Nuffnang

Pengikut

kalam Perantau

0
sumber :-

kalam Perantau


‘Lorong Sunyi Media Bebas’ satu pembaharuan dalam dunia buku?

Posted: 28 May 2016 06:55 PM PDT

Oleh : Shuhaimi Almaniri

Sebelum menulis kolum Kalam Perantau pada minggu ini, saya mengucapkan tahniah pada team editorial Harakah kerana berjaya membuat satu lagi pembaharuan dalam dunia pesuratkhabaran dengan memberikan wjah baru pada Harakah edisi terkini adalah 40 mukasurat dimana semua muka surat dicetak dengan warna dan tiada lagi mukasuarat hitam putih tetapi dikekalkan pada harga RM 2 senaskah.

Saya tidak segera untuk mendapatkan buku Lorong Sunyi Media Bebas terbitan Penerbitan Pemuda dan terima kasih kepada Pengarang Ahmad Lutfi Othman yang menjemput saya untuk hadir pelancaran buku tersebut pada 20hb Mei 2016 lalu tetapi saya tak dapat hadir kerana bertembung dengan mesyuarat yang perlu saya hadiri.

Saya terpanggil untuk segera mendapatkan buku tersebut bila seorang rakan dari Sabah datang ke MyharakahBazzar pada Jumaat 27hb Mei untuk membeli buku tersebut tetapi tidak ada dalam senarai buku jualan di MyharakahBazaar.

Rakan tadi meminta bantuan untuk berhubung dengan penulis buku tersebut, Ahmad Lutfi untuk membeli terus dari beliau. Saya membawa rakan yang mencari buku tadi berjumpa dengan Lutfi dirumahnya. Terkejut saya, bukan sebuah yang dibelinya, tetapi 100 buah ditempah untuk dibawa balik ke Sabah.

Saya sendiri pun tidak ingat ada menyumbang satu artikel dalam buku tersebut. Berkali-kali saya cuba menulis tetapi tidak tahu dimana hendak mula. Secara jujur saya memberitahunya, sukar untuk tulis permintaan beliau pada kali ini. Untuk tidak menghampakan permintaannya, saya cuba menaip sesuatu sebagai catatan sekadar ingatan kepada seorang sahabat lama secara sepintas lalu sahaja berkaitan sisi pandang terhadap Lutfi kerana saya tulis tergesa-gesa sekitar bulan November, 2015 yang dijadikan bab ke-48 dalam buku tersebut dengan tajuk, Diingati kerana komitmennya pertahan hak pelajar berpurdah.

Menyertai Harakah

Sebenarnya kegigihan Lutfi sebagai seorang penulis dipupuk sejak dikampus UTM lagi. Diperingkat awal penglibatannya dalam PMUTM, beliau memang memegang portfolio akhbar dan penerbitan PMUTM sesi 1983/84 dan 1984/85 serta dilantik Ketua Pengarang 'Nada Kampus' lidah rasmi PMUTM. Jika tidak ada orang lain menulis dan menyediakan bahan, Lutfi menulis seorang diri dan kemudiannya terpaksa mempertahankan tulisan tersebut daripada mangsa guntingan Hal Ehwal Pelajar. Tidak sedikit tulisannya yang dilarang terbit. Semasa menjadi Setiausaha Agong PMUTM, Lutfi tetap konsisten menulis dan menyunting serta terlibat dengan kerja pengedaran. Tidak cukup dengan itu, beliau menerbitkan Suara Siswi, majalah khas PMUTM untuk mahasiswi dan beliau juga menjadi ketua pengarangnya.

Selepas Lutfi menyertai Harakah pada Mac, 1987 beliau diberi kepercayaan menjaga ruangan tetap Kampus. Hubungannya dengan aktivis pelajar berterusan. Malah beliau ditahan ISA pada akhir tahun 1989 kerana membuat laporan tentang demonstrasi pelajar UM dan dituduh sebagai penghasut mahasiswa untuk menentang kerajaan. Beliau kekal di Harakah hingga dilantik Pengarang Kumpulan Harakah pada tahun 1993.

Manakala saya menyertai Harakah agak lewat kerana saya menyertai dunia korporat terlebih dahulu untuk menimba pengalaman. Saya diminta bersama Harakah selepas menyelesai pengajian Sarjana Pengurusan Perniagaan (MBA) di UiTM selepas Pilihanraya Umum ke-12 pada tahun 2008. Iaitu sebulan lebih sebelum pelancaran Harakah 2 kali seminggu pada Muktamar PAS di Ipoh. Lebih kurang setahun saya mengendalikan pemasaran Harakah, pada 2009 saya diberikan tugasan baru mempersiapknh Harakah dari segi IT dan memulakan pembangunan perniagaan digital.

Meskipun lama bersama Lutfi sebagai rakan sekerja Harakah atau pun aktivis mahasiswa dulu, kami kerap berbeda pendapat terutama berhubung pendekatan politik. Kami berbeda pandangan, misalnya terhadap isu-isu dalaman PAS. Saya sesekali turut dalam aktiviti kebebasan medianya, menerusi KAMI.

Lutfi sebelum masuk semula Harakah sebagai Ketua Pengarang Kumpulan pada 2006, beliau diamanahkan menerajui akhbar Siasah. Saya juga pernah menjadi kolumnis Siasah,. Kalam Perantau. Di Harakah pada peringkat awalnya saya tidak menulis apatah lagi mempunyai kolum, melalinkan kemudiannya sesekali menulis atas permintaan Lutfi. Tetapi diakhir khidmatnya sebelum bersara sebagai Ketua Pengarang kerana keuzuran, saya diberikan satu kolum untuk meneruskan minat saya dalam bidang penulisan.

Bersama Lutfi di PMUTM dan Harakah

Saya mula mengenali Ahmad Lutfi Othman bukan di harakah tetapi semasa menjadi aktivis pelajar di Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Kami pernah bersama-sama menjadi aktivis Persatuan Mahasiswa Unitersiti Teknologi Malaysia (PMUTM) pada era tahun 1980'an dulu.

Beliau bertanding dan menang dalam pilihanraya kampus beberapa kali sejak sesi 1983/84 hingga 1985/86. Banyak kenangan suka duka kami lalui bersama dalam memperjuangkan hak mahasiswa untuk terlibat dan bergiat dalam apa yang dikenali sebagai percaturan 'politik kampus'.

Kemuncak keterlibatan beliau sebagai aktivis mahasiswa adalah pada masa beliau menjadi Setiausaha Agong PMUTM 1985/86. Pada masa itu saya menjadi seorang exco PMUTM yang bertanggungjawab pada portfolio Asrama dan Penginapan. Turut terpilih menjadi exco PMUTM, adalah Zaini Ujang sekarang menjadi Ketua Setiausaha Kementerian Pengajian Tinggi dan mantan Naib Canselor UTM.

Lutfi kerap diingati kerana kesungguhannya memperjuangkan hak mahasiswi untuk memakai purdahdan bersikap proaktif membantah keras arahan pengharaman berpakaian menutup muka, apatah lagi dengan tindakan UTM memecat para pelajar berkenaan, majoritinya berada ditahun akhir pengajian. Dia bersungguh-sungguh menetangnya.

Pada zamannya juga terbentuk satu gabungan kepimpinan kampus-kampus utama yang sebahagian besarnya berpusat di Lembah Kelang kecuali USM di Pulau Pinang dan UUM di Kedah. Badan itu dikenali sebagai Badan Bertindak Mahasiswa Negara (BBMN) dipimpin oleh Zulkifli Yusoff (Presiden PMUM; sekarang Prof di Akademi Pengajian Islam UM) dan setiausaha adalah Saifuddin Nasution Ismail (Presiden PMUPM; pernah menjadi Setiausaha Agung KeADILan).

Antara aktiviti paling menonjol BBMN ialah demonstrasi besar menghimpunkan aktivis kampus Lembah Kelang membela Lutfi pada tahun 1986, bertempat di UTM selepas Jumaat ekoran penyingkirannya tanpa sebab yang munasabah. Mahasiswa tidak boleh menerima alas an beliau gagal dalam peperiksaan sedangkan beliau uzur ketika itu. Ramai pemimpin pelajar UTM yang digantung pengajian kerana tunjuk perasaan tersebut. Saya terlepas daripada tindakan disiplin tersebut kerana tidak mendaftar untuk tahun keempat Integrasi Sains Komputer selepas mendapat diploma pada tahun tersebut.

Sebaliknya memulakan kerjaya dalam bidang IT ini dengan terus bekerja dengan sebuah syarikat korporat, GLC dalam bidang besi waja berpangkalan di Kemaman Terengganu. Kemudiannya saya berpindah ke Kuala Lumpur semula dengan menyertai sebuah syarikat GLC yang lain dalam bidang teleomunikasi. Serentak dengan itu, saya juga memohon untuk menyambung pengajian ke peringkat ijazah yang tertangguh dahulu dan memohon semula untuk memasuki UTM pada akhir 1980an.

Selepas mendapat tahu kemungkinan tidak dibenarkan menyambung semula pengajian ijazah oleh seorang Timbalan Naib Canselor, setelah Dekan Institut Sains Komputer (ISK) tiada halangan untuk meneruskan pengajian di UTM , saya menghantar permohonan ke UKM.

Saya pernah merekodkan dunia aktivisme ini dalam buku "Disebalik Tabir Politik Kampus" terbitan 1995. Ketika saya hendak menyambong menyambung pengajian peringkat sarjana, saya dan rakan menasihatkan dia untuk sambung semula pengajiannya yang tertangguh dulu. Lutfi memilih bidang Sains Politik di UKM.

Ini bukan ulasan buku. Tulisan ini ini telah disusun semula dari artikel saya dalam buku tersebut untuk tatapan pembaca setia kolum Kalam Perantau menjelang Muktamar PAS ke62 sebagai tribute kepada Mantan Ketua Pengarang Harakah bagi yang belum membaca lagi tulisan saya dalam dalam buku tersebut.

Biasanya apa yang saya tulis Lutfi akan berusaha baca, begitu juga sebaliknya. Saya tak pasti sama ada buku tersebut ada dijual di Muktamar atau pun tidak. Tergambar dalam fikiran bila baru dimananahkan mengndalikan Penerbitan Buku-buku Harakah, sebuah buku seperti ini perlu diterbitkan seperti yang pernah dilakukan semasa menyambut 20 tahun harakah bagi mengingati Ulangtahun ke30 Harakah pada tahun 2017. Ini adalah sekadar lontaran awal, apa pun perkara itu perlu difikirkan dan akan diusahakan bila tiba masanya nanti.

Saya tidak sempat lagi menghadam buku Lorong Sunyi Media Bebas setebal 811muka surat. Cuma apa yang saya lihat semacam ada satu trend baru dalam dunia buku bila ramai yang menjadi penulis dalam sesebuah buku menjadikan ianya seolah-olah sebuah jurnal. Dalam buku tersebut saya kira ada 70 orang kenalan beliau menulis. Apa yang Lutfi buat itu sebenarnya, saya dah mulakan ketika diamanahkan menjadi Editor Perunding untuk menerbitkan buku '25 tahun Kepimpinan Ulama' pada 2009 yang lalu.

Pada Muktamar PAS ke62 ini, Unit Buku Harakah berjaya menerbitkan 2 buah buku, iaitu Sejarah PAS 1951-1957 : Membina Jiwa Merdeka yang gagal diterbitkan sejak sekian lama dan buku lama Tuan Guru Nik Abdul Aziz, Sirrah Nabawiyyah yang disusun semula kepada 17 bahagian sebagai satu lagi tribute kepada beliau yang meninggalkan khazanah berharga tersebut sebagai amal jarian beliau yang berterusan.WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


VIRAL DI FB ISU HADI BACA TEKS ATAU IKUT ARAHAN?

Posted: 28 May 2016 07:27 AM PDTWSJ dedah surat rahsia babitkan Jho Low, DAP gesa Pengerusi PAC letak jawatan

Posted: 28 May 2016 04:56 AM PDT


KUALA LUMPUR, 28 MEI: Misteri keengganan Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), Datuk Hasan Arifin untuk mendedahkan surat yang diterimanya daripada Bank Negara Malaysia (BNM) akhirnya dijawab oleh akhbar Wall Street Journal (WSJ).
WSJ, dalam siri laporannya mendedahkan bahawa surat daripada BNM itu menamakan Low Taek Jho atau Jho Low sebagai pemilik syarikat Good Star Limited.
Sehubungan itu, Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua, menuntut agar Hasan meletakkan jawatannya sebagai Pengerusi PAC kerana telah berbohong kepada jawatankuasa, menyembunyikan bukti serta menghalang siasatan ke atas syarikat sarat hutang, 1MDB.
"Tindakan Hasan itu sebelum ini mengundang keraguan kerana anggota-anggota PAC sendiri tidak dibenarkan melihat kandungan surat itu, sedangkan kami mempunyai autoriti untuk melihat dokumen di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).
"Beberapa hari lepas, saya telah mempersoalkan sama ada Hasan bertindak sedemikian kerana kandungan surat itu menyebut tentang Jho Low sebagai pemilik Good Star Limited. Nampaknya, dugaan saya benar," kata Setiausaha Publisiti DAP itu dalam satu kenyataan.
Surat daripada Bank Negara bertarikh 23 Mac yang didedahkan WSJ mendedahkan bahawa Good Star Limited – syarikat penerima dana AS$1.03 bilion daripada 1MDB, merupakan "milik seorang individu yang tidak berkaitan dengan Petrosaudi International."
Ia bercanggah dengan dakwaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan pegawai-pegawai tertinggi 1MDB yang kononnya syarikat itu merupakan milik kumpulan Petrosaudi.
Anggota-anggota PAC pembangkang telah menggesa Hasan supaya menunjukkan kandungan surat terbaru BNM bertarikh 6 April kerana percaya bahawa ia mempunyai maklumat berhubung perkara tersebut, namun Hasan enggan memberi kebenaran.
Tony yang turut menganggotai PAC mendakwa bahawa Hasan telah menyalahgunakan jawatannya sebagai Pengerusi PAC dengan menjadi alat kepada penjenayah-penjenayah 1MDB yang merompak wang cukai rakyat.
"Jika Hasan menunjukkan kandungan surat itu kepada kami (anggota-anggota PAC), sudah tentu skandal 1MDB dapat disiasat dengan lebih mendalam dan terperinci. Namun, beliau enggan serta cuba menyembunyikan kebenaran tersebut," katanya.
Sementara itu, Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang kesal dengan tindakan Perdana Menteri dan juga Bank Negara sibuk membuat laporan polis terhadap WSJ kerana kononnya media itu telah melanggar Akta Rahsia Rasmi (OSA).
Baginya, apa yang lebih penting ialah status milikan Good Star Limited yang membuktikan AS$1.03 bilion pemberian 1MDB kepada syarikat itu merupakan satu penyelewengan dan bukannya pelaburan.
"Jika dokumen WSJ itu benar, maka ia konsisten dengan maklumat siasatan pengubahan wang haram dan rasuah melibatkan 1MDB yang kini dijalankan oleh enam negara. Kerajaan pimpinan Najib Razak mesti bertanggungjawab terhadap perkara ini," tegasnya. – Roketkini.com

UMNO SEMAKIN GILA, BALU DALAM EDAH (HARAM KELUAR RUMAH) DIPILIH CALON PRK KUALA KANGSAR

Posted: 28 May 2016 04:50 AM PDT
Pemilihan Mastura Mohd Yazid, balu Wan Khairil Wan Ahmad sebagai calon BN di Kuala Kangsar benar-benar suatu pemilihan yang gila dan tidak masuk akal serta hanya berlaku di era Najib Razak sahaja.

Di mana agaknya UMNO meletakkan hukum Islam di sebalik keputusan memilih Mastura, seorang balu yang masih dalam edah, sebagai calonnya?

Tidakkah wanita yang baru kematian suami ada tempoh edahnya yang tertentu di mana mereka tidak boleh keluar rumah, kecuali untuk bekerja atau atas urusan lain yang dikategorikan sebagai darurat sahaja demi menjaga kehormatan mereka?

Wanita yang edah juga tidak dibenarkan menziarahi kematian orang lain, pergi ke majlis kenduri, berhias, memakai barang kemas dan sebagainya sepanjang dalam tempoh edah tersebut.

Dari segi budaya pula, edah turut dianggap tempoh berkabung sebagai tanda sedih atas kematian suami.

Jika wanita yang dalam edah tidak dibenarkan atau haram keluar rumah dan sebagainya kecuali darurat, jadi bagaimanakah Mastura yang pastinya akan keluar lebih daripada 12 sehari sepanjang tempoh  kempen nanti sedangkan baru saja kematian suami pada 5 April lalu?

Yang Mastura pun satu hal, kenapa ghairah sama untuk dipilih sebagai calon BN?

Tidak simpatikah beliau kepada arwah suaminya di dalam kubur di mana ketika tanah kuburnya masih lagi merah, beliau bukan saja melanggar  hukum Islam yang wajib dipatuhi, malah akan selalu meninggalkan rumah semata-mata untuk bergelar Yang Berhormat, sama seperti jawatan suaminya dahulu?

Dalam hal ini, di manakah ulama-ulama dalam UMNO, apakah mereka sudah jadi bisu semata-mata bersetuju kerana melihat pemilihan Mastura mampu meraih simpati dan seterusnya membawa kemenangan kepada BN?

Apakah UMNO sudah benar-benar tiada calon lain yang lebih sesuai untuk diketengahkan sehingga balu yang dalam edah dan sepatutnya lebih sesuai duduk di rumah, dipilih sebagai calon?

Dalam maksud yang lebih jelas, balu yang dalam tempoh edah dikira haram bertanding kerana ia secara rela hati melanggar peraturan-peraturan edah itu sendiri seperti keluar rumah bukan kerana darurat, menghias diri, memakai barang kemas serta terlibat dengan percampuran yang lebih terbuka dengan kaum lelaki yang bukan muhrim.

Di dalam Al Quran, perkara mengenai wanita dalam edah ini disebut dalam Surah Al Baqarah ayat 228.

Sekali lagi, pemilihan Mastura ini ialah keputusan paling gila yang pernah dibuat oleh UMNO. Terbukti UMNO menjadi parti yang "sakit" sekarang ini. 

Pemilihan beliau sebagai calon adalah haram, bersetuju menerima sebagai calon juga haram, bahkan mengundinya boleh dikira sama hukumnya.

Kalau pun benar ingin sangat kepada kemenangan dan menjaga air muka Najib, apakah hukum Tuhan mahu diengkari?

Jika di Sungai Besar, seorang Adun dipilih bertanding untuk kerusi Parlimen sudah dianggap aneh, di Kuala Kangsar ini kegilaan dalam membuat memilih calon sudah sampai ke tahap tiada taranya lagi.

Lebih mendukacitakan, selain ramai tokoh-tokoh agama dan mufti dalam UMNO, pemilihan Mastura sebagai calon itu pula diumumkan oleh Zahid Hamidi, seorang yang diketahui ada asas pengetahuan agamanya. (SH 28/05/2016).

AMANAH BERPELUANG MENANG DI SG BESAR – TINJAUAN PENDAPAT

Posted: 28 May 2016 01:35 AM PDT

PINDAAN AKTA 355 BUKAN UNTUK HUDUD – AMANAH KELANTAN

Posted: 28 May 2016 01:22 AM PDT

PINDAAN AKTA 355 BUKAN UNTUK HUDUD – AMANAH KELANTAN

Posted: 28 May 2016 01:17 AM PDT

MCA TENTANG DAP YANG DIPERSALAHKAN KERANA BIADAP

Posted: 28 May 2016 01:11 AM PDT


Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


KUNCU KUNCU GEROMBOLAN MARAH

Posted: 28 May 2016 07:00 PM PDT


FACE BOOK

Laaa rupanya dah siap skrip.

Haji Hadi memang dah sedia skrip siap ada dlm skrip mintak tangguh.

Hahahahaha bentang usul ingatkan nak pecah Pakatan Harapan.

Lst2 BN yg pecah.--------

MENGECAT KERANG SEBELUM RAMADAN

Posted: 28 May 2016 01:00 AM PDT


 KERANG HALAL


Kerang ini HALAL ke ?????? Kerang muda kira Okay lah Kalau KERANG BADAK bukan dapat cium tqpi KERANG telan mampus lho....,, KERANG BADAK macam NAJIS lah Teringat TUN..,,, on MARI CIUM KERANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 5/28/16MENGECAT KERANG
Bro, mengecat kerang lebih lazat ! Cubalah pencerahan ini sebelum Ramadhan. Kah kah kah... on MARI CIUM KERANG
Anonymous
on 5/28/16-----------

RAKYAT GANU BANGUN MELAWAN

Posted: 28 May 2016 12:00 AM PDT

PERENTAH

ENCIK RAZIF

WAJIB DIIKUT 

KALAU TIDAK 

HILANG KERJA


Pengarah pendidikan 

akui arah guru tepuk tangan
KUALA TERENGGANU, 26 Mei — Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu (JPNT) mengakui beliau menggesa guru-guru bertepuk tangan sebagai amalan menyerikan sesuatu majlis rasmi. 


Shafruddin Ali Hussin juga mengakui beliau menulis mesej Telegram yang menggesa sekolah-sekolah menjalankan latihan bertepuk tangan, termasuk sewaktu perhimpunan.
- See more at: http://www.themalaymailonline.com/projekmmo/berita/article/pengarah-pendidikan-akui-arah-guru-tepuk-tangan-video#sthash.QDDAcbX0.HCO88lLg.dpuf


TANGKAPAN KES 1MDB

Posted: 27 May 2016 11:00 PM PDT

PELIK TAPI

BENAR

tiga penjenayah 
kes 1MDB kini 
dalam tahanan
dua di abu dhabi
satu di singapura
tapi
di malaysia kes 1MDB
ciba ditutup
tim FBI masih mencari
beberapa orang 
riza aziz dan jho low
dikatakan sedang diekori FBI
dan hanya menunggu masa


Singapore court revokes bail decision for ex-BSI wealth manager

A former wealth manager of troubled Swiss private bank BSI was denied bail by the Singapore High Court today and will await his trial in prison for two of the nine charges that are part of the city-state's investigations into money laundering.
The case is related to illicit money transfers linked to 1MDB, which is being investigated by at least six jurisdictions.
Judge Chan Seng Onn said the prosecution and defence should try to expedite the trial for the two offences of perverting the course of justice.
The prosecution had challenged the S$600,000 (about RM1.7 million) bail granted by a district judge for Yeo Jiawei, a 33-year-old Singaporean who is facing charges including forgery and money laundering. He has already served more than 40 days in remand.
It was not immediately clear when Yeo will be tried for the remaining charges

Read more: https://www.malaysiakini.com/news/343263#ixzz49ycSHpQP


First 1MDB Arrest - Former Senior Fund Manager Faces US ...

www.sarawakreport.org/.../first-1mdb-arrest-former-senior-fund-manager-faces-us-ex...
Mar 30, 2016 - The first 1MDB related arrest has taken place at the request of the United States, in a move that will send shock waves and shivers through the ...

Sarawak Report - USA starts arresting 1MDB Suspects - Sam's ...

sammyboy.com › Welcome to Sam's Alfresco Coffee Shop › The Courtyard Café
Mar 31, 2016 - 11 posts - ‎2 authors
First 1MDB Arrest - Former Senior Fund Manager Faces US Extradition Request In Abu Dhabi EXCLUSIVE! 30 March 2016 0 comments Side ...

About 62,700 results (0.73 seconds) 
Search Results
First 1MDB Arrest - Former Senior Fund Manager Faces US ...
www.sarawakreport.org/.../first-1mdb-arrest-former-senior-fund-manager-faces-us-ex...
Mar 30, 2016 - Al Husseiny – side kick to former IPIC CEO, Khadem al Qubaisi ... How the former Abu Dhabi fund manager – a public servant – acquired such ..
--------

DARI SINI HENDAK KE MANA?

Posted: 27 May 2016 10:00 PM PDT
BERTANYA

bertenang sabentar
sila tanya
kita ini apa
kita ini siapa
kita ini dari sini
hendak kemanaHUDUD KENA HUDUD

Posted: 27 May 2016 09:00 PM PDT


FACE BOOKAssalamualaulikum.. slmt pagi..
Cerita pagi ini..
Sekali najib pusing
Sekali hadi pening
Walaun tetap bengong...

KAH KAH KAH

SAPA KENA

PUTAR

HUDUD KENA

DUHUD

------------

ANAK MUDA PERANCHIS BANGUN MELAWAN

Posted: 27 May 2016 08:00 PM PDT

DARI SEJARAH

BILA  PARIS

BERGOLAK

EROPAH 

AKAN IKUTBLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT