Nuffnang

Pengikut

Biaqpila

sumber :-

Biaqpila


13 CAWANGAN BANK PUN TEWAS OOO

Posted: 06 Oct 2016 11:10 PM PDT

KES RASUAH RM117 JUTA, SIMPAN CASH 52 JUTA KAT RUMAH 😡

Mesti anda tak tahu kan? Jumlah cash yg dijumpai di rumah si perasuah durjana tersebut adalah bersamaan 13 buah cawangan bank? Ya, on average, sebuah branch bank ada dalam 2-4 juta sahaja atau mungkin kurang dari itu. Rumah dia dah mengalahkan bank. 😈 (based on pengalaman saya jaga branch bank sebelum ni)
.
Siang malam kita semua rakyat marhaen bekerja. One way or another, semua orang kena cukai. GST semua kena. Duti hiburan, road tax, import duty etc. Dulu income yg layak saja kena income tax. Now everyone kena tax! 😤 Income kerajaan akan meningkat, tapi kalau duit sikit pun diseleweng begini, duit banyak nanti makin teruk lah jadinya. 😡
.
Bila keluar berita camni, its heart breaking for the rakyat kan? 😔 Kita menyumbang kepada kerajaan tapi begini jadinya. Memanglah bukan semua orang kerajaan macam tu, masalahnya ini yang kantoi. Yang masih bebas di luar sana tu tentu lagi ramai yg buat kerja terkutuk macam ni. 😤
.
Kronisme, projek pass kat adik beradik, pakai proxy, rasuah terima cash (supaya tak boleh trace). Apa bodoh sangat auditor kerajaan tak boleh hidu benda ni selama bertahun-tahun? Harap organisasi luar jabatan (SPRM) jugak yang tangkap. 😡
.
Bab-bab tender kerajaan ni bukan saya tak tau semua wayang jer. 1 individu buka 5 syarikat. Bila submit tender, buat harga lain-lain supaya nampak macam ramai orang submit proposal padahal orangnya sama. Baru nak submit tender, kerani bilis dah mintak percent. Macam mana kerajaan boleh kata Malaysia ni index rasuah rendah? Tak paham aku 😓
.
Tak sedarkah semua tu DUIT HARAM?! Bagi anak-anak & pasangan makan sumber haram. Tak rasa bersalah ke? Buatlah jahat macam mana pun. Dunia mungkin boleh lepas. Akhirat tak lepas boss. Kalau semua orang bertanggungjawab buat kerja benda ni tak jadi. Masalahnya sekarang ada yg tak buat kerja! 👊🏻
.
1MDB (1 Malaysia DiBodohkan) & derma RM2.6 billion tu lagi lah tak yah citer. Anda makan duit haram hasil penganiayaan pihak lain, hidup anda takkan tenang. Kaya kejap je tu. Duit tak berkat memang cepat habis dan takkan pernah cukup. Betul? 😡
.
Manusia tak nampak, tapi TUHAN NAMPAK WOI! What you give, you get back! Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya tersungkur ke tanah juga.
.
Kita ni kalau boleh nak hidup lama (selagi Tuhan izinkan). Jangan lupa kalau kita buat taik, mak ayah, isteri, suami, anak-anak, cucu, cicit, kawan-kawan semua terpalit sama sampai bila-bila. Ingatlah, hidup ni sementara je boss. Kat "SANA" tu destinasi kita semua akhirnya. Biarlah pengakhiran kita ni semua baik-baik. Mati ni anytime boleh datang. Jangan lupa tuh...
.
Silakan SHARE jika setuju. 👍🏻
.
Bersama membenci & membanteras rasuah tak kira pihak swasta mahupun awam. 💪🏻
.
.
KHALID HAMID @ ABANG LID
www.kayamuda.com
www.forexsebenar.com
.
P/S - Baru 5 hari lepas bayar income tax lebih RM10k. Hujung bulan ni syarikat saya kena bayar GST almost RM25k. Baca kes rasuah ni ingat nak suruh LHDN amik duit dari situ lah. Boleh tak? Dapat kat gomen balik juga kan? 🤔


Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT