Nuffnang

Pengikut

Tukar Tiub

sumber :-

Tukar Tiub


JANJI SABAH - SALUT!

Posted: 17 Jul 2016 07:50 PM PDT

HIDUP 

SABAHLebih separuh Umno Sabah bakal ucap selamat tinggal

Sebanyak 13 Bahagian Umno Sabah akan membuat keputusan pada masa terdekat untuk meninggalkan parti itu selama-lamanya.
Ahli Jawatankuasa Umno Kota Belut, Joseph P Andau dalam pendedahannya itu berkata, Umno Sabah sedang kucar-kacir ekoran pemecatan Mohd Shafie Apdal sebagai Naib Presiden parti tersebut.
"Selebihnya (12 Bahagian Umno Sabah) adalah mereka orang kesetiaan Musa Aman (Pengerusi Umno Sabah juga Ketua Menteri Sabah) dan Najib Razak," ujarnya dalam satu kenyataan semalam.
Menurut Joesph, kewibawaan pemimpin seperti Shafie Apdal yang disifatkannya mewarisi karisma Allahyarham Ketua Menteri Sabah ketiga (1967 - 1975), Tun Datu Mustapha Datu Harun adalah sukar ditandingi.

KAH KAH KAH

APA JADI

DENGAN PLAN

NAJIB NAK BUAT

PILIHANRAYA

AWAL  SABAH?

KAH KAH KAH

SAJE TANYA

KERANA ENJOY

KAH KAH KAH

-------------

APA HUBUNGAN KWAP DENGAN MONGOLIA?

Posted: 17 Jul 2016 07:18 PM PDTAPA HUBUNGAN

KWAP KITA

DENGAN

MONGOLIA

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

--------------

LOJIK NOH OMAR

Posted: 17 Jul 2016 06:30 PM PDTNoh: Hina JAIS sama dengan menghina sultan S'gor
ANAK MUDA 

INI PIJAK

MUKA NAJIB

IKUT LOJIK

NOH OMAR

INI PIJAK

MUKA MENTERI

JADI BILA

NAK DAKWA

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

-------------

INI SUDAH BERAT

Posted: 17 Jul 2016 06:00 PM PDT

INI SUDAH

BERAT

AMAT AMAT

BERAT


Noh: Hina JAIS sama dengan menghina sultan S'gor

  Pengerusi Umno Selangor, Noh Omar mencabar PKR untuk mengambil tindakan terhadap naib presidennya, Darell Leiking kerana didakwa menghina institusi agama di negeri itu, yang sama dengan menghina sultan Selangor.
  Noh berkata kenyataan Leiking mempersoalkan khutbah di Selangor sama dengan mempersoalkan sultan Selangor, dengan menegaskan bahawa baginda bertanggungjawab dalam hal ehwal Islam di negeri itu.
  Oleh itu, beliau mencabar PKR, menteri besar ( Azmin Ali), dan presiden PKR (Dr Wan Azizah Wan Ismail) yang juga seorang ADUN di negeri ini untuk mengambil tindakan terhadap Leiking.
  APAKAH KALAU

  KITA KENTUT

  RAJA SAUDI

  ERTINYA KITA

  KENTUTKAN

  SEMUA RAJA2

  DALAM DUNIA

  SAJE TANYA 

  JANGAN MARAH  ------------

  PENCERAHAN MALAPETAKA BERMULA

  Posted: 17 Jul 2016 06:00 AM PDT
  NAKBA IALAH

  MALAPETKA

  NAKBA IALAH MALAPETKA

  Posted: 17 Jul 2016 05:00 AM PDT


  NAKBA

  MALAPETAKA


  Setiap 15 Mei, warga Palestin akan menyambut Nakba. Tarikh ini bukan disambut dengan pesta-pestaan. Tarikh Nakba ini - 15 Mei 1948 - adalah tarikh entiti yang dipanggil Israel dipacakkan ke atas bumi Arab. Justeru, pada tarikh ini warga Palestin di seluruh dunia akan mengingati kembali hari musibah ini.

  Semenjak 15 Mei 1948 warga Palestin berhadapan dengan segala macam kesengsaraan. Tanah mereka dirampas, rumah mereka diroboh. Mereka hilang harta benda, hak demokrasi dan kampung halaman. Rakyat Palestin diserang, dibunuh dan dihalau dari kampung halaman. Sesiapa yang berani melawan akan dipenjara.

  Nakba 15 Mei adalah Malapetaka untuk warga Palestin. Nakba 31 Ogos adalah Malapetaka untuk Semenajung Tanah Melayu. Nakba ialah Malapetaka.

  Saban tahun semenjak 31 Ogos 1957 Hari Malapetaka telah di rayakan di Tanah Melayu ini. Malapetaka yang menimpa warga Persekutuan Tanah Melayu ini tidak jauh bezanya dari yang sedang dialami oleh Nakba di Palestin.

  Untuk memahami kembali sejarah kelahiran Malapetaka ini, biar saya bawa kembali para pembaca kepada pensejarahan kelahiran hari Malapetaka ini. Hendaknya dapatlah kita semua memahami makna Malapetaka ini, yang dieja dengan huruf M besar ini.

  Awalnya, Perjanjian Anglo-Dutch 1824 telah memisahkan kepulauan Melayu kepada dua entiti - Semenanjung Tanah Melayu di bawah British dan Batavia di bawah Belanda. Pejanjian Anglo-Thai 1909 telah memisahkan pula lima wilayah Melayu - Pattani, Jala, Setul, Singgora dan Menara. Wilayah ini menjadi tanah jajahan Siam hinga ke hari ini. Pada tahun 1874, melalui Perjanjian Pangkor, kuasa kolonial Britsh telah memasukkan jarumnya untuk menjajah Semenanjung Tanah Melayu.

  Perjanjian Pangkor ini akhirnya membolehkan British menguasai seluruh Semenanjung Melayu. Akhirnya Tanah Melayu menjadi tanah jajahan British bawah jagaan England dan bukan lagi East India Company.

  Penjajah Barat datang untuk mencari harta kekayaan. Di Tanah Melayu British telah bertemu dengan bijih. British juga membuka ladang getah. Dua punca ekonomi ini menjadi begitu penting sekali untuk perkembangan ekonomi kolonial British.

  Setiakawan melawan penjajah

  Untuk terus melipat gandakan keuntungan, kaum penjajah British telah membuka bumi Melayu kepada pendatang baru dari Cina dan India. Mereka telah dibawa masuk sebagai tenaga buruh oleh kuasa kolonial British. Dengan kehadiran buruh Cina dan buruh India ini maka lanskap Tanah Melayu berubah untuk selama-lamanya.

  Dunia ini bergerak dengan hukum hakam alam. Hukum alam bergerak dan tidak berubah-ubah. Hukum ini menetapkan, di mana ada penindasan, di sana pasti akan ada penentangan. Hukum alam ini mula menapai dan mengampuh di Tanah Melayu. Hasilnya, Kesatuan Melayu Muda (KMM) ditubuh pada tahun 1938. Ini adalah gerakan politik paling awal yang menuntut kemerdekaan Tanah Melayu dari British.

  Pada ketika ini Parti Komunis Malaya (PKM) telah wujud di Singapura. PKM pada ketika itu sedang menyusun kaum buruh Cina di kota-kota seperti Singapura, Kuala Lumpur dan Pulau Pinang.

  Penentangan terhadap penjajah British dan kuasa modal penjajah ini telah melahirkan setiakawan diantara KMM dengan PKM. Ikatan setiakawan ini adalah kerjasama antara kaum tani Melayu dengan kaum buruh India dan Cina. Inilah bibit-bibit kelahiran negara bangsa.

  Kesampaian Jepun pada tahun 8 Ogos 1941 telah meruntuhkan empayar British. Dalam masa yang sama ikatan setiakawan bangsa-bangsa di Tanah Melayu untuk menuntut kemerdekaan telah diperkukuhkan. Perjungan bersenjata Tentera Rakyat Malaya Menentang Jepun atau Malayan People Anti Japanese Army telah memperkukuhkan lagi setiakawan bangsa-bangsa di Tanah Melayu.

  Apabila Jepun kalah perang pada bulan Ogos 1945 sekali lagi pentadbiran ketenteraan British masuk untuk mengambil alih pentabiran Tanah Melayu. Tetapi semuanya telah berubah. Tanah Melayu kini bukan lagi Tanah Melayu sebelum perang Jepun.

  Kini gerakan nasionalisma telah mengampuh dan laungan kemerdekaan kedengaran di sana sini. Telah wujud Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), Angkatan Pemuda Insaf (API), Angkatan Wanita Sedar ( AWAS). Semua ini adalah gerakan nasionalis kiri yang bangun berjuang untuk menghalau British dari Tanah Melayu.

  British secara licik dan terancang telah mewujudkan apa yang dipanggil hingga ke hari ini United Malay National Organisation. Ini adalah organisasi yang ditelur, yang dieram dan dinetaskan oleh penjajah British. Tarikh munculnya gerombolan United Malaya National Organisation pada tahun 1946 agak lewat. Ia muncul sebagai reaksi terhadap gerakan nasionalis Melayu kiri yang mahu menghalau British. Dari segi sejarah, cukup jelas bahawa gerombolan ini diwujudkan untuk menjadi tali barut dan budak suruhan British.


  Setiakawan antara bangsa-bangsa yang bangun menentang penjajah British telah melahir setiakawan yang baru. Perlembagaan Rakyat telah dilahirkan pada tahun 1947 oleh AMCJA-PUTERA. Ini adalah kerjasama setiakawan antara All Malayan Council Joint Action dengan organisasi massa Melayu bernama PUTERA.

  Semua bangsa dipanggil Melayu

  Perlembagaan Rakyat 1947 ini cukup penting dalam sejarah pembentukan negara bangsa. Dalam Perlembagaan Rakyat ini sesiapa sahaja yang lahir di Tanah Melayu akan dinobat sebagai Melayu. Ertinya anak semua bangsa yang lahir di Tanah Melayu adalah Melayu. Ini adalah garis politik kiri yang paling radikal. Garis politik ini dan setiakawan anak semua bangsa telah mengoncang kekuatan kuasa kolonial British.

  Untuk menumpaskan agenda kelahiran negara Bangsa Melayu ini, secara licik British melalui gerombolan United Malay National Organisation telah melaungkan slogan "Hidup Melayu". Para pembaca yang budiman, perhatikan betul-betul slogan ini. Slogan ini bukan laungan untuk menghalau British tetapi untuk menunjukan bahawa orang Melayu kurang oksigen.

  Gerombolan United Malay National Organisation dengan kerjasama British telah memulakan dan menanamkan garis politik Melayu-Melayu, China-China dan India-India. Maka lahirlah PERIKATAN. Politik perkauman ini amat baik untuk British. Ini adalah dasar pecah dan perintah. Dalam pertubuhan PERIKATAN masih lagi Melayu, Cina dan India. Berbanding dengan AMCAJA-PUTERA, badan ini adalah gabungan anak semua bangsa yang memanggil diri mereka Melayu.

  Projek Perlembagaan Rakyat 1947 telah digagalkan British. Akhirnya, pada 20 Jun 1948 pecahlah perang kolonial menentang British. Perang kolonial kali ini telah disertai oleh API, AWAS, Hisbul Musliminin, Malayan Democratic Union, PKM, KMM, PKMM dan ratusan patriot dan nasionalis anak semua bangsa. Mereka mengangkat senjata untuk menghalau British dari Tanah Melayu.

  Saya harap hingga ke tahap ini para pembaca telah dapat memahami pejalanan sejarah Tanah Melayu. Saya harap para pembaca telah dapat memahami dari mana munculnya gerombolan United Malay National Organisation, Malayan Chinese Association dan Malayan Indian Congress. Kesemua badan-badan ini adalah boneka British. Dari namanya kita telah tahu bahawa badan-badan ini dibentuk dan ditaja oleh penjajah British.

  Mari kita lihat apakah yang telah dibuat oleh United Malaya National Organisation apabila rakyat Tanah Melayu pada thun 1948 bangun mengangkat senjata melawan British. Apa agaknya yang telah dilakukan oleh United Malay National Organisation? Sejarah membuktikan bahawa mereka bukan bangun menentang British tetapi bangun berjuang menentang orang yang menentang British.

  Jjika tidak percaya apa yang saya tulis ini, sila bersabar. Pada bulan Ogos ini nanti, media milik United Malay National Organisation akan membuka kisah-kisah bodoh di mana puak-puak gerombolan tanpa segan dan malu akan membuktikan bahawa mereka dengan bangga telah menjadi suruhan British. Mereka akan mendabik dada mengatakan bagaimana mereka berjuang menentang komunis. Walhal, gerila parti komunis ketika itu sedang melawan British.


  Ketika Shamsiah Fakeh, Abdullah Sidi, Rashid Maydin, Chin Peng bangun mengangkat senjata, apa yang dilakukan oleh United Malaya National Organisation?

  Tidak berkesudahan

  Sejarah jelas membuktikan gerombolan United Malay National Organisation telah bersubahat dengan British untuk menumpaskan gerakan bersenjata melawan British ini.

  Ketika anak semua bangsa bangun melawan British untuk mencapai kemerdekaan, gerombolan United Malaya National Organisation bangun berjuang melawan orang yang berjuang untuk merdeka.

  Justeru, sebagai balasan menjadi budak suruhan yang setia, pada 31 Ogos 1957 penjajah British telah mengagihkan pentabiran Tanah Melayu kepada United Malay National Organisation. Tarikh 31 Ogos inilah yang menjadi Hari Malapetaka untuk Tanah Melayu. Tarikh ini adalah Nakba untuk anak semua bangsa di Tanah Melayu. Semenjak dari tarikh ini kita telah melihat satu demi satu musibah telah menimpa Tanah Melayu.

  Saya menobatkan 31 Ogos sebagai Hari Malapetaka untuk menilai kembali pensejarahan Tanah Melayu. Kita tidak perlu berselindung. Nakba di Palestin membolehkan tanah-tanah Palestin dirampas oleh kaum Zionis. Malapetaka di Tanah Melayu memperlihatkan ribuan hektar tanah rizab Melayu hilang dirampas oleh Zionis tempatan.

  Pelentong, Chu Badak, Tasek Utara, Berembang, Kerpan hanyalah beberapa nama tanah asal Melayu yang dilupus. Paling akhir tanah Keretapi Api Tanah Melayu di Singapura lupus. Dan yang akan datang ialah tanah Kampung Baru dan Kampung Banda Dalam.

  Malapetaka ini tidak berkesudahan. Lihat pula berapa ratus ribu anak semua bangsa menjadi mangsa ditahan tanpa bicara semenjak British mewujudkan akta ISA pada tahun 1948. Paling akhir kita melihat enam warga penyokong BERSIH ditahan tanpa bicara bawah Ordinan Darurat.

  Berapa ribu pula warga yang telah gugur dan mati dibunuh dalam tahanan? Pernah saya terdengar suara dari parlimen menyatakan lebih dari satu ribu orang telah gugur semenjak sepuluh tahun dahulu. Nama seperti Altantuya, Beng Hock, Kugan, Francis, Aminulrashid dan Sarbaini akan terus bertokok tambah. Malapetaka ini masih berterusan.

  Bulan Ogos kelihatan amat ironi untuk Tanah Melayu kerana 500 tahun lalu, pada 10 Ogos 1511 Portugis telah mendarat di Melaka. Pendaratan Portugis 500 tahun dahulu hanya akan dilihat sebagai satu titik dakwat hitam dalam sejarah Tanah Melayu berbanding dengan Malapetaka 31 Ogos.

  Untuk pembaca yang muda biar saya ditunjukan di sini bahawa Nakba di Palestin pada 14 Mei adalah hasil dari perancangan British. Manakala Malapetaka di Tanah Melayu pada 31 Ogos adalah juga hasil perancangan British. Nakba di Palestin berterusan hingga ke hari ini. Malapetaka di Tanah Melayu ini juga tidak akan reda-reda selagi gerombolan United Malay National Organisation tidak dihumbankan ke dalam tong sampah sejarah.(TT)  ----------------

  APA ITU NAKBA?

  Posted: 17 Jul 2016 02:00 AM PDT


  APA ITU 

  NAKBA?


  APA ITU

  MALAPETAKA?

  ----------

  SEJARAH BERULANG LAGI

  Posted: 17 Jul 2016 01:00 AM PDT

  BANGUN 

  MELAWAN

  rumah orang miskin
  selalu kena roboh
  anak muda mahsiswa
  selalu bangun membantu
  inilah tanda
  perlawanan bermula


  TELOK GONG 1967

  TASIK UTARA 1974


  CHU BADAK 2014

  Opah Wahidah Masuk UM Rabu malam - ini mengingati semual peristiwa Telok Gong 1967 apabila siswa UM bawa masuk Syarifah Mahani Hamid Tuah 1967

  -------------

  HASUT KAWAN KAWAN

  Posted: 17 Jul 2016 12:00 AM PDT

  GUA DOA DAN HASUT
  gua masih lagi menunggu mana2 ngo ngi atau apa2 pertubuhan yg menentang deklarasi rakyat utk terus melakukan perlawanan.bersih sudah, di parlimen pun sudah, DR pun sudah, so apa lu org punya next plan?tiap2 jumaat gua doakan agar najib rosmah diturunkan dari jawatan, gua doa agar najib rosmah cepat2 kembali kpd tuhan.gua juga sudah menhasut kwn2 yg ke mekah utk berdoa dgn doa yg sama.gua tak ikut doa tok imam, tok bilal.

  tiap2 lepas qunut subuh, doa tambah doa agar najib rosmah dimusnahkan allah kerana najib rosmah berbuat kezaliman yg amat jahat sehingga ulama2 pun bole dibeli.selagi gua hidup, gua akan terus doa agar tuhan memusnahkan najib rosmah.gua tak harapkan jais jakim kerana jais jakim tiada la keberanian utk berbuat demikian.

  bukan jais jakim je, malah grand mufti of mekah pun takut nak mendoakan kemusnahan israel.dulu morsi pernah doakan israel dimusnahkan allah, tetapi israel membalas dgn membocorkan pengetahuan mengenai dagangan rahsia israel egypt.begitu juga dgn on KENAPA MALAYSIA MACAM INI?
  Publish | Delete | Spam
  Anonymous
  on 7/16/16  ---------------

  SATU TRIK LAMA

  Posted: 16 Jul 2016 10:00 PM PDT


  INI TRIK LAMA

  BILA TAK POP

  BUAT TEATER
  Fethullah Gülen: Turkey coup may have been 'staged' by Erdoğan regime

  Fethullah Gülen, the reclusive cleric blamed by President Recep Tayyip Erdoğan for the failed coup in Turkey, believes the uprising by members of the country's military could have been "staged" by the government it aimed to overthrow.
  -----------

  LAGI LAWAK BANGANG

  Posted: 16 Jul 2016 09:00 PM PDT

  BINI ROSMAH

  BUAT LAWAK

  BANGANG
  NI BUKAN BOHONG !!!.. Malaysia satu2nya negara di dunia rakyatnya dah hampir TIADA LAGI YANG MISKIN..
  KORANG MESTI PERCAYA...
  Lps ni boleh la nak upgrade gaji2 menteri agama, gaji staf pejabat zakat, buat bangunan pencakar langit pejabat zakat mcm KLCC ker...
  YANG MISKIN DAH HAMPIR TAKDE.. Duit zakat pon makin BERBILION2 RINGGIT bertimbun2 banyaknya setiap tahun..
  -----------

  KENAPA MALAYSIA MACAM INI?

  Posted: 16 Jul 2016 08:00 PM PDT  MALAYSIA

  TERUS DIBAWAH

  KUASA  JAHAT

  NAJIB ROSMAH

  KERANA:

  YANG BOLEH 

  BERSUARA

  TAK BERSUARA

  YANG BOLEH

  BERGERAK

  TAK BERGERAK

  YANG BOLEH

  MELAKUKAN

  PERUBAHAN

  TAK BERBUAT

  APA APA

  KERANA ITU

  NAJIB  ROSMAH

  TERUS 

  BERKUASA
  ------------

  Comments (0)

  BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT