Sabtu, 7 Januari 2017

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


10 gambar menarik Operasi Banjir Amanah di Kelantan

Posted: 07 Jan 2017 07:27 PM PST


Ustaz Hasanudin mengetuai pasukan bantuan banjir Amanah dari pusat.Ustaz Hasanudin mengetuai pasukan bantuan banjir Amanah dari pusat.

Banjir melanda lagi di Kelantan. Sesetengah pihak mendakwa, banjir kali ini sama besar dengan tahun 2014 lalu untuk sesetengah tempat khasnya di Rantau Panjang.
Parti Amanah Negara (Amanah) nampaknya bersiap sepenuhnya kali ini bagi membantu mangsa banjir.
Mereka membuka bilik gerakan utama di Kubang Kerian serta bilik operasi di Rantau Panjang.
Naib Pengerusi Amanah Kelantan, Che Ibrahim Mohamad telah diamanahkan mengetuai operasi ini manakala Pengerusi Biro Kebajikan Amanah Pusat, Ustaz Hasanudin Mohd Yunus menggerakkan jentera bantuan dari pusat.
Turut turun bertemu mangsa banjir adalah timbalan presiden parti baru itu, Salahudin Ayub.
Berikut adalah gambar-gambar menarik mengenai operasi ini.
Che Ibrahim mengetuai Operasi Banjir peringkat negeri Kelantan. Mereka bermesyuarat mengatur operasi bantuan.Che Ibrahim mengetuai Operasi Banjir peringkat negeri Kelantan. Mereka bermesyuarat mengatur operasi bantuan.
Datuk Husam juga turun membantu mangsa banjir.Datuk Husam juga turun membantu mangsa banjir.
Salahudin Ayub juga turun ke Kelantan bagi melihat sendiri keadaan sambil menyampaikan bantuan. Salahudin Ayub juga turun ke Kelantan bagi melihat sendiri keadaan sambil menyampaikan bantuan.
Hasanudin dan isteri mengharungi banjir bagi menyampaikan bantuan.Hasanudin dan isteri mengharungi banjir bagi menyampaikan bantuan.

Hasanudin mengharungi air banjir menuju ke rumah mangsa banjir untuk menyampaikan bantuan.Hasanudin mengharungi air banjir menuju ke rumah mangsa banjir untuk menyampaikan bantuan.
Hasanudin menyampaikan bantuan kepada mangsa yang tidak berpindah walaupun keadaan sekeliling sudah tenggelam.Hasanudin menyampaikan bantuan kepada mangsa yang tidak berpindah walaupun keadaan sekeliling sudah tenggelam.
Sekolah Pasti dan bangunannya turut tenggelam dalam banjir kali ini.Sekolah Pasti dan bangunannya turut tenggelam dalam banjir kali ini.

Ketua Pemuda Amanah Kelantan, Hazmi Hassan mengharungi air sambil membawa barangan bantuan untuk dihantar kepada mangsa banjir.Ketua Pemuda Amanah Kelantan, Hazmi Hassan mengharungi air sambil membawa barangan bantuan untuk dihantar kepada mangsa banjir.
Ketua Pemuda Amanah, Sany Hamzan juga turun ke Kelantan bagi menyertai operasi bantuan.Ketua Pemuda Amanah, Sany Hamzan juga turun ke Kelantan bagi menyertai operasi bantuan.

Posted: 07 Jan 2017 07:21 PM PST

HARI INI NIK AMAR MENGELUARKAN KENYATAAN MENYATAKAN AMANAH AKAN BERSEKONGKOL DENGAN UMNO..SEBENARNYA KEHADIRAN AMANAH ADALAH UNTUK MENGELAK KELANTAN JATUH KE TANGAN UMNO...SUDAHLAH ISU HUDUD TERIAK TANGIS UMNO MENYOKONNYA..KINI ISU TANAH BALAK MASAALAH BANJIR YANG MASIH BELUM SELESAI


BAGAIMANA PULA JIKA UMNO MEMAINKAN PERANAN MENYATAKAN BAHAWA MEREKA JUGA SOKONG HUDUD DI KELANTAN..DAN LIHAT RUU355 YANG AKHIRNYA BUKAN PAS AKAN MEMBENTANGKANNYA , TETAPI AKAN DIAMBIL ALIH OLEH UMNO UNTUK MEMBENTANGKANNYA DIDALAM DEWAN NANTI.


SABARLAH DULU USTAZ....


Dalam satu sidang media pagi semalam, Pas dengan bangganya mengumumkan akan menganjurkan perhimpunan mega berkaitan Akta 355 di Dataran Merdeka, pada 18 Februari depan.

Dillaporkan bahawa seramai 300 ribu orang dijangka akan menghadiri perhimpunan tersebut yang bermula jam 3 petang hingga 11 malam.
Alternatif lain ada, tapi kita yakin dapat Dataran Merdeka, ujar Tuan Ibrahim tanpa ragu-ragu.

Himpunan yang disokong oleh ratusan NGO itu turut juga menjemput parti-parti politik lain, sama ada yang menyokong, mahu pun yang tidak bersetuju dengan Akta 355 itu.

Ketua Penerangan Pas, Nasharuddin Hassan diberitakan memberitahu, selain DAP dan Amanah, "malaikat" pun dijemput sama untuk menaungi dan memberi rahmat kepada program tersebut.

Perghhh....
Bagaimanapun, petang semalam juga Datuk Bandar Kuala Lumpur menegaskan Pas tidak akan dibenarkan menggunakan Dataran Merdeka untuk mengadakan perhimpunan itu.

Tidak dan tiada rundingan, kata Mhd Amin Nordin.

Agaknya Pas sedikit terlupa bahawa perhimpunan Akta 355 adalah berbeza dengan perhimpunan Bersih yang sudah beberapa kali diadakan sebelum ini di Dataran Merdeka, itu pun tanpa kelulusan rasmi, apabila dengan penuh yakin menyebut tempat yang sama sebagai lokasi program anjuran mereka.

Perhimpunan berkaitan Akta 355 bukanlah perhimpunan yang boleh dianggap perhimpunan rakyat, ia adalah anjuran parti politik dan sudah tentu Dataran Merdeka bukanlah tempat yang wajar untuk mengadakannya.
Lagi pun, Pas masih lagi dalam kedudukan sebagai parti pembangkang, meskipun berkawan rapat dan dua tiga kali sudah "berdating" dengan UMNO.

Apakah Pas merasakan oleh kerana ia  berkawan baik dengan UMNO dan sudah dibawa sampai ke London untuk bercakap mengenai Akta 355, maka seolah-olah ada keistimewaan untuk menggunakan Dataran Merdeka?

Sabarlah dulu Ustaz....(SH 08/01/2017).

Tiada ulasan: