Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


JANGKAAN PILIHANRAYA MEMIHAK KEPADA PAKATAN HARAPAN

Posted: 12 Jun 2016 02:07 AM PDT
Tan Hashim - Maklumat yang di beri berdasarkan kajian.


JANGAAN 75% KELUAR MENGUNDI

1.*Jangkaan keputusan PRK Sg. Besar:
BN 10,850 undi (35%)
PAS 6,500 undi (20%)
AMANAH 15,000 undi (45%)

2. *Jangkaan keputusan PRK Kuala Kangsar:
BN 8,510 undi (34%)
PAS 5,150 undi (20%)
AMANAH 11,710 undi (46%)


* Peratus keluar mengundi: 75%

KESIMPULAN:

1.  Isu kecurian 1MDB oleh jho low-najib-rosmah mempengaruhi pengundi-pengundi untuk menolak BN. Usaha untuk mengalih perhatian pengundi-pengundi dari isu kecurian 1MDB dengan isu hudud nyata tidak berjaya.

2. Pendedahan Rafizi mengenai tindak tanduk Rosmah- isu bawa bag.

3. Pas Hadi- Pendedahan dan perpecahan dalaman PAS antara pemakan dedak dan juga pejuang harum manis.

4. PAS kurang isu yang dibawa seolah -olah menjadi bisu dengan isu Hudud yang kini telah dibisukan oleh Umno juga isu semasa yang tidak dapat di bongkar kerana kekurangan fakta dan tidak tahu isu.

5. Golongan Muda tidak lagi menyertai Umno terutamanya yang berpelajaran dan yang menganggur dan tiada pekerjaan akan menyokong Umno/bn.Boleh dibeli dengan dedak.kawasan .pedalaman tidak tahu isu.

6. Penyokong buta tuli Pas  dan juga Penyokong buta tuli Umno...diakui sebagai pendokong totok parti masing masing.

7. Faktor sokongan kaum Tionghua seramai 31% dan juga 33% di kedua dua PRK sebagai penyumbang besar kerana mereka tidak menyukai cara pendekatan PASHADI berbeza antara Ustaz Fadzil Nor dan Juga TOk guru Nik Aziz semasa dalam pakatan Rakyat...

8. Peranan Mahathir walau dianggap sedikit, namun tetap menyumbang kepada ketidak puasan penyokong Umno, terutamanya di Kuala Kangsar..kerana faktor calon.

9. Strategi Umno di Kuala Kangsar ialah ingin memenangkan Pas jika PKR bertanding...namun tersilap di Kuala Kangsar apabila PH memberi lalauan kepada Amanah melalui anak tempatan. Begitu  juga di Sg Besar apabila meletakkan seorang Ustaz yang dikenali.

10..PH perlu dekati pengundi muda dan atas pagar dari semua kaum...risalah, makluma tterkini,UMNO tertekan dengan Najib Rosmah...PAS tiada isu kerana isu sekitar memperjuangkan hudud yang tidak menjadi..maka PH perlu dedahkan isu semasa dalam strategi menentang PAS dan Umno/Bn.

Gandingan Umno-Pas selamatkan kerajaan BN, akui bekas Ketua Hakim Negara

Posted: 12 Jun 2016 12:53 AM PDT


Tun Abdul Hamid MohamadTun Abdul Hamid Mohamad
Selepas Ketua Pemuda Pas, Nik Abduh Nik Abdul Aziz mengakui berazam untuk bersatu dengan Umno, bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad terang-terang menyatakan kerjasama Umno-Pas adalah bagi menyelamatkan Kerajaan Persekutuan BN.
Dalam artikelnya di Berita Harian Ahad hari ini, Hamid berkata, bentuk kerjasama itu boleh dibincangkan dan cara lebih mudah ialah Umno dan Pas bertanding seperti biasa pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) nanti.
"Kemungkinan kerajaan Persekutuan BN akan kalah pada PRU14 adalah amat serius. Kerajaan Persekutuan diterajui Umno, tidak dapat tidak hendaklah dipertahankan. Kita sedang berusaha kuat untuk memastikan kerajaan itu tidak tumbang.
"Jika nampak Kerajaan Persekutuan BN akan tumbang, Pas segera sertai kerajaan BN," jelasnya.
Menurut Hamid, 74, langkah sama juga lagi baik dilaksanakan di peringkat negeri untuk menggagalkan DAP, PKR dan Amanah menubuhkan kerajaan.
Ujarnya, harapan Pas untuk menguatkuasakan hukuman hudud akan berkubur kerana DAP menjadi parti yang dominan jika pembangkang berjaya menubuhkan Kerajaan Persekutuan selepas PRU14.
Dalam artikel penuh di halaman 12 akhbar itu juga, Hamid berkata, hak dan kedudukan Islam dan orang Melayu serta anak negeri Sabah dan Sarawak akan terhakis jika pembangkang dapat menumbangkan BN pada PRU14.
"Orang bukan Melayu terutama sekali orang Cina sokong pembangkang kerana mereka mahu lebih daripada apa yang diperoleh melalui MCA dan Gerakan.
"Dari mana 'yang lebih' itu akan datang jika tidak daripada orang Melayu/Islam? Harapan Pas laksana hudud (jika itulah matlamat Pas) akan terkubur," jelasnya.
Peluang terbaik Pas
Menurut Hamid, Pas mempunyai peluang terbaik menyertai Kerajaan Persekutuan untuk mencapai lebih banyak cita-cita parti yang kini diterajui Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu.
"Pas boleh kekal sebagai Pas dan terus memerintah Kelantan jika pengundi Kelantan menghendaki demikian," jelasnya.
Selain kerjasama Umno dengan Pas, katanya, Perkasa juga harus bersama-sama dalam kesepakatan tersebut.
"Perkasa tidak boleh harap mencapai hasrat (itu pun tidak jelas) secara bersendirian. Sebaliknya, ia mungkin menyebabkan perpecahan orang Melayu lebih serius," ujarnya.
Artikel Hamid yang merupakan ulasan Resolusi Multaqa Perpaduan Ummah, 18 Mei lalu itu turut menyentuh kedudukan PKR dan Amanah.
"Saya tidak kata kita patut pinggirkan PKR dan Parti Amanah Negara. Cuma usaha kita (penyatuan Melayu) akan jadi lebih sukar jika kita hendak bawa mereka bersama untuk bersatu atau bekerjasama," katanya.
Tekanan untuk perpaduan Melayu, ujar bekas Ketua Hakim Negara ke-12 itu lagi, harus diberi kepada Umno dan Pas terlebih dahulu, diikuti Perkasa.

PAS Makan Dedak Najib, Kata Mahathir

Posted: 12 Jun 2016 12:49 AM PDTUNDI PAS = UNDI UMNO?


Kebenaran kini semakin terbuka dan ditunjukkan di depan mata. Di sebalik mereka mengata mengundi Amanah sama dengan mengundi DAP, akhirnya kedudukan sebenar PAS didedahkan oleh pimpinannya sendiri.


Maka, sukar dinafikan lagi bahawa mengundi Pas sama dengan mengundi UMNO. Mengundi Pas juga tidak lain hanya untuk memanjangkan lagi hayat UMNO.

Sementara Najib terus digelumangi dengan skandal 1MDB dan wang beribu-ribu juta dalam akaun peribadinya sehingga persepsi umum mengatakan mengundi UMNO sama seperti merestui Jho Low, Pas menzahirkan dirinya ke arah yang sama.

Bermakna kini, Pas dan UMNO sudah tidak berbeza lagi. (SH 11/06/2016).

Tun Mahathir bercerita pertemuannya dengan DS Hadi

Posted: 12 Jun 2016 12:46 AM PDT


Tun Dr. Mahathir Mohamad mengejutkan hadirin di Kuala Kangsar apabila menceritakan beliau telah bersemuka dengan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk menjelaskan skandal kewangan negara yang melibatkan wang negara berskala besar.
Tun Mahathir di Kuala KangsarTun Mahathir di Kuala Kangsar
"Saya sudah terang kepada Hadi (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) secara peribadi kesalahan Datuk Seri Najib Tun Razak, tetapi dia nampak dedak sekarang," demikian kata bekas Perdana Menteri itu seperti dilaporkan Sinar Harian.
Beliau mendakwa, pendirian Pas sekarang dibuat kerana parti itu tidak lagi mempunyai jumlah wakil rakyat yang ramai dan sokongan rakan pembangkang.
‎"Parti Pas tidak boleh jadi kerajaan apabila Pas dahulu keseorangan yang punyai bilangan wakil rakyat yang amat kecil, tetapi apabila dia (Pas) bersama Pakatan barulah bilangan wakil rakyat Pas meningkat tetapi kurang daripada rakan-rakan Pakatan maknanya Pas tidak mungkin boleh jadi kerajaan tidak usah cakap pasal nak tadbir.‎
"Pas sekarang sudah ketinggalan seorang satu parti sahaja, jadi Pas perlu sokongan daripada orang lain, dia nak pilih nak dapat sokongan Datuk Seri Najib," katanya dalam forum 1MDB dan Najib yang diadakan di restoran Chun Ji, Taman Suria Kuala Kangsar hari ini.‎
Namun ujarnya, beliau tidak pasti sama ada Abdul Hadi termakan dedak Najib buat masa ini.
"Jadi saya tidak pasti makan dedak atau tidak. Tetapi nak kata dia tidak tahu kesalahan najib itu tidak mungkin kerana saya sudah memberi penjelasan yang mendalam berkenaan kesalahan Najib.
"Berkenaan dia tunduk kepada kuasa asing, kes 1MDB dan sebagainya, semua ini membazirkan duit rakyat," katanya.
Mengulas lanjut, Mahathir berkata dalam pertemuan itu Abdul Hadi mengakui bahawa ada kebenaran yang telah dituturkannya itu.‎
"Inilah sebab perkara yang saya jelas kepada Hadi dan dia mengaku bahawa ada kebenaran.
"Tetapi akhirnya kerana dia sudah keseorangan, tidak ada kawan lagi dan sudah berpecah serta membenci Amanah, itu dia berjuang memihak kepada Najib. Perjuangan Pas ini adalah untuk membantu Najib," katanya.

Tun Mahathir tiba di Kuala Kangsar untuk kempen kalahkan calon 'Najib
Bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad tiba di program jelajah PRK untuk berkempen menjatuhkan 'calon Najib', kali ini di Kuala Kangsar. Semalam beliau menyeru pengundi supaya memilih calon Amanah di Sungai Besar. Berita lanjut menyusul...
Bekas Exco Kelantan yang kini dipecat Pas, Datuk Husam Musa muncul di majlis kempen PRK bersama Tun MahathirBekas Exco Kelantan yang kini dipecat Pas, Datuk Husam Musa muncul di majlis kempen PRK bersama Tun Mahathir
Orang ramai terus berasak-asak memasuki dewanOrang ramai terus berasak-asak memasuki dewan

HISHAM LAGI PELIK....

Posted: 12 Jun 2016 12:45 AM PDTHishammuddin Hussein, Naib Presiden UMNO yang dibisik-bisikkan bercita-cita mahu menjadi Perdana Menteri dilaporkan pelik terhadap tindakan Tun Mahathir Mohamad yang sanggup turun padang memberi sokongan kepada calon Amanah dalam pilihanraya kecil kali ini.

"Saya pelik sebab peringkat awal Tun Mahathir kata akan sokong pembangkang untuk kalahkan BN, tetapi sekarang nampaknya beliau hanya sokong Amanah saja sedangkan Pas pun pembangkang juga.

"Jadi saya tak faham, menyokong pembangkang pun tak jelas, pembangkang yang mana? Pas ke? Amanah ke? DAP ke? Semalam (di Sungai Besar) beliau turun di atas platform DAP.

"Saya tak faham rasionalnya Tun Mahathir berbuat begitu," kata sepupu Najib itu ketika bercakap dengan media di Kuala Kangsar.
Alahai...kesiannya, macam mana nak jadi Perdana Menteri kalau benda semudah ini pun sukar memahaminya.

Kalau Hishammudian mengatakan beliau pelik dengan sikap Tun Mahathir, kegagalan memahami langkah mudah bekas Perdana Menteri itu jauh lebih pelik lagi sebenarnya.

Kenapa perlu pelik sedangkan Tun Mahathir awal-awal lagi sudah mengatakan beliau akan turun berkempen di Sungai Besar dan Kuala Kangsar untuk membantu calon daripada parti yang menyokong Deklarasi Rakyat?

Sudah ke nak faham parti mana yang menyokong Deklarasi Rakyat?

Tentang Tun Mahathir turun dalam program anjuran DAP di Sungai Besar, bukankah parti itu merupakan salah satu komponen Pakatan Harapan yang turut dianggotai PKR dan Amanah?

Apa salahnya Tun Mahathir hadir dalam program anjuran DAP yang merupakan sebahagian aturcara kempen memenangkan calon Amanah yang bertanding?

Tidakkah Ia lebih kurang sama macam Najib hadir dalam program anjuran MCA saja, lalu apa yang peliknya?

Hishammuddin juga tidak perlu pelik mengapa Tun Mahathir tidak memberi sokongan kepada Pas kerana mustahil beliau tidak menyedari bahawa parti itu kini lebih ghairah untuk "berpeluk dan bergesel pipi"  dengan Najib berbanding menentang kemungkaran dan penyelewengan dalam negara.

Takkan Hishammuddin tak sedar Hadi dan Najib sudah sedondon berbaju merah jambu, malah Pas dalam muktamarnya baru-baru ini juga turut bertanjak, berpulut hijau dan menjulang keris gergasi?

Jadi apa yang peliknya bila Tun Mahathir tidak menyokong Pas, tetapi memberi sokongan kepada calon Amanah yang bukan saja menyokong Deklarasi Rakyat, bahkan ingin bersama-sama dalam usaha menyelamatkan negara dek onar dan bahana angkara Najib yang sudah menjadi perbualan di seluruh dunia?

Dalam waktu yang sama, sebagai pemimpin dan manusia yang waras, apakah Hishammuddin tidak pelik dengan skandal dan hutang yang mencanak tinggi melibatkan 1MDB?

Apakah Hishammuddin tidak pelik dengan dongengan bahawa ada orang sanggup menderma sebanyak RM2,600 juta kepada Najib?

Tidak tercabarkah rasa kepelikan dalam dirinya apabila Najib mengatakan beliau tidak tahu wang sebanyak RM42 juta dalam akaun peribadinya datang daripada SRC International, sebuah anak syarikat milik Kementerian Kewangan?

Tidakkah lebih pelik di sebalik tidak tahu itu, wang tersebut sebaliknya bukan saja tidak dipulangkan, tetapi turut dibelanjakan Najib, antaranya untuk membayar hutang kad kreditnya?

Tidak pelikkah sebagai salah seorang menteri apabila melihat bagaimana isteri Najib, Rosmah Mansor boleh berbelanja mewah di seluruh dunia sambil bergentayangan menaiki jet milik kerajaan?

Bukankah semua yang dilakukan Najib dan Rosmah itu pelik-pelik belaka?

Memang pelik kalau Hishammuddin tak terasa pelik dengan semua perkara pelik yang dilakukan Najib, tetapi tiba-tiba boleh pelik bila Tun Mahathir turun padang menyokong Amanah yang mewakili Pakatan Harapan di Sungai Besar dan Kuala Kangsar. (SH 12/06/2016).

Husam Musa Terkini 2016"Hadi Awang Jumpa Najib Razak Boleh, Saya Kena Pecat Sebab Jumpa Mat Sabu"

Posted: 12 Jun 2016 12:43 AM PDT


Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


WARUNG DAPUR JALANAN

Posted: 12 Jun 2016 07:45 PM PDTPETANG INI

WARUNG

DAPUR JALANAN

BANGSAR UTAMA


PATIN 

TEMPOYAK
VERY SPECIAL

RESIPI DAN

TUKANG MASAK

DARI TEMERLOH

------------

YA AMPOON YA MAULANA

Posted: 12 Jun 2016 07:10 PM PDT


BETUL TUANKU

TEPAT SEKALI


zarithTak adil label semua Yahudi jahat – Raja Zarith Sofiah


PETALING JAYA: Tidak adil untuk melabel semua Yahudi sebagai jahat, kata Permaisuri Johor Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah yang turut menyatakan tidak peduli jika kenyataannya itu menyebabkan baginda tidak popular.
Menurut The Star Online, apa yang baginda peduli ialah mahu menjadi umat Islam dan manusia yang baik.
"Sudah terlalu lama kini kebanyakan umat Islam di Malaysia melihat semua Yahudi jahat. Ia seperti mempercayai semua Muslim baik sedangkan kita tahu ada yang bertindak melanggar ajaran Islam.


KOMENTAR

penganut agama islam
diwajibkan mengenal
25 nama nabi dan rasul
24 dari nabi dan rasul
adalah  yahudi dariu bani israel
hanya nabi muhamad 
berbangsa arab bani qureshi

musuh dunia bukan yahudi
musuh dunia gerakan zionis

------------

NAJIB MENIPU LAGI

Posted: 12 Jun 2016 06:30 PM PDT
FACE BOOK


SEJARAH TAK PERNAH MENIPU..
Sejak merdeka.. Umno/BN memerintah negara matawang negara kita telah mencapai ke tahap 'paling tinggi' nilainya berbanding Dolar AS, Dolar Brunei mahupun Dolar S'pore sehinggakan rakyat M'sia khususnya sebahagian Bangsa Johor ada yg terpaksa cari rezeki di S'pore kerana matawang ringgit kita tersangatlah tinggi dari Dolar S'pore..
HIDUP UMNOooooo !!!
----------

OLD BOY

Posted: 12 Jun 2016 06:00 PM PDTAL-FATIHAHAbdullah Ahmad atau lebih dikenali sebagai Dollah Kok Lanas, 79, yang meninggal dunia akibat kanser esofagus hari ini.SELAMAT JALAN


OLD BOY

A GLASS OF RED


-------------

PATIN TEMPOYAK ASLI TEMERLOH

Posted: 12 Jun 2016 10:30 AM PDTPASTI TEMPOYAK ASLI


TARAWIH
TT lu asyik cerita berbuka jerr Cerita laa terawih pulakk on SELAMAT BERBUKA
Anonymous
on 6/12/16


GETAH
Ke duk kunyah getah tiub tayar dlm hutan? Kah kah kah on SELAMAT BERBUKA
Anonymous
on 6/12/16

PETAI JERUK
Singgah pekan Baling.. ini kali kelima singgah Baling.. pasar ramadhan boleh jem gila dpn KFC.. Gua sambar petai jeruk 2 balang.. haha.. mau lawan? Petai jeruk terbaik di dunia. Baling ni macam musim petai dan durian ja tgk.... kahkahkah.. Siap ambil pekej lepas raya naik gunung dan berkayak lagi.. skrg suntuk masa sangat. on SELAMAT BERBUKA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 6/11/16
-----------

ALHUSSEYN

0
sumber :-

ALHUSSEYN


RUU Hadi ciptaan manusia, bukan hukum Tuhan, kata Kit Siang

Posted: 12 Jun 2016 03:30 AM PDT

Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang menegaskan bahawa Rang Undang-undang (RUU) anggota persendirian mengenai Akta 355 oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai rang undang-undang buatan manusia yang cuba diperlihatkan seolah-olah ia adalah daripada Allah Taala.

 "RUU hudud oleh Abdul Hadi adalah dicipta oleh dirinya sendiri, ia bukan undang-undang Tuhan. Ia adalah undang-undang buatan manusia. Itulah sebabnya ia boleh dipinda ," katanya pada sidang akhbar.

 "Malah, Kanun Jenayah Syariah Kelantan II Enakmen 2015 adalah undang-undang PAS. Jika ia adalah undang-undang Allah, maka ia tidak boleh dipinda ," katanya.

 "Oleh itu, saya fikir ada keperluan untuk dibincangkan perkara ini."

 Sambil mengakui adalah sukar untuk orang Islam menentang apa yang dipanggil hukum Allah, beliau berkata, namun, adalah lebih mudah untuk mereka menentang RUU Abdul Hadi itu. ~ sumber

Bolehkah Najib ambil aleh tanah wakaf Sultan Perak?

Posted: 12 Jun 2016 12:20 AM PDT

 Sempena lawatan rasmi ke KUISAS, PM Najib telah mengisytiharkan Kuisas di naik taraf sebagai universiti penuh dengan nama Universiti Sultan Azlan Shah serta merta.

 Najib membuat pengumuman itu sebelum menunaikan solat Jumaat di Masjid KUISAS.

   Tetapi ramai yang mempersoalkan, kenapa digugurkan perkataan Islam?Nama asalnya ialah Kolej Universiti Islam Sultan Azlan Shah - Kuisas

  Kolej Universiti Islam Sultan Azlan Shah (KUISAS) adalah kesinambungan kepada Kolej Islam Darul Ridzuan (KISDAR) yang telah diasaskan penubuhannya pada tahun 2000.

  Melalui surat bertarikh 13 Disember 2012, Kementerian Pengajian Tinggi telah memberikan kelulusan untuk KISDAR dinaikkan ke taraf Kolej Universiti.

  Baru selang sehari, tapi sudah mulai kedengaran bisik-bisik suara rakyat yang mempersoalkan kenapa pengisytiharan tersebut tidak dilakukan oleh baginda Sultan Nazrin sendiri?

  Apakah benar bahawa Raja Nazrin tidak begitu berkenan dengan tindakan PM Najib menjadikannya sebagai universiti penuh walaupun dijanjikan dengan pemberian geran?

  Mungkin Baginda merasakan sedikit terguris kerana Najib telah mengambil kesempatan untuk berkempen di musim pilihanraya kecil parlimen Kuala Kangsar yang akan diadakan pada 18 Jun nanti.

  Raja Nazrin mahu melihat KUISAS mengamalkan budaya autonomi intelek, berada di atas dan berkedudukan bebas dari sebarang pengaruh politik kepartian agar dapat memenuhi falsafah pengwujudannya sebagai perkampungan ilmu yang menghayati prinsip kesatuan dalam kepelbagaian.

 Seperkara lagi ialah, kawasan seluas seratus ekar untuk tapak kampus pengajian KUISAS itu telah diwakafkan oleh Raja Nazrin.

   Apakah PM Najib sudah dapat berkenan Baginda Sultan untuk mengambil aleh tanah wakaf tersebut untuk dijadikan hak Persekutuan?

  Baginda pernah menyarankan agar peranan wakaf dalam pendidikan perlu dilawati semula dan dirintis usaha untuk dihidupkan semula.

  Baginda mahu agar potensi wakaf diterokai sepenuhnya dan dijadikan satu sumber pendapatan kepada KUISAS dan tidak hanya bergantung kepada sumber kewangan kerajaan dan sumber pendapatan dari yuran pengajian.

 Baginda berpandangan, pergantungan kepada sumber tajaan Kerajaan untuk membiayai Institusi Pengajian Tinggi tidak akan kekal selama-lamanya. Malah pergantungan semata-mata kepada dana Kerajaan tidak akan membolehkan KUISAS berkembang pesat.    

Bukti-Bukti adanya kerjasama Pas-Umno

Posted: 11 Jun 2016 10:48 PM PDT

 Naib Presiden Pas, Ust Idris Ahmad menafikan adanya kerjasama dan menerima wang dari Umno BN. Idris mendakwa tuduhan tersebut sebagai liar.

 Beliau turut menyatakan tuduhan Pas bersama Umno adalah fitnah yang melata khususnya dikalangan masyarakat China.

  Apa yang dinyatakan oleh Idris Ahmad itu hanyalah satu penafian yang kosong.

 Idris semata-mata hanya menyatakan bahawa tuduhan tersebut hanyalah fitnah.

     Orang-orang Pas masih mahu menafikan adanya usaha penyatuan antara PAS dan juga UMNO walaupun telah ada bukti-bukti yang nyata didepan mata mereka.

   Tetapi pelikya, mereka masih tidak mahu menerima hakikat kebenaran tersebut.                       

1. Pendedahan Ustaz Ahmad Awang sendiri ketika ketika menyampaikan ucapan penangguhan dalam Muktamar ke-55 PAS, Ustaz Ahmad mendedahkan seorang pemimpin PAS menelefon beliau dan menghasut beliau supaya bersetuju dengan pembentukan kerajaan bersama-sama Umno di Perak. Beliau juga memberitahu, barua politik Umno itu menghubungi beliau sehari atau dua hari selepas PAS Perak mengumumkan ia akan membentuk kerajaan bersama-sama DAP dan PKR.

2.  Pengakuan bekas Timbalan Presiden Pas, Ust Nasarudin Mat Isa yang telah ditugaskan oleh Majlis Syura Ulama untuk menemui pemimpin Umno. Boleh rujuk rakaman vdonya di sini

3. Pendedahan oleh  Husam Musa bahawa wujud usaha penyatuan antara PAS dan juga UMNO. Husam menyatakan dia boleh mendatangkan saksi malah sanggup bersumpah talak isteri untuk mengesahkan tuduhannya itu.

   Helah Hj Hadi Berdepan Cabaran Husam Musa

   Tetapi malangnya, Presiden PAS dan pemimpin-pemimpin yang sewaktu dengannya, tidak berani langsung untuk menafikan kebenaran perkara 1 dan dua.

   Hj Hadi menganggap dakwaan Ust Ahmad Awang itu tidak perlu dilayan mungkin sebab UAA tidak menyebut nama pemimpin PAS berkenaan.Namun sebagai presiden parti, Hj Hadi sepatutnya menyanggah dakwaan UAA sekiranya perkara tersebut tidak benar.

  UAA telah menyatakannya secara berdepan dalam Muktamar ke-55 Pas. Begitu juga pemimpin yang berkenaan yang hanya menikus tidak berani untuk menafikannya.Kini kita semua sudah dapat mengenal pasti siapa pemimpin yang menikus itu yang kini dilantik sebagai ketua kluster dakwah kepada Majlis Perundingan Islam (MPI).

  Dan jika sekiranya dakwaan Ust Nasharudin Mat Isa itu hanyalah suatu pembohongan, kenapa Nasarudin tidak pernah dipanggil untuk disiasat mengenainya?

  Keakraban Nasharudin dengan pemimpin-pemimpin Umno dapat dilihat  sebagai peneroka jalan bagi Hj Hadi dan pemimpin-pemimpin Pas yang sewaktu dengannya untuk berpelukan dengan Umno.

  Mereka sangka dengan membiarkan isu tersebut begitu sahaja dengan harapan ianya akan berlalu pergi dan akan dilupakan mengikut peredaran masa...

  Nasharudin Mat Isa kini dilantik oleh PM Najib sebagai ketua pegawai eksekutif baru Yayasan Gerakan Kesederhanaan Global (GMM), menggantikan Datuk Saifuddin Abdullah, bekas timbalan menteri dan pemimpin pusat Umno yang menyertai PKR baru-baru ini.                                                                                                                                                                                  
   Dakwaan Husam Musa juga mahu dibiarkan begitu juga. Tetapi  Hj Hadi tersilap langkaha bila dia suruh Husam Musa untuk bersumpah jika benar dakwaannya bahawa wujud usaha penyatuan antara PAS dan juga UMNO.

 "Kalau dia beranggapan apa yang dia katakan itu betul dan apa yang kami (PAS) katakan adalah bohong, maka silakan bersumpah," katanya pada program Dewan Muslimat PAS di sini, hari ini. Rujuk di sini

 Hj Hadi sangka Husam seorang yang penakut dan mudah digertak! Selang beberapa hari kemudian, Husam Musa telah menyatakan kesanggupannya untuk bersumpah talak isteri demi menegakkan dakwaannya berkenaan rundingan antara PAS dan Umno.

 Husam kata, mana aci suruh orang bersumpah sorang-sorang.... Maka Husam pun cabar Hj Hadi Awang untuk melakukan sumpah yang sama bagi menafikan pendedahan tersebut.

  Hj Hadi terkencing dalam seluar! Langsung tak berani nak balas cabaran Husam!

 Kenapa Hj Hadi, satelah cabar Husam bersumpah lalu Husam menerimanya dan mengajak Hj Hadi bersumpah sama, tetapi Hj Hadi terus kecut dan tidak berani menerimanya?

 Husam telah sanggup bersumpah untuk membuktikan dakwaannya itu adalah benar dan bukan fitnah.

 Tetapi Hj Hadi tidak berani bersumpah untuk membuktikan apa yang dia nafikan mengenai tuduhan Husam itu adalah bohong.

 Ini membuktikan bahawa apa yang didakwa oleh Husam bahawa dakwaannya bahawa wujud usaha penyatuan antara PAS dan juga UMNO adalah benar.

 Kalau masih ada suara-suara sumbang mana-mana orang Pas yang mahu menafikan tidak ada wujud usaha penyatuan antara PAS dan juga UMNO dan menuduh dakwaan Husam tersebut adalah fitnah, sila gesa Hj Hadi untuk bersumpah.
 
   Dan yang terbaharu adalah pengakuan Nik Abduh Ketua Pemuda Pas, mengakui parti Islam itu kini giat mendekati Umno untuk meyakinkan bahawa dua parti Melayu Islam itu boleh bersatu kerana dasar kepentingan Islam, khususnya menerusi Rang Undang-Undang Persendirian Akta 355.

    Kalaulah ada almarhum TGNA, saya percaya sudah tentu muka-muka mereka ini, Nik Abduh, Nasharudin Mat Isa, Hj Hadi dan Harun Din akan diludahi oleh almarhum.....

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT