Nuffnang

Pengikut

.

sumber :-

.


NOW kata Abu Kassim diminta berhenti?

Posted: 22 Jun 2016 11:36 PM PDT

KENYATAAN


Sebuah
NGO pro aktif dengn isu-isu bersabit kepentingan rakyat (NOW) telah mengeluarkan kenyataan akhbar berhubung laporan media mengatakan Ketua Pesuruhjaya SPRM Abu Kassim Mohamad akan meninggalkan Suruhanjaya itu 1 Ogos nanti. 

Dalam laporan itu Abu Kassim disebut memohon untuk berhenti dan permohonan beliau diterima. Kenyataan oleh KSN Ali Hamsa ini bercanggah dengan kenyataan NOW yang beranggapan penguduran Abu Kassim itu disebabkan ada unsur tekanan agar beliau berhenti. 

Berikut adalah kenyataan penuh kenyataan akhbar NOW yang dikeluarkan oleh Pengarah Eksekutifnya Rafizi Ramli.
PEMECATAN KETUA PESURUHJAYA SPRM DAN TIMBALANNYA ADALAH JELAS CAMPUR TANGAN POLITIK

National Oversight and Whistleblowers (NOW) merujuk kepada laporan akhbar hari ini yang melaporkan perletakan jawatan Tan Sri Abu Kassim Mohamed selaku Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Datuk Seri Mohd Shukri Abdull selaku Timbalan Pesuruhjaya SPRM sebagai secara sukarela adalah tidak tepat.

Kami berdua telah dihubungi dan berjumpa dengan seorang pegawai kanan SPRM kira-kira 5 bulan yang lalu dan beliau memaklumkan bahawa kedua-dua pimpinan tertinggi SPRM telah dipaksa meletak jawatan dan jawatan mereka akan digantikan dengan 'orang luar' SPRM. Kami juga dimaklumkan bahawa Pesuruhjaya dan Timbalan Persuruhjaya tidak berniat atau membuat permohonan perletakan jawatan ketika itu.

Tindakan memecat Pesuruhjaya dan Timbalan Pesuruhjaya SPRM merupakan campur tangan politik yang begitu luar biasa dalam badan SPRM, menghina kebebasan SPRM, dan tidak pernah belaku dalam sejarah negara.

Ini terbukti dengan pelucutan Tan Sri Abu Kassim daripada jawatan Pesuruhajaya SPRM tanpa sebarang sebab munasabah sedangkan beliau akan kekal berkhidmat dalam SPRM sebagai seorang pegawai khidmat biasa sehingga tahun 2020.

Jika Perdana Menteri Dato' Seri Najib yakin beliau tidak bersalah dalam skandal 1MDB mahupun SRC International, beliau seharusnya tidak perlu berasa gusar atau takut dengan Pesuruhjaya SPRM atau kebebasan SPRM untuk menjalankan tanggungjawab mereka.

NOW menyeru semua pihak termasuk Ahli-ahli Parlimen, pemimpin-pemimpin masyarakat sivil dan rakyat biasa untuk mempertahankan integriti dan kebebasan SPRM.

Antara langkah-langkah yang wajar diambil adalah seperti berikut:-

1. NOW akan memanggil satu mesyuarat tergempar pada hari Isnin (27 Jun 2016) yang melibatkan Ahli-ahli Parlimen, pemimpin-pemimpin masyarakat sivil dan NGO yang berkaitan bagi membincangkan tindakan-tindakan susulan.

2. Mendesak Ahli-ahli Parlimen terutamanya daripada parti-parti pembangkang yang menganggotai Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah untuk meletakkan jawatan sebagai tanda protes. Mereka adalah YB Dr. Tan Seng Giaw (DAP), YB Datuk Fauzi Abd Rahman (KEADILAN) dan YB Dato' Takiyuddin bin Hassan (PAS).

3. Mendesak ahli-ahli panel dalam jawatankuasa-jawatankuasa bebas SPRM seperti Lembaga Penasihat SPRM, Panel Penilaian Operasi (PPO), Jawatankuasa Aduan dan Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah (PPPR) termasuk yang baru dilantik untuk meletakkan jawatan atau yang bakal dilantik tidak menerima tawaran jawatan sebagai tanda protes.

Ini merupakan tindakan pertama kepimpinan Dato' Seri Najib Razak selepas mencapai kemenangan Barisan Nasional dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kuala Kangsar dan Parlimen Sungai Besar.

Pemecatan Pesuruhjaya dan Timbalan Pesuruhjaya SPRM bukan sahaja campur tangan politik yang melemahkan SPRM tetapi juga akan mengundang kerosakan yang lebih besar terhadap integriti dan ketelusan pentadbiran kerajaan.

Semua pihak harus memandang serius perkara ini dan bekerjasama bagi mempertahankan kebebasan SPRM. Manakala, parti-parti politik pembangkang seperti Pakatan Harapan dan PAS sewajarnya mencari kesepakatan dan meletakkan agenda memerangi rasuah dan ketirisan sebagai keutamaan dan dijadikan titik pertemuan usahasama.

23 JUN 2016
RAFIZI RAMLI
Ahli Parlimen Pandan
Pengarah Eksekutif
National Oversight and Whistleblowers (NOW).
[wm.kl.2:31 pm 23/06/16]

Abu Kassim jelas, tetapi tidak berapa jelas

Posted: 22 Jun 2016 10:13 PM PDT

EKORAN

Menurut Abu Kassim Mohamad beliau berhenti sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM bukan kerana ditekan oleh sesiapa tetapi atas kehendaknya sendiri.

Tugasnya untuk menyegerakan penamatan kontraknya di suruhanjaya itu ekoran beliau mendapat tawaran menjadi pakar jemputan di International Anti Corruption Academy (IACA), sebuah Universiti Pencegahan Rasuah pertama di dunia.

Betul dan penuh diplomasi sekali kalau Abu Kassim membuat penjelesan begitu mengelak permberhentinnya menjadi kontroversi. Sebagai orang yang cerdik dan tahu menghormat Kerajaan, beliau tidak akan membuat penjelasan sebaliknya.

Sebelum ini sebuah Ngo (NOW) telah membuat sidang akhbar membayangkan keterkejutan mereka dengan pengumuman tindakan Abu Kassim oleh KSN itu dan memberi pentafsiran pemberhetian itu kerana ada tekanan dan arahan pihak tertentu.

Penjelasan Abu Kassim itu bagaimana pun boleh dipertikaikan. Apakah kerana ada tawaran dari luar beliau sedia meninggalkan perkhidmatan untuk negara sendiri? Rasanya beliau lebih diperlu dan memaknakan sumbangan kepada negara dengan terus menjadi Ketua Pesuruhjaya SPRM daripada menjadi pensyarah jemputan.

Tidak payah cakap dan jelaslah, semua orang dapat berfikir dan menilai penjelasan erti dan matan Abu Kassim itu. Dan jika tidak ada apa-apa, SPRM bermasalah, masakan dua lagi orang pentingnya Mohd Shukeri Abdull dan Bahri Mohamad Zain mengambil langkah sama?

Penjelasan Abu Kassim tidak lebih daripada hendak menjaga muka pihak-pihak tertentu yang sudah berkeduh dan huduh dengan campur tangan mereka di badan berkenaan. [wm.kl. 4:01 pm 23/06/16]

SPRM bakal bergolok besar?

Posted: 22 Jun 2016 10:13 PM PDT

SPEKULSI

Ketua Setaisuaha Negara (KSN), Ali Hamsa telah mengesahkan bahawa Abu Kassim Mohamad tidak akan meneruskan perkhidmatan dengan SPRM sebagai Ketua Pesuruhjaya. Abu Kassim akan berhenti mulai 1 Ogos ini. Berita itu mengesahkan desas desus yang kedengaran sebelum ini bahawa akan berlaku sesuatu dalam suruhanjaya itu.

Aku Kassim baru berusia 55 tahun, masih muda dan boleh berkhidmat beberapa tahun lagi. Beliau bersama teamnya juga telah menunjukkan pencapaian cemerlang dalam perkhidmatannya. Atas hakikat itu sudah tentu apabila beliau memohon untuk berhenti akan timbul persoalan. Kenapa dan mengapa?

Apakah ada sesuatu yang tidak kena menyebabkan Abu Kassim berhenti awal? Apakah beliau sakit atau tidak betah dengan suruhanjaya itu lagi. Atau beliau berdepan dengan tekanan mana-mana pihak yang tidak seronok dengan "modus operandi" SPRM selama menerajui badan bebas bebas itu?

Dalam saat rakyat mengharap SPRM bergerak sebagai badan pemantau untuk kesejahtaraan dan kecemerlangan pengurusan dan pentadbiran negara secara bebas, telus dan bertanggungjawab, tiba-tiba berlaku hal demikian - pengunduran pegawai tinggi SPRM dalam skala besar yang belum pernah berlaku sebelum ini.

Katanya, bukan sahaja Abu Kassim minta berhenti awal tetapi ia diikuti oleh beberapa pegawai lain. Orang nombor dua, Shukeri Abdull juga disebut-sebut akan mengikut jejak langkah Abu Kassim. Shukeri akan berhenti daripada SPRM pada bulan Oktober nanti.

Manakala seorang lagi, pegawai tinggi SPRM yang menjadi kontroversi sebelum ini kerana keberanian dan ketegasannya dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang terletak dibahunya, Bahri Mohamad Zain, Pengarah Operasi Khas juga akan mengambil langkah sama.

Bhari dikatakan akan meninggalkan SPRM pada Disember depan. Beliau katanya menyatakan hasratnya untuk berhenti beberapa bulan lalu, tetapi dinasihati agar tidak berbuat demikian. Tindakan Bahri tidak kerana lain melainkan kesal dan kecewa atas apa yang berlaku.

Pertukaran beliau dan beberapa pegawai lain yang terlibat dalam penyiasatan kes melibatkan pembabitan Perdana Menteri ke Jabatan Perdana Menteri (JPM) dikatakan antara sebab kenapa beliau tidak berpuas hati dan berasakan usahaya demi negara itu tidak dihargai. Kebenaran polis mencampuri urusan SPRM juga menjadi puncanya.

Jelas apa dilaku dan bakal berlaku itu akan menimbul pergolakan dalam SPRM. Perletakan jawatan ketiga-tiga mereka itu nanti akan memberi impak besar kepada Suruhanjaya bebas berkenaan. Rakyat yang sudah mempertikaikan akan kebekesanan dan kebebasan Suruhanjaya itu akan tertanya-tanya apa akan jadi dengan SPRM.

Pemberhetian mereka juga akan menganjakkan (ralat) perjalanan SPRM. Sedikit sebanyak ia akan melemahkan semangat kakitangan SPRM yang ikhlas bekerja untuk menjaga kebaikan negara. Ketegasan ketiga pegawai itu dalam melaksanakan tugasnya selama ini memberi kekuatan dan suntikan semangat kepada kakitangan untuk bekerja menurut piagam perkhidmatan SPRM tanpa mempedulikan riuh randah di luar sana.

Perletakan jawatan tiga pegawai tinggi itu juga akan menyebabkan timbul pesepsi SPRM berhadapan dengan masalah hilang keyakinan umum. Selepas ini akan ada pihak yang menjadikan isu perletakan mereka itu dan tentulah mereka akan disalah atas tindakan itu.

Sementara itu difahamkan tindakan perletakan jawatan orang besar SPRM itu sebagai protes terhadap tindakan Kerajaan yang menyekat beberapa usaha dan kerja keras mereka untuk membebaskan negara dari dilumuri noda rasuah dan penyalahgunaan kuasa. Ini termasuklah dalam kes 1MDB, SRT dan juga dana RM2.6 billion yang merupakan kes "perdana" negara di era ini yang tidak dimuktamadkan dengan keputusan mahkamah yang bebas.

Mereka dikatakan tidak berpuas hati dengan cara Kerajaan menilai kerja-kerja mereka dalam kes berkenaan. Kes itu disekat di tengah jalan oleh Peguam Negara dan inilah menyebabkan mereka sangat kecewa dan berasakan kehadiran mereka di situ hanyalah sia-sia sahaja. Atas sebab itulah mereka membuat keputusan bersara awal. [wm.kl.1:04 t/hari 23/06/16]

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT