Nuffnang

Pengikut

Kelab Greenboc

sumber :-

Kelab Greenboc


Pelaburan Dari China, Satu Bentuk Penjajahan Baharu?

Posted: 20 Jan 2017 01:47 AM PST

Johor akan dipenuhi warga China?

Sehingga 2008, Putrajaya dibangunkan dengan kos sekitar RM12 bilion. Kota pentadbiran baru kerajaan persekutuan itu pernah mendatangkan polemik politik pada 1998 yang dikatakan sebagai projek yang membazir.

Projek itu dikatakan membazir kerana dibangunkan ketika ekonomi Malaysia dalam keadaan tidak stabil dengan ringgit jatuh sehingga ke paras lebih RM3.50 berbanding AS$1 sehingga memaksa perdana menteri ketika itu, Dr Mahathir Mohamad menambat nilai ringgit.

Dr Mahathir akan dikenang sebagai perdana menteri yang membangunkan Putrajaya. Rumah rasmi perdana menteri yang kini didiami oleh Najib Razak dahulunya juga dituduh dibuat untuk memenuhi nafsu Dr Mahathir.


Rumah rasmi kerajaan itu khabarnya ada enam bilik. Ia pernah menimbulkan keraguan mengapa ada keperluan begitu sedangkan Dr Mahathir tidak memiliki sehingga enam orang anak.

Apabila melepaskan jawatannya kediaman itu digunakan oleh PM seterusnya.

Hari ini, kita saksikan sebuah projek yang berkali-kali ganda besarnya berbanding Putrajaya. Projek pembinaan empat pulau buatan manusia di Johor itu dinamakan Forest City.

Sebelum ini, rakyat Malaysia dan peminat bola sepak mungkin tersedar nama "Forest City" hanya pada jersi pasukan bolasepak JDT sahaja.

Projek berkenaan menjadi sebutan hangat kebelakangan ini apabila dikatakan akan menempatkan lebih 1.5 juta orang luar, khususnya dari China. Angka itu dipetik oleh Dr Mahathir sendiri, termasuk ketika melancarkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) di Shah Alam tempoh hari.

Mungkin orang Johor sendiri belum begitu jelas, di manakah Forest City itu. Dua projek mega di Johor sebelum ini - Iskandar Malaysia dan projek Rapid di Pengerang - sudah berjalan dan sebahagiannya sudah siap.

Dengan dua projek itulah menjadikan Johor sebagai negeri tertinggi mendapat pelaburan asing di Malaysia.

Pasaran bukan untuk Melayu

Forest City bukanlah sebuah projek atas tanah negeri yang sedia ada. Bandar baru itu dibangunkan di kawasan laut wilayah Johor dengan empat pulau baru akan dibina hasil daripada tambakan laut.

Media luar melaporkan, projek berkenaan akan melibatkan kos sebanyak RM100 bilion, atau dengan mudah bolehlah dikira hampir 20 kali ganda daripada kos pembinaan Putrajaya.

Tentunya jumlah itu bukanlah kecil. Dalam pertumbuhan negara yang tidak begitu baik, hampir mustahil ada sebuah syarikat pembangun harta tanah mempunyai wang sebanyak itu untuk membangunkan projek yang 20 kali ganda berbanding pembinaan Putrajaya dahulu.

Oleh itu, projek berkenaan dilaporkan dibangunkan dengan wang dari luar, khususnya China. Di dalamnya juga dilaporkan akan dibina 700,000 kediaman yang harganya juga bukan kepalang tinggi dan mahal-mahal belaka.

Seperti persoalan yang dibangkitkan Dr Mahathir, siapakah antara rakyat Johor yang akan membeli unit-unit rumah di Forest City?

Nama Forest City itu saja sudah begitu "komersial" untuk pasaran luar, kerana ia tidak dinamakan dengan bahasa Melayu. Dari situ terhidu bahawa pasaran Forest City bukanlah untuk orang Melayu, dan bukan pula khususnya untuk orang Johor.

Populasi rakyat Johor hari ini adalah sekitar 3.5 juta orang, atau kira-kira 40 peratus lebih rendah daripada keseluruhan penduduk Selangor dan Kuala Lumpur.

Mungkin munasabah untuk Dr Mahathir berasa bimbang mengenai siapa yang akan mengisi unit-unit kediaman yang akan dibangunkan di Forest City itu kelak, yang dilihat tidaklah seimbang dengan jumlah populasi rakyat Johor.

Inilah asas kebimbangan ke atas sebuah projek mega yang tidak pernah wujud bukan sahaja dalam sejarah Johor, tetapi juga dalam sejarah Malaysia.

Pada masa sama, projek tambakan laut dan pembinaan unit kediaman mewah bukan saja menimbulkan keresahan di negara kita, tetapi juga di beberapa kota dan negara lain di dunia.

Sebagai contoh, di Jakarta bantahan terhadap Gabenor Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, bukan sahaja pada isu agama, tetapi kemasukan sejumlah besar orang China yang tidak terkawal dan membeli unit-unit kondominum mewah di kota raya itu.

Wajib jadi hebat semula

Kaum Tionghua Indonesia sendiri tidak begitu selesa dan tidak menyenangi orang Tionghua dari Tanah Besar China. Walaupun ciri-ciri kebudayaan mereka masih ada kesamaan, tetapi yang paling dibenci adalah aspek bahasa yang berbeza.

Masyarakat Cina Indonesia masih kental dengan semangat nasionalismenya dengan menggunakan bahasa Indonesia sebagai bahasa harian, sedangkan orang Tionghua dari China tetap bercakap bahasa Cina sama ada di pusat beli-belah sehinggalah ketika menaiki teksi.

Apakah keadaan yang menimpa dan mulai mendatangkan masalah kepada warga Jakarta sekarang, akan berlaku pula di Johor?

Begitulah peringatan Dr Mahathir mengenai jumlah penduduk bukan pribumi yang ramai dan menguasai Singapura satu ketika dahulu akhirnya menjadi antara punca sebuah pulau milik Johor terlepas daripada kekuasaan penduduk asal, khususnya orang Melayu.

Semua itu berlaku apabila Temenggung menandatangani perjanjian dengan British. Keadaan bertambah parah dengan kelekaan penguasa Melayu yang mabuk dengan kemewahan sementara.

Bagaimana pesat, bersih dan hebatnya Singapura pada hari ini, pulau itu bukan lagi di bawah kuasa Melayu dan sudah pun terlepas daripada Malaysia. Pulau itu membentuk identitinya sendiri di tengah-tengah Nusantara yang dikuasa oleh pribumi sama ada di Malaysia mahupun Indonesia.

Menangis air mata darah pun, pulau atau wilayah yang sudah hilang akan tetap hilang. Persoalan hari ini adalah, apakah yang akan terjadi di sebuah lagi wilayah di dalam negara ini apabila begitu ramai pendatang dari luar - khususnya dari China - akan memilik unit kediaman di Johor?

Kesannya mungkin bukanlah dalam tempoh singkat, tetapi yang harus difikirkan untuk 20, 30, 50 atau 100 tahun akan datang.

Kita hanya tinggal kuasa yang akan menentukan bangsa, seperti lirik lagu Anak Kecil Main Api.

Mungkin benar, kuasa itu masih ada di tangan orang Melayu, iaitu kuasa mengundi untuk menggantikan sebuah kerajaan yang mengizinkan semua ini terjadi kepada kerajaan baru yang akan kembali membela nasib rakyat tempatan.

Selain diselamatkan, Malaysia wajib kembali menjadi hebat. Wajib!

HASMI HASHIM atau Budi Hekayat seorang penulis lirik dan otai Jalan Telawi


Ini apa yang kami jumpa dilaman sosial. 

"Aku anak Johor. Selalu ke Forest City. Harga rumah memang mahal. 1 juta ke atas. Selalu bawa member. Pemandangan memang la cantik. Tapi sayang nak bergambar langsung tak dibenarkan. Terasa hinanya diri bila warga asing yang melarang.." - Anak Johor.


Dan apabila kami scroll di ruangan komen, kami jumpa ini.

"Walaupun kebenaran memang pahit, ya 100% benar kenyataan itu" - Naqim.


"Memang ramai warga China yang beli. Setiap minggu ada je yang datang tengok by bas" - Terumbu Karang, Hafiz Awang.



"Aku setuju sebab aku pun pernah kena, tapi aku tak berdiam diri, aku balas balik kata-kata pak guard warga asing tu" - Al Grasso Zeed.



Dalam pada itu, kami juga ternampak sebaran Lina Ina.



Menurut individu yang berkongsikan gambar tersebut di laman sosial, di Forest City, pembeli boleh melakukan urusniaga jual-beli dengan menggunakan matawang Yuan (China). Mungkin kerana terdapat ramai pelancong dan pekerja dari China di sana agaknya yang membuatkan matawang tersebut diterima secara meluas di kawasan Forest City. 

Namun ada juga pihak yang menafikan sebaran gambar tersebut. Menurut pihak yang menafikan, Forest City masih lagi dalam frasa pembangunan. Belum disiapkan lagi sepenuhnya mana mungkin wujudnya kedai yang telah beroperasi. Oleh itu, haruslah netizens menghentikan sebaran gambar-gambar yang mendorong ke arah fitnah.

Mana satu yang betul agaknya?

Kita tunggu jawapan dari orang-orang Johor sendiri.


Ini apa yang kami jumpa dilaman sosial. 

"Aku anak Johor. Selalu ke Forest City. Harga rumah memang mahal. 1 juta ke atas. Selalu bawa member. Pemandangan memang la cantik. Tapi sayang nak bergambar langsung tak dibenarkan. Terasa hinanya diri bila warga asing yang melarang.." - Anak Johor.


Dan apabila kami scroll di ruangan komen, kami jumpa ini.

"Walaupun kebenaran memang pahit, ya 100% benar kenyataan itu" - Naqim.


"Memang ramai warga China yang beli. Setiap minggu ada je yang datang tengok by bas" - Terumbu Karang, Hafiz Awang.



"Aku setuju sebab aku pun pernah kena, tapi aku tak berdiam diri, aku balas balik kata-kata pak guard warga asing tu" - Al Grasso Zeed.



Dalam pada itu, kami juga ternampak sebaran Lina Ina.



Menurut individu yang berkongsikan gambar tersebut di laman sosial, di Forest City, pembeli boleh melakukan urusniaga jual-beli dengan menggunakan matawang Yuan (China). Mungkin kerana terdapat ramai pelancong dan pekerja dari China di sana agaknya yang membuatkan matawang tersebut diterima secara meluas di kawasan Forest City. 

Namun ada juga pihak yang menafikan sebaran gambar tersebut. Menurut pihak yang menafikan, Forest City masih lagi dalam frasa pembangunan. Belum disiapkan lagi sepenuhnya mana mungkin wujudnya kedai yang telah beroperasi. Oleh itu, haruslah netizens menghentikan sebaran gambar-gambar yang mendorong ke arah fitnah.

Mana satu yang betul agaknya?

Kita tunggu jawapan dari orang-orang Johor sendiri.

-Dari Amenoworld



ULASAN GB

Nampaknya kebimbangan yang dicetuskan oleh Pengerusi PPBM Tun Dr Mahathir di dalam ucapan pelancaran partinya beberapa malam lalu ada asasnya.


Kebimbangan yang sama turut diluahkan oleh Sultan Perak, Raja Nazrin Shah dengan menyifatkan fenomena ini sebagai satu bentuk PENJAJAHAN BAHARU,

VIDEO BERKAITAN



FEATURED ADS



Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT