Nuffnang

Pengikut

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Gelak lah sebelum kamu yang digelak kan...

Posted: 17 Jul 2016 06:07 AM PDT


Tun Mahathir tak silap bila dia kata "Melayu mudah lupa". 
Orang-orang UMNO lupa, Najib, Nazri, Rahman Dahlan,Ismail Sabri, Saleh Said Keruak dan lagi beberapa orang pun mudah lupa yang Mahathir lah satu2nya orang yang menubuhkan parti baru dan jadi kerajaan yang memerintah. Parti itu nama nya UMNO Baru.
Jadi ketawalah sekuatnya, sindirlah sesinisnya, cacilah dengan goncangnya- kebarangkalian parti baru jadikan kerajaan baru sangat-sangat tinggi. Orang2 yang kecewa dalam UMNO mahukan parti untuk berkelana yang serasi dengan jiwa mereka. Tun Mahathir ada formula yang boleh memberikan ketenteraman jiwa kepada orang-orang umno yang kecewa ini.
Adakah kita ingat, pandangan mengenai parti baru yang Dr Mahathir akan ujudkan, sama ada positif atau negatif, mengoyahkan Tun Mahathir? Tun Mahathir kalau dia tinggal seorang diri pun, dia akan kekal dengan objektif nya untuk menerajang Najib. Dan ketahuilah bahawa dia tetap akan disokong olih rakyat. Dan pada saat ini, hasrat,rancangan dan cita-cita Tun Mahathir bersama-sama dengan rakyat dibawah untuk menerajang Najib terus berkobar-kobar.
Umno baru yang ditinggalkan olih Tun Mahathir yang berkuasa hari ini, bukan lagi kepalang nya biadap dan kurang ajar melayani Tun Mahathir. Kesemua mereka ini, dari pemimpin UMNO sampai kepada anjing penulis propaganda mereka, perlu di terajang bersama-sama dengan Najib.
dollah yankee - memang sudah sah umno sekarang sedang goyang bila mendapat tahu Tun nak tubuhkan/nak ambil alih parti baru...mereka tak boleh duduk diam dan berkicau-kicau sejak dari hari mula pengumuman Tun itu...kah..kah..kah

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


JANJI SABAH - SALUT!

Posted: 17 Jul 2016 07:50 PM PDT

HIDUP 

SABAHLebih separuh Umno Sabah bakal ucap selamat tinggal

Sebanyak 13 Bahagian Umno Sabah akan membuat keputusan pada masa terdekat untuk meninggalkan parti itu selama-lamanya.
Ahli Jawatankuasa Umno Kota Belut, Joseph P Andau dalam pendedahannya itu berkata, Umno Sabah sedang kucar-kacir ekoran pemecatan Mohd Shafie Apdal sebagai Naib Presiden parti tersebut.
"Selebihnya (12 Bahagian Umno Sabah) adalah mereka orang kesetiaan Musa Aman (Pengerusi Umno Sabah juga Ketua Menteri Sabah) dan Najib Razak," ujarnya dalam satu kenyataan semalam.
Menurut Joesph, kewibawaan pemimpin seperti Shafie Apdal yang disifatkannya mewarisi karisma Allahyarham Ketua Menteri Sabah ketiga (1967 - 1975), Tun Datu Mustapha Datu Harun adalah sukar ditandingi.

KAH KAH KAH

APA JADI

DENGAN PLAN

NAJIB NAK BUAT

PILIHANRAYA

AWAL  SABAH?

KAH KAH KAH

SAJE TANYA

KERANA ENJOY

KAH KAH KAH

-------------

APA HUBUNGAN KWAP DENGAN MONGOLIA?

Posted: 17 Jul 2016 07:18 PM PDTAPA HUBUNGAN

KWAP KITA

DENGAN

MONGOLIA

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

--------------

LOJIK NOH OMAR

Posted: 17 Jul 2016 06:30 PM PDTNoh: Hina JAIS sama dengan menghina sultan S'gor
ANAK MUDA 

INI PIJAK

MUKA NAJIB

IKUT LOJIK

NOH OMAR

INI PIJAK

MUKA MENTERI

JADI BILA

NAK DAKWA

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

-------------

INI SUDAH BERAT

Posted: 17 Jul 2016 06:00 PM PDT

INI SUDAH

BERAT

AMAT AMAT

BERAT


Noh: Hina JAIS sama dengan menghina sultan S'gor

  Pengerusi Umno Selangor, Noh Omar mencabar PKR untuk mengambil tindakan terhadap naib presidennya, Darell Leiking kerana didakwa menghina institusi agama di negeri itu, yang sama dengan menghina sultan Selangor.
  Noh berkata kenyataan Leiking mempersoalkan khutbah di Selangor sama dengan mempersoalkan sultan Selangor, dengan menegaskan bahawa baginda bertanggungjawab dalam hal ehwal Islam di negeri itu.
  Oleh itu, beliau mencabar PKR, menteri besar ( Azmin Ali), dan presiden PKR (Dr Wan Azizah Wan Ismail) yang juga seorang ADUN di negeri ini untuk mengambil tindakan terhadap Leiking.
  APAKAH KALAU

  KITA KENTUT

  RAJA SAUDI

  ERTINYA KITA

  KENTUTKAN

  SEMUA RAJA2

  DALAM DUNIA

  SAJE TANYA 

  JANGAN MARAH  ------------

  PENCERAHAN MALAPETAKA BERMULA

  Posted: 17 Jul 2016 06:00 AM PDT
  NAKBA IALAH

  MALAPETKA

  NAKBA IALAH MALAPETKA

  Posted: 17 Jul 2016 05:00 AM PDT


  NAKBA

  MALAPETAKA


  Setiap 15 Mei, warga Palestin akan menyambut Nakba. Tarikh ini bukan disambut dengan pesta-pestaan. Tarikh Nakba ini - 15 Mei 1948 - adalah tarikh entiti yang dipanggil Israel dipacakkan ke atas bumi Arab. Justeru, pada tarikh ini warga Palestin di seluruh dunia akan mengingati kembali hari musibah ini.

  Semenjak 15 Mei 1948 warga Palestin berhadapan dengan segala macam kesengsaraan. Tanah mereka dirampas, rumah mereka diroboh. Mereka hilang harta benda, hak demokrasi dan kampung halaman. Rakyat Palestin diserang, dibunuh dan dihalau dari kampung halaman. Sesiapa yang berani melawan akan dipenjara.

  Nakba 15 Mei adalah Malapetaka untuk warga Palestin. Nakba 31 Ogos adalah Malapetaka untuk Semenajung Tanah Melayu. Nakba ialah Malapetaka.

  Saban tahun semenjak 31 Ogos 1957 Hari Malapetaka telah di rayakan di Tanah Melayu ini. Malapetaka yang menimpa warga Persekutuan Tanah Melayu ini tidak jauh bezanya dari yang sedang dialami oleh Nakba di Palestin.

  Untuk memahami kembali sejarah kelahiran Malapetaka ini, biar saya bawa kembali para pembaca kepada pensejarahan kelahiran hari Malapetaka ini. Hendaknya dapatlah kita semua memahami makna Malapetaka ini, yang dieja dengan huruf M besar ini.

  Awalnya, Perjanjian Anglo-Dutch 1824 telah memisahkan kepulauan Melayu kepada dua entiti - Semenanjung Tanah Melayu di bawah British dan Batavia di bawah Belanda. Pejanjian Anglo-Thai 1909 telah memisahkan pula lima wilayah Melayu - Pattani, Jala, Setul, Singgora dan Menara. Wilayah ini menjadi tanah jajahan Siam hinga ke hari ini. Pada tahun 1874, melalui Perjanjian Pangkor, kuasa kolonial Britsh telah memasukkan jarumnya untuk menjajah Semenanjung Tanah Melayu.

  Perjanjian Pangkor ini akhirnya membolehkan British menguasai seluruh Semenanjung Melayu. Akhirnya Tanah Melayu menjadi tanah jajahan British bawah jagaan England dan bukan lagi East India Company.

  Penjajah Barat datang untuk mencari harta kekayaan. Di Tanah Melayu British telah bertemu dengan bijih. British juga membuka ladang getah. Dua punca ekonomi ini menjadi begitu penting sekali untuk perkembangan ekonomi kolonial British.

  Setiakawan melawan penjajah

  Untuk terus melipat gandakan keuntungan, kaum penjajah British telah membuka bumi Melayu kepada pendatang baru dari Cina dan India. Mereka telah dibawa masuk sebagai tenaga buruh oleh kuasa kolonial British. Dengan kehadiran buruh Cina dan buruh India ini maka lanskap Tanah Melayu berubah untuk selama-lamanya.

  Dunia ini bergerak dengan hukum hakam alam. Hukum alam bergerak dan tidak berubah-ubah. Hukum ini menetapkan, di mana ada penindasan, di sana pasti akan ada penentangan. Hukum alam ini mula menapai dan mengampuh di Tanah Melayu. Hasilnya, Kesatuan Melayu Muda (KMM) ditubuh pada tahun 1938. Ini adalah gerakan politik paling awal yang menuntut kemerdekaan Tanah Melayu dari British.

  Pada ketika ini Parti Komunis Malaya (PKM) telah wujud di Singapura. PKM pada ketika itu sedang menyusun kaum buruh Cina di kota-kota seperti Singapura, Kuala Lumpur dan Pulau Pinang.

  Penentangan terhadap penjajah British dan kuasa modal penjajah ini telah melahirkan setiakawan diantara KMM dengan PKM. Ikatan setiakawan ini adalah kerjasama antara kaum tani Melayu dengan kaum buruh India dan Cina. Inilah bibit-bibit kelahiran negara bangsa.

  Kesampaian Jepun pada tahun 8 Ogos 1941 telah meruntuhkan empayar British. Dalam masa yang sama ikatan setiakawan bangsa-bangsa di Tanah Melayu untuk menuntut kemerdekaan telah diperkukuhkan. Perjungan bersenjata Tentera Rakyat Malaya Menentang Jepun atau Malayan People Anti Japanese Army telah memperkukuhkan lagi setiakawan bangsa-bangsa di Tanah Melayu.

  Apabila Jepun kalah perang pada bulan Ogos 1945 sekali lagi pentadbiran ketenteraan British masuk untuk mengambil alih pentabiran Tanah Melayu. Tetapi semuanya telah berubah. Tanah Melayu kini bukan lagi Tanah Melayu sebelum perang Jepun.

  Kini gerakan nasionalisma telah mengampuh dan laungan kemerdekaan kedengaran di sana sini. Telah wujud Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), Angkatan Pemuda Insaf (API), Angkatan Wanita Sedar ( AWAS). Semua ini adalah gerakan nasionalis kiri yang bangun berjuang untuk menghalau British dari Tanah Melayu.

  British secara licik dan terancang telah mewujudkan apa yang dipanggil hingga ke hari ini United Malay National Organisation. Ini adalah organisasi yang ditelur, yang dieram dan dinetaskan oleh penjajah British. Tarikh munculnya gerombolan United Malaya National Organisation pada tahun 1946 agak lewat. Ia muncul sebagai reaksi terhadap gerakan nasionalis Melayu kiri yang mahu menghalau British. Dari segi sejarah, cukup jelas bahawa gerombolan ini diwujudkan untuk menjadi tali barut dan budak suruhan British.


  Setiakawan antara bangsa-bangsa yang bangun menentang penjajah British telah melahir setiakawan yang baru. Perlembagaan Rakyat telah dilahirkan pada tahun 1947 oleh AMCJA-PUTERA. Ini adalah kerjasama setiakawan antara All Malayan Council Joint Action dengan organisasi massa Melayu bernama PUTERA.

  Semua bangsa dipanggil Melayu

  Perlembagaan Rakyat 1947 ini cukup penting dalam sejarah pembentukan negara bangsa. Dalam Perlembagaan Rakyat ini sesiapa sahaja yang lahir di Tanah Melayu akan dinobat sebagai Melayu. Ertinya anak semua bangsa yang lahir di Tanah Melayu adalah Melayu. Ini adalah garis politik kiri yang paling radikal. Garis politik ini dan setiakawan anak semua bangsa telah mengoncang kekuatan kuasa kolonial British.

  Untuk menumpaskan agenda kelahiran negara Bangsa Melayu ini, secara licik British melalui gerombolan United Malay National Organisation telah melaungkan slogan "Hidup Melayu". Para pembaca yang budiman, perhatikan betul-betul slogan ini. Slogan ini bukan laungan untuk menghalau British tetapi untuk menunjukan bahawa orang Melayu kurang oksigen.

  Gerombolan United Malay National Organisation dengan kerjasama British telah memulakan dan menanamkan garis politik Melayu-Melayu, China-China dan India-India. Maka lahirlah PERIKATAN. Politik perkauman ini amat baik untuk British. Ini adalah dasar pecah dan perintah. Dalam pertubuhan PERIKATAN masih lagi Melayu, Cina dan India. Berbanding dengan AMCAJA-PUTERA, badan ini adalah gabungan anak semua bangsa yang memanggil diri mereka Melayu.

  Projek Perlembagaan Rakyat 1947 telah digagalkan British. Akhirnya, pada 20 Jun 1948 pecahlah perang kolonial menentang British. Perang kolonial kali ini telah disertai oleh API, AWAS, Hisbul Musliminin, Malayan Democratic Union, PKM, KMM, PKMM dan ratusan patriot dan nasionalis anak semua bangsa. Mereka mengangkat senjata untuk menghalau British dari Tanah Melayu.

  Saya harap hingga ke tahap ini para pembaca telah dapat memahami pejalanan sejarah Tanah Melayu. Saya harap para pembaca telah dapat memahami dari mana munculnya gerombolan United Malay National Organisation, Malayan Chinese Association dan Malayan Indian Congress. Kesemua badan-badan ini adalah boneka British. Dari namanya kita telah tahu bahawa badan-badan ini dibentuk dan ditaja oleh penjajah British.

  Mari kita lihat apakah yang telah dibuat oleh United Malaya National Organisation apabila rakyat Tanah Melayu pada thun 1948 bangun mengangkat senjata melawan British. Apa agaknya yang telah dilakukan oleh United Malay National Organisation? Sejarah membuktikan bahawa mereka bukan bangun menentang British tetapi bangun berjuang menentang orang yang menentang British.

  Jjika tidak percaya apa yang saya tulis ini, sila bersabar. Pada bulan Ogos ini nanti, media milik United Malay National Organisation akan membuka kisah-kisah bodoh di mana puak-puak gerombolan tanpa segan dan malu akan membuktikan bahawa mereka dengan bangga telah menjadi suruhan British. Mereka akan mendabik dada mengatakan bagaimana mereka berjuang menentang komunis. Walhal, gerila parti komunis ketika itu sedang melawan British.


  Ketika Shamsiah Fakeh, Abdullah Sidi, Rashid Maydin, Chin Peng bangun mengangkat senjata, apa yang dilakukan oleh United Malaya National Organisation?

  Tidak berkesudahan

  Sejarah jelas membuktikan gerombolan United Malay National Organisation telah bersubahat dengan British untuk menumpaskan gerakan bersenjata melawan British ini.

  Ketika anak semua bangsa bangun melawan British untuk mencapai kemerdekaan, gerombolan United Malaya National Organisation bangun berjuang melawan orang yang berjuang untuk merdeka.

  Justeru, sebagai balasan menjadi budak suruhan yang setia, pada 31 Ogos 1957 penjajah British telah mengagihkan pentabiran Tanah Melayu kepada United Malay National Organisation. Tarikh 31 Ogos inilah yang menjadi Hari Malapetaka untuk Tanah Melayu. Tarikh ini adalah Nakba untuk anak semua bangsa di Tanah Melayu. Semenjak dari tarikh ini kita telah melihat satu demi satu musibah telah menimpa Tanah Melayu.

  Saya menobatkan 31 Ogos sebagai Hari Malapetaka untuk menilai kembali pensejarahan Tanah Melayu. Kita tidak perlu berselindung. Nakba di Palestin membolehkan tanah-tanah Palestin dirampas oleh kaum Zionis. Malapetaka di Tanah Melayu memperlihatkan ribuan hektar tanah rizab Melayu hilang dirampas oleh Zionis tempatan.

  Pelentong, Chu Badak, Tasek Utara, Berembang, Kerpan hanyalah beberapa nama tanah asal Melayu yang dilupus. Paling akhir tanah Keretapi Api Tanah Melayu di Singapura lupus. Dan yang akan datang ialah tanah Kampung Baru dan Kampung Banda Dalam.

  Malapetaka ini tidak berkesudahan. Lihat pula berapa ratus ribu anak semua bangsa menjadi mangsa ditahan tanpa bicara semenjak British mewujudkan akta ISA pada tahun 1948. Paling akhir kita melihat enam warga penyokong BERSIH ditahan tanpa bicara bawah Ordinan Darurat.

  Berapa ribu pula warga yang telah gugur dan mati dibunuh dalam tahanan? Pernah saya terdengar suara dari parlimen menyatakan lebih dari satu ribu orang telah gugur semenjak sepuluh tahun dahulu. Nama seperti Altantuya, Beng Hock, Kugan, Francis, Aminulrashid dan Sarbaini akan terus bertokok tambah. Malapetaka ini masih berterusan.

  Bulan Ogos kelihatan amat ironi untuk Tanah Melayu kerana 500 tahun lalu, pada 10 Ogos 1511 Portugis telah mendarat di Melaka. Pendaratan Portugis 500 tahun dahulu hanya akan dilihat sebagai satu titik dakwat hitam dalam sejarah Tanah Melayu berbanding dengan Malapetaka 31 Ogos.

  Untuk pembaca yang muda biar saya ditunjukan di sini bahawa Nakba di Palestin pada 14 Mei adalah hasil dari perancangan British. Manakala Malapetaka di Tanah Melayu pada 31 Ogos adalah juga hasil perancangan British. Nakba di Palestin berterusan hingga ke hari ini. Malapetaka di Tanah Melayu ini juga tidak akan reda-reda selagi gerombolan United Malay National Organisation tidak dihumbankan ke dalam tong sampah sejarah.(TT)  ----------------

  APA ITU NAKBA?

  Posted: 17 Jul 2016 02:00 AM PDT


  APA ITU 

  NAKBA?


  APA ITU

  MALAPETAKA?

  ----------

  SEJARAH BERULANG LAGI

  Posted: 17 Jul 2016 01:00 AM PDT

  BANGUN 

  MELAWAN

  rumah orang miskin
  selalu kena roboh
  anak muda mahsiswa
  selalu bangun membantu
  inilah tanda
  perlawanan bermula


  TELOK GONG 1967

  TASIK UTARA 1974


  CHU BADAK 2014

  Opah Wahidah Masuk UM Rabu malam - ini mengingati semual peristiwa Telok Gong 1967 apabila siswa UM bawa masuk Syarifah Mahani Hamid Tuah 1967

  -------------

  HASUT KAWAN KAWAN

  Posted: 17 Jul 2016 12:00 AM PDT

  GUA DOA DAN HASUT
  gua masih lagi menunggu mana2 ngo ngi atau apa2 pertubuhan yg menentang deklarasi rakyat utk terus melakukan perlawanan.bersih sudah, di parlimen pun sudah, DR pun sudah, so apa lu org punya next plan?tiap2 jumaat gua doakan agar najib rosmah diturunkan dari jawatan, gua doa agar najib rosmah cepat2 kembali kpd tuhan.gua juga sudah menhasut kwn2 yg ke mekah utk berdoa dgn doa yg sama.gua tak ikut doa tok imam, tok bilal.

  tiap2 lepas qunut subuh, doa tambah doa agar najib rosmah dimusnahkan allah kerana najib rosmah berbuat kezaliman yg amat jahat sehingga ulama2 pun bole dibeli.selagi gua hidup, gua akan terus doa agar tuhan memusnahkan najib rosmah.gua tak harapkan jais jakim kerana jais jakim tiada la keberanian utk berbuat demikian.

  bukan jais jakim je, malah grand mufti of mekah pun takut nak mendoakan kemusnahan israel.dulu morsi pernah doakan israel dimusnahkan allah, tetapi israel membalas dgn membocorkan pengetahuan mengenai dagangan rahsia israel egypt.begitu juga dgn on KENAPA MALAYSIA MACAM INI?
  Publish | Delete | Spam
  Anonymous
  on 7/16/16  ---------------

  SATU TRIK LAMA

  Posted: 16 Jul 2016 10:00 PM PDT


  INI TRIK LAMA

  BILA TAK POP

  BUAT TEATER
  Fethullah Gülen: Turkey coup may have been 'staged' by Erdoğan regime

  Fethullah Gülen, the reclusive cleric blamed by President Recep Tayyip Erdoğan for the failed coup in Turkey, believes the uprising by members of the country's military could have been "staged" by the government it aimed to overthrow.
  -----------

  LAGI LAWAK BANGANG

  Posted: 16 Jul 2016 09:00 PM PDT

  BINI ROSMAH

  BUAT LAWAK

  BANGANG
  NI BUKAN BOHONG !!!.. Malaysia satu2nya negara di dunia rakyatnya dah hampir TIADA LAGI YANG MISKIN..
  KORANG MESTI PERCAYA...
  Lps ni boleh la nak upgrade gaji2 menteri agama, gaji staf pejabat zakat, buat bangunan pencakar langit pejabat zakat mcm KLCC ker...
  YANG MISKIN DAH HAMPIR TAKDE.. Duit zakat pon makin BERBILION2 RINGGIT bertimbun2 banyaknya setiap tahun..
  -----------

  KENAPA MALAYSIA MACAM INI?

  Posted: 16 Jul 2016 08:00 PM PDT  MALAYSIA

  TERUS DIBAWAH

  KUASA  JAHAT

  NAJIB ROSMAH

  KERANA:

  YANG BOLEH 

  BERSUARA

  TAK BERSUARA

  YANG BOLEH

  BERGERAK

  TAK BERGERAK

  YANG BOLEH

  MELAKUKAN

  PERUBAHAN

  TAK BERBUAT

  APA APA

  KERANA ITU

  NAJIB  ROSMAH

  TERUS 

  BERKUASA
  ------------

  Kerabu Bersuara ®

  0
  sumber :-

  Kerabu Bersuara ®


  CATATAN DARI HATI PENUH CINTA.. (Serampang 2,3 mata)…

  Posted: 17 Jul 2016 04:17 AM PDT  CATATAN DARI HATI PENUH CINTA..
  (Serampang 2,3 mata)…

  Oleh : Dr. Nur Ilyani Mohamed Nawawi

  Terasa seperti mahu berkongsi berkenaan pengalaman sekitar hampir seminggu berada di Turki mewakili delegasi Malaysia ke Persidangan Wanita al- Aqsa pada baru-baru ini. Delegasi yang diketuai YB Mumtaz Md Nawi, EXCO Kerajaan Negeri Kelantan merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Demit. Ianya terpahat di dalam memori yang tidak dapat dilupakan. Saya berani katakan ianya merupakan musafir tarbiah bukan sekadar melancong, tetapi kerana Allah swt telah menerapkan ruh perjuangan ke dalam hati saya serta rombongan.

  KREDIT UNTUK BANGSA TURKI :

  Apabila disebut 'Turks' kita dapat merasakan suatu kelainan. Terasa seperti emosi mengalir bersama-sama darah perjuangan Sultan Muhammad al – Fateh. Ianya bersesuaian apabila menjadi tuan rumah kepada persidangan ini, kebanyakan ucapan dari wakil negara mereka berucap dalam Bahasa Turki. Mereka berbangga dengan bahasa mereka. Itu jati diri mereka. Saya tidak berminat untuk mengulas berkenaan politik Turki mutakhir ini, kerana sudah terdapat mereka yang arif mengulasnya.

  Dari sudut sosio-demografi, ada suatu perkara yang amat unik menarik perhatian saya. Kebanyakan lelaki-lelaki Turki tidak kira tua atau muda memegang erat tangan perempuan-perempuan atau pasangan mereka. Samada ianya ayah, suami ataupun anak. Pada mulanya saya sangkakan ianya hanya fenomena pasangan muda berkelakuan sebegitu, tetapi sangkaan tersebut meleset apabila terdapat anak-anak lelaki memegang erat tangan ibunya yang sudah berumur ketika berjalan menyusuri kaki lima. Mungkin inilah yang dikatakan proses asimilasi budaya barat dan timur yang berlaku di negara unik ini. Ianya suatu pemandangan yang menenangkan.

  SOSOK WANITA HEBAT :

  Bermusafir bersama-sama seorang EXCO Kerajaan Negeri wanita ini telah memberikan saya suatu sudut pandang yang baru terhadap kehidupan, perjuangan serta kerjaya. Selesa dengan hanya dipanggil 'Kak Taz' sahaja, beliau tidak lokek berkongsi ilmu kepada kami. Apa yang paling membuatkan saya berasa kagum ialah apabila beliau sanggup membawa suaminya yang kurang upaya (ditimpa strok) ke mana-mana sahaja persidangan antarabangsa. Saya melihat sendiri dengan mata kepala saya bagaimana seorang wanita solehah ini sanggup memapah suaminya ketika bangun dari kerusi roda, ketika menaiki "flight", menguruskan keperluan suami, dan ketika mengajar suaminya terapi berjalan. Sambil itu beliau memikirkan ucapan di dalam persidangan nanti.

  "Kak Taz tenang bila bawa Abang Man bersama-sama. Kalau jadi apa-apa Kak Taz ada disamping dia, Kak Taz tak akan menyesal, biarlah susah senang bersama, boleh jadi terapi juga untuk Abang Man, biar dia gembira isteri ada di samping dia" ujar Kak Taz panjang lebar. Beliau sanggup mengeluarkan belanja sendiri untuk suaminya mengiringi ke setiap persidangan antarabangsa.

  Kebiasaan kita melihat wanita-wanita gugur dari medan perjuangan dengan alasan mahu menjaga anak-anak dan memberi tumpuan pada keluarga. Tidak pada sosok ini. Beliau memilih untuk menjaga suami dan anak-anak pada puncak kerjaya dan perjuangannya. Dari manakah beliau punya kekuatan sedemikian? Saya pulangkan kembali persoalan ini untuk anda semua fikirkan.

  Beliaulah juga dengan bersemangat mahu memperkenalkan inovasi MamaPride kepada dunia.
  "Kak Taz rasa MamaPride boleh pergi jauh. Kita sepatutnya menjadi 'pioneer' dunia islam terutama sekali dalam isu menjaga maruah ummat islam khususnya wanita muslim"

  "MamaPride sudah menjadi fardhu 'ain bagi Kak Taz!", Ujarnya dengan bersemangat.

  Saya juga melihat sendiri bagaimana professional dan cekapnya Yb Mumtaz dan pegawai-pegawainya melaksanakan tugas. Sememangnya terdapat kekurangan sedikit sebanyak, akan tetapi perkara yang menjadi pemerhatian saya, beliau & pegawai sedaya upaya berusaha berjimat cermat dalam membelanjakan dana peruntukan kerajaan negeri. Jika sikap professional dan amanah sebeginilah saya tidak hairan apabila 13 daripada 18 jabatan serta Agensi Kerajaan Negeri telah diberi penarafan 5 Bintang bagi kategori Akauntabiliti Kewangan bagi tahun 2015 oleh Ketua Audit Negara. Tambah membanggakan, pengurusan Kerajaan Negeri turut diiktiraf dan diberi penarafan 5 Bintang bagi indeks SSR Agensi Sektor Awam tahun 2015/2016 oleh Ketua Setiausaha Negara dan Penarafan 5 Bintang dalam Petunjuk Prestasi Utama (KPI) HRMIS 2015 oleh Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia. Selain mendapat penarafan 5 Bintang iaitu penarafan tertinggi, Kerajaan Negeri turut menerima Sijil Audit Bersih Penyata Kewangan Kerajaan Negeri seperti tahun-tahun sebelumnya. AlhamdulilLAH.

  BAGAIMANA PULA SOLIDARITI DI MALAYSIA?

  Di saat kita semua bersolidariti untuk Turki, apakah kita telah mengambil sikap yang adil dan saksama dalam menilai prestasi kerajaan di bawah satu-satunya panji Parti Islam di negara kita ini? Maka apabila ada ura-ura dari sesetengah pihak mahu menukarkan kerajaan negeri saya terasa malu sendiri. Di saat apabila sampainya delegasi Malaysia dari Negeri Kelantan, mereka menyambut kami dengan begitu meriah dan penuh takzim kerana, merasa takjub dengan prestasi pemerintahan PAS di Kelantan yang menjangkau 27 tahun dengan cemerlang 'despite' layanan anak tiri yang diberikan.

  Oleh itu, wahai saudara-saudaraku, berhati-hatilah apabila bertemu dengan permainan persepsi. Boleh jadi berita yang disampaikan hanya sebelah pihak dan kita terus bersikap tidak adil dalam menilai.

  يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ ۖ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَىٰ أَلَّا تَعْدِلُوا ۚ اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَىٰ ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

  (Hai orang-orang yang beriman hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) karena Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah, karena adil itu lebih dekat kepada takwa. Dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.)
  (Surah al-Maidah ayat :8)

  Akhir kata,
  Long long last glory for Kelantan State & Turkey!
  Allah memelihara Kelantan & Turki. Bendera pun dah dekat-dekat sama. Hehehe.

  #MamaPrideNo1Dunia #PrayForTurkey #MamaPride

  Pidato Erdoğan di hadapan ribuan rakyat Turki selepas merayakan kejayaan mempertahankan demokrasi Turki dari rampasan kuasa tentera

  Posted: 16 Jul 2016 04:28 PM PDT  Pidato Erdoğan di hadapan ribuan rakyat Turki selepas merayakan kejayaan mempertahankan demokrasi Turki dari rampasan kuasa tentera.

  "Saudara-saudariku, saya atas nama peribadi, atas nama bangsa ini, saya mengucapkan terima kasih atas aksi heroik yang kalian perlihatkan. Saudara-saudari tercinta, kita semua bersama dalam perjalanan suci ini."

  "Dalam perjalanan ini, ketundukan, penghambaan hanya ada kepada Allah. Mereka yang menghamba kepada hamba, menghamba kepada kepentingan, dengan menyusup ke dalam tubuh angkatan tentera kita yang bersih, lewat apa yang mereka lakukan pada pasca 17-25 Desember, lewat apa yang mereka lakukan (kudeta) malam tadi, mereka telah menampakkan diri mereka sebenarnya."

  "Malam tadi, mereka memperlihatkan keganasan dalam erti sebenrnya. Begitu rendahnya mereka ini, senjata, kereta kebal dan helikopter yang dibeli dengan hasil keringat rakyat, mereka halakan kepada rakyat. Pesawat F-16 terbang di langit ini, apa itu mereka beli dengan wang bapak mereka?" kecam Erdogan dengan keras.

  Erdogan juga menyebut kelompok kudeta ini adalah sekelompok kecil di dalam tubuh angkatan tentera. "Mereka tidak mengendalikan tentera, dan mereka tidak bisa dan tidak mampu melakukannya. Pemerintah yang dipilih rakyat saat ini masih dalam tugas."

  "Saya ingin kalian tahu ini. Selama nyawa ini di kandung badan, dengan kain kafan tersarung, tidak ada yang tidak bisa kita lakukan untuk berdiri kukuh melawan kelompok ini." kata Erdogan.

  Dalam kesempatan ini, Erdogan juga sampaikan pesannya ke Pennsylvania, kepada pimpinan kelompok yang dikenal dengan "parallel state":

  "Cukup pengkhianatan yang kamu lakukan terhadap bangsa ini, terhadap ummat ini. Kalau kamu tidak bersalah, ayuh balik ke negerimu. Kekuatanmu tidak akan cukup untuk menghancurkan negeri ini dari sebuah bilik." Serunya.

  DIALOG RAKYAT

  0
  sumber :-

  DIALOG RAKYAT


  IS dan masa depan Malaysia

  Posted: 16 Jul 2016 10:07 PM PDT

  FREE MALAYSIA TODAY


  Institusi pengajian tinggi, Kementerian Dalam Negeri, NGO dan ibu bapa perlu memainkan peranan bersama masyarakat untuk melindungi negara.

  Oleh Datuk Akhbar Satar


  Beberapa minggu lalu, serangan IS di Puchong mengubah landskap keselamatan di Malaysia. Sehingga minggu lalu, ramai rakyat Malaysia percaya serangan sedemikian tidak akan berlaku di negara ini kerana ancaman IS hanya berlaku di luar Malaysia.

  Bagi pasukan keselamatan dan perisikan, serangan ini merupakan satu kejutan. Sasaran ternyata bukan di pusat bandar atau tempat sesak dikunjungi warga asing, sebaliknya lokasi yang tidak dapat dibayangkan. Ini menunjukkan penyokong atau pengganas IS membaca dan mengecilkan sasaran mereka dengan baik
  .
  Paling teruk serangan itu dilancarkan pada bulan Ramadan yang suci dan aman apabila orang ramai tidak mengharapkan serangan sedemikian boleh berlaku.

  Sehubungan itu, IS secara rasminya mengisytiharkan perang terhadap Malaysia. Pasukan keselamatan dan perisikan boleh menjangkakan gelombangan seragangan di sini pada masa depan. Fatwa yang dikeluarkan IS di Syria menggesa penyokongnya dan pesimpati menyerang tempat-tempat seperti kelab malam kerana kelab sedemikian tidak menghormati kesucian bulan Ramadan. Tambahan, ia dinyatakan dalam Hadis 10 hari terakhir bulan Ramadan adalah paling berkat.

  Serangan di Movida adalah sasaran mudah dan cubaan pertama yang kurang berisiko dan usaha untuk pengganas berbanding tempat-tempat berkawalan keselamatan ketat seperti KLCC, Bukit Bintang atau Putrajaya.

  Usaha baik Cawangan Khas (Bahagian Counter Terrorism, E8) perlu dipuji. Selepas serangan itu, mereka dapat mengenal pasti suspek dengan maklumat terperinci. Ini mencerminkan dedikasi, komitmen dan kecekapan Polis Diraja Malaysia dalam menangani isu itu. Cara berkesan untuk membendung pengganas di Malaysia adalah memberi perhatian terhadap pengikut tempatan kerana mereka boleh menjangkakan lebih banyak serangan pengganas berbahaya pada masa depan.

  Seperti yang dilaporkan dalam media, kebanyakan pengganas IS adalah bekas penjenayah dan mereka yang mahu membersihkan dosa-dosa dengan melakukan tindakan jahat atas nama agama. Seterusnya ia adalah laluan melarikan diri bagi mendapatkan penebusan melalui penafsiran salah terhadap Jihad yang memberi mereka jalan pintas ke syurga.

  Ancaman keganasan tidak boleh dipandang ringan. Memang diakui, ia amat mencabar bagi PDRM untuk mengawal keselamatan di semua tempat, terutamanya di luar Kuala Lumpur. Tugas ini hampir mustahil dicapai.

  Oleh itu, institusi pengajian tinggi, Kementerian Dalam Negeri, NGO dan ibu bapa perlu memainkan peranan mereka bersama masyarakat untuk bekerja ke arah melindungi negara ini. Lagipun, kita semua pihak berkepentingan terhadap keamanan negara. Oleh itu, penting untuk kita bekerja bersama bagi melindungi dan memelihara aset berharga ini.

  Sementara itu, kerja-kerja perisikan perlu ditingkatkan. Pemantauan secara tetap di laman media sosial seperti Facebook adalah penting kerana Facebook adalah peralatan mereka untuk merekrut terutamanya menyasarkan generasi muda, pengguna utama media sosial. Dalam erti kata lain, kita perlu meningkatkan kemampuan dari segi "perisikan media sosial" dalam mengesan dan menghalang pengganas daripada mengancam sosial di negara ini.

  Sasaran IS sentiasa menumpukan tempat berorientasikan Barat. Serangan berinspirasikan Isis di Dhaka, Istabul, Baghdad dan Puchong dilihat sebagai satu anjakan strategi untuk menyerang negara-negara Islam.

  Pakar keganasan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Ahmad El-Muhammady menyatakan Malaysia dibangkitkan dua kali menerusi majalah bulanan dalam talian Isis ke-11, Dabiq: pertama kali berhubung pendirian negara ini terhadap Isis dan kali kedua apabila majalah disyorkan militan tempatan menyasarkan misi diplomatik di Malaysia.

  R Paneir Selvam, pensyarah dalam bidang keganasan dari Universiti HELP percaya dasar-dasar semasa Malaysia boleh menjadi konduit untuk IS melancarkan serangan kerana Malaysia berdepan masalah sosial dan ekonomi. Jika ini berlaku ia boleh melumpuhkan negara keseluruhan.

  Peranan proaktif jabatan agama atau agensi-agensi berkaitan lain dan usaha ini perlu dipertingkatkan supaya anak-anak muda, termasuk mereka yang belajar di madrasah tidak terpedaya dengan pengambilan ahli baru IS.

  Agensi berkaitan perlu dibantu untuk terus membendung serangan IS. Menjadi tanggungjawab rakyat Malaysia untuk melindungi kedaulatan negara ini daripada IS.

  Datuk Akhbar Satar adalah Presiden Transparency International (TI) Malaysia.

  Negara kekurangan 900 doktor pakar kecemasan

  Posted: 16 Jul 2016 10:07 PM PDT

   
  Diikutkan, setiap tahun lebih 200 pemohon akan menghantar pemohonan untuk belajar menjadi doktor pakar tetapi daripada jumlah itu, hanya 60 doktor yang akan dipilih.
   
   
  Dr Hilmi Yahaya


  ALOR SETAR: Negara masih kekurangan 900 doktor pakar kecemasan bagi tampung jumlah pesakit yang semakin bertambah, kata Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahya.

  Beliau berkata sehingga kini terdapat hanya 300 doktor pakar kecemasan di seluruh negara dan jumlah itu jauh lebih kecil berbanding jumlah pesakit yang perlu dirawat di hospital.

  "Kita sasarkan untuk melahirkan 900 doktor pakar kecemasan tetapi jumlah itu sukar dicapai dalam masa terdekat kerana setiap tahun hanya 60 doktor sahaja yang berjaya dipilih berikutan jumlah kuota yang sedikit," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Heart Wars First Malaysia Mass Costume CPR di Aman Central, hari ini.

  Masalah itu kata Hilmi, disebabkan setakat ini hanya tiga buah universiti iaitu Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Malaya (UM) dan Univeristi Kebangsaan Malaysia (UKM) yang menawarkan kursus dalam bidang tersebut.

  "Jika diikutkan, setiap tahun lebih 200 pemohon akan menghantar pemohonan untuk belajar menjadi doktor pakar tetapi daripada jumlah itu, hanya 60 doktor yang akan dipilih," katanya.

  "Saya berharap lebih banyak universiti-universiti negara dapat mewujudkan kursus yang bertepatan bagi membolehkan kita mencapai sasaran melahirkan 900 doktor pakar kecemasan dalam masa yang lebih cepat," katanya.

  Dalam perkembangan lain, beliau berkata kementeriannya menyokong sekiranya Kementerian Pendidikan ingin mewajibkan pelajar untuk mendapatkan suntikan vaksin bagi mengelakkan daripada dijangkiti penyakit atau wabak yang berbahaya.

  "Sehingga kini tiada undang-undang yang mewajibkan ibu bapa untuk memberikan suntikan imunisasi kepada anak-anak, namun sekiranya pihak Kementerian Pendidikan mengambil langkah untuk mewajibkan suntikan vaksin tersebut, kita sentiasa menyokong usaha mereka," katanya.

  Terdahulu, Hilmi ketika merasmikan program tersebut berharap lebih ramai masyarakat dapat mempelajari cara untuk memberi bantuan pernafasan (CPR) bagi membantu pesakit yang dalam kesusahan.

  "Kita dapat menyelamatkan nyawa orang lain sekiranya kita mempunyai ilmu berkaitan memberi bantuan CPR yang betul dan usaha menyampaikan ilmu CPR perlu diteruskan dan disampaikan kepada pelajar-pelajar seawal sekolah rendah lagi," katanya.

  Pada program hari ini, seramai 500 peserta telah menyertai cara memberi bantuan CPR dengan memakai kostum watak adiwira seperti Batman, Superman, dan Star Wars.

  Program yang buat julung kali diadakan di Malaysia itu berjaya dimasukkan ke dalam The Malaysia Book of Records.

  Tiga bulan telah berlalu, apa khabar siasatan laporan PAC, soal Kit Siang

  Posted: 16 Jul 2016 09:54 PM PDT

  lim kit siang
  Roketkini.com


  KUALA LUMPUR: DAP mempersoal sikap terkial-kial Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar dalam mengesahkan kesahihan maklumat yang dipercayai sebagai laporan Ketua Audit Negara berhubung 1Malaysia Development Berhad (1MDB) seperti yang didedahkan Sarawak Report.

  Khalid seperti yang dilaporkan media pada Sabtu lalu berjanji akan merujuk Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambirin Buang bagi mengesahkan kesahihan laporan berkenaan yang kini dikategorikan sebagai rahsia kerajaan.

  Sedangkan, pada Mac lalu, Khalid telah mengumumkan bahawa siasatan secara terperinci akan dilaksanakan oleh kumpulan penyiasat yang diketuai oleh beliau sendiri bagi meneliti dan menyiasat laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) berhubung 1MDB.

  Persoalan ini dilontarkan Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang memandangkan laporan PAC bergantung penuh kepada laporan yang diserahkan Ketua Audit Negara.

  "Justeru, bagaimana harus Ketua Polis Negara menjelaskan kegagalan pihaknya untuk mempunyai salinan laporan Ketua Audit berhubung 1MDB setelah lebih dari tiga bulan siasatan dilakukan terhadap laporan PAC?"

  "Seminggu telah berlalu, sudahkah Khalid mengesahkan daripada Ambrin sama ada laporan AG berkaitan 1MDB berkenaan adalah laporan yang sahih, lebih-lebih lagi laporan AG berkenaan telah pun di disiarkan oleh Sarawak Report di dalam laman webnya.

  "Mengapa polis tidak mempunyai salinan laporan AG berkaitan 1MDB untuk membolehkan polis sendiri mengesahkan kesahihan laporan yang didedahkan Sarawak Report berkenaan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

  Semalam, Sarawak Report mendedahkan laporan penuh apa yang didakwa sebagai laporan Ketua Audit berhubung syarikat sarat hutang milik penuh Kementerian Kewangan tersebut.

  Bagaimanapun, laporan itu tidak dapat didedahkan kerana diklasifikasikan rahsia mengikut Akta Rahsia Rasmi (OSA).

  Dalam pada itu, Kit Siang turut berteka-teki dengan keengganan polis mengambil sebarang tindakan terhadap bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Shahrol Azral Ibrahim Halmi berikutan tuduhan "penyelewengan, pengubahan wang haram dan kesalahan rasuah" yang dipercayai akan mengheret sama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

  Sebelum ia dihapuskan, Artikel 117 dalam Memorandum dan Artikel Persatuan (M&A) 1MDB menetapkan bahawa Perdana Menteri merupakan pihak terpenting dalam meluluskan segala dokumen berkaitan 1MDB.
  Justeru, segala kegagalan 1MDB tertakluk kepada kuasa yang dimilik Najib, walaupun beliau menafikannya. – Roketkini.com

  Nancy Shukri ‘turun pangkat’ tamparan hebat buat BN Sarawak

  Posted: 16 Jul 2016 09:52 PM PDT

  teresa_nancyturunpangkat

  Roketkini.com
   

  KUALA LUMPUR: Putrajaya berhutang penjelasan kepada orang ramai, terutama rakyat Sarawak berhubung pemindahan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Shukri yang berasal dari Bumi Kenyalang kepada portfolio yang kurang penting.

  Terkejut dengan keputusan kerajaan itu, Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok berkata ia jelas menunjukkan bahawa Nancy telah 'diturunkan pangkat' kerana sejak kebelakangan ini, beliau tampak enggan mengikut aliran politik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

  "Bukankah 'penurunan pangkat' Nancy ini satu tamparan hebat buat menteri-menteri Sarawak?

  "Malah, ia juga satu penghinaan kepada PBB (Parti Pesaka Bumiputera Bersatu) selepas kemenangan besar BN Sarawak yang diketuai oleh Presiden PBB, Tan Sri Adenan Satem dalam pilihanraya negeri yang lalu," ujarnya dalam satu kenyataan.

  Menurut Naib Pengerusi DAP itu, apa yang berlaku kepada Nancy membuktikan bahawa kerajaan Barisan Nasional di peringkat pusat tidak menghargai usaha keras PBB dalam pilihanraya baru-baru ini.

  "Penyerahan lebih kuasa autonomi kepada BN Sarawak yang dijanjikan hanyalah satu sandiwara dan tidak mungkin menjadi kenyataan.

  "Hal yang terjadi kepada Nancy itu adalah bukti rakyat Sarawak tidak akan dapat melihat apa-apa perubahan ketara," katanya.

  Semalam, Putrajaya mengumumkan jawatan menteri Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU) yang dipegang Nancy sebelum ini diserahkan kepada Datuk Seri Azalina Othman Said yang juga merupakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

  Nancy pula ditugaskan menyelia Agensi Inovasi Malaysia, Kumpulan Industri Kerajaan Bagi Teknologi Tinggi Malaysia (MIGHT) dan Agensi Nuklear Malaysia.

  Semasa rombakan kabinet pada 27 Jun lalu, Najib Razak memaklumkan bahawa akan berlaku perubahan portfolio untuk menteri-menteri di Jabatan Perdana Menteri.

  Walau bagaimanapun, Azalina masih bertanggungjawab bagi hal ehwal Parlimen. – Roketkini.com


  Mahathir nafi anjur rumah terbuka 24 Julai

  Posted: 16 Jul 2016 09:46 PM PDT

   MALAYSIA DATELINE
   
   
  Mahathir nafi anjur rumah terbuka 24 Julai ini. Gambar Tun Dr Mahathir di rumah terbukanya 2012 lalu.Mahathir nafi anjur rumah terbuka 24 Julai ini. Gambar Tun Dr Mahathir di rumah terbukanya 2012 lalu.


  Tun Dr Mahathir Mohamad menafikan beliau akan mengadakan majlis rumah terbuka 24 Julai minggu depan sebagaimana yang disebarkan oleh media sosial.

  Menurut firma guaman Tetuan Syed Iskandar Syed Jaafar, pihaknya diarahkan untuk membuat penafian mengenai majlis tersebut.

  "Adalah dengan ini yang firma kami di arahkan pejabat YA Bhg Tun Dr Mahathir Mohamad untuk memaklumkan bahawa tiada sebarang rumah terbuka oleh YA Bhg Tun Dr Mahathir Mohamad akan di anjurkan pada tarikh 24hb Julai 2016 dan semua pihak di minta mengambil maklum.

  "Makluman ini ialah untuk mengelakkan sebarang kekeliruan serta kesulitan yang mungkin berlaku jika berita ini diterima sebagai benar," kata kenyataan itu.

  PKR belum buat keputusan sertai pakatan baharu

  Posted: 16 Jul 2016 09:25 PM PDT

  ANTARAPOS.COM


  Post Pic
   
   
  BUKIT MERTAJAM: PKR belum membuat keputusan berhubung kerjasama dengan cadangan parti baharu pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad. 
   
  Presidennya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, berkata PKR juga belum mengadakan perbincangan serius mengenai pelawaan bekas Perdana Menteri membentuk pakatan pembangkang baharu. 
   
  "Setakat ini, kita hanya ambil pendekatan tunggu dan lihat dulu. Kita hendak tahu juga siapa pemimpin parti baharu itu, kerana apa yang difahamkan, Tun (Dr Mahathir) tidak mahu jadi presidennya. 
   
  "Kita juga perlu menilai apa matlamat parti baharu itu. Kalau ada persamaan, mungkin kita boleh kerjasama," katanya pada Majlis Rumah Terbuka Parlimen Permatang Pauh di Dataran Rakyat di sini, hari ini. 
   
  Beliau mengulas pembentukan pakatan baharu dan cadangan penubuhan parti politik baharu, yang diumumkan Dr Mahathir, Khamis lalu.
   
   

  Umno yakin penyokong parti bijak buat pilihan

  Posted: 16 Jul 2016 09:15 PM PDT

  Oleh Muhammad Asyraf Azlan
  Post Pic
   
   
  SHAH ALAM: Umno tidak menafikan bekas pemimpinnya yang sudah meninggalkan parti mempunyai sokongan yang kuat di kawasan masing-masing.
   
  Namun menurut Ahli Parlimen Kota Tinggi Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid, sokongan kuat itu hanya ada ketika mereka mempunyai jawatan di dalam Umno.
   
  Malah beliau yakin penyokong pemimpin tersebut pasti akan membuat pertimbangan untuk terus setia bersama Umno.
   
  "Memang setiap pemimpin Umno itu ada pengikut cuma ada pengikut yang menyokong sewaktu jawatan dalam Umno tapi bila sudah hilang jawatan seperti Umno bila sesiapa jadi pemimpin kita sokong seperti yang terjadi juga pada Tun M.
   
  "Bila tidak jadi presiden kita tidak semestinya ikut dia dan itu adalah setiakawan Umno dan dalam Umno kita setia pada parti dan bila setia pada parti kita akan setia pimpinan yang kita lantik sendiri.
   
  "Tan Sri Muhyiddin dia Ketua Umno Bahagian Pagoh, Datuk Seri Syafie Apdal, Ketua Bahagia Umno di Semporna Sabah memang lumrah mereka mesti ada pengikut dan penyokong setia tapi dalam jangka masa ini ahli-ahli ini akan berfikir dan membuat pertimbangan," katanya ketika dihubungi Antarapos.
   
  Beliau berkata demikian mengulas dakwaan bahawa bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad bakal menubuhkan parti baru yang terdiri ahlinya daripada bekas pemimpin Umno.
   
  Antaranya bekas pemimpin Umno yang terlibat adalah, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Mukhriz Mahathir serta Datuk Seri Syafie Apdal.
   
  Tun Mahathir sebelum ini menyatakan hasratnya untuk menubuhkan sebuah parti baru yang akan bekerjasama dengan semua pihak termasuk Pakatan Harapan, PAS dan pertubuhan masyarakat sivil untuk meneruskan perjuangan menyelamatkan Malaysia.
   
  Mengulas mengenai cadangan penubuhan parti baru itu, Ehsanuddin berkata parti yang tertubuh itu hanya kerana rasa tidak puas hati sesetengah pihak kepada kerajaan sekarang.
   
  Katanya, jika hanya ditubuhkan atas dasar tidak puas hati parti itu pasti tidak akan bertahan lama sepeti mana yang pernah berlaku sebelum ini.
   
  "Jadi bila ramai yang tidak puas hati tubuh parti baru namun bila parti baru itu telah digerakkan agenda tidak puas hati tidak boleh bertahan lama.
   
  "Seperti Umno ditubuhkan atas dasar perjuangan bukan tidak puas hati bagi membela nasib orang Melayu, nasib bangsa dan setelah berpuluh tahun Umno terbukti sebuah parti yang berkesan.
   
  "Akhirnya mereka ini juga akan kembali bertaut kepada Umno jadi bagi saya penubuhan parti ini tidak akan memberi kesan tetapi mungkin sementara sahaja ada kesan sedikit," ujarnya.
   
   

  Pemuda PAS kutuk rampasan kuasa, campur tangan asing di Turki

  Posted: 16 Jul 2016 06:52 AM PDT

  ANTARAPOS.COM


  Post Pic
   
   
  SHAH ALAM: Pemuda PAS menolak cubaan rampasan kuasa oleh pihak tentera di Turki yang bertujuan untuk merampas serta menggulingkan kerajaan yang dipilih oleh rakyat secara sah dalam pilihanraya.
   
  "DPPM mengutuk sekeras-kerasnya tindakan ini yang jelas bercanggah dengan nilai dan prinsip demokrasi serta merampas kebebasan rakyat Turki yang memilih kerajaan dengan telus dalam pilihanraya umum, menimbulkan kekacauan serta ketidakstabilan politik di dalam negara," kata Timbalan Ketua Pemudanya Muhammad Khalil Abd Hadi, dalam satu kenyataan media hari ini.
   
  Khalil turut memuji tindakan parti-parti pembangkang yang berdiri teguh dan bersatu hati menggagalkan cubaan rampasan kuasa ini dengan mengetepikan pertikaian sesama mereka demi kepentingan negara.
   
  "DPPM berharap semua pihak termasuk pemerintah, tentera, parti-parti politik dan kumpulan-kumpulan lain serta rakyat Turki sendiri mengambil pengajaran daripada episod cubaan rampasan kuasa ini dan terus berusaha membina Turki yang lebih demokratik dan meletakkan rakyat terbanyak sebagai kepentingan utama.
   
  "Semoga Turki lebih selamat dan umat Islam serta seluruh rakyat Turki bersatu hati mendepani sebarang cabaran," ujar beliau lagi.
   
   

  BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT