Jumaat, 13 Januari 2017

Blog-list Malaysia

Blog-list Malaysia


Dipukul Dan Disepak Gagal Capai Sasaran Jualan RM200 Sehari

Posted: 12 Jan 2017 05:33 PM PST


Jumiah Otto menemani anaknya, Nur Firdaus Ibrahim ketika mendapatkan rawatan di Hospital Sultan Ismail


JOHOR BAHRU – Walaupun cuba menyembunyikan pen­deritaan, namun perasaan cu­riga seorang kakak berjaya menyelamatkan adik tirinya da­ri­pada terus menjadi mangsa dera majikan hanya kerana gagal mencapai sasaran jualan aksesori dan pewangi kenderaan sebanyak RM200 sehari.

Norazlin Yusof, 36, hanya me­nge­tahui nasib malang yang me­nimpa Nur Firdaus Ibrahim, 22, anak kelapan daripada sembilan beradik, dari Felda Nitar 1, Mer­sing selepas terserempak dengan mangsa di Taman Perling, di sini Sabtu lalu.

"Ketika itu, saya sedang berurusan di sebuah bank apabila ternampak Nur Firdaus yang dalam keadaan tidak terurus sedang menjual minyak kereta.

"Saya tegur dia (Nur Firdaus) dan bertanya mengenai luka-luka pada beberapa bahagian anggota badannya, namun dia mendakwa terjatuh motosikal," katanya kepada Utusan Malaysia, di sini hari ini.

Norazlin yang curiga dengan jawapan Nur Firdaus pergi ke rumah majikan mangsa, yang juga merupakan rakan sekampung mangsa di Taman Johor Jaya, di sini Isnin lalu bagi mendapatkan penjelasan.

"Apabila sampai di rumah ber­kenaan, hanya adik tiri saya ada di rumah dalam keadaan tidak terurus dan lemah manakala majikannya dipercayai telah melarikan diri.

"Saya kemudian bawa Nur Firdaus ke Hospital Sultan Ismail (HSI), di sini untuk mendapatkan rawatan selain membuat laporan di Balai Polis Johor Jaya pada hari yang sama," katanya.

Ibu mangsa, Jumiah Otto, 56, berkata, anaknya itu mendakwa dipukul sekiranya tidak mencapai sasaran jualan sebanyak RM200 sehari seperti yang ditetapkan oleh majikannya itu.

"Dia terpaksa merahsiakan perkara sebenar daripada keluar­ga kerana gerak-gerinya ketika men­jual aksesori kereta sentiasa dipantau majikannya," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintenden Jokhiri Abd. Aziz berkata, usaha menjejaki suspek yang menghilangkan diri giat dilakukan dan kes disiasat di bawah Seksyen 324 Kanun Keseksaan.

"Hasil siasatan awal mendapati, mangsa dipercayai dipukul oleh suspek menggunakan rotan selain turut dipukul dengan ta­ngan serta disepak terajang," katanya.

"Kesan kecederaan dialami mangsa antaranya parut dan lu­ka melecet di bahagian tangan, bengkak di mulut, bengkak dan berdarah di telinga serta kesan luka, berdarah dan kesan parut kecederaan lama di belakang ba­dan," katanya.

- utusan

Ajaib Kalau Boleh Kalahkan Najib

Posted: 12 Jan 2017 05:38 AM PSTWalau gandingan, yang tidak pernah diramalkan penganalisis, antara dua musuh ketat Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim sekalipun tidak akan dapat menumbangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam pilihan raya umum akan datang.

Demikian hujah seorang penganalisis politik menerusi artikel yang tersiar dalam jurnal politik The Diplomat.

Ong Kok Hin dari Institut Pulau Pinang menggariskan empat sebab kepada kebuntuan politik Malaysia iaitu penyelewengan pilihan raya, kegagalan institusi, perpecahan politik dan garis kesalahan masyarakat.

"Sehingga dan melainkan ia berubah, pembaharuan akan menjadi rapuh di masa yang terbaik dan kosmetik di kala paling teruk," katanya.

Berhubung penyelewengan pilihan raya, Ong berkata, jika cadangan persempadanan semula terkini berkuat kuasa sebelum pilihan raya, maka hasilnya adalah ketidakseimbangan bilangan pengundi bagi kawasan yang berlainan atau 'malapportionment'.

"Malapportionment adalah perbezaan saiz kawasan pilihan raya yang disebabkan oleh persempadanan semula. Ia menyebabkan perwakilan tidak saksama kerana ia memberikan nilai undi yang tidak sama rata.

"Sebagai contoh, seorang pengundi di Putrajaya mempunyai nilai bersamaan seorang pengundi di Kapar kerana kedua-dua kawasan pilihan raya mempunyai satu kerusi - walaupun Putrajaya mempunyai kira-kira 15,991 pengundi dan Kapar pula 144,159 pengundi.

"Malah dalam negeri yang sama, perbezaan saiz kawasan pilihan raya adalah menarik. Di negeri Selangor, Damansara adalah empat kali lebih besar daripada Sabak Bernam.

"Mana-mana tiga kawasan Parlimen yang sangat kurang diwakili di Selangor adalah lebih besar daripada tiga kawasan pilihan raya kecil yang digabungkan.

"Ia bukan satu perbezaan matematik saiz kawasan pilihan raya. Ia adalah pembungkusan secara sengaja penyokong pembangkang ke dalam kawasan bersaiz mega, melemahkan keupayaan untuk menang kerusi lain dan menyebabkan kerusi marginal lebih mampu dimenangi parti pemerintah.

"Tidak menghairankan, Damansara dipegang oleh pembangkang dan Sabak Bernam dipegang oleh parti pemerintah," katanya.

Tambah Ong, persempadanan semula pula, di sisi lain, adalah amalan melakar sempadan berdasarkan corak pengundian pengundi supaya ada pihak yang boleh mendapat manfaat.

"Persempadanan semula Malaysia dilakukan dalam tiga cara: penciptaan kawasan yang merangkumi pelbagai pihak berkuasa tempatan, gabungan sewenang-wenangnya masyarakat tanpa minat yang sama dan pengasingan komuniti dan kejiranan tempatan.

- mkini


Tiada ulasan: