali' untuk `dicucukkan hidung' pengundi-pengundi di Tenang.

Para peneroka Felda mendapat `durian runtuh' sama seperti di Galas, Gua Musang baru-baru ini. Sekali tengok sudah seperti `ayam daging' yang diberi makan, kemudiannya tunggulah saat untuk di`sembelih'. Di Tenang, si pendek Isa Samad bersantai menonton penari seksi beserta jumlah peminum arak dalam satu Majlis di Tenang, sambil itu mengutuk Tuan Guru Nik Aziz. Di Tenang juga, Najib cuba untuk melindungi sifat pengecutnya dengasn memberi alasan bodoh mengapa tyidak mahu berdebat dengan DS Anwar.

Najib beri alasan, takut DS Anwar demam kerana beliau tahu banyak rahsia DS Anwar. Alasan paling bodoh dan lucu dari seorang PM 1 Malaysia. Memang ramai yang bertepuk bila Najib berkata demikian kerana `habuan' bakal diterima dari Najib. Maka, mahu tidak mahu bertepuklah kita. Itulah hebatnya orang kita dengan cara membalas budi biar pun tergadai `bodi'.

Najib bercerita tentang Saiful, kununnya menyindir DS Anwar yang sekarang ini dituduh melakukan liwat. Mendengar kisah 18SX itu adalah Presiden MCA yang semua tahu `pelakon utama' video biru yang menggemparkan negara suatu ketika. Beliau tidak difitnah kerana beliau sendiri mengaku terlibat dan video pun ada sebagai bukti. Perbuatan Presiden MCA itu jelas, ada pengakuan dan ada bukti video tetapi Najib bercerita tentang DS Anwar yang tiada bukti satu pun kecuali pengakuan dari Saiful bahawa dia tidak cuci dubur 3 hari. Najib tidak mahu cerita tentang Presiden MCA itu. Tidak cerita pun semua orang tahu.

Jadi, di mana moral Najib mahu burukkan DS Anwar? Kalau takut berdebat, jangan ubah tajuk yang tiada kena mengena. Kalau beliau kata beliau banyak tahu tentang DS Anwar, tunggu apa lagi, dedahkan saja. DS Anwar pun lebih banyak tahu tentang Najib. Kalau debat ini menjadi kenyataan, aku rasa bukan DS Anwar yang demam tetapi Najib yang akan demam bersama Bik Mama Rosmah malahan seluruh anggoita kabinet Najib juga akan turut demam.

Sekarang, seluruh pengundi di Tenang sudah lihat sendiri perangai pemimpin Umno dan Presiden MCA itu. Masih mahu mengundi mereka kah? Cukuplah menjadi `ayam daging'./wfauzdin.blogspot.com

SIAPA KATA ANWAR TIDAK MAHU BERDEBAT ?

Posted: 19 Jan 2011 09:00 PM PST

Sumber: Melalui Email

Saya memandang serius laporan Agensi Berita Nasional (Bernama) bahawa saya tidak mahu berbahas secara terbuka dengan Dato' Seri Najib Razak. Laporan tersebut kononnya memetik kenyataan saya di Alor Setar seusai Majlis Wacana Maqasid Syariah di Kolej Insaniah Alor Setar petang tadi.

Saya tegaskan di sini, saya sedikitpun tidak berganjak dari kenyataan sebelumnya serta hasrat yang terkandung dalam surat rasmi berniat mempelawa YAB Perdana Menteri untuk berdebat secara terbuka demi kepentingan rakyat Malaysia seluruhnya.

Saya berharap Agensi Berita Nasional (Bernama) agar menarik balik serta membetulkan laporan bertarikh 19hb Januari 2011 yang berjudul "SAYA TIDAK AJAK PERDANA MENTERI BERDEBAT, HANYA BERBINCANG" - ANWAR.

ANWAR IBRAHIM

KISAH MENYAYAT HATI DI TENANG.....

Posted: 19 Jan 2011 08:00 PM PST

Aziz Muda

KUALA LUMPUR, 19 Jan: Para pengundi di kawasan Dun Tenang, khasnya dan penduduk di seluruh negara amnya, boleh melihat sendiri betapa Umno tidak mementingkan agama dalam sistem pentadbirannya dan dalam kehidupan di dunia ini.

Bukti terbaru yang paling jelas boleh dilihat terhadap sikap mereka yang tidak langsung mengambil peduli tentang tanggungjawab fardu kifayah, apabila Setiausaha Umno di kawasan Dun Tenang meninggal dunia semalam dibiarkan begitu sahaja.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Abong, Dr Sheikh Ibrahim Salleh (gambar) berkata, kejadian itu merupakan satu petunjuk Allah kepada orang ramai betapa Umno hanya bercakap mementingkan agama, tetapi tidak melaksanakannya.

Menurut beliau, semua itu amat berbeza dengan PAS yang sememangnya mementingkan agama dalam segala hal, sehingga ternyata PASlah yang ternyata lebih terkehadapan dalam aspek agama dalam semua bidang berbanding Umno.

"Pada hal, urusan menguruskan kematian seseorang itu adalah satu perkara penting. Ia termasuk dalam fardu kifayah. Jika tiada orang yang melakukannya, seluruh penduduk di kawasan itu menanggung dosanya.

"Jadi kalaulah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri tak pergi menjenguk jenazah itu, apa halnya pula dengan pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli Umno lain di kawasan itu sehinggakan mereka juga turut meninggalkan jenazah itu begitu sahaja?" katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kejadian menyedihkan apabila para petugas PAS dari Pahang terpaksa mengurus dan mengimamkan solat jenazah Setiausaha Umno Cawangan Felda Tenang yang meninggal dunia semalam, apabila imam yang bertugas terpaksa meraikan kedatangan Perdana Menteri ke tanah rancangan Felda itu.

Harakahdaily hari ini melaporkan, Abdul Latif Subhi bin Mohd Din, 61, meninggal dunia selepas diserang sakit jantung dan darah tinggi yang melampau selepas menguruskan kedatangan PM ke Felda itu.

Namun, sehingga jenazah beliau selamat dikebumikan, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak sempat menjenguk jenazah beliau walaupun masjid yang menempatkan jenazah itu hanya 50 meter dari padang tempat acara untuk Perdana Menteri diadakan.

"Jenazah itu berada di masjid sejak jam 10 pagi. Ia tidak diziarahi apatah lagi disembahyangkan oleh Presiden Umno yang datang ke situ," kata seorang saksi kejadian itu pagi semalam.

Allahyarham Abdul Latif adalah bekas MP Tentera Darat dan pegawai Pertahanan Awam adalah pewaris Felda. Beliau meningalkan empat anak dan seorang cucu di samping balunya, Puan Maimunah Hindun.

"Suasana pilu dan terkilan menyelubungi keluarga Allahyarham apabila imam bertugas ada bersama meraikan Najib dan akhirnya jenazah disolatkan oleh sukarelawan PAS daripada Pahang selepas Zohor di masjid itu.

"Inilah akhlak kepimpinan Umno kepada ahlinya sendiri," kata saksi itu ketika menceritakan peristiwa ini.

Najib tiba di Labis dengan helikopter pada 9.30 pagi Selasa semalam. Sejak jam 10 pagi, jenazah Allahyarham ditempatkan di masjid itu untuk membolehkan Perdana Menteri menziarahinya kalau-kalau sempat.

Najib telah melawat Felda Chemplak Barat dan menyempurnakan majlis pelancaran Pusat Jalur Lebar Komuniti dan merasmikan gelanggang futsal di situ sebelum meluangkan masa bersarapan dengan warga peneroka.

Walaupun beliau dan rombongannya melintasi masjid Felda Tenang, tempat jenazah itu ditempatkan sejak jam 10 pagi, ia tidak langsung dipeduli, jauh sekali untuk disolatkan, dijenguk pun tidak sempat.

Sementara itu, Cikgu Normala Sudirman, yang diumumkan calon PAS dalam pilihan raya kecil Tenang ini telah menziarahi jenazah Allahyarham jam 1.30 tengahari sebaik sahaja selesai solat Zohor.

Beliau mengucapkan takziah kepada balu Allahyarham dan meminta semua keluarganya bersabar dengan dugaan dari Allah itu.

Mengulas perkara itu dengan lebih lanjut, Dr Sheikh Ibrahim berkata, beliau difahamkan, kejadian tersebut berlaku kerana kesemua pemimpin Umno di kawasan itu dipaksa hadir ke majlis PM sehingga menyebabkan mereka tidak berani mengingkari arahan itu.

"Itulah bezanya mereka dengan para pemimpin dan ahli-ahli PAS. Bagi ahli PAS, kalau pun kepimpinan tinggi datang ke kawasan mereka, tidak semua mereka akan hadir ke majlis itu sekiranya berlaku kematian di kawasan itu.

"Sebaliknya, sebahagiannya pasti akan menguruskan jenazah sehingga selesai acara pengkebumian, manakala sebahagiannya akan berada bersama pemimpin.

"Tetapi bagi para pemimpin dan ahli-ahli Umno, mereka ternyata berbeza dengan para pemimpin dan ahli-ahli PAS. Mereka sanggup meninggalkan jenazah begitu sahaja kerana lebih mengutamakan pemimpin mereka. Patutkah terjadi perkara seperti itu dalam kehidupan ini?" katanya.

Namun katanya, mujur juga para petugas PAS dari Pahang berada di kawasan itu. Dengan itu, dapatlah mereka membantu menguruskan jenazah terbabit seperti yang dituntut dalam Islam./Harakahdaily

MB SELANGOR MEMBAZIR RM 10 JUTA HANYA KERANA MENYELAMATKAN UMAT ISLAM DI PREMIS ARAK?

Posted: 19 Jan 2011 06:00 PM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

TERBUKTI bahawa kerjasama di antara PAS dengan PKR dan DAP lebih baik malah lebih menguntungkan umat Islam. Contohnya dapat kita lihat di Selangor, walaupun yang memimpin Kerajaan Selangor adalah PKR, namun semua pandangan dari rakan PAS dan DAP diambil kira. Kerjasama ini tidak akan berlaku sekiranya PAS bersama Umno, MCA, MIC dan Gerakan kerana PAS cukup mempelajari sejarah lampau di mana Umno telah mengkhianati PAS.

Isu agama mungkin dikatakan sukar buat PAS bersama dengan PKR lebih-lebih lagi DAP, tetapi itu hanyalah jangkaan Umno dan itu jugalah harapan Umno agar PR tidak mampu bersatu. Tetapi kita telah buktikan sebaliknya. Di dalam isu pekerja Islam di premis arak telah menjadi satu modal besar buat Umno untuk memecah belahkan PR di Selangor. Bantahan oleh Umno terhadap YB Ronnie Liu yang kununnya menentang larangan umat Islam bekerja di premis arak tidak memberi kesan apa-apa pun kerana rakyat Selangor tahu sikap Umno terhadap Islam selama ini.

Apabila kita membaca di sini, kita lihat isu ini dapat diselesaikan dengan penuh hikmah dan bijaksana. Itulah untungnya jika kita memilih kerajaan yang dipimpin oleh parti yang peka kepada rakyat. Umno tidak akan terfikir bagaimana Kerajaan Negeri Selangor sanggup berhabis duit sebanyak RM 10 Juta semata-mata untuk menyediakan alternatif dan membantu pekerja-pekerja Islam yang berhenti kerja di premis arak untuk mencari kerja lain yang halal. Wang tersebut juga akan digunakan untuk menawarkan mereka latihan keusahawanan dan bantuan modal bagi memulakan perniagaan. Antara sektor perniagaan yang ditawarkan bantuan modal adalah kecantikan, jahitan, masakan, membaiki telefon bimbit dan lain-lain. Kerajaan Selangor tidak sayang untuk menghabiskan sejumlah wang tersebut asalkan rakyat Selangor tidak terpaksa mencari makan secara haram.

Apakah ini nanti akan dianggap satu tindakan populis oleh Najib? Adakah ini hanya taktik Kerajaan Negeri Selangor semata-mata? Pedulikan tuduhan jahat mereka, yang pasti sesiapa yang ingin memohon bantuan yang disediakan boleh terus ke Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN), Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam. Selama 50 tahun lebih Umno memegang kuasa di Pusat atau di beberapa Negeri, pernahkah Umno terfikir untuk melakukan seperti ini? Jawapannya tidak, bahkan Najib pernah bercita-cita untuk meluluskan lesen judi Bola Sepak Piala Dunia dan ingin mewujudkan Hub Hiburan di negara ini.

Justeru itu, tepat sekali keputusan PAS untuk terus bersama PR dan menolak Umno ke tepi. Seandainya PR menerajui Putrajaya, boleh kita bayangkan kerjasama dan persefahaman ini tentunya lebih baik dan menguntungkan rakyat. Selepas ini Umno akan terus mencari isu untuk meruntuhkan kerjasama di dalam PR, tetapi kita percaya pemimpin kita lebih bijak dan cerdik dari pemimpin mereka walaupun pemimpin mereka mendapat bantuan khidmat nasihat dari Apco. /wfauzdin.blogspot.com

YB GOBALA TIDAK SABAR LAGI UNTUK DIUPECAT OLEH PKR?

Posted: 19 Jan 2011 08:02 AM PST

Gobala di dalam Majlis Pelancaran Parti KITA
Oleh: WFAUZDIN NS

MENARIK untuk kita memerhatikan tingkah laku YB Gobalakrishnan seorang MP dari PKR yang kununnya hebat dan berani mengkritik Ketua Umum PKR. Berbagai tuduhan sebelum ini beliau lemparkan kepada DS Anwar sehingga ke tahap yang tidak masuk akal langsung iaitu menuduh DS Anwar anti Hindu.

Semalam beliau hadir di dalam Majlis Pelancaran Parti KITA yang diterajui oleh Dato Zaid Ibrahim sekutu YB Gobala yang sama-sama mahu melihat DS Anwar jatuh di dalam politik. YB Gobala telah ditanya tentang perkembangan politiknya di dalam PKR setelah berbagai kontroversi yang beliau wujudkan di dalam parti. Beliau di dalam kenyataannya menegaskan bahawa beliau masih lagi ahli PKR dan Anwar Ibrahim tidak boleh memecat beliau.

Kita semua tahu bahawa di dalam PKR kuasa memecat tidak berada di tangan DS Anwar, malahan Presiden Parti sekalipun. Terdapat Jawatankuasa yang dibentuk untuk memecat mana-mana ahli di dalam PKR. Justeru itu, mengapa YB Gobala menyebut DS Anwar tidak boleh memecatnya? Tidak lain tidak bukan hanyalah kerana YB Gobala ingin menunjukkan keegoaannya.

Kita akan lihat nanti di mana YB Gobala akan melakukan lebih hebat daripada apa yang pernah beliau lakukan kerana teringin sangat untuk ditendang keluar dari PKR. Beliau sedia maklum, di dalam PRU akan datang beliau tidak akan terpilih lagi sebagai calon PKR kerana PKR tidak perlu Wakil Rakyat yang ego sepertinya. Sebab itu, beliau ingin mencari jalan awal untuk melangkah keluar.

Saya berharap PKR tidak lagi memberi muka kepada YB Gobala walau sebanyak mana pun jasanya kepada DS Anwar mahu pun parti. Jangan kerana kesihan kepada beliau atas jasa-jasanya, maka parti terpaksa menanggung biawak hidup. Masih ramai lagi yang berjasa dan ikhlas kepada parti yang boleh menggantikan beliau./wfauzdin.blogspot.com

ISA SAMAD TIDAK FAHAM AGAMANYA SENDIRI ?

Posted: 18 Jan 2011 11:00 PM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

ISA Samad, Pengerusi Felda berbangsa Melayu dan mungkin berugama Islam , seorang manusia tidak cukup tinggi dan tahap otaknya juga rendah telah hadir dalam satu Majlis Jamuan bersama kaum Cina di Tenang, Labis, Johor disertai dengan hiburan tarian dari penari yang seksi, majlis yang rata-rata pengunjungnya meneguk arak.

Di dalam ucapannya di hadapan kaum Cina Non Muslim itu, beliau berbangga apabila menghina Tuan Guru Nik Aziz selaku Ulamak merangkap Mursyidul Am PAS dan MB Kelantan. Memetik ucapannya seperti yang disiarkan di dalam Malaysiakini, insan pendek ini berkata, "(Musyidul am PAS) Nik (Abdul) Aziz (Nik Mat) lagi gila. Dia kata DAP sudah memahami Islam. Kita sebagai Muslim, kadang-kala tidak berapa faham. Macam mana (pengerusi DAP) Karpal Singh dan (pemimpin veterannya) Lim Kit Siang boleh faham Islam dengan hanya berkawan dengan PAS untuk dua atau tiga tahun? Semua ini penipuan," kata Isa./Malaysiakini

Saya ingin memetik satu ulasan dari pengunjung blog saya terhadap ucapan si pendek dari Port Dickson ini. " Nampak sangat Isa Samad Islam atas nama , sbb mak bapak dah Islam, lahir pun Islam...aku marah dia kata "Kita sebagai Muslim, kadang-kala tidak berapa faham pasal islam"...ni satu lagi sebijik mcm Ibrahim katak...sebut pasal "bangsa" dalam Al-Quran...

"Mintak tolong skit yek...ALLAH dah nyatakan tentang USAHA..kalau tak paham pasal Islam tu mmg Isa Samad je..sbb dia sendiri tak berUSAHA nak faham Islam.

"Ini kata Ulama gila pula...Nik Aziz tu sentiasa berpesan2 dan beramal dgn ilmu yg dia tuntut..Isa Samad? Setiap ayat Al-Quran ada kaitan dgn setiap patah perkataan yg ALLAH nyatakan..jgn nak pandang pada satu perkataan aje..lepas tu keluarkan ayat bodoh yg sedia bodoh...kalau tak nak faham Al-Quran tlg jgn berlagak mcm faham...so akan jadilah mcm yg Isa Samad cakap "Kita sebagai Muslim, kadang-kala tidak berapa faham ttg islam"....bodoh!!cakap benda yg ko tahu dah la....!!!!

Nampaknya selama ini Isa Samad tidak faham tentang Islam. Beliau tidak faham agamanya sendiri. Patutlah rasuah semacam saja. Patutlah sedap mulut hina Ulamak tanpa beliau sedari dikelilingi maksiat besar dalam majlis itu. Kalau beliau tidak faham tentang Islam, mengapa beliau susah hati jika DAP boleh faham?

Jika warga Felda di Tenang masih lagi menyokong pemimpin dari parti seperti ini, maka tiada upaya lagi kita untuk menyedarkan mereka dari terus disesatkan oleh sekutu Apco ini./wfauzdin.blogspot.com


Siulan Apadianie

0
sumber :-

Siulan Apadianie


Dalca Super Special Little India Penang

Posted: 19 Jan 2011 06:00 PM PST

usinakta; ..Dalca super special khas utk warga Penang sekitar Little India dari Majlis Perbandaran Pulau PinangPetak letak kereta jana ekonomi
Sedia kemudahan perniagaan konsep Pekan Rabu
oleh; Syajaratulhuda dan Mohamad Rosli Sinar Harian

Tempat letak kereta bernilai RM9.8Juta yg dapat memberi kemudahan kepada orang awam dilihat dapat menjana peluang perniagaan bagi peniaga kecil serta mewujudkan limpahan ekonomi kepada penduduk khususnya sekitar Little India.

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata kemudahan yg dijayakan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) menyediakan 204 petak letak kereta dan turut disediakan ruang pejabat dan ruang perniagaan berkonsepkan Pekan Rabu .
Projek ini juga memberi peluang kepada peniaga-peniaga kecil utk menceburi dalam peniagaan kecil didalam bangunan ini yg turut menyediakan kiosk-kiosk khusus utk peniaga kecil.
Projek tempat letak kereta bertingkat ini adalah projek ketiga bagi kemudahan tempat letak kereta selain di Jalan Hatin dan di Lebuh Pantai.

* petikan Sinar Harian Edisi Utara U3 Rabu 19 Jan 2011

kalam Perantau

0
sumber :-

kalam Perantau


PRK Tenang : Politik kembali Panas?

Posted: 19 Jan 2011 06:22 PM PST

Oleh MOHD SUHAIMI AL-MANIRI

Suasana politik negara dijangka kembali panas berikutan satu lagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, Johor akan diadakan pada akhir bulan ini selepas BN menang di Hulu Selangor, Bagan Pinang, Galas dan Batu Sapi, menandakan UMNO/BN di bawah Najib Tun Razak telah  berjaya dipulihkan pada tahun 2010 selepas tsunami 2008 dan  selepas dimalukan oleh pengundi Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang, Bukit Selambau, Penanti dan Permatang Pasir serta Manek Urai pada 2009.

Jika BN terus menang dengan majoriti lebih besar dalam PRK Tenang ini bermakna pilihanraya umum ke-13 dan Pilihanraya Negeri Sarawak akan diadakan dalam tempoh tiga hingga empat bulan mendatang. Tetapi jika BN berjaya dikalahkan, pilihanraya umum ke-13 akan diadakan mungkin hingga tamat penggal 5 tahun yang ada sekarang ini.

Setelah PAS kecundang di dalam PRK Galas, Kelantan satu usaha kebangkitan PAS Ganti UMNO dimulakan. Dalam pelancaran program Himpunan Gerakkan Rakyat Terengganu – PAS Ganti UMNO, PR Ganti BN kira-kira 30,000 orang hadir pada 15hb. Januari, lalu di Kemaman, Terengganu.    

Sama ada gelombang kebangkitan rakyat PAS ganti UMNO, PR ganti BN ini berjaya melepasi sempadan Johor atau  tidak, kita akan lihat pada akhir bulan ini, yakni empat hari sebelum tahun baru Cina.

Mungkinkah pertandingan 2 penjuru, wanita lawan wanita?

Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) N05 Tenang, Johor pada 30 Januari ini menarik kerana telah 2 dekad tidak ada pilihanraya kecil di Johor. Bahkan pilihanraya kecil ini juga bakal mencipta sejarahnya tersendiri kerana PAS buat pertama kalinya membuat pengumuman pada 16hb. Januari lepas untuk meletakkan calon wanita dalam satu pilihanraya kecil, iaitu  Normala Sudirman (Ketua Muslimat Labis) .

Normala, 38, atau lebih dikenali sebagai Cikgu Mala merupakan bekas guru sekolah menengah di Tenang. Beliau telah meletakkan jawatan bulan lalu.Normala juga merupakan pengerusi Lajnah Pendidikan Muslimat PAS pusat dan Naib Ketua Muslimat Johor.

Setelah PAS mengumumkan calonnya, pemerhati politik sedang memerhatikan mampukah Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, Ketua Pergerakan Wanita UMNO  yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat meminta pimpinan tertinggi Barisan Nasional (BN) memberi pertimbangan sewajarnya nama Ketua Wanita UMNO bahagian Labis, Haslinda Salleh untuk meletakkan calon wanita sebagai calon BN bagi pilihan raya kecil berkenaan  pada 30 Januari ini. 

BN menghadapi dilemma untuk memilih calon pada PRK kali ini dan khabarnya ianya hanya akan diumumkan sehari sebelum penamaan calon.  Soalnya apakah BN akan terus berani memperjudikan calon bukan anak tempatan untuk mengisi kekosongan tersebut seperti sebelum ini?

Dalam pilihan raya umum 2008, Sulaiman mengalahkan lawannya, Mohd Saim Siran dari PAS, dengan kelebihan 2,492 undi. DUN Tenang ini dilihat menarik kerana peratusan komposisi pengundi iaitu Melayu (49.66 %), Cina (38.13 %), India (12.11 %) dan lain-lain kaum (0.10 %). Dalam PRK ini, Cina dan India menjadi penentu.

DUN Tenang merupakan salah satu kubu kuat Umno di Johor. Kesilapan memilih calon nanti dilihat boleh memberi kesan yang besar kepada keputusan pilihan raya kecil DUN Tenang pada 30 Januari nanti. 

Pada 22 Januari ini akan menjadi titik tolak apakah Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang akan terus bertenang atau akan berlaku pergolakan. Pada tarikh itu akan ditentukan calon-calon yang akan bertanding bagi mengisi kekosongan ADUN N05 Tenang ekoran kematian penyandang iaitu ADUN Tenang, Datuk Sulaiman Taha awal Disember lepas.

Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang ini mungkin bukan pertandingan dua penjuru anatara UMNO/BN dan PAS/PR kerana seorang  pemimpin Kesatuan Kebangsaan Pekerja-Pekerja Ladang (NUPW), G. Sivanandan, 50, berhasrat untuk menjadi calon Bebas pada PRK Tenang, selain PAS yang mewakili parti-parti Pakatan Rakyat (PR) atau UMNO yang mewakili komponen BN yang secara tradisi untuk menentukan parti mana yang akan menjadi pilihan  kira-kira 15,000 jumlah pengundi di DUN Tenang. 

Keputusan  PRK DUN Tenang ini mungkin menjadi topik analisis sebenar pihak kerajaan atau pembangkang menjelang PRU ke-13 setelah, kedua-dua pihak iaitu BN dan PR telah selesai mengadakan konvensyen masing-masing.

Jika A.Sivanandan pemimpin NUPW memang bertanding untuk bertanding pada pilihan raya kecil itu bagi mewakili suara hampir 800 pengundi berdaftar kalangan pekerja ladang dan berjaya pula meraih sokongan pengundi-pengundi keturunan India di sini serta undi Cina dan Melayu berpecah, sukar untuk menentukan sama ada UMNO atau PAS yang menang.   

Lebih menarik apabila PRK DUN Tenang bakal menyaksikan pertembungan dua ‘Chua’ iaitu, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek  (Presiden MCA) dan, Datuk Chua Jui Meng (Pengerusi PKR Johor) yang bakal ‘berentap’ untuk meraih sokongan pengundi Cina.

Kita juga akan menyaksikan orang Melayu di  Felda Tenang, di Felda Chemplak, Felda Chemplak Barat dan di Gugusan Felda Maokil 1,2,3 dan 4 yang mempunyai ribuan penduduk tidak rela selama-lamanya membiarkan orang peneroka di sini terus hidup dalam keadaan terubang ambing seperti sekarang dan membiarkan segala kekayaan yang sepatutnya mereka kecapi kepada Felda?

Persatuan Anak-anak Peneroka Felda (Anak) berjaya mengubah minda masyarakat Felda menuntut kearah kehidupan yang lebih terjamin di masa hadapan bersama dengan janji-janji perubahan yang sedang diperjuangkan.

Artikel ini ditulis untukk akhbar SiasahkeAZAManMalaysia

0
sumber :-

keAZAManMalaysia


Rosmah akui puas hidup bersama Najib(BERITA HARIAN)

Posted: 19 Jan 2011 10:55 PM PST

sila baca berita harian...

rosmah kata dia puas...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhh

puas hati dengan lawatannya ke oman..

konon nak memperkasakan wanita da pendidikan kanak2...

dia kata lagi..tak perlu belajar daripada Barat..

pigirah..

laki ko tu lulusan luar negara..

ko pun tk silap aku belajar luar negara....

apa cerita???

pi la belajar ke oman,ke lubnan ke iran sana...

podah..

heran..dia buat lawatan dah setaraf menteri pelajaran dan menteri hal ehwal wanita plak..

apa susah..betanding je la palimen pru ke 13 nanti..

lawan kat jelebu..

ganti rais yatim..

ahahaha ini la mak cik yg disanjung2 blogger umno bagai nak rak..

apa2 pun..slamat menyambut thaipusam buat blogger umno yg dkk..

darah keturunan keleng!!!!!!!!!!!!


Gambar N Gobalakrishnan daripada PKR bercucuk-cucuk Thaipusam masa 1997(Gambar Arkib Akhbar Tamil)

Posted: 19 Jan 2011 08:53 PM PST

sila baca berita harian...

ahahahahahahahahahahahahahaa

gobalakrishnan hadir masa pelancaran kita...

mende kita ni??

kitar semula ke??

mkavyeas dah jadi kawan zaid dah skang..

gobalakrishnan lak tertarik ngn kita...

ahahahahahahahahahahahaha

mcm2...

ala rilek la..

mcm dr maza gak..

pegi muktamar pas..tak masuk pas pun..

tapi dr maza belum hadir lg ke perhimpunan setan umno...

adakah dr maza takut pada lembaga rosmah??

harharharhar..

tak pasal2 rosak parti akim..

adoihai zaid..

buat lawak di pagi thaipusam betul la...

zaid kata sume pertukaran akim kepada kita dah hantar ke ros..

tapi belum berjawab..

ahahahaha

yg ko uruskan pendaftaran pakatan rakyat ke ros dulu..

sampai skang tk menjawab2 pehal??

ke ko hantar ke jabatan yg salah..

jabatan pertahanan negara??

ahahahahahahahahahahaa

orng mabuk la katakan....

tehoyong hayang...borang pun jatuh dalam longkang..

harharhar..

:: RUANG BICARA PRIA MALAYA ::

0
sumber :-

:: RUANG BICARA PRIA MALAYA ::


Perkembangan isu arak Selangor: Menteri BN bantah MPSJ, Selangor peruntuk RM10 juta bantu pekerja Muslim!

Posted: 19 Jan 2011 06:25 PM PST1. Kerajaan negeri Selangor 14 Januari lalu telah berusaha untuk menubuhkan sebuah tabung khas membantu pekerja Islam untuk berhenti bekerja di premis jual arak di seluruh negeri Selangor..ianya salah satu usaha yang murni yang belum pernah terfikir utk dilakukan oleh kerajaan terdahulu (Umno/BN)..lembaga zakat Selangor telah diberi kepercayaan untuk menubuhkan tabung khas ini..baca berita penuh di SINI..

2. Tabung khas ini bukan sahaja telah mendapat reaksi positif dikalangan masyarakat muslim Selangor, malah pemimpin non-muslim dari DAP turut menyatakan sokongannya..Setiuasaha DAP Selangor, Lau Weng San antara individu terawal yang menyatakan sokongannya terhadap tabung ini.."Saya mahu jadi yang pertama di Malaysia (menyokong tabung ini)," kata Lau Weng San dalam blognya..baca seterusnya di SINI..3. Sehingga saat ini, pemimpin2 Umno, Yb Zul Kulim (Yb hipokrit), dan sekutu2nya gagal untuk menjawab isu ini, apatah lagi membantu mengusul cadangan dan bantuan mereka utk menyelesaikan isu ini..mereka hanya galak menghentam dan mengutuk usaha2 pemimpin PAS, PKR dlm membasmi isu ini..

Dipihak mereka, bukan setakat tidak berusaha untuk membuat kawalan, bahkan siap menjamu arak free semasa berkempen dlm pilihan raya kecil DUN Tenang beberapa hari yg lalu..boleh rujuk di SINI..

4. Menteri Pelancongan, merangkap naib presiden MCA, Dato' Sri Dr. Ng Yen Yen, pada 16 Januari lalu telah memperlekeh dan 'menghentam' langkah Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) yg melarang pekerja muslim dari bekerja di tempat2 hiburan yang terlibat dgn arak..katanya langkah itu mesti dibatalkan kerana bertentangan dengan hak asasi manusia..boleh lihat bukti kenyataan biadap beliau dlm bentuk video di bawah..5. TERBARU dari kerajaan negeri Selangor..kerajaan negeri telah mengumumkan peruntukan RM10 juta serta merta bagi membantu pekerja-pekerja Islam yg terbabit dengan urusan penjualan arak di premis hiburan..mereka akan diberi modal dan peluang pekerjaan bagi memulakan pekerjaan baru yg halal...

Satu lagi khabar baik dari Selangor oleh barisan kepimpinannya, yang pastinya mendapat pujian dan penghargaan dari seluruh rakyat Selangor!! (kecuali penyokong fanatik Umno)..tahniah kerajaan negeri Selangor penulis ucapkan!..baca berita penuh di bawah..


6. Untuk yg terakhirnya..entry ini akan sentiasa di kemaskini setiap masa..sila rujuk pada senarai koleksi artikel penulis di sebelah tepi blog ini setiap kali mahu membuat rujukan..kalian juga digalakkan untuk membaca entry penulis tentang koleksi Umno dan Arak pada tajuk, "Koleksi Umno-Arak dulu kini dan selamanya (bukti bergambar)"..fikir2kan..wallahua'lam.

Elak kerja di tempat arak: S'gor peruntuk RM10 juta

Kerajaan negeri Selangor mengumumkan peruntukan RM10 juta bagi membantu umat Islam yang terbabit dengan urusan penjualan arak mencari pekerjaan alternatif, kata exco kerajaan negeri, Yaakob Sapari."Menerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Usahawan, wang tersebut akan digunakan untuk menawarkan mereka latihan keusahawanan dan bantuan modal bagi memulakan perniagaan.

"Antara sektor perniagaan yang ditawarkan bantuan modal adalah kecantikan, jahitan, masakan, membaiki telefon bimbit dan lain-lain," katanya dalam satu kenyataan.

Menurut beliau, larangan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) dalam menguatkuasakan Enakmen Jenayah Syariah Selangor yang menghalang umat Islam melibatkan diri dalam urusan penjualan arak merupakan satu langkah untuk membendung mereka daripada terjerumus kepada pekerjaan yang tidak halal.

"Enakmen tersebut juga menggesa agar umat Islam supaya memilih pekerjaan yang memberikan rezeki yang lebih berkat.

"Kerajaan negeri merasa simpati kepada umat Islam yang berkerja di premis-premis seperti kilang arak, kelab malam dan premis-premis yang melibatkan arak dalam sektor pekerjaan mereka.

"Justeru, kerajaan negeri telah memperuntukan RM 10 juta untuk membantu mereka untuk memilih pekerjaan alternatif yang lebih lumayan dan berkat," katanya.

Menurut Yaakob, mereka yang berminat boleh terus ke Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN), Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam untuk memohon bantuan berkenaan.

Cabaran Debat: Laporan Bernama Mengelirukan, Anwar tetap mahu berdebat dengan Najib isu rakyat!

Posted: 19 Jan 2011 05:03 PM PSTCabaran Debat: Laporan Bernama Mengelirukan

–KENYATAAN MEDIA UNTUK EDARAN SEGERA–

Saya memandang serius laporan Agensi Berita Nasional (Bernama) bahawa saya tidak mahu berbahas secara terbuka dengan Dato' Sri Najib Razak. Laporan tersebut kononnya memetik kenyataan saya di Alor Setar seusai Majlis Wacana Maqosid Syariah di Insaniah Alor Setar petang tadi.
Saya tegaskan di sini, saya sedikit pun tidak berganjak dari kenyataan sebelumnya serta hasrat yang terkandung dalam surat rasmi berniat mempelawa YAB Perdana Menteri untuk berdebat secara terbuka demi kepentingan rakyat Malaysia seluruhnya.

Saya berharap pihak Bernama agar menarik balik serta membetulkan laporan bertarikh 19hb Januari 2011 yang berjudul "SAYA TIDAK AJAK PERDANA MENTERI BERDEBAT, HANYA BERBINCANG" – ANWAR.

ANWAR IBRAHIM


DI bawah adalah surat rasmi jemputan debat Anwar Ibrahim kepada Najib Razak..sila klik untuk besarkan image..BN = Barang Naik: Santan naik mendadak 60%, syarikat roti bakal umum kenaikan harga roti seluruh negara!

Posted: 19 Jan 2011 08:41 AM PSTBERITA 1

Santan naik RM2 sekilogram

KUALA LUMPUR: Suri rumah yang ditemui rata-rata merungut apabila harga bahan keperluan utama memasak iaitu santan naik mendadak 60 peratus iaitu daripada RM4.50 kepada RM6.50 sekilogram.

Harga itu mula naik dua minggu lalu kerana bekalan kelapa di pasaran berkurangan lebih 50 peratus hingga menjejaskan pengeluaran santan.Tinjauan Harian Metro di Pasar Chow Kit dan Pasar Besar Gombak mendapati hampir keseluruhan peniaga menjual santan dengan harga RM6 hingga RM6.50 setiap kilogram berbanding sebelum ini sekitar RM4.50 sekilogram.

Suri rumah, Yah Yussuf, 44, berkata kenaikan mendadak itu membebankan belanja dapur isi rumah kerana terpaksa berbelanja besar untuk memasak setiap hari.

"Kenaikan sekitar RM2 tidak wajar kerana memberi tekanan kepada perbelanjaan harian," katanya. - H.metro

BERITA 2

Selepas petrol, harga barangan lain akan naik

PETALING JAYA: Selepas kenaikan harga beberapa barangan keperluan pengguna baru-baru ini, roti dan tepung gandum dijangka turut menerima tanda harga baru ekoran kesan rantaian dari peningkatan kos pengeluaran bahan makanan itu.

Peningkatan harga tersebut tidak dapat dielakkan memandangkan kesan kos tambahan ekoran kenaikan kos pengeluaran yang semakin meningkat yang menyebabkan syarikat pengeluar roti tidak dapat mengekalkan harga pasaran yang ada pada masa ini.Demikian menurut Pengurus Pemasaran Syarikat pengeluar produk roti terkenal, Gardenia Bakeries Sdn Bhd, Cik Azlina Harun ketika dihubungi hari ini.

"Kenaikan harga roti memang tidak dapat dielakkan tetapi bergantung kepada masa. Selama ini pun kita menyerap kenaikan harga gandum, gula, susu dan lain-lain semenjak bulan Oktober lagi. Kami pantau kenaikan harga bahan-bahan ini.

"Kalau ikut keadaan semasa, harga gandum kemungkinan akan naik lagi disebabkan krisis pengeluaran gandum peringkat global yang berlaku sekarang dan ini tentu memberi kesan kepada kenaikan harga roti tidak dapat dielakkan.

"Pihak kami juga khuatir jika pasaran gandum mengalami masalah kami tidak dapat memperolehi gred tepung yang bertepatan dengan piawaian produk kami pada masa akan datang. Jika kami memilih tepung gred lebih rendah tentu menjejaskan mutu produk kami nanti," kata Azlina.

Menurut Azlina lagi, pada masa ini Gardenia Bakeries masih menyerap peningkatan kos pengeluaran syarikat yang bertambah semenjak bulan Oktober tahun lalu gara-gara kesan rantaian kenaikan harga barangan lain yang berkaitan dengan pengeluaran produk syarikat itu.

"Pada masa ini Syarikat kami masih cuba menyerap kenaikan kos pengeluaran kami yang semakin meningkat semenjak Oktober lagi.

Tetapi ia tidak akan terus kekal begitu, kenaikan harga tidak dapat dielakkan," kata beliau.

Disamping itu dalam isu yang sama tanda-tanda awal mula dikesan apabila tinjauan rambang mendapati bekalan roti di beberapa kedai sekitar Petaling Jaya, didapati bekalan roti berkurangan dengan agak ketara daripada sebelumnya.

Roti kurang di pasaran?Dalam tempoh tiga hari kebelakangan ini, sehingga jam 6.00 petang, kebanyakan kedai yang menjual roti didapati telah hampir kehabisan stok berbanding lazimnya stok roti masih banyak sehingga pengedar menghantar bekalan baru pada hari berikutnya.

Manakala bekalan roti di beberapa kedai lain termasuk kedai serbaneka 24 jam terkemuka pula didapati telah mula kehabisan stok seawal jam 9.00 malam lagi, sesuatu yang jarang berlaku.

Menurut seorang pekedai di sini, pada masa ini pembekal roti mula mengurangkan jumlah roti yang dibekalkan di kedainya tetapi ianya tidak melibatkan roti gred premium yang berharga lebih tinggi dari gred biasa.

Bagaimanapun, mengulas mengenai perkara ini, Azlina berkata syarikat Gardenia Bakeries tidak mengurangkan pengeluaran roti syarikat itu malahan telah meningkatkan lagi pengeluaran syarikat itu.

"Syarikat kami tidak mengurangkan pengeluaran, sebaliknya pada masa ini ada sedikit pertambahan pengeluaran yang kami buat," katanya lagi.

Sementara itu, syarikat pengeluar tepung tempatan, Bidara Flour Sdn Bhd ketika dihubungi turut tidak menafikan akan berlaku kenaikan harga tepung gandum pada masa akan datang.

Menurut kakitangan Jabatan Pemasaran syarikat itu, Puan Suzie, antara penyumbang keadaan tersebut kerana berlakunya krisis pengeluaran gandum peringkat global pada masa ini.

"Sekarang ini ada krisis global keluaran gandum, jadi harga tepung gandum memang akan naik, cuma belum tahu bila dan adakah ia hanya kepada agen atau melibatkan harga pengguna," jelas beliau.

Menurutnya, tepung gandum keluaran Bidara Flour merupakan antara syarikat pengeluar gandum paling murah yang berada di pasaran walaupun tidak mendapat subsidi dari kerajaan. - FreeMalaysiaToday

AMARAN: Fitnah BERZINA terhadap calon PAS, Cikgu Normala Sudirman oleh penyokong Umno!!

Posted: 19 Jan 2011 01:33 AM PST

Oleh: Pria Malaya

Lagi fitnah berzina terhadap pemimpin2 PAS oleh penyokong (blogger/facebooker) Umno..kini seperti dijangka, calon PAS N.05 Tenang, Cikgu Normala Sudirman menjadi sasaran jahat mereka!
Suara Dari Bumi:
"Normala tinggalkan suami lama kejar Maarof kerana maarof kaya.DIA ada skandar sebelum kahwin.Ingat pas ingat zina ingat pas ingat maksiat"

"Tanya cikgu tenang semua tahu cerita ni.,kenapa calon pas jadi tak bermoral ni"

"Jawap le kenapa dia ada hubungan dengan maarof sedangkan masa tu dia masih bini orang"


Terbaru kalian boleh rujuk di SINI..Berita fitnah ini kemudiannya dijaja dan disebarkan oleh beberapa blogger dan facebooker Umno, antaranya..

Pas Beruk:
"TERKINI: BIAR BETUL....
CIKGU MALA ADA MAIN KAYU TIGA SEBELUM KAHWIN??... JGN BUAT FITNAH BRO...
TAKKAN AKU NAK TANYA SENIDIRI DGN MAAROF, YG KAYA TU?
TAKKAN LAH SEBUT PAS SAHAJA, ZINA... SEBUT PAS AJA, MAKSIAT... BUKAN SEMUA PEMIMPIN PAS TAK BERMORAL... BIAR BETUL BRO!!!
TUIH!! "


Dan jangan terkejut selepas ini isu ini akan dijaja ke seluruh ceruk alam maya oleh blogger dan facebooker Umno, terutama menjelang hari pengundian..PRK sebelum ini di Galas menjadi saksi dan bukti betapa fitnah zina ini menjadi bahan kempen mereka siang dan malam..

Amaran buat semua petugas PAS/PR!

Sila perhati muka-muka ini di PRK DUN Tenang..jika boleh, sila cetak dan sebarkan gambar-gambar ini agar petugas2 parti dan pengundi Tenang boleh mengenalpasti tindak tanduk mereka..Menurut admin facebook 'Kami Benci Saiful Bukhari':
"Papa Gomo di dapati telah mengekori beberapa petugas PAS serta mengambil gambar dan memasang telinga perbualan petugas PAS PRK Tenang! ~Mereka mungkin tak kenal Papa Gomo! Itu kelemahan mereka...

Namun bagi kita atau petugas2 PR utk PRK Tenang yg kenal beliau, sila ambil perhatian! Sila 'BUAT SESUATU' apabila nampak kelibat si MALAUN ni, lebih2 lagi di Tenang nanti! Khabarnya dia sedang mencari maklumat peribadi calon PAS Tenang.... ~AWAS GOMO AKU KENAL KO! -andak"
Ya, kerana itu pohon kepada petugas2 parti di sana sentiasa berwaspada dengan kehadiran manusia2 ini, terutama Papa Gomo, seorang blogger pemfitnah yang paling biadap dan terkenal dikalangan pemfitnah2 di dalam Umno..

Ternyata terlalu banyak koleksi fitnah beliau, antaranya beliau pernah memfitnah MB Selangor, Khalid Ibrahim adalah penagih arak dan alkohol..kalian boleh rujuk bukti di SINI..
Begitu juga dengan rakan2 beliau dalam team 'Nadi Rakyat'..Jika kalian perhati gambar di atas, di sebelah Papa Gomo adalah rakannya yg bernama Mohd Azmy bin Awang (Azmy Awang Kelana Jaya), seorang facebooker yang kerap memakihamun dan menyebarkan berita palsu dan fitnah..Selain Papa Gomo dan Azmy Awang, seorang lagi rakan mereka adalah, Syamsul Azrai, yg menggelarkan dirinya sebagai 'Pas Beruk' di dalam facebook..kalian boleh rujuk contoh fitnah beliau di SINI..

Sumber dan pendedahan lanjut (latar belakang) muka-muka pemfitnah ini boleh dirujuk dlm blog "propartiislammalaysia.blogspot.com"..klik di SINI..


Kes fitnah zina ADUN Selising dan Perupok

Untuk pengetahuan pembaca, muka-muka inilah yang mereka dan menjaja fitnah knonnya ADUN PAS Selising dan Perupok telah berzina dan berkhalwat..mereka kononnya mahu mendedahkan bukti bergambar dan video pada awal Januari 2011 jika ADUN Selising berdegil tidak mahu mengaku..Namun sehingga kini langsung tiada bukti2 sebagaimana yg dijanjikan walaupun ADUN itu telah menafikan sekeras2nya..


Kalian boleh rujuk tulisan penulis mengenai koleksi kes fitnah zina oleh penyokong2 Umno di SINI..cerita fitnah ADUN Selising berzina pula boleh ikuti pada link di bawah..

1. BONGKAR: Sandiwara Papa Gomo, Nadi Rakyat dan Saidi Hussin isu ADUN Selising! (siri 1)
2. BONGKAR: Sandiwara Papa Gomo, Nadi Rakyat dan Saidi Hussin isu ADUN Selising...(siri 2)

Akhir kalam..ingat Umno, ingat Fitnah Zina..fikir2kan..wallahua'alm..

NOTIS: Facebooker 'suara dari bumi' adalah penyokong fanatik Umno sebagaimana 'Pas Beruk' dan 'Papa Gomo'..

Jika sesiapa penyokong Umno di sini yg tidak percaya, boleh bertanya sendiri hardcore facebooker pro-Umno utk mengesahkan dakwaan ini..

Berikut adalah hasil kerja beliau yg menjadi sumber blog2 pro-umno..
http://ms-my.facebook.com/album.php?id=100001263412380&aid=3892

Gambar beliau insyaAllah akan didedahkan dlm masa yg terdekat..


[TERKINI] Ponteng Sidang DUN: Speaker ishtihar DUN Pelabuhan Klang kosong!

Posted: 19 Jan 2011 12:09 AM PSTSpeaker isytihar kerusi DUN Pelabuhan Klang kosong

Speaker Selangor, Datuk Teng Chang Khim hari ini mengisytiharkan kerusi dewan undangan negeri Pelabuhan Klang kosong berikutan kegagalan penyandangnya, Badrul Hisham Abdullah menghadiri sidang dewan undangan negeri Selangor selama lebih setengah tahun.

Pengumuman itu dibuat petang tadi di Bangunan Sultan Abdul Aziz Shah di Shah Alam.

Sebelum ini, khabar angin mengenai kekosongan itu bertiup kencang apabila Badrul Hisham Abdullah didakwa telah gagal menghadiri sidang DUN selama lebih setengah tahun.

Mengikut Artikel 69 perlembagaan Selangor, mana-mana ADUN yang tidak hadir ke sidang DUN bagi tempoh enam bulan akan menyaksikan kerusinya diisytiharkan kosong oleh speaker.ADUN kontroversial Pelabuhan Klang itu meninggalkan PKR pada tahun Oktober 2009 dan memilih menjadi ADUN Bebas yang mesra BN tetapi kemudiannya menyertai Umno pada Mei tahun lalu.

Sebelum itu, beliau juga 'menghilangkan diri' buat seketika dan muncul semula dengan berita yang beliau akan berpaling tadah.

Badrul Hisham memenangi kerusi Pelabuhan Klang pada pilihan raya umum 2008 di bawah tiket PKR dengan majoriti 4,407 undi.

Beliau mendapat 12,397 undi berbanding calon BN yang diwakili oleh Roselinda Abd Jamil (Umno) yang mendapat 7,990 undi dan calon Bebas Nazir Mansor pula mendapat 580 undi.

Sejak pilihan raya umum pada Mac 2008, negara telah menyaksikan 14 pilihan raya kecil. Yang terakhir akan diadakan di Tenang, Labis, Johor berikutan kematian wakil rakyatnya, Datuk Sulaiman Taha.

Sebelum ini, seorang pembantu khas ADUN Pelabuhan Klang, yang tidak mahu namanya dipetik memberitahu, wakil rakyat itu hanya gagal hadir pada satu persidangan bajet bertarikh 8 hingga 11 November atas masalah kesihatan.

Katanya, surat ketidakhadiran telah dimaklumkan kepada Teng.

Beliau juga menafikan wakil rakyat itu gagal hadir selama enam bulan kerana beliau sendiri mencatatkan kehadirannya.

Nasib Ummi Hafilda: Selepas bapa tidak mengaku anak, abang pula dedah dosa Ummi terhadap adik-beradik!

Posted: 18 Jan 2011 11:19 PM PSTp/s: Korang diwajibkan untuk membaca 2 entry penulis terdahulu mengenai siapa Ummi Hafilda..baca pada tajuk di bawah..

1. Siapa Ummi Hafilda?..jom baca pendedahan di bawah..(pengakuan bapa Ummi)
2.
HOT: Lelaki Ini Pernah Mengaku Dalam Mahkamah Lakukan Hubungan Seks Dengan Ummi Hafilda..

Buat malu bangsa, kata Azwan kepada Ummi Hafilda

KUALA LUMPUR, 18 Jan: Pekakas terbaru Utusan Malaysia untuk memalukan pimpinan Pakatan Rakyat iaitu Ummi Hafilda Ali melalui cadangan saman jutaan ringgitnya mendapat reaksi dari adik beradiknya sendiri.

Kali ini beliau bukan diserang dari Timbalan Presiden PKR yang juga anggota Parlimen Gombak, Azmin Ali tetapi dari pengacara rancangan hiburan terkenal, Azwan Ali.

"Slm. Buat malu bangsa nak saman owang berjuta juta! Sedangkan dosa n***** pada adik beradik tak ter ampun! Poodahhhh," tulis Azwan Ali dalam Twitternya.

Selain dari itu, Azwan juga menulis beberapa mesej lain dalam Twitternya terhadap Ummi Hafilda tetapi oleh kerana bahasanya terlalu kasar, Harakahdaily tidak bercadang untuk menyalinnya di sini.

Baru-baru ini, Utusan menyiarkan di muka depannya laporan Ummi Hafilda, yang berwajah baru, mahu menyaman RM700 juta terhadap para pimpinan Pakatan Rakyat.


(Sekadar gambar hiasan: Ummi Hafilda dikatakan bekas pelacur?..baca 3 kisah yang mengaitkan beliau dgn aktiviti haram ini di SINI..)

Antaranya Datuk Seri Anwar Ibrahim, abangnya Azmin Ali, Datuk Seri Dr Wan Azizah, Karpal Singh dan juga Mohamad Sabu.

Karpal dalam kenyataannya meminta Ummi Hafilda merujuk dahulu peguamnya sebelum menyaman beliau.

Namun, lain-lain pihak tidak memberikan sebarang reaksi terhadap kenyataan Ummi itu sehinggalah reaksi dibuat oleh Azwan Ali ini.


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT