Nuffnang

Pengikut

Kerabu Bersuara ®

sumber :-

Kerabu Bersuara ®


Presiden NUJ didapati salah hina Utusan

Posted: 14 Apr 2011 12:30 AM PDT

Oleh Melissa Chi


KUALA LUMPUR, 14 April — Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Hata Wahari didapati salah terhadap lapan tuduhan memburuk-burukkan majikannya Kumpulan Utusan, yang dimiliki Umno.

Beliau berkata hukuman akan diputuskan oleh pengurusan kanan dan dijangka diketahui dalam dua minggu.

"Saya bersedia untuk menghadapi (keadaan) paling buruk," katanya.

Sehingga tempoh itu, wartawan kanan ini akan kekal sebagai pekerja Kumpulan Utusan walaupun telah digantung sejak 11 Januari lalu sementara menunggu keputusan panel siasatan dalaman.

"Saya serahkan kepada pihak atasan untuk memutuskan, tetapi saya tidak tahu apa nak kata," apabila ditanya mengenai hukuman yang bakal diterimanya nanti.

"Saya akan menerima apa sahaja keputusan kerana saya bukan orang yang akan membuat keputusan," katanya kepada The Malaysian Insider.

Keputusan panel siasatan dalaman itu diumumkan oleh pengerusi jawatankuasa siasatan Mohd Basir Abdul Rahim bersama Pengerusi NUJ-Utusan Taufik Razak dan ahli majlis eksekutif Hayat Sueet.

Hata dituduh menghina pengurusan Kumpulan Utusan, yang menerbitkan akhbar Utusan Malaysia, Mingguan Malaysia dan KOSMO melalui siri kenyataan beliau yang disiarkan dalam portal berita antara 21 September dan 14 Oktober lalu.

Beliau juga dituduh kerana meminta pihak berkuasa agar mengambil tindakan terhadap editor akhbar kerana mengeluarkan laporan-laporan bersifat perkauman.

Hata juga dipersalahkan kerana menyebabkan penurunan penjualan akhbar itu kerana menolak laporan yang bersifat retorik perkauman.

The Malaysian Insider sebelum ini melaporkan Hata mempunyai rancangan lain sekiranya dipecat.

Beliau telah mengumumkan untuk menerbitkan Utusan Rakyat dan telah menyampaikan rancangan baru itu kepada PKR dan Umno, sambil menambah akhbar itu tidak akan berpihak mana-mana parti.

Hata kemudian memilih untuk menerbitkan Harian Malaysia, sebuah akhbar elektronik yang mana beliau bekerja dengan abangnya seorang pereka grafik tapi menegaskan, ia masih dalam proses.

Tindakan sama turut pernah dikenakan terhadap Ketua cawangan NUJ Amran Ahmad, juga wartawan Utusan Malaysia, yang dipecat pada September 2009.

Umno mengambil alih hak pemilikan akhbar berbahasa Malaysia itu pada 1961, Hata berkata ia masih boleh mencapai objektif dan menjadi akhbar yang berkredibiliti.

VP PKR: Temu bual TV Raja Petra tak akan ubah SD

Posted: 13 Apr 2011 11:14 PM PDT

Oleh Syed Mu'az Syed Putra


KUALA LUMPUR, 14 April — Naib Presiden PKR N. Surendran berkata pendedahan dibuat Raja Petra Raja Kamaruddin, disiarkan TV3 malam tadi, tidak akan memberi apa-apa kesan ke atas akuan bersumpah (SD) dibuat blogger kontroversial itu tiga tahun lalu.

Jelas Surendran , sebarang temu bual atau kenyataan disiarkan dalam mana-mana media tidak boleh digunakan untuk mengubah kandungan SD termasuk dibuat Raja Petra pada Jun 2008.

Semalam, Raja Petra mendakwa beliau tidak pernah menuduh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak atau isterinya Datin Seri Rosmah Mansor terbabit dalam kes pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Sharibuu.

Sebaliknya pengendali portal Malaysia Today itu berkata, beliau didesak dan dipengaruhi untuk berbuat demikian oleh beberapa individu yang tidak mahu Najib menggantikan Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai perdana menteri.

Raja Petra berkata, SD yang dibuatnya pada 18 Jun 2008 hanya bersandarkan maklumat diperoleh daripada beberapa individu.

Tegas Surendran, pengakuan Raja Petra semalam bercanggah dengan SD 2008.

"Saya merujuk temu bual Raja Petra Kamaruddin yang disiarkan TV3 semalam dan pengakuan dibuat itu bertentangan dengan SD yang dibuatnya pada 18 Jun 2008.

"SD yang dibuat Raja Petra Kamaruddin itu menuduh Najib dan isterinya terlibat dalam pembunuhan Altantuya Sharibuu," katanya dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Jelas beliau, pengakuan terbaru Raja Petra itu tidak akan mengubah kandungan pengakuan yang telah dibuat sebelum ini.

"Pengakuan dan kenyataan yang dibuat Raja Petra tiga tahun lalu sudah disahkan, SD sudah dibaca dan ditafsirkan.

"Jadi temu bual dengan televisyen tidak akan mempengaruhi kandungan atau kebenaran dalam SD kecuali jika wujud unsur paksaan, malah Raja Petra juga telah mengesahkan SD dengan begitu pasti," katanya.

Dalam SD 2008 itu, Raja Petra berkata beliau menerima maklumat daripada beberapa individu kononnya Rosmah berada di tempat kejadian ketika Altantuya dibunuh.

Raja Petra berkata, beliau menerima maklumat berkenaan, daripada beberapa individu yang mempunyai kaitan dengan beberapa tokoh politik, termasuk Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut Raja Petra, seorang pegawai perisik angkatan tentera dikenali sebagai Leftenan Kolonel Azmi Zainal Abidin juga memberi maklumat yang sama.

Tambah Surendran, sehingga kini masih tiada penjelasan kukuh daripada Najib dan pentadbiran berhubung tuduhan dibuat oleh satu akhbar Perancis, Liberation yang mengaitkan Presiden Umno itu dengan pembunuhan Altantuya dan penjualan tiga kapal selam negara itu.

"Ketika itu Najib adalah Menteri Pertahanan dan telah bertanggungjawab atas pembelian kapal selam itu. Persoalan ini mempunyai kepentingan besar kepada umum. Juga masih tiada penjelasan yang boleh diterima berhubung mengapa syarikat Malaysia menerima pembayaran berjumlah Euro 114 juta dari perjanjian pembelian kapal selam.

"Ini adalah satu perkara yang mengecewakan apabila kerajaan Perancis menyiasat perkara ini, sebaliknya Malaysia pula tidak ambil tahu. Tuduhan-tuduhan ini begitu serius dan akan memberikan kesan serta perlu diwujudkan suruhanjaya diraja bagi menyiasatnya," katanya.

Dalam kenyataan hari ini Raja Petra mendedahkan konspirasi yang cuba mengaitkan Najib dengan kes pembunuhan Altantuya dengan harapan veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah, boleh menjadi perdana menteri.

"Raja Petra Sedang Cuba Mengubah Sejarah"

Posted: 13 Apr 2011 11:00 PM PDTPengarah strategi PKR Rafizi Ramli menafikan hari ini satu tuntutan oleh Raja Petra Kamarudin bahawa satu 2007 mesyuarat dalam rumah Tengku Razaleigh Hamzah telah dimaksudkan merintangi Datuk Seri Najib Razak daripada menjadi perdana menteri menyebelahi ahli parlimen veteran dari Gua Musang itu.

Rafizi berkata mesyuarat itu, yang mengambil tempat pada Oktober 2007, tidak menyentuh tentang Najib sama sekali dan telah dianjur oleh penulis-penulis blog setia kepada bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang mahu melihat satu matlamat untuk pentadbiran Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi yang kemudian.

"Raja Petra menyemak cerita bagi memenuhi keperluan dia," jelas Rafizi, yang kemudian bekerja sebagai seorang pengurus kanan dengan syarikat minyak negara Petronas.

Dr Mahathir telah melangkah naik serangan ke atas Abdullah dari 2007 sehingga terkemudian telah meletakkan jawatan pada April 2009.

Ia dilihat secara luas menjadi disebabkan kesedihannya (Mahathir) yang Abdullah telah mengubah warisannya dari 22 tahun-tahunnya sebagai perdana menteri, termasuk membatalkan "jambatan bengkok" projek menggantikan Tambak Johor menghubungkan Johor dan Singapura.

Raja Petra berkata hari ini bahawa satu konspirasi yang mengaitkan Najib bagi pembunuhan Altantuya Shariibuu adalah agar Tengku Razaleigh, dikenali umum sebagai Ku Li, boleh menjadi perdana menteri.

Tuntutannya datang sehari selepas satu temubual dengannya muncul pada saluran TV3 pro-kerajaan di mana dia menafikan menuduh isteri Najib Datin Seri Rosmah Mansor menjadi di tempat kejadian itu di mana model Mongolia Altantuya telah dibunuh.

"Keseluruhan matlamat perancangan ini ialah untuk menghalang Najib Tun Razak dari mengambil alih sebagai perdana menteri.

Jika (Tun) Abdullah Ahmad Badawi boleh dipaksa-paksa untuk meletakkan jawatan, dan jika Najib boleh disekat dari mengambil alih, kemudian Tengku Razaleigh boleh menjadi perdana menteri berikutnya," dia menulis dalam portal berita Malaysia Today yang mana dia menjadi editornya.

Raja Petra, dikenali umum sebagai RPK, kata bahawa satu mesyuarat dihadiri lebih kurang 30 orang telah diadakan dalam pejabat bekas menteri kewangan di mana seorang pembantu dia, Nik Azmi Nik Daud, merupakan penceramah utama.

"Tujuan mesyuarat ini ialah untuk meneroka bagaimana ia boleh dirangka supaya Tengku Razaleigh dapat mengambil alih sebagai perdana menteri," dikatakan Raja Petra, yang pada masa ini diri dibuang negeri dalam United Kingdom.

Dia antara beberapa orang yang disebut yang menghadiri mesyuarat itu termasuk penulis-penulis blog Umno dan Rafizi.

Bagaimanapun, Rafizi kata bahawa terdapat "tiada perkara dikatakan tentang Najib, Rosmah atau Altantuya pada upacara itu."

"Mereka yang bercakap hanya menyatakan perasaan meluat mereka dengan Abdullah dan berkata, yang hanya Ku Li boleh menyelamatkan negara.

"Najib bukan satu faktor kerana pandangan umum ialah dia terlalu lemah mencabar Abdullah," katanya.

Dia menambah bahawa ini ialah kemuncak sebelum mercu tanda Mac 2008 pilihan raya umum yang mana melihat Barisan Nasional (BN) menyerahkan lima negara dan majoriti dua pertiga biasanya di Parlimen.

"Jadi semua orang menyangka BN kebal dan itu Abdullah hanya boleh jadi digantikan oleh orang lain daripada Umno.

Ku Li telah dilihat sebagai satu-satunya yang akan naik sebagai satu cabaran sejak dia telah melakukannya sebelum ini," merujuk kepada apabila putera Kelantan hampir Dr Mahathir yang menyingkirkan dalam Umno pilihan raya 1987.

"Tetapi Ku Li tidak memakan umpan.

Katanya dia mahu melihat sokongan pertama sebaliknya jika tiada siapa daripada Umno menyokong dia, dia akan diskru," Rafizi berkata.

Katanya yang dia telah menghadiri satu acara atas kapasiti peribadi sebagai kenalan Raja Petra yang juga telah menjemput Allahyarham Adlan Benan Omar yang satu kawan yang serupa dengannya.

Rafizi berkata dia bersetuju untuk pergi ketika dia tidak berjumpa Raja Petra, yang dia pertama bertemu dalam tahun 2003, untuk seketika.

Katanya temubual yang Raja Petra disiarkan di TV3 merupakan satu percubaan mencela kedua-dua Tengku Razaleigh dan Pemimpin Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana kedua-dua ialah ancaman-ancaman paling jelas kepada Najib.

Bagaimanapun, Rafizi kata dia tidak tahu mengapa Raja Petra, yang telah dahulunya disambut dengan meluas oleh pembangkang, sedang membuat ini mendakwa kini ketika dia tidak bercakap kepada penulis blog kontroversi sejak Mei 2009. - jalanpulang.blogspot.com

Video: Tukar Tiub Bikin Kecoh Kat Serawak

Posted: 13 Apr 2011 10:30 PM PDT

Raja Petra Masuk Umno?

Posted: 13 Apr 2011 09:07 PM PDT


Raja Petra Masuk Umno?, originally uploaded by Atendent.

Kecoh apabila RPK buat kenyataan dalam tv dan akhbar.

Tv 3 yang interview?

Wow! Kecoh beb, juak2 umno dok jaja cerita yang RPK akan buat kejutan nanti. Lawak betul!

Nantikan apa yang berlaku selepas ini.

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT