Nuffnang

Pengikut

Kerabu Bersuara ®

sumber :-

Kerabu Bersuara ®


Perjuangan Datuk Dr Haron Din tetap diteruskan

Posted: 23 Sep 2016 12:08 AM PDTArtikel penuh saya tanpa edit mengenai Tuan Guru Dato Dr Haron Din adalah seperti berikut, oleh kerana kekurangan ruang, keseluruhan artikel tak dpt disiarkan:-

Perjuangan Datuk Dr Haron Din tetap diteruskan.

Negara kehilangan sebutir permata atas pemergian Datuk Dr Haron Din kembali ke pangkuan Penciptanya pada 16 September lalu di Amerika Syarikat. Saya berkesempatan akrab dengan Almarhum mulanya sebagai anak murid dan selepas itu pelbagai program bersama dengan Almarhum menyebabkan tatkala saya menukilkan rencana ini mengalir airmata mengenangkan saat-saat bersamanya. Saya juga berpeluang memberi sedikit nasihat perundangan kepada Almarhum di dalam hal ehwal yang dihadapinya serta juga Pertubuhan Kebajikan Dan Pengubatan Islam Darussyifa' yang mana Almarhum adalah pengasas dan penasihatnya.

Umum mengetahui keintelektualan dan kegigihan Almarhum sebagai aktivis agama khususnya dalam bidang dakwah dan pengubatan Islam. Bagi saya Almarhum merupakan peribadi yang banyak mencorak pemikiran saya dalam konteks pelaksanaan syariah di Malaysia. Selain Almarhum dua tokoh lain ialah Prof Tan Sri Ahmad Ibrahim dan Prof Datuk Mahmud Saedon Awang Othman. Kedua-dua mereka juga telah mendahului kita menemui Yang Maha Esa. Saya mendoakan ketiga-nama nama besar di dalam perundangan Islam ini ditempatkan bersama roh orang yang beriman.

Walaupun almarhum Datuk Dr Haron Din juga terlibat di dalam arena politik nama almrahum lebih masyhur di pentas dakwah dan pengubatan Islam. Jawatan almarhum di dalam Parti Islam SeMalaysia (PAS) sentiasa dijadikannya wadah menegakkan syiar Islam dan tekad mengarusperdana syariah.

Almarhum amat tegas di dalam prinsip tetapi pemurah dengan senyuman. Ketinggian ilmu almarhum tidak menyebabkan almarhum mendabik dada tetapi membumi akhlak almarhum menyebabkan ramai yang menyenangi almarhum. Amat terperinci di dalam meneliti sebarang syor atau saranan dan tidak alpa kesan terhadap sesuatu tindakan.

Almarhum amat pemurah dan tidak pernah menetapkan sebarang bayaran untuk ceramah atau pengubatannya. Almarhum tidak pernah menjadikan bayaran sebagai prasyarat untuk mendapat perkhidmatan almarhum. Malah acapkali juga diperhatikan wang yang diberikan kepadanya dipulangkan kembali untuk kegunaan umum secara senyap-senyap.

Usaha almarhum telah membuahkan hasil apabila Akta Perubatan Tradisional dan Komplimentari 2016 (Akta 775) telah memasukkan pengubatan Islam sebagai pengubatan komplimentari yang diberi pengiktirafan untuk diamalkan dan diberi ruang di beberapa hospital moden. Akta 775 tersebut merupakan suatu akta bagi menagwal selia perubatan tradisional dan komplementari di Malaysia termasuk pengubatan Islam. Ia akan menjadikan pengubatan Islam lebih tersusun bersistematik dan diuruskan sejajar dengan ajaran Islam.

Mungkin hasil titik peluh almarhum ini tidak dapat dilihatnya semasa hayat almarhum tetapi masyarakat sudah pasti dapat menikmati perjuangan almarhum yang mahukan perubatan moden ini berjalan seiring dengan perubatan Islam.

Almarhum selalu menegaskan walaupun beliau terlibat di dalam pengubatan Islam namun perubatan moden tidak seharusnya ditolak. Beliau sendiri mendapat khidmat perubatan moden walaupun logiknya almarhum menghafal pelbagai doa meminta kesembuhan. Malah anak dan menantu almarhum juga beramal sebagai seorang doktor perubatan dan mempunyai klinik sendiri. Hal ini berbeza dari anggapan umum yang menyatakan perubatan Islam menolak perubatan moden.

Perubatan moden dan kaedah pengubatan Islam seharusnya saling komplemen antara satu sama lain, saling lengkap melengkapi bukan bersaing antara satu sama lain.

Pemergian Almarhum menjadikan negara pilu dan bersedih. Pelbagai pihak menzahirkan kedukacitaan mereka dalam pelbahai wadah. Namun begitu terdapat juga pihak yang sangat tidak bertanggungjawab memfitnah dan menghina Almarhum dengan pelbagai tohmahan. Kalau sebelum ini merekalah mendakwa juara keterbukaan minda, menghormati orang lain dan tidak rasis. Namun lakonan mereka terserlah dengan pelbagai hinaan dan cercaan terhadap Almarhum. Pelbagai perkataan dan reaksi kurang ajar ditunjuk mereka menggambarkan sikap sebenar kumpulan ini. Mereka hanya akan meminta orang lain menghormati mereka tetapi mereka sendiri seolah-olah berada di atas neraca akhlak dan undang-undang.

Amat menyedihkan insiden sebegini masih berlaku pada zaman yang didakwa penuh dengan tamadun. Ia menzahirkan sebahagian masyarakat bukan Islam sangat berprasangka terhadap orang Islam. Insiden yang sama juga berlaku di kalangan orang Islam. Hal ini perlulah diperbaiki di kalangan rakyat Malaysia tanpa mengira ras budaya dan agama.

Bagi saya pemergian Almarhum ke alam baqa' ibarat sebuah mahligai kaca yang terhempas berderai di lantai. Namun sebagai salah seorang anak didik yang menjadikan Almarhum sebagai tanda aras perjuangan saya tetap akan mengutip deraian kaca yang terhempas tersebut dan menyusunnya kembali membentuk mahligai yang baru. Walau saya sedar mahligai tersebut tidak akan sama dengan yang dibina Almarhum sekurang-kurangnya kami dapat mendirikan sebuah mahligai juga inshaALLAH.

Wasiat Almarhum mahu disemadi di tempat kematiannya Amerika Syarikat boleh juga dikiaskan dengan wasiat Abu Ayyub Al-Ansari yang mahu disemadikan di Kota Konstantinople yang ketika itu masih di bawah pemerintahan bukan Islam. Apabila ditanya mengenai wasiat beliau, Abu Ayyub menjelaskan bahawa beliau mahu mendengar derapan kuda sebaik-baik raja yang memimpin sebaik-baik tentera (Tentera Sultan Muhammad Al-Fateh) ketika mereka bergerak masuk membebaskan Konstantinople. Diharapkan suatu hari nanti Amerika Syarikat juga akan menjadi negara Islam kelak.

Sebutir permata yang telah digilap bersinar kini sudah tiada lagi. Sebagai salah seorang anak murid almarhum saya turut bersama dengan keluarga almarhum berdukacita atas kehilangan besar ini. Jika boleh saya mahu almarhum terus berada di sisi kamu namun perancangan Allah adalah lebih baik selaras dengan ingatan ALLAH di dalam surah Al Insan ayat 29-30 yang bermaksud ' Sesungguhnya ini adalah suatu peringatan, maka sesiapa yang menghendakinya nescaya dia akan mengambil jalan kepada Tuhannya. Dan jika kamu tiadalah kamu kehendaki sesuatu melainkan jika Allah menghendakinya, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana'.

Kami mendoakan Almarhum aman disisiNya. Berehatlah Tuan Guruku di taman syurgamu. Perjuanganmu akan tetap diteruskan.

Rencana ini ditulis oleh Datuk Zainul Rijal Abu Bakar Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia (PPMM)

Artikel terbaru Tun Mahathir: MEMPERTAHANKAN NAJIB

Posted: 22 Sep 2016 05:02 PM PDTMEMPERTAHANKAN NAJIB
22 Sep 2016 | http://chedet.cc/?p=2261

1. Saya percaya semua rakyat Malaysia tahu dan sedar bahawa keadaan dalam Negara amat tidak baik.

2. Khususnya mereka tentu tahu bahawa Perdana Menteri telah dituduh melesapkan beribu juta Ringgit duit Kerajaan (rakyat). Berita ini tidak boleh dilapor dalam media Malaysia tetapi melalui media sosial hampir semua rakyat dapat ikuti perkembangan.

3. Sekarang bukan sahaja media asing melapor berkenaan lebih 3.5 bilion Dolar Amerika sudah dilesapkan oleh Najib, Jabatan Keadilan Amerika Syarikat juga mengeluarkan laporan rasmi bahawa "Malaysian Official 1" (yang diakui oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Abdul Rahman Dahlan ialah Dato Sri Najib) terlibat dalam melesapkan wang 1MDB sebanyak lebih dari 3.5 bilion Dolar Amerika.

4. Jika semua laporan media dan Jabatan Keadilan Amerika Syarikat tidak benar, kenapakah tidak ada sama sekali sebarang usaha oleh Najib membuat saman malu terhadap mereka.

5. Rakyat Malaysia tahu. Sudah tentu para intelek Malaysia tahu. Sudah tentu wakil rakyat dan pemimpin-pemimpin bahagian parti Kerajaan tahu akan kebenaran tuduhan terhadap Najib.

6. Tetapi apabila diadakan kritik atau tindakan untuk memulih Negara bertuah ini kebanyakan dari mereka yang tahu kerosakan yang dilakukan oleh Dato Sri Najib, membisu, tidak sanggup membuat apa-apa, tidak sanggup pun untuk menyokong usaha yang sedang dibuat bagi memulih keadaan.

7. Sebaliknya ada yang cuba mempertahankan Najib kerana kononnya semasa saya jadi Perdana Menteri, saya juga buat perkara yang sama. Oleh itu saya tidak berhak mengkritik, jauh sekali dari menjatuhkan Najib.

8. Saya ingin tanya bilakah semasa saya jadi Perdana Menteri saya dituduh di dalam dan di luar negeri yang saya curi duit Kerajaan (duit rakyat) berbilion Ringgit.

9. Saya biasa dituduh juga sebagai perasuah, korup, mempunyai kroni dan lain-lain. Semasa saya Perdana Menteri saya anggap sebagai orang politik tuduhan ini adalah perkara biasa.

10. Tetapi hakikatnya tuduhan seperti yang dilempar kepada Najib tidak pernah dilempar kepada saya semasa saya jadi Perdana Menteri. Bahkan selepas saya letak jawatan usaha selidik terhadap salahlaku oleh saya yang dibuat oleh kepimpinan yang menyusuli tidak berjaya mengenal pasti salahlaku saya berkenaan pengurusan kewangan Negara. Jika ada saya yakin sudah lama saya diheret ke mahkamah.

11. Sebenarnya saya menolak hadiah tanah di Putrajaya di waktu saya letak jawatan. Hadiah-hadiah lain juga saya serah kepada Kerajaan termasuk 24 biji kereta. Saya tidak perlu kekayaan kewangan.

12. Saya berpendapat gaji saya sebagai Menteri, Timbalan Perdana Menteri dan Perdana Menteri lebih dari mencukupi. Saya tidak perlu belanja gaji saya untuk sara hidup kerana segala-galanya, rumah, api dan air, kenderaan, pesawat terbang, perjalanan ke merata dunia dibiayai oleh Kerajaan. Gaji saya selama 29 tahun dalam Kerajaan saya simpan. Itulah wang yang saya guna untuk modal kedai roti, ternakan kuda, lembu dan kerbau. Saya tidak pinjam barang satu sen pun dari bank. Saya tidak membeli saham dalam pasaran saham. Tetapi satu rumah saya dibangun dengan pinjaman duit Kerajaan. Saya sudah lama bayar hutang ini.

13. Saya akui ada kala Kerajaan mengalami kerugian kerana tindakan yang diambil oleh saya.

14. Untuk pertahan harga bijih timah, saya arah supaya membeli bijih timah yang dijual oleh pedagang. Saya tahu mereka tidak ada stok bijih yang mereka jual. Mereka berharap apabila harga jatuh, mereka akan beli dengan harga murah untuk dibekalkan kepada pembeli yang telah membeli diwaktu harga tinggi.

15. Apabila sampai masa untuk mereka bekal kepada pembeli mereka akan terpaksa membeli dari kita. Kita akan kena harga yang tinggi supaya mereka akan rugi.

16. Tetapi London Metal Exchange mendakwa kononnya kerana kita membeli berturut-turut di waktu harga rendah, kita telah cuba "corner the market". Oleh itu penjual tidak perlu bekal bijih timah yang mereka telah jual. Kita rugi.

17. Kilang besi juga rugi kerana kurang pengetahuan berkenaan pengurusan kilang oleh pengurus kita.

18. Kerajaan rugi kerana arahan yang dibuat oleh saya. Tetapi kerugian itu bukan disebabkan saya lesapkan duit Kerajaan. Kerugian itu adalah kerugian perniagaan.

19. Apakah kerugian ini sama seperti wang yang dihilangkan oleh 1MDB? Apakah ada bukti yang kerugian Kerajaan disebabkan saya masukkan duit Kerajaan dalam akaun peribadi saya?

20. Najib nafi melesap wang 1MDB. Kononnya raja Arab bagi 2.6 bilion Ringgit untuk dimasukkan dalam akaun peribadinya untuk dibelanja sesuka hatinya. Dalam sejarah dunia ini tidak pernah berlaku.

21. Oleh kerana dakwaan bahawa saya lakukan apa yang dilakukan oleh Najib tidak berasas sama sekali, maka saya berhak bukan sahaja mengkritik Najib tetapi mengecam salahlakunya dengan berusaha untuk menyingkirnya.

22. Jika Najib benar tidak bersalah, apa sebabnya yang dia merahsiakan laporan Bank Negara, laporan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan laporan Ketua Audit Negara.

23. Apakah sebabnya yang laporan polis terhadapnya tidak disiasat oleh polis, tetapi pembuat laporan dan peguamnya disoal, ditahan dan dihadapkan ke mahkamah dengan tuduhan yang tidak masuk akal.

24. Apakah sebabnya yang Gani Patail, Peguam Negara, diberhentikan dan diganti dengan pelawak Apandi.

25. Kenapakah undang-undang Negara tidak dipatuhi? Sekarang tidak ada Rule of Law. Kenapakah rakyat diugut dengan Akta Keselamatan baru yang memberi kuasa untuk tangkapan tanpa dibicara.

26. Jika Najib benar tidak bersalah, jangan tukar sempadan pilihanraya, jangan halang pendaftaran pengundi, jangan sogok wang kepada penyokong dan pegawai. Jangan guna Jabatan Kerajaan untuk ugut, untuk mencipta kesalahan cukai, untuk mendera sesiapa yang menyoal salahlaku Najib seperti dilapor oleh akhbar asing dan Jabatan Keadilan Amerika Syarikat. Kenapa halang laporan berkenaan 1MDB dan wang dalam akaun Najib dari dilapor, dibincang, dipertikai atau diakui dalam media tempatan.

27. Jika ingin pertahan Najib, adakan saman malu terhadap semua mereka termasuk saya yang menuduh Najib lesapkan wang rakyat.

28. Jangan beri alasan kononnya saya pun buat apa yang Najib buat. Sebaliknya benarkanlah proses perundangan dilaksana dan Najib dihadap perbicaraan mahkamah keadilan.

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT