Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Posted: 30 Jan 2016 07:26 PM PST

Mohd Amar, Takiyuddin perlu bertanggungjawab

KOTA BHARU - Bekas Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musamenyarankan dua individu penting dalam perlaksanaan hukum hudud di Kelantan bertanggungjawab kerana hingga kini gagal membawa usul pindaan Akta 355 ke Parlimen.
Husam berkata, dua individu terbabit, Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah dan Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan.
Menurutnya, kedua-dua mereka perlu bertanggungjawab dengan melepaskan jawatan masing-masing sekiranya gagal memberi penjelasan.
"Saya mahu tiga individu itu dengan dikecualikan Presiden supaya bertanggungjawab dan harus memikul bebanan ini. Takiyuddin kalau tidak boleh jelaskan perkara ini boleh berhenti, letak jawatan kerana dia kena bertanggungjawab. Datuk Nik Amar kalau dia terbabit dia mesti letak jawatan," katanya.
Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan moderator, Prof Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff pada Forum Akta 355 dan Hudud di Malaysia di Tunjong Banquet di sini, malam kelmarin.
Selain Husam turut menjadi panel forum itu, Timbalan Presiden Parti Amanah Negara ( Amanah) Kelantan, Che Ibrahim Mohamed, Ketua Exco Agama Angkatan Muda Keadilan (AMK), Wan Ji Wan Yusoff dan pakar undang-undang yang juga ahli DAP, Prof Dr Abdul Aziz Bari.
Mohd Amar merupakan Pengerusi Teknikal Jawatankuasa Kanun Jenayah Syariah II Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah manakala Takiyuddin merupakan Ketua Sekretariat Tetap Hudud Negeri.
Terdahulu Husam yang juga Adun Salor mendakwa matlamat melaksanakan hukum hudud di Kelantan hanya mainan politik Pas dan Umno.
Menjelaskan dakwaan itu, Husam berkata, pada 18 Mac tahun lalu terdapat seorang wakil kerajaan Pusat datang ke pejabat kerajaan negeri untuk memaklumkan usul berkenaan boleh dibawa ke Parlimen dan meminta Presiden Pas ketika itu membawa usul itu dengan serta-merta.
"Yang datang 18 Mac adalah wakil sorang menteri bawa cadangan serta merta, perkara itu tidak dimaklumkan kepada Pas Pusat dan dua individu tersebut terbabit dengan perbincangan itu adalah mungkin Datuk Mohd Amar dan Datuk Takiyuddin.
"Saya sempat berjumpa presiden di rumahnya dan beliau (Abdul Hadi) memberi keyakinan bahawa Kerajaan Pusat mengatakan usul tersebut boleh dibentangkan di Parlimen pada April (2015).
"Bagaimana agenda sebesar itu hanya dibincangkannya dengan tiga orang sahaja dan akhirnya hari ini kita tidak dengar apa-apa. Sudah jelas yang menentukan perkara ini bukan Pas Pusat sebaliknya tiga individu berkenaan," katanya.
Dalam sidang medianya, Husam berkata, dengan menggunakan modal hudud, Umno berjaya memecahkan Pakatan Rakyat sekali gus merencatkan usaha pembangkang untuk menawan Putrajaya.
Malah, beliau tidak menolak negeri dimiliki pembangkang seperti Kelantan boleh terlepas setelah pergolakan dalaman yang menyaksikan Pas terpaksa bersendirian.

‘SERANGAN PORTAL PRO UMNO KE ATAS PENGARAH SPRM BOLEH MAKAN DIRI’

Posted: 30 Jan 2016 07:18 PM PST

BN dicabar guna slogan ‘GST selamatkan Malaysia’

Posted: 30 Jan 2016 07:07 PM PST


Teo-Kok-Seong1
RASAH 30 JAN: Barisan Nasional (BN) dicabar menukar slogan 'Janji Ditepati' kepada 'GST Selamatkan Malaysia' pada Pilihanraya Negeri Sarawak berikutan mereka berbangga dengan pelaksanaan cukai itu kerana kononnya ia menyelamatkan negara.
Ahli Parlimen Rasah, Teo Kok Seong, berkata  ia berikutan BN tidak tahu dan memahami kesusahan rakyat yang tertekan dengan kos sara hidup yang semakin meningkat akibat pelaksanaan sistem cukai itu.
"Manifesto BN pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 bertema 'Janji Ditepati' menekankan bahawa jika Barisan Nasional terus diberi mandat, kerajaan akan menangani masalah kos sara hidup rakyat.
"Pada masa sama, tiada satu pun perkataan GST ataupun pelaksanaan sistem cukai itu berani disebut. Ia menunjukkan BN pada masa itu khuatir GST menyebabkan kehilangan sokongan rakyat," katanya pada kenyataan media, semalam.
Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem malam tadi angkan Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-11 diadakan pada 30 April depan manakala tarikh penamaan calon pada 18 April tetapi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) belum membuat ketetapan.
Ini kerana, kata Kok Seong, BN bimbang jika semua poster ataupun bahan kempen dicetak dengan tertera ungkapan mereka menyokong penuh pelaksanaan GST, rakyat akan menolak mereka pada mana-mana pilihan raya.
Pada majlis Hari Kastam Sedunia ke-34 dua hari lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dipetik, berkata ekonomi negara  stabil ekoran pelaksanaan GST berikutan RM51 bilion hasil cukai itu dikutip tahun lalu berbanding RM37.2 bilion pada 2014.-Roketkini.com

Rakyat berhak persoal kepincangan pengurusan kewangan Tabung Haji

Posted: 30 Jan 2016 07:03 PM PST


Dr-Ariffin-Omar-480x300
KUALA LUMPUR 31 JAN: Naib Pengerusi DAP Kebangsaan, Senator Dr Ariffin Omar hari ini menegaskan, rakyat khususnya pendeposit berhak mempersoal pengurusan kewangan Lembaga Tabung Haji, lebih-lebih lagi apabila wujud kepincangan ketara.
"Lembaga Tabung Haji adalah badan berkanun kerajaan. Salahkah kalau kita mahu ia diurus dengan baik?
"Orang DAP pun ada Melayu dan Islam, jadi di mana salahnya? Saya ahli DAP dan sebagai pencarum, adakah saya tidak berhak persoalkan ke mana dan bagaimana wang saya diurus?  Apa salahnya jika saya persoalkan?" katanya kepada Roketkini.
Baru-baru ini, Timbalan Bendahari Agong DAP, Nga Kor Ming mencadangkan supaya audit bebas dibuat untuk menjamin supaya wang simpanan lapan juta umat Islam di Tabung Haji, terjamin dan tidak terjejas.
Sebaliknya, Ketua UMNO Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee dengan nada perkauman sempit memberi amaran kepada DAP supaya tidak mencampuri urusan pengurusan kewangan Lembaga Tabung Haji sekalipun umum mengetahui institusi itu mengalami kerugian besar.
Kesal atas dakwaan yang mengaitkan DAP dengan sentimen perkauman semata-mata kerana membuat teguran,  Dr Ariffin yang menyifatkan tohmahan Syed Ali sebagai songsang, berkata, tindakan segera perlu diambil sebelum Tabung Haji menanggung kerugian lebih besar.
"Mengapa Syed Ali perlu mainkan isu perkauman? Saya pun, sebagai ahli DAP dan mencarum di Tabung Haji. DAP bukan parti kaum atau agama," katanya kepada RoketKini.
Naib Pengerusi Parti Amanah Negara (Amanah) Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa pula menuntut pentadbiran Tabung Haji supaya memberi penjelasan sama ada institusi berkenaan mampu membayar dividen dan bonus kepada pendeposit.
Beliau berkata, ia berikutan kecenderungan pentadbiran Tabung Haji menggunakan rizabnya untuk membayar dividen sejak 2012 menjejaskan paras simpanan pendeposit.
Terdahulu, Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli mendedahkan nilai rizab terkumpul Tabung Haji menunjukkan nilai negatif dengan kerugian terkumpul lebih besar dari RM351 juta berdasarkan penyata laporan bagi tahun kewangan 31 Disember 2014 yang diaudit.
Ia bermakna, jika semua pendeposit Tabung Haji mahu mengambil kembali simpanan RM54.358 bilion, semua aset Tabung Haji tidak cukup untuk membayar simpanan dan kekurangan dana RM351 juta.

Tony Pua: Switzerland dedah skandal baru 1MDB RM16.8 bilion

Posted: 30 Jan 2016 07:01 PM PST


tony-pua_1mdb_600_2
KUALA LUMPUR, 30 JAN: Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali digesa membantu pihak berkuasa Switzerland menyiasat dakwaan terbaru salah laku melibatkan sejumlah USD4 bilion yang melibatkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Ia berikutan permintaan rasmi Ketua Pendakwa Switzerland kepada Malaysia dalam siasatannya terhadap kemungkinan wujud pelanggaran undang-undang oleh firma milik kerajaan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Mengikut laporan The Wall Street Journal hari ini, hasil siasatan pihak berkuasa Switzerland mendapati USD4 bilion atau sekitar RM16.8 bilion daripada syarikat Malaysia disalah guna, dengan sebahagiannya dipindah ke beberapa bank Swiss dari Malaysia dan Emiriyah Arab Bersatu.
Mengikut perjanjian antarabangsa, Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan, Tony Pua pada kenyataan media hari ini,, berkata Peguam Negara perlu memberi kerjasama kepada pihak berkuasa Switzerland dalam siasatan mereka.
"Saya menyeru Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali memenuhi kewajipan Malaysia mengikut perjanjian antarabangsa memberi bantuan perundangan, bekerjasama dengan agensi penyiasat dengan membekal semua maklumat," katanya.
Kata Pua, kerjasama yang bakal diberi Malaysia bukan sahaja dapat menyingkap dalang sebenar skandal terbesar itu tetapi juga mengubah tanggapan Peguam Negara bersikap berat sebelah sebelum ini.
Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu juga mencadangkan semua agensi penyiasatan di Malaysia turut memberi kerjasama mereka menjejak dalang sebenar skandal terbesar itu.
Beliau antara lain merujuk kepada Bank Negara Malaysia (BNM), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), polis, Ketua Audit Negara dan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara dan meminta mereka menggandakan usaha untuk mendedahkan kebenaran skandal itu. -Roketkini.com

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Silap,silap dah bertumbuk apa ka?!

Posted: 30 Jan 2016 05:03 PM PST


PUTRAJAYA: Kira-kira 100 kakitangan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyertai Majlis Solat Hajat Perdana hari ini(4 ogos 2015 yang lalu) bagi memohon agar institusi itu diberi kekuatan untuk terus kukuh dalam menyelamatkan negara daripada gejala rasuah.
Antara kandungan doa berkenaan ialah: "Kami memohon kepada-Mu, ya Allah, berilah kekuatan kepada kami untuk melaksanakan tugas dengan sebaik-baik mungkin. Berilah bimbingan dan petunjuk bagi mencapai kejayaan dalam melaksanakan tugas kami memerangi perbuatan rasuah yang mungkar dan penuh dengan dosa.Beri lah kekuatan kepada pegawai kami untuk mempertahankan masyarakat dan negara daripada dicemari dengan rasuah dan penyelewengan. Ameenn,ameenn, ya rabbul alamenn.."

4 bulan selepas itu ...

Isu RM2.6 bilion telah mencetuskan bukan hanya perebutan kuasa dalaman Umno. Ia juga telah mencetuskan perebutan kuasa dalam Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Bahri dan Abu Kassim hampir bertumbuk hari ini (30 Januari 2016), desas desus di ibu pejabat SPRM mengatakan peperangan terbuka dan pahit telah berlaku. Bahri telah mengancam untuk mendedahkan Abu Kassim dan pegawai-pegawai lain di SPRM yang beliau dakwa sebagai perbuatan rasuah dan salah laku. Bahri memberi amaran, jika mereka mengambil tindakan terhadapnya maka semua orang akan penjara.

Kah..Kah..Kah.. woit Bahri !, Tim PM, Menteri, MB pun kena terajang, ini kan pula diri mu dan diri kami? Hang kena tau Bahri, selalu nya kita lah yang akan jadi kambing, kambing hitam ! Kah..Kah..Kah..

dollah yankee -
Allah itu maha berkuasa,sampai bila sibedebah mahu bermegah? Saatnya sudah hampir bagi sibedebah itu jatuh tersungkur ke tanah.
Bila ter'bocor nya berita-berita yang macam ini, lalu teringatlah gurkah-gurkah politik di'port' dengan 'tong drum' dan simen. Ada yang gatal mulut dan bertanya.."sapa pulak yang nak kena simen dalam 'tong drum' nanti?" Kah..Kah..Kah..
Apo kono ehh jang? makin parah ni, makin digali makin dalam.Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


BERITA PELIK TETPAI BENAR

Posted: 30 Jan 2016 07:00 PM PST


PELIK TETAPI

BEBAR
1Siasatan MDB masih berjalan, jangan campur dengan kes RM2.6 bilion, kata peguam negara

Siasatan ke atas syarikat bermasalah 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) masih berterusan dan Jabatan Peguam Negara komited untuk berkerjasama dengan pihak berkuasa antarabangsa, kata Peguam Negara  Mohamed Apandi Ali.

Beliau berkata skandal Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membabitkan syarikat 1MDB dan kes derma RM2.6 bilion merupakan 2 kes yang berlainan yang tidak harus dicampurkan.

"Beberapa siasatan (ke atas 1MDB) termasuk Jawatankuasa Perhubungan Awam, Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Audit Negara kini masih berjalan.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/siasatan-1mdb-masih-berjalan-jangan-campur-dengan-kes-rm2.6-bilion-kata-peg#sthash.y1GtfNgF.dpuf

KAH KAH KAH
woit
ini berita pelik
3 hari dulu cakap kes selesai
hari ini kes masih siasat
kah kah kah
hebat negara kapir swiss
kes negara islam
negara swiss boleh buka
kah kah kah
ini hebatnya kapir laknat
kah kah kah
OOOOOO  KAPEEER----------

BERITA TERBAIK

Posted: 30 Jan 2016 06:00 PM PST


DIMAKLUMKAN
BERITA
TERBAIK


FBI Eyes 'Wolf of Wall Street' Ties to Malaysian Fund at Center of Corruption Probe

The Federal Bureau of Investigation is looking at assets owned by the family of Malaysian Prime Minister Najib Razak, including a film company set up by his stepson that produced "The Wolf of Wall Street," as The Wall Street Journal reported today in a page-one story.

The stepson, Riza Aziz, burst onto the Hollywood scene with his company Red Granite Pictures in 2010. Its first big film was the 2011 comedy "Friends with Kids," but it was "The Wolf of Wall Street" – a debaucherous tale of real-life fraudster Jordan Belfort – that put the company on the map at the end of 2013. The film was directed by Martin Scorsese and featured Leonardo DiCaprio as the star.

KAH KAH KAH
woit
tak dapat sorok
rakyat suka hati
rakyat gumbira
kah kah kah
PADAN MUKA


-----------

PERANG PERANG PERANG

Posted: 30 Jan 2016 04:30 AM PST

PERANG MAKIN MEREBAK

Mukhriz diarah tinggalkan mesyuarat MT Umno

Menurut Mukhriz, arahan tersebut adalah daripada Setiausaha Agung Umno.

Tak timbul Mukhriz boleh hadir atau tidak- Ku Nan

Tengku Adnan berkata Mukhriz adalah ahli Majlis Tertinggi Umno yang dilantik dan bukan melalui pengundian.


JAGA JAGA
waspada
gerombolan sedang beramok
nanti gerombolan akan cari
musuh luar
KAH KAH KAH

--------------

TINDAKAN KAPIR LAKNAT

Posted: 30 Jan 2016 01:30 AM PSTKAPIR LAKNAT

 

 AG Switzerland syaki AS$4b diseleweng, minta bantuan M'sia
Ketua pendakwa Switzerland berkata semalam bahawa beliau telah secara rasmi meminta bantuan Malaysia berhubung siasatannya terhadap kemungkinan berlaku pelanggaran undang-undang negara itu oleh firma milik kerajaan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Pejabat Peguam Negara Switzerland Michael Lauber berkata permintaan itu adalah mengenai kemungkinan berlaku pelanggaran undang-undang negara itu yang berkaitan dengan dakwaan sogokan kepada pegawai asing, dakwaan salah laku di pejabat awam, dakwaan pengubahan wang haram dan dakwaan jenayah salah urus di 1MDB.

Awal minggu ini, Peguam Negara Malaysia telah membersihkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak daripada sebarang kesalahan jenayah atau rasuah, dengan mengisytiharkan bahawa AS$681 juta yang didepositkan ke dalam akaun bank peribadinya adalah pemberian daripada keluarga diraja Arab Saudi.

1MDB di mana lembaga penasihatnya dipengerusikan oleh Najib, telah diperiksa oleh pihak berkuasa Malaysia yang menyiasat tuduhan salah urus kewangan dan rasuah.

Syarikat tersebut diselubungi kontroversi berkaitan hutangnya sebanyak AS$11 bilion serta dakwaan salah urus kewangan.

Menurut kenyataan Switzerland
itu, siasatan Lauber didakwa telah "mendedahkan tanda-tanda serius yang dana telah diselewengkan daripada syarikat milik negara di Malaysia."

Dana-dana tersebut "dikenal pasti untuk pelaburan dalam projek-projek pembangunan ekonomi dan sosial di Malaysia," kata pegawai Switzerland.
Pendakwa Switzerland berkata jumlah yang didakwa diseleweng itu disyaki sekitar AS$4 bilion (RM16.6 bilion).

Beliau berkata sebahagian kecil wang itu telah dipindahkan ke akaun yang dipegang di Switzerland oleh bekas pegawai-pegawai awam Malaysia dan pegawai serta bekas pegawai awam Emiriah Arab Bersatu

Pejabat Peguam Negara Switzerland membuka prosiding jenayah Ogos lepas terhadap dua bekas pegawai 1MDB dan juga "orang-orang yang tidak dikenali."

Kenyataan itu semalam berkata Lauber telah membincangkan kes itu dengan rakan sejawatannya dari Malaysia pada mesyuarat di Zurich pada bulan September
 

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
 
 
 
--------------

SURAT DARI AG NEGARA KAPIR

Posted: 30 Jan 2016 12:30 AM PST

SURAT DARI AG
NEGARA KAPIR
MAKAN BABI

--------------

LAGI BERITA BAIK

Posted: 29 Jan 2016 11:30 PM PST

BERITA BAIK

kelmarin kes

razak baginda

dibuka di PARIS

hari ini di SWISS 

kes 1MDB akan dibuka

ini berita amat baik

untuk rakyat malaysia


NOTA:

hang nak shopping

di mana kah kah kah

ke mana akan dibuka
 
------------

NEGARA KAPIR LEBIH ISLAMIK

Posted: 29 Jan 2016 10:30 PM PST


Pendakwa raya Swiss minta bantuan Malaysia dalam siasatan 1MDB

Pihak pendakwa raya Switzerland meminta bantuan pihak berkuasa Malaysia dalam siasatan pencurian besar-besaran daripada sebuah firma dimiliki kerajaan yang ketika ini berdepan skandal rasuah.

Pihak penyiasat Switzerland mempercayai kira-kira AS$4 bilion (RM16.8 bilion) dicuri daripada syarikat milik kerajaan Malaysia, dana yang diperuntukkan untuk tujuan ekonomi dan projek pembangunan di Malaysia.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pendakwa-raya-swiss-minta-bantuan-malaysia-dalam-siasatan-1mdb#sthash.NmiBqJCL.dpuf


NEGARA KAPIR

negara kapir laknat

negara makin babi

negara tak sembahyang

negara main bontot

negara minum arak

negara tak pecaya tuhan

negara tak percaya 
agama

negara tak percaya 
kiamat

TAPI kes rasuh

tetap akan siasat

malaysia mengaku

ISLAM

tapi rasuah salah guna

kuasa tidak disiasat

inilah contoh negar kapir

maju dan bertamadun
 
POOOOORAH--------------

MAT LCE KENA TERAJANG

Posted: 29 Jan 2016 09:30 PM PST


APA ITU
L.C.E?


Ahmad Bashah tiada dalam senarai calon MB baharu, lapor akhbar

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bakar Bata  Ahmad Bashah Md Hanipah tiada dalam senarai nama sebagai menteri besar Kedah baharu bagi menggantikan  Mukhriz Mahathir, lapor Berita Harian hari ini.
 - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/ahmad-bashah-tiada-dalam-senarai-calon-mb-baharu-lapor-akhbar#sthash.SjSLxX2k.dpuf

KAH KAH KAH
woit
kantoi
tergolek dog
kah kah kah
mat L.C.E
kena terajang
kah kah kah
MAT L.C.E 

LOWER
COMMON
ENTOT
------------

MAT 3.85 POINTER

Posted: 29 Jan 2016 08:30 PM PSTAnnuar Musa dilantik ketua penerangan Umno, ganti Ahmad Maslan

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit apa jadi dengan mat 3.85
kah kah kah
apa sudah jadi?
kah kah kah
penerangan ke
penggelapan
kah kah kah
MAT POINTER

----------

KAPITALIS DUNIA

Posted: 29 Jan 2016 07:51 PM PSTKAPITALIS DUNIA
kapitalis international mahu pengkalan tentera dibina di malaysia.kewujudan pengkalan tentera ni bole jd laluan bertol air kpd kapal dagang dari china, dari iran..pintu paling selatan adalah johor..so johor bole jd laksamana kutip cukai tinggal keluarga moyang..beta tau rakyat johor akan irihati dgn tindakan ni.belah utara ada quida/kedah yg asal usul rajanya menjual negeri.
dari timur utara ada kelantan yg bersejarah sbg pintu masuk jopun..jaga2, dari tengah pantai timur ada laut merah sb bangla mludah sirih..so tentera china,vietnam dan amerika akan mjauhi kawasan ni..laut merah ni juga adalah taktik bg meyelamatkan istana kuantan dari diintip dari persisir pantai balok..ketika negara suda dijual melalui tppa, golongan2 freeloader ni mesti ada plaan penyelamatan diri dan keluarga..
 
sistem residen mbuktikan raja2 mjual kemaluan atas nama mewakili tuhan atau pemegang agama peringkat tertingi mgalahkan pope atau seakan pope byzantium.kapitalis national juga bsembunyi dicelah2 pohon didlm on APA LAGI KAPITALIS MAU
Anonymous
on 1/29/16------------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT