Jumaat, 9 Disember 2016

Blog-list Malaysia

Blog-list Malaysia


Rafidah: Dr M tak boleh, tapi pemimpin dipalit skandal boleh

Posted: 08 Dec 2016 06:55 PM PSTBekas menteri Tan Sri Rafidah Aziz menyatakan rasa tidak percaya bahawa jemputan kepada bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menghadiri majlis angkat sumpah Yang di-Pertuan Agong yang baru, telah dibatalkan.

Rafidah bertanya sama ada kehadiran Dr Mahathir dianggap oleh pihak pihak tertentu akan mencemarkan majlis tersebut.

Menurutnya, sesiapa yang berpalit dengan skandal adalah yang sebenarnya membawa 'kesipuan', tetapi beliau tidak menamakan sesiapa.

"Walhal kehadiran sesiapa yang berpalit dan bersalut skandal, rasuah, salah urus tadbir, dsb adalah sebenarnya membawa "kesipuan" kepada apa jua majlis.

"Tidak begitu?" kata Rafidah dalam satu catatan di Facebook.

Dalam surat dari pemegang mohor raja-raja bertarikh 5 Disember, Dr Mahathir telah dimaklumkan bahawa jemputan kepada beliau telah ditarik balik untuk mengelak "kesipuan", kerana tempat duduk tidak disediakan untuknya.

Menurut Rafidah, Dr Mahathir telah dianugerahkan Darjah Tertinggi Negara oleh Yang di-Pertuan Agong dan atas alasan itu sahaja berhak dijemput.


Rizal Akan Disaman Seminggu Selepas Najib Saman WSJ

Posted: 08 Dec 2016 04:08 PM PSTSebagai reaksi kepada cabaran Datuk Rizal Mansor supaya beliau disaman fitnah, peguam Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berkata, tindakan itu akan diambil genap seminggu selepas perdana menteri mengheret The Wall Street Journal ke mahkamah.

Menurut Mohd Haniff Khathri Abdulla juga memberitahu Rizal, ada "perjuangan yang lebih besar di kala ini" berbanding pembantu Datin Seri Rosmah Mansor itu.

"Rizal Mansor perlu tahu bahawa terdapat perjuangan jauh lebih besar di kala ini, iaitu untuk menewaskan kebatilan Najib Razak (iaitu) 'boss' Rizal Mansor," katanya dalam kenyataan terbuka.

Menurut Haniff, Rizal juga bukanlah faktor relevan untuk "diambil kira" dalam misi mereka "menyelamatkan Malaysia".

Walaupun begitu, kata Haniff, beliau menyesahkan mendapat mandat untuk menyaman Rizal "pada hari Selasa" selepas perdana menteri menyaman WSJ.

Kenyataan itu merujuk kepada kenyataan Najib pada 5 Julai 2015 lalu yangmembayangkan beliau akan menyaman WSJ kerana laporan yang mengaitkannya dengan 1MDB.

Pada 8 Julai pulaMalaysiakini melaporkan Najib memulakan tindakan undang-undang terhadapWSJ berkaitan laporannya yang mendakwa AS$700 juta (RM2.6 bilion) dari dana 1MDB telah didepositkan ke dalam akaun peribadinya.

Bagaimanapun, ia dikatakan bukan surat tuntutan biasa sebaliknya pasukan peguam Najib menghantar emel kepada pemilik WSJ, Dow Jones, untuk meminta syarikat itu mengesahkan sama ada ia mempertahankan laporannya.

Banyak kali Selasa berlalu

Perdana menteri memberi tempoh 14 hari kepada penerbitan itu untuk menjawabnya.

Pada 1 April 2016 seorang daripada peguam Najib, Datuk Mohd Hafarizam Harun, berkata beliau belum menerima sebarang arahan untuk bertindak atau memfailkan saman terhadapWSJ.

"Saya tidak menerima apa-apa arahan lagi. Terbaru, saya diminta untuk mewakili Najib dalam kes lawan Mahathir," katanya kepadaMalaysiakini melalui mesej teks.

Hafarizam yang mewakili Najib dalam enam kes lain di mahkamah sebelum itu ditanya sama ada beliau menerima sebarang arahanuntuk bertindak terhadap media Australia dan WSJberhubung pendedahan terbaru mereka.

Kata Haniff, sejak Najib menyatakan hasratnya menyaman WSJ pada 5 Julai tahun lalu, sudah 75 kali hari Selasa berlalu.

Sebelum ini Haniff berkata Rizal memfitnah Dr Mahathir atas kenyataan dibuat bekas perdana menteri di majlis DAP hujung minggu lalu.

Peguam itu juga mendakwa Rizal tidak mempunyai kebijaksanaan untuk memahami kenyataan Dr Mahathir atau sengaja bertindak memutarbelitkan perkara itu.

Rizal kemudian mencabar Haniff supaya menyamannya jika menganggap beliau membuat kenyataan fitnah.

"Saman jika saya fitnah.

"Dimana fitnahnya. Fitnah jika reka cipta cerita yang tidak ada. Membawa cerita yang Dr Mahathir tidak ucapkan sedangkan peguam Dr Mahathir sendiri mengakui dengan jelas yang apa dikatakan oleh saya tu sebiji seketul apa yang diucapkan oleh Dr Mahathir.

- mkini


Lima Pelarian Rohingya Ditahan Kerana Mengedar Dadah

Posted: 08 Dec 2016 03:45 AM PSTALOR SETAR: Lima pelarian Rohingya ditahan kerana dipercayai menjadi pengedar dadah di Sungai Petani dan Kulim di Kedah.

Ketua Polis Kedah, Datuk Abdul Jalil Hassan berkata, kesemua mereka ditahan dalam dua serbuan di Bandar Utama, Sungai Petani dan sebuah stesen minyak di Lunas, dekat Kulim.

Dalam serbuan pertama di Sungai Petani, tiga suspek termasuk seorang wanita ditahan ketika sedang leka membungkus dadah.

Polis juga berjaya  merampas 3,450 biji pil psikotropik, 800 pil Kuda Methaphitamin dan 5.41 gram syabu serta barang kemas bernilai RM4,500.

Susulan itu, sekumpulan anggota dari Jabatan Narkotik Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kedah melakukan satu lagi serbuan di stesen minyak di Lunas dekat Kulim.

Jelas Abdul Jalil, pihaknya juga menyelongkar sebuah kenderaan Nissan X-Trail dan menahan seorang lagi lelaki dan perempuan pelarian Rohingya yang dipercayai berada di lokasi berkenaan untuk menjual dadah di sekitar Kulim.

Hasilnya, polis merampas 9,030 biji pil psikotropik, 58 biji pil Kuda Methaphitamin serta wang tunai RM25,000.

"Sekarang ni tengah tegang tentang Myanmar, kita beri tumpuan kepada orang Myanmar, dia datang sini jadi pengedar pulak.

"Patutnya dia datang sini mencari rezeki yang baik tetapi dia jadi pengedar dadah, jadi mereka memalukan negaranya sendiri," katanya dalam satu sidang media.

Tambah Abdul Jalil, hasil siasatan kelima-lima mereka berusia antara 25 sehingga 42 tahun itu masuk ke negara ini secara haram dan memegang kad UNHCR palsu.

Kesemua suspek direman lima hari bermula Khamis untuk disiasat mengikut Seksyen 29 B Akta Dadah Berbahaya.

Tiada ulasan: