Nuffnang

Pengikut

Siulan Apadianie

sumber :-

Siulan Apadianie


Misteri Senapag Steyr/M-16 , Bom C4 , dan Enjin Jet F-5E

Posted: 16 Dec 2011 04:10 AM PST

Bank yang menyaksikan perompak 'Steyr' ditembak mati dikepala dalam jarak 50 meter oleh Pak Gad Bank tersebut...wajar Pak Gad itu diberi penghargaan..

Salut untuk Pak Gad yg telah berjaya menembak mati seorang perompak a.k.a penyamun yg cuba merompak sebuah bank di Taman Muda ,Pandan Indah Ampang yang menggunakan senjata jenis 'Steyr'.
Pada hemat hati ini berlegar-legar bagaimana perompak tersebut yg mati setelah ditembak dibahagian muka oleh Pak Gad yg bersenjatakan 'Pum Gun' yang selalu digunakan dibank-bank dan juga kedai emas, boleh memiliki senjata 'terkini@canggih' seperti ' Steyr..
Dulu ada juga geng perompak yg sering menggunakan 'Steyr' didalam siri rompakan mereka..tetapi geng di sudah dilumpuhkan oleh pihak polis negara..ini disahkan oleh Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin yang mengesahkan perompak berkenaan bukan saki baki geng tersebut..
Beliau juga berkata senjata jenis ini hanya digunakan oleh agensi penguatkuasa kerajaan sahaja..


Hari ini..apa yg berlegar dikepala sudah dirungkai oleh kenyataan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar bahawa senjata jenis "Steyr" yang digunakan dalam cubaan melarikan wang tunai RM253,000 di sebuah bank di Taman Muda, Ampang, Selasa lepas, dipercayai milik seorang anggota tentera berpangkat pegawai.


Ohhh tidak..sekali lagi 'suasana seram' menyelubungi hati ini..masakan tidak..sudah beberapa kali kita dengar dan lihat betapa pasukan tentera kita senang-senang dilolosi atau cuai..jom kita mengimbau kembali apa yang telah berlaku dan ianya melibatkan pihak dibarisan hadapan yg melindungi negara dan rakyat Malaysia..

1) Tragedi Sauk..tahun 2000
- betapa mudahnya 2 pos tentera di Kuala Rui dan Kem Batalion 304 Infantri Askar Wataniah ,Gerik dicerobohi dan seterusnya merompa senjata pada awal pagi 2 Julai 2000 dengan melarikan lebih 100 raifel M-16 dan Steyr serta beribu-ribu peluru.

2) Bom C4 digunakan untuk membunuh seorang wanita - Altantuya
- Wanita cantik dari Mongolia ini dipercayai diletupkan dengan C4 di Shah Alam, Selangor. Bahan letupan C4 ini sukar diperolehi di Malaysia kecuali oleh pihak tentera dan polis Malaysia sahaja. Siasatan awal mendapati Abdul Razak Baginda , Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar terlibat secara aktif. Mereka dari Unit Tindakan Khas Kementerian Pertahanan dan penganalisis keselamatan antarabangsa.

3) Misteri Kehilangan Enjin Jet F-5E
- Enjin dengan nilai pasaran sekitar RM30 juta hingga RM50 juta itu masih dalam keadaan baik, didapati hilang ketika dalam simpanan di Gudang Material Udara I (Matra I), Pangkalan Udara Sungai Besi.
Ketika kejadian, enjin milik sebuah pesawat F-5E milik 12 Skuadron yang berpangkalan di Pangkalan Udara Butterworth disimpan sementara di gudang berkenaan sementara menunggu dihantar untuk kerja penyelenggaraan kepada kontraktor.
Bagaimanapun, anggota TUDM yang ditugaskan membuat pemeriksaan terhadap enjin yang disimpan dalam kontena itu terkejut mendapati muatan bernilai puluhan
juta ringgit itu lesap, sekali gus berjaya melepasi kawalan keselamatan ketat di pangkalan udara berkenaan.

Hati ini bertanya...kenapa-apakah kecuaian dan ke'bolosan' sebesar ini boleh berlaku didalam negara kita..apatahlagi melibatkan pertahanan negara..barisan hadapan yg disandarkan untuk mempertahankan negara dan rakyat Malaysia seandainya diserang musuh durjana...

Hati ini tidak mampu menjawab persoalan ini...dibukakan soalan ini kepada umum..semoga pandangan kalian mampu membawa kebaikan buat pasukan pertahanan negara kita...Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT