Nuffnang

Pengikut

OTAI MANJUNG

sumber :-

OTAI MANJUNG


NGO: ZAMBRY JUAL ASET NEGARA, SILAP BESAR!

Posted: 15 Dec 2011 11:00 PM PST

 Kita sudah ada 'Venice Of Perak', 
hari ini WELCOME TO BRAZIL OF PERAK!

Ini cerita NGO baru nak sedar, dari tiada....


Jeti Milik Warga Asing
Tindakan kerajaan Perak membenarkan sebuah syarikat asing memiliki jeti di Lumut telah diselar oleh penduduk tempatan yang mempersoalkan samada Menteri Besar mereka Datuk Seri Zambry Abdul Kadir berada di pihak mereka ataupun di pihak firma asing.Menurut blog 'say no to vale', kerajaan Perak tidak seharusnya meletakkan jeti Lumut di bawah syarikat Brazil, Vale International yang bakal menggunakan jeti tersebut untuk menerima dan menghantar keluar jumlah hasil bijih besi yang banyak.Menyifatkan tindakan tersebut sebagai cuai, blog tersebut mendakwa banyak perkara yang tidak diketahui impaknya sekiranya projek tersebut dilaksanakan.


Signboard Yang Tertera di Teluk Batik, 
Negeriku bersempadan Brazil rupanya! 
(Lokasi spt Gambar atas)

"Sementara kesan terhadap alam sekitar masih menjadi persoalan, impak kerana jeti ini dipegang warga asing pula menimbul pelbagai persoalan lain. Dan berapa banyakkah spinoff downstream value (aliran tunai ke bawah) kepada rakyat Perak juga masih tidak terjawab.

"Kerajaan Perak di bawah Zambry sedang melakukan sesuatu yang tidak sihat yang tidak pernah dilaksanakan jika ia tetap membenarkan syarikat asing untuk memiliki jeti di satu lokasi yang begitu strategik seperti di Lumut," blog tersebut memberikan amaran.

 Untuk menjaga kewibawaan dan kedaulatan negara, blog tersebut mencadangkan agar jeti tersebut diletakkan di bawah kawalan kerajaan mahupun wakil tempatan.Blog tersebut turut mendakwa fasiliti Vale di Teluk Rubiah, Lumut dijangkakan akan menguruskan 200 juta tan bijih besi setahun pada masa akan datang.
 Sedang Digasak Kapitalis

Teluk Rubiah Plan

 "Mengapa kerajaan Perak begitu baik kepada Vale?" soalnya, sambil bertanya apakah projek ini menguntungkan rakyat Perak atau sekadar memenuhi objektif syarikat asing yang mempunyai duit. (Nota OM: Baik ada makna tu...)

 "Sebab kontrak untuk membina fasiliti Vale kebanyakkannya diberikan kepada warga asing, di mana hanya sebahagian kecil sahaja jatuh ke tangan syarikat Malaysia. Kontrak rekacipta jeti berjumlah RM675.8 juta telah diberikan kepada Netherlands' Royal BAM Group," katanya lagi.

 Sumber: Jeti Lumut di tangan orang asing dipersoal 

Ayat Bawah ini dr Google Translate: Vale Jetty Can Threaten Security

PETALING JAYA: Satu kumpulan yang mendakwa bercakap bagi pihak warga Perak telah menggesa kerajaan negeri untuk membetulkan apa yang dipanggil "KESILAPAN BESAR" memberi syarikat asing hak penuh untuk membina dan mengendalikan jeti besar di Teluk Rubiah.

Gabungan Rakyat PrihatinNegeri Perak (GRPP) berkata kerajaan negeri perlu mengkaji semula semuaperjanjian yang ia telah dibuat dengan syarikat Brazil Vale Antarabangsa, yangsedang membina, selain dari jeti, sebuah kilang untuk memproses bijih besi di tapakseluas 450 ekar di bandar pantai Teluk Rubiah.
GRPP Pengerusinya, ZainalAbidin berkata jeti seharusnya dianggap sebagai aset negara.

"Aset Negara perlu beradadi bawah pentadbiran kerajaan dan tidak boleh dijual kepada mana-mana pihak,terutama syarikat-syarikat asing," katanya.

"Kerajaan tidak boleh dantidak harus membenarkan aset magnitud dan kepentingan itu yang dikawalsepenuhnya oleh orang asing, terutama pada pantai Lumut, di mana pengkalantentera laut Malaysia terletak.

"Jangan membenarkan kitadijajah oleh mereka dan gadai janji kekayaan negara hanya kerana syarikat itumelabur berbilion-bilion di Perak."

Menurut Zainal, GRPP mempunyaikeahlian lebih 400 profesional dalam pelbagai bidang.Beliau berkata kumpulan itutidak bertentangan dengan pelaburan dan pertumbuhan ekonomi, tetapi mengambilberat tentang keselamatan negara.

Zainal juga menggesa kerajaanuntuk restudy bagaimana tumbuhan Vale akan menjejaskan alam sekitar dankehidupan penduduk tempatan.

"Adakah orang-orangkapal-kapal besar yang datang dalam memberi kesan kepada nelayan?Kerajaan tidak boleh hanya mengabaikan itu. "

Vale besi perlombonganterbesar di dunia dan syarikat pemprosesan. Ia mempunyai sebuah syarikattempatan berdaftar dipanggil Vale Manufacturing Sdn Bhd Malaysia, yang mulamembina loji Teluk Rubiah pada bulan Julai lalu.

Teluk Rubiah Pusat Pelancongan di'zon'kan Zon Industri yg tidak masuk akal!

Ekosistem menderitaLoji ini dijangka mula beroperasi pada bulan Jun 2014. Ia akan memproses bijih besi dicampur dan pelet yang digunakan dalam pengeluaran keluli bagi pengagihan kepada pelanggan di Malaysia, Australia, China, Jepun dan bahagian-bahagian lain rantau Asia Pasifik.

Jeti akan menjadi titik destinasi bagi kapal-kapal Vale of 400,000 tan metrik beban berat yang membawa bijih besi dari Brazil. Vale melabur RM4 bilion dalam fasa pertama projek ini, di mana tumbuhan itu akan mampu mengendalikan 60 juta tan bijih besi tahun. Kerajaan negeri telah berkata bahawa pelaburan Vale akhirnya akan datang antara RM9 bilion dan RM14 bilion.

Dalam temu bual yang FMT dijalankan pada Ogos lepas, banyak penduduk tempatan, kebanyakannya nelayan, melahirkan kebimbangan untuk kesihatan dan kehidupan mereka.

Kumpulan pengguna dan alam sekitar secara konsisten telah menyatakan penentangan terhadap projek itu. Mereka berkata loji Vale dan aktiviti-aktiviti yang akan menjejaskan kestabilan ekosistem kawasan itu, sebelum ini diwartakan sebagai hutan simpan.

Kebimbangan juga telah dibangkitkan bahawa industri pelancongan tempatan akan mengambil satu tamparan dari mana ia tidak mungkin pulih.

Bekas menteri besar Mohammad Nizar Jamaluddin mendakwa bahawa kerajaan negeri di bawah Zambry Abdul Kadir telah mengorbankan kepentingan awam untuk manfaat bahan segelintir.

Rubiah Transformasi, Perak Aman Jaya?!?!?!

Sumber : Vale jetty can threaten security, says NGO 


 Gambar Video Terkini - Krew OM, Link:  Save Teluk Rubiah Page
Tragedi Oktober 2011, Teluk Rubiah.Bermulanya pembinaan jeti peringkat 1 projek Jeti 2.2km dari pantai ke tgh laut, pangkalan sepanjang 1.6km di tengah laut, dikorek kedalaman laut 25 meter dalam, 300-500 meter lebar sepanjang 3km.

   

 Rubiah dulu gamitnya pelancongan, namun Pemerintah Si Bapa Ayam terpukau gamitan Kapitalis lalu izinkan anaknya Rubiah dilacurkan, dirobek mahkota keindahan alamnya. Kapitalis sedang membina 'jambatan' aliran wang masuk tanpa hirau alam sekitarnya dengan aman & makmur, Perak Aman Jaya kata juaknya kerana uWang itu Tuhan mereka.

 1. Rakaman Video Operasi Pembinaan Jeti Vale diambil dari Pantai Teluk Gedung, Pangkor 
2. Rakaman Video Operasi Pembinaan Jeti Vale diambil dari Jeti Utama Pulau Pangkor

Sedang Digasak, TRANSFORMASI Rubiah!

Sekeliling Rubiah Hari Ini, Rakaman 111111

RIADAH AWAM ADALAH HAK ASASI!

DS ANWAR: PERAK & PUTRAJAYA

Posted: 15 Dec 2011 08:00 PM PST

10.12.2011, Pekan Beruas, Perak. (RRNP6/6)

 Rapat Rakyat Negeri Perak (RRNP) 'Bersatu Menuju Ke Putrajaya' anjuran Sekretariat Pakatan Rakyat Parlimen Beruas.

 

LIM GUAN ENG: TLDM WIRA, KAPALSELAM & DUIT RAKYAT

Posted: 15 Dec 2011 05:30 PM PST

10.12.2011, Pekan Beruas, Perak. (RRNP4/6)

 Rapat Rakyat Negeri Perak (RRNP) 'Bersatu Menuju Ke Putrajaya' anjuran Sekretariat Pakatan Rakyat Parlimen Beruas.

 
Ceramah Penuh @ Beruas, Rapat Rakyat Negeri Perak

Gelagat Menteri Pertahanan & Ketua Menteri Pulau Pinang Sebelum menaiki Super-Lynx ke Kapal Frigate dan Kapal Selam.

PC Ketua Menteri Pulau Pinang selepas pelayaran selaman Kapal Selam.

HADI AWANG: DIPERKUDAKAN ATAU DIPER'LEMBU'KAN

Posted: 15 Dec 2011 08:00 AM PST

10.12.2011, Pekan Beruas, Perak. (RRNP5/6)

 Rapat Rakyat Negeri Perak (RRNP) 'Bersatu Menuju Ke Putrajaya' anjuran Sekretariat Pakatan Rakyat Parlimen Beruas.

 

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT