Nuffnang

Pengikut

"BERANI KERANA BENAR!"

sumber :-

"BERANI KERANA BENAR!"


Lagi banyak tahu, lebih banyak anda tak tahu

Posted: 04 Oct 2016 08:45 PM PDT

Oleh Azizi Ahmad

Adakah anda perasan bagaimana lebih banyak anda belajar, lebih banyak anda menyedari betapa sedikit yang anda tahu? Ini adalah sebahagian daripada pandangan dan pemikiran yang dikaitkan dengan Socrates dan Plato.

Tidak kisah lah siapa yang memberi kenyataan tersebut, yang penting adalah kenyataan tersebut telah di nyatakan dan perlu difahami.

Socrates pernah berkata "ouk imae idenai, ah mae oido" yang bermaksud "lagi banyak anda tahu, lagi banyaklah anda tahu yang anda tidak tahu".  William Blake menyatakan dengan lebih baik: "Lagi luas pulau pengetahuan saya, lagi luaslah pantai kejahilan saya".

Tidak kira dimana, samada pendidikan di Malaysia atau di mana sahaja di dunia, mereka yang memiliki kertas kelayakan yang lebih tinggi akan menjadikannya seseorang lebih berpengetahuan dan dipandang hebat.

Ia merupakan impian semua untuk mempunyai PhD sebagai keperluan untuk laluan kerjaya. Ahli politik dan tokoh pendidikan menggesa rakyat Malaysia untuk mendapatkan ijazah sarjana muda dan juga ijazah berganda demi masa depan yang cemerlang, gemilang dan terbilang.

Para graduan juga tahu bahawa mempunyai ijazah sarjana muda tidak mencukupi, mereka mesti meneruskan pengajian mereka ke peringkat yang lebih tinggi.

Persoalannya, adakah mempunyai dan memperolehi  tambahan kelayakan pendidikan itu lebih baik dan menjadikan seseorang itu lebih terlihat keintelektualannya? Dengan kos tuisyen dan pengajian yang melambung, kita hanya mampu memikirkan samada pengetahuan dibilik darjah diperlukan atau boleh digunakan untuk pelaksanaan dialam pekerjaan dan menjadi satu keperluan atau hanya sekadar mempelajarinya.

Ramai mahasiswa meneruskan pengajian tanpa menerokai pasaran kerja dan mendapat pengalaman dunia sebenar. Mereka memilih untuk meneruskan persekolahan dan menambah hutang yang disebabkan oleh kekurangan prospek pekerjaan dan berfikir bahawa laluan yang terbaik untuk mereka menambah kertas kelayakan. Mereka merasakan dengan lebih kelayakan boleh memberikan mereka kelebihan yang mereka perlukan untuk mengetepikan persaingan dan mereka mungkin betul.

Pemegang ijazah sarjana muda kini menyeragamkan keperluan pendidikan asas, dengan mengambil  ijazah lanjutan, dan secara tidak langsung mendiskaunkan nilai ijazah sarjana muda dan diploma.

Kita tidak boleh membuat anggapan bahawa, 'lagi tinggi kelayakan pendidikan seseorang itu, lebih hebatlah seseorang itu'. Apa yang penting ialah kualiti pendidikan dan ilmu pengetahuan serta kebolehan seseorang itu mengikut keadaan dan persekitaran dan mampu menterjemahkan apa yang dipelajari .

Namun tanpa pendidikan tertinggi tentunya mengambarkan ketidakupayaan dan kekurangan, lebih lagi dalam pelbagai kerjaya seseorang, terutama dalam era teknologi yang memberi kesan terhadap pasaran tenaga kerja kolar putih.

Bagi mereka yang tidak takut untuk meneroka dan belajar, dasar pemikiran atau paradoks ini akan menjadi jelas. Hasrat dan keinginan anda untuk memperolehi dan mendapatkan pengetahuan akan menjadikan anda sangat kecewa. Setiap perkara yang baru anda pelajari akan membawa anda ke satu lagi perkara yang baru, dan seterusnya.

Lebih banyak anda dimaklumkan, lagi banyak perkara yang tersembunyi yang perlu dicari dan didedahkan.

Adalah mustahil untuk mengetahui segala-galanya dan yang menjadikan kehidupan begitu menarik.
Ia juga menjadi penyesalan terbesar bagi diri kita kerana tidak mengetahui apa yang boleh dipelajari jika kita masih hidup lebih lama.

Tiada apa lagi yang menyedihkan dan dikesalka , tetapi jika memang benar apa yang mereka katakan tentang kehidupan. Sambil kita melopong , kita imbas kembali  semua perkara yang telah kita pelajari.

Dengan sukan mudah jadi jutawan

Posted: 04 Oct 2016 05:48 PM PDT

Oleh Ahmad Salim Bachok

Seorang rakan berseloroh dengan saya berkata bahawa di negara kita sekarang, untuk menjadi jutawan adalah lebih mudah berbanding beberapa tahun dulu. Menurutnya, dulu hendak menjadi jutawan perlu berniaga. Selepas agak berjaya dalam perniagaan dan mahu menjadi kaya atau jutawan, seseorang perlu menyertai politik.

Maka ahli perniagaan yang berjaya dan kaya-raya, menurut kawan saya ini, adalah ahli perniagaan yang juga ahli politik yang berjaya. Tetapi menurutnya, ada juga jalan singkat untuk menjadi jutawan ketika itu. Seseorang itu hanya perlu mempunyai nasib atau tuah, iaitu dengan membeli loteri yang menawarkan hadiah utamanya sejuta ringgit, katanya sambil ketawa.

Sekarang, untuk menjadi jutawan adalah lebih mudah. Beberapa tahun lalu ada beberapa siri realiti televisyen yang menawarkan hadiah sejuta ringgit. Kalau tidak silap ada seorang lelaki Melayu telah memenanginya.

Selepas itu, satu lagi siri permainan di televisyen berhadiah sejuta ringgit, Who Wants To Be A Millionaire? telah menjadi rancangan televisyen paling diminati di negara kita ketika itu. Saya tidak pasti adakah antara pesertanya yang menjadi jutawan melalui rancangan yang dihoskan Datuk Jalaluddin Hassan itu.

Tetapi kini peraduan atau cabutan bertuah berhadiah sejuta ringgit bukan lagi sesuatu yang aneh atau luar biasa. Dari semasa ke semasa, dalam usaha untuk meningkatkan jumlah penyimpan dan simpanan, beberapa bank terkemuka tanah air menawarkan pelbagai hadiah bernilai jutaan ringgit kepada pelanggannya.

Bagaimanapun, institusi simpanan yang paling terkenal dengan hadiah sejuta ringgit dan pelbagai hadiah lumayan lain tentu sekali Skim Simpanan Premium, iatu satu produk Bank Simpanan Nasional (BSN).

Terkini dan paling sensasi adalah tiga jutawan jaguh paralimpik kita yang bukan sahaja menerima RM1 juta setiap seorang, tetapi turut menerima pelbagai hadiah bernilai lain seperti kereta dan kediaman, ihsan kerajaan negeri dan syarikat korporat yang prihatin dan menyokong kejayaan di peringkat dunia insan istimewa ini.

Sesungguhnya pencapaian tiga pingat emas itu adalah yang terbaik buat skuad olahraga sepanjang Malaysia menyertai temasya Sukan Paralimpik. Menurut ketua jurulatih negara bagi atlet berkenaan, R Jaganathan, kejayaan itu adalah hasil kerja keras dan pengorbanan atlet terbabit.

Maka ia sewajarnya diraikan oleh setiap rakyat negara ini. Justeru pelbagai hadiah lumayan yang diberi adalah manifestasi kegembiraan serta penghargaan setiap kita kepada kejayaan mereka di Rio.
Saya melihat sikap kita dalam menghargai kejayaan individu di dalam dunia sukan sebagai sesuatu yang amat positif. Kalau dulu sukan mungkin hanya dilihat dari sudut patriotisme dan sesuatu yang mampu menyatukan pelbagai kaum di negara ini, kini ia melangkah setapak lagi sebagai sesuatu yang mampu memberi pendapatan lumayan kepada mereka yang cemerlang, selain mengharumkan nama negara.

Sesungguhnya di negara lain terutamanya di negara barat seperti Amerika Syarikat dan Eropah, sukan adalah kerjaya pilihan yang sangat lumayan dan memberi nilai ekonomi tinggi kepada sesuatu negara itu. Malah, trend atau kecenderungan ini turut berlaku di beberapa negara Asia seperti Korea Selatan, Jepun dan China. Kini beberapa pemain golf terkemuka Thailand, Taiwan dan Filipina dianggap antara individu berpendapatan paling tinggi di negara mereka.

Bercakap mengenai golf, saya masih terbayang-bayang kehebatan Rory McIlroy melakukan birdie pada pertarungan playoff menentang Ryan Moore yang berlangsung di Atlanta, Georgia pada pagi Isnin lalu itu telah menobatkannya sebagai juara di Jelajah PGA AS serta meraih bonus Piala FedEx yang bernilai RM41.2 juta.

Dia turut menerima hadiah kejohanan sebanyak RM6.32 juta di kejohanan itu. Bayangkan, untuk satu kejohanan itu Rory menerima habuan sebanyak RM47.5 juta

Untuk rekod, sejak mula menjadi pemain golf profesional, Rory berjaya memenangi RM258 juta wang tunai hadiah kejohanan. Selain itu, dia turut menerima wang penajaan jenama produk sebanyak RM603.6 juta, menjadikan pendapatan pemain golf Ireland Utara berusia 27 tahun ini sebanyak RM861 juta setakat ini!

Kerana itulah saya ingin menganjur agar kejayaan pemain golf nombor tiga dunia ini dijadikan pendorong utama kepada setiap atlet di negara ini, terutamanya pemain golf kita. Mungkin nampak sukar, tetapi ia bukan sesuatu yang mustahil kerana Malaysia memiliki lebih 200 padang golf bermutu tinggi yang tentunya mampu melahirkan ramai pemain golf terbaik.

Setidak-tidaknya kita mampu menyaingi kemampuan Korea Selatan dan Thailand yang telah melahirkan begitu ramai pemain golf terkemuka lelaki dan wanita yang meraih kejuaraan di pelbagai kejohanan di peringkat dunia.

Dikatakan juga, oleh kerana biaya untuk bermain golf di Korea adalah terlalu mahal, ramai jaguh golf lelaki dan wanita negara itu dikatakan mendapat latihan awal mereka di beberapa padang golf di negara ini. Jadi, mana perginya jaguh golf kita?

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT