Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


JANGKAAN PILIHANRAYA MEMIHAK KEPADA PAKATAN HARAPAN

Posted: 12 Jun 2016 02:07 AM PDT
Tan Hashim - Maklumat yang di beri berdasarkan kajian.


JANGAAN 75% KELUAR MENGUNDI

1.*Jangkaan keputusan PRK Sg. Besar:
BN 10,850 undi (35%)
PAS 6,500 undi (20%)
AMANAH 15,000 undi (45%)

2. *Jangkaan keputusan PRK Kuala Kangsar:
BN 8,510 undi (34%)
PAS 5,150 undi (20%)
AMANAH 11,710 undi (46%)


* Peratus keluar mengundi: 75%

KESIMPULAN:

1.  Isu kecurian 1MDB oleh jho low-najib-rosmah mempengaruhi pengundi-pengundi untuk menolak BN. Usaha untuk mengalih perhatian pengundi-pengundi dari isu kecurian 1MDB dengan isu hudud nyata tidak berjaya.

2. Pendedahan Rafizi mengenai tindak tanduk Rosmah- isu bawa bag.

3. Pas Hadi- Pendedahan dan perpecahan dalaman PAS antara pemakan dedak dan juga pejuang harum manis.

4. PAS kurang isu yang dibawa seolah -olah menjadi bisu dengan isu Hudud yang kini telah dibisukan oleh Umno juga isu semasa yang tidak dapat di bongkar kerana kekurangan fakta dan tidak tahu isu.

5. Golongan Muda tidak lagi menyertai Umno terutamanya yang berpelajaran dan yang menganggur dan tiada pekerjaan akan menyokong Umno/bn.Boleh dibeli dengan dedak.kawasan .pedalaman tidak tahu isu.

6. Penyokong buta tuli Pas  dan juga Penyokong buta tuli Umno...diakui sebagai pendokong totok parti masing masing.

7. Faktor sokongan kaum Tionghua seramai 31% dan juga 33% di kedua dua PRK sebagai penyumbang besar kerana mereka tidak menyukai cara pendekatan PASHADI berbeza antara Ustaz Fadzil Nor dan Juga TOk guru Nik Aziz semasa dalam pakatan Rakyat...

8. Peranan Mahathir walau dianggap sedikit, namun tetap menyumbang kepada ketidak puasan penyokong Umno, terutamanya di Kuala Kangsar..kerana faktor calon.

9. Strategi Umno di Kuala Kangsar ialah ingin memenangkan Pas jika PKR bertanding...namun tersilap di Kuala Kangsar apabila PH memberi lalauan kepada Amanah melalui anak tempatan. Begitu  juga di Sg Besar apabila meletakkan seorang Ustaz yang dikenali.

10..PH perlu dekati pengundi muda dan atas pagar dari semua kaum...risalah, makluma tterkini,UMNO tertekan dengan Najib Rosmah...PAS tiada isu kerana isu sekitar memperjuangkan hudud yang tidak menjadi..maka PH perlu dedahkan isu semasa dalam strategi menentang PAS dan Umno/Bn.

Gandingan Umno-Pas selamatkan kerajaan BN, akui bekas Ketua Hakim Negara

Posted: 12 Jun 2016 12:53 AM PDT


Tun Abdul Hamid MohamadTun Abdul Hamid Mohamad
Selepas Ketua Pemuda Pas, Nik Abduh Nik Abdul Aziz mengakui berazam untuk bersatu dengan Umno, bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad terang-terang menyatakan kerjasama Umno-Pas adalah bagi menyelamatkan Kerajaan Persekutuan BN.
Dalam artikelnya di Berita Harian Ahad hari ini, Hamid berkata, bentuk kerjasama itu boleh dibincangkan dan cara lebih mudah ialah Umno dan Pas bertanding seperti biasa pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) nanti.
"Kemungkinan kerajaan Persekutuan BN akan kalah pada PRU14 adalah amat serius. Kerajaan Persekutuan diterajui Umno, tidak dapat tidak hendaklah dipertahankan. Kita sedang berusaha kuat untuk memastikan kerajaan itu tidak tumbang.
"Jika nampak Kerajaan Persekutuan BN akan tumbang, Pas segera sertai kerajaan BN," jelasnya.
Menurut Hamid, 74, langkah sama juga lagi baik dilaksanakan di peringkat negeri untuk menggagalkan DAP, PKR dan Amanah menubuhkan kerajaan.
Ujarnya, harapan Pas untuk menguatkuasakan hukuman hudud akan berkubur kerana DAP menjadi parti yang dominan jika pembangkang berjaya menubuhkan Kerajaan Persekutuan selepas PRU14.
Dalam artikel penuh di halaman 12 akhbar itu juga, Hamid berkata, hak dan kedudukan Islam dan orang Melayu serta anak negeri Sabah dan Sarawak akan terhakis jika pembangkang dapat menumbangkan BN pada PRU14.
"Orang bukan Melayu terutama sekali orang Cina sokong pembangkang kerana mereka mahu lebih daripada apa yang diperoleh melalui MCA dan Gerakan.
"Dari mana 'yang lebih' itu akan datang jika tidak daripada orang Melayu/Islam? Harapan Pas laksana hudud (jika itulah matlamat Pas) akan terkubur," jelasnya.
Peluang terbaik Pas
Menurut Hamid, Pas mempunyai peluang terbaik menyertai Kerajaan Persekutuan untuk mencapai lebih banyak cita-cita parti yang kini diterajui Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu.
"Pas boleh kekal sebagai Pas dan terus memerintah Kelantan jika pengundi Kelantan menghendaki demikian," jelasnya.
Selain kerjasama Umno dengan Pas, katanya, Perkasa juga harus bersama-sama dalam kesepakatan tersebut.
"Perkasa tidak boleh harap mencapai hasrat (itu pun tidak jelas) secara bersendirian. Sebaliknya, ia mungkin menyebabkan perpecahan orang Melayu lebih serius," ujarnya.
Artikel Hamid yang merupakan ulasan Resolusi Multaqa Perpaduan Ummah, 18 Mei lalu itu turut menyentuh kedudukan PKR dan Amanah.
"Saya tidak kata kita patut pinggirkan PKR dan Parti Amanah Negara. Cuma usaha kita (penyatuan Melayu) akan jadi lebih sukar jika kita hendak bawa mereka bersama untuk bersatu atau bekerjasama," katanya.
Tekanan untuk perpaduan Melayu, ujar bekas Ketua Hakim Negara ke-12 itu lagi, harus diberi kepada Umno dan Pas terlebih dahulu, diikuti Perkasa.

PAS Makan Dedak Najib, Kata Mahathir

Posted: 12 Jun 2016 12:49 AM PDTUNDI PAS = UNDI UMNO?


Kebenaran kini semakin terbuka dan ditunjukkan di depan mata. Di sebalik mereka mengata mengundi Amanah sama dengan mengundi DAP, akhirnya kedudukan sebenar PAS didedahkan oleh pimpinannya sendiri.


Maka, sukar dinafikan lagi bahawa mengundi Pas sama dengan mengundi UMNO. Mengundi Pas juga tidak lain hanya untuk memanjangkan lagi hayat UMNO.

Sementara Najib terus digelumangi dengan skandal 1MDB dan wang beribu-ribu juta dalam akaun peribadinya sehingga persepsi umum mengatakan mengundi UMNO sama seperti merestui Jho Low, Pas menzahirkan dirinya ke arah yang sama.

Bermakna kini, Pas dan UMNO sudah tidak berbeza lagi. (SH 11/06/2016).

Tun Mahathir bercerita pertemuannya dengan DS Hadi

Posted: 12 Jun 2016 12:46 AM PDT


Tun Dr. Mahathir Mohamad mengejutkan hadirin di Kuala Kangsar apabila menceritakan beliau telah bersemuka dengan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk menjelaskan skandal kewangan negara yang melibatkan wang negara berskala besar.
Tun Mahathir di Kuala KangsarTun Mahathir di Kuala Kangsar
"Saya sudah terang kepada Hadi (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) secara peribadi kesalahan Datuk Seri Najib Tun Razak, tetapi dia nampak dedak sekarang," demikian kata bekas Perdana Menteri itu seperti dilaporkan Sinar Harian.
Beliau mendakwa, pendirian Pas sekarang dibuat kerana parti itu tidak lagi mempunyai jumlah wakil rakyat yang ramai dan sokongan rakan pembangkang.
‎"Parti Pas tidak boleh jadi kerajaan apabila Pas dahulu keseorangan yang punyai bilangan wakil rakyat yang amat kecil, tetapi apabila dia (Pas) bersama Pakatan barulah bilangan wakil rakyat Pas meningkat tetapi kurang daripada rakan-rakan Pakatan maknanya Pas tidak mungkin boleh jadi kerajaan tidak usah cakap pasal nak tadbir.‎
"Pas sekarang sudah ketinggalan seorang satu parti sahaja, jadi Pas perlu sokongan daripada orang lain, dia nak pilih nak dapat sokongan Datuk Seri Najib," katanya dalam forum 1MDB dan Najib yang diadakan di restoran Chun Ji, Taman Suria Kuala Kangsar hari ini.‎
Namun ujarnya, beliau tidak pasti sama ada Abdul Hadi termakan dedak Najib buat masa ini.
"Jadi saya tidak pasti makan dedak atau tidak. Tetapi nak kata dia tidak tahu kesalahan najib itu tidak mungkin kerana saya sudah memberi penjelasan yang mendalam berkenaan kesalahan Najib.
"Berkenaan dia tunduk kepada kuasa asing, kes 1MDB dan sebagainya, semua ini membazirkan duit rakyat," katanya.
Mengulas lanjut, Mahathir berkata dalam pertemuan itu Abdul Hadi mengakui bahawa ada kebenaran yang telah dituturkannya itu.‎
"Inilah sebab perkara yang saya jelas kepada Hadi dan dia mengaku bahawa ada kebenaran.
"Tetapi akhirnya kerana dia sudah keseorangan, tidak ada kawan lagi dan sudah berpecah serta membenci Amanah, itu dia berjuang memihak kepada Najib. Perjuangan Pas ini adalah untuk membantu Najib," katanya.

Tun Mahathir tiba di Kuala Kangsar untuk kempen kalahkan calon 'Najib
Bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad tiba di program jelajah PRK untuk berkempen menjatuhkan 'calon Najib', kali ini di Kuala Kangsar. Semalam beliau menyeru pengundi supaya memilih calon Amanah di Sungai Besar. Berita lanjut menyusul...
Bekas Exco Kelantan yang kini dipecat Pas, Datuk Husam Musa muncul di majlis kempen PRK bersama Tun MahathirBekas Exco Kelantan yang kini dipecat Pas, Datuk Husam Musa muncul di majlis kempen PRK bersama Tun Mahathir
Orang ramai terus berasak-asak memasuki dewanOrang ramai terus berasak-asak memasuki dewan

HISHAM LAGI PELIK....

Posted: 12 Jun 2016 12:45 AM PDTHishammuddin Hussein, Naib Presiden UMNO yang dibisik-bisikkan bercita-cita mahu menjadi Perdana Menteri dilaporkan pelik terhadap tindakan Tun Mahathir Mohamad yang sanggup turun padang memberi sokongan kepada calon Amanah dalam pilihanraya kecil kali ini.

"Saya pelik sebab peringkat awal Tun Mahathir kata akan sokong pembangkang untuk kalahkan BN, tetapi sekarang nampaknya beliau hanya sokong Amanah saja sedangkan Pas pun pembangkang juga.

"Jadi saya tak faham, menyokong pembangkang pun tak jelas, pembangkang yang mana? Pas ke? Amanah ke? DAP ke? Semalam (di Sungai Besar) beliau turun di atas platform DAP.

"Saya tak faham rasionalnya Tun Mahathir berbuat begitu," kata sepupu Najib itu ketika bercakap dengan media di Kuala Kangsar.
Alahai...kesiannya, macam mana nak jadi Perdana Menteri kalau benda semudah ini pun sukar memahaminya.

Kalau Hishammudian mengatakan beliau pelik dengan sikap Tun Mahathir, kegagalan memahami langkah mudah bekas Perdana Menteri itu jauh lebih pelik lagi sebenarnya.

Kenapa perlu pelik sedangkan Tun Mahathir awal-awal lagi sudah mengatakan beliau akan turun berkempen di Sungai Besar dan Kuala Kangsar untuk membantu calon daripada parti yang menyokong Deklarasi Rakyat?

Sudah ke nak faham parti mana yang menyokong Deklarasi Rakyat?

Tentang Tun Mahathir turun dalam program anjuran DAP di Sungai Besar, bukankah parti itu merupakan salah satu komponen Pakatan Harapan yang turut dianggotai PKR dan Amanah?

Apa salahnya Tun Mahathir hadir dalam program anjuran DAP yang merupakan sebahagian aturcara kempen memenangkan calon Amanah yang bertanding?

Tidakkah Ia lebih kurang sama macam Najib hadir dalam program anjuran MCA saja, lalu apa yang peliknya?

Hishammuddin juga tidak perlu pelik mengapa Tun Mahathir tidak memberi sokongan kepada Pas kerana mustahil beliau tidak menyedari bahawa parti itu kini lebih ghairah untuk "berpeluk dan bergesel pipi"  dengan Najib berbanding menentang kemungkaran dan penyelewengan dalam negara.

Takkan Hishammuddin tak sedar Hadi dan Najib sudah sedondon berbaju merah jambu, malah Pas dalam muktamarnya baru-baru ini juga turut bertanjak, berpulut hijau dan menjulang keris gergasi?

Jadi apa yang peliknya bila Tun Mahathir tidak menyokong Pas, tetapi memberi sokongan kepada calon Amanah yang bukan saja menyokong Deklarasi Rakyat, bahkan ingin bersama-sama dalam usaha menyelamatkan negara dek onar dan bahana angkara Najib yang sudah menjadi perbualan di seluruh dunia?

Dalam waktu yang sama, sebagai pemimpin dan manusia yang waras, apakah Hishammuddin tidak pelik dengan skandal dan hutang yang mencanak tinggi melibatkan 1MDB?

Apakah Hishammuddin tidak pelik dengan dongengan bahawa ada orang sanggup menderma sebanyak RM2,600 juta kepada Najib?

Tidak tercabarkah rasa kepelikan dalam dirinya apabila Najib mengatakan beliau tidak tahu wang sebanyak RM42 juta dalam akaun peribadinya datang daripada SRC International, sebuah anak syarikat milik Kementerian Kewangan?

Tidakkah lebih pelik di sebalik tidak tahu itu, wang tersebut sebaliknya bukan saja tidak dipulangkan, tetapi turut dibelanjakan Najib, antaranya untuk membayar hutang kad kreditnya?

Tidak pelikkah sebagai salah seorang menteri apabila melihat bagaimana isteri Najib, Rosmah Mansor boleh berbelanja mewah di seluruh dunia sambil bergentayangan menaiki jet milik kerajaan?

Bukankah semua yang dilakukan Najib dan Rosmah itu pelik-pelik belaka?

Memang pelik kalau Hishammuddin tak terasa pelik dengan semua perkara pelik yang dilakukan Najib, tetapi tiba-tiba boleh pelik bila Tun Mahathir turun padang menyokong Amanah yang mewakili Pakatan Harapan di Sungai Besar dan Kuala Kangsar. (SH 12/06/2016).

Husam Musa Terkini 2016"Hadi Awang Jumpa Najib Razak Boleh, Saya Kena Pecat Sebab Jumpa Mat Sabu"

Posted: 12 Jun 2016 12:43 AM PDT

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT