Khamis, 5 Januari 2017

Blog-list Malaysia

Blog-list Malaysia


Jet kerajaan Tak Lagi Boleh Dikesan Selepas Ke Australia

Posted: 04 Jan 2017 10:34 PM PSTPesawat Airbus 319 milik kerajaan dengan nombor pendaftaran 9M-NAA tidak lagi boleh dikesan pada flightaware.com.

Laman web itu berkata, data itu tidak boleh didapati kerana 'permintaan pemilik/pengendalinya'.

Permintaan bagi mengalih keluar akses awam kepada data itu berlaku tidak lama selepas Malaysiakinimelaporkan perjalanan 9M-NAA di seluruh Australia yang bertepatan dengan percutian keluarga Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ke negara itu.

Kali terakhir data pengesanan itu boleh didapati adalah pada hari Selasa, yang menunjukkan 9M-NAA mendarat di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang Jaya pada pukul 10.17 malam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Perth pada 4.56 petang waktu tempatan.

Data tersebut telah dikeluarkan dari laman web itu hari ini.

Ketika dihubungi, FlightAware berkata ia menawarkan khidmat sekatan dengan syarat bahawa permintaan itu disertakan dengan salinan pendaftaran pesawat.

Ia menambah bahawa perkhidmatan pengesanan penerbangan juga hanya membenarkan pengesanan oleh pemilik pesawat.

"Ini akan membolehkan hanya pengguna yang dibenarkan dalam akaun anda untuk melihat aktiviti penerbangan. Ia masih akan disekat kepada orang awam," katanya.

Sebelum ini, data dari flightradar24.com, laman web pengesanan yang lain, juga telah dibuang.

Selain 9M-NAA, jet Airbus 320 dengan nombor pendaftaran 9M-NAB yang digunakan perdana menteri sebelum ini juga telah dikeluarkan dari laman web pengesanan.PRU14 Suku Ke-3 2017 Dan Najib Menang

Posted: 04 Jan 2017 03:55 PM PSTPasukan Penyelidikan Sulit Financial Times menjangkakan bahawa pilihan raya umum ke-14 akan diadakan pada suku ketiga tahun ini, dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berada di landasan yang betul untuk mengekalkan cengkaman kuasanya.

Cabang penyelidikan akhbar ekonomi antarabangsaFinancial Times itu juga percaya bahawa persempadanan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya yang kini dicabar di mahkamah akan siap menjelang akhir suku kedua.

"Kami menjangkakan Najib akan memenangi pilihan raya umum akan datang walaupun terpalit dengan skandal rasuah 1MDB.

"Proses persempadanan semula yang berjaya dan pembangkang yang berpecah bermakna peluang untuk perubahan kuasa adalah sangat kecil di Malaysia," katanya dalam satu kertas penyelidikan.

Menurut pasukan penyelidikan itu, Najib juga akan mendapat manfaat hasil kegagalan yang dijangka dalam rundingan antara Pakatan Harapan dan PAS.

Najib sebelum ini membayangkan bahawa pilihan raya umum akan diadakan tidak lama lagi, tetapi tarikh sebenar masih menjadi misteri, sama seperti apa yang berlaku sebelum pilihan raya umum tahun 2013.

Perdana Menteri juga menafikan beliau menyalahgunakan dana 1MDB dan mendakwa tuduhan itu dibuat oleh mereka yang mahu menjatuhkannya.

Ramalan PRU-14 adalah sebahagian daripada laporan pasukan penyelidikan FT mengenai kaji selidik sentimen ekonomi dan politik di kalangan 1,000 responden di Malaysia.

Kaji selidik itu mendapati bahawa rakyat negara ini adalah antara yang paling pesimis daripada responden di negara-negara Asean, dengan indeks sentimen ekonomi Malaysia jatuh 10.6 mata kepada 19 mata pada suku keempat.

Indeks sentimen politik Malaysia juga merosot 6.1 mata sepanjang tempoh yang sama kepada 22.9 mata.

Penyelidikan FT itu juga percaya bahawa ketidaktentuan mengenai tarikh pilihan raya akan datang, serta susut nilai ringgit mungkin menyumbang kepada prospek suram negara.

"(Rakyat Malaysia) satu-satunya yang menjangkakan iklim ekonomi dan politik tempatan mereka akan merosot dalam tempoh enam bulan akan datang," katanya.

Pasukan penyelidik itu berkata sentimen ekonomi merosot di sebalik "peningkatan baru-baru ini dalam ekonomi."

"Kami menjangkakan ekonomi Malaysia berkembang antara 4.4 peratus dan 4.7 peratus pada 2017, meningkat daripada anggaran 4.2 peratus tahun ini," katanya.


‘HARAPAN mampu tumbangkan BN walau tanpa PAS’

Posted: 04 Jan 2017 05:00 AM PSTPakatan Harapan mampu menumbangkan BN pada pilihan raya umum yang akan datang walaupun tanpa PAS, kata Pengarah Komunikasi AMANAH, Khalid Samad.

Ini kerana, kata beliau yang juga adalah ahli parlimen Shah Alam, AMANAH dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) mampu membawa undi yang mencukupi untuk mengalahkan BN.

Beliau mengandaikan ini berdasarkan pengiraan kasar, dengan anggapan bahawa pembangkang yang diwakili oleh Pakatan Rakyat pada tahun 2013 mendapat 50,000 undi, manakala BN pula meraih 45,000 undi.

Berdasarkan angka-angka ini, Khalid berkata, pada pilihan raya akan datang, HARAPAN akan kekurangan kira-kira 7,000 undi daripada PAS.

Walau bagaimanapun, katanya, parti serpihan PAS, AMANAH mampu membantu membawa 3000 undi, dan BERSATU pula akan membawa lebih 3500 undi daripada Umno.

Ini akan menjadikan HARAPAN mendapat 46,500 undi, berbanding BN - 41,500 undi dan PAS 7,000 undi.

"Berdasarkan anggaran mudah di atas, maka calon Pakatan Harapan masih boleh menang hasil dari kewujudan AMANAH dan BERSATU.

"Ini adalah kerana kesan kewujudan mereka adalah pertambahan undi pada Pakatan Harapan dan pengurangan undi pada PAS dan Umno/BN," katanya.

Namun katanya, berdasarkan anggaran seperti di atas, Umno/BN juga mampu menang sekiranya undi PAS beralih menyokong calon Umno/BN.

Bagaimanapun Khalid berkata, jika ini berlaku, majoriti pengundi PAS akan sama ada memboikot pilihan raya itu atau mengundi calon HARAPAN sebaliknya.

"Maka keunggulan kerjasama Pakatan Harapan dan BERSATU adalah ia menggabungkan empat parti yang mempunyai sokongan tersendiri.," katanya.

BN memenangi pilihan raya umum lalu dengan menawan 133 kerusi di Parlimen, tetapi hanya mendapat 47 peratus undi popular.

Sebaliknya pembangkang mendapat 51 peratus undi popular 2013, tetapi hanya mampu memenangi 88 kerusi parlimen.

Pengkritik berkata ini adalah disebabkan oleh pengagihan pengundi yang tidak seimbang, dengan setiap kerusi di bandar hanya menyamai dua atau lebih kerusi luar bandar.Tiada ulasan: